«Υποθήκη» μισού τρισ. δρχ. στον προϋπολογισμό. Τα εγκλήματα Σημίτη – Παπακωνσταντίνου με το απλανές χαμόγελο του ΓΑΠ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εγγράφει «υποθήκη», η οποία υπερβαίνει το μισό τρισ. δραχμές, για τους προϋπολογισμούς της επόμενης τριετίας. Η αδυναμία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί, σε συνδυασμό με την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πόρων, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην εναλλακτική μέθοδο έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων (προμέτοχα).
Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΘΟ κατέφυγε ακόμη μία φορά στη λύση αυτή «δεσμεύοντας» άλλο ένα 5% του ΟΤΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως προσεχείς ημέρες το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς και στην περίπτωση αυτή φαίνεται να ναυαγεί το σχέδιο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Από τα δύο αυτά δάνεια τα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 δισ. δρχ.

Συνολικά με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα έχει διαθέσει το 8% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ενώ με το μετατρέψιμο της ΔΕΚΑ (300 δισ. τον περασμένο Ιούλιο) είχε διαθέσει το 8% των ΕΛΠΕ, ποσοστό το οποίο πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω με το νέο πακέτο που θα διατεθεί.

«Δανεισμός»

Αθροιστικά τα έσοδα από τον ιδιότυπο αυτό δανεισμό – γιατί στην ουσία τα ομολογιακά δάνεια συνιστούν δανεισμό – θα διαμορφωθούν στα 500 δισ. δρχ. Βέβαια τα δάνεια αυτά δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, ωστόσο λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Στη λήξη των δανείων αυτών, ύστερα δηλαδή από τρία ή τέσσερα χρόνια, οι επενδυτές οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τα ομόλογα αυτά δεν αποκλείεται να κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να τ’ ανταλλάξουν σε μετοχές. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «αφανές» χρέος μισού τρισ. δρχ., το οποίο μάλιστα πρέπει να εξοφλήσει άμεσα, επιβαρύνοντας έτσι τη δημοσιονομική χρήση της χρονιάς εκείνης που θα «σκάσει η βόμβα».

Είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς τις χρηματιστηριακές εξελίξεις για μία περιόδο 3 – 4 ετών, ωστόσο είναι σαφές από την τιμολόγηση των δανείων αυτών ότι λαμβάνεται ως βάση το αισιόδοξο σενάριο.

Για παράδειγμα το καλοκαίρι όταν η ΔΕΚΑ διέθεσε το γνωστό μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο στην Deutsche Bank, η τιμή της κάθε ομολογίας (στο σκέλος που αφορά τον ΟΤΕ) ήταν περίπου 10.800 δρχ. και την ίδια περίοδο η τιμή της μετοχής του Οργανισμού στο ΧΑΑ κυμαινόταν γύρω στις 8.500 δρχ.

ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 08/04/2001

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s