ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ-
Shanna Ingram-Papademos
Αποκάλυψη από τον Στέφανο Χίο
Η κυρία Σάννα Ίνγκραμ – Παπαδήμου ή πιο σωστά(όπως πιθανό να επιθυμούσε και η ίδια να γράφουμε το ονοματεπώνυμο της)Shanna Ingram-Papademos, είναι μια συμπαθέστατη μεσόκοπη μεγαλοαστή, κάτοικος Εν Ελλάδι στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού. Εαν αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας, πιθανόν να ομοίαζε με την συνταξιούχο ηθοποιό(σήμερα)που φιγούραρε στην παλιά διαφήμιση της μικρής Ολλανδέζας που ανέθρεψε τηλεοπτικά με εισαγόμενο γάλα την ελληνική γενιά του ’80 που τώρα σιγοψήνεται στη θράκα των μέτρων του μνημονίου. Η κυρία Shanna ήρθε πάλι στο προσκήνιο μετά το σοκ που υπέστημεν όλοι μας στα μέσα της εβδομάδας όταν διαπιστώσαμε- στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εκδήλωσης- ότι μετά από 35 χρόνια στο πλευρό του πρώην συμβούλου του Κώστα Σημίτη, Λουκά Παπαδήμου, μετά βίας κάνει απόπειρες συντακτικής τακτοποίησης ελληνικών φράσεων. Στην κάμερα του Mega μίλησε αγγλικά. Γιατί πιθανόν δεν ήθελε να αφήσει ίδιες εντυπώσεις με όσες είχαν διαπιστώσει οι φίλοι επικοινωνιολόγοι της οικογένειας, όταν την είχε αιφνιδιάσει η κάμερα του Alpha στη εξώπορτα της οικίας της(λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του συζύγου της)και της απέσπασε δηλώσεις στα ελληνικά. Οδηγώντας μια γκρι MERCEDES 700, η κυρία Ίνγκραμ, όταν την είχαν ρωτήσει για τα νέα καθήκοντα του συζύγου της, είχε πει τότε τα εξής, στα ελληνικά:«Είμαι πολύ κουρασμένη τώρα… γιατί είχε τα ωράρια του (σ.σ: ο Λουκάς Παπαδήμος). Δούλεψε τόσες πολλές ώρες, και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα πρέπει κι εγώ να έχω πρόγραμμα για μένα. Και ελπίζω γιατί περιμένουν πολλούς… άνθρωποι για καλύτερη ζωή». Και στο τέλος, έστειλε μέσω της κάμερας το μήνυμα της στον ταλαίπωρο ελληνικό λαό: «Είναι απλό. Όλα είναι απλά,πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί»(σ.σ η μετάφραση είναι ακριβής).
Το βιογραφικό της πρώτης κυρίας της χώρας είναι γενικώς γνωστό. Με εκθέσεις ζωγραφικής ανά τον κόσμο, η Σάρα Ίνγκραμ εντάσσεται από τους κριτικούς στους εξπρεσιονιστές της αφηρημένης τέχνης με ένα δικό της ιδιαίτερο ύφος, όπως έχει γραφεί στο παρελθόν. Γνωστοί της πίνακες, είναι οι «Αναμνήσεις από το Γαλαξίδι», η «Φρανκφούρτη», και η «Πόλη της Νέας Υόρκης». Αυτές όμως που είναι άγνωστες είναι οι ακριβείς γενεαλογικές της ρίζες.
Οι ρίζες
Γεννήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, μεγάλωσε στην Ολλανδία και κατάγεται από «οικογένεια εύπορη και ιστορικής σημασίας», όπως τονίζεται στο βιογραφικό σημείωμα. Ο πατέρας της ήταν ο Κάρελ Ντένις Ινγκραμ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πέρσι τον Φεβρουάριο σε ηλικία 94 ετών. Ποιος ήταν όμως ο Ντένις Ίνγκραμ; Και ποιες οι ρίζες «ιστορικής σημασίας»; Ο πατέρας της κυρίας Papademos ήταν απόγονος του Ζαν Βαν Ρίμπεκ(όπως αναφέρεται επίσης στο βιογραφικό της)που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική. Είναι γνωστός και σαν Γιαν Βαν Ρίμπεκ. Σκαλίζοντας την Βικιπαίδεια(την σχετικά έγκυρη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)συναντάμε τον πρόγονο της κυρίας Shanna Ingram-Papademos το 1652. Όταν δημιουργείται η «Πόλη του Ακρωτηρίου», την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων. Τότε που οι Ολλανδοί αποφασίζουν να ανταγωνιστούν στο εμπόριο τους Πορτογάλους. Με οποιοδήποτε μέσο βαναυσότητας και αγριότητας έναντι των ιθαγενών της περιοχής. Το σημερινό Κέιπ Τάουν θεωρείται η μεγαλύτερη ολλανδική αποικία εκείνη την περίοδο στο εξωτερικό. Ο Γιαν βαν Ρίμπεκ λειτουργεί ισοπεδωτικά για λογαριασμό της Ολλανδικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών. Ακολουθεί ο πόλεμος των Μπόερς που ποτίζει με αίμα την γη των αποίκων. Η Ολλανδία εκείνη την περίοδο μιμείται την ιμπεριαλιστική μεθοδολογία του Γιαν Βαν Ρίμπεκ και δημιουργεί κι άλλες αποικίες. Τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (σημερινή Ινδονησία) και το Σουρινάμ(εντελώς συμπτωματικά τόπος γέννησης της Shanna Ingram-Papademos είναι το Μπαλί της Ινδονησίας, μια από τις πάλαι ποτέ κραταιές αποικίες των Ολλανδών!). Σύμφωνα με ιστορικά κείμενα κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας(που αφορά και την δράση του προγόνου της κυρίας Papademos)η Ολλανδία εμπλεκόταν ιδιαίτερα στο εμπόριο σκλάβων. Οι Ολλανδοί άποικοι και ιδιοκτήτες φυτειών βασίζονταν στους αφρικανούς σκλάβους για τις καλλιέργειες καφέ, κακάο, ζαχαροκάλαμου και βαμβακιού κατά μήκος των διαφόρων ποταμών. Η μεταχείριση των σκλάβων ήταν ιδιαίτερα άσχημη και αρκετοί δραπέτευαν. Η δουλεία καταργήθηκε από την Ολλανδία στο Σουρινάμ το 1863, αλλά το σύνολο των σκλάβων δεν απελευθερώθηκε παρά μόνο μέχρι το 1873 μετά από μία υποχρεωτική δεκαετή περίοδο μετάβασης, κατά την οποία δούλευαν στις φυτείες για τον ελάχιστο μισθό και χωρίς βασανιστήρια. Ένα από τα πιο θλιβερά κομμάτια της ιστορίας που αποτέλεσε πυξίδα για τα κέντρα των Διεθνών Νομισματικών Ταμείων που άλωσαν και κατέστρεψαν την συνοχή δημοκρατικών κρατών που φαλίρισαν. Η ιστορία τελικά κρύβει διαβολικές εκπλήξεις. Και συμπτώσεις. Απογόνων και συνεχιστών.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vr0vSve-wtw&w=420&h=315]
Στέφανος Χίος
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ