olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Μήνυση Βιτάλη κατά Μίχα Ελευθεροτυπίας

Posted by olympiada στο Ιουλίου 30, 2009

Μήνυση για συκοφαντική δια του τύπου δυσφήμηση κατά του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας κ. Τάκη Μίχα υπέβαλλε στην εισαγγελία Αθηνών, ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου κ. Σταύρος Βιτάλης.
Η μήνυση αφορά σε δημοσίευμα που υπογράφει ο κ. Μίχας στην Ελευθεροτυπία της 25ης Ιουλίου 2009 και στην οποία αναφέρεται στους Έλληνες εθελοντές μαχητές στη Σερβία, «ως παραστρατιωτικούς που έλαβαν μέρος στην σφαγή της Σρεμπρενίτσα».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο κ. Βιτάλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μήνυση αυτή κατατίθεται για να ξεκαθαρίσει επιτέλους και δικαστικά το σκηνικό αυτό των υποτιθέμενων Ελλήνων εγκληματιών πολέμου της Βοσνίας, στο οποίο ο κ. Μίχας έχει επανειλημμένα αναφερθεί. Θα κληθεί λοιπόν ο κ. συνάδελφος να αποδείξει αυτή τη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης, όσα καταμαρτυρεί κατά των Ελλήνων εθελοντών. Το ότι δηλαδή οι μαχητές αυτοί που βρέθηκαν δίπλα σε έναν λαό που τον κατακρεούργησαν οι διεθνείς συμμορίες, κλέβοντάς του τα σπίτια του, την πατρίδα του, την αξιοπρέπειά του α) ότι ήταν παραστρατιωτικοί και β) ότι έπραξαν σφαγές στη Σρεμπρένιτσα.
Ήμουν ο άνθρωπος εκείνος, που βοήθησε στην συγκρότηση και την οργάνωση των Ελλήνων εθελοντών. Με δική μου μάλιστα συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, όλοι οι Έλληνες εθελοντές που κατέφθαναν στη Σερβική Δημοκρατία, εντάσσονταν στις δυνάμεις του τακτικού στρατού, με κύριο κορμό και βάση το Σώμα της Ρωμανίας. Παράλληλα,  οι Σέρβοι διοικητές τους είχαν σαφή εντολή την οποία και τήρησαν κατά γράμμα, να μην συμμετέχουν οι Έλληνες εθελοντές, σε καμία επιθετική επιχείρηση. Μιας πραγματικότητας της οποία ήμουν από το 1993 έως το 1996 αψευδής αυτόπτης μάρτυς, με τον βαθμό μάλιστα του Ταγματάρχη κατ? απονομή του Σερβικού Στρατού της Voiska Republika Srpska.
Στην υπόθεση της ανακατάληψης της πόλης Σρεμπρενίτσα από τους Σέρβους, ήμουν παρών σε όλες τις επιχειρήσεις, μαζί με κλιμάκιο Σέρβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Κανείς από τους Έλληνες εθελοντές, δεν συμμετείχε στις μάχες μέσα ή γύρω από την πόλη αυτή. Αντιθέτως, οι Έλληνες εθελοντές, συνέχισαν να κρατούν το προκεχωρημένο φυλάκιό τους, ανατολικά της πόλης Βλασένιτσα. Ένα φυλάκιο το οποίο κράταγαν από την ημέρα της συγκρότησής τους σε τακτική διμοιρία, με Λοχαγό, Υπολοχαγό, Ανθυπολοχαγό, Αρχιλοχία και Λοχία και επικεφαλής τον Σέρβο Ταξίαρχο, Σβόνγκο Μπάγιαγκιτς.
Όλη η Ελλάδα γνωρίζει πως οι Έλληνες εθελοντές, τύγχαναν της ευρύτατης αποδοχής, τόσο της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, όσο και της στήριξης από πολιτικά πρόσωπα, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της ιδιαίτερα θερμής φιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Ράντοβαν Κάραζιτς, αλλά και της Ν.Δ., λόγω των τότε φιλικών διπλωματικών διαμεσολαβήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σήμερα φυσικά, ισχύουν το «ουαί τοις ηττημένοις» και το «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξηλεύεται». Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο μιας λογικής ενοχοποίησης της χώρας μας, με ψεύδη και αναπαραγωγή μαύρης κατά της πατρίδας μας προπαγάνδας, ο κ. Μίχας και οι συν αυτώ, φέρουν και επαναφέρουν την υπόθεση των Ελλήνων εθελοντών, για να μαυρίσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
Αυτή την φορά όμως και ενώπιον της δικαιοσύνης, είμαι πολύ περίεργος να δω τα στοιχεία του κ. Μίχα και των συν αυτώ, που αποδεικνύουν ότι ήμασταν παραστρατιωτικοί και κάναμε σφαγές στην Σρεμπρένιτσα. Πραγματικά η δίκη αυτή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια που για πρώτη φορά, θα έλθουν στην επιφάνεια αλήθειες οι οποίες ίσως δεν βολεύουν σε πολλούς.
Ξεκαθαρίζω πως δεν στρέφομαι κατά της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, της οποίας εξάλλου υπήρξα κάποτε συνεργάτης με πρωτοσέλιδο μάλιστα αποστολής μου για λογαριασμό της στη Νικαράγουα. Στην εφημερίδα αυτή, γράφουν έντιμοι συντάκτες, καταξιωμένοι στη συνείδησή μας για τον σεβασμό των κωδίκων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως μας τις δίδαξαν οι παλιότεροι όπως ο Αστέρης ο Στάγγος και ο Λούης ο Δάνος. Με φωτεινότερο κατ? εμέ τουλάχιστον παράδειγμα την κ. Κύρα Αδάμ αλλά και πολλούς άλλους συντάκτες της, τους οποίους και καλώ και παρακαλώ να στηρίξουν τον αγώνα αυτό για την ανεύρεση και της ιστορικής αλλά και της δημοσιογραφικής αλήθειας.
Τέλος ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή τους να καταθέσουν ως μάρτυρες τους κ.κ. Στέλιο Παπαθεμελή, Δημήτρη Βουνάτσο, Νεοκλή Σαρρή και Κώστα Ζουράρι. Ευχαριστώ επίσης τους δικηγόρους μου Κορίνα Ρεπούση, Φαήλο Κρανιδιώτη και Οδυσσέα Νίκου για την αμέριστη βοήθειά τους. Η αλήθεια θα λάμψει, είμαι σίγουρος, και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».
http://pammet.blogspot.com/2009/07/blog-post_952.html

7 Σχόλια to “Μήνυση Βιτάλη κατά Μίχα Ελευθεροτυπίας”

 1. […] του Τάκη Μίχα και του υπέβαλε τη μήνυση (δείτε την  πλήρη ανακοίνωσή του ΕΔΩ) νιώθοντας συκοφαντημένος επειδή “οργάνωσε ο ίδιος […]

  Μου αρέσει!

 2. Επιτέλους, οι δοσίλογοι της Νέας Τάξης, τα γιουσουφάκια του ΝΑΤΟ και των οθωμανών που διέλυσαν τα Βαλκάνια, εξόντωσαν την Σερβία, έφτιαξαν τα τεχνητά ψευδοκράτη – όργανά τους (Σκόπια, Αλβανία- Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, οσονούπω και Δυτική Θράκη, φυσικά και Βόρειος Κύπρος), οι συκοφάντες των ηρωικών Ελλήνων μαχητών της ελευθερίας, θα καθήσουν στο σκαμνί. Επιτέλους, εδώ είναι Ελλάδα.

  «Το ταξίδι ενός εθελοντή»
  Kυριάκος Καθάριος, «Το ταξίδι ενός εθελοντή», εκδ. Πελασγός, Αθήνα, 2007.
  […] Όμως είναι σίγουρο πως σε αυτήν την Ελλάδα, την Ελλάδα της δανεικής χλιδής και της ιστορικής αμνησίας, υπήρξαν κάποιοι Έλληνες που βάδισαν αντίθετα στο ρεύμα, που ξεπερνώντας τον εαυτό τους ξεπέρασαν την ψυχή αυτής ακριβώς της Ελλάδας, που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, που ο κόσμος συζήτησε γι΄αυτούς, που το ελεύθερο πέταγμά τους ενσάρκωσε την ιδέα του δυνατού πατριωτισμού και της ελεύθερης τόλμης. Για αυτούς τους Έλληνες θα διαβάσετε, με τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους, τις σκέψεις και τις ιδέες τους, τους Έλληνες εθελοντές.

  Κυριάκος Καθάριος: «Δεν μετάνιωσα για την εθελοντική συμμετοχή μου στον πόλεμο στη Βοσνία και πιστεύω ότι όσοι πήγαμε εκεί, κάναμε καλό στην χώρα μας» (Συνέντευξη, «Χρόνος», 5-12-2007)

  Σύνθημα από τους φιλάθλους της Παρτιζάν: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
  Έλληνες και Σέρβοι μαθημένοι στο αντάρτικο κατά της παγκόσμιας Νέας Τάξης! Ορίστε η πραγματική αδελφοσύνη των λαών! Μάθημα για τους προσκυνημένους, τα δυτικολιγούρικα γιουσουφάκια του νεοθωμανισμού.

  Η αληθινή ιστορία της Σρεμπρένιτσα
  Άρθρο του Καναδού Στρατηγού Lewis McKenzie.

  3.000 Σέρβοι άμαχοι είχαν σφαγιασθεί από τα οθωμανικά κτήνη στην Σρεμπρενίτσα, ΠΡΙΝ απελευθερωθεί η πόλη από τις Σερβικές δυνάμεις.
  Βελιγράδι, Σερβία-Μαυροβούνιο 30/06/2005 (ΑΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.-Γερμ.Πρακτ.)
  Κατάλογος 3.287 Σέρβων που σκοτώθηκαν από τις μουσουλμανικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα και τα περίχωρά της κατά τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995), που καταρτίσθηκε από διάφορες σερβικές ενώσεις, δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βετσέρνιε Νόβοστι».

  Μου αρέσει!

 3. omadeon said

  Εκτός από τους πωρωμένους νεοναζί και τους αιμοβόρους τυχοδιώκτες, υπήρξαν (αναπόφευκτα) και μερικοί εθελοντές που ήταν τίμια και καλά παιδιά…
  όπως ο Κυριάκος Καθάριος που έγραψε και βιβλίο («Το ταξίδι του εθελοντή») για την εμπειρία του σαν εθελοντής, αλλά… φαίνεται πως είναι ΤΟΣΟ καλό παιδί ο Κυριάκος ώστε ΜΑΛΛΟΝ δεν πήρε χαμπάρι πολλά ΠΟΛΥ άσχημα πράματα που γινόντουσαν τότε, από κάποιος άλλους…
  Δυστυχώς, ο Κυριάκος όχι μόνο φαίνεται να αγνοεί τα τεράστια εγκλήματα που έγιναν στη Βοσνία από τους Σέρβους (τα οργανωμένα στρατόπεδα εξόντωσης, τις σφαγές και τους συστηματικούς βιασμούς, κλπ.) αλλά φαίνεται και να ΜΗΝ έχει πρόβλημα με την (απολύτως ακροδεξιά) ιδεολογία του εκδοτικού οίκου (”Πελασγός”) που τύπωσε το βιβλίο του…

  Επιπλέον, ο Κυριάκος Καθάριος, με ένα… καθαρό πρόσωπο που παραπέμπει φυσιογνωμικά σε κλασσικό τύπο… αγαθιάρη και ιδεαλιστή, αποκάλυψε -άθελά του- και ένα μεγάλο… ψέμα (ή σοβαρή ανακρίβεια) του κ. Βιτάλη, λέγοντας στη συνέντευξη:

  (Ερώτηση) Συμμετείχατε στον πόλεμο στη Βοσνία με ομάδα Ελλήνων στρατιωτών;
  (Απάντηση) -Όχι, Έλληνες εθελοντές πήγαν εκεί ___μεμονωμένοι___. Δεν τους έστειλε καμία υπηρεσία, πήγαν από μόνοι τους, γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά, δεν ήταν μισθοφόροι, δεν πήραν χρήματα…

  -Αααχ, κ. Βιτάλη μου, κι εγώ νόμιζα πως ΟΛΟΙ (μα όοοολοι) πέρναγαν από τα ΔΙΚΑ σας χέρια, πρώτα…
  (ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΑΤΕ?)

  Ακόμη, το ότι «Δεν συμμετείχαν στις ΜΑΧΕΣ» (στη Σρεμπρένιτσα), όπως και το ότι «υπηρετούσαν σε προκεχωρημένο φυλάκιο στη Βαλένιτσα» δεν σημαίνουν ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Τίποτε δεν αποκλείει εγκλήματα, αφού…
  1) Η περιοχή της Βαλένιτσα ήταν ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ για τα αίσχη που γίνονταν εκεί. π.χ. ΟΚΤΩ ΣΕΡΒΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ, κλπ. κλπ. κλπ.
  2) Οι σφαγές ΔΕΝ έγιναν στις… μάχες, αλλά ΠΟΛΥ μετά. Π.χ. στο Ποτότσαρι, όπου μεταφέρθηκαν Σρεμπρενιτσιώτες, και όπου ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, αποδεδειγμένα (από επίσημες μαρτυρίες των Ολλανδών εκεί, σε επίσημη έκθεση ΧΩΡΙΣ κίνητρο ή δυνατότητα να πούνε ψέματα).

  Τελικά… 90% των απίστευτων εγκλημάτων στον πόλεμο εκείνο έγιναν από τους Σέρβους, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
  Το ότι για ΚΑΠΟΙΟΥΣ λόγους υπήρχε μεροληψία εναντίον τους (και προσπάθεια να ΜΗ προβληθούν τα εγκλήματα της άλλης πλευράς) δεν είναι και σπουδαίο πράμα. ΤΡΙΧΕΣ είναι σαν επιχείρημα. Ακόμη και οι ίδιοι οι εγκληματίες ομολόγησαν. Μερικοί Ελληνες επίσης συμμετείχαν στην εγκληματικατική οργάνωση των τίγρεων του Αρκά, ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ΜΗ συμμετείχαν σε… κάποια πραματάκια (που ήταν standard πρακτική εκεί μέσα).

  Η Σερβία το 2004 ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΓΝΩΜΗ, παραδεχόμενη ΕΠΙΣΗΜΑ όχι μόνο πως έγιναν σφαγές αλλά και πως ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ από Σέρβους ιθύνοντες της εποχής (τον Κάρατζιτς και άλλους).

  Τώρα, το 2009, φουντώνει μια εθνικιστική προσπάθεια να ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ η Ιστορία. ΔΕΝ έπεισε τους Σέρβους όμως, παρόλο που πείθει… εμάς.

  Και ΟΧΙ, την Ιστορία ΔΕΝ τη γράφουν ΜΟΝΟ οι νικητές. Ιδίως όταν (στη συγκεκριμμένη περίπτωση) είναι ΠΟΛΥ ΑΣΑΦΕΣ, το ΠΟΙΟΙ είναι ΣΗΜΕΡΑ οι νικητές.

  Μου αρέσει!

 4. […] Ιούλιος 2009: Μήνυση Βιτάλη κατά Μίχα Ελευθεροτυπίας […]

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: