olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Σημερα στην NEΤ (22:00) τι άφησε το ΔΝΤ στη Γουατεμάλα! Μια ματιά στο μέλλον μας!

Posted by netakias.com στο Δεκέμβριος 1, 2010

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

(σ.σ. netakias γνωρίζει κανείς αν ο Γεράσιμος Αρσένης εργαζόταν ακόμη στο ΔΝΤ την εποχή της Γουατεμάλας ή είχε έρθει στην Ελλάδα; Παρακαλώ ενημερώστε με όποιοι ξέρουν κάτι!)

Η Γουατεμάλα, στην Κεντρική Αμερική, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά, είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ’ το 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτηρεί την οικονομική πορεία της χώρας, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Φερνάντο Ντελγάδο: «Η Γουατεμάλα έχει κάνει ρεκόρ. Παρουσιάζει ένα ιστορικό συμμόρφωσης και εκπλήρωσης υποχρεώσεων ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Έχει επιδείξει αξιέπαινη φορολογική πολιτική και έχει επιτύχει σε όλα τα επίπεδα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο!». Τα τελευταία εφτά χρόνια, η Γουατεμάλα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%!

Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και κάποια άλλα στοιχεία έρχονται να μετριάσουν τον ενθουσιασμό. «Είμαστε η χώρα της Κεντρικής Αμερικής με τον υψηλότερο δείκτη χρόνιου υποσιτισμού. Έχουμε περισσότερο από το μισό πληθυσμό μας να ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα. Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και μεγάλες αντιφάσεις, που παρά τη μεγάλη παραγωγή πλούτου, και παρόλο που η χώρα μας είναι παραγωγός τροφίμων, το 49% των παιδιών μας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό», σημειώνει ο Χόρχε Σάντος, συντονιστής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πράγματι, η Γουατεμάλα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο σε ποσοστά χρόνιου παιδικού υποσιτισμού. Σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε η UNICEF το 2009, από τα 1200 παιδιά που γεννιούνται καθημερινά, τα 599 πρόκειται να ζήσουν υποσιτισμένα. Λόγω και του υποσιτισμού της μητέρας, τρία παιδιά θα πεθάνουν την πρώτη μέρα της γέννησής τους, πριν κλείσουν μια εβδομάδα ζωής, τέσσερα πριν κλείσουν ένα μήνα, και 64 μωρά θα πεθάνουν πριν γίνουν 5 ετών. Ο χρόνιος παιδικός υποσιτισμός είναι η εθνική τραγωδία της Γουατεμάλα, μια σιωπηλή γενοκτονία που διεξάγεται υπό την ευημερία των αριθμών…

«Έχουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υποσιτισμένων και την ίδια στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου σε όλη την Κ. Αμερική. Σε αυτή την κατάσταση έφτασε η χώρα μας μετά τις συμφωνίες με το ΔΝΤ!», λέει θυμωμένα ο Τζιάκομπο Ομάρ Τζερόνιμο, συνδικαλιστής της οργάνωσης αγροτών Platforma Agraria.

Μέχρι το 1980, αν και τότε υπέφερε ακόμα τον αιματηρότερο εμφύλιο πόλεμο όλης της αμερικανικής ηπείρου, η Γουατεμάλα ήταν μια χώρα αυτάρκης σε παραγωγή τροφίμων. Το 1984, η αιμοσταγής δικτατορία προχώρησε σε συμφωνία με το ΔΝΤ, ξεκινώντας μια άγρια οικονομική πολιτική, η οποία συνεχίστηκε από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, στρατιωτικές ή δημοκρατικές. Μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς για τα οποία ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, οι φυσικοί πόροι πουλήθηκαν σε ξένες πολυεθνικές, το κράτος συρρικνώθηκε, οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα περικόπηκαν. Σήμερα, η χώρα παράγει μόνο το 50% των τροφίμων που χρειάζεται, και τα υπόλοιπα είναι εισαγόμενα. Κι όμως, υπολογίζεται ότι με τις εκτάσεις γης που έχει, η Γουατεμάλα θα μπορούσε να παράγει τρόφιμα για όλη την Κ. Αμερική!

Στα νοσοκομεία, οι γονείς αγωνιούν για τη ζωή των παιδιών τους. «Τα λεφτά δε φτάνουν για να αγοράσεις τα απαραίτητα για τα παιδιά. Ούτε μια λίβρα ζάχαρη δε μπορείς να αγοράσεις. Υπάρχουν μέρες που σε πιάνει απόγνωση και θλίψη, γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!», λέει η Μαρία Λεονόρα και η Κωνσταντίνα συμπληρώνει: «Η Κυβέρνηση στέλνει ανθρώπους να ζυγίσουν τα παιδιά, αλλά ποτέ δεν στέλνει κάτι για τα παιδιά. Έρχονται να τα ζυγίσουν, λένε ότι είναι υποσιτισμένα και ότι πρέπει να παχύνουν. Αλλά πώς θα παχύνουν, αφού δεν στέλνουν τίποτα! Στέλνουν μόνο ανθρώπους για να τα ζυγίσουν!».

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ κέρδισε τις εκλογές το 2008, υποσχόμενος διατροφική ασφάλεια για τους φτωχούς. Το 2009 κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να βρει διεθνή χρηματοδότηση, για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που πλήττει τη χώρα του. Επί των ημερών του, οι τιμές που ήδη είχαν εκτιναχθεί στα ύψη αυξήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά κατά 83%! Σχεδόν ο μισός πληθυσμός αποκλείστηκε από βασικά είδη τροφίμων.

«Διαχρονικά, αυτό οφείλεται στις πολιτικές της υποτιθέμενης απελευθέρωσης του εμπορίου, γιατί τελικά δεν απελευθερώνεται. Δεν έχουμε καν ελεύθερη Αγορά! Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε είναι νομοθεσίες χωρίς τέλος, που ωφελούν τις μεγάλες εταιρίες κι αφήνουν σε μειονεκτική θέση τους μικροκαλλιεργητές!», επιχειρηματολογεί ο συνδικαλιστής αγρότης Τζερόνιμο. Στη Γουατεμάλα, το 97% της παραγωγικής γης βρίσκεται στα χέρια του 3% του πληθυσμού. Η κατοχή γης είναι άπιαστο όνειρο για το μεγαλύτερο –και φτωχότερο- τμήμα του πληθυσμού.

Η Γουατεμάλα έχει γίνει σήμερα ο παράδεισος των ολιγοπωλίων. Μόνο ένας επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει το 50% του σιταριού, ένας άλλος το 60% του ρυζιού, και ένας τρίτος το 80% του καλαμποκιού. Στα πιο εύφορα εδάφη δεν καλλιεργούνται πλέον τρόφιμα. Καλλιεργούνται μπανάνες, καφές, ζαχαροκάλαμα, καουτσούκ και βιοκαύσιμα, σε τεράστιες φυτείες που ανήκουν σε εταιρείες. Κι όπως λένε οι αγρότες πικρά: «Σήμερα στη Γουατεμάλα τα παραγωγικά εδάφη του Πολοτσίκ χρησιμοποιούνται για τον αφρικανικό φοίνικα. Ο αφρικανικός φοίνικας παράγει λάδι, που τελικά θα καταλήξει στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων, και όχι στην κοιλιά των φτωχών!».

Επιτόπια Έρευνα, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός
Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
Έρευνα & Οργάνωση Θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης
Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου
Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Παραγωγή: Small Planet για την ΕΡΤ © 2010 – 2011
Ημερ. προβολής: Τετάρτη, 1/12/2010, στις 22.00

δείτε επίσης http://exandas.ert.gr/

23 Σχόλια to “Σημερα στην NEΤ (22:00) τι άφησε το ΔΝΤ στη Γουατεμάλα! Μια ματιά στο μέλλον μας!”

 1. […] ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ Η Γουατεμάλα, στην Κεντρική Αμερική, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά, είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ’ το 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επι … Read More […]

  Μου αρέσει!

 2. ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΛΑΣ said

  ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ
  Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,
  ΟΙ «»ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»»,ΜΕ ΤΟΝ
  ΤΡΟΙΑΚΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΖΕΦΡΕΥ Ο ΤΡΟΙΚΑΝΟΣ!!!
  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η «»»TROIKA-GREECE»»»!!!
  ΠΑΣΟΚΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!!!!!!!

  ΕΛΛΑΣ ΔΙΑΣ ΗΡΑ!!!!!!

  Μου αρέσει!

 3. […] ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ Η Γουατεμάλα, στην Κεντρική Αμερική, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά, είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ’ το 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επι … Read More […]

  Μου αρέσει!

 4. Παναγιώτης Α. said

  Πρόκειται για πραγματικούς εγκληματίες. Αν θέλετε, δείτε έναν άλλο προβληματισμό στο
  http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2236.aspx

  Μου αρέσει!

 5. Για τα αμαρτήματα του ΔΝΤ και τήν δράση του σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία ζητούν απάντηση σας παραπέμπω στο εξαιρετικό βιβλίο του καθ.Chossudovski του πανεπιστημίου του Montreal «The Globalization of Poverty and the New World Order» καθώς και στο επίσημο site.

  http://www.globalresearch.ca

  Καλή μελέτη και καλή στοιχειοθετημένη ενημέρωση.

  Μου αρέσει!

 6. Βρασίδας said

  ενώ πριν την έλευση του ΔΝΤ η Γουατεμάλα ήταν παράδεισος, μια ομορφιά!
  εκεί που τώτα υπάρχουν παράγκες παλιά υπήρχαν επαύλεις με ιπποκόμους.

  Μου αρέσει!

 7. Nikos said

  Θυμίζει την τρύπα του Κούβαλα…Α ρε καρντάσια…

  Μου αρέσει!

 8. Peristeris said

  Έχουμε να δούμε ακόμα.. αυτά της Γουατεμάλα δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ τα χάλια τα δικά μας είναι πολύ χειρότερα (σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς).
  Καθίστε αναπαυτικά και «απολαύστε» το θέαμα (COMING SOON)

  Μου αρέσει!

 9. Peristeris said

  Να συμπληρώσω Αγαπητέ φίλε koxakis διαφωνώ με αυτό που λες ναι μεν ο Κεφτές (βλ. Καραμανλής) είναι υπεύθυνος αλλά δεν είναι ο μόνος και η μαϊμού (βλ. Σημίτης) είναι και αυτός υπεύθυνος όπως επίσης και ο πατέρας του Jefrey (βλ. Παπανδρέου)και αυτός φυσικά ΟΛΟΙ αυτοί είναι υπεύθυνοι άλλος λίγο άλλος πολύ (λίγο-λίγο και να τα τώρα) δεν υπάρχουν αθώοι στην πολιτικοί φίλε koxakis απαξ και βάλει κάποιος τα δαχτυλάκια του στο «μέλι» δεν το αφήνει με τίποτα και ας λερωθεί. Ο Jefrey απλά πήρε την καυτή τηγανιτή πατάτα και την έκανε πατατοσαλάτα. (Αντικειμενικά μιλώντας)

  Μου αρέσει!

 10. ypotheto said

  Kάποιος Γεράσιμος δεν είχε πάει εκεί με το ΔΝΤ; η σύζυγός του που είναι τώρα;;;
  Aχ ρε Έλληνες…αχ…

  Μου αρέσει!

  • netakias said

   Ο Αρσένης εργαζόταν από τα 70ς στο ΔΝΤ και μετά ήρθε στην Ελλάδα.

   Δεν ξέρω αν πήγε στην Γουατεμάλα ή αν ήταν ήδη πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος.

   Ρωτάω, μηπως κάποιος μεγαλυτερος γνωρίζει.

   Μου αρέσει!

 11. […] την ΕΡΤ © 2010 – 2011Ημερ. προβολής: Τετάρτη, 1/12/2010, στις 22.00πηγη Το βρήκαμε: […]

  Μου αρέσει!

 12. […] https://olympia.gr/2010/12/01/ejantas/ […]

  Μου αρέσει!

 13. δύσπιστος said

  Κοξάκης, Νετάκιας, Ὑπόθετο, σωστοίιιιιιιιιιιιιιιι! Ξυπνάτε, ὠρέ! Ἐσεῖς ἐκεῖ, που τα στρίβετε, τα ἀλλοιώνετε, τα μουρδουκλώνετε. Ἐλληνες εἴμαστε, ὠρέ. Θυμηθῆτε το.Ὀλο ἀντιρρήσεις, σκέτη ἀντίδραση. Ἐδῶ μέσα ἔχουμε την πολυτέλεια να ἐκφέρουμε γνώμη, να συμμεριζόμαστε γνῶμες ἄλλων, να διαμορφώνουμε γνὦμες και ἀπόψεις. Γιατί ἀρνεῖστε να συμμετέχετε;

  Μου αρέσει!

 14. AROTRIS said

  Χαίρε…..»βάθος»…..ΑΜΕΤΡΗΤΟΝ!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 15. Ένας ακόμα κοινός νους said

  Η Κατσέλη είπαμε είναι η σύζυγος του Αρσένη που εργαζόταν στο ΔΝΤ. Χμμ. Μην την ξεχνάμε κι αυτήν την μικρή λεπτομέρεια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: