«Όχι» της Μέρκελ σε Μόντι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων της χθεσινής τετραμερούς συνάντησης που έγινε στη Ρώμη και στην οποία συμμετείχαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, έκαναν ιταλοί σχολιαστές.

Η γενικότερη διαπίστωση είναι ότι ο Μάριο Μόντι, παρά το θετικό κλίμα αυτής της «μίνι συνόδου» δεν κατάφερε να πετύχει τον κύριο στόχο που είχε θέσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», η Άγκελα Μέρκελ, για μια ακόμη φορά, δεν συναίνεσε στο να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης για την αγορά ομολόγων των χωρών που πλήττονται από την κερδοσκοπία, λύση που ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είχε υποδείξει για τη συγκράτηση των «σπρέντς».

Και η δημόσια ραδιοφωνία της Rai, υπογραμμίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν θα ήταν σε θέση να εξηγήσει στους συμπατριώτες της για ποιον λόγο πρέπει να στηρίξουν, εκ νέου, τις προβληματικές χώρες».

Αυτή, ακριβώς, είναι η βασική διαφορά με τη στρατηγική Μόντι, η οποία βασίζεται στη λογική ότι «όσες χώρες καταβάλλουν εμφανείς προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομίας τους, πρέπει να στηρίζονται από την Ένωση».

Στις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες της συνόδου, παρουσιάζονται η δέσμευση να χρησιμοποιηθεί το 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ για την ανάπτυξη και η διαπίστωση ότι «εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Όπως τονίζει, όμως, ο τηλεοπτικός όμιλος «Μέντιατσετ», ιδιοκτησίας Σύλβιο Μπερλουσκόνι, «παρά τις προσπάθειες του Μόντι, οι θέσεις του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά. Ως εκ τούτου, η υιοθέτησή τους δεν τοποθετείται στο εγγύς μέλλον».

«Ένας δρόμος που μοιάζει ακόμη ανηφορικός» προσθέτει η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Τέλος, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, θετικό σημείο της χθεσινής συνάντησης είναι το «πράσινο φως» που δόθηκε από Μέρκελ, Ραχόι, Ολάντ και Μόντι, στο να μην συνυπολογίζονται στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, οι δημόσιες επενδύσεις για τον τομέα της έρευνας.

Όσο για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστό ως «Tobin Tax», οι Ιταλοί αναλυτές θεωρούν θετική την πρόθεση για υιοθέτησή του, αλλά εκφράζουν και την ανησυχία ότι «μέρος των κεφαλαίων μπορεί να μεταφερθεί οριστικά στο Λονδίνο, από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση δεν εννοεί να συμπορευθεί στο ζήτημα αυτό με τις χώρες του Ευρώ».

newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ