Κόκκινη γραμμή από τον Καραμανλή!
Δριμύ «κατηγορώ» του πρώην πρωθυπουργού για τις υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά. Επίθεση σε Σημίτη και μήνυμα σε Μητσοτάκη
Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή δημιουργεί ήδη αποτελέσματα στην πολιτική σκακιέρα γενικότερα αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Πολλαπλά τα μηνύματα και με πολλούς αποδέκτες. Πέρα από την απάντηση στον Σημίτη, ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου αλλά και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο και τη μελλοντική δυναμική του ως καταλύτη εξελίξεων. Η παρέμβαση-απάντηση Καραμανλή σε όσα αδιανόητα υποστηρίζει ο «πρωθυπουργός των Ιμίων» ήρθε ως απάντηση σε όσους ανέμεναν την ενεργοποίησή του ως όχημα για να εκφράσουν κι αυτοί την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.
Ο Κώστας Καραμανλής απαντά και αποδομεί ένα ένα όσα υποστηρίζει ο Σημίτης, ενώ τονίζει τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική του στην Ελλάδα: «Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται, μάλιστα, ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι για να “επιλύσουμε” και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι’ αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να “επιλύσει” το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας -που το Ελσίνκι έκανε “πακέτο” με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις- με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία!»
Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, καθώς η Τουρκία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι της Ελλάδας και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυτή την ιδιότυπη υποχωρητική στάση, του καλού και προβλέψιμου παιδιού, είναι αποτέλεσμα και της υπερσυγκέντρωσης «ανθρώπων του Σημίτη» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η διακυβέρνηση με τις ευλογίες Σημίτη και τις συμβουλές όλου του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ που έχει εγκαταστήσει στο Μαξίμου και στα υπουργεία δημιουργεί πρόβλημα.
Αυτή η παρέμβαση λειτούργησε ως «καμπανάκι» και για πολλούς μέσα στο κυβερνών κόμμα που έψαχναν έναν τρόπο προκειμένου να αντιδράσουν. Βουλευτές και στελέχη από την πρώτη στιγμή άρχισαν να εκφράζουν την αγωνία τους για τα εθνικά μας θέματα. Βουλευτές κάθε επιρροής, καθώς δεν πέρασε απαρατήρητη και η θετική αναφορά Καραμανλή στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Η τελευταία παράγραφος της δήλωσης Καραμανλή είναι ένα σαφές μήνυμα-προειδοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».