Ταμείο εξυπηρέτησης χρέους: Η «μαγική λύση»;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

0,,16119411 401,00

Ένα ειδικό ταμείο εξυπηρέτησης χρέους θα προσέφερε διέξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, εκτιμούν οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας. Η γερμανική κυβέρνηση διστάζει ακόμη.
Στη συζήτηση για την ευρω-κρίση δεν λείπουν οι τολμηρές προτάσεις: άλλος ευαγγελίζεται τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», άλλος προτιμά μία συνομοσπονδία κατά το ελβετικό μοντέλο, κάποιοι περιορίζονται σε μία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως έσχατη λύση, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα υψωθεί «τείχος προστασίας» που θα απωθήσει τους κερδοσκόπους.

Όμως ο Βόλφγκανγκ Φραντς, επικεφαλής του «συμβουλίου σοφών» της γερμανικής οικονομίας αντιτείνει ότι «δεν υπάρχει πιο θανάσιμο αμάρτημα για μία κεντρική τράπεζα από τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους».

Ποια η εναλλακτική λύση; Θεωρητικά το ευρωομόλογο, το οποίο όμως έχει απορρίψει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «όσο ζει, δεν πρόκειται να εκδοθούν ευρωομόλογα». Απομένει λοιπόν το ταμείο εξυπηρέτησης χρέους, το οποίο, σύμφωνα με τους Γερμανούς «σοφούς» της οικονομίας, μπορεί να λειτουργήσει ως εξής: Τα χρέη των κρατών-μελών που υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ τους θα διοχετευθούν σε ένα ειδικό ταμείο κοινής ευθύνης και θα καλυφθούν με ένα είδος πανευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές, η δε περίοδος αποπληρωμής θα φτάνει τα 20-25 χρόνια. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης: η λειτουργία του ταμείου θα ήταν χρονικά και ποσοτικά περιορισμένη, οπότε οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης δεν θα την έβλεπαν ως κατάχρηση της αλληλεγγύης τους προς τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.
«Ναι μεν, αλλά» στο ταμείο εξυπηρέτησης χρέους
0,,15788555 402,00Επιφυλάξεις για το ταμείο χρέους από τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ
Ακόμα και ο αυστηρός διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάϊντεμαν δεν απορρίπτει εξ΄αρχής το ταμείο χρέους, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που εκφράζει. Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ πιστεύει ότι «για να τολμήσει κανείς αυτήν τη περιπέτεια της κοινής ανάληψης χρέους πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για το αποτέλεσμα. Και θα αισθάνεται σίγουρος, μόνο αν έχει δικαίωμα άμεσου ελέγχου». Με άλλα λόγια: οι υπερχρεωμένες χώρες καλούνται να εκχωρήσουν τη δημοσιονομική αυτονομία τους σε υπερεθνικά ευρωπαϊκά όργανα- μία προοπτική στην οποία δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες μέχρι σήμερα.
Όμως οι πλουσιότερες χώρες επιμένουν, απαιτώντας συγκεκριμένες «ασφαλιστικές δικλείδες», όπως τονίζει ο επικεφαλής του συμβουλίου σοφών της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Φραντς: «Πρώτη διασφάλιση: κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει στο σύνταγμά της ένα ‘φρένο χρέους’. Η δεύτερη διασφάλιση είναι ότι η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα από μία αύξηση φορολογικών εσόδων σε εθνικό επίπεδο με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο εξυπηρέτησης χρέους».
Υπάρχει και μία τρίτη διασφάλιση, μάλλον διαμφισβητούμενη: εάν δεν πληρώσει ο οφειλέτης, θα αναγκαστεί να παραχωρήσει στο ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους ένα μέρος από τα αποθέματα χρυσού στα κρατικά θησαυροφυλάκια. Και αυτό γιατί οι χώρες που συμμετέχουν στο ταμείο θα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων χρυσού. Deutsche Welle
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/08/blog-post_4353.html

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ