Τα πρακτικά της εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens: Τα πειστήρια της Γερμανικής ληστείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

siemens karavelas…Πως οι Γερμανικές εταιρείες σε συνεργασία με την κυβέρνηση του “Γερμανοτραφούς” σοβαρού πρωθυπουργού κύριου Σημίτη λειτούργησαν ως συμμορία επιφέροντας το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ελλάδα μετά το 1941.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Θα παρακαλούσα πολύ τους κυρίους συναδέλφους για την έγκαιρη προσέλευσή τους στην Επιτροπή. Σας λέω, επίσης, ότι ωριμάζει στο μυαλό μου η σκέψη να ζητήσω από τους πολιτικούς Αρχηγούς –αυτό, βέβαια, δεν αφορά την κυρία Παπαρήγα, δεσμεύτηκα γι’ αυτό στο συνάδελφο κ. Παφίλη- να απαλλάξουν τα μέλη της Επιτροπής από άλλες ασχολίες όσο γίνεται, κατά το δυνατόν. Δεν θέλω να σας υποβαθμίσω, κύριοι συνάδελφοι, αλλά καταλαβαίνω και τον κ. Τζαβάρα και τον κ. Ρήγα και τους άλλους συναδέλφους, που κατά καιρούς με ενημερώνουν για το πρόγραμμά του χρόνου και των καθηκόντων τους. Θα ζητήσω, όμως, όσο γίνεται κατά το δυνατό να μπορέσουμε να δώσουμε κάποια βαρύτητα στην Επιτροπή μας και με ευθύνη των πολιτικών Αρχηγών, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί και κατά το λόγο και τη συνείδησή τους ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και κατά την ψήφο τους ως μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Άρα, λοιπόν, θέλω να μας συνδράμουν, ώστε η Επιτροπή να μπορέσει απρόσκοπτα και σε ταχύτατο χρόνο να φθάσει στην υλοποίηση του καθήκοντος που της έχει ανατεθεί.
Στα πλαίσια αυτά, κύριοι συνάδελφοι, σας ανακοινώνω ότι με απόφαση του Προέδρου της Βουλής αντικαθίσταται ο συνάδελφος κ. Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρία Κόλλια–Τσαρουχά.
Θα παρακαλούσα όποιον από τους συναδέλφους θεωρεί –και δεν αναφέρομαι στους παρόντες, το λέω τυχαία- ότι οι ρυθμοί και ο χρόνος που απαιτούνται για την παρουσία τους στην Επιτροπή δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις άλλες υποχρεώσεις του να αυτοεξαιρεθεί, ώστε να πάμε σε μία σύνθεση που θα μπορεί να βγάλει τους επόμενους μήνες, γιατί θεωρώ ότι η δουλειά θα είναι και επίμονη και ως όγκος πάρα πολύ μεγάλη και εξειδικευμένη. Άρα, επειδή θα μας απασχολήσει πολύ, θα χρειαστεί τις προσπάθειές μας κατά προτεραιότητα, σε σχέση με άλλα καθήκοντα τα οποία μοιραίως όλοι έχουμε.
Επίσης, έχω από τον κ. Ρόβλια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Την διαβάσαμε χθες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι άλλο αυτό.
Έχω επιστολή του κ. Ρόβλια προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεση «SIEMENS», η οποία έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Σας διαβιβάζω, με την παρούσα επιστολή, την αγωγή που κατέθεσα σήμερα κατά του μάρτυρα Εμμανουήλ Παναγιώτου για τις συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις λασπολογίες σε βάρος μου. Με την αγωγή μου ζητώ αποζημίωση 500.000 ευρώ για ικανοποίηση ηθικής βλάβης, ποσό που θα διαθέσω υπέρ του Κέντρου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» Καρδίτσας, που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία.
Παρακαλώ πολύ, όπως η συνημμένη αγωγή μου περιληφθεί στα εισερχόμενα προς την Εξεταστική Επιτροπή έγγραφα, ανακοινωθεί και διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής.
Με εκτίμηση, Ντίνος Ρόβλιας».
Καταθέτω την επιστολή του κ. Ρόβλια στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Ιωσήφ Βαλυράκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή)
Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να καλωσορίσω το μάρτυρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έχουμε κάνει ήδη. Παρακάλεσα, όμως, τα μέλη της Επιτροπής –η αναφορά μου τώρα είναι προσωπικά για εσάς και με συγχωρείτε γι’ αυτό- για την έγκαιρη προσέλευσή τους. Ξέρω ότι έχετε κάποια ειδική υποχρέωση και γι’ αυτό…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι θέμα βιοπορισμού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το ξέρω. Όλοι είμαστε στον ίδιο παρονομαστή.
Θα παρακαλούσα, όμως, και τους άλλους συναδέλφους –πάντα απευθύνομαι σ’ αυτήν την περίπτωση στους απόντες- και για την έγκαιρη προσέλευσή τους και για τη συνεχή παρουσία τους κατά τις συνεδριάσεις, ώστε το έργο της Επιτροπής μας να επιταχυνθεί, πόσω μάλλον που βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή σε σχέση με τις εργασίες μας.
Επίσης, σας λέω ότι θα ενημερώσω τους πολιτικούς Αρχηγούς, ώστε να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και κατά το λόγο τους και κατά τη συνείδησή τους, αλλά και κατά την απόφαση και την ψήφο τους, καθώς και την εντολή που μας έδωσαν. Συμφωνείτε;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απολύτως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, παρακαλώ να μας πείτε το όνομά και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ονομάζομαι Δημήτριος Καραπάνος. Υπηρετώ στον ΟΣΕ από το Μάιο του 1978. Είμαι αρχιμηχανικός έλξης. Έχω και άδεια μηχανοδήγησης παντός τύπου τραμ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, πρέπει να ορκιστείτε. Βάλτε το χέρι σας στο Ιερό Ευαγγέλιο, σηκωθείτε και ορκιστείτε: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και χωρίς φόβο και πάθος. Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς, χωρίς φόβο και πάθος.
Κύριε μάρτυς, θα σας δώσω είκοσι πέντε λεπτά –και θα υπάρξει ανοχή- με την ηρεμία και την ησυχία σας να μας εξηγήσετε, αλλά χωρίς να μας επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα. Είναι παράκληση και του Προεδρείου και των συναδέλφων της Επιτροπής. Δεν θέλω κάποια πράγματα να τα «ανεβάσετε» και κάποια να τα «κατεβάσετε», αλλά να είναι όλα στο ίδιο επίπεδο και θα τα αξιολογήσουμε εμείς.
Μου είπατε για δύο υποθέσεις. Θέλω να μας δώσετε τη δυνατότητα να καταλάβουμε τι μας λέτε κατά τρόπο οργανωμένο, για να μπορέσουμε να μπούμε και εμείς στην εικόνα που και εσείς έχετε στο μυαλό σας. Ελπίζω ότι δεν σας μπέρδεψα. Καταλάβατε τι σας είπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.
(ML)
(1PE)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έτσι κι αλλιώς εμείς, κύριε μάρτυς, λειτουργούμε –ακούσατε την προδικασία- με ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σηματοδότησα τι σημαίνει ότι και πολιτειακός παράγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι επικεφαλής σ’ αυτό το εγχείρημα, τα οποίο θα ονόμαζα αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος, του πολιτικού κόσμου.
Επίσης, έχουμε ομόφωνη απόφαση της Βουλής η οποία μας έδωσε την πρώτη περίοδο και μας ανανέωσε την περίοδο.
Αυτό που εμείς ψάχνουμε είναι το σκάνδαλο της SIEMENS στο σύνολό του, όπου έχει ήδη αποδειχθεί ότι η SIEMENS για να προωθεί τα προϊόντα της με μαύρα λεφτά και μαύρα ταμεία, το υπηρεσιακό επίπεδο με 8% επί του ύψους των συμβάσεων και κυβερνητικούς παράγοντες, Υπουργούς και Υφυπουργούς με 2%.
Άρα, εμείς ψάχνουμε να συνδέσουμε πράξεις και παραλείψεις και πάντως κρίσιμες χρονικές περιόδους, αποφασιστικές, στην ιστορία της προμήθειας υλικών και να ιχνηλατήσουμε ενδεχόμενες, πιθανές σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής ποινικής ή πολιτικής ευθύνης, πολιτικών προσώπων, Υπουργών και Υφυπουργών. Καταλάβατε ποιο είναι το αντικείμενό μας;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκεί, λοιπόν, σας καλέσαμε και ζητούμε και απαιτούμε τη βοήθειά σας.
Θα έχετε, λοιπόν, το λόγο κατ’ αρχήν για είκοσι πέντε λεπτά και θα σας δώσω και παράταση προκειμένου να μας δώσετε την πλήρη εικόνα και μια εικόνα κατανοητή για εμάς. Εμείς δεν είμαστε ούτε μηχανοδηγοί ούτε σιδηροδρομικοί. Είμαστε αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού και εσείς ως έχων εξειδικευμένη γνώση και εικόνα, σε σχέση με την υπόθεση που είπαμε, περιμένουμε να μας μεταφέρετε κατά τρόπο αξιόπιστο αυτή την εικόνα. Δηλαδή την ίδια εικόνα που έχετε στο μυαλό σας, θέλουμε να την έχουμε και εμείς.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΟΣΕ είμαι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορέσω να σας καταθέσω γεγονότα, στοιχεία που περιήλθαν στη γνώση μου ή στην κατοχή μου ως εκ της ιδιότητός μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ ανελλιπώς από τις 10 Οκτωβρίου 1985 μέχρι σήμερα, εκλεγόμενος από τη βάση, έξι ή επτά φορές –έχω χάσει και το λογαριασμό- με καθολική ψηφοφορία στους είκοσι εννέα νομούς που περνάει σιδηρόδρομος. Όπως μου είπε κάποιος φίλος πρόσφατα, είμαι ένας από τους ελάχιστους, ίσως και ο μοναδικός εργαζόμενος που τυχαίνει να δουλεύω σε μια μεγάλη εταιρεία επί τριάντα δυο χρόνια και τα είκοσι πέντε εξ αυτών να είμαι στη διοίκηση της εταιρείας αυτής, αλλά αιρετός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, έχετε εικόνα και από κάτω και από πάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ακριβώς. Και ως αιρετός θέλω εδώ να σας τονίσω –τουλάχιστον αυτό το εισπράττω καθημερινά και ιδίως αυτή την τελευταία πενταετία από όλο το φάσμα των συναδέλφων-  ότι ήμουν ένα από τα πιο δυνατά στελέχη του χώρου της Νέας Δημοκρατίας, ήμουν ένας από τους εκλέκτορες για την εκλογή του προηγούμενου Πρωθυπουργού του κυρίου Κώστα Καραμανλή, ήμουν και είμαι προσωπικός του φίλος, υπέγραψα την υποψηφιότητά του, αγωνίστηκα και ίσως κάποιοι με ζωγράφισαν ότι ήμουν αντιΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά  θέλω να τα πω γιατί δεν έχω κανένα φόβο …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, ακούστε με. Η Επιτροπή μας είναι μια επιτροπή της Βουλής. Είναι μία εθνική επιτροπή με εθνική αποστολή. Τα χρώματά μας τα έχουμε αφήσει έξω από την πόρτα. Παρακαλώ να κάνετε και εσείς το ίδιο. Αυτό είναι το πρώτο. Μάλιστα, πολλές φορές έχουμε μιλήσει σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα για δαλτονισμό, για αχρωματοψία. Είναι μια αδυναμία του οπτικού συστήματος να αναγνωρίζει χρώματα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Που εμείς την έχουμε μετατρέψει σε δύναμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς.
Θα σας καλέσω, λοιπόν, να αξιοποιήσετε τη δύναμη της αχρωματοψίας. Ένα είναι αυτό.
Δεύτερον, θέλω να περάσετε στα πραγματικά γεγονότα και μη μας φέρετε φήμες. Εσείς εξάλλου και σαν μηχανοδηγός, δηλαδή εργάτης της βάσης και σαν μέλος της Διοίκησης μπορείτε να μας δώσετε την πλήρη εικόνα.
Τρίτον, οτιδήποτε έχετε σε έγγραφα στοιχεία -θα παρακαλούσα να συνεργαστείτε με τη Γραμματεία μας-  και στα οποία αναφέρεστε ή όχι, ή τα έχετε τώρα μαζί σας ή δεν τα έχετε, τα θέλουμε στη διάθεση της Επιτροπής με την έννοια ότι θα φωτοτυπηθούν, θα σας αποδοθούν τα πρωτότυπα και θα μείνουν στη δικογραφία. Διότι αγωνιζόμαστε να συμπληρώσουμε, κύριε μάρτυς, και τη δικογραφία.
Συνεχίστε, παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Απλώς ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι εδώ ήρθα σαν ένας απλός εργαζόμενος και τίποτε άλλο.
Για την υπόθεση, λοιπόν, της SIEMENS, την οποία εξετάζετε, ο ΟΣΕ έχει δυο μεγάλες υποθέσεις αυτή τη στιγμή. Έχει μια υπόθεση που αναφέρεται στην προμήθεια τροχαίου υλικού. Είναι οι συμβάσεις που έγιναν με αντισυμβαλλόμενα τα Ελληνικά Ναυπηγεία, στην ουσία όμως, κυρίαρχος αντισυμβαλλόμενος ήταν η SIEMENS σε τρεις συμβάσεις. Αυτές υπεγράφησαν πολύ γρήγορα, βεβιασμένα, στις 22 Δεκέμβρη 1997.
Θυμίζω σε σας, το γνωρίζετε άλλωστε, ότι το 1997 ήταν η καταληκτική ημερομηνία που είχαμε δυνατότητα, βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας, να μπορούμε να συνάπτουμε. Μετά δεν μας το επέτρεπε η κοινοτική νομοθεσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είχε να κάνει και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή όχι;
(PN)
(1ML)
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, όχι. Είναι μία κοινοτική Οδηγία που επέτρεπε στην Ελλάδα κατ’ εξαίρεση να μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες μέχρι τέλους του 1997. Και δίχως τα εχέγγυα αυτά που προβλέπει, της δημοσιότητας του διεθνούς διαγωνισμού κ.λπ. Στα πλαίσια αυτά έγιναν ορισμένες και μία από αυτές ήταν αυτή η κατηγορία που προμηθευτήκαμε τροχαίο υλικό. Το συνολικό ύψος του τροχαίου υλικού ήταν περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για τα βαγόνια που δεν πήγαιναν στις ράγες;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Για τα βαγόνια οι συμβάσεις. Υπάρχει και η άλλη περίπτωση που αφορά τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Αυτές οι δύο περιπτώσεις υπάρχουν. Για τον προαστιακό σιδηρόδρομο υπάρχει ήδη ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί με κοινή υπουργική απόφαση τριών Υπουργών, του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του Μεταφορών και του Πολιτισμού. Είχε ενταχθεί και το έργο του προαστιακού βάσει του φακέλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως Ολυμπιακό έργο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ημερομηνία; Πότε ορίστηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Έχω το ΦΕΚ μαζί μου, μπορώ να το βρω και στη συνέχεια να σας το πω. Ακριβώς δεν το θυμάμαι. Αυτό το έργο -ένα από τα τρία έργα, διότι το όλον έργο του προαστιακού κατατμήθηκε σε τρεις εργολαβίες, μία εργολαβία που διασχίζει και το Δήμο Αθηναίων- ακυρώθηκε μία φορά και επαναδημοπρατήθηκε. Και αυτό το έργο ενώ έπρεπε να έχει παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι στις 13.8.04 που άρχιζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το έργο αυτό τότε όχι μόνο δεν είχε παραδοθεί, βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο της έγκρισης από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είχε δημοπρατηθεί, είχε κατακυρωθεί με επιλήψιμες κατά τη δική μου εκτίμηση, αλλά είναι θέμα και περαιτέρω εκτίμησης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιλήψιμες τι; Διαδικασίες, προθεσμίες; Τι επιλήψιμες;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και από πλευράς όρων της διακήρυξης. Εγώ το κατήγγειλα στις 5 Σεπτεμβρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιλήψιμες τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Επιλήψιμες ως προς τους όρους κατασκευής του έργου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ως προς τη διαδικασία που τηρήθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διαδικασίες επιλήψιμες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε τον να μιλήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι, να μην έχω και εσάς  όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όλα αυτά κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε μπορώ να σας διαβάζω ακριβώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι δεν θέλω να μου διαβάσετε. Δώστε μας την εικόνα. Όταν λέτε επιλήψιμες, επιλήψιμες τι και γιατί; Προθεσμίες, διαδικασίες, προδιαγραφές; Και θα εξηγείτε και γιατί. Ένα «επιλήψιμες» δεν μας βοηθάει. Μπορείτε να συμβουλεύεστε, αλλά όχι να διαβάζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Να συμβουλευτώ.
Ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 26 εργολαβικά σχήματα, προσήλθε μόνο ένα. Το ένα προσήλθε, διότι οι προδιαγραφές έθεταν φραγμούς και απαγορεύσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό έχει μια σοβαρή βάση. Δηλαδή μας λέτε, ήταν τέτοιες οι προδιαγραφές, ώστε από τους 26 που κλήθηκαν, μόνο ένας προσήλθε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Φερ’ ειπείν είχε μια διάταξη που έλεγε, ότι η προθεσμία είναι οκτώ μήνες και ανυπέρβλητοι. Ειδικός όρος στη διακήρυξη, που έλεγε απαγορεύεται να το υπερβείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, έπασχε κατά τις προδιαγραφές, έπασχε κατά τις προθεσμίες. Παρακάτω.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό ήταν το βασικότερο που απέτρεψε και δεν αναπτύχθηκε ανταγωνισμός, που σημαίνει ότι είχαμε ευθεία αντιπαράθεση με την κοινοτική νομοθεσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν ήταν κοινοτικά έργα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό το έργο ήταν κοινοτικό, αλλά με μονομερείς αποφάσεις της διοικήσεως του ΟΣΕ, προφανώς όμως με την κάλυψη των εποπτευόντων Υπουργών, απεντάχθηκε. Το Γενάρη του 2001 το έργο είχε ενταχθεί με κοινοτική απόφαση στα συγχρηματοδοτούμενα. Τρεις μήνες μετά απεντάχθηκε και έγινε με εγχώριους πόρους. Η απένταξη δεν ήταν κατά τη δική μου εκτίμηση αθώα και αποδεικνύεται στην πορεία. Διότι εάν παραμέναμε στο κοινοτικό πλαίσιο, το κοινοτικό πλαίσιο  ήταν αυστηρό στους ελέγχους, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαφάνεια και δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν. Το έργο είπα προηγουμένως ότι είχε επαναδημοπρατηθεί, αλλά είχε ακυρωθεί με παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων. Σε εκείνη τη διακήρυξη ήταν εικοσιτετράμηνη η προθεσμία. Σε δεύτερη φάση το έργο χρονικά και χωροταξικά απέκτησε μεγαλύτερη έκταση. Ενώ πρώτα ήταν μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, τώρα είναι μέχρι το συγκοινωνιακό κέντρο Αχαρνών, το ΣΚΑ. ΄Εγινε σύντμηση των χρόνων πάρα πολύ. Μελέτες έτοιμες δεν υπήρχαν ενώ ήταν …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, μου λέτε ότι παρ’ όλο που μεγάλωσε και έφθασε μέχρι το ΣΚΑ …
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Η προθεσμία έγινε μικρότερη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης, εκτός από την επέκταση του μήκους και τη σύντμηση του χρόνου υλοποίησης, τι άλλο είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ενώ το έργο δημοπρατήθηκε με συμπλήρωση τιμολογίου που σημαίνει ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες, ένα μήνα μετά την αποστολή της κατακύρωσης, του φακέλου δηλαδή και του σχεδίου συμβάσεως στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εγώ πήγα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τους προσκόμισα έγγραφα –τα έχω και εδώ, είναι και μέσα στη δικογραφία- έγγραφα επίσημα του ΟΣΕ, που ακόμα ήμασταν στη φάση να κάνουμε μελέτες. Και κατά την άρση της κατακύρωσης, μια λεπτομέρεια να σας πω, στο Δ.Σ. τους πρότεινα, κύριοι αφού δεν έχετε έτοιμες μελέτες, σ’ αυτό το κομμάτι όπου δεν έχουμε έτοιμες μελέτες, για να μην εκτροχιαστεί το αντικείμενο, ας βάλουμε κατ’ αποκοπήν τίμημα. Να το ξέρει ότι τόσο εμείς κοστολογούμε …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με το κλειδί στο χέρι.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και εκεί που έχουμε έτοιμες μελέτες, εκεί ας δώσουν το τιμολόγιο για να μην εκτροχιαστεί το…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτά, λεπτομέρειες και όλα αυτά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι λεπτομέρειες. Μας ενδιαφέρουν και οι λεπτομέρειες, γιατί είναι σημαντικές. Άρα η επέκταση δεν είχε μελέτες. Και μόνο η επέκταση ή υπήρχαν και άλλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το κυριότερο απ’ όλα κύριε Πρόεδρε, ήταν το έλλειμμα περιβαλλοντικών μελετών. Διότι όταν έκανε την προσφυγή ο Δήμος Αθηναίων, το σημείο το οποίο δέχθηκε το Συμβούλιο Επικρατείας ήταν το έλλειμμα, ότι δεν υπήρχαν, προσεβλήθησαν και κατέπεσαν οι υπουργικές αποφάσεις περί περιβαλλοντικών μελετών. Αυτό για τη διοίκηση του ΟΣΕ –που ήμουν και εγώ- όταν θα ερχόταν πάλι να δημοπρατηθεί, το πρώτο που θα έπρεπε να κοιτάξουμε, ήταν οι περιβαλλοντικές μελέτες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι οποίες λέτε δεν υπήρχαν και δεν υπήρξαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν υπήρξαν. Και πάμε μετά στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι δουλειά είχαν οι περιβαλλοντικές μελέτες με τις υπουργικές αποφάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Οι περιβαλλοντικές μελέτες εγκρίνονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, έβγαιναν κοινές υπουργικές αποφάσεις έγκρισης μελετών που δεν υπήρχαν. Είναι έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Οι υπουργικές αποφάσεις κάλυπταν όχι ολόκληρη την έκταση της διαδρομής του έργου. Υπήρχε ένα κομμάτι …
(XA)
(1PN)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπήρχαν μελέτες περιβαλλοντικές για όλη την έκταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπήρχαν όμως υπουργικές αποφάσεις καθ’ όλη την έκταση.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι. Οι υπουργικές αποφάσεις κάλυπταν όχι όλη την έκταση του έργου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συνέπιπταν με τις μελέτες;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Υπήρχαν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες που εγκρίνονταν με υπουργικές αποφάσεις αλλά δεν αφορούσαν όλη την έκταση του έργου. Άρα, η έγκριση των Υπουργών αφορούσε τις μελέτες οι οποίες δεν ήταν επαρκείς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2002 δεν υπήρχαν καθόλου μελέτες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκ των υστέρων πότε είναι; Χρονολογικά περίπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Συντάσσονταν και ακόμα φτιάχνονται περιβαλλοντικές μελέτες. Τώρα ξέρετε ότι για δεύτερη φορά έχουν προσβληθεί. Ο Δήμος Αθηναίων ξανάκανε πάλι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ας μείνουμε στην πρώτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στην πρώτη λοιπόν εφόσον είχε ακυρωθεί το έργο για έλλειμμα περιβαλλοντικών μελετών έπρεπε να έχει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χρονολογία πάλι;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ήταν πάλι κάπου το 2002. Την έχω την απόφαση. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Είναι τόσα πολλά τα γεγονότα που θα τα καταθέσω. Επιβεβαιώνονται από έγγραφα.
Έπρεπε η διοίκηση να είναι απολύτως επιμελής ούτως ώστε να μη γίνει το ίδιο λάθος. Και παρ’ όλα αυτά έγινε, το διεπίστωσε στο τέλος από μια τεράστια διελκυστίνδα το Ελεγκτικό Συνέδριο και παρ’ όλο που το διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει και ήταν πράξη διοικητική –για μένα ή είναι νόμιμο ή δεν είναι- έβγαλε μια απόφαση που τη σχολίασα σαν να αντιμετώπιζε ένα ποινικό αδίκημα με ελαφρυντικά. Το έχω καταθέσει. Λέει ότι ευρέθη η διοίκηση του Ο.Σ.Ε. σε συγγνωστή πλάνη. Νόμιζε ότι ήταν και εκ τούτου δεν κωλύεται η υπογραφή της συμβάσεως. Και έτσι, ενώ υπήρχε έλλειμμα περιβαλλοντικών μελετών δόθηκε νομιμότητα. Η νομιμότητα της συμβάσεως του έργου  δόθηκε  το Νοέμβριο του 2004 παρ’ όλο που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι υπάρχει έλλειμμα περιβαλλοντικών μελετών. Έδωσε όμως ελαφρυντικό στη διοίκηση του Ο.Σ.Ε. Λέει, ότι βρέθηκε σε συγγνωστή πλάνη η διοίκηση του Ο.Σ.Ε. Νόμιζε ότι υπήρχαν. Αυτό όμως ήταν πρόκριμα. Θα το βρούμε μπροστά μας. Έκανε ξανά προσφυγή ο Δήμος Αθηναίων και ακυρώθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό σε ό,τι αφορά το πραγματικό γεγονός που γίνεται για δεύτερη και μετά για τρίτη φορά είναι τυχαίο ή ηθελημένο κατά την άποψή σας; Πράγματι ένεκα πλάνης έγινε; Δηλαδή, αυτό βγάζει μάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ το είχα επισημάνει μέσα στα Πρακτικά. Το είχα πει. Το είχα καταγράψει. Με αγνόησαν. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να εκφράσω κρίση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, το καταλάβαμε.
Μου είπατε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε απόφαση και είπε περί πλάνης. Σε μία συνεδρίαση το έβγαλε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε δύο αποφάσεις απορριπτικές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μόνο δύο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Γίνονταν προσφυγές. Έκανε η κοινοπραξία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είστε σίγουρος ότι ήταν μόνο δύο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Συνεδρίασε δεκατρείς φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και πόσες αποφάσεις έβγαλε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πρέπει να έβγαλε έξι-επτά αποφάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι οποίες όλες έλεγαν περί πλάνης;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, η τελευταία μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα χρειάστηκε δεκατρείς συνεδριάσεις για να καταλήξει σε πλάνη; Τι πλανάρισμα είναι αυτό για να καταλάβουμε και εμείς που δεν τα ξέρουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σε μια από τις καταθέσεις μου και σε μια από τις αναφορές μου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ποιον εισαγγελέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κατέφυγα και στους δύο εισαγγελείς, και στον κ. Σανιδά και στον κ. Λινό αφού βέβαια προηγουμένως πέρασα από τον κ. Παπαγγελόπουλο που δήλωσε αναρμοδιότητα. Διότι έκανα αίτημα προς τον κ. Παπαγγελόπουλο για αυτή την υπόθεση όπως και για την άλλη που θα πω μετά να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής. Έχω είκοσι πέντε χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Σ.Ε. και από τότε που υπήρξε το καθεστώς να πηγαίνουν υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρώτη φορά συνέβη να διαβάσω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που να κρίνει μια πράξη στην οποία πρέπει να πει: Ή είναι νόμιμη ή δεν είναι. Πρώτη φορά μου συνέβη να διαβάσω απόφαση που διαπιστώνει το παράνομο και αντί να το γυρίσει πίσω να ψάχνει να βρει να δικαιολογήσει  το όργανο που αποφάσισε. Και δικαιολόγησε το αποφασίσαν όργανο. Νόμιζε λέει το ειδικό συμβούλιο του Ο.Σ.Ε. ότι υπήρχαν πλήρεις και ως εκ τούτου συγγνωστή πλάνη. Αυτό όμως το βρήκαμε αμέσως μετά. Ήταν φανερό ότι ο Δήμος Αθηναίων όπως ήρθε θα ξανάκανε πάλι προσφυγή. Και ξανάκανε προσφυγή και το ακύρωσε πάλι. Γι’ αυτή την απόφαση δεν θέλω να πω παραπάνω. Είναι δικαστές. Δεν θέλω να κρίνω δικαστές. Όμως, έχω προσωπική άποψη σαν πολίτης και εγώ και μπορώ να κρίνω κάποια πράγματα.
Αυτή η απόφαση βγήκε  το Νοέμβριο του 2004. Έχουν τελειώσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έχει φύγει και το σκεπτικό για το οποίο έγιναν. Κομψά θα το πω. Οι διαδικασίες δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες. Θα μπορούσε και σε εκείνη τη φάση το έργο να σταματήσει, να ξαναγυρίσει πίσω και να επαναδημοπρατηθεί με σωστούς όρους διότι ήδη πια το σκεπτικό αναθέσεως ως ολυμπιακό έργο που αυτό επέβαλε και αυτές τις ήκιστα θα έλεγα νόμιμες διαδικασίες είχε παρέλθει. Και θα μπορούσε και αζημίως να ακυρωθεί  το έργο γιατί επειδή ήταν επείγον θα μπορούσε να κληθεί αμέσως ο εργολάβος μέσα σε είκοσι μέρες να υπογράψει σύμβαση. Δεν έγινε γιατί τότε είχε προκύψει ο νόμος για  το βασικό μέτοχο, δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει το πιστοποιητικό του Ε.Σ.Ρ. Το πιστοποιητικό του Ε.Σ.Ρ. το απέκτησε στις 13 Απρίλη του 2005 η κοινοπραξία. Την περιμέναμε ενώ ήταν επείγον τόσον καιρό. Και ξαφνικά τη Μεγάλη Τρίτη του 2005 το απόγευμα, στις 3 η ώρα το μεσημέρι υπογράφτηκε αυτή η σύμβαση. Άρχισε ένα έργο το οποίο δεν μπορούσε να περπατήσει, δεν είχε μελέτες, δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, υπήρχαν χίλιες δυο δυσκολίες. Αυτά όλα προκύπτουν από το ημερολόγιο του έργου. Δεν είναι να σας ενοχλήσω περισσότερο.
Εγώ ήδη από τη μέρα που πήγαινε να κατακυρωθεί έβγαλα μια ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης. Είπα ότι αυτό  το έργο δεν πρόκειται να γίνει στους οκτώ μήνες, θα υπερδιπλασιαστεί. Και μάλιστα τόνισα στην ανακοίνωσή μου «ας το προσέξει από τώρα κάθε ελεγκτική αρχή». Πέρασαν οι Ολυμπιακοί της Αθήνας, πέρασαν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου δεν ξέρω ποιοι θα γίνουν ακόμη. Γίνονται σωρηδόν οι παρατάσεις όταν οι παρατάσεις από ειδική διάταξη στη διακήρυξη έλεγε «ανυπέρβλητη η προθεσμία, δεν μπορεί να ξεπεραστεί».
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΙΤΙΑΔΗΣ)
(MT)
(1XA)
Και έχουν δοθεί οκτώ, εννέα παρατάσεις. Το γνωρίζουν όλοι οι Υπουργοί και οι Διοικήσεις. Το έργο πια δεν είναι αυτό το έργο που δημοπρατήσαμε, διότι μετά τη δεύτερη ακύρωση, επιβάλλεται το έργο να γίνει υπόγειο και το έργο είναι υπέργειο.
Μόλις βγήκε η δεύτερη απόφαση, που είναι νομίζω το 2006, έπρεπε να κλείσει η εργολαβία και να επαναδιαπραγματευθεί πάλι το έργο. Το έργο δε αυτό ανατέθηκε μ’ έναν συμμετέχοντα. Δεν έπρεπε να ανατεθεί, γιατί ήταν ακόμα ο  μαθηματικός τύπος. Ο μαθηματικός τύπος, απ’ ό,τι γνωρίζετε, θέλει το μέσο όρο.
Τι σημαίνει ο μέσος όρος; Βρίσκουμε το μέσο όρο των προσφορών και η πρώτη καλύτερη προσφορά προς τα κάτω παίρνει με το μαθηματικό τύπο. Για να εφαρμοστεί ο  μαθηματικός τύπος θέλει τουλάχιστον τρεις και εδώ είχαμε μόνο μια προσφορά από την αφετηρία. Άρα, και μόνο αυτό στην ουσία ήταν απευθείας ανάθεση, γι’ αυτό και ήρθε εκ του ασφαλούς η Κοινοπραξία και έδωσε μια έκπτωση 0,965%, ούτε 1%. Κάθε 1% έκπτωση όμως ήταν 550.000.000 δραχμές, πολλά λεφτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συνολικά πόσος ήταν ο προϋπολογισμός;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αμέσως μετά έγινε ο νόμος Σουφλιά. και σ’ ένα έργο περίπου της ίδιας δυσκολίας –μιλάω για έργο του Καλλιδρόμου- έδωσαν 31% έκπτωση. Δεν είναι μόνο η έκπτωση. Αυτό έχει επίπτωση και μετά, διότι από τις καθυστερήσεις που έγιναν, που κράτησαν περίπου ένα χρόνο και παραπάνω, σ’ αυτό το διάστημα είχαμε ανατιμήσεις.
Οι ανατιμήσεις μπήκαν στον προϋπολογισμό του έργου και στην ουσία αυτό το έργο ξεκίνησε με αρνητική έκπτωση, διότι το 0,96% -αν προστεθούν οι αναθεωρήσεις που μπήκαν από τις ανατιμήσεις είτε του σιδήρου είτε των υλικών είτε των εργατικών- πήγε πολύ παραπάνω. Αυτό θα το ακολουθεί σ’ όλη την πορεία μέχρι και σήμερα. Έτσι έχει αυτή η ιστορία.
Όταν έγινε η πρώτη ανάθεση, από τα δημοσιεύματα του Τύπου και από μια ανώνυμη επιστολή -που υποψιάζομαι, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω ότι τι έκανε ανταγωνιστικό εργολαβικό σχήμα που δεν συμμετείχε- διατάχθηκε προκαταρτική εξέταση και εν συνεχεία ασκήθηκε δίωξη σ’ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός από μένα, ακόμα και σ’ ένα συνάδελφο που έλειπε στην κατακύρωση, αλλά είχε ψηφίσει τη διακήρυξη, γιατί η διακήρυξη περιείχε τους φωτογραφικούς όρους.
Η πρώτη μου κατάθεση είναι αυτή. Μετά, όταν υπεγράφη η Σύμβαση τον Απρίλιο, εγώ κατέθεσα μια μηνυτήρια αναφορά, στις 17 Μαΐου 2005. Έκτοτε, επ’ αυτού, κατέθεσα τέσσερα ενημερωτικά υπομνήματα. Είναι εδώ στη διάθεσή σας. Απέδειξα και τη ζημιά που έγινε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πόση είναι η ζημιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Η ζημιά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσμετρηθεί. Σίγουρα είναι πάνω από 60.000.000. Στη μηνυτήρια αναφορά που έκανα τότε, την προσδιόρισα περίπου στα 60 με 80 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημιά τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Όμως, αυτή η δικογραφία θα μου επιτρέψτε να σας πω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος τη χειρίστηκε;  Ο κ. Οικονόμου;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.
Επειδή είχα κάνει μηνυτήρια αναφορά και είχα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητούσα κατ’ επανάληψη στοιχεία, πριν πάω να καταθέσω κάθε φορά. Ως όφειλε ο υπηρεσιακός μηχανισμός, έπρεπε να μου δώσει τα στοιχεία. Δεν μου έδιναν ποτέ στοιχεία και όχι μόνο αυτό, εκδόθηκε και έγγραφο προς τις υπηρεσίες ειδικά για μένα, να μη μου χορηγούνται τα στοιχεία. Τα έχω αυτά τα έγγραφα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας τα δώσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αναγκάστηκα κάποια στιγμή, στις 16 Φεβρουαρίου 2007, να απευθυνθώ με πρωτοκολλημένο έγγραφο και προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κ. Μπαλτά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Χιώνη, ζητώντας τους κάποια στοιχεία.
Τι τους ζήτησα; Να μου χορηγηθούν τα φωτοαντίγραφα των παρακάτω εγγράφων, των αποφάσεων χορήγησης παρατάσεων -διότι ήταν παράνομες- των εγκριτικών αποφάσεων τροποποιήσεων συμβατικών αντικειμένων, των εγκρίσεων των νέων τιμών, των αποφάσεων αναθέσεως συμπληρωματικών μελετών, αλλαγών κατασκευής, τους εγκεκριμένους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ή υπό κατάρτιση, το χρονοδιάγραμμα του έργου -που οφείλει από τη νομοθεσία ο εργολάβος να καταθέσει για να το ξέρουμε- την αίτηση του αναδόχου για να πάρει την προκαταβολή, την αιτιολόγηση των κονδυλίων τα οποία βαρύνουν και χρεώθηκαν στα απρόβλεπτα της εργολαβίας. Δεν μου τα έδωσαν ποτέ. Ζήτησα αυτό το θέμα –επειδή είναι μείζον- να έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν ήρθε ποτέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη δικογραφία υπάρχουν αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτά υπάρχουν, τα έχω καταθέσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τα έχετε εδώ τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τα έχω εδώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας τα αφήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αναγκάστηκα κάποια στιγμή, όταν δεν μου τα έδιναν, στις 16-2-2007 να πάω στον κ. Σανιδά. Προηγουμένως όμως, στις 13-6-2006, είχα απευθυνθεί στο κ. Λινό, τον προηγούμενο.
Διαμαρτυρήθηκα στον κ. Σανιδά, διότι όσες φορές πήγαινα να καταθέσω και προέκυπταν στοιχεία που είχα στην κατοχή μου και ήθελα να πάω στον ανακριτή, ο ανακριτής για διαφόρους λόγους δεν με δεχόταν. Λέω το εξής: «Επισκέφθηκα δύο φορές το γραφείο του Β’ Ειδικού Ανακριτή, δεν κατέστη όμως δυνατό να έχω επαφή μαζί του για συμπληρωματική κατάθεση, παρά τις οχλήσεις μου στη γραμματέα του».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μας λέτε τι έγινε στον κ. Σανιδά που πήγατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Έχω εδώ το έγγραφο. Θα σας το δώσω. Εκεί λέω: «Αυταπόδεικτα εργολαβική σύμβαση έχει εκτροχιαστεί από κάθε άποψη. Η βλάβη του ΟΣΕ είναι πασιφανής. Ταυτόχρονα η δικαστική βραδύτητα αποθρασύνει τους εμπλεκομένους και οδηγεί σε κατ’ εξακολούθηση διάπραξη νέων παρανομιών και κατασπατάληση πόρων, δυστυχώς με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών». Τα είπα ξεκάθαρα.
Και συνεχίζω: «Παρακαλώ την παρέμβασή σας για επίσπευση της από τετραετίας εκκρεμούσης υποθέσεως, αφενός μεν να περιοριστεί το μέγεθος της διαπιστωμένης ζημιάς σε βάρος του δημοσίου, αφετέρου ο ΟΣΕ να μπορέσει να οδηγηθεί τελικά στο στάδιο της ανάπτυξης». Δεν μου απαντάει. Αλλάζει η Διοίκηση και ξαναέρχομαι…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μην μας διαβάζετε. Πείτε ακριβώς τι συνέβη.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κάποια στιγμή, το Δεκέμβριο του 2007, ανακριτής ήταν ο Β’ Ειδικός Ανακριτής, ο κ. Οικονόμου. Στις 20 Δεκεμβρίου, αν θυμάμαι καλά, πήδηξε από το μπαλκόνι ο κ. Ζαχόπουλος και του ανάθεσαν και αυτή τη δικογραφία. Τον έβλεπα από τις τηλεοράσεις κ.λπ. και έλεγα να μην τον ενοχλήσω ξανά. Πέρασε πολύς καιρός και όταν έμαθα ότι τελείωσε εκείνη την υπόθεση, πήγα στο γραφείο του.
Τον βρίσκω και του λέω «Κύριε Ανακριτά, θέλω να δω τι έγινε εκείνη η ιστορία που είχαμε καταθέσει τέσσερα, πέντε υπομνήματα». Μιλάω πάντα με στοιχεία. Εκείνος μου είπε «Εκείνη την ιστορία; Στις 17 Δεκέμβρη –δηλαδή τρεις μέρες πριν αναλάβει την άλλη υπόθεση- την παρέπεμψα στο αρχείο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θυμάστε πότε σας το είπε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό πρέπει να ήταν κάπου στις αρχές Οκτωβρίου του 2008.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στο αρχείο δεν μπορεί να την παραπέμψει έτσι…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Με πρόταση.
Οπότε ψάχνω να βρω τη δικογραφία και βρίσκω την Εισαγγελέα, την κ. Ξένια Δημητρίου.
(MB)
(1MT)
Πήγα στην κυρία Ξένια Δημητρίου και εκεί πια έκανα και την τελευταία μου κατάθεση. Θα την έχετε κι αυτή. Είναι μέσα στη δικογραφία. Ανέφερα και κάποια άλλα πρόσθετα στοιχεία που είχα και της ζήτησα τότε της κυρίας Δημητρίου, γιατί είναι τεράστιο το θέμα: «γιατί δεν ορίζετε πραγματογνώμονες;». Διότι αυτό το είχα προτείνει και στην άλλη, που θα σας πω στη συνέχεια. Απ’ ό,τι κατάλαβα, η κυρία την επανέπεμψε πίσω τη δικογραφία, έδωσε εντολή στον κ. Οικονόμου να συνεχίσει και να ορίσει πραγματογνώμονες. Ορίστηκαν οι πραγματογνώμονες. Κάποια στιγμή με κάλεσε ο κ. Οικονόμου και μου κοινοποίησε κι εμένα το χαρτί του ορισμού των πραγματογνωμόνων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοι ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όρισε κάποιους πραγματογνώμονες. Έχω τις αποφάσεις. Μόλις το πήρα κι έφυγα είδα ότι οι πραγματογνώμονες έλεγαν άλλα για άλλα. Έλεγαν για φάρμακα μέσα. Την έχω αυτή τη διάταξη εδώ. Κι αυτή θα την πάρετε. Οπότε τον παίρνω αμέσως στο τηλέφωνο και του λέω: «Μα, αυτό που λέτε εδώ πέρα…» κι έβγαλε ταυτάριθμο. Εν πάση περιπτώσει, λάθος ήταν αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ήταν το σχέδιο για φάρμακα και αντέγραψε ολόκληρο το σχέδιο η γραμματέας.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι, κάπως έτσι έγινε.
Ύστερα από λίγο καιρό με καλεί στις 22 Μαΐου του 2009 να πάω να καταθέσω. Ζήτησα και πήγα στο γραφείο. Του λέω «όχι». Πήγα πρώτα ανεπίσημα στο γραφείο του. «Κύριε ανακριτά», λέω, «είμαι ο τεχνικός. Μηχανικός είμαι. Γνωρίζω τα πράγματα. Αυτό που έφτιαξαν, το πόρισμα, θα ήθελα να το δω κι εγώ, αυτή την πραγματογνωμοσύνη». «Όχι» μου λέει. «Δεν θα την πάρεις, γιατί εσύ έχεις αποβληθεί». «Ποιος με απέβαλε;». «Υπάρχει βούλευμα» μου λέει «ότι έχεις αποβληθεί».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τι σημαίνει αυτό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από πολιτικός ενάγων.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Από πολιτικός ενάγων.
Μόλις μου λέει κάτι τέτοιο πηγαίνω κι εγώ και καταθέτω μία αίτηση. Φτιάχνω εκεί επιτόπου ένα χειρόγραφο και ορίζω ένα δικηγόρο. Βλέπω  ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν. Δεν είχα δικηγόρο μέχρι τότε. Όλα τα έγγραφα κι όλα αυτά που θα δείτε εδώ πέρα τα έχω κάνει μόνος μου. Λέω: ας βάλω ένα δικηγόρο. Βρίσκω ένα συμμαθητή μου και τον βάζω δικηγόρο. Πάω να το καταθέσω. Δεν το δεχόταν. Οπότε αναγκάζομαι και πηγαίνω στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, τον κ. Κράνη, και καταθέτω το υπ’ αριθμόν 7534 στις 25 Μαΐου του 2009 και του λέω ότι «αυτό και αυτό…», και ζητάω να μου δοθεί το βούλευμα. Εν συνεχεία καταθέτω δεύτερο έγγραφο. Έρχομαι και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μετά κάνω και άλλο ένα έγγραφο την επομένη, ύστερα από δυο-τρεις μέρες, στις 26 Μαΐου. Με το υπ’ αριθμόν 31264 έγγραφο, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, απευθύνθηκα προς τον Εισαγγελέα κ. Καρούτσο Κυριάκο και του λέω: «σας υποβάλλω την παρούσα και ζητώ με την ιδιότητά σας ως εποπτεύοντος των ανακρίσεων και συνεπώς κι επί της τάδε δικογραφίας που βρίσκεται εις χείρας του 2ου ειδικού ανακριτού να διατάξετε να μου χορηγηθεί αντίγραφο του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου με το οποίο αποβλήθηκα». Αυτό το έγγραφο, ενώ έλεγα ότι το κοινοποίησα και σε κάποιους άλλους, τότε μου συνέβη ένα ατύχημα και δεν το κοινοποίησα. Διότι γράφω σ’ αυτό το έγγραφο ότι το έχω κοινοποιήσει στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, μας λέτε λεπτομέρειες που δεν ξέρω αν μας χρειάζονται. Πόσο χρόνο χρειάζεστε ακόμη;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό είναι μόνο η μία υπόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εμείς αναζητούμε τις πολιτικές ευθύνες. Κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεστε αυτές τις λεπτομέρειες; Αν τις χρειάζεστε, να τις πει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικά αυτά που λέει, εκτός βέβαια από το θέμα του βουλεύματος περί αποβολής σας. Δεν είναι κάτι που μας αφορά. Είναι θέμα δικό σας. Κι εν πάση περιπτώσει, η αιτιολογία πρέπει να είναι ότι δεν είχατε αμέσως εκ της πράξεως ζημιωθεί. Αυτή δεν είναι η αιτιολογία;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι. Μου είπε ο κ. Οικονόμου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν μας αφορά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας αφορά. Και μας αφορά για τον εξής λόγο. Το λέω για να καταγραφεί στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν ενδιαφέρει εσάς, τελείωσε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ενδιαφέρει κι εσάς πιστεύω. Συνδυάζεται με τις συναντήσεις Χριστοφοράκου με Υπουργούς, με πολιτικά πρόσωπα, που προκύπτουν από τη δικογραφία που έχουμε, από τον έλεγχο της Debevoise που έχουμε στα χέρια μας όλα τα κόμματα. Τυχαίως είναι ίδιες οι ημερομηνίες που λέει ο μάρτυρας. Αφήστε τον να πει την ιστορία αυτή, με τις ημερομηνίες που λέει, γιατί συνδυάζεται άμεσα με πολιτικά πρόσωπα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πόσο χρόνο ακόμη θέλει, ρωτάω. Έχει πάρει ήδη τριάντα πέντε λεπτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ θέλω να πω πάντως ότι έφερα το θέμα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, περάσατε σ’ ένα λεπτό την προμήθεια του τροχαίου υλικού.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, θα τα πω…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το λέω για να συνυπολογιστούν στο χρόνο, για να μην τον φάμε μετά στις ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτή η ιστορία είναι τεράστια. Εγώ ήμουν το κεντρικό πρόσωπο εκ των πραγμάτων. Κίνησα όλες τις διαδικασίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μας γεγονότα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Είναι τόσο σημαντικά τα γεγονότα. Εγώ δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να επιλέξω να σας πω, ειλικρινά,… Για μένα είναι όλα σημαντικά, επειδή ξέρω όλη την ιστορία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Για μας είναι, κύριε μάρτυς, σημαντικά όσα συνδέονται με πολιτικές ευθύνες. Αν μπορείτε να επικεντρώνετε εκεί, σας παρακαλώ. Εμείς αναζητούμε τις πολιτικές ευθύνες, πολιτικών προσώπων. Αν μπορείτε να εστιάζετε εκεί, καλώς. Αν δεν μπορείτε, πείτε ό,τι θέλετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, δεν θα κάνετε εσείς αξιολόγηση της σημασίας. Θα μας πείτε τι γεγονότα ξέρετε. Την αξιολόγηση θα την κάνουμε εμείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ακριβώς. Εγώ μόνο γεγονότα θέλω να σας πω. Εκείνο που θέλω να σας πω πάντως τελικά είναι ότι εγώ δεν πήγα. Με πίεσε ο κ. Οικονόμου να καταθέσω. Εδώ, αν το θέλετε, θα μπορούσε και να με συλλάβει πιστεύω. Δεν κατέθεσα. Έκανα ένα έγγραφο. Το έφερα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είχε βγει ήδη η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είπε όλοι οι Οργανισμοί να κάνουμε αγωγές κατά της SIEMENS, εάν έχουμε υποθέσεις. Το έφερα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ. Ποτέ δεν αποφάσισε. Έκανα ανοιχτή επιστολή, πρωτοκολλημένη, στο γραφείο του κ. Παπαθανασίου. Παρακάλεσα και τον άλλο συνάδελφο που ήμασταν στο Διοικητικό Συμβούλιο και την συνυπογράψαμε μαζί.
Εν τω μεταξύ, επειδή διέβλεπα από τις συζητήσεις που είχα…Όταν είσαι μεμονωμένο μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου…Εγώ δεν είχα κανένα δικηγόρο από πίσω μου. Δικηγόρους είχαν αυτοί που πήγαιναν απέναντι σ’ εμένα, που εγώ υποτίθεται ότι υπεράσπιζα τα συμφέροντα του Οργανισμού -κατά τη δική μου εκτίμηση βεβαίως- από οποιονδήποτε τρίτο. Όμως δικηγόρους είχαν αυτοί οι οποίοι καταφανέστατα για μένα έχουν βλάψει τον Οργανισμό.
Είχα κάνει κι έγγραφο από τις 30 Οκτωβρίου του 2008, έγγραφο που είχα στείλει και στον Υπουργό και στο Γενικό Γραμματέα, τον κ. Σιμόπουλο τότε, όπου έλεγα: «παρακαλώ παρεμβείτε ώστε ο ΟΣΕ σ’ αυτές τις εκκρεμούσες υποθέσεις, στις δυο μεγάλες δικογραφίες, να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ακόμη ακόμη και να γνωρίζει τι γίνεται, να πάρει τα χαρτιά, να καταλάβει έστω στοιχειωδώς, όπως απαιτεί κι ο νόμος 2190, να δει αν έχει ζημιωθεί ή όχι». Εν πάση περιπτώσει, αυτή η δικογραφία ξεκίνησε από το 2003. Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει παραπεμπτικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απαλλακτικό έχει βγει;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τίποτε.  Η δικογραφία δεν ξέρω  αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται. Ενδεχομένως θα ευρίσκεται…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να την αναζητήσουμε, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ τις καταθέσεις μου όλες τις έχω εδώ. Μπορώ να σας τις δώσω όλες. Έχω τεκμηριώσει τη ζημιά, αλλά για μένα εάν ύστερα από τόσο καιρό… Εγώ νόμιζα ότι υπάρχουν αυτές οι δικογραφίες, και δεν θα έλεγα όλα αυτά τα πράγματα, ούτως ώστε κι εσείς να μπορείτε να με ρωτάτε πάνω σ’ αυτά τα θέματα.
Εδώ για μένα έχουν γίνει όργια, θα έλεγα, απαράδεκτες καταστάσεις! Δεν συνάδουν με μία δημόσια επιχείρηση που πρέπει να έχει διαφάνεια κ.λπ. και δεν θέλω να πω περισσότερα πάνω σ’ αυτό.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με συγχωρείτε. Θα μπορούσα για την οικονομία της συζήτησης να συμφωνήσω με τις διαπιστώσεις σας. Εμάς μας ενδιαφέρουν αυτά που λέτε ότι δεν μπορείτε να πείτε. Είπατε: «δεν θέλω να πω περισσότερα». Τα περισσότερα είναι η δουλειά μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τα έχω όλα εδώ. Είναι όλα στις καταθέσεις. Θα τα δείτε. Υποψιάζομαι ότι πρέπει να με ξαναφωνάξετε πάλι, αφού τα διαβάσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε τα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ νόμιζα σήμερα που ήρθα εδώ ότι τα έχετε αυτά, κύριε Οικονόμου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Μακάρι να τα είχαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ νόμιζα ότι έχετε τις δικογραφίες, γιατί είναι πολύ περισσότερα χαρτιά. Εγώ θα ήθελα να είναι εδώ και τα χαρτιά του τι έχουν πει κι οι άλλοι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μακάρι να ήταν έτσι όπως τα λέτε. Αλλά δεν είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τώρα βλέπω ότι τα ακούτε για πρώτη φορά. Όταν τα ακούτε για πρώτη φορά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την ιστορία δεν την ακούμε για πρώτη φορά. Για όνομα του Θεού! Πολλές λεπτομέρειες πράγματι δεν ξέρουμε.
(GK)
(01MB)
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το βασικό είναι –και θα κάνω μία γενικότερη τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, για να καταλάβετε- ότι εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις, όπου είναι τεράστιο το οικονομικό αντικείμενο. Είναι βεβαιωμένη η ζημιά. Προκύπτει και από έγγραφα, προκύπτει και από πραγματογνωμοσύνες. Οι περιπτώσεις αυτές έγιναν σε έδαφος στεγανό και σε αδιαφάνεια.
Και εξηγούμαι. Για μεν το τροχαίο υλικό, οι συμβάσεις έγιναν σε αυτό που…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγιναν αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το 1997.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι αφορούσε η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Να ολοκληρώσω λίγο τη σκέψη μου. Να βάλω πρώτα το γενικό πλαίσιο για να το καταλάβετε.
Η μεν μία περίπτωση που αφορά το τροχαίο υλικό, είχε σαν πλαίσιο περιβάλλον αδιαφάνειας. Τι πράγμα; Είχε τις προγραμματικές που είχαν μια εξαίρεση από την κοινοτική νομοθεσία στους κανόνες δημοσιότητας, στους κανόνες που όριζαν να γίνουν απευθείας αναθέσεις. Ενεπλάκη και με τη διαδικασία των προμηθειών της ελληνικής άμυνας, δηλαδή του Πολεμικού Ναυτικού, που εκεί υπάρχει ένα θεοσκότεινο καθεστώς αδιαφάνειας.
Αυτό, λοιπόν, ήταν το «θερμοκήπιο», που εκεί μέσα έπεσαν και οι συμβάσεις του ΟΣΕ, ήταν δε και η πώληση του Σκαραμαγκά και όλα αυτά μαζί δημιούργησαν ένα πλέγμα. Τρεις μεγάλες υποθέσεις, αλληλένδετες μεταξύ τους, συγκοινωνούσες μεταξύ τους, σε πλήρη αδιαφάνεια, σε μέγιστη παραβατικότητα, σε χρηματισμούς –κάτι που καταγράφηκε- και σε ξένα έντυπα, που κατέγραψε και ο ελληνικός Τύπος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ–ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος και πού; Ποιοι χρηματίστηκαν;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τα γεγονότα πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τα έχω όλα εδώ, θα τα βρείτε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πείτε μας. Πρέπει να τα καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αν έχετε την υπομονή, θα σας τα πω όλα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν θέλουμε να σας διακόπτουμε. Όμως, με αυτά που έχετε ήδη πει –χωρίς να ξέρω εγώ άλλα πράγματα, ξέρω βέβαια αυτά που έχω διαβάσει από τον Τύπο κ.λπ., και παρακολουθώ- και απ’ αυτά που άκουσα εχθές και από άλλο μάρτυρα για τον ΟΣΕ αλλά και από εσάς, εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο διακομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο. Αυτό προκύπτει.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βεβαίως υπάρχει.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολύ ωραία, μάλιστα. Η εύλογη απορία που μου γεννιέται ήδη με όσα έχετε πει, χωρίς να ξέρω άλλες λεπτομέρειες, είναι η εξής: Ποιος είναι ο διαχρονικά αμετάβλητος παράγων, ο οποίος είναι μέσα στην υπόθεση αυτή; Είναι η SIEMENS και ο Χριστοφοράκος.
Πείτε μας επ’ αυτού, επί των σχέσεών του με τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Επ’ αυτού μας ενδιαφέρει, αν έχετε κάτι συγκεκριμένο, πέραν των όσων γράφονται. Δεν θέλω να σας διακόπτω. Μετά πείτε ό,τι στοιχεία θέλετε. Αλλά αυτή είναι η εύλογη απορία μου αυτή τη στιγμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όσον αφορά το Χριστοφοράκο, έχω εδώ τις συμβάσεις που υπέγραψε για το τροχαίο υλικό, τις τροποποιήσεις. Διότι είχαμε τροχαίο υλικό και έπρεπε το τροχαίο υλικό να παραδοθεί. Από το 2001 μέχρι το 2003 έπρεπε να έχουν τελειώσει.
Οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν το Δεκέμβριο του 2007. Δεν είχαμε λεφτά. Τα λεφτά τα βρήκαμε το 2009. Ενεργοποιήθηκαν από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Είχαν ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε. Όταν δεν τηρείτο, επιβαλλόταν πέναλτι.
Το μέγιστο πέναλτι ή η μέγιστη καθυστέρηση ήταν εκατόν πενήντα ημέρες. Πέραν από τις εκατόν πενήντα ημέρες, δηλαδή σε πέντε μήνες, έληγαν οι συμβάσεις. Αν αργούσαν πέρα από τους πέντε μήνες, δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Όμως, γενικά όλες οι συμβάσεις έχουν την εξής πρόβλεψη: Ή τον κηρύσσεις έκπτωτο –καταπίπτουν οι εγγυητικές και τελειώσαμε- ή τον καλείς, επαναδιαπραγματεύεσαι και βάζεις ποινικές ρήτρες, βάζεις άλλα πέναλτι. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τέτοια κατάσταση αντιμετώπισε ο ΟΣΕ μετά το 2004, μετά τους Ολυμπιακούς; Γιατί μέχρι τους Ολυμπιακούς, μπορεί να πει κάποιος ότι είχαμε τέτοιες καταστάσεις, αλλά λόγω των Αγώνων βιαζόμασταν. Μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος υπέρτατη ανάγκη. Έγινε τέτοιο περιστατικό μετά το 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Δηλαδή, αφού είχαν περάσει οι εκατόν πενήντα ημέρες …
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μα, γίνεται μέχρι σήμερα. Απ’ αυτές τις συμβάσεις δεν έχει λήξει καμία. Παίρνουν ακόμα τις εγγυητικές. Οι εγγυητικές είναι πέτσινες.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Γιατί; Διότι σήμερα βρίσκεται σε αγωγές. Άλλαξαν ιδιοκτησία, τα είχαν οι Γερμανοί. Οι εγγυητικές, όποιος και να χάσει, θα πληρώσει το παρεμβαίνον ελληνικό δημόσιο. Αυτά τα έχω γράψει. Είτε τα Ναυπηγεία, είτε οι Γερμανοί. Διότι η ΕΤΒΑ ήταν η μέτοχος των Ναυπηγείων. Φρόντισε όμως, η ΕΤΒΑ –πριν πάει στην Πειραιώς- γι’ αυτά τα θέματα να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φυσικό είναι αυτό και λογικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εντάξει, αυτές είναι άλλες ιστορίες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είναι λογικό, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι λογικό, γιατί μπήκαν στα αντισταθμιστικά μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Για το τροχαίο, λοιπόν, υλικό …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πείτε μας το αντικείμενο.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στις προγραμματικές συμβάσεις υπήρχε αυτή η εξαίρεση, ειδικά για την Ελλάδα μέχρι τέλους του 1997 να μπορεί να κάνει προγραμματικές, με τη σκοπιμότητα να μεταφερθεί η τεχνογνωσία …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να υποστηριχτεί η εγχώρια παραγωγή.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι, να υποστηριχθεί η εγχώρια παραγωγή. Ο κύριος Βουλευτής έχει διατελέσει Υφυπουργός και τα γνωρίζει.
Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτά καλύφθηκαν και δεν καλύφθηκαν οι κανόνες δημοσιότητας. Περισσότερο, όμως, προσιδιάζει προς κατάσταση απευθείας ανάθεσης. Επειδή τα Ναυπηγεία ήταν απόφαση τότε της Κυβέρνησης …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τι αφορά; Πείτε μας το αντικείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Παραγωγή στην Ελλάδα σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, αξίας 520 εκατομμυρίων ευρώ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σας ρώτησα τρεις φορές και μου είπατε δισεκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, είπα μισό δισεκατομμύριο ευρώ, για την ακρίβεια 518 εκατομμύρια.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πείτε μας τι αντικείμενο είχαν. Μη μας λέτε το ύψος του τιμήματος. Ποιο ήταν το αντικείμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βαγόνια …
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τι αριθμός; Τι ακριβώς;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να βοηθήσω, κύριε Πρόεδρε; Να ρωτήσω εγώ το μάρτυρα για να βοηθήσω;
Αναφέρεστε στην προγραμματική σύμβαση 33Α για 2,99 δισεκατομμύρια δραχμές για τη θυγατρική και 159 εκατομμύρια για τη μητρική, για τη SIEMENS, 180 δισεκατομμύρια για επτά συμβάσεις για την κατασκευή τροχαίου υλικού στο Σκαραμαγκά; Αναφέρεστε στην προγραμματική σύμβαση 41 Α για 26 δισεκατομμύρια δραχμές για τις εταιρείες TEMOSA και SIEMENS AG …;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, αντιλαμβάνεστε ότι οι ερωτήσεις που αναμένουν μία απάντηση …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να βοηθήσουμε, να πει ο άνθρωπος τις προγραμματικές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα σας προτείνω το εξής: Επειδή είναι προφανές ότι από την εξιστόρηση των γεγονότων δημιουργείται μία χαοτική κατάσταση που μας μπερδεύει κι εμάς, μήπως θα προτιμούσατε –και θα πάρετε παραπάνω χρόνο- με τις ερωτήσεις να προσπαθήσετε να …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας πει πρώτα ο μάρτυρας, κύριε Πρόεδρε, αν θέλει να συγκεκριμενοποιήσουμε οι συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μην τον διακόπτετε, λοιπόν. Αφήστε τον να ολοκληρώσει, γιατί τώρα είμαστε σε ένα χάος.
Κύριε μάρτυς, συνεχίστε και ολοκληρώστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ θα ήθελα να προτείνω κάτι και αν θέλετε να το δεχτείτε. Εγώ είμαι διαθέσιμος να ξαναέρθω όποτε θέλετε. Θα σας αφήσω τις καταθέσεις μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δηλαδή, εσείς προκαταλαμβάνετε το χρόνο. Είδατε; Μας πάτε σε ένα χρόνο ατέλειωτο. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τι να πω; Είναι τεράστιο το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αναζητούμε τις πολιτικές ευθύνες. Ολοκληρώστε όπως μπορείτε να ολοκληρώσετε. Δεν μπορούμε να ακούμε τέσσερις ώρες εξιστόρηση. Δεν μας χρειάζεται στο τέλος – τέλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ως προς την πολιτική ευθύνη, στα Ναυπηγεία ήταν δεδομένες οι καταστάσεις. Υπήρχαν πεπερασμένες δυνατότητες. Δεν μπορούσαν τα Ναυπηγεία να κάνουν επτά – οκτώ συμβάσεις ταυτόχρονα σε τόσο πιεσμένο χρόνο, γιατί δεν έκανε μόνο δικές μας, έκανε και του ΗΣΑΠ. Δεν είχαν τεχνογνωσία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ζητώ χίλια συγνώμη, αλλά θέλω να καταλάβω ποιο είναι το αντικείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Μου λέτε για το Σκαραμαγκά. Πείτε μου ποιο είναι το αντικείμενο. Μου είπατε το ύψος ότι ήταν 500 εκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θα σας πω ακριβώς τι είναι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μα, μου λέτε τώρα για το Σκαραμαγκά.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Προσέξτε, θα σας τα πω όλα και θέλω να μιλώ με στοιχεία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πείτε μου το αντικείμενο. Αφορούσε επτακόσια βαγόνια, οκτακόσια πλοία;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σύμβαση 33: Προμήθεια είκοσι ηλεκτροκινούμενων αυτοκινητοαμαξών που ήταν για τον Προαστιακό. Η σύμβαση ήταν 39 δισεκατομμύρια δραχμές τότε.
(BM)
(1GK)
Και είχε γίνει με την κοινοπραξία. Ήταν τα Ναυπηγεία και πίσω ήταν η SIEMENS Ελλάδος και η SIEMENS Γερμανίας. Πάει η μία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Είκοσι βαγόνια λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτοί ήταν είκοσι ηλεκτροκινούμενοι συρμοί, πεντάδυμοι. Δηλαδή, ένα κινητήριο και πέντε από πίσω. Πάει αυτό. Ήταν η σύμβαση 35Α. Προμήθεια 19 αυτοκινηταμαξών, τρενολεωφορείων να τα πούμε: Ήταν 12 στην Πελοπόννησο, στην κεντρική γραμμή και 17 στην πάνω γραμμή. Αυτό ήταν κοινοπραξία με τα Ναυπηγεία με τη STANDLER, την ATRRANCE και τη BAUBARDIER. Θα σας τα πω όλα. Ήταν 106 επιβατάμαξες διαφόρων τύπων –αυτό που ανέφερε ο κ. Καμμένος προηγουμένως- τα οποία ήταν με τα Ναυπηγεία, με τη SIEMENS Ελλάδος. Ήταν 120 εκατομμύρια ευρώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τα προηγούμενα που είπατε πόσα εκατομμύρια ήταν, για τα 19 τρενολεωφορεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ήταν 75 εκατομμύρια ευρώ.
Από το σύνολο των 520, που ήταν για όλο το τροχαίο υλικό που αφορούσε και άλλες εταιρείες, αυτή που σας ενδιαφέρει περισσότερο που αφορούν τη SIEMENS, ήταν περίπου τα 300. Ήταν περίπου τα 2/3 η SIEMENS. Και ήταν διαφόρων τύπων: ντιζελοκίνητα, βαγόνια ελκόμενα και έλκοντα.
Όλες αυτές οι συμβάσεις είχαν από τρεις με τέσσερις μήνες καθυστέρηση μέχρι και τέσσερα χρόνια. Μία δε από αυτές τις συμβάσεις –δεν είναι βέβαια με τη SIEMENS- μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Πήραμε μόνο τέσσερα βαγόνια. Επρεπε να πάρουμε 65 κι έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2001, είμαστε στο 2010 και δεν έχει παραδοθεί τίποτα, γιατί λέγεται ότι τελεί υπό εκκαθάριση, ότι είναι σε πτώχευση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Πέραν αυτού, αυτές ήταν και για ανακατασκευή. Και οι ανακατασκευαζόμενες είναι πολύ πιο δύσκολες.
Αποφασίστηκε κάποια στιγμή με απόφαση του μετόχου, πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο, έγιναν διάφορες συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο με τις κοινοπραξίες, ο πιο δυνατός από όλους όμως ήταν η SIEMENS. Δεν ξέρω σε επίπεδο κυβερνητικό τι αποφασίσθηκε. Εγώ ξέρω ότι παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2003 ήρθε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακόμα στο 2003 είμαστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μιλάμε για τροχαίο υλικό τώρα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ιδρώσαμε να το φέρουμε μέχρι εδώ, κύριε Πρόεδρε. Με την παρέμβασή σας θα γυρίσουμε στο 1825.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, να προχωράμε όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αποφασίστηκε λοιπόν να αλλαχθούν τα χρονοδιαγράμματα. Έγινε μία συμφωνία τροποποίησης των χρονοδιαγραμμάτων, πρότεινε όμως -γιατί το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Σ.Ε. δεν ήθελε να πάρει αυτό το βάρος της ευθύνης- να πάει στη συνέλευση των μετόχων, δηλαδή να πάει στον Υπουργό. Στις 7 ή στις 8 Γενάρη του 2003 ήρθε ο κ. Κουσουλάκος σαν Γενικός Γραμματέας, πάρθηκαν οι αποφάσεις αυτές κι έγινε χρονική μετατόπιση των συμβάσεων, έγινε η διευθέτηση και περιμέναμε να υλοποιηθούν οι συμβάσεις. Σε αυτές τις συμβάσεις μετέπειτα άλλες τηρήθηκαν σε άλλες δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ άλλες τελείωσαν. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες. Αυτό δε που αφορά σε σας για τη SIEMENS είναι ότι η SIEMENS αυτή τη στιγμή έχει καταθέσει τρεις αγωγές κατά του Ο.Σ.Ε. και ζητά αποζημιώσεις. Αυτές εκδικάζονται το 2011 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αποζημιώσεις για ποιο πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Υπάρχουν διαφορές για κακούς υπολογισμούς. Δεν έχω δει τις αγωγές, δεν έχουν κοινοποιηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, δεν τις γνωρίζω. Ξέρω όμως ότι έχουν κατατεθεί και εκδικάζονται στις 9.3.2011. Για αυτές εδώ στις 18.1.2004. Εγώ έστειλα στα μέσα ενημέρωσης μιαν ανοιχτή επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Τολμήστε τώρα, κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Και τον καλούσα να παρέμβει…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στον κ. Σανιδά;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το 2004 ήταν ο κ. Λινός.
Κάνω λοιπόν αυτή την αναφορά και μετά πηγαίνω και την καταθέτω και στο γραφείο του. Και πήρα αριθμό πρωτοκόλλου. Την ίδια αυτή αναφορά ο κ. Παυλόπουλος, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αγγελόπουλος, την κατέθεσαν ως αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή. Από αυτή την ιστορία ξεκίνησε μια προκαταρκτική εξέταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα να έχουμε ένα αντίγραφο αυτής της αναφοράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βεβαίως. Θα σας τα δώσω όλα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να πάρουμε τα έγγραφα, για να παρακολουθούμε κι εμείς. Δεν θα τα χάσετε. Απλώς θα φωτοτυπηθούν. Να τα πάρουμε γιατί σε λίγο θα χάσουμε τελείως την εικόνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όλα θα σας τα δώσω.
Ανατέθηκε σε μία Πταισματοδίκη Αθηνών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την κυρία;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το όνομά της.
Όταν αυτή με κάλεσε να καταθέσω, εγώ της πρότεινα διάφορους μάρτυρες που προέκυπταν από την αλληλογραφία του Ο.Σ.Ε. γι’ αυτές τις συμβάσεις. Θα σας αναφέρω αυτούς που πρότεινα, γιατί έχω εδώ το αντίγραφο: Ζήτησα να εξεταστούν οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Σαλαγκούδης, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Ταβουλάρης –ήθελε και αυτός να τα πάρει τα Ναυπηγεία τότε και ήθελε και αυτός να φτιάξει τροχαίο υλικό και δεν του έδωσαν- ο Γενικός Διευθυντής των Ναυπηγείων που είχε τον τομέα παραγωγής του τροχαίου υλικού, ο Ναύαρχος κ. Παλούμπης, ο κ. Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε. και ήταν στις συζητήσεις, ο κ. Παπαδημητρίου, που ήταν ένα διάστημα προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος στον Ο.Σ.Ε., ο κ. Εμμανουήλ, που ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στα Ελληνικά Ναυπηγεία, ο κ. Ηλίας Αραχωβίτης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να κατατεθούν, κύριε μάρτυς. Να προχωρήσουμε με την ιστορία.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ζήτησα από αυτούς τους μάρτυρες και τον κ. Σπηλιωτόπουλο που ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας εκείνη την περίοδο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποια περίοδο μιλάμε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Για το 2004.
Κατέθεσα λοιπόν στις 22 Ιουνίου 2006 έναν φάκελο υπομνήματος –είναι κάμποσες σελίδες- έναν φάκελο με συνημμένα έγγραφα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς. Βλέπω εδώ ότι έχετε καταθέσει ένα έγγραφο…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Είναι άλλο αυτό
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει ημερομηνία 29.11.2006.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν έχει καμία σχέση αυτό. Τον κ. Λιάπη τον εγκάλεσα κάποια στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με αυτό το έγγραφο ή υπάρχει κι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Για άλλα θέματα. Έχει βέβαια μιαν ουρά, διότι αναφέρομαι και σε αυτά. Λέω σ’ αυτή την ανακοίνωσή μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα εμείς εδώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κύριε Πρόεδρε, δεν φταίω εγώ, αν δεν έχετε τα έγγραφα. Εγώ νόμιζα ότι σήμερα θα μιλάω με το έγγραφο της δικογραφίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά μας μπερδέψατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Καθόλου δεν σας μπέρδεψα.
Έχετε μία δυσκολία. Την καταλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μία μόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Τεράστια δυσκολία. Αν όμως είχατε όλα τα χαρτιά τα δικά μου, γιατί εγώ είμαι και λίγο τελειομανής…
(XF)
(1MB)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχω μια δήλωση: «Δημήτριος Καραπάνος. Σταματήστε, παραιτηθείτε για το καλό όλων». Αυτό είναι στις 29.11.2006. Επίσης έχω στις 14.9.2009 ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι μια καταγγελία. Επίσης έχω μια μηνυτήρια αναφορά «Δημητρίου Καραπάνου, αιρετού μέλους», η οποία είναι στις 17.5.2005. Είστε πολυγραφότατος.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ευτυχώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά εμείς αυτά τα έχουμε. Μη μας κρατάτε στο 1821. Προχωρήστε λίγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αλλά δεν μπορούμε να πάμε στο ’40 αν δεν περάσουμε από το ’21.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η Πταισματοδίκης, λοιπόν, σας καλεί. Δίνετε κατάθεση. Πού κατέληξε αυτή η ιστορία;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτή η υπόθεση άλλαξε πολλά χέρια. Γι’ αυτό αναγκάστηκα κάποια στιγμή και κατέφυγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Λινό και του κάνω ένα έγγραφο στις 15.5.2006. Και διαμαρτυρόμουνα γιατί δεν καλούσε τα πολιτικά πρόσωπα.
Να πω ότι δεν ενεργούσα μόνος μου. Ενεργούσα εκ μέρους του τομέα μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2005 και μετά αυτονομήθηκα και ό,τι έκανα, το έκανα μόνος μου. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και επειδή είχα την υποψία ή την βεβαιότητα ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και επειδή έβλεπα αυτές οι τρεις υποθέσεις –πώληση ναυπηγείου, προμήθειες πολεμικού υλικού και προμήθεια τροχαίου υλικού ΟΣΕ- ήταν αλληλένδετες, έβλεπα ότι ο αδύνατος κρίκος ήταν οι συμβάσεις του τροχαίου υλικού. Εδώ ήταν πολλοί έτοιμοι να μιλήσουν. Γιατί στις άλλες, που ήταν με τα ναυπηγεία ή στην προμήθεια του πολεμικού υλικού, τα στόματα ήταν ερμητικά κλειστά. Ο αδύνατος κρίκος αλλά που συνδέονταν οι υπουργικές αποφάσεις, οι ενέργειες, οι συζητήσεις κ.λπ., ήταν οι συμβάσεις του τροχαίου υλικού. Ξέρω, δεν ήμουν και χθεσινός. Είχα 20 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ. Είμαι ένας πεπειραμένος. Είχα κάνει διοικητής στον ΟΣΕ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, 1989-1993, εύφλεκτη περίοδο πολιτικά και ήξερα πώς λειτουργούν κάποια πράγματα. Κι αυτή τη στιγμή έχω άποψη για πολλά πράγματα και εικόνα έχω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ποιο χρόνο, σε ποιο μήνα είμαστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στο 2006.
Και διαμαρτυρήθηκα γιατί ενώ η 18ο Πταισματοδίκης ζητούσε τα πολιτικά πρόσωπα να πάνε να καταθέσουν, ξαφνικά πέφτει από πάνω εντολή, από τον Εισαγγελέα που ασκούσε τη δίωξη, που επόπτευε, ότι δεν θα εξεταστούν πολιτικά πρόσωπα, όταν η ίδια αυτή Εισαγγελέας σε αναφορά που έκανε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έλεγε να εξεταστούν και πολιτικά πρόσωπα. Και εγώ διαμαρτυρήθηκα. Και το έγραψα μέσα αυτό. Στις διαμαρτυρίες μου στη 18ο Πταισματοδίκη για τη μη εξέταση των υποδειχθέντων από εμέ πολιτικών προσώπων με καθοριστική εμπλοκή και ευθύνη και στις τρεις υποθέσεις -και μερικά εξ αυτών τα είχε καλέσει να εξεταστούν η Πταισματοδίκης- μου απάντησε ότι της εδόθη προφορική εντολή από τον Εισαγγελέα που έδωσε την παραγγελία να μην εξεταστούν. Είναι γνωστό ότι οι βέβαιες από γεγονότα ποινικές ευθύνες μερικών εξ αυτών των προσώπων παραγράφονται σύντομα με τη λήξη της θητείας της σημερινής Βουλής.
Τελικά δεν εξετάσθηκαν. Αυτή η υπόθεση έφτασε κάποια στιγμή να προσωποποιηθεί μόνο σε ένα πρόσωπο. Κι αυτό το πρόσωπο ήταν ο Κώστας το Γιαννακός. Εμένα μου φέρθηκε πολύ άσχημα. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο. Ο πατέρας μου ήταν παπάς και έλεγε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας φέρθηκε άσχημα εξ ιδίας πρωτοβουλίας ή τον έβαλε κάποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν με ενδιέφερε. Ο πατέρας μου έλεγε, τους ανθρώπους που σε βλάπτουν να τους εκδικείσαι με καλοσύνη. Και έτσι το κάνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξετάζουμε τον Δημήτριο Καραπάνο και όχι τον παπά.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πήγα όμως και κατέθεσα και είπα ότι αν όλη αυτή η ιστορία, που είναι μέσα Υπουργοί, ναυαρχαίοι, τόσοι άνθρωποι και πάρει τις ευθύνες όλων –που είχε ευθύνες, αλλά όχι όμως να γίνει άτλαντας- ο Κώστας ο Γιαννακός, ε, τότε λέω, απαλλάξτε τον κι αυτόν. Και βγήκε ένα βούλευμα, το 2471/2007 και πήγαν την υπόθεση στο αρχείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα έχουμε υπόθεση κατά Γιαννακού στο αρχείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι. Εγώ δεν την έκανα κατά Γιαννακού. Την έκανα κατά παντός υπευθύνου για να συμπεριλάβει και πολιτικά πρόσωπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος ανακριτής; Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το βούλευμα λέει ότι συγκροτήθηκε από τους δικαστές Γεώργιο Κατσαρά, Πρόεδρο Πλημμελειοδικών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάποια ανάκριση έγινε πιο πριν.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς πού καταθέσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κατέθεσα στον 18ο Πταισματοδίκη, πουθενά αλλού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όνομα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μια κυρία ήταν, η κυρία Αθανασοπούλου αν θυμάμαι καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Η πρώτη μου κατάθεση έγινε στις 22.6.2004.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ήσασταν στην έδρα χθες που εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ο κ. Γιαννακός κατηγορούμενος για απιστίες εις βάρος του ΟΣΕ, με δικηγόρο πληρωμένο από τον ΟΣΕ και ο ΟΣΕ δεν παρίσταται ως πολιτικός ενάγων. Όπως έγινε και στον Ο.Τ.Ε. δηλαδή και ακολούθησε η δική σας επιστολή για το θέμα του διοικητή Βουρλούμη. Η ίδια ακριβώς περίπτωση με το ίδιο γραφείο δικηγόρων είναι για τον ΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα οργανώσουν τα σχετικά οι υπηρεσίες μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Πριν βγει αυτό το βούλευμα, επειδή είχα πληροφορηθεί ότι πρόκειται να πάει στο αρχείο, πήγα στον κ. Σανιδά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης, βλέπω στις 14.10.2005 μηνυτήρια αναφορά προς την κυρία Πταισματοδίκη Αθηνών. Είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Είναι ένα από τα υπομνήματά μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πήγατε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πήγα στον Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τι του είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κατέθεσα το υπ’ αριθμόν 5756/20.6.2007 έγγραφό μου.

(ΒΑ)
(XF)
Δηλαδή είναι μία τεράστια ιστορία και με τις διακοπές με πηγαίνετε από το ένα στο άλλο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Διαδικαστικά  μόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Διαδικαστικά.
Είπα και πριν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία  με ερωτήσεις εκ μέρους των Βουλευτών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, να τελειώσει ο μάρτυς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Απλώς αναφέρω ότι στο έγγραφο που έκανα στον Αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου, λέω: «Σας γνωρίζω ότι όλη η δικογραφία από τις 24.5.2007 παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο  με πρόταση να τεθεί στο αρχείο του». Του έδωσα κάποια στοιχεία ανακεφαλαιωτικά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αυτός είπε να πάει στο αρχείο.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Τουλάχιστον το γνώριζε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι γνώριζε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Του επέστησα την προσοχή –του είχα δώσει όλα τα υπομνήματα ότι κατά τη δική μου εκτίμηση υπάρχουν ευθύνες-  και μου ζήτησε να του στείλω ένα ενημερωτικό. Επικοινώνησα μετά ξανά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε το ενημερωτικό που του στείλατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Ναι. Του είπα ότι αυτή η υπόθεση ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι σοβαρή.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Όχι μόνο σοβαρή.  Έχουμε ήδη εμπλοκή,  έχουμε αστική υπόθεση, που έχουν γυρίσει και κάνουν αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, και μου ζήτησε ο κ. Σανιδάς να του στείλω ένα ενημερωτικό –το έχω εδώ- και το έστειλα στο φαξ που μου έδωσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Και η πρότασή σαν ήταν να το στείλει στο αρχείο;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, μου ζήτησε την αστική υπόθεση, γιατί είχαν κάνει αγωγές και ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 200.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Η κοινοπραξία. Ήθελαν να κάνουν αντιστροφή της αγοραπωλησίας μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Για αυτό το έβαλαν στο αρχείο;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Δεν γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά ο κ. Σανιδάς συμφώνησε ότι δεν πρέπει να πάει στο αρχείο ;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Μου ζήτησε ένα υπόμνημα και  το έστειλα στις 22.8.2007 στις 13.41’. Την επομένη το πρωί μου ζήτησε να πάω να τον δω, δεν μπορούσα να πάω γιατί έπαιρνα άδεια και έφευγα και την επομένη στις 23.8.2007 ήλθαν και μου θυροκόλλησαν –γιατί ήμουν Πολιτική Αγωγή-  ότι  πήγε στο αρχείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Την ενημέρωση ότι πήγε στο αρχείο. Πήρατε «πόρτα» δηλαδή.  Συμπεραίνετε, κατά την εκτίμησή σας, ότι αυτό έγινε χωρίς να το πάρει είδηση ο κ. Σανιδάς;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, το ήξερε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενδεχομένως έδωσε και εντολή να γίνει έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, δεν ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή τη γρήγορη «πόρτα», πώς να την εξηγήσω;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ λέω αυτά που μπορώ να αποδείξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Για αυτά που ορκίζεστε ότι είναι αλήθεια, δεν σας ζητώ αποδείξεις.  Αν μπορείτε να τα αποδείξετε, ακόμη καλύτερα. Σας συνιστώ να είναι αλήθεια.  Αν όμως η Εξεταστική Επιτροπή βρει ότι αυτά που λέτε με αποδείξεις  δεν είναι αυτά που λέτε, τότε θα παραπεμφθείτε για ψευδορκία. Σας το λέω, όχι για να σας τρομάξω, αλλά για να σας προφυλάξω. Εμείς θέλουμε όλη την αλήθεια.
Συνεχίστε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Ανακεφαλαιώνω με δύο πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι ανακεφαλαιώσεις.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Ένα λεπτό. Αυτές οι δύο τεράστιες υποθέσεις, η μία προαστικός και η άλλη τροχαίο υλικό, δισεκατομμύρια σε δραχμές….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο GSM-R  εσείς δεν μπήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αποφύγατε. Καλώς αποφύγατε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Είναι στην ΕΡΓΟΣΕ αυτό.
Αυτές οι δύο υποθέσεις, η μεν μία  από το 2003 άρχισε η ποινική διαδικασία και μέχρι σήμερα ούτε κατηγορητήριο, πηγαίνει από τον Άνναν στον Καϊάφα …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάποιος έχει μεγάλα μέσα.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ έχω απολυθεί από Πολιτική Αγωγή, έχω κάνει  έγγραφα στο  Διοικητικό  Συμβούλιο, έχω κάνει έγγραφα σε Υπουργούς, ζητάω το θέμα αυτό, μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που την απεδέχθη ο Υπουργός,…….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Και όλοι σας ρίχνουν «πόρτα».
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ έκανα το καθήκον μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι εμφανές, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Η άλλη  υπόθεση που είναι πολύ μεγαλύτερη….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή που τέθηκε στο αρχείο, του τροχαίου υλικού;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): …με έγγραφό μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή είναι στο αρχείο, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Η υπόθεση SIEMENS στη Γερμανία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006. Εγώ από το Μάιο του 2006 και στους δύο Εισαγγελείς και στο Λινό και στον επόμενο ζήτησα να οριστεί Ειδικός Εφέτης Ανακριτής, γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο σε αντικείμενο, πρόκειται να παραγραφούν και ενδεχομένως υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Το 2006.
Το έχω γράψει και επανήλθα φέτος στις 9 Σεπτεμβρίου –είναι αυτό το έγγραφο που έχετε- όταν συγκλήθηκε επιτέλους η Ολομέλεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, ολοκληρώσατε, νομίζω, για αυτή τη φάση.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Τι να πω τότε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν κατάλαβα το «τι να πω».
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Μένω ενεός.  Έκανα το καθήκον μου και κοιμάμαι σαν πουλάκι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το συμπεραίνω από αυτά που λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Κοιμάμαι σαν πουλάκι κάθε βράδυ. Άλλοι μπορεί να μην κοιμούνται. Υπέστην πάρα πολλά, δεν με νοιάζει. Στα δέκα μου χρόνια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπήκατε, όμως, στο βιβλίο Γκίνες.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Δεν ξέρω, έτσι μου είπε κάποιος. Πάντως ξέρω ότι αυτή τη στιγμή  έκανα το καθήκον μου. Μπορεί να διώκομαι, δεν με νοιάζουν οι διώξεις…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Από εμάς μέχρι στιγμής δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα.
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω, σε αυτή τη φάση, ο μάρτυς θα δώσει στον κ. Βασιλάκη όλο το υλικό.
Από τη μελέτη αυτού του υλικού και από τα Πρακτικά της κατάθεσής σας, κύριε μάρτυς, θα κριθεί αν θα σας ξανακαλέσουμε, που το θεωρώ πιθανό.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα επιθυμούσα να επανέλθω, όταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Όταν θα έχουμε την υπόλοιπη δικογραφία.
Κύριε μάρτυς, δεν κάνουμε συμφωνίες, κάνουμε δουλειά.
Παρακαλώ τον κ. Νικητιάδη να με αντικαταστήσει για λίγο.
Η κ. Τσόνογλου έχει το λόγο για 15 λεπτά.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος τη Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, θέλω να ολοκληρώσετε αυτό που είπατε στο τέλος ότι στις 9.9.2006 επανήλθε η Ολομέλεια Εφετών.
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μετά το Μάιο, που ζητήσατε να οριστεί Ειδικός Εφέτης Ανακριτής, διότι η υπόθεση αγγίζει πολιτικά πρόσωπα…
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Έκανα δύο αναφορές. Στην πρώτη αναφορά προς τον κ. Λινό καταλήγω ως εξής: «Ήδη ο γερμανικός Τύπος ανέγραψε πρόσφατα και αναδημοσίευσε ο ελληνικός Τύπος -συνημμένο 3, είναι ένα φωτοαντίγραφο- ότι η Εισαγγελία του Κιέλου, έδρα του Γερμανικού Ομίλου διεξάγει έρευνα επί δύο  υποθέσεων που δεν διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη, καίτοι είναι αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος, με εμφανή τα τεκμήρια βλάβης του ελληνικού δημοσίου. Σας γνωρίζω ότι στη σχηματισθείσα δικογραφία, μετά την καταγγελία μου, κατέθεσα ήδη δήλωση παραστάσεως Πολιτικής Αγωγής και ευελπιστώ να ακολουθήσει  η διοίκηση του ΟΣΕ» –βέβαια δεν το έπραξε- «και το ελληνικό δημόσιο. Νομιμοποιούμαι συνεπώς να σας ζητήσω» – ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- «να εξετάσετε το αίτημά μου ενόψει όλων των ανωτέρω (τεράστιο οικονομικό αντικείμενο, εμπλοκή πολιτικών προσώπων, σύντομη παραγραφή). Να κινηθεί η διαδικασία ορισμού Εφέτη Ανακριτή για πλήρη διαλεύκανση τάχιστα και των τριών υποθέσεων».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό έγινε το Μάιο του 2006;
ΜΑΡΤΥΣ ( Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό έγινε στις 15.5.2006. Επανήλθα μετά με έγγραφό μου προς τον κ. Σανιδά, ύστερα από ενάμισι χρόνο, στις 20.6.2007.
(GM)
BA
Αυτό αξίζει να σας το διαβάσω όλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και να μας το καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θα σας το καταθέσω.
Είπα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου –ήταν ο Σανιδάς πλέον: Αίτημα, αναφορά επί προηγούμενων αναφορών, καταγγελιών. Μου έχουν κάνει και άλλες. Μνημονεύω αυτό που είχα στείλει στον κ. Λινό και λέω: «Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, προ τριετίας στις 21.1.2004 με την υπόδειξη του τομέα μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι το αρχαιότερο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος, κατέθεσα στο γραφείο σας καταγγελία μου για ένα πολυπλόκαμο σκάνδαλο με τεράστια βεβαιωμένη ζημιά, 47 φορές το σκάνδαλο Κοσκωτά, -βγαίνει από αριθμούς- εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Το σκάνδαλο αυτό αφορά εγκληματικές ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις ενεργειών διαφόρων εμπλεκομένων ατόμων συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση πώλησης και μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις σχετικές με αυτά απόλυτα υποθέσεις των απευθείας αναθέσεως υπερτιμολογημένων συμβάσεων του Πολεμικού Ναυτικού ύψους άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και προμήθεια συμβάσεων σιδηροδρομικού υλικού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ με βεβαιωμένη την «ανυπολόγιστη ζημιά για πολλά χρόνια» -το βάζω εντός εισαγωγικών- σύμφωνα με έκθεση σιδηροδρομικού πραγματογνώμονα που διορίστηκε κατά την προανάκριση που διατάξατε.
Με το παραπάνω σχετικό είχα ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την ταχεία και εις βάθος διαλεύκανση της όλης υπόθεσης καθώς και τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή λόγω του τεράστιου οικονομικού αντικειμένου, της βεβαίας εμπλοκής πολιτικών προσώπων και της επικείμενης παραγραφής των αδικημάτων.
Στο ίδιο σχετικό σας είχα αναφέρει διαμαρτυρόμενος, ότι η αρμοδία πταισματοδίκης 18η με προφορική εντολή της υπευθύνου για την υπόθεση εισαγγελέως εξαναγκάστηκε να μην εξετάσει τα ήδη κληθέντα από αυτήν πολιτικά πρόσωπα. Το περίεργο δε είναι, ότι δύο μήνες αργότερα η ίδια εισαγγελέας ανέφερε  με το από 27.7.2006 έγγραφό της προς εσάς –βρίσκεται στη δικογραφία- ότι διέταξε περαιτέρω προανάκριση εξακρίβωσης ποινικών αδικημάτων ενδεχόμενης ευθύνης Υπουργού για την παραπάνω υπόθεση, ενώ στην πραγματικότητα τα αντίθετα είχε διατάξει να πράξει η διεξάγουσα την προανάκριση πταισματοδίκης». Του κατήγγειλα φοβερά πράγματα!
Στο ίδιο έγγραφο σας είχα γνωρίσει επίσης ότι η υπόθεση ερευνάται από τη Λιμενική δικαιοσύνη. Κατά πληροφορίες μου μάλιστα προκύπτουν χρηματισμοί υψηλών προσώπων στην Ελλάδα.
Είχα μάθει τότε από πληροφορίες που είχα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, επ’ ευκαιρία αυτής της παραπομπής του εγγράφου σας θέλω να μου πείτε για ποια υψηλά πολιτικά πρόσωπα, όπως τα χαρακτηρίζετε, είχατε πληροφορίες περί χρηματισμού, για τα οποία ζητούσατε και μάλιστα ειδικό εφέτη ανακριτή κλπ. Ποιους εννοείτε και αν έχετε στοιχεία να μας πείτε περί χρηματισμών, τι πληροφορίες έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δυστυχώς, ο χρηματισμός είναι μία πράξη που γίνεται σκοτεινά, δεν έχει αυτόπτες μάρτυρες. Μπορεί όμως κανείς να συμπεράνει, όταν βλέπει πράξεις, στις οποίες δύο πράγματα θα συμβαίνουν: Ή είναι τελείως ανίκανος, βλάκας, ηλίθιος κάποιος, ή αλλιώς πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της ιδιοτέλειας. Στοιχεία ιδιοτέλειας για μένα υπάρχουν πολλά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Απτά στοιχεία δεν έχετε. Το συμπεραίνετε από όλη την πορεία της εξέλιξης.
Εγώ σας ρωτάω, για ποια υψηλά πρόσωπα εσείς έχετε άποψη και αναφέρεσθε σε αυτήν την επιστολή που στείλατε στον κ. Σανιδά; Μπορείτε να μας ονομάσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν θέλω να απαντήσω. Δεν μπορώ να απαντήσω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιους εννοείτε; Μπορείτε να μας πείτε; Αυτό διερευνά η Επιτροπή μας. Αυτό είναι το αντικείμενο της υπόθεσης σήμερα που ερευνάμε: Εάν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ποιών, σε ποιες περιόδους, τι ακριβώς έγινε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ας υποτεθεί αυτήν τη στιγμή –και κάνω το σφάλμα για τη ζωή τη δική μου και τα παιδιά μου- και πω ονόματα!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί; Φοβάστε; Σας απείλησε κανείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Φοβάμαι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας έχει απειλήσει κανείς, κύριε μάρτυς; Στον όρκο που πήρατε. Πείτε μας την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι, έχω απειληθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε απειληθεί στο παρελθόν ή και τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στο παρελθόν. Και όχι και πολύ μακριά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος σας απείλησε και όχι μακριά από εδώ που μιλάμε και πριν; Πείτε μας ποιοι σας απείλησαν, κύριε μάρτυς, να πέσει φως τέλος πάντων σε αυτήν την υπόθεση. Δεν θέλετε να πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μπορώ να σας πιέσω. Αφορά την ασφάλεια της ζωής σας. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Να σας πω κάτι; Αυτό θα σας το πω.
Από το 1993 με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης μου δόθηκε μία άδεια οπλοφορίας και είχα ένα όπλο το οποίο βέβαια δεν το χρησιμοποίησα ποτέ, παρόλο που είμαι Έφεδρος Αξιωματικός το είχα και το είχα βάλει εκεί πέρα. Αυτό το όπλο μου αφαιρέθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πότε σας αφαιρέθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μου αφαιρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2007.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πώς; Με δική σας ενέργεια σας αφαιρέθηκε ή κατόπιν εντολής;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, κατόπιν εντολής. Εντολή δόθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από ποιόν; Από ασφάλεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν ξέρω. Έκανα προσφυγή, ξαναέκανα πάλι αίτηση. Η αίτησή μου έλεγε, ότι έπρεπε η ίδια η ασφάλεια να ζητάει να μου το δώσουν το όπλο. Και ζήτησα να το μάθει και ο κ. Χρυσοχοϊδης και να το μάθει και ο κ. Καστανίδης, που είναι φίλος μου και ήταν ένας από τους καλύτερους Υπουργούς που πέρασαν. Και οφείλω να το πω και οφείλω να του ζητήσω και συγνώμη, γιατί κάποτε τον πίκρανα όταν ήλθε αιφνιδιαστικά μέσα στο συμβούλιο, γιατί νόμιζα ότι το έκανε θεατρινίστικα. Ανακαλώ τη λέξη που είχα πει τότε ότι το έκανε θεατρινίστικα. Το έκανε από ενδιαφέρον σωστό ο Καστανίδης τότε, για να βάλει μία τάξη μέσα στον ΟΣΕ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Έγινε όταν ήταν Υπουργός ο κ. Καστανίδης. Το όπλο λοιπόν μου κατασχέθηκα και περιμένετε τώρα εγώ να σα πω άλλα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε να μου απαντήσετε σας παρακαλώ στο εξής: Σας αφαιρέθηκε χωρίς τη δική σας συναίνεση και χωρίς να έχει προκύψει κάποιος ιδιαίτερος λόγος η άδεια οπλοφορίας που είχατε. Υποθέτετε ότι σας αφαιρέθηκε επειδή κάποιοι μπορεί να φοβόντουσαν ότι μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το όπλο που είχατε,  ή επειδή σας ήθελαν άοπλο προκειμένου να αισθάνεστε περισσότερο ανασφαλής;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επικαλέστηκα στη δεύτερη αίτηση που ζήτησα να μου ανανεωθεί η άδεια, ότι έχω εμπλοκή σε τεραστίου αντικειμένου υποθέσεις και επικαλέστηκα αυτές τις δύο μεγάλες υποθέσεις που είμαι βασικός μάρτυρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποιοι είχαν συμφέρον να αισθάνεστε ανασφαλείς; Μπορείτε να μου πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πάρα πολλοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποιοι; Πείτε μου δύο-τρεις. Δεν θέλω όλους.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, πολλοί θα ήθελαν εγώ να είμαι πεθαμένος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και δεν ξέρετε κανέναν από αυτούς. Γιατί θα μπορούσα εύκολα να πω ότι είναι φαντασιόπληκτος αυτός ο μάρτυρας με αυτά που μου λέει, ότι θα ήθελε πολύς κόσμος να είναι πεθαμένος.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ίσως θα το προτιμούσα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτοί που τα άρπαξαν, κύριε Πρόεδρε και φοβούνται μην πάνε φυλακή!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ αντιλαμβάνομαι απολύτως τη θέση του και δεν επιθυμώ να τον πιέσουμε άλλο τον μάρτυρα. Μόνο επί των πραγματικών περιστατικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το λέω αυτό σήμερα, ότι φοβάμαι. Πρώτη φορά στη ζωή μου φοβάμαι. Ποτέ στη ζωή μου δεν φοβήθηκα. Στα χρόνια της δικτατορίας ξάπλωσα, να μην περάσει το τανκς, να το σταματήσω και πέρασε το τανκς από πάνω μου και δεν φοβήθηκα τότε. Τώρα όμως φοβάμαι!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Διαμαρτυρηθήκατε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που έδωσε την εντολή να σας αφαιρεθεί το όπλο; Πήγατε, αναζητήσατε κάποιον γενικό γραμματέα, κάποιον Υφυπουργό, κάποιον Υπουργό, να πείτε ότι εδώ μου αφαίρεσαν το όπλο κάποιοι που με θέλουν νεκρό;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στην αναφορά που έκανα και υποτίθεται ότι αυτή τη βλέπει και ταξίαρχος  έλεγα από κάτω «θα παρακαλέσω να ενημερωθεί ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κύριος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πρόσφατα. Τώρα μου αφαιρέθηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε το 2007.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το 2007 μου αφαιρέθηκε για πρώτη φορά, έκανα ένσταση, το κρατούσα και τελικά τώρα μου ήλθε η τελική απόφαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το 2007, όταν πρωτοαφαιρέθηκε το όπλο, εσείς διαμαρτυρηθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βεβαίως. Έκανα ένσταση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εννοώ σε πολιτικό πρόσωπο πέραν από την γραφειοκρατική διαδικασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Προσπάθησαν αν έλθω σε επαφή με  τον κ. Παυλόπουλο, που ήταν ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά δεν μπόρεσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ούτε σε κάποιο πρόσωπο που ήταν κοντά στον κ. Παυλόπουλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν μπόρεσα να φθάσω, κάπου όμως υπολόγιζα ότι τελικά δεν θα μου το πάρουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δηλαδή, υποθέτετε ότι και η πολιτική ηγεσία συνεργούσε και γι’ αυτό εσείς υπολογίζατε ότι δεν θα το πάρετε πίσω; Γιατί η μόνη λογική εξήγηση είναι αυτή, ότι και η πολιτική ηγεσία ήταν μέσα στο κόλπο, να του πάρουμε το όπλο για να τον έχουμε ανασφαλή.
Πείτε ευθέως ποια είναι η άποψή σας.
PM


(1GM)
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Πιστεύω ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο. Κάποια στιγμή στα νεύρα μου επάνω για κάποιο πολιτικό πρόσωπο είπα: «Έτσι και τον βρω μπροστά μου, θα τον «καθαρίσω»». Βλακεία μου. Αυτό ίσως να συνετέλεσε. Βέβαια εγώ είμαι άνθρωπος που ούτε μυρμήγκι δεν σκοτώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό το πολιτικό πρόσωπο δεν θέλετε να μας το κατονομάσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το πολιτικό πρόσωπο σχετιζόταν με εμπλοκές σ’ όλη αυτή την ιστορία σκανδάλων που μας περιγράψατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ενδεχομένως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, συμφωνήθηκε ένα μεγάλο έργο που είχε σα σκοπό την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτές οι συμφωνίες που έγιναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι. Το τροχαίο υλικό…
Τότε ήμασταν μακριά από τον ορίζοντα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν το 1997. Ήταν βέβαια στην προοπτική, κυρίως όμως υπήρχε μία λογική που κι εγώ θεωρούσα σωστή. Όταν ήμουν διοικητής στον ΟΣΕ είχα δρομολογήσει για κάποιο  υλικό που μπορεί να γίνει συμπαραγωγή στην Ελλάδα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εκσυγχρονισμού δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Για τις πραγματικές συμφωνίες. Πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είπατε ότι αυτή η αρχική συμφωνία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Τι εξέλιξη είχε αυτή η αδυναμία;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το ένα πράγμα είναι κατά πόσο τα Ελληνικά Ναυπηγεία είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό και δεύτερον σε ορισμένες απ’ αυτές τις συμβάσεις παρουσιάστηκαν και αντίπαλα γκρουπ και στην αξιολόγηση υπάρχει έκθεση του πραγματογνώμονα όπου λέει κάτι ο πραγματογνώμονας. Με δική μου παρέμβαση στην προανακρίτρια ορίστηκε ο πραγματογνώμονας…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Που στην αρχή έλεγε για φάρμακα κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ο πραγματογνώμονας κάνει την αξιολόγηση της κρίσεώς του και λέει «εδώ υπήρχε πρόθεση, δηλαδή να πάνε όλα στα ναυπηγεία». Η συγκεκριμένη κοινοπραξία, η επιδότηση…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για το δεύτερο κομμάτι τώρα που αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο του 2003 για το τρίτο τμήμα του προαστιακού που ήταν ύψους 161,4 εκατομμύρια ευρώ, 55 δις περίπου, υπήρχαν πολλές κοινοπραξίες ή μόνο αυτή, ΑΚΤΩΡ ΤΕRΝΑ SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Μία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η έκπτωση που προσέφερε αυτή η εταιρεία ποια ήταν; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ήταν μηδέν εννιά εξήντα τέσσερα. Το είπα. Είναι το μικρότερο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέχρι σήμερα. Έχει αναθεωρηθεί ο δεύτερος ΑΠΕ και σε τι κονδύλι μπορεί να έχει φθάσει και τι είναι η ξένη ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο από τη μη έγκαιρη παράδοση του έργου όσον αφορά την εργολαβική αμοιβή;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στο έργο αυτό είπα στο Δ.Σ. για ποιο λόγο θέλω τα στοιχεία. Δύο φορές το κατέθεσα και τους είπα ότι θα πάω στον ανακριτή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ύψος της ζημίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σας είπα ότι μέχρι στιγμής πρέπει να είναι γύρω στα 80 εκατομμύρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατά την άποψή σας. Αυτό το έργο, αυτή τη σύμβαση ποιος την κατάρτισε, ποιος την υπέγραψε; Επί ποιας κυβερνήσεως υπεγράφη;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Υπεγράφη το 2005.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επί Υπουργίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Του κυρίου Λιάπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από την άποψη της κοινοπραξίας μπορείτε να μας πείτε τους εκπροσώπους; Ποιοι ήταν οι εκπρόσωποι του ΑΚΤΟΡΑ, της ΤΕΡΝΑ και της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν ο κύριος Κούτρας με μία επιφύλαξη. Νομίζω ότι αυτός ήταν ο εκπρόσωπος όλης της κοινοπραξίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχε κάποιος δικηγόρος Γρηγόρης Γκοργέλας;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτή τη λεπτομέρεια δεν την ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν γνωρίζετε. Ο κύριος Χριστοφοράκος στη SIEMENS; Ποιος ήταν ο εκπρόσωπος της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θα σας πω κάτι. Στα πρόσωπα, ποιος είναι εκπρόσωπος στην κοινοπραξία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με ποιον έκανε «πάρε-δώσε»;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): …για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί είναι ένα διαδικαστικό, ένα χαρτί. Βεβαίως ο κύριος Χριστοφοράκος ήταν το νούμερο ένα της SIEMENS, δεν γινόταν τίποτα στην Ελλάδα χωρίς αυτόν. Αυτά τα ξέρετε. Τώρα, αν έβαλε τον κύριο Παναγιωτίδη, αν έβαλε το Δενδρινό, αν έβαλε τον Καραπάνο, τον Καλαφάτη ή οποιονδήποτε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος ήταν λοιπόν ο ουσιαστικός, ο έχων την πρωτοβουλία για τη σύμβαση αυτή; Ποιος ήταν απ’ όλους αυτούς που μας είπατε όσον αφορά τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σαφώς ο κύριος Χριστοφοράκος. Αυτός αποφάσιζε. Προσέξτε. Δεν έχω χαρτί στα χέρια μου, αλλά τα συμπεραίνω, αφού ήταν το νούμερο ένα της SIEMENS. Για να γίνει ένα project τόσο μεγάλου ύψους –λογική απάντηση σας δίνω, δεν έχω χαρτί…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από τη μεριά των άλλων εκπροσώπων, μήπως θυμάστε ονόματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ο Περιστέρης από πλευράς TERNA και μετά νομίζω ότι πρέπει να ήταν ο κύριος Κούτρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πριν υπογραφεί αυτή η σύμβαση υπάρχει ένα προσχέδιο. Δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας. Αυτό αναφέρεται σε Πρακτικά συνάντησης με τον Υπουργό Μεταφορών κύριο Λιάπη στις 23/7/2004. Πρόκειται για ένα εμπιστευτικό e-mail όπου συμμετέχουν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριος Λιάπης, ο κύριος Γιάννης Γκόλιας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, ο κύριος Φίλιππος Σπυρόπουλος, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ και από την άλλη μεριά συμμετέχουν ο κύριος Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο κύριος Διονύσης Παναγιωτίδης, ο κύριος Γρηγόρης Μουργέλας, δικηγόρος. Αναφέρεται ότι ο Υπουργός κύριος Λιάπης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις, ότι ενδιαφέρεται για την ταχεία πρόοδο των σιδηροδρομικών μεταφορών, για την προσφορά σύγχρονων μεταφορών με νέο τροχαίο υλικό υπέρ του ΟΣΕ, ότι αυτό είχε μεγάλη σημασία για το Υπουργείο και για τον ίδιο προσωπικά και ότι γι’ αυτό το λόγο η παράδοση των καθυστερημένων συμβάσεων έπρεπε να διασφαλιστεί διότι έπρεπε να αποσυνδεθεί από το πρόβλημα των Ελληνικών Ναυπηγείων και αυτή των επιβατικών αμαξοστοιχιών 41α΄, των πετρελαιοκίνητων αυτοκινηταμαξών 33, της ανακαίνισης 37α. Αυτό αφορά προφανώς τις συμβάσεις που μας είπατε. Απευθύνεται λοιπόν στη SIEMENS σαν το σημαντικότερο ηγετικό συμμετέχοντα στις κοινοπραξίες και στο πλαίσιο που επιθυμεί να ξεκινήσει και των συνθηκών αυτών με πιθανούς Έλληνες εταίρους και από την άλλη παρακαλεί για την ανάληψη και την ταχεία ολοκλήρωση των συμφωνιών και τη διαχείριση των έργων από τη SIEMENS. Λέει ότι εκείνος προσωπικά και το Υπουργείο θα είναι σε θέση να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή μιας αντίστοιχης λύσης αναφορικά με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης. Θεωρεί τη SIEMENS αξιόπιστο εταίρο και για τα πρόσθετα έργα και στο e-mail αυτό εξηγείται ότι κατά το παρελθόν έχουν εκφράσει τα Ελληνικά Ναυπηγεία και η HDW την επιθυμία να εγκαταλείψουν το τμήμα τροχαίων. Πρότειναν την ανάληψη εκ μέρους της SIEMENS και των λοιπών εταίρων και η SIEMENS μαζί με την HDW, τα Ελληνικά Ναυπηγεία να σκοπεί ξανά την κατάσταση των θέσεων και εφόσον είναι απαραίτητο θα εισάγει και τους πιθανούς Έλληνες και όποιους άλλους εταίρους στο ζήτημα. Λέει ότι η SIEMENS ζητά την άμεση επίλυση μεμονωμένων προβληματικών περιοχών με τη βοήθεια του ΟΣΕ και του Υπουργείου με ηλεκτρικές μηχανές των οποίων η παραγωγή μεταφέρθηκε εξολοκλήρου στη Γερμανία και η παραλαβή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει και την απομάκρυνση των Ελληνικών Ναυπηγείων από την κοινοπραξία η οποία ακόμα δεν έχει περιγραφεί. Αυτό το e-mail εσείς το έχετε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι e-mail, είναι κατασχεμένο επίσημο έγγραφο και…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θα του εξηγούσα πού περιέχεται, κύριε συνάδελφε. Αφορά προσχέδιο Πρακτικού, είναι κατασχεμένο και βρίσκεται στην επίσημη δικογραφία της DEBEVOISE PLIMPTON. Eσείς, κύριε μάρτυς, έχετε λάβει υπόψη σας το προσχέδιο συμφωνίας, αυτό το έγγραφο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Να είστε σίγουρη ότι αν είχε έλθει στα χέρια μου, θα το είχα πάει κατευθείαν στον εισαγγελέα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Διότι ήδη είχα ανοιχτή δικογραφία για…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ορίστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Οτιδήποτε σχετικό, είτε θετικά, είτε αρνητικά, εμένα δεν με ενδιαφέρει. Δεν έχω μένος για κανέναν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι. Εγώ ξέρετε γιατί σας ρωτάω;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ό,τι χαρτί έβλεπα ότι είναι αξιοσημείωτο και οδηγεί προς μία κατεύθυνση ή προς την άλλη, το πήγαινα στον εισαγγελέα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό το έγγραφο…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό δεν το έχω, δεν το ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ακούστε με λίγο. Αυτό το έγγραφο λέει ότι ο κύριος Λιάπης ενδιαφέρεται και για τον εαυτό του προσωπικά. Έτσι λέει. Εσάς σας προβληματίζει αυτό σαν άνθρωπο που έχετε ενδιαφερθεί για το ζήτημα ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εμένα με προβληματίζουν άλλα πράγματα από τον κύριο Λιάπη και το έχω καταθέσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι σας προβληματίζει;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θα σας διαβάσω κάτι από την κατάθεσή μου. Είναι η τελευταία μου κατάθεση, αυτή που έκανα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Διαβάστε μας.
(SX)

(1PM)
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Στην τελευταία μου κατάθεση μου ζήτησε ο Ανακριτής να πω και για πολιτικά πρόσωπα. Και είπα. Τι είπα για τον κ. Λιάπη:
Ο κ. Λιάπης, όταν ανέλαβε, βρήκε το φάκελο… Μιλάω για τον προαστιακό, αυτή την υπόθεση που είναι σε εκκρεμότητα, γιατί στο άλλο θέμα δεν υπάρχει ο κ. Λιάπης. Αυτά που μου λέτε για το τροχαίο υλικό, είναι ζητήματα που δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου από επίσημη αλληλογραφία. Εγώ μιλάω για εκείνα τα οποία γνωρίζω.
Λέω: Ο κ. Λιάπης όταν ανέλαβε την υπόθεση του προαστιακού… Έχω γράψει στην κατάθεσή μου στην κα Δημητρίου Ξένη και το έχω καταθέσει με το υπ’ αριθμ. 65903 στις 22 Οκτωβρίου του 2008 υπόμνημα, στην Εισαγγελία Εφετών. Είναι το τρίτο συμπληρωματικό ενημερωτικό υπόμνημά μου.
Λέω: Ο κ. Λιάπης, όταν ανέλαβε, βρήκε το φάκελο του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είχε εκδώσει την 393 πράξη του Ε’ Κλιμακίου, το οποίο κήρυξε κατά πλειοψηφία το διαγωνισμό παράνομο, διότι –βάζω ακριβώς τι έλεγε το Ελεγκτικό Συνέδριο- η βραχυτάτη προθεσμία περαίωσης του ελεγχόμενου έργου, λειτούργησε αποτρεπτικά για τις ενδιαφερόμενες εργοληπτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η ανοικτή διαδικασία σε απευθείας ανάθεση, να πλήττεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, να μην προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον εξαιτίας της ύπαρξης μιας μόνο προσφοράς και μάλιστα με την ελάχιστη έκπτωση 0,964%, να μην επιτυγχάνεται η βέλτιστη διαθέσιμη και ως εκ τούτου να μην εξασφαλίζονται οι συνθήκες ελεύθερου πραγματικού ανταγωνισμού.
Ο κ. Λιάπης, έχοντας γνώση όλων των προηγηθέντων, ενημερώνεται και από εμένα –τον Καραπάνο- λεπτομερειακά και παίρνει τη σωστή για τα συμφέροντα του ΟΣΕ θέση επαναφοράς του φακέλου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ματαίωσης του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξης με νέα διακήρυξη, όπως με ενημέρωσε η κα Φωτεινή Δεριτζή.
Θέλω εδώ να σας πω, πως όταν έγινε η κατακύρωση, το Σεπτέμβριο, δηλαδή στην αφετηρία, τέσσερις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που εκείνη την περίοδο οι περισσότεροι ήταν Υπουργοί, είχαν καταγγείλει τη διοίκηση του ΟΣΕ, που είχε αναθέσει, και είχαν πει ότι αυτό έγινε εις βλάβη των συμφερόντων του Οργανισμού και ότι δεν υπηρετήθηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά τα συμφέροντα της Κοινοπραξίας. Ένας, δε, μάλιστα από αυτούς, ο μετέπειτα Υφυπουργός, ο Σταύρος ο Καλογιάννης, πήγε και κατέθεσε στη δικογραφία. Και υπάρχει στη δικογραφία η κατάθεσή του, που τα επιβεβαιώνει αυτά.
Κλείνει η παρένθεση εδώ και συνεχίζω την κατάθεσή μου.
Η κα Φωτεινή Δεριτζή, πρώτη εξαδέλφη τόσο του κ. Λιάπη όσο και του κυρίου Πρωθυπουργού, σήμερα είναι Γενική Διευθύντρια της ΕΡΓΟΣΕ. Στην εταιρεία αυτή είχε προσληφθεί ως στέλεχος διοίκησης επί Υπουργίας Βερελή. Ο κ. Λιάπης την απέσπασε αμέσως μετά την υπουργοποίησή του στο γραφείο του ως Νο1 έμπιστο πρόσωπο. Μου υπέδειξε ο κ. Λιάπης να απευθύνομαι σε αυτή όταν χρειαστεί να επικοινωνήσω άμεσα μαζί του. Τη διόρισε, μάλιστα, και μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Αιφνιδίως, όμως, την εκδίωξε και στη θέση της, με υπερεξουσίες πρωτοβουλιών που ο ίδιος κάλυπτε, όρισε τη νεαρά δικηγόρο κα Νάστου Σταυρούλα μέσω της οποίας, αλλά και απευθείας ο Υπουργός, υπαγόρευε τις εντολές του για τη διαχείριση των υποθέσεων του ΟΣΕ προς τον κ. Γιαννακό και τους διαδόχους του.
Διαπίστωσα περίπου τότε ριζική αλλαγή στη στάση και την πολιτική του κ. Λιάπη σε διάφορα θέματα, όπως και στο υπόψη θέμα, ταυτόχρονα με μία εγκαρδιότητα σχέσεων και οικειότητας του κ. Λιάπη προς τον κ. Γιαννακό, η οποία με εξέπληξε. Οι υποθέσεις κακοδιοίκησης και ατασθαλιών, με ενεχόμενη την υπό τον κ. Γιαννακό διοίκηση, επνίγησαν. Και οι αναφέροντες όσο υπογράφουν –ο άλλος ήταν ο συνάδελφος που ήρθε χθες- ετέθησαν εν διωγμώ από τον κ. Λιάπη. Παρέλκει και δεν αφορά την ουσία του παρόντος θέματος, να αναφέρω σχετικές λεπτομέρειες, αλλά μπορώ να προσκομίσω στοιχεία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Κύριε μάρτυρα, βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μία αγαστή συνεργασία μεταξύ Λιάπη και Γιαννακού. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό εσάς σας προβλημάτισε σαν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για το ζήτημα ΟΣΕ, αυτός ο εναγκαλισμός;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Θα σας πω κάτι. Εάν μπορέσει η Επιτροπή σας να βρει για ποιο λόγο διατηρήθηκε ο κ. Γιαννακός… Ο κ. Γιαννακός είναι ένα πολιτικό πρόσωπο. Είναι ένας ικανότατος συνάδελφος, ένας μηχανικός ικανότατος, διότι προέρχεται από τα σπλάχνα του Οργανισμού και ξέρει το αντικείμενο. Το να διοικήσεις ένα σιδηροδρομικό δίκτυο –όπως και ο υποφαινόμενος- αν δεν έχεις πλήρη γνώση του δικτύου και να ξέρεις και την εσωτερική νομοθεσία και τη διεθνή σιδηροδρομική νομοθεσία, δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν, δε, έχεις και μία τεχνική κατάρτιση –που ασφαλώς την είχε ως μηχανικός- είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν κρίνω ότι ήταν αρνητική η παρουσία του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αλλά είχε γίνει σε βάρος του…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Είχε, όμως, άλλα του χαρακτήρος του, τα οποία δεν θέλω να τα σχολιάσω και τα οποία, βεβαίως, τον εξέτρεψαν σε καταστάσεις που σήμερα είναι ελεγχόμενες και από εσάς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, επίσης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μισό λεπτό, κυρία Τσόνογλου.
Πείτε μας, λοιπόν, κύριε μάρτυς, γιατί εκτιμάτε ότι κράτησε…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, αυτό που είπατε, που θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό είναι το κρίσιμο.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Να ολοκληρώσω. Μη με διακόπτετε.
Εάν μπορέσετε σαν Επιτροπή να διαπιστώσετε για ποιο λόγο διατηρήθηκε ο κ. Γιαννακός στη θέση του, με προηγούμενες καταγγελίες από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, με σειρά ερωτήσεων και επερωτήσεων -ήδη πριν γίνουν οι εκλογές του 2004- ενώ ήδη είχε παραπεμφθεί γι’ αυτή την υπόθεση και είχε δημοσιευθεί στον Τύπο. Οπότε και εξ αυτού μόνο του λόγου, αφού είναι για απιστία, τον αποσύρεις.
Είμαι βέβαιος ότι και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να έβγαινε το 2004, θα τον απέσυρε.
Μάλιστα, θα σας πω κι ένα άλλο γεγονός και μπορεί να το διαπιστώσετε. Ακόμα και από τους συντάκτες. Όταν πήγε ο Καραμανλής τον Ιανουάριο του 2004 στη Θεσσαλονίκη, επειδή έριξε χιόνι, πήγε με τρένο. Τον συνόδευε ο κ. Ρουσόπουλος. Στο βαγόνι –μπήκαν δύο κλινοθέσια- το ένα είχε θέρμανση. Στο άλλο δεν είχε. Στο άλλο ήταν οι δημοσιογράφοι. Ρωτήστε τους δημοσιογράφους. Και είπε ο Ρουσόπουλος, βγαίνοντας στην πλατφόρμα στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα το πρωί, στις 7 του Μάρτη αυτός θα φύγει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μας είπατε, όμως, ποιο είναι το κορυφαίο για εσάς που πρέπει να βρούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Εάν, λοιπόν, διαπιστώσετε ποιοι παρενέβησαν, για ποιο λόγο και ποιοι κράτησαν το Γιαννακό δύο χρόνια… Και δεν αναγγέλθηκε η έξοδός του από τον κ. Λιάπη. Αναγγέλθηκε από του Μαξίμου η αποχώρησή του. Το έχω πει αυτό σε κατάθεσή μου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, ποιον υποπτεύεστε εσείς ότι παρενέβη, ώστε να μην απομακρυνθεί ο Γιαννακός;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όλο αυτό το πλέγμα των συμφερόντων, τα οποία είχαν ζωτικά συμφέροντα, είχαν δρομολογηθεί σε μία συγκεκριμένη φόρμα. Και αυτή η φόρμα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όταν λέτε συμφέροντα, τι εννοείτε; Με SIEMENS; Με τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και με SIEMENS. Δεν είναι μόνο η  SIEMENS. Εδώ έρχεται η Επιτροπή σας –δεν το λέω απαξιωτικά- και εξετάζει την υπόθεση της SIEMENS, όταν έχουμε δεκάδες εγχώριες SIEMENS, περιπτώσεις τέτοιες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Λιάπης πιστεύετε ότι κάλυψε τον κ. Γιαννακό κρατώντας τον στη συνέχεια με την κυβερνητική αλλαγή;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Σαφώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σαφώς; Αυτό λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ο κ. Λιάπης εάν ήταν συνεπής προς τις θέσεις… Το έγραψα. Μπορώ να σας διαβάσω μία περικοπή από προσωπική, εμπιστευτική επιστολή που του έστειλα πριν βγάλω εκείνη την ανακοίνωση, όπου είπα: «Αποτύχατε τραγικά, κύριε Λιάπη. Παραιτηθείτε.» Γιατί προηγουμένως σε αυτή την επιστολή, σε αυτή τη δημόσια ανακοίνωση, την οποία μοίρασα σε όλους τους Βουλευτές και την έβαλα στις θυρίδες… Κι έκτοτε, μετά από εκείνη την ημέρα, έμαθα –δεν ξέρω αν αληθεύει- ότι ελέγχουν ποιοι πηγαίνουν στις θυρίδες και βάζουν αναφορές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, τι κρατούσε ο κ. Γιαννακός ενδεχομένως και πώς κράταγε την ιστορία, ώστε να μη διωχθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ο κ. Γιαννακός είναι ένας συνάδελφος ο οποίος από το 1994 ήταν Γενικός Διευθυντής Υποδομής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σύμφωνοι. Αλλά με την υπόθεση αυτή, όπως είπατε κι εσείς…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ήταν στο πακέτο των έργων. Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος χειρίστηκε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί να μην τον διώξει ο κ. Λιάπης;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Κι εγώ αυτό ρωτάω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι υποπτεύεστε; Αυτό ψάχνουμε να βρούμε. Ποια είναι η σχέση των δύο ανδρών. Δεν γνωρίζετε.
Να σας ρωτήσω, επίσης: Ο κ. Λιάπης…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Το μόνο που άκουσα κάπου –μου το είπε σοβαρός άνθρωπος- είναι το εξής: Σε μία δεξίωση κοσμική –γιατί ρώτησε τον Λιάπη κάποιος, γιατί τον κρατάς ακόμη με τόσα κλπ.- είπε: Ποιον; Το Γιαννακό; Αν μπορούσα να τον κλωνοποιήσω, να βάλω σε όλες τις ΔΕΚΟ του Υπουργείου Μεταφορών έναν Γιαννακό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Λόγω ικανότητος το είπε ή εξ άλλης αιτίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν ξέρω τι εννοούσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν μπορείτε να πείτε.
Εν πάση περιπτώσει, είπαμε ότι ο κ. Λιάπης ήταν την εποχή εκείνη που υπεγράφη η σύμβαση κλπ. Υπεγράφη και άλλη σύμβαση επί Υπουργίας κ. Λιάπη που να είχε σχέση με τα GSM-R;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό που λέτε είναι οι ραδιοεπικοινωνίες των συρμών κλπ. Αυτό το θέμα ήταν στην ΕΡΓΟΣΕ. Το χειρίστηκε η ΕΡΓΟΣΕ. Ξέρω ότι υπήρξε κι εκεί μία… Ξέρω ότι έχουν γίνει κι εκεί διάφορα πράγματα, τα οποία, όμως, τα έχω σαν παραστάσεις, ακούσματα από συναδέλφους. Επειδή, όμως, εγώ ήδη βρισκόμουν σε μία κατάσταση που κάπου ήθελα και να απεμπλακώ πλέον, γιατί είδα ότι γίνονταν…
(TS)
(1 SX )
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να σας ρωτήσω, αυτό το έργο…
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Βρισκόμουν πια σε μία κατάσταση –γιατί να μην πω;- ως χολερόβλητος. Να φανταστείτε ότι στο γραφείο μου δεν τολμούσαν να έρθουν συναγωνιστές μου. Γι’ αυτό έρχονταν από τους αντίπαλους χώρους να με επισκεφτούν. Μην έρθουν μέσα και κακοχαρακτηριστούν, γιατί κάνουν παρέα στον Καραπάνο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας είχαν κάνει φάκελο, δηλαδή, με λίγα λόγια.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι, εντάξει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυρα, αυτό το έργο που αρχικά είχε ανατεθεί στην ΕΡΓΟΣΕ, κάποια στιγμή έφυγε από την ΕΡΓΟΣΕ και πήγε στη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Πότε συνέβη αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Αυτό έγινε στις 21 Μαρτίου του 2003. Είναι μία από τις παρανομίες τις οποίες αναφέρω στην κατάθεσή μου και θα τις διαβάσετε. Είμαι άτυχος ως προς το σημείο αυτό ομολογώ, διότι νόμιζα σήμερα ότι τα έχετε όλα αυτά και θα μπορούσε να γίνει πιο καλή η συζήτηση και η ενημέρωση.
Τι είχε γίνει; Τα έργα όλα τα συγχρηματοδοτούμενα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μιλάμε για τα τερματικά τώρα. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όλα.  Είναι συγχρηματοδοτούμενα.
Όλα τα συγχρηματοδοτούμενα υποχρεωτικά με την υπουργική απόφαση που έχουμε, είναι αρμοδιότητος να γίνουν από τον κατά τεκμήριο καλύτερο τεχνογνώστη, που είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Είναι δημοσιευμένο ΦΕΚ. Με την απόφαση των τριών Υπουργών ότι ήταν ολυμπιακά έργα, επιπροσθέτως πάλι αυτά τα έργα πρέπει να  γίνουν στην ΕΡΓΟΣΕ.
Και αυτό το έργο το κόβουν παρανόμως και το φέρνουν στον ΟΣΕ. Και όχι μόνο το κόβουν. Εάν διατηρείτο τουλάχιστον η χρηματοδότηση η κρατική…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από τον ΟΣΕ πότε πήγε στη SIEMENS εγώ σας ρώτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όχι από τον ΟΣΕ. Από τον ΟΣΕ πήγε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από την ΕΡΓΟΣΕ. Πότε αφαιρέθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Από την ΕΡΓΟΣΕ πότε ήρθε στον ΟΣΕ λέτε.
Από την ΕΡΓΟΣΕ ήρθε στον ΟΣΕ με ένα συμφωνητικό που έκαναν οι δύο Διευθύνοντες Σύμβουλοι, ο κ. Γιαννακός και ο κ. Τσίτουρας. Υπέγραψαν στις 21 Μαρτίου του 2003 ένα συμφωνητικό –είναι το σχετικό 13, το έχω εδώ, εάν θέλετε να σας το διαβάσω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Απαντήθηκε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τσίτουρας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Να ρωτήσετε εσείς.
Κυρία Τσόνογλου, έχετε άλλες ερωτήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυρα, πότε το πήρε η SIEMENS αυτό το έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Και εν συνεχεία δημοπρατήθηκε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε;  Αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Η SIEMENS όταν συμμετείχε μόνη της στο διαγωνισμό, στην κοινοπραξία δηλαδή αυτή, εγκαταστάθηκε ως εργολάβος τον Απρίλιο του 2005, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έξι, οκτώ μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαταστάθηκε για να φτιάξει ολυμπιακό έργο, που δεν έχει τελειώσει. Πέρασαν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γνωρίζετε εάν την εποχή εκείνη, τον Απρίλιο του 2005, συμπίπτει κάποιο ταξίδι του κ. Λιάπη στο εξωτερικό, στο Μόναχο, με τον κ. Χριστοφοράκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Όταν έβγαλα εκείνη την περιβόητη ανακοίνωση, το έμαθα αργά αυτό. Και γι’ αυτό την έβγαλα εκείνη την ανακοίνωση. Το είχα μάθει. Το πώς το έμαθα, είναι άλλη ιστορία. Είναι ιδιότητα του λαγωνικού –ας το πω έτσι- από μέρους μου.
Και έβγαλα αυτή την περιβόητη ανακοίνωση, όπου είπα: «Αποτύχατε τραγικά» και θα ήθελα, εάν δεν την έχετε, να σας τη δώσω να τη διαβάσετε. Βέβαια, αυτή ήταν για μένα η απαρχή των δεινών μου, διότι διεγράφην από την κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν ήταν η πρόθεσή μου να του ζητήσω την παραίτηση –αυτό θέλω να το καταγράψω για ιστορικούς λόγους, κύριε Πρόεδρε. Απλώς να ταρακουνήσω το σύστημα ήθελα, να πω: «Πού πάτε; Πού πάμε;». Δεν προσδοκούσα να παραιτηθεί, αλλά να ταρακουνηθεί το σύστημα, όμως γύρισε μπούμερανγκ σε μένα και με ισοπέδωσαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ήταν κάτι που δημοσιοποιήθηκε. Εσείς γιατί λέτε ότι χρειάστηκαν τα λαγωνικά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Γιατί δεν το ήξερε κανείς. Το ήξερε κανείς το 2005;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Για το ταξίδι του κ. Λιάπη λέτε τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Καραπάνος): Δεν τα ήξεραν αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εσείς χρησιμοποιήσατε ανθρώπους που σας είπαν τι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αφήστε τον να μας πει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τι να αφήσω να πει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ