Κύκλωμα τεράστιας φοροδιαφυγής με όχημα τις εικονικές τιμές σε αγοραπωλησίες ακινήτων φαίνεται πως αποκαλύπτει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο «Καρούζος Gate», εμπλέκοντας τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
Στο 250 σελίδων πόρισμα του ΣΔΟΕ που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεΐμαράκη.
Αντίθετα, διαπιστώνεται φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από μη καταβολή φόρου εισοδήματος, μεταβίβασης και ΦΠΑ από τις εταιρείες των κυρίων Καρούζου και Ρέστη που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία δύο ακινήτων στη Γλυφάδα. Η συνολική φοροδιαφυγή, αναφέρει το Έθνος, φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 31,5 εκατ. ευρώ.
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ περιγράφει τη δράση εταιριών των δύο επιχειρηματιών με αφορμή έγγραφες καταγγελίες που έγιναν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2010 στην υπηρεσία για ύποπτες αγοραπωλησίες. Ειδικότερα, αναφέρει η εφημερίδα, το πόρισμα επικεντρώνεται στις εταιρείες Karouzos Development και Karouzos Construction του Ομίλου Καρούζου και την εταιρεία «Φαντομ» (πλάκα κάνεις; φάντομ;), με ΑΦΜ 998179409, συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη.
Οι δύο πρώτες εμφανίζονται να πουλάνε το 2008 τα δύο ακίνητα της Γλυφάδας στην εταιρεία «Φάντομ».
Στο πόρισμα, σύμφωνα με το «Έθνος», αποκαλύπτεται ένα πολύπλοκο πλέγμα φοροδιαφυγής με διάφορες υπεράκτιες εταιρείες και εικονικά συμφωνητικά. Για παράδειγμα, η εταιρεία «Φάντομ» έχει ως μέτοχο την Celltek Holding Ltd με έδρα την Λευκωσία. Με τη σειρά της μοναδικός μέτοχος Celltek είναι η Cuproliasion Limited με έδρα επίσης τη Λευκωσία. Το ΣΔΟΕ ζήτησε από την First Business Bank (που ανήκει στον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη) το άνοιγμα των λογαριασμών της Celltek Holdings Ltd. Σύμφωνα με την απάντηση της τράπεζας, δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών της κυπριακής εταιρείας εμφανίζονται μέλη της οικογένειας Ρέστη: Βίκτωρας Ρέστης (25%), Μπέλλα Ρέστη (25%), Κάτια Ρέστη (25%) και Κλαούντια Ρέστη (25%). Στο μετοχικό κεφάλαιο της Celltek εμφανίζεται και η επίσης κυπριακή εταιρεία Hakkasn, που επίσης ανήκει στον κ. Ρέστη.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την κομπίνα με τις αγοραπωλησίες ήταν η εξής: αρχικά οι εμπλεκόμενοι συνέτασσαν προσύμφωνο με την πραγματική αξία της αγοραπωλησίας του ακινήτου. Λίγο πριν την τελική αγορά του ακινήτου, το προσύμφωνο ακυρωνόταν και στο οριστικό συμβόλαιο αναγραφόταν -όπως συνηθίζεται- η αντικειμενική αξία του ακινήτου που ήταν πολύ μικρότερη της εμπορικής. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ένα από τα δύο ακίνητα -ένα οικόπεδο 705 τ.μ. στη Γλυφάδα, στη συμβολή των οδών Λαζάρη και Ζησιμοπούλου 6- η τιμή πώλησης στα χαρτιά (συμβόλαιο) ήταν 5.000.000 ευρώ. Όμως για την αγοραπωλησία η εταιρεία Φαντομ πήρε δάνειο ύψους 15.000.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, και ενέγραψε υποθήκη αξίας 18.000.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή πώλησης ήταν 20.000.000, δηλαδή υπήρξε φοροδιαφυγή (φόροι, ΦΠΑ, μεταβίβαση) για αξία 15.000.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ως στην εξώδικη επιστολή που έστειλε ο κ. Ζωγραφάκης, όπου μιλά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, αναφέρει ότι τις αποκαλύψεις για τις αγοραπωλησίες των δύο ακινήτων της Γλυφάδας και την φοροδιαφυγή έκανε ο κτηματομεσίτης Λιβανός. Στη συνέχεια, το ΣΔΟΕ ερεύνησε την υπόθεση καταλήγοντας στα παραπάνω στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της Φαντομ ενώ προχώρησε και σε δεσμεύσεις λογαριασμών του Καρούζου, της γυναίκας του Ρεβέκκας Σκαφτούρα καθώς και της εταιρείας Φαντομ και του νόμιμου εκπροσώπου της, Χρήστου Ρεκούμη. Με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ, η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά καταλόγισε πρόστιμα ύψους 31,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ για εικονικά φορολογικά στοιχεία σχετικά με την αγορά των ακινήτων από την Karouzos Construction.
Εις βάρος του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη εκκρεμεί και δικογραφία για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 20 Οκτ 2010 της οικονομικής εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.
L1 από ie