Κατάρριψη της προπαγάνδας: Τα λεφτά του μνημονίου δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις αλλά σε αποπληρωμές των τοκογλύφων.

ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: “ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ”.

Η απόδειξη ότι υποθήκευσαν την χώρα για να εξασφαλίσουν τις αποπληρωμές των δανειστών και όχι “μισθούς και συντάξεις”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και το πασίγνωστο σε όλους μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2010, η δανειοδότησή μας από την «τρόικα» ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ,  δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, απλά το μεταθέτει  επαυξημένο για τό σύντομο μέλλον, δηλαδή για την χρονική εκείνη στιγμή που θα κληθούμε να πληρώσουμε τα 110 δις €, επιβαρυμένα με τα τοκογλυφικά επιτόκια, σε σχέση με αυτά που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αφετέρου δε «επιδεινώνει» σημαντικά τις αιτίες που το προκάλεσαν, δηλ. τις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πολιτισμικές «δυσλειτουργίες» της χώρας μας.

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι υποχρεώσεις σε ομόλογα έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη έως τα τέλη του 2013 καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις από τόν «μηχανισμό στήριξης» :

Λήξη Ομολόγων από 01.05.2010 έως και 31.12.2013 και προγραμματισμός εκταμίευσης μηχανισμού στήριξης  (ποσά σε δισεκ. €)

Έτος Λήξεις ομολόγων Δάνεια ΕΕ, ΕΚΤ & ΔΝΤ
2010 15,80 38,00
2011 31,30 40,00
2012 31,70 24,00
2013 24,90 8,00
Σύνολο 103,70 110,00

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών (προσχέδιο προϋπολογισμού)

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο δανεισμός της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης για την παραπάνω περίοδο, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αποπληρωμή των πιστωτών της – αφού λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 103,7 δις € και δανείζεται 110 δις € (τα 110 δις € του μηχανισμού στήριξης, είναι ουσιαστικά τα 103,7 δις € που χρωστάμε, συν τους τόκους τους).

Επομένως, όλα όσα ακούγονται ότι δήθεν το μνημόνιο υπεγράφη μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν οι πληρωμές των συντάξεων και των μισθών, είναι παντελώς  ανακριβή και σκόπιμα ψεύδη, αφού όπως προκύπτει από τον πίνακα, τα χρήματα που μας παρέχονται, αναχρηματοδοτούν αντίστοιχες οφειλές μας, με αποκλειστικό σκοπό την διάσωση, πρωτίστως των ευρωπαϊκών τραπεζών και δευτερευόντως των λοιπών κερδοσκοπικών «επενδυτών» (ακριβώς για τα λόγο αυτό συμμετέχουν στα 110 δις € με 73% η Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ μόλις με 27% (και ενδεχομένως με άλλα άγνωστα προς το παρόν ανταλλάγματα).

Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κυμαίνονται περί τα 25 δισεκ. € πράγμα που επιβεβαιώνει ότι από την χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης δεν «περισσεύουν» καν ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, όπως πασχίζουν να μας πείσουν εν συγχορδία η κυβέρνηση με τα γνωστά εξαπτέρυγά της.

Υπενθυμίζω ότι η 1η δόση ύψους 14,5 δισεκ. € που δόθηκε από τον μηχανισμό στήριξης στα μέσα Μαΐου, εξοφλούσε ομόλογα λήξης εντός του ιδίου μήνα συνολικού ύψους 11,6 δισεκ. € εκ των οποίων, ποσό 8,5 δισεκ. € αφορούσε 10ετές ομόλογο με λήξη την 19.05.2010 που είχε εκδοθεί στις 19.05.2000 επί πρωθυπουργίας  Σημίτη!

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού έτους 2011, η χώρα θα πρέπει να δανείζεται επίσης ποσά αντίστοιχα με τα ετήσια ελλείμματά της, τα οποία θα διαμορφωθούν, ως εξής:

ΑΕΠ, ύφεση και έλλειμμα σε εκ. €

Μεγέθη/έτη 2009 2010 2011 2012 2013 2014
ΑΕΠ** 237.494 227.994 222.066 224.508 229.223 234.037
Ύφεση %* -4,0% -2,6% 1,1% 2,1% 2,1%
‘Έλλειμμα %** -13,6% -8,1% -7,6% -6,5% -4,9% -2,6%
‘Έλλειμμα 32.299 18.467 16.877 14.593 11.231 6.084

Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών – Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011

Σημείωση: Στον παραπάνω πίνακα δεν υπολογίζεται η πρόσθετη επιδείνωση του ελλείμματος από τους δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με το ανωτέρω προσχέδιο, τα συνολικά ελλείμματα της Ελλάδας για την περίοδο από 2011 έως και 2014,  θα διαμορφωθούν το λιγότερο στα 67,25 δις €, τα οποία θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθούν. Όμως, ακόμη και αν βρεθούν πρόθυμοι δανειστές, η εξόφληση του δανείου των 110 δις € εντός του 2014, είναι εκτός πραγματικότητας και αυτό  επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που άρχισαν ήδη στο παρασκήνιο για την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του.

Συνοπτικά εντός του 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί : α)  110 δις € για την εξόφληση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης,  β) 31,6 δις € για την αποπληρωμή άλλων ληξιπρόθεσμων ομολόγων και γ) 67,25 δις € για την κάλυψη των συσσωρευμένων ελλειμμάτων της περιόδου. Συνολικά 208,85 δις €, ποσό που αντιστοιχεί στο 89% του ετησίου ΑΕΠ της χώρας!

Αν συνυπολογίσουμε στά παραπάνω ποσά τους τόκους του δανείου, τα πρόσθετα ελλείμματα των δημοσίων οργανισμών όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα και την ύφεση που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια από όσο προβλέπεται στο μνημόνιο και συνεπακόλουθα τις σχετικές επιπτώσεις, το παραπάνω ποσό μπορεί να «ανέβει»  στα 240 δισεκ. €,  δηλ. πάνω από το ΑΕΠ, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το μέλλον της χώρας που μόνον η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει! Και αντί να αντιμετωπίσει το θέμα κατάματα και με ρεαλισμό, αρκείται στα εύσημα των δανειστών και λοιπών παγκόσμιων κερδοσκόπων (άλλο που δεν θέλουν οι φουκαράδες), για να μας πείσει περί της ορθότητας των επιλογών, της οικονομικής πολιτικής της και της ανάγκης να ψηφιστεί αδιαμαρτύρητα από τους πολίτες για να συνεχίσει το έργο της!

Τα ανωτέρω απεικονίζουν συνοπτικά την εφιαλτική οικονομική πραγματικότητα της χώρας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την λήξη του μνημονίου και η οποία βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και αριθμούς πέραν οποιαδήποτε αμφισβήτησης. Και προφανώς η οποιαδήποτε επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, με τους όρους που έχει συναφθεί, (για κάθε έτος καθυστέρησης στην αποπληρωμή το επιτόκιο αναπροσαρμόζεται κατά 1%),  δεν θα φέρει κανένα απολύτως όφελος. Απλά θα μεταθέσει επί το δυσμενέστερο το πρόβλημα για μερικά ακόμα χρόνια, οπότε η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση θα είναι δεδομένη.

Εύλογα λοιπόν τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Γιατί ο πρωθυπουργός, οι τηλεοπτικοί υπουργοί και τα λοιπά εξαπτέρυγά τους, επικαλούνται ως κριτήριο ευθύνης απέναντι στη χώρα και τον λαό, την έγκριση και υπογραφή του μνημονίου μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν τις δήθεν πληρωμές των συντάξεων και των μισθών όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι  τα χρήματα που μας παρέχονται, πηγαίνουν αποκλειστικά για την άμεση αναχρηματοδότηση αντίστοιχων οφειλών σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα, στα οποία είχαν «επενδύσει» κυρίως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και δευτερευόντως τα γνωστά κερδοσκοπικά funds?

2. Ποιος τελικά σώζεται από τον μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε και την οικονομική πολιτική που ακολουθείται με βάση το μνημόνιο, όταν στα τέλη του 2013 το συνολικό χρέος της χώρας θα υπερβαίνει καθαρά το 150% του ΑΕΠ ή τα 360 δισεκ., εκ των οποίων θα είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά την αμέσως επόμενη χρονιά ποσά που θα προσεγγίζουν τα 240 δισεκ. €? (τουλάχιστον η επάρατη και υπεύθυνη κατά το ΠΑΣΟΚ,  για τα χάλια της οικονομίας, κυβέρνηση της Ν.Δ., φρόντισε να κατανείμει τις υποχρεώσεις σε ομόλογα έκδοσης ελληνικού δημοσίου στα επίπεδα των 16-32 δισεκ. ετησίως)

3.  Έκανε ένα πρόχειρο υπολογισμό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών σχετικά με την οικονομική έκθεση που αναλάμβαναν με την υπογραφή του περιβόητου αυτού μνημονίου κατά την ημερομηνία εκπνοής του? Αν δεν τον έκαναν είναι άσχετοι και επικίνδυνοι για τις θέσεις που κατέχουν. Αν τον έκαναν, τότε υπέγραψαν εν γνώσει τους την υποδούλωση της χώρας, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα…

DeltaLamda

64 thoughts on “Κατάρριψη της προπαγάνδας: Τα λεφτά του μνημονίου δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις αλλά σε αποπληρωμές των τοκογλύφων.”

 1. Δεν τον άκουσατε τον Μπουμπούκο;
  Σε τηλεοπτικό του διαξιφισμό, απάντησε σε πολίτη: “χάρη σε μένα,τρως”…

  Like

  1. Πολύ εκνευριστικός !!!!!
   αυτό ήταν-είναι από τα βασικά τους επιχειρήματα…

   Like

  2. Δεν είναι εκνευριστικός. Είναι το πραγματικό του πρόσωπο, όπως σχολίασε και ο Λαλάκης.
   Έχουν, ορισμένοι, το σύνδρομο του “Θεού”…

   Like

   1. Εγω θα ηθελα να γνωρισω απο κοντα τους κλινικα νεκρους ψοφοφορους που βαζουν στη βουλη μαλακες σαν τον μπουμπουκο.

    Like

   2. Ναί Βράχε,
    ἔτσι εἶναι μᾶς ἔδειξαν τό πραγματικό τους πρόσωπο γενικῶς οἱ τοῦ Λαός καλαμοκαβαλάρηδες.

    Like

 2. εξαιρετικό και τεκμηριωμένο αρθρο. δυστυχως αυτη ειναι η πικρη πραγματικότητα ειτε το θελουμε ειτε δεν το θελουμε.
  ενα μάλλον τυπογραφικό λάθος παρατηρω. εκει που λεει ο αρθρογραφος για τα συνολικά ετήσια ελλείμματα για την περίοδο απο το 2001 εως και το 2014 το σωστό ειναι από το 2010

  Like

 3. απο κεκτημένη ταχύτητα αντι να γραψω προηγουμένως απο το 2010 εως και 2014 εγραψα απο το 2001 εως το 2014

  Like

  1. Laporinis
   ὄχι δέν ἔχει δική του σκέψι.
   Κάθε πρωΐ πού ξυπνᾶ τοῦ γυρίζουν τό κουρδιστήρι πού ἔχει στήν πλάτη του καί ἀρχίζει.
   Παρατήρησες ὅτι μερικές φορές ἐξαφανίζεται;
   Ἐ!λοιπόν ἤ θέλει λάδωμα ἤ ψάχνουν γιά καινούργια κασέττα..

   Like

 4. Εχω την εντύπωση οτι εδω μέσα λέει ο καθένας οτι του κατεβαίνει και θυμάται…
  Υποτίθεται οτι τα σχόλια που κάνουμε στην φόρμα κάθε άρθρου θα έπρεπε να αφορούν αποκλειστικά το περιεχόμενό του και οχι άλλα αντι άλλων…
  Επι της ουσίας του συγκεκριμένου αρθρου έχει να πει κανείς κάτι?

  Αν συμφωνείτε με αυτό και νομίζετε οτι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολύ κόσμο, προωθήστε το έστω και ανωνυμα όπου νομίζετε.

  Βλέπετε πρέπει κάποτε να μάθουν όλοι οτι οι πολιτικοί μας είτε ειναι ανοητοι για να μας λένε πράγματα που οι ίδιοι δεν κατανοούν είτε είμαστε εμεις οι ανοητοι για να “τρώμε” αυτά που μας λένε και οι ίδιοι δεν κατανοούν…

  Οσο για τον εαν η Ν.Δ. ειναι ετοιμη ή οχι για ανάληψη της εξουσίας αυτό νομίζω οτι θα μπορούσε να αποτελέσει απο μόνο του ενα ξεχωριστό αρθρο.

  Like

  1. Δε το χωρἀει το κεφάλι μου! Δανειστήκαμε για να πληρώνουμε το δάνειο; Και τις τρέχουσες πληρωμές (μισθούς, συντάξεις), πως τις κάνουμε;
   Να με συγχωρείς αν είναι γελοία η ερώτηση.

   Like

   1. ” …Να με συγχωρείς αν είναι γελοία η ερώτηση…”

    Τό κεφάλι σου είναι μιά χαρά, καί η ερώτηση δέν είναι ποσώς γελοία.

    Γελοίο κομματόσκυλο μέ γελοία συμπεράσματα είναι ο “Αρθρογράφος”, χά χά χά χά χά χά……

    2010 : 15,80 – 38,00, Αφαιρούμενα, = 22.2 δίς €, σύν καμμιά δεκαριά πού ΕΛΠΙΖΕΙ τό φουκαριάρικο τό Κράτος νά μαζέψει από τούς απατεώνες φοροκλέφτες πολίτες – πουτάνες, νάτες οι μισθο-συντάξεις τού 2010.

    2011 : 31,30 – 40,00, Αφαιρούμενα, = 8.7 δίς €, καί πάει λέγοντας, αλλά τό αγγούρι ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ εις διάμετρον καί ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ εις μήκος……

    2012 : όποιος επιζήσει, επέζησε, καί οι συντάξεις κάτι συνταξιούχων διδασκαλισσών, τίς βλέπω νά είναι ορατές μόνο μέ τό …τηλεσκόπιο…..

    ΤΟ “ΜΝΗΜΟΝΙΟ”, δίνει περιθώρια επιβίωσης τών τεμπελχανάδων απατεώνων, ΜΟΝΟΝ γιά κανά-δυό χρόνια….

    Μετά….., Ο Θεός τής Ελλάδος θά κάνει υπερωρίες….

    Like

  2. Κανουμε και λιγο καλαμπουρι δικε μου.
   Δεν θα λυσουμε ΟΛΑ τα προβληματα του Παπατζη εμεις.

   Like

 5. ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑΝΑΙ ΤΥΦΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ…..
  ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΓΑΠ ΣΕΦΕΡΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ.
  ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΤΑ SPREADS ΓΙΑ ΝΟ ΦΟΒΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
  ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ SPREADS. ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΡΕΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΤΕ ΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΟΒΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ.
  ΑΛΛΑ ΦΕΥ ΣΑ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΒΟΡΕΟΚΟΡΕΑΤΙΚΑ.
  ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ Σ΄ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΖΕΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΣΑΣ.
  ΑΛΛΑ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΓΕΜΙΖΑΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ.
  ΟΥΣΤ ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

  Like

 6. ..[Έκανε ένα πρόχειρο υπολογισμό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών σχετικά με την οικονομική έκθεση που αναλάμβαναν με την υπογραφή του περιβόητου αυτού μνημονίου κατά την ημερομηνία εκπνοής του? Αν δεν τον έκαναν είναι άσχετοι και επικίνδυνοι για τις θέσεις που κατέχουν. Αν τον έκαναν, τότε υπέγραψαν εν γνώσει τους την υποδούλωση της χώρας, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα…Read more: http://catakravgi.blogspot.com/2010/10/blog-post_27.html#ixzz13ZlY5ENT%5D..

  Like

 7. ..[Κατάρριψη της προπαγάνδας: Τα λεφτά του μνημονίου δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις αλλά σε αποπληρωμές των τοκογλύφων.]..

  Like

  1. Πόσες φορές πρέπει να ειπωθεί;
   Το ΔΝΤ ήρθε για να σιγουρέψει τα λεφτά των δανειστών. Το δάνειο των 110δις απλά πηγαίνει σ΄αυτούς και σε μας μένει να πληρώσουμε τους τόκους!
   Το μεγάλο έγκλημα του ΓΑΠ και σια, σε συνεργασία με ΟΛΑ τα κόμματα.
   γ.κ.

   Like

 8. ε και? τώρα που το ξέρουμε θα κάνουμε κάτι?
  Αδέλφια σας πάω στοίχημα, ότι το ΠΑΣΟΚ του GAP, θα είναι ξανα πρώτο κόμμα στις εκλογές.

  Τελικά σε εμάς αξίζει HORCA

  Like

 9. Η προσφυγή στο ΔΝΤ έγινε προκειμένου να πληρωθούν οι παλαιότεροι δανειστές μας , εφ’ όσον υπήρξε τεχνητή ή πραγματική αδυναμία πληρωμής τους , με εξασφάλιση νέων δανείων από την παγκόσμια αγορά.
  Οι παλαιοί δανειστές μας δάνεισαν χωρίς καμιά εμπράγματη ασφάλειά τους , δηλαδή χωρίς καμιά υποθήκευση περιουσίας από μέρους μας. Ουσιαστικά με τον δανεισμό τους ρίσκαραν τα κεφάλαιά τους , εφ’ όσον επέλεξαν να επενδύσουν στην οικονομία της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό τα επιτόκια των δανείων ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα διατραπεζικά επιτόκια. Αυτό είναι εύλογο , επειδή εφ’ όσον ήταν σε γνώση τους το υψηλό ρίσκο της επένδυσής τους , απαίτησαν και έλαβαν ΄΄τοκογλυφικά΄΄ επιτόκια. Εφ’ όσον λοιπόν βρεθήκαμε σε αδυναμία πληρωμής των παραπάνω ΄΄τοκογλυφικών΄΄ και χωρίς καμιά εμπράγματη ασφάλεια δανείων , μια λύση θα ήταν να διαπραγματευτούμε εκ νέου , όσον αφορά ή την μείωση της ονομαστικής τιμής των ομολόγων ( κούρεμα ) ή την επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής.
  Αντί των παραπάνω επιλέξαμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια αυτά με χρήματα που μας δόθηκαν μετά την προσφυγή μας στο ΔΝΤ , υπογράφοντας επαχθέστατη σύμβαση , με δυνατότητα απώλειας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου , με υποχρέωσή μας υποταγής στους ΄΄εκβιασμούς΄΄ μη καταβολής δόσεων του δανείου , εφ’ όσον κρίνεται από το ΔΝΤ η μη συμμόρφωσή μας με τις εντολές του.
  Για να γίνει αυτό περισσότερο κατανοητό θα το παραλληλίσουμε με τα λεγόμενα καταναλωτικά δάνεια , που όλοι γνωρίζουμε. Αυτά δίνονται από τις Τράπεζες χωρίς να είναι απαραίτητη η υποθήκευση από μέρους μας κάποιας εμπράγματης ασφάλειας π.χ. ενός οικοπέδου ή ενός οικοδομήματος , που είναι στο όνομά μας. Η μόνη εγγύηση για την Τράπεζα είναι η φορολογική μας δήλωση , από όπου εκτιμά η ίδια ότι στο μέλλον θα έχουμε να αποπληρώσουμε το καταναλωτικό δάνειο που μας δίνει. Για τον λόγο αυτόν και το επιτόκιο αυτού του είδους του δανείου είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο επιτόκιο π.χ. ενός στεγαστικού δανείου, όπου υποθηκεύεται το ακίνητο για το οποίο δίνεται το δάνειο.
  Εμείς λοιπόν μετατρέψαμε χωρίς κανένα κέρδος ένα επισφαλές για την Τράπεζα καταναλωτικό δάνειο σε ένα στεγαστικό δάνειο και κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε το σπίτι μας. Αυτό ουσιαστικά κάναμε προσφεύγοντας στο ΔΝΤ.

  Like

  1. +100000000.σωστός.
   τα χρήματα δώθηκαν για αυτό το λόγο.Οχι για να φτιάξουμε το μετρό Θεσ/κης…
   Να πάρουν πίσω τα χρήματα που δήθεν δάνειζαν στην Ελλάδα.
   Είμαστε βλέπεις διεφθαρμένοι και τα φάγαμε με τον Πάν-καλο…

   Like

 10. @ Loporinis

  Δεν ειχε τυχει να δω την συγκεκριμένη εκπομπή. Επιβεβαιώνει παντως την ουσία του περιεχομένου του αρθρου.

  Στόχος μου ηταν να καταρρίψω με αριθμούς οχι μόνο την προπαγάνδα οτι η υπογραφή του μνημονίου έγινε για να εξασφαλιστούν οι μισθοί και συντάξεις αλλά αποκλειστικά και μόνο για να αποπληρωθούν τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και συγχρόνως για να κατοχυρώσουν οι τελευταίοι την δυνατότητα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης κάποιας δόσης στο μέλλον!

  Ενας επιπλεον λόγος ηταν για να ξυπνήσουν η Ν.Δ. και όλη η αντιπολίτευση ωστε οταν εμφανίζονται στα κανάλια κυβερνητικοί όπως σήμερα ο Μπεγλίτης στον Χατζηνικολάου, η Αρσένη στο ΜΕΓΑ, ο Καρατζαφέρης στον Αυτιά και η Μπακογιάννη στίς διάφορες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της, οι οποίοι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν ως αποκλειστικό τους επιχείρημα για την υπογραφή του μνημονίου την διασφάλιση των μισθών και συντάξεων και οι συνομιλητές τους Λυκουρέντζος, Χατζηδάκης, κλπ. τούς ακούνε χωρίς να έχουν ενα πειστικό επιχείρημα για να τους βγάλουν την μάσκα της υποκρισίας και ψεύδους σε απ’ ευθείας μετάδοση.

  Like

 11. @ AnyparktOs

  Αδυνατω να παρακολουθήσω το σκεπτικό σου. Μάλλον με τους αριθμούς δεν τα πάς καλά και μας τα λες μπερδεμένα. Διάβασε καλύτερα το αρθρο και με λίγη προσπάθεια και λιγότερη εμπάθεια, κάτι θα καταφέρεις.

  Like

  1. Δεν είναι μόνο εμπάθεια είναι και κακεντρέχεια και ημιμάθεια.
   Ελπίζει και περιμένει πτώχευση των πάντων.
   Σε παλαιότερη ανάρτηση ανέφερε για το εμπορικό έλλειμμα και όταν του απάντησα για την απίστευτη μείωση του τον αύγουστο, μετά τα γύρισε ότι με την ψωμόλυσσα που έπεσε μειώθηκε, έχει γράψει ότι τα ξέρει όλα και βλέπει και άλλα…
   Απαξιώ πλέον να του γράφω.
   Πάντως πολύ καλό το άρθρο ΔΛ και δυστυχώς έτσι είναι, το ΔΝΤ ήρθε για να εξασφαλίσει τους δανειστές και όχι τους ιθαγενείς και βγάλαν μάλιστα και το εγχώριο τσιράκι τους να πει να κοπούν τα δρομολόγια για τους μαθητές……..
   Για τα μούτρα του τίποτα….

   Like

 12. ΣΟΒΑΡΟ ΠΑΡΤΑΛΙ,ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ , ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΟΜΟΓΕΝΗ!!!!!!!!

  ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΥΜΝΟΣΙΑΛΑΓΚΑΣ ΤΗΣ ΝΕΤ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΦΕΥΡΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!

  ΡΕ ΑΙΝΤΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ- ΑΛΗΤΑΡΑ – ΠΑΠΑΤΖΗ- ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΥΡΤΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!!!!!!!!

  Like

 13. Οπως τα λες είναι.
  Για να έχουν μία σφαιρική εικόνα όσοι δεν ασχολούνται με τα οικονομικά να προσθέσω ότι.
  Ολοι οι προϋπολογισμοί του Ελληνικού κράτους από το 1974 και μετά ήταν Ελλειματικοί.!!!!
  Δείτε ποσά.
  Ετη Χρέος ως % του ΑΕΠ
  1975 24,7
  1976 24,6
  1977 25,7
  1978 28
  1979 27,5
  1980 28,6
  1981 34,5
  1982 41,3
  1983 41,9
  1984 48
  1985 54,7
  1986 55,9
  1987 62,2
  1988 66,8
  1989 69,9
  1990 80,7
  1991 83,3
  1992 89
  1993 111,6
  1994 109,3
  1995 110,1
  1996 112,2
  1997 109,5
  πηγή: μελέτη του Δ/ντή Ι.Σιδηρόπουλου για το Υπουργείο Οικονομικών-Δημοσιευμένη στο τύπο.

  Με το Σημίτη ως γνωστόν χάθηκε η μπάλα.Μην πούμε τίποτα…
  Από που θα πληρωθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ? Ξέρεις τι σημαίνει να χρωστάς 200δις στους τοκογλύφους ?
  Από το 1975 και μετά μας ρουφάνε το αίμα.Ενώ η Ελλάδα αύξανε το ΑΕΠ της,παραγόταν πλούτος δηλαδή, αυτό πήγαινε στις τσέπες τους,και στις τσέπες των φίλων τους, και χρεώναν και από πάνω τον Ελληνικό Λαό με Δάνεια.Δεν τους φτάναν για τα σαλέ στην Ελβετία και τους γάμους στο Παρίσι.
  Τι κέρδισε Πραγματικά ο Ελληνικός ? Τίποτα.Ενα απόλυτο Πολιτικό Τίποτα, τα 36 αυτά χρόνια.
  Η αγοραστική Δύναμη των Ελλήνων εξακολουθεί να είναι στα επίπεδα του 1980…
  Και τώρα εξασφαλίσαμε αυτούς, που δανείζανε τα Κόμματα της Διαφθοράς…Ντόπιους και ξένους…
  2010-2011-2012 ξεπληρώνουμε,την ταμειακή…διευκόλυνση που μας κάνανε, και μετά “κόψτε το λαιμό σας” μας λένε.Και θα χάσετε και την χώρα σας…βάσει της σύμβασης που υπογράψατε.
  Αντε να δούμε,θα ξυπνήσουν τα πρόβατα ?

  Like

 14. @ Αμετανόητος :

  Δηλαδή, Κε Καθηγητά,

  Όταν αυξάνεται τό ΑΕΠ μιάς χώρας, παράγεται πλούτος ??

  Σαλλάγκα τα, σαλλάγκα τα….

  Like

 15. @Ανύπαρκτος
  όχι πάντα,συνήθως παράγονται σαλιγκάρια,
  πασχίζουμε να φτάσουμε στα σαλιγκάρια,την Ιαπωνία…κ.Keynes
  black is the night on the mountains…

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s