ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ – Πρωταθλήτρια και πάλι η Ελλάδα στην κατανάλωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Posted by dentnews

από το www.esac.ua.ac.be

Πόσο καταναλώνει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα καταγράφει την κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω της βάσης δεδομένων που διαθέτει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για την επιτήρηση της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, καταγράφοντας δεδομένα πωλήσεων μέσω φαρμακευτικών Εταιρειών και φαρμακαποθηκών. Η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιστοιχεί σε ποσοστό > 80% της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών. Μετά το 2004 είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε συνολική και εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών, με σταδιακή αύξηση από το 1997 (25.06 DID) έως το 2005 (34.73 DID). Τα κυρίως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά είναι οι μακρολίδες (29% της συνολικής κατανάλωσης), οι κεφαλοσπορίνες (22%) και οι πενικιλλίνες (25%) κυρίως με τη μορφή της αμοξυκιλλίνης και αμοξυκιλλίνηςκλαβουλανικού

 

Πόσο καταναλώνει η υπόλοιπη Ευρώπη;

Αν η χρήση αντιβιοτικών εκτός του νοσοκομείου στην Ευρώπη εκφραστεί σε αριθμό ημερησίων δόσεων ανά 1000 κατοίκους (DID), οι χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης σημειώνουν την υψηλότερη κατανάλωση (κόκκινο), ενώ η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλότερη στη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία (πράσινο, βλέπε εικόνα). Το Βέλγιο κατέχει την 5η θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τη χρήση σε DID, ενώ η Ελλάδα την 1η μετά το 2005, ενώ ο αριθμός συσκευασιών ανά 1000 κατοίκους ημερησίως (PID) έχει μειωθεί στο Βέλγιο κατά 6% ετησίως κατά μέσο όρο από την έναρξη των εκστρατειών ενημέρωσης τη χειμερινή περίοδο 2000-2001. 

 

Τι είναι το ESAC;

ESAC είναι τα αρχικά του Eυρωπαϊκού Δικτύου Επιτήρησης της Κατανάλωσης Αντιμικροβιακών (European Surveillance of Antimicrobial Consumption). Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Συμμετέχουν σε αυτό 34 χώρες, μεταξύ των οποίων και τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης). Κάθε χώρα έχει το δικό της δίκτυο εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη χρήση φαρμάκων για  τη θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια (αντιβιοτικά), ιούς (αντιικά) και μύκητες (αντιμυκητισιακά). Το ESAC χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στη Στοκχόλμη, Σουηδία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ