Τουλάχιστον αυτά τα πρακτικά μελετήστε τα φίλοι και κρατήστε τα. Όχι τόσο για τις άθλιες συμπεριφορές ορισμένων μαρτύρων, όσο για τα ονόματα που αναφέρονται. Έχουν μεγάλη σημασία, θα το δείτε τις επόμενες ημέρες. Δείτε προσεκτικά τις καταθέσεις των προκλητικών που θησαύρισαν στον “λαϊκό καπιταλισμό”. Λες και δεν υπάρχει δικαιοσύνη για αυτούς.
(σσΟ: Κρίμα Παντελή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Σήμερα θα εξεταστούν ο κ. Δεβλέτογλου, ο κ. Κυριτσάκας και ο κ. Ράμμος. Θα ξεκινήσουμε με τον κ. Δεβλέτογλου, που είναι ήδη εδώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως, κύριε Τζαβάρα. Πώς θα μπορούσα να μην σας επιτρέψω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα ήθελα, επειδή την Παρασκευή κυκλοφόρησε εφημερίδα με πρωτοσέλιδο που αφορά ένα ζήτημα βρώμικου πολιτικού χρήματος, το οποίο σχετίζεται με την έρευνά μας, να κληθεί και να καταθέσει ως μάρτυς στην Επιτροπή, όσο γίνεται πιο γρήγορα, ο δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Ντάσκας.
Μιλάει για κάποιους λογαριασμούς, μία off shore εταιρεία με κάποια εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από την υπόθεση στην οποία έχουμε εστιάσει όλο το ενδιαφέρον μας και από ό,τι φαίνεται όλη την ικμάδα της ύπαρξής μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως, κύριε Τζαβάρα. Να δούμε μήπως έχουμε ένα αντίγραφο του δημοσιεύματος για να διανεμηθεί στους συναδέλφους.
Κύριε Τζαβάρα, σε ποια εφημερίδα είπατε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» νομίζω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα φροντίσουμε να βρούμε το δημοσίευμα του κ. Ντάσκα. Είπατε ότι είναι πρωτοσέλιδο. Να αναπαραχθεί προκειμένου να διανεμηθεί, έτσι ώστε όταν θα έρθει ο μάρτυρας, να έχουν υπόψη τους και οι συνάδελφοι τι έλεγε το δημοσίευμα.
Κύριε Δεβλέτογλου, σας παρακαλώ, πείτε μας το όνομά σας, το επώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ονομάζομαι Νικόλαος Δεβλέτογλου του Διογένους. Κατοικώ στην οδό Ρόδου 29, Κηφισιά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το επάγγελμά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Είμαι χρηματιστής. Σήμερα βέβαια είμαι Επίτιμος Πρόεδρος. Δεν ασχολούμαι ενεργά λόγω του ότι τη διεύθυνση την έχει πλέον ο γιος μου. Έχει γίνει συγχώνευση της εταιρείας με την Τράπεζα Πειραιώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε κάποιο λόγο να μην ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου ο μάρτυς, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε κατηγορηθεί, είστε κατηγορούμενος καθ’ οιοδήποτε τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Καθ’ οιοδήποτε τρόπο, όχι. Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση, τώρα που ξεκινάει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εδώ δεν είστε κατηγορούμενος, είστε μάρτυς. Προς Θεού! Εμείς άλλωστε δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα….
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μέχρις στιγμής δεν έχω κατηγορηθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κατά συνέπεια μπορείτε να ορκιστείτε.
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, αντιλαμβάνομαι και από την κατάθεσή σας ότι εσείς έχετε εκφράσει ένα συγκεκριμένο ιστορικό σε σχέση με την εμπλοκή σας στην υπόθεση της SIEMENS.
Θα παρακαλούσα να μας πείτε συνοπτικά σε μία μικρή εισαγωγή τι ακριβώς κάνετε, πως εμπλέκεται το όνομά σας στη συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι η δική σας πλευρά αναφορικά μ’ αυτή την εμπλοκή. Θα σας δώσω όσο χρόνο θέλετε και στη συνέχεια θα σας ρωτήσουν οι κύριοι συνάδελφοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ ασχολούμαι με το Χρηματιστήριο από πολλών ετών, διότι προϋπήρχε ο πατέρας μου, τον διαδέχθηκα εγώ και τώρα με διαδέχθηκε ο γιος μου. Πρώτα είχαμε εταιρεία ως «Ν.Δεβλέτογλου», στην οποία είχαμε μεγάλο αριθμό πελατών, δηλαδή μπορεί να υπήρχαν και εξήντα χιλιάδες κωδικοί, όπως λέμε στον δικό μας χώρο.
Μεταξύ αυτών των πελατών, ένας καλός πελάτης ήταν ο Κυριάκος Καπάτσος, ο οποίος έκανε πάρα πολλές δουλειές εγγεγραμμένες μέσα στο χώρο της εταιρείας, περί τα 10.000.000 ευρώ, πριν δημιουργηθεί. Ήθελε να έχει μία οικονομική ευχέρεια και έτσι μου προώθησε το ποσό των 350.000 δολαρίων. Αν αυτός ο άνθρωπος είχε σχέση με την υπόθεση της SIEMENS, δεν το φαντάζομαι. Αν τον ενέπλεξαν, δεν το ξέρω. Αυτό ήταν όλο το θέμα που αφορά τη δική μου εταιρεία.
Βέβαια, η φερεγγυότητα της εταιρείας ήταν εξαίρετος, εξ ου και είχαμε προτάσεις από άλλες εταιρείες να εξαγοραστεί η εταιρεία, διότι οι διεθνείς και περισσότερο οι ευρωπαϊκές συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να σταθούν οι εταιρείες αν δεν έχουν τράπεζα, και μάλιστα μία μεγάλη τράπεζα. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εξαγόρασε την εταιρεία μας. Την εξαγόρασε αφού εξέτασε και το ποιόν της εταιρείας. Από εκεί και πέρα είναι τώρα έξι χρόνια -αν δεν κάνω λάθος- που πλέον η εταιρεία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και εγώ έχω αναγνωρισθεί ως Επίτιμος Πρόεδρος από την Τράπεζα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, αντιλαμβάνομαι ότι εκείνο που ισχυρίζεστε είναι ότι ο Κυριάκος Καπάτσος -επί χρόνια πελάτης σας- είχε μία οφειλή ή έπρεπε να εμβάσει ένα ποσό για κάποια χρηματιστηριακή δραστηριότητα στην εταιρεία σας σε δικό σας λογαριασμό και αυτό εμφανίστηκε να έρχεται στο λογαριασμό στη δική σας εταιρεία από μία εταιρεία που ενέχεται, είναι μπλεγμένη, στη ροή του μαύρου χρήματος της SIEMENS. Εσείς ισχυρίζεστε ότι το ποσό που ήρθε από αυτή την εταιρεία, που εμπλέκεται στη ροή του μαύρου χρήματος της SIEMENS, είναι ποσό που ο Κυριάκος Καπάτσος είχε εμβάσει σε εσάς. Αυτό λέτε, για να είναι ξεκάθαρο;
(GK)
(1MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λέω για να διευκολυνθούν και οι συνάδελφοι.
Εγώ, πριν ξεκινήσουν τις ερωτήσεις τους οι κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Έχετε υποθέτω, αν σας ζητήσουμε τις συναλλαγές, να μας αποδείξετε ότι είχατε πληθώρα συναλλαγών με τον Καπάτσο…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τις έχω καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τις έχετε καταθέσει στον ανακριτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι για τη συγκεκριμένη συναλλαγή έχετε κάποια αιτιολογία τι ακριβώς ήταν, γιατί δεν μας είπατε. Τι ακριβώς ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήταν ροή εργασιών συνέχεια με τον Καπάτσο και μέσα στη ροή των εργασιών καλύφθηκε και αυτό το ποσό. Ο Καπάτσος σε μικρό χρονικό διάστημα είχε κάνει δέκα εκατομμύρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Από έναν λογαριασμό ερχόντουσαν συνήθως τα χρήματα του Καπάτσου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, τα περισσότερα χρήματα ερχόντουσαν από την Ελλάδα, όλα τα λεφτά από την Ελλάδα. Ένα λογαριασμό –δεν ξέρω πώς ενεπλάκη- τον διοχέτευσε σε εμένα, ένα ποσό σε ένα λογαριασμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή μόνο μία φορά δηλώνετε εδώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μία φορά, όλες οι άλλες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μόνο μια φορά ήλθε έμβασμα από εταιρεία του εξωτερικού.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και συνέπεσε να είναι η Placid Blue αυτή η εταιρεία.
Ορίστε, κύριε Μακρυπίδη, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά για να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης εδώ στην Επιτροπή και μας είπε μεταξύ των άλλων ότι παλαιοί χρηματιστές –όπως κι εσείς- παράλληλα με την κανονική τους δουλειά συνήθιζαν να εξυπηρετούν πελάτες στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό και ίσως το κύκλωμα που διαχειρίστηκε μαύρα χρήματα της SIEMENS να βρήκε και μια κατάλληλη υποδομή.
Ήθελα να σας ρωτήσω συγκεκριμένα. Πρώτον, εσείς με την εμπειρία σας έχετε παρόμοια αντίληψη ότι δηλαδή στους χρηματιστηριακούς κύκλους συνηθίζονταν τέτοια φαινόμενα;
Δεύτερον, εσείς έχετε συμμετάσχει ποτέ σε τέτοιες δραστηριότητες;
Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε συνεργαστεί ποτέ ή αν γνωρίζετε κάποιον Λιγνό, κάποιον Όσβελτ που ήταν υπάλληλοι στη Dresdner της Ελβετίας ή κάποιον Παναγιωτόπουλο που ήταν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε συνάδελφε, δεν θα θυμάται να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θυμάται, κύριε Πρόεδρε, γιατί σχετίζονται όλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ εικάζω ότι δεν θα θυμάται. Ας τον ακούσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τελειώσατε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Θα αρχίσω από το τέλος, απ’ ό,τι θυμάμαι. Με ρωτήσατε για κάποιον Λιγνό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, δεν τον γνωρίζω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ή κάποιον Παναγιωτόπουλο που ήταν στο υποκατάστημα της Social General στην Κηφισιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, απ’ ό,τι θυμάμαι όχι.
Η μεσαία ερώτηση ποια ήταν;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αν εσείς έχετε συμμετάσχει σε δραστηριότητες σαν αυτές που συνηθίζονταν σε χρηματιστηριακούς κύκλους.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Αυτά ίσως είναι προσωπικά κάθε χρηματιστηριακής εταιρείας. Εγώ δεν ξέρω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Από την εμπειρία σας ξέρετε αν στις άλλες χρηματιστηριακές συνέβαιναν τέτοια φαινόμενα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κοιτάξτε, αν ήταν σοβαρή η εταιρεία, δεν θα έπρεπε να ανακοινώνει τέτοια φαινόμενα. Απορώ πώς συζητιούνται αυτά τα πράγματα. Εγώ, τουλάχιστον, δεν έχω υπ’ όψιν να σας πω κάτι συγκεκριμένο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Μια άλλη ερώτηση. Στο υπόμνημά σας, στην κατάθεση που κάνατε στον κ. Αθανασίου, λέτε ότι στο μακαρίτη Καπάτσο είχατε καταβάλει κατόπιν αιτήματός του το ποσόν των 350.000 ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές του 2004 και αυτό σας το επέστρεψε…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ευρώ ή δολάρια;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Πώς ήταν στην κατάθεσή σας; Δολάρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Νομίζω δολάρια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Δολάρια. Και εσείς λέτε ότι σας το επέστρεψε στις 12.3.2004 στο λογαριασμό σας στην Ελβετία μέσω άγνωστης σε εσάς εταιρείας, της Placid Blue. Ήθελα να σας ρωτήσω συγκεκριμένα. Αυτή η λεγόμενη καταβολή, κατόπιν αιτήματος, ήταν δάνειο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, για όνομα του Θεού! Σας είπα ότι ο Καπάτσος έκανε δέκα εκατομμύρια σε πολύ σύντομο χρόνο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Σε πόσο χρονικό διάστημα έκανε αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα, τον κύκλο των δέκα εκατομμυρίων;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, δούλευε. Συνεχώς δούλευε και έχουμε στοιχεία επίσημα της χρηματιστηριακής εταιρείας για τις συναλλαγές που έχει κάνει και είναι τόσες πολλές που μετά αναγκάστηκε ο γιος μου να κάνει και αυτός μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία –ΕΛΔΕ δηλαδή- για να ικανοποιεί το ενδιαφέρον του πατέρα του.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Το συγκεκριμένο επίδικο ποσόν…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτό ήταν μέσα στη ροή…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Των όποιων συναλλαγών είχατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Βέβαια! Και να σας πω και κάτι ακόμα. Εκείνη την εποχή το Χρηματιστήριο ανθούσε! Σκεφτείτε ότι υπήρχε πληθώρα εμβασμάτων από το εξωτερικό, προπαντός από το Λονδίνο. Και τώρα οι περισσότερες μεγάλες συναλλαγές από το εξωτερικό γίνονται. Νομίζετε ότι γίνονται από την Ελλάδα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αυτό το συγκεκριμένο ποσό…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μέσα στη ροή των εργασιών δεν είχαμε συγκεκριμένο ποσό. Εμείς αγοράζαμε-πουλούσαμε, αγοράζαμε-πουλούσαμε. Αυτό γινόταν συνεχώς. Ήταν μια αλληλουχία εργασιών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Δεν θυμάστε πιο συγκεκριμένα για το συγκεκριμένο ποσό των 350.000 ευρώ, αν αυτό από τη μεριά σας ήταν μια δανειακή σύμβαση, αν το εκταμιεύσατε, αν το δώσατε μετρητά; Πώς ακριβώς έγινε; Θυμάστε αυτή τη συγκεκριμένη συναλλαγή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Βουλευτά, όταν έχεις έναν πελάτη που σου κάνει έναν τέτοιο όγκο συναλλαγή, του έχεις και απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν μπορείς να κρατάς τώρα και όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Και δεν τις θυμάμαι τώρα, μιλάμε για έξι χρόνια πριν! Δεν είναι τόσο εύκολο τώρα, όταν μια εταιρεία έχει εξήντα χιλιάδες κωδικούς. Ξέρετε τι θα πει εξήντα χιλιάδες κωδικοί; Εξήντα πελάτες! Είναι δυνατόν; Ούτε κομπιούτερ να ήμουν δεν θα μπορούσα να τα κρατώ αυτά όλα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Μιλάμε για το συγκεκριμένο πελάτη, για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν μπορώ να σας το διευκρινίσω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Και εσείς, απ’ ό,τι σας άκουσα, είπατε ότι ήταν εξαίρετος πελάτης και γνωστός σας κ.λπ..
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Έχουμε στοιχεία ότι έχει κάνει αυτές τις συναλλαγές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή, κύριε μάρτυς –μισό λεπτό, κύριε Μακρυπίδη- αυτό το ποσό για το οποίο έχετε κληθεί, πήγατε σε ανακριτές, το όνομά σας έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της SIEMENS και διατείνεστε –ορθώς ή λάθος- ότι μπλέξατε, δεν ψάξατε γι’ αυτό;
Ήλθε από μία Placid Blue. Εντάξει. Δηλαδή, εσείς πώς ξέρατε ότι είναι του πελάτη σας του μακαρίτη του Καπάτσου; Εσάς αποστολέας ήταν μια Placid Blue! Δεν αγοράσατε μετοχή. Τι κάνατε με αυτό το ποσό στη συνέχεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Συμπίπτει μέσα στο χρονικό περιθώριο των εργασιών που έκανε ο Καπάτσος στο γραφείο μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ναι! Εσείς όμως πήρατε ένα έμβασμα από την Placid Blue.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Για ποιον αγοράσατε; Τι κάνατε αυτό το ποσό; Αυτό το συγκεκριμένο ποσό, για το οποίο κληθήκατε και στον ανακριτή! Ξέρετε τι το κάνατε! Τι το κάνατε; Αγοράσατε μετοχές; Για ποιον τις αγοράσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Για τον Καπάτσο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Για τον Καπάτσο. Σας έστειλε σημείωμα ο Καπάτσος και σας είπε ότι θα έλθει από μια Placid Blue ένα ποσό 350.000;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Προφανώς ούτε αυτός ήξερε από πού είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σας έρχεται από την Placid Blue ένα ποσό. Πώς αγοράσατε για τον Καπάτσο; Γιατί δεν αγοράσατε για εμένα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο Καπάτσος είπε «σου στέλνω αυτό το ποσό».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μέσω Placid Blue.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτός δεν πρέπει να ήξερε από πού είναι. Μου είπε «εγώ σου στέλνω αυτό το ποσό, σου χρωστώ λεφτά, πάρε και αυτό το ποσό για να προχωράμε». Αμφιβάλλω αν ήξερε και αυτός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ακούστε. Λέτε ότι είχατε ροή χρημάτων, εξήντα χιλιάδες κωδικούς, μεγάλες συναλλαγές, άνθηση εκείνη την εποχή των οικονομικών δραστηριοτήτων. Έρχεται ένα ποσό 350.000. Εσείς δεν είχατε κανένα άλλο ποσό; Το μόνο ποσό 350.000 ήταν αυτό; Το περιμένατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μόλις είδατε τις 350.000, χωρίς να ξέρετε από πού έρχονται…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τι ενδείξεις είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, χωρίς να ξέρω. Μου είπε «σου στέλνω 350.000».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και εσείς μόλις είδατε 350.000, ακόμα και αν ήταν από τον Αλ Καπόνε, θα τις παίρνατε και θα θεωρούσατε ότι τα λεφτά ήταν του Καπάτσου!
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κατ’ αρχήν, όταν στέλνεται ένα ποσό από τραπεζικό λογαριασμό, υποτίθεται ότι το ποσό είναι εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τίνος τραπεζικός λογαριασμός;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν είναι μια κατάθεση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ξέρατε από ποιον τραπεζικό λογαριασμό; Δεν ήταν από τον τραπεζικό λογαριασμό του Καπάτσου!
(DP)
(1GK)
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ δεν το ήξερα. Μου είπε ο Καπάτσος ότι θα σου στείλω 350.000. Αυτό ήξερα εγώ, τίποτε άλλο. Και εφόσον εμπιστευόμουν τον Καπάτσο, ούτε και ασχολήθηκα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σας είπε την ώρα, τη μέρα, την Τράπεζα, κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εσείς είδατε 350.000. Αν ήταν και κανένας άλλος πελάτης, μπορούσε και να τα έχανε, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, πως θα τα χάσει;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αφού είπατε ότι μόλις είδατε τις 350.000, χωρίς να έχετε καμία ένδειξη, τις πήρατε και αγοράσατε για τον Καπάτσο μετοχές.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, μου είπε ότι θα σου στείλω αυτό το ποσό.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχει γίνει παρεξήγηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Οικονόμου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε μάρτυς, εννοείτε προφανώς ότι η εταιρεία αυτή έκανε ένα έμβασμα 350.000 ευρώ στο λογαριασμό που τηρούσε στην εταιρεία σας στον όνομά του, οπότε συμψηφίστηκε με την οφειλή του και τελείωσε η ιστορία. Αυτό μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν είπα η εταιρεία. Είπα το πρόσωπο ο Καπάτσος….
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, λέω η εταιρεία….
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ δεν ξέρω ποια εταιρεία μου τα στέλνει τα χρήματα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κατάλαβα. Απλώς επειδή νομίζω ότι έγινε μία παρεξήγηση για τη διαδικασία, θέλω να το διευκρινίσουμε. Η εταιρεία αυτή έστειλε 350.000 στην εταιρεία σας στο λογαριασμό «Καπάτσος». Αυτό δεν έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, στο λογαριασμό το δικό μου. Ο Καπάτσος έστειλε τα λεφτά…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Οπότε, κύριε Οικονόμου, εγώ έχω δίκιο στα ερωτήματά μου, όπως τα θέτω.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, γι αυτό ζήτησα να γίνει η διευκρίνιση.
Άρα, ήρθε στο λογαριασμό το δικό σας. Καλοπίστως προσπαθώ να καταλάβω τη διαδικασία: Η Placid Blue έκανε ένα έμβασμα στο όνομά σας 350.000…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ δεν ξέρω Placid Blue. Εγώ ξέρω Καπάτσο….
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, χωρίς να το ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο Καπάτσος μου είπε θα σου στείλω 350.000. Δεν ήταν σύνηθες να μου στείλει ο οιοσδήποτε ένα ποσό. Λοιπόν, εφόσον το στέλνει αυτός….
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς δεν το μάθατε ποτέ ότι είναι από την εταιρεία αυτή, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, ποτέ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ούτε όταν πήρατε εκκαθαριστικό του λογαριασμού σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, ποτέ. Μα, ούτε και ενδιαφέρθηκα να το μάθω. Μα, αφού μου λέει ότι είναι δικά μου τα λεφτά;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δικαίως δεν ενδιαφερθήκατε. Άλλο σας λέω. Ποτέ δεν πληροφορηθήκατε τον αποστολέα.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, μόλις είδατε τις 350.000, τις πήρατε και αγοράσατε για τον Καπάτσο. Τι αγοράσατε για τον Καπάτσο τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τότε τι αγοράζαμε….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εδώ καλείστε σε μία συγκεκριμένη υπόθεση, κύριε Δεβλέτογλου, όπου εμπλέκεστε θεωρητικώς και υποτίθεται ότι πρέπει να το ψάξετε. Δεν ψάξατε μηχανογραφημένη εταιρεία να δείτε εκείνο το συγκεκριμένο έμβασμα; Δηλαδή, εκείνη την ημέρα αγοράσατε πολλές μετοχές; Τι κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, σας είπα 10.000.000 έχουμε αγοράσει για αυτή τη δουλειά….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δέκα εκατομμύρια ήταν κατά ένα μεγάλο διάστημα. Τη συγκεκριμένη ημέρα, εκτός από τις 350.000 που ήρθαν από την Placid Blue, είχατε άλλο έμβασμα για λογαριασμό του κυρίου Καπάτσου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν το ξέρω. Πρέπει να τα ερευνήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πρέπει να το βρείτε όμως, διότι εμείς θέλουμε να ξέρουμε, τι αγοράσατε για τον κύριο Καπάτσο εκείνη την ημέρα, ποιες μετοχές αγοράσατε, από πού ήρθαν, αν είχατε κάποιο σημείωμα κ.λπ. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν ερωτηθήκατε από τις ανακριτικές αρχές για όλα αυτά τα τόσο σημαντικά ερωτήματα.
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν επιδεικνύετε και την καλύτερη επαγγελματική δραστηριότητα λέγοντάς μας ότι ήρθαν 350.000, εξέλαβα ότι ήταν του Καπάτσου, δεν ήλεγξα, μου είχε πει ότι θα μου έστελνε, με ποιο τρόπο, ούτε αυτό μας το λέτε κλπ. Συνήθως για τέτοια ποσά στέλνονται κάποια σημειώματα.
Εντάξει, τι πάει να πει 10.000.000; Οι 350.000 στα 10.000.000 είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό. Είναι 3,5 % οι 350.000 στα 10.000.000. Δεν είναι ποσό άνευ αξίας για να μην το δούμε. Εν πάση περιπτώσει, εκείνη την ημέρα πόσες συναλλαγές είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εκατομμύρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ, κύριε Δεβλέτογλου, δηλώνω εδώ ότι θέλουμε αυτά τα στοιχεία να μας τα φέρετε. Εκείνη την ημέρα πόσες άλλες συναλλαγές είχατε, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε τέτοια ροή που δεν μπορούσατε να ελέγξετε τι γίνεται και τι δεν γίνεται και επίσης, οτιδήποτε στοιχείο σε σχέση με αυτό.
Κύριε Μακρυπίδη, σας πήρα τη σειρά. Παρακαλώ, συνεχίστε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Εκεί ακριβώς ήθελα κι εγώ να κάνω μία πρόσθετη ερώτηση.
Εάν εμβάσατε τα χρήματα αυτά, κύριε Δεβλέτογλου, προς τον κύριο Καπάτσο –που είναι το λογικό να έχετε και κάποια απόδειξη- από το λογαριασμό σας στο λογαριασμό του, πως έγινε; Με τραπεζική επιταγή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Μακρυπίδη, σας είπα είχαμε συναλλαγές με τον άνθρωπο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα 10.000.000. Δεν είναι δυνατόν…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Μα, μιλάμε για τη συγκεκριμένη συναλλαγή των 350.000.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, δεν μπορώ να σας απαντήσω για τη συγκεκριμένη. Γι’ αυτό που με ρωτάτε τώρα πρέπει να ανατρέξουμε στα αρχεία, στα βιβλία…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ήδη καταθέσατε για τη συγκεκριμένη. Δεν έχετε ανατρέξει από τότε που καταθέσατε στον ανακριτή μέχρι σήμερα να διερευνήσετε στα στοιχεία της εταιρείας σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Δεν με ρώτησε ο ανακριτής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Σας ρωτάμε εμείς. Μπορείτε να ανατρέξετε και να βρείτε και να έρθετε να μας πείτε μία από τις επόμενες μέρες, για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, πως ακριβώς έγινε; Και να μας φέρετε και την απόδειξη…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Καταρχήν, δεν ξέρω αν μπορούμε να βρούμε αυτά τα στοιχεία ύστερα από έξι χρόνια…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί τα έχετε καταστρέψει;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Και δεν μπορούμε να διαθέσουμε και το ανάλογο προσωπικό. Μιλάμε για μία εταιρεία που έκανε εκατομμύρια. Το Χρηματιστήριο τότε ξέρετε τι έκανε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν μιλάμε γενικά και αόριστα σε μία περίοδο, σε βάθος χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα ζητήσουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μας πει εκείνη την ημέρα η εταιρεία σας τι αγορές έκανε, ποια από αυτές προσδιορίζεται στο ποσό των 350.000…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κοιτάξτε, μπορεί να είχαν προηγηθεί αγορές…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): …. και να μας πείτε και σε τίνος όνομα έγιναν, γιατί μπορείτε να μας πείτε ότι δεν αγοράστηκαν οι μετοχές για τον Καπάτσο. Πόσους κωδικούς είχε ο Καπάτσος στην εταιρεία σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν μπορώ να σας το απαντήσω τώρα. Δεν ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, πρέπει να ξέρουμε πόσους κωδικούς είχε, με αυτές οι 350.000 τι προϊόντα αγοράσατε, τι κατανομή είχαν.
Κύριοι συνάδελφοι, συνεχίστε τις ερωτήσεις, αλλά το Προεδρείο αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει απαντήσεις επί των ερωτήσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σας είπα, αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, ότι ο Καπάτσος είχε όγκο συναλλαγών 10.000.000.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, αυτό μας είναι εμάς αδιάφορο.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν είναι συναλλαγές αυτές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν συγκινεί το ότι είχε 10.000.000, για να μην δικαιολογείτε και να μην εξηγείτε τις 350.000 που ήρθαν από μία εταιρεία που είχε αναπτύξει εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και έχει αναδείξει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Μεταπολιτευτική μας ιστορία. Και να μας λέτε ότι δεν θυμάμαι, τα κομπιούτερ, η μηχανογράφηση, έξι χρόνια, δεν ξέρω αν υπάρχουν υπάλληλοι κ.λπ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχει. Εκεί θα μάθουμε αν αγοράστηκαν εκείνη την ημέρα μετοχές και ποιες μετοχές για τον κύριο Καπάτσο και αν δεν είναι έτσι, να δούμε που πήγαν αυτές οι 350.000.
Κύριε Μακρυπίδη, ολοκληρώστε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα ήθελα κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω μία αξιολογική κρίση. Νομίζω ότι ο κύριος Δεβλέτογλου με επίκληση ότι υπήρχε στον πελάτη του μία δραστηριότητα και ένας τζίρος ύψους 10.000.000 αποφεύγει να μας πει για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Και στο ερώτημα αν μπορεί από τα αρχεία της εταιρείας να το βρει, λέει ότι δεν ξέρω, πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα κ.λπ. Θα μου επιτρέψετε, κύριε μάρτυρα, να πω ότι αποφεύγετε να δεσμευτείτε στην Επιτροπή μας ότι θα μπείτε στη διαδικασία –ενδεχόμενα στην επίπονη υποχρέωση- να ψάξετε να βρείτε τη συγκεκριμένη συναλλαγή, το συγκεκριμένο έμβασμα από πού ήρθε, πως το διοχετεύσατε, εν ονόματι τίνος και πως το επενδύσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Μακρυπίδη, δεν σας ικανοποιεί ότι ο πελάτης αυτός έκανε 10.000.000;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Όχι, γιατί μιλάμε για το συγκεκριμένο. Δεν μιλάμε για τα 10.000.000, κύριε Δεβλέτογλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, δεν μπορεί να είναι ένας πελάτης συγκεκριμένος, όταν έχει ροή συναλλάγματος….
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Δεβλέτογλου, να σας διακόψω. Εμείς θα ανατρέξουμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βρούμε τα στοιχεία και θα είστε εκτεθειμένος, ότι εσείς στην Επιτροπή μας αποφύγατε να μας βοηθήστε στο στόχο που έχουμε, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, γιατί θα μας δώσετε το δικαίωμα να πούμε ότι κάτι άλλο έχετε κατά νου, που δεν θέλω εγώ να προχωρήσω σε παραπέρα κρίση.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Που βλέπετε ότι αποφεύγω;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Όταν μας λέτε ότι αυτό που μπορούμε να βρούμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν μπορούμε να βρούμε από εσάς, από την εταιρεία σας, για ένα μεγάλο κονδύλι 350.000 ευρώ; Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την άποψη ότι δεν θέλετε να μας βοηθήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτό προϋποθέτει, κύριε Μακρυπίδη, να συνεννοηθούμε με λογιστικό γραφείο….
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κάντε το, κύριε Δεβλέτογλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν έχω αντίρρηση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Εμείς σας ζητάμε να ενημερώσετε την Επιτροπή για τη συγκεκριμένη συναλλαγή κ.λπ. Να προχωρήσω όμως, λίγο μήπως σας βοηθήσω.
Τα χρήματα προς τον κύριο Καπάτσο λέτε στο υπόμνημά σας ότι τα δώσατε στην Ελλάδα. Σας ερωτώ: Γιατί δεν τα πήρατε πίσω από την Ελλάδα και ήρθαν δια μέσου τράπεζας εξωτερικού, την οποία δεν ξέρατε; Τίνος ιδέα ήταν η επιστροφή αυτού του ποσού να δοθεί στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα; Μπορείτε να μας βοηθήσετε τουλάχιστον σε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο πελάτης πάντοτε κοιτάει την ευκολότερη και την ταχύτερη λύση. Ο Καπάτσος είχε –φαίνεται- τη δυνατότητα να έχει αυτά τα χρήματα και να τα διοχετεύσει προς τα εκεί. Αυτό γιατί σας παραξενεύει; Εδώ έρχονται χρήματα από το Τόκυο, έρχονται χρήματα από το Λονδίνο, έρχονται χρήματα από το Ντουμπάι, έρχονται χρήματα από όλον τον κόσμο. Είναι επιλογή του πελάτη από πού θα τα στείλει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ολοκληρώστε, κύριε Μακρυπίδη.
Εγώ έχω επιφυλαχθεί, ούτως ή άλλως, να κληθεί εκ νέου ο μάρτυς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αυτά είχα να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ασχέτως των μαρτύρων οι οποίοι βεβαίως πρέπει να κληθούν κλπ., να γίνει ένα αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όλες οι εταιρείες τύπου Placid Blue ή δεν ξέρω πως αλλιώς λέγονται, με ποιες χρηματιστηριακές και πόσες συναλλαγές έκαναν την τελευταία δεκαετία, μια και καλή, που έχει τη δυνατότητα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να το κάνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα, το οποίο μπορούμε να θέσουμε, αλλά πρέπει να ξέρετε, κύριε Οικονόμου, ότι ενδεχομένως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην έχει κατάσταση των εμβασμάτων που γίνονται στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
AD
(1DP)
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει. Θα αποταθεί στο Χρηματιστήριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, όχι. Στην Τράπεζα Ελλάδος πρέπει να πάει.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα αποταθεί στο Χρηματιστήριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εάν η «Placid Blue» έστειλε χρήματα…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε χρηματιστές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): …σε χρηματιστές, σε λογαριασμούς που εμείς δεν ξέρουμε και που δεν εντάσσονται στη χρηματιστηριακή δραστηριότητα και που δεν ελέγχονται…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, δεν λέω για άλλες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μα, πού ξέρετε; Αφού δεν ξέρουμε σε ποιον λογαριασμό πήγαν τα λεφτά!
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το δούμε. Εγώ δεν λέω για άλλες, εγώ λέω γι’ αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα γίνει το ερώτημά μας.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πόσα χρόνια είστε χρηματιστής, κύριε Δεβλέτογλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σαράντα χρόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υποθέτω ότι τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να έχετε γίνει κοινωνός της ιδιαίτερης επαγγελματικής επιμέλειας, την οποία πρέπει να δείχνετε σε περιπτώσεις όπου διακινείται χρήμα, του οποίου την προέλευση δεν μπορείτε να την ταυτοποιήσετε με βάση τις αρχές της νομιμότητας.
Αναφέρομαι –γιατί τουλάχιστον στην Ελλάδα από το 1993 υπάρχει και νόμος- στους κανόνες της λεγόμενης «Finance and Task Force», της «FATF», η οποία ασχολείται με τη δίωξη συμπεριφορών, οι οποίες νομιμοποιούν βρώμικο χρήμα και έχει εκδώσει όχι λίγες οδηγίες, κάποιες από τις οποίες, βέβαια, πρέπει να έχουν γίνει δεκτές και από το δικό σας γραφείο, έτσι δεν είναι; Μιλάω για τότε που ήσασταν εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ εδώ και έξι χρόνια δεν ασχολούμαι με το Χρηματιστήριο. Επειδή είμαι επίτιμος Πρόεδρος, δεν ασχολούμαι με τη Διεύθυνση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μιλάω για τότε που ήσασταν στην ενεργό υπηρεσία.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτήν την περίπτωση δεν την ξέρω για να σας πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια περίπτωση δεν ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτό που με ρωτάτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, δεν ξέρετε ότι πρέπει να προσέχετε τις συναλλαγές σας και ότι έχετε την υποχρέωση να παίρνετε κάποιες προφυλάξεις απέναντι σε εκείνες τις περιπτώσεις πελατών, των οποίων δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα χρήματα που σας φέρνουν, για να τα χρησιμοποιήσετε για τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία περίπτωση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, δεν εννοώ αν είχατε περίπτωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ελέγχαμε τους πελάτες…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εννοώ εάν γνωρίζατε ότι έπρεπε να δείχνετε πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτά τα θέματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Λογικό είναι αυτό που με ρωτάτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Α, λογικό είναι! Επομένως, λοιπόν, όταν λέτε εδώ ότι είχατε έναν πελάτη, ο οποίος λεγόταν Καπάτσος και ότι σας έστειλε 350 χιλιάδες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Νομίζω, κύριε συνάδελφε, ότι λέγεται Καπάτος. Αν ήταν και καπάτσος, δεν ξέρω. Δεν ζει αυτός ο άνθρωπος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλλον άλλοι είναι καπάτσοι σε αυτήν την ιστορία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλος έχει το όνομα, άλλος έχει τη χάρη. Αυτός είχε και τα δύο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακριβώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): «Καπάτσος» είναι το σωστό όνομα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ, πρέπει να μας δώσετε μία εξήγηση, κύριε μάρτυς. Το ότι αυτός έκανε τζίρο 10 εκατομμύρια στο γραφείο σας, για εμάς δεν έχει καμία σημασία. Μπορεί να έχει για εσάς. Εδώ, λοιπόν, ερευνούμε το εξής φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε συμπεράσματα, αλλά και σε ευθύνες για συγκεκριμένα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα.
Εδώ, λοιπόν, κύριε Δεβλέτογλου, εάν δεν το έχετε ακούσει –που αμφιβάλλω βέβαια, πρέπει να το έχετε ακούσει- διαπιστώθηκε μετά από πολλά χρόνια ότι και στην Ελλάδα η SIEMENS «λάδωνε» πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να καλλιεργεί ευνοϊκό τοπίο, για να παίρνει χαριστικά δουλειές, είτε με τη μορφή προμηθειών, είτε με τη μορφή της εκτέλεσης έργων.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτό το μάθαμε τώρα, είναι γνωστό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούσε, τα χρήματα δηλαδή, είχε επινοήσει ένα τέχνασμα, μία μέθοδο, σύμφωνα με την οποία είχε κάποιους λογαριασμούς ή κάποιες εξωχώριες επιχειρήσεις μέσω των οποίων διακινούνταν στην Ελλάδα βρώμικα χρήματα, τέτοια δηλαδή, για λάδωμα.
Μεταξύ αυτών, λοιπόν, ήταν και χρήματα που προήρχοντο από την «Placid Blue». Εδώ, λοιπόν, έρχεται η δική σας περίπτωση, η οποία δεν είναι μεμονωμένη, γιατί αν ήταν μεμονωμένη και αφορούσε μόνο τον Καπάτσο, θα συμφωνούσα και εγώ μαζί σας ότι επιτέλους σε ένα χρηματιστηριακό γραφείο που έχει εξήντα χιλιάδες κωδικούς, τι ψάχνετε να βρείτε, ψύλλο στα άχυρα;
Όμως, εδώ, κύριε Δεβλέτογλου, πρέπει να μας δώσετε μία εξήγηση. Εκτός από τον κ. Δεβλέτογλου, υπάρχει ο κ. Θεοδωρίδης, υπάρχει ο κ. Ράμμος, υπάρχουν και ένας-δύο άλλοι χρηματιστές, οι οποίοι προσέφεραν υπηρεσίες, προκειμένου αυτά τα μαύρα χρήματα, τα οποία χρησιμοποιούσε αυτό το κύκλωμα της SIEMENS εναντίον της χώρας που είναι και δική σας να δημιουργήσουν θύλακες διαφθοράς και παρανομίας μέσα στο ίδιο το κράτος.
Αυτό που ψάχνουμε να βρούμε –γιατί είναι δεδομένο ότι πέρασαν μέσα από την επιχείρησή σας- είναι…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, δεν το αμφισβήτησα εγώ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ, λοιπόν, στην Επιτροπή πρέπει να μας δώσετε εξηγήσεις, γιατί είπατε προηγουμένως ότι σας έστειλε χρήματα ο Καπάτσος. Σ’ αυτό το έμβασμα, ο αποστολέας ήταν «Καπάτσος» ή «Placid Blue»;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήταν «Placid Blue».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είχατε πελάτη «Placid Blue»;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, εδώ και με τους πιο χονδροειδείς κανόνες τήρησης επιμέλειας στο χρηματιστηριακό επάγγελμα, έπρεπε να χτυπήσει μέσα σας ένα καμπανάκι. Ποια είναι η «Placid Blue»; Το μυαλό σας έπρεπε λογικά να πάει στην περίπτωση ότι εδώ μπορεί να γίνεται διακίνηση βρώμικου χρήματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, με συγχωρείτε. Εγώ μέχρι προχθές που ανακινήθηκε το θέμα, δεν γνώριζα την «Placid Blue». Εγώ ήξερα τον Καπάτσο. Κανέναν άλλον.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καμία αντίρρηση. Όμως, έπρεπε να πάρετε ένα έμβασμα, στο οποίο αποστολέας έπρεπε να είναι «Καπάτσος» και είδατε «Placid Blue».
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν το είδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος το είδε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Το είδα χθες που ανακινήθηκε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκείνη την εποχή δεν το είδε κανένας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, κανείς. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να το δει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με συγχωρείτε τώρα, είναι σοβαρό αυτό που λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σοβαρότατο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, τι είναι το γραφείο σας; Είναι δεξαμενή που όποιος θέλει βάζει χρήματα στον κουμπαρά;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Τα έβαλε ο Καπάτσος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Πού είναι το παραστατικό; Δεν ελέγχεστε εσείς; Υπάρχει εδώ και άνθρωπος που έχει πείρα στα λογιστικά και στα φορολογικά. Δεν ελέγχεστε εσείς για τήρηση βιβλίων και στοιχείων; Ελέγχεστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ασφαλώς και ελέγχομαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Πείτε μου, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή πώς είναι νοητό για έναν επιχειρηματία που είναι υποχρεωμένος ως επιτηδευματίας σε τήρηση κανόνων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, να λέει «πήρα χρήματα από τον Καπάτσο» και το σχετικό παραστατικό να γράφει «Placid Blue». Δώστε μου μία εξήγηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Θα σας απαντήσω. Ο Καπάτσος είναι πελάτης πολλών ετών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το καταλάβαμε αυτό. Αυτό ελέχθη κατά κόρον.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Έχει κάνει συναλλαγές ατελείωτες. Και είπε «Νίκο, σου οφείλω εγώ και αυτά τα ποσά…» -μπορεί να όφειλε και ένα εκατομμύριο, δεν ξέρω- «…και σου στέλνω έναντι αυτών, αυτό το ποσό». Από εκεί και πέρα, τι να έκανα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας είπε ότι αυτό θα καταβληθεί μέσω «Placid Blue»;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, δεν το ξέρει ούτε αυτός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Τότε πώς εσείς ταυτοποιήσατε την «Placid Blue» με τον Καπάτσο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, εμένα ο Καπάτσος μου τα στέλνει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, αφού δεν το ξέρετε, κύριε!
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, αφού μου το λέει!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς, με τι ήρθε αυτό το έμβασμα; Με τι τρόπο ήρθε το συγκεκριμένο έμβασμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Με τραπεζική εντολή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Από ποια τράπεζα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν θυμάμαι τώρα από ποια τράπεζα. Εμείς δεν ελέγχουμε αυτόν που τα στέλνει. Μπορεί η «Placid Blue»…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Όχι, αυτό το λέω, κύριε Πρόεδρε, για να δούμε αν το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν με εντολή του ή όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Να σας απαντήσω και κάπως αλλιώς. Πού ξέρω αν δεν ήταν και του Καπάτσου αυτή η εταιρεία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Οφείλατε, σύμφωνα με το νόμο, να ξέρετε!
Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ακούστε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάθεση του μάρτυρα. Και επαναλαμβάνω και θα τονίσω για ακόμη μία φορά το εξής: Κύριε Δεβλέτογλου, εδώ που ήρθατε πρέπει να πείτε την αλήθεια για ό,τι γνωρίζετε και για ό,τι είστε σε θέση να γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει ότι στην Επιτροπή τα στοιχεία τα οποία αποτελούν αντικείμενο του αρχείου σας και περιεχόμενο του αρχείου της επιχείρησής σας, πρέπει να μας τα γνωστοποιήσετε. Διαφορετικά, διαπράττετε ψευδορκία. Διότι ψευδορκία δεν διαπράττει μόνο αυτός που ορκίζεται ψέματα, αλλά και εκείνος που είναι σε θέση να πει την αλήθεια και δεν την αποκαλύπτει.
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, να διακόψουμε εδώ την κατάθεση του μάρτυρα. Θα μας φέρει οπωσδήποτε ο μάρτυρας την επόμενη φορά όλα τα στοιχεία, προκειμένου να αντιληφθούμε ότι αυτή η συγκεκριμένη συναλλαγή έγινε τουλάχιστον υπό τους όρους και τους κανόνες που θέτει η ελληνική νομοθεσία.
(ΚΟ)
(1AD)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, άκουσα την πρότασή σας. Θα ήθελα, όμως, να σας πω το εξής. Επειδή οι συνάδελφοι κ.κ. Αϊβαλιώτης και Παπαδημούλης θέλουν να κάνουν ερωτήσεις και επειδή από την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτουν τεράστιες αντιφάσεις –διαφορετικά πράγματα έχουν κατατεθεί αλλού και άλλα πράγματα καταθέτει εδώ- και επειδή η δυνατότητα της προετοιμασίας για μια διαφορετική κατάθεση ενδεχομένως να μη βοηθάει στη συνολική αποκάλυψη της αλήθειας, εγώ θα έλεγα αν οι κύριοι συνάδελφοι θέλουν να συνεχίσουν, να το κάνουν και θα τον φέρουμε ξανά στην Επιτροπή μας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακούστε, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Δεβλέτογλου πήρε μία κλήση από την Επιτροπή να έρθει να καταθέσει σήμερα για ένα θέμα το οποίο γνωρίζει ποιο είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως. Αυτό δεν τον ρώτησα και εγώ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, είναι το ίδιο θέμα για το οποίο έχει δώσει κατάθεση στον ανακριτή και είναι και το ίδιο θέμα για το οποίο κατά κόρον έχει γράψει ο ημερήσιος Τύπος. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η σημερινή παρουσία του, παρά μόνο αν δεν σέβεται τη Βουλή ή αν δεν σέβεται την αλήθεια ή, αν θέλετε να το πω –που εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω- αν θέλει να αποκρύψει την αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγώ, κύριε Τζαβάρα, επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ μαζί σας. Ωστόσο, εάν οι δύο συνάδελφοι που είναι εδώ θέλουν να κάνουν κάποιες ερωτήσεις και ούτως ή άλλως να κληθεί ο μάρτυρας σε μία νέα κατάθεση…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να διευκολύνω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απ’ ό,τι μας είπε ο κύριος μάρτυς, ο κ. Καπάτσος είναι χρόνια πελάτης του και έχει έναν κωδικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν είπε ότι έχει έναν κωδικό, αλλά ότι μπορεί να έχει πολλούς κωδικούς, δεν το ξέρει…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τέλος πάντων. Από τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετατράπηκαν οι μετοχές -έγινε αποϋλοποίηση- υπάρχουν μερίδες. Ο συγκεκριμένος πελάτης ταυτοποιείται από έναν κωδικό τουλάχιστον, εκτός αν έχει κι άλλους κωδικούς στο όνομά του ή στις εταιρείες του.
Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη, αυτό που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε -και αν ο κύριος μάρτυς θέλει να συνεργαστεί- είναι να μας στείλει ο κύριος μάρτυρας την κίνηση του λογαριασμού, αγορές και πωλήσεις του συγκεκριμένου κωδικού, γιατί από εκεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, αυτά τα θέσαμε. Τα είπαμε αυτά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά αυτή είναι μία κίνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπε «πού θα πάω να βρίσκω εγώ τώρα, έξι χρόνια μετά και ποιοι υπάλληλοι» κλπ και είπαμε να πάμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι υποχρεωμένος να τα φέρει, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το ξέρω, κύριε συνάδελφε. Είναι προφανές!
Το αίτημα του κ. Τζαβάρα, λοιπόν, ισχύει και είπα και εγώ ότι σε κάθε περίπτωση ο μάρτυρας θα πρέπει να έρθει ξανά.
Πάντως, εγώ, κύριε μάρτυρα, θα ήθελα να ξέρω αν αγοράστηκαν και ποιες μετοχές εδώ στην Ελλάδα μ’ αυτό το έμβασμα που έγινε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όμως, θα πρέπει να μου δώσετε κάποιο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως.
Το λόγο έχει ο κ. Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, προφανώς είχατε στενές σχέσεις με τον Καπάτσο. Έτσι δεν είναι; Για να σας εμπιστεύεται συνολικά 10.000.000 ευρώ, τον ξέρατε και σας ήξερε καλά. Ήταν φίλος σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήταν συνεργάτης από πολλών ετών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχατε δηλαδή εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον; Τον ρωτήσατε ποτέ «βρε, παιδί μου, 10.000.000 ευρώ είναι τεράστιο ποσό, τι κάνει εσύ και έχεις ένα τέτοιο μεγάλο ποσό;»;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αγόραζε και πουλούσε. Αν μου δώσετε χρόνο να ερευνήσω αυτά τα στοιχεία, μπορώ να σας φέρω τα αντίγραφα συναλλαγών που έχει κάνει. Όμως, θα πρέπει να μου δώσετε χρόνο. Μία εταιρεία τότε είχε γιγαντιαία νούμερα. Ξέρετε πώς κινούνταν τότε το Χρηματιστήριο. Κάθε μέρα έκανε 500.000.000! Δεν ήταν σημερινές αξίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και για όλα αυτά αγοράζατε μετοχές. Έτσι δεν είναι, κύριε μάρτυς; Όλες αυτές οι συναλλαγές ήταν μετοχές. Και οι 350.000 και τα 10.000.000 ευρώ εδόθησαν προκειμένου να αγοραστούν μετοχές.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όλα για μετοχές. Για όλα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε, κύριε Αϊβαλιώτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επειδή είχατε σχέση εμπιστοσύνης και σας εμπιστευόταν τα χρήματά του και εσείς με καλή διάθεση και επιμέλεια αγοράζατε μετοχές –όπως είπε ο κ. Νικητιάδης- τον ρωτήσατε ποτέ από πού ήταν αυτά τα 10.000.000 ευρώ; Τι έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κοιτάξτε, τα 10.000.000 ευρώ ήταν συναλλαγές συνολικά. Μπορεί να αγόραζε σήμερα και να πουλούσε αύριο. Μπορεί να αγόραζε δυο φορές και να πουλούσε μια φορά. Στη διαχείριση και στη διακίνηση ενός πελάτη γίνονται πολλές συναλλαγές. Δεν σημαίνει ότι είχε κεφάλαιο 10.000.000 ευρώ. Για όνομα του Θεού!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όταν σας έστειλε τις 350.000 που εσείς καταλάβατε προφανώς από το ποσό ότι ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, μου είπε ότι θα μου έστελνε 350.000.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον ρωτήσατε από πού ήταν αυτά και τι ήταν αυτά; Σας ρωτάω αν μιλήσατε, δεδομένου ότι είχατε καλές σχέσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Μα, κι αυτός δεν μπορεί να ξέρει. Δεν ασχολούμεθα μ’ αυτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν μπορεί να ξέρει;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, ούτε και αυτός θα ήξερε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, σας στέλνει 350.000 και δεν ξέρει από πού είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Προφανώς δεν ήξερε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από πού συμπεραίνετε «ότι προφανώς δεν ήξερε»; Τον ρωτήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Είναι υπόθεσή μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον ρωτήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τι να τον ρωτήσω; Δεν υπήρχε λόγος να τον ρωτήσω. Αυτός μου όφειλε 350.000. Πιθανόν να ήθελε να είχε ένα κεφάλαιο εδώ να διακινήσει το χρηματιστηριακό του ενδιαφέρον και μου έστειλε αυτό το ποσό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν τον ρωτήσατε, δηλαδή, από πού ήταν αυτά; Γιατί ήταν 120.000.000 δραχμές περίπου! Γι’ αυτό σας ρωτάω. Δεν τον ρωτήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, δεν τον ρώτησα. Μα, σας είπα ότι τότε το Χρηματιστήριο έκανε μεγάλους όγκους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνοι. Από πότε και για πόσο καιρό είχατε αυτές τις δοσοληψίες με τον μακαρίτη Καπάτσο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Για πολλά χρόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πόσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σαράντα χρόνια;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτά τα 10.000.000 ευρώ είναι τα σαράντα χρόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Σας είπα ότι ο άνθρωπος διακινούσε. Αγόραζε, πούλαγε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σας ρωτάω από πότε είναι τα 10.000.000 ευρώ. Ποιο χρονικό διάστημα καλύπτουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτά μπορούμε να τα βρούμε. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αμέσως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ συμφωνώ μ’ αυτό που είπε ο κ. Νικητιάδης και ο κ. Μακρυπίδης για τον όγκο αυτών των 10.000.000 ευρώ, τι είδους ήταν, τι μετοχές έπαιζαν και από πότε. Όμως, αφού είπατε ότι δεσμεύεστε να μας τα προσκομίσετε, αυτό με ικανοποιεί.
Είπατε –και άσχετα με τον Καπάτσο- ότι η Placid Blue ότι δεν ήταν πελάτης σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχατε πελάτες πολιτικούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κανέναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κανέναν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχατε εξήντα χιλιάδες κωδικούς και δεν είχατε κανέναν πολιτικό; Ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κανέναν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κανένα πολιτικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Με ρωτάτε τώρα για έξι χρόνια πριν!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για άλλα πράγματα ξέρετε τα στοιχεία λεπτομερώς και για άλλα δεν έχετε ιδέα, κύριε Δεβλέτογλου και θέλετε να σας πιστέψουμε, ε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αν θέλετε με πιστεύετε. Εγώ λέω αυτό που ξέρω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πώς το ξέρετε, αφού δεν έχετε ελέγξει τα στοιχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αν θέλετε, να κάτσω να ψάξω και ονόματα πολιτικών. Τι άλλο θέλετε να σας πω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θυμάστε να έχετε; Γιατί πριν είπατε «όχι» και τώρα λέτε να ότι θα ψάξετε να βρείτε. Δηλαδή, υπάρχουν κάποια γνωστά ονόματα πολιτικών. Δεν λέω ότι είναι όλοι σταρ.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αν σας ρωτήσω εγώ τι φάγατε πριν από έξι χρόνια, ξέρετε να μου πείτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το ίδιο είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Το ίδιο είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το ίδιο είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Το ίδιο. Όταν σας λέω ότι το χρηματιστήριο τότε έκανε συναλλαγές δισεκατομμυρίων και τώρα μου λέτε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για πολιτικούς σας λέω, για Υπουργούς, για Βουλευτές!
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν είχα. Ορίστε, σας λέω συγκεκριμένα ότι δεν είχα Υπουργούς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Βουλευτές είχατε; Τέως Υπουργούς είχατε; Πρωθυπουργούς, τέως πρωθυπουργούς; Είχατε; Πώς να το πω αλλιώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, σας το τονίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το «όχι» σε ποια κατηγορία πάει;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν είχα και πρωθυπουργούς και Υπουργούς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εν ενεργεία. Τέως είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τέως Βουλευτές; Είχατε εν ενεργεία Βουλευτές εκείνη την εποχή; Κανέναν δεν είχατε; Μας έχετε μπερδέψει τώρα. Ή είχατε ή δεν είχατε πολιτικούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σας είπα ότι την πρώτη κατηγορία τη θυμάμαι. Για Βουλευτές μπορώ να το ελέγξω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Α, γιατί, όπως ξέρετε, και οι Βουλευτές είναι πολιτικοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Οι πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί είναι κάτι το εμφανές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και ο Βουλευτή είναι εμφανής. Έτσι δεν είναι; Τριακόσιοι είναι όλοι κι όλοι! Και ιδίως των κομμάτων εξουσίας είναι πιο εμφανείς. Εμείς που είμαστε στα μικρότερα κόμματα δεν φαινόμαστε και τόσο. Έτσι δεν είναι, κύριε Παπαδημούλη;
Θυμάστε άλλες εξωχώριες με ανάλογα ποσά εκείνη την εποχή; Γιατί η Placid Blue κάνει μπαμ, 350.000! Θυμάστε καμία άλλη;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θυμάστε αν ο Καπάτσος –επειδή είπατε ότι τον ξέρατε σαράντα χρόνια- είχε στενές σχέσεις με πολιτικούς; Σας είχε πει ότι ήξερε τον τάδε ή τον δείνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ξέρω. Δεν κουβεντιάσαμε κάτι τέτοιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ εδώ θα σταματήσω.
Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω ότι έρχονται χρηματιστές και επιχειρηματίες, όπως προχθές ο κ. Κορωνιάς, και μας λένε ότι όλα ήταν περίπου τυχαία, δεν είδαν, δεν θυμούνται και δεν ήξεραν. Και συμφωνώ μ’ αυτό που είπε πριν ο κ. Τζαβάρας και ο κ. Καμμένος και πρέπει να πω ότι σ’ αυτήν την Επιτροπή που είμαστε, στοχοθετούμαστε. Βλέπετε τι γίνεται με τα Μέσα Ενημέρωσης. Εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. Ό,τι και να κάνουμε, στοχοθετούμαστε.
Βλέπετε ότι προσπαθούμε και υποβάλλουμε πεντακόσιες ερωτήσεις σε όποιον έρχεται και στο τέλος δεν μιλάνε, δεν ξέρουν τίποτα, δεν άκουσαν τίποτα –και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Δεβλέτογλου- και στο τέλος εμείς θα την πληρώσουμε. Διότι αυτοί που είναι απ’ έξω, περιμένουν να την πληρώσει κάποιος και ιδίως εμείς, που είμαστε εδώ στην Εξεταστική Επιτροπή.
(NP)
(1KO)
Συμφωνώ με την πρόταση που έγινε. Εγώ νομίζω πως δεν πρέπει να σταματήσει η εξέταση του μάρτυρα.
Σας παρακαλώ επίσης, κύριε Πρόεδρε, στη συνεδρίαση κάθε Δευτέρας να έχουμε τους μάρτυρες για όλη την εβδομάδα μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή να μην ερχόμαστε να ζητάμε κάθε τρεις και λίγο ποιος θα είναι ή ποιος δεν θα είναι μάρτυρας. Να τους ξέρουμε όλους μέχρι την Παρασκευή, για να προετοιμαζόμαστε και να τοποθετούμαστε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αϊβαλιώτη, έχω ήδη ενημερώσει ότι αύριο θα είναι ο κ. Γείτονας και ο κ. Σημαιοφορίδης. Για μεθαύριο δεν ξέρουμε.
Εγώ συμφωνώ με την πρότασή σας. Θα ήταν πολύ σωστό. Απλώς πολλές φορές μας ειδοποιούν τελευταία στιγμή. «Θα έρθουμε από το εξωτερικό. Είμαστε εκεί.» Σίγουρα, όμως, θα ήταν πολύ καλύτερο να έχουμε τη λίστα των μαρτύρων. Θα γίνει μια προσπάθεια.
Κύριε Παπαδημούλη, θέλετε να εξετάσετε πρώτος το μάρτυρα την άλλη φορά ή θέλετε τώρα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει μια έκφραση από τη χριστιανική μας παράδοση –ελπίζω να τη θυμάται ο κ. Δεβλέτογλου- «και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι», δηλαδή και να κάνουμε αυτό που προτείνατε –ο κ. Τζαβάρας και εσείς, κύριε Νικητιάδη- και εμείς να ρωτήσουμε τώρα μερικά πράγματα.
Κύριε Δεβλέτογλου, πότε κληθήκατε από την ελληνική δικαιοσύνη να καταθέσετε τι γνωρίζετε γι’ αυτήν την υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του σκανδάλου της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ένα λεπτό να δω. Τον Ιούνιο του 2008.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τον Ιούνιο του 2008 παρουσιαστήκατε στον ανακριτή ή κληθήκατε; Υπήρχε κάποιο διάστημα ανάμεσα στην κλήση και στην κατάθεσή σας;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πήγατε μόνος σας ή σας κάλεσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Με κάλεσε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πόσο διάστημα μεσολάβησε ανάμεσα στην κλήση και στην επίσκεψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήταν σύντομη η κλήση. Σύντομα πήγαμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι εννοείτε «σύντομα»; Σε οκτώ ώρες ή σε μια εβδομάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σε δυο μέρες νομίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκεί στον ανακριτή, όταν πήγατε, σας ζήτησε κάποια παραστατικά από την κίνηση των λογαριασμών της Χρηματιστηριακής Εταιρείας σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ζήτησε τίποτα. Δηλαδή όλα αυτά που σας ρωτάμε εμείς, οι Βουλευτές όλων των Κομμάτων, ο δικαστής δεν σας τα ρώτησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως θυμάστε ποιος ήταν αυτός ο δικαστής;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Νομίζω πως ήταν ο Αθανασίου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Α, ο κ. Αθανασίου. Γιατί εμείς ερευνούμε και αυτό το θέμα. Ο κ. Αθανασίου, λοιπόν, σας κάλεσε και δεν σας ρώτησε τίποτα σχετικό. Ούτε σας ζήτησε κανένα χαρτί.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κατέθεσα υπόμνημα εγώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο το υπόμνημα. Αυτός –λέω- τι σας ρώτησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τίποτα άλλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς του καταθέσατε ένα χαρτί και σας είπε «γεια σας».
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ του είπα «γεια σας». Δεν μου είπε εκείνος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, του είπατε και εσείς «γεια σας». Και νομίζατε ότι θα έρθετε εδώ και θα ξανακάνουμε την ίδια δουλειά; Να το ρωτήσω διαφορετικά, κύριε Δεβλέτογλου: Από πότε ξέρετε ότι χρησιμοποιήθηκε και η Χρηματιστηριακή σας Εταιρεία για τη ροή μαύρου χρήματος, προελεύσεως SIEMENS με όχημα την PLACID BLUE;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Από τότε που με κάλεσε ο ανακριτής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είχατε διαβάσει πριν τίποτα στις εφημερίδες; Ούτε σας είχε ενημερώσει κανένας φίλος σας από τους 60 χιλιάδες κωδικούς, που διαβάζει εφημερίδες;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή εσείς, πριν σας καλέσει ο κ. Αθανασίου, δεν είχατε ακούσει ότι υπάρχει σκάνδαλο SIEMENS, PLACID BLUE, ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χρηματιστηριακά γραφεία των Αθηνών, ότι ένα απ’ αυτά είναι το δικό σας; Αυτά δεν τα είχατε ακούσει πριν σας καλέσει ο ανακριτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Το σκάνδαλο της SIEMENS το ξέραμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού, λοιπόν, σας ρώτησε ο ανακριτής ένα χρόνο πριν, εσείς, ως επικεφαλής αυτής της μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, ψάξατε να βρείτε τι γίνεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μόνο για τη συγκεκριμένη πράξη που μου ανέφερε ο ανακριτής. Τίποτα άλλο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και για τη συγκεκριμένη πράξη που σας ανέφερε ο ανακριτής έχετε εξαντλήσει τον έλεγχο στο χρηματιστηριακό σας γραφείο ή πιστεύετε ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν έχετε ψάξει και ότι θα τα ψάξετε αν κάποιος σας τα ζητήσει; Γιατί κάτι τέτοιο κατάλαβα από μια ερώτηση ενός συναδέλφου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κοιτάξτε, εγώ έψαξα για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είχα άλλη περίπτωση. Δεν ενοχλήθηκα για άλλη περίπτωση μέχρι σήμερα. Μιλάω τώρα για σαράντα χρόνια. Έτσι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να επαναλάβω την ερώτηση: Τον έλεγχο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κύριε Δεβλέτογλου, τον είχατε εξαντλήσει; Κάπου άκουσα να λέτε «Μα, δεν έχω προσωπικό να διαθέσω και να κάνω και να ράνω κ.λπ.». Εσείς κάνατε ό,τι έχει να κάνει ένας έντιμος Έλληνας πολίτης, για να ψάξει μια υπόθεση που έχει σχέση με την εταιρεία του, όταν του λένε ότι εκεί πέρα χρησιμοποιήθηκε και η εταιρεία σου, για να γίνει μια βρόμικη δουλειά; Το κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Για τη συγκεκριμένη δουλειά, ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το κάνατε. Αυτά τα στοιχεία, το προϊόν της δικής σας έρευνας, τα έχετε να τα καταθέσετε εδώ στην Επιτροπή τώρα, αφού την κάνατε; Ήρθατε με αυτά εδώ στην Εξεταστική Επιτροπή, για να μας τα δώσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τι εννοείτε «στοιχεία»;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το πόρισμα της έρευνάς σας, κύριε Δεβλέτογλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν έβγαλα κανένα πόρισμα. Τι πόρισμα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν ψάξατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ωραία. Δεν έβγαλα κανένα πόρισμα. Δική μου ήταν η εταιρεία. Τι πόρισμα να βγάλω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εννοώ «λογικό πόρισμα», στοιχεία, χαρτιά, κατάρτιση συμπεράσματος. Δεν έχετε τέτοια στοιχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε ένα χαρτί να μας δώσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πώς είστε βέβαιος, όταν σας έρχεται ένα ποσό, αφού έχετε 60 χιλιάδες κωδικούς και τόσο πολλούς πελάτες, ότι αυτό το ποσό το έχει στείλει αυτός που σας είπε στο τηλέφωνο ότι θα σας το στείλει και όχι κάποιος άλλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, όταν ένας πελάτης λέει «Θα σου στείλω αυτό το συγκεκριμένο ποσό σε μια βδομάδα, σε τρεις μέρες, σε δυο μέρες, σε μία μέρα», ε, δεν ξέρεις ότι είναι αυτό το ποσό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι. Η λογική μου μού λέει «όχι», κύριε Δεβλέτογλου, διότι μπορεί την ίδια στιγμή να σας στείλει και ένας άλλος το ίδιο ποσό για μια άλλη δουλειά. Αυτός είναι νόμος των πιθανοτήτων. Είναι απλά μαθηματικά. Εγώ δεν είμαι χρηματιστής. Είμαι μηχανικός. Όταν, λοιπόν, μου στείλει κάποιος ένα ποσό, κοιτάω να δω αν είναι αυτός που μου είπε ότι θα μου το στείλει ή είναι το ίδιο ποσό που κάποιος άλλος…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, δεν μου ανέφερε κανείς άλλος αυτό το ποσό, κύριε Παπαδημούλη!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μα εσάς σας στέλνουν ποσά μόνο όσοι σας παίρνουν τηλέφωνο; Μας είπατε ότι έχετε 60 χιλιάδες πελάτες.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Βεβαίως, θα με πάρει τηλέφωνο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο τρόπο, πλην του τηλεφώνου, εσείς δεν έχετε; Γιατί έχετε τη φήμη μιας πολύ σύγχρονης χρηματιστηριακής εταιρείας. Απευθείας μέσω της τεχνολογίας; Εμβάσματα δεν δέχεστε; Μόνο με τηλεφωνική επιβεβαίωση γίνονται;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ, λοιπόν, πώς είστε βέβαιος ότι ήταν του Καπάτσου αυτό και όχι κάποιου άλλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ε, δεν το ζήτησε άλλος, κύριε Παπαδημούλη. Κανείς άλλος δεν το ζήτησε. Για όνομα του Θεού! Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες. Κάποιος θα το ζητούσε!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Και πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο μακαρίτης ο Καπάτσος αποκλείεται να ήξερε οτιδήποτε γι’ αυτήν την υπόθεση, όπως ισχυρίζεστε και εσείς ότι δεν ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Είπα «μπορεί να μην το ήξερε και αυτός».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, είπατε «είμαι βέβαιος». Η κατάθεσή σας στην Εξεταστική Επιτροπή μαγνητοφωνείται. Εκδίδονται Πρακτικά. Θα το δείτε, όταν διαβάσετε τα Πρακτικά. Του βγάλατε με απόλυτη έκφραση ένα πιστοποιητικό, ότι αποκλείεται να ήξερε και ότι η PLACID BLUE του έκανε ένα δώρο, χωρίς να το ξέρει. Πώς είστε τόσο βέβαιος γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Παπαδημούλη, εγώ σας απαντώ σε ό,τι θυμάμαι. Από εκεί και πέρα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, υπάρχει εμπλοκή της εταιρείας σας κατά το σκέλος που έχετε και εσείς αποδεχθεί στη διακίνηση μαύρου χρήματος, σε ένα μεγάλο σκάνδαλο και εσείς μου λέτε τώρα «έρχομαι εδώ με βάση όσα θυμάμαι»; Έρχεστε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής χωρίς να έχετε φρεσκάρει τη μνήμη σας, ανατρέχοντας στα αρχεία, στους συνεργάτες σας, στους υπαλλήλους σας, ώστε να μας πείτε «να, αυτά είναι τα χαρτιά»;
Πώς το βλέπετε αυτό, κύριε Δεβλέτογλου; Ενώ θα έπρεπε να έρθετε εδώ και να πείτε «Ο δικαστής δεν με ρώτησε τίποτα. Του πήγα ένα υπόμνημα που είχα ετοιμάσει με το δικηγόρο μου του είπα και «γεια σας» και έφυγα. Όμως, εδώ στην Επιτροπή που με καλέσατε εσείς, ψάχνετε με μια ομόφωνη απόφαση της Βουλής και με ένα λαό από κάτω που λέει “να δούμε, τουλάχιστον, τι έγινε”», μας λέτε «ήρθα έτσι, με ό,τι θυμάμαι»; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια διάσταση προσβλητική;
(SX)
(1NP)
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Πόσο χρονών είστε, κύριε Παπαδημούλη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είμαι πενήντα πέντε, κύριε Δεβλέτογλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ σας περνάω είκοσι τέσσερα χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Και τι σημαίνει αυτό; Σας εύχομαι να μακροημερεύσετε. Τι σημαίνει αυτό, κύριε μάρτυς; Επειδή είστε μεγαλύτερος από εμένα σε ηλικία, έχετε τη δυνατότητα να απαντάτε έτσι στις ερωτήσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής;
Σας ερωτώ και πάλι λοιπόν: Γιατί δεν φέρατε μαζί σας αυτά τα στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών και από τη λειτουργία του γραφείου σας σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δικό σας ισχυρισμό και τη δική σας εκδοχή, με αποτέλεσμα συνάδελφοι από όλα τα πολιτικά Κόμματα, που έχουν προηγηθεί από εμένα, με χαρακτηρισμούς κι εκφράσεις που εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει, να αμφισβητούν την ειλικρίνεια της κατάθεσής σας, να ζητούν να ξανακληθείτε και να μιλούν για ψευδορκία; Ο κ. Τζαβάρας. Γιατί, λοιπόν, να το λουστείτε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Παπαδημούλη, αφού δεν ξέρω τις ερωτήσεις που θα μου υποβάλετε, με τι χαρτιά θα έρθω; Αφού δεν ξέρω τι ερωτήσεις θα μου υποβάλετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω άλλη ερώτηση. Θεωρώ τις απαντήσεις του μάρτυρα και εν γένει τη λειτουργία του προσβλητική για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Συνυπογράφω και προσυπογράφω όσα είπε και πρότεινε ο κ. Τζαβάρας κι εσείς. Νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τον κύριο μάρτυρα την επόμενη φορά που θα έρθει, όλα αυτά που αμέλησε να φέρει μαζί του, να τα φέρει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Υποθέτω επιφυλασσόμαστε και του δικαιώματος που έχουμε …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παντός δικαιώματος που απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ, κύριε Παπαδημούλη.
Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάποιες ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε, πάρα πολύ σύντομα.
Κύριε μάρτυς, το δικηγόρος σας, ο οποίος συνέταξε το υπόμνημα, πριν έλθετε να καταθέσετε εδώ, τον συμβουλευτήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας εξήγησε το ρόλο, την αποστολή και τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν χρειάζεται να μου εξηγήσει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τις ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν έχω ασχοληθεί, αλλά ξέρω ότι πρέπει να… Άλλωστε, θα μπορούσα και να μην έρθω. Έτσι δεν είναι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, δεν θα μπορούσατε να μην έρθετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν θα μπορούσατε. Δια βιαίας προσαγωγής θα σας φέρναμε. Να είναι ξεκάθαρο αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου.
Κύριε μάρτυς, έχετε πάθει μάλλον μία σύγχυση. Η Επιτροπή αυτή της Βουλής –το λέω θεωρητικά- μπορεί να ζητήσει ακόμα και την ποινική σας δίωξη. Μπορεί να διατάξει την κράτησή σας, μπορεί το Προεδρείο να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή σας. Εδώ δεν είναι μία πολιτική διαδικασία όπου έρχεστε και καταθέτετε ό,τι θέλετε. Λειτουργεί υπό τη μορφή της Προανακριτικής Επιτροπής. Αυτό να το λάβετε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη σας σε ό,τι αφορά την ευθύνη, το καθήκον και την υποχρέωση που έχετε να μας καταθέσετε την αλήθεια. Δεν αποτελεί καμία απειλή. Μην το παρεξηγήσετε. Απλώς να καταλάβετε, να συνειδητοποιήσετε πού είστε και για ποιο λόγο κληθήκατε.
Δεν εναπόκειται, κύριε μάρτυς, στη διακριτική σας ευχέρεια -εκτός αν θέλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, το να μη μας πείτε πράγματα που ενδεχομένως γνωρίζετε- Δεν ξέρω αν ήμουν σαφής σε αυτό το οποίο σας θέτω. Αν νομίζετε ότι είναι μία διαδικασία όπου θα μπορούσατε να μας φέρετε ένα υπόμνημα και να τελειώσετε, μάλλον λάθος έχετε κάνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν σας έφερα υπόμνημα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λέω, αν έχετε συνειδητοποιήσει αυτό που σας είπα.
Να καταλάβετε και κάτι άλλο τώρα. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, κύριε μάρτυς: Ή δεν γνωρίζετε, όπως μας το λέτε, ή γνωρίζετε και μας αποκρύπτετε την αλήθεια. Άρα, πρέπει να μας πείσετε για την πρώτη εκδοχή. Διότι αν συμβαίνει, απευκταίως, η δεύτερη εκδοχή δι’ υμάς, αντιλαμβάνεστε τις νομικές συνέπειες. Δεν είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα. Και με βάση τον όρκο, όπως σας είπε ο κ. Τζαβάρας, έχετε την υποχρέωση να μας πείτε την αλήθεια. Υποχρεούστε, κύριε μάρτυς. Αν θέλετε να μη μας πείτε την αλήθεια, αναλαμβάνετε και τις προσωπικές σας ευθύνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν αρνήθηκα εγώ να σας πω τίποτα. Σε ό,τι με ρωτάτε, απαντώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν απαντάτε και δεν μας πείθετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, ό,τι ξέρω απαντώ και ό,τι θυμάμαι. Για όνομα του Θεού!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Φροντίστε, συμβουλευτείτε ό,τι πρέπει να συμβουλευτείτε και κυρίως τη συνείδησή σας… Και να σας πω ότι έχετε την υποχρέωση…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτό δεν χρειάζεται να μου το πείτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …να μας πείτε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, δεν χρειάζεται να μου το πείτε αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υποχρεούστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Αποστολάκο, δεν χρειάζεται να μου το πείτε αυτό για να σας απαντήσω. Για όνομα του Θεού! Ούτε είμαι σε ηλικία που τώρα θα αμφισβητήσω είτε τον εαυτό μου είτε τις εργασίες μου. Εγώ έχω μία ιστορία εδώ εκατό ετών. Ξεκίνησε ο πατέρας μου, ήταν και σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον Ζολώτα, είμαι εγώ, τελείωσα εγώ, είναι ο γιος μου. Εκατό χρόνια δεν τα διαγράφουμε, κύριε Αποστολάκο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχω κανένα λόγο προσωπικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Για εμένα είναι προσωπικό το θέμα. Με προσβάλλετε. Μου λέει ο άλλος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν σας εμπλέξανε, βοηθήστε μας να βρούμε εμείς ποιοι είναι και να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Σας είπα, δεν είστε κατηγορούμενος εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Με ρωτάτε στοιχεία λεπτομερειακά. Δεν είναι τόσο απλό να σας πω ότι την τάδε ημερομηνία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ναι, αλλά ένα έμβασμα είναι μία υπόθεση, είναι ένα πράγμα. Σας ρώτησε και ο κ. Παπαδημούλης. Έπρεπε να έλθετε εδώ και να είστε πανέτοιμος. Τα τριακόσια πενήντα έτσι, έτσι, έτσι. Απλά πράγματα. Σιγά η ιστορία. Μισή σελίδα ιστορία είναι αν ήσασταν έτοιμος…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Πρόεδρε, την εποχή εκείνη τα εμβάσματα ήταν δισεκατομμυρίων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εμείς μόνο για τα τριακόσια πενήντα εστιάσαμε τις ερωτήσεις μας. Δεν εγκαλείστε εδώ για τις συναλλαγές σας και την ιστορία των εκατό χρόνων. Για ένα έμβασμα από την Placid Blue που είναι μία εταιρεία που έχει εμπλακεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας. Αυτό είναι όλο. Και γι’ αυτό το τόσο μικρό πραγματάκι δεν ήρθατε να μας πείτε οτιδήποτε. Τίποτε δεν μας έχετε πει.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ό,τι ήξερα. Πρέπει να κάτσουμε τώρα να ερευνήσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αποστολάκο, ολοκληρώστε, γιατί ο μάρτυς θα έρθει ξανά ούτως ή άλλως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν έχω αμφιβολία γι’ αυτό που μου λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, απλώς δεν υπάρχει συμβατότητα της κατάθεσης με αυτό που σας λέω.
Θα σας πω κάτι άλλο: Είστε μία από τις επτά, οκτώ, δέκα περιπτώσεις όπου επικαλούνται το ίδιο επιχείρημα, το οποίο δεν γίνεται πιστευτό από εμάς και από την κοινή λογική και από το καθήκον το οποίο έχουμε, ότι όλοι εξυπηρετούσατε κάποιο φίλο και δεν ξέρετε τίποτα. Ε, κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια! Αν δεν την πει με το καλό, θα την πει με το άγριο. Τίποτε άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ δεν εξυπηρετούσα φίλο. Εξυπηρετούσα πελάτη μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πελάτης σας ο οποίος –διάβαζα στο υπόμνημα μέσα- είχε και άλλη, δική του… Μία απορία μου γεννήθηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο γιος του.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί προτιμούσε εσάς και όχι το γιο του για τις χρηματιστηριακές του συναλλαγές;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο γιος του έπρεπε να συνεργαστεί -ήταν ΕΛΔΕ- μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας. Δεν μπορούσε μόνος του να κάνει συναλλαγές.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μπορούσε. Κι εσείς εχρησιμοποιείσθο. Αφού ήσασταν πενήντα χρόνια, γνωρίζετε να μας καταθέσετε κάτι για τον μακαρίτη τον Καπάτσο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν σας κατάλαβα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήσασταν πενήντα χρόνια πολύ στενοί φίλοι με τον…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Πελάτης μου. Στενός πελάτης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πελάτης. Μόνο πελάτης.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Πελάτης μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι ακριβώς έκανε; Ποιες ήταν οι δουλειές του Καπάτσου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήταν κτηματίας, ήταν επιχειρηματίας…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν λέτε «κτηματίας», τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Είχε καταστήματα. Αγόραζε, πούλαγε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλο κτηματίας κι άλλο να κάνει real estate.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Για να είμαι ειλικρινής, ό,τι δουλειά του βρισκόταν -γιατί είχε, φαίνεται, κάποια ευχέρεια οικονομική- έκανε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μου δίνετε μία απάντηση. Τι δουλειά έκανε; Λίγο απ’ όλα μου λέτε. Τι ακριβώς έκανε; Έκανε real estate; Πείτε μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήταν επιχειρηματίας. Εγώ ξέρω πως είχε ακίνητη περιουσία που την εκμεταλλευόταν πολύ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, πούλαγε κι αγόραζε ακίνητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ξέρω αν πούλαγε κι αγόραζε. Πάντως είχε ακίνητη περιουσία μεγάλη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, ένας πελάτης σας πενήντα χρόνια, ο οποίος κάνει τέτοιους τρομακτικούς τζίρους, δεν ξέρετε τι δουλειά έκανε; Λογικό δεν είναι να μας δημιουργούνται κάποιες απορίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Εγώ δεν ασχολιόμουν να ρωτάω τον κάθε πελάτη μου, αν δεν είχα κοινωνικές σχέσεις, πώς βγάζει λεφτά, πώς κερδίζει λεφτά, τι δουλειά κάνει. Εκείνη την εποχή ο χρόνος ήταν πολύτιμος για εμάς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι που το ρώτησε την άλλη φορά ένας συνάδελφος. Εάν εσείς καθόσασταν εδώ που κάθομαι εγώ κι εγώ εκεί που κάθεστε εσείς -αυτό που σας ρώτησε ο Πρόεδρος, ο κ. Τζαβάρας, ο κ. Παπαδημούλης- και έλεγα ότι πήρα τα λεφτά μέσω Placid και δεν κοίταξα να δω. Μου είπε ο Καπάτσος, σου στέλνω τα λεφτά.
Δηλαδή, θα μπορούσε να πάρει και ο Αποστολάκος ή ο Οικονόμου να σας πει, σου στέλνω λεφτά και να ισχυριστεί και αυτός ότι έχει δικαίωμα στα λεφτά της Placid; Θα το πιστεύατε αυτό, ένας έξυπνος άνθρωπος σαν κι εσάς; Το επιχείρημα που μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Αποστολάκο, δεν γνώριζα εγώ, μέχρι που γεννήθηκε το θέμα, από πού ήρθαν τα λεφτά, γιατί δεν με απασχολούσε να το μάθω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οφείλατε να το μάθετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι. Γιατί;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Οφείλατε να το μάθετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μα, ήταν από μία τράπεζα. Από εκεί και πέρα δεν ήταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχατε υποχρέωση να το ερευνήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ίσως αμέλησα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κι αν πουλούσε ναρκωτικά ο Καπάστος;
(BA)
(1SX)
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ε, όχι ναρκωτικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι όχι ναρκωτικά; Δεν κατάλαβα. Αν έκανε εμπόριο όπλων; Αν έκανε trafficking; Πού το ξέρατε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σαράντα χρόνια τον είχα πελάτη.
ΓΡΗΓΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν οφείλατε να το ελέγξετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχατε τη νομική υποχρέωση να το ελέγξετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν ξέρετε; Σας ρώτησε νωρίτερα ο συνάδελφός μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν το έλεγξα, κύριε Αποστολάκο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Αποστολάκο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μία ερώτηση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μια μόνο ερώτηση, επειδή ολοκληρώσαμε. Θα ξαναέλθει ο μάρτυρας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχουμε από την ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελία, από τον Εισαγγελέα κ. Όσλερ, τα ανοίγματα των λογαριασμών στην Ελβετία. Προκύπτουν λοιπόν ότι οι ενδείξεις στις αιτιολογίες για τις συναλλαγές από τις εταιρείες δεν είχαν το όνομα του αποστολέα, δηλαδή Καπάτσος, είχαν τις ενδείξεις Bu Sung Business Relation Greece και Investerning Patrick Local business κλπ. Αν ζητήσετε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή το transfer που έγινε, θα πρέπει να αναγράφεται και ένας κωδικός επάνω αναγνωριστικός. Δεν μπορεί να γράφει μόνο Blacid Blued. Μπορείτε να μας προσκομίσετε από το συγκεκριμένο λογαριασμό τι transfers υπάρχουν με αυτές τις συγκεκριμένες αιτιολογίες; Δηλαδή Bu Sung Business Relation Greece και Investerning Patrick Local business. Γιατί έτσι μπορούμε και εμείς να βρούμε μία άκρη
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο πελάτης που έστειλε τα λεφτά δεν ήταν από δικό του λογαριασμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία, της Blacid Blued ήταν. Δεν υπήρχε στο transfer αιτιολογία;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ξέρω. Εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτό το θέμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορείτε να μας καταθέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή, αν υπάρχει το συγκεκριμένο transfer και τι αιτιολογίες είχε; Υπάρχουν αντίγραφα; Διατηρείτε αντίγραφα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αν υπάρχουν αιτιολογίες δηλαδή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ή από το λογαριασμό από την τράπεζά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Συνήθως όταν γίνεται ένα έμβασμα, πηγαίνει το έμβασμα. Τώρα, από εκεί και πέρα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν υπάρχει, δηλαδή, στην αιτιολογία. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ψάξουμε κατά πόσον πήγαν χρήματα σε πολιτικό. Δηλαδή -και να σας το πω ευθέως- αυτό που προκύπτει είναι ότι πήγαιναν χρήματα 2,8 εκατομμύρια μέσω διάφορων λογαριασμών και σε χρηματιστές όπου αυτά δινόντουσαν μετρητά σε πολιτικούς. Και αυτό είναι που ψάχνουμε αυτή τη στιγμή. Αν λοιπόν βρεθεί αυτό το transfer, θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ πάντως δεν είχα σχέση με πολιτικούς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει ο μακαρίτης Καπάτσος όμως. Πρέπει και από εκεί να βρούμε άκρη, να ανοίξουμε εμείς τους λογαριασμούς του Καπάτσου. Δηλαδή, πρέπει να βρούμε μία άκρη για το πολιτικό χρήμα. Αυτό ψάχνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Εμείς σας ζητήσαμε το transfer. Παρακαλώ σημειώστε αυτό το transfer των χρημάτων, για να δούμε αν αναγράφεται αιτιολογία και ποια είναι. Φέρτε μας το transfer και από εκεί και πέρα, θα δούμε εμείς τι είναι.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να υπογραμμίσω αυτό που είπατε με το transfer. Οπωσδήποτε το χρειαζόμαστε. Αυτό που είπε ο κ. Καμμένος επίσης.
Και να πω το εξής. Έχει εξαντληθεί η υπομονή μας με τον κ. Ξυνή. Περιμένουμε επί τέσσερις εβδομάδες το λογαριασμό 101.000.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Θα το κοιτάξουμε αμέσως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι με τηλέφωνο, κύριε Πρόεδρε. Είναι πολύ κρίσιμο. Είναι ο λογαριασμός που έχουν πέσει οι συσκευές και δεν έχουν πληρώσει πολιτικοί μία και ο κ. Ξυνής δεν το έχει στείλει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι κέντρο κόστους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και ο κ. Λυκουρέζος για το κέντρο κόστους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, πριν αποχωρήσετε, θέλω να σας ρωτήσω: Έχετε κάνει μία κατάθεση 30.6.2008, ένα σημείωμα εξηγήσεων. Αυτό το υπογράφετε εσείς. Υποθέτω ότι το υιοθετείτε. Το υιοθετείτε, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Μετά από αυτό το σημείωμα σας κάλεσε ο κ. Αθανασίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε πάει σε οποιονδήποτε ανακριτή, σε οποιονδήποτε εισαγγελέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μετά από αυτό, όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό το σημείωμα στείλατε και δεν σας κάλεσε κανένας.
Κύριε μάρτυς, θα σας ειδοποιήσουμε εκ νέου. Παρακαλώ να προετοιμαστείτε και να δείτε τι στοιχεία έχετε να μας φέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Να μου πείτε τι χρειάζεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Μα, ήδη σας είπαμε ότι χρειαζόμαστε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές τις 350.000. Αυτό το έμβασμα από πού ήλθε, πώς ήλθε, τι αγοράστηκε, αν αγοράστηκε, αν υπάρχουν πηγές προέλευσης αυτού του χρήματος, τι άλλες συναλλαγές είχαμε με αντίστοιχες εταιρείες, εξωχώριες εταιρείες, να μας φέρετε το transfer αυτού του ποσού. Να το αναζητήσετε από την τράπεζά σας να μας το φέρετε. Αυτά θέλουμε εμείς, ό,τι υπάρχει γύρω από τις 350.000.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι αναγραφόμενες αιτιολογίες που αναφέραμε προηγουμένως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επιπρόσθετα -και για να μην μας πει την επόμενη φορά ο μάρτυρας ότι αυτά δεν μου τα είπε στη συνόψιση ο Πρόεδρος- κύριε μάρτυς, σας προτείνω το εξής. Να πάρετε τα πρακτικά της συνεδρίασης, να δείτε στο γραπτό κείμενο με ηρεμία τι σας ρωτήσαμε και δεν μας απαντήσατε και να μας φέρετε το σύνολο των στοιχείων που υπάρχουν. Για παράδειγμα, εγώ στη θέση σας θα είχα ψάξει να βρω και ποια άλλα εμβάσματα μου είχαν έλθει από τη Blacid Blued.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ήλθαν άλλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Το ξέρετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το έχετε ψάξει λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν περίμενα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μας φέρετε το σύνολο των στοιχείων. Και αυτό που σας είπε με πολύ ευγενή τρόπο ο κ. Αποστολάκος, να το συνυπολογίσετε. Η αίσθηση όλων μας εδώ –και σας το λέω με κάθε σεβασμό στην ηλικία σας- είναι ότι δεν μας βοηθάτε να βρούμε την αλήθεια, αλλά αντιθέτως μας δίνετε την εντύπωση ότι είτε αδιαφορείτε να μας βοηθήσετε, είτε ξέρετε πράγματα και δεν μας τα λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να υπενθυμίσω για την καλή ενημέρωση του μάρτυρα, να ενημερώσει το δικηγόρο του ότι πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο για την ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων που βοηθούν στην αποκάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας. Ενημερώστε το δικηγόρο σας για αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, θα είστε στη διάθεσή μας. Ευχαριστούμε για την κατάθεσή σας. Να ξέρετε ότι θα σας ξανακαλέσουμε, γιατί με τη σημερινή εξέταση το σύνολο των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής δεν μπορεί να αισθανθεί ικανοποιημένο από τις απαντήσεις που δώσατε.
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε γραπτά αυτά που είπατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτά που είπατε, θα έλθετε εδώ θα τα διαβάσετε και θα τα υπογράψετε διορθώνοντας οποιοδήποτε λάθος υπάρχει. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να τα πάρετε, αλλά θα έλθετε εδώ και θα συνεννοηθείτε με τη Γραμματεία.
Ευχαριστούμε πολύ, κύριε μάρτυς.
(Αποχωρεί της Αιθούσης ο μάρτυρας κ. Νικόλαος Βεβλέτογλου)
Διαπιστώσαμε όλοι μας από την κατάθεση του σημερινού μάρτυρα ότι δυστυχώς δεν διευκολυνόμαστε καθόλου στο έργο μας και θα συμφωνήσω με τον κ. Τζαβάρα ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που παρέχονται στην Επιτροπή μας, προκειμένου νομίμως να εξαναγκαστούν οι μάρτυρες να αποκαλύπτουν την αλήθεια. Γι’ αυτό είπα ότι επιφυλασσόμαστε για οτιδήποτε, διότι όπως διαπιστώσατε, ο μάρτυς που ήλθε εδώ, άλλα είχε καταθέσει με το επεξηγητικό του σημείωμα, άλλα μας είπε εδώ μέσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο τώρα προέκυψε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ το όνομα Καπάτσος το έχω βρει στην εταιρεία Piper lent. H εταιρεία Piper lent στην εμπορική τράπεζα του Λονδίνου έχει πάρει από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS 1,7 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλες τις κινήσεις των κωδικών σε όλους τους χρηματιστές του Καπάτσου, όπως και της εταιρείας Piper lent. Αναφέρεται η εταιρεία αυτή και μέσα στη DEBEVOISE & PLIMPTON, αλλά και στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Ελβετίας, όπου μάλιστα το συνδυάζει στη σελίδα 27 και λέει ότι πρόκειται για προμήθειες, στα πλαίσια του C4I.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, το μόνο που ζητάω είναι επειδή τα ονόματα μπορεί να μην καταγράφονται επακριβώς και έχει σημασία η εταιρεία που αναζητούμε, να δώσετε ένα χαρτί στα πρακτικά.
Παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυρας κ. Γρηγόριος Κυριτσάκας.
(Εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Νικόλαος Κυριτσάκας)
(TL)
(1BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Μάρτυς, παρακαλώ δηλώστε το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κυριτσάκας Γρηγόριος του Γεωργίου, συνταξιούχος δικηγόρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εδώ, κύριε Μάρτυς, έχετε κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ως νομικός υποθέτω ότι αντιλαμβάνεστε και ξέρετε τις δυνατότητες που έχει και τις εξουσίες που έχει ως ανακριτικό όργανο, για να μας πείτε οτιδήποτε εσείς γνωρίζετε και οποιαδήποτε δικής σας «εμπλοκή» υπάρχει σε σχέση με την υπόθεση Siemens. Βλέπω ότι έχετε κάνει και μια κατάθεση. Θα σας δώσω, λοιπόν, πέντε λεπτά, να μας πείτε πολύ συνοπτικά οτιδήποτε είναι και θα σας ρωτήσουν μετά οι συνάδελφοι οτιδήποτε επιθυμούν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η εμπλοκή η δική μου συνίσταται στο πραγματικό γεγονός ότι κάποια στιγμή συνέστησα έναν νόμιμο τραπεζίτη, του οποίου η τράπεζα είχε εγκατάσταση στην Ελλάδα με άδεια των αρχών, σε κάποιο γνωστό μου, ο οποίος είχε ένα πρόβλημα μεταφοράς χρημάτων σε κάποια εκπλήρωση δανειακής υποχρεώσεως. Δεν είχα ουδεμία ανάμιξη δηλαδή ούτε στο να πάρω χρήματα ούτε στο να δώσω χρήματα. Γνώρισα δύο ανθρώπους, ο ένας έδωσε τα χρήματα στον άλλον, χωρίς να ξέρω ούτε από ποιον θα πήγαιναν τα χρήματα ούτε σε ποιον θα πήγαιναν, γιατί δεν με ενδιέφερε. Αυτή ήταν όλη η εμπλοκή που είχα. Οτιδήποτε άλλο θέλετε, μπορείτε να με ρωτήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε κάνει και μια κατάθεση στον κ. Αθανασίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ακριβώς. Και ακριβώς τα ίδια είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ακριβώς τα ίδια είπατε.
Ορίστε, κύριε Ρήγα, παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Μάρτυς, έχετε καταθέσει στον κ. Αθανασίου. Πότε καταθέσατε, πότε είχατε κληθεί να καταθέσετε στον κ. Αθανασίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δύο χρόνια πριν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Το 2008;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το 2008, το Μάιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πείτε μου, λοιπόν, τον κ. Όσβαλντ τον γνωρίζετε; Τι σχέσεις είχατε μαζί του και τι είδους επικοινωνία είχατε μαζί του; Επαγγελματική, φιλική; Πόσο συχνά τον βλέπατε; Εν πάση περιπτώσει, πείτε μου ό,τι έχει σχέση με τον κ. Όσβαλντ κι εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Τον κ. Όσβαλντ τον ήξερα από το 1990-1995 περίπου. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Είχαμε γνωριστεί σε μια έκθεση ζωγραφικής εδώ στην Αθήνα, και κατόπιν είχε ενδιαφερθεί ο ίδιος να κάνει μια έκθεση με σπόνσορα την τράπεζα στην οποία εργαζόταν στο εξωτερικό…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ποια ήταν η τράπεζα αυτή; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι σε ποια τράπεζα δούλευε εκείνο τον καιρό, γιατί δεν είμαι σίγουρος αν δούλευε στην Dresdner ή κάπου αλλού. Δεν είμαι σίγουρος, όταν τον γνώρισα, αν δούλευε και πού, γιατί είναι 15 χρόνια τώρα.
Επειδή είμαι αντιπρόεδρος σε ένα ίδρυμα που έχει σχέση με έργα τέχνης, θελήσαμε να κάνουμε μια έκθεση, στην οποία θα έκανε sponsoring η τράπεζά του. Αλλά δεν ολοκληρώθηκε το εγχείρημα, διότι τα έξοδα ασφαλίσεως, αν θυμάμαι, ήταν πολύ μεγάλα και η τράπεζα δεν κάλυπτε τα έξοδα ασφαλίσεως, κάλυπτε μόνο τα έξοδα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Μάρτυς, δεν μας ενδιαφέρουν αυτές οι λεπτομέρειες. Σας ρώτησα συγκεκριμένα πότε τον γνωρίσατε και τι σχέσεις είχατε με τον κ. Όσβαλντ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι τον γνώρισα τότε. Μου λέτε πότε τον γνώρισα. Δεν ήταν επαγγελματική σχέση, ήταν προσωπική. Αυτό εννοώ. Η απάντησή μου είναι αυτή.
Το 2001 με 2003-2004 ήμουν πρόεδρος μιας χρηματιστηριακής, χωρίς να είμαι χρηματιστής. Ήμουν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς να είμαι διαπιστευμένος πουθενά, γιατί ήμουν και μέτοχος. Εκείνο το χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο δεν πήγαινε καλά και εμείς θελήσαμε να πουλήσουμε την εταιρεία, να βάλουμε κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Και εκεί ζήτησα τη βοήθειά του, αν ήξερε και μπορούσε να με βοηθήσει. Δεν έγινε απολύτως τίποτα και η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση και έκλεισε το 2006-2007.
Αυτή ήταν η σχέση που είχα με τον Όσβαλντ. Τον έβλεπα όχι κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα. Τον έβλεπα όταν μου τηλεφωνούσε. Δεν ήξερα τίποτα για τις δραστηριότητές του, δεν ήξερα τίποτα για τους πελάτες του, δεν ήξερα απολύτως τίποτα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή, βλεπόσαστε κάθε χρόνο με τον κ. Όσβαλντ; Σε φιλικές συναντήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι το 2001, όταν ανέλαβα τη χρηματιστηριακή, θέλησα να πουλήσω την εταιρεία. Και προσπαθούσε να μου βρει κάποιον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος μέσω αυξήσεως κεφαλαίου μπορούσε να μπει μέσα, ή κάποιον να αγοράσει την εταιρεία. Αυτό ήταν το ενδιαφέρον μου και η σχέση μου με τον κ. Όσβαλντ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή, αυτό έγινε για ένα χρόνο, υποθέτω, το 2001, ας πούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι. Η εταιρεία έκανε απελπισμένες προσπάθειες να σωθεί μέχρι το 2004 περίπου. Μετά τεθήκαμε σε εκκαθάριση. Δεν υπάρχει ούτε μία ποινή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διότι η εταιρεία λειτουργούσε άψογα. Και αποφασίσουμε να κλείσουμε, γιατί δεν πήγαινε να συνεχίσουμε. Αν συνεχίζαμε, θα μπαίναμε πολύ περισσότερο μέσα και ούτε θέλαμε να κλείσουμε με άσχημες συνθήκες. Η προσπάθειά μου ήταν με τον κ. Όσβαλντ, εάν μπορούσα να βρω κάποιον επενδυτή, να πάρει την εταιρεία. Αυτή ήταν η σχέση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εκ των υστέρων πληροφορηθήκατε ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Όσβαλντ, δηλαδή τι ήταν αυτός ο άνθρωπος; Τώρα ξέρετε τι είναι ο κ. Όσβαλντ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Από τα αναγνώσματα στον Τύπο. Διάβασα αυτά που γράφουν οι εφημερίδες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ότι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ότι ήταν υπάλληλος της Dresdner, ο οποίος έπαιρνε χρήματα και έδινε τα χρήματα στο εξωτερικό. Αυτό που διάβασα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Διαβάσατε ότι ήταν διαχειριστής των λογαριασμών των εταιρειών του κ. Μαυρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το διάβασα αυτό κι ούτε το είδα, ότι ήταν διαχειριστής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν το γνωρίζετε, δηλαδή, αυτό το πράγμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το γνωρίζω αν ήταν διαχειριστής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Όσβαλντ, όταν ανακρινόταν στην Ελβετία από τον Ελβετό Εισαγγελέα, στα μέσα του 2006, κατέθεσε ότι η διακίνηση του μαύρου χρήματος της Siemens προς την Ελλάδα γινόταν μέσω Ελλήνων δικηγόρων και χρηματιστών, που συναντούσε στην Ελλάδα, όποτε ερχόταν, τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το γνωρίζω. Πώς μπορώ να ξέρω εγώ την κατάθεση του κ. Όσβαλντ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σας το λέω, λοιπόν, εγώ και σας ρωτάω το εξής: επειδή εσείς τυγχάνει να είστε και δικηγόρος και να έχετε και χρηματιστηριακή εταιρεία…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Είχα, δεν έχω τώρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είχατε την εποχή εκείνη. Και επίσης έχετε πει στον κ. Αθανασίου ότι τρεις φορές περίπου το χρόνο με τον Όσβαλντ συναντιόσασταν στην Ελλάδα. Δεν μου επιτρέπεται να ρωτήσω: ο κ. Όσβαλντ εννοούσε κάποιους άλλους; Έχει καμία σχέση η κατάθεση του κ. Όσβαλντ ή μπορεί να παραπέμψει σε σας; Δηλαδή, όταν ο Όσβαλντ λέει: τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο πάω στην Ελλάδα, συναντιέμαι με δικηγόρους και χρηματιστές και μέσω αυτών κάνω τη διακίνηση μαύρου χρήματος, μας επιτρέπετε εμάς να σας ρωτήσουμε ή να υποθέσουμε ότι ο Όσβαλντ…;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν γνωρίζω. Δεν γνωρίζω τι έχει ο κ. Όσβαλντ στο μυαλό του. Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν μπορώ να ξέρω για τον κ. Όσβαλντ εγώ να απαντήσω. Να ερωτηθεί ο κ. Όσβαλντ ποιους εννοεί και τι εννοεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς πάντως δεν είχατε καταλάβει τίποτα από τις δραστηριότητες του κ. Όσβαλντ, ούτε είχατε καμία…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κοιτάξτε, ο κάθε υπάλληλος μιας τραπέζης δεσμεύεται από το επαγγελματικό του απόρρητο. Δεν νομίζω ότι ο κ. Όσβαλντ θα ερχόταν εδώ πέρα και θα μου έλεγε: εγώ κάνω αυτό, κάνω εκείνο, κάνω το άλλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για πείτε μου λίγο για τη δική σας εμπλοκή στην ιστορία αυτή με την τροφοδότηση του λογαριασμού του κ. Κορωνιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ο κ. Σιαφάκας, ο οποίος είχε μια εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακών υποδομών κυρίως στην Αλβανία, σε κάποια στιγμή μου είπε ότι έχω ένα χρέος 75.000. Του λέω ότι εγώ, σαν χρηματιστηριακή εταιρεία, δεν έχω τη δυνατότητα να σε βοηθήσω, γιατί δεν εμπίπτει στις δυνατότητες που έχουμε.
(ΡΕ)
(1TL)
Αυτό το είχα στο βάθος του μυαλού μου και κάποια στιγμή, όταν ήρθε, ρώτησα τον Όσβαλντ: «Κάποιος θέλει;». «Ναι», λέει, «έχω έναν πελάτη ο οποίος θέλει να φέρει χρήματα γιατί χτίζει ένα σπίτι». Μου λέει: «Είναι μεγάλο;». «Όχι», του λέω, «75.000 μου ζήτησε». «Καλά», λέει, «να τον γνωρίσω». Πραγματικά γνωρίστηκαν και έδωσε ο Σιαφάκας 75.000 στον Όσβαλντ και τα έστειλε. Ούτε μου είπε ο Σιαφάκας σε ποιον θα τα έστελνε ούτε ο Όσβαλντ είπε από πού θα τα έστελνε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και τίποτα άλλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Γι’ αυτήν την πραγματικότητα, την οποία εσείς μας είπατε με δύο λέξεις, θα μου επιτρέψετε, κύριε μάρτυς, να σας πω ότι από την «παρέλαση» των χρηματιστών και διαφόρων παρένθετων προσώπων που έχουν κάνει αυτές τις δουλειές, η Επιτροπή μας έχει πλέον απηυδήσει. Δεν μας απαντά κανείς με τρόπο πειστικό και γι’ αυτό θα επιμείνω. Θα σας παρακαλέσω να μου πείτε πολύ συγκεκριμένα πώς έγινε αυτή η ιστορία. Δηλαδή, μας εμφανίζετε εδώ τον κ. Όσβαλντ ότι ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο γνωριστήκατε σε μία έκθεση, ότι δεν είχατε πολλές-πολλές συναλλαγές, ότι δεν τελεσφόρησε η παρέμβασή σας να αγοράσει την εταιρεία και ξαφνικά μας λέτε ότι ο κ. Σιαφάκας είχε κάποια προβλήματα και εσείς απευθυνθήκατε στον κ. Όσβαλντ. Πώς έγινε αυτό ξαφνικά; Πείτε μας λίγο το περιστατικό. Πού έγινε η συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε. Ό,τι μπορώ να θυμηθώ, ευχαρίστως να το καταθέσω ενώπιον της Επιτροπής. Ο Όσβαλντ ερωτήθηκε από εμένα εάν μπορεί να δώσει αυτό το ποσό στο εξωτερικό και μου λέει «ναι, γιατί έχω ανάγκη». Αυτή ήταν η απάντησή του. Τηλεφώνησα στον Σιαφάκα και τον ρώτησα, γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα προσπαθούσε και με άλλους τρόπους να πληρώσει το χρέος του: «Το έχεις πληρώσει το χρέος ή το έχεις ακόμη;». «Ναι», λέει, «το έχω ακόμη». Ήρθαν στο γραφείο, ο ένας έδωσε τα χρήματα, ο άλλος πήρε τα χρήματα και τίποτα άλλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Στο δικό σας γραφείο έγινε αυτή η συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, στο γραφείο. Έδωσε τα χρήματα, πήρε τα χρήματα και δεν είχα καμία ανάμειξη, ούτε μπορώ να ξέρω τα παραγωγικά αίτια της βουλήσεως, εάν αυτό ήταν οτιδήποτε άλλο ή δάνειο που είχε να το δώσει. Εμένα μου είπε ότι είχε ένα δάνειο και μάλιστα, μου το παρουσίασε ότι ήταν ένα δάνειο από τη δραστηριότητά του στην Αλβανία και ότι στην Αλβανία δεν μπορούσε να κάνει εξαγωγή συναλλάγματος, διότι έπρεπε να παρουσιάσει χαρτιά, διάφορα και μου είπε «πρέπει να τα δώσω οπωσδήποτε». Συμπέρανα με το μυαλό μου τότε ότι τα χρωστούσε σε κάποιον στην Αλβανία. Αυτό είχα καταλάβει από τα συμφραζόμενα. Δεν ήμουν, όμως, σίγουρος, αλλά αυτό κατάλαβα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς μάθατε μετά πού πήγαν τα χρήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν έμαθα ποτέ. Το έμαθα, όταν με κάλεσε ο κ. Αθανασίου και μου επέδειξε ένα σχεδιάγραμμα, στο οποίο δεν απεικονίζονταν τα 75.000 ευρώ. Με ρώτησε για ένα ποσό 357.000 ευρώ, για το οποίο δεν έχω καμία ιδέα. Δεν ξέρω ούτε σε ποιον ανήκει ο λογαριασμός ούτε εάν πήγαν τα χρήματα ή δεν πήγαν. Καμία γνώση δεν έχω για τις 357.000. Οι 75.000 που μιλάμε, είναι ένα ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο διαβάζοντας ένα βιβλίο που έχει γράψει κάποιος δημοσιογράφος, λέει ότι επιβεβαιώθηκε αυτό το κονδύλι των 75.000 από την Εισαγγελέα του Μονάχου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τώρα, εκ των υστέρων, ξέρετε τι διαδρομή έκαναν αυτά τα χρήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Οπωσδήποτε ενδιαφέρθηκα να μάθω και από ό,τι έμαθα, τα χρήματα που πήρε ο Όσβαλντ τα έδιωξε από ένα λογαριασμό που υπήρχε μέσα στην εταιρεία και ανήκε, όπως μου είπε ο Εισαγγελέας, στον κ. Μαυρίδη. Έμμεσα, ήταν ο τελικός δικαιούχος. Αυτό μου είπε ο κύριος Εισαγγελέας και από εκεί το έμαθα λεπτομερώς. Εάν δείτε την κατάθεσή μου, αυτό γράφει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Από την εμπειρία σας, ο κ. Σιαφάκας έφερε στο γραφείο τις 75.000 ευρώ, τις έδωσε στον κ. Όσβαλντ, ο κ. Όσβαλντ τις παρέδωσε στο Μαυρίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ξέρω πού τις παρέδωσε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Από ό,τι μάθατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το έμαθα ποτέ. Δεν μπορώ να πω ότι τις παρέδωσε. Εγώ ξέρω ότι τα πήρε, πού τα έδωσε δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και όλα αυτά γιατί ο κ. Σιαφάκας χρωστούσε στον κ. Κορωνιά κάποια χρήματα, 75.000 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν μου είχε πει ότι χρωστούσε στον κ. Κορωνιά. Δεν μου είχε κατονομάσει το πρόσωπο στο οποίο όφειλε τα χρήματα. Εγώ συμπέρανα, όταν μου τα έλεγε, ότι τα χρωστούσε κάπου στην Αλβανία. Αυτό πίστευα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όλη αυτή η διαδρομή των χρημάτων, για να δώσει κάποιος που χρωστά χρήματα σε κάποιον άλλο 75.000, εκ των υστέρων που πληροφορηθήκατε αυτήν τη διαδρομή, θεωρείτε ότι ήταν ο πιο απλός τρόπος; Δηλαδή, ο κ. Σιαφάκας χρωστούσε στον κ. Κορωνιά 75.000 ευρώ. Αυτήν τη διαδρομή του χρήματος εσείς την βρίσκετε λογική; Για ποιο λόγο ο κ. Σιαφάκας, αφού είχε 75.000 ευρώ, ήθελε να τα δώσει στον κ. Κορωνιά που τα χρωστούσε; Υπήρχε κανένας λόγος, για να γίνει όλη αυτή η διαδρομή του χρήματος; Αντικειμενικά, μετά από τόσα χρόνια, ποια είναι η άποψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εάν το κοιτούσα σήμερα με τη γνώση των πραγματικών γεγονότων, θα έλεγα ότι δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως, τι βάζετε εσείς στο μυαλό σας; Τι συμπεραίνετε; Γιατί έγινε αυτή η διαδρομή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τις προσωπικές σχέσεις που είχε ο Σιαφάκας με τον παραλήπτη των χρημάτων, τον κ. Κορωνιά. Εκείνο που μπορώ να ξέρω, είναι ότι το 2008, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Κορωνιάς ήταν ακόμη διευθύνων σύμβουλος της Vodafone. Ρωτήστε τον κ. Κορωνιά γιατί δέχθηκε να τα πάρει και τον κ. Σιαφάκα γιατί τα έδωσε. Αυτό είναι μία προσωπική σχέση μεταξύ των δύο. Δεν μπορώ εγώ να διερευνήσω τα παραγωγικά αίτια της βουλήσεως ούτε του ενός ούτε του άλλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τον κ. Κορωνιά τον είχαμε εδώ και τον ρωτήσαμε. Μας έδωσε και αυτός αμέσως την ίδια απάντηση. Όταν τον ρωτήσαμε «γιατί ο κ. Σιαφάκας ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ να πάει μέσω του κ. Κυριτσάκα να βρει τον κ. Όσβαλντ;», μας είπε να ρωτήσουμε τον κ. Κυριτσάκα γιατί ενεπλάκη σε αυτήν την ιστορία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εμένα ή τον κ. Σιαφάκα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσάς είπε να ρωτήσουμε και σας ρωτώ: Ο κ. Σιαφάκας ήταν φίλος σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, τον ήξερα. Δεν ήταν άγνωστος, δεν τον είδα στο δρόμο. Αλίμονο, θα τον έβρισκα στο δρόμο και θα του έλεγα «φέρε τα λεφτά να τα δώσω εγώ στον Όσβαλντ»; Του είπα ότι «ξέρω τον Όσβαλντ, γνώρισέ τον, δεν θέλω να έχω καμία ανάμειξη, ούτε να ξέρω πόσα χρήματα θα στείλεις ή πώς και τι θα τα δώσεις». Δεν ήθελα να ξέρω ούτε από ποιον είναι ούτε σε ποιον πηγαίνουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ήταν φίλος σας, λοιπόν, και δεν έψαξε πολύ να σας βρει ο κ. Σιαφάκας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σε συζήτηση μου είπε ότι χρωστά κάποια χρήματα. Πίστευε, ενδεχομένως, ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν. Εγώ του είπα ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία, στην οποία είμαι πρόεδρος –δεν είμαι χρηματιστής- δεν έχει τέτοιες δυνατότητες, τέτοιες διασυνδέσεις. «Εάν ακούσω κάποιον που ενδιαφέρεται, θα σου πω», του είπα. Μάλιστα, αυτό έγινε μετά από ένα μήνα. Του τηλεφώνησα για να τον ρωτήσω εάν είχε λύσει το πρόβλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Με τον κ. Σιαφάκα είχατε άλλου είδους συναλλαγές άλλη φορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ουδέποτε. Είχαμε φιλικές σχέσεις, βγαίναμε έξω σε κάποια ταβέρνα κ.λπ., αλλά συναλλαγές οικονομικής φύσεως δεν είχα ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Διευκόλυνση τέτοιας μορφής ξανακάνατε στον κ. Σιαφάκα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι ήταν η μοναδική φορά. Ουδέποτε είχα συνεργασία μαζί του. Αυτό καλύπτει πλήρως την ερώτησή σας, αν δεν κάνω λάθος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Με άλλους φίλους σας είχατε τέτοιου είδους συναλλαγές ή διευκολύνσεις, για να το πω καλύτερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ούτε διευκόλυνση ούτε τίποτα. Ποτέ δεν είχα καμία συναλλαγή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή, σας συνέβη μία φορά στη ζωή σας με τον κ. Σιαφάκα και κανέναν άλλο δεν έχετε διευκολύνει με παρόμοιο τρόπο. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ προσωπικά δεν έχω διευκολύνει ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Υπήρξατε ποτέ μέλος διοικητικού συμβουλίου σε εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια εταιρεία ήταν αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η εταιρεία «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είστε ακόμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου; Ποια περίοδο υπήρξατε μέλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αν δεν κάνω λάθος, ήμουν από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2006.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ξέρετε εάν μέσω του κ. Όσβαλντ, με τον ίδιο τρόπο που έγινε στην περίπτωση του κ. Σιαφάκα, πιστώθηκαν ποτέ λογαριασμοί εξωχώριων εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν γνωρίζετε, δηλαδή, εάν πιστώθηκαν λογαριασμοί off shore εταιρειών από τους λογαριασμούς Μαυρίδη. Αυτήν τη διαδρομή εννοώ.
(XA)
(1PE)
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν έχετε καμία γνώση. Με τον κ. Όσβαλντ πέραν της περιπτώσεως Κορωνιά-Σιαφάκα έχετε ξανασυνεργαστεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Για ποιον λόγο; Δεν θυμάμαι να έχω συνεργασία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Απαντώ ότι δεν έχω συνεργαστεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, η μοναδική περίπτωση –το επαναλαμβάνω για να καταγραφεί και να είναι σαφές- που συνεργαστήκατε –εντός εισαγωγικών συνεργαστήκατε γιατί μας είπατε ότι δεν είχατε κανενός είδους συνεργασία- με τον κ. Όσβαλντ ήταν στην περίπτωση Κορωνιά-Σιαφάκα, η μοναδική περίπτωση που διευκολύνατε τον κ. Σιαφάκα ήταν η περίπτωση για να επιστρέψει τα χρήματα στον Κορωνιά και η μοναδική περίπτωση ήταν αυτή και καμία άλλη σε σχέση με μεταφορά χρημάτων ή διευκολύνσεις φίλων κ.λπ. Με αυτές τις δύο περιπτώσεις, έχετε εμπλακεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σε σχέση μεταφοράς χρημάτων ουδέποτε είχα συνεργαστεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Ρήγα, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ασκείτε και το επάγγελμα του δικηγόρου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Είπα, όταν με ρώτησε ότι είμαι συνταξιούχος, έχω υποβάλει τα χαρτιά για σύνταξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και μια τελευταία ερώτηση. Από την εμπλοκή σας σ’ αυτή τη χρηματιστική εταιρεία μολονότι εσείς μας είπατε ότι δεν είστε χρηματιστής και με τις αποκαλύψεις που εκ των υστέρων υπήρξαν σχετικά με την υπόθεση της SIEMENS ή και άλλες υποθέσεις, έχετε καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι χρηματιστηριακές εταιρείες ή χρηματιστές συμμετείχαν σ’ αυτές τις ύποπτες υποθέσεις μεταφοράς χρημάτων για τη διακίνηση μαύρου και πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν προσπάθησα να καταλήξω σε κανένα συμπέρασμα γιατί δεν ήταν η δική μου αρμοδιότητα. Αυτή είναι αρμοδιότητα δική σας και ενδεχομένως της δικαιοσύνης. Εγώ δεν μπορώ να υποκαταστήσω κανένα σ’ αυτήν την έρευνα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και μια τελευταία ερώτηση. Επειδή ασκήσατε το επάγγελμα του δικηγόρου, του χρηματιστή κ.λπ., σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι αυτή η συνεννόηση, συναλλαγή που έγινε στο γραφείο σας για τη μεταφορά 75.000 ευρώ από τον Σιαφάκα στον Κορωνιά μπορεί να ενείχε κάτι το ύποπτο, το μεμπτό; Δηλαδή, βλέπετε ότι θέλει ένας άνθρωπος να στείλει 75.000 ευρώ γιατί τα χρωστάει. Μου είπατε ότι προσπάθησε μέσω Αλβανίας και δεν μπόρεσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, στην Αλβανία είχε τη δραστηριότητά του την εμπορική είπα. Και μου είχε πει ότι δεν ήταν εύκολο από την Αλβανία να πληρώσει τα χρήματα αυτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσάς σας πέρασε καθόλου από το μυαλό γιατί είστε ένας άνθρωπος με εμπειρία….
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Σήμερα με όσα έχουν γίνει θα μου περνούσε. Τότε δεν μου πέρασε από το νου. Σήμερα θα μου περνούσε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν σας πέρασε δηλαδή από το μυαλό ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εκείνη την εποχή όχι. Σήμερα θα μου περνούσε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, ο Ζαν Κλωντ Όσβαλντ από την κατάθεση στον Ελβετό εισαγγελέα στην Ελβετική δικαιοσύνη που έδωσε στις 13.6.2006 και 14.7.2006 απεδέχθη ο ίδιος ότι ήταν για την Dresdner Bank, ο διευθυντής μιας ομάδας διαχειριστών περιουσίας που ήταν υπεύθυνοι για Έλληνες πελάτες. Γνωρίζετε αυτή την ιδιότητα του κ. Όσβαλντ; Σας αποκάλυψε την ιδιότητά του αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ο κ. Όσβαλντ όταν είχε εδώ και όταν ερχόταν, ερχόταν και επισκεπτόταν το γραφείο που υπήρχε στην Αθήνα. Και συμπεραίνω ότι οπωσδήποτε θα είχε πελάτες στην Ελλάδα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε καλοσύνη πείτε μας ποιο γραφείο. Το δικό του το προσωπικό γραφείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Όχι, υπήρχε γραφείο της Dresdner Bank στην Ελλάδα. Υπήρχε μια έκθεση ζωγραφικής που είχε διοργανώσει αν δεν κάνω λάθος, που είχε σπονσοριστεί από το κατάστημα εδώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της Dresdner Bank στην Αθήνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτό που είχε εδώ. Υπήρχε επίσημο γραφείο στην Αθήνα πάντως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, λοιπόν, ο κ. Όσβαλντ όταν εσείς ήσασταν Πρόεδρος της Χρηματιστηριακής εταιρείας γνωρίζατε ότι επρόκειτο για επαγγελματία ο οποίος εκπροσωπεί μια ξένη τράπεζα και χειρίζεται τους Έλληνες πελάτες σε private banking.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ήξερα ότι ήταν ένας νόμιμος τραπεζίτης. Αυτό δεν το ήξερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένας νόμιμος τραπεζίτης είναι δυνατόν να διακινεί 75.000 σε μετρητά για οποιοδήποτε λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ξέρω αν τα διακίνησε ο ίδιος ή αν πήρε τα χρήματα και τα έδωσε κάπου αλλού και διακινήθηκαν. Πρέπει να έγινε διακίνηση μέσω τραπέζης. Δεν έγινε η διακίνηση, ότι τα πήρε μέσα σε μία τσάντα και τα πήγε στην Ελβετία. Κάπου τα έδωσε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, έχουμε δύο κινήσεις λογαριασμών. Η μία κίνηση λογαριασμού….
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Μία κίνηση λογαριασμού έχουμε. Δίνει τα χρήματα σε κάποιον και αυτός στέλνει τα χρήματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δίνει, λοιπόν, μετρητά τα χρήματα σε κάποιον.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιον ο οποίος έκτιζε ένα σπίτι στην Αθήνα και χρειαζόταν χρήματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το Μαυρίδη εννοείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν ξέρω. Αυτό μου είπε αυτός. Σήμερα προκύπτει ότι είναι ο Μαυρίδης, αλλά εκείνη την εποχή δεν μου κατονόμασε σε ποιον θα τα δώσει. Είπε «ένας πελάτης». Και να σας πω γιατί δεν το κατονόμασε. Από τη στιγμή που είναι απόρρητο τραπεζικό δεν θα έβγαινε στον καθένα να πει τι θα κάνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ως νομικός θυμάστε ποιο ήταν το όριο που είχε προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Τράπεζα της Ελλάδος για διακίνηση μετρητών;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Απ’ ό,τι βλέπω τώρα, όταν πάτε σε κάποιο αεροδρόμιο γράφει 15.000.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τότε το ίδιο ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν το θυμάμαι τότε. Τώρα το έχω παρατηρήσει. Δεν είναι ότι απαγορεύεται να πάρεις πάνω από 15.000. Απλώς θα πρέπει να έχεις μαζί σου τη φορολογική δήλωση αν δεν κάνω λάθος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και να καταγραφεί η συναλλαγή. Ξέρετε, λοιπόν για εκείνη τη συναλλαγή που ήσασταν εσείς γνώστης, εάν υπήρχε νόμιμος λόγος της συναλλαγής αυτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εμένα μου παρουσιάστηκε ότι έχει ένα δάνειο. Αυτό μου είπε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά το δάνειο αυτό πληρώθηκε με cash.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Απαγορεύεται να πληρώσει κανείς δάνειο με cash;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μόνος σας είπατε ότι όταν είναι πάνω από κάποιο ποσό, για να γίνει ανάληψη του cash πρέπει να υπάρχει και αιτιολογία η οποία να περνάει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Αυτός μπορεί να είχε φέρει τα χρήματα από την Αλβανία όπου είχε δουλειές. Δεν το ξέρω από πού έφερε τα χρήματα. Γι’ αυτό σας λέω ότι είχε δουλειές στην Αλβανία. Σας είπα ότι υπέθεσα ότι τα χρήματα αυτά τα χρωστούσε σε κάποιον στην Αλβανία. Έτσι μου άφησε να εννοήσω, έτσι κατάλαβα εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Φάνη Λυγινό τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Τον κ. Φάνη Λυγινό μπορεί να τον γνώρισα από τον Όσβαλντ όταν είχε έρθει εδώ πέρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ήταν ο κ. Φάνης Λυγινός, αρκετές φορές είχατε φάει μαζί του με τον κ. Όσβαλντ;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας θυμίσω. Έχετε συναντηθεί με τον κ. Φάνη Λυγινό; Και ο κ. Λυγινός μήπως ήταν αυτός ο οποίος σας είπε για τα σπίτια; Διότι προκύπτει από την κατάθεση του κ. Λυγινού στην Ελβετία ότι ο κ. Φάνης Λυγινός που εξετάστηκε ως μάρτυρας στις 29.5.2006, στις 9.6.2006 και στις 20.6.2006 στην ελβετική δικαιοσύνη κατέθεσε ότι στην αρχή του προξένησε έκπληξη η κατάθεση του Μαυρίδη στην Dresdner Bank που ήταν περίπου 23.000.000 ευρώ και υπέθεσε ότι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με τη μεγάλη ανάπτυξη συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο ποσό, εφόσον ο Μαυρίδης λάμβανε κάθε φορά έστω και ένα μικρό μόνο ποσοστό. Και μάλιστα είπε ότι ο κ. Μαυρίδης στα πλαίσια της φορολογικής αμνηστίας στην Ελλάδα πήρε ένα μέρος της περιουσίας της Dresdner Bank και το μετέφερε στην Ελλάδα. Μήπως κάνατε συζητήσεις με τον κ. Λυγινό και εν συνεχεία με τον κ. Μαυρίδη ενώπιον του κ. Όσβαλντ σε σχέση με επενδύσεις που θα έκανε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Ουδεμία. Για επενδύσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ποτέ δεν συζήτησα. Σας είπα ότι ενδιαφερόμουν διακαώς να βρω κάποιον ο οποίος θα έμπαινε μέσα στην εταιρεία. Δεν ετελεσφόρησε η προσπάθεια αυτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Σελ Μπεσόν τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Δεβλέτογλου): Εγώ δεν τον γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την εταιρεία Tamarint ή την εταιρεία Martha Overseas την ξέρετε;
(XP)
(XA)
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Την ΜΑΡΤΑ ΟΒΕΡ ΣΙΖ ή δεν ξέρω πώς αλλιώς λέγεται, μου την υπέδειξε ο κύριος εισαγγελέας σε ένα σχεδιάγραμμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μόνο εκεί τη συναντήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εκεί ακριβώς στο σχεδιάγραμμα με τα ονόματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Κορωνιά, είχατε συνεργασία μαζί του από ό,τι κατάλαβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, καμία. Δεν τον ξέρω καθόλου. Ούτε με ξέρει, ούτε του έχω μιλήσει ποτέ στη ζωή μου ούτε έχω συναναστραφεί ούτε καν σε κοινωνική εκδήλωση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε ακούσει ποτέ την αιτιολογία σε πληρωμή μπαλιζέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι μου έδειξε ο κύριος ανακριτής ένα κονδύλι 357.000, που αν δεν κάνω λάθος γιατί είδα και το σχεδιάγραμμα μετά, το βρήκα στο διαδίκτυο, γράφει επάνω μπαλιζέα. Ενδεχομένως να ήταν αυτό το ποσό που με ρώτησε, 357.000.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ προκύπτει το εξής που καλούμαστε να εξετάσουμε. Στο σχεδιάγραμμα που πράγματι σας έδειξε ο ανακριτής της Ντεμπεβουάζ εντ Πλίντον αναφέρεται ο κωδικός μπαλιζέα 457.000, 23-1-2004. Από την έρευνα της ελβετικής δικαιοσύνης προστίθενται άλλα 75.000 ευρώ και πάνε κοινά. Και μάλιστα ο εισαγγελέας αναφέρει, δυο πληρωμές από τους λογαριασμούς του Μαυρίδη στην τράπεζα Τρέζεν Μπάνκ συνολικού ύψους 432.000 έγιναν προς την τράπεζα Μπ εντ Πι Παριμπας στη Γενεύη και στο Λουξεμβούργο. Στη Γενεύη άνοιξε ο λογαριασμός και ανήκει στον κ. Κορωνιά. Μήπως υπάρχουν αυτά τα 75 χιλιάρικα ήρθαν, προήλθαν από λογαριασμό στο Λουξεμβούργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν έχω ιδέα. Σας είπα ότι οι 75.000 αυτές εμένα μου είπε πώς έγινε το γεγονός. Για 457 δεν ξέρω απολύτως τίποτα ούτε το όνομα ούτε το ποσό. Δεν συμβαδίζει το ποσό των 357.000 με τις 75.000 που σας αναφέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, όμως, ο Ελβετός εισαγγελέας αναγνωρίζει δύο πληρωμές και μάλιστα αναφέρεται συγκεκριμένα στη σελίδα 21 από την επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι οι πληρωμές ήταν συνολικού ύψους 432 και διοχετεύτηκαν προς την Μπε εν Πε Παριμπάς στη Γενεύη και στο Λουξεμβούργο. Εδώ δηλαδή προστίθενται από την ελβετική δικαιοσύνη τα 75 χιλιάρικα στα 357. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές αυτών των τράνσφερ προς τον κωδικό μπαλιζέα είναι ίδιοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν ξέρω σε ποιον ανήκε ούτε ο λογαριασμός των 357 ούτε των 75. Γνωρίζω μόνο για τα 75. Δεν έχω καμία σχέση και καμία γνώση για τις 357. Και αν με ρωτάτε αν τα έστειλε στο Λουξεμβούργο ή τα έστειλε στην Ελβετία δεν είδα το χαρτί που έδωσε ο Σαφάκας στον Όσβαλντ, ούτε ενδιαφέρθηκα να μάθω, αν ήταν στην Ελβετία ή αν ήταν οπουδήποτε αλλού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ως Πρόεδρος μιας μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ήταν και τόσο μεγάλη, γιατί έκλεισε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά έκλεισε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Άμα ήταν μεγάλη θα είχε παραμείνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μεγαλύτερες έκλεισαν. Θυμάστε να υπήρχαν πληρωμές από ιδιώτες για κωδικούς ιδιωτών ή εταιρειών με τις αιτιολογίες μπουμ σουμ μπίζνες ριλέσιον γκρις ινβέστμεντ πάτρικ εντ λοκαλ μπίζνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το έχω δει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή είναι λογικό ένας πολίτης ο οποίος είχε έναν κωδικό να πάρει τον χρηματιστή και να του πει σου στέλνω κάποια λεφτά από μία εταιρεία η οποία να είναι off shore και εν συνεχεία αυτά τα χρήματα να τα εισπράξει ο χρηματιστής και να πιστώσει τον κωδικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν γνωρίζω τι είναι λογικό. Τι είναι λογικό και τι είναι παράνομο θα το βρείτε εσείς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει δυνατότητα από τη χρηματιστηριακή εταιρεία που έκλεισε να δούμε εάν υπάρχουν πληρωμές με αυτές τις ενδείξεις τις οποίες ανέφερα προηγουμένως; Έχει μπει διαχειριστής μέσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση η οποία έχει ολοκληρωθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος ήταν ο εκκαθαριστής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει παραδώσει σαν εκκαθαριστής; Έχει τελειώσει η εκκαθάριση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Έχει τελειώσει η εκκαθάριση και έχει διανείμει και το προϊόν της εκκαθάρισης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο επειδή προκύπτει πλέον ότι και εδώ έχουμε διασταύρωση των ιδίων κωδικών, δηλαδή των κωδικών που έχει η ελβετική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας κ. Όσνερ που γινόντουσαν οι πληρωμές, εκ των οποίων το σύνολο είναι 3 εκατομμύρια ευρώ και δεκατέσσερις πληρωμές μεταξύ Μαρτίου 2002 και Μαΐου 2005. Με αυτές τις συγκεκριμένες ονομασίες κωδικούς μπουμ σουμ μπίζνες ριλέσιον γκρις ινβέστμεντ πάτρικ εντ λοκαλ μπίζνες, θα ήθελα να ζητήσω να διευρύνουμε το ερώτημα που είπε ο κ. Οικονόμου προηγουμένως προς την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να διευρύνουμε το ερώτημα πέραν των εταιρειών του κ. Δεβλέτογλου και προς τις άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες έχουν εμφανιστεί στη δικογραφία για συγκεκριμένες πληρωμές με αυτές τις ενδείξεις χωρίς να προσδιορίζουμε ούτε τον αποστολέα ούτε τον παραλήπτη. Δηλαδή στις αιτιολογίες των τράνσφερ όπου υπάρχουν γιατί είναι πολύ πιθανό να προκύψουν πολύ περισσότερες πληρωμές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βεβαίως, κύριε Καμμένε.
Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, εκείνο το διάστημα είχατε άλλους γνωστούς τραπεζίτες σαν τον κ. Όσβαλντ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Προσπαθούσαμε να πουλήσουμε και είχαν επισκεφθεί τα γραφεία αρκετοί τραπεζίτες. Δεν θυμάμαι όλα τα ονόματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή είχατε και άλλους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όταν έχεις βγάλει μία εταιρεία προς πώληση θα απευθυνθείς σε άτομα που έχουν σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα γνωρίζατε και άλλους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, αλλά όχι συγκεκριμένα. Μπορεί να είχαν έρθει και τρεις και τέσσερις αλλά δεν θυμάμαι τα ονόματά τους, ούτε κράτησα τις κάρτες τους. Όταν έβλεπα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσουμε σε κάτι, γιατί ήταν και δύσκολες οι χρονιές, σταμάτησα και τις προσπάθειες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτού του είδους τις «διευκολύνσεις» δηλαδή την εξυπηρέτηση σαν και αυτή που κάνατε στον κ. Σαφάκα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ήταν εξυπηρέτηση. Μια σύσταση έκανα σε ένα νόμιμο τραπεζίτη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι συνήθης στο χώρο των χρηματιστηριακών εταιρειών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εάν ήταν συνήθης, από την πρώτη στιγμή που μου είχε πει ο Σαφάκας και αν είχα τη δυνατότητα θα το είχα κάνει αμέσως. Του είπα ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα. Αν βρω κάποιον που να ενδιαφέρεται ευχαρίστως να στον συστήσω και να κάνετε οτιδήποτε θέλετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Απευθυνθήκατε σε άλλες τραπεζίτες που γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, δεν έτυχε, γιατί αυτό συνέβη σε διάστημα ενός μηνός. Σε ένα μήνα μέσα που ήρθε ο ΄Οσβαλντ του το είπα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή ήταν συγκυρία, μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, κατ’ εκείνο το χρονικό διάστημα ενδεχομένως να μην είχε έρθει κάποιος. Δεν περνούσαν δέκα τραπεζίτες την ημέρα από τη χρηματιστηριακή εταιρεία. Μέσα σε ένα μήνα που ήρθε ο Όσβαλντ τον ρώτησα και μου είπε έχω κάποιο πελάτη μου που έχει ανάγκη να χτίσει σπίτι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσάς ποιος σας ζήτησε τη χάρη ο κ. Σαφάκας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ο κ. Σαφάκας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αφού είναι φίλος σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί, αφού σας τη ζήτησε δεν απευθυνθήκατε σε τραπεζίτες που γνωρίζατε; Απευθυνθήκατε σε άλλους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εκείνο το μήνα δεν ήρθε κάποιος τραπεζίτης…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν μπορούσατε να του το πείτε από το τηλέφωνο αν σας ενδιάφερε τόσο πολύ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Να, σας πω την αλήθεια το είχα ξεχάσει. Όταν ήρθε ο Όσβαλντ το θυμήθηκα. Δεν έβαλα προτεραιότητα σώνει και καλά να βρω κάποιον για να εξυπηρετήσει το Σαφάκα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όμως, τον κ. Όσβαλντ τον βάλατε αμέσως…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Στη κουβέντα που έγινε ήρθε το θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορείτε να μου περιγράψετε πώς ακριβώς έγινε η σκηνή; Δηλαδή έδωσε ο κ. Σαφάκας 75.000 σε χαρτοφύλακα στον κ. Όσβαλντ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στο γραφείο σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για να πληρωθεί ένα δάνειο στην Ελβετία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό μπορούσε να το κάνει με ένα νόμιμο τρόπο; Δηλαδή να στείλει 75.000 στο λογαριασμό του κ. Κορωνιά στην Ελβετία ή να του τα δώσει απευθείας;
(MT)
(XP)
Γιατί θα έπρεπε να τα δώσει όλα από τον κ. Όσβαλντ; Δεν μπορούσε να τα δώσει κατευθείαν στον κ. Κορωνιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ξέρω για ποιο λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσάς δεν σας παραξένεψε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ σας είπα ότι δεν ήξερα ότι τα χρωστούσε στον κ. Κορωνιά. Αν τα χρωστούσε στον κ. Κορωνιά και ήξερα εγώ σε ποιον τα χρωστάει, οπωσδήποτε θα με είχε παραξενέψει. Συμπέρανα τότε ότι ενδεχομένως τα χρωστούσε σε κάποιους στην Αλβανία και έπρεπε να τα πληρώσει per mare per terra.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και στην Αλβανία να τα χρωστούσε, δεν υπήρχε τρόπος να τα στείλει μέσω τράπεζας, κανονικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να τα στείλει ή όχι…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, εγώ σας ρωτάω με την κοινή λογική.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αν τα χρωστούσε στην Αλβανία σε κάποιον επώνυμο από κάποια προμήθεια που έπρεπε να του δώσει, θα πήγαινε μέσω τραπέζης; Κάνω μία σκέψη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα πάλι βρισκόμαστε σε παράνομη κατάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ σας είπα ότι κάνω μία σκέψη. Μπορεί να πήρε κάποιο δάνειο από την Αλβανία, τοκογλυφικό ή οτιδήποτε και έπρεπε να το επιστρέψει. Μπορεί ο άλλος να μην ήθελε να το πάρει στο λογαριασμό του και του είπε «στείλε το μου εκεί». Δεν ήταν το ποσό τόσο μεγάλο ώστε να πίστευα ότι κάτι κρύβεται. Ήταν ένα ποσό της τάξης των 75.000…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πάντως κάτι που «μύριζε» ήταν, γιατί αν ήταν κάτι φυσιολογικό…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι σήμερα θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση. Εκείνη την εποχή, αυτό δεν ήταν κάποιο γεγονός που θα με έκανε να σκεφτώ μήπως ήταν έτσι ή αλλιώς. Με τη σημερινή τροπή των πραγμάτων οπωσδήποτε δεν θα το έκανα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, ήδη μου είπατε πριν δύο εκδοχές. Αυτές βέβαια δεν συνδέονται με τη SIEMENS, συνδέονται όμως με άλλου είδους συναλλαγές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτό είναι μία συναλλαγή ενός ιδιώτη. Δεν ξέρω αν οποιαδήποτε προμήθεια προς ιδιώτη εκείνη την εποχή ήταν αδίκημα. Δεν νομίζω ότι ήταν αδίκημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι προμήθεια; Αν ήταν νόμιμη, θα την έστελνε με το νόμιμο δρόμο. Αν ήταν εξαγορά, μαύρη ή λάδωμα, τότε έπρεπε να την παραδώσει με διαφορετικό τρόπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν είπα ότι ήταν λάδωμα. Μπορεί να είχε κάποιο αφανή συνεταίρο. Υπάρχουν και αφανείς εταιρείες. Δεν ήξερα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας ρωτάω για να με βοηθήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Πολύ ευχαρίστως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από την εμπειρία σας δηλαδή μ’ αυτόν τον τρόπο γίνονται τέρατα και σημεία. Εγώ αν θέλω να στείλω λεφτά –δεν έχω βέβαια, αλλά αν είχα- σε κάποιον, θα πάω μέσα στην τράπεζα, θα τα καταθέσω, θα γράψω και το όνομά μου, θα έχω και τον παραλήπτη και έτσι θα ξέρω πού πάνε τα λεφτά. Εσείς μας βάζετε σ’ έναν κόσμο -που είναι φυσιολογικός βέβαια- αλλά όπου γίνονται πραγματικά τέρατα και σημεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, το να πληρώσει κάποιος ένα δάνειο, αυτό σημαίνει τέρατα και σημεία;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε να πληρώσει ένα δάνειο; Αυτός που χρωστάει ένα δάνειο βάζει το όνομά του, στέλνει μία επιταγή και λέει «πάρτα πίσω» ή του τα δίνει στο χέρι και παίρνει απόδειξη.
Εσείς δικηγόρος δεν είστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, ήμουν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή αν κάνω εγώ ή ο χ ή ο ψ μία συναλλαγή που δεν φαίνεται πουθενά, δεν τρέχει τίποτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όταν έδωσε το χαρτάκι, εγώ δεν έκατσα να ψάξω αν είχε όνομα επάνω ή όχι. Εσείς από το υλικό της δικογραφίας θα το δείτε. Υπήρχε επάνω όνομα στο χαρτί που έστειλε τα χρήματα ο κ. Σιαφάκας; Τι υπήρχε; Εγώ συμπεραίνω ότι έδωσε ένα χαρτί και είπε «τα χρωστώ εκεί». Δεν είναι παράνομο να θέλεις να πληρώσεις…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, τι μας λέτε τώρα; Τα γράφουν οι εφημερίδες. Δεν ξέρετε τι έγινε; Πήγαν τα λεφτά στον Κορωνιά από λογαριασμό μαύρων ταμείων της SIEMENS. Αυτός είναι ο κύκλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το θέμα είναι το εξής: Υπήρχε το όνομα του Κορωνιά πάνω στο χαρτί, υπήρχε το όνομα μιας εταιρείας του Κορωνιά, τι υπήρχε; Και τα χρήματα στο εξωτερικό δεν μετακινούνται ανεξέλεγκτα. Κάπου πρέπει να πήγαν που να είχε ένα όνομα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πήγαν από εταιρεία, από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, όπως παραδέχονται αυτοί που την είχαν, στο λογαριασμό του κ. Κορωνιά. Είναι οι 75.000 που τα έδωσε εδώ για κάποιον που δεν ξέρετε εσείς ότι χρωστάει.
Θέλω να μου σχολιάσετε το εξής γεγονός. Εδώ δεν έχουμε μία περίπτωση, γιατί θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία εξαίρεση, κάποιοι μπορεί να ξέρουν, κάποιοι μπορεί να παραπλανήθηκαν ή να χρησιμοποιήθηκαν. Εγώ το δέχομαι και ούτε κατηγορώ κανέναν χωρίς αποδείξεις. Εδώ όμως έχουμε έξι, δέκα τέτοιες περιπτώσεις και έχουμε διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ. Τυχαίο είναι και αυτό; Κανείς δεν ήξερε τίποτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι ήξεραν οι άλλοι ούτε μπορώ να βγάλω συμπεράσματα για κάποιους. Αυτά τα συμπεράσματα θα τα βγάλετε εσείς και η δικαιοσύνη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι χρηματιστηριακές εταιρείες έγιναν βαποράκια μαύρου χρήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να το σχολιάσω αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σαν Έλληνα πολίτη και σαν χρηματιστή δεν σας ενδιαφέρει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν είμαι χρηματιστής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πρώην χρηματιστής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν υπήρξα χρηματιστής ποτέ. Χρηματιστές είναι οι διαπιστευμένοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήσασταν Πρόεδρος μίας χρηματιστηριακής εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν βγει λοιπόν έξω κάποιος και κάνει μία δήλωση ότι οι εταιρείες που ανακατεύονται με το Χρηματιστήριο είναι βαποράκια και ξεπλένουν μαύρο χρήμα, αυτό δεν σας αφορά και προσωπικά, αφού έχετε διατελέσει σ’ αυτό το χώρο; Δεν το σχολιάζετε και αυτό; Εμείς όλοι και ο κόσμος που φωνάζει είμαστε παράλογοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το σχολιάζετε αυτό και ούτε σας ενδιαφέρει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν μου επιτρέπεται να το σχολιάσω ή να εκφέρω γνώμη…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σαν Έλληνας πολίτης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, δεν κλήθηκα εδώ για να εκφέρω τη γνώμη μου. Κλήθηκα σαν μάρτυρας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, έχετε οποιαδήποτε σχέση με την Τράπεζα BNP PARIBAS;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ουδεμία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κανενός είδους σχέση δεν έχετε με την Τράπεζα αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Καμία απολύτως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχω καταλάβει καλά ότι με τον Όσβαλντ συνεργαστήκατε μόνο για την περίπτωση Κορωνιά-Σιαφάκα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ουδέποτε ξανασυνεργαστήκατε με τον Όσβαλντ για τη μεταφορά οποιουδήποτε ποσού στο εξωτερικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε μεσολαβήσει και σε άλλες περιπτώσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα ποτέ δεν έχετε μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό και ποτέ ο Όσβαλντ δεν έχει αναμειχθεί στην όλη ιστορία. Η μόνη περίπτωση ήταν αυτή των Σιαφάκα-Κορωνιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας είπατε, κύριε μάρτυς, ότι αναζητούσατε για καιρό να πουλήσετε τη χρηματιστηριακή εταιρεία ή να βάλετε κάποιο μέτοχο και έτσι γνωρίσατε τον Όσβαλντ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι δεν τον γνώρισα έτσι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ξεκινήσατε με κοινά ενδιαφέροντα για τη τέχνη…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σωστό. Τον γνώριζα από το παρελθόν. Δεν ήταν η γνωριμία συγκυριακή. Τον ήξερα από πολλά χρόνια. Είχαμε βρεθεί σε εκθέσεις, με κάλεσε σε εκθέσεις…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μην κουράζεστε. Πότε τον γνωρίσατε; Είπατε δέκα πέντε χρόνια πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το 1990, το 1995, δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και συνεχίζετε να βλέπεστε τρεις, τέσσερις φορές το χρόνο, την περίοδο την οποία συνέπιπτε να ήσαστε και Πρόεδρος Χρηματιστηριακής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το 2001 μέχρι το 2004 που προσπαθούσα να πουλήσω την εταιρεία, αλλά δεν το κατόρθωσα –όχι εγώ, αλλά και οι άλλοι μέτοχοι- όταν ερχόταν, του έλεγα «βρήκες κανέναν, έκανες τίποτα;».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συναντιόσασταν τρεις, τέσσερις φορές το χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δύο με τρεις φορές το χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συναντιόσασταν μόνο γι’ αυτό ή γιατί ήσασταν και φίλοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αν βγαίναμε ένα βράδυ σ’ ένα κέντρο και είχαμε ο καθένας από μία φιλενάδα, αυτό ήταν κοινωνική εκδήλωση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο σας ρώτησα. Σας ρώτησα: Συναντιόσασταν μόνο για αυτό το λόγο ή επειδή ήσασταν και φίλοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Και επειδή ήμασταν και φίλοι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με άλλους τραπεζίτες εκείνη την εποχή, που διακαώς ενδιαφερόσασταν να πουλήσετε την εταιρεία και δεν βρίσκατε κάποιον, συναντιόσασταν το ίδιο πυκνά, όπως θα περίμενε κανείς, με βάση την πίεση που είχατε να πουλήσετε ή να βρείτε εταίρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Προσπαθούσα πολύ και συναντιόμουν και με άλλους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πώς εξηγείτε λοιπόν ότι δεν θυμόσαστε ούτε άλλο ένα όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Έρχονταν στο γραφείο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο όνομα τραπεζίτη με τον οποίο συναντηθήκατε, προσπαθώντας να του πουλήσετε, θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μου άφηναν τις κάρτες τους, αλλά όταν έρχονταν και μου έλεγαν «εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να ακουμπήσουμε την Ελλάδα», τι να κρατούσα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί, κύριε μάρτυς, με τους άλλους σταματούσατε στο πρώτο «όχι» και δεν ξαναπροσπαθούσατε, αφού θέλατε να πουλήσετε και μόνο με τον κύριο Όσβαλντ συνεχίσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μου το ξέκοβαν ευθύς εξαρχής. Με τον κύριο Όσβαλντ δεν συναντιόμουν μόνο γι’ αυτό. Σας είπα ότι ήμασταν και φίλοι. Τον γνώριζα από το 1995, πολύ προγενέστερα από την πράξη αυτή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας άφησε καθόλου να σκεφθείτε σε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις ότι μπορεί να αγοράσει ή να βρει αγοραστή για τη Χρηματιστηριακή;
(GK)
(2MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Οπωσδήποτε μου άφησε τη γνώμη αυτή, διότι μου άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να είχε πελάτη, ότι μπορεί και η τράπεζα να ενδιαφερόταν, αν ήθελε να επεκταθεί στην Ελλάδα κ.λπ..
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο τίποτα στο τέλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, δεν έγινε τίποτα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Θα σας ρωτήσω κάτι ακόμη. Εσείς μεσολαβήσατε σε μία συναλλαγή χέρι με χέρι στο γραφείο σας 75.000. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σωστά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμάστε καθόλου τη σκηνή, τι έγινε; Έβγαλε τα λεφτά ο κ. Όσβαλντ και τα μέτρησε μπροστά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτό δεν το παρατήρησα, ούτε ήθελα να ανακατευτώ πώς έδωσε τα χρήματα. Ξέρω ότι του έδωσε τα χρήματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πώς έγινε αυτό; Μάρτυρας ήσασταν, μπροστά ήσασταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το γραφείο είναι αρκετά μεγάλο. Κάποια στιγμή…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τους αφήσατε μόνους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, ήμουν εκεί πέρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Του έδωσε τα χρήματα και του είπε «75.000». Μου είπε ότι του δίνει 75.000. Εγώ δεν τα μέτρησα, αν ήταν 75.000, αν ήταν 75.500.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ αν ο Όσβαλντ τα μέτρησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι να τα μέτρησε, όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θυμάστε. Και αυτοί πρωτογνωριζόντουσαν με εσάς ως μεσολαβητή! Τέτοια εμπιστοσύνη δηλαδή!
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτό είναι θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών των δύο. Ο Όσβαλντ δεν ήταν τυχαίος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού πρωτογνωριζόντουσαν, κύριε μάρτυς, όπως μας είπατε. Ο μόνος και κοινός συνδετικός κρίκος ήσασταν εσείς. Ο Όσβαλντ δηλαδή ήταν σίγουρος όχι επειδή ήξερε το Σιαφάκα, αλλά επειδή ήξερε εσάς. Αλλιώς θα τα μέτραγε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ο κ. Όσβαλντ πήρε τα χρήματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είπατε, όμως, ότι δεν τα μέτρησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αν τα μέτραγε μετά στο ξενοδοχείο του και τα έβρισκε λιγότερα, θα έπαιρνε τηλέφωνο και θα έλεγε ότι είναι λιγότερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Ο κ. Όσβαλντ είναι τραπεζίτης –έτσι;- και ο Σιαφάκας θέλει να τα δώσει. Γιατί να μην τα καταθέσει σε ένα λογαριασμό που θα του υποδείξει ο τραπεζίτης, αντί να τα δώσει χέρι με χέρι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Τι εννοείτε, όταν λέτε «στο λογαριασμό»; Και επειδή αυτή την ερώτηση «ποιο λόγο είχε ο καθένας;» μου την έκανε και ο εισαγγελέας, ο καθένας είχε τους προσωπικούς του λόγους. Ενδεχομένως…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μη μου απαντάτε τι είπατε στον εισαγγελέα. Σας ρωτώ γιατί ο κ. Σιαφάκας αντί να δώσει τα λεφτά σε έναν τραπεζίτη –δεν ήταν κλητήρας, ήταν τραπεζικό στέλεχος- να μην τα βάλει σε έναν αριθμό λογαριασμό που θα του υποδείκνυε ο κ. Όσβαλντ.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ξέρω εγώ το γιατί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αναρωτηθήκατε μήπως εσείς εκεί με την παρουσία σας νομιμοποιείτε ή…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εάν…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν τελείωσα, κύριε μάρτυς!
Αναρωτηθήκατε, έστω και εκ των υστέρων, έστω και σήμερα με όσα ξέρετε, μήπως εκείνη την ώρα παρουσία σας και με τη μεσολάβησή σας, γινόταν μία παράνομη πράξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Είπα ότι σήμερα θα το σκεφτόμουν διαφορετικά. Εκείνη την εποχή δεν πήρα χρήματα. Αν ήταν να συμμετάσχω, θα έπαιρνα τα χρήματα, δεν θα άφηνα σε καμία επαφή και θα τα έδινα εγώ στον κ. Όσβαλντ. Δεν πήρα χρήματα ούτε από το Σιαφάκα, ούτε στον Όσβαλντ τα έδωσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό, κύριε μάρτυς. Εγώ σας ρώτησα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα και έχω απαντήσει και πριν σ’ αυτό το ερώτημα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά εδώ είστε για να απαντάτε. Σας ερωτώ, λοιπόν: Για ποιο λόγο ο κ. Σιαφάκας να μην βάλει τα λεφτά σε ένα λογαριασμό που θα του υποδείκνυε ο κ. Όσβαλντ; Για ποιο λόγο; Σας ρωτώ τώρα με βάση τα όσα ξέρετε. Τι θα μπορούσε να εξηγήσει τη μία μορφή της συναλλαγής έναντι της άλλης που είναι κοινή λογική;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Με την ίδια λογική θα έπρεπε να τα είχε καταθέσει στο λογαριασμό του Κορωνιά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να τα δώσει. Κάποιος λόγος θα ήταν που δεν ήθελε να τα καταθέσει σε λογαριασμό τραπέζης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ και πάλι μετά απ’ αυτή σας την απάντηση. Σήμερα, ξέροντας όσα ξέρετε, αναρωτιέστε μήπως μεσολαβήσατε με τον τρόπο σας –έτσι όπως τον περιγράψατε- σε μία παράνομη ενέργεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι εκείνη την εποχή δεν μου πέρασε από το μυαλό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σήμερα σας ρωτώ, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σήμερα δεν είμαι σίγουρος ότι θα επαναλάμβανα την ίδια πράξη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε σας κάλεσε ο Έλληνας εισαγγελέας να σας ρωτήσει γι’ αυτά τα πράγματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το Μάιο του 2008.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε συνέβη αυτή η συναλλαγή στο γραφείο σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι ακριβώς. Πρέπει να ήταν το 2003, δεν είμαι σίγουρος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή είστε και νομικός, μια ευρωπαϊκή οδηγία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος τη γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, δεν την ξέρω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Ο ανακριτής το Μάιο του 2008 τι σας ρώτησε, εκτός από το σχεδιάγραμμα που σας υπέδειξε και που είδα 475 και όχι 75 –αυτό που μας είπατε- τι σας ρώτησε σχετικό με αυτή τη συναλλαγή και τα 75 που χέρι με χέρι δόθηκαν στο γραφείο σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Τι αντιπροσώπευε και απάντησα αυτά που σας είπα σήμερα εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ρώτησε κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι τώρα. Έχετε την κατάθεση, διαβάστε την κατάθεση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, αν ήταν έτσι, δεν θα σας καλούσαμε και για μάρτυρα. Αναγνώστες καλοί είμαστε, αλλά εδώ σας καλούμε γιατί πέραν των χαρτιών, χρειαζόμαστε και τη μαρτυρία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, να επαναλάβετε την ερώτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς, κύριε Κυριτσάκα, έχετε αντιληφθεί, έστω και εκ των υστέρων, ότι υπήρξε συμμετοχή εκουσία ή ακουσία, εν γνώσει ή μη, Ελλήνων χρηματιστών και δικηγόρων στη διακίνηση μέρους των μαύρων ταμείων της SIEMENS χέρι με χέρι για ξεκάρφωμα αυτών που τα έπαιρναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μου ζητάτε να προβώ σε δικαστική κρίση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ζητώ να προβείτε σε δικαστική κρίση. Σας ρωτώ το εξής: Εσείς με όσα γνωρίζετε, έχετε αντιληφθεί, έχετε κατανοήσει –έστω και εκ των υστέρων- ότι Έλληνες χρηματιστές και δικηγόροι μετείχαν στη διακίνηση χρημάτων με τη μορφή ρευστού από τους δωροδοκούντες και δωροδοκήσαντες στους δωροδοκηθέντες; Αυτό σας ρωτώ. Δεν είναι δικαστική κρίση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Καταρχήν, πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι δωροδοκηθέντες, για να σας απαντήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτή είναι η απάντησή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτή είναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι «για την ψυχή της μάνας τους» οι άλλοι έστελναν λεφτά και φρόντιζαν να τα ξεπλένουν, με έναν τρόπο ώστε να μην εμφανίζονται μέσω τραπεζών; Έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω διαφόρων περίεργων εταιρειών και τελικά κατέληγαν εδώ σε ρευστό.
Αυτή η μέθοδος του αντικρισμού χρημάτων έναντι απίθανων δανείων, δεν σας έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα, έστω εκ των υστέρων –για να μας αποδείξετε ότι τότε δεν ήσασταν στο κόλπο- ότι ήταν μια μέθοδος για να καλυφθούν παράνομες συναλλαγές;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η δική μου ιδιότητα δεν είναι να αποδώσω ευθύνες. Αυτή είναι δική σας ιδιότητα να αποδώσετε ευθύνες εκεί που πρέπει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Φυσικά. Εγώ σας ρωτώ το εξής: Κύριε μάρτυς, η δική σας αίσθηση είναι ότι έτσι ξεπλύθηκε μαύρο χρήμα για να δοθεί σε ανθρώπους που δωροδοκήθηκαν, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν το γνωρίζετε.
Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Είπατε ότι είχατε εδραία την πεποίθηση πως ο κ. Σιαφάκας μάλλον στην Αλβανία τα χρωστούσε, δεν μπορούσε να τα στείλει μέσα από εκεί –σε αφανή εταίρο, δεν ξέρω σε ποιον- και…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Διάφορες σκέψεις κάνω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, ναι. Κάνατε αυτή τη σκέψη και ότι τα έφερε εδώ. Αυτός ήταν εκεί και τα είχε εδώ. Σας ρωτά και σας ζητά να μεσολαβήσετε. Αναρωτηθήκατε ή τον ρωτήσατε «βρε, παιδί μου, αυτά τα λεφτά τα έφερες από την Αλβανία ή τα σήκωσες από κάποια τράπεζα;»; Τον ρωτήσατε ή αναρωτηθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν τον ρώτησα, όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τώρα, σας ρωτώ αν θα τον ρωτούσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σήμερα, ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το ότι δεν τον ρωτήσατε τότε δεν είναι ευθύνη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ενδεχομένως, είναι μία αμέλειά μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ήταν δυνατόν ένας άνθρωπος να φέρει 75.000, για να ξεπληρώσει κάποιον που του τα χρωστούσε, από την Αλβανία, με το χέρι, σε βαλίτσα –ας πούμε- και να μην μπορεί μετά να τα δώσει σε αυτόν που του τα χρωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κοιτάξτε, με τη λογική που λέτε, θα έπρεπε να τα είχε δώσει εδώ στον κ. Κορωνιά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς μου είπατε ότι δεν ξέρατε τον κ. Κορωνιά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι δεν τον ήξερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μου είπατε ότι νομίζατε πως τα χρωστούσε μάλιστα σε κάποιον Αλβανό.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ήξερα αν ήταν Αλβανός…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν κατάφερε ο Σιαφάκας και τα βρήκε, τα πήρε με έναν τρόπο που τον κάλυπτε, σε ρευστό, τι ανάγκη είχε τον Όσβαλντ για να τα δώσει σε αυτόν που του τα χρωστούσε;
(DP)
(2GK)
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εάν του είχε πει ….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εντάξει, εσείς είσαστε καλός άνθρωπος και μεσολαβήσατε. Ποια ανάγκη καλύπτατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κάνουμε ένα σενάριο: Εάν αυτός είχε αργήσει να πληρώσει και έλεγε ότι τα έχω στο εξωτερικό, θα σας τα στείλω από το εξωτερικό και είχε δεσμευτεί ότι θα τα έστελνε από το εξωτερικό απέναντι στο δανειστή του. Μπορεί να ήταν και ένας τρόπος να καθυστερήσει την πληρωμή: Ότι δεν μπορώ να σου τα στείλω τώρα, θα σου τα στείλω μετά.
Δεν το ξέρω εγώ αυτό. Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά σενάρια, τα οποία μπορεί να έχουν ευλογοφανείς, μπορεί να έχουν και ηλίθιες εξηγήσεις. Δηλαδή, εάν αυτός του έλεγε «κοίταξε να δεις, σου τα χρωστάω, αλλά δεν μπορώ να σου τα δώσω σήμερα γιατί τα έχω στο εξωτερικό και θα σου τα στείλω» και ο άλλος του είπε «ναι, στείλ’ τα μου στον τάδε λογαριασμό», κάπου θα ήταν ανακόλουθος αν του έλεγε μετά ότι τα έχω εδώ και στα δίνω, ενδεχομένως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μα, πριν μας λέγατε ότι έπρεπε να τα δώσει με κάποιο τρόπο που να μην φαίνεται, εκτός τραπεζικού συστήματος, γιατί πιθανόν να ήταν αφανής εταίρος. Δεν θα τα έστελνε με τράπεζα, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν σας έδωσα κάποια απάντηση. Σας είπα σενάρια, επειδή με ρωτάτε και σας είπα ότι μπορούν να υπήρχαν πολλές εξηγήσεις, τις οποίες εγώ….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είστε δικηγόρος, σας φέρνει ο άλλος 75.000 ευρώ και θέλει να τα δώσει σε κάποιον άλλον, γιατί δεν τον ρωτάτε, όπως θα έκανε κάθε νομοταγής πολίτης που θέλει να είναι καθαρός και να μην μπλέξει σε σκατοδουλειές και σε βρωμοδουλειές: «Ρε παιδί μου, έχεις ένα παραστατικό για να μην μπλέξω κι εγώ; Στο γραφείο μου γίνονται αυτά τα πράγματα, είμαι δικηγόρος, είμαι ευυπόληπτος πολίτης, είμαι πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου χρηματιστηριακής εταιρείας, μετέχω σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, έχω ένα πρόσωπο…». Γιατί δεν το ρωτήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας είπα ότι ήταν αμέλειά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαδημούλη, ολοκληρώσατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ολοκληρώστε όμως, γιατί πάμε στα 20’ λεπτά και έχουμε και άλλον έναν μάρτυρα και είναι τέσσερις ακόμα συνάδελφοι να ρωτήσουν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πιθανόν να είναι αμέλεια. Πιθανόν να είναι και εμπλοκή όμως, κύριε μάρτυς.
Κύριε Πρόεδρε, για να συμμεριστώ και την παράκλησή σας, λέω ότι, όπως κάναμε και με τον προηγούμενο μάρτυρα, επειδή ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα όσον αφορά τις απαντήσεις και επειδή υπάρχουν πάρα πολλές αντιφάσεις με προηγούμενες μαρτυρίες σχετικές με το ίδιο θέμα και επειδή εγώ έχω διαμορφωμένη την πεποίθηση –και πιστεύω και όλα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής- ότι συνειδητά στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και δικηγόροι στην Ελλάδα μετείχαν σε αυτό το παιχνίδι να αντικρίζονται χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS με ρευστό στην Ελλάδα για να δίνονται ευκολότερα σε αυτούς που τα έπαιρναν εδώ, χωρίς παραστατικά, χωρίς …, χωρίς…. κλπ., θέλω να ισχύσει και για τον κύριο Κυριτσάκα –για να μην κουράζω και να μην επαναλαμβάνομαι- ό,τι ακριβώς αποφασίσαμε και για τον κύριο Δεβλέτογλου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή, να ξαναέρθει να μας φέρει κάποια στοιχεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να ξανακληθεί, όταν εμείς αποφασίσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν αποφασίσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …και να αξιοποιήσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο που δίνει στην Επιτροπή η ιδιότητά της και η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να ψάξουμε περισσότερο την υπόθεση γιατί υπάρχουν αντιφάσεις, υποψίες ψευδομαρτυρίας κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καλώς, κύριε Παπαδημούλη.
Ο κύριος Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, η συνομολογούμενη αμέλεια την οποία καταθέσατε προφανώς, επειδή είστε νομικός –σας ρώτησε και ο κ. Παπαδημούλης- αντιλαμβάνεστε ότι δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο απαλλαγή από ενδεχόμενη εμπλοκή. Θα συμφωνήσετε σε αυτό, υποθέτω. Οφείλετε να αποδείξετε αν η αμέλεια αυτή ήταν συγγνωστή σε αυτό που συνομολογείτε, για την απάντηση που δώσατε.
Ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Ο κύριος Όσβαλτν πήρε αμοιβή από τον κύριο Σιαφάκα γι’ αυτή τη διευκόλυνση που έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν νομίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε ή δεν ξέρετε; Δεν με ενδιαφέρει τι νομίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό που κάνατε δεν ήταν μία σύσταση εξεύρεσης μιας διευκόλυνσης. Νομικά λέγεται διαμεσολάβηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Διαμεσολάβηση λέγεται, όταν υπάρχει κάποιο όφελος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, νομικά λέγεται διαμεσολάβηση και το έχετε συνομολογήσει και εμμέσως σας λέω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε αν ο κύριος Όσβαλντ πήρε αμοιβή από τον κύριο Σιαφάκα; Αυτό που γνωρίζετε πείτε μας, όχι τι νομίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ άκουσα ότι του δίνει 75.000. Εβδομήντα πέντε χιλιάδες έδωσε, εβδομήντα πέντε χιλιάδες πήγαν. Τώρα, τι αμοιβή να πήρε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, για την ψυχή της μάνας του τα έκανε αυτά ο κύριος Όσβαλντ; Συγχωρήστε μου το κακόηχο της έκφρασης, αλλά κανένας σήμερα στον κόσμο του χρήματος δεν διευκολύνει μόνο για τα ωραία μάτια ή για τις καλές φιλικές σχέσεις με κάποιον άλλον. Προφανώς κάποιο όφελος θα είχε ο κύριος Όσβαλντ για να το κάνει αυτό. Δώστε μία λογική εξήγηση….
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ο Όσβαλντ είχε πελάτη….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιόν είχε πελάτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Απ’ ό,τι προκύπτει ο πελάτης του ήταν ο Μαυρίδης, απ’ ό,τι προέκυψε από την δικογραφία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κύριος Σιαφάκας, ο οποίος εξυπηρετήθηκε πλήρωσε κανέναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ο κύριος Σιαφάκας έδωσε 75.000 πήρε 75.000.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και δεν έδωσε καμία προμήθεια, κάποιο ποσό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Βλέπετε καμία προμήθεια στις 75.000;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ δεν βλέπω τίποτα. Εσάς ζητάω να μου καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς πήρατε αμοιβή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Καμία απολύτως. Άμα ήταν να πάρω αμοιβή, θα έπαιρνα τα χρήματα και θα τα έδινα εγώ. Δεν πήρα χρήματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε ο κύριος Όσβαλντ γνωρίζετε αν πήρε χρήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Απ’ όσο ξέρω 75.000 έδωσε, 75.000 πήρε. Δεν έδωσε 75.000 και πήρε 74.000.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, που το ρώτησα και στον προηγούμενο μάρτυρα.
Αν εσείς καθόσασταν εδώ και εγώ εκεί και μου λέγατε αυτή την εξήγηση, θα το πιστεύατε; Ότι ο κύριος Όσβαλντ δεν πήρε καμία αμοιβή γι’ αυτό το οποίο έκανε; Σας ρωτώ αν θα το πιστεύατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Θα ρωτούσα τον κύριο Όσβαλντ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτή την απάντηση μου δίνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πείτε μου κάτι άλλο. Μου γεννήθηκε μία απορία. Έκτιζε ένας πελάτης του –προφανώς ο Μαυρίδης- σπίτι και ήθελε τα λεφτά. Έτσι δεν είναι κύριε μάρτυς; Ήθελε τα χρήματα ο πελάτης του κυρίου Όσβαλντ, επειδή έχτιζε κάποιο σπίτι στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι αληθές αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν το ξέρω εγώ αν είναι αληθές. Έτσι μου είπε. Αν είναι αληθές ή όχι ….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πείτε μου κάτι, για να δούμε αυτή τη σχέση της συναλλαγής, της εξυπηρέτησης, της διαμεσολάβησης που έγινε.
Η λογική είναι ότι εσείς είστε με τον κύριο Σιαφάκα και θέλετε να τον εξυπηρετήσετε, χωρίς καμία αμοιβή. Από την άλλη μεριά ο κύριος Όσβαλντ θέλει να εξυπηρετήσει τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος χτίζει σπίτι στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι η ratio, αυτή δεν είναι η αιτιολογία που δίνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτή είναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λύστε μου μία απορία. Κάποιος που χτίζει σπίτι στην Ελλάδα, που τα χρειάζεται τα λεφτά; Στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, ή στην Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Στην Ελλάδα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε γιατί να τα στείλει έξω;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Συγνώμη, μήπως κάνουμε κάποια σύγχυση. Τα λεφτά τα έστειλε έξω ο Σιαφάκας. Ο Μαυρίδης που έχτιζε σπίτι εδώ, τα πήρε εδώ τα λεφτά. Ο Όσβαλντ που τα έδωσε τα χρήματα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς να μας πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν ξέρω, αλλά από τη δικογραφία βγαίνει ότι ο Όσβαλντ….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε τη δικογραφία, εσείς τι καταθέτετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν μπορώ να καταθέσω, εγώ ξέρω….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με τα χρήματα αυτά, κύριε μάρτυς, ήθελε να εξυπηρετήσει τον Μαυρίδη, ο οποίος διακινούσε «μαύρο χρήμα». Ο κύριος Όσβαλντ…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κάποιον ο οποίος έχτιζε σπίτι στην Ελλάδα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα χρήματα αυτά, λοιπόν, κάποιος που χτίζει σπίτι στην Ελλάδα που θα χρειαστεί να τα δαπανήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Στην Ελλάδα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποια είναι, λοιπόν, η αιτιολογία να διακινηθούν σε λογαριασμό στην Ελβετία; Να πληρωθούν πάλι από εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, πήγαν σε λογαριασμό του Μαυρίδη;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Που πήγαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σε λογαριασμό του Κορωνιά δεν πήγαν;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από ποιόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Από τον λογαριασμό που τα έστειλε ο Όσβαλντ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Που, όμως; Στην Ελβετία ή εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Στην Ελβετία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε γιατί να πιστέψουμε την εκδοχή την οποία μας λέτε εδώ, ότι ο Όσβαλντ έπαιρνε χρήματα για να εξυπηρετήσει έναν πελάτη του που χτίζει σπίτι εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, δεν τα έδινε τα χρήματα εδώ. Αφού αυτός που έχτιζε το σπίτι υποτίθεται ότι είναι ο Μαυρίδης. Του έδινε τα χρήματα του Μαυρίδη να χτίσει το σπίτι εδώ και ο Μαυρίδης από το λογαριασμό του τα έστειλε στο λογαριασμό που του υπέδειξε ο Όσβαλντ. Αυτή δεν είναι η συναλλαγή;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας θυμίσω κάτι που λέμε σε όλους. Ξέρετε ότι εδώ, στην εξέταση αυτή ισχύουν οι κανόνες της Ποινικής Δικονομίας. Το ξέρετε, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Βέβαια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε παραλείψει να μας πείτε κάτι, που δεν σας ρωτήσαμε, όπως έχετε την υποχρέωση εκ του νόμου να μας πείτε και με βάση τον όρκο που δώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν νομίζω ότι έχω παραλείψει κάτι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα δεν έχετε παραλείψει να μας καταθέσετε κάτι, όπως έχετε την υποχρέωση με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν έχετε παραλείψει να μας καταθέσετε κάτι για το οποίο δεν ρωτηθήκατε από κανέναν από τους συναδέλφους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που έχω παραλείψει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μέχρι να τελειώσουν και οι άλλοι συνάδελφοι αν έχετε κάτι, να το πείτε.
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Αν εκτιμήσετε ότι είμαι εκτός πεδίου, θέλω να μου πείτε πότε ιδρύθηκε, πότε διαλύθηκε η Leader και ποια ήταν η μετοχική της σύνθεση.
AD
(2DP)
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Απ’ έξω δεν μπορώ να σας πω ποια ήταν, αλλά πάντως ιδρύθηκε το 1999 και ετέθη σε εκκαθάριση και ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση το 2006, το 2007 ή το 2008, δεν θυμάμαι πότε. Όμως, η μετοχική σύνθεση ήταν ιδιώτες. Δεν υπήρχε κανείς άλλος μέσα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος ήταν ο πλειοψηφών μέτοχος μέσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν υπήρχε πλειοψηφία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, τι ήταν; Λαϊκής βάσης ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εξαρτάται τι εννοείτε με τον όρο «λαϊκής βάσης».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για να καταλάβω, ποιος σας διόρισε; Ποια μετοχική σύνθεση σας όρισε Πρόεδρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η πλειοψηφία των μετόχων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μας ποιοι ήταν. Θέλουμε να μας πείτε τα βασικότερα μερίδια, οι οποίοι αποφάσισαν να σας κάνουν Πρόεδρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, νομίζω ότι είχα εκλεγεί με 70%-80%.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, πείτε μας τη μετοχική σύνθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς ποιοι ήταν. Ήμουν εγώ που ήμουν μέτοχος με 17%…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό θέλω να μας πείτε. Τι, δεν θυμάστε ποιοι ήταν μέτοχοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): …ο κ. Καπάτος…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο θανών;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι. Καμία σχέση. Ζει ο άνθρωπος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καπάτος ή Καπάτσος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Καπάτος Νικόλαος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ζει αυτός ο άνθρωπος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Νέος άνθρωπος είναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς είχατε το 17%. Ο κ. Καπάτος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το 18%, το 19%, το 20%, κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι λεπτομερώς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μπούτλας, Μελιτσόπουλος, υπήρχαν πολλοί μέσα. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους απ’ έξω. Αν θέλετε, τα βρίσκουμε. Δεν είναι κρυφά τα ονόματά τους. Οι μετοχές, δηλαδή, είναι ονομαστικές. Μπορούμε να έχουμε την πλήρη σύνθεση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πείτε μου κάτι άλλο για τον κύκλο εργασιών. Εκείνο το κρίσιμο διάστημα ζητήσατε τη βοήθεια του κ. Όσβαλντ για να πετύχετε ενδεχόμενη πώληση. Ήταν συνήθης τακτική να ζητάτε πώληση στο εξωτερικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κοιτάξτε, κάποιον επενδυτή έπρεπε να βρεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μπορούσατε να βρείτε στην Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν είχαμε βρει κάποιον στην Ελλάδα. Αν είχαμε βρει κάποιον στην Ελλάδα, δεν θα ζητούσαμε. Και στο τέλος έκλεισε, σας είπα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρω πότε έκλεισε, το άκουσα. το 2001-2003 ποιο ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο; Τότε είχαμε ευφορία μεγάλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι. Το 1999-2000 είχαμε ευφορία. Εγώ ανέλαβα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς καταθέτετε εδώ ότι το 2001-2003…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, το 2001 ανέλαβα. Ανέλαβα σε μία περίοδο που είχε αρχίσει να έχει πτώση. Δεν είχε ευφορία το 2001…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε, ήταν στα πρόθυρα της μεγάλης άνθησης του Χρηματιστηρίου το 2002-2003. Το θυμάμαι, γιατί ήταν κόλαση! Εννοώ κόλαση θετική!
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η μεγάλη άνθηση του Χρηματιστηρίου ήταν το 1999-2000. Από το 2001 και μετά, τα μηνύματα δεν ήταν καλά. Πήραμε τα μηνύματα και προσπαθήσαμε να απεμπλακούμε, γιατί δεν θέλαμε να μείνουμε ούτε μέσα και να χρωστάμε ούτε να έχουμε προβλήματα. Αυτός ήταν ο λόγος που προσπαθήσαμε να πουλήσουμε ή να βάλουμε κάποιον στρατηγικό επενδυτή και εφ’ όσον δεν το κατορθώσαμε αυτό, ο μόνος δρόμος ήταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι μετοχικό κεφάλαιο είχε η «Leader», κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Είχε ένα εκατομμύριο, δεν θυμάμαι. Κάτι τέτοιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι ένα εκατομμύριο; Ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς ήταν. Εδώ μου ζητάτε πράγματα, για τα οποία δεν ήρθα προετοιμασμένος. Δεν θυμάμαι πόσο ήταν. Αν το ήξερα, θα το έβρισκα. Αυτό μπορούμε να το βρούμε εύκολα, κοιτάζοντας τον τελευταίο ισολογισμό. Δεν θυμάμαι, όμως, το ακριβές ποσό. Δεν είμαι υποχρεωμένος να το θυμάμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Δεν έχω άλλη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε μάρτυς, εγώ θα σας ρωτήσω κάτι πιο χαλαρό. Έτος γέννησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Το 1946.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και σπουδάσατε εδώ, Αθήνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Στη Θεσσαλονίκη.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και ασκήσατε επάγγελμα; Τελειώσατε νομική, δηλαδή, στη Θεσσαλονίκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ε, βέβαια. Για να γίνεις δικηγόρος, πρέπει να τελειώσεις τη Νομική.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί να έχετε άλλο πτυχίο προηγουμένως, όπως έχει συμβεί με μένα. Έχω πτυχίο μαθηματικού και ασκώ οικονομικό επάγγελμα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Τη Νομική τελείωσα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασκήσατε για πολλά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Για τριάντα επτά χρόνια.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και στα τελευταία επτά σας προτάθηκε η προεδρία της LEADER;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Προσπαθούσα να προστατεύσω την επένδυση.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήσασταν δικηγόρος της εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι. Επενδυτής ήμουν.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την αρχή; Από την ίδρυση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Από το 1999.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, είστε μέτοχος από την ίδρυση της εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πελάτες του δικηγορικού σας γραφείου ήταν μέτοχοι της εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχαν καμία σχέση. Πώς τους γνωρίσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ποιους;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους μετόχους.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Τι εννοείτε πώς τους γνώρισα;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήταν πολύ φυσιολογικό να ήταν πελάτες της εταιρείας και να σου έλεγαν «κύριε νομικέ μας σύμβουλε, θα κάνουμε μία χρηματιστηριακή εταιρεία».
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, για να γίνει μία χρηματιστηριακή εταιρεία και για να πάρει άδεια λειτουργίας, θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα αντικριστές οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι, κλπ. Όλοι αυτοί που γνωριστήκαμε, επειδή ήταν μεγάλη η ευφορία το 1999 συζητούσαμε και νομίζαμε όλοι ότι θα βγάζαμε τρελά λεφτά. Πραγματικά, το 1999 και το 2000…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά προσπαθείτε να με διαφωτίσετε για τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Εγώ άλλο σας ρώτησα. Πού τους γνωρίσατε, αφού δεν τους γνωρίσατε από επαγγελματικούς κύκλους; Αυτή είναι η ερώτησή μου. Γιατί δεν ήρθαν σε μένα δηλαδή και ήρθαν σε σας; Από κάπου τους γνωρίζατε. Εμένα δεν με γνώριζαν και δεν ήρθαν σε μένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κοιτάξτε. Γι’ αυτό το λόγο δεν ήμουν Πρόεδρος το 1999. Μου προτάθηκε….
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά υπήρξατε μέτοχος από την αρχή. Αυτό μου είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ναι, μου προτάθηκε αν θέλω να συμμετάσχω σε μία χρηματιστηριακή εταιρεία, διότι εκείνη την εποχή…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό σας ρωτάω, από ποιον και για ποιο λόγο, πού τον γνωρίσατε αυτόν που σας το πρότεινε. Αυτή είναι η ερώτησή μου. Είναι πολύ απλή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Γνώριζα τον Καπάτσο, γνώριζα το Μελιτσόπουλο, γνώριζα όλους αυτούς και είπαμε όλοι μαζί να βάλουμε χρήματα, να κάνουμε μία χρηματιστηριακή εταιρεία και να μπορούμε να κρατηθούμε στην αγορά. Αυτό ήταν. Ήταν μία επιχειρηματική κίνηση.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Και πότε πήρατε την απόφαση να την πουλήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όταν είδαμε ότι από το 2001-2002, αντί να έχουμε κέρδη, αρχίσαμε να έχουμε ζημίες και τα κέρδη του 2000 και του 1999 που ήταν υπερδωδεκάμηνη χρήση είχαν αρχίσει πλέον να εξανεμίζονται. Δηλαδή, να πληρώνεις ζημίες…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και η απόφαση της λύσης πότε πάρθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Η απόφαση της λύσης πάρθηκε το 2004, κάπου εκεί.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2004, το πήρατε απόφαση ότι δεν μπορεί να πουληθεί πια και καταλήξατε κάπως έτσι δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ε, ναι. Αφού βλέπαμε ότι μειώνεται το εταιρικό κεφάλαιο και ότι μειώνονται όλα, η σκέψη ήταν να πάρουμε πίσω το συνεγγυητικό που είχαμε καταθέσει το οποίο ήταν και ακέραιο, να πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις που είχαμε…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Σε άλλες εταιρείες είστε μέτοχος ή υπήρξατε μέτοχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αν είμαι μέτοχος ή αν υπήρξα;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Σε άλλες εταιρείες. Δηλαδή, όπως υπήρξατε στη LEADER, αν υπήρξατε και σε άλλες.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Υπήρξα μέτοχος στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους εκεί μετόχους τους θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Πώς δεν τους θυμάμαι;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ο κ. Πουλαρίκας, ο κ. Χλειμπάτσος και διάφοροι άλλοι μικρομέτοχοι, πάρα πολλοί.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Έχετε off shore εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καμία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο για μία ερώτηση.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, εγώ δεν θα σας καθυστερήσω καθόλου. Παρακολούθησα όλη τη διαδικασία. Θεωρώ ότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είναι γνώστης και της νομικής και των νομικών θεμάτων και των χρηματιστηριακών θεμάτων. Εγώ είμαι γιατρός.
Είστε παντρεμένος; Έχετε οικογένεια, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μάλιστα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Παιδιά και εγγόνια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μία κόρη έχω.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Σ’ αυτήν την κόρη που θα σας ρωτήσει –ή αν σας ρώτησε ή κάποια στιγμή πιθανόν να σας ρωτήσει- αν αισθάνεστε περήφανος για όλο αυτό το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γύρω και από τα χρηματιστηριακά, από το Χρηματιστήριο και από τις διαδικασίες που ήταν τα παρεπόμενα του Χρηματιστηρίου σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες, αλλά και με όλα αυτά που το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνει ο Έλληνας πολίτης σε σχέση με αυτό που λέγεται «σκάνδαλο SIEMENS», τι θα λέγατε στο παιδί σας; Αν θέλετε, απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτό είναι ένα θέμα που θέλει πολλή ανάλυση, η οποία δεν νομίζω ότι αρμόζει αυτή τη στιγμή εδώ, διότι για πολλά πράγματα δεν θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι σαν Έλληνες.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία της SIEMENS που εσείς εμπλέκεστε, τι θα λέγατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ δεν θεωρώ ότι η διαδικασία στην οποία εμπλέκομαι με τις 75.000 ήταν η κορυφή του σκανδάλου της SIEMENS.
(ΚΟ)
(2AD)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ούτε εγώ το πιστεύω ούτε και κανείς μας.
Όμως, εσείς τι βλέπετε πίσω από αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και μας έχει φέρει όλους σε μια κατάσταση που δεν τιμά τους Έλληνες πολίτες και ειλικρινά είμαστε όλοι πολύ μελαγχολικοί και προβληματισμένοι και οι πολιτικοί –με «οι»- αλλά και η πολιτική στην Ελλάδα; Τι θα λέγατε για όλη αυτή τη διαδικασία των τόσων χρόνων μιας μεγάλης εταιρείας η οποία λειτουργούσε έτσι, όπως την έχετε δει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και σε ένα μικρό κομματάκι σας έτυχε να είστε και εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτό που σκέπτεται ο κάθε κοινός άνθρωπος, δηλαδή ότι το σύστημα είχε πολλά κενά τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα να εξελιχθεί το σκάνδαλο SIEMENS.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω και μια προσωπική ερώτηση. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το σύστημα πιθανόν να ήθελε να έχει κενά για να γίνουν αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν είμαι μέρος του συστήματος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχουν ζητήσει ο κ. Τζαβάρας για τρεις ερωτήσεις, ο κ. Καμμένος για δύο ερωτήσεις και ο κ. Αποστολάκος για μία ερώτηση.
Εγώ έδωσα είκοσι λεπτά για να εξετάσουμε κι άλλο μάρτυρα. Ο μάρτυρας έχει έρθει και θα ήθελα να τον εξετάσουμε.
Όσοι, λοιπόν, θέλουν να ρωτήσουν, να μου πουν πόσες ερωτήσεις θέλουν να υποβάλουν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πρόκειται για τον κ. Καπάτσο τον πατέρα ή το γιο; Διότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, αυτή είναι μία απλή ερώτηση.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο κ. Αηδόνης)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεδομένου ότι μόλις ήρθε ο κ. Αηδόνης, όλη η Επιτροπή θα ήθελε να του ευχηθεί «Συγχαρητήρια, βίον ανθόσπαρτο και να είστε ευτυχισμένος».
Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι συμπληρωματικό στον κ. Καμμένο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Λεγόταν «Καπάτος». Δεν έχει καμία σχέση με το όνομα που είπατε πριν. Όταν γνώρισα εγώ τον κ. Καπάτο, ο πατέρας του είχε πεθάνει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν κάτοχος της Πειραϊκής ΕΛΔΕ και εν συνεχεία προωθήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς; Αυτό λέμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Καμία σχέση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι σε χρηματιστηριακή αυτή τη στιγμή;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, δεν είναι καθόλου. Πήρε το προϊόν της εκκαθάρισης και σταμάτησε να ασχολείται με τα χρηματιστηριακά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είχε ΕΛΔΕ στο όνομά του, η οποία αγοράστηκε στη συνέχεια από την Πειραιώς; Δεν το ξέρετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όχι, το ξέρω. Δεν είχε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε έχει καμία σχέση τώρα. Ξέρετε πού δουλεύει τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κάνει κάτι εισαγωγές από τη Χογκ Κόνγκ, από την Κίνα, κάτι τέτοια.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι στην Πειραιώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Απολύτως καμία σχέση. Τον έχω βρει πρόσφατα και μου έχει πει ότι έχει αποχωρήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε μάρτυς, απαντήσατε.
Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας για τρεις ερωτήσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακάλεσα για μια ερώτηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ορίστε, κύριε Αποστολάκο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εάν παραχωρείτε εσείς τη θέση σας, κύριε Τζαβάρα, βεβαίως να του δώσω το λόγο.
Κύριε Αποστολάκο, έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρος, ρωτούσα για τη μετοχική σύνθεση, θα ήθελα λοιπόν συμπληρωματικά να ρωτήσω το εξής: Κύριε μάρτυς, θα ήθελα να μας καταθέσετε τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας σας. Μπορείτε να τη στείλετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Πολύ ευχαρίστως. Θα ψάξω να βρω ένα πρακτικό –γιατί δεν τα κρατάω- θα ζητήσω από τον εκκαθαριστή να μου δώσει το τελευταίο πρακτικό στο οποίο …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, θέλουμε την εξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης από τη δημιουργία της μέχρι τη λύση της.
Αυτό δεν λέτε, κύριε Αποστολάκο;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη και θα ήθελα να απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Πολύ ευχαρίστως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θέλω να μου πείτε εάν στη μετοχική σύνθεση ή στη δυναμική της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας σας συμμετείχε η κα Τσουκάτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κάνετε κάποια σύγχυση μεταξύ των δύο εταιρειών. Είναι δύο τελείως διαφορετικές εταιρείες. Η μία εταιρεία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ δεν κάνω καμία σύγχυση. Σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο και θέλω να μου απαντήσετε σ’ αυτό που σας ρωτώ. Συμμετείχε η κα Τσουκάτου σε μία ή σε δύο από αυτές τις εταιρείες για τη μετοχική σύνθεση; Αυτή ήταν η συμπληρωματική ερώτηση, κύριοι συνάδελφοι!
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Πολύ ευχαρίστως να σας απαντήσω.
Όμως, θα πρέπει να απαντήσω και για τις δύο εταιρείες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και για τις δύο να απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σας καταθέτω υπεύθυνα ότι στη μεν «LEADER» δεν ήταν μέτοχος ποτέ η κα Τσουκάτου ή οποιοδήποτε άλλο συγγενικό πρόσωπο πολιτικού.
Ως προς την εταιρεία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ», η εταιρεία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ» στη μετοχική σύνθεση έχει μετόχους φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Εάν μέσα στην εταιρεία υπάρχει σαν μέτοχος η κα Τσουκάτου, δεν το γνωρίζω και ούτε μπορώ να καταθέσω ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Όμως, στη μετοχική σύνθεση που υπάρχει ως προς την εταιρεία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ», το όνομα της κας Τσουκάτου δεν αναφέρεται. Απήντησα, όμως, ότι μέτοχος της «ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Χρηματιστηριακής» υπάρχει και μια άλλη εταιρεία. Αν σ’ αυτήν την εταιρεία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποια;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν θυμάμαι πώς λέγεται. «FINANCE»; Δεν θυμάμαι πώς λέγεται. Ξέρω, όμως, ότι υπάρχει με μεγάλο ποσοστό. Εάν σ’ αυτήν την εταιρεία είναι μέτοχος η κα Τσουκάτου, δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να μας φέρετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Εγώ να φέρω; Από πού να φέρω; Να πάω να πω «δώσε μου…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε εσείς το έγγραφο της σύστασης, της ίδρυσης αυτής της εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, αυτά είναι δημόσια. Οποιοσδήποτε μπορεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αποστολάκο, όταν θα μας φέρει τη σύνθεση από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι τη λύση της εταιρείας, θα δούμε πού συμμετέχουν εταιρείες και θα ψάξουμε εμείς να βρούμε τη σύνθεση των εταιρειών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τη δεύτερη εννοώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κατάλαβα τι λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Στην εταιρεία «LEADER» δεν υπήρχε μέσα εταιρεία που να ήταν μέτοχος. Υπήρχαν φυσικά πρόσωπα.
Στην εταιρεία του κ. Πουλαρίκα, στη «ΔΥΝΑΜΙΚΗ», υπάρχουν μέσα φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, υπάρχει και η τράπεζα μέσα που είναι μέτοχος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας για τρεις ερωτήσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν πράγματι το ζήτημα ήταν οι 75.000, που λέτε ότι σας συνέβη να διευκολύνετε την κατάστασή τους για λογαριασμό του κ. Σιαφάκα, πράγματι δεν θα καταναλώναμε τόση πολύ φαιά ουσία και λόγο γι’ αυτό το ζήτημα.
Αυτό, όμως, που είναι πραγματικά αντικείμενο ενός σοβαρού προβληματισμού είναι το γεγονός ότι μια σειρά χρηματιστές έχετε παρεμβληθεί με τον άλφα ή το βήτα τρόπο σε ένα κύκλωμα διακίνησης «βρώμικου χρήματος» το οποίο ξεκινάει από τη SIEMENS και μέσω των «μαύρων ταμείων» της SIEMENS οδηγείται σε αποδέκτες πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, σε θύλακες του δημοσίου τομέα, όπου εκεί γινόταν κατασπατάληση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Από αυτήν την άποψη βρίσκεστε εδώ και γι’ αυτό το λόγο σας ρωτάμε.
Πείτε μου, λοιπόν, αφού είστε και δικηγόρος: Τότε που συμμετείχατε σε όλη αυτή τη διαδικασία, δεν είχατε υπόψη σας ότι υπάρχουν αυστηρές διατάξεις διεθνούς δικαίου οι οποίες έχουν σκοπό να καταστείλουν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις; Και τι κάνατε εσείς σαν χρηματιστής στα τελευταία χρόνια της ενεργού, εν πάση περιπτώσει, συμμετοχής σας στο δικηγορικό επάγγελμα; Τι κάνατε; Θέλω να μάθω ποια είναι σήμερα η θέση σας. Διότι το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο και γι’ αυτό ακριβώς το προσεγγίζουμε.
Πώς ξαφνικά, δηλαδή, επτά, οκτώ χρηματιστές ασχολήθηκαν ή ενεπλάκησαν σ’ αυτήν την ιστορία; Άρα, λοιπόν, ήταν το μέρος ενός προβλήματος. Και λυπάμαι που μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί κανένας σοβαρά μ’ αυτήν την πτυχή της δράσης των χρηματιστών σ’ αυτήν την υπόθεση. Δώστε μου μια εξήγηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Οποιαδήποτε πράξη προϋποθέτει γνώση του εμπλεκομένου. Δηλαδή, θα έπρεπε εγώ να γνωρίζω -για να έχω εμπλακεί στη διακίνηση- ότι αυτό ήταν «μαύρο χρήμα». Εγώ δεν είχα θεωρήσει τότε. Και απήντησα ότι σήμερα που τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλιώς θα το αντιμετώπιζα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σήμερα, λοιπόν, ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό το φαινόμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Σήμερα δεν θα είχα εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν θα είχατε εμπλακεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Αυτή είναι η απάντησή μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει η κα Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Κυριτσάκα, πώς είναι δυνατόν γι’ αυτό το μικρό σχετικά έμβασμα των 75.000 ευρώ να έχουν ανακατευθεί τόσοι άνθρωποι; Και το ρωτάω σε συνέχεια αυτού που ρώτησε ο κύριος συνάδελφος.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Όταν λέτε «τόσοι άνθρωποι» τι εννοείτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Σιαφάκας, ο κ. Όσβαλντ, εσείς…
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Τρεις ήταν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και άνοιξαν ένα λογαριασμό «Μαυρίδης». Τέσσερις ήταν, γιατί ο κ. Κορωνιάς μας είπε ότι τον κ. Μαυρίδη δεν τον ήξερε ούτε κατάλαβε πώς κατέληξε να είναι ο τελικός λογαριασμός «Μαυρίδης».
(NP)
(2KO)
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Ούτε εγώ ήξερα τον δικαιούχο του λογαριασμού του αποστολέα, όπως επίσης δεν ήξερα και τον δικαιούχο του παραλήπτη των χρημάτων. Δεν είχα καμία γνώση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η PLACID BLUE ήταν παρένθετη τράπεζα; Τέλεσε το ρόλο παρένθετου;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν έχω καμία γνώση για την PLACID BLUE. Καμία απολύτως γνώση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και μια τελευταία ερώτηση: Εσείς για όλες αυτές τις εξωτραπεζικές διευκολύνσεις είχατε κάποιο όφελος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Κοιτάξτε. Απήντησα δύο φορές κατηγορηματικά «όχι» γι’ αυτό το θέμα. Δεν πήρα χρήματα, ώστε να πω «παίρνω 75» και λέω «στείλε 74».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλετε να μας πείτε ότι ήταν φιλική εξυπηρέτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Δεν ήταν ούτε καν φιλική εξυπηρέτηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αλλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Γνώρισα έναν νόμιμο τραπεζίτη, του οποίου η τράπεζα είχε κατάσταση στην Ελλάδα σε κάποιον ιδιώτη και έκαναν μια συναλλαγή. Γιατί δεν την έκαναν μέσω τραπέζης;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρία Τσόνογλου, το ερώτημα αυτό, αν δείτε τα Πρακτικά, έχει τεθεί πέντε φορές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, άμα είμαι εκτός. Μη με μαλώνετε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν σας μαλώνω, αλλά λείπατε και όταν είπα ότι θέλω να ελέγξω το χρόνο.
Κύριε μάρτυς, σας ευχαριστούμε. Θα είστε στη διάθεσή μας. Ενδεχομένως, σας ξανακαλέσουμε. Έχετε δεσμευτεί για τη σύνθεση της εταιρείας στην οποία ήσασταν πρόεδρος από τότε που συστάθηκε μέχρι τη λύση της, τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και τις αλλαγές που επήλθαν. Θα επικοινωνήσει η γραμματεία μαζί σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Μα, δεν είμαι σήμερα μέτοχος στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ούτε στο συμβούλιο ούτε πουθενά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αποστολάκο, αν μπορούμε να το βρούμε από αλλού, μη χρεώνουμε το μάρτυρα με κάτι που δεν έχει ευθύνη να μας κάνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Για τη LEADER επιφυλάσσομαι να βρω τον εκκαθαριστή, να μου δώσει τι χαρτιά έχει και ευχαρίστως να σας τα φέρω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Να βρείτε τον εκκαθαριστή, αλλά θα είστε σε επικοινωνία με τη γραμματεία. Έχετε δεσμευτεί ότι θα μας τα φέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γρηγόριος Κυριτσάκας): Από σήμερα θα αρχίσω να τα κοιτάζω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε.
(Στο σημείο αυτό αποχωρεί από την Αίθουσα ο μάρτυς κ. Γρηγόριος Κυριτσάκας)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίθεται πρώτο μέγιστο ζήτημα. Με βάση το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη και έχει την αρμοδιότητα της έρευνας όλων των φαινομένων που αναπτύσσονται στα πλαίσια της χρηματιστηριακής ζωής της χώρας και αποκλίνουν από τους κανόνες της νομιμότητας, επειδή μέχρι σήμερα τόσο στον ημερήσιο Τύπο όσο και σε πλείστες όσες περιπτώσεις ανακριτικών ενεργειών έχει γίνει λόγος για ενέργειες τουλάχιστον τεσσάρων-πέντε χρηματιστών, οι οποίοι έχουν εμπλοκή στη διακίνηση μαύρου χρήματος που προέρχεται από τα βρόμικα ταμεία της SIEMENS, παρακαλώ να αποσταλεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγγραφο της Επιτροπής μας με το οποίον να ζητάμε να ενημερωθούμε επί των εξής θεμάτων:
Πρώτον, εάν μέχρι σήμερα έχει γίνει έλεγχος στις χρηματιστηριακές του κυρίου Δεβλέτογλου, του κυρίου Γιαννακάκη, του κυρίου Ράμμου, του κυρίου Τυρογαλά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όλα, λοιπόν, τα ονόματα των χρηματιστών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση SIEMENS.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν έχει γίνει έλεγχος –σε καταφατική απάντηση- να μας γνωστοποιηθούν τα πορίσματα το ελέγχου, καθώς και για το εάν έχει επιβληθεί κάποια κύρωση εναντίον αυτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σε αρνητική, να γίνει έλεγχος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σε αρνητική απάντηση, να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα έλεγχος και να έχουμε στο ανθρωπίνως δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα τα πορίσματα αυτής της έρευνας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το Προεδρείο συμφωνεί. Φαντάζομαι ότι συμφωνούν και όλοι οι συνάδελφοι. Υπάρχει κάτι να προστεθεί επ’ αυτού;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή δε η επιστολή μας να κοινοποιηθεί και προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συμφωνούμε. Ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προσυπογράφω πλήρως την πρόταση του συναδέλφου Τζαβάρα. Απλώς προσθέτω να ζητήσουμε και από τη δικαιοσύνη, εάν κατά το σκέλος της προκαταρκτικής ανάκρισης ο κ. Αθανασίου ή μεταγενέστερα ο κ. Ζαγοριανός είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ή η κυρία Νικολακέα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:… ή η κυρία Νικολακέα, δηλαδή καθ’ όλο το στάδιο των δικαστικών ενεργειών, έτσι ώστε να δούμε και από εκεί, πρώτον, αν έγιναν τέτοιες ενέργειες και, δεύτερον, ποια είναι η ανταπόκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δηλαδή να δράσουμε συμπληρωματικά και προς τις δύο κατευθύνσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συμφωνούμε.
Ορίστε, κύριε Καμμένε, έχετε το λόγο, για να προσθέσετε και εσείς κάτι επ’ αυτού.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επ’ αυτού προσθέτω ότι, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων χρηματιστηριακών εταιρειών, να μας κοινοποιηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα δελτία εσωτερικού ελέγχου, όπως προβλέπει ο νόμος. Το λέω αυτό, διότι υπάρχει και η ευθύνη του εσωτερικού ελέγχου που δεν κοινοποιείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε αυτό προσθέτω ότι προέκυψε, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, το Σάββατο, από δημοσίευμα του ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ότι η εταιρεία SIEMENS συμμετείχε σε δύο προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ και σε ένα πρόγραμμα με την κάρτα SDS.
Θα ζητήσω, λοιπόν, να κληθεί, εάν συμφωνούν και οι συνάδελφοι της Επιτροπής, επειγόντως ως μάρτυρας ο κ. Ηλιάδης, δημοσιογράφος της εφημερίδας ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, όπως επίσης να ζητηθεί με έγγραφό μας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μας κοινοποιηθούν οι φάκελοι, διότι προκύπτει από το δημοσίευμα ότι είχε συγκροτηθεί και επιτροπή υπό τον πρώην Γενικό Γραμματέα κ. Ζορμπά, για να ελεγχθούν αυτά τα δύο θέματα, πορίσματα των οποίων ουδέποτε λάβαμε. Επίσης, να μας καταθέσει η κυρία Γιάννα Παπαδάκου, εάν δεν υπάρχουν στη δικογραφία τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας ανακοινώσω ότι η Εξεταστική Επιτροπή μας είχε ορίσει αντιπροσωπεία, προκειμένου να επισκεφθεί έναν εκ των μαρτύρων τον πατέρα Θεοδωρίδη, τον κ. Χρήστο Θεοδωρίδη. Διαβάζω το πρακτικό:
«Βουλή των Ελλήνων
Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της
Πρακτικό
Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 και ώρα 11.30΄ αντιπροσωπεία μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της, οι Βουλευτές Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική και Αποστολάκος Γρηγόριος επισκέφθηκαν στην οικία του, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 15 στην Αθήνα το μάρτυρα Χρήστο Θεοδωρίδη, χρηματιστή.
Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι ο κ. Θεοδωρίδης ήταν κλινήρης. Ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη. Ευρισκόταν σε καταστολή. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του και επομένως, ήταν αδύνατον να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.»
Ακολουθούν οι υπογραφές του κυρίου Αποστολάκου και της κυρίας Τσόνογλου.
Δεύτερον, θέλω να σας ανακοινώσω την επιστολή του Προέδρου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο.
«Η Εξεταστική Επιτροπή που συνεστήθη κ.λπ. διερευνά στοιχεία για την αποκάλυψη της υπόθεσης SIEMENS.
Παρακαλώ να μας αποστείλετε τις συμβάσεις εκείνες που είχαν συναφθεί από το 2001 και εξής μεταξύ του Οργανισμού ΑΘΗΝΑ 2004 και των εταιρειών παροχής συμβουλών BORDERS, ARMOR GROUP, PLANET, METROTECH και άλλες, οι οποίες να σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας και γενικότερα με τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και τις αντίστοιχες συμβατικές αμοιβές τους.»
Τρίτον, έχει έρθει επιστολή που υπογράφει ο κ. Τυρογαλάς προς την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων:
«Δήλωση Βασιλείου Τυρογαλά του Κωνσταντίνου, επιχειρηματία, κατοίκου Αθήνας, οδού Μηνιάτη 4, περιοχή Μετς.»
(SX)
(2NP)
«Εκλήθην από την Επιτροπής σας, η οποία συνεστήθη ad hoc προκειμένου να ερευνήσει την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών για την υπόθεση που ήδη επεκράτησε να αποκαλείται «υπόθεση Siemens», προκειμένου να εξεταστώ ως μάρτυς. Επειδή εις την αυτή υπόθεση μου έχει αποδοθεί η ιδιότητα του κατηγορουμένου εκ μέρους της Τακτικής Ποινικής Δικαιοσύνης, η δε υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Αθηνών, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος, το οποίο παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας εις τον κατηγορούμενο, σας δηλώ ότι δεν επιθυμώ να εξεταστώ ως μάρτυς ενώπιον της Επιτροπής σας λόγω του ασυμβιβάστου της ιδιότητας του μάρτυρος και αυτής του κατηγορουμένου και της εντεύθεν διακυβεύσεως και φαλκιδεύσεως των δικαιωμάτων μου ως κατηγορουμένου εις την αυτή υπόθεση. Μετά τιμής, Αθήνα 13/5/2010, ο δηλών…». Ακολουθεί η υπογραφή, που εκλαμβάνω ότι είναι του κ. Τυρογαλά.
Αυτές τις τρεις ανακοινώσεις είχα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, έχω να προτείνω κάποιους μάρτυρες. Θα ήθελα να αιτιολογήσω κιόλας την πρόταση.
Πρώτον, να έλθει ξανά ο κ. Βουρλούμης, ο οποίος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή με την οποία απέφυγε λίγο ως πολύ το αίτημα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Βλέπω τον κ. Καμμένο ο οποίος υποστηρίζει με δυναμισμό και ενθουσιασμό το αίτημά σας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …για τον κοστολογικό έλεγχο.
Δεύτερον, να έρθει ο κ. Αϊβάζης, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ και ο κ. Μάριος Ψάλτης, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Price Waterhouse Coopers.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα το κοιτάξουμε όσο συντομότερα γίνεται.
Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω μία διευκρίνιση. Γιατί μας δώσατε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Τζαβάρας έκανε μία δήλωση. Είπε ότι υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στο οποίο καταμαρτυρούνται διάφορα εναντίον πολιτικών προσώπων και πρώην Υπουργών και προτείνουν να κληθεί ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, αν ενθυμούμαι καλώς το όνομα ο κ. Ντάσκας. Κι εγώ είπα, να διανεμηθεί το δημοσίευμα, προκειμένου να έχει κάθε μέλος της Επιτροπής γνώση και να δούμε στη συνέχεια αν πρέπει κλπ..
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να τον καλέσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν το είδα εγώ το δημοσίευμα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να διευκρινίσω ότι επικοινώνησα με τον κ. Ντάσκα, τον ρώτησα αν αφορά τη Siemens και μου απάντησε καταφατικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Οπότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω. Να υπάρχει και αυτό στα Πρακτικά.
Παρακαλώ να προσέλθει ο κ. Ράμμος.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην αίθουσα ο μάρτυς)
Παρακαλώ, κύριε μάρτυς, το όνομα, το επώνυμο και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ονομάζομαι Αθανάσιος Ράμμος. Ήμουν χρηματιστής. Τώρα δεν είμαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το πατρώνυμό σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αλέξανδρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Η διεύθυνση κατοικίας σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αδριανού 21, Πλάκα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε ή έχετε κάποιο θέμα για το οποίο δεν θέλετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ δεν έχω θέμα να ορκιστώ, αλλά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είστε μήπως κατηγορούμενος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Είμαι ύποπτος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό δεν καθιστά για εσάς πρόβλημα, να ορκιστείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ ήθελα να πω ότι είμαι ύποπτος. Κατά συνέπεια… Μπορώ, βεβαίως, να ορκιστώ. Δεν έχω κανένα θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή ό,τι πείτε, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εις βάρος σας. Το να ορκιστείτε… Ως κατηγορούμενος έχετε το δικαίωμα να πείτε ό,τι θέλετε, προκειμένου να στηρίξετε και την αθωότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Κατηγορητήριο δεν έχω πάρει στα χέρια μου. Έχω πάρει, όμως, στα χέρια μου μία απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που απαγορεύει την έξοδο και γράφει ότι είμαι κατηγορούμενος. Κατά συνέπεια, είμαι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είστε κατηγορούμενος.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ε, λοιπόν, κατηγορούμενος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, μπορείτε να μην ορκιστείτε. Έχει καλώς.
Κύριε μάρτυς, αν θέλετε, μέσα σε πέντε λεπτά ή σε όποιο διάστημα θέλετε εσείς, πείτε μας πώς εμπλέκεστε εσείς στην υπόθεση Siemens και που ακριβώς έχετε κληθεί, για ποιο θέμα έχετε κληθεί. Στη συνέχεια θα απαντήσετε σε ερωτήσεις των συναδέλφων Βουλευτών.
Σας θυμίζω, πάντως, μια κι έχετε αυτή την ιδιότητα, πως ό,τι πείτε εδώ, υπάρχουν Πρακτικά, εμείς τα διαβιβάζουμε, άρα –εμείς ευχόμαστε να μην έχετε καμία εμπλοκή- μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ πιστεύω ότι εδώ ήρθα για να βοηθήσω όσο μπορώ, παρόλο που έχω αυτή την ιδιότητα. Θα μπορούσα ίσως να αρνηθώ –απ’ ό,τι μου είπαν δικηγόροι- αλλά εγώ θεώρησα καλό να είμαι εδώ, αν μπορώ να διαφωτίσω ορισμένες πτυχές στην υπόθεση αυτή.
Στο σημείο που με αφορά μπορώ να σας πω ότι η μόνη μου σχέση με όλα τα πρόσωπα της δικογραφίας που έχουν αναφερθεί είναι με τον κ. Γιαννακάκη. Είχα μία φιλική σχέση και μου ζήτησε το 2003 –τον Ιούλιο αν θυμάμαι- να πάρω χρήματα στο λογαριασμό μου στην Ελβετία και να του τα δώσω εδώ. Αυτό έγινε νομίζω έξι ή επτά φορές. Περίπου είναι 1.000.000. Εκεί λήγει η σχέση μου με την υπόθεση αυτή.
Δηλώνω ότι δεν γνωρίζω κανέναν από τους κυρίους –όπως έμαθα μεταγενέστερα- Λέτσα, Καλδή, Χριστοφοράκο. Δεν ξέρω κανέναν από τους ανθρώπους του ΟΤΕ. Δεν έχω ιδέα από αυτά τα πρόσωπα καθόλου, ούτε είχα καμία εμπλοκή.
Αυτά εν ολίγοις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να προσθέσετε στο έγγραφο που λέγαμε προηγουμένως Λέτσας και Καλδής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπα εγώ, όλων των χρηματιστών.
Άρα, κύριε Ράμμο, αυτό είχατε να μας πείτε. Μπορείτε να τεθείτε στη διάθεση των συναδέλφων.
Η κα Τσόνογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Ράμμο, εσείς εξεταστήκατε σαν μάρτυρας σε προκαταρκτική εξέταση από τον κ. Αθανασίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, σαν ύποπτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ερωτήσεις σας υπεβλήθησαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι. Έδωσα ένα σημείωμα εξηγήσεων, το οποίο φαντάζομαι ότι θα το έχετε, στο οποίο ανέφερα αυτά που σας είπα πριν λίγο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ερωτήσεις, δηλαδή, δεν σας έγιναν από τον κ. Αθανασίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Καμία. Τον είδα προς στιγμήν, μάλλον ο δικηγόρος μου τον είδε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το 2008, 30 Ιουνίου, που δώσατε αυτή την κατάθεση μέχρι σήμερα είχατε κάποια άλλη εξέλιξη δικαστική;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως. Νομίζω τον Ιούνιο του 2009 μου απαγόρευσαν την έξοδο από την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο πήγα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπου επικυρώθηκε η απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα. Κι εδώ βλέπω ότι ήμουν κατηγορούμενος. Μάλιστα, αν θέλετε, μπορώ να σας πω και την αιτιολογία που γράφει εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Γνωστοποίησα στον συγκατηγορούμενό μου, κ. Γιαννακάκη, τον τραπεζικό μου λογαριασμό που διατηρούσα στο εξωτερικό, μέσω του οποίου διακινήθηκαν ποσά που είχαν εμβαστεί από τη Siemens και χρησιμοποιήθηκαν για την εκπλήρωση των υποσχεθέντων ωφελημάτων προς υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας του 1997 με τον ΟΤΕ. Αυτά το 2003. Αυτό γράφει. Επικυρώθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε δώσει απολογία σε σχέση με αυτή την κατηγορία μέχρι σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, δεν με έχουν καλέσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν σας έχουν καλέσει ακόμη.
Ο κ. Γιαννακάκης ήταν χρηματιστής. Εσείς ομοίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για ποιο λόγο δεν κάνατε εσείς απευθείας την οποιαδήποτε αποστολή χρημάτων, αλλά χρησιμοποιήσατε τον κ. Γιαννακάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με συγχωρείτε, το αντίθετο…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας χρησιμοποίησε ο κ. Γιαννακάκης.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Το αντίθετο έγινε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι. Σας χρησιμοποίησε ο κ. Γιαννακάκης.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με πλησίασε ο κ. Γιαννακάκης…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο οποίος ήταν και αυτός χρηματιστής.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί αναμειχθήκατε δύο χρηματιστές σε αυτή τη ροή χρήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ μπορώ να σας πω γιατί αναμείχθηκα εγώ. Μου ζήτησε ο κ. Γιαννακάκης κάτι κι έκανα αυτή τη δουλειά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το κάτι, για ποιο λόγο, τι σας είπε κι αν πληρωθήκατε γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Για λόγους δεοντολογίας δεν ρώτησα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για λόγους δεοντολογίας; Σοβαρολογείτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αντίθετα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για λόγους δεοντολογίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, ήταν απόρρητη η συναλλαγή του κ. Γιαννακάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, δεν καταλάβατε. Άλλο είπα. Δεν μπορούσα να κάνω καμία ερώτηση, δεν ήθελα να κάνω ερώτηση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): …τι ήταν αυτά τα χρήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με συγχωρείτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Να σας εξηγήσω. Αφήστε με να τελειώσω. Θα σας πω αμέσως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εάν ήταν μία συναλλαγή με πελάτη, βεβαίως είχα κάθε υποχρέωση να το ψάξω. Έτσι λέει η δεοντολογία. Τι είναι αυτά τα χρήματα, γιατί τα φέρνεις, τι θέλεις κλπ. Εφόσον, όμως, είναι χρηματιστής, υποτίθεται ότι έχει την επιμέλεια. Διότι εγώ δεν ρώτησα καν αν τα χρήματα είναι δικά του ή πελατών του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υποτίθεται είπατε όμως. Έπρεπε να ελέγξετε τη νομιμότητα αυτής της συναλλαγής.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ δεν έπρεπε να ελέγξω. Ο χρηματιστής ο άλλος έπρεπε να ελέγξει. Κατά τη γνώμη τη δική μου φυσικά. Αν μου πείτε ότι έκανα λάθος. Μετά, εκ των υστέρων, καταλαβαίνω ότι έπρεπε να έχω κάνει διάφορα πράγματα. Είναι αργά πια όμως.
(BA)
(2SX)
Εφόσον είχα έναν χρηματιστή με τον οποίο είχα συναλλαγές…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Ράμμο, έχετε ένα συνάδελφο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Προσέξτε. Εγώ δεν θέλω να κάνω ούτε υπεκφυγές, ούτε τίποτα, να σας πω τι έγινε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να μας πείτε τα πραγματικά περιστατικά. Εμείς θέλουμε να δούμε πώς ενεργήσατε με ελαφρά τη καρδία και για ποιο λόγο. Σας είπε να τον διευκολύνετε και τον διευκολύνατε όχι μία, όχι δύο, αλλά εξακολουθητικώς.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Επί ένα χρόνο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επί ένα χρόνο δεν σας δημιουργήθηκε η απορία γιατί το κάνει αυτό ο κ. Γιαννακάκης;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, δεν είχα απορία. Να σας πω. Μπορούσε να ήθελε κάποιος πελάτης του, ή ο ίδιος, να αγοράσει μετοχές στο εξωτερικό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τον ρωτήσατε έστω μία φορά;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, δεν ρώτησα καμία φορά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορεί να θεωρούσατε ότι είναι και μη νόμιμο, αλλά ο Γιαννακάκης ήξερε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Να σας πω. Απ’ ό,τι ήξερα τον κ. Γιαννακάκη δεν μου είχε δείξει τέτοια συμπτώματα. Ήταν σοβαρός και πολύ προσεκτικός.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να, όμως, που συνέβη.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Ε, συνέβη, αυτό λέω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σήμερα θα το κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Ποιο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό που κάνατε στον κ. Γιαννακάκη.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Ε, μετά από αυτά που είδα, φυσικά δεν θα έκανα τίποτα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν απίθανο να συμβεί αυτό που συνέβη, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό είναι στη σφαίρα της πιθανότητας. Τώρα, τι να σας πω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακριβώς. Επειδή, λοιπόν, είναι στη σφαίρα της πιθανότητας…
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Για να καταλάβετε, διάβαζα για τη SIEMENS και έλεγα «τι είναι αυτά εδώ πέρα» και ξαφνικά με πλησίασε κάποιος και μου είπε «πρόσεξε, ο λογαριασμός σου είναι μέσα στο σημείωμα της Blacid Blued που ήλθε από το Μονακό» και έμεινα ενεός. Και εγώ, να σας πω και την αλήθεια, όταν είδα τον κ. Γιαννακάκη του είπα «έλα εδώ, τι είναι αυτά τα πράγματα».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε κάνατε αυτή την κουβέντα;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Όταν έμαθα, τον Ιούνιο του 2008, κάπου εκεί. Λέω «τι είναι αυτά τα πράγματα; Τι λεφτά είναι αυτά που μου έστειλες;» Μου λέει «δεν ξέρω». Έμεινε έκπληκτος πάντως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και αυτός. Όλοι έκπληκτοι ε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, όλοι έκπληκτοι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, επί ένα χρόνο γινόντουσαν αυτές οι ανταλλαγές κλπ και όλοι μείνατε έκπληκτοι για το τι συνέβη!
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Να ξέρω ότι ο δικός μου λογαριασμός χρηματοδοτούσε, δεν ξέρω τι γράφει η δικογραφία μέσα, βεβαίως έμεινα έκπληκτος. Να ξέρω ότι εγώ πήρα χρήματα από τη SIEMENS; Δεν θα έπρεπε να το ξέρω; Να μου πουν «να πάρεις κάτι λεφτά από τη SIEMENS». Κανείς δεν μου είπε τέτοιο πράγμα. Εκεί βεβαίως θα είχα κάθε λόγο να πάρω μία απόφαση και μπορούσα να το δεχθώ ίσως. Εδώ τώρα δεν εγείρεται τέτοιο θέμα. Εγώ κοιτούσα έναν χρηματιστή. Αυτό κοιτούσα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αλλά η συναλλαγή που κάνατε με το χρηματιστή δεν ήταν νόμιμη.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό δεν θα το εξετάσω εγώ αν ήταν νόμιμη ή όχι. Για μένα η διακίνηση χρημάτων δεν απαγορεύεται. Αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω αν ήταν νόμιμο ή όχι. Άλλοι θα αποφασίσουν για αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η δική σας ανάμειξη ήταν μέσω τραπέζης; Ήταν εν γνώσει της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η διακίνηση του 1.000.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Προσωπικά την έκανα. Δεν έχει καμία σχέση η εταιρεία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και προσωπική να ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Άλλο λέω. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πού μπαίνει; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει πράξεις χρηματιστηριακές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή ο χρηματιστής όποιες πράξεις κάνει, άλλες τις κάνει ατομικά για λογαριασμό του και άλλες τις κάνει σαν εκπρόσωπος εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ πιστεύω ότι εκτός από τις χρηματιστηριακές πράξεις που γίνονται στην εταιρεία που ήμουν και στις οποίες έχει απόλυτο έλεγχο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εγώ σαν άτομο θα μπορούσα να έχω ένα λογαριασμό και να αγοράζω και να πουλάω μετοχές στο εξωτερικό. Με αυτή την έννοια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Διεπράττετο αδίκημα φοροδιαφυγής με τον τρόπο αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Και πάλι δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό. Εγώ πιστεύω όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Πιστεύω όχι, γιατί τα χρήματα αυτά τα είχα νόμιμα, είναι δικά μου, έχω δηλώσει κατά το διάστημα αυτής της 10ετίας τόσα που να υπερκαλύπτουν αυτές τις συναλλαγές. Κατά συνέπεια, αν φυσικά ήξερα ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν για κάποια δωροδοκία, για οτιδήποτε, φυσικά τότε θα ήξερα κάτι και θα είχα δόλο. Αλλά εφόσον δεν ήξερα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Ράμμο, είστε χρηματιστής χρόνια. Ξέρετε ότι με τον τρόπο αυτό «ξεπλένετε» χρήμα; Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Εξαρτάται πώς δίδετε τον ορισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς να μου τον πείτε, που είστε επαγγελματίας. Εγώ δεν ξέρω.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό που έχω υποχρέωση και σαν άτομο, αλλά και σαν χρηματιστής…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μου απαντάτε στην ερώτησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Απαντώ στην ερώτησή σας. Να σας εξηγήσω πώς το βλέπω εγώ τουλάχιστον. Αν το βλέπουν οι άλλοι διαφορετικά, το βλέπουν. «Ξέπλυμα» χρήματος είναι…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε, εγώ σας ρωτώ εκ της εμπειρίας σας.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Και σας λέω ότι «ξέπλυμα» χρήματος είναι να μου έλθει κάποιος που δεν τον ξέρω, να μου φέρει 1.000.000 και να μου πει «πάρτα και κάντα μετοχές». Αυτό κατά τη γνώμη μου…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αντί για κάποιον, ήταν ο κ. Γιαννακάκης. Αλλάζει.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Να τελειώσω. Άρα, τότε βεβαίως είναι «ξέπλυμα» χρήματος, ή δεν θα ήξερα ποιος είναι αυτός και έπρεπε να ερευνήσω και όχι μόνο αυτό, θα είχα υποχρέωση σαν εταιρεία αν τα έφερνε για μετοχές να ενημερώσω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως έχει γίνει στο παρελθόν πολλές φορές. Εδώ όμως ήλθε κάποιος ο οποίος είχε μια επιφάνεια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αλλά δεν ήλθε στην εταιρεία σας, ήλθε σε σας ατομικά.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Ήλθε σε μένα ατομικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ένας λόγος παραπάνω.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Δεν μου ήλθε ένας ο οποίος ήλθε από τον ουρανό, ή δεν τον ήξερα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί αυτά που μας λέτε είναι αντιφατικά κατά κάποιο τρόπο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Για τον ορισμό του «ξεπλύματος» χρήματος έχει αλλάξει ο νόμος πέντε, έξι φορές…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και δεν τον ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, δεν είπα ότι δεν τον ξέρω. Εγώ βασικές αρχές ξέρω. Εγώ μαθηματικός είμαι και χρηματιστής, δεν είμαι νομικός. Εκείνο που ρώτησα τους δικηγόρους για αυτές τις εισπράξεις που έκανα. Αν έβλεπα αυτόν που έκανα συναλλαγή, αν αυτός ήταν άνθρωπος που μπορούσε να διακινήσει αυτά τα χρήματα, τότε εντάξει, θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η διαφορά είναι με ποιον εμπιστευτήκατε να κάνετε αυτή τη συναλλαγή.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Ακριβώς. Αυτή είναι και η υποχρέωσή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή είναι η διαφορά, έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αν αυτό είναι «ξέπλυμα», τι να σας πω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να, που συνέβη όμως κύριε Ράμμο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως και συνέβη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατά την άποψή σας αυτό που συνέβη, τι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Διάβασα το βιβλίο του Τέλογλου και τρελάθηκα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό που συνέβη τελικώς με το 1.000.000 μέσω του Γιαννακάκη, είναι «ξέπλυμα», ή δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό δεν το ξέρω εγώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι είπατε τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό θα το κρίνετε εσείς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εμείς θα το κρίνουμε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Φαντάζομαι και εσείς αν είστε δικηγόροι. Αλλά ένας ανακριτής θα κρίνει αν είναι «ξέπλυμα» και θα με κατηγορήσει και εγώ θα απαντήσω αναλόγως. Εγώ τώρα προσωπικά σας λέω ότι μου ζήτησαν χρήματα στην Ελβετία, τα έδωσα εδώ. Αν αυτή η πράξη θεωρηθεί «ξέπλυμα»…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων αυτών, ο κ. Γιαννακάκης, πού τα έδινε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Δεν το ξέρω. Έμαθα μετά και εξεπλάγην. Αλλά δεν το ήξερα. Εγώ ήξερα μόνο τον κ. Γιαννακάκη. Κανέναν άλλον. Αυτό θέλω να το διευκρινίσω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αλλά δεν ξέρατε ότι ο κ. Γιαννακάκης θα τα χρησιμοποιήσει για λογαριασμό του, ώστε να τον εμπιστευτείτε απολύτως επειδή τον ξέρατε; Ο κ. Γιαννακάκης τα έδωσε σε κάποιον τρίτον. Οφείλατε να τον ρωτήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ δεν ρώτησα πάντως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Οφείλατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Να σας πω κάτι; Εφόσον είχα εμπιστοσύνη στο χρηματιστή, ήξερα ότι θα έχει επιδείξει την επιμέλεια που έπρεπε για τον πελάτη του, ή για τον εαυτό του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τώρα τι έχετε να πείτε που απεδείχθη ότι δεν έδειξε …
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Τι να σας πω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Ράμμο, μη γελάτε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Δεν γέλασα. Με βλέπετε να γελάω;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είναι πολύ σοβαρό.
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Αυτή τη στιγμή είμαι εδώ χωρίς να έχω καμία σχέση με την υπόθεση αυτή. Βεβαίως και είναι σοβαρό αυτό. Γιατί εγώ θα κατηγορηθώ για «ξέπλυμα» ή για οτιδήποτε και μπορεί να έχω και τρομακτικές συνέπειες. Συνεπώς, είναι για να γελάω τώρα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της διακίνησης…
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Βρέθηκα ξαφνικά το 2008 -και βρέθηκα και εδώ που δεν θα είχα κανένα λόγο- ότι είμαι κατηγορούμενος, μου απαγόρευσαν την έξοδο από την Ελλάδα και ήλθα εδώ για να σας πω αυτά που έγιναν. Δεν έχω καμία διάθεση να αποκρύψω πράγματα, γιατί δεν έχω αποκρύψω τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Ολοκληρώστε, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είμαι εντός θέματος και ρωτάω επί της ουσίας. Και εφόσον δεν διαμαρτύρονται και οι συνάδελφοι, νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Διαμαρτυρήθηκαν. Μου έδειξαν το ρολόι τους όλοι. Συνεχίστε όμως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μια ερώτηση θα σας κάνω, κύριε μάρτυς, για να σας αποδεσμεύσω, μιας και οι συνάδελφοι διαμαρτύρονται. Με τον κ. Γιαννακάκη κάνατε μία κουβέντα, μία στιχομυθία, του ζητήσατε το λόγο, έγινε αυτό, έγινε εκείνο κλπ, γιατί δεν τα είπατε αυτά στον κύριο ανακριτή;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Με συγχωρείτε, δεν ζήτησα το λόγο. Κάνετε λάθος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Του είπατε «γιατί το κάνεις αυτό».
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Όχι. Το είπα μεταγενέστερα. Άλλο το μεταγενέστερα και άλλο πριν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε δηλαδή το μάθατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): ‘Όταν το έμαθα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε κύριε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Τον Ιούνιο του 2008, όταν τα έγραψαν οι εφημερίδες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στις 30 Ιονίου έχετε πάει στον ανακριτή. Γιατί δεν τα είπατε αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Να πω τι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ότι του ζήτησα το λόγο «τι είναι αυτά τα πράγματα».
ΜΑΡΤΥΣ ( Αθανάσιος Ράμμος): Μετά που βγήκαν στην επιφάνεια, ήταν αργά πια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι τον Ιούνιο μάθατε τι έγινε και μιλήσατε με το Γιαννακάκη. Γιατί αυτή τη στιχομυθία δεν την αναφέρατε στον ανακριτή; Αυτό σας ρωτάω. (2TL)
(1BA)
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με συγχωρείτε, κατ’ αρχάς έγραψα ένα σημείωμα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το είδαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Στο σημείωμα αυτό θεώρησα σωστό να πω αυτά που νόμισα εγώ. Τώρα, ότι τον έπιασα και του είπα, τι είναι αυτά τα πράγματα, ήταν λογικό να το κάνω. Τι να σας πω; Αλλά αυτό δεν το είπα πριν. Μου είπατε πράγματα, τα οποία δεν είπα. Όταν μου ζήτησε αυτή τη δουλειά, είπα βεβαίως, θα το κάνω. Δεν ρώτησα γιατί, τότε. Μετά τον ρώτησα, μετά που αποκαλύφθηκαν όλα αυτά. Βεβαίως, εντάξει. Ήταν αργά πια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πόσα χρόνια κάνατε αυτή τη δουλειά του χρηματιστή, κύριε Μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Από το ’70. Δούλευα σε χρηματιστικό γραφείο και το 2007 σταμάτησα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είπατε προηγουμένως – και κάνατε και κάποιες έμμεσες αξιολογικές κρίσεις – ότι το άσχημο θα ήταν για σας να είχατε πάρει χρήματα από τη Siemens.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως. Να σας το πω διαφορετικά, εφόσον το θέτετε: εάν με είχε πλησιάσει ο κ. Χριστοφοράκος ή ένας από τους κυρίους αυτούς, πιστεύω – και έκανα αυτή τη δουλειά – ότι θα ήταν πολύ διαφορετική η αρχική μου στάση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και όμως, να σας πω κάτι; Αυτό που έχετε κάνει είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που εσείς λέτε, ότι θα το θεωρούσατε για σας πολύ αρνητικό. Γιατί αυτή τη στιγμή εσείς και κάποιοι συνάδελφοί σας φαίνεται ότι προσφέρατε τέτοιες υπηρεσίες σε αυτό το κύκλωμα της διακίνησης του βρώμικου χρήματος με το οποίο έχουν δωροδοκηθεί πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε σήμερα εμείς που ασχολούμαστε με την έρευνα αυτού του σκανδάλου, πραγματικά να αισθανόμαστε ότι στο χώρο της διακίνησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών υπάρχει ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή, δεν τηρείται κανένας κανόνας από εκείνους που η διεθνής έννομη τάξη έχει θεσπίσει, για να προστατεύει τη διεθνή κοινωνία από τη νομιμοποίηση του βρόμικου χρήματος.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω τώρα το εξής: γνωρίζατε, απ’ ό,τι είπατε προηγουμένως, ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες και οι κανόνες αυτοί έχουν να κάνουν με τη FATF και με τον ΟΗΕ και με όλους αυτούς, οι οποίοι λένε ότι οι χρηματιστές είναι πρώτη περίπτωση σοβαρού κινδύνου για τη διακίνηση τέτοιου χρήματος, βρόμικου.
Τι μέτρα εσείς πήρατε προληπτικά, προκειμένου από τον κ. Γιαννακάκη να απαιτήσετε αυτή την διευκόλυνση που του κάνατε να την χρησιμοποιήσει κατά τέτοιο τρόπο που να μη δώσει λαβή ή που να μη δώσει το μέσο για να γίνει διακίνηση βρόμικου χρήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Φοβούμαι ότι δεν πήρα κανένα μέτρο. Το μόνο το οποίο σας επαναλαμβάνω και πάλι είχα στο μυαλό μου είναι ότι αυτός με τον οποίο είχα τη «συναλλαγή» τον ήξερα αρκετά καλά και ήξερα ότι είναι σοβαρός. Αυτό μόνο.
Και θα σας πω τούτο: όταν παρακολούθησα, διάβασα κάπου περί ξεπλύματος κ.λπ., εκείνο το οποίο έχει σημασία και στη χρηματιστηριακή εταιρεία που δούλευα, μας έλεγαν να προσέχετε με αυτό που κάνετε συναλλαγή τι είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και μάλιστα από τον τρόπο που μιλούσατε προηγουμένως κατάλαβα ότι ξέρετε και τα μέτρα της στοιχειώδους επιμέλειας που πρέπει να πάρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Της στοιχειώδους, ναι. Σας λέω το εξής όμως: εγώ δεν είχα απέναντί μου πελάτη. Εν πάση περιπτώσει, σας λέω τη διαδικασία. Έρχεται κάποιος σε μια χρηματιστηριακή και σου λέει, θέλω αυτό. Πρέπει να τον κοιτάξεις. Και μάλιστα τώρα ζητούν και φορολογική δήλωση για να αγοράσεις μετοχές. Τότε τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Εν πάση περιπτώσει, ο βασικός κανών είναι να ξέρεις με ποιον κάνεις δουλειά. Αυτό είναι. Δεν σας κρύβω ότι μου είχαν έρθει στη χρηματιστηριακή άτομα περίεργα, τα οποία ζητούσαν διάφορα πράγματα, τα οποία αρνήθηκα, παλιά, να αγοράσουν μετοχές με μετρητά και δεν ήξερα ποιοι είναι κ.λπ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε κάθε περίπτωση που είχα με παρόμοιες προεκτάσεις, κοιτούσα πάντοτε με ποιον έκανα δουλειά. Αυτό ήταν. Το παρελθόν δηλαδή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, όμως εδώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εδώ τώρα έμπλεξε το πράγμα. Πού να φανταστώ τώρα ότι… Και πιστεύω εν αγνοία του ο κ. Γιαννακάκης, είχε συμμαθητή τον κ. Λέτσα….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θέλω να πω, μέχρι εκεί σταμάτησα. Και είμαι ειλικρινής. Θα μπορούσα ίσως να κάνω ερωτήσεις, να του πω τι είναι αυτά τα πράγματα, τι θέλεις, γιατί είναι κ.λπ. Δεν το έκανα. Μάλιστα με τον κ. Γιαννακάκη είχα και κάποιες συζητήσεις τότε με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, μπας και… Δεν έγινε αυτό, γιατί πήγε με άλλη χρηματιστηριακή εταιρεία. Δηλαδή, θα μπορούσα ίσως, επειδή δεν πήγαινε καλά, να κάνω κάποια συγχώνευση. Δεν είχα άλλες…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μέχρι σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ασχοληθεί με την περίπτωση των χρηματιστών που…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με τη δική μου περίπτωση όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ούτε σας έχει καλέσει κανένας εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, αλλά και να με καλέσει, μπορεί να εξετάσει μόνο τα της χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία βέβαια δεν έχει καμία ανάμιξη. Αυτό είναι. Εμένα τότε βγήκαν οι εφημερίδες και έγραφαν διάφορα πράγματα αναληθή, τα οποία θεωρώ μάλλον…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή τι έγραφαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Επειδή είχα το γιο του Μολυβιάτη γενικό διευθυντή, επειδή…, διάφορα πράγματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα φυσικά, όπως καταλαβαίνετε. Τι σχέση έχει τώρα ο γενικός μου διευθυντής με αυτό που έκανα εγώ προσωπικά; Δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία. Αν είχαν περάσει από την εταιρεία, αλλάζει βεβαίως. Αλλά δεν είχα περάσει τίποτα από την εταιρεία. Από δικό μου λογαριασμό στο εξωτερικό ήρθαν εδώ και από εδώ δικά μου χρήματα έδωσα. Καμία σχέση με την εταιρεία. Συνεπώς, θεωρώ ότι κακόβουλα μπλέχτηκε το όνομα της εταιρείας. Αυτή την άποψη έχω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συνολικά ήταν ένα εκατομμύριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Νομίζω ναι. Βεβαίως, αυτά τα βρήκα τα στοιχεία και βεβαίως πιθανόν να τα έχετε από το σημείωμα που έστειλε η Εισαγγελία από το Μονακό – και μάλιστα υπάρχει και σε μετάφραση – και έγραφε τα νούμερα μέσα, όπου εν μέσω άλλων λογαριασμών βρήκα και το δικό μου. Και σας λέω πραγματικά ότι εξοργίστηκα και έμεινα έκπληκτος, διότι κατάλαβα ότι μπήκα με σε μια πολύ άσχημη ιστορία μέσα, πάρα πολύ άσχημη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τώρα πώς εξηγείτε όμως το γεγονός ότι σε αυτή την ιστορία δεν είναι μεμονωμένη η δική σας περίπτωση; Είστε εσείς, είναι ο κ. Γιαννακάκης, Καλδής…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θέλετε να πω την άποψή μου;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Μας ενδιαφέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω κάτι: Καλδής – Λέτσας δεν είναι χρηματιστές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Επιχειρηματίες. Χρηματιστής είμαι εγώ, είναι ο κ. Γιαννακάκης, είναι ο κ. Δεβλέτογλου. Αυτοί είναι χρηματιστές. Οι άλλοι μπορεί να βαφτιστούν χρηματιστές, εφόσον έκαναν μια συναλλαγή χρηματική. Όμως χρηματιστές είμαστε εμείς, προς το παρόν. Μπορεί να υπάρχει κι άλλος. Νομίζω ότι καλέσατε και έναν άλλο κύριο και ήταν ο πατέρας του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τον Θεοδωρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, εντάξει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Κυριτσάκας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Τον κ. Κυριτσάκα εγώ δεν τον ξέρω. Τον είδα εδώ έξω. Έμαθα ότι ήταν πρόεδρος σε μια χρηματιστηριακή. Αλλά δεν τον έχω γνωρίσει. Δεν ήξερα ποιος είναι. Και ούτε είναι και γνωστός μέσα. Δηλαδή, όσο είμαστε εμείς γνωστοί. Η εταιρεία η δική μου ήταν πάρα πολύ γνωστή. Και του κ. Δεβλέτογλου και του κ. Γιαννακάκη. Ο κ. Κυριτσάκας, τον γνώρισα τώρα, μου λέει, είμαι κι εγώ…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η δική σας εταιρεία τώρα υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, υπάρχει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και πώς λειτουργεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Λειτουργεί με ζημιές, όπως…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, όχι…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Λειτουργεί κανονικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Την έχετε πουλήσει δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Έχω πουλήσει το μερίδιό μου. Δεν έχω καμία μετοχή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σε ποιον το έχετε πουλήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σε έναν κ. Αλεξόπουλο το πούλησα το μερίδιό μου. Είναι ο γιος μου στην εταιρεία αυτή, ο οποίος έχει ένα μικρό ποσοστό και αυτή τη στιγμή είναι διευθύνων σύμβουλος. Πριν ήταν ο κ. Μολυβιάτης, που σας έλεγα. Τώρα εγώ δεν ασχολούμαι.
(ΡΕ)
(TL)
Με όλα αυτά που έγιναν, έχω αποσυντονιστεί επιχειρηματικά. Με ενόχλησε πάρα πολύ και δεν είχα καμία διάθεση να μπλέξω σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως καταλαβαίνετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Γιαννακάκης, όταν του ζητήσατε εξηγήσεις, σας είπε ότι και αυτός «εν αγνοία του».
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με ρώτησε και η κυρία Βουλευτής προηγουμένως. Όταν το έμαθα αυτό, εγώ πήγα και τον βρήκα. Του λέω «εδώ πέρα πήρα χρήματα». Έδειξε μία πολύ μεγάλη έκπληξη. Αυτός είναι πολύ προσεκτικός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι πολύ προσεκτικός, αλλά ήρθε εδώ και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν μου έκανε και ιδιαίτερα καλή εντύπωση ως προς την προσοχή του. Γιατί, εάν αυτός ήταν προσεκτικός…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα είχα γλιτώσει και εγώ!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έτσι. Και θα σας προστάτευε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μα, του είπα, «τι είναι αυτά τα πράγματα;». Δηλαδή, τι να έκανα; Να στραφώ να του κάνω μήνυση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν ξέρω τι θα κάνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μου το είπαν και αυτό, μου είπαν να κάνω μήνυση να δείξω κ.λπ. Τι να δείξω; Αυτό έγινε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το θέμα δεν είναι να κάνουμε κάτι για να δείξουμε, το θέμα είναι να κάνουμε κάτι για να δούμε τι έχει συμβεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Η ουσία ποια είναι; Εγώ στην πραγματικότητα θέλω να σας βοηθήσω και διάβασα όλη τη δικογραφία, τα βιβλία του Τέλλογλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφού τα έχετε διαβάσει όλα…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Διάβασα και όλους τους λογαριασμούς που είναι μέσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με την πείρα που έχετε, πείτε μας εδώ τι έχει συμβεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Νομίζω ότι ο κ. Χριστοφοράκος, με τον κ. Καλδή και τον κ. Λέτσα, με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς και έφερναν χρήματα, τα οποία κατέληγαν στον κ. Χριστοφοράκο. Από εκεί και πέρα, τι έκανε ο κ. Χριστοφοράκος, αυτό έκανε. Θα μπορούσε κάλλιστα –και το θεωρώ ανόητο πραγματικά- να τα φέρει κανονικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί να τα φέρει κανονικά;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με τη βαλίτσα…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, να τα φέρει κανονικά μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Θα μπορούσε από το Μονακό να τα φέρει σε μία τράπεζα εδώ και να τα πάρει. Αυτό λέω εγώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό που ήθελε, λοιπόν, ήταν να βρει ένα μέσο…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σωστά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μία διαδρομή από την οποία να μην προκύπτει ότι μεσολαβεί αυτός.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Συμφωνώ μαζί σας απολύτως. Τώρα που το βλέπω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, λοιπόν, η βοήθεια που προσφέρατε στο κύκλωμα είναι πολύ συγκεκριμένη, βαρυσήμαντη για την υπόθεση την οποία εμείς ερευνούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Η άποψη που μου ζητήσατε και σας λέω είναι ότι εγώ ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τα έφερνε εδώ. Εάν τα έφερνε νόμιμα, θα τα έπαιρνε και τέλος. Τώρα έβαλε εμάς, τον Λέτσα, τον Γιαννακάκη και δεν ξέρω και ποιον άλλο, τα μάζεψε όλα, βεβαίως εάν ισχύουν αυτά που λένε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εννοείται.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δηλαδή, θα μπορούσα και εγώ να τα είχα δώσει κάπου ή ο Γιαννακάκης να τα είχε δώσει κάπου αλλού, αλλά από όλα αυτά που διάβασα, φαίνεται ότι κατέληγαν στον κ. Χριστοφοράκο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, λέτε στην κατάθεσή σας, μας είπατε και εδώ σήμερα ότι η ως άνω συνδιαλλαγή δεν μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ασυνήθιστη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με ρωτάτε αν έχουν γίνει και άλλα τέτοια;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, για να λέτε ασυνήθιστη, σημαίνει ότι είναι μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας της ονομαζόμενης χρηματιστηριακής ελεύθερης αγοράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, στα όρια είναι αυτό, δεν είναι ακριβώς χρηματιστηριακή πράξη. Θα σας πω ακριβώς τι εννοώ. Θα μπορούσε κάποιος να θέλει να αγοράσει μετοχές από το εξωτερικό στην Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο δρόμο. Καταλάβατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Γιατί μπορεί να ήθελε ανωνυμία. Μπορεί να ήταν επιχειρηματίας και να είχε εταιρεία στην Ελλάδα και να ήθελε να αγοράσει από το εξωτερικό μετοχές. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί των χρηματιστών κατά τη δεκαετία του ‘80 είχαν χρησιμοποιηθεί προφανώς για εξαγωγή συναλλάγματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Έγινε μέχρι το ’90, τότε που έγινε απελευθέρωση συναλλάγματος, γιατί εν συνεχεία μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις. Νομίζω ότι μετά το 1999 ακόμα περισσότερο. Η έννοια αυτών των λογαριασμών, όπως σωστά αναφέρατε, χρησιμοποιείτο πια όχι γι’ αυτό το πράγμα, διότι τα χρήματα μπορούσες να τα βγάλει κανονικά έξω και να τα φέρνεις. Θα μπορούσε για λόγους ανωνυμίας να χρησιμοποιηθούν, για να αγοραστούν ή να πωληθούν μετοχές από το εξωτερικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι νόμιμο αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, είναι νόμιμο εγώ να μη δηλώνω 1.000.000;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Τι εννοείτε να μη δηλώνετε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ μιλάμε για 1.000.000.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μπορεί κάποιος, εάν το έχει νόμιμα το 1.000.000…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να το στέλνει κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό του στην Ελβετία!
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Πρέπει πρώτα να τα πάρει και να αγοράσει από εκεί. Όμως, μπορεί να μην θέλει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί να μην θέλει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μπορεί να μην θέλει να φανούν οι πράξεις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς θα φανούν; Δεν υπάρχει τραπεζικό απόρρητο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αυτά διαρρέουν μερικές φορές. Ορισμένοι –και είναι πάρα πολλοί- θέλουν να κάνουν χρηματιστηριακές πράξεις και στο διάστημα από 2000 και μετά αγόραζαν με αυτόν τον τρόπο μετοχές. Αγόραζαν πάρα πολλές από το εξωτερικό και θα δείτε πάρα πολλές συναλλαγές που έχουν γίνει με αυτόν τον τρόπο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επειδή έχετε μεγάλη πείρα, θέλω να σας ρωτήσω: Έχει τεθεί καμία φορά θέμα νομιμότητας αυτών των συναλλαγών; Δηλαδή, η πολιτεία γνωρίζει ότι γίνονται αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα σας πω. Εάν κάποιος έχει νόμιμα χρήματα, τα πάει στην Ελβετία και ανοίξει λογαριασμό και από εκεί αγοράζει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ή της εταιρείας του, εκεί υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Στη μία περίπτωση αγοράζει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι νόμιμο, εφόσον τα χρήματα είναι νόμιμα. Δεύτερον, εάν αγοράζει μετοχές της εταιρείας ή οτιδήποτε, εκεί βεβαίως μπορεί να μπουν οποιουδήποτε άλλου είδους υποψίες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Χειραγώγηση…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν μου απαντάτε, όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Προσπαθώ να απαντήσω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας καταλαβαίνω, αλλά θέλω να είστε όσο μπορείτε πιο σαφής. Αυτός ο τρόπος ο οποίος έχει ερωτηματικά…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, έχει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι γνωστός στο ελληνικό κράτος από τότε που γίνεται, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εμένα θα ρωτήσετε γι’ αυτό; Ρωτήστε την Τράπεζα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τη γνώμη σας θέλω. Δεν θέλω να μου καταθέσετε ενόρκως ότι ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σας λέω ότι η Τράπεζα ήξερε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τα ξέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα ξέρουν και όλοι οι υπόλοιποι, όπως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μέχρι τώρα γνωρίζετε οποιαδήποτε κυβέρνηση ή αρχή να έχει κινηθεί γι’ αυτό το θέμα και να πει «ελάτε εδώ, τι κάνετε;».
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Έχει κινηθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουν πιάσει κάποιους ;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα σας πω μία περίπτωση που τη διάβασα στον Τύπο. Όταν κάποτε αγόρασε η ΔΕΛΤΑ τη Goody’s, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με αγορές μετοχών από το εξωτερικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας ρωτώ άλλο πράγμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Συνεχίζω. Έψαχναν να βρουν αυτά τα χρήματα πώς πήγαν έξω, ποιός ήταν πίσω από αυτήν την εταιρεία και αν αγοράστηκαν με γνώση της εμπιστευτικής πληροφορίας. Με ρωτήσατε γι’ αυτό το πράγμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Επειδή δεν ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες και δεν έχω καμία σχέση με τέτοιες συναλλαγές…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Καλύτερα που δεν έχετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν θέλω να βγάλω κάτι προσωπικά εναντίον σας. Εσείς δηλώνετε στο ελληνικό κράτος πόσες καταθέσεις έχετε στην Ελβετία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, δεν έχω δηλώσει, δεν μου ζητήθηκε ποτέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν υποχρεούστε να το δηλώσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Προσέξτε, όμως, ούτε και στην Ελλάδα πόσες έχω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν υποχρεούσθε να το δηλώσετε αυτό στη φορολογική σας δήλωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι. Από όσο ξέρω, υποχρεούμαι να δηλώσω αυτά τα εισοδήματα που έχω εάν είναι πραγματικά. Έχω δηλώσει τόσα που καλύπτουν πάρα πολύ αυτά. Τα έχω δηλώσει. Είμαι από τους υψηλά φορολογούμενους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν είμαι σκανδαλοθήρας, εγώ ρωτώ την ουσία τόση ώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Για ποιο λόγο να δηλώσω ένα λογαριασμό; Δεν είπε κανείς «σε ένα χαρτάκι να δηλώσεις τι έχεις». Μπορείς να το δηλώσεις. Γιατί να μην το δηλώσεις;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς, δηλαδή, δεν υποχρεούσθε να δηλώσετε ότι έχετε …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν έχουν «πόθεν έσχες». Αυτή η δήλωση γίνεται στο «πόθεν έσχες».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ξέρω, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με συγχωρείτε, αλλά και εγώ αναθέτω στο λογιστή να μου κάνει τη δήλωση. Με ρωτά τι εισοδήματα έχω, του δίνω τα χαρτιά και τα βάζει μέσα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είσαστε σαφής.
Πάμε τώρα στην ιστορία που ερευνούμε. Στο λογαριασμό σας στην Ελβετία έρχονται τμηματικά περίπου 1.000.000.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι. Εάν θέλετε τα παραστατικά, μπορώ να σας τα δώσω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, δεν θέλω. Εσείς δεν ελέγχετε το λογαριασμό σας σταθερά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από πού έρχονταν αυτά τα λεφτά εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Έμαθα προφορικά -δεν πήρα τα extraits, ούτε τα έχω πάρει μέχρι τώρα- ότι πήρα λεφτά από την ΑΒΝ στο Μονακό και ρώτησα τον κ. Γιαννακάκη «αυτά τα χρήματα είναι αυτά που μου είπες;» και μου απάντησε «ναι».
(XA)
(2PE)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εκεί δεν γράφει ποιος τα στέλνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Πιθανόν να γράφει, πλην όμως, εγώ δεν το πληροφορήθηκα. Και αν θέλετε, να ζητήσω τα αντίστοιχα εξτρέ να σας τα φέρω, να δω αν γράφει ….Θα γράφει προφανώς Placid Blue. Αλλά εγώ δεν είδα τέτοιο πράγμα. Εμένα με ενδιάφερε μόνο αν έχουν πάει τα χρήματα, όπως καταλαβαίνετε, για να τα πληρώσω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Αν εμένα έρθει στο λογαριασμό όχι 1.000.000, αλλά 1.000 ευρώ, θα ψάξω να βρω ποιος το έστειλε. Γιατί τέτοια είναι απαγορευτικά. Ή όταν στείλω σε έναν που του χρωστάω, που μου έφτιαξε παραδείγματος χάρη το καλοριφέρ, 200 ευρώ, το κρατάω και το έχει και η γυναίκα μου πέντε χρόνια μετά. Μου προκαλεί εντύπωση….
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ ήξερα ότι θα λάβω 120.000.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχεις 1.000.000 στο λογαριασμό. Ποιος στο στέλνει; Από πού έρχεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα σας πω αμέσως τη λογική τουλάχιστον. Περίμενα 120.000 να μπουν στο λογαριασμό μου. Μου είπε ο κ. Γιαννακάκης 120.000. Μόλις τα είδα, τον ρώτησα για να μην υπάρχει και κανένα πρόβλημα και είναι αλλουνού. Τι αλλουνού αφού οι πράξεις αυτές ήταν πολύ σπάνιες. «Πήρα 120.000 από την ABN στο Μονακό. Είναι δικά σου; Αυτά είναι;» «Είναι δικά μου.» «Ορίστε, πάρε τα λεφτά σου και φύγε».
Τον έχω κλείσει το λογαριασμό μου αυτό τώρα γιατί δεν είχε καμία έννοια να τον διατηρώ. Πιστεύω ότι αν ζητήσω τα εξτρέ τα αντίστοιχα, θα γράφει μέσα. Αν γράφει μέσα, μπορεί να μην γράφει. Μερικές φορές γράφει «from one of our clients».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό το κατέθεσε κάποιος άλλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μπορεί να γράψει κάτι ή μπορεί να πει «είναι ο κύριος τάδε». Αυτό είναι από την άλλη τράπεζα. Εκείνο το οποίο είναι σίγουρο, ξέρω από ποια τράπεζα ήρθε και σε ποιο υποκατάστημα, από ποια χώρα. Του είπα ABN. Μου είπαν «τελείωσε».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οπότε εσείς καλή τη πίστει στον κ. Γιαννακάκη…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αν ερχόταν κάποιος και μου έλεγε «σου έβαλα αυτά», δεν το είχαμε και εμπόριο. Ήξερα ποιος στέλνει τόσα λεφτά και έτσι. Εμένα με ενδιέφερε μην τυχόν δεν πάνε εκεί τα χρήματα, όπως καταλαβαίνετε. Να σου πουν «θα σου τα βάλω» και δεν πάνε. Είναι θέμα και αυτό. Είχαν μπει τα χρήματα και έδωσα τα λεφτά. Αυτό έκανα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τώρα εσάς δεν σας παραξένεψε; Γιατί εδώ δίνετε κάποιες εξηγήσεις. Σε ένα λεπτό, θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μπορεί να καθίσω μέχρι το βράδυ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας παραξένεψε αυτό; Γιατί ο κ. Γιαννακάκης δεν έστελνε τα λεφτά εδώ και να τα πάρει με τη νόμιμη οδό και να τελειώνουμε; Εδώ μιλάμε με την απλή λογική ενός ανθρώπου ο οποίος δουλεύει μια ζωή και δεν το παίρνει το 1.000.000. Δίνει όλη του τη ζωή και δεν το παίρνει. Και εδώ τα βλέπουμε να γυρνάνε έτσι γύρω-γύρω, να μετακινούνται πέρα δώθε και έχουμε ζαλιστεί. Σας λέω με την απλή λογική ενός ανθρώπου, δεν σας παραξενεύει; Ξαφνικά σας ζητάει ένας γνωστός «δωσ’ μου 1.000.000 και θα σου το καταθέσω στην Ελβετία», του απαντάτε «ναι, το κάνουμε» και τελειώνει, καλή τη πίστει στην αγορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Τα ποσά αυτά για αγορές μετοχών δεν είναι ασυνήθιστα. Και δεν μιλάμε για το εκατομμύριο. Το εκατομμύριο είναι αθροιστικά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ εκατομμύριο βγαίνει όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εμένα μπορεί να έρθει κάποιος και να αγοράσει 1.000.000 στην εθνική. Όταν ένας τζίρος μιας χρηματιστηριακής μπορεί να είναι το χρόνο 1,5 ή 2 δισεκατομμύρια, υπάρχουν τέτοιες συναλλαγές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το αμφισβητώ. Ίσα-ίσα και το κόμμα που εκπροσωπώ ξέρει τι λέει. Δεν αμφισβητώ αυτά τα ποσά. Είναι πολύ μεγαλύτερα. Είναι αστρονομικά και ο άλλος δουλεύει με 400 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Από ποιο κόμμα είστε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Εδώ δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο σε όλα αυτά. Ξαφνικά δηλαδή, δίνεις σε έναν ένα εκατομμύριο στο χέρι και τα καταθέτει στην Ελβετία. Και αυτό είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου. Εγώ δεν το καταλαβαίνω γιατί δεν ακολουθούν την κανονική οδό. Αυτό δεν σας παραξενεύει ποτέ; Μάλιστα έχουμε πέντε περιπτώσεις. Εγώ δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να μην ξέρατε. Δεν σας κατηγορώ για να είμαστε ειλικρινείς. Για να κατηγορήσεις, πρέπει να έχεις αποδείξεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Επειδή αυτό το πράγμα στο παρελθόν τουλάχιστον είχε γίνει κατά κόρον, μιλάω για τη δεκαετία του ΄80, εν συνεχεία για ποσά 100.000….Γιατί εδώ μιλάμε για ένα εκατομμύριο αθροιστικά. Το διευκρινίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε ένα χρόνο είναι ένα εκατομμύριο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μου είπε 100.000, εντάξει. Δεν το θεώρησα….Υπέθεσα ότι είναι κάποια λεφτά για να αγοραστούν τίποτα μετοχές ή οτιδήποτε. Δεν ήταν τεράστιο ποσό για χρηματιστηριακή συναλλαγή. Αν μου έλεγε «10.000.000 παρ’ τα και φερ’ τα», οπωσδήποτε εκεί θα λέγαμε τι γίνεται εκεί πέρα. Ή μου έλεγε ξαφνικά «ένα εκατομμύριο», εκεί οπωσδήποτε θα έλεγα «για στάσου, εδώ τι γίνεται;». Αν πει «100.000», 100.000 μπορεί να κάνει ένα διαμέρισμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλος δουλεύει είκοσι πέντε χρόνια για να το κάνει. Δεν το λέω για εσάς. Δεν είναι προσωπικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ δεν είμαι από τζάκι χρηματιστών. Εγώ στις Τζιτζιφιές μεγάλωσα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας κατηγορώ ούτε ατομικά, ούτε έχω αποδείξεις. Δηλαδή, μπορούμε να υποθέσουμε τώρα….
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Στις χρηματιστηριακές εταιρείες εμείς βλέπουμε τα χρήματα να περνάνε δίπλα μας και τρελαίνεσαι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να δείτε εμείς τι πάθαμε όταν πρωτομπήκαμε εδώ μέσα. Δηλαδή, μπορούμε να υποθέσουμε το εξής. Γνωρίζοντας ο Χριστοφοράκος το τι γίνεται στην αγορά, αξιοποίησε τέτοια κενά ή τέτοιες πρακτικές που υπάρχουν και έμπλεξε κάποιους πιθανά χωρίς να γνωρίζουν. Όμως, υπάρχει και μία ένσταση. Το λέω προσωπικά. Θέλω να το καταλάβετε. Γιατί μπορούμε να το πούμε μόνο όταν έχουμε αποδείξεις. Για κάποιους όμως, υπάρχει το ερωτηματικό ότι αυτά δεν γίνονται με το αζημίωτο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σωστό είναι αυτό που λέτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, δικαιούμαστε ορισμένοι να υποψιαζόμαστε και δεν εννοώ εσάς. Μιλάω γενικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Η προμήθεια υπάρχει πάντα και μπορεί να υπάρχει και έμμεσα. Να σας το πω και διαφορετικά. Εγώ δεν πήρα προμήθεια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είστε ειλικρινέστατος.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αν έκανα συναλλαγές ή οτιδήποτε που έβγαζα χρήματα, δεν είναι σαν ….Στο συγκεκριμένο τι με ενδιέφερε; Λέω εντάξει. Το θέλεις; Παρ’ το. Ο άνθρωπος αυτός δεν μου είχε δείξει ποτέ και ήξερα ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Τώρα βγήκε από πίσω ….Δηλαδή τρελάθηκα. Δεν μπορώ να καταλάβω πού βρέθηκα εγώ εδώ μέσα. Εδώ έγραφαν εφημερίδες, έκαναν, έδειχναν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, από όλο αυτό τον κύκλο των χρηματιστών, των επιχειρηματιών, των δικηγόρων που έκαναν τη διοίκηση σε χρηματιστηριακές εταιρείες, εσείς είστε ο πιο επιβαρυμένος. Το έχετε υπ’ όψιν σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ είμαι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είστε ο πιο επιβαρυμένος με την έννοια ότι για σας η δικαιοσύνη έχει πάρει μέτρα που για άλλους δεν έχει πάρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ποιος το είπε; Για όλους έχει πάρει. Σαράντα άτομα είναι με απαγόρευση εξόδου. Δεν τα ξέρετε αυτά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τον κ. Γιαννακάκη έχει πάρει τα ίδια μέτρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Φυσικά τα ίδια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τον κ. Τυρογαλά τα ίδια;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τον κ. Κυριτσάκα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τον κ. Λέτσα και τον κ. Καλδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως τα ίδια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είστε, λοιπόν, στην κατηγορία των πιο επιβαρυμένων.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σαράντα ένα άτομα είμαστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το ότι είναι μεγάλη αυτή η κατηγορία δεν ελαφρύνει τη θέση σας. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω μερικά πράγματα γιατί η δουλειά μας είναι να βρούμε την αλήθεια και ενδεχομένως έχετε συμφέρον να μας βοηθήσετε να βρούμε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μα, γι’ αυτό είμαι εδώ. Εδώ είμαι κατηγορούμενος και έρχομαι και μιλάω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πρώτα τα δώσατε τα λεφτά ή πρώτα σας τα στείλανε και μετά τα δώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Πρώτα τα πήρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πρώτα βεβαιωθήκατε ότι μπήκαν στο λογαριασμό σας. Δηλαδή, έμπαινε ένα ποσό, το δίνατε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ισόποσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και ισχυρίζεστε ότι δεν πήρατε καμία προμήθεια, δεν κερδίσατε τίποτα από αυτό το πράγμα. Το κάνατε απλώς καλή τη πίστει λόγω της εμπιστοσύνης που είχατε στον κύριο Γιαννακάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Είχα μια σχέση… Θα μπορούσα να έχω ωφεληθεί αλλά δεν είχα. Θέλετε να σας πω ψέματα; Η δουλειά μου είναι να βγάζω λεφτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τι προμήθεια θα παίρνατε για κάθε τέτοια συναλλαγή; Αν παίρνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Δεν έχω πάρει εγώ για συναλλαγές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνήθως στην αγορά. Δεν ξέρετε.
Καλώς, κύριε Παπαδημούλη, συνεχίστε.
(XP)
(2XA)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέτε εδώ στην απολογία σας, το σημείωμα εξηγήσεων ο ανακριτής κ. Αθανασίου, σας ρώτησε τίποτα όταν του πήγατε αυτό το χαρτί; Αυτό το χαρτί σας το είχε ετοιμάσει ένας δικηγόρος. Είναι η υπερασπιστική σας γραμμή. Ο ανακριτής σας ρώτησε τίποτα; Προσπάθησε να σας στριμώξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ ήθελα να του μιλήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορέσατε να του μιλήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι. Πήγα μέσα. Κατ’ αρχήν δεν είχα κατηγορητήριο να μου πείτε γιατί κατηγορούμαι. Να σας πω πώς έγινε. Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Αθανασίου και μου λέει είστε ο κ. Ράμμος, μάλιστα, ελάτε να μας δώσετε κάποιες εξηγήσεις για χρήματα που μπήκαν στο λογαριασμό σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτή η επαφή και επικοινωνία αφού ούτε σας ρώτησε ούτε σας άφησε να του εξηγήσετε θα μπορούσε απλώς να ήταν έτσι για τα μάτια του κόσμου, για να πούμε ότι το ψάχνουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ ήθελα να μιλήσω. Μπήκα μέσα και …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε σας ρώτησε, ούτε σας άφησε να του πείτε. Δηλαδή τι ήθελε να πει απλώς ότι εγώ τον κάλεσα και ψάχνουμε το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα σας πω τι πιστεύω. Γιατί τότε το θέμα είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και εγώ θυμάμαι από τις αναγνώσεις των εφημερίδων. Άκουγα εκπροσώπους της δικαιοσύνης και της πολιτικής εξουσίας να λένε ψάχνουμε το θέμα, το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκαλο. Εδώ μου περιγράφετε μία εικόνα όπου ούτε σας ρώτησε ούτε σας άφησε να του πείτε. Δηλαδή μαϊμού εξέταση.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, ήταν ένα σημείωμα εξηγήσεων. Φαντάζομαι, όμως, εάν δεν είχε λήξει εκεί η ανάκριση, δεν είμαι και νομικός για να το πω, αλλά κάπου σταμάτησε. Μετά από πέντε μέρες έγινε ιν ρεμ, απρόσωπα. Αυτό διάβασα και σταμάτησαν όλα. Θα μπορούσε κάλλιστα να με καλέσει πάλι και να μου πει έλα εδώ, αυτό είναι το κατηγορητήριό σου και να απολογηθείς. Εδώ στο επόμενο που με κάλεσαν μετά από ένα χρόνο ο κ. Ζαγοριανός, ο οποίος θεώρησε ότι εμείς είμαστε ύποπτοι φυγής και μου γράφει εδώ ενεργητική δωροδοκία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέτε στο επεξηγηματικό σημείωμα ότι η μεταξύ συναδέλφων δεοντολογία και διακριτικότητα δεν μου επέτρεπε να ρωτήσω τίποτα και να αμφισβητήσω τον κ. Γιαννακάκη ή τη νομιμότητα των συναλλαγών σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με βάση ποιους κανονισμούς, ποιους νόμους, ποιες ρυθμίσεις της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αυτό που ρωτάτε έναν πελάτη απαγορεύεται να το ρωτάτε σε ένα χρηματιστή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Καταλαβαίνω απολύτως τι λέτε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σας απαντώ ότι ο δικός μου έλεγχος σταματούσε μόνο στο πρόσωπο του χρηματιστή. Αν ήταν για πελάτη του δεν θα μπορούσα εγώ να ρωτήσω ποιος είναι ο πελάτης γιατί δεοντολογικά δεν επιτρέπεται να ξέρω εγώ ποιος είναι. Κανένας χρηματιστής δεν ρωτάει τον άλλο χρηματιστή ποιος είναι ο πελάτης του. Αυτή είναι η δεοντολογία που σας λέω. Μεταξύ χρηματιστών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά εάν αυτή η ενέργεια είναι νόμιμη ή μη νόμιμη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εξαντλείται μόνο στο θέμα ποιος είναι ο χρηματιστής. Εάν ήταν ιδιώτης, βεβαίως και έπρεπε να ψάξω. Η δική μου εταιρεία έχει στείλει στην Τράπεζα Ελλάδος αρκετές…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, εάν ήταν τόσο αυτονόητα με βάση τους νομικούς κανόνες και τους χρηματιστηριακούς κανόνες, δεν θα έπρεπε τώρα να έχετε απαγόρευση εξόδου. Θα αρκούσε η διαβεβαίωση και θα λέγατε βάσει του τάδε κανόνα, το νόμο της χώρας, τον κανόνα με τον οποίο εγώ δεν έπρεπε να ρωτήσω γιατί είναι ευθύνη του αλλουνού και θα ήταν ο άλλος μπλεγμένος. Είσαστε και σεις. Άρα, σημαίνει, ότι αυτό που λέτε εσείς δεοντολογία-διακριτικότητα είναι πέραν των ορίων του νόμου και του κανονισμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό το κρίνετε από την απαγόρευση εξόδου. Επειδή μου απαγόρευσαν την έξοδο, προφανώς έχουν δει στοιχεία που με επιβαρύνουν. Εγώ πιστεύω από τη στιγμή που δεν ήξερα κανέναν από αυτούς τους κυρίους που έκαναν αυτή τη διακίνηση, για την οποία είμαι εξοργισμένος…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο σας ρωτάω. Υπάρχει νόμος και κανονισμός της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν τηρήθηκε επειδή εσείς δεν ρωτήσατε τον κ. Γιαννακάκη τι και πώς; Ή είστε απολύτως νόμιμος και εντάξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ νομίζω ότι είμαι απολύτως νόμιμος. Θα υπήρχε θέμα εάν ήταν πελάτης, διότι στον πελάτη είσαι υποχρεωμένος να κάνεις πολλές ερωτήσεις και μάλιστα τώρα για να αγοράσει και 10 μετοχές πρέπει να κάνει ολόκληρες δηλώσεις επ’ αυτού. Άρα, η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει σε εμάς, στους πελάτες, άλλωστε αυτό δεν ήταν μία χρηματιστηριακή συναλλαγή. Ήταν μια συναλλαγή προσώπων. Δεν ήταν από τη χρηματιστηριακή εταιρεία. Επιβάλλει στους πελάτες πολλά πράγματα, αυτό που λέτε εσείς τώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι μπορούσατε να κάνετε εσείς που δεν μπορούσε να το κάνει ο κ. Γιαννακάκης και ήρθε σε σας; Τι του προσφέρατε εσείς που δεν το είχε από μόνος του ενώ ήταν μεγάλος χρηματιστής με επιφάνεια με μεθοδικότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Προφανώς το λογαριασμό που είχα στο εξωτερικό. Πιθανώς να μην είχε λογαριασμό στο εξωτερικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέτε τόσο μεγάλος χρηματιστής να μην είχε λογαριασμό στο εξωτερικό; Συζητάγατε τη συγχώνευση μαζί του ενώ ήταν ψιλομπακάλης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι ψιλομπακάλης. Εγώ ξέρω ανθρώπους με μεγάλη επιφάνεια που δεν έχουν λογαριασμό στο εξωτερικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τον ρωτήσατε, δεν έχεις δικό σου λογαριασμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν ρώτησα. Δεν θέλω να σας πω ψέματα αλλά δεν θέλω να λέω και πράγματα που αντιβαίνουν στη λογική.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τα λεφτά που του δίνατε εσείς τμηματικά, 100.000 κ.λπ. και έφθασε στο 1.000.000 από πού τα παίρνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Από τους λογαριασμούς που είχα τους προσωπικούς. Είχα χρήματα. Τα πήρα από την τράπεζα και του τα έδωσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, εσείς έχετε τις τραπεζικές…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Είχα τις τραπεζικές, τώρα δεν έχω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Είχα καταθέσεις που μπορούσα να κάνω ανάληψη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι αποδεδειγμένες αυτές οι αναλήψεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, αλλά εγώ πάντοτε είχα και μετρητά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι κομμάτι από αυτό το ένα εκατομμύριο αντικρίζετε με αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και τι είχατε στο σεντούκι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό δεν το θυμάμαι. Μπορώ να το ψάξω. Θυμάμαι ότι πάντα είχα μετρητά στο γραφείο μου, προσωπικά δικά μου, 50-100 χιλιάδες. Εγώ είμαι παλιός χρηματιστής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν είχατε κάθε τόσο από 50-100 χιλιάδες, ενδεχομένως στο ένα εκατομμύριο να σηκώσατε και 100 χιλιάδες από τράπεζα και τα άλλα εννιακόσια να τα είχατε στο συρτάρι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι. Αυτά όπως σας είπα ήταν επαναλαμβανόμενα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συνολικά σας λέω τι ποσοστό από το ένα εκατομμύριο δεν αντικρίζετε και δεν αντιστοιχείτε με αναλήψεις από τράπεζα και ήταν στο συρτάρι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό πρέπει να το κοιτάξω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μπορεί να μη θυμάστε, κύριε Ράμμο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, όχι. Είχα χρήματα. Ή θα έπαιρνα από την τράπεζα, είχα δικά μου. Ή έπαιρνα χρήματα από το χρηματιστηριακό μου λογαριασμό. Να είχαμε πουλήσει μετοχές και να είχα χρήματα μέσα και να τα έπαιρνα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αποφεύγετε να απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν αποφεύγω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έτσι εκτιμώ εγώ. Θα μπορούσατε να μου πείτε το 20%, το 30%, το 70%.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αν είχα τα χαρτά μπροστά μου…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μα, σας έχει συγκλονίσει η υπόθεση, σας έχουν επιβληθεί τέτοιοι περιορισμοί….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαδημούλη, σας θυμίζω ότι είναι κατηγορούμενος. Να μην προσέξει τι θα πει; Οφείλω και εγώ να τον προστατεύσω λίγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν είναι θέμα πόσα πήρα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεχίστε, κύριε Παπαδημούλη. Δεν θέλει να απαντήσει. Είναι δικαίωμά του.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν είναι ότι δεν θέλω να μιλήσω. Θέλω να σημειωθεί αυτό. Δεν έχω καμία διάθεση να αρνηθώ. Γιατί άλλωστε να αρνηθώ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σας παρακαλούμε κάποια στιγμή να βρείτε αυτά τα στοιχεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προσπαθώ πέρα από την καλή πίστη, κύριε μάρτυς να δω. Κίνητρο οικονομικό δεν είχατε. Το κάνατε για τη ψυχή της μάνα σας και επειδή τον γνωρίζατε. Μήπως αυτά τα χρήματα δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν νόμιμα και κερδίζατε εσείς σ’ αυτό τα δικά σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σας είπα οι φορολογικές μου δηλώσεις το δικαιολογούν αυτό. Εάν δεν έχω τέτοια χρήματα βεβαίως. Αλλά σας είπα δικαιολογούν αυτού του είδους τα ποσά και πολύ παραπάνω. Τότε είχα μία οικονομική επιφάνεια αρκετά μεγάλη. Μετά είχα κάποιες ατυχίες, οι οποίες με έστειλαν… Πραγματικά τότε είχα χρήματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κανείς από τους συναδέλφους δεν έχει κάτι προσωπικό εναντίον σας. Θέλω να καταλάβετε σε τι αποσκοπούν οι πιεστικές ερωτήσεις. Εδώ έχουμε ένα κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιεί εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους φυσικά πρόσωπα χρηματιστές, επιχειρηματίες, δικηγόρους κ.λπ. και ξεπλένει μαύρο χρήμα από τα ταμεία της SIEMENS, το οποίο μετά χρησιμοποιεί ο Χριστοφοράκος για να δωροδοκεί. Αυτό το ξέρουμε όλοι και εσείς.
(MT)
(2XP)
Η ερώτηση είναι: Εσείς που είστε αυτή τη στιγμή μπλεγμένος, κατηγορούμενος, με διάφορες στερήσεις δικαιωμάτων, μπορείτε να βοηθήσετε την Επιτροπή με κάποια στοιχεία που να πείθουν ότι εσείς είστε ακουσίως μπλεγμένος σ’ αυτή την ιστορία και υπηρετήσατε δόλιες επιδιώξεις άλλων; Γιατί αν βγάζετε όλους τους άλλους ως τα καλύτερα παιδιά και αθώους, δεν είστε πειστικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν τους έβγαλα τα «καλύτερα παιδιά». Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εξοργισμένος. Πολλοί μου είπαν να κάνω μηνύσεις.
Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα. Αν ήξερα κάποιον από αυτούς ή είχα κάποια εμπλοκή, τότε βεβαίως και να σας βοηθήσω και να σας πω ότι έκανα εκείνο και έδωσα εκεί και μου είπαν αυτό. Δεν έγινε τέτοιο πράγμα. Τι να κάνω; Με καταλαβαίνετε; Ήταν λάθος μου αυτό που το έκανα, το αναγνωρίζω. Δεν έπρεπε να κάνω τέτοιο πράγμα. Το έκανα καλή τη πίστει…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν το κάνατε απλώς καλή τη πίστει. Το κάνατε και συνωμοτικά, δηλαδή με κανόνες εχεμύθειας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Η εχεμύθεια είναι στο επάγγελμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι έτσι. Δεν σας ρώτησα άλλωστε, για να μου απαντάτε.
Λέτε στη δεύτερη σελίδα του σημειώματος εξηγήσεων: «Εγώ δεν είπα τίποτα, πουθενά και σε κανέναν, επειδή ο Γιαννακάκης εκείνη τη περίοδο ετοίμαζε διάφορες δουλειές και δεν ήθελε να μαθευτούν αυτά τα πράγματα, ότι μεταφέρει από το εξωτερικό μεγάλα χρηματικά ποσά». Αν ήσασταν βέβαιος για την εντιμότητά του, τη συνέπειά του κλπ. γιατί κρατήσατε το στόμα σας κλειστό; Γιατί αυτή η ομερτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν υπάρχει ομερτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θέλετε να σας διαβάσω…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, το έχω μπροστά μου. Το βλέπω καλά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το έχει συντάξει δικηγόρος βέβαια, αλλά εσείς το υπογράφετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Φυσικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί αυτή η ταύτιση με τον κ. Γιαννακάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν έχω και ταύτιση με τον κ. Γιαννακάκη. Μην τρελαθούμε κιόλας! Ο άνθρωπος είναι συνάδελφος. Το ότι ήμουν εχέμυθος και δεν μιλούσα, είναι μέσα στο επάγγελμα. Να βγω έξω στην αγορά και να πω ότι αυτό γίνεται έτσι; Δεν το έχω κάνει ποτέ. Κανείς χρηματιστής δεν το κάνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας πω κάτι για την ταύτιση; Λέτε: «Η πεποίθησή μου για την ύπαρξη επιχειρηματικών σχεδίων του κ. Γιαννακάκη στο χρηματιστηριακό τομέα κατά το επίμαχο διάστημα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τελικά εντός του 2004 η χρηματιστηριακή του κ. Γιαννακάκη συγχωνεύθηκε με την τάδε». Προηγουμένως λέτε: «Αποτελούσε για εμένα ένα ακόμη λόγο να επιθυμεί ο κ. Γιαννακάκης να διασφαλιστεί και έναντι αυτών –των τραπεζών δηλαδή- η μυστικότητα των επιχειρηματικών του κινήσεων». Εσείς λέτε δηλαδή ότι «εγώ με τη σιωπή μου συνέπραξα στην μυστικότητα αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων έναντι των τραπεζών». Σας ρωτώ, γιατί το κάνατε; Εν πάση περιπτώσει, το κάνατε από αφέλεια και καλή πίστη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν το έκανα από αφέλεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από καλή πίστη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν έχω μιλήσει ποτέ σε κανέναν για πράξη πελάτη μου ή φίλου μου. Μια φορά έκανα το λάθος και είπα «ήρθε ο σύζυγός σας ή η κυρία σας και πούλησε μετοχές». Κόντεψα να απολυθώ. Αυτό έγινε το 1980. Δεν μιλάμε ποτέ για το τι γίνεται. Αυτά είναι απόρρητα. Σε ποιον να το πω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ακόμα και αν αυτό οδηγεί σε παράνομες πράξεις ή πράξεις ελεγχόμενες από το νόμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αν καταλάβαινα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εδώ πελάτες είμαστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αν καταλάβαινα ότι αυτά τα χρήματα ήταν για να δωροδοκηθεί πολιτικό κόμμα ή οτιδήποτε, να είστε σίγουρος ότι δεν θα το έκανα. Υπήρχε και η περίπτωση να ενεργήσω και τα δέοντα παραπάνω, να το ανακοινώσω, γιατί δεν θεωρώ σωστό να γίνεται αυτή η δουλειά. Γι’ αυτό σ’ όλη μου τη καριέρα δεν είχα ποτέ περίεργη οσμή χρήματος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε δεν σας επιτρεπόταν, όπως λέτε λόγω δεοντολογίας, διακριτικότητας και εχεμύθειας, να αμφισβητήσετε τη νομιμότητα των συναλλαγών του κ. Γιαννακάκη. Τώρα με όσα ξέρετε, την αμφισβητείτε αυτή τη νομιμότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως. Προφανές είναι. Πήγαν λεφτά στο λογαριασμό μου από τη SIEMENS. Σε ποιον; Σε εμένα, που δεν έχω καμία σχέση μ’ όλους αυτούς. Εδώ φαίνεται ότι μ’ αυτά τα λεφτά έγιναν περίεργα πράγματα, πήγαν στις τσέπες άλλων που δεν ξέρω τι έκαναν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, προσπαθείτε να μας πείτε –και είναι απολύτως θεμιτό και ενδεχομένως είναι και αλήθεια- ότι μέσα σ’ αυτό το κύκλωμα αδίκως μπλεχθήκατε και πως σας χρησιμοποίησαν. Μ’ άλλα λόγια αυτό μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς λέω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μας δίνετε ούτε ένα επιχείρημα ούτε ένα στοιχείο που να ελαφρύνει εσάς και να επιβαρύνει κάποιους άλλους. Είστε σαράντα. Για να ελαφρώσετε εσείς, πρέπει κάποιοι άλλοι να επιβαρυνθούν γιατί η κομπίνα έχει γίνει. Δεν μας βοηθάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαι θύμα. Αν ήμουν μέρος των σαράντα ατόμων και ήμασταν όλοι μαζί εκεί…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πρέπει να μας πείσετε όμως. Είναι αυτό που λέμε «εγώ το ξέρω ότι δεν είμαι καλαμπόκι, το θέμα είναι όμως να το μάθουν και οι κότες». Εδώ έχουμε μία Εξεταστική Επιτροπή. Πείστε μας ότι βοηθάτε με κάποιο τρόπο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σας βοηθάω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Στο μέτρο της αλήθειας. Κανέναν από τους σαράντα δεν ήξερα. Μάλλον ξέρω δύο, τον κύριο Δεβλέτογλου και τον κύριο Γιαννακάκη. Από τα σαράντα ονόματα που διάβασα δεν ξέρω κανένα. Αν ήξερα κάποιον, θα σας έλεγα «γνώριζα αυτόν, μου είπε αυτά, αυτά θέλετε».
Εσείς θέλετε να βρείτε πού πάνε τα χρήματα προφανώς. Σ’ αυτό το πράγμα δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Γιαννακάκη είδα, Γιαννακάκη έδωσα. Αυτός λέει ότι τα έδωσε στον κ. Λέτσα ή τον κ. Καλδή. Μπορεί να τα πήρε και ο Χριστοφοράκος και να τα έβαλε στη τσέπη του. Ξέρω εγώ τι έκανε; Γι’ αυτό σας λέω ότι δεν γνωρίζω. Πώς να σας βοηθήσω;
Πείτε μου το κακό σενάριο για εμένα, ότι ήξερα πως αυτά τα χρήματα ήταν από τη SIEMENS και πήγαιναν και έκαναν; Είναι κακό σενάριο, όμως δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει κανείς να το πει αυτό. Θα ρωτήσει κανείς τον κ. Λέτσα ή τον κ. Καλδή «τον ξέρετε τον Ράμμο;» Θα πουν «όχι», για καλή μου τύχη βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Γρηγοράκος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, εγώ θα είμαι πολύ σύντομος γιατί είναι και η ώρα περασμένη. Πιστεύω ότι όλοι στην Επιτροπή έχουμε αντιληφθεί τι γινόταν με τις χρηματιστηριακές.
Είσαστε σε μια πάρα πολύ μεγάλη χρηματιστηριακή, την «Πήγασος», έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μάλιστα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Υπήρχαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς πολιτικών προσώπων που ήταν μέλη της χρηματιστηριακής σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σας απάντησα. Ήταν ο γιος του πρέσβη του κ. Μολυβιάτη.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το ξέρω αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ήταν μέτοχος, μετά πούλησε το μερίδιό του από το 1990.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Η χρηματιστηριακή αυτή φαίνεται ότι συμμετέχει και στην όλη ιστορία των ομολόγων.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αυτό είναι μία άλλη ερώτηση, στην οποία ευχαρίστως να σας απαντήσω.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Σ’ αυτή θέλω να μου απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ κατηγορήθηκα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ερευνούμε το σκάνδαλο SIEMENS. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει συσχέτιση, καλώς.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι υπάρχει συσχέτιση και θέλω να ακούσω αν υπάρχει συσχέτιση. Βλέπω ότι όλοι οι χρηματιστές δεν ξέρουν τίποτα, αλλά όλοι τελικά –χωρίς να θέλω να πω κάτι για εσάς- είναι γνωστοί…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μπορώ να απαντήσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι δικό σας θέμα, μην ρωτάτε εμένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα απαντήσω.
Στην υπόθεση των ομολόγων –και ευχαριστώ που μου το είπατε τουλάχιστον- έχω τέτοια αγανάκτηση γιατί κατηγορήθηκα. Δεν ξέρω ποιο κόμμα εκπροσωπείτε. Αν μου επιτρέπετε από ποιο κόμμα είστε;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δεν έχει σημασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, αυτό δεν έχει σημασία. Οι Βουλευτές βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε μία δουλειά. Δεν έχει σημασία από ποιο κόμμα είμαστε. Παρακαλώ απαντήστε επί της ερωτήσεως όσο πιο συνοπτικά γίνεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Έχω λόγο που το ρώτησα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν μας ενδιαφέρει ο δικός σας λόγος. Ο Βουλευτής ρωτάει γιατί θέλει να διερευνήσει την αλήθεια και την συσχέτιση με την υπόθεση SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Στην υπόθεση των ομολόγων η εταιρεία κατηγορήθηκε, αλλά και εγώ κατηγορήθηκα ότι έκανα πράξεις επί σταθερών ομολόγων. Προσέξτε το! Πήρα προμήθεια 0,40% με 0,50%, τα δήλωσα και παρόλα αυτά κατηγορήθηκα. Όλος ο τύπος έγραψε –προφανώς αυτά έχετε διαβάσει- γι’ αυτή την υπόθεση αναφέροντας ορισμένες χρηματιστηριακές, μέσα σ’ αυτές και τη δική μου. Είναι λογικό να το λέτε αυτό.
Πραγματικά έχω ενοχληθεί πάρα πολύ. Δεν έχω κάνει κανένα δομημένο ομόλογο με προμήθειες 10%, 20%, δεν έχω καμία ανάμειξη με διοικητές ταμείων, δεν με ξέρει κανείς. Το γιατί κατηγορήθηκα ή όχι θα το δείξει η δικαιοσύνη βεβαίως, αλλά πιστεύω ότι σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκα.
(GK)
(3MT)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Χρησιμοποιήθηκα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Από ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θα σας πω αμέσως. Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων νομίζω ότι δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Είναι πάρα πολλά τα δομημένα ομόλογα και έγινε μια προσπάθεια, στην οποία εμπλέκομαι εγώ, να ταυτιστούν οι πράξεις σταθερών ομολόγων με τα δομημένα, κάτι που για εμένα ήταν τελείως άκαιρο και μη σωστό. Άλλο τα σταθερά ομόλογα –με προμήθειες ελάχιστες- και άλλο τα δομημένα –με προμήθειες τεράστιες.
Επαναλαμβάνω ότι αν είχα κάνει κάποιο δομημένο ή αν είχα μπλεχτεί σε θέματα που μέσα υπήρχε χρήμα του τύπου που αναφέρετε –όπως βρέθηκαν σε άλλες περιπτώσεις- θα σας έλεγα ότι, ναι, βεβαίως, εγώ τώρα πιστεύω ότι αυτό που έγινε –και ελπίζω ότι θα φανεί στη διαδικασία- ότι δεν έχω κάνει τίποτα. Σας είπα ότι πήρα 0,5%, το δήλωσα στην εφορία, μπήκαν στην εταιρεία.
Άρα, όλος αυτός ο θόρυβος με ενόχλησε πάρα πολύ και με έφθασε στο σημείο –με εξανάγκασε- να παραιτηθώ από την εταιρεία, για να μην υποστεί συνέπειες η εταιρεία κ.λπ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δηλαδή, αν κάποιος κάνει ένα συσχετισμό ότι, να, αυτή η εταιρεία φαίνεται και στη SIEMENS και στα ομόλογα και εδώ και εκεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: …θα σας αδικήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Βεβαίως. Κατ’ αρχήν, αυτό που έγινε στη SIEMENS δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία. Δεύτερον, …
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Πώς δεν έχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Αν είχα περάσει από τους λογαριασμούς της εταιρείας, βεβαίως. Όσο για τα ομόλογα, προφανώς, έγιναν στην εταιρεία αυτή. Αλλά σας λέω ένα πράγμα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ξέρετε, κύριε Ράμμο, εγώ δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, όχι, άλλο λέμε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Βλέπω όμως ότι μια ομάδα χρηματιστών μπλέκονται εδώ, μπλέκονται εκεί, μπλέκονται παραπέρα, λες και είναι μια παρέα, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί με άνομους, με αδιαφανείς τρόπους χρήματα –ξέρω εγώ- που φεύγουν από τη μια μεριά, πάνε στην άλλη, να εμπλακούν, να μην εμπλακούν, δηλαδή μια αδιαφάνεια στην όλη διακίνηση του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα και στην οποία εμπλέκεστε και εσείς.
Και ξαφνικά σας βλέπουμε στη SIEMENS, σας βλέπουμε και πάλι στα ομόλογα, σας βλέπουμε και εδώ. Αν το πούμε σε έναν απλό Έλληνα πολίτη «τυχαία είναι αυτά, κατά λάθος είναι αυτά;», τι συμπέρασμα θα βγάλει;
Εσείς δηλαδή, ένας έξυπνος άνθρωπος, θα θεωρούσατε ότι αυτά είναι κατά λάθος ή η κακή σας μοίρα σας έβαζε να πηγαίνετε πάντα μπροστά; Εσείς δηλαδή πώς θα το βλέπατε; Θα λέγατε στους φίλους σας «μπλέχτηκα έτσι, με έμπλεξαν, δεν με έμπλεξαν»; Πώς το βλέπετε; Αν κάποιος ήταν στη δική μου θέση και εσείς του τα λέγατε αυτά, θέλετε αυτή τη στιγμή να σας πιστέψω ότι όλα αυτά ήταν αγγελικά πλασμένα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, εγώ θα ήθελα να το πιστέψετε και εφόσον, βεβαίως, το διερευνήσετε. Άλλωστε, το θέμα είναι προς διερεύνηση. Σωστά; Εγώ έκανα μια απολογία….
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ δεν σας αποδίδω καμία κατηγορία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λέτε ότι είναι συμπτωματική η υπόθεση. Από σύμπτωση είναι το όνομά σας και στο άλλο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ είμαι ένας απλός Βουλευτής που ρωτά κάποια πράγματα. Το αν φταίτε ή δεν φταίτε, είναι άλλο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Επειδή ακριβώς με ρωτήσατε και έχω μια ευαισθησία στο θέμα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αν κάτι δεν τελεσιδικήσει, δεν θα φανούν τα πράγματα όπως έγιναν πραγματικά. Εγώ σας έδωσα μια ιδέα και ο Τύπος έχει αρχίσει και λέει περί αυτού του φαινομένου ότι κυνήγησαν χρηματιστηριακές.
Εγώ τουλάχιστον –θα σας πω κάτι- τα δήλωσα όλα. Ήταν άλλες δυο χρηματιστηριακές που δεν δήλωσαν αυτά τα χρήματα. Κατά συνέπεια, έχουν θέμα. Όταν, λοιπόν, δηλώνεις τα χρήματα και επειδή ακριβώς είχα μια σχέση, θεωρήθηκε ότι πρέπει να φύγω. Γιατί να φύγω; Αν είχα δώσει καμία μίζα, βεβαίως να σηκωθώ να φύγω. Δεν έχω κάνει τέτοιο πράγμα! Αν είχα κάνει δομημένα ομόλογα και έπαιρνα οκτώ, δέκα, δεκαπέντε εκατομμύρια που έπαιρναν αυτοί, βεβαίως!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Γρηγοράκο, έχετε άλλη ερώτηση;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Ράμμο, πολλοί από τους συναδέλφους μου που είναι στη Βουλή και στην Επιτροπή –η πλειοψηφία των συναδέλφων- είναι στη δεινή θέση αυτή τη στιγμή, σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, πολιτικά σκεπτόμενοι και πολιτικά αντιμετωπιζόμενοι και προσπαθούν αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα, να απολογηθούν για πράξεις που κάποιοι άλλοι τους ενέπλεξαν και μαζί με αυτούς τους άλλους είστε και εσείς οι χρηματιστές και οι διαφημιστές και ένα πραγματικά μεγάλο φάσμα επιχειρηματιών και ανθρώπων της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι βέβαια κάποια στιγμή μέσα από τις διασυνδέσεις με την πολιτική εξουσία και με κάποιους επίορκους πολιτικούς, έχετε φέρει το πολιτικό σύστημα της χώρας σε αδιέξοδο και σε εμάς προσωπικά –που δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά- να απολογούμεθα για κάτι που δεν έχουμε κάνει.
Ειλικρινά εγώ νιώθω στεναχωρημένος, θυμωμένος και –δεν σας κρύβω- μελαγχολικός αυτό τον καιρό γιατί εξαναγκάζομαι να απαντώ για πράγματα που ούτε καν τα είχα φανταστεί στο μυαλό μου και ούτε έχω καμία σχέση με αυτά.
Δηλαδή, εσείς δεν αισθάνεστε αυτή τη στιγμή –αν είστε τόσο καθαρός όσο θέλετε να παρουσιάζεστε εδώ πέρα- πως αποτελέσατε ένα εργαλείο στα χέρια κάποιων που ήθελαν να εκμεταλλευθούν κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί εκείνο το συγκεκριμένο καιρό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι, για εμένα είναι προφανές αυτό. Χρησιμοποιήθηκα γιατί είχα άγνοια. Αν ήξερα, βεβαίως, θα ήμουν μέρος του συστήματος. Ειλικρινά σας το λέω. Αν ήξερα κάτι, βεβαίως. Αν ήξερα και μου έλεγαν «SIEMENS» ή οτιδήποτε άλλο, θα έλεγα: SIEMENS; Τι γίνεται εδώ;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μετακινήθηκαν τόσα χρήματα, κύριε μάρτυς! Δεν ξέρατε τίποτα; Δεν σκεφτήκατε ποτέ; Τόσο αφελής ήσασταν, ένας τόσο μεγάλος επιχειρηματίας; Τέλος πάντως, έχω τις αμφιβολίες μου για όλα αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δυστυχώς, αυτό το άκουσα και λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να σας πείσω, παρά μόνο με αυτά που λέω. Τι άλλο να σας πω;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Αποστολάκο, έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ορισμένες απορίες μου θα σας εκθέσω. Έχω καλυφθεί σε μέγα βαθμό.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Γιαννακάκη σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ουδέτερες, προφανώς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν έχω πολλές σχέσεις. Έχω ενοχληθεί λίγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Στον κ. Ζαγοριανό καταθέσατε, όταν σας απαγόρευσε την έξοδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι. Με κάλεσαν στο Συμβούλιο και ήταν μέσα κάποιοι δικαστές και ο κ. Νικολόπουλος και αφού με άκουσαν, επικύρωσαν την απαγόρευση εξόδου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξέδωσαν την πράξη απαγόρευσης εξόδου σας από τη χώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν δεχθήκατε δηλαδή αναλυτικές ερωτήσεις, όπως δεχθήκατε από εμάς εδώ, κατά τη διαδικασία ενώπιον του κ. Ζαγοριανού.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με συγχωρείτε, το 2009 μου έκαναν πολλές ερωτήσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μας. Ο κ. Ζαγοριανός;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, ο κ. Ζαγοριανός.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Η κυρία Γρυπάρη, η κυρία Κοσίνα, ο κ. Παπαδάτος και ο κ. Νικολόπουλος. Μου έκαναν πάρα πολλές ερωτήσεις ένα χρόνο μετά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η κυρία Νικολακέα δεν σας κάλεσε ακόμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λύστε μου μια απορία, κύριε Ράμμο, που σχετίζεται με εσάς. Κάνω μια υπόθεση εργασίας ότι αυτά που λέτε είναι απολύτως αληθή και δεν έχω λόγους να τα αμφισβητήσω και αυτό δεν το λέω ως αξιολόγηση προσωπική, αλλά ως υπόθεση εργασίας.
Γιατί δεν κάνατε αγωγή εναντίον του Γιαννακάκη; Γιατί δεν κάνατε μια μήνυση για απάτη; Γιατί δεν κάνατε κάτι για να αμυνθείτε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας; Αυτή την απορία μου δεν την έχετε απαντήσει ακόμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Με ρωτήσατε τώρα, για να σας απαντήσω. Δεν σας κρύβω ότι πολλοί φίλοι μου, μου είπαν ότι πρέπει να κάνω κάτι τέτοιο. Επιφυλάσσομαι, εφόσον δεν ξέρω τι έχει γίνει ακριβώς, αλλά οπωσδήποτε είμαι πάρα πολύ ενοχλημένος ότι εν αγνοία μου χρησιμοποιήθηκε ο λογαριασμός μου για πράξεις παράνομες. Θα μπορούσα να κάνω και αγωγή στον κ. Χριστοφοράκο ή στον κ. Λέτσα. «Πώς εμένα μου έστειλες χρήματα;» Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι ένα ερώτημα που παραμένει. Γιατί δεν το κάνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν έχω πάρει απόφαση ακόμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι περιμένετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Θέλω να δω τι έχει γίνει. Σ’ αυτό δεν έχετε άδικο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή δεν σας συμβουλεύω νομικά. Εγώ ζητώ μια απάντηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σας λέω ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμα για το πώς θα κινηθώ νομικά, για να αντικρούσω αυτές τις υποθέσεις έναντι των άλλων. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το θέμα δεν είναι αν έχω δίκιο εγώ ή άδικο…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δηλαδή, η ερώτησή σας δεν με ξενίζει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να αποκλείσετε το γεγονός ότι ο κ. Γιαννακάκης έπαιρνε αμοιβή για την εκδούλευση, την οποία έκανε στους κ.κ. Λέτσα και Καλδή; Ξέρετε, δεν είναι πιστευτή η κατάθεση που κάνετε αυτή τη στιγμή, ότι όλοι εξυπηρετούσαν κάποιους ανθρώπους, επειδή ενδεχόμενα ήθελαν να γίνουν επενδυτές. Μπορείτε να το αποκλείσετε αυτό;
Εσείς λέτε ότι δεν πήρατε αμοιβή, εντάξει, δεν πήρατε καμία προμήθεια. Μα, είναι λογικό σε μια τέτοια διαδικασία να δεχθούμε ότι ο κ. Γιαννακάκης δεν έπαιρνε χρήματα από τον Λέτσα ή τον Καλδή ή ο Λέτσας ή ο Καλδής από κάποιους άλλους; Όλοι «για την ψυχή της μάνας τους» δούλευαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εγώ μπορώ να μιλήσω για εμένα και να πω ότι εγώ δεν πήρα χρήμα από αυτή την υπόθεση. Καθόλου. Όσα πήρα, τα έδωσα. Όμως, δεν μπορώ να αποκλείσω το οτιδήποτε για κάποιον άλλον, ειδικά όταν φθάνουμε πιο ψηλά. Μπορεί να έχουν πάρει.
(DP)
(3GK)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κύκλος εργασιών του κ. Γιαννακάκη ήταν εφάμιλλος με το δικό σας, μεγαλύτερος, μικρότερος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Όχι, πιο μικρή εταιρεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και δικαιολογείται να μην έχει λογαριασμό στην Ελβετία ο κ. Γιαννακάκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Και την εποχή εκείνη που έγινε αυτό, κακώς είχα λογαριασμό. Δεν χρειαζόταν. Κάποτε είχα. Στο παρελθόν, το 1983 όπως σας είπα, είχε μία χρησιμότητα: αγόραζα κάποιες μετοχές στο εξωτερικό. Σκεφτείτε ότι το 2008 στις αρχές, χωρίς να ξέρω την υπόθεση αυτή, ο λογαριασμός αυτός έκλεισε, όχι με δική μου προτροπή, αλλά με προτροπή της τραπέζης. «Εφόσον δεν έχει χρήματα και δεν κινείται, κλείστε τον. Δεν μπορεί να έχετε λογαριασμό». Και τον έκλεισα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο. Τι ζημιά υφίσταται το ελληνικό δημόσιο απ’ αυτές τις διακινήσεις χρημάτων με τον τρόπο που περιγράψατε; Το έχετε σκεφτεί αυτό, γιατί κάποια ζημιά υφίσταται το ελληνικό δημόσιο. Εγώ εκτιμώ την ειλικρίνειά σας και θέλω να μου απαντήσετε σ’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εάν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να δωροδοκηθούν πολιτικοί ή υπάλληλοι ή στελέχη του Ο.Τ.Ε. ή δημόσιοι λειτουργοί, τότε οπωσδήποτε για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα βλάφθηκε το δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μου και δεν είναι μόνο δική μου. Αυτή, όμως, δεν την λέω σαν μάρτυρας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Ανεξαρτήτως αν ήταν μία επιλήψιμη και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά για δωροδοκίες ή οτιδήποτε άλλο, φορολογικά ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο δεν υφίσταται ζημιά το ελληνικό δημόσιο; Αν θέλετε μου απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Φορολογικά δεν νομίζω ότι είχε, τουλάχιστον από τη δική μου μεριά. Από άλλους, ίσως. Ένας, ο οποίος είχε και μπορούσε να δικαιολογήσει αυτά τα χρήματα, δεν είχε κανένα λόγο…
Αλλά ως προς το πρώτο ερώτημα που μου θέσατε, οπωσδήποτε έχετε δίκιο. Αν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για άνομους λόγους, ζημιώθηκε κάποιος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποια ήταν η εταιρεία του κ. Γιαννακάκη; Πώς λεγόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Η εταιρεία του κ. Γιαννακάκη ήταν η «Ολυμπιακή», η οποία αγοράστηκε-συγχωνεύτηκε με τη Megatrust και τώρα είναι αυτή η εταιρεία, η Megatrust.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε τη μετοχική σύνθεση της «Ολυμπιακής» ή της Megatrust; Γνωρίζετε να μας την καταθέσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Απ’ ό,τι ξέρω, η Interamerican είναι μέτοχος στην Megatrust.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Είναι ο κ. Γιαννακάκης, έχω την εντύπωση ότι είναι ο κ. Κουζέλης, ο οποίος είναι διευθυντής με μικρά ποσοστά και ο κ. Κατσίκας Θανάσης. Δεν ξέρω αν έχει και άλλους μετόχους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Κοντομηνάς, δηλαδή, είναι μεγαλομέτοχος αυτής της εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Νομίζω, ναι. Και γι’ αυτό και στον τύπο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχει το πλειοψηφικό πακέτο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν ξέρω αν το έχει, αλλά πάντως θα το έχει οπωσδήποτε, γι’ αυτό και έγινε μία ιστορία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η οποία σταμάτησε λόγω της εμπλοκής του ονόματος του κ. Γιαννακάκη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Κάτι έγινε εκεί. Κάποια δουλειά ήταν να πάρει η Megatrust την οποία δεν πήρε, τη σταμάτησαν. Αυτά από τον Τύπο, βεβαίως, απ’ ό,τι διάβασα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς εκτιμάτε ότι όλη αυτή η παρέμβαση του κ. Γιαννακάκη ήταν αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, ή υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι, εν πάση περιπτώσει, συμμετείχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Νομίζω δική του, γιατί ο Λέτσας ήταν συμμαθητής του. Δεν νομίζω ότι ήταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με το αζημίωτο έκανε και την εξυπηρέτηση και ο Γιαννακάκης στον Λέτσα, γιατί όλοι με το αζημίωτο δούλευανε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Το έκανε με το αζημίωτο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό. Υποθέτω ότι είναι με το αζημίωτο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και εκεί με το αζημίωτο!
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Υποθέτω. Δεν μπορώ να σας πω κάτι, το οποίο δεν ξέρω, έτσι δεν είναι;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, εγώ σας ρωτάω και εσείς απαντάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε μάρτυς: ερώτηση, απάντηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, απαντήσατε.
Μου κάνει εντύπωση κάτι άλλο. Ανταγωνιστής σας δεν ήταν ο κ. Γιαννακάκης, που είναι φίλος σας; Γιατί να εξυπηρετήσετε εσείς έναν ανταγωνιστή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Δεν είμαστε όλοι οι χρηματιστές «σκοτωμένοι» μεταξύ μας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν είπα ότι είσαστε «σκοτωμένοι». Είναι εύλογο το ερώτημα. Εσείς δημιουργείτε έναν κύκλο εργασιών διευκολύνοντας –και μάλιστα όχι από την εταιρεία σας, όπως είπατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Προσωπικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …από προσωπικό σας λογαριασμό- βασικό μέτοχο, ανταγωνιστή να σας παίρνει δουλειές; Στην ουσία δουλειές σας παίρνει. Ποια εξήγηση υπάρχει πάνω σ’ αυτό;
Δεν ξέρω αν είναι και δική σας απορία, κύριε Πρόεδρε, αυτή, αλλά εμένα είναι απορία μου, πάντως.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Μεταξύ των χρηματιστών μπορεί να γίνουν διάφορες δουλειές που να μην είναι ανταγωνιστικές. Αυτή δεν τη θεώρησα ανταγωνιστική.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μιλάμε για ένα εκατομμύριο ευρώ σταδιακά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σύμφωνοι. Δεν είναι ότι μου πήρε πελάτη και του πήρα πελάτη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συνεργάζονται μεταξύ τους αυτοί πολλές φορές, κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι ότι συνεργάζονται, κύριε Πρόεδρε, πάρα πολύ καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Εντάξει, σωστό είναι αυτό που λέτε, αλλά εάν έβλεπα εγώ ότι ενεργούσε εις βάρος των συμφερόντων μου –εννοώ με πελάτες κ.λπ.- δεν θα έκανα εξυπηρέτηση, αλλά το θεώρησα κάτι ουδέτερο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, ευχαριστούμε πολύ. Αν σας χρειαστούμε, πρέπει να ξέρετε ότι θα είσαστε στη διάθεσή μας. Ευχόμαστε να μην έχετε καμία εμπλοκή και να πάνε όλα καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αθανάσιος Ράμμος): Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αποστολάκο, για μεθαύριο, δυστυχώς, είχαμε προγραμματίσει τον κ. Βουρλούμη και τον κ. Αϊβάζη, αλλά λείπουν στο εξωτερικό και θα τους ανακοινώσουμε την άλλη εβδομάδα, οπότε αύριο θα ξέρουμε ποιους θα εξετάσουμε μεθαύριο.
Αύριο στις 11.00΄ ξεκινάμε με τον κ. Γείτονα και μετά με τον κ. Σημαιοφορίδη.
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 15.55΄