Τα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens: Όλη η επεισοδιακή συνεδρίαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν αρχίσει η συνεδρίαση, για να έχουμε όλοι γνώση, να ξέρουμε τι μας γίνεται, θέλουμε να μας διανεμηθούν τα έγγραφα του κ. Γκρόζου, τα οποία δημοσιεύτηκαν, εστάλησαν στις 12 Ιουλίου 2010, πρωτοκολλήθηκαν στις 23 Αυγούστου 2010 και τα βλέπουμε μέσω εφημερίδων. Θα σας παρακαλέσω να μας διανεμηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, συμπίπτετε με το αίτημα του κ. Παπαδημούλη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ορίστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα ο κ. Παπαδημούλης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν ο κ. Παπαδημούλης έχει αυτό το αίτημα και εγώ κάνω το ίδιο. Παράλληλα θα ήθελα να μας διανεμηθεί και το σύνολο των εγγράφων από τον κ. Γκρόζο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιο σύνολο; Προσδιορίστε το σύνολο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το σύνολο είναι τα έγγραφα τα οποία σας εστάλησαν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εισόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα οποία ήρθαν το Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παρακαλώ να μας διανεμηθούν για να μπορούμε να μιλήσουμε, διότι εδώ προκύπτουν θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι τα αρχεία είναι στη διάθεσή σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι στη διάθεσή μας, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, είναι στη διάθεσή σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, αφού είναι στη διάθεσή μας, να μας τα δώσετε πριν αρχίσει η συνεδρίαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχω καμία αντίρρηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, θα μας δοθούν. Δώστε εντολή στη Γραμματεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, επειδή ζητάτε όγκο εγγράφων…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ζητάω όγκο εγγράφων. Ζητάω τα έγγραφα –αν υπάρχει όγκος, είναι ακόμη πιο σοβαρό το θέμα- τέσσερα έγγραφα, τέσσερις επιστολές είναι. Μπορούμε να τις έχουμε; Εάν είναι όγκος, πρέπει να δοθεί όγκος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, υποθέτω ότι μιλάτε σοβαρά εδώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως, εγώ δεν θεωρώ σοβαρό το να παίρνετε ένα έγγραφο στις 12 Ιουλίου και να το πρωτοκολλείτε λίγο πριν εξεταστεί ο κ. Τσοχατζόπουλος, χωρίς να έχει διανεμηθεί και να αφορά τον ξάδερφό του. Αυτό, αφού θέλετε να μιλήσουμε περί σοβαρότητος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ’ αρχήν, κύριε συνάδελφε, όλα τα έγγραφα και αυτά στα οποία αναφέρεστε αναφέρθηκαν στην Επιτροπή μας, εξαγγέλθηκαν και διανεμήθηκαν. Αν τώρα εσείς θέλετε και άλλα έγγραφα, είναι στη διάθεσή σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς μου είπατε χθες τηλεφωνικά ότι ακόμη δεν τα έχετε βρει. Δεν το ξέρατε χθες. Τώρα τα βρήκατε και έχουν διανεμηθεί κιόλας; Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να μας τα δώσετε, για να είμαστε κοινωνοί και οι ίδιοι, διότι εδώ πέρα υπάρχει θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιτέλους και παρακαλώ όλους τους συναδέλφους και για τη σοβαρότητα και για την υπευθυνότητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν τίθεται ξανά θέμα σοβαρότητας, κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει περίπτωση εκ δόλου να έχουν αποκρυφτεί έγγραφα, σας ζητώ τώρα επισήμως ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής να μας τα δώσετε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για να μπορούμε να μιλήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσδιορίστε τα έγγραφα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα έγγραφα που προέρχονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εισόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα οποία έχουν έρθει το Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2010.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Ας βρεθούν τα έγγραφα. Πάντως το έγγραφο για το οποίο έγινε όλο το θέμα έχει ημερομηνία 24.08, σελίδα πέμπτη από τα Πρακτικά, το υπ’ αριθμόν 16 είναι οι ανακοινώσεις που γίνονται και σας διαβάζω: «Το υπ’ αριθμ. 1521/6/12.07.2010 έγγραφο της Επιτροπής Καταπολέμησης, Νομιμοποίησης Εισόδων Εγκλήματος από Εγκληματική Δραστηριότητα με θέμα τέσσερα αιτήματα δικαστικής συνδρομής 362/23.08.2010». Αυτά ανακοινώθηκαν και διανεμήθηκαν, κύριε συνάδελφε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας επαναλαμβάνω, στις 24.08.2010.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από πότε το παραλάβατε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει πάνω στα έγγραφα, κύριε συνάδελφε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 12.07.2010, κύριε Πρόεδρε, ενάμιση μήνα πριν το έχετε παραλάβει, με χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον, απόρρητο». Αν θεωρείτε ότι εξαιρετικά επείγον είναι ένα έγγραφο το οποίο το παραλαμβάνετε εν συνεδριάσει της Επιτροπής στις 12 Ιουλίου και το πρωτοκολλείτε στις 23 Αυγούστου, τότε νομίζω, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει θέμα.

Δεν αφορά, όμως, μόνο αυτό το έγγραφο. Φέρεται να υπάρχει και προγενέστερο έγγραφο, το οποίο είναι τον Ιούνιο 2010.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσδιορίστε το έγγραφο, κύριε συνάδελφε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας προσδιορίζω. Τη Δευτέρα το  πρωί, λοιπόν, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπάρχει αναφορά σε έγγραφο που αναφέρεται τον Ιούνιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταλαβαίνω ότι για λόγους δημοσιότητας θέλετε εντυπώσεις. Πιθανώς δεν θα βάζατε τέτοιο θέμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι εκ δόλου εσείς προσωπικά αποκρύψατε το έγγραφο για ενάμιση μήνα, για να μην εξεταστούν πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ τα οποία εμπλέκονται στο μαύρο πολιτικό χρήμα, για να σας πω ευθέως την κατηγορία.

(MT)

 

 

 

 

 

(IK)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακολουθούσε ο αστυνομικός …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας υποβάλλω μομφή, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, γιατί με τον τρόπο που απαντάτε, δεν μας κάνετε σαφές για ποιο λόγο ένα έγγραφο με χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», το οποίο παραλάβατε στις 12 Ιουλίου, το πρωτοκολλήσατε στις 23 Αυγούστου. Σας ερωτώ εάν υπάρχει άλλο έγγραφο προγενέστερο από τον Ιούνιο, όπως έγραψε η κα Μπουγάτσου στην «Ελευθεροτυπία» τη Δευτέρα το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήδη ζήτησα να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα έγγραφα που ζητήσατε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Σας επαναλαμβάνω όμως πως, επειδή η Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της και ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος ήταν στην Αθήνα, τα έγγραφα που έρχονταν παρέμεναν σφραγισμένα. Αποσφραγίστηκαν, πήραν αριθμό πρωτοκόλλου, ανακοινώθηκαν στην Επιτροπή και διανεμήθηκαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας θυμίζω ότι υπήρχαν συνεδριάσεις μετά τη 12η Ιουλίου με εξέταση μαρτύρων και από τη στιγμή που ήταν έγγραφα με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», θα μπορούσαν να είχαν διανεμηθεί. Μέχρι τις 20 Ιουλίου συνεδριάζαμε. Είχαμε εξετάσεις μαρτύρων.

Δεύτερον, υπάρχει θέμα εάν υπάρχουν προγενέστερα έγγραφα. Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι υπήρχαν έγγραφα του Ιουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όποια έγγραφα υπάρχουν, από αυτά που ζητήσατε, δηλαδή της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, να διανεμηθούν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και της Επιτροπής Καταπολέμησης για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, όποια εισερχόμενα Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου υπάρχουν, να διανεμηθούν. Σας θυμίζω, όμως, ότι …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πρωτόκολλο που έχει σήμερα η «Ελευθεροτυπία» έχει αριθμό 24 από το ιδιωτικό σας αρχείο, ενώ το έγγραφο που διανεμήθηκε σήμερα έχει επίσημο πρωτόκολλο 23 Αυγούστου και είναι από το επίσημο πρωτόκολλο της Επιτροπής. Τι σημαίνουν αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάνετε λάθος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να, εδώ είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάνετε λάθος. Δεν έχω ευθύνη για το πρωτόκολλο αποστολής. Έχω ευθύνη για το πρωτόκολλο της παραλαβής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για το πρωτόκολλο παραλαβής σας λέω. Το επίσημο πρωτόκολλο παραλαβής έχει ημερομηνία 23 Αυγούστου 2010. Το πρωτόκολλο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», του ιδίου εγγράφου, δεν έχει πρωτόκολλο επάνω. Έχει αριθμό εισαγωγής 24, στο αρχείο σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχω προσωπικό αρχείο. Κάνετε λάθος.

Σας ενημερώνω ότι για τέσσερις εβδομάδες δεν λειτουργούσε η Επιτροπή μας. Στις 15 Ιουλίου έγινε η τελευταία συνεδρίαση. Αυτό που βλέπετε εσείς με ημερομηνία 12 Ιουλίου είναι προφανώς το πρωτόκολλο με το οποίο έφυγε από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος. Δεν έχει να κάνει με πρωτόκολλο παραλαβής εδώ.

Μετά τις διακοπές βρήκαμε έναν όγκο εγγράφων που αποσφραγίστηκαν. Δεν είχαν αποσφραγιστεί προηγουμένως. Αυτά πρωτοκολλήθηκαν και διανεμήθηκαν όλα στην Επιτροπή μας. Άρα, το θέμα που βάζετε δεν είναι …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέτω θέμα, κύριε Πρόεδρε, γιατί εξετάσαμε τον κ. Τσοχατζόπουλο και ο διαχειριστής της TORCASSO, όπως προέκυψε από την Επιτροπή του Βατοπεδίου, είναι εξάδελφός του. Μιλάμε πιθανώς, λοιπόν, για μαύρο πολιτικό χρήμα.

Επίσης, οι ημερομηνίες που φέρεται να έχουν γίνει τα γυρίσματα των λογαριασμών στην Κύπρο, είναι οι ίδιες ημερομηνίες που παρήχθη το 1.000.000 ευρώ -1.000.000 δολάρια με ισοτιμία 0,92 εκείνη την ημέρα- και φέρεται να πήγε προς την Ελβετία, όπου αναφέρεται στη συμφωνία Χριστοφοράκου με την SIEMENS.

Θα σας θυμίσω, λοιπόν, ότι το αίτημα που κάναμε στην αρχή ήταν να ανοίξει ο λογαριασμός της Ελβετίας, από το Μάρτιο. Το Μάιο ανοίγει ο λογαριασμός της Ελβετίας, εκεί που είπαν ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον κ. Τσουκάτο και σε κάποιον άλλον, προκύπτει η TORCASSO από τον Ιούνιο, δεν ενημερωνόμαστε, έρχεται δεύτερο έγγραφο τον Ιούλιο, δεν ενημερωνόμαστε, πρωτοκολλείται το έγγραφο στις 23 Αυγούστου, δεν ενημερωνόμαστε, εξετάζουμε τον κ. Τσοχατζόπουλο και δεν λέμε τίποτα. Γι’ αυτό σας τα λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Εσείς τώρα δημιουργείτε θέμα, όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε, ενώ την πράξη δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εσείς το δημιουργείτε.

Σας ξαναλέω το εξής: Όλα τα έγγραφα ανακοινώνονται και διανέμονται, όπως έγινε και με το συγκεκριμένο έγγραφο μόλις ξεκίνησε η Επιτροπή μας. Αν υπήρχε λόγος να αποκρυβεί το έγγραφο, δεν θα υπήρχε ούτε στην ανακοίνωση ούτε στο αρχείο της Επιτροπής. Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί συνάδελφοι μέσα εδώ έψαξαν και το βρήκαν, όπως έψαξα να το βρω κι εγώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το γνωρίζετε, δηλαδή, εσείς; Γιατί αν το γνωρίζετε πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσοχατζόπουλο πώς είναι δυνατόν η εταιρεία του εξαδέλφου του, η TORCASSO, να φέρεται εμπλεκόμενη με μαύρο πολιτικό χρήμα, όπως προκύπτει από τη SIEMENS; Άρα, προφανώς, είτε δεν το γνωρίζατε και εσείς, γιατί δεν είχατε δει το έγγραφο ή το αποκρύψατε. Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι το δεύτερο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έγγραφο το οποίο παραλάβατε εσείς ο ίδιος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ το παρέλαβα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι παρέλαβα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, διανεμήθηκε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ψεύδεστε, κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν έχω παραλάβει τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παραλάβατε και …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αναφέρομαι στα Πρακτικά που ήταν ανηρτημένα στο διαδίκτυο. Το έχω ζητήσει επανειλημμένως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλα τα έγγραφα διανέμονται σε όλους τους συναδέλφους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, μας  λέτε ότι δεν υπάρχει έγγραφο του Ιουνίου, που αφορά την TORCASSO, από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς το λέτε αυτό. Εγώ ζήτησα μετά από αίτημά σας όλα τα έγγραφα. Θα δούμε, λοιπόν, τι έγγραφα υπάρχουν.

Μιλάμε, όμως, για έγγραφα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν διανεμηθεί και στα Κόμματα και σ’ όλους τους συναδέλφους και επίσης υπάρχουν στο αρχείο της Επιτροπής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά, δηλαδή, τα αγνοήσαμε όλοι; Ή τα έχουμε κάνει πλακάκια με τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ξέρω …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ή δεν ψάχνουμε να βρούμε το 1.000.000, πού πάει στην Ελβετία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θα κατηγορείτε, όμως, τον Πρόεδρο για έγγραφα που ανακοινώθηκαν και διανεμήθηκαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ανακοινώθηκαν ενάμισι μήνα μετά, ενώ συνεδρίαζε η Επιτροπή.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, κύριε συνάδελφε, πάλι διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Μου αναφέρετε αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία εξόδου από την Επιτροπή, τη 12η Ιουλίου. Προφανώς, δεν έφτασε μέχρι τις 15 Ιουλίου στην Επιτροπή μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, κλείνω την παρέμβασή μου με το εξής: Ζητώ να κληθεί ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην Υπουργός Άμυνας, ξανά στην Επιτροπή και ο πρώτος εξάδελφός του, διαχειριστής της εταιρείας TORCASSO και παράλληλα να εξεταστούν και ο κ. Τσουκάτος, που αναφέρεται στην κατάθεση Χριστοφοράκου ότι ο κ. Τσουκάτος και κάποιος άλλος χειρίστηκαν 1.000.000 ευρώ σε λογαριασμό της Ελβετίας, για να δούμε τελικά τι έχει γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προτείνω να προσδιορίσουμε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Είναι γεγονός ότι μετά τα δημοσιεύματα, σας έστειλα μια επιστολή και ζητούσα να ενταχθεί και αυτό στη συζήτηση, έτσι ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις και να δούμε πώς θα συνεχίσουμε.

Εκκρεμούν και προηγούνται από πλευράς χρόνου και σημασίας δύο ακόμη θέματα. Σήμερα είναι 13 Οκτωβρίου. Έχουμε προθεσμία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και τα δύο θέματα που προηγούνται και αποτελούν εκκρεμότητα από την προηγούμενη συνεδρίασή μας, προ δεκαπενθημέρου, είναι πρώτον, το ταξίδι στη Γερμανία και δεύτερον, η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή για την προετοιμασία του πορίσματος.

Προτείνω, λοιπόν να βάλουμε ημερήσια διάταξη. Πρώτον, το ταξίδι στη Γερμανία, όπου να έχουμε τη σχετική ενημέρωση για το τι έχει μεσολαβήσει. Θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά είχαμε αποφασίσει να μας έρθει όλη η σχετική αλληλογραφία, ότι επρόκειτο ο κ. Χριστοδούλου να αναχωρήσει προ δύο εβδομάδων για τη Γερμανία, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Από ό,τι πληροφορούμαι –μπορεί να κάνω λάθος- δεν έχει γίνει αυτό το ταξίδι ακόμη. Άρα, πρέπει να ενημερωθούμε τι έχει γίνει και πού βρίσκεται το θέμα του ταξιδιού στη Γερμανία, γιατί θεωρώ αδιανόητο να τελειώσει η Επιτροπή χωρίς να γίνει ταξίδι στη Γερμανία.

Δεύτερον, δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση στην Ολομέλεια της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως οφείλουμε κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για την προετοιμασία του πορίσματος. Αυτά κατά την άποψή μου, από πλευράς σημασίας, προηγούνται.

Το τρίτο θέμα προτείνω να το εγγράψουμε παρότι έγινε μία συζήτηση προδιαδικαστική …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διανεμηθούν τα έγγραφα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το εγγράψουμε και αυτό για να το συζητήσουμε, αλλά προηγούνται κατά τη γνώμη μου –αφού είμαστε μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της Επιτροπής- τα άλλα δύο θέματα, το ταξίδι και το πόρισμα.

(GM)

 

 

MT

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πράγματι, έχετε δίκιο, αλλά είναι 12/7 ο αριθμός πρωτοκόλλου της Επιτροπής. Είναι αριθμός πρωτοκόλλου εξόδου και όχι εισόδου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ταχυδρομικό περιστέρι ήλθε, κύριε Πρόεδρε; Έκανε δηλαδή 10 μέρες όσο ήταν ανοικτή η Επιτροπή για να έλθει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, στις 15 Ιουλίου κλείσαμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι από την Επιτροπή Καταπολέμησης μέχρι εδώ, τρεις μέρες, δεν φθάνει για να έλθει ένα έγγραφο; Χαρακτηρισμός εγγράφου το οποίο λέει «εξαιρετικά επείγον» έρχεται δια της μεθόδου του καπνού;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στις 24 του μήνα που ανοίξαμε, αποσφραγίστηκαν όλα τα έγγραφα των 4 εβδομάδων που δεν λειτουργούσε η Επιτροπή και ενημερωθήκατε. Αυτό σας λέω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επτά εβδομάδες έχουν περάσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης, εδώ βλέπετε ότι υπάρχει ένα άλλο δικό μας έγγραφο, στις 27 Μαΐου, που πηγαίνει προς τον Υπουργό Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του κράτους και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με το ερώτημα αυτό. Ουσιαστικά ο κ. Γκρόζος μας απαντάει σε ερώτημα που διατυπώθηκε στις 27 Μαϊου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε άλλο έγγραφο που αναφέρεται στον Ιούνιο, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία και η κυρία Μπουγάτσου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το θέλετε αυτό το έγγραφο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, την θέλω όλη την αλληλογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διανεμηθούν όταν συγκεντρωθούν.

Νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε στην ημερήσια διάταξη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Παφίλη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπάρχει με ημερομηνία 28 Ιουλίου αίτηση διεθνούς αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής επί ποινικών υποθέσεων της κυρίας Νικολακέα, που αναφέρεται ακριβώς στον ίδιο λογαριασμό. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο λογαριασμός. Ξέρουμε ποιος είναι ο 051524866;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι. Έχει ζητηθεί το άνοιγμά του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επειδή λέγονται διάφορα….

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πως προέκυψε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από τη δικογραφία προέκυψε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό πρέπει να το ξέρουμε όλοι. Είναι οκτακόσιες χιλιάδες λογαριασμοί. Που να θυμάσαι τι είναι ο καθένας; Δηλαδή υπάρχει ένα θέμα αυτήν τη στιγμή χωρίς να ξέρουμε  ποιος είναι ο λογαριασμός 051524866 ποιοι είναι αυτοί που έχουν αυτόν τον λογαριασμό. Και έχουμε τώρα εγκλωβιστεί σε μία σοβαρή υπόθεση με την TORCASO κλπ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό πρέπει να διερευνηθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συγνώμη, κύριε Παφίλη, εάν μου επιτρέπετε.

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αρχής της Επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στέλνει στην Εξεταστική Επιτροπή της SIEMENS αυτήν την επιστολή και μάλιστα ως εξαιρετικά….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί προήλθε από δικό μας έγγραφο. Απαντά σε δικό μας έγγραφο. Και δεν στέλνει μόνο στην Επιτροπή αλλά τα κοινοποιεί στην Επιτροπή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και το στέλνει και στους δικαστικούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και το στέλνει και στον ανακριτή για την ενέργεια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκείνη την περίοδο η υπόθεση Βατοπέδι δεν τρέχει, είναι 1999-2000. Η κίνηση Γκρόζου σε ανταπόκριση και δικού μας αιτήματος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ανταπόκριση δικού μας αιτήματος

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …και η συνέχεια που δίνουν οι εισαγγελείς ζητώντας δικαστική συνδρομή για να μάθουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν το λογαριασμό, που ακόμα δεν το έχουμε μάθει, συνδέει πιθανότατα –δεν είμαστε βέβαιοι- αυτή τη ροή του μαύρου χρήματος και την TORCASO ενδεχομένως και με το σκάνδαλο της SIEMENS. Θυμίζω ότι σε εκείνη την περίοδο 1999-2000 γίνονται πολλά πάρε – δώσε διακίνησης μαύρου χρήματος. Από αυτήν την πλευρά και χωρίς οξύτητα μπορούμε να πούμε ότι το γεγονός ότι ένα έγγραφο εξαιρετικά επείγον δεν το συζητήσαμε αυτοτελώς στην Επιτροπή πως το αξιολογούμε αλλά μπήκε και αυτό μαζί με τα άλλα έγγραφα στο σωρό, ας πούμε ότι αυτό ήταν μία αδυναμία όλης της Επιτροπής. Ας πούμε ότι είναι και έτσι. Αλλά και αυτήν να τη διαβαθμίσουμε. Ας πούμε ότι είναι και έτσι. Αλλά και αυτήν να τη διαβαθμίσουμε. Δηλαδή, εάν εγώ ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε –και το λέω χωρίς οξύτητες- και μου ερχόταν ένα έγγραφο εξαιρετικά επείγον απόρρητο και έλεγε να έναν λογαριασμό που συνδέει την TORCASO, γνωστή και αμαρτωλή με ροή  μαύρου χρήματος, θα το έφερνα στην Επιτροπή και θα έλεγα, έχουμε αυτό, να δούμε τι θα κάνουμε. Εάν δεν προλάβω να το φέρω πριν κλείσει η Επιτροπή για το καλοκαίρι, θα το έφερνα αμέσως μετά ως αυτοτελές θέμα. Την κριτική αυτή θέλω καλόπιστα να την δεχθείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο Πρόεδρος προσπαθεί να διευθύνει τις εργασίες και να βοηθήσει όσο μπορεί στην πορεία των εργασιών της Επιτροπής. Αλλά χωρίς τη συνδρομή σας δεν μπορεί να προχωρεί αυτή η Επιτροπή, κύριε Παπαδημούλη.

Ορίστε, κύριε Παφίλη, συνεχίστε, γιατί είχατε πάρει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έλεγα ότι το βασικό ερώτημα που υπάρχει είναι γιατί δεν ανοίγει αυτός ο λογαριασμός από τότε μέχρι σήμερα. Η ουσία του ερωτήματος είναι γιατί οι Ελβετοί δεν μας λένε ποιοι είναι πίσω από εδώ. Σε αυτό υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε περισσότερο ή όχι; Τα υπόλοιπα είναι σοβαρά μεν, μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε θέλει, αλλά δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Σε τελευταία ανάλυση χρειάζεται και μία αξιολόγηση ορισμένων πραγμάτων. Από πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Γιατί δεν μας λένε; Ξέρει κανένας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρέπει να γίνει έρευνα από πού είναι αυτός ο λογαριασμός.

Γνωρίζετε, κύριε Οικονόμου;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρει κανείς από την Επιτροπή αυτός ο λογαριασμός από πού προήλθε, για να ερευνηθεί;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ζήτησα το λόγο για να απαντήσω στο ερώτημα, γιατί δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρέπει να διερευνήσουμε. Επειδή έχουμε εκατοντάδα λογαριασμών.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απλώς, δεν υπάρχει χρόνος για διερεύνηση, με την έννοια ότι τελείωσε ο χρόνος. Στις 20 του μηνός πρέπει να υπάρχει πόρισμα προς αποφυγή γελοιοποιήσεώς μας ως ατόμων.

Σας λέω το εξής, ότι μία απόπειρα που έχω κάνει να δω τι θα μπορούσε να υπάρξει ως πόρισμα, ως συμπέρασμα από όλη αυτήν τη δουλειά, λείπουν δύο βασικά πράγματα για να αποφύγουμε ενδεχόμενη γελοιοποίηση.

Πρώτον, εάν έχουν σταλεί από την τακτική δικαιοσύνη φάκελοι στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα, διότι μπορεί να έχουν σταλεί και να μην το έχουμε πάρει μυρουδιά.

Δεύτερον, εάν έχουμε ταυτοποιήσεις λογαριασμών με πρόσωπα, καλή ώρα σαν αυτό που είδαμε χθες και εάν έχουμε τέτοια στοιχεία. Εάν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, παρακαλώ να διανεμηθούν πάραυτα -όχι να συλλεγεί πρώτα το υλικό, το υλικό μπορεί να συλλεγεί μετά από έναν μήνα- όσες δικογραφίες έχουν έλθει εδώ, εάν υπάρχουν και εάν υπάρχουν λογαριασμοί τύπου TORCASO να έλθουν, διότι σε μία εβδομάδα πρέπει να παραδώσουμε πόρισμα. Και κινδυνεύουμε είτε να αφήσουμε ανθρώπους να ξεφύγουν τελείως, ή να κυνηγάμε ανθρώπους αδίκως.

Αυτά θεωρώ ως βασικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να γίνουν σήμερα ή αύριο το πολύ. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.

Από εκεί και πέρα να καθίσει το σύνολο των μελών της Επιτροπής να ψάξει το σύνολο των εγγράφων που υπάρχουν, που ούτε καν αυτών που έχουν διανεμηθεί δεν υπάρχει η δυνατότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται. Οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί, τα στελέχη που στηρίζουν την Επιτροπή, να μας δώσουν αυτές τις δύο πληροφορίες, εάν έχει εντοπιστεί εμπλοκή πολιτικού προσώπου, ενδεχόμενοι εμπλοκή και αν υπάρχουν ταυτοποιημένοι λογαριασμοί. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε.

PM

 

 

(1GM)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς ως Πρόεδρος της Εξεταστικής έχετε στείλει έγγραφο στην κυρία Νικολακέα και την κάνατε κοινωνό και γνώστη του εγγράφου που έστειλε ο κύριος Γκρόζος και αν ναι, πότε το στείλατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν υπήρχε λόγος γιατί…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν λέω αν υπήρχε ή όχι. Ερωτώ αν εσείς…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έγγραφο του κυρίου Γκρόζου απευθύνεται στην κυρία Νικολακέα για ενέργεια και κοινοποιείται σε μας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας είπα ότι έπρεπε να το κάνετε. Ερωτώ αν εσείς έχετε στείλει τέτοιο έγγραφο ως Πρόεδρος της Εξεταστικής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας απαντώ. Το έγγραφο του κυρίου Γκρόζου απευθύνεται αφ’ εαυτό στην κυρία Νικολακέα και κοινοποιείται για γνώση στην Εξεταστική Επιτροπή.

Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μια σειρά από εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα για τα οποία πρέπει να ενημερωθείτε. Νομίζω ότι από χθες ή προχθές ολοκληρώθηκε η έγκριση -τόσο από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας όσο και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βαυαρίας αλλά και από την Εισαγγελία του Μονάχου- του ταξιδιού του εφέτη για να έχει πρόσβαση σ’ όλη τη δικογραφία η οποία ευτυχώς είναι σε ηλεκτρονική μορφή, άρα μπορεί να πάρει τα κομμάτια που θέλει και αυτά θα είναι στη διάθεση της Επιτροπής μας μόλις τα πάρει ο εφέτης. Νομίζω ότι ο εφέτης μπορεί να πάει από Δευτέρα.

Επίσης εγκρίθηκε και το ταξίδι της Επιτροπής. Θεωρώ ότι για να έχουμε κάποιο περιθώριο θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συνάντηση διότι ζητάμε να εξετάσουμε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της SIEMENS και τον Αντιπρόεδρο και τον υπεύθυνο διαφάνειας και επίσης τον Κουτσενρόιτερ, τον Σίκατσεκ και το Χριστοφοράκο. Θα βοηθήσει και ο εφέτης στο να οργανωθούν αυτές οι συναντήσεις. Έχουμε δύο πρόσωπα που πρέπει να οριστούν. Στη θέση του κυρίου Ρήγα θα πάει ο κύριος Γρηγοράκος και στη θέση του κυρίου Κεγκέρογλου θα πάει ο κύριος Παπουτσής, αλλά το ταξίδι είναι ανοικτό για όλα τα μέλη της Επιτροπής, απλά θα πρέπει να ενημερώσουμε. Θα πάει όποιος θέλει πέραν αυτών που έχουν οριστεί, δηλαδή ο κύριος Τζαβάρας, ο κύριος Αϊβαλιώτης, ο κύριος Αποστολάκος, ο κύριος Παπαδημούλης, ο κύριος Παφίλης αλλά και όποιος άλλος συνάδελφος θέλει να ακολουθήσει, απλώς πρέπει να το δηλώσει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μας δώσετε και κάποιος πληροφορίες για το τι έγινε αυτές τις δεκαπέντε μέρες, γιατί δεν έφυγε ο κύριος Χριστοδούλου την επομένη της συνεδρίασής μας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διότι δεν είχε έγκριση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …και επίσης γιατί δεν έχει μοιραστεί η αλληλογραφία στα μέλη της Επιτροπής όπως αποφασίσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η αλληλογραφία θα συγκεντρωθεί και θα μοιραστεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το έχουμε αποφασίσει εδώ και δεκαπέντε μέρες. Πρέπει να έχουμε κάποια δεδομένα για τους όρους με τους οποίους οργανώνεται το ταξίδι. Σ’ ό,τι με αφορά προσωπικά προέχει η αποσαφήνιση των όρων διεξαγωγής του ταξιδιού, η προετοιμασία του ταξιδιού και του προσδιορισμού της αντιπροσωπείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δείτε το έγγραφο της έγκρισης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε βλέπετε να γίνεται αυτό το ταξίδι; Μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, δεν μπορούσαμε να πάμε αν η Εισαγγελία του Μονάχου δεν αποδεχόταν το ραντεβού. Η Εισαγγελία μας είπε ότι επειδή πάει με δικαστική συνδρομή της Βουλής, πρέπει να περάσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του ομοσπονδιακού κράτους. Όταν πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε «ξέρετε, θέλουμε και έγκριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βαυαρίας». Μετά απ’ αυτό…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τώρα είμαστε βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις ή υπάρχει κίνδυνος να ταπεινωθεί η αντιπροσωπεία της Βουλής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε. Δείτε πρώτα το έγγραφο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό λέω. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσουμε τους μάρτυρες και ότι δεν θα δεχθούμε απλώς απαντήσεις σε γραπτά ερωτήματα που θα τα έχουν ετοιμάσει οι συνήγοροι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το πρόβλημα είναι ότι ζητούνται γραπτές ερωτήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μας το έχετε πει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας το λέω τώρα γιατί κι εγώ το βλέπω από τα έγγραφα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή θα τους πούμε τα θέματα για να προετοιμάσουν τις λύσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έγγραφο που διανέμεται το βλέπω κι εγώ σήμερα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προτείνετε να το αποδεχθούμε αυτό, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα το συζητήσει η Επιτροπή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά μην τα βγάζουμε «με το τσιγκέλι» αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν με αφήσετε να ολοκληρώσω…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας αφήνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε μία ημερήσια διάταξη, μια σειρά από θέματα μέσα στα οποία είναι και αυτό.

Επίσης με τον κύριο Τζαβάρα και τον κύριο Αϊβαλιώτη είχαμε μία συνάντηση –κύριε Παπαδημούλη, δεν μπορούσατε, ούτε ο κύριος Παφίλης μπορούσε- με τους ανακριτές σήμερα το πρωί, δηλαδή με την κυρία Νικολακέα και τον κύριο Φιοράκη και επίσης με τον κύριο Σακελλάκο και τους εισαγγελείς που ανέλαβαν το θέμα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Θα θέλατε να μας ενημερώσετε, κύριε Τζαβάρα; Νομίζω ότι είναι καλύτερο να ενημερώσετε εσείς την Επιτροπή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μία μικρή παρέμβαση στο προηγούμενο θέμα, δηλαδή την αποστολή αντιπροσωπείας στο Μόναχο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Προφανώς εσείς έχετε ενημερωθεί από την αλληλογραφία. Αν η δέσμευσή τους είναι να είναι γραπτές οι ερωτήσεις, γραπτές οι απαντήσεις, θα έλεγα ότι δεν έχει νόημα να πάει αντιπροσωπεία εκεί. Να υποβάλουμε από τώρα τις ερωτήσεις και να έχουμε τις απαντήσεις για να μην χάσουμε χρόνο, γιατί αν πάει ο εφέτης και μετά από μία εβδομάδα έχουμε απάντηση ότι μπορούμε να πάμε κι εμείς, αν έχουμε οριστικοποίηση ημερομηνιών και μετά από μία εβδομάδα έλθουμε να ενημερωθούμε πάλι… Ήδη έχουμε εξαντλήσει την προθεσμία που έχουμε πάρει προκειμένου να παραδώσουμε το πόρισμα και το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε γραπτές απαντήσεις σε γραπτές ερωτήσεις που θα καταθέσουμε. Γιατί να μην το κάνουμε από τώρα αυτό για να κερδίσουμε χρόνο και για να μην έχουμε και το όποιο ενδεχόμενο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί; Η απόφασή μας για επίσκεψη και για κατάθεση συγκεκριμένων μαρτύρων έξω έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες. Δεν πρέπει να περάσει και επικοινωνιακά και ουσιαστικά ότι η επίσκεψή μας έξω ήταν άνευ περιεχομένου.

Κύριε Πρόεδρε, η πρότασή μου είναι η εξής: Αν όντως είναι δεσμευτική από τη μεριά τους η προϋπόθεση να είναι γραπτές οι ερωτήσεις, γραπτές οι απαντήσεις, να τις στείλουμε από τώρα με απόφαση της Επιτροπής. Συντάσσουμε τις ερωτήσεις, περιμένουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τις απαντήσεις και μετά συνεχίζουμε τις εργασίες μας με το πόρισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα η πρότασή σας είναι να μείνουμε σε γραπτές ερωτήσεις και να μη γίνει το ταξίδι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ εξευτελιστικό ακόμα και το να συζητήσουμε αυτή την πρόταση και διαφωνώ κατηγορηματικά. Το θεωρώ εξευτελιστικό. Αυτό διευκολύνει όσους εξαρχής δεν ήθελαν να γίνει αυτό το ταξίδι.

(SX)

 

 

 

 

(1PM)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμφωνώ με τον κ. Παπαδημούλη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να πω κι εγώ την άποψή μου.

Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να γίνει βάσει ερωτηματολογίου το όλο αυτό σκηνικό, ούτε από πριν ούτε όταν θα πάμε εκεί. Θα πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να ρωτήσουμε ό,τι μας αρέσει, χωρίς να έχουν προετοιμαστεί οι κατηγορούμενοι, διότι αποτελεί διευκόλυνσή τους, μεγίστη μάλιστα. Κι επειδή όλοι εδώ είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και κινδυνεύουμε –υπάρχει μεγάλος κίνδυνος- να γίνουμε ρόμπα και μάλιστα ξεκούμπωτη, αν πάμε και τα δώσουμε γραπτώς –βάλτε το, μην το βάλετε στα Πρακτικά, ό,τι θέλετε κάντε- προτείνω να μην έχει καμία σχέση με ερωτηματολόγιο η παρουσία μας εκεί. Να πάμε και να τους ρωτήσουμε ό,τι μας αρέσει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι έγινε παρεξήγηση στην πρότασή μου. Από τη στιγμή που δεν θα τους δούμε και θα υπάρχουν μόνο γραπτές ερωτήσεις, οι οποίες θα υποβληθούν και γραπτές απαντήσεις, τι νόημα έχει να πάμε; Αυτό ακριβώς είπα. Δεν είπα εγώ να συντάξουμε ερωτηματολόγιο και να υποβαθμίσουμε το ρόλο μας και σαν Επιτροπή και σαν αντιπροσωπεία της Βουλής.

Η άποψή μου είναι ότι από τη στιγμή που δεσμευτικά λένε «μόνο γραπτά», να μην πάμε, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχει νόημα να πάμε εκεί. Θα είναι δύο φορές φιάσκο η επίσκεψή μας εκεί μόνο με γραπτές ερωτήσεις και γραπτές απαντήσεις. Για όποιους κόπτονται ότι θα πάμε και θα ρωτήσουμε ό,τι θέλουμε. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα, πώς θα γίνει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατάλαβα τι είπατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και υπάρχει κι ένα ζήτημα, κύριε Πρόεδρε. Αν θα γίνει το ταξίδι την άλλη εβδομάδα, τι νόημα έχει η ημερομηνία 20; Ποιανού μηνός; Πότε θα τελειώσουμε; Είκοσι ποιανού μηνός;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και ποιου έτους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και ποιανού έτους. Διότι έχουμε κι εκλογές. Και πόρισμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι εντελώς αδύνατο να υπάρξει. Δηλαδή, όχι με τις λεμονόκουπες θα μας πάρουν… Για ποιο λόγο να γίνει δεν καταλαβαίνω. Για ποιο λόγο πρέπει να γίνουμε ξεφτίλα; Αν υπάρχει πόρισμα, να υπάρχει μετά την προεκλογική περίοδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ λέμε και ξελέμε και ξαναλέμε. Εγώ σας είχα κάνει πρόταση για ενάμισι μήνα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αληθές είναι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ζήτημα δεν είναι, γρήγορα – γρήγορα, γιατί θα πει μετά κάποιος συνάδελφος ή κάποιος απέξω ότι, αυτοί πάνε να τα κουκουλώσουν. Άρα, δεν έχει γρήγορα. Έχει ασφαλώς.

Άρα, αποσυνδέουμε την έγκριση που έχουμε, την εξουσιοδότηση που έχουμε, μέχρι 20 Οκτωβρίου. Προφανώς δεν προλαβαίνουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά την προεκλογική περίοδο, κύριε Πρόεδρε. Δεν γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο να υπάρξει πόρισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να ζητήσουμε ένα μήνα παράταση τουλάχιστον. Και δεν είναι μόνο το ταξίδι στη Γερμανία. Και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τη Γερμανία. Δεν μπορεί να λέει η Γερμανία μετά από τέσσερις μήνες «ελάτε» κι εμείς να λέμε «δεν ερχόμαστε». Δεν είναι εξίσου σοβαρό και αυτό.

Βεβαίως, θα πάμε με κάποιες εγγυήσεις. Δεν θα πάμε για να γυρίσουμε άπρακτοι.

Άρα, το θέμα που θέλω να συζητήσουμε, εφόσον πάρετε όλοι τα χαρτιά της απάντησης του Μονάχου, είναι αν θα ζητήσουμε –και είναι ένα θέμα- όχι γραπτές ερωτήσεις, αλλά εξέταση προφορική.

Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, το πώς θα γίνει η εξέταση, δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ή υπάρχει πλαίσιο νόμου κανονιστικό το οποίο προβλέπει πώς γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, σε ένα δικαιοκρατούμενο, εν πάση περιπτώσει, κράτος, οι εξετάσεις των μαρτύρων στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής που έχει αποδεχθεί το ίδιο κράτος για λογαριασμό άλλης δικαστικής αρχής, αλλοδαπής ή, από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να αντιληφθώ τι νόημα έχει αυτό το παζάρι.

Επομένως, αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως -εκτός από τον Εφέτη, τον οποίο στέλνουμε εκεί, αλλά απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί, δεν γνωρίζει γερμανικά, αλλά ούτε και τη γερμανική νομοθεσία που διέπει το σχετικό εγχείρημα- μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας, είναι να αναζητηθεί δικηγόρος στη Γερμανία ο οποίος να γνωρίζει τις σχετικές διαδικασίες, που θα τον έχουμε σύμβουλό μας και συνήγορό μας.

Αυτός, λοιπόν, θα πρέπει να μας ενημερώσει για το πώς γίνεται, με βάση το γερμανικό νόμο, η σχετική εξέταση. Και με βάση αυτή, να πάμε –όταν λέω «να πάμε», εννοώ να το κάνουμε το ταξίδι, γιατί δεν μπορεί να μη γίνει- και να κάνουμε τη διαδικασία όπως ακριβώς την προβλέπει η γερμανική νομοθεσία.

Αλίμονο εάν ζητάμε από το γερμανικό κράτος να μας έχει ειδική νομοθεσία για την εξέταση των συγκεκριμένων μαρτύρων, που να είναι κομμένη και ραμμένη στις επιθυμίες μας. Θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά τουλάχιστον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, χαίρομαι που το επισημαίνετε.

Οι διακρατικές δικαστικές συνδρομές, η σχετική σύμβαση, περιγράφει επακριβώς τη διαδικασία. Δεν είναι τι θα αποφασίσουμε εμείς. Πρώτον.

Οι ερωτήσεις γίνονται…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μας τη λέτε κι εμάς, επειδή έχετε ασχοληθεί παραπάνω; Ενημερώστε μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας λέω ότι αυτό που προβλέπεται, είναι μόνο έγγραφες ερωτήσεις. Πρώτον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να το διαβάσουμε αυτό, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να τη βρούμε τη σύμβαση.

Δεύτερον, μπορεί κατά την ανακριτική διαδικασία να προκύψουν κι άλλες ερωτήσεις, οι οποίες πάλι υποβάλλονται. Τις ερωτήσεις τις κάνει ο Γερμανός Εισαγγελέας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κι έτσι πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταλάβατε; Και είναι έγγραφες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να βρούμε τη σύμβαση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν κατάλαβα γιατί συζητάμε στο θέμα αυτό εκ του προχείρου, παρότι πριν δεκαπέντε ημέρες αποφασίσαμε, μετά από πρότασή μου, ομοφώνως ότι όλη η αλληλογραφία για την προετοιμασία αυτού του ταξιδιού μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της γερμανικής πλευράς θα μας μοιραστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βάζετε τώρα άλλο θέμα, διαδικαστικό θέμα. Είπα, να συγκεντρωθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, καθόλου. Δεν είναι άλλο διαδικαστικό θέμα. Δεν έχουμε όλοι την ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες και στις διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν ξέρω τι συζητούσαν –αν όλα είναι αυτονόητα, όπως τα παρουσιάζετε με τον κ. Τζαβάρα- έξι μήνες οι ελληνικές αρχές με τις γερμανικές αρχές. Τι διαπραγματευόντουσαν; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Γιατί ξοδεύτηκαν έξι μήνες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν εκπροσωπώ ούτε τις γερμανικές ούτε τις…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκπροσωπείτε μία από τις ελληνικές αρχές. Την Εξεταστική Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η Εξεταστική Επιτροπή κάνει το καθήκον της και κάνει ό,τι μπορεί, τουλάχιστον με την εικόνα που έχω εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όλη η αλληλογραφία εδώ. Να την αξιολογήσουμε. Διότι γύρω από το ταξίδι στη Γερμανία και τους όρους της πραγματοποίησής του –ακόμα και το ενδεχόμενο της πραγματοποίησής του- παίζονται παιχνίδια. Και πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε. Και ο καθένας μετά, ανάλογα με τους όρους αυτού του ταξιδιού, να αξιολογήσει και τη στάση του.

Και για να το καταλάβω, κύριε Πρόεδρε: Η αντιπροσωπεία, αν πάει, δεν θα δει τον Χριστοφοράκο, τον Σίκατσεκ και τον Κουτσενρόιτερ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα τους δει. Θα τους ανακρίνει με βάση γραπτές ερωτήσεις. Εάν κατά την εξέταση και στο πέρας αυτής, προκύψουν κι άλλα ερωτηματικά, πάντα γίνονται εγγράφως και την ερώτηση τη διατυπώνει ο Γερμανός Εισαγγελέας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, θα φύγουν και θα ξαναστείλουν γραπτές ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν θα φύγουν. Επιτόπου. Ακούνε. Συμμετέχουν. Αυτοί κάνουν την ανάκριση με ερωτήσεις που έχουν ήδη δώσει στον Εισαγγελέα ο οποίος τις εκφωνεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς, κύριε Πρόεδρε, πότε ενημερωθήκατε γι’ αυτή τη διαδικασία που τώρα μας παρουσιάζετε για πρώτη φορά στην Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά την επιστροφή μου από το Παλέρμο, που έγινε χθες το βράδυ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σήμερα το πρωί.  Δηλαδή, έξι μήνες τι συζητούν για την προετοιμασία αυτού του ταξιδιού;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι καλό το ερώτημα. Το απευθύνετε, όμως, σε λάθος αποδέκτη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιον άλλο να ρωτήσω; Τον Πρόεδρο της Επιτροπής στην οποία μετέχω ρωτάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχω απάντηση, κύριε Παπαδημούλη. Λυπάμαι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πιστεύω να αντιλαμβάνεστε ότι σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουμε καλλιεργήσει ως Εξεταστική Επιτροπή γι’ αυτό το ταξίδι, τους όρους διεξαγωγής του, ποιους θα ρωτήσουμε, τι θα βρούμε, τι θα κάνουμε, τι θα ράνουμε, αυτό το οποίο παρουσιάζεται είναι όση σχέση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρουσιάζεται με «αι» υποθέτω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παρουσιάζεται με «αι». Προφανώς. Δεν το αποδίδω σε εσάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να κάνουμε μία νομοθετική πρόταση στο Γερμανικό Δημόσιο να αλλάξει το νόμο του; Σοβαρά κουβεντιάζουμε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σοβαρότατα κουβεντιάζω, κύριε Τζαβάρα. Σοβαρότατα κουβεντιάζω! Και λέω ότι κάποιοι εδώ είχαν την υποχρέωση να μας πουν «ταξίδι σημαίνει αυτό» και να μην το βγάζουμε την τελευταία στιγμή με το τσιγκέλι, μία εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας.

 

 

(SX)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να συνεχίσουμε, όμως, τα θέματα που έχουμε διότι είναι αρκετά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επ’ αυτού δεν επανερχόμαστε, θα πάμε ή δεν θα πάμε τελικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θεωρείτε ότι έχουμε έδαφος να μην πάμε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία, ας τοποθετηθούν εδώ οι συνάδελφοι, γιατί…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και το αντίστροφο ερώτημα υπάρχει. Θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος να πάμε; Και τα δύο βάλτε τα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Οικονόμου, η Επιτροπή αποφασίζει.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα για την Επιτροπή λέω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η Επιτροπή επί τέσσερις μήνες διαπραγματευόταν και πίεζε για να γίνει αυτό το ταξίδι. Σήμερα, λοιπόν, που έχουμε τις εγκρίσεις για να πραγματοποιηθεί, μπορεί να αλλάξουμε και γνώμη.

Η Επιτροπή αποφασίζει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, βάσει ποιού άρθρου της ποινικής δικονομίας προβλέπονται γραπτές ερωτήσεις για να διευκολύνουμε τους μάρτυρες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας παρακαλώ, να μου απαντήσετε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …με ποιο άρθρο της δικονομίας η Επιτροπή, ενεργώντας ως Εισαγγελέας θα κάνει γραπτές ερωτήσεις

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ενημερωθείτε πρώτα με τα σχετικά έγγραφα και θα το συζητήσουμε.

Κύριε Τζαβάρα, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να εξηγήσω, γιατί μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να μην έχουν την εξοικείωση που απαιτείται για να αντιληφθούν κάποια ζητήματα.

Καταρχάς, με βάση την αρχή της κυριαρχίας που έχει το κάθε κράτος στα όρια τα εδαφικά που την ασκεί είναι δεδομένο ότι ενέργειες οι οποίες αποτελούν εκδηλώσεις κρατικής αυθεντίας μόνο το κυρίαρχο κράτος μπορεί να κάνει μέσα στα όρια του.

Επομένως, η απαίτηση από εμάς να πάμε να κάνουμε ενέργειες ανακριτικού χαρακτήρα και εισαγγελικού περιεχομένου εντός των εδαφικών ορίων του γερμανικού δημοσίου, αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί εισβολή. Μάλιστα θα ήταν αδιανόητο να ζητάμε εμείς, ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα στα όρια του ελληνικού κράτους, να έχουμε την οποιαδήποτε ευχέρεια να διαρρυθμίζουμε και να διαμορφώνουμε ελεύθερα τους όρους που θα γίνει αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια εντός των εδαφικών ορίων ενός ξένου κράτους.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη της λεγομένης δικαστικής συνδρομής. Δικαστική συνδρομή, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαδικασία εκείνη που επιβάλλει σε κάποια συγκεκριμένα κράτη, εφόσον συνδέονται με κάποια ανάλογη διμερή ή πολυμερή σύμβαση, να επιτρέπουν να γίνονται δικαστικές ενέργειες, ανακριτικές πράξεις, στα όρια τα εδαφικά τα δικά τους για λογαριασμό αλλοδαπών δικαστικών αρχών.

Αυτό, βεβαίως, γίνεται με μια συγκεκριμένη ρύθμιση που προϋπάρχει και δεν είναι δυνατόν να ζητάμε, δεν είναι σοβαρό τουλάχιστον, να ζητάμε από το γερμανικό κράτος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με βάση τη διεθνή σύμβαση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …να μας φτιάξει στα μέτρα μας, στις επιθυμίες μας, μια διαδικασία που θα ισχύει μόνο για εμάς και για κανέναν άλλο και μάλιστα για τη συγκεκριμένη περίπτωση που ερευνούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έγινε κατανοητό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ, λοιπόν, αυτό που θέλω και το είπα από την αρχή είναι:

Πρώτον, να ενημερωθούμε για το τι ισχύει από πλευράς διμερούς συμφωνίας, αν υπάρχει, ή εν πάση περιπτώσει από οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία ή νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και ρυθμίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Από εκεί και πέρα δεν έχουμε το περιθώριο να διαπλάσουμε καινούργιες ρυθμίσεις μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο διερευνητικοί ή δεν ξέρω εγώ πως αλλιώς ο καθένας αντιλαμβάνεται ή φαντάζεται το ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση.

Εγώ, λοιπόν, επιμένω ότι το ταξίδι θα πρέπει να γίνει γιατί το έχουμε αποφασίσει, γιατί από αυτό το ταξίδι προσδοκούμε συγκεκριμένο ερευνητικό όφελος, το οποίο πρέπει η Επιτροπή να το διεκδικήσει και βέβαια το έργο της Επιτροπής θα πρέπει να γίνει με βάση τους ισχύοντες κανόνες.

Τίποτα άλλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ αναφέρομαι, κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κύριος συνάδελφος είναι έμπειρος στα νομικά, βεβαίως καλός δικηγόρος…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος σας έδωσε το λόγο, κύριε συνάδελφε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, επειδή σε εμένα αναφέρθηκε. Είναι έμπειρος νομικός, αλλά δεν είναι έμπειρος κοινοβουλευτικός. Υπάρχει, λοιπόν, η εμπειρία της Εξεταστικής για την «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ» και αναφέρομαι στο άρθρο 209 του Ποινικού Κώδικα, στο άρθρο 223 και στο άρθρο 31 για τα δικαιώματα του Εισαγγελέα, τα οποία ενεργούνται και αναγνωρίζονται από τη διεθνή συμφωνία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη συμφωνία της Eurojustice.

Το νομικό πλαίσιο, λοιπόν, που προβλέπεται από τις δύο διεθνείς συμφωνίες και τα τρία άρθρα του Ποινικού Κώδικα μας επιτρέπει να ζητήσουμε εντός ελληνικού εδάφους, δηλαδή στο Ελληνικό Προξενείο του Μονάχου να εξεταστούν οι μάρτυρες και μάλιστα μας εξασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα που έχουμε εντός ελληνικού εδάφους. Εάν αυτά ανατρέπονται βάσει καινούργιων άρθρων που γνωρίζει ο συνάδελφος, παρακαλώ να μου πει τα άρθρα και τις διεθνείς συμφωνίες που ισχυρίζονται αυτά τα οποία λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ως θυρωρός της πολυκατοικίας μπορώ να κάνω μια παρέμβαση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, εγώ δεν προσδιορίζω το ρόλο σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αστειεύομαι.

Εγώ εκλέγομαι στη Β΄ Αθηνών, όπως και άλλοι συνάδελφοι εδώ και βγαίνω πρώτος στο Αιγάλεω στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Στο Αιγάλεω έμενε ο Γιώργος ο Ζαμπέτας, ο οποίος θα έλεγε αυτά τα οποία είπε ο πολύ έγκριτος νομικός που λέγεται Κώστας Τζαβάρας «νομικά κεντίδια». Ο Γιώργος Ζαμπέτας χρησιμοποιούσε την έκφραση «κεντίδια», αυτά θα τα έλεγε «νομικά κεντίδια», αλλά επειδή είχε γράψει και ένα τραγούδι που λέγεται «δεν έχει δρόμο να διαβώ», έτσι και πάμε στο Μόναχο, κύριε Πρόεδρε, και καθίσουμε απέναντι σε αυτούς τους κυρίους τους ερίτιμους και απλώς μας απαντάνε σε γραπτά ερωτηματολόγια και τους κοιτάμε σαν κέρινες κούκλες, πραγματικά δεν θα έχουμε δρόμο να διαβούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.

Το λόγο έχει η κ. Τσόνογλου.

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ χάρηκα γιατί τώρα έμαθα από τον συνάδελφο ότι τελικώς εδέησε και έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας την έγκριση για τη δικαστική συνδρομή και ο εισαγγελέας του Μονάχου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ο Υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βαυαρίας

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Μάλιστα.

Ευτυχώς, βλέπω και εγώ λοιπόν ότι το ταξίδι μας είναι πραγματοποιήσιμο και πρέπει να γίνει. Εγώ πιστεύω ότι εάν δεν γίνει το ταξίδι αυτό δεν θα μπορεί να θεωρείται ότι η Επιτροπή αυτή, έστω και στοιχειωδώς, έχει ολοκληρώσει την αποστολή της.

Εκείνο το οποίο εγώ έχω να τονίσω είναι το εξής:  Από ό,τι διάβασα και εγώ από τις καταθέσεις των μαρτύρων τότε, εξαιτίας και επ’ ευκαιρίας του εγγράφου της Eurojustice που μας ήρθε, πράγματι έγιναν συγκεκριμένα ερωτήματα και απαντήθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα παρουσία των δικαστών κ.τ.λ..

Έχει, λοιπόν, προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία δικαστική, ανακριτική με τους δικαστές που πήγαν στον παρελθόν με τον κ. Αθανασίου, αν δεν κάνω λάθος, και με τον κ. Ζαγοριανό. Έχουμε, λοιπόν, ένα δεδομένο του πως έγινε η ανάκριση τότε. Δεν διαφέρει πιστεύω η ανάκριση αυτή που έγινε με τους δύο δικαστές στο παρελθόν από την ανάκριση την οποία θα κάνουμε εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με την ίδια σύμβαση δικαστικής συνδρομής.

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Ακριβώς. Άρα, το πως έγινε και η διαδικασία που τηρήθηκε, ήδη, είναι γνωστή στους δικαστικούς κύκλους και μπορούν ευχερέστατα να μας ενημερώσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Δεύτερον, πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν όλες οι εγγυήσεις ότι η εξέταση των μαρτύρων και η όλη αποδεικτική διαδικασία θα γίνει κατά τους νομικούς κανόνες που προβλέπουν οι διακρατικές συμφωνίες, διότι φοβάμαι ότι εάν προκύψει κάποιου είδους ακυρότητα θα κρυφτούν πίσω από αυτήν εκείνοι οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν και θα θεωρήσουν πρόσχημα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι προφανές και έχετε δίκαιο.

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιμένω σε αυτό και συμφωνώ με τον κ. Τζαβάρα, διότι εάν υπάρξει κάποιο πεδίο ακυρότητας θα αρνηθούν να καταθέσουν. Βεβαίως με δικηγόρους θα έρθουν και αυτοί –φαντάζομαι;. Είναι και αυτών η θέση επίφοβη με τη δική τους την άποψη.

Άρα δεν θα είναι σαν τους μάρτυρες τους συνήθεις που καλούμε στην Επιτροπή και έρχονται και είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν. Και επειδή ακριβώς έχουν και τις εγγυήσεις ευνοϊκής μεταχείρισης, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει γίνει και χρήση αυτού του πλέγματος στη Γερμανία, ένας λόγος και μια αιτία απαράβατη θα είναι να παρίσταται Εισαγγελέας, ο οποίος θα επιτρέψει ποιες ερωτήσεις θα επιτραπούν και ποιες όχι, φαντάζομαι.

Άρα, θα πρέπει οπωσδήποτε πρώτον…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι όλες οι ερωτήσεις, οι οποίες διατυπώνονται από εμάς…

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Μακάρι, κύριε Πρόεδρε, αλλά τα δείγματα των καθυστερήσεων των Εισαγγελικών Αρχών και του Υπουργείου της Γερμανίας φοβάμαι ότι μας έχουν δώσει ένα δείγμα ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία εκ μέρους των Αρχών εκεί. Εγώ, τουλάχιστον, αυτό διαισθάνομαι, εύχομαι να βγω ψεύτρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει περιορισμός ερωτήσεων.

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, αλλά ξέρουν ότι είναι κατεπείγουσα περίπτωση για εμάς και θα πρέπει να ολοκληρώσουμε και ξέρουν πολύ καλά από την πρώτη στιγμή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι Γερμανοί, όπως αντιλαμβάνεστε υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Ναι, αλλά τα συμφέροντα τους πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρίας.

(TL)

 

 

(1PS)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι δικό τους θέμα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προφανώς όμως. Και ξέρουν πολύ καλά ότι έχουμε τακτή – και λήγει – προθεσμία παράδοσης ενός πορίσματος. Και οφείλουν σαν έθνος να μας συντρέξουν, ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι στις προθεσμίες μας και να μην εκτιθέμεθα κι εμείς στην κοινή γνώμη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μπει νομικός παραστάτης, για να επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες, πέραν δηλαδή του εφέτη που μας βοηθά σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει οπωσδήποτε από τη δικαστική αρχή να πληροφορηθούμε για το πώς θα διενεργηθούν νομίμως οι διαδικασίες, αν όχι από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να βοηθήσει το έργο μας, ώστε ό,τι κάνουμε τουλάχιστον να είναι σύννομο.

Και βεβαίως, κύριε Πρόεδρε, το κυριότερο είναι ότι θα πρέπει να επισημανθεί για άλλη μία φορά στην Εισαγγελία του Μονάχου ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε. Κύριε Παπαδημούλη, θα σας ακούσω αμέσως.

Κύριε Τζαβάρα, βάλατε ένα θέμα συνδρομής από δικηγόρο γερμανομαθή. Έχετε απόλυτο δίκιο. Θα έλεγα, εφ’ όσον αποφασιστεί το ταξίδι, ότι καλόν είναι να αποφασίσομε να συγκροτήσομε δύο ομάδες. Να ζητήσομε ένα τριήμερο, γιατί είναι έξι οι μάρτυρες, και να συγκροτήσομε δύο ομάδες από τους συναδέλφους, ώστε να έχουμε ευχέρεια. Δηλαδή, το βλέπω λογικό για το δικηγόρο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δικηγόρο δεν θα πάρουμε από δω, που να ξέρει γερμανικά. Δικηγόρο θα βρούμε εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκεί. Μα, για εκεί λέμε. Διότι δεν θέλουμε απλά έναν μεταφραστή. Θέλουμε κάποιον που να είναι εξοικειωμένος στη νομική ορολογία.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και με τη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα πρότεινα στην Επιτροπή, μια που είναι έτσι κι αλλιώς γραπτές οι ερωτήσεις, να συγκροτηθούν δύο ανακριτικές ομάδες, ώστε να κερδίσουμε όσο γίνεται παραπάνω χρόνο, με την έννοια ότι θα έχουμε δύο ταυτόχρονες διαδικασίες.

Συμφωνείτε για το τριήμερο;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συμφωνούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιο τριήμερο όμως;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να πούμε από την επόμενη Τετάρτη; Τρίτη – Τετάρτη νομίζω ότι είναι καλά, με την έννοια ότι θα προλάβουν και οι διαδικασίες να γίνουν και με το Προξενείο και με την Εισαγγελία, να έχουμε μια καλή προετοιμασία.

Και επίσης, εγώ ζήτησαν να ετοιμαστούν ερωτήσεις. Αυτές δεν είναι δεσμευτικές. Θα σας μοιράσω ερωτήσεις, ώστε να έχουν κάποιο μπούσουλα οι κύριοι συνάδελφοι. Δυο πράγματα ήδη έχω πει. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να το δηλώσει και την τελευταία στιγμή και να συμμετέχει, αρκεί να μπει στο έγγραφο που θα βάλουμε, όπως το έγγραφο που συμπληρώνουμε και αλλάζουμε τα ονόματα των συναδέλφων που μπήκαν στην Κυβέρνηση και δεν συμμετέχουν πλέον στην Επιτροπή.

Και βεβαίως, οι ερωτήσεις μπορούν να εμπλουτιστούν με τη σκέψη και τις προτάσεις των κυρίων Βουλευτών, των συναδέλφων, των οποίων θα περιμένω τις προτάσεις με βάση τις ερωτήσεις που θα διανεμηθούν.

Κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, Τρίτη βράδυ να πούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τρίτη βράδυ, ώστε να έχουμε εκεί την άνεση, αλλά και να μην αναγκαστούμε να περιοριστούμε στις ερωτήσεις. Σαφώς θα χρειαστεί και δεύτερη φάση. Από τις απαντήσεις, δηλαδή, που θα πάρουμε είμαι σίγουρος ότι θα χρειαστούμε και δεύτερη σειρά ερωτήσεων, οι οποίες πρέπει να διαμορφωθούν ad hoc.

Κύριε Παπαδημούλη, σας ακούω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, απ’ όσα είπαν, συμφωνώντας πλήρως μεταξύ τους οι συνάδελφοι κ. Βάσω Τσόνογλου και κ. Κώστας Τζαβάρας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για τεχνικά θέματα ήταν.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Νομικά και τεχνικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομοτεχνικά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η πολιτική αξιολόγηση που κάνω εγώ είναι ότι προετοιμάζεται την τελευταία στιγμή ένα ταξίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των σκοπιμοτήτων της Siemens, από το οποίο δεν πρόκειται να βγει τίποτα θετικό στην αναζήτηση της αλήθειας, που είναι η δική μας εντολή, και γι’ αυτό αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή την αντιπροσωπεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.

Παραπέρα τώρα, σήμερα είχαμε μια συνάντηση, σας την περιέγραψα. Είχατε ενημερωθεί, κύριε Παπαδημούλη, καθώς και ο κ. Παφίλης…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα ήθελα για το συνάδελφο τον κ. Παπαδημούλη – γιατί μίλησε με ένα υπόβαθρο που αφήνει κάποιες αιχμές εναντίον της δικιάς μου τοποθέτησης και της τοποθέτησης της κας Τσόνογλου – να πω δυο λόγια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με την οποία εγώ, αν αντιλφθήκατε, συμφώνησα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει, δικαίωμά σας να συμφωνείτε, δικαίωμά σας να διαφωνείτε. Αλλά δεν δικαιούται κανένας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Απλά σας το επισημαίνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν δικαιούται κανένας, τουλάχιστον όσον αφορά τα δεδομένα που έχουν προκύψει στη συγκεκριμένη διαδικασία της Επιτροπής και αφορούν την παρουσία μου σε αυτή και τη δράση μου, να αμφισβητεί το ότι πάντα ελαύνομαι από κίνητρα και ελατήρια που έχουν να κάνουν μόνο με την ανεύρεση της αλήθειας, στα πλαίσια βέβαια τα κανονιστικά που μας προσφέρονται.

Υπάρχει βέβαια μια άποψη που λέει ότι είμαστε Βουλή των Ελλήνων και μπορεί να κάνουμε ό,τι θέλουμε, όπου το θέλουμε, όπως το θέλουμε. Εγώ με αυτή τη βουλησιαρχία την επαναστατική διαφωνώ. Γιατί στη ζωή μου έμαθα να υπηρετώ πλαίσια κανονιστικά που είναι δεδομένα και είναι διαμορφωμένα κατά τέτοιο τρόπο που να δίδουν το δικαίωμα λειτουργίας σε δημοκρατικούς θεσμούς.

Και επειδή υπηρετώ με σοβαρότητα ή προσπαθώ, στα πλαίσια εν πάση περιπτώσει των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που διαθέτει η κατάρτισή μου και η πείρα μου σε ορισμένα πράγματα, να υπηρετώ με σοβαρότητα ορισμένους θεσμούς, έχω να πω τούτο, κύριε Πρόεδρε: δεν μπορώ να ανεχθώ να αναφέρονται στο όνομά μου και να αφήνουν αιχμές ότι δήθεν έχω προσυμφωνήσει αυτά που λέω στην Επιτροπή. Αυτό με προσβάλλει και ως άνθρωπο και ως πολίτη και ως Βουλευτή.

Θα ήθελα, λοιπόν, από τον κ. Παπαδημούλη, εάν με την αναφορά το πρόσωπό μου, κατά τον τρόπο που έγινε και που αφορούσε συμφωνία μου με τη συνάδελφό μου κα Τσόνογλου, να διευκρινίσει ήθελε να προσδώσει και την απόχρωση ότι δήθεν υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ εμού και της κας Τσόνογλου, προκειμένου να διαμορφώσουμε συνθήκες εκτέλεσης του συγκεκριμένου ταξιδιού που να αφήνουν κάποιες σκιές στο εγχείρημα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να τοποθετηθεί στο θέμα αυτό, πρώτον.

Δεύτερον, επίσης θα ήθελα να ακούσω από το στόμα του γιατί συγκεκριμένα αρνείται να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει συμφωνήσει στο να γίνει αυτό το ταξίδι για συγκεκριμένο σκοπό και βέβαια στα πλαίσια που προσφέρει η διεθνής και η εθνική νομοθεσία των εμπλεκομένων κρατών.

Αυτά τα δύο πράγματα θα τον παρακαλέσω να απαντήσει, με πολύ σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά, κυρία Τσόνογλου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή συνδέεται με αυτό που είπε ο κ. Τζαβάρας και υπάρχει και η προσωπική αναφορά στο όνομά μου. Και θα παρακαλούσα τον κ. Παπαδημούλη να μας απαντήσει – τουλάχιστον σε μένα – αν όλο αυτό το διάστημα έχει διαπιστώσει ότι εγώ κινούμαι σε κάποια όρια συγκάλυψης ή γκρίζων ζωνών ή ότι θέλω κάτι να κρύψω ή ότι προσχεδιάζω ή κάνω κάτι.

Εγώ εξέθεσα τις απόψεις μου, όσο τουλάχιστον μου επιτρέπει η εμπειρία μου και η γνώση μου να γνωρίζω, σχετικά με το με πόσες εγγυήσεις και νομική κάλυψη θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε το ταξίδι και τον προορισμό μας.

Εάν πίσω από αυτά κατάλαβε ο κ. Παπαδημούλης ότι μπορεί να κρύβει το άλλοθι της μη συμμετοχής του, είναι άλλο θέμα που αφορά προσωπικά τον ίδιο. Δεν μπορεί όμως να επικαλείται τον ισχυρισμό μου και την τοποθέτησή μου, ώστε να προβάλλει έρεισμα για να μην έρθει. Δικαίωμά του είναι να μη θέλει να έρθει.

Αλλά δεν είναι δυνατόν πίσω από την εξήγηση την οποία δίνω εγώ, σαν άνθρωπος που υπακούω σε θεσμούς και νόμους, σαν δικηγόρους που επί σειρά ετών εκείνο που έχω μάθει να υπηρετώ είναι το κύρος όλων αυτών των κανόνων που διέπουν μια οποιαδήποτε λειτουργία, πολύ περισσότερο την εξέχουσα λειτουργία μιας Εξεταστικής Επιτροπής του εθνικού Κοινοβουλίου, αν πίσω από εκεί, λοιπόν, θεωρεί ότι πρέπει να κρυφτεί η μη συμμετοχή του στο ταξίδι, θα πρέπει να μας το δικαιολογήσει.

(AS)

 

 

TL

Τί είπα, δηλαδή, εγώ από όλα αυτά που τον έθιξε, ώστε να απέχει του ταξιδιού; Δεν κατάλαβα. Σε ό,τι με αφορά τουλάχιστον ούτε προσυνεννοούμαι με κανένα ούτε έχω λόγο να το κάνω ούτε έχω δείξε σε κανένα ότι επιδιώκω να συγκαλύψω πράγματα. Αυτό το πράγμα με παραξενεύει. Με παραξενεύει αυτή η αιχμή που αφήνει κατά του προσώπου μου. Τί εννοεί; Οφείλει εδώ να μας εξηγήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταρχήν, θα ήθελα να επισημάνω, κύριοι συνάδελφοι, ότι το ταξίδι στη Γερμανία έχει αποφασιστεί ομοφώνως προ πολλού καιρού και έχουμε καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες σαν Επιτροπή για να πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια βέβαια πάντα της διεθνούς σύμβασης για τη δικαστική συνδρομή και στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας δικαστικής συνδρομής με την ομοσπονδιακή Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή μας, ο αριθμός των μελών που θα συμμετέχουν είναι ανοιχτός, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα ήθελα –και είναι ευχή του Προεδρείου- να υπάρχει τουλάχιστον ένας από κάθε κόμμα. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τους συναδέλφους. Μόνο κατ’ αυτό.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, όμως η μη συμμετοχή να μη θεωρηθεί ότι καλλιεργούμε εντυπώσεις γενικώς. Εγώ τουλάχιστον δεν δέχομαι να χρησιμοποιεί κάποιος το όνομά μου για να δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις. Εγώ δεν το δέχομαι. Δεν έχω δώσει τέτοιο δικαίωμα σε αυτήν την Επιτροπή. Έχω παρακολουθήσει οχτακόσιες πενήντα ώρες συνεδριάσεων, είμαι παρούσα παντού. Και δεν νομίζω ότι στον κ. Παπαδημούλη έχω καλλιεργήσει ποτέ τέτοια εντύπωση, ώστε να θεωρεί ότι η μη συμμετοχή του έχει να κάνει με κάποια συμπεριφορά δική μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Τσόνογλου, καταρχήν εγώ θεωρώ τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην Επιτροπή πάρα πολύ σημαντική. Θα έλεγα ότι η προσωπική δική σας συμμετοχή, αλλά και του κ. Τζαβάρα είναι από τις πιο σημαντικές στην Επιτροπή μας, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω, κύριοι συνάδελφοι, τη συμμετοχή κανενός από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.

Κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εκτιμώ την ευθιξία των συναδέλφων, αλλά εγώ έκανα μια αξιολόγηση και μια πρόβλεψη.

Αποφασίσαμε εδώ και μήνες ότι θέλουμε να γίνει αυτό το ταξίδι. Και θέλουμε κρίσιμοι μάρτυρες που διέφυγαν στο εξωτερικό με πολιτικοδικαστική κάλυψη –όπως ο κ. Χριστοφοράκος- ή κρίσιμοι μάρτυρες που ήταν στο κόλπο των μαύρων ταμείων και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και έχουν καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη, όπως οι  κύριοι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, να συμβάλουν στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής που είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η τιμωρία των υπευθύνων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ζητήσει την εξέταση και της ηγεσίας της μητρικής SIEMENS που είναι εξίσου σημαντική.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στέκομαι στους τρεις μάρτυρες που εμπλέκονται πιο άμεσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιτρέψτε μου, κύριε συνάδελφε.

Εφόσον, εμείς προσδιορίζουμε το αδίκημα, το έγκλημα ως οργανωμένο διεθνές με την επισήμανση της αντικειμενικής ευθύνης της εταιρίας, η οποία καθοδηγούσε, οργάνωνε, κατεύθυνε, ενέκρινε, ωφελείτο η ανάκριση, η εξέταση της ηγεσίας της πολυεθνικής εταιρίας είναι πάρα πολύ σημαντική.

Και όπως είχα την ευκαιρία στο Παλέρμο να παρακολουθήσω τη σύνοδο ΟΑΣΕ που ήταν αφιερωμένη στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα έγινε ειδική αναφορά εκεί για το πώς η σύμβαση του Παλέρμο δίνει τη δυνατότητα να ελεγχθούν οι ανεξέλεγκτες, μέχρι πρότινος, πολυεθνικές εταιρίες για ακριβώς αυτό: Δηλαδή, τις δωροδοκίες, τον εκμαυλισμό και την εξαγορά συνειδήσεων σε υπηρεσιακά και πολιτικά πρόσωπα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έλεγα λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό ομόφωνα η Επιτροπή το αποφάσισε, υλοποιώντας μια ομόφωνη εντολή της Ολομέλειας και εκτιμώ σχεδόν ένα ομόφωνο αίτημα του ελληνικού λαού.

Έξι μήνες μετά, για πρώτη φορά εγώ πληροφορούμαι τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί αυτό το ταξίδι, παρότι επανειλημμένα είχαμε ζητήσει ενημέρωση, παρότι πριν δεκαπέντε μέρες είχαμε πει να έρθει αλληλογραφία –ακόμη δεν μας έχει έρθει ένα μέρος της- εκτιμώ ότι με αυτούς τους όρους -οι συνάδελφοι λένε ότι είναι υποχρεωτικοί- δεν πρόκειται να βγει κάτι ουσιώδες. Εκτιμώ ότι αυτοί οι όροι, αυτοί οι κανόνες, αυτοί οι περιορισμοί, αυτοί οι καταναγκασμοί είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των σκοπιμοτήτων της SIEMENS και της εταιρίας και της καινούρια ηγεσίας και των παλιών κτλ. Γι’ αυτό αρνούμαι να συμμετάσχω. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πάρα πολύ καθαρή κουβέντα. Αυτό που είπα πριν είναι ότι οι συνάδελφοι αλληλοσυμπληρώθηκαν και συμφώνησαν σε κάποιες εκτιμήσεις και ως νομικοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουν δίκιο όμως, οι συνάδελφοι για τη χροιά που αφήσατε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι ηθική αξιολόγηση των προσώπων. Μια πολιτική αξιολόγηση κάνω ότι αυτό το ταξίδι θα αποδειχθεί φιάσκο, θα αποδειχθεί τρύπα στο νερό και δεν θα συμβάλλει στο αίτημά μας. Μακάρι να πέσω έξω και οι συνάδελφοι που θα πάνε εκεί να μας φέρουν πρόσθετα στοιχειά. Μακάρι.

Εξήγησα, όμως, με σαφήνεια γιατί αρνούμαι να συμμετάσχω. Και δεν μου αρέσει –και θέλω να το καταλάβετε, όπως και εσείς έχετε ηθικές ευαισθησίες όλοι έχω και εγώ- την τελευταία στιγμή να ακούω επιχειρήματα: «Καλά, πού ζεις; Δεν ήξερες ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε μόνο γραπτές ερωτήσεις;». Αν το ξέρατε, ρε μάγκες, έξι μήνες γιατί δεν μας το λέγατε; Με συγχωρείτε για την έκφραση. Αν το ξέρατε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί δεν μας το λέγατε και μας το εμφανίζετε μια βδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας της Επιτροπής, αν ήταν τόσο προφανές και τόσο αυτονόητο;

Και γιατί ο κ. Χριστοδούλου που έπρεπε να πάει εδώ και δεκαπέντε μέρες εκεί και ακόμη δεν έχει πάει, δεν έχει έρθει μια φορά εδώ στην Επιτροπή -ή κάποιος άλλος δικαστικός- να μας πει: «Επειδή ζητήσατε ελληνική δικαστική συνδρομή στην οργάνωση αυτού του ταξιδιού, σας λέμε ότι οι περιορισμοί είναι αυτοί, οι καταναγκασμοί είναι αυτοί κτλ. και κρίνετε και αξιολογήσετε»; Τώρα μας έρχεται αυτή τη στιγμή με το πιστόλι στον κρόταφο της προθεσμίας. Η δική μου αξιολόγηση είναι ότι δεν πρόκειται να βγει τίποτα. Αυτό είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το δεσμευτικό της προθεσμίας είναι στη δική μας εξουσία. Προφανώς –και επαναλαμβάνω την πρόταση- δεν μπορούμε να λέμε ως επιχείρημα: «Ξέρετε, δεν προλάβαμε, διότι είχαμε τακτή ημερομηνία 20 Οκτωβρίου άρα δεν προλαβαίναμε και δεν πήγαμε στη Γερμανία και εν πάση περιπτώσει βγάλαμε ένα πόρισμα στο πόδι». Θα ελεγχθούμε γι’ αυτό.

Η προθεσμία που θα ζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα πάρουμε από την Ολομέλεια της Βουλής είναι όση ακριβώς θα χρειαστούμε και όση ακριβώς θα εκτιμήσουμε ότι χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πηγαίνουμε από παράταση σε παράταση χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς λόγο. Ούτε ότι θα σπεύσουμε –επαναλαμβάνω- να κλείσουμε χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας και να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι εξαντλήσαμε όλα τα εργαλεία και όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας.

Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση: Κανένα μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής δεν μπορεί να επικαλεστεί -και αναφέρομαι στον κ. Παπαδημούλη- ότι δεν γνώριζε τους δικονομικούς όρους, αλλά κυρίως τους όρους του διεθνούς δικαίου επί τη βάσει των οποίων γίνεται η εξέταση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, και η προηγούμενη εξέταση, όπως το επισήμανε και η κ. Τσόνογλου και είχε δίκιο, από τους δικαστικούς λειτουργούς ακολούθησε τους ίδιους κανόνες.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή με προκαταλάβατε ήδη, λέω ότι όλοι γνωρίζουμε από την εξέταση του κ. Ζαγοριανού και του κ. Αθανασίου ότι ο τρόπος διενέργειας της εξέτασης είναι αυτός, ο οποίος νωρίτερα ανέφερε και οι κ. Τζαβάρας και η κ. Τσόνογλου.

Εγώ δεν θα διαφοροποιηθώ από τη θέση τους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση την ενδεχόμενη ή αν θα προκύψει κάτι πολιτικά. Και εγώ διατηρώ σφοδρές επιφυλάξεις εάν και κατά πόσο θα προκύψει κάτι. Αλλά δεν νομίζω ότι αποτελεί επιχείρημα –και σας το καταγράφω καλόπιστα αυτό- να ισχυριζόμαστε ότι μάθαμε μόλις πριν μια μέρα ή δυο μέρες τη διαδικασία επί τη βάσει της οποίας θα γίνει αυτή η εξέταση, εάν γίνει. Αυτή είναι μια πρώτη παρατήρηση.

 

ΡΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1AS)

Εξετάζοντας τον κ. Ζαγοριανό και τον κ. Αθανασίου, αναφερθήκαμε όλοι μας στο προϊόν της εξεταστικής τους διαδικασίας. Άρα, όλοι γνωρίζαμε και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε Από πουθενά δεν εξετράφη καμία προσδοκία ότι αυτό θα άλλαζε. Είναι άλλο θέμα αυτό το οποίο λέει ο κ. Καμμένος, να εξετάσουμε και τη δυνατότητα μήπως, επί τη βάσει και άλλων διατάξεων, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε προφορική εξέταση. Αυτό είναι άλλης τάξης θέμα.

Θα κλείσω, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι σε καμία περίπτωση δεν διατηρώ ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης, ανεξάρτητα του τρόπου με τον οποίο θα γίνει. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Δεν θα υπάρχει, εάν θέλετε, κανένα πειστικό επιχείρημα ούτε σε βάρος του ψευδεπίγραφου επιχειρήματος ότι «ξέρετε, τελειώνει η προθεσμία και να τελειώνουμε». Μακάρι, να πάει και ένα και δύο και τρεις και είκοσι τρεις μήνες πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όσο χρειαστεί.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όσο χρειαστεί.

Θα κλείσω την παρατήρησή μου, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή η ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας, επειδή ξεπερνά τους όρους και τις δυνατότητες λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, επειδή ενδεχομένως η Εξεταστική Επιτροπή να αποτελεί και το άλλοθι άλλων ευθυνών κυβερνητικών αξιωματούχων -δεν κάνω αντιπολίτευση εδώ αυτή τη στιγμή- το θέμα αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Εξεταστική Επιτροπή. Για εμένα, υπάρχουν σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες. Χωρίς την κυβερνητική επιμέλεια, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά. Και αυτό έχει μια αιτιολογική βάση. Η αιτιολογική βάση είναι να πει η Ελληνική Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή ποιες εκκρεμείς υποθέσεις υπάρχουν για υπογραφή συμφερόντων SIEMENS. Ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ όλες οι εκκρεμείς συμβάσεις, οι οποίες επί τη βάσει των νομίμων διαδικασιών έχουν γίνει. Να μας πει, λοιπόν, ποια ελληνικά συμφέροντα αυτήν τη στιγμή απειλούνται. Τελικά τι κάνουμε αυτήν τη στιγμή; Όταν η χώρα έχει δανειστεί από την Deutsche Bank και η Deutsche Bank είναι αυτή που είναι η άλλη όψη του νομίσματος με τη SIEMENS, εμείς τι λέμε αυτήν τη στιγμή; Θα κάτσουμε τώρα να διυλίσουμε τον κώνωπα, εάν θα την κάνουμε γραπτή ή προφορική;

Άρα, το μείζον θέμα σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας ξεπερνά, κύριε Πρόεδρε –και το ξέρετε καλά εσείς- τις δυνατότητες αυτής της Επιτροπής. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε το χρέος μας, χωρίς δικονομικά επιχειρήματα και χωρίς να βγάζουμε -καλόπιστα το λέω- την ουρά του κανένας απ’ έξω. Όμως, έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Η ελληνική πολιτεία, έτσι όπως εκφράζεται από την Κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων θεσμικών φορέων θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ειδάλλως, δεν θα καταλήξουμε πουθενά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει ο κ. Αϊβαλιώτης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όταν πήγαινα σχολείο, λέγαμε ότι υπάρχει το προειδοποιημένο και το απροειδοποίητο τεστ. Έτσι δεν είναι; Εδώ θα είναι προειδοποιημένο το τεστ σε αυτούς τους κυρίους, οπότε θα έχουν προετοιμαστεί. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση.

Δεύτερον, βλέπω εδώ στα έγγραφα που είχατε την καλοσύνη να μας μοιράσετε –δεν ξέρω πόσοι συνάδελφοι πρόλαβαν να τα διαβάσουν- ότι ο κ. Γιοακίν Ετενχόφερ, ο οποίος είναι ο Αντιεισαγγελέας στη Βαυαρία, γράφει τα ονόματα της Επιτροπής άρτσι, μπούρτζι και λουλάς. Δηλαδή, η κυρία Τσόνογλου θα έχει πρόβλημα, όπως είναι γραμμένο το όνομά της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο. Θα επανέλθουμε. Με αφορμή την αλλαγή των δύο ονομάτων, θα επανέλθουμε με νέο έγγραφο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι λανθασμένα γραμμένο το όνομα της κυρίας Τσόνογλου, όπως και του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος δεν θα έλθει. Προφανώς, ο κ. Ετενχόφερ παίρνει το «Βασίλης» από το «Basil». Το λέω, επειδή οι Γερμανοί υποτίθεται ότι είναι τυπολάτρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρέπει να δώσουμε τα ονόματα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ή να τα αντιγράψει αυτός ο κύριος σωστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα στείλουμε έγγραφο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει.

Μας μοιράσατε, με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου, τη μετάφραση που έχει σταλεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βαυαρίας προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, εκεί που πήγαμε σήμερα, με τίτλο: «Δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις». Εδώ μας βάζει έναν ασφυκτικό κορσέ ο κύριος με τη δυσανάγνωστη υπογραφή, ο οποίος μας λέει ότι εμείς θα κάνουμε ερωτήσεις μέσω Γερμανού υπαλλήλου: «Το τυχόν δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων συμφωνείται κατά περίπτωση με το Γερμανό υπάλληλο».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με τον Εισαγγελέα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι είναι αυτό; Θα πάμε εμείς από εδώ, εκλεγμένοι με σταυρό και θα καθίσουμε να λέμε στον κάθε φούφουτο της Εισαγγελίας του Μονάχου εάν μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε την ερώτηση;

Κύριε  Πρόεδρε, εγώ θα έλθω στο ταξίδι, αλλά θα έλθω με τους δικούς μου όρους. Δεν θα δεχθώ κορσέ από κανένα Γερμανό εκεί, γιατί μας έχουν κατακλέψει και πουλάνε και τσαμπουκά! Σωστά ή λάθος; Τσαμπουκάς είναι αυτό  το έγγραφο. Εμείς τσαμπουκά δεν θα σηκώσουμε. Θα απαντήσουν σε ό,τι τους ρωτήσαμε και εάν δεν απαντήσουν, θα βαθμολογηθούν. Σιγά, μην κάνω εγώ ερώτηση μέσω του Γερμανού φούφουτου που κάνει τον υπάλληλο στην Εισαγγελία του Μονάχου!

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι θα πρέπει να στείλουμε έγγραφες ερωτήσεις. Δεν απαντώ μόνο προς εσάς, κύριε  Αϊβαλιώτη, αλλά απευθύνομαι προς τα μέλη της Επιτροπής. Έχω βάλει από χθες τους συνεργάτες μου να δουν με βάση τις δικογραφίες μία σειρά ερωτήσεων. Θα σας τις διανείμω. Αυτές δεν είναι δεσμευτικές. Θα ήθελα τη συμβολή σας, ώστε να έχουμε πληρότητα στις ερωτήσεις που θα στείλουμε. Έχετε αντίρρηση γι’ αυτό;

(Στο σημείο αυτό κανένα μέλος της Επιτροπής δεν διατυπώνει αντίρρηση)

Ευχαριστώ. Θα διανεμηθούν σε όλους τους συναδέλφους.

Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, για να τελειώσει αυτός ο κύκλος που ξεκίνησε με την αναφορά του ονόματός μου από τον κ. Παπαδημούλη -μπορεί να το δει ο κ. Παπαδημούλης στα Πρακτικά- είναι δεδομένο ότι ο πρώτος που διατύπωσε επιφυλάξεις για την απόδοση του συγκεκριμένου ταξιδιού…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήσασταν εσείς. Εγώ το θυμάμαι πολύ καλά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ήμουν εγώ και μάλιστα αυτή η επιφύλαξή μου έγινε αφορμή να υπάρξει και ένας διαπληκτισμός με τον εκλεκτό μου φίλο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις και τις δικές σας και των συναδέλφων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επειδή επιμένω να είμαι πάντα θεσμικός, θα σας πω το εξής: Αυτό το ταξίδι πρέπει να γίνει, έστω και αν, όπως ο κ. Παπαδημούλης και οι άλλοι που μίλησαν, αλλά και εγώ δεν περιμένουμε και πάρα πολλά πράγματα. Και μόνο η δυνατότητα που μας παρέχεται για να πάμε στον τόπο, όπου σήμερα βρίσκονται άνθρωποι που έδρασαν κατά τρόπο πρωταγωνιστικό σε αυτή την υπόθεση, θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε, εάν θέλουμε να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας και την εκτέλεση της αποστολής που μας έχει αναθέσει η Ολομέλεια της Βουλής.

Τώρα, εάν θέλουμε να παίξουμε επικοινωνιακά παιχνίδια, είμαστε ελεύθεροι. Άλλωστε, κανείς δεν μας περιορίζει να παριστάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Όμως, κατά πάσα περίπτωση, εγώ επιμένω ότι αυτό το ταξίδι πρέπει να γίνει για λόγους δεοντολογίας που έχει να κάνει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και όχι μόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τώρα, το εάν θα αποδώσει ή όχι το έχουμε πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για κανένα μάρτυρα και για καμιά εξεταστική ενέργεια, όταν την ξεκινήσαμε, δεν είχαμε καμία διαβεβαίωση ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.  Οφείλουμε, κύριοι συνάδελφοι, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο και εργαλείο. Το θωρώ υποχρέωσή μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σ’ αυτόν τον αγώνα, τον οποίο φθάνουμε στο τέρμα του, συμμετείχαμε όλοι με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που καθένας διαθέτει, με την πείρα του, με την κατάρτισή του, με την επιμέλειά του και, πράγματι, όλοι οι συνάδελφοι δώσαμε έναν αγώνα. Αυτός ο αγώνας δεν θα μπορέσει να καταλήξει ποτέ στο ποθητό αποτέλεσμα, εάν αυτά που πράγματι έχουμε παραγάγει, αυτά που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της εργώδους προσπάθειας όλους αυτούς τους μήνες δεν αξιοποιηθούν από αρχές οι οποίες δεν είναι η Βουλή μόνο, αλλά είναι η Δικαιοσύνη, στην οποία, όπως είπατε, πήγαμε και χαίρομαι, γιατί βρήκαμε και ένα κλίμα ανταπόκρισης και ουσιαστικά συγκατάβασης στους προβληματισμούς που εκθέσαμε.

(RG)

 

 

(PE)

Κυρίως, όμως –και συμφωνώ με τον Γρηγόρη τον Αποστολάκο- αυτή η προσπάθεια  κινδυνεύει να μείνει μετέωρη, ή τουλάχιστον κινδυνεύει να αποτελέσει τη βάση για αξιοποιήσεις επικοινωνιακές, χαρακτήρα που έχει πιο πολύ σκοπό να τροφοδοτήσει μία διαπάλη παραταξιακή, παρά την αποκάλυψη της αλήθειας για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Αυτή, λοιπόν, η προσπάθεια εναπόκειται στην Κυβέρνηση, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς, σε όλους αυτούς οι οποίοι συγκροτούν την εκτελεστική εξουσία και οι οποίοι εκπροσωπούν το κράτος μας, όχι μόνο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως οντότητα διεθνούς τύπου που συμμετέχει στη διεθνή έννομη τάξη. Δίνουν, λοιπόν, το δικαίωμα, τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση, να αξιοποιήσουν τα περιθώρια και τις δυνατότητες που δίνουν οι διεθνείς συμβάσεις. Αυτή η σύμβαση, την οποία έχω επικαλεσθεί επανειλημμένως και αφορά την υιοθέτηση και από εμάς βέβαια του περιεχομένου της, είναι η διεθνής σύμβαση που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2003, κατά της διαφθοράς και έχει γίνει εσωτερικό δίκαιο με το νόμο 3666/2008. Επίσης, με την ισχύουσα ευρωπαϊκή ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, την οποία και την εφαρμόσαμε και τη χρησιμοποιήσαμε, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί προς την πλευρά της δικαστικής εξουσίας αποτελεσματικά. Το ίδιο πρέπει να κάνει, όμως και η Κυβέρνηση και κυρίως η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να θέσει το θέμα της αποζημίωσης του ελληνικού κράτους για τις ζημιές που έχει υποστεί από την εγκληματική δράση της SIEMENS, η οποία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιες συνθήκες και υπό τέτοιους όρους, ώστε πράγματι να αποτελεί αντικείμενο νόμιμο δράσης, που μπορεί να υποχρεώσει το γερμανικό κράτος να δεχθεί να συντονίσει τις ενέργειες τις δικές του και τις ελληνικές, προς την κατεύθυνση του να υποχρεωθεί η SIEMENS να δώσει τα στοιχεία που της ζητάμε. Γιατί χωρίς αυτήν την εκπλήρωση της υποχρέωσης από πλευράς SIEMENS, δυστυχώς και εγώ πιστεύω ότι θα μείνουν σε αχλή, σε θολούρα, πολλές πτυχές αυτής της συγκεκριμένης εγκληματικής πράξης, δράσης, η οποία όπως πολύ σωστά και εσείς, κύριε Πρόεδρε, επανειλημμένως έχετε τονίσει και όλοι οι συνάδελφοι, αποτελεί και στοιχειοθετεί οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα που επισύρει τη δράση και την άσκηση αρμοδιοτήτων από πλευράς Europol και Eurojust, στις οποίες επίσης πρέπει να στείλουμε και εμείς σχετικό έγγραφο που να έχει συγκεκριμένα νότα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, το περιμένω, διατυπώστε το.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα το διατυπώσω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα, όμως, μια που έχετε το λόγο ήδη και μια που τελειώσατε την πρώτη παρουσίαση των απόψεών σας, να μας κάνετε μία ενημέρωση –προτιμώ να την κάνετε εσείς και ο κ. Αϊβαλιώτης- για τη συνάντηση που είχαμε με τους εφέτες ανακριτές, τον Εισαγγελέα τον κ. Σακελάκο και τους Εισαγγελείς τον Παρασκευαϊδη και την κυρία Καραθανάση που είδαμε στο Εφετείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πράγματι, θα πρέπει να ενημερώσουμε τους συναδέλφους.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε ζητήματα, τα οποία ουσιαστικά μας οδηγούν στη συνεργασία των δύο εξουσιών της Βουλής της Νομοθετικής και της Δικαστικής εξουσίας.

Τα θέματα που θέσαμε ήταν, πρώτον, ενημέρωση για το πώς αντιμετωπίζεται στο εγγύς μέλλον η εξέλιξη των εργασιών της ανάκρισης. Εκεί πράγματι πήραμε την απάντηση ότι εν τω μέτρω των δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες στις ανακριτικές αρχές, θα υπάρξει στο μέλλον ένας μεγαλύτερος συντονισμός, γιατί ήδη μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει η ποινική δίωξη και για το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, το οποίο ζητήσαμε και θεωρώ ότι είναι επιτυχία της επιτροπής, ότι προσανατολίσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης και για το θέμα της απιστίας, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο του προβληματισμού, αλλά πιστεύω από ό,τι μας διαβεβαίωσαν ότι γρήγορα θα έχουμε και αυτήν την περίπτωση, ούτως ώστε να είναι δυνατή –στο τέλος, όμως, όπως μας είπαν, της ανακριτικής διαδικασίας- η κλήση για συμπληρωματικές απολογίες με τις συγκεκριμένες αναφορές που είπα αναφορικά με τα νέα ποινικά αδικήματα, να γίνει δυνατή η συμπληρωματική απολογία των κυρίων Μαυρίδη και των άλλων εν πάση περιπτώσει εμπλεκομένων.

Το δεύτερο είναι ότι όπως μας διαβεβαίωσε και ο κ. Αγγελάκος, ο οποίος είναι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, παρουσία και της κυρίας Νικολακέα και του κ. Παρασκευαϊδη –δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς όλα τα ονόματα-  και από την πλευρά τους θα υπάρχει η οποιαδήποτε διευκόλυνση του έργου της επιτροπής. Βέβαια ο καθένας στο αντικείμενο που τον αφορά, γιατί εμείς έχουμε ως αντικείμενο τον εντοπισμό και την ανάδειξη ευθυνών πολιτικών προσώπων, εκείνοι έχουν τον εντοπισμό και την ανάδειξη ευθυνών ποινικών μη πολιτικών προσώπων. Με δεδομένη, λοιπόν, αυτή τη διακριτή αρμοδιότητα και δικαιοδοσία που έχουν οι δύο εξουσίες, μας παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πλήρης και ειλικρινής συνεργασία.

Το τρίτο σημείο είναι ότι τους απασχολεί το θέμα του προσδιορισμού του ύψους της ζημιάς που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο στις υποθέσεις του ΟΤΕ, αλλά και στις άλλες υποθέσεις που ερευνούν στο C4I. Υπάρχει πράγματι εκεί το εμπόδιο του ότι μέχρι σήμερα ούτε οι υπηρεσίες του ΟΤΕ και ο ίδιος ο ΟΤΕ, αλλά ούτε και οι άλλες υπηρεσίες της διοίκησης -και εδώ είχαμε την ευκαιρία να το  διαπιστώσουμε από την παρουσία και την εξέταση της συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της κ. Βελώνη αν δεν απατώμαι- μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο.

Εμείς, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη τεκμηρίωση που έχουμε καταστρώσει δεν μπορεί κανένας να μας πει –άλλωστε το εδέχθησαν στη συζήτηση- ότι η ζημιά δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το 10%, αφού 8% ήταν οι μίζες που πλήρωνε η SIEMENS στα υπηρεσιακά πρόσωπα και 2% στα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό τουλάχιστον θα πρέπει να είναι και το υπερτίμημα κατά το οποίο τιμολογήθηκαν οι υπηρεσίες και τα αγαθά που προμήθευσε η SIEMENS στο ελληνικό δημόσιο στα πλαίσια των προγραμματικών και των εκτελεστικών συμβάσεων. Με αυτό, λοιπόν, το δεδομένο θεωρούμε ότι θα πρέπει, είτε να γίνει μία πραγματογνωμοσύνη, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει σε επισφαλή αποτελέσματα για ευνόητους λόγους, είτε τουλάχιστον, με βάση αυτήν την παραδοχή, να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα και της δωροδοκίας και της απάτης και της απιστίας, στα πλαίσια βέβαια της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Θεωρώ ότι αυτά ήταν, κύριε Πρόεδρε, σε γενικές γραμμές τα ζητήματα που θίξαμε και συζητήσαμε. Τώρα συμπληρωματικά, δεν ξέρω αν ο κ. Αϊβαλιώτης θέλει να πει κάτι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακολούθησα την ενημέρωση που έκανε ο Κώστας Τζαβάρας. Επειδή πριν μίλησα με όρους Ζαμπέτα, θα έλεγε ο αείμνηστος Ζαμπέτας, αν ζούσε, ότι έπαιξε ένα πολύ ωραίο ταξίμι στο μπουζούκι ο Κώστας ο Τζαβάρας, Έκανε μία πλήρη ενημέρωση. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω.

Ευχαριστώ.

(ML)

 

 

 

 

 

 

(RG)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί πήγαμε λοιπόν; Πρώτον, διότι κρίναμε ότι μία που πάμε σε μια πιο ολοκληρωμένη φάση των εργασιών μας και ιδιαίτερα όταν ξεκινάμε εκτός συνόρων, θα έπρεπε και η τακτική δικαιοσύνη -με την έννοια τακτική ανάκριση- και η δικαιοσύνη που διερευνά υπηρεσιακά πρόσωπα, αλλά και η Βουλή που διερευνά την ευθύνη πολιτικών προσώπων, θα έπρεπε να έχουν την ίδια γραμμή.

Επισημάναμε εκεί ότι κατά κάποιο τρόπο η ελληνική δικαιοσύνη είχε συντονιστεί με τα θέματα όπως τα τοποθετούσε η γερμανική δικαιοσύνη, όπου εμφάνιζε την ίδια τη SIEMENS ως θύμα και όχι ως θύτη, με την έννοια ότι οι υπάλληλοί της υπεξαιρούσαν χρήματα που ανήκαν σε αυτή, ενώ η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, όπως την προσδιορίσαμε εδώ, με τον προσδιορισμό του εγκλήματος ως οργανωμένου και διασυνοριακού. Η SIEMENS αποφάσιζε, οργάνωνε, προωθούσε, δωροδοκούσε, εξαπατούσε με την έννοια ότι καταργούσε τον ανταγωνισμό εξαγοράζοντας συνειδήσεις και προωθώντας τα προϊόντα της. Άρα, ό,τι ζημιά είχε το ελληνικό δημόσιο αποτελούσε όφελος για τη SIEMENS.

Αυτό ως γραμμή δεν είχε γίνει πλήρως αποδεκτό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από την ελληνική δικαιοσύνη. Άρα, ήταν, νομίζω πολύ σημαντικό να οριοθετήσουμε αυτή τη κοινή γραμμή εκτός συνόρων, ότι η ίδια η SIEMENS -και όχι αυτόνομα και σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της οι υπάλληλοί της- καθοδηγούσε τους υπαλλήλους της και δωροδοκούσαν με βάση τις εντολές της και βέβαια προς όφελός της.

Νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Πράγματι θα επιβεβαιώσω και εγώ ότι βρήκαμε ένα κλίμα συνεργασίας. Ο καθένας θεσμικά κάνει τη δουλειά του. Τα αντικείμενα είναι τελείως ξεχωριστά, η υπόθεση όμως είναι μία. Και πάντως η υπόθεση εκτός συνόρων είναι υπόθεση της Ελλάδας, η οποία πρέπει να υπηρετηθεί μ’ αυτό το σκεπτικό και με αυτή την αντίληψη.

Η κυρία Τσόνογλου, έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή τη συνάντηση που έγινε, τέθηκε το ερώτημα για τα καινούριο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του κ. Χριστοφοράκου; Τι σκέφτονται οι δικαστές γι’ αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν θυμάμαι καλά, δεν έγινε τέτοιο ερώτημα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς έχετε διαβλέψει κάποια πρόθεση να εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το ξέρω αυτό.

Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατ’ αρχήν, ήθελα να τοποθετηθώ για το θέμα της Γερμανίας. Φυσικά οι όροι οι οποίοι μπαίνουν από τη γερμανική πλευρά, είναι απαράδεκτοι, το «με γραπτές ερωτήσεις». Βέβαια το ότι θα μπορούμε να επανέλθουμε πάλι με γραπτές ερωτήσεις, κάπως βελτιώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και οι καλύτεροι όροι. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω.

Δεύτερον, δεν μπορεί να μην πάμε στη Γερμανία, έστω και με αυτούς τους όρους. Απ’ αυτή την άποψη εγώ λέω ότι θα συμμετέχω. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή τώρα να κλείσουμε χωρίς να έχουμε πάει έστω και με αυτούς τους όρους και φυσικά ο καθένας θα κάνει τη τοποθέτησή του για το τι ακριβώς γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ θέλω να είμαι καθαρός από τη δική μας πλευρά.

Το τρίτο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Λάβαμε τώρα κάποιο κατάλογο ερωτημάτων. Τι χρονικό περιθώριο υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι έχετε μέχρι τη Δευτέρα. Δεν έχουμε δέσμευση να στείλουμε πολύ νωρίς τα ερωτήματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλώς. Τέλος, να προσδιορίσουμε εάν ισχύει το Τετάρτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αποφασίζει η επιτροπή, κύριε συνάδελφε. Εγώ έκανα μία πρόταση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν ισχύει πρέπει να το ξέρουμε, γιατί έχουμε και άλλα πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πρώτα από όλα, κύριε Πρόεδρε, να καθορίσουμε τα πρόσωπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνείτε για τη Τετάρτη;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως, συμφωνούμε. Το καλύτερο είναι να φύγουμε Τρίτη απόγευμα, ώστε Τετάρτη το πρωί να είμαστε εκεί έτοιμοι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν μπορούμε να φύγουμε Τετάρτη είναι προτιμότερο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει πτήση 6.00΄ η ώρα το πρωί της Τετάρτης για Μόναχο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παφίλη, εσείς έχετε την ευχέρεια να πάτε το πρωί της Τετάρτης. Αν κάποιος θέλει να πάει νωρίτερα, μπορεί.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να έχουμε κάποιο χρόνο για να βρούμε τους δικηγόρους κ.λπ.

Κύριε Τζαβάρα, θα ήθελα σας παρακαλώ να μας πείτε από τη Νέα Δημοκρατία ποιοι θέλετε να πάτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι πηγαίνει όποιος θέλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έτσι  νομίζω. Να μην το περιορίζουμε. Να κάνουμε και δύο ομάδες ανακριτικές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν θα πάμε ο κ. Καμμένος, ο κ. Αποστολάκος και εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα είναι η κυρία Τσόνογλου, ο κ. Δημήτρης Παπουτσής και ο κ. Γρηγοράκος. Και τέλος ο κ. Παφίλης και ο κ. Αϊβαλιώτης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επειδή έχουμε μπλέξει με δυνατούς παίκτες εκεί, προτείνω και το Γιάννη το Φετφατζίδη τον παίκτη του Ολυμπιακού, που ξέρει καλή ντρίπλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι η πρότασή σας είναι εύστοχη.

Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει, κλείνοντας, να επικοινωνήσετε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τηλεφωνικώς για την υλοποίηση του θέματος που έβαλε ο κ. Τζαβάρας, γιατί θα πρέπει μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης –δεν είναι θέμα Βουλής αυτό- να ανευρεθεί δικηγόρος Γερμανός, ο οποίος θα συμπαρασταθεί στις εργασίες…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν είναι και Έλληνας της Γερμανίας, ακόμα καλύτερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ είχα στο μυαλό μου τον Πρόξενο. Η πρόταση είναι για Έλληνα δικηγόρο της Γερμανίας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Πρόξενος δεν λειτουργεί αυτοβούλως. Θα πρέπει να πάρει τη σχετική εντολή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ή από τον Υπουργό Εξωτερικών. Γι’ αυτό σας είπα να επικοινωνήσετε και για το διαδικαστικό μέρος. Είναι θέμα δικής σας αρμοδιότητας. Γιατί ο Πρόξενος αυτός  καθαυτός, από μόνος του δεν μπορεί. Όπως θυμάστε και από την κατάθεση του κ. Σανιδά υπήρχε και ένα αντίστοιχο αίτημα τότε, όταν μας το κατέθεσε, προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης για να οριστεί ένας νομικός παραστάτης…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο οποίος τότε δεν ανταποκρίθηκε. Ελπίζω τώρα να ανταποκριθεί ο δικός μας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει. Πρέπει να επικοινωνήσετε σήμερα γι’ αυτό. Και να μην είναι ένας τυχαίος. Πρέπει να είναι αναγνωρισμένου κύρους.

(EP)

 

 

(ML)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Μήπως πρέπει να απευθυνθείτε στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδας για να μας υποδείξουν Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος έχει υποθέσεις στη Γερμανία; Διότι θα παρεξηγηθούμε με το Δικηγορικό Σύλλογο. Το να ορίσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν είναι επιλογή πολιτικού προσώπου. Ο δικηγορικός σύλλογος συνήθως θα πρέπει να ορίσει αντικειμενικά έναν κατηρτισμένο δικηγόρο, ο οποίος να έχει την εμπειρία και με τη Γερμανία και να μην υπάρχει κανένα θέμα ότι ορίστηκε από την πολιτεία, από την Κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι άλλη πρόταση που κάνετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έστω και Έλληνα της Γερμανίας μέσω του δικηγορικού συλλόγου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μισό λεπτό. Έγινε παρεξήγηση. Η πρόταση λέει Έλληνας -άρα μιλάει ελληνικά και μπορούμε να συνεννοηθούμε- και Γερμανός δικηγόρος που να δικηγορεί στο Μόναχο, μάχιμο δικηγόρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Μέσω του δικηγορικού συλλόγου μπορεί να υποδειχθεί ποιος είναι εκείνος, ο οποίος μπορεί να κάνει τη δουλειά και να είναι Έλληνας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα ζητηθεί και από το δικηγορικό σύλλογο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορώ να έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε, για δύο θέματα που θα θέσω πολύ γρήγορα; Το πρώτο είναι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα λεπτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να τελειώνουμε…

Λοιπόν, επικοινώνησα με ανώτατο δικαστικό, συνταξιούχο με τεράστια εμπειρία στις δικαστικές συνδρομές…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παφίλη, μιας και φεύγετε, να σας ρωτήσω αν έχετε αντίρρηση για την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μέχρι πότε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι όποτε πείτε, εγώ εννοούσα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ λέω και μέχρι μετά το δεύτερο γύρω των εκλογών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν είμαστε πιο νωρίς έτοιμοι με γεια μας με χαρά μας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ας μη φύγει ο κ. Παφίλης. Έχω να καταθέσω μία πρόταση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δυο λεπτά, για να τελειώνουμε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μέχρι πότε; Να πούμε μια ημερομηνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι μετά τις δεύτερες εκλογές στις 15 Νοεμβρίου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ας πούμε μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όταν εγώ είπα ενάμισι μήνα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ άρχισα να μιλάω και με έχουν διακόψει πενήντα φορές όλοι οι συνάδελφοι. Να τελειώσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, δεν σας έχει δοθεί ακόμα ο λόγος, κύριε συνάδελφε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, δίνετε το λόγο και μετά θυμάστε κάτι άλλο και σταματάμε στη μέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συχνά, όμως, παίρνετε αυθαιρέτως το λόγο, ε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν χρειάζεται, ναι. Το κάνω και αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, αν αυθαιρετείτε, να υπάρχει τάξη στην Αίθουσα.

Παρακαλώ, έχετε το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων, επικοινώνησα με ανώτατο δικαστικό, συνταξιούχο, με τεράστια εμπειρία. Μου ανέφερε το έγγραφο που εσείς έχετε καταθέσει και έχετε υπογράψει, κύριε Πρόεδρε. Και αναφέρεστε στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για της αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις από τις 20 Απριλίου του 1959, στις διατάξεις του άρθρου 48 «επικύρωση Συμφωνίας Σένγκεν» που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον ν.2514/1997, στις διατάξεις των άρθρων 457 του Ελληνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στις διατάξεις του άρθρου 47 της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς με το ν. 3666/08. Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να αναφέρω εδώ ότι εσείς ο ίδιος στις 23/8/2010 με αριθμό πρωτοκόλλου 177 στο αίτημα που έχετε κάνει αναφέρεστε στην εξέταση των μαρτύρων κατά την έννοια του άρθρου 13 του ελληνικού ποινικού κώδικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, λοιπόν, μιλάμε όχι για προκάτ ερωτήσεις, αλλά για εξέταση όπως προβλέπεται και προτείνεται στις Διεθνείς Συνθήκες. Υπάρχει κάτι άλλο που κάνατε αλλαγή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αίτημά μας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με την αλλαγή της στάσης που έγινε, δεχόμενος να κάνουμε γραπτές ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Το αίτημά σας άλλα περιγράφει. Πάμε, λοιπόν, βάσει του αιτήματος που έχετε κάνει και όχι βάσει των γραπτών ερωτήσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ υποστηρίζω το αίτημά μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεύτερον, μου είπατε προηγουμένως, κύριε Πρόεδρε, ότι η πρωτοκόλληση του εγγράφου της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, που έχει αριθμό εξερχόμενου πρωτοκόλλου 12/7/2010, προς της Επιτροπή μας ,με διαβάθμιση «εξαιρετικά επείγον-απόρρητο», πρωτοκολλήθηκε από το πρωτόκολλο της Επιτροπής μας με αριθμό πρωτοκόλλου 362 στις 23/8/2010, διότι είχε κλείσει η Επιτροπή και δεν μπορούσε να πρωτοκολλήσει μετά τις 15 του μηνός.

Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, διαψεύδετε από πού λέτε, διότι έχετε πρωτοκολλήσει στις 6/8/2010 έγγραφο πάλι από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, το οποίο έφυγε στις 6/8, μεταγενέστερα δηλαδή από τις 12/7 και πρωτοκολλήθηκε την ίδια μέρα, στις 6/8 με αριθμό πρωτοκόλλου 357. Δηλαδή, με πρωτόκολλο προγενέστερο της επιστολής της ιδίας αρχής της 12/7.

Εδώ λοιπόν, ή πρέπει να διερευνήσετε για ποιο λόγο το συγκεκριμένο έγγραφο απεκρύπτετο για ενάμισι μήνα, διότι ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο ανοιχτό διαψεύδεται από δική σας υπογραφή σε μεταγενέστερο έγγραφο σε προηγούμενο αριθμό πρωτοκόλλου, ή να δούμε αν κάποιοι εδώ μέσα κρύβουν χαρτιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σιγά τώρα! Πάλι…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι τα δύο έγγραφο εδώ, που μας μοιράσατε. Γι’ αυτό ζήτησα να μας τα μοιράσετε. Το ένα έγγραφο είναι 12/7 και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 362/23-8 και το άλλο έγγραφο είναι 6/8 και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου 357/6-8, την ίδια μέρα δηλαδή. Εδώ, δηλαδή, δεν υπήξε καθυστέρηση στα εισερχόμενα τη Επιτροπής, ενώ στο εξαιρετικά επείγον υπήρχε καθυστέρηση. Κάτι συμβαίνει. Ψάξτε το καλύτερα εσείς γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να το ψάξουμε κι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, όλα τα έγγραφα που κατευθύνονται στην Επιτροπή, διανέμονται αυτομάτως. Βεβαίως, την περίοδο εκείνη δεν λειτουργούσε η Επιτροπή και προφανώς έγινε κάποια…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι έγινε; Μπέρδεμα έγινε; Τι έγινε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς έγινε κάποιο μπέρδεμα με το έγγραφο, αλλά δεν υπάρχει καμία…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι κατηγορούμαστε σήμερα ότι είναι αδιάβαστη η Εξεταστική Επιτροπή για έγγραφο που ποτέ δεν πήραμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, όχι και ποτέ δεν πήρατε!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το πήραμε 24/8 ενώ είχε έρθει εδώ από 12 Ιουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από 24/8 μέχρι 13/10 υπάρχει μια μεγάλη…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, μα όταν υπάρχει έγγραφο της ίδιας Επιτροπής…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, κανείς δεν σας στέρησε το δικαίωμα να μελετήσετε και να δείτε το σχετικό έγγραφο. Έτσι κι αλλιώς το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε για γνώση. Η ενέργεια είχε ήδη ξεκινήσει όπως ξέρετε με ομόφωνο έγγραφό μας, της Επιτροπής, προς τον κ. Γκρόζο, ο οποίος κατεύθυνε το σχετικό έγγραφο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακόμα προσπαθώ να βρω ποια είναι η σχέση του συγκεκριμένου λογαριασμού με το αίτημά μας. Διότι αν είναι το ένα εκατομμύριο που αναφέρει ο Χριστοφοράκος, η συμφωνία με τη Siemens, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν ξέρετε εσείς πείτε μας το. Δεν το γνωρίζω. Πρέπει να το δούμε. Εάν ξέρετε κι εσείς κάτι να μας το πείτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ ξέρω ότι 27/5 κάνατε το αίτημα στο οποίο σας απαντούν και ζητάτε να ανοίξουν οι λογαριασμοί Χριστοφοράκου, Μαντέλη και Τσουγκράνη. Και κατόπιν αυτού του ερωτήματος σας απαντούν που φαίνεται ο ξάδερφος του κ. Τσοχατζόπουλου. Άρα εδώ σημαίνει ότι έχει προκύψει λογαριασμός και το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι λογαριασμοί έχουν προκύψει;

Πρέπει να καλέσετε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και να κάνει σαφές το πώς βρέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι πολύ σοβαρό γιατί υπάρχει πιθανή εμπλοκή πολιτικού προσώπου και αλλάζει εντελώς την πορεία της Επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αϊβαλιώτη, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε, για το ερωτηματολόγιο που μας μοιράσατε εγώ είπα την άποψή μου. Θα έρθω στο ταξίδι, θα ρωτήσω ότι μου αρέσει. Εδώ παιδιά, προσοχή μεγάλη στη δακτυλογράφηση. Το ερωτηματικό στα ελληνικά δεν είναι το ίδιο με τα αγγλικά.

(ΧΑ)

 

 

(1EP)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι στα αγγλικά οι ερωτήσεις;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το σημείο στίξεως του ερωτηματικού είναι το αγγλικό. Να βάλουμε το ελληνικό. Διότι συνηθίζουν ορισμένοι σε πολλές ερωτήσεις και χρησιμοποιούν το αγγλικό ερωτηματικό. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα στα ελληνικά. Υπάρχει το ερωτηματικό που μαθαίνουμε από την πρώτη δημοτικού. Να προσέχουν να μην το χρησιμοποιούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για την παράταση, είπατε ένα μήνα. Επαναλαμβάνω το αίτημά μου να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όλων εκείνων που χειρίστηκαν ταμεία. Σας έχω καταθέσει επιστολή. Όλοι οι ταμίες με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα καθ’ όλη την περίοδο που εξετάζει η Εξεταστική μας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Θα διατυπώσω το αίτημα και θα σας το στείλω  στο γραφείο σας.

Επίσης, λόγω της  έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά -η οποία εκφεύγει πολλές φορές, γιατί βλέπετε τι γίνεται υπάρχει υπόβαθρο από πίσω- επαναλαμβάνω το αίτημά μου για κλήση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ανετράπη η Κυβέρνησή του. Επίσης, ζητώ την κλήση του κ. Σημίτη για τον οποίο έχουμε πει ότι στενοί του συνεργάτες φέρονται να έχουν πάρει χρήματα, άλλος ως χορηγία από τη SIEMENS και άλλος για λογαριασμό του κόμματος. Αυτό έχουν καταθέσει οι άνθρωποι ενόρκως. Ο κ. Σημίτης πρέπει να μας διαφωτίσει γι’ αυτήν την περίοδο. Επίσης, ζητώ την κλήση του κ. Καραμανλή για τους λόγους που έχουμε εκθέσει. Λόγω όμως της έντονης αντιπαράθεσης αυτές τις μέρες Μητσοτάκη και Σαμαρά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο παίζουμε τις κουμπάρες και δεν καλούμε αμέσως τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει διατυπώσει και την άποψη ότι, αν τον καλέσει η Επιτροπή, θα έρθει και θα τη διαφωτίσει. Είπε ότι ανετράπη από οικονομικά συμφέροντα. Πρέπει να δούμε εάν ήταν η SIEMENS από πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η πρότασή σας έχει καταγραφεί.

Το λόγο έχει η κυρία Τσόνογλου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Διαμαρτυρήθηκα και περίμενα να είναι στην Αίθουσα και ο κ. Παφίλης και οι άλλοι συνάδελφοι. Παίρνει η Επιτροπή μας μία μεγάλη παράταση, προκειμένου να διεξαχθεί το ταξίδι στη Γερμανία και να ολοκληρωθούν τα πορίσματα. Υπάρχει μία σειρά εκκρεμοτήτων και κυρίως με λογαριασμούς.

Υπάρχουν λογαριασμοί, οι οποίοι έχουν διερευνηθεί και μας έχει έρθει ένα μεγάλο μέρος, υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν εδώ και μας έδωσαν την συγκατάθεσή τους να ανοιχθούν οι λογαριασμοί τους και να γνωρίζουμε τη ροή των προσωπικών τους λογαριασμών και της οικογενείας τους. Πιστεύω, όμως, ότι όλα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από την Επιτροπή, δεν έχουν διανεμηθεί και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν γνωρίζω εάν οι λογαριασμοί όλων αυτών των ανθρώπων που μας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους έχουν ήδη ανοιχτεί. Εγώ σας καταθέτω μία κατάσταση και πιστεύω ότι, πέραν των πολιτικών προσώπων που μας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και ανθρώπων που εξετάστηκαν ως μάρτυρες, θα πρέπει να διερευνηθεί τι ακριβώς γίνεται με τη ροή των λογαριασμών τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μου προτείνετε εκτός από τη διερεύνηση της ροής μαύρου χρήματος να πάμε και σε συγκεκριμένα πρόσωπα…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ προτείνω το εξής. Κάποιοι άνθρωποι που ήρθαν εδώ και εξετάστηκαν ως μάρτυρες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον λέγοντας ότι δεν έχουν αντίρρηση να ανοιχτούν οι λογαριασμοί τους. Πρέπει να το κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, μέσω της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η κατάσταση που υποβάλλω δεν έχει κανένα νόημα με την έννοια ότι δημιουργεί υπόνοιες εναντίον ουδενός, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων αυτών τω ανθρώπων που πέρασαν από εδώ και μας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διατυπώστε γραπτώς το αίτημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όσοι έχουν παρελάσει από εδώ ως μάρτυρες.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Και τη θέτω υπ’ όψιν της Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε όποια άλλα ονόματα θεωρεί η Επιτροπή ότι πρέπει να συμπληρωθούν, να συμπληρωθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η Επιτροπή κάνει δεκτή την πρότασή σας. Θέλω τη γραπτή διατύπωση.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας καταθέτω την κατάσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, συντάξτε όμως την επιστολή προς την Επιτροπή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εγώ θα ήθελα να τεθεί υπ’ όψιν και των λοιπών μελών και μετά να τη συντάξουμε.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Γραμματέας της Επιτροπής κυρία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ανακοινώσεις της 13ης Οκτωβρίου 2010.

Εισερχόμενα:

1.Το υπ’ αριθμ. ΕΚΔ4163/ΦΔΣ1804/10 έγγραφο από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Τμήμα Εκδόσεων δικαστικών συνδρομών. Το έγγραφο εστάλη για μετάφραση στα ελληνικά σήμερα στις 13/10. Μας διαβιβάζουν μήνυμα του Joachim Ettenhofer, Αντιεισαγγελέως της Εισαγγελίας του Μονάχου με συνημμένο έγγραφο της Εισαγγελίας του Μονάχου.

2. Αίτημα του κ. Παπαδημούλη να διανεμηθεί έγγραφο της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που συνδέει την TORCASSO με το  λογαριασμό 051524866 της MORGAN STANLEY και τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.

3.Το υπ’ αριθμ. 1902/23.09.2010 έγγραφο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μας διαβιβάζει έγγραφα της Εθνικής Τράπεζας σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 142/30.6.2010 έγγραφό μας, το οποίο αφορούσε «το λογαριασμό με αριθμό 51733297 προς τον οποίο έχουν εντοπιστεί πέντε εμβάσματα από το λογαριασμό της MAYO την περίοδο από 7 Ιουνίου 1989 έως και 21 Νοεμβρίου 1990».

4.Το υπ’ αριθμ. 1521/06/11.10.2010  έγγραφο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μας αποστέλλεται πρωτογενές υλικό και συμπληρωματικά στοιχεία σε απάντηση στο υπ’ αριθμ. 116/9.6.2010 έγγραφό μας. Τα  στοιχεία αφορούν τους Γιαννακάκη Σάββα, Γιαννακάκη Σοφία, Σπέντζου Δέσποινα, Μαρκόπουλο Χρήστο, Balisea Shipping, ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ, Κορωνιά Γεώργιο και Ιωάννη, Κορωνιά Γεώργιο και Δούλγερ Σέικεν Τατιάνα, KPMG PEAT MARWICK KYRIAKOY, KRMG Ορκωτοί Ελεγκτές, KPRG Σύμβουλοι Α.Ε., Λαυρεντιάδη Λαυρέντιο, Κορμά Κωνσταντίνο, Μαρκόπουλο Χρήστο, Παπαδογιαννάκη Εμμανουήλ. Επισυνάπτεται μία κούτα.

5.Το υπ’ αριθμ. ΕΠ325/11.10.2010 έγγραφο της Νικολακέα με το οποίο μας διαβιβάζει φωτοτυπίες:

Της υπ’ αριθμ. 13/2010 διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων εις βάρος του κατηγορούμενου Τσουγκράνη.

Της υπ’ αριθμ. 14/2010 διάταξής μας απαγόρευσης κίνησης λογαριασμού εις βάρος του κατηγορούμενου Τσουγκράνη.

Του από 30/9/2010 εγγράφου με το οποίο ζητείται σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Εφετών περί δέσμευσης του υπ’ αριθμ. 143002786013501 τρ. Λογαριασμού του Τσουγκράνη στην Τράπεζα ALPHA BANK  και της από 4/10/2010 σύμφωνης γνώμης του Εισαγγελέα Εφετών.

Του από 28.9.2010 εγγράφου της COSMOTE.

Του υπ’ αριθμ. 1734/2010 βουλεύματος για το Μιχαήλ Βόγια.

Των από 4/10/2010 εγγράφων τους με τα οποία παραδίδονται προς επεξεργασία κασέτες, οι βιντεοκασέτες, οι δισκέτες και ο σκληρός δίσκος εκ των κατασχεθέντων στην οικία και το γραφείο του κ. Παντελεήμονα Καρακώστα στην ΕΛΑΣ/Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Του από 4/10/2010 εγγράφου τους προς στην ΕΛΑΣ/Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών με το οποίο διαβιβάζονται απαντήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τα κατασχεθέντα στα γραφεία της SIEMENS κινητά τηλέφωνα.

Της μετάφρασης της από 7/9/2010 επιστολής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με το Μάριο Κάτσικα.

(ΙΚ)

 

 

(XA)

Το υπ’ αριθμ. 1577/2010 βούλευμα που αφορά την Μάρθα Δημητριάδη και τη Χρυσάνθη Βαλεντίνη, Αλεξία και Φοίβη Καραβέλα.

Του από 7-10-2010 ληφθέντος νέου αιτήματος δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές της Ουρουγουάης με σχετικά έγγραφα (αμετάφραστο).

Των εγγράφων που εστάλησαν ως ικανοποίηση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου (αμετάφραστο).

Των εγγράφων που εστάλησαν ως ικανοποίηση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας (λογαριασμοί Χρήστου Καραβέλα, αμετάφραστο).

6. Το υπ’ αριθμ. ΕΠ309/28-9-2010 έγγραφο της Νικολακέα με το οποίο μας διαβιβάζει φωτοτυπίες (426/29-9-2010):

Των από 24-9-2010 εγγράφων τους προς τις εταιρείες COSMOTE και VODAFONE.

Του από 23-9-2010 εγγράφου τους προς τον ΟΤΕ

Του από 22-9-2010 εγγράφου του Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς αυτούς.

Του από 22-9-2010 εγγράφου τους προς το Αρχηγείο της ΕΛΛΑΣ/5ο Τμήμα Τεχνολογικών Συστημάτων C4I.

Του από 22-9-2010 αιτήματος του κατηγορούμενου Vokler Jung περί άρσης ή τροποποίησης των εις βάρος του περιοριστικών όρων.

Των κινήσεων λογαριασμών της Γενικής Τράπεζας σε απάντηση στο υπ’ αριθμ. Επ220/2010 εγγράφου τους.

ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Διακόψτε για λίγο σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Τσόνογλου, όσον αφορά το θέμα που θέσατε θα παρακαλούσα πολύ να συνεννοηθείτε με τον κ. Αϊβαλιώτη. Δεν χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη διαβούλευση. Συνεννοηθείτε με τον κ. Αϊβαλιώτη να συνταχθεί το έγγραφο. Εφόσον η Επιτροπή δεν έχει αντίρρηση, να προχωρήσουμε. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα είναι μετά από δεκαπέντε- είκοσι μέρες, οπότε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θα είναι στο αεροπλάνο για τη Γερμανία.

ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Ναι, θα είναι μετά την επιστροφή από τη Γερμανία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Πρόεδρε, αυτή η πρόταση δεν επηρεάζει και τις υπόλοιπες προτάσεις. Ό,τι προκύψει και από τους άλλους συναδέλφους.

ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Και όποια άλλη πρόταση έχουμε.

Επειδή όμως, ο κ. Αϊβαλιώτης έχει μια πρόταση ήδη διατυπωμένη εγγράφως, θα παρακαλούσα, κύριε Αϊβαλιώτη και κυρία Τσόνογλου, να μου δώσετε αύριο το κείμενο ώστε να φύγει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Συνεχίζουμε τις ανακοινώσεις.

Των κινήσεων λογαριασμών της CITIBANK σε απάντηση στο υπ’ αριθμ. Επ220/2010 εγγράφου τους.

Των εγγράφων της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με το λογαριασμό του Μάρκου Κάτσικα, που μας έχουν ήδη αποσταλεί και της μεταφράσεως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

7. Το υπ’ αριθμ. 118900/539836/13-10-2010 έγγραφο του Προέδρου του ΝΣΚ, κ. Γεωργακόπουλου Φωκίων (441/13-10-2010).

8. Αίτηση της κ. Αντωνίας Μάρκου να της χορηγηθούν αντίγραφα των πρακτικών της (440/11-10-2010).

9. Έγγραφο του κ. Αϊβαλιώτη προς την Επιτροπή για διερεύνηση των προμηθειών SIEMENS σε υγεία και εξοπλισμό.

10. Το υπ’ αριθμ. Φ.092.22/6726/ΑΣ7065 έγγραφο της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Μετάφραση των εγγράφων που διαβιβάστηκαν με το υπ’ αριθμό 239/11-10-2010 έγγραφό μας.

11. Το υπ’ αριθμ. ΕΚΔ4029/1804/10/30-09-2010 και ΕΚΔ4048/ΦΔΣ1804/10/01-10-2010 έγγραφο (και η μετάφραση) από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Τμήμα: Εκδόσεων δικαστικών συνδρομών.

12. Το υπ’ αριθμ. ΔΥ1α15/06-10-2010 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδου με το οποίο διαβιβάζει τις 77 πορισματικές εκθέσεις των νοσοκομείων προς τους κ. Κομματά και Μήτσουρα για τις δικές του ενέργειες.

13. Το υπ’ αριθμ. Φ1/2/25724/3773/12-10-2010 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουτρουμάνη Γεώργιου. Μας διαβιβάζει συμβάσεις των Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΑ, ΤΑΥΚΤΕΚΩ και ΕΔΟΕΑΠ με SIEMENS (442/12-10-2010)

14. Το υπ’ αριθμ. 5/5-10-2010 έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το οποίο μας διαβιβάζει αντίγραφο της Έκθεσης πορίσματος της ενεργηθείσας Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για το C4I (μας διαβιβάζει και έγγραφα) (437/6-10-2010).

15. Το υπ’ αριθμ. ΑΣ7124 έγγραφο της μεταφραστικής υπηρεσίας. Μας διαβιβάζει τη μετάφραση του υπ’ αριθμ. ΕΚΔ4163/ΦΔΣ1804/10 εγγράφου από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Τμήμα: Εκδόσεων δικαστικών συνδρομών.

Εξερχόμενα έγγραφα:

1. Το υπ’ αριθμ. 225/28-9-2010 έγγραφο προς τον Εφέτη κ. Χριστοδούλου (θέμα: οργανωμένο έγκλημα).

2. Το υπ’ αριθμ. 226/28-9-2010 έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Βουλής για παράταση των εργασιών.

3. Το υπ’ αριθμ. 227/28-9-2010 έγγραφο προς τον Εφέτη κ. Χριστοδούλου με το οποίο ορίζαμε ως επιθυμητή ημερομηνία εξέτασης των μαρτύρων στο Μόναχο την 7η ή 8η Οκτωβρίου.

4. Το υπ’ αριθμ. 228/28-9-2010 έγγραφο προς την Μεταφραστική να μεταφράσει στα γερμανικά τα έγγραφα για την εξέταση των μαρτύρων στο Μόναχο (τα υπ’ αριθμ. 224, 225, 227).

5. Το υπ’ αριθμ. 229/4-10-2010 έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο με το οποίο ζητάμε τη συνδρομή του για την αξιολόγηση των 77 πορισματικών εκθέσεων.

6. Το υπ’ αριθμ. 230/4-10-2010 έγγραφο προς την Εισαγγελία του Μονάχου με θέμα διεθνής αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

7. Το υπ’ αριθμ. 231/4-10-2010 έγγραφο προς τη Μεταφραστική να μεταφράσει 3 σελίδες.

8. Το υπ’ αριθμ. 232/4-10-2010 έγγραφο προς τη υπ. Εργασίας για επίσπευση του αιτήματος 187/26-8-2010. Ζητούσαμε στοιχεία για τα πολυιατρεία.

9. Το υπ’ αριθμ. 233/5-10-2010 έγγραφο προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Τμήμα Εκδόσεων Δικαστικών Συνδρομών.

10. Το υπ’ αριθμ. 234/5-10-2010 έγγραφο προς την κα Βλάχου με το οποίο διαβιβάζουμε τα Πρακτικά του Δενδρινού ύστερα από αίτημά τους.

11. Το υπ’ αριθμ. 235/5-10-2010 έγγραφο προς τον Εφέτη κ. Χριστοδούλου με το οποίο διαβιβάζουμε το 230/4-10-2010 εξερχόμενό μας, μαζί με τη μετάφραση στα γερμανικά.

12. Το υπ’ αριθμ. 236/6-10-2010 έγγραφο προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών κ. Χαμηλοθώρη να μας αποστείλει αντίγραφο της συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά του κ. Ζαγοριανού.

13. Το υπ’ αριθμ. 237/6-10-2010 έγγραφό μας προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με κοινοποίηση στον κ. Νικολούδη με θέμα τον έλεγχο του λογαριασμού 770549-26.

14. Το υπ’ αριθμ. 238/6-10-2010 έγγραφό μας προς τον κ. Νικολούδη με κοινοποίηση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για έλεγχο αρχικών εντολέων και εμβασμάτων στο λογαριασμό 770549-26.

15. Το υπ’ αριθμ. 239/11-10-2010 έγγραφό μας προς τη Μεταφραστική να μεταφράσει άρθρα ποινικής δικονομίας για την εξέταση των μαρτύρων στο Μόναχο.

16. Το υπ’ αριθμ. 240/13-10-2010 έγγραφό μας προς την κ. Νικολακέα για το περιεχόμενο των δικαστικών συνδρομών.

17. Το υπ’ αριθμ. 241/13-10-2010 έγγραφό μας προς τη Μεταφραστική να μεταφράσει το υπ’ αριθμ. ΕΚΔ4163/ΦΔΣ1804/10 έγγραφο από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Θέλει κάποιος συνάδελφος να προσθέσει κάτι άλλο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριοι συνάδελφοι, λύεται η συνεδρίαση της Επιτροπής μας.

Ώρα λήξης: 14.57’

 

 

 

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens: Όλη η επεισοδιακή συνεδρίαση.”

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s