Αλβανία: Διεθνείς συζητήσεις για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Οκτώβριος 7, 2010

Τίρανα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας ήταν το κεντρικό θέμα της ημερήσιας διάταξης του Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Ιλίρ Μέτα.

Επίσημες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα «Μετροπόλ», ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νταν Μέριντορ.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τις επόμενες εβδομάδες το θέμα αυτό θα είναι το επίκεντρο των συζητήσεων και με ομολόγους άλλων κρατών.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της αλβανικής πολιτικής και το έργο κατασκευής του βρίσκεται στο προσκήνιο των συνομιλιών της κυβέρνησης Μπερίσα με διεθνείς οργανισμούς, που ασχολούνται με την ανάπτυξη τέτοιων έργων, όπως π.χ. ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ωστόσο η κυβέρνηση Μπερίσα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχει εγκρίνει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ένα όργανο το οποίο σταδιακά θα προωθήσει την πρόοδο και την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Όπως δημοσιεύεται στην ‘Γκαζέτα Μετρόπολ’ δεν έχει καθοριστεί ακόμη το «πότε και το πώς» θα δημιουργηθεί το πυρηνικό εργοστάσιο αλλά ο τρόπος της κατασκευής του βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Ο αλβανικός οργανισμός για την πυρηνική ενέργεια, έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για τη δημιουργία του πυρηνικού σταθμού, τον τόπο της κατασκευής του καθώς και την πρόσληψη σε αυτόν εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο οργανισμός αυτός, όπως επισημαίνεται, θα ασχοληθεί μόνον με την προετοιμασία, την παρακολούθηση της προόδου και την ανάπτυξη του εθνικού πυρηνικού προγράμματος. Το πυρηνικό πρόγραμμα, προτάθηκε από τον αρχηγό του κράτους και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, και μετά την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, θα μπει σε εφαρμογή, γράφει η αλβανική εφημερίδα «Μετρόπολ»

Το βρήκα: εδώ

πηγή: http://echedoros-a.blogspot.com/

5 σκέψεις σχετικά με το “Αλβανία: Διεθνείς συζητήσεις για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου”

  1. Παράθεμα: News-gr
  2. Πώς γίνεται και όλοι όσοι δεν έχουν να φάνε κάνουν πυρινικά εργαστάσια… δεν το καταλαβαίνω. Η μισή (μην πω όλη )η Αλβανία έχει μεταναστεύσει κι ο πόνος του Μπερίσα είναι το πυρηνικό εργαστάσιο;…
    Ίδιο βιολί με το Πακιστάν και με τη Β. Κορέα (εκεί βέβαια δεν φέυγουν γιατί δεν μπορούν).
    Εμείς εδώ όμως… έχουμε το Δρούτσα που είναι επιθετικά ψύχραιμος κι αισθανόμαστε ασφάλεια.
    Τα κύματα πυρηνικής βλακείας που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο του Δρούτσα και από τους λοιπούς κυβερνητικούς εγκεφάλους διώχνουν κάθε κίνδυνο μακρυά!

    Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s