www.olympia.gr

Το φιλότιμο μας, θηλιά στον λαιμό τους, όχι στον δικό μας. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Γλουτένη – Ο κρυφός δολοφόνος [1]

Posted by olympia spyr στο Ιουλίου 18, 2012

Γράφει ο Δημήτρης Μ.

Κατά την δεκαετία του ’20 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι ζώα που θρέφονταν με άσπρο αλεύρι, ανέπτυξαν σοβαρές νευρολογικές ασθένειες και πέθαναν. Το παράξενο είναι ότι για να λυθεί το πρόβλημα, αντί της απαγόρευσης δόθηκαν οδηγίες να εμπλουτισθεί το άσπρο αλεύρι με σίδηρο και λίγες βιταμίνες. Φευ όμως, το αποτέλεσμα ήταν «διαβήτης», «καρδιακές νόσοι» και «καρκίνος» για εκατομμύρια ανθρώπων. [1]

Υπεύθυνη για την δυσανεξία και τις προσκληθείσες αρρώστιες είναι η γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία, όσον αφορά τα άλευρα, ενυπάρχει στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και καμούτ, και σε μικρή ποσότητα στην βρώμη και στο ντίνγκελ. Η γλουτένη κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να «δένουν» καλύτερα στο μαγείρεμα. [2]

Περίπου το 10% του πληθυσμού έχει δυσανεξία στην γλουτένη, ενώ περίπου στο 1% είναι σοβαρής μορφής και ονομάζεται κοιλιοκάκη (στα αγγλικά: celiac sprue ή celiac disease) ή εντεροπάθεια εκ γλουτένης (στα αγγλικά: gluten enteropathy). Αυτά τα άτομα όταν καταναλώσουν γλουτένη αντιδρούν υπερβολικά με εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. [2]

 

Σε ένα άρθρο του αγγλικού ιατρικού περιοδικού New England Journal of Medicine, γίνεται αναφορά για 35 αρρώστιες που μπορεί να προκληθούν τρώγοντας γλουτένη. Μερικά από τα συμπτώματα είναι: αρθρίτιδα, ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), κατάθλιψη, άγχος, σπαστική κολίτιδα, λύκος, συχνοί πονοκέφαλοι, εξάντληση, έκζεμα, αποσυντονισμός μυών, οστεοπόρωση, εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπερανάπτυξη μυκήτων, φλεγμονές οργάνων, απώλεια-αύξηση βάρους, και υποσιτισμός. [1]

 

Η ευαισθησία στην γλουτένη αυξάνει τις πιθανότητες για αρρώστιες: διαβήτη τύπου 1, παχυσαρκία, γαστρο-εντερικούς καρκίνους, εγκεφαλικές διαταραχές, αυτισμό και θυρεοειδή. [1]

 

Η γλουτένη προστίθεται επίτηδες σε μερικά προϊόντα επειδή αυξάνει τα σήματα της πείνας για να μας κάνει να φάμε περισσότερο από το προϊόν, αυξάνοντας την ορμόνη ghrelin στην πεπτική οδό μεγαλώνει η αίσθηση της πείνας – κάνοντάς μας να ποθούμε περισσότερο από αυτό το προϊόν. Η γλουτένη επίσης παρεμβάλλεται με την ορμόνη λεπτίνη, η οποία λέει στον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε και μας κάνει να σταματήσουμε. Η ορμόνη λεπτίνη επίσης ομαλοποιεί τις αισθήσεις πόνου στην σπονδυλική στήλη. [1]

 

  • Ευαισθησία στην γλουτένη προξενεί φλεγμονές που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος προξενώντας μια αυτό-άνοσο αντίδραση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα καταλήγει να επιτίθεται στο σώμα.

  • Σε αντίδραση στις φλεγμονές αυξάνονται οι αντιδρώσες πρωτεΐνες C (C-reactive), με συνέπεια την απογείωση της χοληστερόλης και τα αποθέματα ασβεστίου να σκληραίνουν τις αρτηρίες και να αυξάνουν την πίεση του αίματος.

  • Η ζάχαρη από μόνη της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα καρκινικά κύτταρα. Όμως έχει μελετηθεί και βρέθηκε ότι η γλουτένη και το αμινο-οξύ γλουταμίνης παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου.

  • Η γλουτένη είναι μια επικίνδυνη νευροτοξίνη (excitotoxin), η οποία διαταράσσει και σκοτώνει τα νευρικά κύτταρα, τα οποία όπως το αμινο-οξύ glutamate (πρόσθετο MSG-MonoSodium Glutamate), επιταχύνει, ενεργοποιεί, ερεθίζει και βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε μία μελέτη του 2006 πάρθηκαν 131 παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), τους αφαιρέθηκε η γλουτένη από την διατροφή τους και αναφέρθηκε ότι όλα τα παιδιά (131) είχαν σημαντικές βελτιώσεις.

  • Η γλουτένη μπορεί να αναλυθεί σε παράξενες πρωτεΐνες που μοιάζουν πολύ με ψυχεδελικά φάρμακα. Αυτές οι πρωτεΐνες-σαν-όπιο ονομάζονται γλουτεομορφίνες (Αυτισμός, Διαταραχή Μανιοκατάθλιψης).

  • Με την γλουτένη, οι υποδοχείς (receptors) του N Methyl D Aspartate προξενούν στα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού να γίνονται πολύ ευαίσθητα για να τα ακουμπήσεις. Η λεπτίνη στον νωτιαίο μυελό εξισορροπεί την αίσθηση του πόνου και η γλουτένη παρεμβαίνει σ’ αυτήν την διαδικασία (Ινομυαλγία).

  • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας όταν επέβαλε σε κάποιο κόσμο «παλαιολιθική» δίαιτα, έπεσε η πίεσή τους μαζί με το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα τους. Η καλή χοληστερόλη ανέβηκε και η κακή κατέβηκε – σε μόλις 10 ημέρες!

  • Η ευαισθησία στην γλουτένη προξενεί την απώλεια των βιταμινών που διαλύουν το λίπος μας, όπως η D και η K.

  • Η γλουτένη έχει συνδεθεί τώρα με τα προβλήματα της οστικής μάζας (Οστεοπόρωση). [1]

 

Η γλουτένη επηρεάζει αρνητικά τον καθένα μας, μερικά συμπτώματα είναι πολύ εμφανή τώρα, αλλά τα περισσότερα είναι υπο-κλινικά και θα εμφανιστούν μετά από χρόνια. Όταν εκδηλωθεί τελικά η αρρώστια, η σύνδεσή της με την γλουτένη θα παραβλεφθεί ή δεν θα είναι αποδεχτή. Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μια επιλογή ζωής για την υγεία του σώματος και του νου. Εάν την επιλέξουμε για τους προφανείς λόγους υγείας, αποφεύγουμε σκοπίμως τα προβλήματα τώρα και στο μέλλον. [1]

 

Εκτός από τα άλευρα που αναφέρθηκαν παραπάνω (όπως επίσης και υπό μορφή προσθέτων αν υπάρχουν στα συσκευασμένα τρόφιμα), άλλες τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι: [3]

  • Ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος με δημητριακά ή γιαούρτια με φρούτα ή δημητριακά.

  • Ορισμένα είδη αλλαντικών, π.χ. λουκάνικα, παριζάκι, κονσέρβες κρέατος, μίγμα τα κρέατος, ορισμένα είδη τυριών (ροκφόρ, blue cheece, τυριά υπό μορφή κρέμας).

  • Μαγιονέζα εμπορίου, σάλτσες ντρέσινγκ για σαλάτες, κρέμες όχι φτιαγμένες από γάλα, μουστάρδες.

  • Φρούτα σε κονσέρβα.

  • Ορισμένα λαχανικά σε κονσέρβα π.χ. μανιτάρια με κρέμα, φασόλια με σάλτσα, λαχανικά με σάλτσα τυριού ή κατεψυγμένα με συντηρητικά.

  • Όσπρια σε κονσέρβα.

  • Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα προϊόντα τους, πχ ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια.

  • Κέϊκς, μπισκότα, γλυκά με φύλλο και όλα όσα περιέχουν αλεύρι.

  • Σούπες με ζυμαρικά ή αλεύρι, σούπες του εμπορίου.

  • Ορισμένοι χυμοί ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, μπύρα, βύνη και ποτά από βύνη.

  • Ξηροί καρποί σε κονσέρβα ή καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι.

  • Ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και ορισμένα φάρμακα.

 

Σχετικά με τα προϊόντα που φέρουν την σήμανση «χωρίς γλουτένη», ο ΕΦΕΤ απάντησε σε σχετικό ερώτημα: [4]

…«Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 παράγραφος 1 στοιχείο α σημείο iii της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίαση των ακόλουθων τροφίμων μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg στα τρόφιμα όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή:

(α) τρόφιμα για συνήθη κατανάλωση

(β) τρόφιμα για ειδική διατροφή, τα οποία έχουν μελετηθεί, μεταποιηθεί ή παρασκευαστεί ειδικά για να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες ατόμων άλλων από τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη αλλά που είναι εντούτοις, κατάλληλα, λόγω της σύνθεσής τους, να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη»…

 

Δημήτρης Μ.

 

Πηγές:

[1] http://www.naturalnews.com/036455_gluten_sensitivity_flour.html

[2] http://www.holistic-greece.com/content/gloyteni-ola-gia-tin-gloyteni

[3] http://www.koiliokaki.com/content.aspx?contentid=19

[4] http://greekceliacinfo.blogspot.gr/2011/12/blog-post_13.html

About these ads

27 Σχόλια to “Γλουτένη – Ο κρυφός δολοφόνος [1]”

  1. ΑΝΩΝΥΜΟΣ said

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΡΘΡΟ .

  2. ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ. said

    Μπράβο και από εμένα.

    Η λύση είναι η αντικατάσταση της εσωτερικής παραγωγής σιταριού με ζέα και δική μας παραγωγή σε παράγωγα προϊόντα αντί εισαγωγών.

    • Σοφία 2. said

      +1000…
      Πρέπει όλοι μας να αρχίσουμε να ζητάμε απο τους φούρνους που αγοράζουμε ψωμί αν έχουν ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα ζέας. Μόνο έτσι μπορούμε να τους αναγκάσουμε να φέρουν ζέα και στους φούρνους και όχι μόνο στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. ΄Μπορούμε ν΄ αλλάξουμε με επιμονή ορισμένα πράγματα.
      Προσωπικά λόγω δυσανεξίας στη γλουτένη έχω ήδη ζητήσει στο φούρνο να δοκιμάσει ψωμί ζέας καθώς και να ενημερωθεί για τη ζέα και τη γλουτένη….

  3. ΑΝΤΑΙΟΣ said

    Πολύ χρήσιμο αλλά κατά κάποιο τρόπο μισό!
    Δεν λέει για παράδειγμα τί θα πρέπει να προτιμάμε ,πχ αλεύρια ολικής άλεσης ή ζέας…

  4. koxlias said

    Μπορει να νας πει κάποιος ειδικός γιατι ο Βενιζέλος καπου στα τελη της δεκαετίας

    του 1920 Απαγόρεψε να φυτευουν στην Ελλαδα το φυτό Ζέα ή Ζεία

    από όπου καναμε αλευρι ,

    που δεν εχει την γλουτένη που εχει το αλευρι απο το σιταρι ?

    • Περιδιαβαίνων said

      Μήπως το επίθετο Ben-Salom σου λέει κάτι;

      Γιατί άραγε πολλοί πλούσιοι και γνώστες αποφεύγουν εδώ και χρόνια αυτό το ψωμί..

      Φάε Έλληνα και γενικά φτωχέ, να χαλάει η υγεία σου και να νιώθεις εξαιρετικά βαρύς, ώστε να μην αντιδράς.

      Ω τι ευτυχία για το σύστημα

      • Ψ(ί)Τ! said

        ΕΤΣΙΙΙ!!!
        Εκραζα τις θεωριες συνομωσιας και αυτους που τις ελεγαν, οπως και οτι π.χ. οι Τουρκοι μας εκαιγαν τα δαση, μεχρι που βγηκε και το ειπε ο ιδιος ο Τουρκος πρωθυπουργος!!!
        Και ειδικα οταν ειδα την συνδεση του ψυχολογικου με το σωματικο, και το ποσο ειναι εφικτο να ελεχθει ο ανθρωπος και η διαθεση του(που η διαθεση φερνει και την δραση, την αντιδραση, την αφυπνιση κτλ..), εκοψα τη γλουτενη μαχαιρι!!
        Επεσαν στα χερια μου και παρα πολλες μελετες και αρθρα σχετικα με τη γλουτενη και εμεινα μαλαρας!!!
        Τεσπα, πολλα θα μπορουσα να πω, αλλα δεν θα σταματαγα να γραφω..

        Υ.Γ: Επειδη ο κοσμος κρινει και ταμπελιαζει να τονιζω οτι δεν ειμαι ουτε χρυσαυγιτης, ουτε αντιεξουσιαστης, ουτε αναρχοκουμουνιστοφασιστορατσιστοαριστεροδεξιος… κτλ…
        Υπαρχουν και αλλα χρωματα κυριοι, οχι μονο το ασπρο και το μαυρο… :)

  5. satyrikon said

    Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.

  6. Το ρολόι said

    Πολύ καλό άρθρο. Υπενθυμίζουμε σε όποιον ενδιαφέρεται, οτι άλλο ζέα(ζείδωρον) και άλλο το γερμανικό dinkel, με το οποίο συχνά συγχέεται.
    Και επίσης στον φίλο απο επάνω Ανταίο, τα αλεύρια ολικής άλεσης περιέχουν τη γλουτένη του σιταριού, η διαφορά είναι οτι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες απο το ραφιναρισμένο αλεύρι. Και η Ζέα περιέχει γλουτένη, διαφορετικής όμως σύστασης απο του σιταριού και πολύ πιό ανεκτή για τον οργανισμό μας, καθώς επίσης και πολλά ωφέλιμα συστατικά με βιταμίνες, πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Ψάξτε το. Προσοχή σε όσους έχουν κοιλιοκάκη, δεν είναι κατάλληλη.

  7. Δηιδάμεια said

    Υπάρχει και το καλαμποκάλευρο που δεν περιέχει γλουτένη. Τώρα αν είναι από μεταλλαγμένα καλαμπόκια είναι άλλο θέμα….

    Μην παθαίνετε υστερία. Η τροφή μας δεν είναί μόνο το σιτάρι και τα παράγωγά του. Ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να “εμπλουτίζουμε” τη διατροφή μας και των παιδιών μας με επεξεργασμένες τροφές, Αν δεν φάμε γιαουρτάκι (ο θεός να το κάνει) επώνυμο, μαγιονέζες, αλοιφές και καλά τυριών δεν θα πάθουμε τίποτε. Ούτε χρειάζεται κάθε μέρα να τρώμε πάστες, μακαρόνια, σαντουιτς, πιτες και πιτσες. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλές επιλογές.

  8. TE said

    Κινόα – υπάρχει και σε αλεύρι και σε σπόρο και σε νιφάδες.
    Ζέα σε νιφάδες και αλεύρι από το κτήμα του Αντωνόπουλου προσφάτως τα βρήκα σε ηλεκτρονικό κατάστημα.
    Επίσης φαγόπυρο.

  9. Ενας Πολίτης said

    Τι εφιάλτης είναι αυτός που ζούμε ;

    Από την μία μας κυνηγούν τα ρυπαρά έθνη από την άλλη μας κλέβουν τα φωνήεντα, τώρα μας βάζουν και αυτήν γλουτένη στο φαγητό, ενώ παράλληλα σέρνεται και αυτή η επιδημία με τις αυτοκτονίες.

    Που είναι το Ξανθό γένος και οι αγιορείτες γέροντες να μας σώσουν ;

  10. fainareti said

    Λάθος. Αυτός είναι ο φανερός δολοφόνος. Ο κρυφός είναι η τρόικα του δντ και της ¨”κυβέρνησης”.

  11. nikos said

    ΟΧΙ ΤΡΩΓΩΝΤΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ .ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΕΙΣ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ.ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ.ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΑ …… ΚΑΙ ΠΙΑΝΕΙ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΟ 100 % ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ.Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .ΦΙΛΤΡΑΡΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ.

    • +++++++++++++++

    • Pantelis said

      Φίλε Νίκο
      Η ανθρωπότητα δεν θα πεθάνει τρωγοντας γλουτένη, αυτό είναι σίγουρο. Εκτός αν σε κάποια μελέτη διάβασες ότι είναι και θανατηφόρα. Η γλουτένη κάνει κακό σε πάρα πολύ κόσμο που δεν το ξέρει ακόμα κι αν δεν είναι δυσανεκτικός. Εκτός των άλλων, η γλουτένη “κολλάει” στα τοιχώματα του εντέρου εμποδίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Άλλωστε το ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι χωρίς γλουτένη δεν έχει τη συνοχή και την ελαστικότητα του σταρένιου επειδή ακριβώς του λείπει η γλουτενη, η “κόλλα|” κατά κάποιο τρόπο. Το ίδιο και τα φύλλα για τις πίττες.
      Μπορείς να ψάξεις λίγο παραπάνω να βρεις πόσες παθήσεις σχετίζονται με τη φαινομενικά αθώα γλουτένη. Δεν είμαι επιστήμονας να χρησιμοποιήσω επιστημονικούς όρους για να το εξηγήσω καλύτερα, πάσχω όμως από πολύ σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα και ένα από αυτά που το πυροδοτούν είναι η κατανάλωση γλουτένης. Και δεν χρειάζεται πρώτα να αρρωσταίνουμε και μετά να θεραπεύουμε όπως νόμιζα κι εγώ κάποτε. Θα πρότεινα σε όσους δεν πιστεύουν στο πόσο κακό κάνει η γλουτένη να δοκιμάσουν να την κόψουν για ένα μήνα. Θα εκπλαγούν από το πόσο διαφορετικά θα ασισθανθούν και το πιθανότερο είναι ότι θα αδυνατίσουν. Δεν είναι δύσκολο, υπάρχουν πάρα πολλοί εναλλακτικοί τρόποι να φτιάξεις ψωμί εφόσοσν δεν θες να το πληρώσεις ακριβά στα βιολογικά.
      Όσο για ένα φίλο που φγράφει παρακάτω για συμφέροντα που πολεμούν τη γλουτένη, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ή γλουτένη, όπως και η ζάχαρη που αναφέρει, είναι δύο από τους τρεις λευκούς δολοφόνους (όχι ο τρίτος δεν είναι ηρωίνη ή κοκαΐνη). Ο βιομηχανία τροφίμων βασίστηκε πολύ στο στάρι και δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχτεί τη ζημιά της γλουτένης.

  12. @ Δημήτρης Μ.

    Εγω ΔΕΝ θα πω μπραβο, διοτι ΔΕΝ ξερω,,,Θελω να σε ρωτησω Δημητρη,
    Αν εχεις σχεση με καλλυντικα…..?

    Κατι εχω ακουσει παντως για το “μπεσελ..προακτιβ…”

    • Δημήτρης Μ. said

      Δεν γράφτηκε για να πάρω μπράβο, αλλά επειδή βρήκα το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον.
      Σ’ αυτό που ρωτάς δεν έχω καμμία σχέση απολύτως. Ούτε με καλλυντικά, ούτε με βούτυρα, ούτε με ο,τιδήποτε άλλο. Δεν είμαι ντήλερ, ούτε μπρόκερ, ούτε … Απλά δέξου ότι μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη.

      Αυτό το κάτι που έχεις ακούσει με μεγάλη χαρά να μας το πεις και από που.

      • Οι αλευροβιομηχανιες, Αποχωριζουν το μεγαλυτερο μερος της γλουτενης,
        απο το μαλακο σταρι, την οποιαν γλουτενη την χρησιμοποιουν,
        οι βιομηχανιες καλλυντικων.
        Και η τιμη της οποιας ειναι ανωτερη των αλευρων.
        Υπαρχει πολεμος εναντιων της ζαχαρης, για να χρησιμοποιειτε η ασπαρταμη.
        Η ασπαρταμη ειναι πολαπλως επικινδυνη της ζαχαρης…
        Χιλιετιες η μεσογειος χρησιμοποιει το σταρι, για τροφη χωρις την αφαιρεση της γλουτενης.
        Αποτελεσματα ? Γνωστα.
        Υπαρχει πολεμος εναντιων της γλουτενης, με σκοπο αντικατασταση της.
        Πιθανον υπαρχει ενα ελαχιστο ποσοστο ευαισθησιας στην γλουτενη.
        Αυτο ΔΕΝ σημενει πως την αποριπτουμε.
        Πληθος τροφων,εχουνε ομοιες επιπτωσεις.
        Σε λιγο ετοιμαστειτε, να ακουσετε και για το ελαιολαδο…
        Συμπερασμα: Ακουμε αλλα ΔΕΝ πιστευουμε 100% στης “ερευνες”….
        Υπαρχουν συμφεροντα πισω απο αυτες..
        Παραδειγμα, το “μπεσελ προπαρια”

  13. ΜΝ said

    ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΖΕΑ ΕΧΕΙ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΡΟΦΗΜΩΝ

    • Η γλουτενη ΔΕΝ πρεπει να καταδικαζεται…
      ΔΙΟΤΙ καλα καλα ΔΕΝ ξερετε τι ειναι…..
      Η φυση ξερει να κανει -ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ- καλα τη δουλεια της..
      Αντιθετως η ανθρωπινη χημεια τα χει κανει… θαλασσα..

  14. NIKOS said

    ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΩΣ ΤΟ ΓΛΟΥΤΑΜΙΚΟ ΟΞΥ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ..ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ…. ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΓΕΝΙΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ…..ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1940 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΟΥΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 30-40 ΛΟΓΩ ΠΟΛΕΜΩΝ-ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΛΠ….ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΑΚΟΥΜΕ…..ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 40 ΕΤΩΝ ΜΑΖΙΚΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ…Ή ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΜΙΑ ΓΕΝΝΙΑΣ ΠΙΣΩ (ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ…ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ!)…ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10.000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ 40-80 ΧΡΟΝΙΑ!….ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΚΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 30….(ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!!) ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΟ DNA ΤΟΥ!!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ…? ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΠΑΡΆΓΟΝΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 18-40 ΤΟΥΣ …..ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ….ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΗΠΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ Ή ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟ ΜΙΛΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ…..ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΧΘΟΥΝ!!!!!!!!! ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΟΤΙ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ , ΤΩΝ ΔΥΣΑΝΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝ-ΕΞΕΛΗΧΘΕΙ! Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ “ΞΕΡΕΙ” ΤΟ DNA ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ! ΑΛΛΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ….. ΘΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ…ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ…ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ Ή ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΙΜΕΣ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΉΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΣΙΟ ΓΑΛΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑ(ΚΑΖΕΐΝΗ) ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΜΥΕΛΙΝΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ!!! ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΗΠΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ……ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΤΡΩΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΑΠΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΕΥΣΤΙΚΑ…ΟΠΩΣ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΑ/ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ Η ΕΣΤΩ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΖΕΐΝΗ….ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ….ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑΕΧΕΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ…+ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΛΛΕΙΠΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΛΠ….ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ DIET ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑ….

  15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΡΕΣ said

    ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΡΕ ΟΜΟΡΦΟΠΑΙΔΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ?ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ?ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ.ΤΟ ΞΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΟΛΟΣΟΙ ΤΡΩΦΙΜΩΝ,, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΥΓΕΙΙΝΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑΦΙ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ….ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥΣ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ ,,..ΤΩΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ.ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΗΤΕ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙ ΛΕΦΤΑ…ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ..ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΡΕΩΠΟΛΗ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΜΕ 1 ΚΙΛΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΚΡΕΑΣ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΕΥΣΗ ΓΟΥΡΟΥΝΙΟΥ.ΜΕΤΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΠΑΛΑ ,ΕΝΕΣΗ .ΓΕΥΣΗ ΚΟΤΑΣ.ΓΕΛΟΥΣΑΝΕ ΝΑΤΑ ΤΩΡΑ……..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ…ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙ..ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  16. Επειδή κάποτε πρέπει οι χαζομάρες να σταματάνε…. μετά τους αεροψεκασμους άλλος ενας ΜΥΘΟΣ καταρρίπτεται….
    δικό σας!

    http://fytro.wordpress.com/tag/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CE%AD%CE%B1%CF%82/

  17. Ελενη said

    Ψαξαμε το 2010 που διαβασαμε για τη ζεα να βρουμε σπορο και με σωστη καλλιεργεια να δουμε οι ιδιοι περι τινος προκειται.Ενας που ελεγε οτι ειχε τον ελληνικο σπορο δεν σε αφηνε ουτε να τον δεις οχι να σου δωσει κιολας!Αλλοι ελεγαν οτι υπηρχε λιγος σε ενα πυθαρι και οτι μπορειται να φανταστειτε!Τοτε σκεφτηκαμε οτι δεν το καλλιεργουσαν μονο στην ελλαδα αλλα σε ολη την μεσογειο.Στην Ιταλια τη ζεα τη λενε farro και εχουν την ΙΔΙΑ αρχαια λατινικη ονομασια(triticum dicoccum).Aυτο μας εκανε να παρουμε βιολογικο σπορο ελεγμενο απο φορεα ελενχου βιολογικων.Φετος ειναι η τριτη χρονια που το καλλιεργουμε.Η χημικη του αναλυση λεει γλουτενη κατω του 1..(0,7) και μαγνησιο 2,6.Το αλεθουμε πλεον οι ΙΔΙΟΙ και τρωμε ενα υπεροχο ψωμι!!Τρως λιγο και σε “κραταει¨δεν φουσκωνεις ,τοεντερικο συστημα δουλευει ρολοι,και γενικα βελτιωσε την υγεια μας.Αν θελετε να δοκιμασετε το αλευρι μας το δινουμε 3 ευρω το κιλο και θα μας βρειτε εδω2422023362 Ελενη

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 171,610 other followers

%d bloggers like this: