Αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία θα γίνει το 7ο πλουσιότερο μέλος της ΕΕ!
Απανωτά εγκεφαλικά έπαθαν οι «σκληροί» αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ακούγοντας τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η περιφέρεια ανεξαρτητοποιηθεί, τότε θα γίνει το έβδομο πλουσιότερο μέλος της ΕΕ, σε σχέση με τον κατά κεφαλήν πλούτο.
Αυτή η δήλωση ήρθε δυο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας.
“Όσον αφορά τον πληθυσμό, θα ήμασταν εντός του μέσου όρου, σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ είναι μικρότερες πληθυσμιακά σε σχέση με την Καταλονία”, δήλωσε ο Μας. “Αν η Καταλονία είχε το κράτος της, σήμερα θα ήταν, με τη δημιουργία του πλούτου ανά κάτοικο, η έβδομη χώρα της ΕΕ: υπάρχουν 27 χώρες, θα ήμασταν η έβδομη”, τόνισε μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE. “Μεταξύ των εδαφών, θα ήμασταν ανάμεσα στα μικρά, το 22ο ή το 23ο”, πρόσθεσε.
Ο Αρτούρ Μας, που βρίσκεται σε διένεξη με την ισπανική κυβέρνηση η οποία αρνείται να δώσει την αυξημένη δημοσιονομική αυτονομία που ζητεί η περιφέρειά του, προκήρυξε τις εκλογές αυτές ελπίζοντας ότι ο συνασπισμός του, το CiU, θα λάβει απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Σε περίπτωση νίκης, δεσμεύτηκε να διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους.
“Μπορούμε να υπερασπιστούμε την περιφέρειά μας, θα καταβάλουμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού μας ελλείμματος στο ισπανικό κράτος, καθώς 16 δισεκατομμύρια ευρώ παράγονται ετησίως στην Καταλονία, τα οποία φεύγουν από την Καταλονία και δεν ξαναγυρνούν”.
Η Καταλονία είναι η ισπανική περιφέρεια με το μεγαλύτερο χρέος, 22% του ΑΕΠ της, με χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα, και ζητεί από τη Μαδρίτη ένα “δημοσιονομικό σύμφωνο” που θα επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση την απευθείας συλλογή των φόρων. Όμοιο καθεστώς υπάρχει ήδη στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, δύο περιφέρειες που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το πιο υψηλό.
Η Καταλονία δηλώνει ότι πάσχει από ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που η Μαδρίτη αμφισβητεί, ενώ κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση πως ευθύνεται για τα χρηματοπιστωτικά της προβλήματα.