olympia.gr

Για την Ελλάδα με όπλο την αλήθεια. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Coca Cola, κοκαΐνη και Ναρκοδολλάρια

Posted by olympiada στο Ιανουαρίου 10, 2009

Προβολή εικόνας πλήρους μεγ�θουςΗ καλλιέργεια της Κόκας, η δουλεία των γηγενών καλλιεργητών, οι δίαυλοι διακίνησης, τα συμφέροντα και οι πολυεθνικές της πρέζας. Ο ρόλος της περιβόητης DEA, της οικογένειας Bush και του Αμερικανικού οργανισμού Φαρμάκων. Για πρώτη φορά, με στοιχεία και ονόματα.

«Όταν τα ψέματα των εξουσιαστών γίνονται χονδροειδή, ο κλοιός της τυραννίας σφίγγει περισσότερο»

Ο κινητήριος μοχλός κάθε εξουσίας είναι η απραξία και η ανοχή των καταπιεζομένων. Ο έλεγχος της πληροφορίας και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας γεννά αγνωσία και φοβία στις υπόδουλες μάζες καθιστώντας τες στωικά αντικείμενα του μαρτυρίου τους. Ιστορικά αυτό επιτυγχάνετο από αυτοκρατορικές δομές και ιερατεία. Σήμερα από πολυεθνικές της ενημέρωσης, της ιδεολογίας και της κατανάλωσης. Εξέχουσα θέση σε αυτή τη διεθνή δολοφόνων κατέχει η περιβόητη Coca-Cola Company, που ενσαρκώνεται στο γνωστό Ιερό ποτό του καπιταλισμού. Πέρα από οποιαδήποτε παραφιλολογία, χρησιμοποιώντας απτά στοιχεία θα αποκαθηλώσουμε τη «βασίλισσα του marketing», το «παγκόσμιο ποτό», όχι βέβαια από την κορυφή των πωλήσεων αλλά από τις συνειδήσεις των σκεπτόμενων ανθρώπων. Ας παραμείνει βασίλισσα των λωτοφάγων.

Θα υπερκεράσουμε την ιστορική πραγματικότητα που συνοδεύει κάθε πολυεθνική και ξεκινά από το μύθο του καλού εμποράκου που ανακάλυψε μια μυστική φόρμουλα 100 χρόνια πριν, που με σωστή διαφήμιση και στρατηγική πωλήσεων πέτυχε ένα «εμπορικό θαύμα» που διδάσκεται στους απαθής σπουδαστές πανεπιστημίων.

Θα αντιπαρέλθουμε τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία που προκαλούνται από την υπερβολική δόση καφεΐνης, ζάχαρης και ανθρακικού, καταστροφικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν γραφτεί άρθρα επί άρθρων που λησμονούνται στην απατηλή διέγερση της πρώτης γουλιάς.

Θα κάνουμε μια μικρή στάση στο Βενζόλιο (Benzene) γιατί είναι άξιον απορίας πως ένα ποτό της χαράς μπορεί να δημιουργεί αυτή την άκρως επικίνδυνη χημική αντίδραση. Το βενζόλιο που λαμβάνεται μέσω της τροφής (και ιδιαίτερα της πόσης) προκαλεί τα εξής φιλάνθρωπα: Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης. Τέλος το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο, μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευχαιμίας και άλλες μορφές καρκίνου. Αυτά τα λέει η φοβερή και τρομερή EPA (Environmental Protection Agency) της Αμερικής.
Άτυχοι γονείς έχουν ήδη υποβάλλει μήνυση εναντίον της εταιρείας με αιχμή του δόρατος το γνωστό δικηγόρο της Βοστώνης, ακτιβιστή Andrew Rainer. Η διοίκηση της εταιρείας βεβαίως απαντά «αυτοκρατορικά» λέγοντας ότι όλα γίνονται για να γεμίσουν ορισμένοι δικηγόροι τις τσέπες τους.
Εμείς ας ανταπαντήσουμε προλεταριακά γνωρίζοντας τα συναισθήματα ευφορίας που προκαλεί η εισπνοή Βενζολίου (οι λεγόμενες «βενζίνες» που είναι το drug των πιτσιρικάδων στις φτωχογειτονιές) και το λόγο δημιουργίας του στο παγκόσμιο ποτό.

Ως συμβαίνει σε κάθε εξουσιαστική δομή, οι άνομες πράξεις κοινοποιούνται μόνο όταν υπάρξει εσωτερική ρήξη (κοινώς τα χαλάσουν στη μοιρασιά). Έτσι και στην περίπτωση της Coca – Cola, το 1989, έτος λήξης της περιβόητης μυστικής συνταγής, ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οργανισμού τροφίμων και ποτών φέρεται να ζήτησαν μερίδιο από την εταιρεία. Οι εξελίξεις ήταν τουλάχιστον κωμικές. Η Coca – Cola έχασε μυστηριωδώς τη «μυστική» συνταγή από τα χέρια της. Αυτό βεβαίως δεν επηρέασε την πορεία των πωλήσεων της εταιρείας, ιδιαίτερα στο εξωτερικό όπου κατάφερε να κατακτήσει κολοσσιαία μερίδια αγοράς έναντι παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Η εταιρεία απέδιδε την επιτυχία αυτή στο συντονισμένο μάρκετινγκ και δη το τηλεοπτικό. Όλοι βεβαίως γνωρίζουμε τη δύναμη της τηλεόρασης. Αυτό το επιχείρημα όμως είναι γελοίο όταν μιλάμε για κοινωνίες που η πρόσβαση στην τηλεόραση δεν υπερβαίνει το 10%!
Τα κομμάτια του πάζλ ενώθηκαν το 2004 όταν η Constance L. Hays αρθρογράφος των NY times δημοσίευσε τοTruth And Power At The Coca-cola Company, Constance L. Hays, 081297364X βιβλίο «The Real Thing–Truth and Power at the Coca-Cola Company» εκδόσεις “Random House”, στο οποίο επαναλάμβανε τα γνωστά παραμύθια περί επιτυχημένης διαφήμισης. Σε κάποια σημεία όμως επαναλαμβάνει ότι «το 1989, σταμάτησαν πλέον να ανιχνεύονται ίχνη κοκαΐνης στο προϊόν!!» θέλοντας να στηλιτεύσει τους γραφικούς κατήγορους της εταιρείας που ορκίζονταν ότι η μόνη μυστική συνταγή της cc ήταν η χρήση κοκαΐνης! Δηλαδή η απολογήτρια της εταιρείας, παραδέχεται ότι πριν το 1989 η εταιρεία χρησιμοποιούσε κοκαΐνη στο προϊόν. Ενώνοντας τα κομμάτια, έχουμε μπροστά μας όλη την εικόνα:
1. Μέχρι και το 1989, το προϊόν περιείχε κοκαΐνη. Άρα η περιβόητη μυστική συνταγή ήταν μια ασήμαντη φούσκα χωρίς αξία για την εταιρεία.
2. Οι υψηλόβαθμοι εκβιαστές του ΟΤΠ γνώριζαν μερικώς την αλήθεια και ευελπιστούσαν σε οικονομικά ανταλλάγματα για την απρόσκοπτη συνέχιση της συνταγής.
3. Η εταιρεία προτίμησε απλά να χάσει την «πατέντα» γιατί ήταν άνευ σημασίας. Ως φαίνεται όμως, κατήργησε και τη χρήση κοκαΐνης φοβούμενη αντίποινα.

Εδώ γεννώνται λοιπόν δύο μεγάλα ερωτήματα: α. Πως προμηθεύονταν κοκαΐνη η εταιρεία και β. τι γίνεται σήμερα, ιδιαίτερα στα διεθνή κέντρα παραγωγής – διανομής.

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση έρχεται με μια απλή ματιά στην ιστορία των συρράξεων της Νοτίου Αμερικής, κέντρο καλλιέργειας της Κόκας. Παναμάς, Κολομβία, λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών πετρελαίου πλησίον χωρών – παραγωγών με δικαίωμα transit διακίνησης και εντός Αμερικής! Εξαφάνιση Κολομβιανών μεγαλεμπόρων κοκαΐνης από τις Αμερικανικές φυλακές, λειτουργία φυτειών στην Κολομβία υπό την προστασία του Αμερικανικού στρατού! Μαζικές δολοφονίες αγροτών στις φυτείες και προκάλυμμα το εμφιαλωτήριο της εταιρείας στην Κολομβία. Σε δεύτερο χρόνο θα παρουσιάσουμε συγκλονιστικά στοιχεία για τους πολέμους της Πρέζας που φτάνουν μέχρι το Αφγανιστάν και το Δέλτα του Μεκόνγκ και περιλαμβάνουν ανίερες συμμαχίες της Οικογένειας Μπούς, του Μπιν Λάντεν του Νοριέγκα κλπ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι και το κρίσιμο. Και η απάντηση σαφέστατη. Η Coca Cola συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως βασικό συστατικό την Κόκα. Το κυριότερο; Την αποκτά με νόμιμες διαδικασίες σε μια πραξικοπηματική βάση, αδικαιολόγητη ηθικά, εμπορικά, ακόμη και … καπιταλιστικά. Όταν το παραμύθι της μυστικής φόρμουλας έπαψε να υπάρχει, το Αμερικανικό κράτος προκειμένου να διαφυλάξει την «αιχμή του πολιτισμού του» έδωσε το δικαίωμα στην εταιρεία να προμηθεύεται, νόμιμα πλέον, την κόκα με μια πρωτοφανή μεθόδευση:
Την Εταιρεία Stepan (Stepan Company). Η εταιρεία που εδρεύει στο Northfield του Illinois και ασχολείται με την Παρασκευή χημικών προϊόντων, το 1959 αγοράζει την εταιρεία Maywood Chemical Works που εδρεύει στο Maywood του New Jersey. Η εταιρεία αυτή είναι η μοναδική στη δύση που έχει το δικαίωμα εισαγωγής και επεξεργασίας Κόκας. Η άδεια αυτή έχει δοθεί από την περιβόητη DEA (Drug Enforcement Administration) την αμερικάνικη δίωξη ναρκωτικών που την ακούμε σε κάθε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων φορτίων κοκαΐνης σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Stepan λοιπόν μέσω της θυγατρικής της Maywood προμηθεύει επίσημα πλέον την Coca Cola Company με Κόκα βάσει ειδικής συμφωνίας. Η Maywood εισάγει 100 κυβικούς τόνους κόκας ετησίως (!!) κυρίως από το Περού. Η ποσότητα διατίθεται αφού παρθεί η κοκαΐνη σαν “Cocaine free” στην CCC και τα «ενεργά συστατικά» σε μια φαρμακευτική, την Mallinckrodt για Παρασκευή φαρμάκων.
Όλη αυτή η διαδικασία πάντα με τις ευλογίες και την προστασία της DEA, τη μοναδική υπηρεσία της Αμερικής που δικαιούται να χρησιμοποιεί τον Αμερικανικό στρατό κατά βούληση υπό τη διοίκηση της (όλα τα σώματα).
Με στοιχεία λοιπόν, αυτή η ευγενής εταιρεία, η παγκόσμια κυρίαρχος της αγοράς, η χρυσή χορηγός των «Ολυμπιακών» αγώνων της ντόπας, χρησιμοποιεί ένα απαγορευμένο –σε όλο το δυτικό κόσμο- συστατικό και μάλιστα μονοπωλιακά.

Γνωρίζουμε ότι η παρούσα έρευνα θα λειτουργήσει μάλλον ευφημιστικά στην κοινωνία του σήμερα, όπου σαν σύγχρονοι λωτοφάγοι προσπαθούμε να λησμονήσουμε το ψυχικό μας κενό με εφήμερες – επώδυνες απολαύσεις. Να απαλύνουμε τον πόνο της συναυτουργίας μας στην αδικία με διεγερτικά της κτηνωδίας. Να ναρκωθούμε λυτρώνοντας εαυτούς από την οσμή της παγκόσμια σήψης.
Δεν είμαστε Δονκιχώτες ούτε βρυχώμενοι μύες. Θέλουμε απλά να υποβάλλουμε μερικές ερωτήσεις στον Υπουργό υγείας, στον πολιτικό προϊστάμενο του ΕΦΕΤ και σε όποιον άλλο αρμόδιο της πολιτείας:
1. Αγαπητοί κύριοι, πως νομιμοποιείται η εμπορία ενός σκευάσματος που έχει ως πρώτη ύλη φυτό του οποίου η καλλιέργεια, διακίνηση, χρήση καθ’ οιονδήποτε τρόπο απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία;
2. Αν δεχτούμε καλόπιστα ότι η βλαβερή κοκαΐνη δεν εμπεριέχεται στα συγκεκριμένα φύλλα γι’ αυτό και επιτρέπεται η διακίνηση του προϊόντος, μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να εισάγουμε ως ιδιώτες μη κοκαϊνούχα φύλλα κοκαΐνης;
3. Με το ίδιο σκεπτικό, γιατί απαγορεύεται η καλλιέργεια και εμπορία οποιουδήποτε τύπου Ινδικής Κάνναβης ακόμα και αυτής που δεν περιέχει καμία βλαβερή ουσία; Καλλιέργεια που θα μπορούσε να δώσει οφέλη στην αγροτική παραγωγή λόγω κλίματος και χαμηλών απαιτήσεων ενώ θα μπορούσε να σπάσει και ορισμένα μονοπώλια π.χ. του χαρτιού; (βλ. https://olympia.gr/2008/05/19/legalize/)

Στα ανωτέρω κύριοι οφείλετε μια απάντηση πρωτίστως στους εαυτούς σας. Εμείς τις απαντήσεις τις έχουμε ήδη. Όπως και άλλα όμορφα πεπραγμένα κολοσσών που θα απαριθμήσουμε σε επόμενα άρθρα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Manuel NoriegaΣΣ συγγραφικής ομάδας: Παρατηρήστε τις ημερομηνίες. 1959 η εξαγορά της Maywood, το ίδιο έτος ο πατέρας Bush εισέρχεται στη CIA. 1989 η δουλειά της CIA στο Αφγανιστάν τελειώνει με την «απελευθέρωση» των Αφγανών (οπιοκαλλιεργητών) από τους Σοβιετικούς. Το ίδιο έτος, νομιμοποιείται η εισαγωγή και χρήση κόκας από τη Maywood προς την CCC. 2004 επανέναρξη της καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν μετά την «απελευθέρωση» από τους Ταλιμπάν, το ίδιο έτος η στρατευμένη δημοσιογράφος των NYT αποκαλύπτει τη χρήση κόκας από τη CCC. Ο Μπιν Λάντεν… αναζητείται!

Από την Σ.Ο. του http://olympia.gr για το Ρεσάλτο.

16 Σχόλια to “Coca Cola, κοκαΐνη και Ναρκοδολλάρια”

 1. Red Alert said

  Όσοι ασχολούμαστε χρόνια με τα παγκοσμια μονοπώλια γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Ποτέ δεν ασχολούνται με αυτό το σοβαρότατο θέμα της εκμετάλλευσης αγροτικών λαών και αγροτικα προϊόντα δαιμονοποιούνται για να μην είναι προσβάσιμα στις μάζες. Παρά μόνο μέσω των μονοπωλιακών καπιταλιστικών προϊόντων.

  Μου αρέσει!

 2. Coronet said

  είχα την εντύπωση πως μια παρόμοια συζήτηση τίχε ανοίξει παλιά αλλά είπαν ότι δε συμβαίνει κα΄τι τέτοιο, απλά ότι είναι παραμυθι η υπόθεση. τα λινκ που βάζεις όμως είναι κατατοπιστικά. θα το ψάξω και εγώ.

  Μου αρέσει!

 3. A.Π. said

  εξαιρετικό!! ¨ητανε κάποτε που λέγαμε ότι η κόκα κόλα έχει κοκαΐνη και έβγαιναν οι αμερικανοτσολιάδες και σου έλεγαν «πως αυτά είναι παραμύθια». Α ρε να τους έβρισκα μπροστά μου τώρα.

  Μου αρέσει!

 4. Ο Πολιτικός ακτιβιστής & δημοσιογράφος Mark Thomas ταξιδεύει στη Νότια Αμερική, την Ινδία & τις ΗΠΑ για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Coca-Cola & οι προμηθευτές της λειτουργούν & το βαθμό που διατηρούν τις χρηστές & ηθικές υποχρεώσεις.

  Η Coca-Cola είναι ένα από τις πιο απεικονισθέντα εμπορικά σήματα τόσο του 20ου όσο & του 21ου αιώνα. Προωθείται ως το αναψυκτικό της ελευθερίας, της επιλογής & του Αμερικανικού πατριωτισμού, ο παράγoντας της καλής διάθεσης της εταιρίας αναγνωρίζεται παγκοσμίως & απεικονίζεται στα θεόρατα κέρδη της.

  Αλλά πίσω από την προσεκτικά κατεργασμένη επιδέξια εικόνα υπάρχει μια εταιρία κατηγορούμενη για περιβαλλοντική ζημία,παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων & ύποπτες επαγγελματικές πρακτικές.

  Στο πρόγραμμα κάνουμε ένα ταξίδι στις ημέρες της εταιρίας με ένα συστατικό κοκαϊνης, στη στενή της σχέση με τους Ναζιστές, σε μια ιστορία διακρίσεων κατά των μαύρων εργατών, ευθυγράμμισης με τα θανατικά & δολοφονικά αποσπάσματα στην Κολομβία,παιδικής εργασίας στο Ελ Σαλβαδόρ & διαρπαγής ζωτικών αποθεμάτων νερού στην Ινδία & αλλού.

  Στο τέλος του προγράμματος, σκανδαλιζόμαστε από τις πιθανολογούμενες ερωτοτροπίες με τη νευροπροώθηση προϊόντων & την αδιαμφισβήτητη δύναμη της εμπορικής & διαφημιστικής της έλξης.

  Ο Thomas,ένας πολύχρονος κριτικός των πιο αμφιλεγόμενων πρακτικών της Coca-Cola,ανευρίσκει ενοχλητικά αποδεικτικά στοιχεία που υπονομεύουν την αφρώδη εικόνα της ως μιας δύναμης του καλού & που έχουν ωθήσει σε μια παγκόσμια καταναλωτική αρνητική αντίδραση.

  http://thepiratebay.org/torrent/3901072/Dispatches_Coca-Cola_Expose_with_Mark_Thomas_Ch._4___2007_11_19_

  http://channel4.com/news/articles/dispatches/mark+thomas+on+cocacola/1068847

  Mark Thomas on Coca Cola (Part 1 of 5)

  http://en-gb.facebook.com/video/video.php?v=20438582353&oid=7342944609

  Mark Thomas on Coca Cola (Part 2 of 5)

  http://en-gb.facebook.com/video/video.php?v=20440352353&oid=7342944609

  Mark Thomas on Coca Cola (Part 3 of 5)

  http://en-gb.facebook.com/video/video.php?v=20441752353&oid=7342944609

  Mark Thomas on Coca Cola (Part 4 of 5)

  http://en-gb.facebook.com/video/video.php?v=20442602353&oid=7342944609

  Mark Thomas on Coca Cola (Part 5 of 5)

  http://en-gb.facebook.com/video/video.php?v=20443607353&oid=7342944609

  Η απάντηση της Coca-Cola

  http://gettherealfacts.co.uk

  Μου αρέσει!

 5. σκονες και φυτά said

  H κοκαίνη δεν είναι φυσικό συστατικό αλλά χημικό προιόν. δηλαδή είναι κάποια χημική βάση που εξάγεται χημικά απο τον πολτό των φύλλων που περιέχουν το αρχικό συστατικό που είναι ευφορικό αλλά σε απειροελάχιστες ποσότητες. Καμιά σχέση με την κάναβη που καπνίζεται ή εισπνέεται σαν ατμός όπως μια σειρά από άλλες ουσίες, εντελώς άγνωστες.
  Σωστή όμως η συσχέτιση του κειμένου με την κάναβη όσον αφορά την αντιμετώπιση.

  Μου αρέσει!

 6. WARRIOR said

  KOFTE TI VREEEEEEEE!!

  Μου αρέσει!

 7. Cochabamba said

  Mallon vasizese se mythologia para se pragmatikotita

  Ta fylla kokas einai pera os pera evergetika apodedigmeno se oles tou tis diastaseis
  mia matia sto wikipwdia h se kapio epistimoniko site

  (kalitera na masao gia ton diaviti fylla kokas para na perno xapia ke insoulini)

  AGAPITH OYMPIA H KOKA DEN EINAI KOKAINH
  MH PINETE COCA COLA AN SAS PIRAZEI

  KAI PEITE STON KOSMO THN ALI8IA
  OTI TO NA APAGOREVONTE ORISMENA NARKOTIKA APO TIS 1000ADES
  KATI PAIZEI (as doume mono posoi pe8enoun apo kapnisma ke alkohol)ke para tauta diafimizete ke epitrepete h dhmosia xrhsh 😦

  KE KATI AKOMA POU EIPAI ENAS POLY MEGALOS EPISTIMONAS STH GERMANIA PERI DIAXORISMOY SKLHRON KE MALAKON

  «AN ZHTATE THN SYMVOULH MOY DOSTE THN KOKA STON LAO NA KSIPNISI KE XASISI STA ZOA, TOTE 8A DOUME PIOS APO TOY POLITIKOYS BORI NA SYNEXISEI NA LEI BOURDES»

  *H KOKAINI DEN ANOIKH STA KATHGORIA TON E8ISTIKON DRUGS:)
  AN O EGEFALOS KAPIOY TIN XRIAZETE PAEI NA PEI OTI O AN8ROPOS AYTOS EINAI ANEGEFALOS KE NTOPARETE ME KOKAINI GIA NA KONTRARETE.

  FILAKIA

  Μου αρέσει!

 8. olympiada said

  Cochabamba σ’ ευχαριστώ πολύ για τη μελέτη. Αν διαβάσεις το άρθρο με μια δεύτερη ματιά θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν βασίζεται σε μυθολογία αλλά σε απόλυτη τεκμηριωμένη έρευνα. Ο «αντίπαλος» άλλωστε είναι άκρως επικίνδυνος για να τολμήσεις να είσαι ακάλυπτη σε κάτι.
  Για τα φύλλα κόκας συμφωνούμε απόλυτα. Για τόλμα να τα φέρεις!! Επαυξάνουμε για το Αλκοόλ.
  Για το χασίς, διάβασε τη σχετική έρευνα, έχει ενδιαφέρον: https://olympia.gr/2008/05/19/legalize/
  Στο τέλος μας τα χαλάς γιατί συνδέεις την ευεργεσία της κόκας με τα χάλια της κοκαΐνης. Το ξέρεις πως δεν έχει σχέση το ένα με τ’άλλο. Φιλιά κ από μένα!

  Μου αρέσει!

 9. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΒΙΑΣΤΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ.ΜΑΚΑΡΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ…

  Μου αρέσει!

 10. Kyriakos said

  Όλα αυτά που παραθέσατε στο άρθρο σας, φαίνονται δημοσιογραφικά άρτια. Όμως λείπει η επιστημονική τεκμηρίωση. Σαν τεχνολόγος τροφίμων αναρωτιέμαι εαν όντως υπάρχει κοκαϊνη ή βενζόλικα στη coca cola, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια ανάλυση που να πιστοποιεί την ύπαρξη κοκαϊνης στην κόκα κόλα;

  Μου αρέσει!

 11. Coroner said

  Κυριάκο μιας και είσαι του κλάδου πως μπορεί κάποιος στην Ελλαδα να κάνει μια μελέτη για το τι περιέχει μια τροφή; Εγώ πες ότι παθαίνω δηλητηρίαση και είμαι σίγουρος ότι ξέρω τι φταίει. Εκτός απτο χημείο του κράτους που θα μπορούσα να κάνω μια ανάλυση σε δείγμα φαγητού ποτού κλπ;
  Πες αν ξέρεις θα βοηθήσει πολύ κόσμο πιστεύω!

  Μου αρέσει!

 12. olympiada said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κυριάκο! Θα ήταν ευχής έργον να είχαμε τη δυνατότητα ανάλυσης τροφών όπως επισημαίνει και ο Coroner. Οι πηγές που αναφέρουμε είναι κοινώς αποδεκτές και το κάναμε με τη δέουσα προσοχή λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας του θέματος. Γι’ αυτό αναφέρουμε στοιχεία και ονόματα.
  Η βοήθεια σου πάντως σε τέτοια θέματα θα ήταν εξόχως εκτιμητέα από πολύ κόσμο!

  Μου αρέσει!

 13. Kyriakos said

  Λοιπόν, ας πούμε ότι έχουμε ένα γλυκό από μια γιαγιά που δεν λέει με τίποτα να μας δώσει τη συνταγή. Κάτι όμως μας ανησυχεί ότι υπάρχει στη συνταγή βλαβερό για την υγεία μας -κάτι που χωρίς να ξέρει η γιαγία πρόσθεσε στη συνταγή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ποιές επικύνδυνες ουσίες είναι πιθανό να υπάρχουν στο γλυκό. Φτιάχνουμε μια λίστα με έναν αριθμό ουσιών. Όσες ουσίες έχουμε στη λίστα, τόσα προτόκολλα μεθόδων ανάλυσης πρέπει να φτιάξουμε για να ταυτοποιήσουμε τις ουσίες. Όμως για να φτιαχτεί το κάθε προτόκολλο πρέπει -συνήθως- να μπορούμε να κάνουμε μια πρότυπη ανάλυση με την ουσία «στόχο». Άρα πρέπει να έχουμε την ουσία! Η ανάλυση δεν είναι ένα μαύρο κουτί που του βάζεις μια σταγόνα και σου βγάζει ότι αυτή περιέχει, πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις και φυσικά σε τι ποσότητες αναμένεται αυτό που ψάχνεις. Εδώ μιλάμε και για την ευαισθησία της μεθόδου. Για παράδειγμα η μέθοδος μπορεί να μετρήσει από μια συγκέντρωση και πάνω, σε περίπτωση που υπάρχουν ίχνη, ίσως και να μην ανιχνεύονται! Σε περίπτωση λοιπόν που η γιαγιά έβαζε κόκαινη στο γλυκό. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να το ταυτοποιήσουμε είναι να έχουμε μια άμμεση μέθοδο που να βρίσκει κοκαΐνη, γιατί ακόμα και αν υπήρχε έμμεση (δεν αποκλείετε να υπάρχει) είναι ευκολότατο να έχουμε μεγάλα σφάλματα, και μεγάλο σφάλμα σημαίνει ότι τα ίχνη δεν ανιχνεύονται! Άρα αν υποθέσουμε ότι η γιαγιά είχε ρίξει ένα κόκκο κοκαΐνης μέσα σε ένα δοχείο 20 λίτρων με γάλα (τυχαία τα νούμερα), και το γάλα το έβαζε στο γλυκό τότε θα ήταν δύσκολο και μάλλον απίθανο να το εντοπίσουμε αν δεν μπορούσαμε να προμυθευτούμε κοκαΐνη. Το αν επιτρέπετε ακόμη και από το χημείο του κράτους να προμηθεύετε κοκαΐνη, δεν το ξέρω. Άρα, ακόμη και αν είχαμε ένα προσωπικό ΦΟΥΛ εξοπλισμένο εργαστήριο χημείας, και βρίσκαμε τρόπο να προμηθευτούμε κοκαΐνη, θα πήγαιναν εμας μέσα γιατί απόδειξη με παράνομες μεθόδους δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ενοχής -νομίζω. Όσον αφορά στο βενζόλιο που αναφέρθηκε, νομίζω ότι είναι αρκετά εύκολο να αποδειχθεί, εαν υπάρχει και εαν κάποιος απαιτήσει με επιχειρήματα να γίνει έλεγχος. Δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι για τα πάντα, μόνο γι’ αυτά που υπάρχει υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η πιστοποίηση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Για να πιστοποιηθούν αυτά τα προϊόντα, ως βιολογικά, υπάρχουν προτόκολλα αναλύσεων για φυτοφάρμακα κυρίως. Ο καταναλωτής τρώει βιολογικά τρόφιμα, όμως εαν η βιολογική καλλιέργεια βρισκόταν σε μια ικανή απόσταση από χωματερή ώστε να επηρεαστεί η καλλιέργεια, ο καταναλωτής τρώει τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα αλλά με διοξίνες! (έχει συμβεί).
  (ΠΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ): Εγω δεν αμφισβήτησα την εγκυρότητα των στοιχείων σας, αντιθέτως χαρακτήρισα ως δημοσιογραφικά άρτιο το άρθρο. Όμως υπάρχει μια ομοιότητα στις εφαρμογές της δημοσιογραφίας και της επιστήμης: Κάθε συμπέρασμα, στο οποίο οδηγούμαστε, που επιβεβαιώνεται από αλληλένδετα φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συμπτώσεις, γίνεται ακράδαντο τεκμήριο αφού επιβεβαίωθει μέσω μικροσκοπικών και έγγραφων ντοκουμέντων. Παράδειγμα: Μας κουνάει ένας ισχυρός σεισμός, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι σεισμός, και αυτό είναι το συμπέρασμα. Ο σεισμογράφος είναι όμως το τεκμήριο για την καταγραφή του σεισμού.
  Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η απορεία του Coroner. Όταν τρώει ένα τρόφιμο συγκεκριμένο παθαίνει δηλητηρίαση, εαν φάει από άλλη εταιρεία το ίδιο τρόφιμο δεν παθαίνει. Το συμπέρασμα είναι ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι βλαβερό. Το τεκμήριο θα είναι η εργαστηριακή ανάλυση και η ταυτοποίηση του μικροβίου ή της τοξίνης που υπάρχει σε αυτό.
  Συνήθως Coroner οι δηλητηριάσεις συμβαίνουν από μη καλή συντήρηση του τροφίμου ή/και μη καλή αποστείρωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στο τρόφιμο τροφολοιμωξιγόνοι ή τροφοτοξινογόνοι μικροοργανισμοί, στην πρώτη περίπτωση σε προσβάλει το παθογόνο στη δεύτερη η τοξίνη που παράχθηκε από το παθογόνο πριν καταστραφεί από την αποστείρωση (υπάρχει φυσικά και η περίπτωση, εμείς οι ίδιοι να κάνουμε την κακή διαχείρηση των τροφίμων, λόγω χαλασμένου -και ας μην του φαίνετε- ψυγείου, η χρήση επιμολυμένων σκευών)
  Ο οργανισμός που ευθύνετε για τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι ο ΙΝΚΑ, σε αυτόν θα απευθυνθείς και αυτός είναι που θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες.
  Ελπίζω να μη σας κούρασα αρκετά και να βοήθησα.

  Μου αρέσει!

 14. olympiada said

  Κυριάκο όχι απλά δεν μας κούρασες αλλά η συμβολή σου στην όλη συζήτηση είναι τουλάχιστον καταλυτική. Ευχαριστούμε και αν έχεις χρόνο, σκέψου έναν υλοποιήσιμο τρόπο ελέγχου γιατί έχουμε άλλη μια έρευνα στα σκαριά και θα μας βοηθούσες να την τεκμηριώσουμε!

  Μου αρέσει!

 15. Kyriakos said

  Το e-mail μου το έχετε, είμαι στη διάθεση σας, όσο μπορώ και όπου φτάνουν οι δυνατότητες μου.
  Μια διευκρίνιση: Η γιαγιά χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για να αναλογιστούμε ότι πολλές φορές γίνονται πολλά κακά εν αγνοία (όπως και τα καλά), και δεν αποκλείετε καμιά φορά το κακό να ξεκινήσει από τις πιο αγνές προθέσεις ή και από αμέλεια -δυστυχώς.
  Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι οι περισσότερες διεργασίες συντήρησης (όπως παστερίωση, αποστείρωση) ξεκίνησαν κυρίως από ξεσπάσματα καταναλωτών, και οι μικροοργανισμοί «στόχοι» για θανάτωση ήταν μέχρι τότε άγνωστοι. Το ιδανικότερο θα ήταν να μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτά τα ξεσπάσματα, με την σωστές συνθήκες υγιεινής, αν αυτό δεν επαρκεί και εμφανιστεί ένα νέο -άγνωστο- παθογόνο σε τροφές, ας ελπίσουμε ότι τα πρώτα κρούσματα θα είναι δυνατοί ανθρώπινοι οργανισμοί (για να μην έχουμε απώλειες) και θα ενημερώσουν εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) ο κόσμος των ουσιών και των μικροβίων είναι τόσο χαοτικός, που η δυσκολία πρόβλεψεις ασφάλειας ενός τροφίμου είναι μερικές φορές μεγαλύτερη από την πρόβλεψη ασθενειών.

  Μου αρέσει!

 16. aggelos said

  από το skyladiko.pblogs.com

  (30 Σεπ 2007)

  Τι γίνεται μέσα μας όταν πίνουμε κόκα κόλα;

  Τα πρώτα 10 λεπτά:
  Δέκα (10) κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας (100% της προτεινόμενης
  ημερησίας χρήσης).
  Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης
  είναι το φωσφορικό οξύ που κόβει την γεύση και σας επιτρέπει να
  κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.

  20 λεπτά:
  Το ζάχαρό σας προκαλεί μία έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας
  ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και
  υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτήν την στιγμή)

  40 λεπτά:
  Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η
  πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη
  στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας
  την υπνηλία.

  45 Λεπτά:
  το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κε΄ντρα
  ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Εϊναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί
  και η ηρωίνη.

  60 λεπτά:
  Το φωσφορικό οξύ δεσμέυει το ασβέστιο , το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο
  στο χαμηλότερο έντερό σας, παρέχοντας μία περαιτέρω ώθηση στον
  μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των
  τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης την ουρική έκκριση του
  ασβεστίου.

  60 Λεπτά:
  Οι διουριτικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι. (Σαν κάνει να
  θέλετε να κατουρήσετε). Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το
  συνδεδεμένο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο που πήγαινε στα
  κόκκαλά σας, καθώς επίσης και το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό.

  60 minutes:
  Δεδομένου ότι το rave μέσα σας πεθαίνει, θα αρχίσετε να έχετε συντριβή ζάχαρης.
  Μπορεί να γίνεται οξύθυμοι ή/ και αργόστροφοι. Έχετε επισης τώρα,
  κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke μαζί με τις
  πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει
  χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει τα ισχυρά
  κόκκαλα και τα δόντια&

  Στην υγειά σας&.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: