Το ντόμινο που φοβόμασταν άρχισε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image

Η προσφυγή της Ισπανίας και της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κυριαρχεί στα οικονομικά ρεπορτάζ και …σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου.

Την απόφαση της Μαδρίτης να ζητήσει την αρωγή της ευρωζώνης για τη διάσωση των τραπεζών της επικροτεί η Rheinische Post του Ντίσελντορφ, επισημαίνοντας, ότι η αποτροπή της χρεοκοπίας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ισπανίας, αλλά και προς το συμφέρον της ευρωζώνης.

«Το κακό για το ευρώ είναι όμως ο τρόπος που οι Ισπανοί διαχειρίζονται την κρίση. Αντί να πουν ξεκάθαρα πόσα χρήματα χρειάζονται, προτιμούν πρώτα να καταθέσουν το αίτημα για την βοήθεια.

Η ασάφεια είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι αγορές σε εποχές νευρικότητας… Οι αγορές δεν πιστεύουν πλέον ότι η Ισπανία θα βγει από την κρίση με τη διάσωση των τραπεζών της. Στο τέλος η χώρα θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Και η προσπάθεια των υπερήφανων Ισπανών να βγουν από την κρίση ως καλύτεροι Έλληνες θα ναυαγήσει….

Η αβεβαιότητα αυξάνεται. Τη Δευτέρα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και η Κύπρος ως πέμπτη χώρα της ευρωζώνης. Το ντόμινο που φοβόμαστε άρχισε», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο της Tageszeitung του Βερολίνου, που παρατηρεί ότι η ασάφεια για τους πόρους που χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες είναι συστημική. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το ύψος της βοήθειας προς την Ισπανία, καθώς η κρίση οξύνεται με τη δική της δυναμική.

«Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από την Τουρκία»

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την ελληνική κρίση μεταφέρει ρεπορτάζ του Τόμας Φούστερ στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

To ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο «Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από την Τουρκία» και περιγράφει την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα και της Τουρκίας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας: συρρίκνωση της οικονομίας, υπερχρέωση, υψηλά ελλείμματα, διαφθορά, προβληματικός τραπεζικός τομέας κλπ.

Το ρεπορτάζ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει το πλεονέκτημα της αυτόνομης νομισματικής πολιτικής που είχε η Τουρκία με την τουρκική λίρα ούτε τα δημογραφικά της πλεονεκτήματα, ωστόσο και όπως σημειώνει ο Φούστερ επικαλούμενος τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς:

Με τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα η Τουρκία κατόρθωσε, μετά την κρίση του 2001 να γίνει η οικονομία με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. «Εφόσον μπορούμε εμείς θα πρέπει να το κατορθώσουν και άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό που απαιτείται είναι αποφασιστικότητα» δήλωσε τότε ο τούρκος υπουργός.

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι λείπει η πολιτική βούληση»

Οι προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής στην επικείμενη σύνοδο κορυφής είναι στο επίκεντρο δημοσιεύματος στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι είναι κατανοητό το αίτημα για παράταση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου εξαιτίας της απρόσμενης ύφεσης στην Ελλάδα.

«Στα άλλα αιτήματα, ωστόσο, οι δανειστές θα είναι απορριπτικοί. Και αυτό γιατί οι Έλληνες έχουν μείνει πολύ πίσω στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υποσχεθεί. Σιγά-σιγά δημιουργείται η εντύπωση ότι λείπει η πολιτική βούληση. Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, θα έκανε καλά να επιδείκνυε μεταρρυθμιστικό ζήλο», γράφει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι η τακτική του να ζητάς πολλά για να πάρεις κάτι μπορεί να γίνει μπούμερανγκ.

«Η αντιπολίτευση της ριζοσπαστικής αριστεράς αναμένει ότι θα υποχωρήσει έναντι των δανειστών η κυβέρνηση.

Στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θα κινητοποιούσε τους οπαδούς του και θα έκανε κόλαση της διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Η Μέρκελ θα πρέπει να πει την αλήθεια στους ψηφοφόρους της

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Γερμανία αναφέρεται σχόλιο των βρετανικών The Times: Μέχρι τώρα η Άνγκελα Μέρκελ πρόκρινε τη σταδιακή αντιμετώπιση της ευρωκρίσης.

Μια εκστρατεία διάσωσης μετά την άλλη. Είναι κατανοητό ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να μεταφέρουν την ευημερία που κέρδισαν με κόπους στους σπάταλους εταίρους τους στην ευρωζώνη. Ωστόσο η λογική της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης δεν προσφέρει άλλη ρεαλιστική δυνατότητα.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, η Μέρκελ θα πρέπει να εξηγήσει με ειλικρίνεια στους ψηφοφόρους της τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτει.

Οι Γερμανοί μπορούν να διαφυλάξουν την πολιτική και οικονομική τους αυτοτέλεια μόνο έναντι ενός αβάσταχτα υψηλού τιμήματος ή να σώσουν το ευρώ. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί πλέον η ψευδαίσθηση ότι και τα δύο είναι δυνατά», καταλήγει το δημοσίευμα.

nooz.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ