www.olympia.gr

Το φιλότιμο μας, θηλιά στον λαιμό τους, όχι στον δικό μας. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας!

Posted by ypotheto στο Δεκεμβρίου 7, 2010

Μιας και η Ολυμπία «έβαλε» για το εθνικό μας φαγητό,  να «βάλω» και γω -ypotheto-, για τα άγρια χόρτα της Ελλάδος.

.
.
.
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που τρώγονται.
Πολλοί δεν τα γνωρίζουμε εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει
για να φτιάξουμε χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους
αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή,
πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που
συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
.
.
.
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώρισή, την αξιοποίηση και την χρήση τους.

Αγκινάρα άγρια-Cynara cardunculus

Πολυετές φυτό που φτάνει πάνω από 1 μέτρο ύψος. Βρίσκεται αυτοφυές σε
όλες τις θερμές περιοχές της Ελλάδας. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί, τα
φύλλα της και οι ανθοκεφαλές, την άνοιξη πριν ανθίσουν. Μαγειρεύονται
βραστές με άλλα λαχανικά ακόμα και με κρέας. Μαγειρεύονται ακόμα με αυγά
ομελέτα και μπορούν να γίνουν και τουρσί.

Αγριοζοχός (Πικρίθρα, Κουφολάχανο)-Urospermum picroides

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20-50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Το σχήμα τους και οι
διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα φύλλα του
είναι σκουροπράσινα οδοντωτά και μακριά με παχύ κόκκινο μίσχο και
κεντρικό νεύρο. Μαζεύεται από τις αρχές του χειμώνα μέχρι το τέλος της
άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο πικρή και τρώγονται βραστά με μπόλικο
λεμόνι ή μαζί με αρνί ή κατσίκι.

Αντράκλα (Γλιστρίδα, τρέβα, χοιροβότανο) – Portulaca Oleracia

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού
σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ
εύκολα για αυτό θεωρείτε και ζιζάνιο. Τα φύλλα της είναι σκουρωπά
πράσινα, σαρκώδεις και παχιά. Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα
φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς. Έχει πολύ βιταμίνη C
και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή
της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά. Μαζεύονται οι τρυφερές
κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Τρώγεται κυρίως ωμή
σε χωριάτικες σαλάτες και γίνεται ωραία και μαγειρευτό γιαχνί
κατσαρόλας. Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο
λαχανικό, αλλά τρώγεται και μόνη της σαν σαλάτα με κρεμμύδια και ξύδι. 

Βλίτο (βλίστρος, γλίντρος, βλιταράκι) – Amaranth

Ετήσιο
φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Αποτελεί μεγάλο ζιζάνιο στις
καλλιέργειες γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο σπόρος
του μπορεί να φυτρώσει και μετά από δέκα χρόνια. Μαζεύονται οι τρυφερές
κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Πρέπει να το
κλαδεύουμε συχνά για να πετάει από τα πλάγια πριν προλάβει να κάνει
σπόρους. Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή
τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται
μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με
άλλα χόρτα. 

Βολβοί-(Κουρκουτσέλια, κρεμμυδούλες, σκυλοκρέμμυδα)-Mouscari comosum

Πολυετή φυτά που φτάνουν τα 15 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Ανθίζουν από Φεβρουαρίου έως Μάρτιο. Τα βλαστάρια
με τα άνθη τους τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες και οι βολβοί τους
μαζεύονται αργότερα και μαγειρεύονται βραστοί με λάδι και ξύδι ή
γίνονται τουρσί.

Βρούβες (Λαψάνες, αγριοόβρουβες, πικρόβρουβες)

Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι πράσινα
μακριά.

Μαζεύονται τα φύλλα το χειμώνα για πίτες και τα λεγόμενα βρουβοβλάσταρα νωρίς την άνοιξη για βραστά με ξύδι ή λεμόνι.

Ζοχός (Τσόχος, Σφογκός)-Sonchus oleraceus

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι
ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Μαζεύεται από τις
αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο
γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε
χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

Καλέντουλα-Calendula officinalis

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το
χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιείτε σε δερματικές
παθήσεις και σε φαγητά για να δίνει κίτρινο χρώμα και άρωμα.

Καλόγερος (περδικονύχι, χτενάκι, βελονιά, πιρουνάκι)-Erodium cicutarium 

Ετήσιο
φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύεται τρυφερός τον
χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει.Χρησιμοποιείτε κυρίως σε πίτες
αλλά και σε ομελέτες με λαχανικά.

Κάπαρη-Capparis spinosa 

Πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα. Ανθίζει το καλοκαίρι και
από αυτή μαζεύονται τα μπουμπούκια της πριν ανθίσουν. Ξεπικρίζονται σε
νερό και διατηρούνται σε άλμη ή ξύδι αναλόγως πως τα θέλουμε.
Χρησιμοποιείτε σε τουρσιά και σαλάτες.

Καρότο άγριο(Δαυκί, παστινάκα)-Daucus carota

Διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Φυτρώνει παντού και
είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του
βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα, όπως και του ήμερου
(είναι και αντικαρκινικά). Χρησιμοποιούνται ακόμα σε χορτόπιτες για να
δώσουν άρωμα(μυρίζουν περίπου σαν τον μαϊντανό). Φυσικά τρώγεται και η
ρίζα του όπως και του απλού καρότου.

Καυκαλήθρα (Μοσχολάχανο, καυκαλίδα)-Tordylium apulum

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της
από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε
πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.

Λάπαθο(Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα)-Rumex

Ετήσιο
φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην
Ελλάδα.

Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση.
Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος την άνοιξη. Το
χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν λαχανικό με κρέας.

Μάραθος (Μάλαθρο, Φινόκιο)-Foeniculum vulgare

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το
τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν
μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

Μολόχα-Malva sp.

Ετήσιο
φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της
από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με
άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια. 

Μπόραγκο-Borago officinalis

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε
ακαλλιέργητους αλλά και καλλιεργημένους τόπους. Φυτρώνει από μόνο του
στην νότια Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδάφους
ακόμα και σε γλάστρες. Ανθίζει από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Τα άνθη
και τα φύλλα του τρώγονται σε σαλάτες και δίνουν μια δροσερή γεύση απαλή
σαν του αγγουριού. Είναι φαρμακευτικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό.

Προφυλάξεις: Τα φύλλα του αλλά όχι τα άνθη του, περιέχουν μικρές
ποσότητες αλκαλοειδών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι αν φαγωθούν σε
μεγάλες ποσότητες. Όσοι έχουν προβλήματα συκωτιού θα πρέπει να το
αποφεύγουν.

Μυρώνι (Κτενόχορτο της Αφροδίτης)-Scandix pectin veneris

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα από το χειμώνα έως την άνοιξη
που ανθίζει. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε
φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

Ξινήθρα- Oxalys acetosella/ Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διπλά άνθη)

Τη
ξινήθρα τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα και μπορεί
να γίνει ενοχλητικό ζιζάνιο. Περιέχει καλιούχο οξαλικό άλας και μπορεί
να αποβεί δηλητηριώδης αν φαγωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Χρησιμοποιείτε σε
σούπες, σάλτσες και λαχανόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή
γεύση.

Παπαρούνα-Papaver rhoeas 

Ετήσιο
φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά। Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα Μαζεύεται
ολόκληρη από το χειμώνα έως την άνοιξη πριν ανθίσει. Τη χρησιμοποιούμε
κυρίως σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα ή και βραστή σαλάτα. 

Πετρομάρουλο (Αγριομάρουλο)-Lactuca serriola

Διετές
φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Φυτρώνει παντού σε όλες τις
περιοχές της Ελλάδας. Έχει χοντρό κεντρικό βλαστό με αγκάθια. Οι βλαστοί
και τα φύλλα του περιέχουν γαλακτώδη χυμό, ο οποίος είναι ηρεμιστικός
και φτιάχνει την διάθεση. 

Το ώριμο μεγάλο φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Τα τρυφερά φύλλα του όταν
είναι ακόμα μικρό, βράζονται και τρώγονται μόνα τους ή με άλλα χόρτα.

Ραδίκια άγρια (Πικροράδικο, πικραλίδα)-Cichorium intybus

Πολυετή φυτά που φτάνουν ένα μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές
έως την άνοιξη.Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με
κρέας.

Ρόκα (Αζούματο)-Eruca sativa

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά। Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα
και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές
κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το
καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα
της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή
με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

Σέσκουλο (Σέσκλο, γλυκορίζι)-Beta vulgaris

Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν
παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι
σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό.
Καλλιεργείτε και γι αυτό μαζεύεται, άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους
είναι λίγο γλυκιά και τα φύλλα τρώγονται βραστά κοκκινιστά, ή γίνονται
ντολμαδάκια και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και
μυρωδικά

Σινάπι

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι πράσινα
ανοιχτά.

Μαζεύονται τα φύλλα το χειμώνα για πίτες ή βραστά με ξύδι. Από το μαύρο σινάπι παράγεται η μουστάρδα.

Σκόλυμος (σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, σκόλυμος, ασπράγκαθο)-Scolymus hispanicus 

Ο
σκόλυμος είναι πολυετής φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Έχει
βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Ανθίζει το καλοκαίρι και
το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα. Τρώγονται τα τρυφερά φύλλα του το
χειμώνα και την άνοιξη, βραστά όπως τα χόρτα μόνα τους ή με μυρωδικά.
Το Φθινόπωρο μπορούμε να μαζέψουμε και να φάμε και τις ρίζες του
βραστές.

Σκόρδο άγριο-Allium sativum

Πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύετε ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της
άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε
φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

Σπαράγγια/Οβριές-Asparagus

Πολυετές φυτά που φτάνουν το ενάμιση μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού
σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές.
Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που
βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Τρώγονται βραστά και πίνεται
και το ζουμί τους που είναι διουρητικό, και σε ομελέτες ή σε μακαρονάδες
με σάλτσα.

Στρύφνος (Στρύχνος, βρομόχορτο, αγριοντοματιά)-Solanum nigrum

Οικογένεια: Σολανίδη (Solanaceae).

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Το φυτό κυρίως στους καρπούς του περιέχει
σολανίνη που είναι τοξική, αλλά με το βράσιμο γίνετε ακίνδυνη.Μαζεύονται
οι τρυφερές κορφές του όλο το καλοκαίρι. Το χρησιμοποιούμε κυρίως μαζί
με βραστά τσιγαριστά λαχανικά, όπως τα βλίτα, τα φασόλια και τα
κολοκυθάκια.

Ταράξακον το φαρμακευτικόν(Αγριοράδικο, πικραλίδα)-Taraxacum officinale

Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).

Πολυετές αυτοφυές φυτό που φυτρώνει σε όλο τον κόσμο και φτάνει τα 25
εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σε ακαλλιέργητους τόπους και σε χωράφια σαν
ζιζάνιο. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από τους σπόρους του την άνοιξη. Τα
φύλλα του είναι οδοντωτά, ανόμοια μεταξύ τους και μικρότερα από το κοινό
ραδίκι cichorium. Τα άνθη του ξεπετάγονται από μικρούς βλαστούς από τη
βάση του φυτού είναι μικρά, οδοντωτά και έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα
αγριοράδικα μαζεύονται από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη και τρώγονται
ωμά σε σαλάτες ή βραστά, σκέτα ή με κρέας . Ακόμη τα φύλλα του μπορούν
να χρησιμοποιηθούν σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα.

Τέλος το taraxacum είναι ισχυρό διουρητικό και μειώνει την ποσότητα των
υγρών μέσα στο σώμα, αλλά αντίθετα με τα άλλα διουρητικά που προκαλούν
απώλεια καλίου, τα φύλλα του περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που τις
παρέχουν στον οργανισμό. Η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για
την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της πέτρας στη χολή.

Τσουκνίδα-Urtica dioica

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύονται τα νέα φύλλα το
χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει για πίτες ή τσιγαριστά .

Χοιροβότανο

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε
ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα
χνουδωτά.Μαζεύεται το χειμώνα μέχρι την άνοιξη για βραστά μόνο του ή με
άλλα χόρτα.Χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

ypotheto

Το είδαμε εδώ

Σχετικά με τις διαφημίσεις

63 Σχόλια to “Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας!”

  1. Nancy said

    Mετά την ανάγνωση της πολύ καλής δουλειάς του Ypotheto που μας έδωσε «τροφή για ιδέες», έμεινα με μια απορία. Ποιά χόρτα μπορεί να έχουν ω-3 λιπαρά; Λογικά αυτά δεν ανήκουν σε αυτό που λέμε θαλασσινή διατροφή;

    • ypotheto said

      Ραδίκια, ζοχοί, σπανάκι και ρόκα έχουν όχι μόνο ω-3 αλλά και ω-6.
      Έρευνα Πανεπιστημίου Κρήτης το απέδειξε.

      • Nancy said

        !!! Μπράβο Υπόθετο, απίστευτο μου φαινόταν.

      • ypotheto said

        Nάνσυ για να είμαστε ξεκάθαροι, η δουλειά δεν είναι δικιά μας. Υπάρχει πηγή. Τουλάχιστον εμείς το τηρούμε πάντα, και στο olympia (όλοι) και στο ypotheto.
        Αυτό, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε κανέναν άλλο μπλόγκερ.

        Ολοι κρινόμαστε…
        Τα μπράβο στο ftiaxno.gr :)
        Εμείς απλά το βρήκαμε θαμένο, γραμμένο πριν 2.5 χρόνια και το ξαναφέραμε στην επιφάνεια.

      • Eleni said

        κι ἐγώ ἀπό τό ftiaxno.gr ἔχω κρατήσει τίς σημειώσεις !
        ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ἐξορμήσεις καί μετά διάθεση τῶν χόρτων εἲτε σέ ταβέρνες ἢ σέ ἀνθρώπους ποῦ μποροῦν νά τά ἀγοράσουν. Τούλάχιστον θά εἶναι ἕνα εἰσόδημα μικρό… ἀλλά ὑπαρκτό ! Ἒτσι θά ξαναστηθεῖ καί ἡ γειτονιά.
        Θά μποροῦσαν κάλλιστα νά κάνουν καί πίτες καί νά τίς διαθέτουν !
        ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ -ἒστω αὐτά – ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΆ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΊ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ τίς ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ δυνατότητες (νομίζω ὄτι οὐσιαστικά κανείς μας δέν τίς γνωρίζει… οὒτε τί μποροῦμε νά ἀντέξουμε…. οὒτε ἕως ποῦ μποροῦμε νά φθάσουμε).
        ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ἤ ὄτι στό διάολο εἶναι!
        Ἀκόμη δέν τά ἔχουν μάθει οἱ περισσότεροι τοὐλάχιστον καί ἡ ἑλληνική γῆ εἶναι ζἀμπλουτη !!!
        Ὑπάρχουν πληροφορίες πῶς νά ἀποθηκεύονται, νά ξηραίνονται νά τά ἐπεξεργαζόμαστε !!! ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ !!!

      • Nancy said

        Εχω μια απορία: Μπορεί να προκληθεί ενα είδος όξινης βροχής και να χαλάνε οι σοδειές;

      • Eleni said

        Ἂ ! καί δέν μέ νοιάζει ἂν κάποιος «κλέψει» τήν ἰδέα … χι! χι! :-)
        ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΣΟΥΛΗΣΟΥΜΕ καί νά ἀρχίσει νά βγαίνει ἀπό τήν λάσπη !
        Ἒτσι θά πιέσουμε καί τούς «μεσάζοντες» καί ἀναγκαστικά θά ρίξουν τίς τιμές !!!

      • Eleni said

        Nancy λογικά ναί ! μποροῦν νά τό κάνουν καί πιστεύω ὅτι σάν ἔσχατη λύση θά τό χρησιμοποιήσουν ΑΛΛΑ τότε δέν θά μποροῦν νά φᾶνε οὒτε αὐτοί ! ἀλλά ὑπάρχει καί ἡ ὁργόνη….
        Μέ τό κλῖμα ποῦ ἔχουμε ἐδῶ καί παρατηρώντας τίς κλιματικές ἀλλαγές… δέν θά τό κάνουν … γιατί θά εἲμαστε τό «ἀποκούμπι» τους … τοὐλάχιστον γιά πολλούς εὐρωπαίους …
        Εἰδ” ἂλλως τί ζόρι τραβοῦσαν καί ἔκαναν τόσα χρόνια μελέτες καί κόντρα μελέτες γιά τό ποσοστό ἰδιοκατοίκησης στήν Ἑλλάδα ;;
        Τί πόνος τούς βαστοῦσε ;

      • Nancy said

        Μπορεί να έχεις δίκιο Ελένη, η οργόνη μπορεί να είναι το αντίδοτο, αλλα θα πρέπει να γίνει ενημέρωση για τη σωστή της χρήση. Για τους άλλους που λές, είμαι απολύτως βέβαιη οτι θα έχουν προβλέψει και εξασφαλίσει τον πισινό τους παντοιοτρόπως. Παντως, ας έχουμε όλοι στα υπ” όψιν οτι περνάμε μεταβατική περίοδο πολλών αλλαγών εν γένει, ας την γνωρίσουμε και ας προετοιμασθούμε για τις άμυνές μας.

      • Eleni said

        Χμμμ ! σαφῶς καί τήν ἔχουν ἐξασφαλίσει (ὅρα ἡ κιβωτός στήν Νορβηγία… ὅπου κύττα νά δεῖς κάτι πράγματα … δέν ἔχουν ἀποθηκεύσει μεταλλαγμένα ἢ ὑβρίδια) … ἀλλά χρειάζονται καί γῆ γιά νά τούς σπείρουν ! καί ὄντας παγωμένη ἢ πλημμυρισμένη … δέν καρποφορεῖ….
        Γιά τήν ὀργόνη … ὅταν τούς τό λές … γελοῦν ! Δέν μπορεῖς νά κάνεις τίποτε περισσότερο γιά αὐτό !
        Ὃποιος θέλει νά καταλάβει … κατάλαβε !

      • Nancy said

        Εύγε, οι γνώσεις σου είναι σημαντικές για ανάρτηση. Καλό μας βραδάκι γιατι κουτουλάω..

    • Stella said

      Η γλιστρίδα είναι πολύ πλούσια σε Ω3, τρεις φορές παραπάνω απο τα ψάρια!

  2. δύσπιστος said

    Πολύτιμες πληροφορίες.Θα το διαδώσω, εὐχαρισστίες, Ὑpotheto.

  3. ΜΠΑΜΠΗΣ said

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΥΣΑΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ.
    ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΗΔΙΕΣ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΑΗΔΙΕΣ.
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.

  4. fufutos said

    Τα ταπεινά χορταράκια θα μας σώσουν από την πείνα που προετοιμάζει για την χώρα μας ο ΓΑΠ. Ευχαριστώ για την ανάρτηση.

  5. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ said

    ΠΟΛΎ ΚΑΛΉ ΔΟΥΛΕΙΆ , ΜΠΡΆΒΟ. ΠΡΟΣΟΧΉ ΜΌΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΜΙΑΖΕΙ ΠΟΛΎ ΜΕ ΤΟ ΒΛΊΤΟ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΑΚΡΟΣ ΤΟΞΙΚΌ!

  6. ΚΟΥΡΙΤΑΣ said

    Η ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑ

  7. [...] Μιας και η Ολυμπία “έβαλε” για το εθνικό μας φαγητό,  να “βάλω” και γω -ypotheto-, για τα άγρια χόρτα της Ελλάδος. . . . Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που τρώγονται. Πολλοί δεν τα γνωρίζουμε εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουμε χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα [...] Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου : εδώ [...]

  8. Κ. Κων/νος said

    Καλά τα λέτε, αλλά δε μας είπατε πόσες «νοικοκυρές» τα ξέρουν.
    Εκτός αν κυκλοφορούν σε συσκευασίες «Prada», «Zara», «Mall» κλπ

    • Korinna said

      Ἔλα βρὲ Κων/νε,
      τὰ ξέρουμε.
      Δὲν γνωρίζω ὅμως ἄν τὰ ξέρουν οἱ κυρίες σοσιαλίστριες τῆς Ἐκάλης.
      Ἐγὼ ἔχω στὴν Βεράντα μου ρόκα ποὺ μοῦ ἐρέσει πολὺ.
      Τὰ ἂλλα τὰ ἀπίθανα χόρτα π.χ μυρώνια καί καυκαλύθρες βρίσκονται στὶς Λαϊκὲς τήν κατάλληλη ἐποχὴ.
      Φᾶε πίτα μὲ τσουκνίδα καὶ λάπατα θὰ θὰ μὲ θυμηθῆς.

    • astillais said

      Όλες οι νοικοκυρές τα ξέρουν
      Οι “Prada”, “Zara”, “Mall” κλπ δεν προλαβαίνουν να τα μάθουν
      γιατί μαθαίνουν ότι θέλει ο πελάτης
      που συνήθως είναι άντρας και το κέφι μου θα κάνω.
      Μέχρι πότε;;;
      Μέχρις ότου αντιληφθούν ότι είναι πράγματι ΓΥΝΑΙΚΕΣ και όχι γυναίκες.
      Βέβαια και τότε οι άντρες που το κέφι μου θα κάνω (ειδική κατηγορία)
      πάλι κάτι θα τις προσάψουν.
      Α, ρε γυναίκες μια ζωή στην απ΄εξω και στο χρέος(με τέτοιους …άντρες ειδικών κατηγοριών)
      Α, ρε γυναίκες μια ζωή στο φταίξιμο και για ότι κάνετε και για ότι δεν κάνετε
      Α, ρε γυναίκες μια ζωή Ευες και μια ζωή μάνες
      Α, ρε γυναίκες μια ζωή γαίες και μια ζωή τροφοί
      Α, ρε γυναίκες μια ζωή στην ΖΩΗ
      Α, ρε γυναίκες μια ζωή κόντρα στον θάνατο
      Ας είναι κι έτσι
      Πότε ζήτησες ΜΑΝΑ κάτι λιγώτερο απ΄την ΧΑΡΑ;
      Πότε ζήτησες ΜΑΝΑ κάτι λιγώτερο απ΄την ΟΜΟΡΦΙΑ;
      Πότε ζήτησες ΜΑΝΑ κάτι λιγώτερο απ΄την ΕΥΤΥΧΙΑ;
      Όσοι τόνοιωσαν καλώς και είναι πολλοί πάρα πολλοί
      όσοι όχι ε έχουν δρόμο να περπατήσουν
      καλό δρόμο το λοιπόν.

      • Eleni said

        Θαρρῶ πῶς στούς ἂνδρες ποῦ ἀναφέρεσαι … εἶναι ἡ εὐσεβής συνομοταξία τῶν καθηκιῶν ποῦ … κοίτα νά δεῖς … ὅλο μπερδεύουν τά θηλυκά μέ τίς ΓΥΝΑΙΚΕΣ !!!

      • ΕΜΜ. ΑΡΚΑΣ said

        Aetillais!!!!! Εεεεεεεεεεεεε πάτα και λίγο φρένο,οδοστρωτήρας εισαι. :twisted:

      • astillais said

        Και μείς μια ζωή να ξεμπερδεύουμε τα … κουβάρια
        και ξεμπερδεμό να μην έχουν
        Γιατί βλέπεις οι ωραίοι που μιλάνε καπελώνονται απ΄την γνωστή συνομοταξία
        Αει σιχτίρ που λές κι εσύ και η Κόριννα και πολύ μ΄αρέσει
        λέω να το λέω κι εγώ :) :) :)

      • ΕΜΜ. ΑΡΚΑΣ said

        Astillais Astillais Astillais :lol: Που θα παοι οα μαθο γραματα

      • ΕΜΜ. ΑΡΚΑΣ said

        Βρέ ζωή χωρίς γυναίκες;ζωή χωρίς λουλούδια γίνεται;δεν γίνεται.

      • Eleni said

        χι! χι!
        Σαφῶς ! ΑΛΛΑ ἐμεῖς ἔχουμε καί τήν ἐπιδεξιότητα νά χρησιμοποιοῦμε τό μαλλί ἀπό τά κουβάρια … καί νά πλέκουμε … ἢ νά καρφώνουμε τίς βελόνες …. ὅπου τό τραβάει ὁ ὀργανισμός τους :-)
        ἢ νά τίς χρησιμοποιοῦμε γιά σινιόν στά μαλλάκια μας …

        Υ.Γ.
        ὅποιος μέ χαρακτηρίσει «στρίγγλα» νά τόν πληροφορήσω ἀπό τώρα ὅτι:
        I’m too true to be good!
        …..when I’m good I am ….excellent !!! but when I’m bad I am simply ….awesome!

        ποὖσαι ρέ ὁμογενῆ νά μοῦ πεῖς ἅμα τά γρἀφω σωστά ἢ τσάμπα σπούδαζα ;;;;

      • astillais said

        Αρκάδι μου, εσύ τι σκιάζεσαι μπρε
        δεν ανεβαίνω σε …. «πεζοδρόμια» ;)
        Άσε με λίγο τώρα πούχω τσαντίλα
        να ξεσπάσω :twisted:
        Είναι και το χθεσινό που τι να πω
        μούκατσε στραβά μωρέ μου
        Άκους εκεί η Λαϊδα … του πεζοδρομίου;;;
        Μα θα μου πείς τόσοι σε υπερασπίστηκαν έχεις και παράπονο;;;
        Όχι βέβαια ίσα ίσα σας ευχαριστώ όλους και έναν έναν
        απλώς είμαι του τσαντιστικού στρατοπέδου.

      • κριτικόςλόγος said

        Ασε τον ομογενειακό, ή είναι σε σύσκεψη ή τραβάει τα μουστάκια του τώρα.

      • ΕΜΜ. ΑΡΚΑΣ said

        ΑSTILLAIS!!!Σέ τέτοια ηλικία η μαλακία δέν κάνει καλό,γαμώ τήν μόρφωση του παραθυράκια,λεπτότητα που εχει ομως εεεεεε;… :evil: :evil: :evil:

      • Korinna said

        Eleni
        τὸ ξέρεις καὶ ἐσὺ τὸ nursery rhyme,the little girl with a curl in the middle of her forehead?
        Μπράβο κοπελλιά.
        Ἄσε τὸ ὁμογενιακὸ ζαβὸ νὰ λέη·ὁλόσωστη εἶσαι,τσάμπα δὲν σπούδασες.

  9. Παύλος said

    Εφέτος έβγαλα μετά από τρία χρόνια 250 κιλά λάδι που έχω ρήξει μόνο φουσκή για τροφή αντί για λίπασμα,χωρίς δηλητήρια για το χορτάρι[φρέζα]και ένα ράντισμα με χαλκό.
    Καθαρό για τα παιδάκια μου.
    Και κάτι άλλο.
    Όσοι δεν έχουν μαζέψει ελιές δεν ξέρουν τι εστί σκληρή δουλειά.
    Είναι αυτό που λένε μου βγήκε το λάδι…

    • κριτικόςλόγος said

      Παύλο, ++++

    • ΜΠΑΜΠΗΣ said

      ΠΑΥΛΟ ΜΑΖΕΥΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΛΙΕΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΛΑΔΙ ΠΡΩΤΟ.
      0,15 ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΑΓΟΥΡΟΛΑΔΟ.
      ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ….
      ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ…

      • Παύλος said

        Ευχαριστώ σας και τους δύο για τα καλά σας λόγια.
        Καλή Διαμονή και δουλειά στο χωριό σου Μπάμπη.

    • Eleni said

      Παῦλε συμφωνῶ … ἀλλά ὄταν ἔχεις στό τραπέζι ζυμωτό ψωμί … ΔΙΚΟ ΣΟΥ… καί ἐλίτσες ἀπό τά χέρια σου μαζεμένες … ἔχουν ἂλλη νοστιμιά :-)

    • Λεωνιδας said

      Παυλο τι ειναι αυτο ;»φουσκή για τροφή»(γιατι στη Φθιωτιδα δεν ξερει κανεις!)

      • Παύλος said

        Είναι τα κακά των αιγοπροβάτων Λεωνίδα σε ξηρή μορφή από το μαντρί.
        Ελένη για τις νοστιμιές που περιγράφεις έχω τη μαμά στο χωριό, που είναι κοντά στην πόλη,τα φτιάχνει όλα αυτά και άλλα πολλά που μεγάλωσα σαν χωριατόπαιδο.

  10. Αρης said

    Αξιόλογο άρθρο και κάτι διαφορετικό επιτέλους. Το έσωσα ήδη σε σελιδοδείκτη για περαιτέρω έρευνα και επεξεργασία για μερικά είδη. Βέβαια κάποια είναι ευρέως γνωστά ως φαγώσιμα (και σαφώς τα έχω φάει και εγώ) όπως τα βλίτα, η κάπαρη, η ζοχιά, η ροκά, η τσουκνίδα, τα σπαράγγια και το αγριόσκορδο. Θυμήθηκα τώρα την γεύση της τσουκνίδας που είναι απίστευτη σε πίτα…:)

  11. Ποσειδώνας said

    Πολύ Χρήσιμη ανάρτηση και επίκαιρη

  12. Ypotheto πιστεύω να γνωρίζεις ότι διαπράττεις ποινικό αδίκημα,διαδίδοντας πληροφορίες για χόρτα και φυτά που θα είναι σε λίγο απαγορευμένα.

    Όποιος θα τα θέλει..στο φαρμακείο της γειτονιάς του..!!..

    http://visaltis.blogspot.com/2010/10/blog-post_13.html

  13. ypotheto said

    Σαλάτα με Άγρια Λαχανίδα #1
    Από τον αγρό, στα πιάτα μας…

    Υλικά:
    Άγρια λαχανίδα βρασμένη
    μερικές πατάτες βρασμένες
    μερικά μανιτάρια πλευρώτους βρασμένα
    φρέσκο κρεμμυδάκι ωμό (προαιρετικά).
    λάδι για τηγάνισμα
    αλάτι
    πιπέρι

    Εκτέλεση:
    Στραγγίζετε τα βρασμένα λαχανικά και τα βάζετε στο τηγάνι μαζί με λίγο λάδι για τηγάνισμα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε για 5-7 λεπτά. Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Στο σερβίρισμα αν θέλετε προσθέτετε και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

    Αυτή είναι η λαχανίδα μου, αν και την έχω κλαδέψει αρκετά.

    Από το xortosyntages.blogspot.com/2010/12/1.html

  14. Το φυτό με τα περισσότερα ω3 είναι η αντράκλα (καλοκαιρινό φυτό που δεν χρειάζεται παρά μόνο δροσιά! και διώχνει και τη δίψα). Η πρώην περίφημη μεσογειακή Κρητική διατροφή και λέω πρώην γιατί τώρα είναι η τελευταία πλέον, βασιζόταν στην αντράκλα και στη τσουκνίδα και τα υπόλοιπα πράσινα άγρια χόρτα…

  15. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  16. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την «γιατρειά από λαχανικά» και τα τα «αγριόχορτα της Ελλάδος«. [...]

  17. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  18. geen said

    Καλή πρωτοβουλία και χρήσιμο υλικό

  19. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  20. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  21. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  22. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  23. litsa said

    [κι ἐγώ ἀπό τό ftiaxno.gr ἔχω κρατήσει τίς σημειώσεις !
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ἐξορμήσεις καί μετά διάθεση τῶν χόρτων εἲτε σέ ταβέρνες ἢ σέ ἀνθρώπους ποῦ μποροῦν νά τά ἀγοράσουν. Τούλάχιστον θά εἶναι ἕνα εἰσόδημα μικρό… ἀλλά ὑπαρκτό ! Ἒτσι θά ξαναστηθεῖ καί ἡ γειτονιά.
    Θά μποροῦσαν κάλλιστα νά κάνουν καί πίτες καί νά τίς διαθέτουν !]

    καλή ιδέα αλλά πρέπει να επισημάνω εδώ ότι δεν είναι τόσο απλό σήμερα να μαζεύεις άγρια χόρτα γιατί 1ον γίνονται ραντισμοί 2ον σε κάποιες περιοχές τα νερά για διάφορους λόγους είναι μολισμένα, θέλει λοιπόν πολύ προσοχή για να μην αρωστήσουμε εμείς η οί άνθρωποι που θα τα φάνε. .

  24. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  25. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  26. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  27. [...] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. [...]

  28. ΜΙΧΑΕΛΑ said

    υπαρχει ενα φυτο » το ψωμακι του λαγου» επισισ το «μοθστακι του λαγου» τα ωοπια τρογονται και ειναι πολυ νοστιμα

  29. […] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. […]

  30. […] Είχαμε κάνει λίγο παλιότερα, δύο δημοσιεύσεις για την “γιατρειά από λαχανικά” και τα τα “αγριόχορτα της Ελλάδος“. […]

  31. Marianna Sarri said

    εφαγα στρυχνο και επαθα σοβαρη δηλητηρίαση παρόλο που ηταν καλοβρασμένος. Προσοχή!!

  32. Eleni said

    Γιά σένα θά κάνω special delivery ἕνα 40 ft τσουκνίδες !! σοῦ πᾶᾶᾶᾶᾶνεεεε !! τρέλλα θά εἶσαι …. εἰδικές γιά ἀληταρᾶδες καί μπινέδες ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 116.436 other followers

%d bloggers like this: