olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

«Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974»

Posted by olympiada στο Δεκέμβριος 18, 2009

http://ellas2.files.wordpress.com/2009/07/pow_390_bg1.jpgΚυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Ελδυκάριου πολεμιστή του 1974 Αθανασίου Γρ. Χρυσάφη: «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974». Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί και ως «Το ΕΠΟΣ της ΕΛΔΥΚ». Το βιβλίο μοιάζει με μυθιστόρημα αλλά δεν είναι. Σ’ αυτό καταγράφονται με μαρτυρίες στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ με συγκλονιστικές λεπτομέρειες οι μάχες της ΕΛΔΥΚ. Ο αναγνώστης μέσα από ολοζώντανη αφήγηση βιώνει το δράμα και την αγανάκτηση του συγγραφέα αλλά και των υπολοίπων αφηγητών για την προδοσία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό αναδύεται η ελληνική λεβεντιά, η οποία σφραγίζει ανεξίτηλα με αίμα το πεδίο της τιμής.

Ανάμεσα στους πολλούς ήρωες παρελαύνει η μορφή του λοχία Θεμιστοκλέους Ελευθερόπουλου, στον οποίο ο συγγραφέας αφιερώνει και το βιβλίο. Ο λοχίας Ελευθερόπουλος «αυτοπροαιρέτως» αποφασίζει να επιστρέψει στο στρατόπεδο όπου η δόξα του επεφύλαξε τον τίτλο της αθανασίας! Εκεί όπου, κατά τον συγγραφέα, «γεννιούνταν ήρωες, πέθαιναν οι Τιτάνες, εκεί χηρεύαν οι μικρές, μαυροφορούσαν μάνες»!  Μάταια προσπαθούσαν οι άλλοι να τον συγκρατήσουν. Ούτε και η γλυκιά νοσταλγία της ζεστής αγκαλιάς της αρραβωνιαστικιάς του, της όμορφης δασκαλίτσας η οποία τον ανέμενε στη Λαμία για να τελέσουν τον γάμο, στάθηκε ικανή να τον μεταπείσει! Αυτός βάδισε ολόισια προς τον θάνατο μη πλήρη συνείδηση του καθήκοντος αποστομώνοντας τους λοιπούς: «και να πεθάνουμε, θα ζήσουμε για πάντα στην Ιστορία»!

Η λεβεντιά του Δημητρίου Συμήτα! Ολοίδιος ο Αθανάσιος Διάκος, μόνος με τον Λουκά Βαρελτζή, ημίγυμνος και ολόρθος κυκλωμένος από τα μεχμετζίκ να σκορπά τον θάνατο και τον όλεθρο σ’ αυτούς που τόλμησαν να μαγαρίσουν τα Άγια Χώματα της Κύπρου, μέχρι που μια ριπή πολυβόλου τουρκικού άρματος τον έκοψε στα δυό!

Η ανδρειοσύνη του Βασιλείου Ευσταθόπουλου, ο οποίος ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, σαν άκουσε το σύρσιμο του τούρκου καταδρομέα να πλησιάζει το όρυγμα, πετάχτηκε σαν αίλουρος πάνω από το ανάχωμα και καθώς καβαλλούσε τον βάρβαρο και με το ίδιο το μαχαίρι του τούρκου τον έστελνε στον αγύριστο, φώναζε στον συμπολεμιστή του: «έχε το νου σου στον πίσω, αυτόν τον καρύδωσα»!

Το βιβλίο δεν χαρίζεται στους ριψάσπιδες και προδότες. Αυτούς που έστειλαν την Εθνική Φρουρά για ύπνο ενώ τα αποβατικά των Τούρκων βρισκόντουσαν έξω από το Πέντε Μίλι. (βλ. Ελευθερίου Σταμάτη «Κύριοι πάτε για ύπνο»). Κολάζει ονομαστικά και θαρραλέα τους εφιάλτες. Καταφέρνει έτσι ο συγγραφέας να καταγραφούν τα ονόματα των πουλημένων και να παραμείνουν λεκιασμένα στους αιώνες των αιώνων στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας!

Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως απάντηση στο βιβλίο του Γκουρογιάννη, το οποίο διαφημίσθηκε ακόμη και από έντυπα όπως η «Ένωσις» και το «Άρδην». Αυτός ο Γκουρογιάννης, προφανώς όχι φτιαγμένος από την ίδια πάστα των ηρώων, προσπαθεί να ποδοπατήσει το ήθος των πολεμιστών και να σπιλώσει τη θυσία τους.

Για όσους θέλουν να ενδιατρίψουν, να ψαύσουν το άρωμα της εποχής και να ενταχθούν στο πνεύμα αντίστασης και αυτοθυσίας που πλανάτο στα μαρμαρένια αλώνια του τότε, στην παραλιακή λωρίδα της Κερύνειας, στις πλαγιές του Πενταδακτύλου και στην πεδιάδα του Κιόνελι, αυτών των δεκαοκτάχρονων και εικοσάχρονων παιδιών που τους καλημέριζε η αυγή, οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους να ανακόψουν την προέλαση του Αττίλα στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες, τους παραπέμπουμε επίσης στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του Χάρη Κουπάτου «Κύπρος 1974 όταν σπάζει η σιωπή».

Το βιβλίο του Α. Χρυσάφη, εκτός από το βιβλιοπωλείο ΜΑΜ στη Λευκωσία, δεν διατίθεται σε άλλα βιβλιοπωλεία στην Κύπρο. Διατίθεται όμως από το Κίνημά μας όπως και το βιβλίο του Χάρη Κουπάτου. Το Κίνημά μας είχε την τιμή να χρηματοδοτήσει την έκδοση και να γράψει τον επίλογο του βιβλίου του Α.Χρυσάφη. Σ’ αυτόν τον επίλογο κωδικοποιούμε το Χρέος: «Η δικιά μας γενιά αλλά και οι επόμενες, έχοντας ως ιερή παρακαταθήκη τον αγώνα των νεκρών Ηρώων μας, εκεί που πλανώνται αδικαίωτες οι ψυχές των,  στη ματωβαμένη πεδιάδα του Κιόνελι και στις ματωβαμένες πλαγιές του Πενταδακτύλου οφείλουμε να τους προσφέρουμε τη δικαίωση, υψώνοντας το γαλανόλευκο λάβαρο της λευτεριάς εκεί όπου σήμερα θολώνουν τον ορίζοντα τα μιαρά σύμβολα της κατοχής.  Να κάνουμε πραγματικότητα τη νικηφόρα παρέλαση στη Λεωφόρο Ελλάδος στην Κερύνεια,  την οποία ήταν ταγμένοι να πραγματοποιήσουν ΕΚΕΙΝΟΙ που όμως δεν πρόλαβαν. Δικαιώνοντας έτσι τους ηρωικούς νεκρούς, δικαιώνουμε την Ιστορία, δικαιώνουμε τα Εθνικά Πεπρωμένα και δικαιώνουμε συνάμα τα ιδανικά της Ανθρωπότητας, τα οποία οι Προπάτορες των Ηρώων μας θεμελίωσαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και αντάμωσαν τις ζωές τους επί γενεές γενεών, για να βρουν οι άνθρωποι το δρόμο τους και να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Για παραγγελίες Κύπρος 00357 99 440041, Ελλαδικός χώρος 0030 69 70067544

Παναγιώτης Κλεοβούλου

Δικηγόρος

Στέλεχος του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης

5 Σχόλια to “«Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974»”

 1. […] τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι ΕΛΔΥΚ 1974 Posted on Δεκεμβρίου 18, 2009 by Περίοπας «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974» […]

  Μου αρέσει!

  • Loukas Kafouros said

   Αγαπητοί Κύριοι παρακάτω δημοσιογράφοι,
   Όλα αυτά που ανακαλύπτετε και μας λέτε κατά καιρούς, τα ακούμε με μεγάλη προσοχή.
   Αλλά να σας πω ότι έχουμε πλέον μπουχτίσει με τα ίδια και τα ίδια. Η διαφθορά στο μεγαλείο…
   Αλλά επίτρεψέ μου να σας πω ουδέν σχόλιο για το παρακάτω… όπως είχατε ασχοληθεί πριν μερικά χρονάκια…
   Τι έγινε? Όλα στην αραχνιασμένη ντουλάπα? Γιατί?

   «ΕΛΔΥΚ 1974» (40 χρόνια ξεχασμένη)

   Αυτοί ήταν οι Έλληνες κι αυτούς δεν τους νίκησαν ποτέ οι Τούρκοι! Ένας δημοσιογράφος του BBC, ανέφερε στο ρεπορτάζ του την τότε περίοδο που κάλυπτε τα μαύρα γεγονότα εκείνης της περιόδου στην μαρτυρική ΚΥΠΡΟ. «Τέτοια άνιση μάχη δεν έχει συμβεί στα παγκόσμια χρονικά. Τέσσερις μέρες κράτησε… δεν θα με πιστεύει κανένας…»

   Εσείς Κύριοι Εθνοπατέρες, δήθεν Εθνοσωτήρες, σαν Έλληνες, αλήθεια τι πράξατε και τι είπατε για αυτά τα παλληκάρια μας??? ΝΤΡΟΠΗ…!!!

   Κάποιες στιγμές της δημοσιογραφικής σας σταδιοδρομίας στο παρελθόν: Κύριε Α. Ντινόπουλε, Κύριε Α. Παπαχελά, Κύριε Γ. Χαρδαβέλα, Κύριε Μ. Τριανταφυλλόπουλε, (αλλά και κάποιοι άλλοι όμοιοί σας), σαν απλοί δημοσιογράφοι καλά πράξατε το καθήκον σας και ασχοληθήκατε με αυτά τα παιδιά, με αυτούς τους ξεχασμένους και προδομένους ήρωες από την μάνα Ελλάδα. Τώρα όμως? Κύριε Ντινόπουλε σαν βουλευτής τόσα χρόνια τι έγινε? Ξέχασες τι έλεγες ταπεινά και πρόβαλες γι αυτά τα παιδιά? Η είσαι Έλληνας η δεν είσαι, αλλά και εσείς οι υπόλοιποι. Κάτι που άρχισες μπορούσες να το τελειώσεις με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Αλλά δυστυχώς για σένα, έκανες ότι κάνουν και οι υπόλοιποι εθνοπατέρες σωτήρες μας. Να σιωπούν για τα τότε γεγονότα και να αφήνουν αυτά τα παιδιά στο έλεος του θεού και της μοιραίας τύχης τους. Το μόνο που κάνεις (και κάνετε) είναι να τσιρίζεις με έντονη και δυνατή φωνή όπου και να παρευρεθείς (κανάλια T.V., Βουλή των Ελλήνων κ.κ.κ.κ…), υποστηριζόμενος της ιδέες του μνημονίου που για μια ακόμη φορά καταστρέφεται ο Ελληνικός λαός. Κουβέντα για την τότε δημοσιογραφία σου (δημοσιογραφία σας). Κουβέντα γι αυτά τα παιδιά που με πάθος υπερασπιζόσουν. Γιατί Αργύρη Ντινόπουλε λούφαξες (αλλά και όλοι οι υπόλοιποι λουφάξατε)??? Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι απλοί Έλληνες πολίτες που δικαιώνουν αυτά τα παιδιά, αυτούς τους αθάνατους ήρωες, αυτούς τους σαραντάρηδες όπως έλεγες τότε και νυν εξηντάρηδες.

   «Τιμή και δόξα για τους ξεχασμένους ήρωες της ΕΛΔΥΚ του 1974!!!»

   «Αιωνία σας η μνήμη ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!»

   Λουκάς Καφούρος από Σαντορίνη – Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ 1979-1980

   Μου αρέσει!

 2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ said

  ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΦΩΝΟ ΑΚΟΥΓΑ ΜΑΖΊ ΜΕ ΆΛΛΟΥς ΕΦΕΔΡΟΥςΤΗΝ ΗΡΩΊΚΗ ΑΝΊΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΕΙΣΒΟΛΕΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΕ ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΝΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ(ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥς ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ)ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥς ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ.

  Μου αρέσει!

  • Panayiotis Diomedous said

   Να είσαι σίγουρος ότι οι αγνοί Έλληνες της Κύπρου δεν ξέχασαν και δεν προκειται να ξεχάσουν την θυσία των παλλικαριών της ΕΛΔΥΚ. . Σας ενημερώνω ότι την 8η Απριλίου 2013, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας θα τελέσει σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, τα αποκαλυπτήρια των πλακών με τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων Ηρώων μας στο «Άλσος Ηρώων ΕΛ.ΔΥ.Κ.» στην Λάρνακα. Ένας μνημειακός χώρος που έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθειες 20 χρόνων του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας . Όποιος θέλει να τιμήσει την εκδήλωση είναι ευπρόσδεκτος την 08/04/2013 στις 18,30 το απόγευμα.

   Μου αρέσει!

 3. Loukas Kafouros - Santorini said

  Τότε Αργύρη Ντινόπουλε σαν απλός δημοσιογράφος καλά έπραξες και ασχολήθηκες με αυτά τα παιδιά, με αυτούς τους ξεχασμένους και προδομένους ήρωες από την μάνα Ελλάδα. Τώρα σαν βουλευτής τόσα χρόνια τι έγινε? Ξέχασες τι έλεγες ταπεινά και πρόβαλες γι αυτά τα παιδιά? Η είσαι Έλληνας η δεν είσαι. Κάτι που άρχισες μπορούσες να το τελειώσεις με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Αλλά δυστυχώς για σένα, έκανες ότι κάνουν και οι υπόλοιποι εθνοπατέρες σωτήρες μας. Να σιωπούν για τα τότε γεγονότα και να αφήνουν αυτά τα παιδιά στο έλεος του θεού και της μοιραίας τύχης τους. Το μόνο που κάνεις είναι να τσιρίζεις με έντονη και δυνατή φωνή όπου και να παρευρεθείς (κανάλια T.V., Βουλή των Ελλήνων κ.κ.κ.κ.), υποστηριζόμενος της ιδέες του μνημονίου που για μια ακόμη φορά καταστρέφετε ο Ελληνικός λαός. Κουβέντα για την τότε δημοσιογραφία σου. Κουβέντα γι αυτά τα παιδιά που με πάθος υπερασπιζόσουν. Γιατί Αργύρη Ντινόπουλε λούφαξες? Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι απλοί Έλληνες πολίτες που δικαιώνουν αυτά τα παιδιά, αυτούς τους αθάνατους ήρωες, αυτούς τους σαραντάρηδες όπως έλεγες τότε και νυν εξηντάρηδες.
  Τιμή και δόξα για τους ξεχασμένους ήρωες της ΕΛΔΥΚ του 1974!!!
  Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ 1979-1980

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: