olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Πάνω από τον ατλαντικό

Posted by olympiada στο Απρίλιος 20, 2010

https://i1.wp.com/2.bp.blogspot.com/_w-kQDahPQTk/Sx6cMTOoE6I/AAAAAAAAG80/3l2stmynopY/s400/blogs-us-building-collapse-small.jpgThe BondTrader

Γυρίζω από το ένα επαγγελματικό ταξίδι δυο εβδομάδων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στα 33000 πόδια ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτά που είδα, άκουσα και τι νομίζω ότι θα γίνει. Ελπίζω να κάνω λάθος.

Δυστυχώς η χωρά θα πτωχεύσει. Και δυο είναι οι πραγματικοί λόγοι.

Ο πρώτος είναι η καταστροφική δήλωση του πρωθυπουργού ότι για το χρέος φταίει η διαφθορά ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (BBC Συνέντευξη). Πως μπορείς σαν επενδυτής να είσαι σίγουρος ότι και τα επόμενα λεφτά που θα δώσεις δεν θα πάνε σε μια μαύρη τρυπά. Οι ίδιοι κυβερνώντες δεν ήταν εκεί όταν το χρέος έπαιρνε καταστροφικές διαστάσεις; Και πως μπορείς να αλλάξεις μια κουλτούρα 10000000 Λαμόγιων σε μια νύχτα;

Εάν κάποιος με ρωτήσει ποια ήταν οι χειρότερη στιγμή αυτού του ταξιδίου θα απαντούσα « όταν μου ζήτησαν να απαντήσω εάν όντως είμαστε όλοι διεφθαρμένοι»

Πως απαντάς μια τέτοια ερώτηση;

Κοιτάς την αλήθεια κατάματα. Υπάρχει διαφθορά.

  Είναι ο πολίτικος που λέει θα σου δώσω μια δουλειά στο δημόσιο – που ξέρει ότι δεν χρειάζεται- για να πάρει την ψήφο
  Είναι ο δημόσιος υπάλληλος που βγάζει μια ψεύτικη σύνταξη αναπηρίας και παίρνει ποσοστά
  Είναι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος που παίρνει τρεις μισθούς για να δώσει μια δουλειά η προαγωγή σε κάποιον.
  Είναι ο δημόσιος/ ιδιωτικός υπάλληλος  που παίρνει ποσοστά για να δώσει μια δουλειά
  Είναι ο μηχανικός που εγκρίνει έξοδα για δρόμους που δεν έγιναν .

Στην  Ελλάδα ναι έτσι είναι. Χειρότερες  όμως ιστορίες υπάρχουν και στην Αμερική και στον Καναδά. Ναι στις χώρες που κηρύττουν την  διαφάνεια. Η διάφορα είναι ότι το σύστημα είναι ποιο εξειδικευμένο. Επίσης έχει νομική κάλυψη η οποία διαμορφώθηκε στην διάρκεια ετών διότι η διαφθορά υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια. Η δοσοληψία παράνομων χρωμάτων έχει γίνει art ( τέχνη).

Πως όμως λες ότι «ΟΧΙ δεν είμαστε ΟΛΟΙ διεφθαρμένοι»

Ότι παρόλο τα παραπάνω υπάρχουν άτομα που δουλεύουν σκληρά περνούν ένα μισθό και ζουν κουτσά στραβά την οικογένεια. Ότι υπάρχουν οικογένειες που αν και είναι φτωχές η μανά ακόμα δίνει σφαλιάρα στο πιτσιρίκι για την μπίλια που έκλεψε. Πώς να πεις ότι «όχι δεν κλέβουν» γιατί μπορείς να βρεις ακόμη και το πορτοφόλι σου αν το ξέχασες σε παραλία με έλληνες.

Πώς να μεταφέρεις αυτή την εικόνα όταν ο  πρωθυπουργός λέει ότι είναι ΟΛΟΙ είναι διεφθαρμένοι. Και κύριε Παπανδρέου αν και προσωπικά πότε δεν έγραψα προς εσάς αυτή την φορά απευθύνομε προσωπικά σε εσάς γιατί η ευθύνη είναι 100% δική σας.

Είσαστε υπεύθυνος για το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε αυτή η χωρά κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης. Στα αγγλικά λέγετε character assassination. Ναι εσείς εκτελέσατε τον χαρακτήρα αυτής της χώρας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο χτύπημα από το να καταστρέφετε η φήμη μιας ολόκληρης γενιάς. Το μεγάλο σας τυφλό ΕΓΩ  – να φανείτε ο σωτήρας της χωράς – σας οδήγησε να πράξετε αυτό το έγκλημα. Και ξέρετε όπως λέει ο λαός καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Εσείς μας βγάλατε και το μάτι και το όνομα.

Έτσι η επενδυτική κοινότητα βλέπει έναν διεφθαρμένο λαό που και την επόμενη δόση θα την βάλει στην τσέπη του. Τα spread θα πάνε πάνω από 500 ( junk bond) για να πάρουν οι επενδυτές το ρίσκο να δανείσουν τα λεφτά σε έναν τόσο διεφθαρμένο δανειολήπτη.

.

Ο δεύτερος λόγος εξίσου σοβαρός είναι ότι για να πάρουν το ρίσκο και να δανείσουν θα χρειαστεί η οικονομία της Ελλάδος να κάνει άλματα μετά από την μεγάλη μπόρα. Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται είναι.

Με  τι ανθρώπινο δυναμικό θα φτιάξει η χωρά την αναπτυξιακή οικονομία που είναι αναγκαία για να βγούμε από το βαλτό στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια;

Το  μονό που έχουν ακούσει είναι. «Δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι μονό χώρα για διακοπές». Και η απόδειξη αυτής της φιλοσοφίας είναι ότι άνθρωποι με σπουδές, οι νέοι και οι μικρό επιχειρηματίες έφυγαν φεύγουν και θα φύγουν από την χώρα να βρουν αλλού δουλεία. Με τι θα φτιάξουν την καινούργια οικονομία; Με τους γέρους και τα γυναικόπαιδα;

Έτσι κατάληξα στο συμπέρασμα ότι η φήμη του διεφθαρμένου δανειολήπτη και η ανικανότητα του να αποπληρώσει τα δανεικά γιατί δεν θα υπάρχει το σωστό ανθρώπινο δυναμικό θα οδηγήσουν την χώρα σε πτώχευση.

Και οι υπεύθυνοι είστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ- γιατί κάνεις δεν παρθενογεννηθηκε έξι μήνες πριν( ήσασταν και εσείς μεγάλο – υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις)- και η άπληστη ΕΛΙΤ της χωράς.

Διότι σε σας τους δυο δόθηκαν τα ινία της χώρας και με το παράδειγμα και της πράξεις σας καταστρέψατε την χώρα και το ήθος ενός περήφανου λαού. Ελπίζω μια μέρα να υπάρξει η μέρα της απολογίας.

Επίλογος

Και ναι

  Πονώ όταν βλέπω τον Γερμανό η τον Ολλανδό η τον Σουηδό να γελά και να υποτίμα αυτό τον λαό.
  πονώ όταν ακούω τον Πρωθυπουργό μου να μας λέει όλους λαμόγια ενώ βλέπω την πλειοψηφία της νεολαίας μας να έχει μια ηθική που ο Γερμανός ούτε μετά από 1000 χρόνια δεν θα έχει.
  πονώ όταν το μεγάλο δώρο για ένα νέο που είναι η ισότητα για ευκαιρίες ισοπεδώνετε από μια ελίτ που είναι αχόρταγη και ρατσιστική.
  πονώ όταν βλέπω ένα γερασμένο πληθυσμό και που έχει όλο το δικαίωμα να περάσει αξιοπρεπώς τα γεράματα του να μην έχει σύνταξη γιατί
  • ο ένας εδίωξε την νεολαία του 50-60 σαν οικονομικούς μετανάστες σε χώρες μακρινές με ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ
  • και ο άλλος έφαγε τα λεφτά του κόσμου και των ταμείων με το όνειρο του ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  πονώ -γιατί ο πάππους έζησε την καταστροφή και έγραφε ημερολόγιο- να βλέπω την Τουρκία να παριστάνει την υπερδύναμη – ενώ  είναι ένα κράτος που σηκώνει 4000 σημαίες στην Κωνσταντινούπολη για να πιστέψει ότι είναι τουρκική μετά από 600 χρόνια – και η πολιτικοί μας να παίζουν το παιχνίδι σαν κομπάρσοι τέταρτου ρόλου.
  πονώ όταν βλέπω με μαθηματική ακρίβεια το τέλος ενός έθνους που τόσοι έχυσαν αίμα για να υπάρξει συνέχεια.

Και για όλα αυτά είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι που δεν κρατήσαμε τις αξίες που συνοψίζονται σε μια βαθιά και με μεγάλο νόημα Ελληνική Λέξη- «φιλότιμο»

Δεν μπόρεσα και μοιράστηκα τις σκέψεις αυτές με τον 87 χρονών πατέρα μου. Μου είπε.

«Μην  ανησυχείς τόσο πολύ. Η Ελλάδα είναι σαν τον φοίνιξ που ξαναγεννιέται απ’ τις στάχτες του.»

Τελειώνω  το άρθρο καθώς το αεροπλάνο κάνει  στροφή πάνω από την Αίγινα. Όλο το μεγαλείο της χωράς μπροστά μου. Ίσως,  ίσως να έχει δίκιο ο πατέρας.

8 Σχόλια to “Πάνω από τον ατλαντικό”

 1. BUTTERFLY said

  Εξαιρετικο αρθρο! Μου επιτρεπετε την αναδημοσιευση;

  Μου αρέσει!

 2. BUTTERFLY said

  Thanks!

  Μου αρέσει!

 3. Megaloharos said

  Bond trader μιλάς όπως σκεφτόμαστε όλοι μας! Εύγε!

  Μου αρέσει!

 4. Efrosyni said

  Bond Trader
  Συμφωνώ με τον πατέρα σου. Επίσης να μην ξεχνάει κανείς ότι πριν απο μια εβδομάδα «έσκασε» ένα ηφαίστειο και παρέλυσε όλη την Ευρώπη. Ολα CANCELLED! ΑΛΛΟΣ κάνει κουμάντο σ’αυτόν τον τόπο σε τούτη τη πλάση και όπως λέγει και ένας σύγχρονος γέροντας π. Ανανίας Κουστένης «ο Χριστός κάθεται «σταυροπόδι» πάνω στην Ελλάδα». Αυτό για να μην μας παίρνει απο κάτω διότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Στη Βοστώνη έξω από τα CVS τα φαρμακεία και στα campus του Boston University ο κόσμος ζητιανεύει και δεν έχει σπίτια να μείνει. Το καλοκαίρι έρχεται και φέρνει μαζί του στις ΗΠΑ και άλλους ξεσπιτωμένους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν δυσκολότεροι. Ας πάρουμε μέτρα όλοι μας.

  Μου αρέσει!

 5. Demetres said

  πονώ όταν βλέπω με μαθηματική ακρίβεια το τέλος ενός έθνους που τόσοι έχυσαν αίμα για να υπάρξει συνέχεια.

  Μου αρέσει!

 6. Μοντρεαλιτης said

  Συγχαρητηρια, μπορεσατε να εκφρασετε αυτα που σκεφτομουνα τοσες μερες. Και αναφερεστε στα διλημματα που βιωνουμε εμεις οι αποδημοι Ελληνες,στις καθημερινες μας συναλλαγες με τους ντοπιους. Οι οποιοι βλεπουν την κατασταση στην Ελλαδα με θλιψη και απορια.Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ειναι πανταχου παρων στο Κεμπεκ. Διοτι αγνοουν την ελληνικη πραγματικοτητα. Αλλα και ο πλασματικος πλουτος και επιδειξιομανια του μεσου Ελληνα,εδωσε ην εντυπωση, στους ξενους αλλα και στους αποδημους ελληνες,οτι υπηρχε αναπτυξη και προοδος σην Ελλαδα , τα τελευταια χρονια. Τι απατη!!..
  Και πως να τους τα εξηγησεις, χωρις να αναφερθεις στην ΔΙΑΦΘΟΡΑ!! Αλλα και πως να ξεχωρησεις τη διαφθορα,οτι συμβαινει σε ορισμενα στρωματα της κοινωνιας? Και΄γω,εσυ,αυτος,δεν ανηκουμε σ’αυτα τα στρωματα? Δυσκολη η θεση μας. Και να μην λαβουμε υπόψη μας τις προξενικες αρχες στον τοπο που ζουμε!! Αθλιοτητα και κακο παραδειγμα.
  Και οταν σκεφτομαι,εγω ο αποδημος,οτι εφυγα απο την Ελλαδα,οπως τοσοι και τοσοι αλλοι συμπατριωτες μου, για να ξεφυγω απο τα νυχια της ΧΟΥΝΤΑΣ, πριν 40 χρονια. Ειναι σαν σημερα, 21 του Απριλη 1967,που μπηκε η Ελλαδα στον γυψο της χουντας για να πεσει η πατριδα μου, μετα απο τοση αντισταση,αγωνα,ξυλο, αιμα και νεκρους στα τοσα και τοσα ΛΑΜΟΓΙΑ. Καιοταν σκεφτομαι «αν ειχα μεινει εκει θαχα γινει και γω ενα απ’ολα τα ΛΑΜΟΓΙΑ? Και μηπως η ΧΟΥΝΤΑ υπηρξε η απολυτρωση και σωτηρια μου?..» Και γω εχω την απαντηση. Αλλα η μνημη μας ειναι πολυ ασθενης. Δυστυχως!..
  Διοτι, μεσα στα blogs,ποσες και ποσες φωνες δεν ακουγονται,για επανοδο των ενστολων, στην διαχειρησητης Ελλαδας!
  Και οταν σκεφτομαι,υστερα απο 43 χρονια, ποσοι αγωνιστες, ποσοι καταπιεσμενοι,ποσοι ταλαιπωρημενοι και ενσυνειδητοι
  υποτελεις της ΧΟΥΝΤΑΣ ειναι στη ζωη? Και ποσο δυνατη, το 2010, ειναι η αναμνηση των μαυρων ημερων της ΧΟΥΝΤΑΣ?… Μαυρες σκεψεις, μαυρης μερας, σε μια μαυρη πολιτικο-οικονομικη ατμοσφαιρα!…

  Μου αρέσει!

  • ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ said

   Λυπάμαι που υπάρχουν άτομα που αναπαράγουν την προπαγάντα της δεξιάς στα Ελληνικά θέματα. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας του σχολίου «ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ» επηρεάστηκε πολύ από το ύψος των 11000 μέτρων που πετούσε , αν
   όντως πετούσε, και πιστεύω επίσης ότι όταν κατέβηκε στη γη από τα σύνεφα θα έγραφε πιό ρεαλιστικά σχόλια !!! και όχι
   αντιγραφή των ανακοινώσεων τύπου της Ν.Δ. από τον Π. Παναγιωτόπουλο εκ Ρηγίλλης !!!! Μην τρελαθούμε δά κιόλας !!!!
   ΄Οσο για τον φίλο Μοντρεαλίτη και τους άλλους αναγνώστες που έχουν γράψει θετικά σχόλια γι αυτόν δεν μπόρεσα να καταλάβω τί είναι αυτό που τους άρεσε. Η αντιγραφή που αναφέρω ? ή μήπως κάτι …..άλλο ?
   Να υπενθυμίσω ότι στις τελευταίες εκλογές ο Ελληνικός Λαός έθεσε εκτός Κυβέρνησης όλα τα ΛΑΜΟΓΙΑ που έφεραν την πατρίδα στο σημείο απαξίωσης και αφερεγγυότητας που βρίσκεται σήμερα.
   ΄Οσο αφορά την επιστροφή των ένστολων στην διαχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση, τα πράγματα έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί !!! Ευτυχώς……..λέω , εγώ όσο πιό δυνατά μπορώ !!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: