Σφυροκόπημα Καμμένου – Παπαδημούλη στην επιτροπή. Πήραν άρον άρον πίσω την μεθόδευση για πόρισμα μαϊμού!

Βόμβες μεγατόνων στην επιτροπή. Ευθεία καταγγελία Καμμένου για την Civitas του κυρίου Φλέσσα. Ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών και των θυγατρικών σε Ρουμανία – Βουλγαρία.

Πάντως η Civitas είναι πραγματικός κολοσσός. Σε όλες τις μεγάλες δουλειές είναι μέσα. Siemens, ΔΝΤ, κάτι ακούμε και για το καινούριο κόμμα. Πρότυπο πατριωτισμού κατά τον πατριωτισμό του ΓΑΠ βέβαια. Διαβάστε την μεθόδευση και τις αποκαλύψεις (Μέρος Πρώτο):

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Ως νεότερο έχουμε την απόδραση του κ. Γιούνγκ. Κι ας μην ξεχνάμε ότι για τον κ. Καραβέλα δεν έχει εκδοθεί ακόμη ένταλμα. Και βεβαίως τα μέλη της Επιτροπής που πήγαν στο Μόναχο, δεν διέθεταν νεότερο κατηγορητήριο και επίκαιρο ένταλμα ευρωπαϊκό για τον κ. Χριστοφοράκο.

Η απόδραση του κ. Γιουνγκ σηματοδοτεί πολύ έντονα τα πράγματα, διότι ο κ. Γιουνγκ ήταν μέλος της κεντρικής διοίκησης. Ο κ. Γιουνγκ όχι μόνο σηματοδοτεί την ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολύ σημαντική για την έρευνα μας, αλλά μην ξεχνάτε ότι μόλις παραιτήθηκε, πήγε στην INTRACOM. Αυτό για τη σηματοδότηση της νόθευσης του ανταγωνισμού και την εγκληματική οργάνωση –το οργανωμένο έγκλημα- με σκοπό την απάτη του δημοσίου και άλλων χωρών βεβαίως όχι μόνο του ελληνικού δημοσίου, αλλά και το γεγονός ότι τα δύο ολιγοπώλια συνέπρατταν.

Σε ό,τι αφορά την Αρχή για την Προστασία του Ανταγωνισμού, είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την πρόταση για ένα νέο μέλος και είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το θέμα που μας απασχολεί. Η Αρχή για την Προστασία του Ανταγωνισμού έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για τη SIEMENS, καθώς υποχρεούται με χρονολογική σειρά να επιληφθεί των υποθέσεων. Και σωστά πράττουσα έβαλε σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα. Η Αρχή για την Προστασία του Ανταγωνισμού μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στη μητρική εταιρεία που να φθάνει το 15% του συνολικού της τζίρου και μάλιστα για βάθος χρόνου μέχρι 18 ετών, αν δεν με ξεγελά η μνήμη μου. Έκανα μια μελέτη στο θέμα αυτό, η οποία δεν μπορώ να πω ότι ήταν πλήρης, αλλά ήταν πάντως επαρκής.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, ξέρετε ότι την Τρίτη τελειώνει η εξουσιοδότηση που έχουμε και έχουμε πάρει απόφαση να μη ζητήσουμε παράταση. Άρα, θα συνεδριάσουμε σήμερα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ώστε να συνεννοηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και να συγκλίνουμε στα θέματα που μας απασχόλησαν. Έχουμε υπερβεί τους δέκα μήνες με σκληρή δουλειά. Έχουμε πάνω από οκτακόσιες ώρες συνεδριάσεων και μέγα αριθμό μαρτύρων σε μια δικογραφία ατελείωτων χιλιάδων σελίδων με περιεχόμενο και κεφάλαια που αφορούν τον Ο.Τ.Ε. και τις επικοινωνίες, τον ΟΣΕ και τις μεταφορές, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υγείας, την Άμυνα, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα πεπραγμένα στη δικαιοσύνη.

(PM)

(1XF)

Υπάρχει μία πρόταση του Προεδρείου για το ιστορικό της υπόθεσης. Επίσης παρακάλεσα την υπηρεσία να συγκεντρώσει 17 ή 18 ομόφωνες πορισματικού χαρακτήρα αναφορές προς διάφορες κατευθύνσεις, προς τη δικαιοσύνη, την εκτελεστική εξουσία. Αυτό παρακαλώ να διανεμηθεί στους συναδέλφους. Θέλω να το έχουν διότι έτσι κι αλλιώς θα αποτελέσει σημαντικό μέρος του όποιου πορίσματος τελικά εμείς βγάλουμε. Βεβαίως υπάρχει η πρόταση του Προεδρείου για το ιστορικό. Κάνω αυτή την πρόταση, κύριοι συνάδελφοι, γιατί πρέπει να παρουσιάσουμε και να κατοχυρώσουμε κατά κάποιο τρόπο την τρομερή από την άποψη του επίπονου δουλειά που έχει γίνει εδώ. Πρέπει εμείς να την τιμήσουμε και να την αξιολογήσουμε και να την προβάλουμε ως ένα οργανωμένο σύνολο κατά τρόπο κατανοητό για τον ελληνικό λαό που νομιμοποιεί την παρουσία και τη λειτουργία μας εδώ και βεβαίως τα διάφορα όργανα της πολιτείας κατά την εντολή που έχουμε πάρει η οποία είναι διττή, από τη μια μεριά να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να ενημερώσουμε τη Βουλή και το λαό και από την άλλη να κάνουμε και προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση στο μέτρο που διαπιστώνουμε ελλείμματα θεσμών και αδυναμίες θεσμών για την αντιμετώπιση του σκανδάλου το οποίο διερευνούμε για πολλούς μήνες. Πάντως για πολλά χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη προσπαθεί χωρίς μέχρι τώρα σημαντικό και πρακτικό αποτέλεσμα.

Η πρόταση λοιπόν είναι να αναγνωστεί –δεν θα σας δώσω χαρτιά- η πρόταση που κάνει το Προεδρείο καταγράφοντας ένα χρονικό. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επειδή δεν είναι δυνατό να μοιράσουμε χαρτιά και επίσης οφείλουμε να έχουμε την ευχέρεια παρεμβάσεων, τροποποιήσεων και βελτιώσεων του κειμένου, εγώ θα παρακολουθήσω και θα συλλέξω τις όποιες παρατηρήσεις σήμερα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι λέτε;

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν με ακούτε. Ό,τι και αν λέω, παρακαλώ ακούστε με και αντιλέξτε μετά. Σας παρακαλώ. Πρόταση κάνω. Απορρίψτε τη.

Το γραφείο μου επάνω θα είναι ανοιχτό αύριο, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 9 με 2. Το κείμενο είναι στη διάθεσή σας και θα υπάρξει εκεί υπάλληλος για να καταχωρεί τις παρατηρήσεις σας ώστε να ενσωματωθούν σ’ αυτό το κείμενο. Στην πλήρη μορφή του τη Δευτέρα θα τεθεί πάλι στη διάθεσή σας στην Επιτροπή για να υιοθετηθεί ή να απορριφθεί. Δικό σας είναι το ζήτημα. Προσπαθώ να βρω μία διαδικασία που θα μας προφυλάσσει προς τα έξω ως σοβαρό Σώμα και θα προφυλάξει και την αξιοπιστία του καθενός από μας. Η πρόταση λοιπόν είναι να υπάρξει από το Προεδρείο ένα ιστορικό το οποίο περιγράφει τι έγινε και τι διαπιστώσαμε ως χρονικό. Με καταλάβατε; Μήπως θέλετε διευκρινίσεις επ’ αυτού;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπα ότι αυτά τα έχουν ήδη οι εφημερίδες και φαίνεται ότι εσείς διαβουλεύεστε με κάποιους συναδέλφους εκτός Επιτροπής διότι εγώ ενημερώθηκα από δημοσιογράφο και είδα φωτοτυπίες του περίφημου ημερολογίου το οποίο κυκλοφορεί στις εφημερίδες. Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο να μην το έχουν οι συνάδελφοι που φέρεται ότι συμμετέχουμε και θα συμμετέχουμε σ’ ένα πόρισμα και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας. Εδώ έχουμε…

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μίλησα για πόρισμα, μίλησα για καταγραφή της δουλειάς μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν δέχομαι να αναγνωστεί κανένα έγγραφο αν δεν μοιραστεί στους συναδέλφους.

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το δεύτερο: Εδώ προκύπτει, κύριε Πρόεδρε, από τον έλεγχο των στοιχείων του Καρακώστα ότι τα Υπουργεία έχουν αποκρύψει πολύ σοβαρό υλικό. Ακούστε λοιπόν. Από τα έγγραφα που βρέθηκαν στον Παντελεήμονα Καράκωστα βρέθηκε έγγραφο που αναφέρεται σε πληρωμές με το Υπουργείο Μεταφορών. Σας λέω λοιπόν ότι έχω στα χέρια μου και θα τα καταθέσω τη Δευτέρα στην Επιτροπή…

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να τα καταθέσετε, κύριε συνάδελφε. Αυτό είναι Επιτροπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε: Η υπόλογος του Υπουργείου Μεταφορών για τη σηματοδότηση της SIEMENS –μία υπάλληλος η οποία διαμένει στη Νέα Σμύρνη- έχει χρεωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο προσωπικά ένα δις επτακόσια εκατομμύρια δραχμές στον προσωπικό της λογαριασμό διότι η Επίτροπος δεν ενέκρινε την πληρωμή στη SIEMENS της προμήθειας των σηματοδοτών. Αποτέλεσμα είναι ότι η υπηρεσία, παρότι ενημερώθηκε και χρέωσε την υπόλογο, πλήρωσε τη SIEMENS. Αυτό είναι εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο και η σημερινή διοίκηση απέκρυψαν από την Επιτροπή σημαντικά στοιχεία.

Το δεύτερο: Αναφερθήκατε στο ταξίδι στο Μόναχο. Υπήρχε απόφαση του Προέδρου της Βουλής για τη συμμετοχή συγκεκριμένων ανθρώπων. Σας είπα ότι ζητώ να συμμετάσχω στη συνεδρίαση για την εξέταση του Κουτσενρόιτερ και απαντήσατε θετικά. Έχει υπογράψει και ο Πρόεδρος της Βουλής. Έμαθα τρεις μέρες πριν ότι παρότι έχει υπογράψει ο Πρόεδρος της Βουλής, έχει φύγει ήδη ένα κλιμάκιο που πήγε να εξετάσει τον Κουτσενρόιτερ και όταν ζήτησα τα Πρακτικά της εξέτασης, δεν μου εδόθησαν.

Κύριε Πρόεδρε, προσωπικά εγώ αδυνατώ να γράψω πόρισμα όταν οι εξετάσεις που έγιναν από κάποια μέλη της Επιτροπής στη Γερμανία δεν μας εδόθησαν, όταν υπήρχε απόφαση για συμμετοχή συγκεκριμένων μελών και άλλοι πήγαν, όταν δημοσιογράφοι μου δείχνουν μέρη του πορίσματος που φαίνεται να έχετε συγγράψει εσείς με κάποιους συναδέλφους πιθανόν και δεν το έχουμε τα μέλη της Επιτροπής και το έχουν οι δημοσιογράφοι. Μάλιστα αυτά θα τα δείτε σε κυριακάτικες εφημερίδες. Σας το λέω από τώρα. Δεν είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν τρεις μέρες πριν από την έκδοση του πορίσματος. Μέχρι τώρα υπήρχε αρκετή συνεργασία σε ορισμένες φάσεις και σύγκρουση σε άλλες, όμως είμαστε τρεις μέρες πριν από το πόρισμα. Θέλετε να μας πείτε ότι θα αναγνώσετε ένα ημερολόγιο κι εμείς θα πρέπει να πάμε στο γραφείο σας την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί μεταξύ 9 και 2 για να συγγράψουμε ένα πόρισμα το οποίο θα είναι…

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Πρώτον, δεν μίλησα για πόρισμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε καταρχήν δικαίωμα να συνεδριάζετε εν κρυπτώ με μέλη της Επιτροπής και να συντάσσετε έγγραφα τα οποία δίνετε σε δημοσιογράφους και δεν τα δίνετε σε μέλη της Επιτροπής.

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν συνεδρίασα εν κρυπτώ με κανένα μέλος της Επιτροπής. Αυτό είναι το πρώτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν τα δείτε στις κυριακάτικες εφημερίδες…

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεύτερον, το γραφείο μου είναι ανοιχτό και έχετε κάνει κι εσείς προσωπικά και επανειλημμένα χρήση της φιλοξενίας μου και έχετε συνεννοηθεί μαζί μου, όπως και άλλοι συνάδελφοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, τα ζητώ στα χέρια. Οτιδήποτε έγγραφα έχετε προετοιμάσει, αν τα έχετε προετοιμάσει από κοινού με άλλους συναδέλφους και θέλετε να πάρουμε μέρος στο πόρισμα, τα θέλουμε στα χέρια μας για να πάρουμε κι εμείς απόφαση αν θα συμφωνήσουμε με το πόρισμα που εσείς έχετε μελετήσει, αν θα κάνουμε ανάλογες παρατηρήσεις ή αν θα γράψουμε δικό μας πόρισμα ή αν θα αποχωρήσουμε από την Επιτροπή. Εγώ προσωπικά, επειδή βλέπω ότι υπάρχει μία προσπάθεια να μην παραπεμφθούν πολιτικά πρόσωπα και επειδή ειπώθηκε προηγουμένως η λέξη…

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πού το συνάγετε αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως να βρεθούν ισορροπίες. Εγώ είμαι κατά των ισορροπιών και δηλώνω ότι τέτοιου είδους συμφωνίες ούτε έχω κάνει ούτε συμμετέχω σ’ αυτές.

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μίλησα για ισορροπία. Ούτε καν χρησιμοποίησα τη λέξη. Αυτό το λέτε εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα Πρακτικά έχετε υποχρέωση να μας τα δίνετε, όπως και τα Πρακτικά της εξέτασης των μαρτύρων στη Γερμανία. Δεν μπορεί τα μέλη της Επιτροπής να μην τα έχουμε. Είπαμε να πάνε κάποιοι εκ μέρους μας. Τα Πρακτικά της Γερμανίας τα θέλουμε. Αν δεν προλαβαίνετε να μας δώσετε, ζητήστε μέχρι την Παρασκευή τρεις μέρες ακόμα παράταση μετά τον ένα χρόνο που έχουμε πάρει διότι χωρίς να έχουμε την εξέταση των Γερμανών δεν μπορούμε να βγάλουμε πορίσματα.

(BS)

01PM

Και πέραν αυτού δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά εγώ ότι ούτε συμμετείχα σε συμφωνίες ή συνεργασίες εκτός πρακτικών, ούτε θα συμμετέχω ούτε είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω τέτοιου είδους συμφωνίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Δεν υπάρχουν συμφωνίες. Μακάρι να υπήρχαν. Θα ήταν θετικό να υπάρχουν συγκλίσεις, συναινέσεις και συμφωνίες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συνεδριάσεις, κύριε Πρόεδρε και όχι εν κρυπτώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Σας παρακαλώ, κύριε. Φαντασιώσεις φέρνετε στην Επιτροπή εξ συστήματος. Σας παρακαλώ πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι σαν το καράβι που ήταν…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μαρίδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μαρίδα το λέγατε. Αυτές είναι οι φαντασιώσεις. Προσπαθήσατε εσείς προσωπικά να το αποκρύψετε και δεν το καταφέρατε. Αλλά πάτε να το κάνετε στο πόρισμα. Εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Καλώς. Γίνατε αντιληπτός.

Ο κ. Παπαδημούλης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά από δική σας πρόταση και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κεφάλαια του σκανδάλου Siemens που δεν εξετάσαμε και μάρτυρες που ομοφώνως είχαμε αποφασίσει να εξετάσουμε τους οποίους δεν καλέσαμε, προτείνατε και κατά πλειοψηφία συμφωνήθηκε να διακόψουμε την εξέταση μαρτύρων και την περαιτέρω εξέταση κεφαλαίων προκειμένου να μας μείνει ικανός χρόνος να συζητήσουμε ως Επιτροπή για τη διαμόρφωση του πορίσματος. Εδώ και ενάμιση μήνα δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση στην Επιτροπή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει αν η ευχή και η δική σας και πολλών άλλων αυτή η Επιτροπή να αποτελέσει εξαίρεση σε σχέση με τις άλλες -5 κόμματα, 5 πορίσματα. Και βρισκόμαστε τώρα στο παρά 1.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Κύριε συνάδελφε…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ, όχι διακοπές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Κάντε πρόταση τώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα  μιλήσω πολύ λιγότερο από εσάς. Όπως δεν σας διακόπτει κανείς, μην διακόπτετε κανέναν, κύριε Πρόεδρε.

Εδώ και ενάμιση μήνα η Επιτροπή έχει πάψει να λειτουργεί. Με ευθύνη και δική σας. Και κυρίως δική σας. Ενδεχομένως και με την ανοχή άλλων. Αλλά οπωσδήποτε εσείς έχετε την ευθύνη για το ότι ενάμιση μήνα τώρα δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για να καταγράψουμε συμφωνίες και διαφωνίες στο πόρισμα. Και τώρα μας προτείνετε μια διαδικαστική πρόταση, που αν την κατάλαβα καλά –μπορεί να κάνω λάθος, θα μας το διευκρινίσετε- και πάλι κουβέντα για το πόρισμα δεν προβλέπει, παρά μόνο ενδεχομένως τη Δευτέρα και την Τρίτη και μας λέτε ελάτε να δείτε ένα κείμενο που είναι το ιστορικό, οι κωδικοποίηση κάποιων πορισματικών αναφορών.

Η δική μας εντολή με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής από τους 300 είναι «ψάξτε σε εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης Υπουργών το σκάνδαλο Siemens και ιδιαίτερα ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων». Το ζητούμενο είναι από σήμερα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση η οποία να επιδιώκει να απαντήσει θεσμικά εδώ στην Επιτροπή σε δυο ερωτήματα.

Θα προταθεί σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής; Και αν ναι για ποια πολιτικά πρόσωπα απ’ όλη αυτή τη δουλειά που έχει γίνει ανιχνεύονται ενδείξεις ποινικών ευθυνών και προτείνεται η περαιτέρω έρευνα; Γιατί προφανώς δεν είμαστε εμείς δικαστήριο, δεν καταδικάζουμε. Αλλά μπορούμε να εισηγηθούμε την περαιτέρω έρευνα να κλείσει το θέμα. Σ’ αυτό είναι αναμφισβήτητο ότι και το Προεδρείο και η πλειοψηφία από τη στιγμή που έχει 10 στους 19 μπορεί κατά πλειοψηφία να κάνει ό,τι θέλει. Και μπορεί να το κάνει και ερήμην των υπολοίπων και εν αγνοία …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Ε, δε δώσαμε τέτοια δείγματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε  με να τελειώσω, παρακαλώ.

Μπορεί να το κάνει. Είναι θεμιτό. Το ερώτημα είναι: Μας καλείτε να συμπράξουμε τη τελευταία στιγμή σε κάτι το οποίο δεν θα συζητήσουμε εδώ ουσιαστικά και με άνεση; Και μάλιστα με διαδικασίες «ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσαμε»;

Αυτό δεν ευνοεί την αναζήτηση συγκλίσεων και την αναζήτηση της αλήθειας χωρίς χρωματιστά κομματικά γυαλιά. Αν θέλετε να διερευνήσουμε συμπτώσεις και διαφορές και να κρατήσουμε ό,τι καλύτερο παρήγαγε αυτή η Επιτροπή ως κλίμα –σας θυμίζω πολλές ομόφωνες αποφάσεις και όχι ατυχείς στιγμές…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Δέκα επτά ή δέκα οκτώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: … ατυχείς εντάσεις μικροκομματικές σκοπιμότητες και όλα αυτά, τότε από όσους έχουν κάνει αυτή την προεργασία και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι η πλειοψηφία έχει κάνει αυτή την προεργασία, θα ήθελα να μας πείτε τι προτείνετε στο θέμα σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής ή όχι και στο θέμα πρόσωπα. Απόρρητο από εμάς δεν νοείται. Εμείς είμαστε το θεσμικό όργανο.

Ή θα κάνουμε λοιπόν αυτές τις συζητήσεις εδώ ή θα πάμε σε διαδικασίες που θα είναι λίγο προκάτ. Εκβιασμένες από το χρόνο. Σε διαδικασίες προκάτ και εκβιασμένες από το χρόνο δηλώνω προκαταβολικά ότι δεν είμαι διατεθειμένος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Τι προτείνετε, κύριε συνάδελφε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας το επαναλάβω παρ’ ότι πιστεύω ότι έγινε κατανοητό. Δεν είμαι διατεθειμένος να συμπράξω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Τι προτείνετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προτείνω να μας πείτε επειδή έχετε κάνει προεργασία τι σκέφτεστε ως Πρόεδρος της Επιτροπής σ’ αυτά τα δυο θέματα. Σύσταση ή μη Προκαταρκτικής Επιτροπής και για ποια πρόσωπα θεωρείτε ότι υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών –πολιτικά εννοώ- ή άλλων πολιτικών προσώπων όπου πιστεύετε ότι πρέπει να ζητηθεί η περαιτέρω διερεύνηση σύμφωνα με όσα προβλέπουν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Ο κ. Καμμένος πρότεινε –γι’ αυτό επιμένω τι προτείνετε- μια μικρή παράταση για να μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε το πρόβλημα. Τι προτείνετε εσείς;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ σας είπα να μην πηγαίνουμε στα τυφλά, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Να μην πηγαίνουμε στα τυφλά δεν είναι πρόταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας καλέσατε μετά από ενάμιση  μήνα συνειδητού παγώματος των εργασιών της Επιτροπής όπου στο μεταξύ κάνατε μονομερείς ενέργειες και δεν μας λέτε τι σκέφτεστε.

Εγώ σέβομαι τη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου, σέβομαι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι 10 και άρα έχουν τον πρώτο λόγο. Θέλω να ακούσω τι σκέφτεται ο Πρόεδρος γι’ αυτά. θέλω να ακούσω  οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -όπως έχουν κάθε δικαίωμα, μαζεύτηκαν μαζί και συζήτησαν- τι σκέφτονται. Θέλω να ακούσω τι λένε και οι άλλοι συνάδελφοι διότι δεν έρχομαι εδώ με κάτι προκάτ. Θέλω να το καταλάβετε.

Οκτώ-δέκα μήνες εδώ έχω συμπέσει σε πολλά πράγματα με τον Καμμένο, με τον Παφίλη, με τον Αϊβαλιώτη, με τον Τζαβάρα, με τον Βαλυράκη. Δεν έχω κάτι έτοιμο να πω δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι 10 εγώ θα φέρω το δικό  μου. Και με τη λογική –το έχω πει επανειλημμένα, δεν το λέω τώρα- προκάτ 5 κόμματα, 5 πορίσματα, η οποία δεν αρέσει και στον κόσμο πια, να το καταλάβουμε, δεν είμαι σύμφωνος. Γι’ αυτό σας λέω πείτε μας τι σκέφτεστε, πού το πάτε, να το συζητήσουμε, να δούμε αν μπορούμε να συμπέσουμε σε κάποια πράγματα, υπάρχουν διαφορές;

Το θέμα δεν είναι να ερχόμαστε να διαβάζουμε ας πούμε στο γραφείο σας κάτι λες και είμαστε εμείς οι ύποπτοι για διαρροές. Όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι οι διαρροές απ’ αλλού έχουν γίνει πολλές φορές.

Επομένως, αυτό που προτείνω είναι απολύτως σαφές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Ακούω, λοιπόν, το απολύτως σαφές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πάλι δεν το καταλάβατε; Να το επαναλάβω.

Να μας πείτε εσείς, κύριε Πρόεδρε, ως Σήφης Βαλυράκης, κατά συνείδηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι ποια είναι η δική σας γνώμη ή αν υπάρχει γνώμη της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όσον αφορά το αν θα πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή ή όχι και όσον αφορά το ενδεχόμενο για τα πρόσωπα να ανιχνεύονται ποινικές ευθύνες και επομένως κατά την άποψή σας αν πρέπει να υπάρχουν αναφορές σε πρόσωπα και ποια στην πορισματική έκθεση που θα καταλήξει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Έγινε σαφές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με στόχο αυτά που μας έχετε πιπιλίσει το μυαλό -και σωστά- να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ομοφωνίας αν όχι σε όλα, σε όσα μπορούμε περισσότερα να το κάνουμε πράξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Αυτό δεν είναι διαδικασία που ζητάτε. Επειδή έβαλα μπροστά…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι και διαδικασία και ουσία. Γιατί το άλλο που μας είπατε μου θυμίζει «εμείς τα έχουμε έτοιμα, δεν σας τα δίνουμε κιόλας γιατί δεν σας εμπιστευόμαστε, ελάτε να διαβάσετε στο γραφείο». Ε, όχι, αυτό δεν το κάνουμε. Το αρνούμαι γιατί είναι διαδικασία παρωδίας που προσβάλλει την Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Σας διαβεβαιώνω και με συγχωρείτε, κύριε Τζαβάρα, ότι δεν έχω καταλήξει και δεν μπορώ να καταλήξω εξάλλου, ούτε σαν πρόσωπο, ούτε σαν πρόεδρος. Και περιμένω την ολοκλήρωση των διαδικασιών και πάντως τη συγκρότηση των γενικών δεδομένων που έχουμε ώστε να μπορώ και εγώ να τοποθετηθώ. Αυτό δεν το έχω. Και δεν θα το κάνω προτού έχω την άποψη της Επιτροπής. Δεν δικαιούμαι να το κάνω. Τουλάχιστον μέσα στην Επιτροπή. Έχω εκφράσει και δημοσίως την ευχή η Επιτροπή να συγκλίνει σε ομόφωνο πόρισμα.

(SX)

(1BS)

Ήδη η Επιτροπή έχει βγει δημόσια και θεσμικά με δεκαεπτά ομόφωνες πράξεις, αποφάσεις, πορισματικού χαρακτήρα. Δεν θυμάμαι θέμα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της Civitas λείπει, του κ. Φλέσσα..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Καμμένο, σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από εκεί δόθηκαν τα λεφτά στους πολιτικούς, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στους πολιτικούς από εκεί δόθηκαν τα λεφτά. Από τα μαύρα ταμεία της Siemens που πήγαν σε εταιρείες επικοινωνίας και από εκεί, μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας, σε πολιτικά πρόσωπα. Ήταν ομόφωνη η απόφαση. Και οι λογαριασμοί δεν έχουν ανοίξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και για εσάς και για τους υπόλοιπους συναδέλφους, παρακαλώ ό,τι έχετε, να το καταθέσετε, ενόψει και της ωρίμανσης των διαδικασιών εδώ, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη.

Η πρόταση που κάνω είναι μία πρόταση συγκροτημένης τυποποίησης της δουλειάς που έχουμε κάνει, που θεωρώ –και επιτρέψτε μου να το θεωρώ, έχοντας καλή γνώση των πληροφοριών που περιέχονται στη δικογραφία που σχηματίζουμε- ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν έχουμε αυτό το υλικό και ως υλικό που αποδεχόμαστε όλοι.

Από εκεί και πέρα, μπορούμε να προχωρήσουμε.

Εάν προτείνετε –και το λέω πραγματικά και το λέω κι επειδή και ο κ. Καμμένος έκανε την πρόταση- να ζητήσουμε μικρή παράταση γι’ αυτή τη διαδικασία, αν, δηλαδή, εκτιμάτε ότι ο χρόνος ο υπόλοιπος δεν επαρκεί και θέλουμε μία μικρή –μικρή όμως- παράταση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την Παρασκευή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

…αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε.

Όσον αφορά το θέμα που έθεσε ο κ. Καμμένος, έχουμε πάρει μόνο τα πρώτα πρακτικά. Κι εδώ μου δημιουργείται κι εμένα μία εντύπωση όχι πολύ καλή. Δηλαδή, το πρώτο ανακριτικό υλικό ήρθε περίπου αυθημερόν. Κι έχουμε και τη μετάφραση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Έκτοτε δεν έχει έρθει υλικό.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι εννοείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα πρακτικά από το Μόναχο δεν έχουν έρθει.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα, είχε μείνει ο κ. Χριστοδούλου γι’ αυτό το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχουν έρθει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ρωτάτε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, θέλω να σας πω το εξής: Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα –και το απευθύνω και σε εσάς και σε όλους τους συναδέλφους- ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο αντίστοιχος με εσάς, ο κ. Πρωτόπαπας, ετοίμασε, με τις διαδικασίες που προβλέπονται, μία πορισματική πρόταση εκ μέρους της Πλειοψηφίας και έγκαιρα την έθεσε υπόψη όλων των μελών της Επιτροπής. Και είπε «πείτε μου, πού συμφωνείτε, πού διαφωνείτε», αναζητώντας τις ευρύτερες συγκλίσεις ή την τροποποίηση κάποιων σημείων της πρότασης.

Εσείς αυτό που έκανε η Πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ προχθές στα ομόλογα, γιατί αρνείστε να το κάνετε και μας πηγαίνετε με κλειστά χαρτιά; Μπορείτε να μου εξηγήσετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι σωστό, κατά τη δική μου εκτίμηση, να έρθει η Πλειοψηφία της Επιτροπής και να κάνει την πρόταση που εσείς θέλετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς ως Πρόεδρος. Όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Είστε Πρόεδρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ θα προτιμούσα σε αυτή τη διαδικασία να συμμετέχει το σύνολο της Επιτροπής κατά συνείδηση και κατά όρκο, που έχουμε πάρει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συμφωνώ απολύτως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και είμαι ανοικτός. Δεν έχω προαποφασίσει. Δεν έχω καταλήξει. Περιμένω τη δική σας συνδρομή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σκέφτεστε τίποτα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακούστε με λίγο.

Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω: Εάν θεωρείτε ότι χρειαζόμαστε παραπάνω χρόνο, κατ’ αυτό μπορώ να δεχθώ, εφόσον η Επιτροπή συναινεί, μία μικρή παράταση. Το θέμα, όμως, δεν είναι η παράταση. Το θέμα είναι η Επιτροπή…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η μέθοδος είναι το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η μέθοδος. Προφανώς. Γι’ αυτό σας διανέμω τα ομόφωνα κείμενα της Επιτροπής. Εάν δεν ξεκινήσουμε από αυτά και δεν ξεκινήσουμε και με ένα χρονικό με το οποίο συμφωνούμε, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ασφάλεια.

Από εκεί και πέρα, εγώ θα ήθελα να διαμορφωθεί η πρόταση με ελεύθερη συμμετοχή όλων των μελών. Και δεν θα ήθελα να κάνει η Πλειοψηφία πρόταση. Εάν αναγκαστεί η Πλειοψηφία, θα κάνει την πρότασή της. Είναι προφανές. Δεν υπάρχει, όμως, προαπόφαση, δεν υπάρχει κατεύθυνση, δεν υπάρχει προκατάληψη.

Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εν πρώτοις θα ήθελα να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η αναφορά που έκανε ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Καμμένος περί του ότι έχετε κάνει συμφωνίες με κάποιους συναδέλφους εν κρυπτώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσάς εννοούσε πρώτο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ότι έχουμε κάνει μαζί συμφωνίες;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Τζαβάρα, με συγχωρείτε. Εγώ δεσμεύτηκα πριν από λίγο κάτω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να μιλήσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δύο λεπτά. Επειδή αναφερθήκατε σε εμένα. Εγώ είπα ότι έγιναν συναντήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι σοβαρό αυτό που είπατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνατε εσείς συναντήσεις με τον κύριο Πρόεδρο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Πολλές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι δυο σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι εννοείς, οι δυο μας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς με τον κύριο Πρόεδρο κάνατε συναντήσεις;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συναντήσεις στο γραφείο του έχουμε κάνει κι έχουμε συζητήσει τρέχοντα ζητήματα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε εσείς στα χέρια σας κανένα χαρτί από αυτό το ημερολόγιο;

Ο κύριος Πρόεδρος σε πρωινή τηλεφωνική συνομιλία…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Δεν είναι ποιότητα αυτή λειτουργίας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …μου είπε ότι έδωσε σε εσάς και στα άλλα κόμματα, το ημερολόγιο, το οποίο το είδα εγώ από δημοσιογράφο. Σας το έδωσε, κύριε Τζαβάρα, ή δεν σας το έδωσε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιο ημερολόγιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έδωσα σε κανέναν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μου είπατε το πρωί, κύριε Πρόεδρε, ότι έχετε ένα ημερολόγιο, το οποίο το δώσατε στον κ. Τζαβάρα και σε έναν από κάθε κόμμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν είπα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μου το είπατε το πρωί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είπα τέτοιο πράγμα και δεν ισχύει αυτό. Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς. Εγώ είπα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ημερολόγιο δώσατε σε συναδέλφους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ σας είπα ότι υπάρχει μία ημερολογιακή καταγραφή που δεν έχει κυκλοφορήσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, δεν έχει πάρει κανείς ημερολόγιο; Μόνο οι δημοσιογράφοι το έχουν.

Εσείς, κύριε Τζαβάρα, δεν το έχετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν υπάρχει διαρροή, αναλαμβάνω την ευθύνη. Η διαρροή, αν υπάρχει –εγώ το αμφισβητώ- θα αφορά διαρροή από το γραφείο μου και μόνο. Κύριε συνάδελφε, έχουμε επικοινωνήσει πολλές φορές τηλεφωνικά κι έχουμε συναντηθεί πολλές φορές πάνω σε ζητήματα της Επιτροπή, όπως έχω κάνει και  με άλλους συναδέλφους της Πλειοψηφίας και της Μειοψηφίας, των άλλων κομμάτων. Είναι ανοικτό το γραφείο μου και η φιλοξενία η προσωπική μου, η θεσμική, είναι δεδομένη. Και για εσάς…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά το πόρισμα συζητείται…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν υπάρχει πόρισμα….

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …ο κ. Παπαδημούλης, θα συζητηθεί εν Ολομελεία και με Πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.

Συνεχίστε, κύριε Τζαβάρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, θα ήθελα την προσοχή σας, κύριε Πρόεδρε, και κατά το δυνατόν και την προσοχή των συναδέλφων, γιατί θεωρώ ότι σε αυτή την Επιτροπή –ειδικά σε αυτή την Επιτροπή- συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να μας κάνουν υπεύθυνους και κυρίως να μας διατηρήσουν από την αρχή μέχρι του τέλους προσηλωμένους στις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού, οι οποίες ρυθμίζουν το εγχείρημα που μας έχει αναθέσει να εκτελέσουμε η Ολομέλεια της Βουλής.

Είναι προφανές ότι από το αίτημα των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, που εκκίνησαν τη διαδικασία για να συσταθεί αυτή η Επιτροπή, αλλά και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 68, παράγραφος 2 του Συντάγματος, προκύπτει ότι η Επιτροπή μας είναι επιτροπή εξεταστική των πραγμάτων και όπως ακριβώς λέει και το δια ταύτα της αιτήσεως, μας έχει ανατεθεί η διερεύνηση συνολικώς της υποθέσεως Siemens χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, η έρευνα, καθώς και ο εντοπισμός, τυχόν ευθυνών και οι προτάσεις για θεσμικές μεταβολές.

(SX)

Αυτή ακριβώς η διατύπωση είναι ταυτόχρονα και ένα περιοριστικό πλαίσιο κανόνων μέσα στο οποίο οφείλουμε να κινηθούμε. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Ο κίνδυνος να ολισθήσουμε, επειδή όλοι μετέχουμε σε αυτήν τη ζωή και όλοι μετέχουμε σε μια πολιτική που συνεχώς καθημερινά ευτελίζεται ασκούμενη με όρους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Θεωρώ ότι δεν είναι τιμητικό για την Επιτροπή να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της ανταποκρινόμενη -και ουσιαστικά διαμορφώνοντας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί- στο ερώτημα ποια ονόματα δίνετε εσείς και ποια ονόματα δίνουν οι άλλοι.

Αυτό για τη γνώμη μου αποτελεί τον έσχατο εξευτελισμό της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας, την οποία υπηρετούμε και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυτήν την παρωδία που συνέβη στην Ολομέλεια της Βουλής όταν τελικώς επετεύχθη με ψήφους ετερόκλητες της Αριστεράς από τη μια πλευρά και της Κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας από την άλλη να παραπεμφθούν άνθρωποι, οι οποίοι βεβαίως αν ψηφίζονταν για την περίπτωσή τους οι προτάσεις των κομμάτων δεν θα είχαν παραπεμφθεί.

Εννοώ την περίπτωση όπου ενώ το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός είχαν προκρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθούν για το αδίκημα του άρθρου 390, δηλαδή της κοινής απιστίας από την μια πλευρά, ενώ η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είχε προκρίνει ότι πρέπει να υπάρξει η παραπομπή για το αδίκημα της υπηρεσιακής απιστίας, συνέπεσαν περιέργως στην ψηφοφορία αυτές οι δύο προτάσεις για να ικανοποιηθεί το αίτημα περί παραπομπής, το οποίο είναι διάχυτο και το οποίο βεβαίως καλλιεργείται συνεχώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για εμένα προσωπικά -και μιλάω για εμένα προσωπικά- όσο ουσιαστικό και σπουδαίο είναι να αποδοθούν ευθύνες σε ανθρώπους που πραγματικά είναι υπεύθυνοι, άλλο τόσο ουσιαστικό και σπουδαίο είναι να περιφρουρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σκληρός πυρήνας του Συντάγματος και του πολιτικού πολιτισμού, τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε, είναι πρώτα από όλα η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κανένας δεν έχει τουλάχιστον την υποχρέωση από πουθενά να υποστεί μια λογική «κρεατομηχανής», η οποία θα λιπανθεί από την επιθυμία κάποιων να έχουν τη δημοσιότητα ή να έχουν την ελκυστικότητα που τους προσφέρει το γεγονός ότι εμφανίζονται με ρομφαίες σε μια εποχή που είναι πολύ δύσκολη, σε μια εποχή που πράγματι ο λαός έχει δικαιολογημένα παράπονα από τον πολιτικό κόσμο και σε μια εποχή που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι σε αυτόν τον τόπο το πολιτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για όλα και κυρίως γιατί θα πρέπει κατά πάσα περίπτωση να έχουμε στο νου μας ότι τόσο σε πανευρωπαϊκό, όσο και σε ελλαδικό επίπεδο υπάρχουν πάντοτε σταθερές συμπεριφορές μη νομιμοποιημένων από το λαό παραγόντων που ασκούν εξουσία, οι οποίοι έχουν συμφέρον να εξαλείψουν ή να εξουδετερώσουν την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.

Εγώ, λοιπόν, έχω να κάνω τις εξής προτάσεις:

Πρώτον. Είναι αναμφίβολης σημασία το να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κοινές διαπιστώσεις όσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία έχουν προκύψει από τα αποδεικτικά μέσα τα οποία έχουμε συγκεντρώσει. Ο καθένας μας, όμως, διατηρεί το δικαίωμα της διαφωνίας. Όπως βεβαίως, διατηρεί και το δικαίωμα να έχει και μια συνολική διαφορετική εικόνα ή άποψη από αυτήν που διατυπώνει η πλειοψηφία.

Εδώ, όμως, υπάρχει ένα όριο, κύριε Πρόεδρε. Και το όριο, επειδή είναι καλό μερικές φορές να μην μιλάμε αφηρημένα, αλλά να μιλάμε με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα, θα το επισημάνω διηγούμενος -χωρίς να κάνω κατάχρηση του χρόνου που μου προσφέρετε- το περιστατικό που είχε συμβεί κάποτε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κρατουμένων για πολιτικούς λόγους.

Εκεί, λοιπόν, σε μια μικρή συντροφιά είχε ξεκινήσει μια συζήτηση περί του αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. Αφού, λοιπόν, η συζήτηση έδινε και έπαιρνε, επιχειρήματα από εδώ, επιχειρήματα από εκεί, δεν κατέληξε το θέμα πουθενά και τελικώς ο προεδρεύον έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία. Τελικώς, μάλιστα η ψηφοφορία έδωσε το εξής αποτέλεσμα. Απεφάνθη η ομήγυρης αυτή με ψήφους είκοσι έναντι πέντε ότι δεν υπάρχει Θεός.

Αυτό γιατί το λέω; Γιατί ακριβώς εάν πάψουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο τι ακριβώς ισχύει με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό είναι πολύ πιθανό και πολύ εύκολο να διολισθήσουμε σε λύσεις, οι οποίες θα είναι ανάλογες με τη σημασία που λέει το ανέκδοτο που σας διηγήθηκα.

Εμείς, λοιπόν, ως Βουλευτές και κυρίως ως Κοινοβουλευτικοί άνδρες, που έχουμε αναλάβει να διεκπεραιώσουμε ένα συγκεκριμένο καθήκον έρευνας, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όσο γίνεται πιο δημιουργικά τη διαμεσολάβηση με βάση τους κανόνες που προανέφερα από το πραγματικό στο ισχύον. Και το πραγματικό μεν είναι δεδομένο. Αυτό για το οποίο θα διαφωνήσουμε από ό,τι φαίνεται, για αυτό και διαφωνώ με την άποψη του κ. Παπαδημούλη, είναι τι πρέπει να θεωρήσουμε ότι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μπορεί, βεβαίως, κάποιος που δεν αισθάνεται όρια στην επιθυμία του να δώσει τους πάντες στα πάντα ή τα πάντα στους πάντες να πει: Βάλτε μπροστά την πλειοψηφία για να αποφασίσουμε ποιους θα παραπέμψουμε, ποιους θα πάμε στα δικαστήρια, ποιους θα στήσουμε στην κρεμάλα για να ικανοποιηθεί ο λαός, ο οποίος ζητάει αίμα.

Σε αυτό, λοιπόν, το συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να μπούνε φραγμοί. Οι φραγμοί αυτοί είναι οι κανόνες, οι κανόνες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Για αυτό, λοιπόν, εγώ συνοψίζω και λέω τα εξής:

Είμαστε αρμόδιοι να αποκαλύψουμε την αλήθεια, την οποία την έχουμε συγκεντρώσει και η οποία προκύπτει από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε πράγματι συλλέξει.

Αυτήν την αλήθεια θα πρέπει να την διαμορφώσουμε και να την καταστρώσουμε κατά τον τρόπο που προκύπτει κάθε διαπίστωση από αντίστοιχο αποδεικτικό μέσο και στο τέλος, όπως προανέφερα, με βάση ακριβώς αυτά να δούμε που υπάρχουν ή που ενδεχομένως μπορεί να αναζητηθούν με περαιτέρω έρευνα ευθύνες, ξεκινώντας πάντα από τις πολιτικές, γιατί αντικείμενο αυτής της επιτροπής που γίνεται στα πλαίσια της άσκηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου…

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι η αποκάλυψη της αλήθειας.

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακριβώς.

Με αυτήν την έννοια εγώ συμφωνώ και συμμετέχω σε αυτήν τη διαδικασία. Όσοι ορέγονται το ρόλο του Ροβεσπιέρου είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά θεωρώ, όμως, ότι θα έχουν σφάλει…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, όμως, κάντε μια έκκληση, γιατί εδώ όποιος μιλάει, βγαίνει και κάνει τις ανακοινώσεις έξω και δεν ακούει τον άλλο.

Τον κ. Τζαβάρα δεν τον άκουσε κανένας.

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει. Γιατί να με ακούσουν; Αφού θα πάει ο άλλος με το χωνί και θα του πει: Πέστε μας ονόματα.

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ.

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ορέξεις, να φορέσουμε και μια κουκούλα όλοι εδώ και να πηγαίνουμε και να δείχνουμε.

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γίνατε αντιληπτός.

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκεί παραπέμπει αυτή η λογική. Και προσέξτε, γιατί ουσιαστικά θέλω να σας θέσω ενώπιον των ευθυνών σας.

Αυτό το δοσολογιλίκη, στο οποίο όλοι μας προτρέπουν, κάποιοι με αντάλλαγμα δημοσιότητα, να υποκύψουμε, εγώ δεν το ανέχομαι.

ΠΡOEΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Περιέργως, εκεί συμφωνώ και ευθυγραμμίζομαι μαζί σας. Ιδιαίτερα στο τελευταίο. Μην το πάτε παραπέρα.

Η κ. Τσόνογλου έχει το λόγο.

(TS)

7 σκέψεις σχετικά με το “Σφυροκόπημα Καμμένου – Παπαδημούλη στην επιτροπή. Πήραν άρον άρον πίσω την μεθόδευση για πόρισμα μαϊμού!”

 1. Έτσι όπως τα κάνατε να τα λουστείτε βουλευτάδες της κακιάς ώρας.
  Παραβιάζετε κάθε λίγο και λιγάκι το Σύνταγμα και τους Νόμους εφαρμόζοντάς τα κατά το δοκούν και έρχεστε τώρα που σφίγγουν οι κώλοι να παραπονεθείτε γιατί ο λαός ζητάει κάθαρση και να την πληρώσουν όλοι.
  Όχι δεν τα φάγετε όλοι.
  Οι υπόλοιποι ΣΙΩΠΗΣΑΤΕ και τους καλύψατε.
  Γι αυτό θα σας πάρει όλους η μπάλα όταν η βουβαμάρα του Ελληνικού λαού γίνει ΚΡΑΥΓΗ.

  Μου αρέσει!

 2. Αντιγράφω από τα λεγόμενα του προέδρου της επιτροπής
  ….εντολή που έχουμε πάρει η οποία είναι διττή, από τη μια μεριά να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να ενημερώσουμε τη Βουλή και το λαό και από την άλλη να κάνουμε και προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση στο μέτρο που διαπιστώνουμε ελλείμματα θεσμών και αδυναμίες θεσμών για την αντιμετώπιση του σκανδάλου το οποίο διερευνούμε για πολλούς μήνες. Πάντως για πολλά χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη προσπαθεί χωρίς μέχρι τώρα σημαντικό και πρακτικό αποτέλεσμα.

  Πότε έλαβε τέτοια εντολή θεσμικής θωράκισης;
  Νομοθετεί η επιτροπή;
  Αμ το άλλο;… στο μέτρο που διαπιστώνουμε ελλείματα θεσμών και αδυναμίες θεσμών
  για την αντιμετώπιση του σκανδάλου…
  Τι θέλει να πεί ο … πρόεδρος;;;
  Μα καλά αυτός δεν δίνει χαρτιά (άκου χαρτιά τα έγγραφα αλλά …αφού γλώσσα λανθάνουσα)
  Μετά απ΄αυτά τι να πεί ο καθένας;;;
  Πάνο χαρά στο κουράγιο σου και την ψυχραιμία σου
  Αν ήμουνα στη θέση σου την μπούφλα θα την έτρωγε.
  Επιτέλους όσοι δεν θέλουν να γίνουν σαν τα μούτρα
  τους παίρνουν μια μουτζουρίστρα και το προσπαθούν
  Ειδικά τώρα που το Ντοράκι με το νέο κομματάκι μονοπωλεί έχουν να χώσουν
  ουουου την Αρτα και τα Γιάννενα

  Μου αρέσει!

 3. Πάνος Καμμένος σε σημερινή συνεντευξή του στη ΝΕΤ 105,8:

  Θα υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δυναμιτίσουν την αντίσταση του Σαμαρά στις φωνές, να συμφωνήσει με αυτό το μνημόνιο, το οποίο εξυπηρετεί τους διεθνείς τοκογλύφους και βεβαίως θα δεχθεί πόλεμο μ’ όλα τα μέσα μεταξύ αυτών θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ρήξεις στην Ν.Δ. κάποιοι θα το κάνουν φανερά και κάποιοι θα προσπαθήσουν να κρυφθούν, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις της τελευταίας στιγμής.

  Αυτό ήταν φυσιολογικό και το ήξερε και ο Α. Σαμαράς όταν πήρε την απόφαση να ψηφίσει κατά του Μνημονίου, το ξέραμε και όλοι εμείς, οι οποίοι πήραμε θέση από την αρχή.

  Η κα Μπακογιάννη, όπως επίσης και οι βουλευτές, οι οποίοι την ακολουθούν, όπως ο κ. Κοντογιάννης στη Βουλή, το πρώτο θέμα το οποίο βάζουν, είναι το θέμα του Μνημονίου. Είναι το θέμα, δηλαδή, του να δώσουμε σε διεθνείς τοκογλύφους εμπράγματες ασφάλειες για τα ομόλογα, τα οποία μας έχουν φορτώσει οι ίδιοι.

  Δημοσιογράφος: Κύριε Καμμένε, επειδή το να λέτε ότι υπάρχουν συνάδερφοί σας οι οποίοι έχουν χρηματισθεί από τράπεζες ή τοκογλύφους θεωρώ ότι είναι πολύ βαριά κουβέντα. Εάν σας ζητηθεί έχετε αποδείξεις γι’ αυτό;

  Π. Καμμένος:

  Ο κ. Φλέσσας με τη ΣΙΒΙΤΑΣ είχε ομολογήσει, ως σύμβουλος της Siemens που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Βουλγαρία και στη Ρουμανία, που είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της ΝΟΚΙΑ – Siemens, που παραμένει ακόμα σύμβουλος, ήταν και σύμβουλος του Δ.Ν.Τ. Οι σύμβουλοι αυτοί επικοινωνίας αυτό που κάνουν είναι να εισπράττουν χρήματα από τους συγκεκριμένους οργανισμούς, όπως το Δ.Ν.Τ. όπως οι τράπεζες, και εν συνεχεία και παράλληλα να κάνουν και δημόσιες σχέσεις σε κόμματα. Τον είδατε νομίζω στην παρουσίαση του κόμματος της κ. Μπακογιάννη, ήταν εκεί ο κ. Φλέσσας της ΣΙΒΙΤΑΣ. Εγώ πώς να πιστέψω πως δεν κάνει την ίδια δουλειά; Από ‘κει και πέρα το ξέρετε ότι και τα κανάλια παίρνουν διαφημίσεις από τράπεζες.

  Ο χρηματισμός γίνεται και άμεσα και έμμεσα.

  Το θέμα είναι τι γίνεται με το αύριο της πατρίδας μας.

  Μου αρέσει!

 4. ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

  -ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  -ΕΧΓΩΡΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑ
  -ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

  ΚΕΡΔΗ
  -ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΣΩ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
  -ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΜΜΕΣΑ ΚΑΙ (ΔΩΡΟΝ) ΕΜΜΕΣΑ
  -ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΩΝ ΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΩΡΕΞΕΩΝ
  ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΑΜΟΙΒΟΝΤΕ ΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

  ΔΩΡΟΝ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΧΓΩΡΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΕΧΟΓΝΩΣΙΑ ΖΕΡΖΕΤΣΕΝ

  ΖΕΡΖΕΤΣΕΝ = ΔΩΡΟΝ ΕΚ ΣΤΑΖΙ ΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ/ΖΩΗΣ/ΚΑΡΙΕΡΑΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Η ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ
  ΚΑΘΕΣΤΩΣ

  Μου αρέσει!

 5. Πότε θα μιλήσει ο Σημίτης για της ευθύνες που φέρει

  Γιά την λαθροχειρία του χρηματιστηρίου

  Έβαλε την χώρα σε ένα ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΚΑΙ στην ΕΚΤ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΑΒΕΣΤΙ, απεμπολώντας (Εθνική κυριαρχία )το ΕΚΔΟΤΙΚΟ προνόμιο της Ελλάδος να τυπώνει νόμισμα, να το ανατιμά να το υποτιμά ανάλογα με της οικονομικές συνθήκες.

  Αν δεν κάνω λάθος η ΕΚΤ είναι δημιούργημα των λαών που συμμετέχουν στην ΟΝΕ…

  Γιατί η ΕΚΤ δεν δανείζει τα κράτη με 1% άλλα τους τραπεζίτες και εκείνοι με την σειρά τους τα κράτη με 5..6 ή ..8…10%

  Ποιος του έδωσε το δικαίωμα Και που ήταν τότε ο ΓΑΠ ?

  Μου αρέσει!

 6. Ακλονητο Ερωτικο Τριγωνο

  1-Γερμανικες Εταιρειες

  2-Εγχωρια Υπερκομματικη Τυραννια

  3-Ιθαγενεις

  Κερδη

  1-Κατηγορια Υπερκερδη λογω Υπερκοστολογησεων

  2-Κατηγορια Προμηθειες Αμμεσα και (Δωρον) Εμμεσα

  3-Κατηγορια Αποδεκτες διαρκων παραβιασεων των θεμελιωδων
  ελευθεριων τους και ως ανταμοιβη διαρκη καλλιεργεια
  ανεκπληρωτων ψευδαισθησεων

  Δωρον ανυπολογιστον στην εγχωρια Τυραννια Τεχνογνωσια ΖΕΡΖΕΤΣΕΝ

  ΖΕΡΖΕΤΣΕΝ = Δωρον εκ Σταζι μη ανιχνευσιμη δολοφονια χαρακτηρα
  ζωης,οικογενειακων/κοινωνικων σχεσεων, καριερας
  καθε αντιφρονουντα προσωπου η προσωπων ικανων να
  θεσουν υπο αμφισβητηση ολοκληρωτικα καθεστωτα

  Σημ. Τρολια και σιλια περιλαμβανονται στο ευρυτερον
  υπηρετικον προσωπικον κατι σαν τις ΔΕΚΟ εκτος
  της Κεντρικης Διοικησης

  «τα εμα παντα μετ’εμου φερω»

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s