ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξενογιαννακοπούλου μας έχει στείλει έγγραφο, με το οποίο λέει: «Στο πλαίσιο λειτουργίας της η Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε από τα Υπουργεία να της αποσταλούν οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί με το SIEMENS. Όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή παρέλαβε φακέλους τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και μεμονωμένα είτε από τις υγειονομικές περιφέρειες, όπως φαίνεται και από το συνημμένο πίνακα, είτε από νοσοκομεία ή άλλα νομικά πρόσωπα υποπτευόμενα ιδρύματα. Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι λόγω του όγκου των συμβάσεων, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας Σ.Ε.ΥΠ. (Σώμα Ελεγκτών Υπουργείου Υγείας). Το σχετικό πόρισμα πρέπει να κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή εντός δέκα ημερών. Προς διευκόλυνσή σας σας αποστέλλουμε τα έγγραφα που έχουμε λάβει με το σχετικό πίνακα». Να επισυναφθεί ο πίνακας κ. Βασιλάκη.
Δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Λυγινού. «Προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της SIEMENS. Δήλωση Θεοφάνη Λυγινού του Μιχαήλ, τραπεζικού υπαλλήλου, κατοίκου Γενεύης. Επειδή όλα όσα γνωρίζω ήδη τα έχω καταθέσει ενόρκως ενώπιον του τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανασίου κατά την ενέργεια της σχετικής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης και ουδέν έτερον δύναμαι να εισφέρω στη διεξαγόμενη έρευνα, ενώ παράλληλα λόγοι επαγγελματικοί δεν επιτρέπουν τη μετάβασή μου στην Αθήνα, για να επαναλάβω τα όσα ήδη έχω καταθέσει ενόρκως, σας γνωστοποιώ την αντικειμενική και υποκειμενική αδυναμία εμφάνισής μου ενώπιον σας και ζητώ την κατανόησή σας».
Από την κ. Νικολακέα. « Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοτυπίες της μετάφρασης κειμένων που μας χορηγήθηκαν από τις ανακριτικές αρχές της Βαυαρίας». Ακόμα έρχονται κομμάτια της δικογραφίας. «Η μετάφραση των χορηγηθέντων σας παραδόθηκε στις 23 Απριλίου από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Επισημαίνω ότι το ξενόγλωσσο κείμενο χωρίς τη μετάφραση έχει ήδη αποσταλεί».
Παροχή στοιχείων, Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων. Ο κ. Σφακιανάκης μας λέει ότι δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί το ίχνος μετά από έρευνά του. Θυμάστε, το θέμα για την παραβίαση του απορρήτου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Δηλαδή δεν μπορεί η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να εντοπίσει το ίχνος, αν το computer έχει τους αριθμούς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και κατόπιν….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μη μας το διαβάζετε. Μας το κοινοποιείτε απλώς για να δούμε μήπως μπορούμε να βρούμε καμιά άκρη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να έλθετε να το δείτε, κύριε συνάδελφε.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Σας αποστέλλουμε σε εκτέλεση (α) σχετικής, ανωτέρω (β), (γ), (δ), (ε) και (στ) όμοια, για την παροχή στοιχείων που αφορούν σχέσεις (Συμφωνίες- Συμβάσεις) αρμοδίων φορέων του Υπουργείου μας με την εταιρεία «SIEMENS».
Η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) σας έχει ήδη υποβάλλει σχετικό φάκελο. Επιπροσθέτως σας επισημαίνουμε ότι το ΥΠΕΘΑ είναι έτοιμο να αποστείλει ό,τι σχετικά έγγραφα ζητηθούν».
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, Κλάδος Στρατηγικής & Πολιτικής ΔΑΣΠ/ΤΕΑΣ.
«α) Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Στρατολογικού αναφέρονται τα εξής:
1). Στο πλαίσιο προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείου Εθνικής Άμυνας/ΓΕΕΘΑ/ΔΣΛ και Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η ΚτΠ ΑΕ ανέλαβε εξ ολοκλήρου τις διαδικασίες δημοπράτησης, χρηματοδότησης και εν γένει υλοποίησης του έργου της μηχανοργάνωσης των Στρατολογικών Υπηρεσιών (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Στρατολογικής Εξυπηρέτησης Πολιτών-Ο.ΠΛΗ.ΣΥ.Σ).
2) Στη συνέχεια η ΚτΠ ΑΕ κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού ανέθεσε το υποέργο «Ψηφιοποίηση Στρατολογικών Μερίδων» συμβατικού τιμήματος 9.414.744,50 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στην κοινοπραξία των εταιρειών SIEMENS A.E. και Quality & Reliability AE. Το υποέργο περατώθηκε εντός του συμβατικού χρόνου και παραλήφθηκε με το υπ’ αριθμ. 46/01.07.2007 πρακτικό της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής Έργου «Ψηφιοποίηση Στρατολογικών Μερίδων».
3) Μετά την ενεργοποίηση σχετικού όρου (option) της εν λόγω σύμβασης από την ΚτΠ ΑΕ ανατέθηκε με συμπληρωματική σύμβαση στην ίδια κοινοπραξία η ηλεκτρονική καταχώρηση των στρατολογικών μεταβολών που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των στρατολογικών μερίδων και μέχρι την ένταξη των μερίδων με Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στρατολογίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.ΣΥ.Σ.Ε.Δ), αντί συνολικού συμβατικού τιμήματος 699.999,65 ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε με την από 15.12.2009 απόφαση του Διοικητού της ΚτΠ ΑΕ.
β) Επιπλέον η Διεύθυνση Ασφαλείας & Αντιπληροφοριών της ΔΔΣΠ (ΔΑΑ/ΔΔΣΠ), στα πλαίσια του Εθνικού Κανονισμού Βιομηχανικής Ασφαλείας και ως αρμόδια εθνική αρχή, διαπίστευσε προσωπικό της εν λόγω εταιρείας για χειρισμό θεμάτων βαθμού ασφαλείας «NATO SECRET», για ενδεχόμενη χρήση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ως ακολούθως κατά έτος:
1) To 2004: 13 άτομα της εταιρείας SIEMENS A.E.
2) To 2005: 29 άτομα της εταιρείας SIEMENS A.E. και 2 άτομα της εταιρείας SIEMENS TELE A.E.
3) Το 2006: 24 άτομα της εταιρείας SIEMENS A.E.
4) Το 2007: 53 άτομα της εταιρείας SIEMENS A.E.
5) Το 2009: 6 άτομα της εταιρείας SIEMENS A.E.»
(GM)
BA
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τι έκαναν αυτά τα άτομα της SIEMENS;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Απέκτησαν NATO SECRET.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, αυτά που μας έλεγαν εδώ ότι η SIEMENS δεν έχει εμπλοκή με θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί ρώτησα για το θέμα του PATRIOT, ήταν ψέματα. Διότι ρώτησα επανειλημμένως τον κ. Ξυνή εάν είχαν εμπλοκή. Διότι εδώ είναι χρεωμένο το ελληνικό δημόσιο με το μικροτσίπ για τους PATRIOT.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ δεν έχουμε PATRIOT βέβαια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει σημασία. Είναι για προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ έχουμε ψηφιοποίηση της μηχανοργάνωσης των στρατολογικών υπηρεσιών, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα στρατολογικής εξυπηρέτησης πολιτών, την ψηφιοποίηση των στρατολογικών μερίδων και στα πλαίσια του Εθνικού Κανονισμού Βιομηχανικής Ασφάλειας διαπίστευσε και ως αρμόδια αρχή πρόσωπα της εν λόγω εταιρείας για χειρισμό θεμάτων NATO SECRET.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμφωνώ. Αλλά για να πάρει διαβάθμιση NATO SECRET ή Etna’s NATO, όπως λέγαμε παλαιότερα, σημαίνει ότι έχει εμπλοκή με συστήματα που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Ξυνής στην κατάθεσή του εδώ μας διαβεβαίωσε ότι ουδεμία εμπλοκή έχει η SIEMENS με αμυντικό υλικό το οποίο ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς και έχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προφανώς και έχει. Και περιμένουμε και ίσως πρέπει να ενεργοποιήσουμε εδώ δι’ ημών δια του Προεδρείου τις δυνατότητες που μας παρέχει το Σύνταγμα και ο νόμος σχετικά με την κατάθεση των στοιχείων που υποχρεούται ο κ. Ξυνής να καταθέσει εκ μέρους της SIEMENS και τα οποία δεσμεύθηκε ότι θα μας τα καταθέσει. Μας αγνοεί εντελώς, όπως μας αγνοεί και το Υπουργείο Οικονομικών, για τον οικονομικό έλεγχο που ζητήσαμε εάν έγινε στον ΟΤΕ επί θητείας Βουρλούμη και αν έχουν καταλογιστεί πρόστιμα στον ΟΤΕ. Κι εδώ δεν έχουμε απάντηση.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω για κάτι άλλο. Ο κ. Καραπάνος, που είχαμε πει ότι θα καλύψει η Επιτροπή, που εκδιώχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, επικοινώνησε σήμερα μαζί μου. Δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί του, ούτε το Προεδρείο ούτε κανείς άλλος, ούτε υπάρχει καμία παρέμβαση ώστε να προστατεύσουμε τον μάρτυρα, που δεσμευθήκαμε δημοσίως δι’ ημών δια του Προεδρείου να τον προστατεύσουμε και τον οποίο εξεδίωξε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κατά τον χειρότερο τρόπο από το Διοικητικό Συμβούλιο, παρότι έχει συνδικαλιστική ιδιότητα ως μόνο εκλεγμένο μέλος και δικαιούται να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, συνεννοηθείτε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν συνεννοούμαι, κύριε Πρόεδρε. Θέτω το θέμα στο Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Συνεννοηθείτε με τον κ. Νικητιάδη, να υπάρξει κάποια επιστολή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας έστειλε επιστολή ο άνθρωπος. Του ζήτησα να μας στείλει επιστολή. Μας ξαναέστειλε επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δική μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε ο κύριος Αντιπρόεδρος ούτε κανείς άλλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δική μας επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η επιστολή του σας εμπνέει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορεί να διώκεται μάρτυρας που κατέθεσε στην Επιτροπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν διώκεται γι’ αυτό. Δεν προκύπτει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πως δεν διώκεται, όταν ξηλώνεται μέλος διοικητικού Συμβουλίου με την κατάθεσή του;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, επειδή έχει ξανασυζητηθεί το θέμα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δεσμευθήκατε εσείς προσωπικά και είπατε ότι θα τον προστατεύσουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ανέλαβα να το χειριστώ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συνεννοηθείτε με τον κ. Καμμένο να υπάρξει κείμενο προς το αρμόδιο Υπουργείο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα συνεννοηθώ.
Επειδή όμως μελέτησα με πολύ προσοχή την επιστολή που απεστάλη από τον κύριο αυτόν, τον μάρτυρα, σας βεβαιώνω ότι δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση ότι συνδέεται η κατάθεσή του με τον αποκλεισμό του από το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα συνεννοηθώ ωστόσο με τον κ. Καμένο να μου υποδείξει που συνδέεται η αποπομπή του από το Δ.Σ. με την κατάθεσή του, γιατί δεν λέει κάτι τέτοιο. Λέει και το αντίθετο μάλιστα στην επιστολή του. Δηλαδή, με σαφήνεια εξάγεται ότι δεν απεπέμφθη επειδή κατέθεσε εδώ πέρα. Όμως να το δούμε, γιατί για όνομα του Θεού εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε εδώ πέρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αύριο, Τετάρτη, είναι η Γενική Συνέλευση. Πρέπει να γίνει τηλεφώνημα δικό σας, κύριε Πρόεδρε. Γιατί ο κύριος Αντιπρόεδρος δεσμεύθηκε και την άλλη φορά ότι θα επικοινωνήσει με τον κ. Καραπάνο. Μάλιστα, είναι γραμμένο στα Πρακτικά. Του είπατε, επικοινώνησε με τον κ. Καραπάνο προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει. Επικοινωνία δεν υπήρξε. Ο κ. Καραπάνος ξηλώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ και αύριο είναι η γενική συνέλευση. Εάν δεν υπάρξει επικοινωνία δική σας, κύριε Πρόεδρε, εκφράζοντας τη βούληση της Επιτροπής όπως τη διατυπώσατε στα Πρακτικά και όπως έχει γραφτεί για προστασία του μάρτυρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της λήξης της θητείας αυτής της Επιτροπής, νομίζω ότι παραβαίνουμε την συμφωνία την οποία έχουμε κάνει εδώ ενώπιον του μάρτυρος και για την προστασία του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα πολύ, επειδή ξαναγυρίζουμε σε συζήτηση που ήδη έχουμε κάνει, κύριε Νικητιάδη επικοινωνήσατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι, διότι εκ της επιστολής του προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν συνδέεται η αποπομπή του….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ όμως να συνεννοηθείτε, κύριοι συνάδελφοι και ενημερώστε με.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Βεβαίως, θα συνεννοηθώ και με τον κ. Καμμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν δεν επικοινωνήσετε σήμερα εσείς με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών -σήμερα, γιατί αύριο είναι η γενική συνέλευση- και γίνει η σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς τον Καραπάνο με εκπροσώπους εργαζομένων μη εκλεγμένους που αντιτίθενται στο Π. Δ. και στους νόμους περί συνδικαλισμού, τότε θα έχουμε συναινέσει ως Επιτροπή σε μία παρανομία και μία πολιτική δίωξη. Ξέρω ότι δεν το θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο Υπουργό. Δεν τα κατάφερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας κάνουμε, λοιπόν, μία δήλωση δημόσια. Αν ο Υπουργός δεν απαντά στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της SIEMENS, τότε λυπάμαι!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θα ήθελα τώρα να ξαναβάζουμε συνεχώς τα ίδια θέματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, ο άνθρωπος έχει διωχθεί με το που κατέθεσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συνεννοηθείτε, εάν κρίνετε ότι πρέπει να αποσταλεί και κάποια επιστολή πέραν της προφορικής, που θα επιχειρήσω κι εγώ να το κάνω, να το δούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει συνεννόηση. Στο θέμα αυτό δυστυχώς λυπάμαι που το λέω αλλά δεν καλύψαμε τον μάρτυρα και είναι υποχρέωσή μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μόλις τελειώσω την εξέταση του μάρτυρα, θα βγούμε έξω μαζί για να επικοινωνήσω εγώ μαζί του. Αλλά έχετε και την επιστολή, να τη διαβάσουμε για να δείτε τι λέει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Νικητιάδη, δύο ζητήματα: Πρώτον, παρακαλώ πολύ κατά την εντολή που έχετε πάρει να επικοινωνήσετε με τον μάρτυρα. Συνεννοηθείτε με τον συνάδελφο. Εγώ εξακολουθώ να προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο Υπουργό. Αλλά άλλο είναι μία προφορική επικοινωνία και άλλο είναι ένα γραπτό κείμενο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας του στείλουμε, λοιπόν, μέρος των Πρακτικών που αναφέρεται στην υπόθεση αυτή και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και αν ο κύριος Υπουργός μας γράψει στα παλιά του τα παπούτσια όλα τα κόμματα και όλα τα μέλη της Επιτροπής, τότε θα δημιουργηθεί πολιτικό θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, συνεννοηθείτε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ για ένα λεπτό το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Καλαφάτη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εάν υπάρχει ζήτημα επικοινωνίας του Προέδρου της πιο σημαντικής Επιτροπής που συστάθηκε τα τελευταία χρόνια με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, που εκτός των άλλων υπάρχουν και μία σειρά άλλα ζητήματα, φανταστείτε να είχαν γεννηθεί ζητήματα που είχαν σχέση με τον ΟΣΕ, με το τροχαίο υλικό, με θέματα που αφορούν άμεσα την υπόθεση και να προσπαθεί ο Πρόεδρος της πλέον σημαντικής Επιτροπής να επικοινωνήσει με τον Υπουργό και να μας λέτε εδώ ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του. Είναι ζήτημα μεγάλο, να μην μπορεί ο Πρόεδρος να επικοινωνήσει με τον Υπουργό! Φανταστείτε να υπάρχουν ζητήματα -όπως θα υπάρξουν- σοβαρότερα. Είναι θέμα ώστε να προσκληθεί να απαντήσει επισήμως ο Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλέστε τον αύριο τον Υπουργό εδώ. Εάν δεν απαντά στα τηλέφωνα, στείλτε του μία πρόσκληση, ως οφείλουμε να κάνουμε, ώστε να έλθει εδώ να μας απαντήσει ο Υπουργός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα βρείτε λόγους σοβαρούς να κάνετε αντιπολίτευση τώρα; Σοβαρός λόγος αντιπολίτευσης είναι αυτός; Έλεος!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Επισημαίνουμε ζητήματα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ΠΑΣΟΚ να ήταν ο μάρτυς, δεν θα υπήρχε τουλάχιστον από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κανένα θέμα να μην προστατευτεί ο μάρτυς. Για όνομα του Θεού! Δεν θα ξηλώνεται ο μάρτυς επειδή καταγγέλλει τους απατεώνες που κλέβουν τα λεφτά!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, να λήξει το θέμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ να πω κάτι, για να κλείσω. Νόμιζα ότι είναι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο μάρτυς αλλά τώρα πληροφορούμαι ότι δεν είναι. Το δηλώνω με όση εμπιστοσύνη μπορούν να μου έχουν οι συνάδελφοι σε αυτό που δηλώνω. Ούτε τον ξέρω τον άνθρωπο.
PM
(1GM)
Είχα αναλάβει να επικοινωνήσω μαζί του. Μεσολάβησε η επιστολή που έστειλε. Δια της επιστολής του λέει πολύ περισσότερα και αναλαμβάνει και την ευθύνη των όσων λέει απ’ αυτά που θα μου έλεγε τηλεφωνικώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή η επιστολή πού υπάρχει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πρέπει να είναι εδώ πέρα κατατεθειμένη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι τρία υπομνήματα και δύο επιστολές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Την ανέφερα την επιστολή. Αν ήταν απόντες οι συνάδελφοι, εγώ δεν το γνωρίζω. Αυτή η επιστολή ανακοινώθηκε εδώ πέρα και όταν τη διάβασα πλήρως –γιατί έκανα μόνο μία αναφορά- είπα ότι δεν χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεως. Αν εσείς, αφού διαβάσετε την επιστολή, θεωρείτε ότι συνδέεται η αποπομπή του με την κατάθεσή του, εγώ ευχαρίστως και όλοι μας. Δεν έχουμε λόγο. Είναι προφανές ότι θα εξεγερθούμε όλοι αν διανοηθούμε ότι ένας μάρτυς κυνηγιέται επειδή κατέθεσε εδώ πέρα, αλλά ο ίδιος με την επιστολή του δεν συνδέει. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Scripta manent.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούμε να συνεχίσουμε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν τρία υπομνήματα και δύο επιστολές. Σ’ όλα αυτά διαβεβαιώνουμε ότι συνδέεται η αποπομπή του με την κατάθεσή του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα κουραστεί ο κύριος μάρτυς και θα κληθεί να έλθει και τρίτη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προτείνετε να διακόψουμε την εξέταση το μάρτυρα και να συζητήσουμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ζητώ συγγνώμη από το μάρτυρα, αλλά είναι παλιός κοινοβουλευτικός και ξέρει καλά από Εξεταστικές Επιτροπές και είναι ο μόνος μάρτυς που μπορεί να μας συγχωρέσει γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα διερευνάμε σε βάθος θέματα διαφθοράς πολιτικού προσωπικού μ’ αυτή την κουβέντα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορούμε να προχωρήσουμε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλούμε να απαντάει πάντως ο Υπουργός στον Πρόεδρο της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θέματα που να χρειάζονται…
Ο κύριος Βουρλούμης για τα Πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου. «Σας διαβιβάζουμε ακριβή υπηρεσιακά αντίγραφα όλων των εγγράφων της σχηματισθείσης ανακριτικής δικογραφίας σε βάρος του Παναγιώτη Βουρλούμη, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Τ.Ε. η οποία δικογραφία έχει εισαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών κ.λπ. με την υπ’ αριθμόν τάδε εισαγγελική πρόταση και εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου τούτου προς έκδοση βουλεύματος». Χρυσούλα Πλατιά, Πρόεδρος Πρωτοδικών. Τρεις κούτες.
23/4. «Σε συνέχεια εγγράφου μας έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε τα ως σήμερα συγκεντρωθέντα στοιχεία που αφορούν στην κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών με δικαιούχους πρόσωπα που προκύπτουν από τα με αριθμούς πρωτοκόλλου 46 από 02, 03, 2010 και 52 08 03 2010 έγγραφά σας». Γκρόζος, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την Επιτροπή. Η κατάθεση του κυρίου Μικέ από την κυρία Νικολακέα. Καινούργια. Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείτε νόμιμα τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Αθήνα. «Δηλώνουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρίσταται ως πολιτικός ενάγων στην αρξάμενη ποινική διαδικασία κατά της αποκατάστασης της ηθικής και της υλικής βλάβης που υπέστη από τις πράξεις οι οποίες αφορούν οι εν θέματι ποινικές για τη SIEMENS, μεταξύ Ο.Τ.Ε. και SIEMENS και C4I». Παναγιώτης Παπάς και Ευγενία Βελώνη, πληρεξούσιοι του πολιτικώς ενάγοντος Δημοσίου. «Αιτούμεθα ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ως άνω ηθικής βλάβης που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο το συμβολικό ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ με ρητή επιφύλαξη να επιδιωχθεί κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία η με ιδιαίτερο δικόγραφο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων ικανοποίηση κάθε περαιτέρω αξίωσης του Δημοσίου που αφορά σε ηθική βλάβη, καθώς και σε υλικές ζημίες». Εξουσιοδότηση. «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Ευγενία Βελώνη, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και Παναγιώτης Παπάς, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξουσιοδοτούμε δια του παρόντος τη δικαστική αντιπρόσωπο Μυρτώ Γερμάνη να καταθέσει την από 15/4/2010 δήλωση του Ελληνικού Δημοσίου περί παράστασής του ως πολιτικού ενάγοντος στην ποινική διαδικασία που αφορά τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας SAIK με υποκατασκευάστρια την εταιρεία SIEMENS». 15 Απριλίου. Είναι μαζί. Είναι το ίδιο κείμενο δύο φορές.
Εκ παραδρομής υπάρχει μία επιστολή από τον κύριο Αλφαντάκη η οποία με τον τρόπο που απεστάλη είναι από 9 Φεβρουαρίου, αλλά έφτασε στα χέρια μου πρόσφατα λόγω και απουσίας μου στο εξωτερικό. Δεν την αναγιγνώσκω. Αφορά το Ζαγοριανό. Είναι πολυσέλιδο. Μπορείτε να ενημερωθείτε. Αυτά κατατίθενται επίσημα στην Επιτροπή μας.
Ο κύριος Νικητιάδης έχει το λόγο για να ρωτήσει το μάρτυρα. Να σας δώσω δεκαπέντε λεπτά;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ξέρετε ότι ο μάρτυς είναι λαλίστατος και ξέρει πάρα πολύ καλά τα ζητήματα και επεκτείνεται πολλές φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας δώσω είκοσι λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ.
Κύριε μάρτυς, καταθέσατε χθες ότι συμμετείχατε ενεργά στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα καταφέρατε κάποιες φορές να γίνουν μεγάλες υποχωρήσεις από την αντίδικο πλευρά της SAIK και μάλιστα για να ενισχύσετε αυτή σας την αναφορά καταθέσατε ότι μετά από κάποιες διαπραγματεύσεις και σημαντικές υποχωρήσεις η SAIK ή η SIEMENS έφτασε στο σημείο να απολύσει και δύο σημαντικά της στελέχη. Παράλληλα…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι να απολύσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να διώξει από την ομάδα των διαπραγματεύσεων;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ανεκλήθησαν στην Αμερική, στην έδρα της εταιρείας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εκρίθησαν λοιπόν μη ικανοί να είναι εδώ πέρα διότι δεν μπορούσαν «να τα βάλουν» μαζί σας. Κάπως έτσι εγώ το εξέλαβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι. Η πορεία του έργου και τα συμφέροντα της εταιρείας εκτιμήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ότι δεν είχαν την εξέλιξη που θα επιθυμούσαν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Παράλληλα την ίδια ημέρα κατάθεσής σας είπατε ότι απεπειράθη κάποιες φορές η αντίδικος πλευρά να εκβιάσει τα πράγματα, να εκβιάσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι. Μία φορά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μία φορά μόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι απεπειράθη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εκβίασε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Και τρόπο τινά το πέτυχε κιόλας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το Ελληνικό Δημόσιο δι’ υμών, όχι εσάς προσωπικώς, έτσι δεν είναι; Εσάς προσπάθησε να εκβιάσει ή το Ελληνικό Δημόσιο μέσω υμών; Έχει διαφορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Υπάρχει μία επιστολή την οποία έχω στείλει στον κύριο Βουλγαράκη. Την έχετε αναγνώσει και είναι ξεκάθαρο τι λέω εκεί μέσα και αυτό επαναλαμβάνω, ότι δηλαδή εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 η εταιρεία ήλθε και είπε: «Εγώ τελείωσα το σύστημα C4I, ελάτε να το παραλάβετε».
(SX)
(1PM)
Ήταν, όμως, τόσο μικρός ο χρόνος που απέμενε μέχρι τους Ολυμπιακούς, που ήτο αδύνατον να διεξαχθεί η διαδικασία, η οποία προεβλέπετο από τη σύμβαση, η διαδικασία, εννοώ, αποδοχής των υποσυστημάτων, εν συνεχεία του συστήματος. Και προκειμένου να μην καταφύγουμε σε μία τέτοια εσπευσμένη διαδικασία, που κυριολεκτικά ενδεχομένως να στόχευε και η εταιρεία με τους συμβούλους τους οποίους είχε το Ελληνικό Δημόσιο -οι οποίοι δια της Borders προσέφεραν τις υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο- δεν δεχθήκαμε αυτή τη διαδικασία, διότι βλέπαμε ότι ο χρόνος δεν μας παίρνει. Μέσα σε δεκαπέντε, είκοσι ημέρες δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι που εν τέλει έγινε σε έξι μήνες. Και καλώς έγινε σε έξι μήνες.
Οπότε εμείς προτείναμε κάτι άλλο. Είπαμε: Κοιτάξτε, να δείτε, σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να παραλάβουμε το έργο έτσι εσπευσμένα. Διότι κατά το κοινώς λεγόμενο –το έχω πει πάρα πολλές φορές- θα κάναμε αυτό που λέει ο λαός με την παροιμία του, θα παίρναμε γουρούνι στο σακί. Και όπως είπα και επανειλημμένα χθες που κατέθετα, θα μας έλεγαν μετά από κάποιες μέρες, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Το παραλάβατε.
Γι’ αυτό κάναμε την αντιπρόταση μετά από πολύ σκέψη και μετά από συσκέψεις και ανταλλαγή απόψεων. Πού είχαμε καταλήξει: Είχαμε καταλήξει ότι είναι προτιμότερο να κάνουμε μία παραλαβή του έργου για δύο μήνες, προσωρινά, στην κατάσταση που βρισκόταν -είχε γίνει και μία επίδειξη εν των μεταξύ, που έλεγε ότι τουλάχιστον τα περισσότερα υποσυστήματα προσέφεραν υπηρεσίες- και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων να πάμε πλέον στην κανονική διαδικασία.
Η εταιρεία τότε είπε, ναι, αλλά εγώ θέλω να πληρωθώ τα χρήματα που αντιστοιχούν στην άσκηση 3, ΙΕΤ 3 –έτσι λέγεται- που ήταν 31.000.000. Μάλιστα, αρχικά ήθελαν τριάντα τόσα εκατομμύρια ως αμοιβή, ως τίμημα της χρήσεως του συστήματος για τους δύο μήνες, χωρίς να θεωρείται ότι είναι προκαταβολή του γενικότερου τιμήματος. Έλεγαν: Θέλετε να το πάρετε για δύο μήνες; Θα πληρώσετε. Αν ήταν, όμως, να πληρώσουμε και να μην το συνυπολογίσουμε στο γενικότερο τίμημα, ήταν ακόμα χειρότερο. Είπαμε, όχι, δεν το δίνουμε έτσι.
Εν πάση περιπτώσει, ήσκησαν πίεση και είπαν: Ή πληρώνετε την ΙΕΤ 3 ή εμείς κατεβάζουμε τους διακόπτες. Αυτό είναι το δίλημμα, το οποίο εγώ περιγράφω μέσα στην επιστολή την οποία έχω στείλει στον κ. Βουλγαράκη και μιλώ περί οιονεί εκβιασμού. Τώρα, αν ήταν δικός μου ή του Κράτους, δικός μου δεν ήταν, διότι εγώ δεν είχα να τους δώσω τίποτα. Του Κράτους ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ήταν οιονεί. Ωμός εκβιασμός ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ωμός, ξεωμός αυτό ήταν. Γι’ αυτό και λέω στη συνέχεια: Πρέπει, όμως, να κάνουμε μία επιπλέον κουβέντα, διότι τους έχει ανοίξει η όρεξη και φοβάμαι ότι θα έχουν κι άλλες παράλογες απαιτήσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εκβιάστηκε, λοιπόν, με ωμό τρόπο το Κράτος δι ημών και αναγκάστηκε να κάνει κάποιες καταβολές, που προφανώς εάν δεν είχε δεχθεί τον εκβιασμό, δεν θα τις έκανε.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κατ’ αρχάς, οι χαρακτηρισμοί δικοί σας. Εν πάση περιπτώσει, όπως το θέλετε εσείς.
Με την προσθήκη, ότι γι’ αυτά τα 31.000.000 υπήρξε εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου, όπως υπήρχαν εγγυητικές επιστολές για όλες τις προηγούμενες προκαταβολές. Και αυτή που δόθηκε με την υπογραφή της συμβάσεως και αυτή που δόθηκε εν συνεχεία το Νοέμβριο, Δεκέμβριο, κάπου εκεί. Και το Φεβρουάριο –μέχρι τότε- είχαν γίνει τρεις προκαταβολές. Και για όλα τα χρήματα, περίπου 90.000.000 ευρώ που είχαν δοθεί, υπήρχαν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης του έργου. Και γι’ αυτά τα 31.000.000 δόθηκε εγγυητική επιστολή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Συνεπώς, αφού το Κράτος ήταν διασφαλισμένο με μία εγγυητική επιστολή, προς τι ο χαρακτηρισμός «εκβιασμός»; Είχαμε μία εγγυητική επιστολή…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα σας απαντήσω αμέσως. Διότι, κύριε συνάδελφε, εκείνη την ώρα δεν ήταν ώρα να δοθούν αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσαν να δοθούν μετά από δύο μήνες…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γιατί; Για ποιο λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Διότι οι στόχοι τους οποίους έθετε η άσκηση 3, δεν είχαν επιτευχθεί στο σύνολό τους. Είχαν επιτευχθεί κατά ένα μέρος.
Πώς γίνονταν οι καταβολές: Η κάθε άσκηση είχε ορισμένους στόχους. Εφόσον επιτυγχάνονταν οι στόχοι, δίνονταν τα χρήματα. Μπορούσε, όμως, κι αν δεν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι, κάποιοι από αυτούς να μεταφερθούν στην επόμενη άσκηση, όπως έγινε και με την πρώτη προς τη δεύτερη και από τη δεύτερη προς την τρίτη. Υπήρχαν μεταφορές στόχων. Τώρα, γιατί; Διότι έτσι αποφάσιζε η αρμόδια επιτροπή.
Εδώ, λοιπόν, στην άσκηση 3, δεν είχαν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι. Μάλιστα, είχαν γίνει τρεις, τέσσερις απόπειρες και πάλι δεν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι. Ως εκ τούτου, τυπικά δεν μπορούσαν να δοθούν τα χρήματα, παρά μόνο με την πλάσματι δικαίου μεταφορά των στόχων -των δύο, τριών που υπολείπονταν και δεν είχαν επιτευχθεί- στην επόμενη άσκηση, για να μπορούν να δοθούν τα χρήματα. Και το περιγράφω αυτό στην επιστολή μου. Λέω, ο μόνος τρόπος που μπορεί να δοθούν τα χρήματα, είναι αυτός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έτσι που μου το περιγράφετε τώρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κι έρχεται το ΚΥΣΕΑ στη συνέχεια, το οποίο το εγκρίνει και προχωρεί σε μία τροποποίηση της σύμβασης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έτσι που μου το περιγράφετε τώρα, εγώ θέτω εκ νέου το ερώτημα. Κι έχετε κάνει Εισαγγελέας κι έχετε βαθύτατη γνώση του Ποινικού Δικαίου. Πληρούνται οι προϋποθέσεις του εγκλήματος της εκβίασης ή ο όρος ήταν υπερβολή εκ μέρους σας; Ή είναι η εκβίαση που λέει ο λαός, χωρίς να είναι πραγματική εκβίαση, συμφώνως με το δικό μας Δικαιϊκό σύστημα; Έχουμε, δηλαδή, εκβίαση ή δεν έχουμε; Υπάρχει εκβιαστής ή δεν υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Ούτε για την άσκηση της ποινικής διώξεως είμαι αρμόδιος, ούτε για την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος, ούτε για την έκδοση απόφασης δικαστικής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς αισθάνεστε ότι εκβιαστήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εγώ, λοιπόν, πολιτικά αισθάνομαι ότι έκανα κάτι το οποίο δεν θα το έκανα εάν δεν είχα την πίεση ότι θα μου κατέβαζαν τους διακόπτες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Άρα, εκβιαστήκατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτό που σας είπα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η ερώτησή μου σχετιζόταν με το ότι, ξεκίνησα, απ’ ό,τι είδατε, με την πρώτη ερώτηση, ότι έκαναν πολλές υποχωρήσεις, ανακάλεσαν άτομα όταν παρενέβητε εσείς στις διαπραγματεύσεις. Και λέω: Ταυτοχρόνως, ανακαλούν άτομα επειδή εσείς κάνατε πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις, αλλά παραλλήλως καταφέρνουν να σας εκβιάσουν και να δώσετε 31.000.000, που διαφορετικά δεν θα δίνατε. Και ψάχνω να δω… Όχι ότι θέλω να αμφισβητήσω τις διαπραγματεύσεις σας. Θέλω να αμφισβητήσω το κατά πόσο έπρεπε να κάνετε διαπραγματεύσεις εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σοβαρολογείτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι. Θα σας πω. Ό,τι λέω, σοβαρολογώ. Και θα εξηγήσω.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ακούστε να δείτε. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκεκριμένη συγκυρία, η οποία ήταν ασφαλώς μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας. Εγώ σας επαναλαμβάνω το εξής πράγμα, που είπα και χθες. Εάν θέλετε, μπορείτε να αναζητήσετε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής εκείνης, που ήταν αναδημοσιεύσεις από το εξωτερικό –μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων, που επηρεάζουν και την κοινή γνώμη και κυβερνήσεις- να δείτε ότι περίπου έλεγαν αυτά τα οποία λένε σήμερα για την οικονομία μας όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας την εποχή εκείνη.
Η εκτίμησή μου και η εκτίμηση πολλών παραγόντων ήταν ότι, μία σπίθα χρειαζόταν για να έχουμε διασυρμό άνευ προηγουμένου. Λάθος, σωστά, αυτή ήταν η εκτίμηση. Και με αυτά τα δεδομένα, έγιναν αυτές οι κινήσεις.
Άλλωστε, δεν έμειναν κρυφά την εποχή εκείνη ούτε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ούτε οι διαπραγματεύσεις, ούτε το ότι προχωρήσαμε σε αυτή τη λύση. Κι, όμως, την εποχή εκείνη κανείς δεν αντέδρασε. Σήμερα ερχόμαστε και παριστάνουμε τους λέοντες όλοι κατόπιν εορτής και αφού έχουν πάει τα πράγματα κατ’ ευχήν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και λέω και κάτι άλλο: Τον Ιανουράριο του 2006, κύριε συνάδελφε –ήσασταν Βουλευτής, αν δεν κάνω λάθος…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Με συγχωρείτε.
Τον Ιανουάριο του 2006, εξαιτίας του ότι κάποιοι από το Λιμενικό δεν είχαν υιοθετήσει αυτή την επιλογή, δηλαδή της προσωρινής παραλαβής, σχημάτισαν ποινική δικογραφία. Η ποινική αυτή δικογραφία υπεβλήθη δια του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στη Βουλή, ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, διανεμήθηκε στα Κόμματα, διανεμήθηκε στους συναδέλφους και ούτε καν έγινε οποιαδήποτε νύξη για να συζητηθεί στη Βουλή, είτε με την έννοια της εξεταστικής, της προκαταρκτικής, της προανακριτικής της δικογραφίας. Και όλοι την εποχή εκείνη –που ήταν ακόμη φρέσκια η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και όλοι λίγο – πολύ είχαν συμμετάσχει σε αυτή την αγωνία την οποία είχαμε περάσει- θεώρησαν ότι καλώς έγιναν τα πράγματα.
Τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, ερχόμαστε και θυμόμαστε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό. Ε, ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται.
Όταν, δε, συνεζητήθη στη Βουλή το 2008 η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και η Νέα Δημοκρατίας ήταν αντίθετη προς αυτό, ήμουν οιονεί εισηγητής –ο πρώτος ομιλητής- από τη Νέα Δημοκρατία. Τότε, λοιπόν, επειδή είχε προηγηθεί ο κ. Παπουτσής κι έκανε νύξη ότι, εδώ βάλατε και τον Μαρκογιαννάκη εισηγητή, όταν εκκρεμεί σε βάρος του κι ένας φάκελος εδώ και δύο, τρία χρόνια, απάντησα και είπα: Τώρα το θυμάστε πάλι; Έχετε καιρό και τώρα. Τριάντα υπογραφές χρειάζονται για να προχωρήσουμε. Προχωρήστε. Δεν προχώρησε κανένας.
(TS)
(1SX)
Εάν συζητάμε, λοιπόν, τώρα, μετά από τόσα χρόνια ότι έγινε κακός χειρισμός, να το πείτε για να καταχωρηθεί στα Πρακτικά ότι η θέση σας είναι αυτή.
Εγώ είπα και δημόσια, τηλεοπτικά, πριν από δύο, τρία χρόνια που δημιουργήθηκε το θέμα όταν εστάλη η δικογραφία, ότι και τώρα να βρισκόμουν στην ίδια θέση, το ίδιο θα έκανα, διότι εύκολο είναι να λέμε τώρα «Κακώς, δεν το χειριστήκατε καλά» ή οτιδήποτε, αλλά για φανταστείτε 1% να άρχιζε μία παγκόσμια κατακραυγή εναντίον της Ελλάδος ότι δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς Αγώνες και να διατρέχαμε τον κίνδυνο, τον ελάχιστο σας λέω εγώ, να ματαιωθούν οι Αγώνες.
Τότε ξέρετε τι θα λέγατε όλοι; Να πάρουμε τον Μαρκογιαννάκη, ο οποίος δεν βρήκε μία λύση, να τον κρεμάσουμε ανάποδα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η ερώτησή μου κατατείνει αλλού.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Πού;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Στο επόμενο ερώτημα.
Εκβιαστήκατε. Δώσατε κάποια χρήματα -και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, πάλι με τον ίδιο τρόπο θα ενεργούσατε- αλλά ξέρετε ότι ήταν προϊόν εκβιασμού. Δεν θα τα δίνατε. Μετά…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Με την επιφύλαξη ότι υπήρξε εγγυητική επιστολή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μετά από αυτό, γιατί δεν διεκδικήσατε οτιδήποτε θα μπορούσατε ή κατεβλήθη ως μη οφειλόμενο ή ως προϊόν εκβιασμού ή ως προϊόν εξαπάτησης ή οτιδήποτε άλλο; Θα μπορούσατε να αναζητήσετε δεκάδες τρόπους, διότι αυτό που μου λέτε «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου», γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν ισχύει. Και αμέσως μετά την απομάκρυνση και εντός έξι μηνών μετά την απομάκρυνση μπορείς να διεκδικήσεις από το ταμείο, εάν έχει πραγματικά ελαττώματα, όπως επίσης και το ξαναζεσταμένο φαί εσείς λέτε ότι δεν τρώγεται. Υπάρχουν πολλοί που το τρώνε, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν να μαζέψουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ό,τι βολεύει τον καθέναν.
Μη σας διαφεύγει ότι υπήρξε στη συνέχεια απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε αυτή την πρότασή μου και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ αντιλαμβάνεσθε ότι είναι κάτι το ιδιαίτερα σοβαρό. Δεν μπορεί να έρθει το επίσημο κράτος, ο Πρωθυπουργός και ένα τόσο ανώτατο όργανο να ομολογήσουν «Ξέρετε κάτι; Εκβιαστήκαμε».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δηλαδή ο λόγος που δεν το διεκδικήσαμε, ήταν επειδή δεν θέλαμε να παραδεχθούμε ότι ήμασταν προϊόν εκβιασμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο λόγος που δεν το διεκδικήσαμε ήταν ότι βρεθήκαμε στη δίνη των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία δύσκολη θέση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είχαν τελειώσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Βρήκαμε αυτή τη λύση, κύριε συνάδελφε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά την αποπεράτωση σάς λέει, κύριε μάρτυρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες λέω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Πρόεδρε, είχαμε την εγγυητική επιστολή. Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι καλύπτει, διότι εάν το έργο το οποίο…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ζητήσατε την κατάπτωσή της; Την είχατε. Ζητήσατε την κατάπτωσή της;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κατ’ αρχήν εμένα θα μου μιλάτε ήρεμα, όπως μιλάω ήρεμα και εγώ. Εγώ δεν είμαι ούτε Σουπιώνης ούτε Τσενές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Συγνώμη, είναι το ύφος μου. Εάν θα εκνευριστώ θα το διαπιστώσετε και θα είναι πολύ πιο έντονο. Τώρα είμαι ήρεμος. Για όνομα του Θεού!
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας λέω, λοιπόν, ότι εντάχθηκε αυτή η κίνηση της SAIC στα πλαίσια λειτουργίας της Σύμβασης. Ήρθε η ώρα να παραδώσει το έργο. Για ό,τι στραβό υπάρχει, κινείται η διαδικασία της απομοίωσης της αξίας, όπως λέει η Σύμβαση για ελλείψεις, αποκλίσεις και τα σχετικά, πράγμα το οποίο έγινε.
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, και αυτή τη στιγμή το οφειλόμενο ποσό στη SAIC των 37.000.000 δεν έχει καταβληθεί. Υπάρχουν απομοιώσεις της τάξεως των 21.000.000 περίπου. Υπάρχουν εγγυητικές επιστολές, οι οποίες εκκρεμούν, της τάξεως των 60.000.000, 70.000.000. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αυτά, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι, αλλά εγώ λέω το εξής: Ξέρετε πόσα χρόνια ήσασταν Υπουργός μετά από αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Πόσα χρόνια;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μέχρι το 2007, εάν δεν κάνω λάθος, και μετά ξαναπήγατε το 2009.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τον Ιανουάριο του 2006. Το 2009…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι, το 2006.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τι θέλατε, δηλαδή; Να βγω να κάνω μία αγωγή κατά της SAIC και να πω ότι κακώς πήρα τότε τα χρήματα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, δεν μπορούσε να γίνει έτσι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ήταν 21.000.000, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ήταν 31.000.000. Με εγγυητική επιστολή, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν μπορούσατε, επειδή υπήρχε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ενδεχομένως, που πια σας δέσμευε και εσείς τι να κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μα, εάν δεν υπήρχε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, δεν θα προχωρούσε η λύση αυτή. Ήταν εκ των ων ουκ άνευ, απαραίτητη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ήταν μια τομή στη Σύμβαση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας για το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που προέβλεπε η Σύμβαση; Γιατί στην κατάθεσή σας κάπως το απαξιώσατε. Διορθώστε με, όμως, γιατί μπορεί να κάνω λάθος.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, δεν το απαξίωσα. Θα σας πω. Για το Διαιτητικό Δικαστήριο ή για την πιθανολογούμενη απόφαση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι, για το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αυτό καθ’ εαυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα προτιμούσα να ήταν ο Άρειος Πάγος, για παράδειγμα, ή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εννοείτε η μορφή της διαιτησίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ναι, θα προτιμούσα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα προτιμούσατε, αλλά η άποψή σας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει σημασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Πρόεδρε, δεν ήρθα εδώ…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο Υπουργός εκείνη την περίοδο θα έπρεπε να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Εάν η άποψη του ελληνικού δημοσίου δια του Υπουργού ήταν ότι αυτό δεν είναι ένα όργανο που αποδίδει δικαιοσύνη, διότι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό, όμως, προέβλεπε η Σύμβαση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μα, δεν έχω εγώ αντίρρηση και καλώς το προέβλεπε. Όλες οι διεθνείς συμβάσεις αυτό προβλέπουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχωρήστε παρακαλώ στην ουσία των πραγμάτων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα προχωρήσω.
Εσείς έχετε πάει ποτέ ως δικηγόρος στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο; Έχετε εμπειρία από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έχετε πάει ποτέ, δεν έχετε ασχοληθεί με υπόθεσή του. Έχετε ακούσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ασχολούμαι μόνο με ποινικές υποθέσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μόνο με ποινικές υποθέσεις, άρα, δεν έχετε πάει ποτέ εκεί.
Η απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου της 18ης Αυγούστου του 2009 περιέχει πάρα πολλές αναφορές για δωροδοκίες της Siemens κατά την περίοδο που ήσασταν εσείς Υπουργός -όχι σε εσάς, προς Θεού!
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τα πήρα εγώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι, προς Θεού! Δεν λέω εγώ τέτοια πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Να καταγραφεί στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν το δηλώνετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μα, τώρα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ρωτάει ο κύριος συνάδελφος. Δεν σας κατηγορεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν γνωρίζω εάν κατεβλήθησαν χρήματα και σε ποιον κατεβλήθησαν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν ρώτησα αυτό το πράγμα. Γι’ άλλο πράγμα θέλω να σας ρωτήσω.
Βοά ο κόσμος. Γίνεται πανικός στις εφημερίδες, στα μέσα ενημέρωσης. Έρχεται γερμανικό δικαστήριο και εκδίδει μία απόφαση, που λέει ότι σε αυτό το Υπουργείο γίνονταν όργια.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σε ποιο Υπουργείο;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σε αυτό που ήσασταν εσείς προϊστάμενος.
Εσείς ως αρμόδιος Υπουργός δεν έπρεπε να έχετε κινήσει μία ΕΔΕ, να πείτε: «Εδώ τι γίνεται; Ο χαμός. Ο κόσμος λέει για υπηρεσιακούς παράγοντες, για πολιτικά πρόσωπα. Θέλω μία ΕΔΕ να μου πείτε κατά πόσον η είσπραξη των χρημάτων, οι παραλαβές των προϊόντων που έχουμε παραγγείλει, η Σύμβαση προχωρά ομαλά, δεν υπάρχει ζήτημα».
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο σημερινός Υπουργός έχει κάνει καμία ΕΔΕ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μου είναι αδιάφορο. Εγώ εσάς ερωτώ και για εσάς θέλω να ξέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, δεν έκανα καμία ΕΔΕ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο λόγος; Θέλω να πω σήμερα που το ξανασκέπτεστε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Γιατί δεν έκρινα ότι χρειάζεται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δηλαδή παρακολουθούσατε όλα αυτά, αλλά θεωρούσατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Και δεν έκρινα ότι χρειάζεται. Ναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θεωρούσατε, δηλαδή, ότι όλα βαίνουν καλώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτό που απήντησα. Δεν έκρινα ότι χρειάζεται ΕΔΕ, ότι θα έβγαζε κάποιο αποτέλεσμα, εν πάση περιπτώσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε ποτέ κάποια σύσκεψη, κάποια εισήγηση προς εσάς ή τέλος-τέλος ασχοληθήκατε, απασχοληθήκατε ποτέ με την προοπτική να καταγγείλετε αυτή τη Σύμβαση;
Μιλάω για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν, τελείωσαν, κανένας δεν μπορεί να μας εκβιάσει, πέρασαν στην ιστορία ως οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες του κόσμου, ελάτε τώρα, φέρτε και τα λεφτά πίσω, αυτά που πήρατε παραπάνω…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, κύριε συνάδελφε, διότι για εμένα οι κλεψιές έγιναν κατά τη σύναψη της Συμβάσεως και από εκεί και πέρα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να φροντίσει να εκτελεστεί η Σύμβαση, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να υπάρχουν οι υποδομές. Ενδιαφέρθηκαν κάποιοι να υπογραφεί η Σύμβαση. Πιθανότατα να πάρουν ό,τι πήραν και από εκεί και πέρα γαία, πυρί μειχθήτω.
Για εμένα το πρόβλημα ήταν η σύναψη της Συμβάσεως. Από εκεί και πέρα εάν πηγαίναμε σε καταγγελία, πολύ καλά ακούσατε χθες που σας διάβασα κάποια έγγραφα, ότι πράγματι η κατάσταση ήταν τραγική όταν πήγα εγώ στο Υπουργείο. Ήταν ρημαδιό και μαζέψαμε αυτά τα κομμάτια που βρήκαμε για να προσπαθήσουμε να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό, όμως, ως ελληνικό δημόσιο δεν μας δίνει συγχωροχάρτι για τις παραλείψεις που είχαν γίνει και έδινε το δικαίωμα στη SAIC, η οποία μπορεί πράγματι να μη μπορούσε να εκτελέσει αυτό το έργο, να μπορεί ευπρόσωπα να παρουσιαστεί σε ένα διαιτητικό δικαστήριο και να πει: «Ιδού τι βρήκα όταν πήγα στην Ελλάδα να εκτελέσω το έργο και είχα στη διάθεσή μου ένα μήνα μόνο αντί για δώδεκα μήνες που έλεγε η Σύμβαση». Τι θα κάναμε εμείς; Πώς θα αντιδρούσαμε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μόνος σας το αποφασίσατε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ποιο;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να μην καταγγείλετε τη Σύμβαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν ετέθη θέμα. Το πρόβλημα ήταν πως ήταν φανερό, ξεκάθαρο από τα έγγραφα τα οποία σας κατέθεσα προηγουμένως ότι το ελληνικό δημόσιο είχε λειτουργήσει προβληματικά κατά την περίοδο από το 2003 μέχρι τις 7 Μαρτίου του 2004.
(TL)
(1TS)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έκτοτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Έκτοτε έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει, ό,τι μπορούσα, για να διορθωθούν τα πράγματα και να μην εξευτελιστούμε διεθνώς με το να μη γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είπατε χθες για τη γενική δοκιμή που δεν έγινε και αν αντελήφθην καλώς, δεν έγινε, συμφώνως με όσα είπατε, επειδή προέβλεπε την ύπαρξη 1.200 ειδικώς εκπαιδευμένων περί την πληροφορική ατόμων.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Για ποια γενική δοκιμή μιλάτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για τη γενική δοκιμή τον Οκτώβριο του…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα το εξής πράγμα, ότι προέβλεπε η σύμβασις και προέβλεπε και το μνημόνιο το οποίο υπεγράψαμε ότι η γενική δοκιμή θα γίνει την 1 Οκτωβρίου – υπόψιν ότι το μνημόνιο υπεγράφη στις 7 Ιουλίου – με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν τα τεστ, οι δοκιμές των υποσυστημάτων.
Η εταιρεία, είτε διότι ήταν σε εξέλιξη οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλο το προσωπικό που είχε το είχε διαθέσει – διότι είχε αναλάβει και αυτή την υποχρέωση στην παρακολούθηση, ως τεχνικοί, της λειτουργίας όσο λειτουργούσε το σύστημα – είτε διότι δεν ήθελε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν συνεργάστηκε να δώσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία ήταν απαραίτητα, προκειμένου να γίνουν οι δοκιμές των υποσυστημάτων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, με υπαιτιότητά της.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Με υπαιτιότητά της. Από την ώρα, λοιπόν, που δεν έγιναν οι δοκιμές στα υποσυστήματα, δεν μπορούσαμε να υπερπηδήσουμε αυτό το εμπόδιο και να πάμε κατευθείαν στη γενική δοκιμή. Αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο, διότι θα μπορούσε ενδεχομένως η εταιρεία, με χρησιμοποίηση δεν ξέρω ποιων δυνατοτήτων που είχε, να εμφανίσει ένα σύστημα, το οποίο λειτούργησε έστω προς στιγμή και στην πραγματικότητα να ήταν άχρηστο.
Μη σας διαφεύγει δε της προσοχής ότι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δημοσίου ήταν εκείνοι τους οποίους επέλεγε η Boartes και μας έδινε. Εγώ, λοιπόν, δεν είχα κανένα λόγο να εμπιστεύομαι απόλυτα αυτά τα οποία έκανε η Boartes. Και δεν είχα κανένα λόγο να μην έχω υπόνοιες ότι μεταξύ Boartes και SAIK υπήρχε κάποιο παιχνίδι. Και ήταν πολύ ενδεχόμενο να μας απαντήσει ότι το σύστημα λειτουργούσε με μια απλή γενική δοκιμή, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία των υποσυστημάτων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γιατί δεν αλλάζατε συμβούλους;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε συνάδελφε, όχι άλλη ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Διότι…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, να κάνω τρεις ερωτήσεις ακόμα. Για όνομα του Θεού! Εγώ, ο χρόνος που έχω μιλήσει δεν είναι ούτε πέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ. Υπερβήκατε 21 λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μιλάμε 25 λεπτά, από τα οποία τα 22 απαντά ο Μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τι θέλετε τώρα να κάνουμε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τρεις ερωτήσεις μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε, παρακαλώ, 5 λεπτά. Και παρακαλώ, κύριε Μάρτυς, μονολεκτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Λοιπόν, δεν αλλάξαμε τους συμβούλους, διότι συμβατικά είχαμε την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ακριβοπληρώνουμε μάλιστα – και τους είχαμε ακριβοπληρώσει πολύ – κάποιες δεκάδες συμβούλων, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχαν δε στην αγορά και δεν ήταν εύκολο εκείνην την ώρα να ψάξεις, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, να βρεις άλλους συμβούλους και γι’ αυτό και είπαμε να περάσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και βλέπουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είπατε: είτε το παραδώσει είτε δεν το παραδώσει η εταιρεία, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει, δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι καταγραμμένο στα Πρακτικά. Το είπατε αυτό ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα σας πω. Είπα ότι είτε το παραδώσει τέλειο, είτε δεν το παραδώσει, είτε οτιδήποτε, δηλαδή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα το οποίο θα φέρει η εταιρεία, η άποψίς μου η προσωπική είναι ότι με το έμψυχο υλικό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση αυτό το σύστημα, το πολυδαίδαλο, το πρωτοποριακό – όσους χαρακτηρισμούς θέλετε να δώσετε – και προπάντων σε βάθος χρόνου να το λειτουργήσει η Ελληνική Αστυνομία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ ρωτάω, συνεχίζω να ρωτάω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ολοκληρώστε όμως!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τέσσερα λεπτά μου δώσατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά τραβάτε πάρα πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Μάρτυς, ξέρετε ότι τα 1.200 άτομα δεν πρέπει να είναι μόνο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των άλλων τριών φορέων; Εσείς μου λέτε 1.200 της Αστυνομίας. Οι 400 μπορεί να είναι από το Λιμενικό, οι 400 μπορεί να είναι από το ΕΚΑΒ, οι 400 μπορεί να είναι από το άλλο Σώμα. Ποιοι 1.200 της Αστυνομίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Η συντριπτική πλειονότητα είναι από την Ελληνική Αστυνομία. Αλλά, κύριε συνάδελφε, κοιτάξτε…
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Το ΕΚΑΒ δεν κάνει τέτοια δουλειά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τελειώσατε όμως, κύριε συνάδελφε, μόλις απαντήσει ο Μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εγώ εκτιμώ ότι από τους μάρτυρες που ήρθαν εδώ και εξετάσατε, ένας ο οποίος ξεχώρισε για την αντικειμενικότητά του, αλλά προπάντων και για την γνώση την οποία επέδειξε εδώ ήταν ο Ρηγογιάννης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας τα είπατε όμως και χθες, κύριε Μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ναι, αλλά εφόσον επανέρχεται στην ερώτηση, τι να κάνουμε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο Ρηγογιάννης της Boartes δεν ήταν σύμβουλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο Ρηγογιάννης ήταν διαχρονικός και δια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διευρύνω το ωράριο, κύριε συνάδελφε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο Ρηγογιάννης ήταν στην Planet, ήταν στην Boartes, ήταν στο ελληνικό Δημόσιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν τον ρώτησα όμως αυτό και θέλω το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μάρτυς, υπάρχουν…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εισηγήθηκε ο Ρηγογιάννης, τον οποίο εκτιμάτε, να κάνετε γενική δοκιμή με άλλο τρόπο εκτός από το να χρησιμοποιήσετε τους 1.200 που ανέφερε η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σας είπε: έχω την εισήγηση, θα τη φέρω, να κάνετε με προσομοίωση. Και μπορούσε να γίνει με προσομοίωση γενική δοκιμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μου είπε να χρησιμοποιήσω την Pricewaters, για να σώσω …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σας είπε εγγράφως…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): … να σώσω ένα εκατομμύριο …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Καλώς, εγώ θα το φέρω
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σε μένα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγγράφως στην Επιτροπή. Μα, μου είπε, σας είπε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σε μένα; Στην Επιτροπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η Επιτροπή τίνος ήταν; Έκρυβε από τον Υπουργό πράγματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Με συγχωρείτε, αλλά όταν πήγα, η Επιτροπή είχε τελειώσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς αναλάβατε την ευθύνη να μη γίνει γενική δοκιμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σοβαρολογείτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μπερδεύετε το 2008 με το 2010;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είπατε χθες για τα 1.200 άτομα, ότι ήταν υπερβολικά. Σωστό ή λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τι υπερβολικά;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μεγάλος ο αριθμός των χρηστών. Έτσι είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Είπα ότι η σύμβαση το προέβλεπε αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αλλά κακώς. Εσείς αν κάνατε τη σύμβαση, δεν θα βάζατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εγώ αν έκανα τη σύμβαση, δεν θα έπαιρνα C4I. Θα έπαιρνα TETRA, θα έπαιρνα μερικές κάμερες στους δρόμους, θα έπαιρνα κάποιες κάμερες γύρω από τις εγκαταστάσεις…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εάν κάποιος…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν θα έπαιρνα αυτό το τέρας, γιατί δεν με ενδιέφεραν οι μίζες εμένα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εάν, λοιπόν, κάποιος τα 1.200 άτομα τα έκανε 1.300, θα μεγάλωνε το τέρας. Σωστό ή λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κοιτάξτε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τα 1.200 αν τα έκανε 1.300 κάποιος θα μεγάλωνε το τέρας ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όσο περισσότεροι χρήστες…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερο το τέρας. Ο κ. Πολύδωρας λοιπόν – και θέλω στο σχόλιό σας – στην πέμπτη τροποποίηση τα 1.200 άτομα τα έκανε 1.300. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όταν θα έρθει ο κ. Πολύδωρας, θα έχει υπόψη του κάποια δεδομένα, προφανώς, τα οποία του επέβαλαν να κάνει αυτή την τροποποίηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μάρτυς, ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τελευταία ερώτηση: ποιοι ήταν οι σύμβουλοί σας κατά τις διαπραγματεύσεις με τη SAIK. Ποιους συμβούλους είχατε; Είχατε συμβούλους εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Βεβαίως. Πρώτα απ’ όλα είχα πλάι μου τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχώς, τον κ. Κανέλλο …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τους δικούς σας, όχι τους υπηρεσιακούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μα, ο Κανέλλος έχετε υπόψιν σας ότι ήταν επί των οικονομικών, πληροφορικής κ.λπ. και ήταν γνώστης των πραγμάτων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αναφέρομαι σε δικούς σας συμβούλους.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ήταν και ο Γουμεντζιανός, ο Ταξίαρχος, ο οποίος ήταν άριστος…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Μάρτυς, η ερώτηση αφορά όχι αστυνομικό προσωπικό…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι υπηρεσιακούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ήταν οπωσδήποτε ο Ρηγογιάννης, ήταν ο Πανάγου, τους θυμάμαι αυτούς…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αυτοί ήταν της Boartes. Δικούς σας συμβούλους εννοώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Είχα έναν Σταυρουλάκη, Καθηγητή του Πολυτεχνείου…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αυτός συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κοιτάξτε να δείτε, εγώ όταν έκανα τις διαπραγματεύσεις, κύριε συνάδελφε, πρώτα απ’ όλα θα έχετε υπόψη σας το εξής: στη φάση που έκανα τις διαπραγματεύσεις, ήταν οι αρχικοί, που τους έθεσα δύο ζητήματα, για τα οποία δεν χρειαζόμουν ούτε συμβούλους ούτε τίποτα. Τους είπα δυο απλά πράγματα, τα οποία κάνει ο πιο αδαής και ο πιο απλός άνθρωπος του κόσμου: θέλω 100.000 το μήνα, τα δίνετε θέλετε-δεν θέλετε, και θα μου δώσετε και μια πρόταση, που αυτό το οποίο θα μου προτείνετε θέλω να είναι καλύτερο από εκείνο το οποίο θα γινόταν με την πρώτη σύμβαση και χωρίς να δώσουμε δραχμή. Τελειώσαμε εδώ.
Πάμε στη συνέχεια…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για τον Σταυρουλάκη σας ρώτησα, αν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη SAIK. Τίποτε άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τον είχα σύμβουλο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τον είχατε, μάλιστα. Ξέρετε ότι, όταν εσείς τον προσλάβατε σύμβουλο, ήταν ήδη εκτεθειμένος με έλεγχο που είχε κάνει η Υπουργός Παιδείας στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, ηθωώθη…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν ηθωώθη, εσείς το λέτε. Πότε αθωώθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Για όλα. Με βούλευμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καταλήξει ότι υπάρχουν ατασθαλίες 500.000 ευρώ. Εσείς, όταν τον προσλάβατε, δεν είχε αθωωθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Και τι θέλετε να πείτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πώς προσλάβατε έναν σύμβουλο, που ξέρατε ότι είναι εκτεθειμένος στη Δικαιοσύνη, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και τον βάζετε να διαπραγματεύεται με τη SAIK.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εκείνο το οποίο εγνώριζα ήταν ότι είχε ήδη καθαρίσει με τη Δικαιοσύνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Βεβαίως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τότε είχε ξεκινήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τι λέτε; Καλώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Τσόνογλου, επί της διαδικασίας, υποθέτω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΥΛΛΙΩΤΗ-ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, για να ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κυρία συνάδελφε, δεν είναι η σειρά σας.
Ο συνάδελφος κ. Καμμένος έχει το λόγο για 20 λεπτά.
(ΡΝ)
(1TL)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, στην κατάθεσή σας στην κυρία Νικολακέα καταλήγετε, λέγοντας ότι οι εταιρείες PLANET, BORDERS και METROTEC για την παροχή συμβούλων ασφαλείας του C4I εισέπραξαν ποσά άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εν συνεχεία που έκανα μία έρευνα μέχρι να έρθω εδώ στο αρχείο μου βρήκα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον πενήντα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, λοιπόν, επειδή και χθες καταθέσατε για τα 50 εκατομμύρια, εάν είναι δυνατόν να μας βοηθήσετε στην Επιτροπή να καταθέσετε το τι υπάρχει στο αρχείο σας σχετικά με τους συμβούλους PLANET, BORDERS και METROTEC. Και συγκεκριμένα διότι υπάρχει και έχει αναγραφεί στον Τύπο ότι μία εξ αυτών των εταιρειών ανήκε σε πρώην Υπουργό κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και σημερινό Βουλευτή. Πρόκειται λοιπόν περί πιθανής εμπλοκής πολιτικού προσώπου. Ό,τι έχετε στοιχεία θα σας παρακαλέσω να μας βοηθήσετε να τα καταθέσετε στην Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Για την κατάθεση της 19ης Απριλίου ανέφερε ο κύριος μάρτυς ότι το ποσό ήταν γύρω στα 30 εκατομμύρια. Το ποσό το οποίο ανέφερε χθες ήταν 50 εκατομμύρια. Και επειδή δεν έχουμε στοιχεία για την BORDERS, πέραν της εισαγγελέως κυρίας Τουμπάνου, αλλά έρχονται στοιχεία από την Ελβετία για καταβολή πληρωμών από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS σε συμβούλους του εξωτερικού και ιδίως στην Αγγλία, μπορεί να βοηθηθούμε στο να δούμε εάν πίσω από τις εταιρείες αυτές ή από άλλες εταιρείες υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Έχει γραφτεί και στον Τύπο ότι πρώην Υπουργός –δεν θέλω να αναφέρω το όνομα αυτή τη στιγμή πριν τον καλέσουμε- συμμετείχε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας PLANET.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι στην πρόταση που έχουμε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Εγώ την πρόταση αυτή δεν την έχω δει και στην πρόταση αυτή π.χ. δεν περιλαμβάνεται ο κ. Κόκκαλης. Η πρόταση αυτή είναι λίγο χτενισμένη. Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτήν την πρόταση.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ό,τι στοιχεία είχα, κύριε συνάδελφε, ό,τι έγγραφα, τα κατέθεσα. Είναι κάποιες συμβάσεις…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χτενισμένη υποθέτω από τον κ. Τζαβάρα, δηλαδή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω από ποιον. Πάντως όχι από εμένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε συνάδελφε, είναι κάποιες συμβάσεις τις οποίες βρήκα. Ξέρετε αυτά τα έκανα όλα το 2004. Και κάποιες στιγμές που είχα συζητήσει με τους τεχνικούς συμβούλους και είχα δει ότι είχαν πληρωθεί πολλά λεφτά στη METROTEC π.χ. για μία περίοδο έξι μηνών και η υποχρέωση ήταν να έχει επτά συμβούλους το μήνα, τουλάχιστον επτά, αλλά ποτέ δεν πήγαινε στους οκτώ. Ρώτησα τι χρήματα παίρνετε και μου είπαν τα χρήματα που παίρνουν. Είδα ότι το 80% των χρημάτων που εισέπραττε η εταιρεία πήγαιναν στα ταμεία της εταιρείας και μόνο ένα 20% ήταν εκείνα που διατίθεντο στους τεχνικούς συμβούλους. Αυτό σημαίνει κατά την άποψή μου ότι αν στοιχειωδώς γινόταν κάποιος διαγωνισμός πρόχειρος και φώναζαν πέντε εταιρείες ή έκαναν μία ανακοίνωση είναι δεδομένο ότι θα έπεφταν τουλάχιστον στο μισό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ποια διαδικασία την έκαναν την ανάθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τίποτε, της απευθείας αναθέσεως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει διαδικασία νόμιμη…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα σας πω. Ναι, με νόμο που είχε ψηφιστεί, είχε μεταβιβαστεί στο 2004 η δυνατότητα ενόψει του κατεπείγοντος –τουλάχιστον έτσι έλεγε η αιτιολογική έκθεση- να μπορεί να κάνει απευθείας συμβάσεις αναθέσεως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2004.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ναι, αυτές τις συμβάσεις τις έκανε το 2004.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, γιατί εδώ είναι το κομβικό σημείο: Στη σελίδα 5 της κατάθεσής σας στην κυρία ανακρίτρια λέτε κάτι το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό. Λέτε στη σελίδα 5 στις 26/6/2004, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΘΗΝΑ 2004 μου απέστειλε επιστολή και μου πρότεινε τη μερική παράδοση του έργου για χρήση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή η πρόταση για παράδοση του έργου για χρήση ήταν του κ. Σπανουδάκη, σημερινού platinum boy του ΟΠΑΠ, πρώην platinum boy του 2004, ο οποίος σας πρότεινε να κάνετε τη μερική παραλαβή.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε συνάδελφε, την εποχή εκείνη βρισκόμασταν όλοι σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Εσείς δεν τα είχατε ζήσει, δεν τα αφήσαμε να βγουν προς τα έξω, επίτηδες. Ως επτασφράγιστο μυστικό ήταν όλες οι δυσκολίες. Διότι φοβόμασταν το χειρότερο. Ο κ. Σπανουδάκης ήταν στην πενταμελή ομάδα επικεφαλής της οποίας ήμουν εγώ. Επαναλαμβάνω Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο Καπράλος, ήταν ο Ζορμπάς, ήταν ο Σπανουδάκης και εγώ. Είχαμε επανειλημμένως συζητήσει πού πάμε, τι γινόμαστε, τι κάνουμε, χανόμαστε. Οπότε κάποια στιγμή ο κ. Σπανουδάκης είχε την αρχική ιδέα αυτή η οποία αποτυπώνεται στην επιστολή που κατέθεσα. Ο άνθρωπος είπε ότι εκεί που πάμε δεν προλαβαίνουμε να παραλάβουμε το σύστημα, γι’ αυτό, για να μην εμφανιστούμε προς τα έξω ότι δεν έχουμε σύστημα, προτείνω να κάνουμε την παραλαβή τουλάχιστον κάποιων υποσυστημάτων. Αυτό στη συνέχεια το κουβεντιάσαμε και αντί να πάμε στην παραλαβή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για χρήση.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Για χρήση, ναι. Η έγγραφα αποτυπωμένη αρχική ιδέα είναι αυτή, η πρώτη. Παράλληλα την εποχή εκείνη έληξαν και οι συμβάσεις κάποιων συμβούλων που είχε κάνει μέσω BORDERS το 2004, δεκαπέντε τον αριθμό ήταν. Ήταν πολλές οι συμβάσεις, αλλά μία σύμβαση είχε δεκαπέντε. Και απέστειλε επιστολή και είπε, εκτιμώ ότι μας χρειάζονται στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αυτοί οι δεκαπέντε σύμβουλοι, αλλά εμείς δεν έχουμε πλέον λεφτά μας τελείωσαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω, διότι προκύπτει εκ των υστέρων βεβαίως με επιστολή του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα κ. Λίχαρντ Όσνερ της Ελβετίας, η οποία μας απεστάλη στη δικογραφία και έχει ημερομηνία 13/10/2006 ότι στα ανοίγματα των λογαριασμών που έγιναν βάσει της κατάθεσης Σίκατσεκ για μαύρα ταμεία και μίζες, στον ίδιο λογαριασμό που κατατέθηκε για το C4I, κατατέθηκε η μία πληρωμή στις 10/12/2003 και η δεύτερη πληρωμή στις 18/5/2004 στο λογαριασμό της εταιρείας DRACELI στην Τράπεζα BARCLAYS ΒΑΝΚ του Λονδίνου και έγιναν κατ’ εντολήν του κ. Σίκατσεκ. Και εδώ είναι άγνωστο ποιος είναι ο οικονομικός δικαιούχος του λογαριασμού στην Αγγλία. Γράφει παρακάτω ο Εισαγγελέας. Βέβαιο όμως είναι ότι η εταιρεία DRACELI CONSALNTIG LLC ήταν παραλήπτρια προμηθειών στα πλαίσια του έργου C4I, που σημαίνει ότι αυτοί που εισέπραξαν τη μίζα και κατά τη διάρκεια της ανάθεσης, των προδιαγραφών και του σχεδιασμού του τέρατος, τα ίδια πρόσωπα που παρέμεναν στις θέσεις κλειδιά –και ας ψάξουμε να βρούμε ποιοι είναι αυτοί- εισέπρατταν και τις μίζες και μετά από την ανάθεση και με την αλλαγή της Κυβέρνησης. Και το ρωτάω αυτό, διότι ίσως είναι αυτός ο δρόμος του χρήματος που θα μας βοηθήσει να δούμε ποιοι είναι πίσω από τους συμβούλους και ποιοι έπαιρναν και μίζες από τα μαύρα ταμεία εκτός.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακολουθώ το συλλογισμό σας. Εγώ επειδή ήμουν και εισαγγελέας παλιά, έχω αποκτήσει αυτήν την καχυποψία της απλότητας. Διότι από το σημείο εκείνο, μετά η διοχέτευση δεν ξέρουμε προς τα πού ήταν από εκεί και πέρα. Διότι αν ήταν ο λογαριασμός κάποιου προσώπου θα το υιοθετούσα απόλυτα αυτό το θέμα. Αλλά ήταν προφανώς ένας τροφοδότης λογαριασμός αυτός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, είναι ο τελικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο τελικός αποδέκτης;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Και δεν ξέρουμε τίνος είναι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Είναι προφανές ότι είναι το ίδιο πρόσωπο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο σημείο αυτό λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, προτείνω στην Επιτροπή επειγόντως με μία συνοδευτικής επιστολή προς τον Εισαγγελέα της Ελβετικής Ομοσπονδίας, τον κ. Λίχαντ Όσνερ και τη βοηθό Εισαγγελέα την κυρία Νταμς, όπως μας αφήνει περιθώριο στις τελικές παρατηρήσεις του άρθρου 7, δηλαδή στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής είμαστε πρόθυμοι να αποστείλουμε και άλλα στοιχεία και ειδικότερα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν, να ανοιχτεί ο λογαριασμός της εταιρείας DRACELI CONSALNTIG LLC στην Τράπεζα BARCLAYS ΒΑΝΚ στο Λονδίνο, όπου δόθηκαν οι μίζες τουλάχιστον δύο μίζες στις 10/12/3003 και στις 18/5/2004 για το έργο C4I. Διότι τυγχάνει η πρώτη ημερομηνία να συμπίπτει εντελώς τυχαίως με τις προδιαγραφές του συστήματος, η δεύτερη με ημερομηνία εντελώς τυχαίως με την πρόταση προς τον πρώην Υφυπουργό εκ μέρους του 2004 του κ. Σπανουδάκη, δηλαδή να γίνει μερική παραλαβή του έργου.
(ML)
(1PN)
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κοιτάξτε, εγώ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε, δεν είπατε προς ποιον είναι αυτό το έγγραφο. Προς ποιον πρώην Υφυπουργό;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σε μένα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Μαρκογιαννάκη. Φαίνεται από την κατάθεση ότι ο προτείνων τη μερική παραλαβή για χρήση είναι ο Πρόεδρος του 2004, ο κ. Σπανουδάκης, ο σημερινός Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π..
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Έτσι είναι, κύριε συνάδελφε, όπως τα λέτε. Παρακολούθησα το συλλογισμό σας, οφείλω όμως να σας πω ότι εγώ δεν πείστηκα από το Σπανουδάκη. Μπορεί να ήταν το πρώτο ερέθισμα, αν θέλετε, αλλά από εκεί και πέρα έγιναν συσκέψεις, έγιναν συνδιαβούλια και καταλήξαμε σε μία παράλληλη απόφαση, δηλαδή συνολική παραλαβή για χρήση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θέλω να σας πω ότι παράλληλα με αυτήν την πληρωμή, φέρεται, από τη δικογραφία πλέον της Γερμανίας που προέκυψε τώρα, ότι υπήρχαν και άλλες πληρωμές, οι οποίες είχαν μία σειρά και από το 2003 και μετά και μία συνέχεια συνεπή και προς την Κύπρο, όπου φαίνεται δικαιούχος του λογαριασμού ο κ. Τυρογαλάς.
Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, επιμένω στο αίτημα να ανοιχτεί ο λογαριασμός σε off shore της Κύπρου που άνοιξε από τη δικαιοσύνη και φέρεται να είναι ο κ. Τυρογαλάς εφοπλιστής και να κληθεί άμεσα εδώ. Όπως επίσης και στους χρηματιστές κ. Δεβλέτογλου, Βοϊλή κ.λπ. και παράλληλα, στον κ. Μάνο Παπαδογιαννάκη, διότι εκείνη την εποχή φέρεται ότι κατεβλήθησαν 3,7 εκατομμύρια και δικαιούχοι ήταν τα ίδια πρόσωπα όπου από το 2003 και μετά έκαναν τη «μπίζνα» και ίσως εκεί αποδειχθούν και υπηρεσιακοί παράγοντες και πιθανώς και πολιτικά πρόσωπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω. Ειλικρινά δεν μπορώ να σας βοηθήσω, διότι δεν έχω υπ’ όψιν μου. Εγώ δεν ανακατεύομαι και πολύ-πολύ με αυτές…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως, τυχαίως μπορεί να μας βοηθήσουν, παραδείγματος χάριν, για την Borders ή αν έχετε για τη METROTEK, αυτά τα χαρτιά που έχετε, το τριάντα πενήντα.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτά τα έχω καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή μας είπατε ότι ανακαλύψατε και άλλα κομμάτια του αρχείου σας, θα παρακαλούσαμε πολύ ό,τι έχετε, να τα θέσετε υπ’ όψιν της Επιτροπής μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Πρόεδρε, επειδή εγώ πιστεύω πως η δουλειά που καλείστε να κάνετε είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν βρίσκετε ανταπόκριση κ.λπ., ένα πράγμα το οποίο θα μπορούσε να σας βοηθήσει -και με είχε εντυπωσιάσει κι εμένα, διότι κάποια στιγμή ζήτησα κάτι από το 2004 και σε χρόνο ρεκόρ μου είπαν ότι λογιστικά έκλεισε το ζήτημα, σφραγίστηκαν οι φοριαμοί, μπήκε βουλοκέρι και να μην ζητώ- θα έλεγα, ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχετε και που μπορείτε να το κάνετε, ανοίξτε τους φοριαμούς εκεί…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τα αρχεία του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Βεβαίως. Ήταν οι μόνοι οι οποίοι μπορούσαν χωρίς οποιονδήποτε διαγωνισμό, να κάνουν οποιαδήποτε σύμβαση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό προτείνουμε εκτάκτως να απευθυνθεί η Επιτροπή και να παραλάβει όλο το αρχείο του 2004 και ειδικότερα όσον αφορά τις συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις της τάξεως τουλάχιστον των 50 εκατομμυρίων ευρώ για εκείνους τους συμβούλους, οι οποίοι παρακολουθούσαν ή συμμετείχαν στην κατάθεση προδιαγραφών για το C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλες, αλλά άμεσα, τουλάχιστον για το C4I και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Κύριε μάρτυς, μας είπατε χθες ότι δεν έχει παραληφθεί -και επιμένετε πολύ σ’ αυτό- το έργο. Αυτό, βέβαια, το επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις Βούγια εν συνεχεία και Χρυσοχοϊδη. Θέλω να σας ρωτήσω όμως επί των δύο εγγράφων, τα οποία μας καταθέσατε. Μας καταθέσατε ένα non paper, που ευτυχώς έχει γίνει paper, με τίτλο «Διευκρινήσεις επί του υπ’ αριθμόν 98132016 σχεδίου απόφασης οριστικής παραλαβής του C4I» όπου εσείς θέτετε τα ερωτήματα προς την Επιτροπή Παραλαβής και μας λέτε ότι εσείς θεωρήσατε ότι υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες, όπως βέβαια έλεγαν και άλλες υπηρεσίες, πλην της Επιτροπής Παραλαβής. Άρα, δεν μπορεί η Επιτροπή να παραλάβει το έργο και απαιτείται υπογραφή Υπουργού.
Το δεύτερο έγγραφο, όμως, που μας καταθέτετε, της 20ης Μαρτίου 2009, που είναι η απάντηση ουσιαστικά της Επιτροπής, δεν σας απαντούν επί πολλών θεμάτων που τους θέτετε και απαντούν περί της αντοχής εφαρμογών του δικτύου.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Είναι ο φόρτος που λέω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Δίνουν μία απάντηση και βάζουν στο τέλος της παραγράφου: «Με βάση τα ανωτέρω, η άρνηση του προμηθευτή να εκτελέσει τις πραγματικές δοκιμές ή μεγάλης έκτασης εξομοιούμενες, θεωρήθηκε επουσιώδης απόκλιση». Και επειδή πιστεύω –αφήστε με να το πιστεύω εγώ- ότι εκ του πονηρού σας απαντούν έτσι κάποιοι που ήθελαν να θεωρείται το έργο παραδομένο με την οριστική παραλαβή, χωρίς δικαίωμα ο Υπουργός να ελέγξει, κάνουν το ίδιο και στο δεύτερο θέμα, μεταφορά-μετάπτωση δεδομένων. Εκεί καταλήγοντας –επαναλαμβάνω- λέει: «η παραλαβή του συστήματος επεβλήθη από την Επιτροπή, η αντίστοιχη απομείωση συμβατικού τιμήματος. Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπ’ όψιν ότι η μεταφορά-μετάπτωση δύναται να ολοκληρωθεί από το προσωπικό των φορέων μετά το πέρας της υπό εξέλιξης εκπαιδεύσεως».
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κοιτάξτε, τα ρίχνουν στην εκπαίδευση. Σε όλα τα ερωτήματα λένε, μετά την εκπαίδευση μπορούν να γίνουν αυτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σωστά. Και το θεωρούν επουσιώδες.
Το ίδιο κάνουν στην παραμετροποίηση του συστήματος, όπου λένε πάλι ότι η συγκεκριμένη απομείωση έχει εκκρεμότητες που θεωρήθηκαν μη επουσιώδεις. Μάλιστα, αυτό το υπογράφει ο Ελευθέριος Λόλος, Ταξίαρχος, και μάλιστα το επικυρώνει ο κ. Σουπιώνης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Ταξίαρχος, και εδώ φαίνεται ότι τουλάχιστον στις δικές σας επιστολές που ευτυχώς δεν είναι non paper και είναι επιστολή πρωτοκολλημένη, η απάντηση της Επιτροπής Παραλαβής, εγώ πιστεύω εκ του πονηρού και το καταθέτω μετά παρρησίας, κύριε Πρόεδρε, ότι προσπαθούν να αποφύγουν το σκόπελο, να ελεγχθεί από τον Υπουργό ή από τον οποιονδήποτε μετά Υπουργό, από τον κ. Μαρκογιάννακη, το θέμα της παραλαβής του C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι και δική μου εντύπωση, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, κύριε Πρόεδρε, εδώ έχουμε ένα σοβαρό θέμα. Ότι ουσιαστικά με έγγραφο μεταγενέστερο του αιτήματος του Υπουργού, έρχεται η Επιτροπή να ακυρώσει ουσιαστικά τα αιτήματα κρατώντας για τον εαυτό της το δικαίωμα της οριστικής και τελικής παραλαβής. Επ’ αυτού θέλω να ρωτήσω το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή αναφέρθηκε ο κ. Λόλος, προσωπικά, κύριε Υπουργέ, μου κάνει μεγάλη εντύπωση ο κ. Λόλος να παραλαμβάνει ως Πρόεδρος της Επιτροπής, και, αν δεν κάνω λάθος, και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφορικής, να μην παραλαμβάνει το ίδιο σύστημα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ποιο ίδιο σύστημα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ίδιο πρόσωπο ως Πρόεδρος της Επιτροπής παραλαμβάνει και ως διευθυντής, αρνείται να παραλάβει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μισό λεπτό παρακαλώ. Εγώ αναφέρομαι στην επιστολή με θέμα «Διευκρινίσεις επί του τελικού πρωτοκόλλου παραλαβής προμήθειας C4I» που απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Τεχνικών και στα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής με υπογραφή του κ. Λόλου και εν συνεχεία επικύρωση του κ. Σουπιώνη, που απαντούν στο non paper, που ευτυχώς πρωτοκολλήθηκε, του Υπουργού, του μάρτυρα. Δηλαδή, ουσιαστικά δηλώνουν ότι κάνουν μόνοι τους και παρά την άρνηση του Υπουργού, τελική παραλαβή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα ήθελα να σας πω το εξής. Το λάθος της συμβάσεως, ξέρετε ποιο είναι; Ότι αφήνουν τελείως στην υποκειμενική κρίση εκείνου που θα πάει να παραλάβει το σύστημα ή το υποσύστημα, ποιες ελλείψεις ή αποκλίσεις μπορούν να θεωρηθούν ουσιώδεις ή επουσιώδεις ή που καθιστούν μη λειτουργικό το σύστημα ή λειτουργικό. Η σύμβαση δεν έχει βάλει κάποιο όριο, κάτι που να είναι αντικειμενικό μετράρι στην εκτίμηση την οποία θα κάνουν. Δηλαδή, υποκειμενικά εκτιμούν τα πάντα και αφήνουν μία απίστευτη άπλα σε αυτούς οι οποίοι κάνουν την παραλαβή. Εμένα με εντυπωσίασε. Όταν δηλαδή είδα την απάντηση ότι εκτιμήσαμε πως η μη δοκιμή φορτίου, που είναι βασικό, είναι επουσιώδης απόκλιση, που δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του συστήματος, μου φάνηκε περίεργο και δυσανασχέτησα. Γι’ αυτό το λόγο τους είπα να τελειώσουμε ταχύτατα την εκπαίδευση, γιατί η σύμβαση λέει –δεν το έχετε προσέξει- ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδοχής του συστήματος C4I δεν θα έχει γίνει όταν επιτευχθούν όλα τα ακόλουθα, σελίδα 31 της σύμβασης, ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και οι χρήστες έχουν αποκτήσει βεβαίωση εκπαίδευσης για τη λειτουργία των υποσυστημάτων.
(PE)
(ML)
Προσέξτε, εάν δεν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, δεν θεωρείται ότι τελείωσε διαδικασία αποδοχής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιες ημερομηνίες είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτή είναι του Βύρωνα Πολύδωρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε, όμως, την τροποποίηση της 8ης Δεκεμβρίου του 2006, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτή είναι του 2007, έχουμε του 2008…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, λοιπόν, το τεύχος απαιτήσεων του 2006 δεν ισχύει.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κοιτάξτε, όταν έγινε η διαδικασία αποδοχής, έγινε μετά την υπογραφή αυτής της Συμβάσεως η οποία, σας λέω, έχει γίνει το Σεπτέμβριο του 2007.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Συμφωνώ σ’ αυτό. Όμως, έρχεστε εσείς τώρα, ως Υπουργός, και ξεκάθαρα λέτε για την παραμετροποίηση τα εξής: «Ο προμηθευτής ολοκλήρωσε το έργο παραμετροποίησης με τρόπο που καθιστά το σύστημα έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση;». Ρωτάτε, γνωρίζετε και τους υποδεικνύετε ότι προς επιχειρησιακή χρήση δεν είναι έτοιμο το σύστημα. Οι υπηρεσίες, εν συνεχεία, μετά την επιστολή του Υπουργού αναλαμβάνουν την ευθύνη και λένε: «Εμείς το θεωρούμε μη ουσιώδες».
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Διότι, εάν με είχατε καλέσει ένα μήνα πιο μπροστά, πριν καλέσετε εδώ τον κ. Λώλο και τον κάθε Λώλο, θα του θέτατε υπ’ όψιν αυτό το έγγραφο και θα του λέγατε: «Είναι επουσιώδης απόκλιση, δεν καθιστά το σύστημα μη λειτουργικό το γεγονός ότι δεν έχει γίνει η παραμετροποίηση και προπάντων η δοκιμή φορτίου στα χίλια διακόσια ή έστω στα εξακόσια άτομα; Τώρα, μπορείτε να τον ξανακαλέσετε και να τον ρωτήσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τον καλέσει η κυρία Νικολακέα, διότι είναι μη πολιτικό πρόσωπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Γιατί εσείς δεν θα τον καλέσετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς εξετάζουμε, κατ’ αρχήν, τις ευθύνες πολιτικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ακούστε με. Εγώ ως πολιτικός, χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά έχοντας τη μύγα και τη σκέψη στο μυαλό μου μήπως μας βγει κάποιο πρόβλημα, τι έκανα; Για τη μεν διαδικασία της δοκιμής του φόρτου, για να δούμε τι γίνεται, το κατέβασα μόνος μου, διότι θυμήθηκα το «short lake», όπου από τους εκατόν πενήντα χρήστες, μόλις πήγαμε στους πενήντα, έπεσε. Λέω: «Τι γίνεται εδώ; Το να έχουμε τους εξακόσιους, κάτι γίνεται, αλλά θα είναι και στους εξακόσιους;». Μετά, φωνάζω το Ρηγογιάννη και του λέω: «Πες μου εδώ τι γίνεται». Με βοήθησε και συνέταξα αυτό το έγγραφο, γιατί βλέπετε ότι είναι και η ορολογία του τεχνική. Ζήτησα από τον Ρηγογιάννη, όπως σας είπα και χθες, μήπως θα μπορούσαμε να κάνω εγώ μία πραγματογνωμοσύνη, ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι 100% και μου είπε: «Δεν μπορώ, πρέπει να την κάνει η εταιρεία, διότι εγώ δουλεύω πλέον στην εταιρεία». Μου ζήτησε 1.000.000 ευρώ. Πού να τα βρω; Δεν είχα και οπότε έμεινα σ’ αυτό. Τους είπα, όμως, ότι «μόλις τελειώσει η εκπαίδευση, θα τα κάνουμε αυτά και μετά θα δούμε τι θα γίνει».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το κάνατε γραπτώς αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ποιο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «μόλις τελειώσει η εκπαίδευση».
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τους φώναξα στο γραφείο μου, τι άλλο να έκανα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ, διότι ο κ. Ρηγογιάννης ήρθε εδώ και μας κατέθεσε ότι παρ’ ότι ήταν τεχνικός σύμβουλος, στην αρχή με την Borders και εν συνεχεία του Υπουργείου, οι στρατηγοί…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Και εν συνεχεία, ξανά με την άλλη εταιρεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, σε άλλη εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Υπήρχε μία κόντρα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτός λέει, κύριε μάρτυς -και θέλω την άποψή σας πάνω σ’ αυτό το θέμα- ότι τον πέταγαν έξω οι στρατηγοί, δεν τον άφηναν να μπει μέσα. Δηλαδή, τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους δεν τον άφηναν!
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτό έγινε, όταν γίνονταν οι προδιαγραφές, που λέει: «Ήμουν στο Στρατόπεδο Φακίνου, που κάθονταν το βράδυ, έκοβαν και έραβαν και με είχαν απέξω και δεν με ρωτούσαν, παρά τα έκαναν μόνοι τους και σπανίως με φώναζαν». Εγώ, όμως, τι διαπίστωσα στην πορεία; Διαπίστωσα γενικώς μία κόντρα μεταξύ των τεχνικών συμβούλων και των ενστόλων. Οι ένστολοι θεωρούσαν ότι θέλουν να το τραβάνε οι τεχνικοί σύμβουλοι, για να αμείβονται, διότι απ’ αυτούς τους τεχνικούς συμβούλους οι περισσότεροι είναι της αγοράς και έλεγαν ότι «αυτοί θέλουν να το πάμε δέκα χρόνια ακόμα, για να πληρώνονται κάθε μήνα». Αυτό περίπου έλεγαν οι ένστολοι. Οι δε τεχνικοί σύμβουλοι θεωρούσαν για τους ενστόλους ότι δεν «σκαμπάζουν» τίποτα από αυτά και πως ό,τι λένε είναι εκτός πάσης πραγματικότητας. Υπήρχε μία οιονεί κόντρα. Εγώ δεν ήθελα να γίνεται αυτό. Απ’ ό,τι είπε και ο Καταβάτης, ήμουν ο μόνος που άκουγε τους τεχνικούς συμβούλους. Το έχει πει στην κατάθεσή του και το είδα προχθές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Πράγματι, δεν τους πληρώναμε για τα μαύρα τους μάτια, τους πληρώναμε για να μας δίνουν κατευθύνσεις. Επαναλαμβάνω ότι ήταν δύο-τρεις οι οποίοι ήταν άριστοι, όπως ήταν ο Ρηγογιάννης, ο Πανάγου και κάποιοι άλλοι. Ήταν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι ήταν σε ορισμένο αντικείμενο, δεν ήταν ανάγκη να τα ξέρουν όλα. Ο Ρηγογιάννης ήταν στην πληροφορική, που ήταν το δύσκολο κομμάτι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς, μετά από αυτό και την απάντηση που σας δίνουν, όπου ουσιαστικά ο υφιστάμενος έρχεται και λέει ότι «εγώ αμφισβητώ την εντολή του Υπουργού μου και το θεωρώ μη επουσιώδες, δεν το παραλαμβάνω…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, δεν αμφισβήτησε την εντολή μου, έδωσε κάποια εξήγηση. Άλλο θέμα εάν τη θεωρώ εγώ ικανοποιητική ή όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέει ότι «είναι μη επουσιώδες». Άρα, εάν ισχύει αυτό που λέει αυτός, έχει παραληφθεί το σύστημα. Εσείς είχατε δικαίωμα μετά και με ποια διαδικασία να επανέλθετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εγώ δεν είχα βάλει υπογραφή, κύριε συνάδελφε. Από κάτω λέει «εγκρίνεται», εάν δείτε την απόφαση. Μου έστειλαν σχέδιο εμένα για να το υπογράψω και από κάτω λέει «Αθήνα, τάδε, εγκρίνεται, ο Υπουργός». Εκεί, λοιπόν, υπογραφή δεν υπάρχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε αυτό το ανυπόγραφο έγγραφο;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Βεβαίως το έχω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορείτε να μας το δώσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τώρα, δεν το έχω μαζί μου, θα το φέρω όμως αύριο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι σημαντικό έγγραφο, διότι εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Ισχυρίζονται με βάση αυτά, τα δικά τους έγγραφα, ότι η οριστική παραλαβή έχει γίνει και έχει γίνει, διότι δεν απαιτείται υπογραφή Υπουργού από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επισημάνσεις περί ουσιώδους διαφοράς. Εάν υπάρχει σχέδιο…
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Βεβαίως, υπάρχει σχέδιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …το οποίο εσείς δεν έχετε υπογράψει, αυτό θα μας βοηθήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Όχι, μόνο σχέδιο, αλλά και ένα ενημερωτικό το οποίο έχω στα χέρια μου που ο κ. Φλίρης, ο Ταξίαρχος των οικονομικών, λέει το ιστορικό, πότε καταβλήθηκαν χρήματα, πότε έδωσαν εγγυητικές επιστολές και βήμα-βήμα φθάνουμε «την τάδε ημερομηνία υπεβλήθη στον Υπουργό σχέδιο αποφάσεως για υπογραφή εγκρίσεως της παραλαβής και δεν έχει υπογραφεί ακόμα».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα παρακαλούσα να μας τα δώσετε, γιατί είναι πολύ σημαντικά. Εμείς δεν τα έχουμε αυτά.
Θέλω να σας ρωτήσω για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Εδώ υπάρχει ένα θέμα το οποίο βεβαίως έχει να κάνει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διότι ουσιαστικά η Σύμβαση αυτή υπεγράφη από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών που έχει μία τεράστια εμπειρία στα θέματα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, απ’ ό,τι προέκυψε από τις καταθέσεις, πλην του κ. Τρεπεκλή, ο οποίος δεν θυμάται τίποτα και ο οποίος δεν είχε να μας καταθέσει τη σύμβαση των αντισταθμιστικών και θα την έστελνε και κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο θέλω να σημειωθεί από τη Γραμματεία της Επιτροπής να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που έχουμε….
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν χρειάζεται να πάτε στον Τρεπεκλή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας την στείλει, ο κ. Τρεπεκλής.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Μπορείτε να πάτε στη ΔΑΟΑ. Υπάρχει παράρτημα στη Σύμβαση που αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά το συγκεκριμένο παράρτημα έχει παραμείνει στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Και ο κ. Βασιλάκος δεσμεύτηκε ότι θα μας το στείλει και δεν το έχουμε πάρει μέχρι σήμερα.
Υπάρχει, λοιπόν θέμα με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που διαπραγματεύτηκε η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών 357.000.000 ακόμα για το C4I με δείκτη 10, υψηλής τεχνολογίας, που αφορά τα αντισταθμιστικά. Αυτά, μετά, με τη Σύμβαση Πολύδωρα, πέρασαν στο Υπουργείο που δεν είχε ουδεμία αρμοδιότητα και εμπειρία. Το καταθέτω σαν αίτημα και ρωτώ τον κύριο μάρτυρα το εξής: Δεν έχω την απαίτηση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και εσείς να γνωρίζετε το θέμα των αντισταθμιστικών, λέω όμως ότι προβλέπεται τα αντισταθμιστικά ωφελήματα να βοηθήσουν την εγχώρια βιομηχανία για την εσωτερική προστιθέμενη αξία, το 35%. Απ’ ό,τι εσείς γνωρίζετε, τα αντισταθμιστικά του C4I αντιπροσώπευαν την εσωτερική εγχώρια αξία ή ήταν υπεργολάβοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κατ’ αρχήν, όσον αφορά την αρχική Σύμβαση, κύριε συνάδελφε, απ’ ό,τι με πληροφόρησαν, διότι ορθώς λέτε ότι τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το 97% ήταν υποκατασκευστικό έργο. Δηλαδή, υποχρεούτο η SAIC να δώσει σε ελληνικές εταιρείες έργο το οποίο αντιστοιχούσε στο 97% των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παράνομο πράγμα αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Δεν ξέρω εάν είναι νόμιμο ή παράνομο, βλέπω ότι τα ξέρετε καλύτερα εσείς από εμάς.
Ποιες ήταν αυτές οι εταιρείες; Ήταν η SIEMENS HELLAS και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι εδώ ισχύει η παροιμία που λένε στο χωριό μου -μπορεί να την ξέρει ο κ. Βαλυράκης- «χύθηκε το λάδι μας και μπήκε στο πιθάρι μας». Είναι ωραία αυτή η παροιμία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ναι, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.
Είναι, λοιπόν, «Πουλιάδης», «Altec», «ΔΙΕΚΑΤ». Αυτοί είναι οι οποίοι συμμετείχαν στη SIEMENS HELLAS, η οποία θεωρείται ελληνική εταιρεία. Για το άλλο 3%, δεν μπορώ να σας πω, δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατά διαβολική τύχη όμως η ΔΙΕΚΑΤ και η SIEMENS HELLAS ήταν εκείνες οι οποίες μοίραζαν και τις μίζες. Γι’ αυτό σας ρωτώ για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Εσείς μέχρι που φύγατε την πρώτη φορά από το Υπουργείο, δεν είχατε καμία σχέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Καμία σχέση. Ούτε, όμως, και τη δεύτερη, διότι εν τω μεταξύ είχε παρεμβληθεί η Υπουργία του κ. Πολύδωρα, επί της οποίας έγινε η τροποποίηση της Σύμβασης και όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες, να μεταφερθεί πλέον το έργο στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το μόνο, το οποίο απέμεινε, ήταν ότι οι έννομες σχέσεις οι οποίες εδημιουργούντο από την πρόοδο του έργου ή από τη Σύμβαση, ερυθμίζοντο από το Προεδρικό Διάταγμα 284/1989.
(XA)