Siemens: Τα σημερινά πρακτικά της εξεταστικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σας ενημερώσουμε ότι το email Μας [email protected] ήταν υπό παρακολούθηση. Εάν έχετε στείλει οτιδήποτε σημαντικό να ξέρετε ότι είτε δεν το παραλάβαμε ή το έχουν δει μάτια που δεν πρέπει πιθανόν.

Κρίμα που δεν είδαν τον αποστολέα της “Λέσχης”

Διαβάστε τα πρακτικά, περισσότερα σε λίγο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Θα σας ανακοινώσω τους μάρτυρες που θα κληθούν γι’ αυτήν την εβδομάδα, για να έχουμε μία εικόνα.

Σήμερα έχουμε τον κ. Ευσταθιάδη που θα προηγηθεί και τον κ. Πολύδωρα, τον οποίο είπα να μην τον ενοχλήσουμε, να ολοκληρωθεί η προδικασία και η εξέταση του κ. Ευσταθιάδη.

Υπήρξε ένα αίτημα του συναδέλφου κ. Αποστολάκου για τον κ. Πλάκα.  Μια όμως που αρχίσαμε με τους Υπουργούς, δεν θα ήθελα να μένουμε πολύ στα υπηρεσιακά πρόσωπα. Θα πρέπει λίγο να επιταχύνουμε με τα υπηρεσιακά πρόσωπα, για να ολοκληρώσουμε και τη δουλειά μας σε κάποιον ορίζοντα πολιτικά συμβατό με το αντικείμενό μας.

Για την Τετάρτη έχουμε τον κ. Λιακόπουλο, τον κ. Τζανακάκη από την προηγούμενη εβδομάδα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να καλέσουμε και τον κ. Κουμάντο, έναν διευθυντή που ήλθε και μας έλεγε για τις προγραμματικές συμβάσεις.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι πολύ σημαντικός, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με αυτόν να ξεκινήσουμε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπε ότι θα φέρει συμβάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να ξέρετε όμως, κύριοι συνάδελφοι, ότι θα ήθελα να κάνετε πολύ σύντομες ερωτήσεις. Μην μένουμε σε υπηρεσιακά πρόσωπα και χαλάμε το χρόνο μας, γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο.

Να ειδοποιηθεί, λοιπόν, ο κ. Κουμάντος για αύριο.

Για αύριο λοιπόν θα κληθούν ο κ. Λιακόπουλος, ο κ. Τζανακάκης, ο κ. Κουμάντος, ο κ. Τσαβδάρης και ο κ. Ευστάθιος Στεφανόπουλος.  Ο κ. Μακαντάσης και ο κ. Κοτσαμπασάκης έχουν πρόβλημα υγείας νομίζω. Να μην επιμείνουμε εκεί. Εξάλλου, θα πρέπει να πάμε στον κ. Γιαννακό.

Επίσης, επειδή αναφέρονται στο επίμαχο e mail -περί ου ο λόγος- νομίζω ότι είναι πρόταση των κυρίων συναδέλφων να κληθούν ο κ. Κάτσικας και ο κ. Χέλμης.  Ας προηγηθούν.

Για την Πέμπτη έχουμε τον κ. Φίσερ, επίσης έχουμε πρόταση για την κ. Τσακάλου και τον κ. Δενδρινό, μια που θα αφιερώσουμε την ημέρα στη SIEMENS αφού έρχεται ο κ. Φίσερ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να βάλετε και τον κ. Παναγιωτίδη. Είναι αυτός που έκανε το κουμάντο με τις προγραμματικές του ΟΣΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει και ο κ. Παναγιωτίδης. Άρα, για την Πέμπτη έχουμε την κ. Τσακάλου, τον κ. Δενδρινό, τον κ. Παναγιωτίδη και τον κ. Φίσερ.

Την Παρασκευή θα δούμε. Ό,τι δεν καταφέρουμε να κάνουμε τις υπόλοιπες μέρες, μπορεί να το κάνουμε την Παρασκευή. Ενδεχομένως, λοιπόν, να έχουμε συνεδρίαση και την Παρασκευή. Θα παρακαλούσα όμως -και θα σας ακούσω- και τον κ. Τζαβάρα και τον κ. Αϊβαλιώτη και τον κ. Παφίλη και τους υπόλοιπους συναδέλφους κατά κάποιον τρόπο να κατευθυνθούμε κατά  προτεραιότητα στα πολιτικά πρόσωπα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, διότι δεν θα εξαντλήσουμε εμείς την υπόθεση. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Θα υπάρξει σίγουρα Προανακριτική Επιτροπή που θα αναλάβει να προχωρήσει παραπέρα. Εμείς θα μείνουμε στις ενδείξεις.

Έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρξει Προανακριτική Επιτροπή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να δούμε τι θα προκύψει. Είναι σαν να κατευθύνουμε. ..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο. Ενδεχομένως να προκύψει.

Ο κ. Τζαβάρας έχει ζητήσει το λόγο.

PM

(1GM)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι η Επιτροπή έχει επιτύχει να πείσει πλέον ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι μέχρι στιγμής έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν είναι μόνο τα θετικά σχόλια που εισπράττουμε καθημερινά απ’ όλους όσοι έχουν έστω και την παραμικρή ανάμειξη μ’ όλη αυτή την ιστορία του σκανδάλου της SIEMENS, αλλά κυρίως είναι αυτά που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα και κυρίως η κατάθεση Μαντέλη με όσα προέκυψαν, η απόφαση που πήραμε για να βάλουμε σε μία τάξη τουλάχιστον το πόθεν έσχες και την έρευνα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ετοιμάσατε το κείμενο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Το έχει η κυρία Τσόνογλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να φύγει σήμερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Είναι επίσης η εντολή που δώσαμε στο ΣΔΟΕ για να κατασχέσει όλα τα παραστατικά στο λογιστήριο της SIEMENS που αφορούν το λογαριασμό 101.000. Πράγματι λοιπόν το «σκάφος», όπως λέτε κι εσείς, το οδηγούμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, δεν θέλω να σας διακόψω. Η εντολή ήταν η κατάσχεση των «σκληρών δίσκων» του λογιστηρίου, πέραν του συγκεκριμένου κωδικού. Το αντιλαμβάνεστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως.

Δυστυχώς το διαρρεύσαν σαββατοκύριακο δημιουργήθηκαν διάφορες παρενέργειες κάποιων δηλώσεων που κάνατε και εκ των οποίων έχει δημιουργηθεί μία ψευδής εικόνα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έκανα δηλώσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κάποιες «διαρροές» κάνατε στα «Νέα» και στο «Θέμα» -έτσι λένε τα ρεπορτάζ- σχετικά μ’ ένα χειρόγραφο σημείωμα του κυρίου Χριστοφοράκου. Εγώ λοιπόν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσπάθησα να κάνω ανακοινώσεις στην Επιτροπή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει. Προσπαθήσατε να κάνετε στην Επιτροπή, αλλά τελικά δεν προχώρησαν αυτές οι ανακοινώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετανιώνω που σας άκουσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εμένα προσωπικά μη μετανιώνετε όταν μ’ ακούτε γιατί μέχρι στιγμής όσες φορές με έχετε ακούσει σας έχω βάλει σε καλό δρόμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, ζήτησα να διανεμηθεί το σχετικό υλικό και με προτρέψατε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ λοιπόν είπα ότι δεν ήταν για εκείνη την ώρα, αλλά πού να ξέρω εγώ τι είχατε στο μυαλό σας να κάνετε, κύριε Πρόεδρε; Αν το ήξερα, πραγματικά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχα στο μυαλό μου να σας το διανείμω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας το διανείμετε σήμερα. Εγώ το πρώτο πράγμα που θέλω είναι αυτό γιατί προφανώς και δεν μπορεί να πρόκειται για χειρόγραφο του Χριστοφοράκου το 2008, όπως εγράφη, και κυρίως δεν μπορεί να πρόκειται για χειρόγραφο σημείωμα από το οποίο προκύπτει καταβολή μίζας ενός εκατομμυρίου, όπως επίσης εγράφη. Αυτά λοιπόν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, με συγχωρείτε. Εγώ ήδη σας το διάβασα. Δεν αναφέρθηκα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ θυμάμαι ότι διαβάσατε 5.000, παραδείγματος χάρη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και 7.000 και το 50%…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το ένα εκατομμύριο πώς έγινε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ρωτάτε εμένα; Αν είχατε προσχωρήσει στην πρόταση να διανεμηθεί, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα και λυπάμαι που έγινε αυτό, αλλά μη το χρεώνετε σε μένα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ειλικρινά ευχαριστώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν διά της απουσίας μου τα πράγματα ξεφεύγουν του ελέγχου, δεν έχω να κάνω σε τίποτα μ’ αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γι’ αυτό δεν πρέπει να απουσιάζετε ποτέ.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι αυτό το έγγραφο έτσι όπως το αναγνώσατε δεν αφορούσε Υπουργό ή μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέφερε «σε άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου». Ο άνθρωπος του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι Υπουργός. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν συμφωνώ μαζί σας, αλλά δεν παίζει ρόλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι θέμα ερμηνείας η οποία τουλάχιστον με βάση τη γραμματική και το συντακτικό…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άνθρωπος του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί και να μην είναι Υπουργός…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το δέχομαι έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …αλλά οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μπαίνει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μην πάμε με τις πιθανότητες γιατί με τις πιθανότητες…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, πιθανότητες είναι και να είναι και να μην είναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι πρέπει τώρα να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τουλάχιστον στο προσήκον μέτρο τη σοβαρότητα που πρέπει να υπάρχει και στο επίπεδο της πληροφόρησης; Εδώ λοιπόν πρέπει πάραυτα να μας διανεμηθεί αυτό το χειρόγραφο σημείωμα του Χριστοφοράκου ή οτιδήποτε άλλο, γιατί άκουσα χθες την κυρία Τσόνογλου που έλεγε ότι πρόκειται για e-mail. Εγώ το αναζήτησα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν πρόκειται πάντως για χειρόγραφο και δεν πρόκειται για έγγραφο Χριστοφοράκου. Πρόκειται για έγγραφο της δικογραφίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει. Να το δούμε, κύριε Πρόεδρε. Να μας διανεμηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έπρεπε να το έχετε βρει τώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πήγα να το ζητήσω στη γραμματεία χθες το πρωί και μου είπαν ότι το έχετε πάρει εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως, γιατί…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι βεβαίως. Το «βεβαίως» δεν είναι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Δεν θα έμενε στη γραμματεία παρά μόνο αν διανεμείτο. Είναι έγγραφο της δικογραφίας το οποίο δεν ανευρέθηκε τυχαίως. Ανευρέθηκε από την ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως και συγχαρητήρια για την ανεύρεσή σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Θα παρακαλούσα όλους τους συναδέλφους να μελετούν τη δικογραφία για να μην δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις, δηλαδή οι επιμελείς περί τη δικογραφία δεν θα επιπληχθούν. Αν μελετούσαμε καλά τη δικογραφία -και μάλιστα τα τελευταία κομμάτια που πήραμε με το team που στείλαμε στο εφετείο- θα τα βρίσκαμε αυτά γιατί είναι έγγραφα που είμαι σίγουρος και κάποιοι άλλοι μέσα στην Αίθουσα εκτός των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα έχουν εντοπίσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν εντοπιστεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι αυτή η επιμέλεια περί τη μελέτη της δικογραφίας θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται και με την επιμέλεια στην ενημέρωση η οποία δεν πρέπει να είναι επιλεκτική και η οποία βεβαίως δεν πρέπει να αναφέρεται σε στοιχεία πολύ διαφορετικά από εκείνα που προκύπτουν από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Θα πρέπει τουλάχιστον προτού ανακοινώνεται κάτι στον τύπο να έχει γίνει κτήμα των μελών της Επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν είχα κάνει ανακοίνωση στον τύπο, θα ήταν ακριβής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει λοιπόν το εξής ζήτημα: Είναι ο δημοσιογράφος των «Νέων» κύριος Παπαχρήστου και ο κύριος Γιώργος Πετρίδης του «Θέματος» ο οποίος μάλιστα μιλάει για ένα εκατομμύριο. Θα ζητήσω ειδικά τον κύριο Πετρίδη. Αυτό είναι το πρώτο αίτημα που κάνω. Να τον καλέσουμε εδώ ως μάρτυρα να μας πει από ποια στοιχεία αυτός συμπεραίνει ότι πρόκειται περί μίζας ενός εκατομμυρίου γιατί όλοι ξέραμε –απ’ αυτό που ακούσαμε τουλάχιστον- ότι επρόκειτο περί πέντε ή επτά χιλιάδων.

(SX)

(1PM)

Πρέπει να έρθει ο δημοσιογράφος αυτός, ο οποίος μπορεί να έχει κάποια άλλα στοιχεία που θα βοηθήσουν την Επιτροπή μας.

Κι επειδή έχουμε ξεκινήσει μία καλή σχέση με τους δημοσιογράφους -άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι από την αρχή καλέσαμε δύο δημοσιογράφους ως πρώτους μάρτυρες- προτείνω –και να γραφεί στα Πρακτικά- να έρθει ο κ. Γιώργος Πετρίδης, δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος». Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει ή σήμερα ή αύριο, για να μη μένουν ψευδείς εντυπώσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ο Ντάσκας για τις off shore.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ο κ. Γιάννης Ντάσκας -το έχω ζητήσει, το λέω άλλη μία φορά- για τις off shore.

Επίσης, δύο αιτήματα ακόμα. Έχει προκύψει, κύριε Πρόεδρε, ένα ζήτημα σχετικά με το αν ο κ. Μαντέλης ανέλαβε να διαχειριστεί τη μεγάλη και σοβαρή υπόθεση της προμήθειας του Δημοσίου, ποσού 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, που αφορούσε τον ΟΣΕ, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ και τον ΟΤΕ, μέσω του μηχανισμού των προγραμματικών συμβάσεων, δηλαδή αυτού του μηχανισμού ο οποίος νομοθετήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 2446/1997.

Έχει, επίσης, προκύψει και από τα φύλλα των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο, ότι για τον τρόπο που έπρεπε να γίνουν οι απευθείας αναθέσεις στις εταιρείες, ο κ. Χάρης Καστανίδης, Υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών μέχρι τον Αύγουστο του 1997, είχε προτείνει στον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, να συγκροτηθεί και να ιδρυθεί μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή προμηθειών του δημοσίου. Αυτή, δε, η επιμονή του στο συγκεκριμένο μέτρο, οδήγησε τις σχέσεις του με τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, σε μία, θα έλεγα, οιωνοί ρήξη.

Μάλιστα, δε, γράφτηκε χαρακτηριστικά στον Τύπο το Σαββατοκύριακο, στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Καστανίδης στον κ. Σημίτη επί λέξει έγραφε: «Η παρουσία μου στο Υπουργείο αυτό είμαι βέβαιος ότι αποτελεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση των παιγνίων κάποιων παραγόντων». Και στη συνέχεια, βεβαίως, παραπονείται, γιατί από τότε που άρχισε να κάνει λόγο για ίδρυση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, γίνονται εναντίον του προσώπου του κατευθυνόμενες διαρροές, οι οποίες έχουν απαξιωτικό χαρακτήρα για το πρόσωπό του και την πολιτική του παρουσία.

Θεωρώ, λοιπόν, αναγκαίο, μετά από όλα αυτά, να κληθεί ο κ. Χάρης Καστανίδης και να καταθέσει ως μάρτυρας για να μας αποσαφηνίσει πλήρως τις σχέσεις οι οποίες οδήγησαν στην αποπομπή του και οι οποίες αντίστοιχα οδήγησαν στην τοποθέτηση, από τον κ. Σημίτη, του κ. Μαντέλη στο συγκεκριμένο Υπουργικό αξίωμα, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει τις προγραμματικές συμβάσεις στο κατάντημα, θα έλεγα, του να ευνοηθεί η Siemens υπερμέτρως από αυτά και να δοθεί έτσι η δυνατότητα στην παραγωγή βρώμικου πολιτικού χρήματος.

Είναι, πλέον, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας τα πράγματα, βέβαιο, ότι αν είχε τότε ιδρυθεί αρχή ανεξάρτητη για τη διαχείριση των προμηθειών, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Επίσης, έχω για τους λόγους αυτούς προτείνει –και το θέτω υπό την κρίση της Επιτροπής να το αποφασίσει, όχι σήμερα, έχουμε χρόνο- να κληθεί και να καταθέσει ως μάρτυρας. Με πολύ μεγάλο σεβασμό το λέω αυτό. Πρέπει, όμως, να γίνει οπωσδήποτε, για να δοθούν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Διότι ο κ. Σημίτης στη συνέχεια έβαλε στο αξίωμα αυτό έναν άνθρωπο ο οποίος προφανώς δεν είχε κανέναν ενδοιασμό για το αν θα γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια οι αναθέσεις -ύψους ενός τρισεκατομμυρίου- προμηθειών του Δημοσίου. Ζητώ, λοιπόν, να έρθει και ο κ. Σημίτης να καταθέσει.

Ένα τρίτο τώρα θέμα είναι το εξής: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε αγγίξει ίσως –για τη γνώμη μου- το μεγαλύτερο και το εκτενέστερο πρόβλημα της διαφθοράς που είχε ποτέ ο τόπος. Άλλωστε, είναι νωπές ακόμη της Κυριακάτικης συνέντευξης του κ. Πάγκαλου, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, οι φωνές, με τις οποίες -δεν ξέρω αν πληροφορηθήκατε- είπε ότι εκείνη την εποχή όχι απλώς του διαμαρτύρονταν πολίτες για τη διαφθορά, αλλά την ακουμπούσε τη διαφθορά ο κ. Πάγκαλος. Και ταυτόχρονα λέει, ότι η αλληλεγγύη των Υπουργών της εποχής Σημίτη, ήδη έχει μετατραπεί σε συνενοχή.

Γι’ αυτό θα πρέπει αυτό το συγκεκριμένο τοπίο της εποχής να το διευκρινίσουμε όσο γίνεται πιο πολύ.

Ζητώ, λοιπόν, να κληθεί και να καταθέσει ως μάρτυρας ο κ. Αντώνης Κάντας, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή Διευθυντής Εξοπλισμών και για τον οποίο φέρεται να υπάρχει εκροή 500.000 ευρώ. Είναι επιβεβαιωμένο και προκύπτει από την Debevoise & Plimpton.

Επίσης, ζητώ να έρθει και να καταθέσει –γιατί έχουμε δώσει μονομερώς- ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Συγκοινωνιών επί Μαντέλη.

Ακόμη, για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε και με την πλευρά εκείνη που έχει σχέση με τις διαδικασίες μέσω των οποίων ευνοήθηκε και η άλλη εταιρεία, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στην οποία εκείνη την εποχή η βασική Διευθύντρια ήταν η κα Νίκη Τζαβέλα, η επικεφαλής σήμερα του ψηφοδελτίου του ΛΑ.Ο.Σ. Κι αυτή, νομίζω, ότι θα  προσφέρει πάρα πολύ χρήσιμο έργο αν έρθει εδώ και με την παρουσία της μας βοηθήσει να διαλευκάνουμε πολλά συστήματα και πολλές σχέσεις οι οποίες εκείνη την εποχή λειτούργησαν κατά τον τρόπο ακριβώς που αναφέρει και η Debevoise & Plimpton.

Αυτά είχα να πω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Για την αγωγή δεν θα πείτε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Καμμένος εναντίον του κ. Τσουκάτου δέχθηκε μία αγωγή, την οποία θέλω να την καταθέσω στην Επιτροπή και να τη διανείμετε σε όλα τα μέλη. Αυτή την αγωγή την έχει συντάξει ο δικηγόρος και πρώην Βουλευτής κ. Διονύσιος Γκούσκος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την αγωγή σας την έδωσε ο συνάδελφος κ. Καμμένος ή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και στην κα Τσόνογλου την έδωσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς θέλουμε παράταση των εργασιών, αν κατάλαβα από…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα το δούμε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, θα τελειώσουμε στις 17 του μήνα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα το δούμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούστε το αυτό. Είναι πολύ σημαντικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Τσουκάτος, λοιπόν, αναφέρει ότι ενήργησε ό,τι ενήργησε, δηλαδή πήρε τα χρήματα τα οποία του καταμαρτυρείται ότι έχει πάρει από τη Siemens και από τον Χριστοφοράκο, ενεργώντας κατόπιν εντολής του Προέδρου του Κόμματος και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Είναι κι αυτό ένα σημείο. Εγώ την καταθέτω. Και βέβαια υπάρχουν, όπως πολύ ορθά εδώ συζητήσαμε το θέμα, τρία αδικήματα για τα οποία υπάρχει ενεργός ποινική ευθύνη, τα οποία βεβαίως και θα καταγγείλουμε. Μάλιστα, θα συνοδεύσω και τον κύριο συνάδελφο στην επίσκεψη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Διότι νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία καθοριστική καμπή. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε καθημερινά το έργο που θα αποδίδουμε να είναι θετικό και αδιαμφισβήτητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιο θέμα –μήπως μου διέφυγε κάτι- αφορά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να συμπληρώσω κάτι, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μου λέγατε.

(TS)

(1 SX)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ καταθέτω αυτή την αγωγή σε εσάς πρώτα από όλα. Αλλά εδώ προκύπτουν τα εξής θέματα: Ο κ. Τσουκάτος μού έκανε την αγωγή αυτή για 200.000 ευρώ, που θα τα δώσει, λέει. στο Γηροκομείο του Λεωνιδίου.

Εδώ, όμως, πρώτα από όλα ο κ. Τσουκάτος αποδέχεται κατ’ αρχήν το 1.000.000 μάρκα και μάλιστα λέει: «Έχει τεράστια ποιοτική διαφορά η διάπραξη του αδικήματος της παράνομης προεκλογικής ενίσχυσης ενός κόμματος σε περίοδο εκλογών στην οποία ενέχομαι και ανέλαβα θαρραλέα τις ευθύνες μου από την πρώτη στιγμή και από την άλλη η καταγγελλόμενη δήθεν εμπλοκή μου με ψευδώνυμους οργανισμούς της Ελβετίας, που εάν αλήθευαν τα διαδοθέντα από τον εναγόμενο, θα συμπέραινε λογικά κανείς πως είμαι ψεύτης και κλέφτης, καθ’ όσον αυτή η καταγγελθείσα συμπεριφορά μου έχει βαρύτατη ηθική και νομική απαξία».

Και εν συνεχεία περιγράφει τη συνάντησή του –και νομίζω ότι είναι σημαντικό να το ακούσει η Επιτροπή- με τον κ. Χριστοφοράκο, λέγοντας: «Η αλήθεια που εγνώριζε ο εναγόμενος», εγώ δηλαδή, «όταν εν γνώσει του διέδιδε δια του Τύπου τα ανωτέρω ψευδή γεγονότα, είναι πως ο κ. Χριστοφοράκος περί τα τέλη του έτους 1998» -εδώ κάνω παρένθεση και θυμίζω ότι το 1998 δεν είχαμε εκλογές, αλλά ήταν η συμφωνία που υπεγράφη, η 8002, με τη SIEMENS για τις προγραμματικές συμφωνίες- «με επισκέφθηκε στο γραφείο μου στον 5ο όροφο του επί της Χαριλάου Τρικούπη κτηρίου του ΠΑΣΟΚ και μου εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας που εκπροσωπούσε (SIEMENS Ελλάδος Α.Ε) να συμβάλει στην οικονομική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999 και του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ της άνοιξης του 1999 με χρηματικό ποσό το οποίο τότε δεν προσδιόρισε.

Αποδέχτηκα κατ’ αρχήν την προσφορά του στα πλαίσια μιας πολυετούς» -το τονίζω αυτό- «πρακτικής των μεγάλων κομμάτων αποδοχής προεκλογικών ενισχύσεων με ποσά που υπερέβαιναν το προβλεπόμενο νόμιμο όριο για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων, που πάντοτε υπερέβαιναν κατά πολύ τα εμφανιζόμενα επισήμως.

Η ανωτέρω επίσκεψη του κ. Χριστοφοράκου διευκρινίζω πως έγινε κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού που μου ζήτησε με τη μεσολάβηση κοινού γνωστού μας επιχειρηματία που έχω κατονομάσει στην ανάκριση, ο οποίος παραβρισκόταν μάλιστα στη συνάντησή μας.

Εκτιμώ πως απευθύνθηκε σ’ εμέ, αφού αφ’ ενός είχα οριστεί ως συναρμόδιος για την οικονομική καμπάνια του κόμματος, γεγονός που είχε ήδη τότε δημοσιοποιηθεί και αφετέρου γιατί ως προβεβλημένο την εποχή εκείνη κομματικό στέλεχος, είχα παράλληλα την ιδιότητα του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρώ σημαντικό να επισημάνω πως το έτος 1998 ουδείς μπορούσε να υποπτευθεί πως η SIEMENS Ελλάδος υπήρχε ενδεχόμενο να διακινεί μη νόμιμα χρήματα, ούτε καθ’ υπαινιγμό ο Χριστοφοράκος ζήτησε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην τα διαβάζετε, όμως. Έχουν κατατεθεί στα Πρακτικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας τα λέω αυτά, κύριε Πρόεδρε, διότι εδώ στην Επιτροπή υπάρχει η κατάθεση της ερώτησης που κατέθεσα τον Ιούνιο του 1998 προς τον Υπουργό Μεταφορών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μάλιστα, τότε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος, προς τιμήν του άσκησε και δίωξη στο Ναυπλιώτη κ.λ.π.

Στο τέλος ο κ. Τσουκάτος, κύριε Πρόεδρε, παρ’ ότι ο ίδιος αποδέχεται ότι έχει παραβεί στην εκλογική νομοθεσία, παρ’ ότι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ που έχει αρνηθεί ότι έχει πάρει αυτά τα χρήματα, επικαλείται και τον Πρωθυπουργό και είναι προκλητικό. Λέει: «Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί πως πρόσφατα ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κομοτηνή (28/5/2010) είπε: Είμαστε όλο συνυπεύθυνοι για τις πρακτικές του παρελθόντος».

Και λέει εν συνεχεία: «Σωστά, μόνο εγώ, όμως, έχω αναλάβει την ευθύνη και το κόμμα, μου ανέστειλε την κομματική μου, αν και έπραξα σύμφωνα με την πολυετή πρακτική, την οποία ακολουθούσε».

Και βέβαια προκύπτουν, κύριε Πρόεδρε, εδώ τα αδικήματα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, κύριε συνάδελφε, επιμένετε, όμως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελειώνω, λέγοντάς σας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, πώς τελειώνετε; Μας έχετε «τελειώσει» εδώ πέρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε! Κατηγορεί τον Πρωθυπουργό, κατηγορεί τα κόμματα για μία τακτική δική του και αυτό το καταθέτω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, κύριε συνάδελφε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μην σας ενοχλεί, κύριε Βαλυράκη!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι με ενοχλεί;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω ότι το κόμμα σας έχει απαντήσει και ο Παπανδρέου –και εγώ πιστεύω τον Πρωθυπουργό- ότι δεν έχουν μπει στο ταμείο, διότι εάν ισχύουν αυτά τα οποία λέει ο κύριος Τσουκάτος, εγώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Καμμένε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα με αφήσετε να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, για να σας εξηγήσω για ποιο λόγο τα επικαλέστηκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, επιμένετε συνεχώς να δυσκολεύετε την Επιτροπή να μπει μετά το 2004. Συνεχώς…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε; Πάρτε το πίσω τώρα. Εάν κάποιος εδώ μέσα δεν βάζει όριο, είμαι εγώ. Εγώ δεν είμαι ούτε συμμέτοχος σε εταιρεία με πρόσωπα συγγενείς Πρωθυπουργών ούτε μπίζνες κάνω. Εάν είναι κάποιοι οι οποίοι είναι από το κόμμα μου και είναι υπεύθυνοι, θα τους στείλω πρώτος.

Θέλω να ανακαλέσετε τώρα. Εάν δεν ανακαλέσετε τώρα δημοσίως, εγώ αποχωρώ από την Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δικό σας θέμα. Το κόμμα σας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ανακαλέστε ότι εγώ ως μέλος της Επιτροπής προσπαθώ να κωλυσιεργήσω το έργο 2004. Ανακαλέστε τώρα! Ανακαλέστε αυτό που είπατε, αλλιώς θα καταθέσω πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου. Ανακαλέστε τώρα ή θέτω πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέστε πρόταση μομφής.

Κύριε συνάδελφε, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δύο φορές αρνήθηκε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, είμαι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. Δεν επιτρέπω, λοιπόν, σε εσάς να μου λέτε ότι κωλυσιεργώ το έργο της Επιτροπής για να μην διερευνηθούν  το 2004. Θα ανακαλέσετε πρώτα και μετά θα συζητήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ κύριε! Εάν προεδρεύατε, να το καταλάβω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ζητήσετε συγνώμη και θα ανακαλέσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ! Είστε το πρόβλημα στην Επιτροπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαι το πρόβλημα στην Επιτροπή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ε, βέβαια. Δεν αφήνετε την Επιτροπή να προχωρήσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ανακαλέσετε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε ασκήσει μομφή κατά του προσώπου μου ότι κωλυσιεργώ το έργο 2004. Εγώ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να ανακαλέσετε τώρα αυτό που είπατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ή θα ανακαλέσετε ή θα καταθέσω αίτηση μομφής κατά του προσώπου σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να καταθέσετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολύ καλώς! Αφού το επιθυμείτε, καταθέτω πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, διότι με την ιδιότητα του Προέδρου ανέφερε για μέλος της Επιτροπής ότι κωλυσιεργεί το έργο της Επιτροπής για τη διερεύνηση του 2004.

Τέτοια μομφή εγώ δεν τη δέχομαι. Και δεν τη δέχομαι, διότι αυτή η μομφή με ενοχλεί και ως Βουλευτή και ως μέλος της Επιτροπής. Λειτουργώ χωρίς να έχω κομματικές παρωπίδες. Ψάχνω και τις υποθέσεις που αφορούν και το 2004 και το 2008 και το 2009. Εγώ δεν κάνω δημόσιες δηλώσεις. Ή θα ανακαλέσετε τώρα ή θα αναγκαστώ να θέσω και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το Προεδρείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ο κ. Ρήγας έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, συνηθίζεται πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής με την ακρόαση των καταθέσεων των μαρτύρων να συζητούμε ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα. Εάν, όμως, αφήσουμε τη διαδικασία χαλαρή, θα καταλήξουμε να έχουμε πιο συχνά φαινόμενα σαν και αυτά.

Και τι θέλω να πω; Δώσατε τον λόγο στον κ. Τζαβάρα, ο οποίος έβαλε μία σειρά θεμάτων. Καλώς! Από εκεί και πέρα, ο κ. Καμμένος μπήκε επί της ουσίας. Διάβασε το κείμενο της αγωγής που του έχει κάνει ο κ. Τσουκάτος και άρχισε να κάνει κρίσεις επί του κειμένου της αγωγής και να εξάγει συμπεράσματα.

Αυτό θεωρώ ότι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει σε μια άλλη στιγμή και σε μια άλλη διαδικασία, όμως θα πρέπει και εσείς τη διαδικασία να την ελέγξετε, έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο μέλλον σε τέτοιου είδους συγκρούσεις. Εάν θέλετε,εγώ  για τον κ. Καμμένο θα έλεγα ότι δεν είναι αυτό το πράγμα σύμφωνο με την σημερινή του στάση, όμως ισχύει ότι αντικειμενικά «τρώγοντας» μία ώρα με ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα διαδικαστικά και δευτερεύοντα, κωλυσιεργεί η Επιτροπή.

Αυτό συμβαίνει. Μην αφήνετε το ζήτημα να βγαίνει έξω από τα όρια του διαδικαστικού. Θα πρέπει να μαζέψουμε λίγο τη διαδικασία. Μπορεί να έχει δίκιο για το θέμα που έθεσε, αλλά δεν είναι της στιγμής αυτό το πράγμα.

Αντικειμενικά, λοιπόν, πρέπει να διευκολύνουμε όλοι μας και ο κ. Καμμένος για να μπούμε στην ουσία. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Εγώ για αυτό ήθελα να τοποθετηθώ και όχι επ’ αυτών που είπε ο κ. Τζαβάρας. Αυτό θα το κάνουμε στη συνέχεια. Όμως, σας παρακαλώ, να πέσουν οι τόνοι, να ηρεμήσουμε και να καταλάβει ο καθένας ότι και αθέλητα ίσως δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της Επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, εγώ σας είπα εκ προοιμίου ότι δεν έχουμε χρόνο. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να βοηθάτε το Προεδρείο. Εγώ με ευγένεια προσπαθώ να συνεννοηθώ με όλες τις πτέρυγες και με όλους τους συναδέλφους. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να ανταποκρίνεστε στην παράκληση.

(TL)

(1TS)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο ένα λεπτό, στο πνεύμα που λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Παφίλης, θα σας δώσω το λόγο μετά.

Ορίστε, κύριε Παφίλη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σέβομαι όσα ειπώθηκαν πριν. Δηλαδή, πέρα από την ουσία – δεν μπαίνω στην ουσία – είναι βασικό να τηρήσουμε τις διαδικασίες. Τίθεται ένα θέμα από τον οποιονδήποτε, από τον κ.  Τζαβάρα ή δεν ξέρω από ποιον. Έχουμε ζητήσει το λόγο να τοποθετηθούμε. Να προσδιορίζουμε κατ’ αρχήν ποια είναι τα θέματα που έχουμε να κουβεντιάσουμε. Είναι ένα, δύο, τρία. Να δίνεται ο λόγος σε όποιον τον ζητάει, να τοποθετείται σύντομα και να προχωράμε παρακάτω. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα. Τρώμε δυο-τρεις ώρες κάθε φορά για διαδικαστικά θέματα.

Δεν μπαίνω στα θέματα της ουσίας, αν υπάρχει δίκιο ή άδικο. Και επειδή τέθηκαν, λοιπόν, αυτά τα πράγματα, σε δύο λεπτά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ, κύριε συνάδελφε, αλλά πρέπει όλοι εκεί να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, συμφωνώ. Δεν θέλω να κάνω παρατήρηση, μην μου απαντάτε όμως. Θέλω δυο λεπτά, να τοποθετηθώ για τα δύο θέματα που τέθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα έχετε, κύριε συνάδελφε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πρώτον, αυτό το θέμα των διαρροών και το τι γράφεται στις εφημερίδες, το λιγότερο είναι προσβλητικό και κοροϊδία. Δηλαδή, με ρωτάγανε χθες το πρωί αν θα πάω στη Γερμανία και στην Ελβετία. Δεν είχα προλάβει να δω το δημοσίευμα που έλεγε ότι θα πάμε και μάλιστα έγραφε και ποια πρόσωπα θα πάμε. Προφανώς από κάπου δόθηκε. Δεν κατηγορώ κανέναν γι’ αυτό.

Όμως όσον αφορά τα θέματα των εγγράφων, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν χιλιάδες έγγραφα στη δικογραφία. Και είναι πρακτικά αδύνατον να μπορεί να τα δει κανείς όλα. Ούτε μπορεί να έχουμε δέκα πέντε ανθρώπους, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, να ασχολούνται με τη δικογραφία. Αυτά θα έπρεπε να τα κάνουν οι μηχανισμοί της Βουλής κανονικά και να τα δίνουν. Αλλά αυτό δεν το σχολιάζω.

Εγώ πολιτικό σχόλιο θέλω να κάνω μόνο γι’ αυτό. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Εδώ υπάρχει ένα παιχνίδι αντιπερισπασμών και εντυπώσεων, το οποίο παίζεται. Δεν έχω στοιχεία, για πρόσωπα, αλλά φαίνεται ότι ακόμα το παίζουν. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση σαν κόμμα και προσωπικά να μπω σε τέτοιες διαδικασίες, αν αύριο βρω ένα έγγραφο, αν το στείλω πρωτοσέλιδο στο «Ριζοσπάστη». Δεν παίζουμε με αυτό. Θεωρούμε ότι γίνεται αποπροσανατολισμός και μάλλον χειρότερη γίνεται η κατάσταση με όλες αυτές τις διαρροές, όλες οι εφημερίδες κάθε μέρα πολιτικό κουτσομπολιό. Δεν λέω καλώς ή κακώς. Αλλά υπάρχει πολιτικό κουτσομπολιό και δημιουργία κλίματος κανιβαλισμού.

Και παράλληλα λέω – ας μπει και στα Πρακτικά – να δοθούν και οι κατάλογοι των δημοσιογράφων, για να δούμε πού ήταν στα μισθολόγια. Να δοθούν τα ονόματα των δημοσιογράφων όλων, για να δούμε τώρα ποιος ταΐζει ποιον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς δεν έχουμε λίστα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, το ξέρω. Έχουμε στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου παρέλαση δημοσιογράφων. Αλλά σε ό,τι με αφορά, το είπα από την αρχή, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το ημερολόγιο Χριστοφοράκου σαν σοβαρό στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι μια ένδειξη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά αυτό που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι όσοι έχουν έρθει εδώ, εκτός από έναν, έχουν αρνηθεί αυτό που γράφει το ημερολόγιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η κα Τσακάλου όμως, η συντάκτρια του ημερολογίου…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επιμένει η κα Τσακάλου.

Το τρίτο, που είναι και σοβαρό θέμα, αφορά αυτό το θέμα που προέκυψε με την κλήτευση του κ. Σημίτη. Εγώ, επειδή δεν χαρίζομαι σε κανέναν, θέλω να πω ότι οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται στα μέσα ενημέρωσης. Γίνονται στην Επιτροπή. Έκανα και δήλωση γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και από τα στοιχεία που προκύπτουν στη δικογραφία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, λέω ότι οι προτάσεις αυτές, όπως και να γίνονται, καλό είναι να γίνονται στην Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και εφόσον προκύπτουν στοιχεία από τη δικογραφία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά την ουσία, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση αρχής που έχουμε, ότι δεν έχουμε αντίρρηση να κληθεί ο οιοσδήποτε – και κανένας μα κανένας δεν είναι εκτός κλήτευσης…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνούμε απολύτως.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: … ο οποίος θα εκτιμηθεί ότι μπορεί να προσφέρει στην Επιτροπή. Βεβαίως, υπάρχει ένα δεδομένο: η πολιτική ευθύνη των Πρωθυπουργών – δεν θέλω να ονοματίζω – είναι δεδομένη και είναι τεράστια, πελώρια, γιατί επί αυτών των Κυβερνήσεων έγιναν όσα έγιναν. Για μας είναι και μεγαλύτερη η πολιτική ευθύνη για άλλα πράγματα.

Το πότε θα κληθεί και με ποια διαδικασία, εμείς είμαστε έτοιμοι και να ακούσουμε προτάσεις και να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία που θα είναι ουσιαστική, δεν θα έχει στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις, ούτε συμψηφισμούς, ούτε αντιπερισπασμούς, αλλά να υπάρξει κατάθεση αν γνώριζαν, τι γνώριζαν και αν μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής.

Αυτά και ευχαριστώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί προσωπικού θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, γιατί έγινε αναφορά σε κάτι που θεωρεί ο κύριος συνάδελφος ότι έχω κάνει. Θέλω να το διευκρινίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ένα λεπτό, αλλά να μη βάλουμε και προσωπικά θέματα τώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το λέω με πολλή εκτίμηση και πολύ σεβασμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, κι εγώ με εκτίμηση και σεβασμό σε όλους το λέω. Αλλά πρέπει να κινηθεί γρήγορα η δουλειά μας. Τελειώνει γρήγορα ο πολιτικός μας χρόνος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι.

Πράγματι, εγώ έκανα μια δήλωση για την αναγκαιότητα της παρουσίας του κ. Σημίτη στην Επιτροπή. Η δήλωση αυτή έγινε πράγματι σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το αίτημα όμως για να κληθεί γίνεται σήμερα εδώ.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Έχει γίνει, κύριε συνάδελφε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως, όπως λέει και με διορθώνει η κα Κόλλια, το αίτημα αυτό έχει γίνει με τον κατάλογο που έχει υποβάλει η κα Κόλλια για το C4I.

Αυτό όμως που θέλω να πω είναι το εξής: ή αποφασίζουμε και δεν εμφανίζεται κανένας από εμάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι αυτό θα είναι το καλύτερο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: … και εγώ συμφωνώ και δεσμεύομαι από σήμερα. Ή δεν μπορούμε τελικά όπου μας βολεύει να εμφανιζόμαστε και όπου πάει κάποιος συνάδελφός μας να εμφανιστεί και λέει κάτι στο οποίο εν πάση περιπτώσει νομίζουμε ότι υπερβαίνει κάποιο όριο ή δεν είναι σύμφωνο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν θέλετε να περιφρουρήσουμε την Επιτροπή μας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ το λέω στην Επιτροπή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): … ιδιαίτερα στη φάση που μπαίνουμε, θα συνιστούσα συστολή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν αποφασίσετε να μην εμφανιστούμε σε κανέναν μέσο μαζικής ενημέρωσης, εγώ θα το τηρήσω ευλαβικά αυτό το μέτρο. Αλλά να είναι για όλους το ίδιο και με την ίδια ένταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν μπορώ να αστυνομεύσω…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό να δώσω μια διευκρίνιση. Δεν είχε καμία έννοια προσωπικής αιχμής στον κ. Τζαβάρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και η τοποθέτηση του κ. Τζαβάρα ήταν τέτοια.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η δική μου η τοποθέτηση ήταν πολιτική τοποθέτηση. Δεν είχε να κάνει με τον κ. Τζαβάρα προσωπικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο. Και ο χειρισμός από τον κ. Τζαβάρα ήταν…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, το λέω για να είμαστε ξεκαθαρισμένοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, γιατί είπα ότι τα ίδια γίνονται και από την άλλη πλευρά και πολύ χειρότερα, και με τις διαρροές και τα διάφορα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή ο κ. Τζαβάρας έβαλε ένα ζήτημα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Να μιλήσουμε κι εμείς, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριε Γρηγοράκο, σας είδα, αλλά είχε ζητήσει το λόγο ο κ. Αϊβαλιώτης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά με τη σειρά σας. Όπως ξέρετε, προηγούνται τα κόμματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και υπάρχει και θέμα, γιατί αναφερθήκατε σε μέλος της Επιτροπής και είπατε ότι πάει να συγκαλύψει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ είχα γραφτεί δεύτερος στη λίστα, μιλάω τρίτος-τέταρτος. Δεν πειράζει. Εντάξει. Ας αφήσουμε τα κόμματα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Άλλος δεν μιλάει και καθόλου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άλλος δεν μιλάει και καθόλου. Ευχαρίστως, κύριε Πρόεδρε, παραχωρώ τη θέση μου…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αϊβαλιώτη, εγώ θα πρότεινα να αποφασίσουμε – αυτό είναι θέμα συνείδησης και πολιτικής συμπεριφοράς – να περιφρουρήσουμε την Επιτροπή μη τροφοδοτώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τουλάχιστον με την παρουσία μας. Συμφωνείτε σε αυτό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τώρα, σε αυτό εγώ, κύριε Πρόεδρε, διαφωνώ πλήρως, αλλά δεν επιβάλλω σιωπητήριο. Διότι εδώ γίνεται χαμός και μάλιστα όσοι έχουμε εμφανιστεί, λέμε πολύ θετικά πράγματα για την Επιτροπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ δεν βάζω θέμα σε ψηφοφορία, διότι μέχρι στιγμής έχουμε ομοφωνία. Εάν είναι να πάμε σε πλειοψηφίες….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα είμαι πολύ σύντομος. Σας παρακαλώ να λυθεί το θέμα με τον κ. Καμμένο. Το ξέρω ότι είστε ευγενέστατος, δεν το εννοούσατε. Κάνει προσπάθεια μεγάλη ο Καμμένος. Τώρα, κακά τα ψέματα, όπως και όλοι μας, δεν είναι τροχοπέδη ο Πάνος ο Καμμένος στις εργασίες της Επιτροπής. Είναι εξαιρετικός συνάδελφος. Ούτε το εννοούσατε. Όλοι σας σεβόμαστε και σας αγαπούμε. Να θεωρηθεί λήξαν, να τελειώσει και το θέμα της μομφής, να ξεμπλέξουμε από αυτό, να προχωρήσουμε. Πρώτον αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν, κύριοι συνάδελφοι, βοηθάτε το Προεδρείο – εκτός αν έχετε πρόβλημα με το Προεδρείο και να μου το πείτε – τότε δεν θα υπάρχει θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με την ανοχή του κυρίου συναδέλφου, να κάνω μια πρόταση; Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να αποσυρθούν όλα όσα ελέχθησαν: και το δικό σας περί του….

(ΡΕ)

(1TL)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά μη μου λέτε αύριο ότι σβήσαμε τα Πρακτικά, γιατί αυτό το έχω δει επανειλημμένα στον Τύπο. Κάνετε πρόταση, όμως, κύριοι συνάδελφοι -και έχω παραπάνω από μια περιπτώσεις- να διαγραφούν τα Πρακτικά και μετά με καταγγέλλετε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν υπάρχει και άλλος συνάδελφος από οποιοδήποτε κόμμα εδώ μέσα, που να έχει την άποψή σας, ότι κωλυσιεργώ το έργο για τη διερεύνηση για το 2004, εγώ θα αποχωρήσω και θα παραιτηθώ και από Βουλευτής, έστω και ένας εάν έρθει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα λεπτό…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό να το πάρετε πίσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να το θεωρήσουμε λήξαν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πρέπει να θεωρηθεί λήξαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ σέβομαι όλους τους συναδέλφους. Πράγματι, ο κ. Καμμένος είναι ένας συνάδελφος, ο οποίος είναι δραστήριος και όχι μόνο είναι δραστήριος, αλλά και αποτελεσματικός. Θα παρακαλούσα, όμως, και τον κ. Καμμένο και όλους τους συναδέλφους να με διευκολύνετε. Δεν μπορεί κανείς συνάδελφος να παίρνει το λόγο και να μην αφήνει το μικρόφωνο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι άλλο και άλλο είναι το  «κωλυσιεργώ»…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, να αγωνίζομαι να σας σταματήσω, κύριε συνάδελφε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …κωλυσιεργώ για το 2004! Αυτό είναι μομφή, ότι κρύπτουμε κλέπτες συναδέλφους μας! Εγώ τέτοια μομφή δεν την δέχομαι από εσάς! Να το πάρετε πίσω και θα τελειώσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Διαγράφονται όλα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να διαγραφούν…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, μένει το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια Εξεταστική Επιτροπή με ομοφωνία της Βουλής, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και μετά από δύο ψηφοφορίες, οι οποίες παλαιότερα κατέστησαν…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας έφαγε η πολυλογία! Με δύο κουβέντες θα το είχαμε λύσει! Παρακαλώ να διευκρινίσετε ότι δεν είχε προσωπική αιχμή αυτό που είπατε, αλλά εννοούσατε ότι η ανάγνωση όλου του περιεχομένου της αγωγής επιφέρει καθυστέρηση της συζητήσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι προφανές, κύριε συνάδελφε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτό εννοούσατε, εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αϊβαλιώτη, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ και εγώ, όπως παρακάλεσε και ο κ. Τζαβάρας, να μας μοιραστεί το περίφημο e-mail, για να δούμε τι είναι. Παρακαλώ, επίσης, να εξετάσουμε το θέμα των κατασχέσεων υπέρ του δημοσίου περιουσιακών στοιχείων ανθρώπων που εμπλέκονται, πολιτικών δηλαδή, και ας έχει υπάρξει παραγραφή με το γνωστό νόμο κ.λπ.. Να υπάρξει, να διερευνηθεί και να πιστοποιηθεί ότι μπορεί το δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την ζημιά που έχει πάθει. Όλος ο κόσμος φωνάζει να μπει ένας φυλακή, αλλά και να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα. Αυτή είναι η αλήθεια. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, λαϊκίστικο, ξελαϊκίστικο, αυτό θέλει ο κόσμος και πρέπει να γίνει, για να υπάρξει μια λύση συγκεκριμένη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρέπει εδώ να κάνετε και προσδιορισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνοι. Είπαμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και νομίζω ότι οι νομικοί είναι πολύ πιο έμπειροι από εμένα και γνώστες…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε συνάδελφε, μπορώ να κάνω επ’ αυτού μια συγκεκριμένη πρόταση, εάν μου επιτρέπετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σήμερα η ελληνική έννομη τάξη διαθέτει και ένα νόμο, τον οποίο ψηφίσαμε πριν από μια εβδομάδα, εάν δεν απατώμαι. Με το νόμο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από καταγγελία, μπορεί να διατάζει εξατομικευμένο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης και μετά απ’ αυτόν τον έλεγχο, εάν προκύψει ακάλυπτη περιουσία από τα εισοδήματά του, αυτή δημεύεται. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, υπάρχει ο ν.3691 ο οποίος τιμωρεί την κατοχή περιουσιακού στοιχείου, η οποία έχει αποκτηθεί με χρήματα που έχουν προκύψει από τα βασικά εγκλήματα της δωροδοκίας και μιας σειράς άλλων τέτοιων περιπτώσεων. Εδώ, στην Επιτροπή –το ετοίμασε, σε συνεργασία μαζί μου και κατόπιν εντολής που δώσατε, η κυρία Τσόνογλου- έχουμε μια αίτηση την οποία απευθύνουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι να ενεργήσουν τα δέοντα, προκειμένου όλοι όσοι έχουν υπάρξει Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, να έχουν κατά προτεραιότητα τον έλεγχο που επιβάλλουν οι ως άνω διατάξεις που ανέφερα και οι νόμοι, ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αποτελέσματα.

Εγώ προτείνω και στον κ. Καστανίδη -αλλά να είναι και της Επιτροπής μας αυτό μια θέση για πρόταση προς νομοθέτηση- ότι σε περίπτωση που βρεθεί ότι κάποιο ακίνητο Υπουργού ή περιουσιακό στοιχείο Υπουργού ή Υφυπουργού ή οποιουδήποτε άλλου κρατικού λειτουργού δεν καλύπτεται από τη μέχρι την απόκτηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου εισοδηματική του κατάσταση, επ’ αυτού και να δημεύεται και να αναρτάται επιγραφή που να λέει ότι «αυτό το συγκεκριμένο κτίριο το είχε αποκτήσει ο τάδε ο οποίος υπέστη το νόμιμο έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι η εισοδηματική του κατάσταση δεν επαρκεί, για να καλύψει την απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου».

Κύριε Πρόεδρε, να σας πω κάτι; Επιτέλους, δεν μπορούμε να λέμε «γιατί δεν ρίχνουμε ανθρώπους στις φυλακές;», όπου κανείς δεν θα θυμάται ποιος είναι αυτός μετά από πέντε ή δέκα χρόνια ή τι έκανε, αλλά με αυτήν την πινακίδα, η οποία είναι ακριβώς υποχρέωση που έχουμε απέναντι στη διασφάλιση όρων διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με αυτήν, λοιπόν, δεν είναι απλώς διαπόμπευση, είναι στιγματισμός, τον οποίο αξίζουν όλοι αυτοί που είναι επίορκοι πολιτικοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αϊβαλιώτη, μπορείτε να συνεχίσετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ πολύ να ενημερωθεί το ΣΔΟΕ ότι δεν θέλουμε να μας ξεσκαρτάρει τίποτα για λογαριασμό μας. Ό,τι πήρε, επειδή μπουκάρισε προχθές στη SIEMENS, να μας τα στείλει, διότι άκουσα κάποιες διαρροές, αν δεν κάνω λάθος και τον κ. Καπελέρη, ο οποίος είπε ότι θα ξεσκαρτάρει τα άχρηστα και θα μας τα στείλει. Να μην επεξεργαστεί τίποτα ο κ. Καπελέρης, αλλά να μας τα στείλει όπως είναι, διότι βαρέθηκα να ακούω για λίστες με δημοσιογράφους, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους. Να μας στείλει ό,τι είναι και εμείς θα τα ξεσκαρτάρουμε από μόνοι μας. Δεν έχουμε ανάγκη να μας ξεσκαρτάρει τίποτα ο κ. Καπελέρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καίτοι δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα, είναι σοβαρό ζήτημα. Υπάρχει μια επιστολή του κ. Σόμπολου της ΕΣΗΕΑ, η οποία έφθασε και στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Εξεταστικής. Η απάντηση είναι ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της δικογραφίας δεν έχουμε εμείς τέτοια λίστα για τους δημοσιογράφους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχει βρει, δηλαδή, ονόματα το ΣΔΟΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, εμείς δεν έχουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Να μας πει ο κ. Καπελέρης τι γίνεται. Να μας στείλει τους φακέλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αϊβαλιώτη, αντιλαμβάνεστε ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Μαντέλη έφυγαν δύο αιτήματα από εδώ. Το ένα αφορούσε το ΣΔΟΕ για τη δέσμευση όχι του λογαριασμού δώρων, αλλά του συνόλου των σκληρών δίσκων του λογιστηρίου. Άρα, είναι ευρύτερο το ζήτημα και δεν είχε να κάνει με τα δώρα προφανώς, είχε να κάνει με όλο τον έλεγχο. Το ΣΔΟΕ θα κάνει τη δουλειά του. Θα στέλναμε την κυρία Νικολακέα να μας φέρει το περιεχόμενο των σκληρών δίσκων. Όμως, το ΣΔΟΕ θα μας δώσει όλο το υλικό, αλλά ταυτόχρονα θα συλλέξει, θα διασταυρώσει και θα αξιοποιήσει και για λογαριασμό του, επίσης, το υλικό αυτό. Έγινε σαφές;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, το ΣΔΟΕ θα μας στείλει το υλικό και την έκθεσή του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ένα θέμα είναι και το πότε θα μας τα στείλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όποτε τελειώσει. Δεν θέλω να παρέμβω, όμως έχω την αίσθηση ότι κάποιες ημέρες ακόμα θα ασχολείται με την περισυλλογή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Διότι ακούω για λίστες και διαρροές…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολλά διαρρέουν, αλλά ας μείνουμε σε αυτά που εμείς γνωρίζουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τέλος, εγώ δεν κατάλαβα γιατί η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Τζαβάρας είπαν να κληθεί η κυρία Τζαβέλλα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, απλώς μου μυρίζει απόπειρα συμψηφισμού, ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Καμία αντίρρηση να κληθεί και η κυρία Τζαβέλλα. Όμως, πριν από την κυρία Τζαβέλλα, η οποία διετέλεσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα διευθύντρια –δεν ξέρω ακριβώς τη θέση της- στην INTRAKOM, να κληθεί ο κ. Κόκκαλης. Αυτή είναι η πρόταση του ΛΑΟΣ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει ήδη η πρόταση για τον κ. Κόκκαλη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πρώτα ο κ. Κόκκαλης και μετά η κυρία Τζαβέλλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξαναλέω, όμως, και σας παρακαλώ να δούμε τους χρόνους και το πώς κατευθύνουμε την Επιτροπή μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι, για να μην υπάρχουν πυροτεχνήματα, κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ένα ζήτημα είναι να δούμε πώς υπηρετείται η ανακριτική διαδικασία μέσα στην Επιτροπή μας, γιατί πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε. Ήδη δουλεύουμε τρεις μήνες και έχουμε τελειώσει τα δύο από τα περίπου εννέα κεφάλαια που έχουμε. Άρα, πρέπει να επιταχύνουμε.

(ML)

(PE)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να μπούμε στην ουσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο, για δύο λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πάρω το λόγο, σε συνάρτηση με τα ειπωθέντα από τους συναδέλφους για το θέμα της στάσης της Επιτροπής στα ΜΜΕ. Εγώ χθες το βράδυ και πιθανόν να είμαι και ένας ο οποίος πυροδότησε κάποιες καταστάσεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, να μην αισθάνεστε άσχημα. Εδώ είσαστε στην Επιτροπή.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δεν αισθάνομαι άσχημα. Εξέφρασα την άποψή μου, την οποία στηρίζω και δεν έχω κανένα λόγο να μη τη στηρίζω. Εχθές το βράδυ όμως σε μία εκπομπή είδα ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε κανάλια τα οποία επηρεάζουν πάρα πολύ την κοινή γνώμη και πυροδοτούν κάθε μέρα μία κατάσταση εναντίον του κοινοβουλευτισμού και εναντίον των Βουλευτών την οποία προσωπικά θεωρώ απαράδεκτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ θα ήθελα από τους συναδέλφους το εξής. Μία αυτοσυγκράτηση γιατί η εξουσία που λέγεται ΜΜΕ είναι τόσο ανθρωποφάγος και θέλει να δημιουργήσει τέτοια κρεατομηχανή στο λαό και τέτοιες αντιδράσεις του λαού που είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εμείς τουλάχιστον, απ’ όσο ξέρω οι περισσότεροι από εμάς, ούτε Υπουργοί έχουν κάνει ή οτιδήποτε, αλλά και αυτοί που έχουν κάνει Υπουργοί δεν έχουν δώσει δικαίωμα σε κανέναν και δεν μπορούμε σήμερα ειλικρινά να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους της Αθήνας, τους πολίτες οι οποίοι όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε είναι ικανοί να μας χλευάσουν, να μας προπηλακίσουν, να μας υβρίσουν, να μας εξευτελίσουν. Είναι εντυπωσιακό.

Η παράκληση και γι’ αυτό πήρα το λόγο κύριε Πρόεδρε, είναι η εξής: Δεν είναι δυνατόν το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να μην παίρνει θέση για την προτροπή στο λαό από δημοσιογράφους και κανάλια εναντίον δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτών, όπως συνέβη εχθές το βράδυ στη συγκεκριμένη εκπομπή που επετέθησαν μετά μανίας συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, συγκεκριμένου μέσου μαζικής ενημέρωσης εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πραγματικά αυτό ήταν απαράδεκτο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Υπάρχουν και όρια συμπεριφοράς, κύριε Πρόεδρε. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τους έβαλαν εκεί και με τι προσόντα; Εάν τους έβαλαν με τα προσόντα του αναρχοαυτόνομου που πυροδοτεί καταστάσεις στην κοινωνία, είναι άλλο θέμα, κυριε Πρόεδρε. Αλλά η Δημοκρατία έχει ασφαλιστικές δικλίδες και οφείλει να τις πάρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μία από τις δικλίδες και τις άμυνες της Δημοκρατίας είναι θεσμικά η Εξεταστική Επιτροπή. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ που το λέτε και αξιοποιώ την τοποθέτησή σας για να συστήσω στους συναδέλφους αυτοσυγκράτηση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και όχι μόνο αυτοσυγκράτηση, αλλά όταν «βγαίνουν» παρακαλώ να έχουν μελετήσει καλά τη δικογραφία. Θερμή παράκληση. Διότι βγαίνουμε και δεν ξέρουμε όλο το εύρος και αρχίζουμε και παλεύουμε με διαρροές από την Επιτροπή και τη δουλειά μας. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι και πολύ έξυπνο να το κάνουμε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Πάντως είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και θέλω να το πω στους συναδέλφους. Πιστεύω ότι δεν θα υποστεί κανένας από εμάς αυτή τη βία που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα των 8.00΄ το βράδυ προτρέπουν τους πολίτες εναντίον του κοινοβουλευτισμού και εναντίον της Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ας κρατηθούμε, λοιπόν, λίγο πιο προς τα μέσα και ας οργανώσουμε τη δουλειά μας ώστε να βγαίνει ποιοτική και αποτελεσματική και νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ΜΜΕ. Φαντάζομαι ότι θα εξουσιοδοτείτε τον Πρόεδρο για τα Μέσα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν εξουσιοδοτούμε για τίποτα. Και παρακαλώ βέβαια, μιας και το θέσατε, από τούδε και στο εξής ειδικά ο Πρόεδρος να μη βγαίνει στα Μέσα εάν προηγουμένως δεν έχουμε συνεννοηθεί για το περιεχόμενο αυτού που θα ανακοινώσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να προλαβαίνετε λοιπόν, να με ενημερώνετε για τις προτάσεις σας. Κύριε Τζαβάρα, έχετε όλη την ευχέρεια πρόσβασης και θα παρακαλούσα την επόμενη φορά που θα έχετε ερωτηματικά να επικοινωνείτε μαζί μου. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε και εσείς και όλοι οι συνάδελφοι. Προτού, λοιπόν, βγάλουμε τριβές και διαφορετικές απόψεις που είναι μοιραίο να υπάρχουν, αλίμονο αν δεν υπάρχουν και δεν υπάρξουν, είμαι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή, ανά πάσα ημέρα και ώρα για οποιοδήποτε θέμα.

Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο και παρακαλώ να τελειώσουμε τη συζήτηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα έλεγα ότι μέχρι πριν από τρεις-τέσσερις ημέρες υπήρχε μία καλή παρουσία των μελών της Επιτροπής που έβγαιναν στα Μέσα. Είχαν αυτοσυγκράτηση, έλεγαν πράγματα τα οποία πραγματικά είχαν δειχθεί και όλοι στην κατεύθυνση του ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να βγάλει πόρισμα. Εδώ και τρεις ημέρες αυτό έχει αλλάξει.

Παρακολούθησα εχθές μία πολύ καλή συζήτηση του κ. Νεράντζη και του κ. Αηδόνη, αλλά παρακολούθησα και άλλες οι οποίες εκθέτουν την Επιτροπή για δύο λόγους: Η πρώτη παρέμβαση η οποία έγινε από τους συναδέλφους ευθέως σας κατήγγειλε ότι δώσατε χαλκευμένο έγγραφο προκειμένου να δημιουργηθούν εικονικές εντυπώσεις για Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας. Το δεύτερο που φάνηκε, όχι ευθέως, αλλά από την όλη στάση του συναδέλφου κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος πράγματι κάνει πολύ δουλειά στην Επιτροπή, εχθές που τον παρακολούθησα εμμέσως σας κατήγγειλε ότι μαζί με το ΣΔΟΕ πάτε να κουκουλώσετε τη δουλειά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Λάθος καταλάβατε. Το αντίθετο είπα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εμμέσως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ούτε εμμέσως ούτε αμέσως.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα δούμε την κασέτα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποια κασέτα, σε ποια εκπομπή; Έχω βγει σε δεκαπέντε εκπομπές. Ποια κασέτα, ποια εκπομπή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εμείς είμαστε ακροατές, είμαστε τηλεθεατές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σε ποια εκπομπή και σε ποιο σταθμό σας ρωτώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και στις δύο εκπομπές που πήγατε με τις λίστες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν πήγα σε δύο εκπομπές, πήγα σε τέσσερις, αλλά πείτε μου ποια εκπομπή εννοείτε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι ότι όταν παρουσιάζετε μία τέτοια εικόνα ότι η Επιτροπή είναι υποχείριο και δεν έχει αυτό το στόχο, τότε πραγματικά αναιρείται η πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υποχείριο ποιανού, η Επιτροπή;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αορίστως και γενικώς ότι υπάρχει μία συμπαιγνία με το ΣΔΟΕ για να μην έρθουν τα στοιχεία εδώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είστε ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που κατάλαβε κάτι τέτοιο. Επαινέθηκε εκατό φορές από εμένα ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το χαρτί του. Επαινέθηκε γιατί έβαλε το ΣΔΟΕ να τρέχει και να κάνει τη δουλειά του και μου λέτε τώρα ότι είπα για τον κ. Βαλυράκη αυτό το πράγμα; Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε, αλλά λάθος καταλάβατε. Τι να σας πω; Είμαι πολύ ευγενής. Κατάλαβε κάποιος άλλος συνάδελφος τέτοιο πράγμα;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η επίκλησή σας για αυτοσυγκράτηση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν θα μου το λέτε εμένα αυτό. Τέσσερις μήνες δεν κάνω εγώ διαρροές έξω από την αίθουσα. Δεν θα μου το λέτε εσείς αυτό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εγώ δικαιούμαι να το λέω, διότι ως τηλεθεατής μόνο σας κρίνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν με κρίνετε ως τίποτα. Ούτε υποδείξεις δέχομαι. Τέσσερις μήνες κάνω τη δουλειά μου. Άλλοι έκαναν διαρροές έξω από την αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ πολύ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εν πάση περιπτώσει εγώ θέλω από εσάς απάντηση και στα δύο. Και στο θέμα της χάλκευσης του εγγράφου, του mail και στο θέμα του τι γίνεται με το ΣΔΟΕ. Θέλω επί της ουσίας απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ό,τι αφορά το ΣΔΟΕ απάντησα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σε ό,τι αφορά το έγγραφο θα ήθελα επί προσωπικού να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάλι επί προσωπικού, κύριε συνάδελφε; Είναι η δεύτερη φορά που ζητάτε επί προσωπικού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, με εγκαλεί ο συνάδελφος και πρέπει να απαντηθεί το συγκεκριμένο, διαφορετικά θα μείνει εσαεί σε εμένα η «ρετσινιά» ότι συκοφαντώ τον Πρόεδρο, πράγμα το οποίο ποτέ δεν διανοήθηκα να το κάνω και ξέρετε ότι και σας σέβομαι και έχω συνεργαστεί μαζί σας.

(XA)

(ML)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά με κατηγορήσατε εδώ για διαρροέα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προφανώς. Αφού οι δημοσιογράφοι οι ίδιοι λένε. Και προς εσάς παραπέμπω στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ του Σαββάτου, στο δημοσίευμα του ΘΕΜΑΤΟΣ της Κυριακής, και στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ της Δευτέρας. Εκεί οι δύο δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν λένε τα εξής: Υπάρχει χειρόγραφο του κυρίου Χριστοφοράκου…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας το είπατε όμως αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφήστε να το πω γιατί πρέπει να γραφτεί στα Πρακτικά. Υπάρχει χειρόγραφο του κυρίου Χριστοφοράκου το οποίο αποτελεί εντολή που δίνει σε τράπεζα να πληρωθεί σε γαλάζιο Υπουργό το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών ως μίζα. Βγαίνω λοιπόν και λέω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής άθελά του γίνεται χρήστης ενός χαλκευμένου εγγράφου. Και είναι χαλκευμένο το έγγραφο διότι πρώτον το 2008 ο κ. Χριστοφοράκος δεν είναι διευθυντής της SIEMENS.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ μιλάτε για υποθετικά πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μιλάω για αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία σας έχουν και φωτογραφία και δείχνουν ότι εσείς κατέχετε το σημείωμα. Εγώ βέβαια που είχα ακούσει από το στόμα σας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χαίρομαι που ακούτε αυτά που λέω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είχα πουθενά βρει ότι υπάρχει χειρόγραφο σημείωμα του κυρίου Χριστοφοράκου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακούσατε εμένα κύριε συνάδελφε, να μιλάω για χειρόγραφο σημείωμα; Σας το διάβασα εδώ το e-mail.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά οι πηγές των συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κειμένων αναφέρονται στο πρόσωπό σας. Πρέπει λοιπόν, να βγείτε και να τους διαψεύσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ξεκινήσατε με προσωπικό θέμα και καταλήγετε σε αιχμή εναντίον του Προέδρου; Ωραία χειρίζεστε τα προσωπικά σας θέματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ είμαι ευθύς και εντελώς παλικαρίσια σας λέω τι συνέβη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχω και εγώ αυτό το ελάττωμα. Είμαι και εγώ ευθύς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως και σας συγχαίρω. Γιατί εγώ δεν θέλω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, μια με συγχαίρετε, μια με εγκαλείτε. Να σταθεροποιηθείτε να καταλάβω και εγώ πού βρίσκεστε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άμα σταθεροποιηθεί που λέει και το ανέκδοτο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή μιλάμε σοβαρά.

Ορίστε, κύριε Ρήγα έχετε το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία. Απλώς μια παρατήρηση η οποία πηγάζει από τη λογική. Αν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είχαν πάρει από εσάς την πληροφορία, προφανώς δεν θα ήταν τόσο ανακριβείς. Είναι δυνατόν να κάνετε διαρροή και να δώσετε τόσο άσχετη πληροφορία από τη στιγμή που σε δύο μέρες θα το είχαμε αυτό στα χέρια μας; Άρα, σημαίνει –γιατί και εγώ ρωτήθηκα γι’ αυτό- ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι άκουσαν κάτι για ένα έγγραφο το οποίο διαβάστηκε εδώ μέσα που οπωσδήποτε δεν είχαν καταλάβει αυτοί που το διέρρευσαν τι ήταν αυτό και γι’ αυτό γράφτηκαν αυτές οι ανακρίβειες, ότι ήταν του Χριστοφοράκου ιδιόγραφο σημείωμα, ότι αφορούσε την περίοδο εκείνη. Και θεωρώ ότι αν εσείς είχατε δώσει μια τέτοια πληροφόρηση, δεν θα εκθέτατε τον εαυτό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα ήταν τουλάχιστον ακριβής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ήταν εντελώς ανακριβής η ιστορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε κυρία Τσόνογλου.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν θα τηρηθεί ο κατάλογος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, δεν προεδρεύετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με τους ρυθμούς που πάμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κωλυσιεργώ εγώ δηλαδή; Να κάνετε μομφή στο Προεδρείο.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Συμπληρωματικά σ’ αυτό που είπε ο κ. Ρήγας θέλω να προσθέσω το εξής. Υπήρχε πολύ έντονο παράπονο απ’ όλους τους δημοσιογράφους που είναι έξω και επί τέσσερις μήνες παρακολουθούν το έργο της Επιτροπής, ότι δόθηκε αυτό το έγγραφο από εσάς –έτσι τουλάχιστον λένε- και πολύ σωστά….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, το λέει ο κ. Τζαβάρας επισήμως.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πολύ σωστά έθεσε τη λογική αυτή βάση ο Τάκης ο Ρήγας τώρα. Κατά συνέπεια με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε εξοικειωθεί, που βοηθούν το έργο της Επιτροπής –εγώ πιστεύω ότι πράγματι το βοηθάνε- και οι οποίοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι με την έννοια ότι κάποιος το έδωσε και επομένως αγνοηθήκαμε εμείς και το πήραν κάποιοι άλλοι και μάλιστα εκτός παρακολουθήσεως της Επιτροπής, πιστεύω ότι θα πρέπει να τους κάνετε μια εξήγηση, αυτό που λέτε και που βεβαίως είναι η αλήθεια και ότι βεβαίως δεν είχα κανένα λόγο αν είχα κάποια πληροφορία, να την έδινα πρώτα σε εσάς. Αυτό πιστεύω ότι το οφείλετε δεοντολογικά να το κάνετε προς τους δημοσιογράφους που μας παρακολουθούν τόσους μήνες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορεί να μας διανεμηθεί το e-mail, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν δεν με σταματήσετε πάλι. Αν ήταν σύντομη η προδικασία θα το είχατε πριν μιάμισης ώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν ήθελα να σας διακόψω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα παρακαλούσα απλώς να τηρείται η σειρά εγγραφής στον κατάλογο.

Έχω δύο σύντομες παρατηρήσεις να σας πω. Η πρώτη αφορά την κλήση των μαρτύρων. Συμφωνώ με την πρόταση την οποία έκανε ο συντονιστής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζαβάρας. Θα πρέπει να σας θυμίσω κοιτώντας τα Πρακτικά ότι η κυρία Κόλλια όχι επιλεκτικά αλλά συνδέοντας τη ratio, την υποδομή που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα και την εμπλοκή τους, έχει καταθέσει το Προεδρείο, μια συγκεκριμένη πρόταση πρώτον σε ό,τι αφορά το C4I –το ανέφερε ο κ. Τζαβάρας νωρίτερα- όπου όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ τα οποία συνυπέγραφαν αυτή την απόφαση θα έπρεπε να κληθούν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Σημίτης. Όχι γιατί καταλογίζουμε τίποτα αλλά για να καταλάβουμε κυρίως γιατί δύο μέλη του ΚΥΣΕΑ εκείνης της εποχής, ο κ. Χρυσοχοΐδης αν δεν κάνω λάθος και ένα άλλο μέλος δεν έχουν υπογράψει. Άρα, το αίτημα αυτό υπήρχε. Απλώς εξ άλλης αιτίας σας κατέγραψε ο κ. Τζαβάρας και το ερώτημα αυτό.

Δεύτερη παρατήρηση. Για τον ίδιο λόγο για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα σας έχει καταθέσει η κυρία Κόλλια. Για τον προαστιακό αλλά και για τις ψηφιακές παροχές μεταξύ των ατόμων που έχουν προτείνει η κυρία Κόλλια ήταν ο κ. Καστανίδης και οι υπόλοιποι οι οποίοι εμπλέκονται. Αυτά για την καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Επιτροπής μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλετε την κυρία Κόλλια. Σας πληροφορώ ότι έχει προηγηθεί η κυρία Τσόνογλου με αντίστοιχη πρόταση.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, υπήρχαν αυτά.

Δεύτερη παρατήρηση σε ό,τι αφορά το περίφημο e-mail ή έγγραφο. Εγώ δεν θα μπω στην ουσία, κύριε Πρόεδρε, της διαρροής. Κάποιος το έδωσε. Εγώ δεν το έδωσα πάντως. Όμως, τι συμβαίνει; Συμφωνώ ότι πρέπει να προταχθεί απολύτως η εξέταση αυτής της υπόθεσης, να κληθεί όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, ο κ. Πετρίδης και να ασχοληθούμε επί της ουσίας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος είναι ο κ. Πετρίδης;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτός που υπογράφει στο ΘΕΜΑ το κείμενο. Και ο κ. Παπαχρήστου ο οποίος μιλάει για το εκατομμύριο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και το λέω με φόβο μεγάλο προσωπικό. Διότι αν δεν βγει ότι υπήρχε κάποιος Υπουργός που πήρε ένα εκατομμύριο, αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι γράφουν αυτά, θα γράφουν ότι εμείς τους συγκαλύψαμε. Όχι εσείς, όλοι εμείς. Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να φροντίσετε να μην συγκαλύψουμε τίποτα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, λοιπόν, επειδή ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο να υπονομευθεί χωρίς πρόθεση δικιά σας ή χρησιμοποιήστε άλλο επίρρημα μπροστά ή να χειραγωγηθεί η υπόθεση αυτή, πρέπει να προταχθεί απολύτως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα μας ζητήσουν εξηγήσεις ότι ενώ υπήρχε έγγραφο ή e-mail, ή υπαρκτό ή ανύπαρκτο στη δικογραφία. Εγώ προσωπικά δεν το έχω δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Αποστολάκο…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά η παρατήρηση παραμένει ότι πάνε δύο ώρες και ασχολούμαστε με θέματα…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχω συνεισφέρει εγώ στο δίωρο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αγωνίζεστε όμως να το παρατείνετε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μου καταλογίζετε τέτοια πρόθεση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι αλλά παρακαλώ να είστε σύντομος.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω μιλήσει ενάμισι λεπτό. Δεν έχω συμβάλει στη δίωρη καθυστέρηση εγώ. Άλλοι συμβάλουν και η διοίκηση των υποθέσεων της Εξεταστικής που αναφέρεται σε εσάς. Καλοπίστως σας το λέω αυτό. ευθύνη δική σας είναι να μην πελαγοδρομούμε στο χρόνο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχία και καλή διάθεση.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υπάρχει και ένα τρίτο θέμα για την κλήση των μαρτύρων. Εκτιμώ ότι επειδή η ζημιά του ελληνικού λαού από τις δύο προγραμματικές συμβάσεις είναι τεράστια –το ξέρουμε όλοι- και δεν αναφέρεται μόνο στη SIEMENS αλλά αναφέρεται και στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ του κυρίου Κόκαλη, είναι επιτακτική ανάγκη να κληθεί κατεπειγόντως και ο κ. Κόκαλης συμπληρωματικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει ήδη ενταχθεί στον κατάλογο των μαρτύρων.

(XF)

(1XA)

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σήμερα το πρωί, αποδεχόμενος και την πρόταση του κ. Γρηγοράκου, αισθάνθηκα την υποχρέωση να συγχαρώ δημόσια και προσωπικά τον κ. Παπουτσή για την αξιοπρεπή και περήφανη στάση την οποία κράτησε για λογαριασμό του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Καταβρόχθισα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ μαζί σας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ απλά δηλώνω τη θέση μου.

Ανεξαρτήτως των πολιτικών αντιθέσεων τις οποίες έχουμε, ο καθένας δεν απαλλοτριώνει τις πολιτικές του θέσεις ή τις κομματικές του εντάξεις. Έλεος πια! Και είναι ευθύνη όλων μας να το κάνουμε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα διαβιβάσω στον κ. Παπουτσή…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν χρειάζεται, τον πήρα εγώ τηλέφωνο.

Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε έχω αποφανθεί με κρίση επί της ουσίας της υποθέσεως ούτε πρόκειται να το κάνω. Είμαι σταθερά προσανατολισμένος στο να προσπαθήσουμε μαζί να βγάλουμε κοινό πόρισμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Μακρυπίδης έχει το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Σε σχέση με την πρόταση που κατατέθηκε, να καλέσουμε τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο χειρόγραφο, email κ.λπ., εγώ δεν έχω αντίρρηση και δεν θέλω την πρότασή μου να την πάρουν οι συνάδελφοι που το πρότειναν, ότι θέλουμε να αποφύγουμε να τους καλέσουμε. Αλλά εκτιμώ ότι δεν πρέπει να είμαστε σαν επιτροπή αυτοί που θα ακολουθούμε τα όποια δημοσιεύματα. Το λέω γιατί ενδεχομένως να θέλουν και κάποιοι να προσανατολίσουν την επιτροπή.

Εμείς έχουμε στοιχεία και συνεχίζουμε. Θα έλεγα να προηγηθεί η κατάθεση του κ. Κατσίκα από τους δημοσιογράφους.

Σε σχέση με τα όσα ουσιαστικά προηγήθηκαν από την κουβέντα μας και δεν μένω στην ένταση, μένω στο περιεχόμενο, κύρια με την παρουσία μελών της επιτροπής στα Μ.Μ.Ε. -και η στάση των Μ.Μ.Ε. είναι γνωστή- θα ήθελα να πω ότι σέβομαι όλα τα μέλη της επιτροπής και με την ιδιότητα του Βουλευτή και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής. Όμως, υπάρχει επιμονή όσον αφορά το ΣΔΟΕ. Δεν θέλω να υπερασπιστώ κανένα ΣΔΟΕ, ούτε τον επικεφαλής. Να έχουμε κατά νου σαν επιτροπή τι έχουμε ζητήσει. Έχουμε ζητήσει το ΣΔΟΕ να ενεργήσει και ενήργησε πάραυτα. Και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Να μη δημιουργούμε τις εντυπώσεις τις πρόσκαιρες, τις εφήμερες. Γιατί έχουμε ζητήσει ως επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδας να μας βοηθήσει στο έργο και στο άνοιγμα των λογαριασμών και δεν έχουμε καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και έχουμε καθυστερημένες απαντήσεις και όχι ολοκληρωμένες.

Άρα, ας έχουμε μια συνολική εικόνα πού έχουμε απευθυνθεί, τι ζητάμε και ποια είναι μέχρι σήμερα η συνδρομή αυτών που ζητάμε. Ας είμαστε προσεκτικοί στην πρόθεση να οδηγηθούμε στην αποκάλυψη της αλήθειας και όχι να μένουμε σε πρόσκαιρες εντυπώσεις. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, ότι κάνει με πρόθεση αυτό, αλλά ας έχουμε μια συνολική εικόνα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μου είναι πολύ συμπαθείς και ο κ. Μακρυπίδης και ο κ. Γκεγκέρογλου. Εξηγώ και πάλι ότι όπου έχω βγει έχω επαινέσει το έργο το δικό σας και της επιτροπής. Έχω πει ότι όλοι έχουμε μπει σε ένα λούκι, όλοι έχουμε βάλει το κεφάλι μας στον ντορβά…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο Πρόεδρος απλώς συντονίζει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχω πει επίσης ότι αν δεν ήσασταν εσείς, το ΣΔΟΕ δεν θα κινητοποιήτο. Όλοι εμείς εδώ τους βάλαμε να κουνηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε. Και εδώ η εξέταση του μάρτυρα κ. Μαντέλη, βρισκόταν σε εξέλιξη και πήρα τηλέφωνο και προκάλεσα δύο έγγραφα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το είπα δέκα φορές αυτό, ότι πήρε τηλέφωνο από την Έδρα ο Βαλυράκης…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε να ολοκληρώσω. Κατά την εξέταση του μάρτυρα τηλεφωνικά και μετά με έγγραφο ζήτησα δύο πράγματα: Να κατάσχει το ΣΔΟΕ τους σκληρούς δίσκους του λογιστηρίου της SIEMENS και η κυρία Νικολακέα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ούτε σε δέκα χρόνια δεν πρόκειται να βγουν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι ο κ. Καπελέρης ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η εντολή του είναι μόνο για τον λογαριασμό «101.000». Άρα, ψάχνει μόνο αυτό. Επίσης, δημοσιογράφοι δύο μεγάλων σταθμών μου είπαν ότι υπάρχουν διαρροές από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ περί δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, πολιτικών κ.λπ. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με διαρροές. Να μας στείλουν τα χαρτιά γιατί άκουσα τη λέξη «ξεσκαρτάρισμα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ξέρω τι γράφει το έγγραφο. Το τηλεφώνημα αφορούσε τους σκληρούς δίσκους του λογιστηρίου, τον φορολογικό έλεγχο και τον έλεγχο του συγκεκριμένου λογαριασμού τον οποίον περιμένουμε. Το δεύτερο αφορούσε τον συγκεκριμένο λογαριασμό και τη δέσμευσή του, δηλαδή του παρένθετου προσώπου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Με καλύψατε κύριε Πρόεδρε. Είπα εκατό φορές ότι αν δεν έστελνε τα χαρτιά ο κ. Βαλυράκης δεν θα γινόταν τίποτα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να κλείσουμε το θέμα του Καμμένου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν υπάρχει θέμα Καμμένου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατηγορήθηκα ως υποπόδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που έμαθα ότι είναι το δεκανίκι. Κατηγορήθηκα ως υποπόδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτά που είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το υποπόδιο δεν είναι δεκανίκι. Είναι άλλο το υποπόδιο και άλλο το δεκανίκι.

Παρακαλώ όλοι μας –και είναι τιμητικό- να στηρίξουμε τη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής. Να εστιάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις συλλογικά στο αντικείμενο που έχει η Εξεταστική Επιτροπή, που σημαίνει την ευθύνη πολιτικών προσώπων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μας δίνετε το έγγραφο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξεκίνησα να διαβάζω –ήταν την προηγούμενη Πέμπτη- το έγγραφο. Τα πρώτα έγγραφα τα διάβασα. Είναι έγγραφο της δικογραφίας –με επίσημη μετάφραση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι αριθμό έχει το έγγραφο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι από τα έγγραφα που ήρθαν τελευταία. Δεν έχει αριθμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ούτε ημερομηνία; Τι αριθμό έχει το έγγραφο; Γιατί όλα τα έγγραφα εδώ έχουν αριθμό.                          (GM)

XF

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έγγραφο είναι 10 Μαρτίου 2008.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι αριθμό έχει ως απογραφέν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχει απογραφεί. Είναι από τα μη απογραφέντα. Γιατί; Έκανε καλά τη δουλειά της η δικαιοσύνη νομίζετε; Γι’ αυτό έχουμε αυτό τον όγκο δουλειάς. Αλλά να αμφισβητούμε και τη δουλειά μας τώρα, κύριε συνάδελφε, αυτό δεν είναι σωστό! Και έχω μετανιώσει που ήμουν φιλικός με την πρότασή σας, να ξέρετε. Δεν θα επαναληφθεί. Αλλά ήταν πρότασή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να την πείτε, να γραφεί στα Πρακτικά ποια ήταν, αφού θέλετε να το πάμε έτσι το θέμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να την κάνετε την πρόταση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς τη θυμάστε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς που την κάνατε, δεν τη θυμάστε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επίσης, θα πείτε εάν μας αναφέρατε ότι διαβάζετε έγγραφα τα οποία προέρχονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εάν την αναφέρατε από την αρχή, εάν την προσδιορίσατε και εάν τη στιγμή εκείνη η συζήτηση είχε ως αντικείμενο την ανάγνωση εγγράφου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, είναι διαδικαστικό το πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ όπου θέλετε μαζί σας πάω. Αφήστε αυτήν την μικρό…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί είναι μικρό…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πέστε το και θα δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν είχαμε τα Πρακτικά, κύριε συνάδελφε, θα ήμασταν πιο σωστοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν είχατε τα Πρακτικά, δεν θα είχατε τη δυνατότητα να έχετε δημιουργήσει όλη αυτήν την ιστορία το Σαββατοκύριακο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, εάν δεν είχατε αντίρρηση να διανεμηθούν τα έγγραφα όπως πρότεινα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά φέρατε αντίρρηση κι εγώ πράγματι αισθάνομαι άσχημα –ήταν λάθος- που δέχθηκα την πρότασή σας …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η οποία τι έλεγε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μην διανεμηθούν τα έγγραφα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας είπα εγώ να μην διανεμηθούν τα έγγραφα; Με συγχωρείτε. Εγώ είπα, επειδή θυμάμαι καλά –από μνήμης έχω πάρα πολύ καλή- και επειδή πιστεύω στην λεβεντιά σας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ΄ αρχήν, εάν πιστεύετε στη λεβεντιά μου, μην δείχνετε με το δάκτυλο!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και αν μεν θέλετε να κατηγορήσετε εμένα ότι κωλυσιεργώ την Επιτροπή, μπορείτε να το κάνετε, αλλά θα με ακούσετε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να σας ακούω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κάποια στιγμή, λοιπόν, άκουσα από τα χείλη σας τις λέξεις «να δοθεί το 50% που είπατε ένα ποσό 5.000 –κάτι τέτοιο- στον άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου». Με βάση τα ελληνικά που γνωρίζω και με τη βοήθεια της γραμματικής και του συντακτικού, προσλαμβάνω τα λόγια σας ότι αφορούν ασήμαντο ζήτημα που έχει να κάνει με κάποια αμοιβή προσώπου που δεν είναι πολιτικό, γιατί ο άνθρωπος του Υπουργικού Συμβούλιου δεν είναι Υπουργός ούτε Υφυπουργός. Στη συνέχεια λοιπόν σας λέω «δεν κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε, κάνουμε ασκήσεις συμψηφισμού;» κι εσείς μόνος σας μου λέτε ότι «καλά, τότε το αφήνω αυτό». Δεν σας είπα ούτε μην το μοιράσετε, ούτε μην το συνεχίζετε να το διαβάζετε. Εάν μου λέγατε εκείνη τη στιγμή ότι το αναγιγνώσκω γιατί είναι έγγραφο το οποίο μας ήλθε με τον τάδε τρόπο, μπήκε στο συγκεκριμένο αρχείο με το τάδε νούμερο, όπως μπαίνουν όλα τα έγγραφα που έρχονται από τη δικογραφία, δεν είχα κανέναν μα κανέναν λόγο να σας εμποδίσω για το παραμικρό. Επομένως, για να τελειώνουμε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πως θα τελειώνουμε; Δεν έχετε δει τη δικογραφία; Πρώτη φορά ακούτε …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ δεν έχω δει τη δικογραφία; Πείτε μου λοιπόν, αφού είναι από τη δικογραφία, γιατί το συγκεκριμένο έγγραφο ήλθε σε φάκελο ο οποίος προέρχεται από την αρχή της απαγόρευσης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Δώστε μου μία εξήγηση, αφού είναι από τη δικογραφία. Συλλέγει η δικογραφία και η αρχή του άρθρου 7 του ν. 3691…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάνετε λάθος!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ θα τα πούμε όλα, κύριε Πρόεδρε. Τελείωσε. Εγώ σκιές για τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή και για τη δραστηριότητά μου εδώ μέσα δεν δέχομαι από κανέναν. Και αυτού του είδους τους δικολαβισμούς τους έχω ζήσει τόσο πολύ που ξέρω να αναγνωρίζω ακόμα….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, σέβομαι όλους τους συναδέλφους. Προσπαθώ από την προηγούμενη εβδομάδα….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας σέβομαι και το έχω αποδείξει!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, δεν μπορώ να μιλήσω. Δεν με αφήνει ο κ. Καμμένος να μιλήσω, δεν με αφήνει ο κ. Τζαβάρας να μιλήσω. Αυτό είναι το μήνυμα, κύριε Τζαβάρα; Προσπαθώ από την προηγούμενη εβδομάδα να ενημερώσω επιτέλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ενημερώστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Ρήγα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θα έλεγα να ηρεμήσουμε λίγο και να πείτε τι συνέβη, γιατί είμαστε όλοι παρόντες και να κλείσουμε και με αυτήν την ιστορία. Δεν θέλω να δώσω τη δική μου εκδοχή. Παρακαλώ ολοκληρώστε. Πείτε τι θέλετε, αλλά να χαμηλώσουν οι τόνοι. Δεν είναι δυνατόν!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, δεν είδα τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να αντιδρούν στην κατάθεση Μαντέλη. Απορώ γιατί οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Και προσπαθώ από την προηγούμενη εβδομάδα να ενημερώσω την Επιτροπή. Με την άδειά σας λοιπόν.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας το οποίο είτε κατασχέθηκε από τον κ. Ζαγοριανό σε κούτες, είτε ήλθε με δικαστικές συνδρομές και ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς την επεξεργασία των Ανακριτικών Αρχών. Αυτό δεν το γνωρίζετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είναι δικογραφία αυτό που ήλθε. Αυτό που ήλθε, που δεν ήλθε από τις ανακριτικές αρχές, δεν είναι δικογραφία, είναι από τις Ανακριτικές Αρχές. Κύριε Τζαβάρα, εάν κάνετε υπομονή….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν κάνετε.

Ξεκινώ από εκεί που διακόψαμε ή λίγο πιο πριν όταν άρχισα την ενημέρωση.

Εδώ έχουμε επίσημη μετάφραση, έχουμε έγγραφο 092224676 με μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα, κλπ. Τι λέει: Μάριος Κατσίκας κλπ.

Να ξέρετε ότι μου δίνουν ένα σημείωμα που το δηλώνει πλαστό το έγγραφο!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Κατσίκας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Λοιπόν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, λοιπόν, τι; Τώρα θέλετε να προχωρήσω;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προχωρήστε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):

«Μάριος Κατσίκας.  N.Y. Design Group, αποστολή 11 Μαρτίου 2008 ώρα 11.14 π.μ.

Προς Μάριο Κατσίκα. Αφορά τραπεζικές πληροφορίες.

Καλημέρα Μάριο. Παρακαλώ να ρίξεις μία ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο 50% κατάθεσης για τον άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ευχαριστώ.  Joan.»

Αφορά Shefield σε U.S. $ Κωδικός σουίφτ. Εάν είναι δολάρια δεν χρειάζεται κανέναν I BANK, δεν χρειάζεται δρομολόγηση. Όνομα λογαριασμού Built it Ltd Account # 500920374. Όνομα και διεύθυνση της Τράπεζας Signature Bank, private client group 193, Cultermill Road, Suit 501, Great New York, New York κλπ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό διαβάσατε την προηγούμενη φορά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δώστε μου το λόγο σας, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, να τελειώσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το έγγραφο αυτό είναι πλαστό. Δεν διαβάσατε αυτό το έγγραφο!  Ενθυμούμαι πάρα πολύ καλά τι διαβάσατε. Δεν αναφέρατε καθόλου τις λέξεις τις οποίες σήμερα χρησιμοποιήσατε και επίσης θα θυμάστε πάρα πολύ καλά ότι μιλήσατε για 5.000 ευρώ.

PM

(2GM)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί δεν ακούτε; Σας παρακαλώ πολύ. Με συγχωρείτε. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θέλει υπό απαγόρευση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφήστε επιτέλους το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είδαμε τι έκανε το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σοβαρά; Το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδήγησε στη διαλεύκανση! Δεν το θέλετε αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφήστε τα αυτά. Επιμένω για να γραφεί στα Πρακτικά ότι το έγγραφο αυτό δεν το διαβάσατε την Πέμπτη. Δεν το έχετε διαβάσει αυτό το έγγραφο. Άλλο έγγραφο διαβάζετε σήμερα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να διαβαστούν τα Πρακτικά της Πέμπτης στα οποία φαίνεται και έχει καταγραφεί το τι έχετε πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα Πρακτικά με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διαγράφηκαν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ δεν σας είπα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει η κασέτα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να βρούμε την περικοπή να δούμε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα έχουν γραφτεί τα Πρακτικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια, έχουν γραφτεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς μου λέγατε μέχρι πρότινος, κύριε Πρόεδρε, ότι δεχθήκατε την πρότασή μου και δεν γράφτηκαν τα Πρακτικά. Τώρα τα Πρακτικά έχουν γραφεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει κασέτα, κύριε συνάδελφε!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάμε λοιπόν να ακούσουμε την κασέτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορώ να διαβάσω τα έγγραφα ή ενοχλείστε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να ακούσουμε την κασέτα πρώτα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προχωρήστε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει και το πρωτότυπο. Παρακαλώ να διανεμηθεί. Σας διαβάζω τη μετάφραση. Να δείτε και το πρωτότυπο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Στα αγγλικά είναι το έγγραφο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, το πρωτότυπο είναι στα αγγλικά. Δεν πρόκειται για ένα. Είναι τρία τα έγγραφα και τα ανέγνωσα και τα τρία. Έκδοση θέσης. Μεταβίβαση μηνύματος φαξ. Αριθμός. Όνομα Μάριος Κατσίκας. Αποστολέας Λ. Χέλμης. Τηλέφωνο 412289129. Ημερομηνία 11 Μαρτίου 2006. Μήνυμα όπως ζητήθηκε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: 2006 ή 2008;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): 11 Μαρτίου 2006. Μπορεί να μην είναι σωστή η ημερομηνία. Είναι η πλαστότητα του εγγράφου, όπως αντιλαμβάνεστε. «Μήνυμα όπως ζητήθηκε από UNION BANCAIRE PRIVE, GENEVA, SWITZERLAND προς JMORGAN CHASE BANK NEW YORK, UNITED STATES. Hμερομηνία 11/3/2008. Προφανώς είναι λάθος επάνω. Ώρα 14.16΄. Εμπιστευτικές πληροφορίες. Μεταφορά πίστωσης ενός μόνου πελάτη. Ένδειξη αποστολέα, ένας αριθμός, να μην σας τον διαβάσω. Κωδικός CRED. Αξία 11 Μαρτίου 2008, νόμισμα δολάρια, ποσό 5.000. Σας το είχα διαβάσει και αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είδατε ότι θυμάμαι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιλεκτικά θυμάστε. Λογαριασμός σε τράπεζα SIGNUS 33, SIGNATURE BANK, NEW YORK, NY, UNITED STATES. Αριθμός λογαριασμού δικαιούχου 500920374. Πληροφορίες για έμβασμα BUILD-IT LTD APT 34B SHEFIELD. Τρίτο έγγραφο. Άρα δεν είναι χειρόγραφα και δεν είναι ένα το έγγραφο. Διανεμήθηκε το αγγλικό. Μεταβίβαση μηνύματος φαξ. Όνομα Μάριος Κατσίκας. Αποστολέας Χέλμης. Τηλέφωνο… Ημερομηνία 11 Μαρτίου. Μήνυμα όπως ζητήθηκε. Αυτό βέβαια είναι επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών. Συνεργός στην πλαστότητα και το Υπουργείο Εξωτερικών, 2008 βέβαια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάλι έβαλε…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Μετάφραση κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν βεβαιώνει τη γνησιότητα του εγγράφου, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβαλε δάχτυλον για την πλαστότητα εκεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ποιο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ημερομηνία 11/3/2008, ώρα 14.16΄, εμπιστευτικές πληροφορίες, μεταφορά πίστεως σε μόνον πελάτη, ένδειξη αποστολέα ο ίδιος κωδικός. Κωδικός CRED, 31 Μαρτίου 2008, νόμισμα δολάρια, ποσό 7.500 δολάρια. Εμείς πιάνουμε δύο εμβάσματα. Προφανώς τα ποσά κινούνται κάτω από τα 10.000 δολάρια. Αριθμός λογαριασμού δικαιούχου πάλι ο ίδιος. Πληροφορίες για έμβασμα BUILT-IT LTD APT κ.λπ.. Άρα έχουμε τρία έγγραφα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ίδιος αποστολέας, ίδιος παραλήπτης; Όχι, διαφορετικοί είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ίδιος αποστολέας, είναι ίδιος αριθμός λογαριασμού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αλλά διαφορετικός παραλήπτης νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, είναι ο ίδιος αριθμός λογαριασμού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Για τον παραλήπτη λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο ίδιος αριθμός αποστολέα, ο ίδιος αριθμός παραλήπτη.

Με βάση αυτά τα στοιχεία έγινε έγγραφο στον κύριο Γκρόζο για την επιτροπή του «ξεπλύματος» «μαύρου» χρήματος και έγινε πολύ διακριτικά, κύριοι συνάδελφοι, και έγινε και προς την Τράπεζα της Ελλάδος και προς την κυρία Νικολακέα και έχω απαντήσεις. Προσπαθούσα δηλαδή όχι μόνο να σας δώσω σε γνώση το έγγραφο αλλά και τις σχετικές απαντήσεις.

Από τον κύριο Γκρόζο προς το διευθύνοντα εισαγγελέα Αθηνών κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής. Με το υπ’ αριθμ… έγγραφο του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS, αντίγραφο του οποίου επισυνάπτουμε, ζητήθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 7, την Επιτροπή για το «ξέπλυμα» του «βρώμικου» χρήματος, να ερευνηθεί στην τράπεζα με την επωνυμία SIGNATURE BANK PRIVATE CLIENT GROUP 193 κ.λπ. NEW YORK, NY, ο λογαριασμός 500920374, ο επίμαχος λογαριασμός, προκειμένου να δοθούν τα στοιχεία του ή των δικαιούχων της BUILT-IT LTD. Προφανώς η εταιρεία αυτή είναι μία παρένθετη εταιρεία με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε και με τον κύριο Μαντέλη ο κύριος Τσουγγράνης ως παρένθετο πρόσωπο. Η εντολή ήταν να εμβάσει ποσό 5.000 στις 11/3/2008, να ερευνηθεί από ποιον έλαβε η UNION BANCAIRE PRIVE, GENEVA, SWITZERLAND, την εντολή να εμβάσει το ποσό των 5.000 και μετά των 7.500 δολαρίων μέσω της JMORGAN CHASE BANK NEW YORK, UNITED STATES της SIGNATURE BANK Νέας Υόρκης στις 11/3/2008. Προκειμένου να ικανοποιήσουμε το αίτημα αυτό της Εξεταστικής Επιτροπής απευθυνθήκαμε στην αντίστοιχη Επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής FinCEN και ζητήσαμε σχετικές πληροφορίες. Η ανωτέρω ομόλογος Επιτροπή των ΗΠΑ μας έδωσε μόνο στοιχεία που αναφέρονται στο δικαιούχο του παρένθετου λογαριασμού. Γνωστή επίσης και η BUILT-IT LTD, διεύθυνση 373 Washington avenue. Πρόκειται περί υπαρκτής εταιρείας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αυτός είναι ο δικαιούχος του λογαριασμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο παρένθετος είναι, ο δικαιούχος…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πού το ξέρετε ότι είναι παρένθετος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με ανακρίνετε, κύριε συνάδελφε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μιλάτε για παρένθετο. Πού το ξέρετε ότι είναι παρένθετος; Προκύπτει από τα έγγραφα ότι είναι παρένθετος αυτός ο λογαριασμός;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, το συμπεραίνω εγώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το συμπεραίνετε εσείς. Εντάξει, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κακώς το συμπεραίνω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αλλά πρέπει να μας πείτε και το όνομα του «γαλάζιου» Υπουργού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …αλλά επί πλαστού εγγράφου τι συμπεράσματα να βγάλω και ποιος μίλησε για «γαλάζιο» Υπουργό στην Επιτροπή μας, κύριε συνάδελφε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα τα πούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τηλέφωνο 8453317437, Dun and Bradstreet, αριθμός 01168 κ.λπ., αριθμός μητρώου της εταιρείας 3584260, επικεφαλής εταιρείας Deborah Sorkin. Ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας 24 Οκτωβρίου 2007.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: 2007;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): 2007. Η εταιρεία αυτή κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκε για να δεχτεί τα εμβάσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα επί περιόδου της Νέας Δημοκρατίας…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε τη Νέα Δημοκρατία επιτέλους για να κάνουμε τη δουλειά μας! Έχετε «κολλήσει», κύριε συνάδελφε;

(SX)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ