Γλώσσα: το ανίκητο υπερόπλο

Ο Καύκασος δεν βγάζει πλανητικό πρωταθλητή. Ξεχάστε το.

Όσοι Σαακασβίλι κι αν προκύψουν οι Άγγλοι (έχοντας ως βιτρίνα τους αδαείς Αμερικανούς) θα νικούν τους Ρώσους και τους Κινέζους κατά κράτος.

Ούτε τα τανκς, οι έξυπνες βόμβες ή τα πυρηνικά μπορούν να «ντοπάρουν» μια υπερδύναμη για να κόψει πρώτη το νήμα του αγώνα για την παγκόσμια επικράτηση.

Τα όπλα και το χρήμα είναι οι εφεδρείες στον παγκόσμιο πόλεμο που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα που αντίκρισε τον ήλιο το ανθρώπινο είδος.

Επιβεβαιώνουν την ισχύ αλλά δεν μπορούν να τη δημιουργήσουν – ούτε καν να την αυξήσουν.

Μια υπερδύναμη που σέβεται τον εαυτό της και δεν θεωρεί συγκυριακή την τοποθέτησή της στο χάρτη των ισχυρών πρέπει να διαθέτει, να εξελίσσει και να προστατεύει τα δύο ζωτικότερα όργανά της.

Τον πληθυσμό και τη γλώσσα της.

Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει έθνος και χωρίς γλώσσα ακμαία, διαδεδομένη και ακατάλυτη δεν υπάρχει συνεκτική κοινωνία με συλλογικές επιδιώξεις και οραματισμούς.

Οι Εγγλέζοι επέβαλαν τη γλώσσα τους σε πλανητικό επίπεδο.

Τα πιο ευπώλητα τραγούδια έχουν αγγλικούς στίχους. Το σενάρια των χολιγουντιανών ταινιών που συγκεντρώνουν τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου είναι γραμμένα και εκφωνημένα στην αγγλική.

Διεθνής διπλωματική γλώσσα έχει καταστεί η αγγλική. Θεωρείται αυτονόητο πως ένας βιετναμέζος πρεσβευτής θα συνομιλήσει με κάποιον υπουργό της Ουγκάντα στα αγγλικά.

Η γλώσσα του εμπορίου, του… μάρκετινγκ και των υπολογιστών είναι η αγγλική.

Τα παιδιά των απανταχού κοτσαμπάσηδων και υποτακτικών της παγκόσμιας υπερδομής εκπαιδεύονται γενιτσαρικά σε πανεπιστήμια της υπερδύναμης.

Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα ή προτίθενται να μας κυβερνήσουν έχουν τόσο κακή σχέση με την ελληνική που δείχνουν να μην σκέφτονται ελληνικά αλλά αγγλικά. (Εξαίρεση αποτελούσε ο Σημίτης που σκεφτόταν γερμανικά).

Είναι αδύνατον να αναπτυχθούν άμυνες (και στη συνέχεια αντεπίθεση) απέναντι στη μονοκρατορία των Άγγλων αν δεν αναστήσουμε τα ελληνικά.

Οι δοσίλογοι Ράλληδες και ο ενταφιασμός της Ελληνικής


«Η καθαρεύουσα ως πρωτότοκος απεβίωσε και υπογράφομεν σήμερον την πράξιν του ενταφιασμού της». Γιώργος Ράλλης, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κατάλληλος άνθρωπος είχε βρεθεί στην κατάλληλη θέση.

Έκανε πασιχαρής την εν λόγω δήλωση στη Βουλή στις 30 Απριλίου του 1976, όταν πέρασε παμψηφεί ο νέος εκπαιδευτικός νόμος (ο γνωστός 309) με τον οποίο η δημοτική καθιερώθηκε σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης.

Τότε, ο γιος του κατοχικού πρωθυπουργού, εφαρμόζοντας ρητή οδηγία του Καραμανλή του πρεσβύτερου χρίστηκε αρχιερέας της εξωδίου ακολουθίας της ελληνικής γλώσσας.

Είναι αξιοσημείωτη η φορτισμένη (έως εκδικητική έκφραση) που χρησιμοποίησε ο –κατά δήλωσίν του- νεκροθάφτης της καθαρεύουσας Ράλλης: «ενταφιασμός».

Δεν μπορούμε να τον αδικήσουμε.

Σ’ αυτή τη γλώσσα συνέτασσε τις κολακείες του προς τους Γερμανούς ο πατέρας του.

Σ’ αυτή τη γλώσσα συντάσσονταν τα φύλλα εφημερίδας της δοσίλογης κυβέρνησής του.

Αυτή τη γλώσσα χρησιμοποιούσε για να οδηγεί με φιρμάνια τους πατριώτες αντιστασιακούς στα εκτελεστικά αποσπάσματα των Ναζί κατακτητών.

Ο γιος του κατοχικού Ιωάννη Ράλλη, ο Γιώργος, πέρασε το νόμο «ενταφιασμού» της καθαρεύουσας στο ΦΕΚ που είχε το συμβολικό αριθμό 100.

Άξια λόγου είναι και η ημερομηνία που πέρασε ο νόμος. 30 Απριλίου.

Μια από τις ημέρες του χρόνου που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή παράδοση τελούνται τα οργιαστικά «μαύρα Σάββατα» των μαγισσών.

Η νύχτα της 30ης Απριλίου που οδηγεί στο ξημέρωμα της πρωτομαγιάς είναι η λεγόμενη «Βαλπουργία Νύχτα».

30 Απριλίου έγραφε το ημερολόγιο την ημέρα που αυτοκτόνησε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Τότε επέλεξε ο Ράλλης να μας αυτοκτονήσει γλωσσικά μια και από εκεί άρχισε ο κατήφορος.

Ενταφιάστηκε πρώτα η καθαρεύουσα. Στη συνέχεια ακολούθησε το πολυτονικό.

Το πρόγραμμα για το ξεθεμέλιωμα του λογισμικού που χρησιμοποιεί ο νους, η γλώσσα δηλαδή, ήταν γρήγορο.

Οι στόχοι του εν πολλοίς αδιαφανείς αν και γνωρίζοντας τους αυτουργούς κάλλιστα μπορούμε να το υποθέσουμε.

Καλώς ή κακώς ελάχιστοι επί της γης βαδίζοντες θυμούνται τους νεκρούς.

Στις εφημερίδες που διάβασα σήμερα δεν περιλαμβανόταν καμία είδηση για παρέμβαση νεκρού στο δημόσιο βίο.

Μόνο επετειακά θα τους θυμηθεί κάποιο μέσο ενημέρωσης για να μας πει πως συμπληρώθηκαν τόσα χρόνια από την απώλεια του τάδε.

Οι νεκροί λησμονιούνται. Τους θυμούνται μόνο οι πληγωμένοι. Εκείνοι που αιμορραγούν από την πληγή που τους άφησε η απώλεια του μεταστάντος ή όσοι πληγώθηκαν και υπέφεραν από εκείνους όσο ζούσαν και δεν είχαν περάσει στο βασίλειο της αιώνιας ανατολής.

Οι τάφοι χορταριάζουν και καταστρέφονται.

Οι βροχές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί διαλύουν τα έσχατα ίχνη της ταυτότητας των αποδημησάντων.

Οι ζωντανοί κυβερνούν τα ύδατα, τους ουρανούς και τις θάλασσες του κόσμου.

Την ελληνική γλώσσα οι Ράλληδες και οι όμοιοί τους την σκότωσαν όταν μπορούσαν. Να προσπαθήσουμε να την αναστήσουμε, έστω και τώρα που είναι αργά.

(Όποτε βρεθεί κέφι και χρόνος θα ασχοληθούμε με την υπόθεση του πολυτονικού.

http://adiavroxoi.blogspot.com/

15 thoughts on “Γλώσσα: το ανίκητο υπερόπλο”

 1. Ας ευχηθούμε όλοι να παραμείνει ζωντανή εν τη μνήμη και να εκπορεύεται από τη γλώσσα.

  Like

 2. Το χειρότερο απ’ όλα είναι η άθλια και διανθισμένη μ’ ένα σωρό βλακώδη επιφωνήματα… εσπεράντο που μιλούν σήμερα κυρίως τα νέα παιδιά, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην άγνοια, την αμάθεια, και την αποψίλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα λαμπρό παράδειγμα: Σήμερα ένα σωρό σαχλαμαράκηδες και φιγουρατζήδες της κακιάς συμφοράς υποκαθιστούν συνειδητά στον προφορικό τους λόγο την ελληνική λέξη «προϋπολογισμός» με την αγγλική «budget». Αμφιβάλλει κανείς πως μετά από μερικά χρόνια θα ρωτάς ένα νέο παιδί τι σημαίνει η λέξη «προϋπολογισμός», και δεν θα ξέρει τι να σου απαντήσει; Κι όταν καταλήγει στη χωματερή η γλώσσα ενός λαού, μοιραία εν ευθέτω χρόνω εκεί καταλήγουν και ο πολιτισμός του, κι εν τέλει αυτός ο ίδιος ο λαός. Περαστικά μας, boys and girls.

  Like

 3. Πρότασις:Ει δυνατόν αι διαδυκτιακαί συνομιλίαι μεταξύ υμών και ημών γίνονται εις την ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ!Βεβαίως αι δυσκολίαι είναι τεράστιαι,της άγνοιας της γλώσσης υπαρχούσης,της ομιλίας και γραφής δυσκολευούσης!
  Παράκλησις όπως ευρεθούν αυθορεί βιβλία και συγγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ούτως ώστε αι προσπάθειαι ευοδωθούν τω μέλλοντι!!!
  Η κατάστασις ευρίσκεται εις το μη περαιτέρω!
  Απαίτησις των ψυχών των προγόνων,επιβάλλει αναψιλάφησιν και επαναφοράν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ,ίνα μη εξαφανισθώσιν!!!!

  Που καταντήσαμε!!!Να αισθανόμαστε ντροπή,εμείς οι Έλληνες για τη γλώσσα μας.Να μη μπορούμε να αρθρώσουμε ούτε μία πρόταση στη γλώσσα των Ελλήνων!!!!!Σίγουρα στα παραπάνω γραφέντα έχω κάνει πολλά λάθη και στις λέξεις και στο συντακτικό!!!!!Ντροπή μου,αλλά δυστυχώς αισθάνομαι τόσο άδειος!!!!!!
  ΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ,ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ,ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ!!!

  Like

 4. Έχω την τιμί να προϊσταμαι του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου, ενός ομίλου για την διάδοση και προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. Ανάλογοι όμιλοι λειτουργούν σε Αθήνα, Χανιά, Πειραιά, Θεσσαλονίκη,Καβάλα και στο εξωτερικό. Θα θέλαμε στο πλαίσιο και της δικής σας δραστηριότητος να συνεργαστούμε σε θέματα γλώσσας όπως π.χ. έστω την δυνατότητα επιλογής της πολυτονικής ή “μονότονης” γραφής καθώς και την εφαρμογή του νόμου περί ελληνοποιήσεως των επιγραφών των επιχειρήσεων.
  Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για την προσπάθεια.
  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
  Τηλέφωνα 2428069010
  6983517258
  Τηλ/τυπο 2428069009
  Ηλ. δ/νσις saggelop@otenet.gr

  Like

 5. Φωνάζουμε, φωνάζουμε;, ἀλλά : ὅλοι γράφουμε στό σύστημα που μᾶς φόρεσαν γιατί;;;;
  Μήπως ὁ ραγιάς εἶναι μεσα μας καί βαριόμαστε νά τόν βροῦμε ἤ μήπως μᾶς βολεύει, μᾶς ἀρέσει κλπ;;;

  Like

➤ Σχολιάστε Ελεύθερα :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s