Τα δέκα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή από την Deutsche Bank

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

dbank ktirioΣυνεχίζουν τις τρομοκρατικές αναφορές για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε σενάρια και δηλώσεις… Τώρα έρχεται η Deutsche Bank σε πολυσέλιδη, μάλιστα, έκδοσή της για να δώσει και τα 10 βήματα επιστροφής στη δραχμή!

Όλα αυτά 10 μέρες πριν τις ελληνικές εκλογές και την ώρα που η Ισπανία «σκάει» και η αναταραχή στην Ευρώπη «κάποιους βολεύει».

Τα 10 στάδια της επιστροφής:

1. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα μένει από κεφάλαια. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και κάτι τέτοιο θα καταστήσει ανέφικτο για τη χώρα να χρηματοδοτήσει το δημόσιο έλλειμμά της.

2. Συγκαλείται το κοινοβούλιο για να νομοθετήσει εντός Σαββατοκύριακου. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσει τη δημιουργία και την ψήφιση νέων νόμων ευρείας κλίμακας.

3. Η κίνηση κεφαλαίων τίθεται υπό αυστηρό έλεγχο, τόσο εκτός της Ελλάδας, όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.

4. Πιθανή η χρήση εγγράφων «σου χρωστάω» (IOUs) ως μέσου πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία θα δίνει το κράτος σε εργαζομένους και συνταξιούχους και με τα οποία θα δεσμεύεται να τους πληρώσει όταν θα έχει τη δυνατότητα.

5. Η Ελλάδα θα επιλέξει να χρεοκοπήσει στο χρέος της που δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Δηλαδή, να μην πληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια που βρίσκονται σε ξένο δίκαιο, όπως είναι αυτά από τον μηχανισμό στήριξης, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.

6. Ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η D.B. θεωρεί ότι απαιτείται να λάβουν παρατεταμένη άδεια οι τράπεζες τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο. Κρίσιμης σημασίας είναι το εάν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες.

7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όπως ήταν στην προ της ΕΚΤ εποχή. Η ΤτΕ λειτουργεί πλήρως και αυτήν τη στιγμή, αλλά πλέον θα πρέπει να τυπώνει νόμισμα, να χαράσσει νομισματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα, να χαράσσει τη συναλλαγματική πολιτική κ.λπ.

8. Εκτύπωση εθνικού νομίσματος (δραχμής) και μετατροπή των τοπικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων του κράτους.

9. Απότομη υποτίμηση της αξίας της νέας δραχμής. Η D.B. θεωρεί ότι θα φθάσει στο 50%-75%, με απώλειες παντού.

10. Απόσυρση όλων των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την οικονομία για να μην έχουν αξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ