Της Μαρίας Ν.
Με μία πρώτη ματιά, η είδηση που μας έρχεται από τα Σκόπια θα μπορούσε να είναι μία απλή περίπτωση δωροδοκίας κρατικού λειτουργού από έναν δαιμόνιο επιχειρηματία. Σε μία Ελλάδα που έχει διαλυθεί από τα λαμόγια τύπου ΟΤΕ που ξεπούλησαν τον οργανισμό και μαζί την Ελλάδα, το τελευταίο που θα μας απασχολούσε είναι εάν ο Κοντομηνάς λάδωσε έναν Σκοπιανό και αν οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να κάνουν διώξεις.
Η Είδηση είναι άλλη. Η κατηγορία που το tvxs.gr από το οποίο αντιγράφουμε την είδηση περνά σε δεύτερη μοίρα, είναι ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας (σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα) ενδέχεται να δωροδόκησε για λογαριασμό των …Γερμανών της Deutche Telekom!
…και πηγαίνουμε δύο χρόνια πίσω. Στην λυσσαλέα επίθεση ενάντια στον Καραμανλή, με
σημαία το …Βατοπέδι, την ίδια στιγμή που το σκάνδαλο Siemens είχε οδηγήσει σε πάγωμα όλων των πληρωμών και αναστολή των συμβάσεων με τους Γερμανούς.
Συνωμοσιολόγοι;
Ερχόμαστε στο σήμερα. Ο ΟΤΕ βρίσκεται πλέον υπό Γερμανική διοίκηση, συμπτωματικά της ίδιας εταιρείας, χωρίς να ανοίξει μύτη. Το ποσοστό πωλήθηκε στους Γερμανούς τουλάχιστον 70% χαμηλότερα από ότι είχε γίνει επί κυβέρνησης Καραμανλή.
Η Siemens μόλις προχθές εξαγνίστηκε διακομματικά, ο κύριος Πρετεντέρης αντί να σιωπά, ξεσπάθωσε κατά του Καμμένου στην εφημερίδα του κυρίου Λιάτσου, χαρακτηρίζοντας “τερατολογίες” τις υποθέσεις Siemens και υποβρυχίων. Όπως γινόταν το 1999, όταν οι Τσουκατομαντέληδες πηγαινόφερναν βαλίτσες και ο ΔΟΛ χαρακτήριζε γραφικό τον Καμμένο που ούρλιαζε.
Εντέλει, ο Καραμανλής γκρεμίστηκε, η μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης ξεπλύθηκε συναινετικά και τώρα “γαλάζιοι” συνωστίζονται στα κανάλια των Καραμανλοφάγων και του κυρίου Τέλλογλου για να ξαναπάρουν το χρίσμα του καλού νενέκου.
«Ακόμα τούτη η άνοιξη, ραγιάδες-ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι,…»
Η είδηση όπως την μετέφερε το tvxs.gr:
Εμπλοκή Κοντομηνά στο σκάνδαλο της Magyar Telekom καταγγέλλει «Transparency International – Macedonia» (Διεθνής Διαφάνεια), σύμφωνα με την εφημερίδα της ΠΓΔΜ, Utrinski Vesnik. Η εφημερίδα Utrinski Vesnik είχε καταγγείλει ότι οι πολιτικοί της ΠΓΔΜ δωροδοκήθηκαν μέσω εταιρείας Έλληνα διαμεσολαβητή. Η Πρόεδρος της «Transparency International – Macedonia» Σλάγκιανα Τάσεβα, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι ο εσωτερικός έλεγχος της Magyar Telekom καθώς και σχετική έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η υπόθεση περιλαμβάνει τον τότε CEO της Magyar Telekom, Elek Straub, τον Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά καθώς και πολιτικούς αξιωματούχους από τη χώρα.
Η κ. Τάσεβα κάλεσε τη δικαιοσύνη της ΠΓΔΜ να επεκτείνει την έρευνα αναφορικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας στη Magyar Telekom, τη λεγόμενη υπόθεση «δωροδοκία Μακεντόνσκι Τέλεκομ», ισχυριζόμενη ότι οι εγκέφαλοι του εγκλήματος δεν έχουν γίνει γνωστοί στην κοινή γνώμη.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά πολιτικούς της ΠΓΔΜ την περίοδο 2005-2006 (συγκυβέρνηση SDSM-DUI) σε χρηματισμό των οποίων φέρεται να προχώρησε η Deutsche Telekom με στόχο τη διατήρηση του μονοπωλίου στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει και παλαιότερα τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ενώ πρόσφατα ανακινήθηκε με αφορμή τη δικαστική διερεύνησή της στις ΗΠΑ, όπου η Deutsche Telekom καταδικάστηκε εντέλει σε πρόστιμο για δωροδοκία πολιτικών.
Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik με τίτλο «Ο Κοντομηνάς διαμεσολάβησε για τη δωροδοκία στην Τέλεκομ;» αναφέρει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Τάσεβα, ο ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς είναι ο διαμεσολαβητής στην εικαζόμενη δωροδοκία πολιτικών της ΠΓΔΜ στην υπόθεση της Deutsche Telekom και Magyar Telekom.
Η κ. Τάσεβα δήλωσε χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα πως διαθέτει πληροφορίες ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης μίας από τις εταιρείες μέσω των οποίων εικάζεται ότι πραγματοποιούνταν οι αμφιλεγόμενες συναλλαγές.
Η επικεφαλής της «Transparency International – Macedonia» εξήγησε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που η οργάνωσή της έλαβε με ευκολία από το κεντρικό μητρώο στην Κύπρο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Chaptex Holdings Limited με έδρα τη Λευκωσία είναι «πολύ ισχυρός άνδρας, μεγάλος επιχειρηματίας», ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν παρών στην ΠΓΔΜ και είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας.
«Αυτός ο διαμεσολαβητής απεδέχθη να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές μέσω των εταιρειών του. Η έκθεση περιλαμβάνει τα ονόματα των εταιρειών. Είναι η Cosmotelco Value και η Chaptex Holdings. Μέσω αυτών των εταιρειών θα έπρεπε, αυτό είναι υπόθεση, να φτάσουν τα χρήματα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Μακεδονία. Σχετικά με το εάν έφτασαν και το τι συνέβη, οι αμερικανικές Αρχές παρέμειναν στην υπόθεση ενώ οι δικές μας λένε ότι το διερευνούν. {…} Το όνομα σημειώνεται ξεκάθαρα σε όλα τα έγγραφα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος {…} ήταν μέτοχος στην εταιρεία «Κάμενι Μοστ» και σε άλλες εταιρείες οι οποίες κατείχαν μετοχές στη «Μακεντόνσκι Τέλεκομ». Αργότερα, αυτές τις μετοχές τις πούλησε στην Κυβέρνηση. {…} Η υπόθεση είναι ότι μέσω των εταιρειών Cosmotelco Value και Chaptex Holdings, τα χρήματα έπρεπε να φτάνουν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Μακεδονία» σημείωσε η κ. Τάσεβα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Utrinski Vesnik.
Σχετικό είναι και το κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Focus με τίτλο «Ο Κοντομηνάς κορυφαίος παίκτης στην υπόθεση Deutsche Telekom! Η «Transparency International» αποκαλύπτει αυτό που δεν μπόρεσε ο Εισαγγελέας Σβργκόβσκι». Το δημοσίευμα διερωτάται μήπως ο Έλληνας εκατομμυριούχος Δημήτρης Κοντομηνάς, «φίλος όλων των Κυβερνήσεων» της ΠΓΔΜ και «επενδυτής στο σχέδιο ‘Σκόπια 2014’», είναι ένας από τους βασικούς «παίκτες» στις συμφωνίες της Deutsche Telekom στην ΠΓΔΜ.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Transparency International», τα οποία επιβεβαιώνονται από έγγραφα του μητρώου εταιρειών, η εμπλεκόμενη κυπριακή εταιρεία ιδρύθηκε από την εταιρεία DEMCO του Δημήτρη Κοντομηνά, με έδρα την Ελλάδα. Κι έτσι φτάνει κανείς στο βασικό όνομα της υπόθεσης Τέλεκομ, τον Δημήτρη Κοντομηνά» αναφέρει η δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο και η οποία σχολιάζει πως από το βιογραφικό του κ. Κοντομηνά εξηγείται «η συμφωνία σιωπής» μεταξύ πολιτικών κομμάτων και εισαγγελικών Αρχών που διενεργούν την έρευνα στην ΠΓΔΜ να αποφεύγουν την δημοσιοποίηση των ονομάτων των βασικών παραγόντων.