Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής δημοσκόπ ησης με κριτήρια ψήφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

270412apotelesmata psifoforias MESA
Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από την τρίτη κατά σειρά Ανοικτή Ψηφοφορία κατά την προεκλογική περίοδο που διεξήχθη από την zougla.gr. Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε σε δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αφορά την μέτρηση με δείγμα 1089 ψηφοφόρων χρηστών του Διαδικτύου, που εντάσσονται στην Τράπεζα Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας, συμμετέχοντας εθελοντικά σε αυτήν την δεξαμενή που αποτελείται από 8.000 άτομα.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά εκείνους τους χρήστες του διαδικτύου που ελεύθερα εισήλθαν στην zougla.gr και ψήφισαν απαντώντας στο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευθούν εντός των επομένων ωρών.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης σε δείγμα 1089 ατόμων

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της Ανοικτής Ψηφοφορίας οι πολίτες ξεκαθαρίζουν για μία ακόμη φορά πως αυτό που θα επιθυμούσαν την επομένη των εκλογών θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο ή περισσότερα κόμματα. Η προτίμηση αυτή προηγείται με απόλυτη πλειοψηφία και με ποσοστό που φθάνει το 63%. Μόνον το 33% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών όπως καταδεικνύει και το γράφημα που ακολουθεί.
0000000000000000000liyyygut
Παραμένοντας στην ίδια ενότητα ερωτήσεων οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσδιορίσουν τον συνδυασμό κομμάτων που κατά τη γνώμη τους θα ήταν ο καλύτερος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πίνακας που ακολουθεί ταξινομεί αυτές τις επιλογές.
0000000000000000000iyoytity
Έτσι λοιπόν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων και με ποσοστό της τάξης του 16,9% έρχεται ο συνδυασμός Ανεξάρτητοι Έλληνες – ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μία ετερόκλητη πολιτικά συγκυβέρνηση ενός κόμματος που προέρχεται από τα σπλάχνα της Δεξιάς και καθορίζεται από τα στοιχεία της ιστορικής Λαϊκής Δεξιάς και ενός κόμματος που ανήκει παραδοσιακά στην Αριστερά. Κοινό τους σημείο η αντιμνημονιακή τους στάση. Ήδη έχουν σχολιαστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα διάφορες κινήσεις, ιδιαίτερα εκ μέρους του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άφηνε την Πέμπτη το βράδυ να εννοηθεί πως η όποια στήριξη κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θα ήταν αποδεκτή.
Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων έρχεται ο ακραιφνής αριστερός συνδυασμός ο οποίος προβλέπει συγκυβέρνηση μεταξύ του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην τρίτη θέση έρχεται το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ενώ μόλις στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων ανιχνεύεται ο συνδυασμός συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αρχίζει δηλαδή και εγκαθίσταται στο συλλογικό υποσυνείδητο η διαφορά μεταξύ δύο ομογάλακτων πολιτικών δομών, η διαφορά ωστόσο των οποίων αφορά το μείζον ζήτημα του Μνημονίου.

Ικανότερος για να διοικήσει την χώρα

Στον πίνακα που ακολουθεί οι χρήστες του διαδικτύου επιλέγουν τα πρόσωπα που κατά την γνώμη τους είναι ικανά για να κυβερνήσουν την χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.
000000000000000000000fduigh
Προηγείται ο Πάνος Καμμένος με 14,5% ακολουθούμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στην συνέχεια, στην τρίτη θέση, τον Αντώνη Σαμαρά. Πολύ ισχνά ποσοστά λαμβάνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λαμβάνει ένα 5,7% των προτιμήσεων και προηγείται πολιτικών προσωπικοτήτων όπως της Αλέκας Παπαρήγα ή της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος περιορίζεται στο εξαιρετικά ασθενικό ποσοστό του 1,2%.
Αξίζει να σημειωθεί το κατά αναλογία υψηλό ποσοστό που λαμβάνει ο αρχηγός της Ακροδεξιάς Οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ν. Μιχαλολιάκος, ένα 4,5% , ποσοστό που καταδεικνύει την επιρροή της Ακροδεξιάς στη δεξαμενή των ψηφοφόρων.
Παράσταση Νίκης
Οι ψηφοφόροι αυθόρμητα απαντώντας και με βάση τα ακούσματα και τα ερεθίσματα που έχουν, υποστηρίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή. Είναι η λεγόμενη παράσταση νίκης.
00000000000000000000000dfgy
Με ένα 52,1% οι συμμετέχοντες στην Ανοικτή Ψηφοφορία θεωρούν πώς η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Με ένα ποσοστό της τάξης του 10,1% θεωρούν πως πρώτο κόμμα θα είναι αυτό του Πάνου Καμμένου, ενώ μόλις το 6,5% καταλήγει πώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Αποχή – Συμμετοχή στις εκλογές

Επιβεβαιώνεται η άποψη πως σε αυτές τις εκλογές οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο έχουν επιλέξει να συμμετέχουν και μάλιστα μαζικά στην εκλογική διαδικασία. Ο πίνακας που ακολουθεί δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων.
00000000000000000000000gdug
Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, ένα 88,6% δηλαδή, έχει αποφασίσει να προσέλθει στις κάλπες. Το 7,8% δηλώνει αναποφάσιστο ενώ μόλις το 3,6 % δηλώνει πως θα απέχει.

Κριτήρια επιλογής

Στην επόμενη ερώτηση οι συμμετέχοντες στην μέτρηση της zougla.gr κλήθηκαν να τοποθετηθούν έναντι των κριτηρίων βάσει των οποίων θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το γράφημα που ακολουθεί, το 55% των ψηφοφόρων επιθυμεί παραμονή στο Ευρώ και την Ευρωζώνη αλλά υπό τον όρο της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Μόνον το 9% επιθυμεί αποχώρηση από το Ευρώ, ενώ το 20% τάσσεται υπέρ της άνευ όρων παραμονής στο ευρωπαϊκό νόμισμα και την ΟΝΕ.
00000000000000000000gduhguh
Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της τάξης του 14% το οποίο αναφέρεται σε ένα «άλλο σκεπτικό», που δεν έχει σχέση με τα τρία κυρίαρχα σκεπτικά που προαναφέρθηκαν.

Αντιμνημονιακοί κατά Μνημονιακών

Μοιρασμένη φαίνεται να είναι η ελληνική κοινωνία ως προς το επιπρόσθετο κριτήριο που αφορά την μνημονιακή ή την αντιμνημονιακή στάση των πολιτικών κομμάτων.
Έτσι λοιπόν το 43% εξαρτά την εκλογική του συμπεριφορά από το εάν το κόμματα έχουν ταχθεί κατά του Μνημονίου.
000000000000000000gdfygh
Το 12%, ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό, εξαρτά την τελική επιλογή του στη κάλπη από την μνημονιακή στάση των κομμάτων ενώ ένα εντυπωσιακό 45% δεν εξαρτά την τελική εκλογική του επιλογή από το εάν τα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ ή κατά του Μνημονίου.

Τεχνοκράτες ή πολιτικοί;

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη και ως προς το εάν θα έπρεπε να τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος συγκυβέρνησης ένας τεχνοκράτης ή ένας πολιτικός.
00000000000000000000000fdug
Το 51% των ψηφοφόρων επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο ως πρωθυπουργό ενώ το 46% τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης τεχνοκράτη στοπ Μαξίμου.

Πρόθεση ψήφου

00000000000000000000gfiugh
Πρώτο κόμμα κατά τους συμμετέχοντες στην μέτρηση της zougla.gr είναι αυτό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 18,9% σημειώνοντας νέα άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης παρατίθεται παρακάτω ο συγκριτικός πίνακας μεταξύ των τριών τελευταίων μετρήσεων, από τα τέλη Μαρτίου έως και σήμερα όπου καταγράφεται η εναλλαγή των ποσοστών των κομμάτων.
000000000000000000000dgkuhd
Παρατηρούμε λοιπόν ότι σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση το μεν κόμμα του Πάνου Καμμένου ανέρχεται από το 16,8% στο 18,9% αυξάνοντας την επιρροή του στο εκλογικό σώμα εντυπωσιακά ενώ παράλληλα, μεγάλη αύξηση του ποσοστού του πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο από 11.1% λαμβάνει 14,3%.
Το εντυπωσιακότερο ωστόσο εύρημα αυτής της Ανοικτής Ψηφοφορίας είναι η περεταίρω καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία είναι τρίτο κόμμα με 11% σημειώνοντας περεταίρω πτώση.
Το ΚΚΕ βλέπει τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται και φθάνει το 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στην Αριστερά με 11% και είναι και αυτός στην τρίτη θέση με την Νέα Δημοκρατία, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά 7,1% διεκδικεί με αξιώσεις μία καλή παρουσία στο Κοινοβούλιο. Εντός Κοινοβουλίου και η Χρυσή Αυγή με 6,9% της οποίας η πορεία είναι καθοδική σε σχέση με τις τρείς προηγούμενες μετρήσεις.
Εκτός Βουλής τα κόμματα του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, της Δράσης του Στέφανου Μάνου, της Κοινωνικής Συμφωνίας των Κατσέλη – Καστανίδη. Ανιχνεύεται πάντως το κόμμα της Αριστεράς ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1,1% ενώ οι Οικολόγοι – Πράσινοι αγωνίζονται για την είσοδο τους στη Βουλή πετυχαίνοντας ένα 2.3%.

Συσπειρώσεις

Τα δύο διαγράμματα που ακολουθούν ανιχνεύουν τις διαρροές από τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Η συσπείρωση του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές να είναι εξαιρετικά χαμηλός, στο 29,4% με απώλειες, αν όχι αιμορραγία, προς την Δημοκρατική Αριστερά με μετακινούμενες ψήφους της τάξης του 15,6%. Μεγάλη απώλεια παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ένα 14,8% των ψηφοφόρων του μετακινούνται προς το κόμμα της Αριστεράς.
Ένα 11,2% μεταβαίνει προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα 4,8% προς το ΚΚΕ αλλά και ένα 3,7% προς την Χρυσή Αυγή, στοιχείο αξιοσημείωτο.
Περίπου την ίδια συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει και η Νέα Δημοκρατία. Ο ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 29,6%, στοιχείο πρωτόγνωρο (όπως και για το ΠΑΣΟΚ) για κόμμα εξουσίας.
Οι διαρροές – αιμορραγία της ΝΔ προσδιορίζονται ως εξής: Χέουσα πληγή αποτελεί η μετακίνηση του 30,3% των ψηφοφόρων της προς του Ανεξάρτητους Έλληνες. Η δεύτερη αιμορραγία αφορά την μετακίνηση του 11,2% των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή. Το 2,9% εξακολουθεί νε μετακινείται προς την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
000000000000000000000gduhgl
0000000000000000000000gidul

Ταυτότητα Έρευνας

Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει ηzougla.gr διεξήχθη την 25η Απριλίου έως την 27η του ιδίου μηνός. Στην έρευνα αυτή ψήφισαν 1089 χρήστες του διαδικτύου άνω των 18 ετών, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν στην Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και συμπεριλαμβάνονται σε ένα δείγμα 8.000 ατόμων. Την μέτρηση επεξεργάστηκε και στάθμισε η επιστημονική ομάδα η οποία συνεργάζεται με τη zougla.gr. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καραφατμέ, αντιμετώπιση της κάμπιας στο γκαζόν

Το γκαζόν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι είναι σημαντικό να το προστατεύουμε από τις κάμπιες. Αυτή την εποχή, από τα τέλη...

Γαλλία: Το κίνημα με την ονομασία «Bloquons tout!» καλεί σε συλλογικά μποϊκοτάζ και κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου

Μπροστά σε μία νέα κοινωνική αναταραχή βρίσκεται το δίδυμο Μακρόν – Μπαϊρού με αφορμή τις περικοπές που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2026. Στις...

Ο Λαβροφ καρφώνει τους ευρωπαίους ηγέτες: προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Ρωσία επιθυμεί ειρήνη με την Ουκρανία, αλλά, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες.«Το...

Ο Στιχουργός και Συνθέτης Δημήτρης Κωνστανταρας

Σε διαδικτυακή του ανάλυση ο Πέτρος Δραγουμάνος αναφέρει:Δημήτρης Κωνσταντάρας 1946 - 2025Τον γνωρίσαμε δημοσιογράφο και παρουσιαστή στην TV. Στα νιάτα του δοκίμασε τις ικανότητες...

Το «πνιγμένο» στο πράσινο χωριό με τις κοντινές κρυστάλλινες παραλίες και τον γεροπλάτανο

Το διάσημο χωριό του Πηλίου πετυχαίνει τον απόλυτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά, χαρίζει μοναδική θέα στο Αιγαίο και...

Μια συμμαχία μεταξύ δυνάμεων που κατηγορούνται για καταχρήσεις (Ιταλικό Δημοσίευμα)

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη το θεωρεί αυτό ως στρατηγική ασφάλειας και συγκράτησης των μεταναστευτικών ροών, οι ΜΚΟ και οι διεθνείς παρατηρητές θεωρούν την άμεση...

Συγκλονίζει η Μαρία Παναγοπούλου, σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα, με το μήνυμα της για τον θάνατο του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Την Κυριακή 24 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών, νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν...

Αμίλητος και με σκυμμένο το κεφάλι ο Αλβανός φονιάς της 36χρονης στο Βόλο

Το κατώφλι του Εισαγγελέα Βόλου πέρασε το πρωί της Κυριακής (24/8) ο 40χρονος Αλβανός που δολοφόνησε άγρια την 36χρονη σύζυγό του μπροστά στα έντρομα...

Η ατιμωρησία μία από τις αιτίες της πολιτικής κατάντιας…

Όταν σε μία χώρα υπάρχουν πολλές πολιτικές παρατάξεις, πολύ πιο περισσότερες από τις δύο, άντε τρεις, σημερινές πολιτικοκοινωνικές ιδεολογίες, είναι δυνατόν να υπάρξει μία...

Δήγματα Αυγούστου 2025

Κώστα Δημ Χρονόπουλου * Α) Πολιτικοποιημένος και ο Τουρισμός; Νέο φρούτο …. Συριανό λουκουμάκι δύσπεπτο (!).                    ...

Ο πρωθυπουργός τρέμει την κριτική της παρέας του Αντώνη Κανάκη: Συμβουλεύουν τον Μητσοτακη να πάει σε εκλογές πριν αρχίσει η νέα σεζόν των Ράδιο...

Οι σατιρικές εκπομπές είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Κυριακου Μητσοτακη όπως ακούγεται στα πέριξ του Μαξίμου. Μαλιστα κάποιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού του εχουν επισημάνει...

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Αδικία – Αναξιοπιστία- Προσδοκίες από την 89η ΔΕΘ

Ε.Α.Σ. (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ): ΑΔΙΚΙΑ-ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ - ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ 89η ΔΕΘΓράφει ο Μιχάλης ΡαμπίδηςΠτολεμαίδα 24 Αυγούστου 2025Περιγραφή: Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) είναι ένας ειδικός...

Μια καλοκαιρινή ιστορία από την Ανατολή

Μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά… Του Παύλου Πατσώνη, ΔασολόγουΗ λίμνη που χρόνο με το χρόνο μίκραινε και άλλαζε χρώμα, έλεγε τα παράπονά της στο γερο-πλάτανο που...

Νεκρός στα 42 του μόλις χρονιά ενώ έκανε διακοπές στη Σαντορίνη πασίγνωστος Βραζιλιάνος σταρ του ποδοσφαίρου

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του ξαφνικού θανάτου του 42χρονου Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Κριστιάν Ρικάρντο Ντα Κόστα, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά...

Στιγμές χαλάρωσης για τον Κυριακο Μητσοτακη στην φιλόξενη Τήνο , μετά από τις εξαντλητικές καλοκαιρινές διακοπές

Τη χώρα μας επέλεξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν μαζί με τη σύζυγό του. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Βοσνία: Η Δημοκρατία Σέρπσκα, αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον Μίλοραντ Ντόντικ

Η σερβική οντότητα της Βοσνίας, η Δημοκρατία Σέρπσκα, αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Οκτωβρίου σχετικά με την τύχη του προέδρου της, Μίλοραντ Ντόντικ.Ο...

Μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, σταδιακά απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να...

Οι Δρούζοι στη Συρία δημιούργησαν «Εθνική Φρουρά»

Ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τον πνευματικό ηγέτη των Δρούζων, Σείχη Χεκμάτ αλ-Χίτζρι, στην επαρχία Σουγουάιντα της νότιας Συρίας ανακοίνωσαν ότι ενώθηκαν κάτω από...

Οι όροι της Ρωσίας για να προχωρήσει σε συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία

Η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε σύναψη ειρήνης με την Ουκρανία, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι όροι που έχει θέσει η Μόσχα, στους...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποδομεί τον Μητσοτακη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ: Προς το παρόν κόλπα,fund και αρπαχτές

Ενα ακόμη κυβερνητικό φιάσκο με τα λεγόμενα μη κρατικά ΑΕΙ.Πρόκειται για 4 Κολλέγια που ήδη λειτουργούν και τώρα βαφτίζονται ΑΕΙ.Ούτε Harvard ούτε Columbia.Θα είχε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ