Υπουργείο Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης: Δάνεια μόνο με συγχώνευση ή εξαγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Kontra, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν.
Άδωνις Γεωργιάδης: “Μικρομεσαίοι με 2 – 3 υπάλληλους, δεν υπάρχουν στην Ευρώπη (ψέματα). Θα συγχωνευθούν (ή θα κλείσουν)”
Ψηφίσατε Λουδοβίκο και κυβερνά ως Λουδοβίκος #ΝΔ_θελατε #Kontra24 pic.twitter.com/MQfVzXzGs3
— avgerinosx (@avgerinosx) September 21, 2021
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν». Με αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε την πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα με τη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων με τις μεγάλες.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης επεκτάθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα, με φοροαπαλλαγές», ενώ πρόσθεσε πως οι μικρομεσαίοι «μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».
Η αντίδραση των κομμάτων
Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι το λουκέτο
Κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη τακτική, οδηγεί τις επιχειρήσεις στο λουκέτο.
«Η κυβέρνηση να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν», επισημαίνει.
«Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του εμφάνιση χτες βράδυ αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: το λουκέτο», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.
«Πιο συγκεκριμένα», προσθέτει, «ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η συγχώνευσή τους. Αλλιώς θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τη δανειακή χρηματοδότηση και θα οδηγηθούν στο οριστικό κλείσιμο».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, ο κρίσιμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα, είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης», δηλώνει.
Υπογραμμίζει επίσης ότι, «ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια. Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό».
Συμπληρώνει ακόμη ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη», καταλήγει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΚΚΕ
«Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός να επιχείρησαν να εμφανιστούν ως σωτήρες της “μεσαίας τάξης” και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ, όμως, “πριν αλέκτορα φωνήσαι…”, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης φρόντισε να ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και να ξεκαθαρίσει ότι ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Κυβέρνηση και ΕΕ, συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν ως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό, επομένως θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ’ αυτών και όχι όσες απασχολούν 1, 2 ή και 3 εργαζόμενους.
Οι τελευταίες ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμμένου ανταγωνισμού. Προς το παρόν, ο Υπουργός τις προτρέπει, εμμέσως πλην σαφώς, να βολευτούν με τα μικροποσά που χαρίστηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι και αυτά χορηγήθηκαν εξαρχής για να καλυφθεί μέρος των ζημιών και των χρεών που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του.
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι για τους λίγους και θα χτιστεί και πάλι στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι στον εκβιαστικό μονόδρομο των χρεών και των συγχωνεύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν το δικό τους δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά, δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και των σύγχρονων αναγκών».
Τούρκοι αγόρασαν την ελληνική εταιρεία «Καλλιμάνης»
Οι Τούρκοι αγόρασαν την μέχρι πρότινος ελληνική εταιρεία «Καλλιμάνης»!
Οι Τούρκοι αγόρασαν την μέχρι πρότινος ελληνική εταιρεία «Καλλιμάνης»!
Οι Τούρκοι και πιο συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία Dardanel αγόρασε και τυπικά την (πρώην πλέον) ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων θαλασσινών «Καλλιμάνης», σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.
Σχετική απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από την Τουρκία, Dardanel. Η εταιρεία, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, συμφώνησε με τις τράπεζες να πληρώσει 6 εκατ. ευρώ για δάνεια 62,3 εκατ. ευρώ που έχει η ελληνική εταιρεία.