www.olympia.gr

Το φιλότιμο μας, θηλιά στον λαιμό τους, όχι στον δικό μας. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

  • Enter your email address / εισάγετε το ηλ. ταχυδρομείο. Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τη συχνότητα που θα λαμβάνετε τα άρθρα (συνεχώς, μία φορά την ημέρα κλπ).

    Join 18,009 other followers

  • Νέα σελίδα στο φατσοβιβλίο!

  • To Olympia στο Iphone!

  • ΠΑΜΕ!

    όσοι καθαροί, όσοι ζωντανοί.
  • ΠΑΣΟΚ και Παρακράτος

    http://1.bp.blogspot.com/_p9qk1pN75Vg/Sp_EAA4H0_I/AAAAAAAAEYY/KTWMf4-HT6Q/s320/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE.JPG
  • ΠΟΝΤΟΣ – ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.

  • Θρησκεια, βαρβαρια και καπιταλισμος

  • Η μεγαλη αληθεια του Φαλμεραιερ

    Fallmerayer
  • ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΑΤΗ

    monsanto
  • Θρακη και Αγωγοι

    thraki
  • Το σχέδιο δράσης του ΓΑΠ

  • Πρόσφατα σχόλια

    ΙΩΑΝΝΗΣ on ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρχεται…..…
    Ελισάβετ Φωκά on Αυτή είναι η “κόκκινη γρ…
    CIrene on «Όχι» της Κομισιόν στην επιστο…
    ER on ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρχεται…..…
    Κερκυραίος on “Γιατί δεν πέφτει ο ρημά…
  • Αρχείο

  • Εγγραφή

  • Μεταπληροφορίες

  • Twingly BlogRank

ΖΕΑ : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ . ( Triticum dicoccum )

Αναρτήθηκε από τον/την - στο Μαρτίου 23, 2011

Τό έτος 1928 απηγορεύθη σταδιακά και μέχρι το 1932 κατηργήθη τελείως η καλλιέργεια της Ζιάς στήν Ελλάδα. O Codex alimentarius μήπως άρχισε νωρίτερα;

Ζέα: Γνωστό λιμάνι του Πειραιά. Η μαρίνα Ζέας δεν είναι πασίγνωστη μόνο για τις αναχωρήσεις των γνωστών “Δελφινιών” και catamaran αλλά και για τις καφετέριες του, το ναυτικό μουσείο, τις περατζάδες δίπλα στα σκάφη και την θαλασσινή αύρα, που το καλοκαίρι ειδικά είναι βάλσαμο. Αυτό το λιμάνι λοιπόν είναι γνωστό από την αρχαιότητα και με αυτό το όνομα μάλιστα. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκε έτσι λόγο της διακίνησης Ζέας μέσω του λιμανιού, ή λόγο της ύπαρξης Ζέας στην περιοχή.

Τι είναι η Ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ασπρόσιτος (ασπροσίτι) είναι το δημητριακό ζέα. Με το δημητριακό Dinkel αντί για το κριθάρι, φτιάχνεται η ομώνυμη μπύρα, όμως το δημητριακό αυτό δεν είναι η ζέα (όπως αναφέρεται σε ορισμένες πηγές), διότι η Λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta. [www.germanbeerinstitute.com/Dinkelbier.html].

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.χ. Ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσης του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε από το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγο του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν από το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν από 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. (Έχει επιζήσει επίσεις σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού (σύμφωνα με τον J. Harlan)).

Αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνική πεδιάδα κάνει και ο Όμηρος λέγοντας: “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”. Αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται αναφορά “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32]. Από βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25]

Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει. Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα από την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών.

Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και από τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους. Ο γιατρός Γαληνός (2ος αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός). Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998]. (Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994]. Μετά από μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών. Τα ζυμαρικά αυτά μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

immortality.gr

About these ads

121 Σχόλια to “ΖΕΑ : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ . ( Triticum dicoccum )”

  1. nicoletta.a.p είπε

    τόσο νωρίς ξεκίνησε ο πόλεμος για την λυσίνη; the informant δείτε την ταινία.

  2. Σοφία είπε

    Επίσης η Ζέα κλείνει μέσα της αρχαία γνώση. ΖΕΑ βιολογική ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από τον Αντωνόπουλο. Απ’ αυτήν παράγονται εξαιρετικά ζυμαρικά αλλά και εκλεκτό αλεύρι. Εγώ το προτιμώ αβλεπώς. Λύσσαξαν να το εξαφανίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Ό τύπος αυτός καλλιεργεί αποκλειστικά γηγενείς τοπικές ποικιλίες!
    Εξαιρετικό το άρθρο. Και χρήσιμο για να μαθαίνουν όλοι. …Να τιμήσουμε και τον codex πριν τον τυπώσουμε σε χαρτί υγείας για να πάρει τη θέση που του αξίζει.

  3. East είπε

    Πρέπει να καταργηθεί η χημική γεωργία τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα, και να αυξηθούν δραστικά οι μικροί αγρότες, και το κράτος να διευκολύνει το σπίτι μέσα στο χωράφι και τις μονοκατοικίες, και να δώσει γη.

    • Gnwstis είπε

      Φαε όσες αφλατοξίνες θέλεις εσύ, εγώ προτιμώ προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρησης

      • antonis είπε

        φιλαρακο στην ολοκληρωμενη διαχειρηση απλως ο καλιεργητης εχει ενα τετραδιο και γραφει ποια φαρμακα εριξε.και πιστεψε με και γω αγροτης ειμαι δε κραταω βιβλια ολοκληρωμενης διαχειρησης αλλα ριχνω τα μολις απαραιτητα και να περασουν οι μερες που λεει ο γεωπονος για να κανω συγκομηδη.εχω γειτονες με ολοκληρωμενη διαχειρηση και εχω μεινει χωρις μαλλια απο το τροπο που καλιεργουν.

      • Kostas είπε

        Καταρχήν αφλατοξίνες μπορεί να βρεθούν κυρίως σε προιόντα σίκαλης, η σε αραχίδα (κοινώς φυστικι)…Οι γεωργοί στην Ελλάδα στα σιτηρά δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψεκάσουν μυκητοκτόνα καθώς είναι οικονομικά ασύμφορο κατά πολύ.Για μυκητες ψεκάζουν στις βορειότερες χώρες εκει που έχουν παραγωγή πάνω από 500 κιλά.Σχετικά με την αραχίδα αφλατοξίνες βρίσκονται σε αυτα που έρχονται απο Κίνα κυρίως καθώς δεν έχουν χάσει πλήρως την υγρασία τους ή μεταφέρονται σε λάθος συνθήκες,τα ελληνικά όμως λόγω του κλίματος δεν προσβάλλονται εύκολα.Τα βιολογικα προιόντα υπερτερούν των συμβατικών,αλλά αν εφαρμοστεί ολοκληρωμένη διαχείριση κατά κανόνα τότε κι αυτά μπορεί να έιναι εξίσου λιγότερο επιβλαβή και να μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με τη συμβατική γεωργία.

  4. Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσε¬κτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλει¬οψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρε¬ασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς “φάρ¬μακο σου είναι ή τροφή σου”. Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώ¬σει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι.

    Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:

    Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.

    Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους.

    Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες. Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου.

    Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχε¬ται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.

    Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας νά άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ.

    Δι’ αυτό ακριβώς οί θρησκείες, οι Δικτάτορες, οι έξουσιασταί μας μέ διάφορα τεχνάσματα καί ωραία λόγια προσπαθούν νά ποδηγετήσουν τά παιδιά άπό μικρή ηλικία και έσοφίστηκαν τά κατηχητικά, τις πολιτικές νεολαίες. Οί Δικτάτορες καί οί Τραπεζίτες είσήγαγον τήν πολιτικήν είς τά σχολεία μέ πρόφασιν, δήθεν, τήν προπαρασκευήν ενήμερων πολιτών, ενώ στην ουσία εκπαιδεύουν τυφλούς δούλους του τραπεζικού συστήματος.

    Όποιος από εσάς πιστεύει είς τήν ανεξάρτητον σκέψιν τών ανθρώπων, ας άγωνισθή διά τήν κατάργησιν του συνδικαλισμού είς όλα τά σχολεία, πλην πανεπιστημίων. Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού. Ταυτοχρόνως, τροχοπεδεί και τήν έλευθέραν σκέψιν καί πνευματικήν άνοδον του άνθρωπου και τόν καθιστά δούλον του ιερατείου, του κατεστημένου, διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέ¬ροντα και όχι ή φύσις. Είναι όλοι οι αγώνες του εναντίον των φυσικών νόμων. Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.

    Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώ¬σεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ. Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά, εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα. Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα:

    “Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων”(Αισχύλος)

    Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη.Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοι¬χεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμωτατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.

    Η Ζειά:

    1. Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά.

    2. Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καί καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

    3. Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).

    4. Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.

    Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού. Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν;

    Θά πάρετε τήν άπάντησιν ότι, του στή¬νουν συνεχώς ανδριάντες σέ πλατείες, στην Βουλή, και δίδουν τό όνομα του στις λεωφόρους γιά νά μην τό ξεχάσουν ποτέ. Καί τότε θά διερωτηθήτε, τί φταίει;
    Νά φταίει άραγε ή μεγάλη πανουργία καί εμπειρία των κοσμοκρατόρων μόνον, ή μήπως ή δουλικότης των μωροφιλόδοξων και λοιπών οργανωμένων στις μυστικές εταιρείες των;

    Νομίζω πώς όλα αυτά δέν θά ήσαν αρκετά νά τυφλώσουν τον λαό μας καί δέν θά έπετύγχανον, έάν δέν υπήρχε τό ακαλλιέργητο, τό πρωτόγονο ΕΓΩ του, τό όποιο αντιδρά σκληρά καί δέν δέχεται τό αντίθετο, όσο καθαρά καί άν απόδειξης τήν πλάνην του. Μέ τό ακαλλιέργητο ΕΓΩ δέν δύναται νά παραδεχθή ότι οί γονείς του έπλανήθησαν, διότι τότε αισθάνεται ότι μειώνεται ή προσωπικότης του καί τό κύρος του, ένώ τό καλλιεργημένο ΕΓΩ, όταν πεισθή ότι έπλανήθη τό παραδέχεται αμέσως μέ ψηλά τό κεφάλι καί υπερήφανα, διότι έτσι νοιώθει ότι είναι ισχυρό, επειδή επεβλήθη τών ενστί¬κτων καί τής μικροπρέπειας. Ερευνώντας ή επιτροπή, πού αναφέραμε πιό πάνω, τό διαιτολόγιο τών αρχαίων Ελλήνων έμεινε έκπληκτος.

    Οί αρχαίοι δέν έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι. Τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό oνομαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι καί έν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι.

    Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι δέν θά είχαν τόσο ύψηλήν πνευματικήν άνάπτυξιν. Μόλις οι κοσμοκράτορες έδιάβασαν αυτήν τήν έκθεσιν τής επι¬ροπής, δίδουν εντολή το 1928 νά αναιρεθή αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα.

    Διά νά μειώσουν μέ το σιτάρι τήν πνευματικήν άνάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας τήν άντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν έκπαίδευσιν των παιδιών τους καί διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τά σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τά κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα, για νά ποδηγετήσουν πλήρως εις πρώτον χρόνον τους Έλληνας.

    Ενώ τώρα αναμειγνύοντας τους μέ αλλοδαπούς, θέλουν νά τους εξαφανίσουν τελείως. Ναι άλλα πώς θά τό επιτύχουν αυτό; Αμέσως δίδουν έντολήν είς τόν τέκνον των τον Βενιζέλο νά έπιστρέψη στην Ελλάδα καί νά εξαφάνιση τήν Ζειά. Οπότε βλέπουμε τόν Βενιζέλο νά έπιστρέφη στην Ελλάδα μετά άπό 8 χρόνια αυτοεξορίας του, νά άνασκουμπώνεται και νά ορμά σάν λέων κατά τής Ζειάς.

    Μέσα σέ 60 χρόνια μόνον ήλλοίωσαν τήν πνευματικήν ύπεροχήν του σκέπτεσθαι τών Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, μέ μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους καί τώρα μέ τους αλλοδαπούς επιδιώκουν τόν πλήρη εξαφανισμό τής φυλής των, ένώ συγχρόνως ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολλάρια οι φιλεύσπλαχνοι διά νά μην εξαφανισθούν οί οχιές, κόμπρες, πάντα καί άλλα ζώα καί ερπετά. Όλα τά ανωτέρω περί Ζειά, γλουτένης καί σωστής διατροφής μέ λεπτομέρειες καί τάς παραμέτρους όλων αυτών καί τήν ύγιεινήν θά τά βρήτε είς τά εμπνευσμένα καί καλομελετημένα βιβλία “Τό Όλον” καί τό «ΌΛ-ΟΝ» Ένα βιβλίο γιά τήν “ΊΑΣΗ”, του πρωτοποριακού μελετητή Μιχάλη Γρηγορίου..

    Προς τό τέλος του 1928 ό “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά άπό κάποια εντολή, μέ της Αμύνης τά Παιδιά, τυφλά εις τον νουν καί την κρίσιν, και διψασμένα τό πώς νά ευχαριστήσουν καλλί¬τερα τόν άρχηγόν των έκήρυξαν τόν πόλεμον κατά της Ζειάς καί, έφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ένίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς γιά σπόρο. Είπαν εις τόν λαό ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τά λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία.

    Αυτό τό πρόβαλαν έντονα τά ΜΜΕ καί σέ 4 χρόνια έξηφανίσθη η Ζειά. Όλοι οί Έλληνες εγκατέλειψαν τήν Ζειά μόνον ένας άπό όλους κράτησε σπόρο Ζειάς. Καί σήμερα 2010 καλλιεργεί Ζειά μόνον ένας ό Γ.Α. είς ένα χωριό καί κατασκευάζει μακαρόνια άπό αλεύρι Ζειάς, τά όποια είναι υπερβολικά νοστιμώτερα άπό τά μακαρόνια του σίτου. Τήν έπιθεσίν του κατά τής Ζειάς ό “εθνάρχης” μας τήν ήρχισε μέ τήν αθρόα εισαγωγήν αλεύρων σίτου ύπό τών φίλων του.

    Οί φίλοι του έγιναν πάμπλουτοι καί έξέσπασε τότε τό μέγα διά τήν έποχήν και γνωστό ώς “Σκάνδαλο τών αλεύρων”. Μέσα είς 4 χρόνια οί Έλληνες είχαν ξεχάσει τήν Ζειά τελείως καί οί φίλοι του Βενιζέλου έγιναν δισεκατομμυριούχοι άπό τήν εισαγωγή τών αλεύρων του σίτου.”Αν σήμερα θελήσετε νά επαναλάβετε αυτό γιά τό σιτάρι ή κριθάρι ή κάτι άλλο, δέν θά τό πετύχετε ούτε σέ 50 χρόνια. Τόσο πολύ είχε τυφλώσει καί πειθαρχήσει ό Βενιζέλος τους οπαδούς του. Αυτό βέβαια είναι εχθρική ψυχολογία. Θέλουν τους οπαδούς τους τελείως τυφλούς στην σκέψιν καί δούλους. Καί δέν ήρκέσθη μόνον είς τήν έξαφάνισιν του σπόρου ό “εθνάρχης” μας, επέτυχε νά σβήση τήν Ζειά από τήν μνήμην καί τήν γλώσσαν τών Ελλήνων.

    Αυτό θά πή τέλειον έγκλημα. Αποδείξεις: Εσείς έγνωρίζατε τήν λέξιν Ζειά πριν λίγα χρόνια, όταν ήρχισε νά προβάλεται άπό εμάς στά κανάλια; Εύρήκατε τήν λέξιν σέ λεξικό πού συντάχθηκε μετά τό 1930; Δεν θά τήν εύρητε, μήν ψάχνετε. Άλλα και αν κάπου τήν εύρητε, θά τήν έξηγεί ώς ζωοτροφή… Μόνον εις τυχόν ανατυπωθέντα παλαιά λεξικά θά τήν εύρητε, ή εις τό των Άγγλων “LINDELL & SCΟΤΤ”, τό όποιον δέν τήν εξηγεί σωστά. Εις τό “ΗΛΙΟΣ” πού είναι πιο ενήμερο και σοβαρό λεξικό γράφει:

    Ζειά ή Ζέα… τήν Ζέαν τήν μάϊδα πού είναι ό γνωστός αραβόσιτος και κοινώς αραποσίτι”. Αραβόσιτος όμως είναι κοινώς τό Καλαμπόκι.

    Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό.

    Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν πορτοκαλιά. Αν άπό άπόστασιν 50-1ΟΟμ. κοιτάζεις τήν Νερατζιά είναι όμοια μέ τήν πορτοκαλιά. Καί τό νεράτζι μέ τό πορτοκάλι, ένώ έξωτερικώς είναι όμοια, εις τήν πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές εις τά συστατικά των. Αυτό ακριβώς συμβαίνει καί μέ τους σπόρους της Ζειας και του Σιταριού. Δέν θά έκανε ό Ι. Πασσάς αυτό τό λάθος, έάν δέν έξηφάνιζε και τήν βιβλιογραφία περί Ζειά ό “εθνάρχης” μας, όπως ό Σαούλ – Παύλος τήν βιβλιογραφία των αρχαίων Ελλήνων.

    Εκεί όμως πού έμεινα εμβρόντητος είναι όταν διάβασα τήν “Οδύσσεια” ραψωδία δ (4)-603-604, τό αρχαίο: “Ω έν μέν λωτός πολύς, έν δέ κύπειρον πυροί τε ζειαί τε ίδ’ εύρυφυές κρίλευκον”. Ό Κ. Δούκας ερμηνεύει: “όπου υπάρχει τριφύλλι πολύ, καί κύπερι, καί σιτάρια καί ζωοτροφές κι εύρύφυτο κριθάρι λευκό”. Πώ! Πω!… Ό κ. Δούκας ό έκλεκτώτερος ερμηνευτής έκανε λάθος; Ένώ οί “Ελληνες χρησιμοποιούσαν πυρούς (σιτάρια) γιά ζωοτροφές καί τήν ζειά γιά ψωμί, ερμήνευσε τήν ζειά ώς ζωοτροφές, διότι ό Βενιζέλος είχε εξα¬φανίσει από τήν βιβλιογραφίαν καί άπό τήν μνήμην τών Ελλήνων τήν ζειά ή ζέα.Τό δημητριακό Ζειά η φύσις τό έδώρισε είς τους λαούς του Αιγαίου.

    Αργότερα οί Έλληνες μετανάστες τό μετέφεραν καί είς άλλες χώρες. Τό σιτάρι ήτο φυσικό δημητριακό τών βορείων περιοχών. Οί Έλληνες τό έφεραν είς τήν Ελλάδα καί τό έκαλλιέργησαν ώς ζωοτροφή, αρκετά χρόνια πρό του Τρωικού Πολέμου, όταν ήρχισαν τό εμπόριο μέ τις βορεώς του Ευξείνου Πόντου χώρες. Οι Βόρειοι λαοί αντί χρημάτων, που δέν είχαν, έπλήρωναν τα είδη πού ήγόραζαν άπό τους Έλληνας έμπορους μέ σιτάρι και έτσι ήλθε εις την Ελλάδα τό σιτάρι. Εις τό διαδίκτυο, έάν γράψετε τήν λέξιν “Ζειά”, θά εκπλαγείτε.

    Θά διαβάσετε πάρα πολλά, εις τήν παράγραφο “ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ” (ύμνοι Όρφέως, Ομηρικά έπη, Μύθοι), διαβάζουμε:

    «Ή πόλη τών Αθηνών ονομα¬ζόταν και Ζείδωρος, διότι έπί του εδάφους της έκαλλιεργειτο έκτος άπό τήν έλαία και τό δημητριακό ζειά. Τό ζειά μέ τό ζήτα δηλώνει ζωή, μέ τό εψιλον γιώτα τήν μακρά πορεία και μέ τό άλφα που είναι τό πρώτο στοιχείο τό άριστον, τήν παρουσία του Αιθέρα (τό στοιχείο πού βρίσκεται παντού και δομεί τά πάντα είναι ό Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία».
    Τήν Ζειά φορτωεκφόρτωναν άπό ένα λιμάνι του Πειραιώς που έξ αυτής έλαβε τό όνομα Ζέα, και μέχρι σήμερα τό λιμάνι ονομάζεται Ζέα.

    Και τώρα πώς επεβλήθη ή ζειά νά ερμηνεύεται εις ορισμένα λεξικά ώς ζωοτροφή. Εις τό διαδίκτυο χειριζόμενοι τήν λέξιν “Ζειά” εις τήν ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε: «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195). Πιό κάτω ό μεταφραστής, ελαφρά τή συνειδήσει, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν τήν ζειά και τό λευκό κριθάρι».

    Έδώ δολοφονείται ή Ζειά, διότι ό μεταφραστής, μεταφράζει τήν ζωοτροφή “όλύρας” εις “ζειά”. Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά = όλύρας = ζωοτροφή, ένώ ό Όμηρος εγνώριζε και τά δύο, ζειά και όλύρας, και έγραφε πάντα τό ορθόν, αυτό που ήθελε και έπρεπε νά διδάξη. Έδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας». Όχι ζειά, όπως ελαφρά τήν συνείδησιν και βαρυτάτην άγνοια γράφουν οι μεταφρασταί. Από τις έρευνες που έκανα, κατέληξα ότι όλύρα ώνόμαζαν τόν σημερινόν “Οροβον κοινώς ρόβην ή τό ρόβι.

    Πρόκειται διά τήν πιό δυνατή και αγαπητή εις τά ζώα τροφή. Ομοιάζει μέ τό βίκο (άγριαρακά). Είναι ή πιό θρεπτική τροφή τών ζώων, άλλα είναι βλαβερή διά τόν άνθρωπον. Ή όλύρα εκαλλιεργείτο από αρχαιοτάτων χρόνων εις την Ελλάδα ως ζωοτροφή. Ήτο μεσογειακό φυτό (Λεξικό “ΗΛΙΟΣ”, λήμμα Όροβος). Είναι λογικόν νά κατάληξη μέ τόν χρόνο ή όλύρα εις όροβο. Εις τό λεξικό “LINDELL & SCΟΤΤ” θά τήν βρήτε ώς Σίκαλιν η Αγριοσίκαλιν, αυτήν τήν σύγχυσιν έκαλλιέργησαν οι φιλέλληνες… διά νά ξεχά¬σουμε τήν Ζειά. Ή Ζειά καλλιεργείται σήμερα εις πολλές χώρες τής Ευρώπης και εις τόν Καναδά εις μεγάλην εκτασιν, φέρει δέ όνομα ανάλογο τής γλώσσης έκαστης χώρας. Οι Ιταλοί τήν ονομάζουν Faro, οί Γερμανοί Dingel, κ.τ.λ. Οί Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι Ζειά άπό τήν Γερμανία μέ τό όνομα Ντίνγκελ, ώς μή περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 Εύρώ, ήτοι τό αγοράζουμε Δέκα φορές άκριβώτερα άπό τό σιταρένιο.

    ΠΗΓΗ: Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451

  5. ΜΑΧΗΤΗΣ είπε

    Είχα ψάξει πιο παλιά το θέμα.
    Εψαξα επίσης για σπόρους.
    Δεν μπόρεσα να βρω.
    Κυκλοφορούν οι Γερμανοι τύπου υποτίθεται αλλά δεν έχει καμία σχέση.
    Μήπως ξέρει κάποιος ;

    • σταυρούλα πετρίδου είπε

      Εχει ο Αντωνόπουλος αλλά σε αλεύρι.
      Σπόρους έψαξα κι εγώ ,αλλά δεν βρήκα πουθενά.
      Νομίζω μια ποικιλία υπάρχει στον Καναδά, αλλά δεν ξέρω πως λέγεται.
      Εχω ξεσκονίσει το διαδίκτυο,τίποτα δεν βρήκα.
      Μπορεί όμως να έχει η ομάδα του *πελίτι*.

      • Nancy είπε

        Εχω την εντύπωση οτι το ” Πελίτι” σταμάτησε να στέλνει σπόρους, δεν ξέρω γιατί. Αν ξέρεις εσύ Σταυρούλα μου, ενημέρωσέ με.

      • σταυρούλα πετρίδου είπε

        Nancy μου είσαι καλά;
        …από την γριπούλα εννοώ.
        Δεν ξέρω αν το *πελίτι* στέλνει σπόρους.
        Μάλλον η Αστυ θα ξέρει γι αυτό.
        Εχω φάει όμως τον κόσμο,έχω πάει σε όλα τα βιολογικά καταστήματα της Αθήνας και όλοι μου δείχνουν το ντίνκελ σαν την ανάλογη ποικιλία της Ζέας.
        Εχω πεί σε ένα φίλο μου που εμπορεύεται άλευρα να μου φέρει από τον Αντωνόπουλο λίγους σπόρους.
        Αλλά και αυτός μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο ,γιατί ο Αντωνόπουλος δεν δίνει σπόρους με τίποτα.
        Θα προσπαθήσει πάντως.

      • Nancy είπε

        Πολύ καλά Σταυρούλα μου ευχαριστώ, με είχε κολλήσει η Κόριννα διαδικτυακώς αλλα εγώ τη σκαπουλάρησα χάρη στη γερή κράση μου :lol:
        Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου, ότι μαθαίνεις αντάλλασσέ το εδώ, καθώς και όσοι άλλοι μπορούν, οι γνώσεις αυτές είναι πολύτιμες. Καλό σου βράδυ καλή μου.

      • THΛΕΜΑΧΟΣ είπε

        Στελνει σπορους πριν απο μια εβδομασα με την παραλαβη βιβλιων ειχει μεσα και 2 φακελακια με σπορους καλαμποκι και φασολια

  6. Δημητρης είπε

    Αν δεν κανω λαθος παιδια Ζεα ειναι η ονομασια της παραδοσιακης Βριζας που ειχαν εως προσφατα και στο χωριο μου σπορους αλλα οπως ορθα αναφερεται αντικατασταθηκε απο το σιταρι που εδινε ολολευκο αλευρι και τρυφερο ψωμι (αλλα χωρις αναλογη θρεπτικη αξια)!

  7. γιαννης είπε

    αν ξερει καποιος που ειναι ο αντωνοπουλος για να παρω μακαρονια θα με βοηθουσε

    • φαρμακοτρίφτης είπε

      Γειά! Όπως απάντησα και σε ένα σχόλιο παραπάνω, εγώ αγοράζω από τον Σπόρο στα Εξάρχεια. Αν δεν μένεις στην Αθήνα δεν ξέρω που μπορείς να τα βρεις. Πάντως το αγρόκτημα φαίνεται να είναι στο Δίλοφο Ναρθακίου (περιοχή αρχαίας Φθίας), όπως γράφει στην ετικέτα της συσκευασίας που αγόρασα.

  8. Eleni Rokka είπε

    δεν σας ήξερα σας, σας γνωρισα!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!! Θα σας διαβάζω να μαθαίνω!!!! Με εντυπωσιάσατε παιδιά

  9. Δημήτρης είπε

    Ναί αλλά Αντωνόπουλο δέν βλέπω , ακούω ακούω ,αλλά δέν βλέπω , Κε Αντωνόπουλε , κάντε κάτι Η Ελλάδα ζητάει τήν τροφή της , δώστε λίγους σπόρους , θα σάς ευγνωμονούμε , αιώνια , δώστε μας τόν αέρα μας , που μέ τόση στοργή κρατήσατε από τά διεθνή λαμόγια , και βάλε όρους βαρύς όρους μά για τήν Ελλάδα. Όσοι θα παίρνουν ,με όρκο και με χαρτιά νά δίνουν το 10% τής σοδιάς τής Αληθινής Ζέας , δωρεάν σέ Έλληνες πού τό λέει η ψυχή τους ,και αυτοί και όλοι οί επόμενοι νά καρτούν τόν όρο καί τόν όρκο τής δωρεάν διανομής σέ όσους θέλουν νά ασχοληθούν για τήν πρώτη φορά. Μετά θα παράγουν μόνοι τους και θα δίνουν δωρεάν σέ όποιον θέλει να ασχοληθεί για πρώτη φορά. Έτσι και θα διαδοθεί γρήγορα , και θα αποφύγουμε τα σιχαμερά μυαλά που θα θέλουν να εκμεταλευτούν τούς σπόρους. Μόνο σέ Έλληνες αγρότες η παραγωγούς θα δίνετε η δωρεά καί μόνον στήν Ελλάδα.
    Καί πάντα να διατηρούμε τίς υποψίες μας , αυτά τά λαμόγια , γερμανοί , ολλανδοί , Άγγλοι , Γάλλοι και όλα αυτά τά ζαγάρια (έχω κάι άλλες ποιό ευγενικές λέξεις γιά τά σιχαμερά και βδελυρά αυτά άπτερα και δίποδα ερπετά) οι βάρβαροι , θα τολμήσουν νά μεταλλάξουν τό σπόρο , όπως πχ Ντίγκελ ,για αυτό , ο καθείς θα κρύβει , σπόρους από κάθε καλλιέργεια κάθε χρόνο ξεχωριστά ικανή ποσότητα , ώστε εάν παρατηρηθεί αλλοίωση η μετάλλαξη της , νά έχουμε κάποιο δείγμα από προηγούμενη χρονιά ώστε να κρατάμε πάντα καθαρή ποικιλία.
    Πώς κάνουν οι σημερινοί βιολόγοι Τήλε μετάλλαξη ;; η Τήλε καταστροφή ;; τής καλλιέργειας η του σπόρου , αγαπητοί ,είναι τόσο εύκολο μέσα από τόν αέρα , ,ψεκασμοί , μέλισσες , γύρη δολοφόνος , και χημικές τροφές ήτοι λιπάσματα ,,αυτά τό νού μας , καί όποιος βρεί τό νού του , στόμα με στόμα θα τά καταφέρουμε , Έλληνες όχι μόνο τήν πάρτι μας , γιά τήν Ελλάδα , καί όποιος έχει , το νού του , νά κρατάει πάντα σπόρο ,κάπου σέ ασφαλές μέρος , και κάθε χρονιά , Εύχομαι , νά φτάσει και σέ μένα κάποιο μικρό δείγμα , και εγώ κάθε χρόνο , θα δίνω το 10% και πλέον τής σοδειάς σέ όποιον πονάει αλήθεια γιά τήν Ελλάδα
    Δημήτρης
    Ελληνικός Αιθήρ elaithir@aylon.gr

    • Αγ
      απητέ κύριε Δημήτρη,
      Είναι πολύ εύκολο να πάρεις Ζέα και μάλιστα βιολογικής καλλιέργειας,σε συσκευασία του ενός κιλού και αλεσμένο με
      πετρόμυλο. Φυσικά είναι του Αγρικτήματος Αντωνόπουλου που βρίσκεται στην Αρχαία Φθία. Δέν θα πάς φυσικά εκεί
      αλλά στην οδό Ευρυπίδου 39,ένα μαγαζί με τον τίτλο FOTSΙ του Ηλία Μπερτσάτου,τηλ.210-3217 131.
      Εγώ πηγαίνω τακτικά και αγοράζω. Εχει 4.30 το κιλό.
      Το Ντίνκελ δεν το εμπιστεύομαι,οχι μόνο γιατί είναι γερμανικό αλλά προορίζεται για ζαχαροπλαστική και πιθανόν να
      έχει και κάποιες προσμείξεις άλλων υλικών,εκτός του ότι δεν είμαι σίγουρος ότι είναι Ζέα.
      Πήγαινε στην Ευρυπίδου και πάρε όσο θέλεις.
      Σε χαιρετώ

      • Peggy Barouni είπε

        Γιατί φυσικά 4,30 ευρώ το κιλό είναι “καλή” τιμή για το στομάχι του κ. Αντωνόπουλου. Μόνο που δεν είναι για το στομάχι των Ελλήνων που το αγοράζουν. Προσωπικά, και ψάχνοντας τελευταία για την περιβοητη ζέα έχω πέσει σε εκατοντάδες σχόλια για τον λυσσασμένο κ. Αντωνόπουλο που δεν μοιράζεται τους σπόρους που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ αλλά άσχετο, και ο οποίος έχει δημιουργήσει στην ουσία ένα καρτέλ της χειρίστης μορφής, διότι ΑΡΝΕΙΤΑΙ πεισματικά να διαδώσει και να μοιραστεί μια τροφή ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για την υγεία μας, που στην ουσία δεν του ανήκει, και την δίνει μόνο επεξεργασμένη (σε αλεύρι) σε εξωφρενικές τιμές, που ΔΕΝ μπορεί να πληρώσει ο μέσος Έλληνας. Αυτό για μένα είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ! και έτσι αποφάσισα συνειδητά να μην ΣΩΣΩ ΝΑ ΦΑΩ ΠΟΤΕ ΖΕΑ αν είναι να την πάρω από τον κ. Αντωνόπουλο, κι αν μας είχε μείνει ελάχιστο μυαλό ως έλληνες θα κάναμε όλοι ακριβώς το ίδιο, ώστε να υποχρεώσουμε τον κ. Αντωνόπουλο να κάνει το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! Διότι… κε Αντωνόπουλε σε κανέναν δεν ανήκει κάτι που δημιούργησε η φύση. Ακόμα κι αν με κάποιον τρόπο το διασώσατε, ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ, ΤΕΛΟΣ!

        Συνεχίστε να πληρώνετε εσείς για να φτιάχνει κοιλιά ο κος Αντωνόπουλος. Εγώ τον έχω βάλει απέναντί μου ακριβώς όπως έχω βάλει τους Τροϊκανούς.
        Κι έχω και ονοματεπώνυμο, για να μην πει κανείς ότι ανωνύμως το παίζουμε όλοι κριτές και μάγκες (το έχω ακούσει κι αυτό)
        Πέγκυ Μπαρούνη

      • Διογένης είπε

        Αγαπητή Πέγγυ,ο Αντωνόπουλος έχει μεγάλο στομάχι, όχι για το λόγο που αναφέρεις αλλά από τις αβλακείες που ακούει από όλους εμάς.Σε πληροφορώ ότι υπάρχουν πάρα πάρα πολλές ομάδες καταναλωτών από όλη την Ελλάδα που αγοράζουν από τον Αντωνόπυλο όλα τα προιόντα σε σχεδόν μισή τιμή.
        Ο τύπος αυτός βγάζει γύρω στα εκατό προιόντα όλα από γηγενείς ποικιλίες.
        Θα γνώριζε κανείς το Ζέα,το μονόκοκκο,το σπέλτα,την πτισάνη,το αρχαίο σκληρό και πάρα πολλές άλλες ποικιλίες αν δεν υπήρχε ο Αντωνόπουλος;;;Ο τύπος αυτόςε κατάφερε μετά από αγώνα τριάντα ετών να μπει η αρχαία ελληνική και παραδοσιακή διατροφή στο σπίτι όλων των Ελλήνων.
        Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται έναν μεγάλο πόλεμο από τα διάφορα ύποπτα κέντρα και συμφέροντα.
        Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες triticum dicoccum και από επίσημες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι είναι ετερογενές είδος και ότι από ποικιλία σε ποικιλία έχει μεγάλη παραλλακτικότητα και αντικροόμενες συνθέσεις πρωτεινών.Αυτό σημαίνει ότι η μία ποικιλία δεν έχει καμία σχέση με την άλλη.
        Συνεπώς, η ΓΗΓΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΖΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
        Γνωρίζετε ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από διάφορα κέντρα και συμφέροντα να βαφτιστούν όλα Ζέα με σκοπό τον γρήγορο πλουτισμό ,εξαπάτηση των καταναλωτών και όχι μόνο;;;
        Σε αυτόν τον τύπο θα οφείλουμε ότι θα έχει διασωθεί.Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τόσο σοβαρά θέματα.Μη θέλετε ότι κατάφερε ο Αντωνόπουλος σε τριάντα χρόνια να το καταστρέψουμε εμείς σε χρόνο μηδέν.Είμαι σίγουροςε ότι από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου και από τον κορυφαίο αυτό Έλληνα αγρότη θα έχουμε ακόμη πολλές εκπλήξεις.

        Αντωνόπουλε είμαστε μαζί σου.Η δύναμή σου ,όπως άλλωστε γνωρίζεις, είναι ο απλός Έλληνας καταναλωτής.

      • Peggy Barouni είπε

        Αγαπητέ κε Αυφαντή και αγαπητέ κε Σιώρα, επειδή δε θέλω να δίνω λάθος εντυπώσεις, θα εξηγηθώ λίγο καλύτερα. Καταρχάς, δεν είμαι καμιά έφηβη, ώστε να μην ξέρω βασικές αρχές και του εμπορίου και της διάσωσης απειλούμενων ειδών (ζωων ή φυτών) και της αισχροκέρδιας και της εκμετάλλευσης και του… μονοπωλίου! Και θεωρώ πως οι περισσότεροι εδώ μέσα βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο, πάνω-κάτω.
        Θα κάνω λοιπόν μερικές απλές ερωτήσεις, κι όποιος ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ή έχει καμία ιδέα, ας απαντήσει με σοβαρότητα, χωρίς να κάνει τον συνήγορο του διαβόλου και μάλιστα χωρίς ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (το αν βγαίνει καλό ψωμί ή οχι δεν είναι απόδειξη ΠΡΟΦΑΝΩΣ), αλλά μόνο με θεωρίες (καλοδεχούμενες κι αυτές, αλλά προσωπικά βαρέθηκα τις θεωρίες όσον αφορά την υγεία μας). Καλύτερο θα ήταν να είχαμε από κάποιον επίσημο φορέα ή έστω επιστήμονα έμπιστο, επίσημες απαντήσεις, αλλά δεν τρέφω αυταπάτες. Πάμε λοιπόν και πιστέψτε με είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΛΟΠΙΣΤΗ:
        1. Ο κος Αντωνόπουλος πώς μπορεί να αποδείξει ότι αυτό που έχει είναι η αρχαία Ζέα, αυτή μάλιστα που απαγορεύτηκε πριν σχεδόν έναν αιώνα, και που ήταν εξαφανισμένη, μέχρι που ξαφνικά την εμφάνισε ο αγαπητός κος Αντωνόπουλος. Μπορεί με κάποιον τρόπο ΕΣΤΩ να μας πει πώς έφτασε στα χέρια του άθικτος; Μήπως είναι το ιταλικό φάρο ή το γερμανικό έμερ; Και ποιος μας είπε ακριβώς πως αυτές οι ποικιλίες είναι ίδιες κι απαράλλαχτες; Εδώ μηλιά καλλιεργείς στην βόρεια Ελλάδα και είναι διαφορετικός ο καρπός της ίδιας ποικιλίας από την Κρήτη, ας πούμε. Ο κος Αντωνπουλος έχει χημικές αναλύσεις, επίσημα χαρτιά, κάτι; ΚΑΤΙ; Είναι πιστοποιημένο ΄οτι δεν έχει γίνει καμία μετάλλαξη με παραδιπλανές καλλιέργειες, ας πούμε; Γιατί εξ όσων γνωρίζω η γύρη μπορεί να ταξιδέψει με διάφορους τρόπους σε τεράστιες αποστάσεις. Χρησιμοποιεί κάποια ειδική πρακτική ο κος Αντωνόπουλος και δεν του μαγαρίστηκε ο σπόρος πχ από κανέναν παλιόσπορο μεταλλαγμένου σιταριού από διπλανό χωριό;
        2. Αν τόσο πολύ θέλει να σώσει την ποικιλία, πρέπει να γνωρίζει ότι ο τρόπος δεν είναι να την κλείσει σε ένα χρηματοκιβώτιο και να αποτρέψει την κυκλφορία της, αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΑ να διασφαλίσει την σωστή κυκλοφορία της. Και δεν είναι καν δουλειά της όποιας κυβέρνησης αυτό. Πέραν που δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, αλλά απ΄οτην στιγμή που ΈΛΛΗΝΑΣ έχει στα χέρια του τέτοιο όπλο, ΟΦΕΙΛΕΙ με κάποιον τρόπο να το μοιραστεί. Απορώ δηλαδή που διαφωνούμε κιόλας! Για παράδειγμα, μπορεί ο ίδιος να δίνει πιστοποιητικό γνησιότητας ξέρω γω, σε όποιον ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ από αυτόν (ας μην τον δίνει τσάμπα τον σπόρο, δε θα κολλήσουμε εκεί). Ας απαιτεί να γίνονται συγκεκριμένοι έλεγχοι και να λαμβάνονται πιστοποιήσεις. Ας υπογράφει ειδικά συμβόλαια και ας μην το δώσει όπου να ‘ναι, αλλά σε δύο-τρεις που θα έχει λόγο να εμπιστευτεί! Ακόμα κι αυτό μονοπωλιακή πρακτική είναι, αλλά πιο αποδεκτή από αυτό που κάνει τώρα. Δηλαδή να προσευχόμαστε να μην πάθει τίποτα ο κος Αντωνόπουλος, μην και ξεμείνουμε από ΖΕΑ, ρε παιδιά; ΈΛΕΟΣ! Μήπως υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο; Μήπως ακόμα κι ο ίδιος δεν έχει κανένα χαρτί πιστοποίησης και γι’ αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ;
        3. Πώς ακριβώς κόπτεται για την σωστή διατροφή των Ελλήνων, όταν την πουλάει τόσο ακριβά που μόνο στο Κολωνάκι μπορούν να καταναλώσουν την Ζέα; Τώρα πια ούτε εκεί δηλαδή, αλλά λέμε τώρα… Δεν είπε κανείς να την πουλάει στην τιμή του σταρένιου αλευριού, αλλά ΕΛΕΟΣ όμως. Δεν αγοράζεις χρυσό, ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ! Βασικά, ακόμα και το σταρένιο είναι πανάκριβο, αλλά τέλος πάντων, το αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν, γιατί ο κος Αντωνόπουλος δεν πουλάει σταρένιο, σωστά;
        Πολύ φοβάμαι πως έχουμε χάσει ΓΕΝΙΚΩΣ κάθε μέτρο σύγκρισης με όλο αυτό που ζούμε, αλλά επιτέλους ας καταλάβουν μερικοί πως ο πεινασμένος θα φάει και σκατά για να ζήσει, δε θα πάει να πληρώσει χρυσό το “άπαιχτο” ομολογουμένως αρχαίο ελληνικό δημητριακό. Και καλά, εμείς εδώ δεν είμαστε πεινασμένοι, προς Θεού. Δόξα τω θεώ έχουμε λεφτά να πληρώνουμε το ίντερνετ και να ανταλλάσουμε καμία κουβεντούλα, αλλά πχ εγώ, όσο κι αν θέλω να τρέφομαι σωστά εγώ και η οικογένειά μου, δεν πρόκειται να πληρώσω υπερτιμημένο ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ, γιατί η αισχροκέρδια είναι το πρώτο που αποφάσισα να πατάξω σε ατομικό επίπεδο. Κι αν δεν αποφασίσουμε συνολικά να το κάνουμε αυτό, θα φτάνουμε να πληρώνουμε την ΖΕΑ και την κάθε ΖΕΑ για σπάνια μαργαριτάρια. Και μην μου απαντήσει κανείς ότι η ΖΕΑ ειναι σπάνιο μαργαριτάρι, γιατί δε θα είμαι τόσο ευγενική μετά.
        Εν ολίγοις, ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΕ και δεν βλέπω να θέλουν πολλοί να βρεθεί ουσιαστική λύση. Μόνο δικαιολογίες βρίσκουμε για να αθωώνουμε πρακτικές που σε μια πραγματική δημοκρατία θα ήταν ποινικής φύσης!
        Την καλησπέρα μου, και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ εύχομαι…

      • Αντώνης Σιώρας είπε

        Κύριοι,
        Όπως θα έχετε παρατηρήσει, η συμμετοχή μου στους διαλόγους γύρω απο το θέμα ΖΕΑ είναι παλιές. Ποτε όμως δεν είπα για μονοπώλεια και για απαγόρευση καλλιέργειας του προϊόντος. Αν διαβάσετε λίγο πιο πάνω, θα διαπιστώσετε οτι τον Ιούλιο του 2012 αλλά και πιο πίσω, αναφέρω ότι είναι ευκολο κανείς να καλλιεργήσει Ζέα αρκεί να έχει ετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των αρμοδίων, στα θέματα βιολογικής καλλιέργειας. Το να γράφει κανείς για μονοπώλεια και τεράστια κέρδη, είναι μια άλλη υπόθεση και δεν έχει σχέση με το θέμα μας. Το να πάρουμε σπόρους Ζέας απ το Πελίτι ή απο τους καλλιεργητές Ζέας, να θυμήσω οτι υπάρχουν δύο, και το προϊόν δεν μονοπωλείται όπως ισχυρίζεστε, και να πάτε να το σπείρετε στο χωράφι σας είναι εύκολο, δεν νομίζω να σας απαγορεύει κανείς ΄όπως λέτε, αλλά θα ήθελα να μου πείτε τι Ζέα θα παράξετε και τι θα γράψετε επάνω στη συσκευασία. Μήπως Βιολογικής Κάλλιέργειας; Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το βάλετε σε ένα τσουβάλι και να το πουλάτε όπως το κοινό αλεύρι, αλλά σαν Ζέα. Εγώ προσωπικά έχω την πείρα της βιολογικής καλλιέργειας και το λάδι που παράγω, για το σπίτι μου και την παιδιών μου μόνο,έχω μία διαδικασία τελείως διαφορετικη απο των άλλων. Τα δέντρα μου δεν παίρνουν λίπασμα, άν και κάποια βιολογικά επιτρέπονται.Πότισμα μόνο δύο φορές το χρόνο και η συγκομιδή με το χέρι. Κανένα εργαλείο μαζέματος. Οταν το μετατρέπω σε λάδι, το ελαιοτριβείο έχει ξεχωριστό μηχάνημα για τα βιολογικά. Πέρα απο αυτό υπάσχει και μια σειρά άλλων διαδικασιών, για να πει κανείς ότι παράγεται κάτι το βιολογικό. Ολα αυτά φυσικά με την επίβλεψη και τις οδηγίες επιτροπής, αλλα αρκούμαι στις συμβουλές, της οποίες τηρώ γιατί το προϊον είναι αποκλειστικά για μένα και όχι για το εμπόριο. Αν νομίζετε ότι ο κ.Αντωνόπουλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και σας παραπλανεί ή καλλιεργει παράνομα ή ότι δεν τηρεί την βιολογική διαδικασία, μπορείτε να το καταγγείλετε ζητωντας έρευνα για το πώς το παράγει. Πιο πάνω σας είπα ότι ο κ. Αντωνόπουλος δεν το έχει μονοπώλειο και υπάρχουν δύο κυρίες στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων που καλλιεργούν επίσης βιολογική Ζέα σε μια έκταση όπως γράφουν 500 στρεμάτων. Τα προΊοντα κυκλοφορούν στα βιολογικά καταστήματα και καμιά φορά αγοράζω απο Μεσογειακή Διατροφή, Αριστείδου και Σοφοκλέους. Το αναφέρω σε παλαιότερη παρέμβασή μου. Δεν μπορώ να καταλάβω τις διαμαρτυρίες κάποιων φίλων της ιστοσελίδας. Θέλει κανείς να καλλιεργήσει και δεν το επέτρεψαν; Μην τρελαθούμε! Ολα αυτά γίνονται για τη διάσωση του είδους και όχι το μπαστέρδεμα του προίόντος, γιατί αυτό είναι εύκολο. Εγώ προσωπικά, αλλά νομίζω και άλλοι, θα χαρούμε να υπάρξουν κι άλλοι καλλιεργητές, ώστε ο κόσμος να έχει επάρκεια στην πατρώα διατροφή του. Οσο για την τιμή του προϊόντος, ίσως να μην είναι η πρέπουσα και να έχετε δικιο, δεν επιτρεπετε όμως να κατηγορούμε έναν καλλιεργητή απο ιστοσελίδα και όχι απ΄ευθείας στον ίδιο. Μην δίνετε εντυπώσεις άσχημες άν προηγουμένος δεν γνωρίζετε την πραγματικότητα σε βάθος. Και τελειώνοντας θέλω να παρακαλέσω: μήν αφήνετε να καταστραφεί το προϊόν αυτό, προστατέψτε το. Μην θέλετε κάποια στιγμή να το δείτε ματαλλαγμένο. Το φοβάμαι πολύ, Μά το Δία.

      • Peggy Barouni είπε

        Κε Σιώρα, δεν έγραψα ότι εσείς κάνετε μονοπώλιο, αλλά αν δείτε όλες τις απαντήσεις εδώ μέσα είναι προφανές πως υπάρχει η πεποίθηση (λανθασμένη; καθοδηγούμενη; δεν ξέρω, δεν με αφορά) πως ο κος Αντωνόπουλος είναι ο μόνος με αληθινή Ζέα και πως δεν δίνει, και έτσι κι αλλιώς το πουλάει ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, πράγμα κατακριτέο από μόνο του. Το αν είστε ο μόνος Έλληνας που προσέχει τις καλλιέργειές του ώστε να μην καταστρέφονται από λιπάσματα και χημικά είναι άλλη συζήτηση. Προφανώς -πάλι- και δεν είστε. Ακόμα και η μάνα μου ξέρει και δεν βάζει λιπάσματα στα δέντρα της ούτε ψεκάζει πχ. “Ξέρει η φύση, αν είναι να δώσουν καρπό θα δώσουν”, μου λέει μονίμως. Τα μήλα μας πιάνουν καμιά φορά σκουλήκι, αλλά είναι το νοστιμότερο μήλο που έχετε φάει ποτέ. Και δεν είμαστε καν επαγγελματίες. Για μας και τους δικούς μας ανθρώπους ό,τι μεγαλώνουμε. Για την Ζέα φυσικά δεν λέω να την καλλιεργήσει κάποιος άσχετος, αλλά όλο και κάποιος Έλλην θα υπάρχει που θέλει να διασωθεί αυτό το σπουδαίο δημητριακό.
        Αυτό που δεν καταλαβαίνω με τίποτα είναι γιατί δεν απαντάτε εσείς πχ (μια κι αναλάβατε ο θερμότερος υποστηρικτής του κου Αντωνόπουλου) για το θέμα της τιμής και πώς σας φαίνεται , όχι μόνο δεδομένης της κρίσης, αλλά ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΥΤΗΣ. Δεν είναι αισχροκέρδεια αυτό το πράγμα; 4,50 ευρώ το κιλό για ΑΛΕΥΡΙ;;;;; Είμαστε σοβαροί; Και μάλιστα για ένα αλεύρι που ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ… υποτίθεται; Ειλικρινά… ΓΙΑΤΙ;;;; Κι αν τα βάλω κάτω σε πραγματικά δεδομένα σε σχέση με την κρίση, τότε μια οικογένεια θα ήθελε μισό μισθό για να τρώει αληθινό ψωμί; Κάπως έτσι, ε;
        Κατά τ’ άλλα ούτε εσάς κρίνω βέβαια, ούτε καν τον κο Αντωνόπουλο (σε προσωπικό επίπεδο εννοώ) Κρίνω όμως τις πράξεις και τις πρακτικές, όπως κάνει κάθε λογικός άνθρωπος και εξάγω συμπεράσματα βάσει αυτών και μόνο. Ούτε ατζέντες κρύβονται πίσω από αυτή μου την κίνηση. Μόνο η απογοήτευσή μου και ο θυμός μου (το ομολογώ, είμαι ειλικρινής) γιατί άντε τους Τροικανούς τους καταλαβαίνω, θέλουν να μας αφανίσουν. Αλλά όταν Έλληνες σκέπτονται κατά βάσιν το πορτοφόλι τους κι όχι το καλό των Ελλήνων συνολικά, τότε κάτι παθαίνω… Συγγνώμη κιόλας, μπορεί να φταίει η κακή μου διατροφή…
        Και ειλικρινά δε θέλω να το συνεχίσω άλλο. Αν δεν έχετε κάποια απάντηση στα προηγούμενα και στα τωρινά μου ερωτήματα, δεν έχει νόημα, και εγώ υπόσχομαι να μην σας κάνω άλλες ερωτήσεις. Μου αρκεί που δεν απαντήθηκε καμία προηγούμενη… Καλημέρα.

      • Αντώνης Σιώρας είπε

        Αγαπητή κ.Πέγγη,
        Δεν μπορώ να καταλάβω πως βρέθηκα σε μια ιστορία για τη Ζέα και τον κ. Αντωνόπουλο. Οταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ Ζέα άρχισα να μαθαίνω πολλά πράγματα γύρω απο το προϊόν ώστε να είμαι σίγουρος τι τρώω και άντάλλαξα επι πλέον πληροφορίες και απόψεις σαν συμπλήρωμα άλλων βασικών πληροφορειών που είχα πάρει απο αλλού. Τίποτα παραπάνω. Θα ήθελα επίσης να σας γνωρίσω ότι τον κ. Αντωνόπουλο δεν τον γνωρίζο παρα μόνον το αλεύρι του. Δύο τρείς φορές που του τηλεφώνησα δεν μου απάντησε κανείς. Μέχρι εκεί. Δεν υποστηρίζω κανέναν δεν γνωρίζω κανέναν και ούτε θέλω να περεμβαίνω στά εμπορικά χωράφια των άλλων. Τελευταία είπα κάποιες απόψεις μου υπο μορφή ανταλλαγής πληροφορειών και απάντησε,όχι σε μένα προσωπικά, ο Σεβαστός Στρατηγός κ.Αϋφαντής. Αυτή ήταν όλη η συζήτηση. Δεν λέω ότι έχετε άδικο, πρός θεού, οι απόψεις σας είναι πέρα για πέρα σωστές,αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αυτή τη στιγμή. Είναι θέμα χρόνου και όλα θα αλλάξουν πρός το καλλύτερο, άσχετα άν το βλέπουμε πρός το χειρότερο. Είμαστε στήν αρχή κάποιων διαδικασιών και είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε σύγχυση. Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν, αν ο κ. Αντωνόπουλος έβαζε την Ζέα στην ίδια τιμή με το σιτάρι; Θα σας πώ την άποψή μου: Δέν θα ξαναβλέπαμε αλεύρι Ζέας και δεν θα ξαναβλέπαμε επειδή θα το αγόραζε ένας και μάλιστα θα το έπερνε απο το εργοστάσιο απ ευθείας να το πουλήσει 5-6 Ευρώ. και τότε δεν θα έπερνε κανένας, απο εμάς τουλάχιστον. Ας μήν συγχυζόμαστε για τέτοια θέματα αφού υπάρχουν μαγαλύτερα να λύσουμε. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν, μάλλον γρήγορα και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ότι έχουμε στερηθεί, ανθρώπινα όμως. Μήν ψάχνετε να βρήτε κάποια άκρη στο ίδιο θέμα, αφήστε το, απλά παρακολουθήστε το. Δεν μπορώ να σας πώ περισσότερα απο εδώ.
        Εγώ για άλλη μια φορά χάρηκα που μιλήσαμε πάλι μαζί, άσχετα άν δεν βρήκαμε μια άκρη όπως την θέλαμε.
        Να είστε πάντα καλά.

      • Peggy Barouni είπε

        Α, συγγνώμη, και αγαπητέ Διογένη. Μην σε αφήσω παραπονεμένο, φίλε μου. :)

  10. vasileios είπε

    paidia h zea einai to kalampoki,vevaia oxi to tropopoihmeno kalampoki.h mana mou vrike kalous sporous katasprous apo mia filh ths pou einai panw sto xwrio.valame kai to kalampoki pou vghke apo thn zea htan entelws aspro.prwth fora sthn zwh mou eida aspro kalampoki.einai vevai ligo pio sklhro alla h geush tu einai kaluterh.
    epishs otan vazeis ston idio khpo leuko kai kitrino sporo oi melises pou ta gonimopoioun pane pera dw8e k vgenei miso aspro miso kitrino,ara prepei na vazeis mono asprous sporous gia na mhn tropopoieite to apotelesma giati allazei kai h diatrofikh a3ia ths zeas.
    an 8eleis na kaneis aleuri klp prepei na exeis mulo na ale8eis.
    den 3anatrww kanoniko pswmi pou na mhn exw tpt na faw k na eimai nhstikos gia meres :)
    sorry gia tous aglikous xarakthres alla einai xalasmeno to alt+shift k dn allazei glwssa :P

    • Δημήτρης είπε

      Βρέ βασίλη , κάτι δέν πάει καλά , η Ζέα δέν είναι καλαμπόκι ,από όσα έμαθα ,,,,
      πάρε με τηλ. 6978553705 η στείλε μου στο elaithir@aylon.gr τό νούμερο σου νά σέ πάρω εγώ , με ενδιαφέρει , όχι προσωπικά αλλά γιά τήν Ελλάδα και τούς Ελληνες ρέ γαμώτο , καί όχι για τούς Ελλαδίτες ,,,, σέ παρακαλώ νά μιλήσουμε ,,
      50 σπόρια μπορώ νά έχω γνήσια Ζειά ,,,,,
      Φιλικά Δημήτρης

      ΥΓ. μάς γ…. με τα γκρικλισ σου , φτιάχτο το γ,,, πληκτρολόγιό σου ,,, Εί ζειά μάν,,,,πιά.

  11. DonKc είπε

    ..Αδέρφια, μύνημα προς όλους, τους αναζητητές της Ζέας..
    Πρώτον. Οι αδερφοί Αντωνόπουλοι όντως είναι οι μόνοι που έχουν Ζέα και προφανώς δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν σπόρους, ούτε στο αιώνα τον άπαντα. Τι μπορείτε να κάνετε;Σε κάποια καταστ’ηματα βιολογικών που υποκείπτουν …θα βρείτε αλεύρι για να φτιάχνετε ψωμί και ζυμαρικά.Στριφτό και χυλοπίτες.Όμως επειδή δεν έχουν την απαιτούμενη.τεχνογνωσία-οι αδερφοί- δεν είναι κι ότι καλύτερο.
    Δεύτερον .Εδώ έρχομαι εγώ για να βοηθήσω την κατάσταση..Υπάρχει μια Ιταλική εταιρία με την ονομασία MONTEBELLO η οποία παράγει μόνο ζυμαρικά Ζέας -δεν έχει αλεύρι.- και είναι απίστευτα.Δοκιμάστετα..Προφανώς θα τα βρείτε σε καλά καταστήματα βιολογικών.

    • Γιώτης είπε

      Πες τους τα. Αυτο που κανουν οι Αντωνόπουλοι ειναι εγκληματικο. 4,40 ευρώ αγορασα το αλευρι τους , μονοπώλιο βλεπεις.

      Περιμενω απο την Ιταλια να μου φερουν απο τον αγροτικο συνεταιρισμο της Μπολονια σπορο απο φάρο ντικόκο μπίο, ζέα δηλαδη.

      Προσοχή ΔΕΝ ειναι το ντινκελ ή το σπελτ το ιδιο με την ζέα. Θα την βρειτε ως φαρο μέντιο, φαρο ντικόκο ή έμερ γουίτ.

  12. Миша είπε

    Για όσους ψάχνουν τα προϊόντα Αγροκτήματος Αντωνόπουλου

    http://synparmes.gr/?page_id=162

    Και δεν μπορώ ν ακουω ιστορίες τύπου «δεν δίνει σπόρους» ο δείνα ή ο τάδε. Το χωράφι δεν φυλάσσεται από την Μοσάντ. Όσοι θέλουν περνάνε από εκεί τον καιρό του θέρους και παίρνουν σπόρους…

    • one είπε

      1. έχει κάνει συμφωνία ακόμα και με το μύλο που τα αλέθει ότι αν φύγει έστω και ένα σποράκι θα την πληρώσει ο μύλος τη νύφη..
      2. ποιος μου λέει ότι τα έχει στο χωράφι του και όχι κάπου αλλού πχ βόρεια Ελλάδα που δεν τον ξέρει κανένας?

      • Миша είπε

        Το καλοκαίρι θα πάω με μια παρεα να πάρω σπόρους από το χωραφι κι ας φωνάξει τα ΜΑΤ…

        να μας καταγγείλει για κλοπή …σπόρων …

        Θα επαναλάβουμε το κόλπο Καποδίστρια και θα γεμισουμε την Ελλάδα Ζέα :)

    • Frank είπε

      Φίλε μου αν πράγματι το εννοείς ότι θα πας καλοκαίρι για να του πάρεις σπόρους σε παρακαλώ ενημερωσέ με εδώ για να σου στείλω τα στοιχεία μου διότι με ενδιαφέρει να έρθω και εγώ αλλά και άλλοι.

      • Peggy Barouni είπε

        Αν τα καταφέρατε ενημερώστε… και μετά κάνουμε και μια καταγγελία στον κ. Αντωνόπουλο. Κάποιος τρόπος θα υπάρχει. Πιστοποιημένα τα έχει; Αν τα έχει πιστοποιημένα πολύ αμφιβάλλω ότι είναι Ζέα! ΔΩΣ’ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΜΑΣ, ΡΕ!

  13. [...] ΖΕΑ : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ . ( Tri… [...]

  14. Θωμάς είπε

    Καλησπέρα,
    έως σήμερα δεν είχα ιδέα για τους σπόρους ζειάς, ευχαριστώ για την ενημέρωση, το θέμα ενδιαφέρει και εμένα εάν κάποιος βρει σπόρους θα παρακαλούσα θερμά να για την ενημέρωσή του το ίδιο θα κάνω και εγώ εάν καταφέρω και βρω κάτι σας ευχαριστω

  15. stamatis είπε

    σε ένα περιοδικό με βιολογικά προϊόντα είδα ότι σπόρους ζέας μπορείτε να βρείτε και εδώ…. http://www.bioygeia.gr

  16. stamatis είπε

    ακόμα άκουσα πως ψωμί ζέας έχουν τα καταστήματα ble στην Θεσσαλονίκη.

  17. ΚΑΤΕΡΙΝΑ είπε

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ, ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.

  18. Eleni Gousiou είπε

    μπραβο παιδια πραγματικα εντυπωσιαστηκα με την πληροφορια πρωτη φορα το ακουω και σκεφτομαι ως που μπορει ναφτασει η διαπλοκη τελικα………..εναντια σεολοκληρο λαο!!!!!!!!!

  19. [...] [...]

  20. Anna Kolida είπε

    ΕΥΓΕ!!!ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΥΛΕΞΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΕΑ.ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΑΤΑ,ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ,ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ,ΕΜΕΙΣ…Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.ΑΝ ΤΟΤΕ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΩΣ ΓΕΝΟΣ ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΤΟΝΤΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ…ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΤΟΥ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΛΥΛΕΓΓΥΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ…ΝΑ ΤΑ ΕΝΝΩΣΟΥΜΕ,ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΝΥΠΑΚΤΑ ΧΡΕΗ ,ΚΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΟΥΣ.ΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΡΘΟ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ,ΑΣ ΚΑΛΙΕΡΓΙΣΟΥΜΕ ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΙΩΝΩΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΥΚΛΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΘΥΜΩΝΕΙ,ΕΤΣΙ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ.ΤΕΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΕΑ,ΚΑΘΩΣΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ,ΠΩΣ ΕΓΩ ΕΛΠΙΖΩ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΑΓΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ,ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ…..

  21. Anna Kolida είπε

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ

  22. Kostas είπε

    Παιδιά εγώ αυτό που μπόρεσα να βρω από σπόρους είναι εδώ
    http://viewitem.eim.ebay.gr/Emmer-Wheat–Farro-Triticum-dicoccum-Seed/300633295463/item

    Δεν το έχω παραγγείλει ακόμη,αλλά και επίσης δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτοί οι σπόροι είναι ζεας 100% !!!
    Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι καινούργιο ας ενημερώσει….μπράβο για την πληροφορίες που δίνει ο καθένας σας!

  23. Αγαπητέ Κώστα,
    Μήν εμπιστεύεσαι ξένους σπόρους γιατί μπορει να είναι ματαλλαγμένοι και να μήν το γνωρίζουν.Αυτοι καλλιεργούν οτι
    τους δίνουν.Δεν γνωρίζω αν θέλεις σπόρους για παραγωγή,αλλά άν θέλεις για να παράγεις θα ζητήσεις σπόρους Αρχαι-
    οελληνικούς,και υπάρχουν μόνον σε ένα χωριό λιγο έξω απο το ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ.Εκεί θα βρείς όλους τους σπόρους της Αρχαίας Ελλάδας ,γνήσιους.Τους δίνουν ΔΩΡΕΑΝ. Δεν θυμάμαι το όνομα του χωριού αλλά άν πάρεις ένα τηλέφωνο στο
    Δήμο Παρανεστίου Δράμας,ή ακόμη και στην Αστυνομία της περιοχής το γνωρίζουν,γιατί όλη η Ελλάδα πηγαίνει εκεί και πέρνει.
    Ειναι Τράπεζα σπόρων.Τα δινουν Δωρεάν. Αυτοί έκαναν μέγάλη δουλειά. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ.
    Αν όμως θέλεις αλεύρι θα πάς Ευρυπίδου 39 και θα παρεις όσο θέλεις σε συσκευασία του κιλού.
    Καί ο Αντωνόπουλος απο εκεί θα πήρε τους σπόρους.
    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΟΡΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

    • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ είπε

      Μεσοχωρι λεγετε και ο φορεας που διατηρει και δινει δωρεαν τις παραδοσιακες ποικιλιες λεγετε
      πελιτι εχει και ιστοσελιδα.

  24. Kostas είπε

    Νομίζω αναφέρεσαι στο σύλλογο Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.Να είσαι καλά!

    • Ναί νομίζω οτι είναι αυτό το χωριό.
      Ευχομαι οι προσπάθειες του κάθε Συνέλληνα να αποδόσουν καρπούς.
      Μαζέψτε σπόρους και κρατάτε κάθε εποχή λίγους ,γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και μπορεί η παραγωγή και
      οι σπόροι να μας τους χαλάσουν,είτε απο ανωμαλίες των ”καλών” ανθρώπων,είτε απο συμπαντικές αλλαγές
      που πιθανόν να προκύψουν σύντομα.
      Μην φυτεύετε όλους τους σπόρους μονομιάς,αλλά κρατήστε πάντα μερικούς,για κάθε ενδεχόμενο
      όλα είναι πιθανά αυτές τις εποχές.

  25. Καίτη Κτενίδου είπε

    anjy12
    Παιδιά ευχαριστώ για τις πληροφορίες μέχρι χθες δεν είχα ξανακούσει ποτέ την λέξη Ζέα να είστε καλά συγχαρητήρια

  26. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΖΕΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  27. stergios είπε

    http://www.peliti.gr/Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι:
    η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
    η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
    η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

    Φιλοσοφικό υπόβαθρο του “Πελίτι”

    Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γιa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
    Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.
    Νομικό πρόσωπο του Πελίτι
    Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.

    Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
    Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

    Εξερευνητικές αποστολές
    Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα. Την πρώτη πενταετία που ξεκίνησε το Πελίτι 1995-2000 είχαν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 1200 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. Πάνω από 80.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές έχουν προμηθευτεί σπόρους ή φυτά από το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα..

    Αποστολές σπόρων
    Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι.
    Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.

    Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
    Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την 1η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
    Το Σάββατο 21 Απριλίου του 2012 θα πραγματοποιηθεί η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από τη 10η Πανελλαδική πραγματοποιείτε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.
    Οι στόχοι της γιορτής είναι:
    1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
    2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
    3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
    4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

    Κατά τόπους αγροκτήματα
    Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών. Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Είναι ένας χάρτης για το πού υπάρχουν καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών. Το πώς καλλιεργούνται οι ποικιλίες είναι ένα δεύτερο θέμα για το Πελίτι στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα “κατά τόπους αγροκτήματα…” είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν.
    Ακόμη τα “κατά τόπους αγροκτήματα…” είναι το βασικό έντυπο του Πελίτι, παρουσιάζουν αυτά που έγιναν και αυτά που είναι να γίνουν κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Το Σεπτέμβριο του 2011 θα κυκλοφορήσει το 11ο τεύχος.

  28. stergios είπε

    http://www.peliti.gr

  29. Τινα είπε

    Ο Ηρόδοτος δεν έγραψε ότι η ζεα είναι ζωοτροφη….
    Έτσι φρόντισαν ορισμένοι να το μεταφρασουν!!

  30. Π.Μ. είπε

    Τι εννοείς αν τα έχει στο χωράφι του; Οι σπόροι απ’τα φυτά δε βγαίνουν; Και τι θα πει δε δίνει; Δική του ειν’ η φύση; Καλά λέει ο Миша.

  31. Aντ.Σιώρας είπε

    Κύριοι, οι σπόροι είναι εύκολο να βρεθούν αλλά το πρόβλημα είναι οτι, το χωράφι σαςείναι έτοιμο να δεχτεί σπόρο για βιολογική καλλιέργεια; Δέν είναι μια απλή υπόθεση να σπέρνεις και να λές ότι αυτά είναι βιολογικά.Με τον τρόπο αυτό ο σπόρος μπορεί να ματαλλαχθεί απο την σύνθεση του χώματος που ενδεχομένως να δεχτικε στο παρελθόν χημικά απο κοινή καλλιέργεια,οπότε κάναμε μια τρύπα στο νερό αλλά μεταλλάξαμε και τον σπόρο. Οι ιδέες σας είνα εξαιρετικές καθώς και ο ενθουσιασμός σας. Καί βέβαια θα πρέπει να ασχοληθείτε με καλλιέργειες τέτοιου είδους,αφού πρώτα συμβουλευτήτε τους αρμοδίους φορείς,για μια προετοιμασία του εδάφους. Παρεπιπτόντως σαςπληροφορώ οτι υπάρχει και δευτερος καλλιεργητής Ζέας με την ονομασία THE TRINITI FARM Αγρόκτημα Τσιαντή Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Στην συσκευασία δεν αναφέρεται το προϊόν σαν Ζέα αλλά TRITICUM DICOCCUM δηλαδή με την επιστημονική ονομασία. Αυτό το πρoιόν το πήρα απο Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 1 αλλά ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ 5,50 !! Σας χαιρετώ.

  32. nikos είπε

    Ζήτησα αλευρι ‘ζεας΄απο τον Μανδραγορα στον πειραιά και μου εδωσαν αλευρι απο τους αντωνοπουλους αλλα στην συσκευασια εγραφε ξεκαθαρα ντινκελ. Εαν ισχυει οτι αυτα τα δυο ειναι διαφορετικα και οτι υπαρχει γενικοτερα συγχυση μηπως τελικα οι αντωνοπουλοι καλλιεργουν Ντινκελ και οχι Ζεα?? και αυτοι τους σπορους που τους βρηκαν εν τελει?
    Αν ξνωριζει κανει ας απαντησει
    Ευχαριστω παιδια

  33. ΕΧΩ ΖΕΑ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥΣ.!!!!!.

  34. γιωργοσ είπε

    καλληεργω σπορους ζεα.η ζεια.ηζια . στην κοζανη . gogos.mi@windowslive.com

    • ΓΙΩΡΓΟ, ΜΕ ΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Η ΚΑΛΙΕΡΓΡΙΑ ΤΗΣ ΖΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΤΙΜΕΣ – ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.
      ΦΙΛΙΚΑ
      ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΠΑΝΗΣ.

  35. Γιωργος είπε

    Αντρεα το email σου

  36. ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ
    Α ΣΙΑΠΑΝΗΣ

  37. Γιωργο,
    Στειλε λιγα σπορακια ζεα; Με το ταχυδρομειο, εννοειτε…
    Φιλικα,
    Ανδρεας Σιαπανης
    Πιστεως 4Α,
    Λακαταμια 2323
    Λευκωσια.

  38. diogenis b είπε

    Paidia vlepw oti to elliniko then xathike. aplos skorpistike. Prepei na ksanasingrotithi, meta apo tis torines politikais empiries, min perimenetai apo kiverniseis. Xriazomastai oganismo organinikis kaliergias, epistimonikou epipedou kai neo eidos kai tropou kaliergias, psaxte diethnws, iparxoun polles. Istoselida einai mia apantisi, an eistai agrotes min esthanestai kinonika katoteroi epoxes alazoun alakstai kai eseis(gia mena eistai tixeroi eleuteri stin fisi) parte ena forito compouter, kai epikinonitai (oxi to palio legin,’” opws ta vrika tha ta afisw”") oxi re paidia alakstai kati (afstais tis dikeologies sto rafi)

  39. [...] Πηγή Share this:TwitterFacebookEmailἘκτύπωσηΣᾶς ἄρεσε;Μοῦ ἀρέσειΔηλῶστε πρῶτος/-η ὅτι σᾶς ἀρέσει. [...]

  40. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ είπε

    Υπάρχουν σπόροι να αγορασω;Αυτός ο Αντωνόπουλος που εδρεύει;Ξέρει κανείς διεύθυνση τηλ;

  41. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ είπε

    Η ΖΈΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΌ ΈΜΜΕΡ ΚΙ ΌΧΙ ΤΟ ΝΤΙΝΚΕΛ.ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΊΑ ΛΈΓΕΤΑΙ ΣΕΚΑΡΑ.

  42. fottis είπε

    Παιδιά στην Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στα χωρια της Πτολεμαίδας Νομό Κοζάνης υπαρχει άφθονη με την ονομασία βρίζα

  43. ελενη είπε

    ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΔΩ 6982535730

  44. ελενη είπε

    ANDREAS SHIAPANIS ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΙΑΘΕΤΩ ΣΠΟΡΟ TRITICUM DICOCCUM-FARRA ΦΕΤΕΙΝΗΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΡΟ 2422023363

    • ΕΛΕΝΗ είπε

      ΣΠΟΡΟΣ ΖΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΕΛΟΣ.ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ

  45. [...] Πηγή Μοιράσου το!:FacebookTwitterEmailLike this:LikeBe the first to like this. Κατηγορίες:Νους Υγιης Εν Σωματι Υγιει Σχόλια (0) Trackbacks (0) Γράψτε ένα σχόλιο Παράθεση [...]

  46. Αντώνης Σιώρας είπε

    Επειδή διαβάζω σχόλια γύρω απο τις ονομασίες της Ζέας θέλω να σας πληροφορίσω οτι υπάρχει βέβαια και η Γερμανική Ζέα όπως θα γνωρίζετε αλλά μην το ανακατεύετε με το ΝΤΙΝΚΕΛ. Το αλευρι αυτό δεν είναι Ζέα και το αντίστοιχο Γερμανικό αλεύρι είναι το ΕΜΜΕR.
    Η Ζέα και το EMMER είναι τα ίδια. Οσον αφορά την καλλιέργεια Ζέας στην Ελλάδα,οι κ.κ. Αντωνόπουλοι δεν είναι οι μοναδικοί αλλα υπάρχει και κάποιος άλλος. Πρόκειται για δύο κυρίες που καλλιεργούν Ζέα στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Στήν Αθήνα το βρήκα μόνον σε ένα καταστημα με τίτλο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ , Αριστείδου και Σοφοκλέους. Το πρόβλημα είναι όμως οτι είναι ακριβώτερο απο αυτό των κ.κ.Αντωνόπουλοι, με διαφορά 1 ευρώ.

    • Γιωργος είπε

      Ολα στο ματι φαινονται ιδια η διαφορα ειναι στην περιεκτικοτητα γλουτενης και αλλων συστατικων στοιχειων να αγοραζετε σπορο η αλευρι με τις αναλυσεις του κρατους . Γιωργος καλλειεργω ζεα στην κοζανη.

      • Νάσος είπε

        Αγαπητοί κκ Σιώρα καί Γιώργο, άμα δεν είσαι αγρότης σιτηρών καί Ξενοδόχος, όπως ο κ. Παχόπουλος παραπάνω, όλα τα ίδια φαίνονται. Μόνο πού τα δίκοκκα στάρια και τα προϊόντα απο αυτά είναι καινούργια παγκοσμίως καί ανάλογα με τον παραγωγό , ονομάζονται κατά το δοκούν. Ας λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι επειδή δεν έχουν ακόμα (καί γιά πολύ ακόμα) παγιωθεί τα φυτικά τους , ας πούμε, χαρακτηριστικά, δηλαδή δεν έχουν σταθερότητα χαρακτηριστικών, η εμφάνισή τους οι δυνατότητές τους καί οι ιδιόητές τους ποικίλουν. Ετσι είναι γνωστό ότι η Επιστημονική κοινότητα ανφέρεται σε εκατοντάδες ποικιλίες δίκοκκου σταριού καί όχι σε ζειά , emmer, farro, ή ότι άλλο. Είναι γωνστό ότι μόλις τα τελευταία χρόνια έγιναν γνωστά τα δίκοκκα στάρια, από την αρχαιολογική σκαπάνη.Εγινε δηλαδή γνωστό ότι σε προϊστορικούς οικισμούς είχαμε συγκεντρώσεις δίκοκκου σταριού καί φυσικά καί άλλων σιτηρών. Τόσο η αρχαιοβοτανολογική όσο καί η ιστορική καί γεωπονική έρευνα είναι ακόμη μακριά από το να διατυπώσουν έγκυρα συμπεράσματα. Μέχρι τότε θα μας “διαφωτίζουν” οι όψιμοι Ελληναράδες κκ Γρηγορίου, Παχόπουλος καί Κοσμίδης. Οσον αφορά τις δύο κυρίες στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων πού εφαρμόζουν Βιοδυναμικές καλλιέργειες (demeter) ουδέποτε αποκάλεσαν τα προϊόντα τους ζειά αλλά από δίκοκκο σιτάρι καί μάλιστα από Γερμανία οι σπόροι, αλλά καί το όλο στήσιμο του αγροκτήματος. Σημείωση: Οι καλλιέργειες αυτές βασίζονται στις μελέτες καί το δόγμα τού Γερμανο-Αυστριακού Θεοσοφιστή και παιδαγωγού τού 19ου αιώνα RUDOLF STEINER . Οσον αφορά το ντίνκελ ή σπέλτα (triticum spelt) είναι της κατηγορίας των μαλακων σταριών καί ΟΧΙ ΣΚΛΗΡΩΝ, όπως το δίκοκκο (triticum dicoccum), το οποίο πρώτη (ας πούμε) προώθησε από τον 11ο αιώνα η Γερμανίδα μοναχή καί μυστικίστρια HILEGARD του BINGEN (μετέπειτα Αγία). Σαν πολλοι ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ.
        Με εκτίμηση

      • Αντώνης Σιώρας είπε

        Aγαπητέ φίλε,
        Δεν θα ήθελα να διαφωνήσω με τα όσα γράφεις. Αλλωστε η άποψή μου μάλλον συμπλέει με τη δική σου.
        Πάει καιρός που ασχολίθηκα με το αντικείμενο, τελείως ερασιτεχνικά και απο περιέργεια, αλλά και για
        το ψωμί που ζυμώνω μόνος μου.
        Δεν είναι κακό, αλλά επιβάλλεται να ασχολείται κανείς σοβαρά με τέτοιου είδους αντικείμενα που κλείνουν
        μέσα τους μια ολόκληρη Αρχαία Ελλάδα.
        Ο καθένας απ το μετερίζι του έναι υποχρεωμένος να προσφέρει σ αυτόν τον τόπο κάτι. Εστω και ένα λιθαράκι.
        Το μόνο που έχω να σου πώ είναι, να συνεχίσεις όσο μπορείς την ερευνά σου και τις πληροφορίες να μας
        τις μεταδίδεις σε όλους μας.
        Είναι οι εποχές δύσκολες και η ματάλλαξη ακόμη και του γνήσιου αυτού προϊόντος είναι πιθανή. Κάποιοι
        καραδοκούν και προσπαθούν να πετύχουν κάτι ανάλογο αυτών που συνέβησαν την εποχή της απαγόρευσης
        της Ζέας. Μην μας παραξενέψει άν ακουσουμε απ τους ειδήμονες ότι η Ζέα δεν κάνει καλό στον άνθρωπο και
        πάλι να απαγορευτεί. Είναι γνωστοί οι λόγοι της απαγόρευσης, και η δικιολογία που σταμάτησαν την παραγωγή της.
        Είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβούν τα ίδια με τη δικιολογία ότι ο σπόρος αυτός είναι επικίνδυνος για κάποιους
        λόγους και να τον σταματήσουν. Μην το θεωρείς καθόλου απίθανο. Εν ανάγκη θα τον ματαλλάξουν και θα το
        διαφημήσουν να μην το φάμε.
        Να είσαι καλά…..και εύχομαι να βγώ ψεύτης.

  47. Dimitra Trempeli είπε

    ΧΑΜΟΣ ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΣ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΝΑ ΤΑΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ΄΄΄΄΄΄

  48. ΔΗΜΗΤΡΗΣ. είπε

    ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΖΕΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ…ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ …
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΣΤΑ 1928 ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΗΣΑΝ…ΤΥΧΑΙΟ;;;;;
    ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΨΑΞΙΜΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ Κ.ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΖΕΑ: 6938222987

  49. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤΑ Y-TUBE, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΖΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΑΝ DINKEL, ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΑΝ SPELT;;;… ΖΩ ΣΤΗΝ Ν. ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΤΗΝ ΕΔΩ ΑΓΟΡΑ…

    ΤΕΛΙΚΑ Η ΖΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ SPELT, ή EMMER FLOUR;;;… ΕΔΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ…

    ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Πρόδρομος Ζουμής. 001 (917) 560 0022 e-mail: MetaniaNEWS@gmail.com

    • Αντώνης Σιώρας είπε

      Αγαπητέ κύριε Ζουμή,
      Απο ότι γνωρίζω το αλεύρι ζέας είναι ένα και αυτό αντιστοιχει στο Γερμανικό ΕΜΜΕΡ και στο Ιταλικό Faro. To Ντινκελ είναι διαφορετικό και αυτό το συμπεραίνω απο το ψωμί που βγάζω. Δεν ξαναχρησιμοποιώ Ντίνκελ πλέον, αλλά και ΕΜΜΕΡ. Το ΕΜΜΕΡ γιατί δεν θέλω Γερμανικά προϊόντα. Αγόρασε Ζεα γνήσια με το χαρακτηριστικό titicum dicoccum. Aυτό είναι. Αν είναι βιολογικής καλλιέργειας πρέπει να αναφέρει και αυτά τα στοιχεία.
      Να είσαι καλά.Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά.

  50. Αντώνης Σιώρας είπε

    Eρευνώντας τα διάφορα μαγαζιά στην οδό Ευρυπίδου, πολύ κοντα απο εκει που προμηθεύομαι Ζέα στου FOTSI, ανακάλυψα
    ένα κατάστημα με όσπρια και δημητριακά. Βρήκα πακεταρισμένο αλεύρι που έγραφε απ έξω Αλευρι Ζέας! Η τιμή περίπου η ίδια με του Αντωνόπουλου. Πώτησα την προέλευσή του αλλά ο ιδιοκτήτης δεν έξερε και προφασίστικε ότι ο συνεταίρος του δεν ήταν εκεί που ήταν ο αρμόδιος. Πήρα ένα κιλό μαζί με το τηλέφωνό του να τον πάρω απο δευτέρα να μου πη την προέλευσή του. Δεν έγινε όμως τίποτα. Πέρασε μια εβδομάδα και ακόμη δεν….γνώριζε! Αναγκάστικα τότε να αφήσω την δουλειά μου και να πάω αυτή τη φορά να μάθω και να ξεδιαλύνω την κατάσταση. Ο καταστηματάρχης βέβαια με γνώρισε και βλέποντας ότι δεν το έβαζα κάτω, αποφάσισε να τα πεί όλα. Το αλεύρι ζέας ήταν απο την Γερμανία που ερχόταν σε τσουβάλια και ο ίδιος πακετάριζε, βάζοντας σε σελοφάν του κιλού με δική του εττικέτα στα Ελληνικά ” Αλεύρι Ζέας.” Παρακαλώ τους ενδιαφερομένους να προσέχουν τι αγοράζουν γιατί το θέμα προσπαθούν να το μπερδέψουν και να παραπλανήσουν τον κόσμο που ασκείται στο όνομα Ζέα και το αγοράζει. Το όνομα του καταστήματος δεν το αναφέρω για τους γνωστούς λόγους αλλά είναι εύκολο να το βρείτε δύο μαγαζιά πιο πέρα απ του Φοτση. Δεν είναι ότι ο κύριος αυτός δεν έγραψε την προέλευση του προϊόντος απ έξω αλλά το βάφτισε και Ζέα ενώ το Γερμανικό λέγεται EMMER. Αρχίζουν να συμβαίνουν παρατράγουδα και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσέχουν. Αν τωρα θέλετε να σας πω τι έγινε με το αλέύρι, έγινε ένα ψωμί της κακιάς ώρας. Το έκανα απο περιέργεια για να διαπιστώσω την ύπαρξη διαφοράς μεταξύ των δύο προϊόντων.
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  51. Διογένης είπε

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΥΦΑΝΤΗΣ

    Σ.Κ.Ε .. Π.

    Σ,ΤΡΑΤΗΓΊΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ‘
    ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ AAfKH
    ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΖΕΑ – ΖΕΙΑ

    προς πρόληψιν της εξαπατήσεως του Ελληνικού λαού

    Αγαπητοί μου συνέλληνες μετά την δημοσίευσιν εις το ΒιΒλίο μου «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» των μεγάλων
    ευεργετημάτων που δίδει στον άνθρωπον η διατροφή του με Ζέα-Ζειά ως προς την πνευματικήν του ανάπτυξιν την
    τόνωσιν του ανοσοποιητικού του συστήματος και την πρόληψιν του καρκίνου που του παρέχει το πολυτιμώτατο
    αμινοξύ «Λυσίνη- που περιέχει το Ζέα, ο Ελληνικός λαός ενδιαφέρθει φυσιολογικά διά να αντικαταστήσει τη διατροφή
    του με μεταλλαγμένα σιτηρά που περιέχουν την κακή ποικιλία της γλουτένης η οποία καταστρέφει τον οργανισμό και
    συμμετέχει και στην παχυσαρκία με Ζέα.

    Αυτό το άδραξαν μερικοί ασυνείδητοι όρωφοκυνηγοί διά τακύτατο και εύκολο πλουτισμό, και εισάγουν από το
    εξωτερικό κυρίως την Γερμανία συγγενείς ποικιλίες σιτηρών όπως Π.Χ. emmer και προσθέτουν στην συσκευασία των
    πρόίόντων των αλεύρι, μακαρόνια κ.λπ την λέξιν ΖΕΑ και σιγά σιγά τα προϊόντα των τα Βάπτισαν ελληνικά. Δεν
    επιτρέπεται να μας εφοδιάζουν με ξένα προϊόντα που τα πολιτογραφούν ελληνικά και να μας εξαπατούν διά να
    πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα αδιαφορούντες διά το κακό που προξενούν στην ελπίδα των ελλήνων διά μια
    καλλίτερη διατροφή και στην υγεία των, διότι το emmer και τα παρόμοια που εισάγουν είναι μεν τύπου Ζέα δεν έχουν
    όμως όλα τα συστατικά του Ζέα, υπολείπονται του Ζέα εις ορισμένα συστατικά άνω του 50% και μερικά μάλιστα δεν τα
    περιέχουν καθόλου.

    Επειδή η πολιτεία δεν έλαΒε μέκρι σήμερα μέτρα διά την ενημέρωσιν του λαού και ενδέχεται να παρασυρθή από τους
    επιτήδειους και διαθέσει τα ελάχιστα οικονομικά του άσκοπα και ειιειδή είμαι ο άνθρωπος που ενημέρωσα τον
    Ελληνικό λαό περί του Ζέα-Ζειά αισθάνομαι την υηωφέωσιν να σας ενημερώσω πλήρως επ’ αυτού.

    Ζέα-Ζειά γνήσιο αρχαιοελληνικό καλλιεργεί μόνον ένας στην Ελλάδα ο Γεώργιος Αντωνόπουλος στο Δίλοφο Φαρσάλων
    και δεν επαρκεί η παραγωγή του να καλύψη όλες τις ανάγκες της αγοράς και αυτό εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και
    πλουτίζουν εις Βάρος …..

    Το γιατί ο Γ. Αντωνόπουλος δεν δίδει ελεύθερα σπόρο εις όλους όσους ενδιαφέρονται ώστε να εξαπλωθεί η
    καλλιέργιά του εις όλην την Ελλάδα έγκειται εις την προστασίαν της γνησιότητος του πολιτιμώτατου αυτού προϊόντος,
    διότι πολλοί γύπες προσπαθούν να το εξαφανίσουν από την γην μελετήστε το «Ο Ιστορικός εμπαιγμός» και συνδιάστε
    το με το σκοηό του «Κώδικα Αλλιμεντάριους» και θα ΒεΒαιωθείτε περί αυτού.

    Εάν είχαμε . Ελληνας κυΒερνήτας ελευθέρους, ώστε να ενδιαφέρονται ελεύθερα για την προκοπήν αυτού του λαού θα
    μεριμνούσαν να διαδοθή η καλλιέργεια του Ζέα-Ζειά εις ολόκληρον την κώραν προστατευμένο από πολλές έξωθεν
    παρεμΒάσεις και νοθείες σκόπιμες ή εξ’ απερισκεψίας Π.Χ. να σπέρνης το Ζέα και γύρω-γύρω να είναι σπαρμένα
    σιτάρια μεταλλαγμένα (αυτά που σπέρνουμε σήμερα), τότε την άνοιξαν στον ανθό με τον αέρα η γύρις η οποία κάνει
    την γονιμοποίησιν πηγαίνει από τα γύρω σιτάρια στο κωράφι με το Ζέα τα γονιμοποιεί και σιγά-σιγά σε πολλά χρόνια,
    όχι σε ένα-δυο, το μεταλλάσσει και αυτό και έτσι απλά Χάνουμε την γνησιότητα, γι’ αυτό λοιπόν ο Αντωνόπουλος δεν
    δίδει ελεύθερα σπόρο σε όποιον του ζητά.

    http://aifantis-skephellas.gr/?page id= 13 3

  52. Αντώνης Σιώρας είπε

    Αγαπητέ κ. Αυφαντή,
    Θέλω κατ αρχήν να σας συγχαρώ για το άρθρο σας. Είναι έτσι όπως ακριβως τα γραφετε. Το βάρος των γραπτών σας μετράει πολύ και θα έλεγα ότι τέτοιου είδους άρθρα θα πρέπει να αναρτώνται συχνά. Πράγματι, ο κόσμος αρχίζει να μπερδεύεται με τις γνωστές αλχημείες των εμπόρων, οι οποίοι μπρόστά στο πρόσκαιρο κέρδος, αδιαφορούν για τους κινδύνους που δημιουργούν. Αυτοί είναι άνθρωποι αδίστακτοι και δεν υπολογίζουν τις συνέπειες. Εσείς γνωρίζεται περισσότερο απο κάθε άλλο ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας που δεν γνωρίζει την καταγωγή της και το κυριώτερο είναι ότι δεν θέλει να την μάθει. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί τα γνωρίζετε αρκετά καλά, δεν θα σας κάνω μάθημα! Το μόνο που θέλω είναι οι ενημερώσεις αυτές να γίνονται τακτικώτερα, μήπως και κάποιοι επανέλθουν στίς ρίζες τους. Να είστε καλά και ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ
    ΧΡΟΝΙΑ, με μια Ελλάδα αλλαγμένη, όπως την θέλει και η εποχή μας.

  53. ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε

    ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ,ΚΥΡΙΕ ΣΙΩΡΑ ,ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΟΒΑΡΟ!!!.ΖΕΙΑ ΜΙΑ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΗΣ.ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΥΠΟΥ ? ? Η΄ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΖΩΟΤΡΟΦΗ???? ΒΡΙΖΑ?(ΒΡΙΖΩ)???=ΥΒΡΙΔΙΟΝ??? ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗ ΒΡΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ?ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΤΕΝΕΙΣ!!!

    • Αντώνης Σιώρας είπε

      Αγαπητέ κ. Νικόλαε,
      Απο ότι καταλαβαίνω, τα έχετε πάρει στό κρανίο, με όσα λέγονται και γράφονται. Το θέμα είναι οτι κολήσαμε στην Ζέα και συνεχώς αναμασάμε μια υπόθεση που τραβάει τώρα πάνω απο χρόνο χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα. Είναι όμως ένα μικρό θεματάκι μπροστά στα τεράστια που υπάρχουν μπροστά μας και δεν τα βλέπουμε. Αφήστε τη Ζέα. Κρατήστε μόνο τα λεγόμενα του Σεβαστού Στρατηγού Αϋφαντή, τηρήστε ότι λέει, γιατί κάτι ξέρει σίγουρα και περιμένετε. Κάποια στιγμή όλα θα αλλάξουν και μ’αυτό και ο τρόπος σκέψης σας. Ολοι κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να σκεπτόμαστε διαφορετικά και πιό σωστά. Οι καιροί αλλάζουν και μαζί οι απόψεις μας. Δεν έχει περισσότερο νόημα να ασχοληθούμε με τη Ζέα, ας κάνουμε γι αυτή ότι νομίζουμε ο καθένας μας πρός το παρόν. Περιμένετε λίγο καιρό η διαφορά θα φανεί ΟΤΑΝ ΤΟ 666 ΓΙΝΕΙ 667. Η όταν ο Ανθρακας 12 θα αρχίσει να μετατρέπεται σε Ανθρακα 7. Τοτε όλα θα αλλάξουν.
      Δεν γνωρίζω άν καταλάβατε, αλλά κάποια στιγμή, σίγουρα θα με καταλάβετε. Είναι θέμα χρόνου.
      Σε εσάς και στούς αγαπητούς μας Συνέλληνες
      Ούλε τε και μάλα χαίρε, θεοί δε τοι όλβια δοιείν.

  54. Μαριάννα είπε

    Καλησπέρα σε όλους!!
    Πρίν ένα χρόνο ανακάλυψα τυχαία απο ενα άρθρο τη θαυματουργή ζέα ή ζειά ή οπως αλλιώς λέγεται..
    Καθώς έψαχνα λοιπόν για το που θα την προμηθευτώ βρήκα ενα σχόλιο στο οποίο ενας κύριος(Χρήστος Κοσμίδης) ανέφεραι πως διαθέτει σπόρους..
    Το τηλ.που εδινε ειναι 699 60 34 750
    Εγω αποφάσισα να προμηθευτώ αλεύρι κ ετσι δεν χρησιμοποιήσα ποτέ το τηλέφωνο του κυρίου Χρήστου..Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο..

  55. ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ είπε

    Δεν μπορω να καταλαβω απο που τα αρπαζετε και στηριζετε τοσο πολυ τον Αντωνοπουλο.
    Αν σας δινει ποσοστο απο αυτα που κερδιζει χαλαλι σας
    Ξυπνηστε στο 2013 ειμαστε !!!!!
    Τα μονοπωλια πεθανανε
    Και σεις κορακια που τον γλυφετε θα μεινετε μονοι σας
    Επειδη καποιος ηλιθιος απο το Υπουργειο Εμποριου του κατοχυρωσε την λεξη Ζεα πριν χρονια αυτο δεν του δινει το δικαιωμα να μονοπωλει την λεξη ενος αρχαιου σπορου που ανηκει σε ολους τους Ελληνες
    Οσο αναφορα τον Κο Αυφαντη ας ενημερωθει πρωτα για τον κωδικα τροφιμων και μετα να εχει αποψη σχετικα με τα βαφτιζομενα προιοντα
    Οταν ενα προιον η βασικη του πρωτη υλη ειναι εισαγωγης π.χ αλευρι και το προιον παρασκευαστει(τροποποιηθει η υφη του ) στην Ελλαδα σε ζυμαρικο π.χ ο νομος παρεχει το δικαιωμα να γραφτει ως Ελληνικο προιον
    Μπορει να μας πει ο Κος Σιωρας που τα ξερει ολα αν το ταχινι που τρωει ειναι ελληνικο? ή τα κρητικα παξιμαδια παραγονται απο ελληνικο αλευρι?
    Αφηστε λοιπον τις ασυναρτησιες…… η αγορα θα αποφασισει ποιοι ειναι οι σωστοι και ποιοι κοροιδευουν, και σχετικα με τον Αντωνοπουλο να θυμαστε ο ψευτης και ο ……..τον πρωτο χρονο χαιρονται

    • Αντ.Σιώρας είπε

      Μήν φοβάστε κ.Λεοντόκαρδε. Δεν τρώγω ούτε ταχίνια ούτε παξιμάδια αλλά συγκεκριμένα πράγματα τα οποία ελέγχω, και πολλά απο αυτά τα παράγω μόνος μου. Μήν βλέπετε ότι ότι κατοικώ στην Αθήνα, παράγω αρκετά πράγματα και θα έλεγα σε ικανό βαθμό είμαι αυτάρκης. Ξέρω τι τρώγω και τι δεν πρέπει, ούτε κανέναν Αντωνόπουλο γνωρίζω, αλλά μόνο το αλεύρι του το οποίο έχω ξεχωρίσει σαν καλύτερο. Ο οργανισμός μου επιλέγει μόνος του και εγώ ακολουθώ. Εν πάση περιπτώση κοιτάξτε τι θα κάνετε εσείς με το πρόβλημά σας, το Μεγάλο, που είναι ο κ. Αντωνόπουλος και αφήστε εμένα.
      Και κάτι άλλο. Δεν θα απαντήσω στό μέλλον σε κανέναν και αντ’ αυτού να απευθύνεστε στον κ.Αντωνόπουλο.
      Ετσι για να έχετε δουλειά να κάνετε! Αφού απο ότι καταλαβαίνω, σκοτώνετε το χρόνο σας, για ασήμαντον αφορμή.

  56. makis pounentis είπε

    εχει δικιο ο λεοντοκαρδος αντι να πιανεστε κοροιδα με καποιον που καπηλευετε την λεξη κοιταξτε να ανοιξετε τα στραβα σας και να βοηθησετε να γινει κοινο αγαθο για ολους οχι για τον αντωνοπουλο που το παιζει εθνοσωτηρας
    Αν ηταν σωστος θα εδινε σπορο σε ολους τους ελληνες (παραμυθιαζει τον κοσμο οτι δινει στην τραπεζα σπορων)και να αφησει τις ψευτιες οτι τον βρηκε απο παλια λες και ανακαλλυψε τον τροχο
    Ολοι οι παραγωγοι απο καπου πρεπει να αγορασουν και να γινει μια αρχη ας ειναι και απο το εξωτερικο ….το προιον αφου παραχθει στην ελλαδα θα εχει τα χαρακτηριστικα της αρχαιας ελληνικης ζεας
    Οταν τρωμε τις εισαγωμενες αηδιες δεν μας πειραζει …..επειδη καποια λαμογια προστατευουν τον Αντωνοπουλο λενε οτι αυτος εχει το καλο και οι υπολοιποι ελληνες ειναι ηλιθιοι και δεν μπορουν να καλλιεργησουν …
    Ο σωστος και αληθινος Ελληνας μοιραζεται ιδεες και πραγματα το λαμογιο ποτε..

    • Νάσος Ζενέττος είπε

      ΠΕΙΤΕ ΑΛΕΥΡΙ !!! ΚΑΙ ΣΥ ΚΥΡΙΕ ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΕ ΚΑΙ ΣΥ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥΝΕΝΤΗ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΓΥΡΕΥΕΙ !!! ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ, ΚΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΣΘΕ ΤΕΤΟΙΟΙ. ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΕΙΑ Η ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΤΗ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ. ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ. Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ? ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΚΟΠΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ? ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΟΥΡΟΥΠΩΣΕΙ ΤΡΕΧΕΤΕ ΚΟΙΛΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΟΨΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΚΕΦΑΛΑ ΖΩΑ !! ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΥΦΑΝΤΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑΤΕ , ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΔΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ !!! ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΔΡΑΧΜΟΚΥΝΗΓΟΙ . Επεται συνέχεια με ΠΑΜ καί Γρηγορίου. Εχει να πέσει πολύ γέλιο, γιατί δεν μπόρεσαν να βρούν αρχαιοελληνική Ζειά στην Ιταλία (δίκοκκο στάρι ανίδεοι) καί το γύρισαν καί έφεραν σπέλτα ή ντίνκελ από την Γερμανία, αλλά είναι τόσο άσχετοι γιατί το σπέλτα δέν είναι σκληρό σιτηρό είναι μαλακό άσχετοι καί χαζούληδες γιατί οι Γερμαναράδες τούς πούλησαν FRANKENCORN κλειδωμένο-ακτινοβολημένο, γιά να μην ξαναφυτρώνει , ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΔΗΛΑΔΗ, καί το μοίρασαν -πούλησαν στούης ευκολόπιστους αγρότες μας. Είναι δε ακόμη πιό χαζούληδες που περιφέρονται στα κανάλια, ραδιόφωνα και blogs και ημερίδες και το ομολογούν , νομίζοντας ότι μεταννοούν. ΟΧΙ ΚΎΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΟΜΠΕΣ. Αναμείνατε Κύριοι με νεώτερα, η έρευνα συνεχίζεται …

  57. Δεμπιαζης Φωτης είπε

    ριξτε μια ματια και εδω….
    http://www.dicoccum-dikoko.blogspot.gr/

  58. Γ. είπε

    ‘Εριξα μια ματιά στο τι γράφεται εδώ τα τελευταία χρόνια και έχω να πω δυο πράγματα ως γεωπόνος ασχολούμενος με τις τοπικές ποικιλίες και ως απλός άνθρωπος: τα περισσότερα είναι ανακρίβειες, συνομωσιολογικές μπούρδες και ημιμαθείς εκτιμήσεις. Έτσι απλά. Κοιτάξτε να έρθετε στα συγκαλά σας, και δεν το λέω με σκοπό να σας προσβάλλω, πιστέψτε με.

  59. Ευριπ.... είπε

    Αγαπητέ κύριε Δεμπιαζή, έριξα μια ματιά στο site που αναφέρεσαι και σου απαντώ.

    Ο συγκεκριμένος εισαγωγέας-καλλιεργητής Δαμιανός Παχόπουλος και η ομάδα που βρίσκεται από πίσω του,συγκεκριμένων συμφερόντων”,πρώτα παρουσίαζαν τον σπόρο ως ΖΕΑ,μετά ως ΖΕΙΑ και τώρα ως τον Αρχαίο Ελληνικό Δημητριακό Triticum Dicoccum-Δίκοκκο Σιτάρι (Μάλιστα έχουν γίνει στον συγκεκριμενό χώρο μεγάλες τυμπανοκρουσίες και γιορτές ΖΕΑ.)
    Σε πληροφορώ όπως μας δηλώνει και ο ίδιος ότι ο συγκεκριμένος σπόρος είναι ένας εισαγόμενος ιταλικός σπόρος Φάρο-Δίκοκκο ”ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ” όπως και τα περισσότερα.
    Σε πληροφορώ επίσης ότι στην Ιταλία υπάρχουν 300 ποικιλίες Φάρο-Δίκοκκο επίσημα καταγεγραμμένες και παγκοσμίως γύρω στις 17.000.Επίσης με έρευνες στην ίδια χώρα από επίσημα κρατικά ερευνητικά κέντρα έχει διαπιστωθεί ότι τα Triticum Dicoccum δίκοκκα σιτηρά είναι ένα ετερογενές είδοςμε μεγάλη διακύμανση, παραλλακτικότητα και αντικρουόμενες συνθέσεις πρωτεινών από ποικιλία σε ποικιλία.
    Αυτό σημαίνει ότι η μία ποικιλία ουδεμία σχέση έχει με άλλη. Επίσης στην Ιταλία ο σπόρος αυτός έχει κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Γιατί ο κ. Παχόπουλος και η ομάδα του το βαπτίζει ως το αρχαίο Ελληνικό Δημητριακόν ΖΕΑ-ΖΕΙΑ και δεν χρησιμοποιεί το μητρικό του όνομα?
    Θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί εδώ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.Δεν έχει να κάνει μόνο με την εξαπάτηση των αγροτών μας, με την ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων με την κατανάλωση των δημητριακών, αλλά και με την ιστορία μας.

  60. STELIOS SIMEONIDIS είπε

    ΜΕ ΤΕΝΤΏΣΑΤΕ ΆΝΤΕ ΝΑ ΒΓΆΛΩ ΆΚΡΗ !!!!!?????@@@@&&
    ΒΟΉΘΕΙΑ……..

  61. Stelio, geia.ftannhs pou ta Lagoudera???.

  62. ΣΠΥΡΟΣ!! είπε

    ΠΑΙΔΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΠΟΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Κ ΑΛΕΥΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ <> ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 57 ΜΕ ΤΗΛ 2103210966 & 2103802161!!!! Κ ΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΠΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γιώργος Μιμήτος . τηλ. 6976763183. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    • Δημητρης Δ είπε

      ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΠΥΡΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΜΗΤΟΣ ΟΨΙΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΖΕΑ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ..
      ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΔΙΚΟΚΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΑ?
      ΔΙΚΟΚΚΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 17000 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΑΞΕΙΣ!!!
      ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!

  63. ΓΙΩΡΓΟΣ είπε

    καλησπερα σας , εχω βρει αλευρι ζεας στο site

    http://www.e-biogreek.gr/index.php?target=categories&category_id=1134

    η τιμη του ειναι περιπου η μιση απο οτι σε ολα τα αλλα μαγαζια .
    εχει και 25κιλα που πεφτει καποια λεπτα η τιμη .
    το εχετε υποψην ;; εχει ψωνισει κανεις απο εκει ;;
    επισης ενα αλευρι που κυκλοφορει με τον τιτλο Ολα Βιο (triticum dicoccum) (emmer) 500 γρ ( προιον Ιταλιας ) ημιολικης η ολικης ΕΙΝΑΙ ΖΕΑ ;;;;
    επισης η Ζεα γιατι να εχει γλουτενη ;;; αφου λενε οτι η αρχαια δεν ειχε καθολου !!! μηπως μας δουλευουν ομαδικως ;;;

    κι εφοσον εχει γλουτενη , ποση εχει ;;; πουθενα δεν το βρηκα . . .

    ευχαριστω

    • ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε

      ΓΙΩΡΓΟ ΕΡΙΞΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ SITE ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ

      http://www.e-biogreek.gr/index.php?target=categories&category_id=1134

      ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (e-blogreek.gr) ΤΟ ΕΧΕΙ ΒΑΠΤΙΣΕΙ ΖΕΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ
      ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΖΕΑ.

Υποβολή απάντησης

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 18,009 other followers

%d bloggers like this: