Ίσως να είναι συνωνυμία. Όπως η συμπτωματική του εμπλοκή στο θέμα της Proton που όπως ομολόγησε ο ίδιος, δεν το έκανε για να σώσει τον Λαυρεντιάδη αλλά την επόμενη διοίκηση!! (Ομολογία σκανδάλου από τον Βενιζέλο: Δεν τα έδωσα στον Λαυρεντιάδη, αλλά “στους δικούς μας”!!)
του Κώστα Βαξεβάνη
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο φιγουράρει για πρώτη φορά στο πόθεν έσχες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκτός από τις αστρονομικές καταθέσεις στο σύνολο σχεδόν των Τραπεζών της Ελλάδας και την τεράστια ακίνητη περιουσία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει καταθέσεις στην HSBC.
Την Τράπεζα δηλαδή από την οποία προέρχεται η λίστα Λαγκάρντ. Ο Βενιζέλος έχει τρεις συνολικά λογαριασμούς οι οποίοι δεν φαίνονταν σε προηγούμενο πόθεν έσχες. Ο ένας
λογαριασμός έχει 1.082,31 ευρώ, ο δεύτερος 45.000 ευρώ και ο τρίτος 43.894 λίρες Αγγλίας.
Το 2009 ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσεις στην ΗSBC. Δηλώνει ότι έχει καταθέσεις το 2011 αφού δηλαδή έχει παραλάβει στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ με καταθέτες στην HSBC.
Δεν γίνεται αναφορά αν πρόκειται για την HSBC της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός, πως ένας υπουργός που χειρίστηκε την λίστα Λαγκάρντ, δεν ήξερε ποιος την παρέλαβε απ” τον ίδιο και βέβαια δεν αξιοποίησε το περιεχόμενό της, ότι έχει καταθέσεις στην ίδια Τράπεζα.
Είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής να δώσει εντολή να ελεγχθεί επιτέλους όχι το «έσχες» αλλά το «πόθεν» των εκατομμυριούχων ελλήνων βουλευτών για να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων όσων με τα εκατομμύρια τους στις Τράπεζες παίρνουν αποφάσεις λιτότητας για τον ελληνικό λαό.
Είναι θέμα ηθικής τάξης αλλά και ουσίας να απαντήσει ο κύριος Βενιζέλος σε ποια HSBC έχει τις καταθέσεις του. Μέχρι τότε, υπάρχει κίνδυνος, ο καθένας να υποθέτει, πως κάποιοι ως τώρα αρνούνται να ελέγξουν τη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της HSBC φοβούμενοι πως έτσι δημιουργούν προηγούμενο ελέγχων στην συγκεκριμένη Τράπεζα. Και πριν απαντήσει ο κύριος Βενιζέλος, καλό είναι να απαντήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής. Να τελειώνει το παραμύθι του «Πόθεν Έσχες» και να αρχίσει δειγματοληπτικά έστω ο έλεγχός του.