Η δολοφονία της γλώσσας οδηγεί στη λαϊκή υποταγή

Ο Δρόμος είχε τη δική του ιστορία, ήταν μια λέξη μοναχά «Ελευθερία»

Ο στόχος κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι η υποταγή της πλειοψηφίας μέσω της στέρησης γνώσης και έκφρασης. Σε αυτό το πλαίσιο δράσης, το υπερόπλο που ονομάζεται γλώσσα πρέπει να παραμείνει κτήμα μιας Ελίτ. Οι μάζες πρέπει να στερηθούν τον τρόπο δημιουργικής και ελεύθερης έκφρασης ώστε η νόηση και η παιδεία τους να είναι απόλυτα ελεγχόμενες και στείρες. Γι’ αυτό παραδοσιακά κάθε προοδευτική κίνηση είχε ως βασικό αίτημα την παιδεία, όχι ως προς τα κονδύλια αλλά το δικαίωμα ελευθερης διακίνησης της Γνώσης.

Το φαινόμενο ελέγχου της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα όμως ο χώρος της παιδείας ήταν ανέκαθεν στο στόχαστρο για συγκεκριμένους λόγους που επικεντρώνονται στη ιδιαίτερη φύση της Ελληνικής γλώσσας:

Η Ελληνική κατέχει την πρώτη θέση στο βιβλίο Γκίνες με 5,000,000 λέξεις και άνω των 80 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων. Αντίστοιχα η Αγγλική έχει μόλις 490,000 λέξεις. Ακόμα και βάσει του μοντέρνου λεξικού Webster, η Αγγλική γλώσσα φαίνεται να έχει δανειστεί πάνω από 40,000 Ελληνικές λέξεις. Φανταστείτε ότι από όλες τις Σλαβικές διαλέκτους μαζί έχει δανειστεί μόλις 34 (!) ενώ λ.χ από την Τουρκική 57. Αντίστοιχη και μεγαλύτερη είναι η επιρροή στην Γαλλική, που οδήγησε τον Γάλλο ιστορικό J.P. Vernant να δηλώσει ότι «οι Έλληνες μας εφηύραν» (1997).

Η ίδια πολιτική ακρωτηριασμού Εθνικών γλωσσών όπως είπαμε είναι παγκόσμια πρακτική εμπνευσμένη από την απάνθρωπη ιμπεριαλιστική Βρεταννική αποικιοκρατία που συνεχίζεται από την πλανητική πλέον αυτοκρατορία του καπιταλισμού. Ο άμεσος στόχος είναι εμφανής: Η αποδυνάμωση της ανθρώπινης έκφρασης και σκέψης δημιουργεί τον ιδεατό υπήκοο του νέου καθεστώτος όπου αυτοσκοπός είναι η ταύτιση της ευτυχίας όχι με τη δημιουργία αλλά την κατανάλωση. Ποιά πολυεθνική άραγε δεν θα ονειρευόταν ένα παγκόσμιο πελατολόγιο όπου η διανομή των προϊόντων της θα γινόταν χωρίς αντίδραση ή αμφισβήτηση;

Εκεί αποσκοπούσαν και οι εγκάθετοι της «διανόησης» με αριστερή προβιά που προσπάθησαν έντεχνα να συκοφαντήσουν την εκάστοτε Εθνική γλώσσα προσδίδοντας της ταξικό χαρακτήρα: Ο πλούτος της γλώσσας ταυτίστηκε με τον ταξικό πλούτο ενώ ο σωστός προλετάριος έπρεπε να χρησιμοποιεί την απλοποιημένη «προλεταριακή» γραμματική. Τι γελοίος τρόπος για την ηλιθιοποίηση και υποδούλωση της πλειοψηφίας!  Το επιχείρημα όχι μόνο αυτοαναιρείται με μια μελέτη της Ποντιακής ή της Κυπριακής διαλέκτου (τι πλούτος) αλλά και από την φύση της ταξικής πάλης με Μαρξιστική ή άλλη προσέγγιση.

Ο ίδιος ο Στάλιν το 1950 διαβλέποντας τη σύνδεση καπιταλισμού – εκφυλισμού της γλώσσας έγραψε:

«Δεν υπάρχει γλώσσα ταξική, γλώσσα του λαού παρά μόνον γλώσσα εθνική. Υπαρχει δημοτική που πρέπει σταδιακά να παραμεριστεί προς όφελος της ιστορικής εθνικής γλώσσας» και συμπληρώνει » Ισχυρίζονται (οι εγκάθετοι) πως κάθε ταξική γλώσσα έχει την ταξική γραμματική της ήτοι προλεταριακή γραμματική και αστική γραμματική. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Στην εθνική γλώσσα υποτάσσονται οι διάλεκτοι ως κατώτερες μορφές«. (Περί Γλωσσολόγων, 28/7/1950).

Ιδιαίτερα γλώσσες όπως η Ελληνική και η Κινέζικη, οι μόνες ζώσες εδώ και 4,000 χρόνια σύμφωνα με τον Ισπανό ιστορικό Francisco Adrados, αποτελούν μήτρα δημιουργίας ευρύτερου πλέγματος γλωσσών που σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη Μητρική. Κατά τον Adrados οι περισσότερες γλώσσες του πλανήτη σήμερα θεωρουνται κρυφοελληνικές γεγονός που αποδεικνύεται από τα τμήματα Ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο.

Thomas Macaulay

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού είναι η περίπτωση της Ινδίας και των Σανσκριτικών. Τα Σανσκριτικά είναι η μήτρα των 150 και πλέον διαλέκτων που ομιλούνται στην Ινδία και θα μπορούσε να είναι η ενωτική Λαϊκή γλώσσα, όπως ακριβώς έγινε στο Ισραήλ με την αρχαία Εβραϊκή). Εκεί ανέλαβε δράση ο βαρώνος Θωμάς Μακώλαιυ (Thomas Babington Macaulay, 1800 – 1859) ο αποκαλούμενος Πάπας της Βρεταννικής παιδείας των Ινδιών. Οργάνωσε την παιδεία της κατεχόμενης χώρας με σκοπό την κατασκευή μιας ελίτ Ινδών Εξευρωπαϊσμένων κλώνων. «Μιας τάξης ανθρώπων που θα είναι οι ενδιάμεσοι φορείς μεταξύ ημών, των επικυριάρχων και των εκατομμυρίων που διοικούμε«. Ένα «Κολωνάκι» λοιπόν με σκοπό να δυτικοποιήσει παιδεία, συνήθειες και ήθη. 

Αυτό ακριβώς το Κολωνάκι (με την ομώνυμη έδρα μάλιστα!) που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, για το οποίο διατέθηκαν πακτωλοί χρημάτων με σκοπό την αντίστοιχη εξευτελιστική διάβρωση. Επιστρατεύτηκαν απίστευτες περσόνες τύπου Κωστόπουλου για να περάσουν ένα life – style γκλαμουριάς και αγαμίας με όπλο την αμορφωσιά. Το «θέλω να γίνω σιτάρ«, αστείρευτη πηγή γέλιου στις παλιές Ελληνικές ταινίες έγινε επίσημη γλώσσα του Αθηναϊκού νεοαστικού κράτους και προωθήθηκε στους ιθαγενείς με χάντρες (πολύχρωμα εξώφυλλα) και τσόντα. Καρπαζοεισπράκτορες και λοβοτομημένοι Αυνάνες καθιερώθηκαν σαν status symbol με κοινό παράγοντα την ακρωτηριασμένη δυνατότητα έκφρασης και άφθονο χρήμα. Αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση της Alco για το Ινστιτούτο επικοινωνίας, το 64,8% των κατοίκων της Αττικής χρησιμοποιεί ξενικές λέξεις στην καθημερινή του ομιλία! Το ποσοστό πέφτει αισθητά στην επαρχία, αλλά είπαμε, γεωγραφικό το «Κολωνάκι» των συμπλεγματικών.

Ποιά Αριστερά; Το υπόβαθρο αυτής της εξαθλίωσης είχε θεμελιωθεί νωρίτερα βέβαια με τις απίστευτες ενέργειες του 1910 αλλά κυρίως του 1976 όπου η Ελληνική Δεξιά έδειξε το απεχθές της πρόσωπο ακρωτηριάζοντας την Ελληνική γλώσσα με την προκλητική ανοχή της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που από θεματοφύλακας της ελεύθερης και ποιοτικής παιδείας, έγινε δεκανίκι του καπιταλισμού ακυρώνοντας αγώνες δεκαετιών. Το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» έγινε «φεράρι για τους πρυτάνεις, κλειστό πανεπιστήμιο και φασισμός στα ιδρύματα». Το ταγάρι της Πόπης Τσουκάτου (αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική πρωτοβουλία) έγινε Λουί Βιτόν και βόλτες μεταξύ Μυκόνου και Κολωνακίου. Powered by Siemens.

Το έγκλημα έγινε με την συνενοχή των καπηλευτών της γενιάς του Πολυτεχνείου και οδήγησε τον Κορνήλιο Καστοριάδη να δηλώσει αηδιασμένος:  » Αν δεν θέλετε κύριοι του υπουργείου να κάνετε φωνητική ορθογραφία τότε πρέπει να αφήσετε τους τόνους και τα πνεύματα γιατί αυτοί που τους βάλανε ήξεραν τι έκαναν. Δεν υπήρχαν στα αρχαία Ελληνικά γιατί απλούστατα υπήρχαν μέσα στις ίδιες τις λέξεις. Αυτά τα κτήνη, τα τετράποδα που έκαναν αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα. Η κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων είναι η κατάργηση της ορθογραφίας που τελικά είναι η καταστροφή της συνέχειας. Ήδη τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη γιατί αυτοί είναι γεμάτοι από τον πλούτο των αρχαίων Ελληνικών. Δηλαδή πάμε να καταστρέψουμε ότι χτίσαμε. Αυτή είναι η δραματική μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού». Βόλος, 1989.

Επιμένουμε σε αυτή τη χώρα να ζούμε σε έναν μίζερο μικρόκοσμο με μίζερες επιδιώξεις που συνεπάγονται μίζερα όνειρα. Έτσι και στο θέμα της ΕΕ δεν έχουμε αντιληφθεί ότι είμαστε ένα παράρτημα μιας πολυεθνικής που αν θέλει να έχει τη στοιχειώδη ευημερία για τους πολίτες της πρέπει να αγωνιστεί για το εδώ μαγαζί και όχι για τις ιδεοληψίες ή τα κομματικά συμφέροντα του καθενός. Τρανταχτό παράδειγμα των αρλεκίνων που στέλνουμε στην Ευρωβουλή (και φαίνεται μας αντιπροσωπεύουν επάξια) είναι η αντίδραση των Ελλήνων ευρωβουλευτών στην πρόταση Ισπανών (!!) συναδέλφων τους να ψηφιστεί η Αρχαία Ελληνική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Την αγνόησαν επιδεικτικά και τις τρεις φορές που κατατέθηκε!

Ναι μεν ο επερχόμενος παγκόσμιος πολιτισμός αποσκοπεί στην επιβολή μιας παγκόσμιας γλώσσας, είναι όμως στο χέρι μας, στην καθημερινότητα μας να δράσουμε όχι ως ανάχωμα αλλά ως δημιουργοί και ενεργοί φορείς ενός πολιτισμού βασιζόμενου στην Ανθρωπιστική παιδεία που μας έχουν στερήσει. Και ο αγώνας αυτός είναι απλός, καθημερινός και όμορφος.

Διαβάστε επίσης: Γλώσσα: το ανίκητο υπερόπλο

Πηγές:

Αντώνης Κουνάδης, Η Ελληνική γλώσσα ανά τον κόσμο: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Εφημερίδα «Το Παρόν»

«Ενδιάμεση Περιοχή», τ. 12, 1999

Δημήτρης Κιτσίκης, «Για μια παγκόσμια Γλώσσα», π. Τρίτο Μάτι, τ.168

129 σκέψεις σχετικά με το “Η δολοφονία της γλώσσας οδηγεί στη λαϊκή υποταγή”

  1. Ο Δρόμος της ΓΑΜΩΓΕΝΙΑ-ςς του ΠΟΡΔΟΤΕΧΝΕΙΟΥ

   είχε τη δική του ιστορία, ήταν μια λέξη μοναχά …..«ΑΡΠΑΧΤΗ»

   οτι αρπαξει η τσεπη σας …και ο Κωλος σας

   Μου αρέσει!

 1. Τα Αρβανίτικα(=Αλβανικά) και τα Βλάχικα(=λατινικά=Ρουμάνικά=Μολδαβικά) είναι διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, και η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τους Έλληνες Αρβανίτες και Έλληνες Βλάχους για τον εξελληνισμό των ομόγλωσσών τους.

  Μου αρέσει!

   1. δηλαδή η βλαχούλα δεν είναι λές Ελληνίδα!; υγ.ηπόδουλη βεβαίως είναι, αλλά είναι ομογενής; εξηγείται έτσι το ότι με αποκαλεί «χάνα».Ασε πού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ! Εξ οικείων τα βέλη!

    Μου αρέσει!

 2. Ἐν συντομεία καὶ ἀπὸ τὸ τέλος:

  Τὰ «Ἀρβανίτικα» ΔΕΝ εἷναι … Ἀλβανικὰ! Ἄλλο Ἀρβανίτης (ἐξ Ἀρβάνων τῆς Βορ.Ηπείρου) καὶ ἄλλο Ἀλβανὸς (κὰτοικος τῆς σημερινῆς Ἀλβανίας, τὸ πιθανώτερον «μέτοικος» ἐκ περιοχῆς τῆς Κασπίας θαλάσσης). (Ὅπως ἄλλο Καναδᾶς, χώρα τῆς Ἀμερικανικῆς ἠπείρου, καὶ ἀλλο Καναδᾶς,χωριὸ βορείως τῆς Νέας Ὀρεστειάδος τοῦ νομοῦ Ἔβρου!)

  Πολὐ όρθῶς παρετήρησεν ὁ chrisszeg, ὅτι ἕνα ἄρθρον ἐπαινετικὸν τῆς Ἑλληνικῆς, ἐπιβάλεται νὰ διατυπώνεται εἰς τὴν Ἑλληνικὴν καὶ ὄχι εἰς τὴν βαρβαρικὴν μετάλλαξιν τῆς Ἑλληνικῆς! Εὐτυχῶς ποὺ δὲν συνετάχθη καὶ μὲ «γκραικολίτσες»(greeklish)!!!!!

  Ἐνδιαφέρουσες καὶ οἱ παρατηρήσεις τῆς IOANNA Μαΐου 9, 2010 στο 7:09 μμ .
  Σκεφθῆτε κάτι ἀκόμη: Λοχαγὸς – ὑπολοχαγὸς. Στρατηγὸς – ὑποστράτηγος, ….. Τὸ «υπὸ», σημαίνει, βεβαἰως, «κάτω απὸ, ὑπὸ τὴν δικαιδοσίαν, ὑπὸ τὰς ἐντολὰς κάποιου,… Ἑπομένως: Λογιστὴς – ὑπολογιστὴς, ὁ ἄνθρωπος ὁ ὑπὸ τὸν λογιστὴν!!!! Καὶ ἡ ὀνομασὶα τῆς προσφιλοῦς μας ἠλεκτρονικῆς συσκευῆς …. ὑπολογιστήρ ἦ -ρας, (τὸ ἐργαλεῖον διὰ τοῦ ὁποίου εκτελοῦνται ὑπολογισμοὶ), κατὰ τὸ πυροσβεστὴρ, ψεκαστὴρ, ανεμιστὴρ, ὁδοστρωτὴρ, ….. (-ρας εὶς τὴν κακοποιημένη νεο-Ἑλληνικὴ).

  Ἡ Ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν εἲναι ἁπλὸ ἐργαλεῖο γιὰ τὴν ἐπικοινωνία τῶν ἀνθρώπων! Ἀποτελεῖ, γιὰ ὅσους τὴν κατέχουν καλῶς, ἐργαλεῖον ἀσκήσεως τοῦ πνεύματος καὶ τοῦ ἀνθρωπίνου ἐγκεφάλου! Ἐπειδὴ ὅμως οἱ εὐφυεῖς καὶ οἱ πνευματικῶς ἐξελιγμένοι ἄνθρωποι ἀποτελοῦν ἐμπόδιο εἰς τὰ σχέδια τῶν παγκοσμιοεξουσιαστῶν, φροντίζουν νὰ τὴν διαβάλουν, κακοποιοῦν.

  Ἀρκετὰ σχόλια, ἐνδιαφέροντα, γιὰ τὴν Ἑλληνικῆ γλῶσσα, τὴν μητέρα ὅλων τῶν δυτικῶν γλωσσῶν, θὰ βρῆτε καὶ εἰς τὴν διαδικτυακὴ διεύθυνσιν: http://www.astron.gr/keimena.html.

  Μου αρέσει!

 3. Η ελληνική δεν έχει 5,000,000 λέξεις και άνω των 80 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων καθώς υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι έχει 7899, 705, 000 λέξεις και 1709 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, μάλιστα ένα μέρος χρησιμοποιείται σήμερα σε σούπερ κομπούτερς στην αμερική και στην κίνα που τρέχουν σε αρχαίο ελληνικό κώδικα. Στα βιβλία της κας Τζιροπούλου υπάρχουν διαφωτιστικές θέσεις για την προέλευση των λέξεων από την γένεσης της ανθρωπότητας, πρέπει και αυτά να τα διαβάσετε… εύχομαι να συνεχίσουν να φωτίζουν (γιατί το φ = φως) τον κόσμο (κ=κάλλος) και να είναι διαχρονικοί (δ=δίποδο). Μάλιστα αν έχετε βιβλιογραφία κάντε ένα ποστ θα είναι χρήσιμη για όλους μας, ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΜΑς ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ!

  Μου αρέσει!

 4. Για να καταλάβουμε την ανωτερώτητα της γλώσσας μας…. μπορεί να μας πει κάποιος γιατί η ελληνική γλώσσα χωρίζει τα ουδέτερα (εκ φύσης) σε αρσενικά και θηλυκά? Και πως προκύπτει ο άνθρωπος (human) ως αρσενικό? Γιατί όχι η άνθρωπος? (lol) Γιατί η πρόταση “θα μείνετε ενθουσιασμένες/οι” πρέπει να τελειώνει ή σε αρσενικό ή σε θηλυκό? (you will be excited) υπάρχει λόγος για τόση εμμονή στον διαχωρισμό σε φύλα και μάλιστα υπέρ του αρσενικού?

  Μου αρέσει!

  1. Realdemocrat said
   Οκτώβρης 16 2014
   Είναι ο πλούτος της γλώσσας μας που την κάνει ανώτερη από τις άλλες.
   Είναι η μακρόχρονη αδιάκοπη εξέλιξή της. Δύσκολα βέβαια τα άρθρα » ο , η ,ο
   οι , αι , τα.= the man , the animal , the stars ……ένα για όλα. εύκολα….

   Μου αρέσει!

 5. Αυτό είναι κάποια εικόνα. Έχοντας υγιείς σχέσεις είναι το κλειδί. http://www.healthyrelationshipblog.com Αυτή η εικόνα φωνάζει πραγματικά ή μιλάει με ένταση το είδος της σχέσης κάποιος επιθυμεί με όσους βρίσκονται στην εξουσία και τους καθημερινούς ανθρώπους.

  Μου αρέσει!

 6. κανένας υπέρμαχος της ελληνικής γλώσσας, δεξιός, συντηρητικός ή φασίστας δεν μπορεί να απαντήσει σε μια τόσο απλή ερώτηση? μόνο να κλαίγεστε για το πόσο ο κόσμος σας προσπέρασε και πόσο ακριβά θα το πληρώσει που εξελίχθηκε σε κάτι που δεν καταλαβαίνετε? η ερώτηση ήταν απλή…. Για να καταλάβουμε την ανωτερώτητα της γλώσσας μας…. μπορεί να μας πει κάποιος γιατί η ελληνική γλώσσα χωρίζει τα ουδέτερα (εκ φύσης) σε αρσενικά και θηλυκά? Και πως προκύπτει ο άνθρωπος (human) ως αρσενικό? Γιατί όχι η άνθρωπος? (lol) Γιατί η πρόταση “θα μείνετε ενθουσιασμένες/οι” πρέπει να τελειώνει ή σε αρσενικό ή σε θηλυκό? (you will be excited) υπάρχει λόγος για τόση εμμονή στον διαχωρισμό σε φύλα και μάλιστα υπέρ του αρσενικού?

  Μου αρέσει!

 7. Ανομία – αυτονόητο – κοινή λογική. «Ανυπακοή» επικαλούνται και οι τζαμπατζήδες των δημόσιων μέσων, παρακινούμενοι από ανεύθυνους συνδικαλιστές που κλείνουν το μετρό σαν να είναι μαγαζί τους. Προχωρούμε με αισιοδοξία αφήνοντας πίσω μας το χθες, με οδηγό την ευρυζωνική καινοτομικότητα.Ψυχραιμία. Δεν είμαστε χώρα υπό κατοχή! Είμαστε ευρωπαϊκή οικονομία υπό σκληρή προσαρμογή, έπειτα από δεκαετίες άμετρων παροχών και ανάπτυξης. Αυτοί που ζητούν να μην αλλάξει τίποτα, εκμεταλλεύονται την κουλτούρα της μεταπολίτευσης, την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς και το κλίμα γενικευμένης ανομίας που επέτρεψαν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος. Ας μας πει όμως η παλαβή αριστερά τι προτείνει τέλος πάντων για την έξοδο απ’ την κρίση, γιατί η στείρα άρνηση του «όχι σε όλα» δεν είναι προοδευτική πολιτική, είναι συντηρητισμός με προοδευτικό μανδύα. Είναι φαίνεται η μοίρα των μεγάλων ιδεών να ξαναζούν μια δεύτερη ζωή σαν φάρσα. Ο ρατσισμός είναι μια αφοριστική, επιφανειακή και απλοϊκή κατηγορία. Οι άνθρωποι που κατηγορούνται για ρατσισμό ενώ δεν είναι ρατσιστές εξοργίζονται και τελικά γίνονται ρατσιστές.
  Έτσι φτάσαμε από το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στο κίνημα του τζάμπα, από τη Ρόζα Παρκς στον Απόστολο Γκλέτσο. Μέχρι που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αλλά ως εδώ. Ας τους πει κάποιος ότι το πάρτυ τελείωσε. Ας μας πουν, επιτέλους, τι είδους κοινωνία ονειρεύονται και πώς θα φτάσουμε εκεί; Θέλουν να γίνουμε Αλβανία του Χότζα; Σοβιετία του «Μεγάλου Πατερούλη»;
  Σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι ανοιχτή μια «ανοιχτή κοινωνία»; Όσο το επιτρέπει η ιδέα της πλουραλιστικής κοινότητας στο εσωτερικό της οποίας τα διαφορετικά στοιχεία γίνονται σεβαστά με αμοιβαίο τρόπο. Μια ιδεολογία που παρότι ηττήθηκε -ευτυχώς!- στον Εμφύλιο, εξακολουθούσε να ηγεμονεύει στο ιδεολογικό πεδίο, στιγματίζοντας κάθε ενοχοποίηση ασθενών κοινωνικών ομάδων ως «φασισμό», και κάθε προσπάθεια για συμμάζεμα των εξωπραγματικών κοινωνικών παροχών ως «επίθεση στο λαϊκό εισόδημα», χαϊδεύοντας τα αυτιά κάθε βολεμένης κρατικοδίαιτης συντεχνίας, κλείνοντας δρόμους με το έτσι θέλω.
  Το Μνημόνιο μας δίνει μια -τελευταία- ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Θα την κλωτσήσουμε κι αυτή για χάρη μιας φωνασκούσας μειοψηφίας;
  Το κράτος έχει πιάσει πάτο, πασχίζει να νοικοκυρέψει δαπάνες, να μαζέψει έσοδα, να κάνει λογαριασμό. Σ’ αυτό το παραπαίον κράτος, το ζαλισμένο από την οξύτητα των κρίσεων (δημοσιονομικό, μεταναστευτικό, ανομία), βρήκαν οι λαϊκοί σωτήρες μας να κηρύξουν την ανυπακοή.
  Σε αυτή την ανομική κοινωνία, που αν κάτι τη χαρακτηρίζει είναι ακριβώς η διάχυτη κατάχρηση δικαιωμάτων και η αναιμική αίσθηση υποχρεώσεων, βρήκαν οι ρήτορες της «αντίστασης» να κηρύξουν την ανυπακοή προς το κράτος. Δεν μπορεί η οπισθοδρομική νοοτροπία ορισμένων κόκκινων κοτζαμπάσηδων να απειλεί να υποθηκεύσει την αναγέννηση της πατρίδας μας από την κόπρο του χρεωστικού Αυγείου.
  Κάθε κοινότητα συνεπάγεται μια σχετική «περίφραξη», έναν τρόπο συνύπαρξης που είναι επίσης τρόπος διαχωρισμού από το «έξω».
  Δεν έχουμε δικτατορία, ούτε ιντιφάντα χρειάζεται, ούτε οι πολίτες στερούνται δικαιωμάτων. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Έχουμε χάσει την αυτονόητη αντιστοίχιση δικαιωμάτων με υποχρεώσεις.

  Μου αρέσει!

  1. Ο π.Παίσιος διέθετε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!! πιό πλούσιο ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ από εσένα, ασε πού η σύνυαξή του είχε πλαστικότητα, αντί τού ξύλινου, ανευρου , δικού σου κενού κειμένου.

   Μου αρέσει!

 8. Τι εννοεί ο ερωτών «τα ουδέτερα (εκ φύσης)»?
  Αν και δεν έχω σχεδόν καμμία σχέση με τα αρχαία ελληνικά, (και δυστυχώς το θεωρώ δυστύχημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που δεν τα διδάχθηκα) εντυπωσιάζομαι πάντα με την ελληνική γλώσσα και στην πρωτη επαφή μου με το πολυτονικό σύστημα αναγνώρισα τον λόγο της ορθογραφίας και της φωνητικής στην γλώσσα μας.
  Ωστοσο, ως τεχνοκράτης και πνεύμα προοδευτικό, έχω την εντύπωση πως η ελληνική γλώσσα είναι τόσο δύσκολη γιατί μοιάζει με μαθηματικά. Στην καθημερινή μας επικοινωνία δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο εργαλείο γιατί η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τον χρόνο. Η ανθρωπότητα ως σύνολο κινείται σε μονοπάτια απλοποίησης (με μόνο σκοπό την εξοικονόμιση χρόνου) και συνεπώς και όλες οι γλώσσες. Επίσης δεν μπορώ να δεχθώ το πάγωμα της εξέλιξης. Η εντύπωσή μου είναι πως θα έπρεπε να κινηθούμε σε ένα από δύο μονοπάτια. Ένα είναι αυτό της απλοποίησης και ταχύτερης γλωσσικής επικοινωνίας κατά την γραφή κυριότερα ή πλήκτριση (πολύ μου άρεσε) αλλιώς η εξέλιξη των greeklish ή πλήρης υιοθέτηση της αγγλικής θα είναι μονόδρομος. Ακόμη και εγώ κατά την επικοινωνία μου για λόγους χρόνου χρησιμοποιώ μερικές φορές την αγγλική σε αντίφαση με τις αξίες μου. Ο άλλος δρόμος είναι η υιοθέτηση μιας πιο σωστής εκδοχής της ελληνικής (είτε πολυτονικό είναι αυτό είτε μια εκδοχή της αρχαίας) αλλά για τους λίγους και έχοντες πολύ χρόνο στην διάθεσή τους για ανάπτυξη και μάθηση. Αυτός ο δρόμος όμως είναι σίγουρο πως θα επιφέρει την παντοκρατορία της αγγλικής ακόμη περισσότερο από το σημερινό σύστημα.
  Έχω όμως να προτείνω και μιά παράκαμψη που έχει να κάνει με τον 21ο αιώνα. Οι «υπολογιστήρες» πια είναι πανίσχυροι. Μήπως ο συνδυασμός πλέον είναι εφικτός; Τι εννοώ; Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία γλώσσα πιο γρήγορη και απλή αλλά παράλληλα να γράφουμε (με την βοήθεια υπολογιστικής δύναμης) σε αρχαία ελληνικά ή ακόμη καλύτερα σε μια εξελιγμένη μορφή των αρχαίων ελληνικών. Κατί τέτοιο δεν προσπαθούνε εξάλλου να πραγματοποιήσουνε οι ερευνητές ανά την υφήλιο; Η αρχαία ελληνική είναι πανίσχυρη γλώσσα και κατέχει το DNA του δυτικού πολιτισμού. Η χρησιμοποίησή της ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας δεν θα έπρεπε να είναι ο σκοπός μιας εξελιγμένης κοινωνίας πνευματικών ανθρώπων; Το μόνο πρόβλημα είναι πάντα το ίδιο (όπως και στην Αρχαία Ελλάδα εξάλλου). Θα είναι κτήμα των λίγων και εκεί είναι που μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία. Προϋποθέτει όμως ενάν διαφορετικό κόσμο από τον σημερινό. Μέχρι να φτάσουμε εκεί… ποιό δρόμο να ακολουθήσουμε;
  Θα τελειώσω τις σκέψεις μου με τις σκέψεις κάποιου προηγούμενου σχολιαστή αλλά σε ελληνικά και λίγο τροποποιημένες.
  Όποτε αποδεχθεί ο σημερινός Έλληνας ότι το μόνο κοινό που έχει με τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό είναι ο τόπος και η ρίζα της γλώσσας του και ότι δεν είναι κτήμα του αλλά παγκόσμια κληρονομιά, τότε μόνο θα αρχίσει να αποκτά δικό του πολιτισμό (και θα «ξστραβωθεί») και αυτόματα θα αποκτήσει υπολογίσιμο επίπεδο μόρφωσης, ευγένειας, λογικής, τιμιότητας, φιλαλήθειας και ήθος. Αλλιώς θα είμαστε απλά οι φτωχοί συγγενείς με ημερομηνία λήξεως.

  Μου αρέσει!

 9. Αγαπητέ Δημήτρη. με τα “τα ουδέτερα (εκ φύσης)” ο ερωτών εννοεί οτιδήποτε δεν είναι από την φύση του αρσενικό ή θηλυκό (άρα και ‘ζωντανό’. πχ η πέτρα δεν είναι θηλυκό δεν ζευγαρώνει με αρσενικές πέτρες….)

  Μου αρέσει!

   1. και στα Μογγολικά μπορεί να υπάρχουν τέτοια, όχι όμως στα αγγλικά και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα θεωρώ ανώτερα από τα ελληνικά (και από οποιαδήποτε γλώσσα)

    Μου αρέσει!

 10. Δεν φταίει η γλώσα και η γραφή αλλά αυτοί που τις χρησιμοποιούν και τα κατά πως τις χρησιμοποιούν για να προωθήσουν κοινωνικά πρότυπα ώστε να εξυπηρετήσουν συγκεκριμμένα συμφέροντα. Εχουμε γλώσσα που εκφράζει τα πάντα η κοινή νεολληνική. Ούτε είμαι υπέρ της
  νεκρανάστασης παρωχημένων λέξεων. Π.χ πως θα πει ο προϊστάμενος στον εργάτη καθάριότητας
  σάρωσε τα απορίμματα και απόκομμισε τα εις τον κάδον ή θα του πεί μάζεψε τα σκουπίδια και βάλτα στον κάδο. Εκτός αν διαχωρίζουμε την σύγχρονη ελληνική γλώσσα σε ταξκές διαλέκτους.

  Μου αρέσει!

  1. Και γιατί κύριο SOME1 δεν θες να διαλύσουμε αυτήν την σάπια Ελληνική – Νεοελληνική κουλτούρα απ’ τη ρίζα της;

   Να πάψουμε να είμαστε Έλληνες και να γίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ σαν τον πατέρα Ιησού που ομιλούσε τα Αραμαϊκά.

   Η Αραμαϊκή είναι αρχαία γλώσσα του βορειοδυτικού σημιτικού κλάδου, η οποία συγγενεύει στενά με την εβραϊκή.
   Το όνομά της προέρχεται πιθανώς από τη Βιβλική χώρα Αράμ-ναχαραΐμ που σημαίνει «υψίπεδο μεταξύ δύο ποταμών» (Ευφράτης και Τίγρης) και συνήθως αναφέρεται στην Άνω Μεσοποταμία ή, κατ’ άλλη άποψη, σε αρχαία ονομασία τής Συρίας. Διάφορες διάλεκτοι της Αραμαϊκής συνεξελίχθηκαν με την Εβραϊκή σε μεγάλο τμήμα τής κοινής τους ιστορίας. Η ονομασία Παδάν-αράμ περιγράφει κυρίως την περιοχή γύρω από την πόλη Χαρράν στην Άνω Μεσοποταμία.

   Η σωστή γλώσσα είναι η γλώσσα του πατέρα Ιησού. Η Αραμαϊκή.

   Τα Αρχαία Ελληνικά, τα Νέα Ελληνικά, τα Ισπανικά, όλα τα άλλα είναι κατώτερες γλώσσες που έπλασε ο ΣΑΤΑΝΑΣ
   στον Πύργο της Βαβέλ!

   Ο σωστός άνθρωπος είναι Εβραίος του βορείου Ισραήλ και Χριστιανός. Αποδεχόμενος την Εβρα’ι’κή Παλαιά διαθήκη
   μα και την Καινή μαζί με τον σωτήρα όλων τον Yeshua – τον Γιέσουα!

   Ο Ελληνικός πολιτισμός είναι κατώτερος απ’ τον Αραμα’ι’κό όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε!

   Τόσα εκγλήματα και πάθη! Έχεις διαβάσει ποτέ την Βίβλο; Είναι ένα κείμενο ΑΓΑΠΗΣ!!!

   Όλοι η κακία προέρχεται ΜΟΝΟ απ’ τους ανθρώπους – ο Θεός ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ!

   Τους έπλασε ελεύθερους! Στη Βίβλο δε μιλά για Ελλάδα κι Ελληνορθοδοξία.

   Αυτά τα σχίσματα είναι Σατανιστικά! Όλοι πρέπει να γίνουμε ένα και να μιλάμε Αραμα’ι’κά και μόνον,

   τη μόνη πατρική γλώσσα πριν τη Βαβέλ!

   Μου αρέσει!

   1. τι άλλο θ’ ακούσουμε! διάβασε σε ποιά γλώσσα συννενοούνταν οί Αγιοι να συνέρθεις. Διάβασε καί γιά την Πεντηκοστή.
    Δυστυχώς δεν θυμάμαι παρά μόνον την μαρτυρία επισκέπτη τού π.Παίσιου όπου έλεγε πόσο εντυπωσιάστηκε από τα Γαλλικά του.
    Ο π.Παίσιος δεν γνώριζε Γαλλικά, ούτε λέξη.

    Μου αρέσει!

 11. Ίσως υπάρχουν και ιδελολογικές εξηγήσεις της φθοράς της γλώσσας τα τελευταία 90 χρόνια. Από την ακροδεξιά ιστοσελίδα ethnikismos.net διαβάζω για τη σταλινική ορθογραφία:

  Ο ΣΙΡΙΖΑ ΚΕ Ι ΣΤΑΛΙΝΙΚΙ ΟΡΤΟΓΡΑΦΙΑ (Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η… ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ)
  14/08/2013

  Τον τελευταίο καιρό, στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή γράφεται ως «Χρυσή Αβγή» και οι χρυσαυγίτες» ως «χρυσαβγίτες». Προφανώς, οι κομμουνιστές θυμήθηκαν την… σταλινική ορθογραφία!

  Τι ήταν, λοιπόν, η «σταλινική ορθογραφία»; Η εφαρμογή της γνωστής ρήσεως του σιωνιστού Κίσσινγκερ (πριν καν την πει), από τους σιωνιστάς της ΕΣΣΔ: «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας».

  Εις τα εδάφη της ΕΣΣΔ ζούσαν στις αρχές του 20ου αιώνος περίπου 400.000 Έλληνες, με το 1/3 εξ’ αυτών να έχει την ελληνική υπηκοότητα. Η πιο συμπαγής ελληνική παρουσία ήταν στις περιοχές του Καυκάσου, στην Κριμαία και στην Μαριούπολη της Ουκρανίας.

  Στις 10 Μαΐου 1926, συνήλθε στην Μόσχα «Πανσυνδεσμιακή Σύσκεψη» των υπό σοβιετική καθοδήγηση ελληνικών συλλόγων και εκπαιδευτικών και απεφάσισε την επιβολή της δημοτικής γλώσσης και της φωνητικής γραφής, με την αντικατάσταση του εικοσιτετραγράμματου αλφαβήτου με το εικοσιγράμματο. Με την απόφαση αυτή: καταργήθηκαν οι δίφθογγοι, διατηρήθηκαν μόνο το “ι” και το “ο”, στη θέση του “ου” καθιερώθηκε το “υ”, στη μικρογράμματη γραφή παρέμεινε μόνο το “ς” ενώ καταργήθηκε το “σ”, τα διπλά σύμφωνα γράφονταν αναλυτικά (δηλαδή το “ξ” ως “κς” και το “ψ” ως “πς”) και καθιερωνόταν το ενωτικό στις κτητικές αντωνυμίες.

  Θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα από την «νεοελινικι γραματικι» που συνέγραψε κάποιος ονόματι Κ. Τοπχαράς. Η Σμύρνη γραφόταν «Ζμίρνι», το αποτέλεσμα «αποτέλεζμα», ο ελληνισμός «ελινιζμος», ο σοσιαλισμός «ςοςιαλιζμος», ο σχηματισμός «ςκιματιζμος», το πες μου «πεζ-μυ», ο άγγελος «άνκελος», το γκρέμισμα «νκρέμιζμα», ο γκρίζος «νκρίζος», ο φθόγγος «φτόνκος», το σθένος «ςτένος», το σχολείο «ςκολίο», κ.τ.λ.

  Πολύ γρήγορα δημιουργήθησαν δύο ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, ο «Κολεχτιβιςτις» στην Μαριούπολη και ο «Κομυνιςτις» στο Ροστόβ, που ανέλαβαν την εκτύπωση των ελληνικών βιβλίων –σχολικών και μη- στην φωνητική γραφή. Αργότερα, εξεδόθησαν και εφημερίδες, με τους ως άνω τίτλους. Επίσης, στο Σοχούμι της Υπερκαυκασίας, κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Κοκινος Καπνας».

  Η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσης διήρκεσε έως το 1937. Όταν ο Στάλιν, στα πλαίσια της νέας πολιτικής του περί υποχρεωτικής αφομοιώσεως των μειονοτήτων, διέταξε την κατάργηση της ελληνικής εκπαιδεύσεως, το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, των ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων, των ελληνικών εκδοτικών οίκων και εφημερίδων, την ολοκληρωτική καταστροφή των ελληνικών τυπογραφείων, την εκτόπιση δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στις ερήμους του Καζαχστάν και του Ουζμπεκιστάν, καθώς επίσης και την σύλληψη όλων των Ελλήνων κομμουνιστών, που χαρακτηρίσθηκαν «αντισοβιετικά στοιχεία» και «Έλληνες εθνικιστές που αγωνίζονταν για την δημιουργία ελληνικού κράτους στην νότιο Ρωσσία». Ποια ήταν η τύχη αυτών των εξωμοτών; Οι περισσότεροι εξετελέσθησαν. Ολίγοι «τυχεροί» εστάλησαν στα Γκουλάγκ, απ’ όπου ελάχιστοι επέστρεψαν μετά το 1956, σακατεμένοι.

  Ανάλογες αντιλήψεις για την γλώσσα μας είχαν βεβαίως και οι εγχώριοι κομμουνιστές, οι οποίοι εάν έρχονταν στην εξουσία πιθανότατα θα εφήρμοζαν την… σταλινική γραμματική. Ιδού τι έγραφε το 1930, εις το 3ο τεύχος του κομμουνιστικού περιοδικού «Πρωτοπορία», ο κομμουνιστής «διανοούμενος» (παρανοούμενος) Δημήτρης Γλυνός:

  «Η σημερινή ελληνική ορθογραφία δε μπορεί να κρατηθεί. Οι λύσεις είναι τρεις:

  1) Ν’ απλοποιηθεί το σημερινό ορθογραφικό σύστημα συντηρητικά. Δηλαδή: Να καταργηθούν οι τόνοι και τα πνέβματα. Ο Ελισαίος Γιανίδης έχει προτείνει ένα αρκετά καλό σύστημα ως προς αφτό. Ένα άλλο σύστημα είναι να κρατηθεί ένας τόνος για κάθε τονιζόμενη λέξη. Να καταργηθούν τα διπλά σύμφωνα παντού. Το αυ, ηυ, ευ, να γράφονται όπως προσφέρονται. Η συνίζηση να γράφεται παντού με ι.
  2) Να εισαγάγουμε τη φωνητική ορθογραφία. Οι Έλληνες της Ρουσίας έκαμαν την αρχή. Μπορούμε να μελετήσουμε το σύστημά τους και να το διορθώσουμε.
  3) Να πάρουμε το λατινικό αλφάβητο.

  Την τρίτη λύση θεωρούμε για την καλύτερη, γιατί πρώτα πρώτα μας εισάγει μoρφικά στην οικογένεια των εβρωπαϊκών λαών, έπειτα λύνει με μιας ολόκληρο το ορθογραφικό πρόβλημα. Δε θα μπορεί και θέλοντας κανείς να ορθογραφήσει. Τρίτο και πολύ σπουδαίο: Διατηρεί ανέπαφη την ορθογραφία της αρχαίας και της αρχαΐζουσας, δε δημιουργεί επομένως, διπλές οπτικές εικόνες για κάθε λέξη. Έτσι η ψυχολογική αντίσταση για όλους μας υπερνικιέται με μιας και εφκολύνονται, όσοι θα μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά. Ως προς το ζήτημα του «Εθνικού φιλοτίμου» αρκεί να υπενθυμίσουμε, πως και οι πρόγονοί μας το αλφάβητο το πήραν από τους Φοίνικες και ακόμα πως το λατινικό αλφάβητο κατάγεται από το ελληνικό».

  Ερωτώ, λοιπόν, τους γραικύλους του ΣΥΡΙΖΑ: εσείς ποια από τις τρεις λύσεις που προτείνει ο Γλυνός θα εφαρμόσετε όταν (και αν…) ανέλθετε εις την εξουσία;

  (ΥΓ): Παρότι σας αρέσει η φωνητική γραφή (διότι σας θυμίζει τον «μεγάλο Στάλιν»), πιθανολογώ πως θα επιλέξετε την τρίτη λύση (το λατινικό αλφάβητο), διότι τώρα τα αφεντικά άλλαξαν και είστε πλέον… αμερικανοκομμουνιστές.

  Γ. Δημητρακόπουλος

  Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

  Μου αρέσει!

  1. Η λύση ποια είναι; να ψηφίσεις Χρυσή Αυγή ή ΝΔ;

   Το δέχομαι ότι όλοι στο Σύριζα είναι ομοφυλόφιλοι.

   Πόσοι Νεοδημοκράτες και Ναζί Χρυσαυγίτες κάνουν ορθογραφικά λάθη;

   Η βλακεία πάει με το πολιτικό κόμμα;

   Γιατί εγώ σαν μηχανικός έχω δει πολλά λαμόγια ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος στη δουλειά!

   Μου αρέσει!

 12. Γιατί δεν θέλετε να κονσερβοποιηθείτε;
  Μήπως κερδίσετε το μικρό και χάσετε το μεγάλο;
  Κι ο Ολύμπιος Εβραίος Yeshua που 300 χρόνια μετά τον θάνατό του ονόμασαν Ιησού, δεν σώζει μαζικά – καπιταλιστικά – εργολαβικά;
  Εμείς οι Αμερικάνοι σας φταίμε ή αδυναμία σας σε θέματα διαχείρισης;

  Μου αρέσει!

 13. «Η Ελληνική κατέχει την πρώτη θέση στο βιβλίο Γκίνες με 5,000,000 λέξεις και άνω των 80 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων.»
  Μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ, σε πoια έκδοση του Guiness book of records το βρήκατε αυτό, για να το αγοράσω;
  Ευχαριστώ πολύ.

  Πρεπει να το βρεις στο γκινες?
  Η καθε περιοχη (Ρουμελη – Πελλοπονησος – Μακεδονια – Θεσσαλια – Μακεδονια – Θρακη) εχει τις δικες της λεξεις – εκφρασεις – τοπωνυμια , μιλαμε για χιλιαδες λεξεις που δεν υπαρχουν σε λεξικα και φυσικα δεν τις ξερει κανενας αλλοδαπος πλην των Ελληνων

  Μου αρέσει!

 14. Ποιοι ήσαν οι (Ελληνες) ευρωβουλευτές που αρνήθηκαν να επικρατήσει η ελληνική γλώσσα στην Ευρώπη γιατι δεν φανερωνεται τα ονόματα τους. Οπωσδήποτε εχουν κοινό όνομα μουν…να.

  Μου αρέσει!

 15. Ξενικες εκφρασεις (Αγγλικα κατα βαση) χρησιμοποιουν ολοι πανω στην πλανητη. Οχι μονο εμεις.
  Και αφου η Αγγλικη ειναι η παγκοσμια γλωσσα, ειναι λογικο να συμβαινει.

  Μου αρέσει!

 16. Παράθεμα: travelodge discount code
 17. Παράθεμα: Wywóz gruzu Łódź
 18. Δεν υπάρχει καμία δήλωση Κισιγκερ για την Ελληνική γλώσσα και τον λαό της Είναι κανονικός μύθος,αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτός που είναι η ότι τον συμπαθούμε.Δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες .Ολες οι γλώσσες μπορούν να εκφράσουν όλα τα νοήματα εφόσον χρειαστεί.Πχ τα νοήματα της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας εκφράστηκαν στην Αττική διάλεκτο επειδή τότε καλλιεργήθηκαν οι έννοιες αυτές .Σημερα αντίστοιχα οι όροι της τεχνολογίας εκφράζονται στην αγγλική επειδή στην Αμερική αναπτύσσεται η τεχνολογία και επειδή τα Αγγλικά είναι διεθνής γλώσσα επικοινωνίας.
  Τα δάνεια στην γλώσσα δεν αποτελούν κίνδυνο .Ο γλωσσικός δανεισμός είναι φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό.
  Αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο θεωρούν ότι η νέα Ελληνική είναι κατάντια της αρχαίας και όχι μια γλώσσα αξία να καλλιεργηθεί Θεωρούν ότι η κοινή νεοελληνικής είναι παρακμή.
  Τα περί πλούτου της Ελληνικής λόγω του μεγάλου αριθμού λέξεων είναι λάθος και οι αριθμοί και η αντίληψη ότι οι πολλές λέξεις σημαίνουν ανωτερότητα .
  Τα περί ψηφίσματος στη ευρωβουλή είναι άλλη μια διαστρέβλωση αλλά δεν έχω χρόνο να το αναλύσω Οποίος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στο διαδίκτυο γράφοντας :λερναίο κείμενο και να διαβάσει τα κείμενα του Ν.Σαραντακου η να διαβάσει το βιβλίο του «Δέκα μύθοι για τη γλώσσα» Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν αγαπάμε και δεν καλλιεργούμε την γλώσσα μας.Οι μύθοι όμως περί ανωτερότητας είναι αντίεπιστημονικοι και δεν προσφέρουν τίποτα στον διάλογο για την γλωσσα

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s