Η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα συγχέει (σκοπίμως ή από ανοησία άραγε;)
το ξεπούλημα με τις ανταγωνιστικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Ιωάννης Κόντος
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σε προηγούμενο σημείωμα μου που δημοσιεύτηκε στις 24-6-14 στην τόσο φιλόξενηOlympia αναφέρθηκα στο τεχνικό θέμα της απειλής της ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας από την ιδιωτικοποίση έστω και μέρους της ΔΕΗ.
Μετά από μία εβδομάδα σχεδόν, δεν είδα σχολιαστή της κατεστημένης δημοσιογραφίας να έχει ασχοληθεί με το θέμα. Διερωτώμαι αν πρόκειται για ανεπάρκεια ή για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Σήμερα αποκαλύπτω τον παραπλανητικό τρόπο που αναπτύσσουν τα επιχειρηματά τους οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρικτές του ξεπουλήματος της «Μικρής ΔΕΗ» με συνακόλουθο ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ κάποιων από εμάς να αγοράζουν ενέργεια από συγκεκριμένους ιδιώτες.
Συνήθως προβάλλουν τον εξής ΠΑΡΑΛΟΓΟ και ΑΙΟΛΟ συλλογισμό:
«Η ανάπτυξη προωθείται με τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Στον τομέα της ενέργειας υπάρχει το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός πρέπει να ΠΩΛΗΘΕΙ το κρατικό μερίδιο της ΔΕΗ.
Άρα η πώληση αυτή είναι μια επένδυση υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης.»
Και ιδού πως διαλύεται λογικά ο προπαγανδιστικός αυτός παραλογισμός:
- Η σύγχυση που δημιουργείται είναι μεταξύ του «επενδύω» σε δική μου επιχείρηση και του «αγοράζω» υποτιμημένη μια επιχείρηση που οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν χρηματοδοτήσει με το υστέρημά τους.
- Το κράτος κατέχει μόνο μερίδιο της ΔΕΗ άρα ψευδώς αποκαλείται η ΔΕΗ κρατικό μονοπώλειο.
- Αφού υπάρχουν τόσοι πρόθυμοι επενδυτές γιατί δεν αγοράζουν από το χρηματιστήριο μετοχές της ΔΕΗ ώστε να ανέβει και η τιμή της προς όφελος και του περιβόητου «δημοσίου συμφέροντος»;
- Προπαγανδίζεται ότι οι επενδυτές είναι «αγγελικοί» και η διευκόλυνσή τους είναι προς το «δημόσιο συμφέρον ενώ αποκρύπτεται ότι κάποιοι από αυτούς διώκονται ήδη για κλοπή δημοσίου χρήματος.
- Αν εμποδίζονται οι αγγελικοί επενδυτές να δημιουργήσουν ένα δικό τους σταθμό παραγωγής ή δίκτυο διανομής ενέργειας ανταγωνιστικό προς την ΔΕΗ ας ζητήσουν την άρση των εμποδίων αυτών αντί του ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ.
- Τι είδους ελεύθερη οικονομία είναι αυτή που υποχρεώνει Έλληνες φορολογούμενους να αγοράζουν ενέργεια από συγκεκριμένους ιδιώτες;
- Ποιος θα αποζημιώσει τους φορολογούμενους πολίτες που θα χάσουν μέρος της δημόσιας περιουσίας τους με το ξεπούλημα της «Μικρής ΔΕΗ» ;
- Πόσο είναι προς το δημόσιο συμφέρον να καταλήξει ενδεχομένως η «Μικρή ΔΕΗ» στα χέρια «επενδυτών» από εχθρικές χώρες;
- Με ποιο δικαίωμα πωλείται (ενδεχομένως και παραμεθόρια) δημόσια γη που φιλοξενεί εγκαταστάσεις τις ΔΕΗ σε αγνώστου εθνικότητας «επενδυτές»;