Τα κοψίματα της εβδομάδας των μισθών και των λαιμών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

koyreioΓράφει ο Αμετανόητος

Oταν έτυχε να διαβάσω πρόσφατα το ακόλουθο άρθρο
http://www.guardian.co.uk/society/2012/jan/08/cut-working-week-urges-thinktank?CMP=twt_fd
από μία έγκριτη και σοβαρή Βρετανική εφημερίδα, ήρθαν στο νού μου οι στιγμές που ισχυρίστηκαν πολλοί άνθρωποι (αλλά και εγώ)  ότι όλο το Παγκόσμιο σύστημα θα μπορούσε να «δουλέψει» αλλιώς…
Και όχι βέβαια να περάσει αμέσως στην σοσιαλιστική κοινωνία και κατόπιν στη κουμουνιστική όπως φαντάστηκαν κάποιοι…
Δεν μιλάμε για τόσο επαναστατικά πράγματα…  
Αλλά μάλλον, καλύτερα, διαβάστε μόνοι σας το άρθρο, σε ελεύθερη δική μου μετάφραση και θα καταλάβετε.Από την Guardian.
[ Κόψτε την εργάσιμη εβδομάδα σε ένα μέγιστο των 20 ωρών, παροτρύνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι
Επιμερισμένη εργασία και αύξηση των μέσων αναψυχής είναι η απάντηση στην αυξανόμενη ανεργία, οι ισχυρισμοί της «δεξαμενής σκέψης»
Η Βρετανία αγωνίζεται να διαχωρίσει τη θέση της στην πιστωτική κρίση, καταπονημένοι υπερεργατικοί γονείς που έχουν ενοχή γιατί μετά βίας βλέπουν τα παιδιά τους,το διοξείδιο του άνθρακα διαχέεται στην ατμόσφαιρα από τα ενεργοπεινασμένα γραφεία μας και σπίτια. Στο Λονδίνο την Τετάρτη, οι εμπειρογνώμονες θα συγκεντρωθούν για να προσφέρουν μια νέα λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα με τη μία:
μικρότερη εβδομάδα εργασίας.
Μια δεξαμενή σκέψης, το New Economics Foundation (NEF), το οποίο έχει οργανώσει την εκδήλωση με το Κέντρο για την ανάλυση του κοινωνικού αποκλεισμού στο London School of Economics, υποστηρίζει ότι αν όλοι εργάζονταν λιγότερες ώρες – ας πούμε, 20 ή μια εβδομάδα – θα υπήρχαν περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας , οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και η ενεργοβόρα υπερβολική κατανάλωση θα μειώνονταν σταδιακά.
Η Anna Coote, του NEF, δήλωσε:
«Υπάρχει μια μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των ανθρώπων που έχουμε πάρα πολύ καλά αμειβόμενη εργασία, και αυτοί που έχουν πολύ λίγο ή καθόλου.”
Υποστήριξε ότι πρέπει να σκεφτούμε και πάλι για το τι συνιστά την οικονομική επιτυχία, και με στόχο την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ της Βρετανίας, η ανάπτυξη, θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης:
«Απλά ζούμε για να εργαζόμαστε, και εργαζόμαστε για να κερδίσουμε, και να κερδίζουμε για να καταναλώνουμε. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικά στοιχείο ότι εάν έχετε λιγότερες ώρες εργασίας από τον κανόνα, έχετε μία λιγότερο επιτυχημένη οικονομία.Ακριβώς το αντίθετο».
Ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας και τις Κάτω Χώρες.
Ο Robert Skidelsky, Κεϋνσιανός οικονομολόγος, ο οποίος γράφει ένα υπό έκδοση βιβλίο με το γιο του Edward, με τίτλο «Πόσο είναι αρκετό;» υποστήριξε ότι η ταχεία τεχνολογική αλλαγή σημαίνει ότι, ακόμα και όταν η ύφεση έχει τελειώσει, θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας,στα επόμενα χρόνια.
“Η πολιτισμένη απάντηση θα πρέπει να είναι η κατανομή της εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί κατ ‘ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας.”
Πολλοί οικονομολόγοι κάποτε πίστευαν, ότι όσο η τεχνολογία βελτιώνεται, αυξάνεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων, οι άνθρωποι θα επέλεγαν να διαφυλάξουν τα οφέλη αυτά, να εργάζονται λιγότερες ώρες και να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Αντ ‘αυτού, οι ώρες εργασίας, έχουν γίνει περισσότερες σε πολλές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας από κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Skidelsky λέει, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι πρέπει να σκέφτονται  λιγότερο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Το πραγματικό ερώτημα για την ευημερία σήμερα, δεν είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, αλλά το πώς τα έσοδα διαιρούνται».
Οι γονείς των μικρών παιδιών έχουν ήδη το δικαίωμα να ζητήσουν την ευέλικτη εργασία, αλλά το NEF θα ήθελε να δει ένα σύστημα επιμερισμού της εργασίας και τις εναλλακτικές μορφές εργασίας να γίνουν πολύ πιο διαδεδομένες, και καλεί την κυβέρνηση να κάνει την ευέλικτη εργασία, το δικαίωμα προεπιλογής για όλους.]
O Robert Skidelsky βέβαια δεν είναι κάποιος τυχαίος…
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Skidelsky,_Baron_Skidelsky
Πολυβραβευμένος Οικονομολόγος,μαθητής του πολύ μεγάλου J.M.Keynes και βιογράφος του…
Μυαλό δυνατό…και καπιταλιστής 1000%….
Λέτε λοιπόν οι Μετακεϋνσιανοί Οικονομολόγοι να συναντούν επιτέλους, τις σκέψεις τους με τους πραγματικούς  Σοσιαλιστές ?
Αλλωστε και ο Paul Lafargue
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Lafargue
ο γαμπρός του Μarx, ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε με το
βιβλίο του «δικαίωμα στην τεμπελιά» ότι ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται από λίγο εως καθόλου…  
Και μήπως αυτό έχει τελικά η Τρόϊκα και ο Παπαδήμ(ι)ος κατα νού, όταν ζητάνε να απολυθούν όσοι περπατούν,κολυμπούν και πετούν στην ηλιόλουστη χώρα μας ?
Για αυτό λοιπόν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, για να αισθανθούμε και να αποδεχθούμε ότι είμαστε  Τεμπέληδες, παρ΄όλο που δουλεύουμε περισσότερο (εμείς και οι Κορεάτες) από οποιονδήποτε εργαζόμενο σε χώρα του ΟΟΣΑ?
Για αυτό θέλουν να κόψουν τώρα και τον 13ο και τον 14ο μισθό ?
Προφανώς οι άνθρωποι «πηγαίνουν» ακόμα πιο μπροστά από το New Economics Foundation (NEF)…
Κοίταξε βρε παιδί μου…τέτοια λαμπερά «μυαλά» και εγώ τους παρεξήγησα…Και επειδή «προφητικά» τον περασμένο Απρίλη, στο ακόλουθο άρθρο μου
φιλοξένησα κάποιες παλαιότερες δηλώσεις του «φωτισμένου» Τραπεζίτη Πρωθυπουργού από τη δεκαετία του ‘90,και του επίσης «αστραφτερού» Τραπεζίτη Οικονομικού συμβούλου του, ξαναδιαβάστε τες πολύ προσεκτικά.
Βλέπετε, το θέμα για αυτούς είναι πολύ απλό.Εχουν αποκτήσει τέτοια «σπουδαία» μόρφωση και τέτοια «ανεκτίμητη» εμπειρία που έχουν τυποποιήσει πιά τη λύση σε οποιαδήποτε κρίση και πρόβλημα του συστήματος.Κανείς Skidelsky και κανείς φτασμένος οικονομολόγος δεν φτουράει τελικά μπροστά τους.
Κόβουν πάντα από τα εισοδήματά μας,(μισθωτών και συνταξιούχων) για να ικανοποιούνται,οι πλούσιοι,οι πολιτικοί και οι τοκογλύφοι…
Κόβουνε τις συντάξεις,τους μισθούς,κόβουνε το ΕΚΑΣ,τα φάρμακα,το ρεύμα,το ψωμί,το γάλα,τα κόβουν όλα.
Κόβουν την κοινωνία μας, σαν το χασάπη στο κρεοπωλείο.
Ε λοιπόν,τα επόμενα «κοψίματα»,δεν θα είναι τα δικά μας.
Να το προσέξουν πολύ το επόμενο κόψιμο.
Η εικόνα από τον Βασίλη Παπαγεωργίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ