Ο στόχος τους δεν είναι οι μισθοί, αλλά κάτι χειρότερο; Οι Ασφαλιστικές εισφορές και το Ασφαλιστικό μας! Ο Παπαδήμος είναι ψεύτης ή υποτελής;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

papandreou20papadimos
Οι κοπροκράτωρες

«Ροπαλοφόροι καραδοκοῦν, χαγάνοι ὀρνεοκέφαλοι βυσσοδομοῦν, σκυλοκοῖτες, νεκρόσιτοι, καὶ ἐρεβομανεῖς κοπροκρατον τ μέλλον», – Οδυσσέας Ελύτης, Αξιον Εστί

netakias.wordpress.com
Θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Παπαδήμος, που γνωρίζει οικονομικά κι από τις σπουδές του, αλλά κι από την συναναστροφή του με τις υαινες της ΕΚΤ να είναι τόσο αφελής και τόσο εκτός θέματος; Μάλλον όχι.
Απλώς κάνει όπως πάντα την δουλειά του, σαν καλός υπηρέτης (γαλλ.laquais) .
Αφού κάνει την εισαγωγή του, απαντώντας στον Τσίπρα, μιλώντας αυθαίρετα, για την πτώση της ανταγωνιστικότητας λόγω “της αύξησης των μισθών” παραδέχεται παρακάτω ότι “η ανταγωνιστικότητα δεν εξαρτάται μόνο από το μισθολογικό κόστος, ούτε μόνο από το κόστος εργασίας.” αλλά “..από το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής, όπως προσδιορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, το Φ.Π.Α. και άλλους φόρους, τα τιμολόγια δημόσιων υπηρεσιών.”
Για τις εξόφθαλμες ανακρίβειες της δήθεν αύξησης των μισθών στην Ελλάδα του έχουν απαντήσει κι άλλοι *¹, το μόνο που θα ήθελα να του θυμίσω είναι η…απογραφή του Αλογοσκούφη….
Τι ξεχάσαμε κύριε Παπαδήμο; Δεν μας παίρνει κ.Παπαδήμο;
Τα ψευδή στοιχεία που ανακάλυψε η “κακιά” απογραφή, μεταξύ άλλων ήταν ότι επί χρόνια ολόκληρα δεν παίρναμε αυξήσεις ! Η Ελλάδα είχε πληθωρισμό πχ. 5% δηλώναμε 2% και δίναμε αυξήσεις στους μισθούς 3%, πάνω από τον ψευδη πληθωρισμό, για να είναι ευχαριστημένοι όλοι, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε ΜΕΙΩΣΗ -2% (τα νούμερα είναι παράδειγμα).
Αρα επί μια ολόκληρη οκταετία Σημίτικού Μεσαίωνα , κάθε χρόνο μας έκοβαν τον μισθό! Καταλάβατε τώρα τον έρωτα της διαπλοκής;
Τώρα για την φάκα.
Λέει, όχι τυχαία, ο Παπαδήμος ότι η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από τομη μισθολογικό κόστος παραγωγής, όπως προσδιορίζεται από :

  1. …τις ασφαλιστικές εισφορές…
  2. …το Φ.Π.Α. και άλλους φόρους… .(τους ηύξησαν παράλογα)
  3. ..τα τιμολόγια δημόσιων υπηρεσιών…(μόλις αύξησαν την ΔΕΗ)

ΤΙ ΜΕΝΕΙ; ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ !
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!
Σκεφτείτε ότι, μόνο η ανεργία του 2010, ανέτρεψε όλες τις αναλογιστικες μελέτες, που είχε κάνει ο Λοβέρδος το καλοκαίρι του 2010, όταν “εσωσε” το Ασφαλιστικό μέχρι το 2060! Η “σωτηρία” του Ανδρέα “κλαψιάρη” Λοβέρδου άντεξε μερικούς μήνες.
Το σύστημα υγείας είναι χάλια, λόγω διαχείρισης, αλλά είναι ένα καλό σύστημα που προσφέρει σε όλους περίθαλψη, γιατί να το καταστρέψουμε, αντί να το διορθώσουμε;
Για να καταλάβετε.
Δεν θα έχει άμεση επίπτωση στα λεφτά που βλέπουμε στο χέρι μας, ισως δεν χάσουμε 13-14 μισθό άμεσα. Αλλά όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν θα έχουν επαρκή έσοδα πλέον, θα μειώσουν τις παροχές, και ποιος θα καλύψει το λείμμα;
Μα οι ιδιωτικές…..
Τι σημαίνει αυτό;
Οι βιομήχανοι, οι Τράπεζες κι οι Μπετατζίδες θα μειώσουν τις “Δαπάνες” τους για τους εργαζόμενους, άρα θα αυξήσουν τα κέρδη τους.
Αλλά για τους Εργαζομένους θα ακριβύνουν όλες οι Παροχές ή θα χάσουμε πολλές παροχές, που δεν καλύπτουν οι Ιδιωτικές ή καλύπτουν με βαρύ τίμημα (προυπάρχουσα, χρόνια, ή εκ γεννητής ασθένεια) και τελικά το βάρος θα είναι μεγαλύτερο κι από αυτό της μειώσεως του μισθού, αφού θα πρέπει να καλύπτουμε μόνοι μας τις ελλείψεις σε ένα ήδη διαλυμένο σύστημα που αφήνει το ΠΑΣΟΚ.
Αν και θέλω να υπάρχει, συμπληρωματικά ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μόνη της έχει την τάση να ακριβαίνει τις υπηρεσίες.
Το καλύτερο, κακό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ*². Μια μαγνητική πνευμόνων που έκανε ένας θείος μου στην Βοστώνη του στοίχισε $3,400.00, στην Ελλάδα κοστίζει €350,00-450,00 και με την συμμετοχή του ΙΚΑ πληρώνεις €80,00-100,00 λιγότερα!
Τα λεφτά τα πλήρωσε η ιδιωτική εταιρεία, αλλά το κόστος είναι αστρονομικό. Ο λόγος είναι, όπως αναλύει κι ο Γκρούγκμαν*³ στο βιβλίο του, ότι στην ιδιωτική περίθαλψη δεν συμμετέχουν όλοι, με λιγότερους προσπαθούν οι εταιρείες να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος (που δεν υπάρχει σε ένα δημόσιο σύστημα), ενώ ταυτόχρονα ξοδεύουν πολλά χρήματα για να εντοπίσουν ασθενείς που κρύβουν το πρόβλημα τους ώστε να τους απορρίψουν.
Ενα άλλο εντυπωσιακό που συμβαίνει στην Αμερική, είναι ότι συμφέρει οικονομικά τις εταιρίες να ακρωτηριάσουν κάποια στιγμή το πόδι ενός διαβητικού, παρά να δώσουν σε όλους χρόνια αγωγή!
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών θα σημαίνει ίσως ένα καλύτερο σύστημα ιδιωτικής υγείας γι αυτούς που είναι μέσα κι ένα ανύπαρκτο γι αυτούς που είναι έξω.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Γ.Πρετεντέρης “Η συνταγή του Παπαδήµου.Η τρόικα και η διαχείριση της φτώχειας µε προοπτική τη φτώχεια”
  2. Η συνείδηση ενός προοδευτικού Krugman Paul R. (Εκδ. Πόλις)
  3. Η συνείδηση ενός προοδευτικού Krugman Paul R. (Εκδ. Πόλις)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  1. Η Oμιλία του δοτού Πρωθυπουργού.
  2. Μισθοί και «Ανταγωνιστικότητα»: Καληνύχτα κ. Πρωθυπουργέ
  3. ΠΠ – Καποια ονοματα… και ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ !

ΔΗΜΟΦΙΛΗ