Αυτό προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης σήμερα το πρωϊ στην τηλεοπτική εκπομπή των δημοσιογράφων κ.κ. Χασαπόπουλου και Αναγνωστάκη στο MEGA.
Συγκεκριμένα προανήγγειλε πως μετά την λήψη της δόσης από την τρόϊκα και αμέσως από τις αρχές του 2013, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με ριζικές αλλαγές στους θεσμούς και κυρίως στο Σύνταγμα της χώρας. Υποστήριξε δε ότι…. η Βουλή, ως Λαϊκή Αντιπροσωπεία, θα πρέπει να αποκτήσει μια ευθεία επαφή με το λαό και ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η λειτουργία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.λ.π..
Με αυτά που προανήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης, ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη του δημοσίου διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της Ελλάδας και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους.
Εκείνο που θα πρέπει αμέσως να αρχίσει να απασχολεί ολόκληρο το λαό είναι τι είδους κατεύθυνση θα λάβει η αναθεώρηση του Συντάγματος ή αν θα πρέπει να πάμε σε Ριζική Αλλαγή του Συντάγματος όχι από πολιτικούς, αλλά από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, όπως υποστηρίζει η κίνηση πολιτών ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο νυν πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έδωσε σε ανύποπτο χρόνο στη δημοσιότητα (Ιούλιο 2011) 31 προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος τις οποίες είχαμε επισημάνει με σχετική ανάρτησή μας (Νέο πολίτευμα εισάγει η ΝΔ.) και τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε. Αν γίνουν αυτές οι αλλαγές και μάλιστα όλες, τότε έχει καλώς, αν όμως γίνουν κάποιες ανώδυνες για το πολιτικό σύστημα αλλαγές ή αλλαγές σύμφωνα με τις εντολές της τρόϊκας και της Γερμανίας, τότε είμαστε χαμένοι.
Επομένως, το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους και θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στο δημόσιο διάλογο που ανοίχτηκε ήδη.
Το Σύνταγμα είναι Λαϊκό Συμβόλαιο και πρέπει να γίνει από το λαό. Είναι το καταστατικό του κράτους και αφορά τις ίδιες τις ζωές μας.
Πέτρος Χασάπης