«Η πατρίδα βγαίνει από μία μακρόχρονη κρίση και αποτελεί νησίδα ασφαλείας σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τη δεδομένη
δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.
Στη συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία, καθώς και την κρίση στην Ουκρανία.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε τους κινδύνους από την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την πολιτική και διπλωματική επίλυση, που στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε για τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας στηρίζει τις δράσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της Συμμαχίας, ενώ το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας.
Σημείωσε ότι με τον πρωθυπουργό μίλησαν για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Υποστήριξε ότι οι δράσεις της Ρωσίας είναι εκτός διεθνούς νομιότητας ενώ το ISIS απειλεί τη διεθνή ασφάλεια.
«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, που έκλεισε, λέγοντας ότι παρέστη σε άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και εντυπωσιάστηκε από τα όσα είδε.
Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στη συνέχεια, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και ερωτηθείς για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Παράλληλα, κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.
Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.