Βόμβα 1. H PriceWaterhouseCoopers που δεν βρήκε ζημιά στον ΟΤΕ και ο Παντελής “βαποράκι” Καρακώστας.

Ο κύριος Καρακώστας ισχυρίστηκε στην πρώτη εξέταση του ότι δεν γνώριζε κανέναν, δεν είχε καμμία σχέση με τη Siemens, τον ΟΤΕ, τους ελέγχους κλπ. ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΠΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ της εταιρείας που διενήργησε τον έλεγχο και δεν βρήκε ζημιά! Το έγγραφο το στέλνει ο Γιώργος Ναούμ στον Παντελή Καρακώστα. Ποιός είναι ο Γιώργος Ναούμ;

Ο κ. Γιώργος Ναούμ, Partner της PricewaterhouseCoopers Business Advisors AE και επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Διαβάστε με προσοχή απόσπασμα από αυτά που είχε καταθέσει ο μάρτυρας της εταιρείας στην εξεταστική για τη SIEMENS. Διαβάστε για να μαθαίνετε πως γινόντουσαν οι μεγάλες Business. ΟΛΗ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΔΩ. Καταλάβατε γιατί επιμένουμε να βρίσκουμε και να δημοσιεύουμε όλα τα πρακτικά; (26/5/2010).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας αποστέλλεται. Ήρθε και αυτός ο φάκελος που έχει τα σχετικά.

Παρακαλώ να έρθει ο πρώτος μάρτυρας κ. Μάριος Ψάλτης της PriceWaterHouseCoopers, που μας λέει ότι δεν έγινε ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και στον Ο.Τ.Ε.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Μάριος Ψάλτης)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, πείτε μας το όνομά σας και την ιδιότητά σας, για να καταγραφούν στα Πρακτικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Ονομάζομαι Μάριος Ψάλτης. Είμαι ορκωτός ελεγκτής, μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών της Ελλάδας, Αγγλίας και Κύπρου. Ξεκίνησα να εργάζομαι στην PriceWaterHouseCoopers το Δεκέμβριο του 1998 και ανέλαβα τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από την 1η Ιουλίου 2009.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο. Ορκίζεσθε να πείτε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε, μάρτυς, σας καλέσαμε εδώ γιατί από τις εκθέσεις της εταιρείας που σήμερα είστε Διευθύνων Σύμβουλος, προκύπτει ότι ο ΟΤΕ, στον οποίο διενεργήσατε έλεγχο, δεν έχει υποστεί ζημία από τις Συμβάσεις με τη SIEMENS. Δεν έχει υποστεί ζημία ο ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή μας και από καταθέσεις μαρτύρων, προκύπτει ότι δεν είναι ακριβές. Δηλαδή, ομολογεί και η ίδια η SIEMENS, απλώς δεν έχουμε βρει τους αποδέκτες σε όλο το εύρος τους. Πάντως, κάποιοι από αυτούς είναι ήδη προφυλακισμένοι. Η SIEMENS λέει ότι «εγώ δωροδοκούσα με 10% επί όλων των συμβάσεων που έκανα, ιδιαίτερα στον ΟΤΕ και αυτό το 10% το φόρτωνα ως υπερτίμημα στο κόστος επικοινωνιών, για να δωροδοκώ με 8% το υπηρεσιακό επίπεδο και με 2% το πολιτικό επίπεδο και πολιτικά κόμματα, ώστε να μπορώ να προωθώ τις πωλήσεις μου». Άρα, εμείς εκτιμούμε ότι η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και του Ο.Τ.Ε. ήταν τουλάχιστον 10%, χωρίς να συνυπολογίζουμε, όταν δωροδοκούμενο όλο το υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο δεν διαπραγματευόταν με τον ΟΤΕ, άρα πρόσθετη ζημία και μάλιστα δεν ενεργοποιούσε τις ειδικές ρήτρες που θα οδηγούσαν σε μειωμένα κόστη. Άρα, πρόσθετη ζημία και από αυτό. Πώς εσείς κάνετε έλεγχο και τι είδους έλεγχο κάνετε, που καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ζημία ούτε για το Ελληνικό Δημόσιο ούτε για τον ΟΤΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στον κοστολογικό έλεγχο, ο οποίος διενεργήθηκε το Μάιο του 2005. Η διοίκηση του ΟΤΕ τότε μας ανέθεσε να εκτελέσουμε κοστολογικό έλεγχο στις παραγγελίες 5 και 6 των προγραμματικών συμφωνιών που αφορούσαν τη SIEMENS.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν δεν είχε γίνει έλεγχος;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Από εμάς όχι. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, άλλες ελεγκτικές εταιρείες πιθανόν να είχαν συμβληθεί με τον ΟΤΕ για άλλους ελέγχους. Εμείς από πλευράς κοστολογικού ελέγχου…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ως εταιρεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Ως εταιρεία PriceWaterHouseCoopers διενεργήσαμε κοστολογικό έλεγχο το Μάιο του 2005, αναφορικά με τις εκτελεστές παραγγελίες 5 και 6. Οι παραγγελίες αυτές αφορούσαν ένα συνολικό κόστος υλικών της τάξεως των 110.000.000 ευρώ σε ένα σύνολο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι υλικά ήταν αυτά; Ήταν οι προγραμματικές συμβάσεις…

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Ήταν οι παραγγελίες 5 και 6. Τώρα δεν έχω πρόχειρα ακριβώς τα υλικά, αλλά ήταν οι παραγγελίες 5 και 6. Αφορούσαν συνολικό κόστος 114.000.000 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, σε συνολικό κόστος των προγραμματικών συμφωνιών, όπως εκτιμώ –ίσως εσείς ξέρετε καλύτερα- άνω των 2.000.000.000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη εργασία, την οποία διενεργήσαμε, μας δόθηκε καταρχήν πρόσβαση στα λογιστικά στοιχεία της SIEMENS HELLAS. Διενεργήσαμε έλεγχο και μας ζητήθηκε να υπολογίσουμε το μεικτό περιθώριο κέρδους που προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραγγελίες 5 και 6. Με βάση τον έλεγχο που διενεργήσαμε, υπολογίσαμε ποιο ήταν αυτό το μεικτό περιθώριο κέρδους και μας ζητήθηκε να το συγκρίνουμε με το μεικτό περιθώριο κέρδους…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πόσο ήταν αυτό περιθώριο;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Ένα λεπτό να το βρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν έχετε έγγραφα που κρίνετε ότι θα πρέπει να κατατεθούν στην Επιτροπή μας, παρακαλώ να το κάνετε.

(ML)

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Έχω εδώ τη σελίδα που αναφερόμαστε, στα περιθώρια κέρδους. Καταρχήν ήταν δύο εταιρείες. Ήταν η Siemens Τηλεβιομηχανική και η Siemens Ελλάδος. Στη Siemens Τηλεβιομηχανική υπολογίσαμε το μικτό περιθώριο κέρδους για τις παραγγελίες 5 και 6 ανήλθε στις τάξεις του 29,1% και συγκρινόμενο με λοιπές δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα, το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους ανερχόταν στο 35%. Άρα υπήρχε εδώ υψηλότερο περιθώριο για τις λοιπές δραστηριότητες. Για τη  Siemens Ελλάδος το περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 25,5% και συγκρινόμενο με τις λοιπές δραστηριότητες, οι οποίες ανέρχονταν στο 18%, άρα εκεί ήταν υψηλότερο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι είδους σύγκριση ήταν αυτή κύριε μάρτυς; Συγκρίνατε μήλα με πορτοκάλια; Το περιθώριο κέρδους για να συγκρίνετε, πρέπει να συγκρίνετε με περιθώριο κέρδους σε παρόμοια πράγματα. Δηλαδή συγκρίνατε το περιθώριο κέρδους της Siemens στην πώληση τηλεπικοινωνιακών με το περιθώριο κέρδους που έχει πουλώντας ψυγεία και ηλεκτρικές συσκευές;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Η εταιρεία μας ενεργεί ελέγχους με βάση οδηγίες που παίρνει από τον πελάτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πελάτης μας ήταν η διοίκηση του ΟΤΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα ό,τι είπε η διοίκηση του ΟΤΕ βγάλατε δηλαδή;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Εμάς μας ζητήθηκε…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή μας περιγράφετε το δόγμα «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Όχι. Σας περιγράφω ότι μας ζητήθηκε να διενεργήσουμε έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της Siemens ειδικά για τις παραγγελίες 5 και 6 και να υπολογίσουμε το μικτό περιθώριο κέρδους που προέκυπτε σε αυτές τις συγκεκριμένες παραγγελίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποια διοίκηση του ΟΤΕ σας έδωσε αυτή την εντολή με αυτές τις προδιαγραφές;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Τον Μάιο του 2005, αν δεν κάνω λάθος.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η διοίκηση Βουρλούμη;

ΜΑΡΤΥΣ (Μάριος Ψάλτης): Δεν θυμάμαι αλλά μάλλον ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι σας παρακαλώ όμως…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε. Υπάρχει σοβαρό θέμα εδώ διότι, αντίθετα με ό,τι λέει ο κύριος μάρτυρας, λέει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έκανε ελέγχους και καταλογίζει πρόστιμα. Οπότε ή ο κύριος μάρτυρας ψεύδεται ή το Υπουργείο Οικονομικών που έχει καταλογίσει τα πρόστιμα. Έχετε ορκιστεί κύριε μάρτυς, προσέξτε τι λέτε.

Μόλις τώρα κύριε Πρόεδρε ενημερώθηκα από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν πρόστιμα καταλογισμένα για την περίοδο 3, 4, 5 και 6 για παράνομη σύμβαση της τεχνικής υποστήριξης και μη εφαρμογή των προγραμματικών. Εδώ μας λέει τα αντίθετα ο μάρτυς, οπότε πρέπει να στραφούμε πλέον και αστικά και ποινικά κατά της Price Water House από ό,τι καταλαβαίνω. Αν μας λέει ότι είναι εντάξει ο κ. Βουρλούμης, τότε αναλαμβάνει την ευθύνη ο μάρτυρας για την εταιρεία του και θεωρώ ότι πρέπει να την προειδοποιήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι. Θα παρακαλούσα όμως για μια σειρά. Κύριε Παπαδημούλη συνεχίστε παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ ζητώ συγνώμη για τη διακοπή, γιατί δεν ήταν η σειρά μου να ρωτήσω. Απλώς επειδή έχω για λόγους επαγγελματικούς ασχοληθεί με τέτοια θέματα, αυτή η μέθοδος του να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα κρίνοντας το περιθώριο κέρδους είναι αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική και θα ρωτηθεί ο μάρτυς στη συνέχεια εάν αυτοί μόνοι τους, όχι με εντολή της διοίκησης του ΟΤΕ, ήθελαν να κάνουν κοστολογικό έλεγχο, θα συγκρίνανε το μικτό περιθώριο κέρδους σε μία συγκεκριμένη αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού με το γενικό περιθώριο κέρδους της εταιρείας ή θα έψαχναν να βρουν τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές με βάση τις ρήτρες 8, 9 και 10, όπως προέβλεπαν οι προγραμματικές συμβάσεις; Γιατί μιλάμε για προϊόντα των οποίων οι τιμές έπεφταν ραγδαία και έπρεπε να συγκριθεί το περιθώριο κέρδους με τη δυνατότητα άλλων αγορών και εναλλακτικών επιλογών. Ο ίδιος ο κ. Βουρλούμης που έδωσε αυτή την εντολή του «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» στην εταιρεία του κ. Ψάλτη, ισχυρίστηκε ότι όταν μετά από χρόνια μειώθηκε η αγορά από τη Siemens και την Ιntracom και αγόραζε από αλλού τα ίδια προϊόντα, πέτυχε πολύ χαμηλότερες τιμές. Επομένως η δική τους η δουλειά ήταν να συγκρίνουν με τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους εταιρειών που πουλούσαν το ίδιο προϊόν ή παρεμφερές στην αγορά με αυτό που είχε αγκαζάρει τον ΟΤΕ η προγραμματική σύμβαση και οι εκτελεστές παραγγελίες. Εάν δεν έκαναν αυτό δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα ότι αυτό μας ζήτησε αυτός που μας πλήρωσε. Διότι εάν αυτό που του ζήτησε αυτός που τους πλήρωσε, η διοίκηση του ΟΤΕ, είναι αντίθετο με τη δεοντολογία που υπαγορεύει στο πως διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι, τότε υπάρχουν θέματα ευθυνών και για την Price Water House. Αφήστε που η πιάτσα λέει ότι τους ελέγχους για τις δουλειές της Siemens ειδικά εκεί που γίνονταν με μίζες, περιέργως τις αναλάμβανε ως ένα είδος μονοπωλίου η Price Water House, πριν αναλάβει ο κ. Ψάλτης επικεφαλής. Εμείς όμως τα ψάχνουμε όλα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συγνώμη κύριε Πρόεδρε να προσθέσω κάτι που είναι συναφές.

Επειδή όλοι έχουμε συνεργαστεί με ελεγκτικές εταιρείες και ο SOL, αλλά και οι επτά μεγάλες ξένες όπως η Price, η Deloit, έχουν κάποιες αρχές ελεγκτικής. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στην ΑΣΟΕ υπάρχει έδρα που διδάσκεται η αρχή της ελεγκτικής, όπου δεν μπορεί ο εντολοδόχος να επιβάλλει στον εντολέα παραβίαση των αρχών της ελεγκτικής, να κάνει «μουαγέν» όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Παπαδημούλης, για να έχει κάποια αποτελέσματα.

Τι θα πει έδωσε εντολή κύριε; Αν του έδινε εντολή η διοίκηση να εκτελέσει κάποιον θα τον εκτελούσε η Price Water House;

7 thoughts on “Βόμβα 1. H PriceWaterhouseCoopers που δεν βρήκε ζημιά στον ΟΤΕ και ο Παντελής “βαποράκι” Καρακώστας.”

  1. Να δειτε που στο τελος η ΖΙΜΕΝΣ θα μας….χρωσταει ΟΛΟ το εξωτερικο χρεος της χωρας και κατι παραπανω!

    Like

  2. φαντασου εκει που χρωστουσαν τα μαλλιοκεφαλα τους
    πηραν και το βοδι (για διαρκη οργωμα και αιωνιο ride)

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s