Ο Ντόναλτ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας. Οι δηλώσεις του ελάχιστα καθησυχάζουν, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να κηρύξει την Κίνα «χειραγωγό νομίσματος» και την απάντηση της Κίνας που αναστέλλει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Μπορεί ο Τραμπ να πανηγυρίζει, με τουίτ, για την επιστροφή κεφαλαίων και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ωστόσο οι πολιτικές του απειλούν και άλλες οικονομίες πέρα από την αμερικανική.
Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επισημαίνει ότι πλήττεται η παγκόσμια οικονομία και ζητά από όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μια περαιτέρω κλιμάκωση απλά θα κάνει ζημιά» προειδοποίησε.
Στη Γερμανία οι επιπτώσεις είναι, ήδη, ορατές.
Η βιομηχανική παραγωγή, στυλοβάτης της γερμανικής οικονομίας, διανύει την χειρότερη χρονιά της τελευταίας επταετίας. Με το επιχειρηματικό κλίμα να επιδεινώνεται, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απειλείται ακόμα και με ύφεση.
Το σύνολο της Ευρωζώνης υφίσταται τις συνέπειες, καθώς η Κίνα χάνει τη δυναμική της ανάπτυξης που τροφοδοτούσε και την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Μετά την τελευταία υποτίμηση, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει εξαντλήσει ένα ακόμα «όπλο». Στην προσπάθεια να περιοριστούν η τραπεζική δραστηριότητα εκτός συστήματος (στις επονομαζόμενες «γκρίζες τράπεζες») και τα «ανοίγματα» του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση της Κίνας επιλέγει να κατεβάσει ρυθμούς, με την ανάπτυξη να προβλέπεται για φέτος οριακά πάνω από 6%.
Το ντόμινο έχει φτάσει ήδη στην γειτονιά μας. Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία (οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης) καταγράφουν επιβράδυνση των οικονομιών τους και παρασύρουν προς τα κάτω την ανάπτυξη στο σύνολο της νομισματικής ένωσης.
Για την Ελλάδα είναι θέμα χρόνου. Η εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά, για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, είναι άμεση. Το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης για διπλασιασμό των ρυθμών ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υλοποιηθεί σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον.
Ακόμα και η Μέση Ανατολή, όπου στρέφεται το τελευταίο διάστημα η κυβερνητική προσπάθεια για αναζήτηση επενδύσεων, δεν έχει μείνει αλώβητη. Οι πλέον πρόσφατες προβλέψεις καταλήγουν σε επιβράδυνση κατά 1,5% το 2019, κατόπιν ανάπτυξης 1,8% το 2018. Αιτίες για αυτήν την εξέλιξη είναι πρωτίστως η χαμηλή παραγωγή πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες της.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=md61yoP2L7Q&w=711&h=400]
.
euronews