Η Θρησκεία ΔΕΝ εξανθρωπίζει μισανθρώπους. Η βαρβαρότητα προσαρμόζει τη Θρησκεία στα μέτρα της.

 • https://i1.wp.com/users.ach.sch.gr/pchaloul/protoxr-texni/t5ap2-kalos-poimen.jpgΗ βάρβαρη και δυτική συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης κρέατος
 • Η απίστευτη δυτική παραποίηση των Γραφών υπέρ της κρεοφαγίας
 • Ο συσχετισμός πνευματικού επιπέδου, φυσικής κοινωνικής τάξεως και κρέατος
 • Και η ορθόδοξη άσκηση και στάση απέναντι στην κρεοφαγία

Προλογίζει η Ολυμπία:

Αξίζει να διαβάσετε την αποκαλυπτική έρευνα που ακολουθεί μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως Πίστης, Ιδεολογίας ή …γαστριμαργικών προτιμήσεων. Αυτό που ξεχώριζε τον ανθρωπισμό από τη βαρβαρότητα δεν είναι τα υβριστικά τσιτάτα του ΓΑΠ προϊόν δυστυχώς βαθιάς άγνοιας και έλλειψης παιδείας. Αναλογιστείτε τους τόπους όπου αναπτύχθηκε ότι ομορφότερο υπάρχει ακόμα και σήμερα στην https://i0.wp.com/www.mlahanas.de/Greeks/Bios/Olympias.jpgανθρωπότητα. Σκεφθείτε ότι όταν υπήρχαν κοινωνίες όπου παιδιά και γυναίκες εθεωρούντο αντικείμενα, κάπου αλλού υπήρχε ολόκληρος αξιακός κώδικας και απόλυτος σεβασμός ακόμη και στο αγέννητο παιδί. Για να μη μιλήσουμε για τη Φύση.

Η πορεία του ανθρωπισμού λοιπόν είναι απλή. Πόλις – Πολιτισμός. Δένομαι με τη Γη, αναπτύσσομαι μαζί της, Καλλιεργώ και τρέφομαι πάντα με σεβασμό και ευθύνη. Σκεφτείτε λοιπόν την ειδυλλιακή εικόνα όπου παππούς και εγγόνι μεγαλώνουν γύρω από το ίδιο δέντρο. Κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ίδιο χώμα. Έτσι σφυρηλατείται το δέσιμο με τη Μάνα και την Μεγάλη Μητέρα. Έτσι δένεται ο γόνος με τον Πατέρα και την Πατρώα Γη, την Πατρίδα. Έτσι, από γενιά σε γενιά δημιουργείται το Έθνος (= Γέννα).

Σκεφτείτε τώρα γιατί ο καπιταλισμός αποθεώνει τη βαρβαρότητα και απεχθάνεται τον Πολιτισμό. Γιατί καταστρέφει το πραγματικό Έθνος και αποθεώνει τεχνητά, ψευδεπίγραφα Έθνη. ΗΠΑ και Τουρκία, τα κράτη με τη μεγαλύτερη «εθνικιστική» προπαγάνδα είναι και τα δύο έθνη που βασίζονται στην Εθνοκάθαρση! Δηλαδή, μη – έθνη, αφού εξόντωσαν τους πραγματικούς γηγενείς. Ξερίζωσαν τη Γέννα και έβαλαν στη θέση της μία άλλη, ψευδεπίγραφη, φονική. Με την ανάλογη τροφή. Σφαγή, κρέας, καου μπόυς, McDonalds. Διαβάστε με ανοιχτό μυαλό την εξαιρετική έρευνα του αγαπημένου καθηγητή Δημήτριου Κιτσίκη και θα επανέλθουμε.

 • Η βάρβαρη και δυτική συνήθεια της καθημερινής κατανάλωσης κρέατος
 • Η απίστευτη δυτική παραποίηση των Γραφών υπέρ της κρεοφαγίας
 • Ο συσχετισμός πνευματικού επιπέδου, φυσικής κοινωνικής τάξεως και κρέατος
 • Και η ορθόδοξη άσκηση και στάση απέναντι στην κρεοφαγία

https://i2.wp.com/www.gallery.gr/images/mor-9.jpgΌλοι οι Έλληνες αγνοούν ότι οι χριστιανοί της Δύσεως έχουν συνειδητά αλλοιώσει τα ιερά κείμενα της ιδίας της Καινής Διαθήκης, μεταφράζοντας λανθασμένως στις δυτικές γλώσσες, όπως στα αγγλικά και τα γαλλικά, το ελληνικό κείμενο με στόχο να υποβιβάσουν τον ρόλο της ελληνικής γλώσ­σας και του ορθοδόξου φρονήματος!

Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον γράφει στο ελληνικό πρωτότυπο ότι επάνω στον σταυρό «ην γεγραμμένον Εβραϊστί, Ελληνιστί, Ρωμαϊστί» το «βασιλεύς των Ιουδαίων» (ιθ’ 20). Η επίσημη μετάφραση της Καθολικής Εκκλησίας στις δυτικές γλώσσες παραχαράσσει το Ευαγγέλιο και λέγει: «ην γεγραμμένον Εβραϊστί, Λατινιστί, Ελληνιστί», ώστε να υποβιβάση τα ελληνικά στην τελευταία θέση και να προωθήση την ιδική της γλώσσα! (La Bible de Jerusalem, Παρίσι, 1981, σ. 1560: «c’ etait ecrit en hebren, en latin et en grec»).

Στο ίδιο Ευαγγέλιο ο Ιωάννης γράφει (δ’ 8) ότι οι μαθητές του Χριστού είχαν πάει στην πόλη «ίνα τροφάς αγοράσωσι». Η επίσημη μετάφραση της Αγγλικανικής Εκκλησίας, για να ικανοποιήση την έφεση των βαρβαρικών νομαδικών λαών για το κρέας (ο Αττίλας στον Ε’ αιώνα μ.Χ. για να μαλακώση την μπριζόλα, όπως συνηθίζεται σήμερα στα αμερικανικά steak houses, την έβαζε άψητη στα σκέλη του ιππεύοντας και την έτριβε επάνω στο πλευρό του αλόγου του!) γράφει ότι οι μαθητές του Χριστού είχαν πάει στην πόλη «ίνα κρέατα αγοράσουσι» (Holy Bible, King James Text [1611] Oxford University Press, New York, 1980, με την αναγραφή: the most accurate version of the Bible. Η μεταφρασθείσα φράση λέγει: «For His disciples were gone away unto the city to buy meat»)]

Σε άλλο σημείο ο Ιωάννης γράφει (κα’ 5): «Λέγει ουν αυτοίς ο Ιησούς: Παιδία, μη τι προσφάγιον έχετε; απεκρίθησαν αυτώ: ου». Αυτό το προ­σφάγι ήταν ψάρι διότι προηγουμένως μαθαίναμε ότι ο Χριστός είχε φανερωθή εις τους μαθητές του στην λίμνη της Τιβεριάδος, όπου αυτοί εψάρευαν. Όταν του είπαν ότι δεν είχαν πιάσει κανένα ψάρι, ο Χριστός απεκρίθη: «ρίψατε τα δίχτυα στα δεξιά του πλοίου και θα εύρετε». Πάντως, η αγγλικανική Βίβλος μετέφρασε την ως άνω φράση με τον εξής τρόπο: «Then Jesus said onto them: Children, have you any meat? They answered to him, no»! Τις ελληνικές λέξεις «τροφές» και «προσφάγι» οι Φράγκοι χριστιανοί μεταφράζουν λοιπόν με την λέξη «κρέας», όχι από λάθος βέβαια…

Ορθοδοξία και Βαρβαρία

Η Βαρβαρία είναι μια ουτοπική χώρα που αντιτίθεται στον πολιτισμό. Από την εποχή του Αττίλα μέχρι την σημερινή Αμερική, χαρακτηρίζεται από τον νομαδικό βίο, την περιφρόνηση για την αγροτική ζωή, την επιθετικότητα με ναρκωτικό το κρέας το οποίο διαπλάσσει αιμοβόρα ένστικτα. Όπως η κάθοδος των βαρβαρικών νομαδικών φυλών – γερμανικών, σλαυικών, τουρκικών, μέσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους πρώτους μ.Χ. αιώνες, ο σημερινός παγκοσμισμός χαρακτηρίζεται από την συνεχή κινητικότητα των πληθυσμών – μεταναστεύσεις, προσωρινότητα της εργασίας – την καταστροφή του περιβάλλοντος με ρύπανση και μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα και την ερήμωση της υπαίθρου.

https://olympiada.files.wordpress.com/2008/08/dsc001091.jpg

Όπως τα ζώα, που από χορτοφάγα έγιναν σαρκοφάγα, ο εκβαρβαρισμός των ανθρώπων – από την πτώση τους από τον Παράδεισο μέχρι την σημερινή αμερικανική ζωή – μετατρέπει σε σαρκοβόρα ακόμη και τις αγε­λάδες, το σύμβολο του πολιτισμού στην Ινδία (που σαν δεύτερη μητέρα μας δίδει το γάλα της ζωής), με αποτέλεσμα να τρελαθούν και αυτές και εμείς που τις τρώμε.

Το κρέας είναι η μόνη ειδικότητα της αμερικανικής κουζίνας και στα steak houses παραγγέλνεται με την λίβρα και την ουγγιά. Μέσω των ταχυφαγείων Μακντόναλντ το χάμπουργκερ έχει δηλητηριάσει όλον τον πλανήτη! Ο Κ’ αιών υπήρξε ο αιών της εγκληματικότητας και των γενο­κτονιών, οι οποίες θυμίζουν τα βουνά των νεκροκεφαλών των νομάδων Μογγόλων επιδρομέων του Μεσαίωνας, ακριβώς διότι υπήρξε ο αιών του κρέατος! Πληρώνουμε ακόμα το αίμα του βοσκού Άβελ που έχυσε ο αδελφός του, ο αγρότης Κάιν. Συνεχίζουμε να τρώμε τα πρόβατά του.

Στον μεσοπόλεμο ένα κινηματογραφικό έργο είχε παγώση την Δύση: έδειχνε τα τεράστια σφαγεία του Σικάγου. Δέκα χρόνια αργότερα, τα βόδια της σφαγής είχαν αντικατασταθή από τους ανθρώπους στο Άου­σβιτς…

Στις 11 Μαρτίου 2000, στην κατ’ εξοχήν νομαδική χώρα της ερήμου, τη Σαουδική Αραβία, ενεκαινιάσθη το μεγαλύτερο σφαγείο της οικουμένης, κοντά στην Μέκκα, με την ευκαιρία του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος, όπου εκατομύρια ζώα θυσιάζονται κάθε φορά. Τα σφαγεία αυτά του Αλ-Μουαϊσέμ – 500.000 τετραγωνικών μέτρων στην κοιλάδα της Μίνας, κόστους 160 εκατομμυρίων δολλαρίων, με 10.000 χασάπηδες – θα σφάζουν 200.000 ζώα την ημέρα!

Πριν από την οικοδόμηση των κτιρίων, η κοιλάδα κάθε χρόνο μετα­μορφώνεται σε βιβλικών διαστάσεων υπαίθριο σφαγείο. Όλα αυτά για να εορτασθή η θυσία του Αβραάμ…

https://i2.wp.com/img181.imageshack.us/img181/7991/6a00d8341c60bf53ef00e54af3.jpgΩς στενός φίλος του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Τουργκούτ Οζάλ, είχαμε οι δυο μας περιοδεύσει την Τουρκία το 1990. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη που διεσχίζαμε, ο τουρκικός λαός έσφαζε επάνω στον δρόμο, μπροστά στο προεδρικό μας αυτοκίνητο, μπροστά σε μας που τα δυο κεφάλια μας εξείχαν από την οροφή της Μερσεντές, δεκάδες ζώα το αίμα των οποίων μας επιτσίλιζε. Και το ερώτημα μου ετέθη τότε έντονα: είναι δυνατόν ο Χριστός να ήτο κρεοφάγος;

Κρέας ή ψάρι;

Η ιστορία του πλανήτου επέρασε από τρία στάδια προτού βυθισθή στην σημερινή βαρβαρική αμερικανική παγκοσμιοποίηση:

• Στο πρώτο μυθικό στάδιο οι βασιλείς προσέφεραν τα σώματα τους και των παιδιών τους προς σφαγήν και το αίμα τους εσκορπίζετο στα σπαρτά και τα αμπέλια ως λίπασμα! Το αίμα του Άβελ στα χωράφια του Κάιν. Πολλές ήσαν οι θυσίες όπως αυτές του Αγαμέμνονος και του Αβραάμ.

• Στο δεύτερο στάδιο ο Θεός αντικαθιστά στο θυσιαστήριο τον υιό του Αβραάμ με πρόβατο.

• Στο τρίτο στάδιο ο Χριστός, ως βασιλεύς του Ισραήλ, προσφέρει στο θυσιαστήριο των εκκλησιών το σώμα του υπό μορφήν άρτου και το αίμα του υπό μορφήν οίνου. Μαζί με τους ιχθύες που έφεραν μαζί τους οι Απόστολοι ψαράδες, άρτος και οίνος καθιερώνονται ως η τριαδική τροφι­κή βάση της χριστιανικής πίστεως (η λέξη ιχθύς – Ιησούς Χριστός Θεού Υμών Σωτήρ – και η εικόνα του ιχθύος, γίνονται μάλιστα τα σύμβολα της χριστιανοσύνης). Στον μυστικό δείπνο ο Χριστός δεν δίδει στους μαθητές του ένα κομμάτι αρνιού. Αντικαθιστά τον αμνό του εβραϊκού Πάσχα με άρτο. Το σώμα του γίνεται ο αμνός του θυσιαστηρίου. Η βασιλοκτονία που υπέστη ο Χριστός αφήρεσε από την ανθρωπότητα την λογική της σφαγής των ζώων.

http://greetingsearthlings.files.wordpress.com/2008/02/fat-capitalist.jpgΣήμερα ο καπιταλιστικός άνθρωπος του αμερικανικού παγκοσμισμού, όχι μόνον είναι ακραίος κρεοφάγος, τρώγοντας κρέας ακόμη και δύο φορές την ημέρα, επί 365 ημέρες τον χρόνο, αλλά επανήλθε στην ανθρω­ποφαγία. Όπως γνωρίζουμε η κατανάλωση ανθρωπίνου κρέατος απαγο­ρεύεται από την χριστιανική θρησκεία, ακόμη και όταν το αποκόπτεις από νεκρό σώμα. Πριν από αρκετά χρόνια είχε καταπέσει ένα αεροσκάφος στις Άνδεις της Λατινικής Αμερικής και οι επιζώντες, περιμένοντας μέσα στα χιόνια την έλευση των σωστικών υπηρεσιών, υπεχρεώθησαν να φάνε κομμάτια του σώματος των κατεψυγμένων από το κρύο φονευθέντων συντρόφων τους. Αυτό είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες των θρησκευτικών παραγόντων.

Σήμερα όμως η ανθρωποφαγία έχει πλέον και επισήμως καθιερωθή! Η μεταμόσχευση των ανθρωπίνων οργάνων, έστω και αφαιρεθέντων από νεκρούς, δύναται κάλλιστα να θεωρηθή ανθρωποφαγία. Μάλιστα η επίτευξη κλωνοποιήσεως των ανθρώπων για να δυνηθή ο καθείς από εμάς να έχη ένα αντίγραφο ώστε να του αφαιρούν τα όργανα όταν θα τα χρει­ασθούμε, δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία… Άλλωστε μεταμό­σχευση ήταν και η θυσία του βασιλέως στους μυθικούς χρόνους, όταν του αφαιρούσαν την καρδιά για να την πετάξουν στα αμπέλια ως λίπασμα, να καρποφορήσουν και να ζήσουν οι υπόλοιποι.

Η παραδοσιακή ορθόδοξη κοινωνική ιεραρχία και η κατανάλωση κρέατος

Η ελληνορθόδοξη παραδοσιακή κοινωνία είναι διαμορφωμένη ιεραρχικά. Στην κορυφή τοποθετείται ο μοναχός, έστω και αν δεν έχει χειροτονηθεί ιερομόναχος. Αντιπροσωπεύει τον πνευματικά ανώτερο άνθρωπο για τον οποίο ομιλεί στην κινεζική ιεραρχία ο Κομφούκιος, και του οποίου στην ινδουιστική ιεραρχία την θέση κατέχει ο βραχμάνος. Για τον λόγο αυτό, ενωρίς στο Βυζάντιο επεκράτησε η συνήθεια ο επίσκοπος, δηλαδή ο αρχηγός της Εκκλησίας, να είναι μοναχός.

Ο μοναχός δεν διοικεί άμεσα την κοινωνία η οποία κατευθύνεται από τον βασιλέα και το στρατιωτικό-διοικητικό περιβάλλον του – το αντίστοιχο των κσατρίγια στην Ινδία.

Αυτοί αντιπροσωπεύουν την δεύτερη από τις τέσσερις κατά σειρά τάξεις, μετά τους βραχμάνους και πριν από τους αστούς-εμπόρους βαϊσύα (3η στην πνευματική σειρά) και τους εργάτες σούντρα (στην τέταρτη σειρά).

Στο χαμηλότερο επίπεδο, οι εργάτες σούντρα, στην παραδοσιακή ινδουϊστική κοινωνία ονομάζονται κρεοφάγοι και δια τούτο ανήκουν στην κατηγορία των πνευματικώς αμαθών υλιστικής φύσεως.

Και οι τέσσερις κατηγορίες είναι απαραίτητες στην ζωή της κοινωνίας, διότι οι βραχμάνοι παρομοιάζονται με το κεφάλι του σώματος (σκέπτονται και κατευθύνουν πνευματικά), οι κσατρίγια με τα χέρια (προστατεύουν ως στρατιωτικοί και διοικούν ως ανώτεροι δημό­σιοι λειτουργοί), οι έμποροι αστοί βαΐσύα με το στομάχι (που τρέφει το σώμα και χωνεύει την τροφή) και οι εργάτες σούντρα τα πόδια (για να περπατά η κοινωνία). Βεβαίως χωρίς πόδια δύναται κανείς να επιζήση, όχι όμως χωρίς κεφάλι…

Οι σούντρα, στην βεδική κοινωνία που ονομάζεται Βαρνασράμα, χαρα­κτηρίζονται από τελεία άγνοια του συστήματος πνευματικής ανόδου, που άλλωστε καθόλου δεν τους ενδιαφέρει.

https://i1.wp.com/www.angelicreiki.eu/images/articles/pri0191.jpg

Στην Ορθοδοξία το αντίστοιχο σύστημα περιγράφεται από τον Βυζαντινό μοναχό Ιωάννη της Κλίμακος (579-649), συγγραφέα του έργου Κλίμαξ του Παραδείσου. Όποιος το διαβάση καταλαβαίνει πόσο χονδροειδές είναι το ψέμα περί ισότητας του σημερινού δυτικοεμπνευσμένου αστικού κοινο­βουλευτικού καθεστώτος της λεγομένης δημοκρατίας. Το σύστημα αυτό επεβλήθη ως σύστημα των σούντρα, εφ’ όσον η δυτική κοινωνία διοικείται από μία τάξη καπιταλιστών βαϊσύα που σταδιακά, από τον ΙΖ’ αιώνα, ολι­σθαίνει από την οικογενειακή ζωή «αστικής ηθικής» στην ζωώδη κατά­σταση αμάθειας των σούντρα!

Δηλαδή, η δυτική δημοκρατική κοινωνία περπατά με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω!

Κάθε σκαλοπάτι της Κλίμακος του Ιωάννου μάς ανεβάζει σταδιακά, με την πνευματική άσκηση, από το επίπεδο του σούντρα στο ανώτατο επίπε­δο του βραχμάνου, περνώντας από τα ενδιάμεσα επίπεδα του βαϊσύα και του κσατρίγια. Φυσικά ο καθήμενος στο υψηλότερο σκαλοπάτι δεν τρώγει κρέας.

Ο σούντρα νομίζει ότι μοναδικός σκοπός της ζωής είναι η ικανοποίηση των υλικών και σωματικών του αναγκών. Τρώγει κρέας για να αυξήση την ενεργητικότητα, επιθετικότητα και σεξουαλική του ορμή. Το αρχαίο ιδανικό του ολυμπιακού αθλήματος μετετράπη σε body building.

Ο σούντρα εκνευρίζεται με το παραμικρό μόλις του ζήτησης να περιορίση την ικανοποίηση των υλικών του αναγκών έστω και για μερικές στιγμές. Οι τέσσερίς του ασχολίες είναι να τρώγη, να κοιμάται, να ζευγαρώνη και να είναι επιθετικός, όλα αυτά, χάριν του μοναδικού μέσου πραγματο­ποιήσεως της ζωής στο οποίο πιστεύει: το χρήμα.

https://i2.wp.com/www2.e-yliko.gr/htmls/Fyyl/Istoria/ByzNaodomia/naodom1catkomb/catacombicon/catcbKalosPoimin.jpgΟρθοδοξία και κρεοφαγία

Η Ορθοδοξία δέχεται ως φυσική την πνευματική διαίρεση της κοινωνίας και δεν υποκύπτει στον ορθοδοξισμό (άλλως ζηλωτισμό) που επιχειρεί με απαγορεύσεις να μετατρέψη όλους τους ανθρώπους σε μοναχούς! Απλώς εγκαθιστώντας μίαν υγιή κοινωνία προτρέπει όλους μας, με το παράδειγ­μα, να ανέβουν σταδιακά την κλίμακα του Ιωάννου.

Η κατανάλωση του κρέατος στην ορθόδοξη κοινωνία, εμπνέεται από το πνεύμα αυτό της ανεξιθρησκείας και ορίζει κανόνες για τις τρεις βασικές κατηγορίες, από επάνω ως κάτω: τον μοναχό, τον παπά και τον πιστό. Ο ηγεμών με το στρατιωτικό-διοικητικό του περιβάλλον θα έπρεπε κανονι­κά να τοποθετηθή πνευματικώς, σε υψηλότερη θέση από τον λαό των πιστών, αλλά στην σημερινή παρακμιακή εποχή οι διοικούντες ευρίσκο­νται χαμηλότερα του λαού.

Την εποχή που το Βυζάντιο ήταν πρότυπο Ορθοδόξου κοινωνίας, ο Μέγας Ιουστινιανός, στον ΣΤ’ αιώνα, εχαίρετο διαπιστώνοντας ότι ένα, όλο και μεγαλύτερο, τμήμα του λαού του προσχωρούσε στον μοναχικό βίο αντί στον στρατό του, επειδή ήταν πεπεισμένος ότι η δύναμις της Αυτοκρατορίας του εβασίζετο πρωτίστως στην πνευματική παρουσία των μοναχών! Αντίθετα, ο σημερινός ηγέτης – όπως επί παραδείγματι ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο – θεωρεί ότι τα μοναστήρια κατοικούνται από αργόσχολους. (Βλ. το έργο μου, The Old Calendarists and the Rise of Religious Conservatism in Greece, Καλιφόρνια, 1995).

https://i2.wp.com/www.1st-art-gallery.com/thumbnail/207918/1/Attila-The-Hun-$28c.406-453$29-And-His-Hordes-Overrunning-Italy-And-The-Arts.jpgΓύρω στο 1800, στην τελική φάση του δυτικού αθεϊσμού, γνωστής ως ο «αιών του Διαφωτισμού», στο λίκνο της χριστιανικής πίστεως εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή στο Άγιον Όρος, ένας πνευματικός πατέρας, ο μοναχός και άγιος Νικόδημος (1749-1809), βοηθούμενος από τον ιερομόναχο Αγάπιο, συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο, Πηδάλιον της νοη­τής νηός της μίας αγίας καθολικής και αποστολικής των Ορθοδόξων Εκκλησίας, ήτοι άπαντες οι ιεροί και θείοι κανόνες. Προς κατάληψιν των απλούστερων ερμηνευόμενοι παρά Αγίου ιερομονάχου και Νικοδήμου μοναχού. Το βιβλίο αυτό ήταν μια συλλογή των κανόνων που είχαν θεσπί­σει οι Απόστολοι, οι εκκλησιαστικοί Σύνοδοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας, στην πρωτότυπη ελληνική γλώσσα, συνοδευόμενοι – για κάθε κανόνα -από ερμηνεία του Αγίου Νικοδήμου και του Αγαπίου στην ελληνική του ΙΗ’ αιώνος.

Ο Άγιος Νικόδημος μαζί με τον Άγιο Μακάριο Νοταρά (1731-1805) και τον Όσιο Αθανάσιο Πάριο (1722-1813), ηγείτο του αναγεννησιακού αντι-ρωμαιοκαθολικού κινήματος της Φιλοκαλίας (ή των Κολλυβάδων). Επρόκειτο για κίνημα παραδοσιακό, αντιδυτικό, τουρκόφιλο που υπεστήριζε την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το κίνημα εξηπλώθη στον ΙΘ’ αιώνα και στην Ρουμανία και στην Ρωσία από έναν Ρώσο μοναχό, ο οποίος είχε ζήσει στο Άγιον Όρος για 18 χρόνια (1746-1764), τον Παΐσιο Βελιτσκόβσκι (1722-1794) ο οποίος μετά εγκατεστάθη στην Μολδαβία όπου μετέφρασε στα σλαβονικά την Φιλοκαλία (συλλογή η οποία είχε δημοσιευθή στο Αγιον Όρος, που συμπεριελάμβανε κείμενα των Ελλήνων πατέρων της Ορθοδοξίας, από τον Δ’ μέχρι τον ΙΕ’ αιώνα και που είχε δώσει το όνομά της στο αγιορείτικο κίνημα της Φιλοκαλίας, του οποίου οπαδός υπήρξε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης).

Όπως και οι ινδικές Βέδες, η Ορθοδοξία έχει διαφορετικούς κανόνες για τα διαφορετικά πνευματικά επίπεδα των ανθρώπων, δηλαδή για τους μοναχούς, τους ιερείς και τον λαό των πιστών. Ο κανών 51 των Αγίων Αποστόλων κηρύττει: «Ει τις επίσκοπος, ή πρεσβύτερος, ή διάκονος, ή όλως του καταλόγου του ιερατικού, γάμου και κρεών, και οίνου, ου δι’ άσκησιν, αλλά δια βδελυρίαν απέχηται…». δηλαδή «αν κάποιος επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος απέχει από την σύναψη γάμου, από την κατα­νάλωση κρέατος και οίνου, όχι για λόγους πνευματικής ασκήσεως, αλλά επειδή τα απεχθάνεται – ξεχνώντας ότι ο Θεός εποίησε τα πάντα ωραία και καλά, ότι εδημιούργησε τον άνθρωπο όχι μόνον υπό μορφήν ανδρός αλλά και γυναικός, και βλασφημώντας διαβάλλει την θεϊκή δημιουργία, είτε πρέπει να επανορθώση την στάση του ή να καθαιρεθή και να εκδιωχθή από την Εκκλησία»! Το ίδιο ισχύει και για τους λαϊκούς.

Αυτός ο κανών είναι βασικός για να εννοήση κανείς την Ορθοδοξία και να κάνη κάθε Ορθόδοξο υπερήφανο για την θρησκεία του: διότι α) κηρρύττει την σημασία της γυναικός όπως και του ανδρός, β) τα πάντα που εδημιούργησε ο Θεός είναι καλά και αγνά, συνεπώς και το κρέας. Εάν συγχαίνεσαι την σεξουαλική πράξη ή το κρέας, υβρίζεις την θεϊκή δημιουρ­γία. Αποφασίζεις να απέχης από αυτά τα αγαθά όχι επειδή τα θεωρείς βρώμικα, αλλά επειδή θέλεις να επιδοθής στην πνευματική άσκηση.

https://i1.wp.com/www.welt.de/multimedia/archive/1241690985000/00806/eng_Turkey_massacre_806420g.jpgΝα υπενθυμίσωμε ότι ο δυτικός χριστιανός εβάσιζε την πίστη του στην ηθικολογία, θεωρούσε βρώμικη την σεξουαλική πράξη και υπεβίβαζε την γυναίκα και όταν ήλλαξε γνώμη… έπαψε να πιστεύη!

Η ερμηνεία του άνω κανόνος από τον Άγιο Νικόδημο, επί λέξει, είναι: «ούτε ο γάμος, και η νόμιμος μετά γυναικός συνάφεια είναι βλαβερά, ούτε τα κρέατα, ούτε ο οίνος αλλ’ η κακή τούτων μεταχείρησις. Διότι αν ήτο κακά και βλαβερά, δεν ήθελαν να δημιουργηθούν από τον Θεόν, όστις είναι φύσει αγαθός».

Ο 14ος κανών της εν Άγκυρα Συνόδου που συνήλθε το 315 μ.Χ. λέγει ότι για να σιγουρευθή κανείς ότι ο ιερεύς – που δεν υπόκειται σε τόση σκλη­ρή άσκηση όσο ο μοναχός και που επιμένει να μην τρώγη ποτέ κρέας, σαν τον μοναχό, όχι διότι η γεύση του είναι δυσάρεστη, αλλά διότι θέλει πράγ­ματι να υποστή και αυτός την πνευματική άσκηση – πρέπει προηγουμένως να υποχρεωθή να δοκιμάση το κρέας, και μόνον μετά να απέχη απ’ αυτό!

Ο περίεργος αυτός κανών εξηγείται στην ερμηνεία του Αγίου Νικοδήμου ως εξής: «Όσοι δε τόσον πολλά απέχουσιν από το κρέας, ώστε όπου ουδέ χόρτα τρώγουσι τα εψημένα με κρέας, ούτοι να παύουσιν από την ιερωσύνην. Δίδουσι γαρ υποψίαν με τούτο οπού κάμνουσιν, ότι συγχαίνονται το κρέας, όπερ εστί των Μανιχαίων και άλλων αιρετικών φρό­νημα»!

Πράγματι στον αγώνα κατά των αιρετικών των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού, η απόλυτη χορτοφαγία και η πίστη στην μετεμψύχωση ήσαν δύο χαρακτηριστικά των χριστιανικών αιρέσεων, ειδικά των Μανιχαίων και αργότερα των Βογομίλων που ποτέ δεν έτρωγαν κρέας.

Με το ίδιο σκεπτικό η Ορθοδοξία δεν επιτρέπει σε έναν ευνούχο να γίνη μοναχός επειδή η σεξουαλική εγκράτεια του δεν θα προήρχετο από πνευματική άσκηση. Η σημερινή αποξένωση πολλών Ελλήνων από το πνεύμα της Ορθοδοξίας έχει ως αποτέλεσμα να ακούς γύρω σου με μία ωφελιμιστική λογική, ότι η νηστεία είναι δίαιτα με την οποία χάνεις βάρος, ότι η χορτοφαγία έχει γίνει της μόδας για μία πιο υγιεινή ζωή, ότι η αγάπη των σκύλων και γενικά των κατοικίδιων pets, ακόμη και των φιδιών, ακόμη και υιοθετημένων μωρών προέρχεται από την ψυχική απομόνωση των ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να έχουν μια κανονική οικογενεια­κή ζωή.

Το ότι η απόλυτη χορτοφαγία και η πίστη στην μετεμψύχωση ήσαν συν­δεδεμένες – και συνεπώς επικίνδυνες για την Ορθοδοξία – όπως και οι παράλληλες δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων σοφών, έσπρωχνε τους πρώ­τους χριστιανούς από φόβο της ειδωλολατρείας στο να καταδικάζουν ακόμη και την διαλεκτική, ενώ η ορθόδοξη σκέψη ήτο, στην ουσία, εξόχως διαλε­κτική. Αυτό εμφαίνεται από το παρακάτω σχόλιο του Αγίου Νικοδήμου στο Πηδάλιο (σ. 66 της εκδόσεως του 1991): «Των [αρχαίων] Ελλήνων [ο λόγος], οι οποίοι δια τούτο κρέας δεν έτρωγαν [όπως οι Πυθαγόρειοι που επίστευαν και στην μετεμψύχωση], δια τι εδόξαζον ότι τα άλογα ζώα έχουσι ψυχήν, όθεν ουδέ να τα σφάζουν ετόλμουν, καθώς αναφέρει ο Πλούταρχος. Αλλά και των Μαρκιανιστών και απλώς των Μανιχαίων, κατά τον Επιφάνιον [στον Δ’ αιώνα μ.Χ.]. Και των Εγκρατιστών, κατά τον Βασίλειον [τον Μέγα, στην ίδια εποχή]. Και των Βογομίλων, κατά τον Βαλσάμωνα [στον IB’ αιώνα]».

https://i1.wp.com/img148.imageshack.us/img148/2171/ares06408ds.jpgΠράγματι ο Πυθαγόρας εσυνήθιζε να λέγη ότι «όσον καιρό οι άνθρω­ποι θα σφάζουν τα ζώα, θα σφάζονται και μεταξύ τους».

Στην Ορθοδοξία, όπως και στον Ινδουισμό, όσο περισσότερο προχωρη­μένος είσαι πνευματικά τόσο ολιγώτερο κρέας τρως. Συνεπώς εάν ο απλός άνθρωπος ημπορεί να τρώγη κρέας, υπό συγκεκριμένες συνθήκες όμως, ο ιερεύς πρέπει να τρώγη ολιγώτερο από τον υπόλοιπο κόσμο και ο μοναχός ποτέ δεν τρώγει κρέας. Γι’ αυτό και ένας παπάς, ο οποίος ακο­λουθεί τον τρόπο ζωής του μοναχού και ποτέ δεν τρώγει κρέας, θα ηδύνατο να είναι ύποπτος ότι απλώς δεν του αρέσει η γεύση του κρέατος. Παρά ταύτα, εφ’ όσον στο Βυζάντιο επεκράτησε η συνήθεια να επιλέγο­νται οι επίσκοποι και οι πατριάρχες μεταξύ των μοναχών, η πρακτική απο­χής από το κρέας έγινε κάτι το σύνηθες για την εκκλησιαστική ιεραρχία.

Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι λόγοι γιατί ένας ορθόδοξος μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας.

• Πρώτον, διότι σκοπός της μοναστικής ζωής είναι η σοφία, η παρθενία και ο έλεγχος των αισθήσεων. Το κρέας είναι το πλέον λιπαρό έδεσμα και διεγείρει τις επιθυμίες, εις βάρος της ψυχής.

Ο Άγιος Βασίλειος (329-379) που προώθησε ειδικά τον μοναχισμό, εσυμβούλευε τον μοναχό να τρώγη άπαχες τροφές, όχι πολύ θρεπτικές και γευστικές, για να μην αναπτύξει την φιληδονία. Συνεπώς, το κρέας είναι το χειρότερο φαγητό για τον μοναχό επειδή είναι συνάμα λιπαρό, θρεπτικό και γευστικό.

•  Ο δεύτερος λόγος γιατί ένας μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας, είναι επειδή θα αθετούσε μία από τις πλέον αρχαίες παραδόσεις του μοναχισμού ανά τον κόσμο. Ο Βυζαντινός ιστορικός Νικηφόρος Γρηγοράς (1295-1360) διηγείται την ιστορία του δασκάλου του, Ιωάννου του Γλυκύ, που ήτο λογοθέτης (δηλαδή υπουργός) του βυζαντινού αυτο­κράτορας. Η γυναίκα του Ιωάννου είχε γίνει καλόγρια και τον ικέτευε να γίνη και αυτός μοναχός. Αλλά ο αυτοκράτωρ που τον αγαπούσε, του το απηγόρευσε διότι έπασχε από αρθρίτιδα και κατά την γνώμη των ιατρών της εποχής εκείνης έπρεπε να τρώγη κρέας και τρώγοντας κρέας δεν ηδύνατο να γίνη μοναχός. Παρά ταύτα, εξαιρετικώς κατέλαβε τον οικουμενι­κό πατριαρχικό θρόνο (χωρίς να γίνη μοναχός) από το 1316 μέχρι το 1320.

Ο Βυζαντινός επίσκοπος Θεοφύλακτος, που εστάλη από την Πόλη για να υπηρετήση ως αρχιεπίσκοπος Βουλγαρίας στην πόλη της Αχρίδος (1030-1126), συνέγραψε πολλά κείμενα κατά των λαθών των Ρωμαιοκαθολικών, κατηγορώντας τους ότι οι μοναχοί τους έτρωγαν τον ζωμό του κρέατος και ρητώς απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος από τους μοναχούς.

Έκτοτε η χρήση κρέατος επεξετάθη σε όλα τα επίπεδα του Ρωμαιοκαθολικισμού και πλέον την μόνην ημέρα του χρόνου όπου ο ρωμαιοκαθολικός δεν τρώγει κρέας είναι την Μεγάλη Παρασκευή. Αυτή η διολίσθηση του δυτικού χριστιανισμού προς την πλήρη κατάργηση της νηστείας είναι από τις βασικώτερες διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Φράγκων.

Αλλά και στην ίδια την Ελλάδα, ο γραικυλισμός έχει τόσο προχωρήσει που οι περισσότεροι «Έλληνες» αγνοούν ότι οι μοναχοί του Αγίου Όρους ποτέ δεν τρώγουν κρέας, ούτε και την Κυριακή του Πάσχα, όπου τρώνε ψάρι.

• Ο τρίτος και τελευταίος λόγος για τον οποίο ένας ορθόδοξος μοναχός δεν πρέπει ποτέ να τρώγη κρέας είναι λόγω του σκανδάλου που μία τέτοια πρακτική δημιουργεί στις καρδιές των πιστών. Μόνον η ιδέα ότι ένας μονα­χός θα ηδύνατο να φάγη κρέας αντιτίθεται στο γενικό αίσθημα περί σωστής συμπεριφοράς των πνευματικών ανθρώπων.

Ένας γενικός κανών της Ορθοδοξίας λέγει ότι ο ασθενής και ο οδοιπό­ρος εξαιρούνται της νηστείας, επειδή ο πρώτος δύναται να υποχρεωθή από τον ιατρό του να δυναμώση το σώμα του και ο τελευταίος δύναται να είναι σε ένα μέρος όπου θα ήτο αδύνατον να ευρέθη νηστήσιμο φαγητό. Βεβαίως, πρέπει να αποφεύγη κανείς να ταξιδεύη τις νηστήσιμες περιό­δους. Φερ’ ειπείν δεν θα έπρεπε να παίρνει κανείς διακοπές τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Αυγούστου και να απομακρύνεται από το σπίτι του, αφού πρόκειται για δεκαπενθήμερο αυστηρής νηστείας. Μάλιστα εάν η ημέρα της Παναγίας, που είναι η ημέρα του θανάτου της, η 15η Αυγούστου, συμπέση Τετάρτη ή Παρασκευή δεν τρώμε κρέας αλλά ψάρι.

Τώρα, η εικόνα του ελληνικού Δεκαπενταύγουστου είναι τόσο γνωστή ώστε οιαδήποτε αξίωση του σημερινού Ελλαδίτου για διατήρηση των παραδόσεων του έθνους, φαντάζει αστεία. Ένας λαός που προ πενήντα ακόμη ετών έτρωγε ελάχιστο κρέας και που η σημερινή αμερικανοποίηση τον έχει μετατρέψει σε «ναρκομανή του κρέατος» δεν θα έπρεπε να βάζη στο στόμα του την λέξη «Παράδοση».

https://i2.wp.com/www.siue.edu/COSTUMES/images/PLATE5CX.JPGΟ Άγιος Νικόδημος είναι πολύ αυστηρός με μερικούς μοναχούς που με διάφορες προφάσεις τρώνε κρέας. Τους λέγει πως καθολικίζουν. Ισχυρίζονται, φερ’ ειπείν, ότι ο Άγιος Βασίλειος είπε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας συγχωρούν να προσθέτη κανείς παστό χοιρινό στα χόρτα του. Στην πραγματικότητα, λέγει ο Νικόδημος, οι μοναχοί της περιοχής του Πόντου, ήταν συγχωρεμένοι επειδή δεν ηδύναντο να εύρουν στην περιο­χή τους ελαιόλαδο και λόγω της κακής ποιότητος του φαγητού πολλοί μοναχοί είχαν αρρωστήσει. Αλλά προσέθεταν το παστό σε τόσο μικρή ποσότητα ώστε δεν το αντελαμβάνετο κανείς και επιπλέον το ανακάτευαν με πολύ νερό.

Υπάρχει και η περίπτωση του Αγίου Παχωμίου (287-347), συνιδρυτού στην Αίγυπτο με τον Άγιο Αντώνιο (251-356) του χριστιανικού μοναχισμού. Ο Παχώμιος στην μονή του έτρεφε χοίρους και ο ιερομόναχος Συμεών ο Νέος Θεολόγος (περί 957 – περί 1035) στην Κωνσταντινουπολίτικη μονή του έτρεφε περιστέρια.

Η εξήγηση που δίδει ο Νικόδημος είναι ότι έτρεφαν τα ζώα αυτά για τους επισκέπτες και δεύτερον για τους ασθενούντες μοναχούς, προσθέ­τοντας: «Αλλά και τώρα εάν ασθενή τις μοναχός εις κίνδυνον θανάτου, και λαβή παραγγελίαν από τον ιατρόν να φάγη κρέας, δεν κατακρίνεται εάν φάγη, ότι μεταχειρίζεται τούτο προς ιατρείαν, και όχι προς ηδονήν και γαστριμαργίαν», (σ. 68). Βεβαίως υπάρχει και η ερώτηση, γιατί οι Βυζαντινοί ιατροί επίστευαν – μάλλον λανθασμένα – ότι ήτο απαραίτητο σε μερικές περιπτώσεις ασθενείας να καταναλώνεται κρέας!

Μήπως υπάρχη κάποια αντίφαση μεταξύ της απολύτου αποχής από κρέας των ορθοδόξων μοναχών και του εδαφίου της Παλαιάς Διαθήκης, Γένεσις Θ’ 3-5, όπου ο Θεός λέγει στον Νώε και τους υιούς του: «Παν κινούμενον, το οποίον ζη, θέλει είσθαι εις σας προς τροφήν. Ως το χλωρόν χόρτον, έδωκα τα πάντα εις εσάς. Κρέας όμως, με την ζωήν αυτού, με το αίμα αυτού, δεν θέλει φάγει. Και εξάπαντος το αίμα σας, το αίμα της ζωής σας, θέλω εκζητήσει»;

Ο Μέγας Βασίλειος απαντά: όχι, διότι ημπορούμε να επιλέξωμε ό,τι είναι καλό για μας και για την υγεία μας. Π.χ. δεν τρώμε ένα δηλητηριώδες χόρτο. Για τον λόγο αυτό, προσθέτει ο Νικόδημος, στην Παλαιά Διαθήκη μερικές τροφές χαρακτηρίζονται ως ακάθαρτες, αν και ως δημιουργία του Θεού, τίποτα δεν είναι στην ουσία ακάθαρτο. Εννοούμε απλώς με αυτόν τον χαρακτηρισμό ότι μία τροφή είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Να προσθέσωμε ότι πάντως ο Θεός απαγορεύει την κατανάλωση κρέατος που περιέχει αίμα, γι’ αυτό και οι Εβραίοι αφαιρούν το αίμα από το κρέας που τρώνε (με την μέθοδο κασέρ ή κασερούτ).

Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να αφαιρέσης όλο το αίμα, γι’ αυτό και η άλλη ερμηνεία του εδαφίου ημπορεί να είναι ότι, ούτως ή άλλως, κρέας δεν δύναται να καταναλωθή διότι περιέχει αίμα και δεν νοείται κρέας ζώου χωρίς αίμα. Ο 63ος κανών των Αγίων Αποστόλων λέγει: «Ει τις επίσκοπος, ή πρεσβύτερος, ή διάκονος, ή όλως του καταλόγου του ιερατικού, φάγη κρέας εν αίματι ψυχής αυτού, ή θηριάλωτον [που το έπιασε θηρίο], ή θνησιμαίο [πτώμα], καθαιρείσθω. Τούτο γαρ ο Νόμος απείπεν. Ει δε λαϊκός είη, αφοριζέσθω».

Μετεμψύχωση και κρεοφαγία

Η πίστη στην μετεμψύχωση ήταν γενικευμένη σε όλην την Οικουμένη όταν ήλθε ο Χριστός επί της γης, και την απεδέχοντο και οι Έλληνες εκείνης της εποχής. Ο χριστιανισμός όμως την απέρριψε, ιδιαιτέρως την δοξασία ότι δύναται ψυχή ανθρώπου να επανέλθη σε σώμα ζώου και αυτό διότι η ανθρώπινη ψυχή, εν αντιθέσει με την ψυχή του ζώου, έχει γίνει κατ’ εικό­να του Θεού.

Επιπλέον, και αντίθετα απ’ ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, για την Ορθοδοξία στο έμβρυο, μαζί με την σύλληψη, δημιουργείται και το σώμα και η ψυχή. Επειδή και η ψυχή δύναται να νεκρωθή, ο απόστολος Παύλος ονομάζει τον νεκρό άνθρωπο σαρκικό ή ψυχικό.

Την πλατωνική ιδέα της αθανασίας της ψυχής την εδέχθη η Ορθοδοξία με πολλούς περιορισμούς που είναι οι ακόλουθοι: α) Η ψυχή δεν είναι αιώ­νια, είναι κτιστή, β) Ο άνθρωπος είναι μία ψυχοσωματική οντότητα, δηλα­δή η ψυχή του είναι ένα μέρος και όχι ολόκληρος ο εαυτός του. γ) Η αθα­νασία του ανθρώπου δεν στηρίζεται στην αθανασία της ψυχής, αλλά στην Ανάσταση του Χριστού και στην μελλοντική ανάσταση των σωμάτων. Η αθανασία του ανθρώπου είναι η υπέρβασις του θανάτου με χάριν Χριστού και όχι με ζωή της ψυχής, πέραν του τάφου, δ) Η ψυχή θεωρείται αθάνα­τη μόνον κατά χάριν Θεού και όχι κατά φύσιν. Χωρίς την εν Χριστώ ζωή υπάρχει νέκρωση της ψυχής (Βλ. «Ο υλισμός της Ορθοδοξίας», Ενδιάμεση Περιοχή, τεύχος 13, Φθινόπωρο 1999, σσ. 15-17).

Μία άλλη παρατήρηση είναι ότι η κρεοφαγία είναι αποτέλεσμα της πτώ­σεως από τον Παράδεισο διότι στον Παράδεισο ο Αδάμ και η Εύα, που ήσαν τότε αθάνατοι, ψυχή τε και σώματι, έτρωγαν μόνον χόρτα (όπως το πιστοποιεί η Γένεσις, Α’ 29-30). Συνεπώς η κατανάλωση κρέατος συνδυά­ζεται με το προπατορικό αμάρτημα και τον θάνατο. Πολλοί άγιοι παρετήρησαν ότι όταν ο άνθρωπος όχι μόνον τρώγη κρέας αλλά επιπλέον το τρώγη μαζί με το αίμα, τότε παρομοιάζεται με άγριο θηρίο και πάντως δεί­χνει την σκληρότητά του όταν σκοτώνη ζώα. Ο Νικόδημος κατηγορεί τους Ρωμαιοκαθολικούς ότι αυτοί καταναλώνουν αίμα ζώων.

Τέλος το κουρμπάνι, η παράδοση της θυσίας των ζώων στον Θεό, που ετελείτο ευρέως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους σουννίτες μου­σουλμάνους και τους ορθοδόξους χριστιανούς, απαγορεύεται αυστηρώς. Όπως λέγει ο Νικόδημος, «με σφοδρότατα επιτίμια πρέπει να εμποδίσουν οι αρχιερείς από τους χριστιανούς τα τουρκιστί λεγόμενα κουρμπάνια, οπού την σήμερον κάμνουσι, τα οποία είναι μία ανακαίνησις των θυσιών των Ελλήνων και Ιουδαίων. Δια τι καθώς εκείνοι επίστευον ότι εξιλεώνουσι τον Θεόν με τα αίματα, και τας σφαγής των προβάτων και των άλλων ζώων, έτσι και αυτοί οι πεπλανημένοι και άφρονες, νομίζουσιν ότι εξιλεώνουσι τον Θεόν με τας σφαγάς και θυσίας των κουρμπανιών τους… Ω της ελληνικής πλάνης και της ιουδαϊκής δεισιδαιμονίας!». (Πηδάλιον, σσ. 309-310). Ο Θεός ζητά μόνον θυσίες της καρδιάς δια μέσου προσευχών.

Όπως είπαμε, ο ορθόδοξος λαός αντιπροσωπεύει την τρίτη κατηγορία πιστών, μετά τους μοναχούς και τους ιερείς. Ως το κατώτερο σκαλί της πνευματικής ιεραρχίας έχουν το δικαίωμα να τρώγουν κάποια ποσότητα κρέατος, αλλά και αυτοί πρέπει να απόσχουν από κρέας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Για τον απλό χριστιανό ορθόδοξο το ελάχιστο των ημερών κατ’ έτος αποχής από κρέας είναι οι ακόλουθες: Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Μερικοί προσθέτουν και την Δευτέρα η οποία νηστεύεται από τους μονα­χούς. 55 ημέρες προ του Πάσχα. 40 ημέρες προ των Χριστουγέννων. Οι 14 έως 15 πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Από 0 μέχρι και 29 ημέρες προ της 29ης Ιουνίου, εορτής Πέτρου και Παύλου, αρχίζοντας από την Δευτέρα των Αγίων Πάντων (νηστεία των Αγίων Αποστόλων). Μεμονωμένες ημέ­ρες: 5 και 7 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, 25 Μαρτίου, 24 και 29 Ιουνίου. 6, 15 και 29 Αυγούστου, 8 και 14 Σεπτεμβρίου, 14 Νοεμβρίου.

Στην ουσία, οι μοναδικές ημέρες τον χρόνο κατά τις οποίες σίγουρα και πάντα τρώγεται το κρέας (για τους λαϊκούς) είναι οι 11 ημέρες από 25 Δεκεμβρίου μέχρι και 4 Ιανουαρίου, 7 ημέρες προ της εβδομάδος της Απόκρεω, 7 ημέρες μετά το Πάσχα, 7 ημέρες μετά την Πεντηκοστή, δηλα­δή ένα σύνολο μόλις 32 ημερών τον χρόνο!

Φυσικά το ψάρι επιτρέπεται πιο συχνά. Οι Φράγκοι περιηγητές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πάντα εντυπωσιάζοντο – και το έγραφαν – από το πρωτοφανές γι’ αυτούς σύνολο ημερών νηστείας τον χρόνο του ρωμαί­ικου μιλλετίου.

Συνεπώς, αντίθετα με τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, οι ορθό­δοξοι χριστιανοί δεν είναι ουσιαστικά κρεοφάγοι. Η στάση τους έναντι του κρέατος προσεγγίζει την χορτοφαγική θέση των ινδικών Βεδών.

https://i1.wp.com/users.ach.sch.gr/pchaloul/protoxr-texni/t5ap2-kalos-poimen.jpg
Μα καλά. Ουτε ένα στη σούβλα;

Του Δημήτρη Κιτσίκη, μέλους της καναδικής Ακαδημίας, καθ. πανεπιστημίου Οττάβας

(«Τρίτο Μάτι», τ. 88, καλοκαίρι 2000)

Share

38 σκέψεις σχετικά με το “Η Θρησκεία ΔΕΝ εξανθρωπίζει μισανθρώπους. Η βαρβαρότητα προσαρμόζει τη Θρησκεία στα μέτρα της.”

  1. Μαρία μου είναι ένα βήμα στην ταυτοποίηση της βαρβαρότητας. Όχι ολόκληρο, έπονται οι τελετουργικοί ακρωτηριασμοί παιδιών κλπ. Παρότι δομημένο από την πλευρά της ορθοδοξίας, το κείμενο έχει πολύτιμα στοιχεία.

   Μου αρέσει!

 1. Εισαι η μονη που λες την πικρη αληθεια και μπραβο. Τα μονα μη εθνη (μην ξεχνας τα σκοπια) εχουν τον υψηλοτερο δεικτη εθνικισμου ακριβως γιατι δεν εχουν εμφυτο το συναισθημα του δεσιματος με τη γη.

  Μου αρέσει!

  1. Θα υπάρξουν στο μέλλον και άλλα, αφού ο καθηγητής μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Τώρα ακριβές χρονοδιάγραμμα δε μπορούμε να σου δώσουμε γιατί είναι εκτός Ελλάδος και η συνεννόηση γίνεται εξ αποστάσεως.

   Μου αρέσει!

 2. Παρακολουθώ αυτό το blog καθημερινά. Και η αναγγελία της συνεργασίας σας με τον καθηγητή Κιτσίκη πρέπει να ομολογήσω ότι αρχικά με τρομοκράτησε ελαφρώς.

  Πρώτον διότι γνωρίζω πως τα κείμενά του είναι μακροσκελή, άρα απαιτούν ελεύθερο χρόνο από τον αναγνώστη.

  Δεύτερον διότι τα κείμενά του είναι γεμάτα από, συνήθως ενδιαφέρουσες πληροφορίες (σε σημείο που να έχω αρχίσει να κάνω αποτυχημένες προσπάθειες να υπολογίσω τον χρόνο που αφιερώνει στην μελέτη καθημερινά) και άρα δεν θα μπορώ εύκολα να τα αγνοήσω προσπερνώντας τα βιαστικά.

  Τρίτον ο κ. καθηγητής ασκεί ενίοτε μία εντελώς ιδιαίτερη γραμματική επαναφέροντας αναπάντεχα σε ορισμένα ουσιαστικά και επίθετα, τριτόκλιτα κυρίως, τις καταλήξεις που είχαν πριν από την τελευταία μεγάλη «επικαιροποίηση» της γλώσσας μας, (γραμματική πίο ιδιαίτερη ακόμη και από την δική μου που έχω πλέον απωλέσει τον γραμματικό μου προσανατολισμό και απλώς πελαγοδρομώ) πράγμα που για κάποιο λόγο κάνει την γραφή του πιο απροσδόκητη και άρα πιο ενδιαφέρουσα.

  Και τελευταίο διότι ως τακτικός του αναγνώστης, εδώ και πολλά χρόνια στο Τρίτο Μάτι, γνωρίζω τις κάπως εφιαλτικές γεωπολιτικές ιδέες του περί ανασύστασης (ανασυστάσεως θα ακουγόταν μουσικώτερα και χωρίς αυτό το απότομο φρενάρισμα) της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας της «Ενδιάμεσης Περιοχής» και της δημιουργίας της ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας αλλά και την πάγια επιμονή του να συνδυάζει αυτά και άλλα πολλά και κάποτε ετερόκλητα στοιχεία με έναν «ησυχαστικής» κατεύθυνσης (νάτο πάλι το γραμματικό μου πρόβλημα) ορθόδοξο χριστιανισμό.

  Το έχω διαβάσει το άρθρο. Οταν πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό νομίζω. Πεταχτά το ξαναδιάβασα και τώρα. Ωσάν μελωδία του Μάνου Χατζιδάκι. Και να μην σου το πουν, ξέρεις ποιος το ‘χει γράψει.

  Δεν μπορώ να πω ότι ενοχλήθηκα ιδιαίτερα από το άρθρο. Εξάλλου φρεσκάρισα σε ένα σωρό καίρια ζητήματα τις ελλιπείς γυμνασιακές μου γνώσεις. Αυτό που με ενόχλησε κυρίως ήταν ο τίτλος (και δεν θυμάμαι καθόλου τι τίτλο είχε όταν πρωτοδημοσιεύτηκε): «Η Θρησκεία ΔΕΝ εξανθρωπίζει μισανθρώπους. Η βαρβαρότητα προσαρμόζει τη Θρησκεία στα μέτρα της.».

  Από την όση ιστορία έχω διαβάσει και από ότι διασώθηκε από αυτές τις αναγνώσεις εξαιτίας των απωλειών και των διαρροών της ασθενούς μου μνήμης, δεν ενθυμούμαι κάποια μετρήσιμη βελτίωση της ανθρωπότητας στο σύνολό της ή έστω κάποιας συγκεκριμένης κοινωνίας εξαιτίας της διδασκαλίας, των ιδεών, των δογμάτων, των απαγορεύσεων και προτροπών και ότι άλλο, κάποιας γνωστής σε μένα θρησκείας.

  Ορισμένες μάλιστα θρησκείες θα έλεγα ότι είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα επί των κοινωνιών από αυτά της βελτίωσης. Ιδίως οι σωτηριολογικές και οι εξ αποκαλύψεως. Μία δύο μάλιστα έστρωσαν με πτώματα ηπείρους ολόκληρες, παλαιούς και νέους κόσμους. Προς μεγάλη απογοήτευση των γηγενών που, αρχικά τουλάχιστον, επείσθησαν από την εξαγγελία της επουράνιας ανταμοιβής έναντι της πίστης. (Λέγω αρχικά, διότι ως φαίνεται η μνήμη ορισμένων γηγενών λαών μοιάζει να παρουσιάζει περισσότερες διαρροές από την δική μου μια και σε αρκετές περιπτώσεις, μετά από την αρχική απογοήτευση, επέστρεψαν στην νέα πίστη.)

  Ακόμη και αυτές οι θρησκείες που διακηρύττουν ότι τα εν ζωή σοβαρά παραπτώματα θα λάβουν ως αμοιβή την πιο σκληρή τιμωρία στην άλλη ζωή, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν αρκετούς πιστούς σε αυτές, απελπιστικά όμως πολλούς, να μην τα διαπράξουν. Εις βάρος άλλων ομοπίστων ή και αλλοπίστων. Δεν θέλω να βαθμολογήσω κάτι εδώ αλλά 3000 χρόνια «ου φονεύσεις» θα έπρεπε να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  Ας εκφράσω όμως απλούστερα την διαφωνία μου στον τίτλο. Ο τίτλος φαίνεται να υποστηρίζει ότι «η θρησκεία εξανθρωπίζει τους ανθρώπους». Εάν το συμπέρασμά μου αυτό είναι λάθος, παρακαλώ αγνοείστε το παρόν σχόλιο στο σύνολό του. Εάν είναι σωστό, τότε θα τολμήσω να ρωτήσω: Υπάρχουν ιστορικά, επιστημονικά ή τέλος πάντων άλλα τεκμήρια επ’ αυτού; Διότι εγώ έχω διαμορφώσει μία εντελώς αντίθετη γνώμη. Την οποία πολύ θα ήθελα να επανεξετάσω σε περίπτωση που είναι όντως λανθασμένη.

  Σχεδόν άσχετο, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να αναρωτηθώ: Είναι γνωστό ότι διασώζονται 100 ή 200 κώδικες, δεν γνωρίζω ακριβώς, για το Κατά Ιωάννην. Και άλλοι τόσοι περίπου για τον κάθε άλλο Ευαγγελιστή. Πόσοι άραγε από αυτούς τους κώδικες να συμφωνούν μεταξύ τους; Αν είναι αρκετοί αυτοί που παρουσιάζουν σοβαρές ασυμφωνίες, τότε μάλλον δεν πρέπει να αδικήσουμε τους νομάδες αγγλο-γοτθο-φραγκο-σάξονες που συνέχισαν τις λαθροχειρίες του παρελθόντος. Αλλά θα συμφωνήσω πως αυτό είναι ένα εντελώς εσωτερικό, οικογενειακό σχεδόν, ζήτημα που αφορά τους πιστούς περισσότερο παρά εμένα και ίσως καλύτερα να μην επεκταθώ.

  Αναρμόδιος

  Μου αρέσει!

  1. Ο τίτλος είναι δικός μας. Το πρωτότυπο άρθρο είχε ως εφαλτήριο την έρευνα για να καταδείξει ότι ο Ιησούς δεν ήταν κρεατοφάγος.
   Όσον αφορά τον δικό μας τίτλο, είναι κυριολεκτικός και όχι μεταφορικός. Η θρησκεία μπορεί να αμβλύνει ή να οξύνει καταστάσεις, δυσκολα όμως μπορεί να μεταλλάξει. Ως συμπεραίνουμε εμείς, πιο εύκολα μεταλλάσεται ανάλογα το «ποίμνιο» για να γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή.

   Μου αρέσει!

  2. » δεν ενθυμούμαι κάποια μετρήσιμη βελτίωση της ανθρωπότητας στο σύνολό της ή έστω κάποιας συγκεκριμένης κοινωνίας εξαιτίας της διδασκαλίας, των ιδεών, των δογμάτων, των απαγορεύσεων και προτροπών και ότι άλλο, κάποιας γνωστής σε μένα θρησκείας.»

   Προς απάντηση σου, να σου πω οτι το σωτηριολογικό περιεχόμενο της ορθοδοξίας, είναι προσωπικό και όχι κοινωνικό. Άρα η οποια βελτίωση επί της ουσίας γίνεται σε ατομικό επίπεδο πρώτα.
   Τώρα ως προς τις κοινωνίες, πρέπει να σου πω οτι ο Χριστιανισμός βελτίωσε πολύ την ανθρωπότητα. Μόνο οτι καταργήθηκε οι διασκέδάσεις τύπου κολοσσαίου είναι αρκετό. Εκτός αυτού συνεισέφερε στην εδραίωση της μονογαμικής οικογένειας. Στην αρχαία Ελλάς, στην Ρώμη κοκ, δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο το να παρατάνε γονείς τα παιδιά τους όπως σήμερα κάνουν κάποιοι ανόητοι με τα σκυλάκια τους, μέσα στις ερημιές και το κρύο.
   Αλλά και η κοινωνία του Βυζαντίου με τα ορφανοτροφεία της, με τα νοσοκομεία της, το κοινωνικό κράτος γενικά, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεισφοράς της θρησκείας στην βελτίωση όλης της κοινωνίας και η συγκεκριμένη είχε εμπεδώσει , διαποτιστεί και εφάρμοσε (με τις κατά καιρούς πτώσεις της) το δόγμα της Ορθοδοξίας. Και όπως αναφέρει και ο κος Κιτσίκης όλο αυτό ήταν θέμα πνευματικότητος (το πνεύμα νικά την ύλη) και αυτή η πνευματικότητα καλλιεργήθηκε με το δόγμα της αποκάλυψης του Λόγου του Θεού.

   Μου αρέσει!

 3. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία. Είναι τρόπος ζωής. Θρησκεία είναι ένα μέρος της ζωής του ανθρώπου και βάζεις τη ταμπέλα «θρησκεία» για να το ξεχωρίσεις από τις άλλες κοινωνικές ή επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές αναζητήσεις κλπ. Οι Ελληνες έχουμε επηρεαστεί κατά πολύ από το Δυτικό πνεύμα του ορθολογισμού, του εγωϊστικού ανθρωποκεντρισμού (Διαφωτισμός) και δυστυχώς σκεπτόμαστε τη Πίστη μας σα θρησκεία κατατάσσοντάς την στο ίδιο επίπεδο με μια οποιαδήποτε άλλη δοξασία.
  Η Δυτική σκέψη είναι σκέτος παγανισμός τυλιγμένος με το πανωφόρι του Χριστιανισμού. Τι εννοώ? Στον παγανισμό, ο Θεός ήταν κάτι διαφορετικό, απλησίαστο και ανάλογα με τις διαθέσεις του είτε έκανε καλό είτε κακό. Ο άνθρωπος ήταν υποχρεωμένος να «δίνει» για να εξευμενίσει ή να «ξεπληρώσει» τη τιμωρό θεότητα ούτως ώστε να τον αφήσει ήσυχο και να πάψει να είναι εμπόδιο στη ζωή του. Αυτό το είδος είναι ξένο προς την Ελληνική Ορθόδοξη σκέψη διότι ο Θεός είναι η πηγή της ζωής και Τον θέλουμε στη ζωή μας για να ζήσουμε, για να είμαστε απελευθερωμένοι, για να εξελιχθούμε αλλά και να γίνουμε μέρος της Οντότητάς Του.
  Τέλος, η ανάρτηση με το άρθρο του κ. Κιτσίκη πολύ καλή. Δημιουργεί «δυνατές» συζητήσεις.

  Μου αρέσει!


 4. http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=497
  Ο ΓΕΩΡΓΟΣ Κάιν ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ τον ΕΙΡΗΝΙΚΟ κτηνοτρόφο Άβελ, επειδή είχε επάρκεια τροφής και κυρίως θρεπτικών γαλακτοκομικών.
  Ο ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ φυτοφάγος Γκάντι ΔΕΝ πείραξε το μοχθηρό σύστημα των καστών και ΑΥΞΗΣΕ τον γεωργικό=εκχερσωτικό=αποδασωτικό ερημοποιητικό υπερπληθυσμό…
  Η επιθετικότητα ορισμένων νομάδων δεν είναι διαφορετική από των γεωργών (που είναι ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ στο τοξικό άμυλο και το ΦΟΒΟ ξηρασιών-παγωνιών), και οφείλεται σε εθισμό στο φόβο της πείνας, αλλά αυτοί έχουν τουλάχιστον έλεγχο των γεννήσεων.
  Όταν ως και τα μωρά των φυτοφάγων ζώων θηλάζουν γάλα,
  μισάνθρωποι στερούν μέχρι θανάτου το γάλα από τα μωρά “τους”…:
  6 χορτομανείς καταδικασμένοι, μέχρι στιγμής, επειδή στέρησαν από τα βρέφη τους το γάλα, και το ένα πέθανε…: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1769384.ece,http://www.nytimes.com/2003/04/05/nyregion/couple-guilty-of-assault-in-vegan-case.html,http://www.cnn.com/2005/LAW/11/08/child.starved/index.html.
  ΚΑΙ ο χορτοφαγικός προσηλυτισμός είναι απάνθρωπος, με θύματα καχεκτικά παιδιά…
  Για ίδια ποσότητα, με το ίδιο βάρος, η ζωική πρωτεΐνη αποδίδει ενεργειακά πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη φυτική, και αυτό αποδεικνύεται από την ώρα που διαθέτουν για κατανάλωση τροφής σαρκοφάγα-παμφάγα-φυτοφάγα στην τυπική καθημερινότητά τους. Ας μην αναφέρουμε συγκεντρώσεις και μορφές απαραίτητων αμινοξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και των αντίστοιχων ενζυμικών συστημάτων.

  Ένα 70-80% του χρόνου που επενδύει ένα χορτοφάγο θηλαστικό στη διάρκεια μιας «τυπικής ημέρας» αφορά την διατροφική του συμπεριφορά. Κάτι που για τα παμφάγα θηλαστικά, όπως το είδος μας, κοινωνικά στο έπακρο, με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες λόγω εγκεφάλου, θηλασμού, μακράς σχέσης μητέρας-παιδιού, και ένα σωρό άλλα πράγματα …είναι αυτο-καταστροφικό.
  Θα μιλούσαμε άραγε τώρα αν οι παμφάγοι πρόγονοί μας δεν είχαν ανακόψει επανειλημμένα την επιθετικότητα των αφροασιατών κυρίως φυτοφάγων;;;

  Μου αρέσει!

  1. ΔΕΝ ήταν παμφάγοι οι πρόγονοι μας.
   Που είδες εσύ Ασιάτη – φυτοφάγο και επιθετικό, ένας θεός ξέρει. Επιθετικοί φίλε μου είναι οι νομάδες που ζουν από την κλοπή. Είναι λίγο δύσκολο να είσαι νομάς και να μην τρως κρέας. Δυστυχώς οι καλλιέργειες δεν είναι μεταφερόμενες και απαιτούν κόπο, μόχθο, δέσιμο με τη Γη.
   Άρα, ύπαρξη Πόλεως, που οδηγεί στον Πολιτισμό.

   Τέλος, κανείς δε μίλησε για την Αμερικάνικη χορτοφαγία. Το αυγό και το γάλα καταναλώνονται χωρίς να σφάζεται το ζώο. Οι παλαιότεροι μάλιστα, ξεχώριζαν ποιό αυγο θα κλωσσήσει η κλώσσα και το άφηναν στο κοτέτσι.

   Αυτή είναι η κοινωνία της αρμονίας Φίλε μας. Και η ώρα της διατροφής που αναφέρεις ως επιχείρημα… Πωπω φρίκη. Στα πεταχτα το πλαστικό κρέας για να συνεχίσουμε την αγχωτική δουλεία μας.

   Βαρβαρία σου λέω…

   Μου αρέσει!

   1. Αγαπητή Ολυμπιάδα,
    κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για το διάλογο που προκάλεσες, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα.
    Το ότι οι άνθρωποι επί εκατομμύρια χρόνια ήταν παμφάγοι αποδεικνύεται όχι μόνο από τους κυνόδοντές τους και το ΜΙΚΡΟ έντερό τους, σε σχέση με τα φυτοφάγα, αλλά και από ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΑ ευρήματα, και δεν κατηγορώ κανένα που δεν το έχει προσέξει. Ως και οι ΑΓΕΛΑΔΕΣ, άμα τύχει ΘΗΛΑΖΟΥΝ. Ψάξτε στο διαδίκτυο για ταινιάκια.
    Εύγε σου μάλιστα που δεν αποκλείεις τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, αφού είναι τόσο απαραίτητα, ειδικά για τα παιδιά και τους αναρρωνύοντες.
    Μπορείς να επιβεβαιώσεις από απογόνους Σαρακατσάνων ότι δεν σκότωναν παρά σπάνια ζώα, γιατί ακριβώς τα ήθελαν ΖΩΝΤΑΝΑ για τα άλλα αγαθά. Επίσης μπορείς να δεις ότι οι κατεξοχήν ζωικοφάγοι Ινουίτ-Εσκιμώοι είναι ΑΠΟΛΕΜΟΙ, και σε σπάνιες εντάσεις λόγω υπεραντίξοων συνθηκών, τις περισσότερες φορές αντιδρουν ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΑ!
    Οι νομάδες που τυχαίνει να είναι επιθετικοί έγιναν έτσι από το στρες της πείνας, ακριβώς όπως ο ΓΕΩΡΓΟΣ Κάιν και οι αλληλοσφαζόμενοι ινδοπακιστανοί, μουσουλμάνοι, κινεζο-ιάπωνες κοκ…
    Όσον αφορά, τέλος, το αμάσητο κρέας που ΔΕΝ το ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ, είναι το ίδιο βλαβερό με την αναιμία των χορτοφάγων γυναικών, με τα δύσπεπτα όσπρια, τους υπερτοξικούς υδατάνθρακες που αυξάνουν την κάντιντα κοκ.
    ΔΕΝ υποστήριξα πουθενά την κρεοφαγία, αλλά αυτό που ΑΠΟΣΙΩΠΑ το κατεστημένο: ένας από τους κύριους παράγοντες που υπάρχουν αιωνόβιοι είναι η επάρκειά τους σε ζωικά τρόφιμα.
    Μακάρι να ανοίξεις άλλη ανάρτηση και να συζητηθούν αμάχητες επιστημονικές έρευνες για τις βλάβες και τα εμφράγματα των χορτοφάγων και όσων, μαζί με τα ζωικά, τρώνε από ΒΟΥΛΙΜΙΑ, ένα σωρό ΦΟΝΙΚΑ σπορέλαια, ζυμαρικά και σόγια, που προκαλούν ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και ΦΡΑΞΙΜΟ των αρτηριών, γιατί ΔΕΝ είναι ο άνθρωπος φτιαγμένος γι΄αυτά…
    Όσοι θέλουν, ας ξεκινήσουν από εδώ: http://www.second-opinions.co.uk
    Για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε επιθετικό, παμφάγο ή χορτοφάγο Χίτλερ, χρειάζεται πρώτα να ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ νανουρισμένα παιδιά! Κι αυτό είναι που δεν θίγουν ποτέ οι επιθετικοί, οποιασδήποτε διατροφής, τους οποίους από κοινού σιχαινόμαστε.

    Μου αρέσει!

   2. Άκου να δεις τώρα Χορτομανία:
    1. Ο Θηλασμός είναι το α και το ω για τα θηλαστικά.
    2. Το παχύ έντερο του ανθρώπου είναι ίδιο με αυτό τον καρποφάγων ζώων (κατι μέτρα μακρύ και λεπτό). Τα σαρκοφάγα έχουν κοντό παχύ έντερο ακριβώς για να αποβάλουν άμεσα το βλαβερό κρέας που σαπίζει εντός του εντέρου. Το ήμισυ της χώνεψης αδελφέ, τελείται εντός εντέρου. Το κρέας δεν απορροφάται, φράζει τα τοιχώματα και εμποδίζει την όλη διαδικασία. Το λεπτό έντερο δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το αναφέρεις στην πέψη στερεάς τροφής.
    3.Όλοι οι λαοί – γενοκτόνοι είναι άκρατα κρεοφάγοι (Τούρκοι, Γερμανοί κα). Είδες ποτέ Ινδό να τελεί γενοκτονία;
    4. Εν κατακλείδι όταν σέβεσαι ορισμένες μορφές, υιοθετείς και τη στάση ζωής τους. Π.χ. Σέβομαι τον Πυθαγόρα περισσότερο από τον Τζων Γουέιν.
    5. Συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις περί σόγιας κλπ. Υπάρχει μία επιστήμη, ονομάζεται «Εθνοβοτανολογία». Σύμφωνα με αυτή, είναι βλαβερό να καταναλώνεις ότι παράγεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ από τον τόπο διαμονής σου, ότι και να ναι αυτά.

    Μην παρασύρεσαι λοιπόν από την εξίσου βλαβερή Καπιταλόφερτη «χορτομανία – χορτοφαγία». Υστερία απολίτιστων είναι και αυτη. Οι πρόγονοι μας (οι προπαππούδες μας π.χ.) όπως ορθά αναφέρεις, γνώριζαν. Εάν τους έλεγες να σφάξουν το βόδι, πιθανότατα θα σε κοίταζαν όπως ο γείτονας εάν του έλεγες να σφάξει και να φάει το τρακτέρ του.

    Συμπερασμα; Ας τρώει ο καθένας ότι θεωρεί σωστό. Εδώ (στο Ολυμπία) π.χ. οι 8 στους 10 τρώνε παϊδάκια και μπριζολίτσες. Δεν θα τους κάνουμε εμείς κατήχηση!

    Μου αρέσει!

 5. Κοίτα να δεις με τι ασχολείται κοτζάμ καθηγητής σε εποχή, μάλιστα, που ο κοσμάκης δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Εξομολογούμαι, μέρες που είναι, ότι δεν έτρεφα ποτέ μεγάλο θαυμασμό για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που περί άλλα τυρβάζουν και γενικώς πλατειάζουν, όταν άλλων εστί χρεία…
  Προσωπικά δε με απασχόλησε ποτέ αν ο Χριστός ήταν χορτοφάφος ή κρεατοφάγος – άλλωστε περί ορέξεως ουδείς λόγος. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ποια από τα λόγια που του αποδίδονται στην Καινή Διαθήκη είναι χρήσιμα προς πνευματική οικοδομή, ώστε να προσπαθήσω να τα υιοθετήσω, και ποια είναι άχρηστα ή ακόμη και βλαβερά διότι οδήγησαν σε θρησκευτικό φανατισμό και δογματισμό, με τα γνωστά αρνητικά για την ανθρωπότητα αποτελέσματα.

  Να μερικά εδάφια της Καινής Διαθήκης σχετικά με το θέμα:

  «Δεν μολύνει τον άνθρωπον το εισερχόμενον εις το στόμα, αλλά το εξερχόμενον εκ του στόματος τούτο μολύνει τον άνθρωπον.(…)
  Δεν εννοείτε έτι ότι παν το εισερχόμενον εις το στόμα καταβαίνει εις την κοιλίαν και εκβάλλεται εις αφεδρώνα;
  Τα δε εξερχόμενα εκ του στόματος εκ της καρδίας εξέρχονται, και εκείνα μολύνουσι τον άνθρωπον.
  Διότι εκ της καρδίας εξέρχονται διαλογισμοί πονηροί, φόνοι, μοιχείαι, πορνείαι, κλοπαί, ψευδομαρτυρίαι, βλασφημίαι.»Κατά Ματθαίον 15: 11-19)

  «Διότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω.» (Προς Ρωμαίους 14:17)

  Μου αρέσει!

  1. Πάσα αναμόρφωση άρχεται από του στομάχου κυρία Σεφέρου. Αν δεν θεωρείς σημαντικό θέμα τη διατροφή και πως αλλοιώνεται με θρησκευτικές παρεμβολές για να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση και αποβλάκωση μάλλον δε μπορείς να αποχωριστείς τα παϊδάκια σου.

   Μου αρέσει!

 6. Παράθεμα: Passipoularidou’s Weblog

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s