Εάν και εφόσον, η μόλις εκλεγείσα Βουλή μακροημερεύσει και πάει και μετά την Άνοιξη του 2013 (κάτι που δεν το βλέπουμε), οπότε και περνά η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση (δηλαδή, περίπου του χρόνου τέτοια εποχή), τότε θα μπορεί να ψηφίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία και θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή. Αυτή τη φορά η αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι ίσως η σημαντικότερη από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Σύνταγμα του 1975.
Η κατάργηση του άρθρου 86 για το ακαταδίωκτο των υπουργών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η επιστροφή των αρμοδιοτήτων που του είχε αφαιρέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1986, η θέσπιση ως πάγιου εκλογικού συστήματος αυτό…. της απλής αναλογικής, η διάκριση των εξουσιών, η θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων βουλευτή και υπουργού, η ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση, ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας κ.λ.π. είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που αναγκαστικά θα μπουν στο τραπέζι…
Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, απαιτείται η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή να τις πραγματοποιήσει με σχετική ευκολία. Θα το κάνουν άραγε αυτό τα κόμματα που μόλις προχτές εισήλθαν στη Βουλή; Προφανώς και όχι. Εδώ δεν μπορούν ούτε κυβέρνηση να κάνουν. Γι’ αυτό και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να σέρνεται επαίτης και εξαθλιωμένη, καθοδηγούμενη όχι από το λαό της, αλλά από παντός είδους κρατικοδίαιτους νταβατζήδες και λαμόγια.
Μια μόνο λύση υπάρχει.
Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα σχηματιστεί από πολίτες (όχι από πολιτικούς) και η οποία αφού συντάξει ένα σχέδιο Νέου Συντάγματος, στη συνέχεια να τεθεί αυτό στο λαό προς έγκριση ή απόρριψη με δημοψήφισμα, όπως έκαναν και οι Ισλανδοί.
Αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους μας.
Πέτρος Χασάπης