Αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο είναι οι τράπεζες να παίρνουν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιησή τους κατευθείαν απο τον μηχανισμό και όχι μέσω των κρατών.
Αν αυτό ισχύσει και για την Ελλάδα, θα σημαίνει οτι τα 50 δις αυτού του δανείου των 130 δις που πάνε για τις τράπεζες, θα μπορούν να αφαιρεθούν ως χρέος της Ελλάδας, αφού θα πηγαίνει κατευθείαν στις τράπεζες με νέα δανειακη σύμβαση ανάμεσα σε μηχανισμό και τράπεζες.
Αυτό, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μπορεί να ελαφρύνει το χρέος εώς και κατά 14,5% του ΑΕΠ.
Σκεφτείτε μόνο αυτό: κουρέψαμε ομόλογα τραπεζών, ΔΕΚΟ, φυσικών προσώπων, ασφαλιστικών ταμείων κτλ για να μειωθεί το χρέος κατα 100 δις. Όμως, φορτωσαμε το χρέος μετά με άλλα 130 δις με το δεύτερο δάνειο. Ο στόχος είναι να πάει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αν υιοθετηθεί στην Ελλάδα αυτή η απόφαση με τις τράπεζες, το χρέος μας θα πλησιάσει το 100% που θα το καθιστά ναι μεν μη διαχειρίσιμο, αλλά δεν θα είμαστε υπερχρεωμένοι οπως τώρα.
Αν όλα αυτά συνδυαστούν με νέο κουρεμα στα ομόλογα του επίσημου τομέα οπως φαίνεται οτι προετοιμάζεται για το επόμενο έτος, τότε το χρέος της Ελλάδας μπορεί να κατέβει ακόμα παρακάτω. Όλα αυτά, προς το παρόν, πάντως, είναι θεωρίες…