Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί για ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και κατάργηση ή συγχώνευση 60 οργανισμών εντός 60 ημερών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι δύο αυτές κινήσεις θα οδηγήσουν πιο γρήγορα στην επαναδιαπραγμάτευσηΜε δύο φακέλους ανά χείρας αναμένεται να υποδεχθεί ο κ. Σαμαράς την τρόικα στην πρώτη -ως πρωθυπουργός- συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της.
Στο ραντεβού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας κι ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έλαβε τέλος.
Οι δύο «καυτοί» φάκελοι θα περιέχουν από μία μακρά λίστα: Η πρώτη θα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και η δεύτερη τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δεσμευθεί ότι αυτές οι κινήσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη και θα τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το «Εθνος», στο πρώτο «κύμα» των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ) καθώς και η ΔΕΠΑ και τα Κρατικά Λαχεία, εταιρείες για τις οποίες έχει γίνει ήδη η προετοιμασία από την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κράτους, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει το «πράσινο φως» για κατάργηση-συγχώνευση περίπου 60 φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσίευσε το «Εθνος» προ ολίγων ημερών.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτών των πρώτων κινήσεων, δεν ξεπερνά τις 60 μέρες. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς -σε συνεργασία με τον Ευ. Μεϊμαράκη- θα ζητήσει η Βουλή να μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, έτσι ώστε να υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς καθυστέρηση.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν οι δεσμεύσεις που θα δώσουν ο πρωθυπουργός και οι οκτώ υπουργοί που θα συναντήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας τηρηθούν, τότε η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση θα είναι πιο εύκολη και θα έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Κονδύλια
Σε αυτή τη φάση πάντως, παρά τα αυστηρά μηνύματα που στέλνουν στην Αθήνα ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να θέσει τα θέματα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, της αποδέσμευσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Το βασικό του επιχείρημα θα είναι η ένταση της ύφεσης, η οποία -όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- θα ξεπεράσει φέτος το 6%.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Δύο στρατόπεδα για την τακτική
Δύο «γραμμές» έχουν διαμορφωθεί στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην τρόικα. Σύμφωνα με την πρώτη, που υπερασπίζονται κυρίως οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης, η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να δώσει απτά δείγματα αξιοπιστίας και μετά να θέσει με έμφαση τα θέματα προς επαναδιαπραγμάτευση.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης, επέμειναν ότι ο στόχος -αυτή την ώρα- είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Στον αντίποδα «κινούνται» στελέχη του Μαξίμου, όπως είναι οι κ. Σταμάτης και Μουρμούρας καθώς και οι υπουργοί κ. Λυκουρέντζος και Βρούτσης, που σημειώνουν ότι θα πρέπει ευθύς εξαρχής να τεθούν τα ζητήματα σε μια νέα βάση και να γνωρίζουν οι εταίροι μας τις προθέσεις της Αθήνας.
Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε δηλώσεις του μετά την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της επαναδιαπραγμάτευσης και, αναφερόμενος στη συμφωνία των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έκανε λόγο για στόχους με ορίζοντα 4ετίας.
Στην πρώτη γραμμή αποκρατικοποιήσεων
- ΔΕΠΑ
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- Θυγατρικές ΑΤΕ (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ)
- Κρατικά Λαχεία
- Αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, ΙΒC κ.λπ.)
ethnos.gr