olympia.gr

Το φιλότιμο μας, θηλιά στον λαιμό τους, όχι στον δικό μας. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

 • Follow olympia.gr on WordPress.com
 • Αρχείο

 • Δημοφιλή άρθρα


 • Bloggers' Rights

  ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ

  ΚΥΠΡΟΣ: Η ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

  Το απαγορευμένο τεύχος

  Πρασινη αναπτυξη: Ο ορισμός της διαπλοκής

  Ελληνισμός: Η ελευθεριακή πολιτική.

  Συγχωροχάρτι σημαίνει συνενοχή

  Βασικός Μέτοχος: Η αποκάλυψη.

  Παιδιά δοσίλογων οι «προοδευτικοί» του μνημονίου

  Το έγγραφο του «συνωστισμού»

  Έμπρακτη αντίσταση: Οικιακό Σπορείο!

  ΔΝΤ ! Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

  ΜΕΛΕΤΗ: Γιατί υποδουλώθηκε η χώρα

  70 χρόνια πλιάτσικο

  Tα video ντοκουμεντα για το δουλεμπόριο

  frontex

  Γλωσσα και λαικη υποταγη

  ΕΡΕΥΝΑ: Bρέφη στο βωμό του κέρδους

  Baby+in+utero

  Κανναβις: Αληθειες και ψεμματα

  Η προβιά του δουλεμπορίου

  Το αστρο της Βηθλεεμ

  http://olympiada.files.wordpress.com/2009/12/alexander-kosmokrator.jpg

   

  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ BLOGS

  νομικ�ς συμβουλ�ς για bloggers

 • Οι ειδήσεις της ημέρας

  • 210,216,034 hits

Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!

Posted by ypotheto στο Ιανουαρίου 2, 2011

Γράφτηκε ότι θα υπάρξει απόφαση που θα απαγορεύσει την ιδιωτική καλλιέργεια. Και άλλες φορές έχουμε ακούσει ανάλογα «παράλογα», που στην πορεία τα «αλλάζουν», τα διαμορφώνουν, αλλά ο στόχος είναι γνωστός…

Toν σπόρο τους, τον έριξαν και δουλεύει. Ας μάθουμε να φτιάχνουμε ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, για … καβάντζα!

Πιθανολογούμε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να περάσει, μιας και δεν επηρεάζει πολύ κόσμο. Οι πολλοί μαντρώθηκαν στις πόλεις, τι τους νοιάζει που… δε θα έχουν κήπο; Σάμπως έχουν τώρα; Πέρασαν πολύ πιο επώδυνα μέτρα για πολλούς… Στην γιαγιά και στον παππού που παρέμειναν πίσω στην ύπαιθρο, θα κολώσουν; Εδώ δεν ντράπηκαν που έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους… Το πως θα την εφαρμόσουν, δε νομίζουμε ότι θα βιαστούν.

Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά, που λέει και ο σοφός λαός…

Η Μάνα ελληνική Γη , σου δίνει πολλές λύσεις για να «φτιαχτείς» μόνος σου. Άλλωστε η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ είναι το ΒΑΣΙΚΟ που προτείναμε για την έξοδο από την… «κρίση» που μας φόρεσαν.

Αν είσαι αυτάρκης, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, ΞΕΡΕΙΣ και τι τρως. Γέμισε ο τόπος «βιολογικά προιόντα». Πόσα από αυτά είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ; Ουδείς γνωρίζει.

Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την «γιατρειά από λαχανικά» και τα τα «αγριόχορτα της Ελλάδος«.

Μετά από τον αναγκαστικά λίγο μεγάλο πρόλογο (συγχωρέστε μας), θα αφήσουμε να μιλήσουν οι «ειδικοί». Το peliti.gr. Τους υπερευχαριστούμε για τις δημοσιεύσεις που κάνουν και έτσι μπορείς καθισμένος ακόμα και στον υπολογιστή σου, να «ψαρέψεις» συμπυκνωμένη εμπειρία ετών, πάνω σε πράγματα που οι παλιότεροι τα μάθαιναν από πάππου προς πάππου…

Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτάξετε το δικό σας ΣΠΟΡΕΙΟ;  Θα σας… κοστίσει; Λάθος κάνετε!

Ξεκινάμε το ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ!!!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΣΠΟΡΕΙΟΥ

Χρειαζόμαστε:

* καλό φυτόχωμα για το σπορείο

* κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου

* καφάσια μαναβικής (ρηχά)

* νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα

* παραδοσιακούς σπόρους


Τα κυπελλάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται.Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. (Τις τρύπες τις κάνουμε με πυρωμένο καρφί).Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει.

Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι είναι σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και το ύψος τους. Δηλαδή τους  σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ  τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.

Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους.

Ο χρόνος ζωής των σπόρων είναι γενικά 4 χρόνια ( όπως τα φασόλια), ενώ κάποιοι σπόροι (όπως η   ντομάτα και η  μελιτζάνα) αντέχουν 1 με 2 χρόνια.Είναι καλό όμως κάθε χρόνο να ανανεώνουμε τους σπόρους.Τα κύπελλα τα βάζουμε σε καφάσια για εύκολη μεταφορά.

Αν κάνουμε σπορείο σε καφάσι  ακολουθούμε τα ίδια βήματα που κάναμε και στα κύπελλα.

Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.

Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο.

Μεγάλωμα των φυτών

Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ.Κάποια φυτά βγαίνουν γρήγορα (π.χ. ντομάτα 10-15 ημέρες) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργά(π.χ. πιπεριά 20-30 ημέρες).Ανάλογα με το ύψος του φυτού και το “ψήσιμο”, μεταφυτεύουμε σε χώρο καλά προετοιμασμένο.

Γενικά

Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί καλύτερα στις συνθήκες που υπάρχουν, στο πέρασμα των χρόνων και γι’ αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση.

Δεν χρειάζεται υπερβολή στο νερό, καλύτερα να παρατηρούμε το μεγάλωμα των φυτών για να καταλάβουμε την φροντίδα που χρειάζονται.


Άντε και το φτιάξαμε το ΣΠΟΡΕΙΟ μας, πότε θα… φυτέψουμε;

Αποστάσεις για «σωστό» φύτεμα.

Ήρθε η ώρα της συγκομιδής ΣΠΟΡΩΝ.

Βασικές οδηγίες για τη συγκομιδή σπόρων

Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν κανονικά π.χ. την πρώτη ντομάτα, τα πρώτα φασόλια κλπ. Οι πρώτοι καρποί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού και έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Είναι καλό να συλλέγουμε σπόρους και από τη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και από το τέλος. Γιατί αν συλλέγουμε μόνο από την αρχή θα οδηγηθούμε σε πρώιμες ποικιλίες. Για φυτά με σπόρους που ωριμάζουν και ξηραίνονται πάνω στο φυτό, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μαρούλια, τα κουκιά, κλπ. συγκεντρώστε μόνο τους σπόρους που έχουν ωριμάσει εντελώς. Το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να πεθαίνει προτού οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή. Κάντε τη συγκομιδή όταν οι σπόροι είναι ξεροί (όχι υγροί από την πρωινή δροσιά ή μετά από βροχή), μαζέψτε τους σπόρους λίγο πριν οι πρώτοι σπόροι αρχίσουν να σκάζουν και να πέφτουν στο έδαφος, όπως γίνεται με τα δημητριακά ή όταν ο λοβός γίνει καφέ και εύθραυστος όταν πρόκειται για φασόλια.
Για ν’ αποφύγετε όμως τους μύκητες, είναι καλύτερα να μαζεύετε συνέχεια τους σπόρους προς το τέλος της καλλιέργειας του φυτού, έτσι ώστε οι ώριμοι σπόροι να μη μένουν στο φυτό για πολύ καιρό.
Για τα φυτά με σαρκώδη καρπό, όπως κολοκύθες, πεπόνια, κ.ά. να είστε υπομονετικοί. Μαζέψτε μόνο τους ώριμους καρπούς. Το φυτό μπορεί να είναι εντελώς νεκρό ως την ώρα που θα είναι έτοιμο για συγκομιδή. Τις κολοκύθες τις αφήνουμε ένα μήνα αφού ωριμάσουν και μετά τις κόβουμε για να πάρουμε το σπόρο τους. οι κολοκύθες δεν μαλακώνουν αλλά, συνεχίζουν να ωριμάζουν για λίγους μήνες αφού κοπούν από το βλαστό.
Για να συλλέξετε σπόρους μελιτζάνας κόψτε τους ώριμους καρπούς και αφήστε τους να μαλακώσουν τόσο που να μην τρώγονται πια. Για να επιταχύνεται τη διαδικασία μπορείτε να χαράξετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε τέσσερα σημεία, έτσι ώστε να αρχίσει να σαπίζει πιο γρήγορα.Οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν διαχωρίζονται εύκολα από τη σάρκα, όταν τους τρίβετε κάτω από νερό. Παράδειγμα, μαζέψτε όλους τους σπόρους και τη σάρκα σ’ ένα μεγάλο δοχείο ή κουβά με νερό και απελευθερώστε τους σπόρους με τα δάχτυλά σας.
Συνήθως οι ώριμοι και υγιείς σπόροι βυθίζονται, αν όμως οι σπόροι που επιπλέουν δείχνουν καλύτεροι από αυτούς που βυθίστηκαν ίσως τα πράγματα να είναι ανάποδα για το φυτό σας. (Μερικές φορές οι καλοί σπόροι κολοκύθας μπορεί να επιπλέουν ενώ οι νεκροί βυθίζονται). Αυτό διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό των σπόρων απλά τρίψτε για να φύγει η σάρκα από τους καρπούς από το πάνω μέρος. Μετά προσθέστε καθαρό νερό, στριφογυρίστε το και πετάξτε αυτό το νερό. Συνεχίστε με λίγα ακόμη πλυσίματα μέχρι να απομείνουν μόνο οι σπόροι στον πάτο. Στραγγίστε τους και στεγνώστε τους αμέσως.
Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να καθαρίσετε τους σπόρους από το αγγούρι, με τη διαφορά ότι το αγγούρι δεν χρειάζεται να σαπίσει αρκεί να έχει ωριμάσει καλά. Προσέξτε ότι οι σπόροι δεν πρέπει να μείνουν για πολύ μέσα στο νερό γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, να φουσκώσουν και ν’ αρχίσουν να βλασταίνουν. Μερικοί σπόροι ωφελούνται από περίοδο «ζύμωσης» μέσα στο νερό πριν τους καθαρίσετε από τον καρπό. Στην τομάτα π.χ. αυτή η επεξεργασία λέγετε ότι μειώνει τις πιθανότητες για κάποιες ασθένειες που προσβάλλουν τον καρπό κατά τη περίοδο της βλάστησης.
Για να συλλέξετε σπόρους ντομάτας κόψτε τους ώριμους καρπούς στη μέση, αφαιρέστε το ζελατινώδες υγρό με τους σπόρους και βάλτε το μέσα σ’ ένα σουρωτήρι τσαγιού. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και τρίψτε απαλά με τα χέρια σας τη ζελατίνη. Απλώστε τους σπόρους σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
Για να συλλέξετε σπόρους πιπεριάς αφήστε τον καρπό πάνω στο φυτό ωσότου κοκκινίσει (άσχετα από την ποικιλία).Στις πιπεριές προτείνεται να συλλέγουμε από το δεύτερο καρπό και μετά. Κόψτε τον καρπό και αφαιρέστε τη σάρκα του. Τρίψτε ελαφρά τους σπόρους ώστε να διαχωριστούν και απλώστε τους σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Για το αντίδι ξεπατώστε το και βρέξτε το 2-3 φορές με το ποτιστήρι από βραδύς πολύ καλά. Το πρωί πριν στεγνώσει τελείως τινάξτε το και λιχνίστε το στον αέρα.
Για να πάρουμε σπόρους από το καρότο, το ρεπάνι, τον μαϊντανό, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον άνηθο, το σέλινο, αφήνουμε ορισμένα φυτά να ωριμάσουν κανονικά και τα κρατάμε χωρίς να τα κόψουμε γιατί τον δεύτερο χρόνο θα μας δώσουν σπόρο.

Πως θα αποθηκεύσουμε τους ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΑΣ;;;

Ξήρανση των σπόρων.

Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σ’ ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος.

Βασικές αρχές που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Αφού στεγνώσουν οι σπόροι, να μην τους εκθέσετε σε υγρασία. Η εσωτερική υγρασία (όταν συσκευάζονται) είναι επικίνδυνη για τους αποθηκευμένους σπόρους. Αποφεύγετε την υπερβολική ξήρανση, γιατί συνήθως είναι πολύ απότομη και μπορεί να καταστρέψει το έμβρυο. Οι θερμοκρασίες πάνω από 38ο C μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπόρο. Ανακατέψτε τους απλωμένους σπόρους μια φορά τη μέρα για να βεβαιωθείτε ότι θα στεγνώσουν ομοιόμορφα. Οι αποξηραμένοι σπόροι σπάνε αντί να λυγίζουν. Μετά αποθηκέψτε τους

σπόρους σε πάνινα σακουλάκια, μεταλλικά δοχεία, σε γυάλινα δοχεία ή αεροστεγή δοχεία, με κατάλληλες ετικέτες που να προσδιορίζουν τον σπόρο και τη χρονολογία της συγκομιδής.Αν συσκευάσετε τους σπόρους σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, μπορείτε να προσθέσετε μέσα σ’ ένα τούλι μια ποσότητα ασβέστη για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη εντόμων.

Αποθηκέψτε σ’ ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Η υγρασία είναι ο πιο αρνητικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των σπόρων. Οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στην έρημο πολύ περισσότερο απ’ ότι σ’ ένα δροσερό αλλά υγρό περιβάλλον. Για ν’ αποθηκεύσετε σπόρους σ’ ένα ράφι τους σπιτιού σας θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από 18ο C και ο χώρος να είναι προστατευμένος από υγρασία.

Μέση διάρκεια και χρόνος βλάστησης λαχανικών

Επίλογος

Σας φάνηκαν δύσκολα; Πόσο δυσκολότερα πράγματα κάνετε στη ζωή σας; Μια ΑΠΟΦΑΣΗ είναι όλα. Οσο μένουμε στη μιζέρια κι αφήνουμε άλλους να ορίζουν τις τύχες μας φοβισμένοι, μην περιμένετε «τα καλύτερα». Πάρτε τη ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! ΕΧΕΤΕ ΔΥΝΑΜΗ!

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά το peliti.gr και το ftiaxno.gr για τις πληροφορίες που αντλήσαμε από εκεί, για τη δημιουργία της αναδημοσίευσης!

Το κατά της… «κρίσης» ypotheto

184 Σχόλια to “Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!”

 1. Georgakis George said

  Θελουμε και »άλλο»!! Μπραβο στη σημαντικη αυτη προσπαθεια.. Ας ενημερωθουμε λοιπον και να ενωθουμε στην πορεια..

 2. […] Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!! Share this:EmailFacebookTwitterPrintDiggRedditStumbleUponLike this:LikeBe the first to like this post. […]

 3. […] Στη Βέροια, άρχισαν…Πῶς ζῶ δίχως …ῥεῦμα.… on Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως με…filtor on Π. Κουρουμπλής: Εθνική ανεξαρτ…filtor on Π. […]

 4. meropi mousoulidou said

  μπραβο/////////// πολυ καλη και ενημερωτικη η ανάρτησή σας

 5. Γιωτα said

  Ψαχνοντας για αλλο θέμα είδα και το ανωθι που θεωρώ σημαντικότερο όλων.
  Συγχαρητήρια!!
  Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα μας έκτος απο την δικαιοσύνη πρέπει να συμπεριλάβουμε στα αιτηματα μας και την διακίνηση σπόρων ποικιλίας ,την οικιακη αυτάρκεια ,και την ελευθερη διακίνηση βοτάνων που οι «κυβερνώντες» έχουν αποφασίσει να απογορεύσουν.
  Θέλω να σας τονίσω την ανάγκη ανεύρεσης σπόρων ποικιλίας.Μια μορφη αντιστασης είναι να αφήσουμε τα υβρίδια στα ράφια.
  ΤΟ peliti που προαναφέρεται είναι μια καλή πηγη και διαθέτει τους σπόρους δωρεάν.
  Τεράστιο ενδιαφέρον έχει να αναζητήσετε το φυσικό αγρόκτημα (http://www.naturalfarming.eu/) κόντρα σε όσα τόσα χρόνια μας έχουν παραμυθιάσει!
  Για να έρθω στο διαταύτα της παρεμβασής μου. Με λένε Γίωτα μένω σε χωριό της Κορίνθου και θέλω αν την χρειάζεστε να σας προσφέρω την βοηθειά μου.Η προταση μου έχει ως εξής: συγκεντρωθείτε όσοι ενδιαφέρεστε και εγω θα έρθω να σας δείξω ό,τι γνωρίζω.
  Καλή συνέχεια στις προσπάθειες γιατί πραγματικά δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα

 6. lina said

  επιστροφή στη φύση λοιπόν .Έχω ένα πολύ μικρό κήπο και δεν έχω αφήσει ούτε ένα τ.εκ. χωρίς να έχω βάλει ένα φυτό.Και τι δεν έχω μαζέψει απ΄τον παράδεισό μου.Συγχαρητήρια ,παιδιά για τις απόψεις σας και την αντίσταση που προβάλλετε.Καλό θα ήταν να ρίχνουμε σπόρους σε χέρσα χωράφια και ό,τι πιάσει καλό θα είναι.

  • ΑΤΗΙΝΑΙΟΣ said

   Η ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΟΡΘΗ…ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΝ ΙΑΠΩΝΑ ΠΟΥ ΕΔΙΔΑΞΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ.
   ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ Ο …ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ
   ΠΑΝΤΑ Α Ξ Ι Α …ΛΙΝΑ

 7. Ερώτηση: Εφόσον η συντριπτική πλειονότητα όλων των οπωροκηπευτικών / φρούτων που καταναλώνουμε προέρχονται από εργαστηριακά κατασκευασμένους σπόρους εταιρειών τύπου Monsanto, ποιος ο λόγος να διατηρούμε δικό μας σπορείο; Σε τελική ανάλυση, πάλι δεν θα αναπαράγουμε και θα καταναλώνουμε προϊόντα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά; Εκτός και αν η εν λόγω πρόταση / προτροπή σας έχει να κάνει με την περίοδο ωρίμανσης των καρπών, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και λοιπά χημικά με βλαβερές για την υγεία συνέπειες. Προσωπικά, πέραν των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, ιδιαίτερη ανησυχία μου προκαλεί και η γενετική μετάλλαξη των φυτών.

 8. ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΙΑ ΦΙΛΕ.

 9. foubi said

  θα σας πω κατι… το λαθος του ανθρωπου για μενα ειναι οτι βασιστκε στο χρημα ,εβαλε το χρημα πανω απολα και τωρα πληρωνει αυτο το τραγικο λαθος. αν οι ανθρωποι μοιραζονταν, ηταν ολιγαρκεισ ,εδειχναν ελεος και ολα ηταν ολονων πανω σαυτη τη γη δεν θα πεινουσαμε ,δεν θα κλεβαμε,δεν θα …ααα δεν μπορεισ να εισαι δουλοσ και στο θεο(αγαπη) και στο χρημα.λειπει η αγαπη..αυτα/ ξερετε πριν το τελος του κοσμου δεν θα μπορεισ τιποτα να αγοραζεισ ουτε να πουλας αν δεν παρεις το χαραγμα στο δεξι χερι η στο μετωπο(μαλλον για τσιπακι προκειται) και οποιος το κανει απαρνιεται ετσι το θεο και παει καταδιαο… δεν υπαρχει κριση σταλεφτα δηλαδη ,αλλου υπαρχει, στο μυαλο του αχαριστου ανθρωπου
  διδαξτε στα παιδια σας να πστευουν στο χριστο τιποτα αλλο γι να τα σωσετε

 10. Συγχαρητήρια !!!! Καταπληκτικό, ενημερωτικό ,χρήσιμο και πολύ αληθινό το άρθρο!!!

 11. Γιάννης Αναθρεπτάκης said

  Αυτονομια και αυταρκια =ελευθερος ανθρωπος,παραγωντας τα δικα σου προιοντα ειναι η πρωτη σου επανασταση σε μια σηρα επαναστασεων που οφιλεις να κανεις για να αποκτισεις την ελευθερια σου .Απεξαρτιση εδω και τωρα!!!Αν δεν εχεις τους δικους σου σπορους σου λειπει ενα κοματι ελευθεριας.

 12. Γιώργος said

  Σπόρους που θα βρω ??

  • lorencit said

   Η απο το ιδιο το φυτο η απο οποιονδηποτε παραγωγο,ειδικα τωρα με τα κινηματα λαχανικων και αλλων βρωσιμων.Εχω 2 χρονια που ξηλωσα τον χλοοταπητα στο μικρο μου κηπακι και τσαπιζω καθε μερα.Μια χαρουλα.Η συκια λιγο με παιδεψε με το κλαδεμα αλλα το’μαθα κι αυτο.Οσο για τα προστιμα που μας εριξαν εδω για τις οικιακες μας καλλιεργειες,απλα τα αγνοησαμε ολοι.
   Μην ξεχνατε να σκαλιζετε καλα το χωμα πριν την επομενη σπορα ωστε να αεριζεται καλα.Εαν το χωμα καλλιεργειται πρωτη φορα,συνηθως παιρνει 2 χρονια για να δωσει καλη παραγωγη.

  • KKKe said

   Εξαρτάται τι είδους σπόρους ζητάς. Εάν είναι από αυτό που καπνίζεις και σου έρχεται ζάλη, είναι λιγουλάκι παράνομο

 13. […] κάνοντας πράξη το άρθρο μας που ακόμα φιλοξενεί η olympia στην πρώτη της σελίδα και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό,   […]

 14. …Αδελφιααα,ερχεται ΠΕΙΝΑ!!!…ετοιμαστθητε ΤΩΡΑΑΑΑΑΑ…

 15. Babis migiakis said

  Θα ήθελα να σας πω και εγώ ότι εδώ και χρόνια παράγω compost απο διάφορα
  Οργανικά απόβλητα .παράγω ετησίως πολυ μεγάλες ποσότητες .
  Ενδιαφέρομαι πολυ για την δημιουργία ενός χωριού που θα φτιαχτεί στο κλίμα της αλληλεγγύης .
  Θα καλιεργεί (η κοινότητα )μόνο ποικιλίες ντόπιες και της περιοχής φυσικά ,θα έχει αυτάρκεια σε κρεας μέσα απο την δικη της τηνοτροφια ,θα έχει ενεργεια. Παράγοντας Βιοαεριο απο απόβλητα ,νερό απο γεωτρησεις ,σπίτια που θα φτιαχτούν. Απο εμάς και φυσικά θα είναι υλικα της φύσης .
  Στην προσπάθεια αυτη ας δούμε ποιοι θα ψήφιζαν καταρχάς ναι .
  Αν αυτη η τρελή ιδέα βρει έδαφος ας αποφασίσαμε μια σειρά αρχών ,για να δημιουργήσουμε μια πολιτία με αρχές ,χωρίς αρχή όμως ,
  χωρίς χρήμα με σεβασμό στον άνθρωπο ,την φύση

  Μπάμπης.

  • Agapi said

   Εγώ είμαι μέσα φίλε.
   Υπάρχουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται να οργανώσουμε κάτι τέτοιο;

   • Babis migiakis said

    Ελπίζω να υπάρξουν ,σήμερα όμως με την δικη σου απάντηση γίναμε δύο
    Σε θεωρητικό επίπεδο αρκετοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ,όμως δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν εμπόδια.
    Ας οργανωθούμε όσοι πιστοί ,και τότε θα το πετύχουμε.
    Καλη ανάσταση

   • lorencit said

    Χριστος Ανεστη
    Εαν θελετε,μετρηστε κ εμενα μεσα

   • Τ said

    Χρόνια πολλά.
    Για πού περίπου μιλάμε να πάρουμε κι εμείς μια ιδέα;

  • Agapi said

   Σε θεωρητικό επίπεδο σίγουρα θα υπήρξαν πολλοί.
   Κι εγώ το σκέφτομαι αρκετό καιρό, χωρίς όμως να κάνω
   μια πιο συγκεκριμένη έρευνα, όσον αφορά κατ’αρχάς τον τόπο,
   τη σχεδίαση, και λοιπά.
   Όσον αφορά το μέρος λοιπόν:
   αν και δεν έχω πάει ποτέ, προτείνω Ήπειρο (Ζαγοροχώρια)
   ή Ευρυτανία. Ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή,
   θεωρώ ότι πρέπει να είναι
   η αφθονία νερού και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
   Ας φτιάξουμε λοιπόν εδώ το σπορείο της νέας πολιτείας!
   Ξεκινάμε από εδώ μέσα να ανταλλάσσουμε απόψεις και προχωράμε.

   • Babis migiakis said

    Καλη η ιδέα και της Ευρυτανίιας και της ηπείρου ,νομίζω ότι υπάρχουν και στις δυο περιοχές πολλά εγκαταλελειμμένο χωριά με εκτάσεις γης κατάλληλες για το σχέδιο μας.
    Πιστεύω ότι η ιδέα θα βρει τόπο για να υλοποιηθεί ,εκείνο όμως που κατα τη δικη μου άποψη έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι οι αρχές που πρέπει να συνταχθούν ,απο όλους μας , και πάνω σε αυτές τις αρχές να στηρίξουμε αυτη την προσπάθεια .
    Προτείνω λοιπόν ως πρώτο βήμα .
    Ας συντάξουμε αρχές ,τον καταστατικό μας χάρτη ,
    Να βρεθούμε ,να ιδρυσουμε την κοινότητα ,(σύλλογος ,σωματείο ,)
    Ας δούμε επίσεις άλλες τέτοιες πετυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει σε Ελλάδα ,εξωτερικό , με σκοπο ιδέες συνεργασιες .

  • Миша said

   Είναι ήδη σε εξέλιξη ανάλογες προσπάθειες.
   πχ Πελίτι στο Παρανέστι Δράμας,
   στη Β.Εύβοια,
   κάτι παρομοιο είχε ξεκινήσει στον Κίσσαβο

   κλπ

   • Babis migiakis said

    Γράψε αν θες κάτι ποιο συγκεκριμένο για αυτές τις προσπάθειες που γίνονται .
    Επαναλαμβάνω ότι η προσπάθεια είναι η δημιουργία ενός κόσμου (χωριό.) μακριά απο τον κόσμο που ζούμε.
    . Ευχαριστω

   • Миша said

    h»p://www.kala-nea.gr/archives/28505

    Γίνονται αρκετές προσπάθειες, είχα μετάσχει κι εγώ σε κάποια από αυτές στα αρχικά της στάδια , αλλά χρειάστηκε να επιστρέψω στην Αθήνα και έτσι έμεινα στην απέξω …

 16. Agapi said

  Σε θεωρητικό επίπεδο σίγουρα θα υπήρξαν πολλοί.
  Κι εγώ το σκέφτομαι αρκετό καιρό, χωρίς όμως να κάνω
  μια πιο συγκεκριμένη έρευνα, όσον αφορά κατ’αρχάς τον τόπο,
  τη σχεδίαση, και λοιπά.
  Όσον αφορά το μέρος λοιπόν:
  αν και δεν έχω πάει ποτέ, προτείνω Ήπειρο (Ζαγοροχώρια)
  ή Ευρυτανία. Ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή,
  θεωρώ ότι πρέπει να είναι
  η αφθονία νερού και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.
  Ας φτιάξουμε λοιπόν εδώ το σπορείο της νέας πολιτείας!
  Ξεκινάμε από εδώ μέσα να ανταλλάσσουμε απόψεις και προχωράμε.

  • Миша said

   Δες αυτά

   αυτοδιαχειριζόμενος αγρός στο Ελληνικό

   h–p://topontiki.gr/article/25875

   ΑΓΡΟΣ στο Πάρκο Τρίτση

   h–p://eleftherosagros.blogspot.com/

   Αυτοδιαχειριζόμενο περιβόλι στου Ψυρρή

   h–p://psyrri.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

  • lorencit said

   Δραμα η/και Εδεσσα πως ακουγεται;Ειδικα στην Εδεσσα νομιζω οτι θα βοηθουσε και στην αναπτυξη της περιοχης(ιδεες ριχνω,δεν εχω ψαξει τιποτε)

   • Миша said

    Στην Εδεσσα υπάρχει το αγρόκτημα του Παναγιώτη Μανίκη , που ακολουθεί την μέθοδο φυσικής καλλιέργειας Φουκουόκα
    h–p://www.ekke.gr/estia/Cooper/Anablastisi_Manikis_2007/Kentro_Fysikis_Kalliegeias.htm
    Το Παρανέστι που έγραψα παραπάνω , όπου εδράζεται το Πελίτι και θα γίνει φέτος η ετησια γιορτη ανταλλαγής ντοπιων σπόρων , ειναι στη Δράμα

   • lorencit said

    Να’στε καλα,δεν το γνωριζα για το αγροκτημα Μανικη,,απο το πελιτι παιρνω σπορους ετσι κι αλλιως, χαζομαρα μου απλα σκεφτηκα τον Αγγιτη και ξεχασα το βασικοτερο!Συγνωμη!

 17. kiki 1 said

  επαρκεια Νερου το επομενο μεγαλο προβλημα που εχουμε να αντιμετωπισουμε.
  Ηδη κατοπιν κεντρικου και στανταρ σχεδιασμου του ΔΝΤ, για την αποπληρωμη των δανειων, ολοι οι υδατινοι ποροι της χωρας πωλουνται.στην Περιφερεια Πελοποννησου συμφωνα με πληροφοριες εχουν πουληθει οι υδατινοι ποροι, πηγες δηλαδη στην ΕΥΔΑΠ, και αυτη εχει ηδη πουληθει συμφωνα με πληροφοριες σε καποια γαλλικη Σουεζκατι.
  ετσι και βασει των εντολων που εχουμε παρει μεχρι τις 6-6-2012 πρεπει να δηλωσουμε πηγαδια και γεωτρησεις στην νομαρχια, καταβαλλοντας ενα τεραστιο ποσο ο καθενας, αλλιως σε πιθανο ελγχο τα αδηλωτα θα μας τα μπαζωσουν.
  Βαζουν υδρομετρητες και δεν εχεις τον πληρη ελγχο των δικων σου νερων.
  Παλι καλα στην Σλοβακια, πληρωνουν φορο αναλογα με το υψος της βροχης που πεφτει σε καθε περιοχη.
  Η καλλιεργεια ιδιων σπορων απο τους αγροτες ηδη απαγορευεται , δηλαδη παραγωγων, πρεπει να αγοραζονται απο τους γεωπονους που πουλουν μεταλλαγμενα, η τροποποιημενα.
  Η καλλιεργεια μικρομπαξεδων , εχει λεχθει οτι θα απαγορευτει σας το εχω γραψει ηδη απο το 2010.Διοτι εκει καλλιεργουμε δικους μας σπορους. το μονο που μας εχει σωσει μεχρι τωρα ειναι οτι ειναι ενα κρατος διαλυμενο.
  Με ακριβο λοιπον νερο , πως θα καλλιεργησουν οι αγροτες τα προιοντα τους?
  απλο, θα αναγκαστουν να χρησιμοποιησουν μεταλλαγμενους σπορους που δεν χρειαζονται νερο και δεν αρωσταινουν, και επισης καταστρεφουν το εδαφος παντοτινα.
  Αρα καταστροφη πληρη της φυτικης παραγωγης, στο μελλον , στο πολυ κοντινο.
  Δευτερον προτιμουν να φυτευουν φωτοβολταικα, ηδη αναγγελθηκε η κατασξευη του μεγαλυτερου φωτοβολταικου στην Περιφερεια Πελοποννησου.
  Μολυνουν με βαρεα μεταλλα ολη την περιφερεια αυτα..Εκτος του οτι καποιοι λιγοι βολευονται, χρηματικα το οφελος για τον λαο , κανενα.
  Ανεμογεννητριες, κατστρεφουν τα παντα πανιδα χλωριδα, και δεν προσφερουν τιποτα επισης στην παραγωγη ρευματος .
  Αρα κατοπιν κλασσικου σχεδιασμου ΔΝΤ, οδηγουμαστε στην πληρη ερημωση της χωρας, απο φυτικες καλλιεργεις και εξ αυτου και καταστροφη της κτηνοτροφιας.
  Νομιζω οτι στα επομενα χρονια αν μεινουν αυτοι και δεν αντιδρασουμε , ΤΩΡΑ, εμεις οι βιοκαλλιεργητες θα ειμαστε , οι Αντιστασιακοι του μελλοντος σας-μας.
  Αντιδραστε λοιπον σε οτι πουλιεται απο τον φυσικο πλουτο της χωρας, ΝΕΡΟ-ΓΗ ΑΕΡΑΣ, πουλιουνται η εχουν πουληθει τα παντα.
  Με το νερο το ιδιο συνεβη και στο Πηλιο, πηγε ο Σκοτεινιωτης να πουλησει τις πηγες που τροφοδωτουν ολη την περιοχη Μαγνησιας με νερο καλης ποιοτητας,σε ιδιωτικη εταιρεια , προς το παρον το μπλοκαραμε, αλλα μεχρι ποτε οταν ειναι κεντρικη επιλογη του κρατους-παρακρατους.-ΔΝΤ.

 18. Babis migiakis said

  Η εποχή που ζούμε είναι. Οργουελική .ξεκάθαρο.
  Το νερό ,υπόγεια ύδατα ,ως πηγή πλουτισμού έχει περάσει στα χέρια οικονομικών συμφερόντων εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Ασσίας .
  Στην Ελλάδα αντισταθήκαμε μέχρι την εποχή που η Διαμαντοπουλου (δικο τους γέννημα) ως υπουργός με νομοσχέδιο επέτρεψε την διαχείρηση των υδατικών πόρων στην λίμνη Καιάφα ……..
  Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη , ξεκίνησε ένα πρωί ,αφου τις δυο προηγούμενες ημέρες στον Αστέρα της Βουλιαγμενης η περίφημη λέσχη. Μπιντελμπερνκ συνεδρίασε και αποφάσισε την ανατροπή της κυβέρνησης της Ελλάδας ,τον προσανατολισμο της χώρας ,κλπ
  Η ενέργεια που καταναλώνουμε θα πληρώνεται με ιδιαίτερο τίμημα μιας και τα Α.Π.Ε ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) κάνουν πλούσιους τους έχοντες φωτοβολταϊκά,ανεμογεννήτριες ,) αφου επιδοτεί την kw με ποσοστά 100-300%
  Πάνω απο την τιμη του ρεύματος .
  Φυσικά αυτα τα πάρκα θα ανήκουν σε λίγους ..δικούς τους (μεγαλοκαλανάρχες)
  Άρα νερό και αέρας παραδόθηκαν σε ολιγοπώλια ,
  Σπόροι φυσικά μεταλαγμενοι, Μοσάντο .
  Απόλυτος έλεγχος των αγαθών
  Μονή διέξοδος η γνώση ,η εναλλακτική προσέγγιση .
  Η δημιουργία ενός κόσμου μακριά απο τον δικό τους
  Είναι η ώρα της όργάνωσης μας
  Ας ξεκινήσουμε…….

  • lorencit said

   Να σας ρωτησω κατι σας παρακαλω.Ο μεταλλαγμενος σπορος ,απ’οσο γνωριζω,δινει φυτο +καρπο για ενα ετος.Σας ρωτω γιατι εχω μισο στρεμμα οπου καλλιεργω αντι γκαζον( που ορθως λεχθηκε οτι δεν τρωγεται) τα παντα απο λαχανικα συν οπωροφορα,οσα μπορει να παρει.Απο τα αρχικα φυτα κρατησα σπορο τους οποιους χρησιμοποιω σε καθε εποχη σπορας και μου δινουν καλη παραγωγη και νεους σπορους τους οποιους ανταλασσω ή χαριζω σε οπιοον θελει να ασχοληθει.Δεν πιστευω να’ναι μεταλλαγμενοι;
   Σημειωνω οτι ξεκινησα το 2010 οταν και μετακομισα εκτος Θεσ/νικης.Διαφωτιστε με σας παρακαλω

   • Babis migiakis said

    Εκτιμώ ότι οι σπόροι που χρησιμοποιείται είναι ποικιλίες και όχι υβρίδια .
    Σίγουρα πάντως δεν είναι μεταλαγμενοι σπόροι .
    Στην Ελλάδα ,ακόμη ,δεν επιτρέπονται και δεν έχουν εισαχθεί μεταλαγμένοι σπόροι ώστε να φοβόμαστε ότι μπορει να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους σπόρους στα χωράφια μας .
    Τελος αν είχατε χρησιμοποιήσει υβρίδια ,θα το καταλαβαίνατε αμέσως ,μιας και η σπορά δεύτερης γενιάς σπόρους υβριδιου θα σας έδινε μικρή απόδοση ,και πολυ κακής ποιότητας χαρακτηριστικά.
    Δηλαδη εννοώ ότι η απόδοση απο σπόρο υβριδιου (f1). Είναι τελείως διαφορετική απο την απόδοση της δεύτερης γεναιάς(f2).
    Υπογράμμιση
    Στην Ευρώπη σχεδόν το σύνολο των καλλιεργειών καλαμποκιού είναι μεταλλαγμένο ,επίσεις η σόγια που καλλιεργείται στην Αμερική είναι μόνο μεταλλαγμένη
    Στην χώρα μας εισάγετε και προσφέρεται ως φυτική πρωτεΐνη (ζωοτροφη).

   • lorencit said

    Εκτιμω την απαντηση σας.Τωρα μου γεννηθηκε αλλο ερωτημα η Purina τι χρησιμοποιει καθως μερικοι εχουμε και τα σκυλια/γατια μας στο σπιτι
    Τελικα δεν εχει ακρη ο κυκολος ,σωστα;

   • Babis migiakis said

    Ειλικρινά δε γνωρίζω.
    Πιστεύω όμως ότι οι τροφές που φτιάχνουν οι εταιρειες έχουν σαν βάση τα κρεατάλευρα ,δηλαδη κρέατα απο ζώα που έχουν οδηγηθει σε μονάδες μεταποίησης.
    Εκτός βέβαια απο κρεατάλευρα χρησιμοποιούν και διάφορα φυτικα υλικα ,
    Και φυσικά όλα αυτα παρασκευάζονται απο ειδικούς.
    Προσωπικά στα ζώα μου προτιμώ να τους δίνω φαγητο μαγειρεμενο ,σαν το δικο μας ,απο το δικα μας , το εκτιμούν περισσότερο απο τις κροκετες ,

   • lorencit said

    * κυκλος* χιλια συγνωμη

   • lorencit said

    το 2011 η Purina βγηκε ακαταλληλη,σε διαρκεια 2 μηνων βγηκε παλι καταλληλη,πειτε μου τι να πιστεψουμε.Οχι οτι φταιτε εσεις για οποιαδηποτε απαντηση.Αλλα οπως με τις ζωοτροφες ετσι και με τους σπορους.Δεν ξερουμε πια τι κανουμε! Αμην να φτιαξουμε το χωριο που αναφερατε.Επι γης παραδεισος θα ηταν!

 19. Agapi said

  Ωραίες οι προτάσεις όλων των φίλων.
  Αλήθεια θα ανέβει κανείς από Αθήνα στο Παρανέστι για την συγκέντρωση;
  Θα ψάξω πληροφορίες για ότι έχει προταθεί προς το παρόν
  και θα επανέλθω σύντομα.

 20. kiki 1 said

  Lorencit,
  δεν ειναι μεταλλαγμενα εφ οσον σου δινουν σπορους και τους ξαναφυτευεις,
  οι σποροι της Μονσαντος ειναι μια χρονιας, και δεν υπαρχουν ,
  το πολυ πολυ να ειναι τροποποιημενα, αλλα αφου τα χρησιμοποιεις τα ιδια τοσα χρονια, εχουν απαλλαγει απο τις βελτιωσεις, περιπου θελουν τρια χρονια για να καθαρισουν,
  Οταν λεμε οτι εγινε υποχρεωτικο να αγοραζουν σπορους απο γεωπονους, προφανως μεταλλαγμενους, αν και ισχυριζονται οτι η ελλαδα δεν εχει δεχθει, την εισαγωγη μεταλλαγμενων, εννοουμε τους αγροτες που πουλαν τα προιοντα τους, σε εμπορους η λαικες, πρεπει να εχουν τιμολογια αγορας σπορων απο γεωπονους.
  Εμεις οι υπολοιποι ανταλλασουμε σπορους δικους μας, η παραδοσιακες ποικιλιες ελληνικες, που αντεχουν στον χωρο μας, η σπορακια καθαρα απο επεμβασεις εργαστηριων.Αν λαβεις υπ οψιν οτι οι βιοκαλλιεργητες οπως ειμαστε εμεις -εγω και ο αντρας μου- εχουμε ελαιωνα, -δεν μπορουμε να αφαιρεσουμε κομματι απο την ολικη εκταση γης που καλλιεργειτε και να πουμε εδω βαζουμε μεταλλαγμενα η χρησιμοποιουμε λιπασματα χημικα η φαρμακα δηλητηρια, καταλαβαινεις οτι ολα ειναι καθαρα.
  Μπορεις να απευθυνθεις στον ΠΕΛΙΤΙ, και σου στελνουν και ενα βιβλιαρακι αντι 2 ευρω , που σου λεει και πως να καταπολεμας αρωστιες, και μαμουνια, βιολογικα, ειναι λιγο πιο χρονοβορο αλλα πετυχαινεις τι μη χρηση φαρμακων.
  Επισης το σαιτ της ΔΗΩ, εταιρειας πιστοποιησης βιολογικων,, μπορει να δινει περισσοτερες πληροφοριες.

  • lorencit said

   Ευχαριστω Κικη.Ενω εδινα σπορους χωρις ενδοιασμο και με σιγουρια,μπηκε η αμφιβολια μηπως και ηταν μεταλλαγμενα.Δεν χρησιμοποιω φυτοφαρμακα,απλα εδω εμαστε μια μικρη ομαδα μικρο καλλιεργητων που ακολουθουμε το συστημα Πελιτι και σε συνεργασια με αυτο.Δεν πουλαμε προϊοντα,ακομη και αυτα η θα τα χαρισουμε σε οικογενειες που εχουν αναγκη η θα τα ανταλλαξουμε η θα τα αξιοποιησουμε για εμας τους ιδιους.Απλα ρωτησα γιατι η παραμικρη αμφιβολια σκοτωνει,μεταφορικα κ κυριολεκτικα.
   Επισης,ο φιλος/φιλη που σχολιασε για τις κοντουλες ,υπαρχει ακομη η παραδοσιακη ποικιλια αλλα λιγο δυσκολο να βρεθει,σπορους εχουμε εδω – απο γιαγια της περιοχης βρηκα- αλλα δεντρο απο σπορο παιρνει πολυ καιρο.

   • kiki 1 said

    Λορενσιτ,
    καλημερα, δεν ξερω θα δοκιμασω εχουμε αγριαχλαδιες εδω κατω,
    αν μαζεψω καρπο , κοντουλες ειναι, νομιζω οτι μπορω να σου στειλω στο μελλον,
    αν εσυ ζεις σε χωριο, εγω σε οικισμο πανω στα βουνα -βουναλακια της Μανης, κοντα στο Γυθειο,
    οσο για την παραγωγη ελαιολαδου, απο του χρονου σιγουρα θα το χαριζουμε σε αναξιοπαθουντες συναδελφους μας ανεργους,

   • lorencit said

    Δοξα το Θεο σε χωριο μενω.Ευχαριστω πολυ,αν θελεις να σου στειλω κι εγω σπορο απ’την ντοπια ποικιλια να δεις αν «στεριωνει» εκει που μενεις.Ποτε δεν ξερει κανεις.Αν μενεις κι εσυ σε ημιορεινη περιοχη πιστευω οτι θα ευδοκιμησει.Καλη σου μερα
    Λορενσα

 21. Agapi said

  Γειά σας και πάλι.

  Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου χωριού, είναι
  η Ανάβρα Μαγνησίας ( που πολύ πιθανόν να ξέρετε)
  όλα τα προαναφερόμενα αξίζουν επίσκεψη και συνομιλία με
  τους δημιουργούς τους, για να δούμε πώς θα πορευτούμε.
  Μιας και το ξεκινήσαμε, και για να μην χαθούμε,
  δίνω το email μου (το οποίο είναι και msn messenger)

  agapipolidora@hotmail.com

 22. lorencit said

  Θα προτεινα να ξεκινησουμε σιγα σιγα.
  Ειδαμε τα πρωτα μεταλλαγμενα στην περιφερεια Θεσ/νικης με την διαβοητη ενδειξη «Απαγορευεται η φυτευση»Ειναι δραματικα μεγαλο το ποσοστο αυτων που δεν γνωριζουν και αγοραζουν τα τσουβαλακια με τις πατατες της Μονσαντο

 23. lorencit said

  Ασχετο εντελως αλλα κυριολεκτικα με «τρομοκρατησε». Δεν προλαβα να φυτεψω στο κηπακι μου-οχι στο μισο στρεμμα- μερικες μελιτζανες,ντοματες,φασολιες κλπ και ηρθαν απο τη νομαρχια λεγοντας μου οτι «συνιστα αθεμιτο ανταγωνισμο στον παραγωγο» και ηρθε και το προστιμο μαζι.Οσο για το νερο εδω,απο γεωτρηση εχει ολο το χωριο και τωρα μας επιβαλλουν να συνδεθουμε με την ΕΥΑΘ(υδρευση Θεσ/νικης περιπου 35 χλμ μακρια) με κοστη της ταξης 1,300/οικογενεια για τη συνδεση και αλλα 10.000/οικια περιπου για το εργο μηχανικου καθως η γεωμορφια της περιοχης ειναι περιεργη.Οσοι ακομη δεν συνδεομαστε,μας απειλουν με κλεισιμο των γεωτρησεων.και επιπλεον προστιμα.

  • Τόλης Β said

   τι;;;!!! Δηλαδή απαγορεύεται να φυτέψουμε μια ντομάτα στον κήπο ΜΑΣ;;;!!!

   • lorencit said

    Τι να πω αγαπητε μου φιλε,δεν ξερω,680 ευρω προστιμο μου εριξαν για 35μ2 κηπο που φυτεψα μονη μου.Δεν το πληρωνω βεβαια,επικαλεστηκα την αποκλειστικη χρηση,ελπιζω αυτο να’ναι καλο σαν επιχειρημα τι να πω.Εχασα τη μπαλλα

   • Τόλης Β said

    Όχι Lorencit, τι να πληρώσεις, πάντως ρώτα κάποιον δικηγόρο τι φρούτο είναι αυτό πάλι!!! Μα καλά εκεί στο χωριό οι άλλοι δεν έχουν κήπο, σε σένα ήρθαν μόνο! Και εγώ που έλεγα να πηγαινοέρχομαι στο χωριό για να φυτέψω ξανά τον μπαξέ του παππού και της γιαγιάς μου! Ρε παιδιά να το ψάξει κάποιος με σχετικές γνώσεις το θέμα, αυτά Δ Ε Ν ΓΙΝΟΝΤΑΙ !!! μέχρι και πρόστιμο της έβαλαν της κοπέλας.

   • lorencit said

    Μα το προστιμο ηρθε σε ολους οσους εχουμε λαχανικα στον κηπο μας και οχι γκαζον.Ρωτησα τον δικηγορο μου και μου ειπε οτι συμφωνα με οποιαδηποτε συμβολαια,Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΦΥΤΕΥΩ ειναι αποκλειστικη χρηση αλλα οι της Νομαρχιας ΔΕΝ εχουν αρει το προστιμο!Θα τρελλαθω εντελως δεν εχουμε ουτε σπιτι!

   • Τόλης Β said

    Τι να πω Lorencit τα έχω χάσει πια, άμα είναι έτσι πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο οι 5.000.000 Έλληνες που ζούμε στην επαρχία, γιατί όλοι έχουμε μια γωνίτσα στην ιδιοκτησία μας που φυτεύουμε κάτι !!!

   • lorencit said

    Τι να σας πω! Κι εγω ιδεα δεν εχω. Με βλεπω να καταληγω στα δικαστηρια για μερικες ντοματες.Παντως ΔΕΝ το πληρωνω το ρημαδι, εαν δεν ειναι σεβαστη η ιδιοκτησια τι να πω,τζαμπα οι κοποι μιας ζωης.

   • Τόλης Β said

    Για ότι νεώτερο να μας ενημερώσεις ή εδώ ή αλλού, καλύτερα και αλλού όμως, γιατί εδώ είναι παλιό το θέμα και ίσως περάσει απαρατήρητο για τους περισσότερους. Εγώ τυχαία είδα το όνομα σου στα πρόσφατα σχόλια και ήρθα να δω τι έγραψες. Μήπως να το κάναμε θέμα;;; γιατί είναι πολύ σοβαρό!

   • lorencit said

    Ειμαι παντα διαθεσιμη για ο,τι προκυπτει.Εαν δεν αρθεί το προστιμο,θα υποβαλλω τα αντιγραφα στους διαχειριστες του ιστοτοπου.Μην τρελλαθουμε και τελειως!Ειπαμε μπαχαλο αλλα οχι κι ετσι.

 24. […] πηγή Rate this: Like this:LikeBe the first to like this post. By perpatitis • Posted in Αντι-φυτέματα 0 […]

 25. Τόλης Β said

  Να και τα ωραία… ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ !!!

  Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (Πύργου Ηλείας)
  h**p://www.patrisnews.com/news_details.php?id=9887
  Ηλεία (19/05/2012, 11:15)

  ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ 500 ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ!

  Σε περιπέτειες έχουν μπει 500 περίπου αγρότες στην Ηλεία( όπως αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ) έπειτα από την αυστηρή εντολή- οδηγία που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στην χώρα μας ότι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν. Η Δνση Αγροτικής Οικονομία έχει ήδη ενημερώσει τους δήμους για το θέμα ζητώντας να κληθούν οι αγρότες- αμπελουργοί πριν βρεθούν προ εκπλήξεως με τα τσουχτερά πρόστιμα.

  Η Δντρια της υπηρεσίας Μπέκυ Σπυροπούλου ερωτηθείς χθες για το θέμα που έχει ανακύψει επεσήμανε ότι τα εξής:

  «Για όλα τα αμπελοτεμάχια που είναι φυτευμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες πρέπει να έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία σχετική άδεια. Εάν φυτευθεί οινάμπελος χωρίς άδεια θα εκριζώνεται. Οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν με ίδια δαπάνη. Στην περίπτωση επισημαίνει που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ/στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης του προστίμου μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομη φυτευμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται.»

  Τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτευμένα μετά το έτος 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται, οπότε δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας.

  Γιώργος Κ.Ροζής
  giorgosrozis [παπάκι] yahoo.gr

  Περισσότερα στην ΠΑΤΡΙΣ

  • ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ said

   Γράφτε τους στά παλαιότερα τὠν υποδημάτων σας.

   Συνεχίστε νά καλλιεργείτε τά χωράφια σας ΚΑΙ ΜΗΝ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ στούς προδότες….

   ΜΗΝ δηλώνετε ούτε τίς γεωτρήσεις ούτε τά πηγάδια σας..άλλωστε στήν Ηλεία ,όπου σκάψεις στά 2 μέτρα βρίσκεις νερό.

   Αντίσταση παντού…οι αγρότες θά θρέψουν τούς Ελληνες,όταν αρχίσει τό εμπάρκο πού ετοιμάζουν….

   Ο Ιωάννης Μεταξάς έλεγε στούς Ελληνες νά φυτεύουν σιτάρι ακόμη καί στίς γλάστρες,έτσι απέκτησαν επάρκεια σταριού
   όταν ό Μεταξάς κήρυξε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ στούς τοκογλύφους τό 1937 καί επέβαλαν εμπάρκο στήν Ελλάδα…..

   Η επιβίωση τού Ελληνικού λαού ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 26. Νατασα said

  νέα αγορά θα μας κοστίσει η ντομάτα 5 ευρώ το κιλό
  με το να αγοράσουμε τις προτάσεις του καθενός

 27. Evie said

  Ανακαλυψα αυτο το εξαιρετικο αρθρο λιγο καθυστερημενα, αλλα μου δινετε ελπιδα. Ευχαριστω. Να προσθεσω και εγω την εμπειρια μου απο την αγγλια οπου μενω μονιμα – εδω στο Λονδινο αλλα και σε αλλες πολεις, οι δημοι διατηρουν ΑΛΟΤΜΕΝΤΣ. Ειναι δημοσια γη που διατιθεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για καλλιεργεια σε οσους δημοτες θελουν. Το κοστος ενοικιου ειναι ελαχιστο και παρεχουν και νερο. Η σκεψη ειναι να κρατουν την γη γονιμη για ωρα αναγκης. Δεν ξεχνουν βεβαια τον 2ο παγκοσμιο οπου δια νομου οσοι ειχαν κηπους επρεπε να φυτευουν λαχανικα και οχι λουλουδια. Ετσι τα βγαλανε περα χωρις να πεθανουν απο την πεινα. Μηπως θα μπορουσαμε και μεις να κανουμε κατι παρομοιο? Μεχρι να εχουμε μια αποτελεσματικη κυβερνηση, οι δημοι εχουν ενα μεγαλο ρολο να παιξουν και, φυσικα, η ιδιωτικη πρωτοβουλια. ΑΣ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

  • irmedeaca said

   και στην ισπανια τα huertos compartidos εχει καποιος ενα στρεμμα και το δινει προς ενοικιαση αν βαριετι,με ανταλλαγμα μερος των οπωρικων. υπαρχει μεγαλη ιστορια πισω απο αυτα που δυστυχως ξεχασαμε στην ευμαρεια των τελευταιων ετων εγω παντως αυτοσχεδια,αφηνω μια ντοματα να ξηρανθει καλα κι εχω τουλαχιστον 30 νεα φυτα την επομενη σαιζον.. η αφηω μια μεσα στον κηπο να ριξει σπορο κ στο μεταξυ καλλιεργω τα επομενα λαχανικα π.χ. λαχανα. Η ροδακινιες μονο μου βγηκαν λιγο «σκαρτες»

 28. Anna said

  Καλησπέρα πως μπορώ να έχω το βιβλιαράκι του ΠΕΛΙΤΙ που λεει πως να καταπολεμας αρωστιες, και μαμουνια, βιολογικα ;

  • τώρα said

   καλησπέρα.
   μπορείς να βρεις πληροφορίες για επικοινωνία εδώ: http://www.peliti.gr/

  • irmedeaca said

   Διαλυμα σαπουνιου με νερο, σχεδον μια πρεζα σαπουνι σε 1/2 λιτρο νερο καταπολεμα τα παντα συνιστω σε βραδυνες ωρες ωστε να μην εξατμιστει. Τωρα ποιος; ειπε για την Αμερικη οτι καλλιεργουν οτι θελουν οταν ολοι ξερουμε οτι ψηφιστηκε και ειναι σε ισχυ το πολυνομοσχεδιο τους που θα μας ερθει κι εμας,δεν ξερω!.Ο ταρατσοκηπος στην Αθηνα ειναι πραγματικα εργο τεχνης! Μακαρι ολοι να ειχαμε την ιδια εφευρετικοτητα αν και δεν ειναι δυσκολο,θεληση θελει.

 29. […] olympia.gr Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. […]

 30. john said

  Καλα τα λετε ολα αυτα αλλα καποιοι σας (μας) περιμενουν στην γωνια μολις κλεισει το ρευμα.

 31. […] Οκτωβρίου 17, 2012 Διαβάστε ΕΔΩ και κάνετε όσοι μπορείτε ΑΥΤΟ!!! Συγκλονιστικά στοιχεία από το βιβλίο του F. William Engdahl  […]

 32. MANTIKA ΦΙΛΙΤΣΑ said

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΡΘΡΟ .

 33. nifota said

  Reblogged this on Το blog μου.

 34. […] Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!. […]

 35. […] αυτό η Ολυμπία, έχει εκεί αριστερά μόνιμα το ΣΠΟΡΕΙΟ… Μια απόφαση είναι, λίγη θέληση χρειάζεται, βάλτε […]

 36. […] αυτό η Ολυμπία, έχει εκεί αριστερά μόνιμα το ΣΠΟΡΕΙΟ… Μια απόφαση είναι, λίγη θέληση χρειάζεται, βάλτε […]

 37. […] αυτό η Ολυμπία, έχει εκεί αριστερά μόνιμα το ΣΠΟΡΕΙΟ… Μια απόφαση είναι, λίγη θέληση χρειάζεται, βάλτε μια […]

 38. Το άρθρο σας είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστικό.
  Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της διατροφής μας αφού είναι πλουσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
  Το να φτιάξουμε επομένως ένα μικρό λαχανόκηπο φυτεύοντας τους δικούς μας σπόρους μας απαλλάσει από την ανασφάλεια σχετικά με την ποιότητα τους.

 39. […] Παιδια καλησπερα,ισως ο διαχειριστης που λαμβανει τουτο το mail να με θυμαται ,αλλα αν οχι, έμενα στην Αθηνα μεχρι πριν 3 χρονια και μεχρι περυσι διατηρουσα ενα blog λεγοντας ουσιαστικα τον καιμο μου.Καποια στιγμη “εσκασε βομβα”στο κεφαλι μου και ειπα να αποστασιοποιηθω και να κανω οτι εκαναν οι παππουδες μας.Να κοιταξω πως μπορω να φυγω απο την στειρα γκρινια και να παραξω τροφη.Ετσι λοιπον και με βαση μια πολυ χρησιμη αναρτηση που εχετε στο blog σας την “Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟ… […]

 40. mommy of 6 said

  Συγχαρητήρια!Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Εδώ και 3,5 χρόνια που ζούμε στη εξοχή και ενώ στο διαμερισμα δεν μπορούσα να κρατήσω ούτε ένα λουλούδι ζωντανό,έχουμε πλέον τον δικό μας λαχανόκηπο (από όπου καλυπτουμε τα μισά λαχανικά μας)και τις κότες μας (τα αυγά μας φτάνουν και μας περισσεύουν, αλλά έχουμε και το δικό μας κρέας). Σύντομα θα πάρουμε και μια κατσικούλα.Να σημειώσω ότι είμαστε επταμελής οικογένεια.Πάρτε το απόφαση και τολμήστε το!Παρότι στην αρχή υπάρχουν πάντα δυσκολίες, μην απαγοητευτείτε και επιμείνετε. Για να ζήσουμε πιο φυσικά και ανθρώπινα και εμείς, αλλά και τα παιδιά μας!

 41. I definitely enjoy every little bit of it and I have bookmarked your blog.

 42. cherry said

  Καλησπέρα. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι μόνη μου με τον κήπο. Φυτεψα σπόρους ντομάτας και τα βλέπω να μεγαλώνουν στα σπορεία μου! Έχω όμως μια απορία προς το παρόν. Φύτεψα φραουλιές. Έβγαλαν φραουλίτσες. Κι ενώ το απόγευμα είναι οκ την άλλη μέρα έχουν κάτι τρύπες ναααααα! Τί τις τρώει;;; Και πώς να το καταπολεμήσω; Ευχαριστώ!

  • Evie said

   Γεια σου Cherry. Έχω και εγώ φράουλες (στην Αγγλία είμαι αλλά πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι διεθνές!) και ο μεγάλος εχθρός είναι τα πουλιά που τις λατρεύουν, γι’ αυτό σκεπάζουμε τα φυτά με δίχτυα. Και τα σαλιγκάρια/ γυμνοσάλιαγκες ενδιαφέρονται για φράουλες αλλά αυτά πάνε κυρίως στα χαμηλά κλαδιά. Μια στρώση άχυρο στο χώμα τα αποθαρρύνει. Καλή επιτυχία.

 43. […] Για αυτό η Ολυμπία, έχει εκεί αριστερά μόνιμα τοΣΠΟΡΕΙΟ… Μια απόφαση είναι, λίγη θέληση χρειάζεται, βάλτε μια […]

 44. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ said

  ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΙΑ ΧΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΡΩΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 45. […] της αναδημοσίευσης!Το κατά της… “κρίσης” ypotheto πηγή (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]

 46. […] Ευχαριστούμε και πάλι θερμά το peliti.gr και το ftiaxno.gr για τις πληροφορίες που αντλήσαμε από εκεί, για τη δημιουργία της αναδημοσίευσης! olympia.gr […]

 47. Bing.Com said

  It’s perfect time to make some plans for the longer term and
  it’s time to be happy. I’ve read this publish and
  if I could I wish to recommend you some attention-grabbing issues or tips.
  Maybe you can write next articles regarding this article.
  I want to learn even more issues about it!

 48. Akyro said

  Μία παράκληση, σας παρακαλώ.
  Μπορείτε να βάλετε εκτός Scribd τα αντίστοιχα αρχεία σας, γιατί από εκεί δεν «κατεβαίνουν» από μη συνδρομητή(ούτε μπορούν να εκτυπωθούν).

 49. Αντινοος said

  Με μεγαλη χαρα βλεπω οτι ειμαστε πολλοι αυτοι που εχουμε φυτεψει κατι.
  Σε ολους εσας θελω να προτεινω κατι,δοιτι απο το να εχουμε να φαμε ειναι και η πατριδα μας που ζουμε .
  Οπου και να πας στην Ελλαδα βλεπεις καμενα βουνα απο τους πολεμους του παρελθοντος απο βοσκους και οικοπεδοφαγους του παροντος και απο ξενους πρακτορες.
  Φανταζομαι οτι ολοι εσεις που αγαπατε την φυση κανετε και ταξιδια σε διαφορα μερη της Ελλαδος, σας προτεινω λοιπον σε καθε εξοδο σας στην φυση να εξετε μαζι σας σπορους δενδρων (πευκων κ.λ.π) μεσα σε σβωλους απο πηλο και να τους πετατε στα καμενα δαση για να φυτρωσουν μονοι τους.
  Αυτο θα μπορουσε να γινει και απο τον αερα (οσοι κανουν πτησεις μπορουν να τους πετουν απο ψηλα ) μιας και αυτο θα μπορουσε να το κανει το κρατος στα καμενα δαση.

 50. Κυριάκος said

  πόσους μήνες παίρνει η αγγουριά για να ξεραθεί;
  Απαντήστε μου γρήγορα σας παρακαλώ γιατί σκεύομαι να φυτέψω φέτος

  • Κυριάκος said

   Σας παρακαλώ μέχρι αύριο να έχω απάντηση

  • Κερκυραίος said

   Καλύτερα βιάσου γιατί είναι κιόλας αργά
   και μην ρωτάς πότε θα ξεραθεί!
   Όταν είναι η … ώρα της!

   Με λίγα λόγια κάθε φυτό έχει την εποχή του και τότε αποδίδει
   και μην κάνεις λογαριασμούς να φας τα Χριστούγεννα αγγούρια!
   Να σε ενδιαφέρει περισσότερο πότε κάνει τους περισσότερους και καλύτερους καρπούς
   και ας ξεραθεί όποτε θέλει!
   Και δεν σημαίνει ότι αν δεν ξεραθεί θα σου κάνει αγγούρια!
   Αν είναι εκτός εποχής ξέχνα τα!
   Αλλά και αν κάνει δεν θα τα ευχαριστηθείς!

   (Οι περισσότεροι τρώνε ήδη αγγούρια
   έχουν φυτέψει από την άνοιξη)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Follow

Ενημερωθείτε για κάθε νέα δημοσίευση στο email σας.

Μαζί με 307.274 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: