Η χαρά της υποβάθμισης και οι υπότροποι διεθενείς οίκοι

…Που αναβάθμισε την Lehman Brothers 2 ημέρες πριν το κραχ!!

Εντέλει μικρά γεγονότα αρκούν για να δώσουν χαρά σε συγκεκριμένες μερίδες ανθρώπων.

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s Ratings Services λοιπόν, μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Α-/Α-2» από «Α/Α-1», λόγω της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της είδησης ήταν να επεκταθεί το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund.

Συγκεκριμένα η διαφορά απόδοσης επεκτάθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 246,9 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό των 247 μονάδων βάσης που σημειώθηκε την Τρίτη. Κάποιοι δηλαδή θα βρουν την ευκαιρία να ψωνίσουν φτηνά. Αυτοί όμως που βγήκαν αλλαλάζοντες και πανηγυρίζοντες για την υποβάθμιση, όχι απαραίτητα αντιπολιτευόμενοι, μπορούν να μας εξηγήσουν την πηγή της ευθυμίας τους; Από πότε ένας ιδιωτικός οίκος γίνεται καθέδραν κριτής μιας χώρας; Γνωρίζουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να λάβει νομική δράση εναντίον του; ”

Νομικά μέτρα έναντι της Standard & Poor’s αναμένεται να λάβει η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης έχει πιθανότατα παραβιάσει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο οίκος αξιολόγησης πιθανότατα παραβίασε τις αρχές περί μονοπωλίου αναγκάζοντας τις τράπεζες και τα επενδυτικά funds να καταβάλουν ποσά για την άδεια χρήσης κωδικών που αναγνωρίζουν τις αμερικανικές μετοχές.”

Έχουν παρακολουθήσει τις αξιολογήσεις του εν λόγω οίκου την τελευταία διετία; Θα έβγαζαν πολύτιμα συμπεράσματα.

3 thoughts on “Η χαρά της υποβάθμισης και οι υπότροποι διεθενείς οίκοι”

  1. Ότι είναι σαθροί και αυτοί το έχουμε πει. Η αλλαγή που χρειάζεται είναι ολική και όχι αποσπασματική. Πρώτιστα, κοινωνική.

    Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s