Του Γιώργου Κακαρελίδη
Καθηγητού Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών
[email protected]
Αν δεί κανείς, που έχει δουλέψει βεβαίως στην ζωή του, το σχήμα διακυβέρνησης τού κράτους (και τών διαφόρων οργανισμών και ΝΠΔΔ) θα φρίξει από την :
α) Διϋπουργική επικάλυψη στόχων, αρμοδιοτήτων και αντικειμένων σε τέτοια έκταση, ώστε η φράση ‘συναρμόδιοι υπουργοί ΄να είναι το ανέκδοτο τής χρονιάς.
β) μηδενική εστίαση σε στόχο ή αντικείμενο με αποτέλεσμα όλοι να ασχολούνται με όλα δηλαδή τίποτε ορθά.
γ) Κανένα επιμερισμό δικαιώματος αποφάσεων με αποτέλεσμα οι κατώτερες βαθμίδες να διαβιβάζουν απλώς τα πάντα στις ανώτερες και
δ) από τους εκατοντάδες χιλιάδες νόμους, ΠΔ, ΥΑ, εγκυκλιους, κανονισμούς κτλ, εν
πολλοίς αλληλοσυγκρουόμενοι.
Ετσι τελικός αρμόδιος είναι ο …. Υπουργός ή ο Πρόεδρος τού Οργανισμού. Με αποτέλεσμα η τεχνοδομή να μην αποφασίζει αλλά στην καλύτερη περίπτωση να ..εισηγείται και ο Υπουργός ή ο Πρόεδρος και ολόκληρα Δ.Σ. αντί να επιμερίζουν τις λήψεις αποφάσεων (τα στρατηγικά τής μιας βαθμίδος τακτικά τής άλλης) και να εστιάζουν στρατηγικά, ασχολούνται με την προμήθεια ….χαρτιού υγείας και άλλες παρόμοιας υψηλής διανοητικής απαίτησης καταστάσεις. Και μετά φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για την γραφειοκρατία. Ελεος. Απορώ πώς επιβίωσε το κράτος, άν όχι βασιζόμενο στις απεγνωσμένες και φιλότιμες προσπάθειες αφανών μικρομεσαίων υπαλλήλων.
Επόμενο βεβαίως, ότι με τις συναρμοδιότητες και την πολυνομία δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεται εγκαίρως κάτι ή να ολοκληρώνεται τίποτε.
Με βάση τα ανωτέρω και όσα σε προηγούμενα αναφέρθηκα παρουσιάζω το σκεπτικό, το νέο κυβερνητικό σχήμα και τα μέλη τής νέας κυβέρνησης (όχι φυσικά ως …πρωθυπουργός), ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα τών εκλογών και ανεξάρτητα από τίτλους τών επιμέρους μελών:
Υπουργείο (3ον) ) – Οικονομίας & Παραγωγής: Η επιβίωση μας ως λαού και κράτους εξαρτάται από την παραγωγή μας και από τον τρόπο διανομής. Ολο το αντικείμενο παραγωγής, παραγωγών, αλλά και -σημαντικό εξ ίσου, διανομής, αποτελεί αντικείμενο τού Υπουργείου αυτού. Στο οποίο συγχωνεύονται όλες οι Υπηρεσίες που αφορούν όλο το κύκλωμα με τους 3 παραγωγικούς τομείς τής Οικονομίας καθώς και αυτούς τούτους τούς παραγωγούς και εργαζομένους. Η εργασία τών οποίων καθώς και η ασφάλιση και υγεία εντάσσονται στο Υπουργείο Οικονομίας. Που αποκτά και την ουσιαστική αρχαιοελληνική (να μην ξεχνιόμαστε) έννοια η λέξη. Το Υπουργείο συντονίζει επίσης την σύνολη παραγωγή και την προώθηση διεθνώς τών προϊόντων που φτιάχνουμε. Και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα εξυπηρετούμε Μονον αυτούς που τα αγοράζουν , δηλαδή τούς πελάτες μας, εμπορικά και, ιδιαίτερα, Πολιτικά. Τα ναρκωτικά ως ιδιαίτερο ‘παραγωγικό’ αντικείμενο, θεωρούνται οιονεί ‘κρατικό μονοπώλιο’ μηδενικής τιμής πώλησης, παρασκευάζοντια και παρέχονται δωρεάν μόνο σε καταγεγραμμένους χρήστες, από τα Νοσοκομεία και στα Νοσοκομεία, με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση. Αίροντας το οικονομικό κέρδος και την δυσκολία εξεύρεσης και λήψης, η κατοχή και διακίνηση θεωρείται ιδιώνυμο εγκλημα στρεφόμενο κατά τής Πολιτείας.
Υπουργείο (2ον ) Εθνικής Παιδείας: Προϋπόθεση τής παραγωγής είναι οι ιδέες, οι σωστοί άνθρωποι που θα τις υπερασπισθούν, η γνώση και η συνακόλουθη τεχνολογία. Ο σύνολος δηλαδή πολιτισμός, μοναδικός και εξελισσόμενος τού Εθνους. Ετσι δημιουργείται Υπουργείο Παιδείας στο οποίο εντάσσεται η Παιδεία, η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός (όχι οι ‘παράγκες’ που ανήκουν στο προηγούμενο Υπουργείο) και ο όλος τεταρτογενής Τομέας τής Οικονομίας (που την αφορά ως αποτέλεσμα προηγμένων διανοητικών δραστηριοτήτων ), ως ανάπτυξη και εξασφάλιση απαιτούμενης, κατάλληλου επιπέδου, διανόησης. Προτεραιότητα επαναφοράς τής παιδείας , φυσικά δίδεται κατ’ αντίστροφη σειρά τών βαθμίδων εκπαίδευσης.
Υπουργείο (1ον ) Εξωτερικών και Αμυνας: Για να υπάρξουμε όμως ως πολίτες πρέπει να είμαστε ελεύθεροι. Δηλαδή πολίτες – οπλίτες. Συνεπώς αδήριτη ανάγκη η δυνατότητα Αμυνας, δηλαδή η επίτευξη κατάλληλων για μάς εξωτερικών (διεθνών) σχέσεων, εθνικά ωφέλιμης διπλωματίας, συνθηκών φιλίας, αλλά και δυνατότητα προαμύνεσθαι και αποτροπής. Εξωτερική Πολιτική, Πολυδιάστατη, χωρίς αγκυλώσεις και πάντοτε Θουκιδίδεια. Δημιουργείται ένα Υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας που περιλαμβάνει και την αμυντική βιομηχανία (με την συμμετοχή εγχώριων επιστημόνων) και την προάσπιση τών αιτιών τών επικείμενων πολέμων τού 21ου αιώνα (νερού, ενέργειας και φυσικών πόρων), αλλά και εξαιρετικά σύγχρονο τομέα αντικατασκοπεύσεως. Ευνόητο ότι οποιοδήποτε ‘παιχνίδι’ με τα λεφτά τού Υπουργείου αυτού, θεωρείται έγκλημα εσχάτης προδοσίας με μοναδική ποινή τον θάνατο και δήμευση όλων τών περιουσιών τών συγγενών και εμπλεκομένων, που δεν αποδεικνύουν το πόθεν τού έσχες..
Υπουργείο (4ον ) Εσωτερικών & Δικαιοσύνης: Φυσικά οι κοινωνικές και αστικές σχέσεις, η προάσπισή τους μέσω τής Δικαιοσύνης και η εσωτερική ελευθερία απαιτούν την κατάλληλη διοικητική λειτουργία και νομοθεσία. Αυτό αποτελεί το αντικείμενο τού Υπουργείου αυτού που τροφοδοτεί τόσο την διοικητική μηχανή όσο και τα Υπουργεία με την κατάλληλη ελάχιστη νομοθεσία. Διαλύεται η πολυνομία και ανασυντάσσεται το Δίκαιο, με προϋπόθεση την κοινή και αδιαφοροποίητη ισότητα, ως «διανεμητικό και επανορθωτικό». Ωστε με την ατομική μετοχή στην κοινή συμβίωση, η Πολιτεία να λειτουργεί κατά λόγον αρμονίας και κοσμιότητος. Στις βάσεις αυτές, τίθεται η δημοκρατική ανασυγκρότηση τού Κράτους.
Με την Συγκρότηση Κυβέρνησης λαμβάνονται άμεσα, οι εξής 10 αποφάσεις, ως μοναδικό ‘πακέτο΄, για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης:
-Προκηρύσσεται Συντακτική Εθνοσυνέλευση εντός 3-ετίας ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό πολίτευμα και όχι αυτό το βαυαρικό σχήμα τής κληρονομικής ολιγαρχίας και κοινοβουλευτικής δικατορίας τού 19ου αι. Γι αυτό και δημιουργείται ειδική σχετική μονάδα.
-Κηρύσσεται η χώρα σε κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης για 4 έτη. Μην τρομάζετε. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που τερματίστηκε η προηγούμενη τού ’74.
-Αναστέλλεται η ισχύς κάθε Νόμου ή Συμφωνίας που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και μετατίθεται για επικύρωση ή διαπραγμάτευση ή απόρριψη από την Βουλή, που θα προκύψει από την Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ομοίως αναστέλλεται κάθε απεμπόληση κρατικού ελέγχου τών στρατηγικών τομέων Ενέργειας, Υδάτων, Επικοινωνιών, Αμυντικών Βιομηχανιών. Ο κρατικός έλεγχος δεν συνεπάγεται κρατικοποίηση αλλά κατά περίπτωση Επίτροπο Κράτους. Τοποθετείται επίτροπος σε κάθε τράπεζα συμπεριλαμβανομένης τής ΤτΕ.
-Ανακηρύσσεται η ΑΟΖ
-Ενας εκ τών υπηρεσιακών Διευθυντών τών Υπουργείων γίνεται μόνιμος Υφυπουργός και ένας γενικός Γραμματευς όπου απαιτείται, με 5-ετή θητεία και υποχρεωτική αποχώρηση με την λήξη της. Μέχρι την αλλαγή τού Συντάγματος εκτός από τους 4 Υπουργούς ορκίζονται υφυπουργοί ,αναπληρωτές υπουργοί ή πληρεξούσιοι υπουργοι κατα το ισχύον, αλλά και για λόγους συμμετοχής σε διεθνή ή ευρωπαϊκά όργανα, όσοι μετέχουν στην κυβέρνηση (αλλά και οι ‘μόνιμοι’ υφυπουργοί, γεν. γραμματείς, χωρίς πρόσθετες απολαβές).
-Καταργούνται όλοι οι Σύμβουλοι εκτός από 1 για κάθε μέλος τής κυβέρνησης και όλες οι ‘ανεξάρτητες’ αρχές, με τις αρμοδιότητες τους να υπάγονται στην Δικαστική εξουσία η οποία ανεξαρτητοποιείται από το Υπουργείο.
-Ολοι οι Ελληνες άνδρες και γυναίκες μέχρι 65 ετών θεωρούνται έφεδροι καί επιστρατεύονται, δωρεάν, ένα μηνα κάθε χρόνο κατάλληλα κατανεμημένοι σε ετησια βάση, γυμναζόμενοι και επανεκπαιδευομενοι στα όπλα, την άμυνα και την εξυπηρέτηση και υποστήριξη τών δυνάμεων τού Υπουργείου Αμυνας. Ολοι οι άνδρες συνταξιούχοι κάτω τών 65 υπηρετούν τις ανάγκες τού κράτους σε διάφορες θέσεις στην περιοχή τους, χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
-Σε ολη τη Δημόσια Διοίκηση και τα ΝΠΔΔ συνίσταται Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Διευθυντές (ή προϊσταμένους με τον Διευθυντή, όταν υπάρχει μια μονο διεύθυνση). Οπου προβλέπεται Διοικ. Συμβούλιο μη αποτελούμενο από υπαλλήλους τής τεχνοδομής μετατρέπεται και λειτουργεί ως Συνέλευση Στραηγικού και μόνο χαρσακτήρα.
-Δημιουργούνται 5 Μισθολογικά κλιμάκια Δημοσίου ως 1) α ευρώ ως Βασικό –Μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2) α+500€ Πτυχίου) 3) α+1000 (μεταπτυχιακού, εκπαιδευτικού ή αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων ή δικαστών) , 4) α+1500( Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από Συνταγματάρχη ή αντίστοιχο στον πολιτικό τομέα και πιλότων ΠΑ ή καθηγητών πρώτης βαθμίδος), 5)α+2000 Ανωτάτων οργάνων. Σε αυτά προστίθενται επιδόματα χρόνου, Οικογένειας-τέκνων, ΑΜΕΑ.
-Αναστέλλεται κάθε διάταξη που μειώνει την Ανεξαρτησία τών ΝΠΔΔ μεχρι την εντός έτους ψήφιση τών νέων καταστατικών και οργανογραμμάτων.
Ετσι η σύνθεση τής Νέας Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός, οι 4 Υπουργοί και οι επικεφαλής ‘τομέων’ με ορισμό τους ως αναπληρωτών, υφυπουργών, πληρεξούσιων υπουργών, διοικητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι:
Πρωθυπουργός: Βασίλειος Μαρκεζίνης
– Υπουργός Επικρατείας & ΜΜΕ: Λιάνα Κανέλλη
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας: Σαράντος Καργάκος
-Τεταρτογενούς Τομέως: Σωκράτης Καπλάνης
(Συμπεριλαμβανομένης Γ’ βάθμιας Εκπαίδευσης, Ερευνας, Βιβλιοθηκών & ΤΠΕ)
– Πολιτισμού: Κώστας Ζουράρις
– Αθλητισμού: Νίκος Μπογιόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών & Αμυνας: Παναγιώτης Ηφαιστος
-Αμυνας Περικλής Νεάρχου (Στρατός, Πυρ/κή, Λιμενικό)
-Ενέργειας και Υδάτων: Θεόδωρος Καρυώτης
(Συμπεριλαμβανομένου τού καθορισμού θαλασσίων ζωνών)
-Αμυντικών Ερευνών, Βιομηχανιών, Τηλεπικ/ών: Γιώργος Καμπουρίδης
-Αντικατασκόπευσης: Iωάννης Κοραντής
Υπουργείο Οικονομίας & Παραγωγής: Γιάνης Βαρουφάκης,
-Διανομής, Εργασίας, Ασφάλισης: Αλέξης Μητρόπουλος
-Παραγωγής, παροχής και ανάλωσης υπηρεσιών υγείας: Λευτέρης Φωκαεύς
– Θησαυροφυλακίου: Γιώργος Καρατζαφέρης
– Πρωτογενούς Τομέως: Αλέξης Τσίπρας
-Δευτερογενούς Τομέως: Βασίλης Βιλιάρδος
-Τριτογενούς Τομέως: Νότης Μαριάς
– Ναυτιλίας: Πάνος Καμμένος
– Προώθησης Παραγωγής & Τουρισμού: Πέτρος (Peter) Οικονομίδης
-Διοικητής ΤτΕ: Δημήτρης Καζάκης
-Υπουργείο Εσωτερικών & Δικαιοσύνης: Χρύσανθος Λαζαρίδης
– Δικαιοσύνης: Φαήλος Κρανιδιώτης
-Δημοσίας Τάξεως*: Αλέκα Παπαρήγα
– Συντακτικής ΕθνοΣυνέλευσης & Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κοντογιώργης
-Δεδομένων & Στατιστικής: Ανδρέας Σταλίδης
-Μεταρρύθμισης & Κατάργησης Πολυνομοθεσίας**: Γιάννης Παναγόπουλος
-Ε.Υ.Π: Κώστας Μαρκόπουλος
* Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως μετά την Εθνοσυνέλευση θα υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών & Αμυνας.
** Το πλέον κρίσιμο τμήμα με σκοπό την κατάργηση τών εκατοντάδων χιλιάδων Νομων , ΠΔ, ΥΑ, Εσωτερικών κανονισμών και δεν συμμαζεύεται. Και την σύμπτηξή τους σε μικρό κώδικα και τα υπόλοιπα στα δικαστήρια. Με ταυτόχρονο σταμάτημα τής άκρατης ποινικοποίησης, τής επιβολής τρομοκρατίας στους Δημ. Υπαλλήλους και αυτής τής κιμαδομηχανής νομων, που έχει καταντήσει η Βουλή.
Οι υπουργοί εκτός από τον συντονισμό των υφυπουργών τους ασκούν και τα καθήκοντα που δεν εχουν δοθεί σε εκείνους. Υπάρχουν τέλος 3 Υπουργικά Συμβούλια. Το ΕνδοΥπουργειακό, το Πλήρες και τέλος το Κυβερνητικό, που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό, την υπουργό επικρατείας και τους 4 υπουργούς. Ο Συνολικός αριθμός από 50 τόσους υπουργούς τής σημερινής κυβέρνησης πέφτει σε 26 και με το νέο σύνταγμα με την εισαγωγή τού θεσμού τών μόνιμων υφυπουργών, γραμματέων και διοικητών σε συνδυασμό με την πλήρη εκχώρηση παραγωγικών & διαχειριστικών αρμοδιοτήτων στούς ΟΤΑ δεν θα ξεπερνά τούς 12.
Το συνεπτυγμένο σχήμα (ουσιαστικά σε τέσσερα τεταρτημόρια – Υπουργεία) προέκυψε με γνώμονα τήν εστίαση, την απλοποίηση, την καθετοποίηση για μοναδική ευθύνη και την παραγωγικότητα, άρα την αποτελεσματικότητα. Αντίστοιχη θα προκύψει και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και τούς ΟΤΑ.
Η επιλογή τών προσώπων έγινε με τα εξής κριτήρια:
-Να μην έχουν σκύψει το κεφάλι σε κρίσιμες αποφάσεις στον βίο τους και να μην δειλιάζουν, όταν διαφωνούν με ανώτερο.
-Να έχουν αποδεδειγμένα ‘βρέξει’ την φανέλλα στο αντικείμενό τους. Να σκέφτονται το δημόσιο συμφέρον.
-Να έχουν γράψει σχετικά και να έχουν επαληθευθεί στις προβλέψεις τους, να βλέπουν δηλαδή μακριά.
-Να συλλαμβάνουν την ουσία τών θεμάτων και να μην μένουν στον τύπο.
-Και τέλος, αλλά όχι τελευταίο να αγαπούν την Πατρίδα και την Δημοκρατία. Και την επιστροφή στην τελευταία.
Ειδικά για τούς Αρχηγέτες Υπουργούς ο συνεχής αγώνας τους για την Ελευθερία. Του Πνεύματος, δηλαδή τού Φρονήματος και συνεπώς του Σώματος. Και την αντίθεση όλων στα πάσης φύσεως σχέδια Ανάν τών μητροπολιτικών κέντρων.
Επί παραδείγματι οι Γιάνης Βαρουφάκης, Stuart Holland, Γιαννης Γεράσης και άλλοι, διείδαν εγκαίρως το πραγματικό πρόβλημα τής κρίσης και επρότειναν συγκεριμένες ευρωπαίκές δράσεις χωρίς αναθεώρηση συνθηκών οι δύο πρώτοι και σε επίπεδο ΗΠΑ ο τρίτος. Που οι ηγετισκοι τής ΕΕ ηρνούντο ακόμη και την απλή διερεύνησή τους. Και τώρα, μετά την ηλιθιότητα τής καταστροφικής εφαρμογής τών πάσης φύσεως μνημονίων στις προβληματικές χώρες, εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και εις βάρος όλου τού οικονομικού & χρηματοπιστωτικού συστήματος τής ΕΕ, ωθούνται άκοντες να …εξετάσουν κάποια σημεία, από αυτά που επρότειναν οι δύο πρώτοι. Ομως πλέον, αποσπασματικά, πολύ λίγα και πολύ αργά.
Αλλο παράδειγμα ο Παναγιώτης Ηφαιστος, που σε όλους τούς τόνους θεωρούσε – και επαληθεύθηκε, ότι είναι αδύνατη η λειτουργία τής ΕΕ χωρίς τον εθνοκρατοκεντρικό χαρακτήρα της, χωρίς τον εξ ορισμού εντολοδόχο χαρακτήρα των υπερεθνικών θεσμών, χωρίς τον δημοκρατικό εξορθολογισμό στο επίπεδο των εθνοκρατών και την διαφύλαξη ως κόρης οφθαλμού τής κυριότερης κοσμοθεωρητικής παραδοχής της ΕΕ, δηλαδή της ισοτιμίας των μελών και τον θεμελιώδη αντί-ηγεμονικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. (Και όχι τις κοσμοπολίτικες αρλούμπες πολιτικών τσαρλατάνων που ώθησαν στην κατάργηση τού προτιμησιακού κοινοτικού καθεστώτος για τα προϊόντα, στην λαθρομετανάστευση και επίσης στο κοινό νόμισμα, εξυπηρετώντας υπερτλαντικά συμφέροντα, σε μία μη Ενωση, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις κοινού νομίσματος, όπως ο υποφαινόμενος παλαιόθεν υποστήριξε).
Ή ως ο Γιώργος Κοντογιώργης που, εκτός άλλων, συνεχώς θέτει θέμα επανεγκαθίδρυσης τής άμεσης δημοκρατίας, πραγματικά αντιπροσωπευτικής, η οποία, στις μέρες μας λόγω τεχνολογίας, είναι πολύ εφικτή για την ανατροπή όλης τής κομματοκρατίας και την εφαρμογή τής Δημοκρατίας στην χώρα μας.
Ή όπως άλλων, εκ τών προτεινομένων, πού αντέδρασαν άμεσα, με απερίφραστη επιστημονική τεκμηρίωση στις ιδεοληψίες ή / και μεθοδεύσεις τής τέως Υπουργού Παιδείας.
Προσπάθησα, με τα όσα εξέθεσα, να μπορούν να τεθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις και οι προεργασίες, βάσει τών οποίων η μεθεπόμενη Βουλή θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως Συντακτική Εθνοσυνέλευση και όχι για απλή ψιμυθίωση δήθεν συνταγματικών αλλαγών, που δεν αλλάζουν τον πυρήνα τού τρέχοντος πολιτεύματος.
Φυσικά, είναι βέβαιο, ότι υπάρχουν πάντα καλύτεροι που μπορούν να υπουργήσουν αποτελεσματικά. Και είναι περιττό, αλλά και μη πρέπον να αναφερθώ στον Πρωθυπουργό. Αυτός ο Τόπος βγάζει συνεχώς Πολίτες – Οπλίτες στην αργόσυρτη συνέχειά του, τα τελευταία 4 χιλιάδες χρόνια. Αλλά το καλύτερο καμμιά φορά είναι εχθρός τού καλού. Εξ άλλου εμείς εφηύραμε το ιλιαδικόν Ω 529. Το αμμίξας. Mικρή σημασία θα έχουν τα πρόσωπα αν ακολουθηθεί η μέθοδος.
Θα φανεί ίσως περίεργη η αντιστοιχία συγκεκριμένων προσώπων σε Υπουργεία – Υφυπουργεία. Θεώρησα την δυνατότητα τής αποτελεσματικότητος, τής βασιμότητος τών λεγομένων κάποιου, τής αλλαγής τού χαρακτήρα τού υφυπουργείου / τομέως και τής ικανότητος διάλυσης κατεστημένων, όπως πχ. αντιλήψεων που θεωρούνται αυθαίρετα ως θέσφατα, καταστάσεων ως η διαπλοκή ή ανασταλτικών δομών. Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον τής Πόλης.
Κάποιους εξ αυτών, ευτύχησα να γνωρίσω προσωπικά. Τους άλλους, από όποιους αγώνες τους, δράση, βιβλία, λόγους ή την εργασία τους διάβασα. Πιστεύω όμως, πως ό,τι κι αν αναλάβουν, θα το φέρουν σε πέρας. Τους ευχαριστώ όλους, που με εμπλούτισαν με τα έργα τους. Και ας μου συγχωρήσουν οι πρώτοι, το ότι δεν τούς ερώτησα, παρακάμπτοντας την σεμνότητά τους, πριν δημοσιεύσω το παρόν. Σαν ένα μικρό φόρο τιμής. Για να μην είμαστε μισαλλόδοξοι. Χαρακτηριστικό, μεταξύ μας, τών νεοελλήνων. Που πρέπει να αποβληθεί.
Καλή δουλειά, Αδέλφια. Οπου κι αν είστε.
Δημοσιεύθηκε (σημαντικό τμήμα χωρίς κάποιες από τις διευκρινιστικές παραγράφους, λόγω χώρου) στον Πατρινό Reporter τής 30/4/2012