Η κατάθεση Κόκκαλη στην εξεταστική για τη Siemens (Μέρος 2)
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Σεπτεμβρίου 3, 2010
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και δεν επισκεφθήκατε την Κυβέρνηση τότε; Αυτό μου λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Αυτό σας λέω.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Μα, αυτό σας ρώτησα κιόλας. Μην δίνετε άλλη διάσταση. Οι ερωτήσεις είναι τόσο απλές όσο ακούγονται. Δεν υπονοούν τίποτα. Σας το λέω αυτό, διότι εκ των υστέρων εδώ έχουμε ένα θέμα που αφορά και θα με ρωτήσετε: «Και τι σχέση έχει η SIEMENS;». Έχει την ARMENTEL.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Την ARMENTEL.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και έχει και τη ρώσικη που, ενώ αγόρασε την ARMENTEL -πιθανόν να έχετε ακούσει αυτά, ως γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου- δύο άλλες εταιρείες αρμένικες ανέλαβαν ως υπεργολάβοι της SIEMENS τη δουλειά που είχε πάρει από την ARMENTEL, ενώ πουλιόταν η συμμετοχή. Ξέρετε αυτή την ιστορία καθόλου; Αυτή είναι η ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν την έχετε ακούσει. Κατετέθη, λοιπόν, εδώ από τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της SIEMENS, τον κ. Ξυνή και ρωτήθηκε εν συνεχεία και ο κ. Κορωνιάς, τον οποίο φαντάζομαι ότι τον ξέρετε. Ο μεν κ. Ξυνής το θεώρησε ως δεδομένο, το επιβεβαίωσε, ο δε κ. Κορωνιάς αρνήθηκε να το σχολιάσει. Είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό το θέμα», ότι σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των Προγραμματικών Συμβάσεων, ήταν δεδομένο ότι πήγαινε 60%-40% INTRACOM -SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ποιος το είπε αυτό;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Ξυνής, Διευθύνων Σύμβουλος της SIEMENS σήμερα. Και ο κ. Κορωνιάς, ερωτηθείς σχετικά εάν το είχε ακούσει, ως στέλεχος του χώρου των τηλεπικοινωνιών, μας είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω». Έχει βάσει αυτός ο ισχυρισμός;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το 60%-40%;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό αναγράφεται σε χαρτιά της Εισαγγελίας του Μονάχου από καταθέσεις εκεί. Και ρωτήσαμε τους εδώ μάρτυρες που ήλθαν. Τους είπαμε: «Έχετε γνώση του θέματος αυτού;».
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι, το 60%-40% δεν μπορώ να σας πω εάν ισχύει, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν τέτοια τα ποσοστά. Νομίζω ότι ήταν πολύ πιο κοντά τα ποσοστά, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλά. Πείτε 55%-45%. Γεγονός είναι ότι είχατε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πριν. Αυτό είναι αλήθεια. Είχατε 80%. Το είπατε και ο ίδιος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Πριν τα ψηφιακά. Όμως, γιατί είχαμε;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανές. Είχατε μια νέα τεχνολογία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι μια νέα. Μία τεχνολογία.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επιχειρηματικά καταλαβαίνω απολύτως γιατί ενόψει ενός ανταγωνισμού που ερχόταν και ήταν άδηλη η έκβαση μιας αναμέτρησης μπορεί να μην έκανε συμφωνία. Αν αυτό τώρα είναι στα πλαίσια του ανταγωνισμού, αυτό είναι άλλο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Εμείς αλλάξαμε συνεργάτη, όταν άλλαξε η τεχνολογία.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως αλλάξατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Διότι ο παλιός συνεργάτης δεν είχε πια αυτή την τεχνολογία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν υπήρχαν τα ψηφιακά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν υπήρχαν ψηφιακά στην Ανατολική Γερμανία.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως, εγώ όλα αυτά τα καταλαβαίνω. Η ερώτησή μου είναι άλλη. Προσπαθώ να ελέγξω τον ισχυρισμό του προαποφασισμένου 60%-40% και μου λέτε ότι δεν το ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Εγώ αυτό θα το σημειώσω και θα σας πω επακριβώς από τότε που έγιναν οι προμήθειες…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως και θα σας ήμουν υπόχρεος και είδατε ότι με καλή πίστη σάς είπα και ποιος ήταν η πηγή, ποιος το επιβεβαίωσε και ποιος δεν το διέψευσε. Σας τα είπα πλήρως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και η SIEMENS ήταν πίσω από τα ψηφιακά. Η ERICSSON ήταν πιο μπροστά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Η ERICSSON ήταν πιο μπροστά. Κανονικά θα έπρεπε να είναι διαφορετικά τα νούμερα, αλλά…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν είχαμε ενεργητικές ελληνικές κυβερνήσεις, θα ήταν 80%-20%. Αυτό λέτε; Θα μπορούσα και να το δεχθώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι και 80%-20%.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει. Εγώ καλοπίστως ρωτώ. Είμαι υποχρεωμένος, όμως, να ελέγξω ισχυρισμούς άλλων μαρτύρων από στοιχεία της δικογραφίας. Θα σας είμαστε υπόχρεοι.
Επειδή παρακαλέσατε προηγουμένως να αναφερόμαστε στο αν ξέρετε συγκεκριμένα ονόματα, για τον κ. Κορωνιά σας είπα. Βεβαίως, τον ξέρετε. Ο κ. Κορωνιάς είχε μια συναλλαγή με έναν κ. Σιαφάκα. Τον κ. Σιαφάκα τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λέω πολύ συγκεκριμένα ονόματα. Ό,τι δεν ξέρετε δεν ξέρετε. Τους κυρίους Λέτσα και Καλδή τους ξέρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το Φρίξο Λέτσα, όταν ήταν Πρόεδρος της SIEMENS. Προφανώς ήταν ο πατέρας.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους ξέρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το Φρίξο Λέτσα;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει πεθάνει χρόνια αυτός. Μετά ήλθε υιός Λέτσας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν το ξέρω τον υιό.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν τους ξέρετε. Μάλιστα. Τον χρηματιστή κ. Κυριτσάκα τον ξέρετε, Πρόεδρος Χρηματιστηριακής Εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τον κ. Τυρογαλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είμαι υποχρεωμένος να σας ρωτήσω τα ονόματα, γιατί προκύπτουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Αφού δεν τους γνωρίζω, τι να σας πω;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κυρία Βλάχου, η ανακρίτρια, σας έχει καλέσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Βλάχου; Με έχουν καλέσει τόσοι πολλοί ανακριτές, που, όπως σας είπα, μπορεί να είναι και μία…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Αυτό είναι πρόσφατο. Καταρχήν, για όσα έχετε απαλλαγεί δια βουλεύματος δεν έχουμε κανένα λόγο να σας ρωτήσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Για ποιο θέμα είναι η κυρία Βλάχου;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, εάν σας έχει καλέσει, θα το ξέρατε. Άρα, δεν σας έχει καλέσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Μα, δεν θυμάμαι. Εδώ έχω τόσους ανακριτές.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας πω. Δεν είναι μυστικό. Είναι για το θέμα της ARMENTEL.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Έχουμε καταθέσει και έχουμε αθωωθεί. Υπάρχει απαλλακτικό βούλευμα. Αυτό το ξέρω για την ARMENTEL.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μας βοηθάτε πολύ για τον εξής λόγο. Την ρωτήσαμε την κυρία Βλάχου και αρνήθηκε, νομίμως, να μας πει, διότι διεξάγεται ακόμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Σας το λέω εγώ. Υπάρχει οριστικό απαλλακτικό βούλευμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευτυχώς που ενημερωνόμαστε από εσάς.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μας κλείνετε ένα ολόκληρο κεφάλαιο.
Αυτά ήθελα να ρωτήσω. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας είδα, αλλά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με την άδειά σας. Είναι μια ερώτηση των τριάντα δευτερολέπτων.
(AD)
(4DE)
Στη βιασύνη μου να δώσω στο μάρτυρα τη δυνατότητα να μου κάνει και αυτός μια ερώτηση, παρέλειψα να του κάνω μία ερώτηση, η οποία είναι πάρα πολύ σύντομη.
Εδώ, με τη μαρτυρία του κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και άλλων, ασχοληθήκαμε με την απόφαση της ανάθεσης επί οικουμενικής αυτών των συμβάσεων στη SIEMENS και στην INTRACOM, είχε υπάρξει μία απόφαση αρχικά από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για τις 470.000.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τις 470.000.
Και στη συνέχεια, οι Αρχηγοί επέλεξαν με κάποια επιχειρήματα την αλλαγή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Επειδή γύρω απ’ αυτό το θέμα έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που συνδέουν αυτήν την αλλαγή με χρηματοδότηση κομμάτων, πολιτικών προσώπων, κλπ, ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε μάρτυς –ζητώ συγγνώμη αν κάποιος άλλος συνάδελφος το έχει ρωτήσει, αλλά νομίζω ότι με δεδομένη την κατάθεση του κ. Κεφαλογιάννη, θα ήταν λάθος να τελειώσει αυτή η εξέταση του μάρτυρα και να μην το ρωτήσουμε- αν έχετε να μας πείτε κάτι γύρω απ’ αυτό το θέμα σε σχέση με τα δημοσιεύματα, τις υπόνοιες, τις υποψίες, τις καταγγελίες ότι αυτή η αλλαγή, αντί για διαγωνισμός-απευθείας ανάθεση, συνδέθηκε με μία χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ή προσώπων;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Από πλευράς δικής μου, δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτά που μου λέτε. Γνωρίζω για τον κ. Κεφαλογιάννη ότι είχε κάνει τότε ολόκληρη φασαρία και ήθελε να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παραιτήθηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Παραιτήθηκε μετά. Παραιτήθηκε με μία χρονοκαθυστέρηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τον έχει φέρει ως μάρτυρα εδώ ο κύριος Πρόεδρος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ναι, εντάξει. Ο κ. Κεφαλογιάννης έφυγε μάλιστα από τον ΟΤΕ. Τότε ήταν και ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά ήταν αρμόδιος –νομίζω- για την Ολυμπιακή, για τον ΟΣΕ. Ήταν δύο τότε που ήταν…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, δεν γνωρίζετε κάτι σχετικό ούτε μπορείτε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε κάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι. Αυτά τα λέει ο κ. Κεφαλογιάννης. Αυτά τα έχει βγάλει από το μυαλό του. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Εμάς, μας κάλεσαν και υπογράψαμε τις συμβάσεις, όπως ήταν και η εισήγηση των υπηρεσιών του ΟΤΕ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο, για να κλείσουμε τη συνεδρίαση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, γιατί έχω καλυφθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να πω μόνο για τους συναδέλφους ότι το ραντεβού μας είναι για την Τρίτη στις 11.00. Θα ξεκινήσουμε με την κα Ζηγογιάννη, αν τη βρούμε και τον κ. Καρακώστα.
Συνεχίστε, κύριε Αποστολάκο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, δεν θα σας κουράσω πολύ. Θέλω μόνο να μου δώσετε ορισμένες διευκρινίσεις.
Θα ξεκινήσω με κάτι το οποίο διάβαζα σήμερα σε μία εφημερίδα και έχει να κάνει με την αξιοπιστία, αλλά και με το κύρος αυτής της Επιτροπής, καθώς και με την ιδιότητα του Βουλευτού της Εθνικής Αντιπροσωπείας που έχουμε όλοι εμείς εδώ μέσα. Και θα ήθελα να μου το σχολιάσετε αυτό.
Σήμερα, σε μία συγκεκριμένη εφημερίδα, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει το δημοσίευμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ποιος το υπογράφει;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας πω τώρα. Θα σας πω πρώτα τι λέει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το έχω διαβάσει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το διαβάσατε; Άρα, να μην το επαναλάβω.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Είναι η κα Μπουγάτσου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλλον πρέπει να το διαβάσετε, γιατί ενδεχομένως κάποιοι να μην το έχουν υπ’ όψιν τους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τα Πρακτικά, λέει ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στη Βουλή…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Είναι η τρίτη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεύτερη, λέει το δημοσίευμα. Εγώ δεν ξέρω. Εγώ είμαι καινούργιος Βουλευτής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, ας είναι η πρώτη. Θα δούμε στη συνέχεια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την πρώτη φορά, λέει, είχε έρθει κατά την εξέταση ως εκπρόσωπος της ΕΠΑΕ ο κ. Κόκκαλης στο νομοσχέδιο του κ. Φλωρίδη και τότε η Βουλή των Ελλήνων είχε αποκτήσει το βραβείο του μεγάλου σκασμού, γιατί ουδείς αυθαδίασε εναντίον σας και δεν σας έκανε ερωτήσεις. Και μας προκαλεί και εμάς σήμερα μ’ αυτό.
Αρχικά έχει, δεν ξέρω ποιος το υπογράφει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Να σας πω εγώ. Γράφει από κάτω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τώρα, λέει, ο Σωκράτης Κόκκαλης επανέρχεται στο Κοινοβούλιο, με αφορμή τη διερεύνηση του σκανδάλου διαφθοράς της SIEMENS. Λέτε –γράφει- να αποδοθεί και νέο βραβείο μεγάλης σιωπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Τρεισήμισι ώρες που κάθομαι εδώ…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο. Από την εξέταση που έγινε από τους συναδέλφους μου, εγώ έχω καλυφθεί. Έχετε την εντύπωση ότι μπορείτε να μας αποδώσετε κανένα βραβείο σκασμού ή σιωπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι. Μπορώ να αποδώσω βραβείο στην κυρία που το γράφει εδώ…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριος είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι, δεν είναι κύριος. Είναι η κα Μπουγάτσου. Είναι συγκεκριμένη. Είναι εθνική δημοσιογράφος που με κατηγορεί ως εθνικό προμηθευτή. Λες και αυτό είναι κάτι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προμηθευτής είστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Είναι κακό να είσαι εθνικός προμηθευτής;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι βέβαια!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Αυτή η κυρία συνεχώς με κατηγορεί! Συνέχεια ασχολείται μαζί μου εδώ και δεκαπέντε χρόνια!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πάντως, δεν νομίζω να δόθηκε η εντύπωση από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ότι μας διακατέχει κάποιος φόβος ή κάποια διάθεση σκασμού ή σιωπής απέναντί σας!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Τρεισήμισι ώρες εδώ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, τρεισήμισι ώρες.
Άρα, λοιπόν, εγώ δεν το αποδέχομαι αυτό όσον αφορά τον εαυτό μου.
Να σας κάνω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η πρώτη είναι η εξής: Είστε ένας μεγάλος επιχειρηματίας, με έντονη κοινωνική καταξίωση και προφανώς αυτή σας η οικονομική καταξίωση τα τελευταία σαράντα, πενήντα χρόνια, συνδέεται και με τη λειτουργία του αστικού καθεστώτος.
Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο. Εάν είναι κάτι που δεν σας ρωτήσαμε, εάν είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αγωνία την οποία έχουμε όλοι –και θέλω να καταλάβετε ότι είναι απόλυτα ειλικρινές το ερώτημά μου- για να δώσουμε μία απάντηση σ’ αυτόν τον ελληνικό λαό για το πολιτικό σύστημα που έχει διαφθαρεί, όπως φαίνεται, απ’ αυτά που λέει η Debevoise, η SIEMENS ή κάποιοι άλλοι, όπως ο Κουτσενρόιτερ, ο Σίκατσεκ, κλπ, πείτε το μας, αν μπορείτε να μας βοηθήσετε, για να δώσουμε μία πειστική απάντηση. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να καταθέσετε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία αυτού του συστήματος που εν πάση περιπτώσει δεν επέτρεψε ενδεχόμενα τη διαφάνεια ή την καλή εκτέλεση του ανταγωνισμού ή οτιδήποτε άλλο;
Δεν ξέρω αν είμαι σαφής στο ερώτημά μου…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Να κάνω υποδείξεις…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι υποδείξεις. Λέω αν είναι κάτι που θα θέλατε να καταθέσετε και για το οποίο δεν έχετε ερωτηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν νομίζω ότι είναι κάτι περισσότερο που πρέπει να πω απ’ αυτά που λέμε εδώ τρεισήμισι ώρες! Εξάλλου, έχετε υπ’ όψιν σας ότι ορισμένα πράγματα διογκώνονται εντέχνως για να προκαλούν και το δημόσιο ενδιαφέρον. Απ’ ό,τι θα ξέρετε, αυτή τη στιγμή το ελληνικό κοινό είναι εθισμένο να βλέπει περισσότερο καταγγελίες, κατηγορίες, κακά πράγματα, εγκλήματα, σκοτωμούς. Εσείς έχετε δει πουθενά, σε κανένα κανάλι, σε καμμία εφημερίδα, να βγάζουν έναν επιχειρηματία; Κάτι επιστήμονες τους βγάζουν, γιατί δεν τους πειράζει, αυτοί είναι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακίνδυνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ναι, αυτοί είναι ακίνδυνοι και δεν έχουν και λεφτά.
Έχετε δει να βγάζουν κανέναν επιχειρηματία και να λένε «μπράβο, αυτός έχει κάνει αυτά τα πράγματα»; Διότι έχουν μάθει το ελληνικό κοινό σε σκάνδαλα, κακό, διαφθορά, «τα παίρνουν» όλοι, εδώ, εκεί, κλπ.
Για μένα, αυτό ισχύει όχι μόνο για την οικονομία, αλλά σε όλους τους τομείς. Επειδή ήμουν και στο ποδόσφαιρο, τα ίδια λένε για τη διαιτησία. Κάθε Κυριακή, η διαιτησία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ας μην μπούμε, όμως, στα αθλητικά, κύριε Κόκκαλη.
Επιτρέψτε μου, κύριοι συνάδελφοι, με την άδειά σας, να πω το εξής: Εδώ, κύριε Κόκκαλη, έχουμε μία πλήρως τεκμηριωμένη, «σκαστή» περίπτωση διαφθοράς, η οποία ομολογείται από το δωροδοκούντα. Και ομολογείται και τεκμηριώνεται. Και τεκμηριώνεται κατά τον πανηγυρικότερο τρόπο, με αποφάσεις –όπως σας είπα και στην αρχή- και αυτής της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία βεβαίως προσπάθησε να διαχειριστεί τα πράγματα προς όφελος της Γερμανίας, αλλά πάντως αποδεικνύεται και ομολογείται η πρακτική των δωροδοκιών.
Άρα, η διαφθορά και το σκάνδαλο είναι πλήρως τεκμηριωμένα και επιβεβαιωμένα.
Θα σας πω, επίσης, ότι έχουμε και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, με βεβαία και τεκμηριωμένη την ενοχή, σε κάποιες περιπτώσεις και ομολογημένη επίσης.
(ΚΟ)
(4AD)
Άρα, εδώ δεν μιλάμε για κάτι που έχει διογκωθεί, αλλά για κάτι για το οποίο και επί πολλά χρόνια έγινε οργανωμένη προσπάθεια να συγκαλυφθεί και θεσμικά και από σημαντικό κομμάτι της δικαιοσύνης και από μηχανισμούς της εκτελεστικής εξουσίας και από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Εκεί εντάσσεται η έκκληση που έκανε προς εσάς ο συνάδελφος κ. Αποστολάκος.
Σας ρώτησε, δηλαδή, να μας πείτε αν κρίνετε ότι κάποιες ή κάποια από τις ερωτήσεις που σας υποβάλλαμε δεν σας έδωσαν τη δυνατότητα να μας πείτε κάτι που εσείς κρίνετε ότι μπορεί να μας βοηθήσει. Ήταν μια πρόσκληση του κυρίου συναδέλφου για να μας δώσετε εσείς με δική σας πρωτοβουλία τη δυνατότητα να δούμε κάποια πτυχή της υπόθεσης την οποία ψάχνουμε και η οποία μπορεί να έχει ξεφύγει από εμάς και για την οποία ενδεχομένως εσείς να έχετε καλύτερη γνώση.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Εγώ δεν μπορώ να έχω καλύτερη γνώση από εσάς, γιατί εσείς ασχολείστε πολλούς μήνες εδώ και έχετε διαβάσει εκθέσεις. Θα γνωρίζετε προφανώς πώς ξεκίνησε η υπόθεση της SIEMENS διεθνώς. Θα γνωρίζετε, δηλαδή, ότι ξεκίνησε από μια καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρείας. Πιστεύω ότι αυτά τα γνωρίζετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια. Ήταν το ζήτημα της ασφάλειας. Προσπάθησε η SIEMENS …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Εννοεί για την Αμερική.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το ζήτημα της SIEMENS ξεκίνησε από την Αμερική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Η ιστορία της SIEMENS ξεκίνησε μετά από καταγγελία της General Electric, διότι η General Electric είναι ανταγωνίστρια διεθνώς της SIEMENS και οι Αμερικάνοι έχουν μία πολύ σφιχτή νομοθεσία….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και η SIEMENS παρεδόθη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι, παρεδόθη, αλλά «της άνοιξαν τα πόδια» κανονικά. Και, όπως ξέρετε, εκεί υπάρχουν νομοθεσίες οι οποίες σε περίπτωση που πεις, εν πάση περιπτώσει, ορισμένα πράγματα, απαλλάσσεσαι. Και όπως θα είδατε, όλα αυτά τα στελέχη που μου αναφέρατε, όπως ο κ. Κουτσενρόιτερ και ο κ. Σίκατσεκ, δεν υπέστησαν κάποιες σοβαρές ποινές και ανάλογες με τα δισεκατομμύρια που μοίραζαν διεθνώς. Εδώ αν πάρει ένας 200.000 ή 400.000, θα μπει στον Κορυδαλλό. Ο κ. Κουτσενρόιτερ και ο κ. Σίκατσεκ που μοίραζαν δισεκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπέστησαν σοβαρές ποινές.
Και λέω σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν μία μόνο περίπτωση. Τι έγινε, λοιπόν, μ’ αυτούς τους κυρίους; Βρήκαν απλά μία συμβιβαστική λύση, πλήρωσε η SIEMENS 800 τόσα εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη και έληξε το θέμα. Έτσι λειτουργεί το σύστημα της ελεύθερης αγοράς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Κόκκαλη, μπορώ να συμπεράνω από την απάντησή σας ότι εκτιμάτε πως το αντίστοιχο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας δεν επιτρέπει τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας;
Και σας επαναλαμβάνω το εξής. Εκθειάσατε δύο φορές στην κατάθεσή σας –κάτι που είναι αληθές- το σύστημα λειτουργίας των Αμερικάνων, οι οποίοι τους έπιασαν και έκαναν ό,τι έκαναν για τη SIEMENS. Μπορώ, λοιπόν, να υποθέσω ότι έχετε την έμμεση εκτίμηση ότι το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, οι αντίστοιχοι νόμοι στην Ελλάδα δεν είναι τέτοιοι που να μπορούν να επιβάλουν την καλή λειτουργία του ανταγωνισμού στις ανταγωνιζόμενες επιχειρήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Νομίζω ότι συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, την Αμερική με την Ελλάδα. Εγώ σας έκανα μία ερώτηση. Αν θέλετε, απαντήστε μου. Εγώ έτσι, εξ αντιδιαστολής, συνάγω ότι εκτιμάτε πως συμβαίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Εκτιμώ ότι είναι μία χώρα πολύ πιο ανεπτυγμένη. Εκεί μπορεί να συμβαίνουν άλλα πράγματα, αλλά έχουν άλλες τεχνολογίες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατάλαβα την απάντησή σας!
Ξέρετε, μου δώσατε την εντύπωση –σας είπα ότι είχα τέσσερις σελίδες ερωτήσεις, αλλά δεν θα κάνω καμμία, γιατί με έχουν καλύψει οι συνάδελφοί μου- ότι υπήρχε μια αντίφαση στην κατάθεσή σας. Υπήρχε ένα διπλό επιχείρημα. Από τη μια μεριά –και μάλιστα πάνω σ’ αυτό δεχθήκατε και πολλές ερωτήσεις- λέτε ότι ήσασταν ανταγωνιστές σε όλα τα επίπεδα με την εξεταζόμενη περίπτωση της SIEMENS και από την άλλη μεριά, εσείς καταθέσατε –και το σημείωσα- ότι είχατε συνεργασία σε διάφορα έργα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν θα μπορούσα να το προσεγγίσω ποσοστιαία, τι κυριαρχούσε ο ανταγωνισμός ή η συνεργασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το σύνολο των συνεργασιών που είχαμε με τη SIEMENS κατά την τελευταία εικοσαετία ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατομμύρια ήταν στο δακτύλιο. Συνεπώς, ήταν πολύ μικρή η συνεργασία.
Όμως, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι στις επιχειρήσεις μπορεί με έναν να είσαι ανταγωνιστής σε μία περίπτωση και στην άλλη να συμμαχείς και να κάνεις μαζί του δουλειά. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόβλημα τη μία φορά…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συναισθηματικό. Εντάξει, αυτό το καταλαβαίνουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): …να σφαχτούν και την άλλη να συνεργαστούν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πάνω σ’ αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όμως, σας λέω ποια είναι η σχέση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, κατάλαβα την απάντησή σας.
Και τώρα, θα σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο: Είχατε συνεργασία στις προγραμματικές συμφωνίες, στην «8002» και στην «8004», σ’ αυτές του 1997;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Τι εννοείτε «συνεργασία»;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λειτουργούσατε ανταγωνιστικά; Δηλαδή, συμμετείχατε και εσείς διεκδικώντας τη σύμβαση την οποία πήρε η SIEMENS ή ήταν προκαθορισμένο ότι θα πάρετε εσείς αυτήν και την άλλη αυτοί και τελείωσε η ιστορία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι, καθορισμένο δεν ήταν καθόλου, γιατί σας είπα ότι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, να σας πω τι εννοώ. Διεκδικούσατε από την τότε ηγεσία, από τον κ. Μαντέλη ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία, να πάρετε εσείς και τις δύο συμβάσεις και την «8002» και την «8004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Μα, δεν γινόταν να πάρουμε εμείς και τις δύο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξηγείστε μου γιατί.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συμβάσεων ήταν επεκτάσεις σε υφιστάμενα κέντρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οπότε με βάση την προηγούμενη διαδικασία, θα ερχόταν νομοτελειακά στην INTRACOM και στη SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ναι, αλλά υπήρχαν και νέα κέντρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποια νέα κέντρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ουσιαστικά, η διαγωνιστική διαδικασία γινόταν στις τιμές των νέων κέντρων και οι τιμές των επεκτάσεων ακολουθούσαν τις ίδιες τιμές …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Σε επίπεδο προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων είχατε εσείς κάποια συνεργασία με τη SIEMENS ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ, αυτό το σύστημα Επικοινωνιών Ζώνης Μάχης…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κανένα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κανένα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κανένα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου, αφού ξέρετε. Έχω ορισμένες απορίες, πείτε μου. Γιατί φέρεται ότι η απευθείας ανάθεση στην ΕΑΒ κατέληξε στα επιχειρηματικά συμφέροντα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Φιάσκο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, δεν είναι φιάσκο, κύριε Κόκκαλη. Δεν είναι καθόλου φιάσκο. Κατέληξε, λέει, στη SIEMENS και στην INTRACOM.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Καμία σχέση η INTRACOM.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό θέλω να σας ρωτήσω.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κατέληξε στη SIEMENS.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το γνωρίζετε ότι κατέληξε στη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ο ΕΡΜΗΣ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Βεβαίως το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η δική σας εταιρεία ή κάποια εταιρεία του Ομίλου σας είχε καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Καμμία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Εγώ σας ρωτώ όχι γιατί ξέρω κάτι, αλλά βλέπουμε πληθώρα δημοσιευμάτων που λένε ότι στην απευθείας ανάθεση στην ΕΑΒ, μέσω της οποίας κατέληξε στη SIEMENS, στην ουσία συμμετείχατε και εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Και δεν έχει εκτελεστεί ακόμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, έχουν πληρωθεί 300 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει παραδοθεί ακόμα. …
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Άλλο αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πληρώναμε και δεν παραλαμβάναμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ναι, τα ξέρω αυτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Κόκκαλη, γνωρίζετε εσείς αν τελικά παραδόθηκε αυτό το έργο ή δεν παραδόθηκε; Εσείς ξέρετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Από ό,τι γνωρίζω δεν έχει παραληφθεί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε ότι έχουν πληρωθεί 300 από τα 400 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Το έχω διαβάσει. Δεν ήμουν παρών που πληρώνονταν τα λεφτά, αλλά το έχω διαβάσει ότι πληρώθηκε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο: Όταν κατέθεσε ο κ. Βουρλούμης είπε «Όταν το 2004 ανέλαβα τη διοίκηση του ΟΤΕ βρήκα μια όζουσα κατάσταση, όπου κυριαρχούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της INTRACOM και της SIEMENS».
Πώς το σχολιάζετε αυτό; Στην ουσία, λέει ο κ. Βουρλούμης ότι μονοπωλούσατε και εσείς, INTRACOM και SIEMENS, τις επικοινωνιακές προμήθειες του Ο.Τ.Ε. Πώς το σχολιάζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Αυτό τον συνέφερε να πει, αυτό είπε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι εννοείτε «τον συνέφερε»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κάποιο λόγο είχε για να το πει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δική σας άποψη ήταν…
(NP)
(4KO)
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ο κ. Βουρλούμης ήταν –αν γνωρίζετε την ιστορία του-…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το είπατε νωρίτερα αυτό. Ήταν τραπεζικός υπάλληλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ήταν στην ALPHA.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι το ξέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Μετά έγινε μια εταιρεία ALPHA FINANCE, η οποία έκανε την εισαγωγή και της INTRACOM και της INTRALOT στο Χρηματιστήριο. Κάποια στιγμή ο κ. Κωστόπουλος, η ALPHA BANK, είπε ότι θα ενσωματώσει αυτήν την εταιρεία στη μητρική και ο κ. Βουρλούμης διεκδικούσε παραπάνω χρήματα απ’ αυτά που του έδωσε ο κ. Κωστόπουλος.
Κατά σύμπτωση ο δικηγόρος του κυρίου Κωστόπουλου ήταν ο κ. Κουταλίδης, ο οποίος είναι και δικηγόρος…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τρύφων Κουταλίδης.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Μάλιστα. Είναι σε πολλές υποθέσεις δικηγόρος και της εταιρείας μας. Έκτοτε ο κ. Βουρλούμης νόμιζε ότι και εμείς είχαμε εμπλοκή σε αυτό το θέμα, ότι δεν αποτιμήθηκαν σωστά οι υπηρεσίες του. Εκθείαζε την INTRACOΜ και την INTRALOT ο κ. Βουρλούμης, όταν μπήκαμε στο Χρηματιστήριο και όσο ήταν εκεί. Γιατί θυμάστε ότι παλιά υπήρχε και ένα εξάμηνο που έπρεπε η μετοχή να μην πέσει και όλα αυτά.
Από τότε όμως που ήρθε στον Ο.Τ.Ε. άρχισε να μας λέει ότι επειδή είχαμε αγοράσει τη HOL από τη EUROBANK, είμαστε ανταγωνιστές του Ο.Τ.Ε. και γι’ αυτό δεν θέλει να μας δίνει δουλειές. Εγώ πήγα και του είπα ότι η HOL τότε είχε 15-20 χιλιάδες συνδρομητές και ο Ο.Τ.Ε. είχε 5 εκατομμύρια. Έκτοτε υπήρξε γενική απαγόρευση.
Υπάρχουν και γράμματα δικά μας προς τον κύριο Βουρλούμη, που μας λέει ότι δεν θα αγοράζει από την INTRACOM και ότι δεν θα καλεί την INTRACOM σε διαγωνισμούς.
Εγώ για τον κύριο Βουρλούμη –με συγχωρείτε- έχω μία άποψη. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος βρέθηκε σε έναν τομέα, τον οποίο δεν τον γνώριζε καθόλου. Έκανε κινήσεις, οι οποίες κατέληξαν στο να αγοράσει η DEUTSCHE TELEKOM τον Ο.Τ.Ε. και την COSMOTE σε μία τιμή, που ήταν, κατά τη γνώμη μου, πολύ μικρότερη απ’ αυτό που άξιζε πραγματικά και μέχρι σήμερα βρίσκεται εκεί πέρα με την ανοχή, βέβαια, της ελληνικής Κυβέρνησης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ενώ διώκεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ενώ διώκεται!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς ενδιαφερθήκατε να εξαγοράσετε τον Ο.Τ.Ε., μια και αναφέρατε αυτήν την ιστορία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δυστυχώς, δεν έχω τόσα!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχετε τέτοιες δυνατότητες.
Θέλω να σας κάνω μια άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν χρειάζεται να το πάρουμε πίσω. Όμως, μπορούμε να το κάνουμε. Είναι καλή επένδυση σε υπεραξίες μελλοντικές!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κύριε Βαλυράκη, επειδή έχετε σχέση με τις τηλεπικοινωνίες, εγώ έχω μια άλλη γνώμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε, που σας διέκοψα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Εγώ έχω τη γνώμη ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο συμφέρει να είναι συνιδιοκτήτης του δικτύου του Ο.Τ.Ε. και ο Ο.Τ.Ε. να είναι, όπως όλοι οι άλλοι, ένας πάροχος υπηρεσιών. Όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν και συνδημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο, στο οποίο θα είναι και το κράτος και θα ελέγχει και ο Ο.Τ.Ε. να είναι πάροχος υπηρεσιών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς. Το μεγάλο επενδεδυμένο κεφάλαιο είναι το δίκτυο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή είναι σωστή άποψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Αυτό είναι το καλύτερο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πρόσφατα, κύριε Κόκκαλη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένα άρθρου του κυρίου Μάνου, ο οποίος σε κάποιοι σημείο λέει ότι εσείς, ως εκπρόσωπος της INTRACOM και κάποιος κύριος Ντόμπεκ της SIEMENS, από κοινού και οι δυο σας εκείνη την εποχή –το 1993- επισκεφθήκατε τον κύριο Μάνο –προφανώς για το θέμα του 1.100.000 παροχών- με κάποιο κοινό αίτημα. Τι έχετε να μας καταθέσετε για τη δημόσια θέση που παίρνει ο τότε Υπουργός κ. Μάνος για το γεγονός ότι εσείς μαζί με τον κ. Ντόμπεκ, ο οποίος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της SIEMENS, κάνατε κοινή παράσταση στον κύριο Μάνο, τότε αρμόδιο Υπουργό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κατ’ αρχάς, ο κ. Μάνος δεν θυμάται καλά, γιατί δεν ήταν κοινή. Πήγα εγώ επί του ιδίου θέματος και μετά πήγε ο κ. Ντόμπεκ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ σας λέω τι διάβασα. Θέλω την άποψή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν είναι η άποψή μου. Είναι η πραγματικότητα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, τη μαρτυρία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Και τότε προετοιμαζόταν το νομοσχέδιο για στρατηγικό επενδυτή στον Ο.Τ.Ε. Αν έχετε υπόψη σας αυτό το νομοσχέδιο, θα καταλάβετε πάρα πολύ καλά ότι η συναλλαγή που έγινε με την DEUTSCHE TELEKOM τώρα είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτό που πήγαινε να γίνει τότε. Διότι τότε θα μπορούσε κάποιος, αγοράζοντας μόνο το 13% του Ο.Τ.Ε. –να καταλήξει δηλαδή στο 13%- να έχει πουλήσει ενδιαμέσως…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή η σημερινή ρύθμιση είναι καλύτερη από την τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Από την τότε καλύτερη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σχολιάστε το, για να έχετε μια συνολική απάντηση, γιατί θυμάμαι και μια κατάθεση του κυρίου Μανασή, ο οποίος είπε ότι και επί των ημερών του είχε γίνει κάτι αντίστοιχο.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι, όχι, εγώ λέω για τότε. Επειδή έτρεχε ο διαγωνισμός, πήγαμε στον κύριο Μάνο και τον ρωτήσαμε γιατί δεν τον κατήγγειλε, αφού έχει τελειώσει ο διαγωνισμός κ.λπ. Ο κ. Μάνος λέει ότι δεν είναι κομψό να αναθέσουμε αυτά τα κέντρα πριν μπει μέσα ο στρατηγικός επενδυτής. Αυτή ήταν η υπόθεση και μας πρότεινε να μας δώσει μόνο τις επεκτάσεις των κέντρων κ.λπ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οι επεκτάσεις των κέντρων, όμως, έγιναν αργότερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι, τότε πρότεινε να πάρουμε τις επεκτάσεις.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό γινόταν, αν θυμάμαι καλά, τον Αύγουστο, το καλοκαίρι του 1993. Δεν πρόλαβε πολύ και ο κ. Μάνος. Μετά τελείωσε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας κάνω τώρα μια δυσάρεστη για μένα ερώτηση. Επειδή είμαι και φανατικός οπαδός της δικής σας ομάδος, το ερώτημά μου είναι το εξής: Για ικανό χρονικό διάστημα η SIEMENS είχε χορηγία στη φανέλα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Ένας ανταγωνιστής εύκολα δίνει χορηγία σε ομάδα συμφερόντων του ανταγωνιστή του; Σας είπα ότι μού είναι δυσάρεστη ερώτηση, γιατί είμαι φανατικός Ολυμπιακός.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Άλλα τμήματα μιας μεγάλης εταιρείας ασχολούνται με τα διαφημιστικά budgets και άλλα ασχολούνται με τα τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ. Τη SIEMENS τη συνέφερε να διαφημιστεί στη φανέλα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχε κέρδος. Είναι λογικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν το έχει κάνει μόνο για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Είχε μπει και σε άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Στην Ευρώπη εννοώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτή είναι η εξήγηση η δική σας. Κάποιος κακόπιστος –δεν είμαι στους κακόπιστους- θα μπορούσε να πει ότι ήταν μέσα στα πλαίσια της γενικότερης συνεργασίας της SIEMENS και της INTRACOM.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν υπάρχουν τέτοια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όμως, εγώ δεν υπάγομαι σε αυτούς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να κάνουμε και λίγο καλαμπούρι, ελπίζω ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα να μην κληθεί στην Επιτροπή μας ο Γιώργος ο Ανατολάκης, επειδή έπαιζε στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και έγραφε SIEMENS η φανέλα του!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όπως ξέρετε, τα Πρακτικά μας διαβιβάζονται στην Εισαγγελέα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελευταία ερώτηση, κύριε Κόκκαλη.
Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που έχουν ακολουθήσει τη διαδρομή Ο.Τ.Ε. και στη συνέχεια κάποιες από τις εταιρείες συμφερόντων του Ομίλου σας, όπως παραδείγματος χάρη ο κ. Μανασής και κάποιος άλλος. Εύλογα δημιουργείται το ερωτηματικό σε κάποιον πώς παρατηρείται αυτή η κίνηση υψηλόβαθμων στελεχών του Ο.Τ.Ε., παραδείγματος ο κ. Μανασής να έρχεται στη συνέχεια στην PANAFON.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ο κ. Μανασής δεν ήρθε από υψηλόβαθμο στέλεχος στην PANAFON.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παραιτήθηκε το 1981.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος στην PANAFON και από εκεί έφυγε και πήγε μετά στον Ο.Τ.Ε. και στην COSMOTE. Δεν ήρθε σε εμάς…
(GM)
4NP
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Του ΟΤΕ εννοώ υψηλόβαθμο….
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Δεν ήταν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στον ΟΤΕ δεν ήταν διευθυντής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ο διευθυντής τι είναι; Υψηλόβαθμος; Πήγε μετά και έγινε διευθύνων σύμβουλος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό λέω. Φεύγει από τον ΟΤΕ, έρχεται στην PANAFON ως εκπρόσωπος της δικής σας εταιρείας…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι ως εκπρόσωπος. Εμείς ήμασταν μειοψηφία στην PANAFON.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μας είπε όμως, ότι εσείς καταβάλατε τις αποδοχές του. Η εταιρεία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Εμείς καταβάλαμε; Η INTRACOM;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, έτσι μας κατέθεσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Πως γίνεται αυτό το πράγμα; Μπορεί για μία περίοδο πριν μπει στην PANAFON και ήταν στην INTRACOM να του καταβάλαμε εμείς, αλλά μετά η PANAFON. Εκεί έγινε, εκεί αναπτύχθηκε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και ξαναγύρισε πάλι ως διευθύνων σύμβουλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Γύρισε από την PANAFON.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι. Και πήγε διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Πήγε στην COSMOTE.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Και μετά στον ΟΤΕ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και έρχεται εκείνο το κρίσιμο διάστημα και κάνει αυτή τη διαδρομή. Και είναι και από αυτούς που ελέγχουν και την εφαρμογή των ρητρών για τις προγραμματικές συμφωνίες. Όταν έχουν προηγηθεί οικονομικές συνεργασίες, εκτιμάτε ότι έχει από την αφετηρία του την καλή δικαιολογία ότι θα κάνει καλά τη δουλειά του; Δεν υπαινίσσομαι ότι δεν την έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά εσείς πως το κρίνετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Αν γνωρίζετε καλά τον ΟΤΕ, στον ΟΤΕ υπάρχει ένας ολόκληρος διάδρομος, δηλαδή πρέπει να περάσει από πολλές υπηρεσίες ένα πράγμα, για να καταλήξει στον διευθύνοντα σύμβουλο ή στο διοικητικό συμβούλιο. Υπάρχουν εισηγήσεις υπηρεσιών, επιτροπών κλπ. Δηλαδή, ένας άνθρωπος από μόνος του στον ΟΤΕ, εκτός από την περίοδο της επταετίας που ήταν ο Αλεξανδρόπουλος, δεν μπορεί να κάνει ατασθαλίες. Κάποιος θα βρεθεί από αυτούς τους ενδιάμεσους και θα τον καρφώσει. Θα αρχίσει η κυρία που μου διαβάζατε πριν να γράφει ότι εδώ γίνεται κάτι. Και τελείωσε. Δεν είναι όπως μας τα λέτε, ότι δηλαδή ήλθε ο Μανασής και πήγε εκεί πέρα. Ο Μανασής πήγε στην PANAFON. Η PANAFON ήταν μία εταιρεία που την πλειοψηφία των συμφερόντων της την είχε η VODAFONE, δηλαδή οι Άγγλοι. Και από εκεί και πέρα επειδή ήταν ικανό στέλεχος –πράγματι ο Μανασής ήταν ικανό στέλεχος- πήγε στην COSMOTE και την έφτιαξε την COSMOTE και μετά πήγε στον ΟΤΕ. Εμάς δεν μας διευκόλυνε σε τίποτα. Αυτά μπορείτε να τα δείτε από την προμήθειες της COSMOTE.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατάλαβα τι λέτε.
Βέβαια, έχουμε τη μαρτυρία του ίδιου αλλά και τη μαρτυρία του κ. Βουρλούμη, ότι τελικά λέει ότι ο κ. Μανασής ήταν από τους λίγους, ίσως και η μοναδική διοίκηση του ΟΤΕ, όπου ζήτησε και πέτυχε την εφαρμογή των ρητρών για τις προγραμματικές συμφωνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ποιος ήταν αυτός που τις ζήτησε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο Μανασής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν έχουν ποτέ ενεργοποιηθεί. Θυμάμαι την κατάθεση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γι’ αυτό ρωτάω τον κύριο μάρτυρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Τι δεν ενεργοποιήθηκε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η εφαρμογή των ρητρών που προβλέπονταν από τις προγραμματικές συμφωνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Στην αρχή έγιναν έλεγχοι. Για να εφαρμοστεί μία ρήτρα, έπρεπε να γίνει κάποιος έλεγχος. Οι έλεγχοι έγιναν. Σε μας δεν εφαρμόστηκε καμία ρήτρα. Αυτό έχω πει. Η SIEMENS, απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει κάποια ρήτρα. Κάτι προέκυψε εκεί από τους ελέγχους, αλλά δεν ξέρω εάν έχει τακτοποιηθεί ή όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με τον κ. Λάμπρου είχατε καμία ιδιαίτερη συνεργασία ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ήταν διοικητής στον ΟΤΕ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι είδους συνεργασία είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Νορμάλ. Όταν έχεις με έναν οργανισμό συνεργασία, πας και συζητάς κάποια θέματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καθαρά υπηρεσιακή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τίποτε άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι. Σαν τι δηλαδή;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απλώς ρωτώ. Εσείς πείτε μου εάν είχατε κάποιου άλλου είδους…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κανενός είδους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καμία εταιρεία του Ομίλου σας είχε καμία ανάμειξη στην πώληση του 30% του ποσοστού σε αυτήν τη Νορβηγική εταιρεία την TELENOR για την κινητή τηλεφωνία; Γνωρίζετε κάτι να μας πείτε γι’ αυτό; Όταν πούλησε το 30% που το αγόρασε η TELENOR και στη συνέχεια βρέθηκε ένα 8%…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Ανάποδα έγινε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Νομίζω ότι η COSMOTE αγόρασε την TELENOR.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, το αντίθετο συνέβη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Τι το αντίθετο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 30% το πήρε από τον …
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Άλλο αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτώ. Για το 8% στην off shore εταιρεία. Έχετε καμία σχέση εσείς με αυτήν τη διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Όχι. Δυστυχώς όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωκράτης Κόκκαλης): Κι εγώ ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να αποχωρήσετε.
(Στο σημείο αυτό αποχωρεί από την Αίθουσα ο μάρτυς κύριος Σωκράτης Κόκκαλης)
Κύριοι συνάδελφοι, λύουμε τη συνεδρίαση για την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 11.00’.
Λύεται η συνεδρίαση.























Η κατάθεση Κόκκαλη στην εξεταστική για τη Siemens (Μέρος 2) « News-gr είπε
[...] πηγη [...]
stef είπε
μεγάλος και τρανός ο κόκκαλης.γάτα με πέταλα.μπήκε μέσα να πει τι,ξεκίνησε κανονικά τις χαιρετούρες γεια σου Μάκη γεια σου παντελή γεια σου παπάρα…όλοι έχουν φαΐ ψωμί από τον κόκκαλη.τον πάω με χίλια πανέξυπνος άνθρωπος 100 χρόνια μπροστά από το μίζερο πολιτικό οικονομικό καταστημένο τις χώρας μας.αν οι πολιτικοί μας ήταν τόσο έξυπνοι και μεθοδικοί σαν τον κόκκαλη η χώρα τώρα θα ήταν υπέρ δύναμη.απασχολεί αρκετό κόσμο στις εγκαταστάσεις του και αν το κράτος μας ήταν σοβαρό θα του έδινε περισσότερα κίνητρα για νέες επενδύσεις στην χώρα,αλλά δυστυχώς τον κυνηγάνε και όπως δείχνει η κατάσταση δεν του κάνουν τίποτα όπως το ξυστό.επιχειρηματίες σαν κι αυτόν χρειαζόμαστε.το θέμα είναι ότι αν ανοίξει το στόμα του θα γίνει χαμός,λίγα είπε.
astillais είπε
Όταν τρώνε δεν μιλάνε!!!!!
Λεωνιδας είπε
Μπαίνει ένας τυπάς σε ένα μπαρ-εστιατόριο και ζητάει μία μπύρα.
Μπάρμαν: Ορίστε η μπύρα σας κύριε..
Τυπάς: Πόσο έχει;
Μπάρμαν: 0.01 ευρώ!
Τυπάς: ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ; Τόσο φθηνά; Μπράβο το κατάστημα…Από φαγητό τί έχετε;
Μπάρμαν: Έχουμε… πλήρες μενού με μπριζόλα, πατάτες και σαλάτα στα 0.03 ευρώ.
Τυπάς: Καλα ρε, εσείς είστε καταπληκτικοί! Που είναι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού; Θέλω να τον συγχαρώ!
Μπάρμαν: Στον επάνω όροφο με την γυναίκα μου…
Τυπάς: Και τι κάνει εκεί;
Μπάρμαν: Ότι κάνω και εγώ στην επιχείρησή του….
Efrosyni είπε
Οι κύριοι Παπαδημούλης και Παφίλης εξαιρετικοί.
AROTRIS είπε
Metallica-Master Of Puppets…..ακούω επί τού παρόντος…..εκ…..”rockmachine.gr”!!!!!!!!
AROTRIS είπε
Απίστευτο…..
Απ’ το πρωί ήθελα ν’ “ανοίξω” το άρθρο,δεν προλάβαινα…..καί με το “κλικ”…..ξεκίνησε το τραγούδι…..
Τυχαίο;;;
Efrosyni είπε
nope!