Εξεταστική Siemens 9/3/10. Η αποκάλυψη του ραντεβού Παπακωνσταντίνου – Χριστοφοράκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

papakonstantinou

Η ημέρα με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποκάλυψη που συνοψίζεται στην φράση που ακολουθεί (από τα πρακτικά):
Δεν μπορούμε πάντως να εξετάσουμε τον κ. Τρεπεκλή από τη στιγμή που ο κ. Τρεπεκλής φαίνεται εμπλεκόμενος και μέσω Ο.Τ.Ε. και μέσω του C4-I στα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν δεν διευκρινίσουμε τη πιθανή σχέση του σημερινού εν ενεργεία Υπουργού και του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος, ο «αρχιμιζαδόρος» της “SIEMENS”, να συναντιέται στο Μαξίμου με εν ενεργεία Υπουργό, σύμβουλο του Πρωθυπουργού και εμείς να τον εξετάζουμε για άλλα αντ’ άλλων.
Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά και στους συναδέλφους το αντίγραφο του ημερολογίου Χριστοφοράκου για τη συνάντηση του κ. Χριστοφοράκου στις 15.00΄ στις 9 Δεκεμβρίου 1999 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, το ότι ξεκινάμε σήμερα το θέμα του C4I, δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του Ο.Τ.Ε. Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του Ο.Τ.Ε. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι μάρτυρες. Πάντως, ο κ. Αντωνακόπουλος θα εξεταστεί και υπάρχει και ο κ. Κωνσταντινόπουλος –αν θυμάμαι καλά το όνομά του- που πρέπει να εξεταστεί.
Όμως, είπαμε σήμερα να ξεκινήσουμε με το θέμα του C4I και κάποια επόμενη μέρα θα πάμε και στο θέμα του προαστιακού, διότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι έχουμε μία δικογραφία, η οποία μας έρχεται τμηματικά και δύσκολα, όπως είπαμε και χθες, αλλά επίσης μας έρχεται ανακατεμένη. Και όσοι τη μελετούμε εντοπίζουμε ότι υπάρχουν επιμέρους δικογραφίες που έχουν ξεκινήσει και έχουν μείνει στα μισά ή έχουν παγώσει ή καρκινοβατούν.
Θα πρέπει, λοιπόν, εμείς να κινήσουμε τα πράγματα και σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει τις ανακρίσεις της για συμμετόχους. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε ευθύνες, πολιτικές ή ποινικές, παραγεγραμμένες ή μη, πολιτικών προσώπων, με την έννοια δηλαδή των μελών της Κυβέρνησης, Υπουργών και Υφυπουργών.
Κύριοι συνάδελφοι, μπορείτε να πάρετε το λόγο να πείτε την άποψή σας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε πάρα πολλούς μάρτυρες από τη μεριά του Ο.Τ.Ε. τους οποίους δεν έχουμε εξετάσει. Και μάλιστα, εγώ επειδή ήρθα σε μία επαφή σήμερα το πρωί με τον κ. Κωνσταντινόπουλο ρωτώντας τον γιατί δεν έχει έρθει, μου λέει «μου είπαν ότι θα με καλέσουν, αλλά δεν μ’ έχουν καλέσει». Υπάρχει, επίσης, ο Πρόεδρος ΔΕΚΕ Τεχνικών. Υπάρχει η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Μπαριτάκη με τον κ. Ιωαννίδη και τον κ. Βουρλούμη.
Εάν δεν κλείσουμε αυτόν τον κύκλο, κύριε Πρόεδρε, προκύπτουν σοβαρά θέματα. Έχουμε θέματα κατ’ αρχήν που θα πρέπει να αποσταλούν προς τη Δικαιοσύνη, προς τον Εισαγγελέα, σχετικά με ψευδομαρτυρίες σ’ αυτούς που έχουν ορκιστεί, αλλά και σχετικά με ψευδείς δηλώσεις ενώπιον της Επιτροπής που κινητοποιούν τα άρθρα 224 και 225 του Ποινικού Κώδικα για ψευδείς καταθέσεις ενώπιον του ακροατηρίου που θα πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε από τον ελληνικό λαό την κριτική ότι φτάσαμε μέχρι ενός σημείου, διαπιστώσαμε παρανομίες και γι’ αυτές τις παρανομίες δεν πράξαμε αυτό που θα μπορούσαμε να πράξουμε, δηλαδή τη σύλληψη εν ακροατηρίω ή την παραπομπή προς την Εισαγγελία.
Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα που αναφέρεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε μία ερώτηση προχθές. Η ερώτηση αυτή αφορά τις χρήσεις του Ο.Τ.Ε. Κι αν είναι αλήθεια –που είναι αλήθεια, φαίνεται- ότι υπήρχαν έκτακτοι έλεγχοι και προκύπτει από τους εκτάκτους ελέγχους ότι εδώ έχουμε σοβαρές παρανομίες της διοικήσεως, εάν δεν έρθει πάλι η σημερινή διοίκηση, ο κ. Βουρλούμης, αλλά ίσως και οι προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες έχουν κάνει αυτές τις παρανομίες, το αποτέλεσμα θα είναι ότι πάλι δεν θα έχει πάει κανείς στη Δικαιοσύνη.
Το τελευταίο θέμα είναι το εξής: Πιστεύω ότι θα πρέπει να κληθεί το σύνολο των διοικήσεων. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το θέμα του Ο.Τ.Ε. μέσα σε δύο-τρεις συνεδριάσεις και να βγάλουμε αποτέλεσμα, διότι θα πάρουμε παράταση δύο μηνών και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτά τα αδικήματα τα οποία τουλάχιστον έχουμε πιστοποιήσει όλοι, να είναι αδικήματα για τα οποία θα έχουμε αποτέλεσμα, πριν μπούμε στην υπόθεση Τρεπεκλή.
Όσον αφορά το C4-I, είπατε χθες ότι θα τους καλέσουμε κάποια στιγμή, αλλά πήραμε τη δικογραφία του C4-I χθες το βράδυ. Μέχρι σήμερα το πρωί, όσοι δεν έχουμε γνώση της δικογραφίας δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ούτε ερωτήσεις ούτε τίποτα.
Αυτή είναι η πρότασή μου, κύριε Πρόεδρε, δηλαδή να τελειώσουμε τον Ο.Τ.Ε. και μετά να μπούμε στο θέμα του C4-I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, είχε από χθες ανακοινωθεί ότι για σήμερα θα είχαμε τον κ. Τρεπεκλή και δύο αστυνομικούς. Αύριο δέχομαι να καλέσουμε τον κ. Αντωνακόπουλο –που δεν κατάφερε να καταθέσει χθες- και τον κ. Κωνσταντινόπουλο. Επίσης, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε και κάποιον άλλον από τους τεχνικούς.
Πάντως, να ξέρετε ότι υπάρχει μία δυσκολία. Όταν δεν έχουμε το σύνολο της δικογραφίας, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, διότι υπάρχουν κομμάτια της δικογραφίας που θα μας εξαναγκάσουν σε επανεξέταση μαρτύρων που έχουμε ήδη εξετάσει. Και εξετάσαμε χωρίς να έχουμε την πλήρη γνώση της δικογραφίας.
Υπάρχουν τα εξής ζητήματα: Έχουμε ζητήσει στοιχεία, όπως ξέρετε, απ’ όλα τα Υπουργεία σε σχέση με τις συμβάσεις της “SIEMENS” και ταυτόχρονα έχουμε ζητήσει το σύνολο των δικογραφιών. Δεν έχουν έρθει οι δικογραφίες και δεν έχουν έρθει και όλα τα στοιχεία από τα Υπουργεία. Εχθές συμπτωματικά μας ήρθε και δεν πρόλαβα κι εγώ να το δω. Εχθές το βράδυ και σήμερα το πρωί ασχολήθηκα με το θέμα του C4-I. Σήμερα θα εξετάσουμε τους μάρτυρες που έχουμε καλέσει κι αύριο μπορούμε να ασχοληθούμε με το θέμα του Ο.Τ.Ε.
Επίσης, θα έλεγα ότι μπορούμε να καλέσουμε τους δύο μάρτυρες για τον ΟΣΕ, περιμένοντας πάλι να μας έρθει η δικογραφία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε περιμένοντας την ολοκλήρωση της δικογραφίας και δεν μπορούμε και να ολοκληρώσουμε τις εξετάσεις των μαρτύρων ακριβώς διότι δεν έχουμε το σύνολο των στοιχείων.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναγκαστικά θα το χειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι κι αλλιώς, όμως –και θέλω αυτό να γίνει συνείδηση- εμείς δεν διερευνούμε το σύνολο της υπόθεσης “SIEMENS” παρά μόνο κατά το αντικείμενο όπου θα πρέπει να επισημανθούν, εάν υπάρχουν –νομίζω ότι κοινή πεποίθηση είναι ότι υπάρχουν- σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με την έννοια των Υπουργών και των Υφυπουργών.
Αυτό είναι το καθήκον μας. Παράπλευρο καθήκον προκύπτει ότι πρέπει να κινήσουμε και τη Δικαιοσύνη η οποία έχει ακινητοποιηθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα θα ήθελα να πω μόνο.
Υπάρχει θέμα όσον αφορά το μάρτυρα Τρεπεκλή. Αφού λοιπόν, το θέτετε έτσι, σας θέτω το εξής θέμα. Εχθές το βράδυ πήραμε τη δικογραφία. Στο θέμα Τρεπεκλή, στο θέμα δηλαδή του C4-I και την προετοιμασία του θέματος των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχει –όπως προκύπτει από τη δικογραφία- εμπλοκή εν ενεργεία Υπουργού και συγκεκριμένα του Υπουργού Οικονομικών, του κ. Παπακωνσταντίνου και του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη. Και δεν μπορούμε να εξετάσουμε αυτή τη στιγμή τον κ. Τρεπεκλή, εάν δεν μελετήσουμε το C4-I.
Αφού, λοιπόν, πρέπει να καταθέσουμε κάτι, καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, στην Επιτροπή μας, από τα ημερολόγια Χριστοφοράκου, συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου του 1999 του Υπουργού Οικονομικών σήμερα κ. Παπακωνσταντίνου στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ιδιότητά του τότε ως συμβούλου του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, με τον κ. Χριστοφοράκο για θέματα υψηλής τεχνολογίας. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Προκύπτει από τη δικογραφία και υπάρχει θέμα εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Δεν μπορούμε πάντως να εξετάσουμε τον κ. Τρεπεκλή από τη στιγμή που ο κ. Τρεπεκλής φαίνεται εμπλεκόμενος και μέσω Ο.Τ.Ε. και μέσω του C4-I στα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν δεν διευκρινίσουμε τη πιθανή σχέση του σημερινού εν ενεργεία Υπουργού και του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος, ο «αρχιμιζαδόρος» της “SIEMENS”, να συναντιέται στο Μαξίμου με εν ενεργεία Υπουργό, σύμβουλο του Πρωθυπουργού και εμείς να τον εξετάζουμε για άλλα αντ’ άλλων.
Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά και στους συναδέλφους το αντίγραφο του ημερολογίου Χριστοφοράκου για τη συνάντηση του κ. Χριστοφοράκου στις 15.00΄ στις 9 Δεκεμβρίου 1999 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα, κύριε συνάδελφε. Πρώτον, δεν υπάρχει κανένα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να πω κι εγώ κάτι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έχετε το λόγο, κύριε Παπαδημούλη, μη βιάζεστε. Όμως, αναγκάζομαι…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μην αναγκάζεστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς να μην αναγκάζομαι; Αναγκάζομαι να απαντήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά για κάθε έναν που θα μιλάει, εσείς θα απαντάτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, αλλά μη μου καθορίζετε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προεδρεύετε μιας Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς, αλλά ο κύριος συνάδελφος έθεσε ένα θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κι άλλοι συνάδελφοι θα θέσουν άλλα θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς έχετε άλλα θέματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πού το ξέρετε, μάντης είστε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε το ίδιο θέμα; Μάντης είστε του τι θα πω εγώ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απλώς προτείνω, κύριε Πρόεδρε, να ακούτε όλες τις παρατηρήσεις και στο τέλος να επιχειρείτε να συνθέτουμε. Αν απαντάτε στον καθένα, μ’ αυτό το ρυθμό, χάνουμε ώρες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει, έχετε δίκιο. Θα είμαστε πιο σύντομοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να μου δώσετε το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, πρώτον, εγώ δεν θα ήθελα να κάνουμε και εμείς αποσπασματικές αναφορές.
(KO)
(1AD)
Το ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου παίρνει χρόνια και έχει πάρα πολλές μέρες και πάρα πολλές σελίδες με πάρα πολλές αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα, σε πρόσωπα που ήταν εν ενεργεία Υπουργοί και Υφυπουργοί. Αυτοί που έχετε δει το ημερολόγιο –φαντάζομαι το έχετε δει όλοι- το αντιλαμβάνεσθε.
Εγώ, λοιπόν, θα σας συνιστούσα, κύριε και κύριοι συνάδελφοι, να μην κάνουμε επιμέρους και αποσπασματικές αναφορές σε πρόσωπα, διότι αυτό μπορεί να αποπροσανατολίσει όσον αφορά τις προθέσεις μας, τουλάχιστον αυτούς που μας παρακολουθούν.
Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό που λέτε δεν έχει καμία σχέση με την ανάκριση του μάρτυρα, γιατί και αυτόν το μάρτυρα, όπως και όλους τους μάρτυρες, τους εξετάζουμε χωρίς πλήρη γνώση της δικογραφίας, κάτι που είναι αναγκαστικό και όχι υποκειμενικό. Είναι αντικειμενικό…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κ. Αντωνακόπουλου, τον οποίο δεν εξετάσαμε. Και μάλιστα, υπέγραψε -ο ίδιος πρότεινε σαν μέλος του Δ.Σ.- το θέμα της ανάθεσης των ολυμπιακών έργων σαν προέκταση παρανόμως των προγραμματικών συμφωνιών.
Αν δεν τελειώσουμε με τον κ. Αντωνακόπουλο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. που είχε μέλος τον κ. Παπακωνσταντίνου και δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση, θα υπάρχει αυτή η «σκιά» και μάλιστα, θα υπάρχει και η κατηγορία ότι ενώ είχαμε καλέσει τον κ. Αντωνακόπουλο, βάζουμε εμβόλιμο τον κ. Τρεπεκλή και τους αστυνομικούς, την ώρα που συνεχίζουμε τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ πολύ! Εσείς δεν ζητήσατε την έδρα; Γιατί, λοιπόν, δεν ζητήσατε να συνεχίσετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό συμφωνήσαμε, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη μου απαντάτε, κύριε συνάδελφε!
Γιατί, λοιπόν, δεν ζητήσατε να συνεχίσετε με την ανάκριση του κ. Αντωνακόπουλου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό συμφωνήσαμε, κύριε Πρόεδρε. Συμφωνήσαμε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος θα συνεχίσει σήμερα. Αυτή ήταν η σειρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είπαμε; Μήπως θέλετε να δούμε τα Πρακτικά;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η σειρά είναι ο κ. Αντωνακόπουλος μετά τον κ. Χρυσολούρη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε! Προεδρεύατε και μπορούσατε να ζητήσετε την ανάκριση, αλλά δεν το κάνατε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως, αλλά μαζί δεν συμφωνήσαμε ότι η ανάκριση του κ. Χρυσολούρη θα κρατήσει πολύ και ότι ο κ. Αντωνακόπουλος θα έρθει αύριο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το κάνατε!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα, το έκανα! Και εσείς δεσμευθήκατε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος θα συνεχίσει αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς, κύριε Πρόεδρε, καταγράφονται όλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι καταλάβαμε, κύριε συνάδελφε; Μπορείτε να δείτε στα Πρακτικά ότι υπάρχει αναφορά πως για σήμερα καλούμε το συγκεκριμένο μάρτυρα.
Παρακαλώ, λοιπόν, τη Γραμματεία να φέρει στην Επιτροπή μας το συγκεκριμένο απόσπασμα των Πρακτικών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσουμε και να λύσουμε πρώτα το θέμα αυτό, γιατί δεν θέλω να μπαίνουν ζητήματα αξιοπιστίας του Προεδρείου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και του Μπαριτάκη είχαμε ζητήσει αντιπαράσταση χθες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Μπαριτάκης περίμενε, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν τον φέραμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι μου ρωτάτε «γιατί δεν τον φέραμε»; Περίμενε πέντε ώρες για να κληθεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί δεν τον φέραμε, κύριε Πρόεδρε και πήγαμε στον κ. Χρυσολούρη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί είχατε αντιρρήσεις.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καμία αντίρρηση δεν είχαμε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άλλοι συνάδελφοι είχαν.
Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοούμαστε χωρίς να φωνάζουμε.
Πρώτον, επειδή υπάρχει μια συνεχιζόμενη προκλητική κατάσταση με την έλευση της δικογραφίας –υπάρχει και καθυστέρηση, αλλά και ελλείψεις- προτείνω να υπάρξει και μια νέα ενέργεια από σας στο όνομα μιας ομόφωνης εξουσιοδότησης της Επιτροπής, η οποία να καυτηριάζει αυτή την κατάσταση.
Όμως, για να μην αναφερόμαστε γενικώς σε ελλείψεις, προτείνω να γίνει μια καταγραφή τού τι έχουμε παραλάβει και να δούμε ποια κομμάτια λείπουν, ώστε να είναι μια στοχευμένη επιστολή που να λέει ότι ένα μήνα μετά μας στέλνετε καθυστερημένα πράγματα και μας λείπουν κομμάτια μεγάλων φακέλων.
Προτείνω, λοιπόν, να φύγει σήμερα μια τέτοια επιστολή.
Δεύτερον, προσωπικά, για λόγους αποτελεσματικότητας των εργασιών της Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε, και παρ’ ότι καταλαβαίνω τις δυσκολίες με τα ραντεβού, πότε μπορούν και πότε δεν μπορούν οι μάρτυρες –τα καταλαβαίνω όλα αυτά και πρέπει να είμαστε λογικοί- εκφράζω τη διαφωνία μου με το να περνάμε από τον ένα φάκελο στον άλλο και να «τσαλαβουτάμε», επιτρέψτε μου την έκφραση.
Νομίζω ότι αφού εκπληρώσουμε τις δουλειές που έχουμε –με την έννοια των κλεισμένων ραντεβού- θα πρέπει να επανέλθουμε και να τελειώσουμε τον ΟΤΕ.
Υπενθυμίζω ότι για τον ΟΤΕ δεν είμαστε σχεδόν στο τέλος, αλλά έχουμε αρκετούς ακόμα μάρτυρες, τους οποίους έχουμε συμφωνήσει να προτείνουμε και δεν τους έχουμε καλέσει.
Επίσης, μέσα από τους εξετασθέντες μάρτυρες του ΟΤΕ, προκύπτουν και άλλα ονόματα. Σας θυμίζω μερικά απ’ αυτά. Ο κ. Μαλαπάνης, ο κ. Γεωργίτσης –αυτά είναι κρίσιμα διευθυντικά πόστα στον ΟΤΕ στην κρίσιμη περίοδο- και ο κ. Ανέστος Στρατούλης, συνδικαλιστές που είχαν δώσει μάχη εναντίον αυτών των ρυθμίσεων και είναι χρήσιμο να μας μιλήσουν.
Επίσης, από την κατάθεση του κ. Παπούλια, προέκυψε ότι καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της Σύμβασης «8002» είχε ο κ. Λάμπρου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, μέχρι τον Οκτώβριο του 1997. Προτείνω λοιπόν να κληθεί και ο κ. Λάμπρου. Υπάρχουν και άλλα ονόματα τα οποία βρίσκονται στη Γραμματεία της επιτροπής. Επομένως, νομίζω ότι θα πρέπει να τελειώσουμε τον ΟΤΕ.
Δεύτερον, επειδή έχουμε ελλιπή το φάκελο του C4-I και επειδή και το κομμάτι που έχουμε, μας ήρθε πάρα πολύ πρόσφατα, οι σχετιζόμενοι μάρτυρες με το C4-I που έχουν προγραμματισθεί να έρθουν σήμερα –και δεν προτείνω να ματαιωθεί το σημερινό, να είμαστε λογικοί- δεν θα μπορέσουν να εξετασθούν από μας με την πληρότητα και με την επάρκεια που απαιτεί η σημασία του θέματος.
Άρα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε –για να εκτονώσουμε και λίγο την ένταση- ότι αφού μελετήσουμε τη δικογραφία και αφού πάρουμε και τα κομμάτια που μας λείπουν, θα καλέσουμε ξανά αυτούς τους ανθρώπους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προσπαθώ να συμβάλλω, κύριε Πρόεδρε, στη διαδικασία. Γι’ αυτό σας είπα κάποια στιγμή ότι ίσως θα πρέπει να καταλήγουμε και σε ομόφωνες αποφάσεις για το πώς θα δουλέψουμε.
Κωδικοποιώ, λοιπόν, τις προτάσεις μου: Αυστηρή δική σας επιστολή στο όνομα ολόκληρης της Επιτροπής για τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις στη δικογραφία, η οποία όμως να είναι στοχευμένη και να ζητάει τα κομμάτια που εξακολουθητικά καθυστερούν και λείπουν.
Δεύτερον, να επανέλθουμε στον ΟΤΕ και να ολοκληρώσουμε μετά το σύντομο αναγκαστικό διάλλειμα που μας προέκυψε.
Τρίτον, όσον αφορά το C4-I, να επανέλθουμε με πληρότητα και επάρκεια, αφού προηγουμένως έχουμε την ευχέρεια ως μέλη της Επιτροπής να μελετήσουμε όλες τις πλευρές του θέματος, γιατί όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι εκεί υπάρχει «ψητό».
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχήν να σας πω ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο ότι εμείς δεν θα υποκαταστήσουμε τους ανακριτές και τους εισαγγελείς που έχουν οριστεί για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Έτσι και αλλιώς, έχουμε μια κατάσταση την οποία θα έλεγα «sui generis». Δηλαδή, ξεκινάει η δικαιοσύνη και αν βρει ευθύνες πολιτικών προσώπων, παραπέμπει τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.
Εδώ, έχουμε μια κατάσταση ανορθόδοξη. Δηλαδή, δύο φορές η Βουλή με ισχυρότατη μειοψηφία αποφάσισε να αφήσει τη δικαιοσύνη, παρ’ όλο που είχε υπόνοιες ότι υπάρχουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων –και επαναλαμβάνω με ισχυρότατη μειοψηφία- για να κάνει καλά τη δουλειά της.
Εμείς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κατάσταση, σε σχέση με το αν η δικαιοσύνη πράγματι διερεύνησε την υπόθεση αυτή. Ούτε καν δεν την οργάνωσε. Κάθε μέρα η αίσθησή μου είναι ότι ούτε οι αρμόδιοι εισαγγελείς και ανακριτές έχουν προλάβει να διαβάσουν τη δικογραφία.
Άρα, το ένα ζήτημα είναι να μην εμπλακούμε εμείς στις υποθέσεις αυτές παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και απ’ όσο απαιτείται για να φτάσουμε σε σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Άλλωστε, αυτό είναι το καθήκον μας. Το καθήκον μας είναι να ψάξουμε στο σύνολο της υπόθεσης για να εντοπίσουμε σοβαρές ενδείξεις ενοχής και αν μπορούμε και αποδείξεις, να διασταυρώσουμε δηλαδή δεδομένα και στοιχεία για την ενοχή και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με την έννοια –επαναλαμβάνω- Υπουργών και Υφυπουργών και όχι να πάρουμε επάνω μας το σύνολο της υπόθεσης, γιατί αυτό είναι αδύνατον να το κάνουμε.
(NP)
(1KO)
Εφόσον, λοιπόν, ταυτόχρονα λειτουργεί και η δικαιοσύνη, εμείς θα πρέπει με κινήσεις μας να βάλουμε και τη δικαιοσύνη σε κίνηση, γιατί η δική μου –θα μου επιτρέψτε να σας πω- υπόνοια, αν όχι εδραιωμένη πεποίθηση είναι πως εδώ είμαστε μπροστά σε συγκάλυψη.
Πράγματι δηλαδή η δικαιοσύνη εντόπισε ευθύνες Υπουργών και Υφυπουργών και έπαψε στην καλύτερη περίπτωση να ψάχνει τη δικογραφία. Γι’ αυτό δεν την οργάνωσε τη δικογραφία. Γι’ αυτό τα εντάλματα τα είδαν οι Γερμανοί και μας χλεύαζαν. Γι’ αυτό δεν έδωσαν καταθέσεις. Γιατί νομίζετε πως δεν έδιναν καταθέσεις στους συνηγόρους; Γιατί δεν ήθελαν να εντοπίσουν οι συνήγοροι ευθύνες πολιτικών προσώπων, γιατί θα γινόταν ο χαμός και θα πήγαινε η υπόθεση στη Βουλή. Αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να την αρνηθούμε, έστω και ως υποψία. Πρέπει να τη διαχειριστούμε.
Μετά την επισήμανση του κυρίου Αϊβαλιώτη πήγε και προφορική και γραπτή εντολή προς την κυρία Νικολακέα να πάρει τα βιβλία της πόρτας, ως όφειλε η καθ’ ύλην αρμόδια  ειδική ανακρίτρια. Ε, μέχρι στιγμής δεν έχω απάντηση, κύριοι συνάδελφοι!
Επίσης, κύριε Παπαδημούλη –με συγχωρείτε και για τον τόνο, αλλά με αγρίεψε ο συνάδελφος…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …και θέλω τα Πρακτικά, για να το επιβεβαιώσουμε- θα σας πω ότι ρωτάω την κυρία Νικολακέα τι κομμάτι μας έχουν δώσει και τι κομμάτι μένει και δεν μπορούν να απαντήσουν, κύριοι συνάδελφοι. Είναι μπροστά σε μια τελείως ανοργάνωτη δικογραφία! Εκεί έχει ευθύνη, βεβαίως, ο κ. Ζαγοριανός, αλλά έχουν ευθύνη και δυο ανακριτές που από το Σεπτέμβριο παλεύουν με αυτήν τη δικογραφία. Και ερχόμαστε εμείς σε ένα μήνα να προσεγγίζουμε ήδη και να έχουμε πολλές ενδείξεις ότι υπάρχουν ευθύνες και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Άρα, έχει γίνει αυτή η δουλειά, κύριε Παπαδημούλη. Χαίρομαι που προτείνετε –νομίζω πως κανείς από τους συναδέλφους δεν θα έχει αντίρρηση- να υπάρξει μια παρέμβαση η οποία θα λέει, επιτέλους, ότι οφείλει η δικαιοσύνη να στείλει στη Βουλή την ποινική δικογραφία, που περιέχει την πειθαρχική –από εκεί ξεκινάει- του Ζαγοριανού. Δεν σας είδα να εξεγείρεστε, όταν καλέσαμε το Ζαγοριανό, χωρίς να έχουμε το αυτονόητο: την ποινική δικογραφία. Τι εξετάζαμε από Ζαγοριανό, χωρίς την ποινική δικογραφία; Είναι δηλαδή πρωτοφανές ότι καλούμε μάρτυρες χωρίς να έχουμε ασφαλές έδαφος σε ό,τι αφορά το ανακριτικό υλικό; Είμαστε καταδικασμένοι να το κάνουμε.
Για το πρακτικό ζήτημα, δηλαδή σε ό,τι αφορά το πώς καλούμε μάρτυρες, πρέπει να πω ότι οι μάρτυρες πρέπει να κληθούν το πρωί, πριν από τις 12 η ώρα. Αν περιμέναμε να καλέσουμε μάρτυρες στις 10 η ώρα το βράδυ που τελείωσε χθες η Επιτροπή, δεν θα είχαμε μάρτυρες σήμερα, κύριοι συνάδελφοι.
Στο εξής θα πηγαίνουμε μπρος και πίσω. Ο Ο.Τ.Ε. έχει ακόμη ένα κομμάτι. Δεν θα μπούμε στα κομμάτια που, προφανώς, αφορούν την τακτική ανάκριση. Θα μπούμε στα κομμάτια  που αφορούν την Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό είναι θέμα όλων μας.
Όταν, όμως, ορίζουμε μάρτυρες, δεν μπορούμε να τους ορίσουμε 10.30 το βράδυ. Εφόσον ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί ο κ. Αντωνακόπουλος, δεν μπορούσαμε να τον έχουμε αφήσει για αύριο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για αύριο το πρωί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα θα παίξουμε «τις κουμπάρες»!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην μου αντιλέγετε!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έγινε και με άλλους, κύριε Πρόεδρε! Πολλοί μάρτυρες που δεν τελείωναν το βράδυ συνέχιζαν το πρωί της επόμενης μέρας. Είναι φυσιολογικό το κλητήριο θέσπισμα που κάνετε να έχει συνέχεια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, όλα αυτά είναι θεωρία!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι θεωρία, κύριε Πρόεδρε. Είναι νόμιμο το κλητήριο θέσπισμα που παίρνει ο μάρτυρας και καλείται να καταθέσει να έχει συνέχεια. Και ένα δικαστήριο συνεχίζει την επόμενη μέρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακούστε με, σας παρακαλώ. Διαβάζω απόσπασμα από τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 8 Μαρτίου: «ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι μόνο και μόνο τα Πρακτικά να μπουν, το ερώτημα και η απάντηση του μάρτυρα αρκούν. …ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, με την επιμέλειά σας και την ευθύνη σας. Και περιμένω να μου φέρετε το έγγραφο να το υπογράψω. Για αύριο, μια που ξεκινάμε το C4I, καλείται ο κ. Μπεζάς και ο κ. Τρεπεκλής ως πρώτοι μάρτυρες, ο κ. Βαρδάκης και ο κ. Μαραβέλης, που είναι αστυνομικοί υποδιευθυντές. Θα ξεκινήσουμε από εκεί και βλέπουμε.» Αυτά διημείφθησαν στην αρχή της συνεδρίασης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν τηρήσετε ακόμη και αυτό που λέτε, εγώ προσωπικά δεν έχω αντίρρηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι λέμε τόσην ώρα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι! Προσέξτε. Είναι πρώτα ο Αντωνακόπουλος, μετά ο Μπεζάς και μετά ο Τρεπεκλής. Να σας εξηγήσει το νομικό θέμα ο κ. Τζαβάρας, γιατί δηλαδή εάν εξεταστεί ο κ. Τρεπεκλής πριν από τον κ. Μπεζά υπάρχει θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα, έχετε το λόγο, για να μας εξηγήσετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει το λόγο εδώ και μία ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εντάξει, κύριε Παφίλη. Θα πάρετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Τζαβάρα, αλλά θέλω να προηγηθώ, επειδή δεν θέλω να μπω στην ουσία.
Θέλω να θέσω πάλι ορισμένα ζητήματα:
Πρώτον, δεν μπορεί να λέμε ότι συνεδριάζουμε στις 10 η ώρα και να αρχίζουμε τη συνεδρίαση στις 11 παρά τέταρτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, συνήθως είμαι ο πρώτος που έρχομαι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το λέω για εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε άδεια Αίθουσα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη τώρα, αλλά για να συνεννοηθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ είμαστε όλοι οι συνάδελφοι και ξέρετε το πρόβλημα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν κάνω κριτική σε εσάς. Θέλω να πω ορισμένα πράγματα. Σας παρακαλώ να τα σημειώστε και αν θέλετε, τα λαμβάνετε υπόψη σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε Παφίλη. Παίρνω αφορμή, για να πω στους συναδέλφους ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος να κρατάει την Επιτροπή. Και ανθρώπινα δεν γίνεται! Όμως, ας μην σας διακόπτω άλλο. Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω, λοιπόν, πρώτον, να αποφασίσουμε αν θα αρχίζουμε στις 10 ή στις 11 παρά τέταρτο, στις 2 ή στις 3.
Δεύτερον, δεν μπορεί να είμαστε εδώ μέσα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Φυσικά τα άλλα Κόμματα έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν, να γυρίζουν κ.λπ. Για εμάς πρακτικά είναι αδύνατον. Δεν μπορώ να λειτουργήσω, όταν είμαι 10 ώρες και μαζί με 2 ώρες καθυστερήσεις 12 ώρες, ποια δικογραφία και τι στοιχεία να διαβάσεις; Υπεράνθρωπος πρέπει να είσαι! Ούτε μπορείς να στηρίζεσαι σε νομικούς και άλλους συμβούλους. Άρα, πρέπει να δούμε καλύτερα το χρονοδιάγραμμα και τη λειτουργία της Επιτροπής.
Τρίτον, θα πω ευθέως πως η δουλειά που κάνουμε, χωρίς να την υποτιμώ, θα μπορούσε να γίνει στο μισό χρόνο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ απολύτως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …αν τα Κόμματα και οι κύριοι Βουλευτές –δεν θέλω, βέβαια, να κάνω κριτική σε κανέναν- ήταν προετοιμασμένοι καλύτερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και αν οργάνωναν καλύτερα τη δουλειά τους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να μη χάνουμε δηλαδή περιττό χρόνο μέσα στην Επιτροπή και στη διαδικασία αυτής της συζήτησης.
Τέταρτο θέμα –και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας- είναι το εξής: Εδώ ψάχνουμε πολιτικές ευθύνες. Στην Επιτροπή μας συζητάμε –τι να πω;- επί παντός επιστητού! Καλό είναι που το ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε τι γίνεται, αλλά τελικά έχει διαμορφωθεί κάτι, εδώ και ενάμιση μήνα τώρα. Εννοώ για τον Ο.Τ.Ε.. Άρα, νομίζω πως χρειάζεται –αυτήν την πρόταση κάνω εγώ- κάθε Κόμμα –ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό- να σκεφθεί και να πάρουμε μια απόφαση, φυσικά και με τη δική σας συμβολή, για το τι κάνουμε συγκεκριμένα από εδώ και πέρα με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θέλω να σταθώ σε αυτό.
(XF)













(NP)
Λέμε: Τελειώνουμε με τον ΟΤΕ. Πόσοι είναι οι μάρτυρες; Να καθίσει κάποιος να το δουλέψει αυτό. Τόσοι. Μπορεί να μας προκύψουν και άλλοι. Με αυτούς, όμως, που έχουμε προγραμματίζουμε ώστε σε δέκα μέρες παραδείγματος χάρη, να έχουμε τελειώσει με την εξέταση των μαρτύρων όσον αφορά τον ΟΤΕ. Μπαίνουμε στο C4I. Πάλι χρειάζεται να κάνουμε τέτοιον προγραμματισμό. Μπαίνουμε στον ΟΣΕ, όπου πάλι χρειάζεται να κάνουμε τέτοιον προγραμματισμό, για να μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε μερικά πράγματα. Γιατί δυσκολίες υπάρχουν από τη δικογραφία και προκύπτουν και άλλες συνεχώς.
Πρέπει να αποφασίσουμε και να συζητήσουμε σε μια συνεδρίαση. Τι θα ρωτήσουμε σήμερα τον κ. Τρεπεκλή; Οι συμφωνίες ήρθαν χθες στις 8 το βράδυ. Εγώ έφυγα από εδώ στις 10 το βράδυ. Χρειάζεται, λοιπόν, ο καθένας σε κάθε ομάδα να σκεφθεί και να πάρουμε μια απόφαση συγκεκριμένη για το επόμενο διάστημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να αφιερώσουμε την Πέμπτη …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει γενική απεργία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι Βουλευτές δεν απεργούν γιατί δεν δικαιούνται για να απεργούν. Μπορεί να συμπαρίστανται στους απεργούς αλλά δεν απεργούν οι ίδιοι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η συμπαράσταση στους απεργούς είναι στο έργο τους, τουλάχιστον για τους Κομμουνιστές Βουλευτές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν εργάζονται οι Βουλευτές, λειτουργούν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμπαρίστανται στους απεργούς ενδεχομένως, αλλά δεν απεργούν.
Άρα, την Πέμπτη θα διαθέσουμε τη συνεδρίασή μας χωρίς μάρτυρες, για να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα που μπαίνουν.
Επαναλαμβάνω, ότι η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Ζαγοριανός που ορκιζόταν εδώ για τη δικογραφία, δεν την έχει δει, δεν την έχει διαβάσει και επιλέγω την καλύτερη εκδοχή.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Καμμένος διάβασε μια αναφορά στο ημερολόγιο. Σας πληροφορώ ότι όταν δείτε το σύνολο των εγγραφών του ημερολογίου τότε θα καταλάβετε τι λέω.
Υπάρχει δουλειά για την αποδελτίωση του ημερολογίου που θα χρειαστούν και άλλες ημέρες. Αλλά αν δεν έχουμε το σύνολο της δικογραφίας -και δεν το έχουμε- δεν μπορούμε να κινηθούμε όπως θα θέλαμε. Από την αρχή  ξεκινήσαμε χωρίς να έχουμε δικογραφία και μέχρι σήμερα, πάνω από ένα μήνα μετά, εξακολουθούμε να μην έχουμε δικογραφία.
Εγώ θα επιμείνω ότι το θέμα δεν είναι –και θέλει μεγάλη προσοχή και χαίρομαι που συμφωνείτε- να φορτωθούμε εμείς την τρέχουσα ανακριτική διαδικασία, είναι μόνο να ξεχωρίσουμε το κομμάτι εκείνο που αφορά  μέλη της Κυβέρνησης. Γιατί εμείς πήραμε μια παράταση και δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε πολλές παρατάσεις και πρέπει να φέρουμε και αποτέλεσμα.
Όταν, λοιπόν, πάρουμε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και έχουμε εξετάσει τους μάρτυρες που κρίνουμε ότι  πρέπει να εξετάσουμε, τότε πρέπει να καλέσουμε τα πολιτικά πρόσωπα κατά τις περιόδους είτε που αφορούν τον ΟΤΕ , είτε που αφορούν το C4I, είτε που αφορούν τον ΟΣΕ, είτε που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας. Αυτά τα έχουμε ανοικτά και υπάρχουν και άλλα που θα προκύψουν στην πορεία. Σε όλα αυτά πρέπει να βρούμε στις αντίστοιχες περιόδους ποιοι ήταν καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, οι οποίοι πρέπει να έρθουν εδώ και να μας διαφωτίσουν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Εάν δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δικογραφία, να την έχουμε στα χέρια μας, να μπορέσουμε να τη μελετήσουμε και αν δεν έχουμε εξαντλήσει τους μάρτυρες, δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη δουλειά που είναι και η εντολή να την κάνουμε, δηλαδή να διερευνήσουμε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, Υπουργών και Υφυπουργών και να τους καλέσουμε εδώ να μας διαφωτίσουν με τη μαρτυρία τους. Ειδάλλως, πώς θα προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε πόρισμα; Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός.
Εξαντλούμε, λοιπόν, τα επιμέρους κεφάλαια με στόχευση την ιχνηλάτηση σοβαρών ενδείξεων εμπλοκής πολιτικών προσώπων και κινητοποιούμε και τη δικαιοσύνη –την ανακριτική δουλειά- σε ό,τι θέμα αυτή πρέπει να αναλάβει. Εμείς θα φορτωθούμε ένα μικρό κομμάτι της δικογραφίας και όχι το σύνολό της, γιατί τότε οδηγούμαστε σε μη τέλος.
Η συνείδησή μου και η προσωπική μου άποψη -και είμαι σίγουρος και η δική σας- δεν μου επιτρέπουν να μπω σε μια ατέρμονη διαδικασία και να ανταγωνιστώ με τη δικαιοσύνη για το ποιος είναι καλύτερος ανακριτής. Η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το καθήκον της. Και εκεί έχουμε και θεσμικό ρόλο να τη βοηθήσουμε. Γιατί μέχρι στιγμής δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η πολιτική εποπτεία βοήθησε τη δικαιοσύνη στη δουλειά της, εάν δεν την τράβηξε σε συγκάλυψη και δεν την επηρέασε σε συγκάλυψη και η ίδια.
Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά από έντεκα ώρες ταξίδι ερχόμενος από Αμερική, ήρθα κατευθείαν εδώ. Να πω ότι όλη αυτή η διαδικασία που μας απασχόλησε τώρα επί σαράντα λεπτά, δεν θα έπρεπε να κρατήσει πάνω από πέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.
Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάθε φορά επανερχόμεθα στις αρχικές βάσεις από τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουμε για να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το εγχείρημα που μας ανέθεσε η Ολομέλεια της Βουλής. Είναι πράγματι πολύ καλό ότι μας δίνεται η ευκαιρία με δική σας πρωτοβουλία, να κάνουμε μια αναδρομή σχολιασμού των μέχρι σήμερα δεδομένων.
Αυτό που πραγματικά μπορεί να πει κανένας στα θετικά των όσων έχουμε αποκτήσει είναι ότι εκτός από το αποδεικτικό υλικό, σιγά-σιγά αρχίζουμε και αποκτούμε μια σχετική πείρα, την οποία οφείλουμε να αξιοποιούμε για τις επόμενες φάσεις.
Λοιπόν, θα ήταν πολύ μεγάλο σφάλμα εάν σήμερα αφήναμε τον ΟΤΕ ανολοκλήρωτο –μια άποψη η οποία λέχθηκε και με την οποία συμφωνώ, ότι δηλαδή θα πρέπει να πηγαίνουμε φάκελο-φάκελο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προτείνετε να διακόψουμε σήμερα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα σας πω τι προτείνω.
(MT)
(1XF)
Το δεύτερο και χειρότερο θα ήταν, αφού αποφασίσαμε σήμερα -έστω και εμβολίμως- να ασχοληθούμε με το C4I, να αρχίσουμε από τον κ. Τρεπεκλή. Αυτό γιατί το λέω; Γιατί τουλάχιστον με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία έχουν περιέλθει εις γνώση μας, θα πρέπει οπωσδήποτε πριν από τον κ. Τρεπεκλή να εξεταστεί ο κ. Μπεζάς.
Πιστεύω ότι ήταν πολύ ορθή η ιεράρχηση των ονομάτων, υπό την έννοια ότι έχει προηγηθεί ο κ. Μπεζάς και έπεται ο κ. Τρεπεκλής, γιατί -όπως ξέρετε- υπάρχει ένα κείμενο παραπόνων από μέρους του κ. Μπεζά, που θα πρέπει ο ίδιος να έλθει εδώ να το υποστηρίξει πρώτα και μετά να έχουμε τη δυνατότητα να έλθει ο κ. Τρεπεκλής και να μας δώσει τις εξηγήσεις του.
Είναι δε τόσο πολύ σημαντικές –απ’ όσο έψαξα- οι αιτιάσεις του κ. Μπεζά, που ειλικρινά σας λέω θα ήταν ολέθριο σφάλμα αν ξεκινήσουμε σήμερα με τον κ. Τρεπεκλή και –επαναλαμβάνω- δεν προηγηθεί ο κ. Μπεζάς. Θεωρώ ότι αυτό το σημείο έχει κορυφαία σημασία για την εξέλιξη της διαδικασίας και κυρίως για τη μεθοδικότητα με την οποία αποκτάται το αποδεικτικό υλικό.
Επιμένω, λοιπόν, σε δύο θέματα. Πρώτον, συμφωνώ ότι πρέπει να ολοκληρώνεται ο κάθε φάκελος και να μην αφήνουμε ουρές, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα είμαστε και σε θέση να μορφώνουμε ολοκληρωμένη πεποίθηση για κάθε υπόθεση και προκειμένου περί της σημερινής ημέρας, θα ήθελα να μην ξεκινήσει η εξέταση του κ. Τρεπεκλή, προτού εξεταστεί ο κ. Μπεζάς. Αν θέλετε, σας λέω και τους λόγους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, ο κ. Μπεζάς είχε –όπως ανακοινώθηκε- κληθεί κατά προτεραιότητα. Δεν ανευρέθη και έγκαιρα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κακώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με το «κακώς» τι εννοείτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κακώς για ποιον;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κακώς για μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κακώς για σας.
Θυροκολλήθηκε η κλήση και ο κ. Μπεζάς μέχρι στιγμής δεν ανευρέθη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία, έχω άλλη πρόταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ακούω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν έλθει ο κ. Τρεπεκλής να έλθουν όλοι αυτοί που ήταν μέλη των ομάδων αξιολόγησης και αν θέλετε, να σας πω και τα ονόματά τους, υπάρχουν μέσα. Είναι ένας Δενέκας και ένας Κωνσταντινίδης. Αυτοί θα μας πουν τι έχει γίνει. Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πιστεύω ότι το έχετε κατανοήσει καλύτερα από εμένα, γιατί πράγματι με έχετε πείσει πως και τις δικογραφίες ξέρετε να επεξεργάζεστε και τα συμπεράσματα που πρέπει να εξάγονται, τα εξάγετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλοσύνη σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, λοιπόν, πώς θα φέρουμε σήμερα τον κ. Τρεπεκλή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δηλαδή παρά το ότι δεν με ψηφίσατε ως Πρόεδρο, σήμερα σας έχω πιο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βαθμηδόν η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό σας αυξάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι τελειωτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν χρειάζεται να καταβάλλω προσπάθεια να σας πείσω ότι είμαι μελετηρός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σ’ αυτό με έχετε πείσει. Πιστεύω να σας μοιάσω και εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας το εύχομαι.
Κύριε Τζαβάρα, θέλω να σας πω γιατί πρότεινα τον κ. Μπεζά και τον κ. Τρεπεκλή. Πρότεινα και τους δύο επειδή ήταν οι βασικοί ανταγωνιστές, ήταν οι εκπρόσωποι των ομίλων. Βεβαίως, υπάρχει μια ολόκληρη προϊστορία γαλλικής προέλευσης για την οποία ενδεχομένως έχετε ενημερωθεί. Το ερώτημά μου ήταν αν έχει παραληφθεί το σύστημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι το τελευταίο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάνετε λάθος. Είναι ακριβώς το πρώτο, κατά τη δική μου εκτίμηση. Γι’ αυτό καλώ …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και θα μας το πει ο Τρεπεκλής αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια, θα μας το πει ο Τρεπεκλής.
Δύο πράγματα πρέπει εμείς να διακριβώσουμε για το C4I. Πρώτον, ότι το σύστημα έχει παραληφθεί και ότι έχουν επιστραφεί εγγυητικές επιστολές και ο κ. Τρεπεκλής ως εκπρόσωπος της SAIC θα μας το πει. Έχει τη δυνατότητα να το τεκμηριώσει.
Το δεύτερο είναι ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί, όπως υποπτεύομαι εγώ τουλάχιστον. Δεν ξέρω εσείς τι λέτε. Αν αυτά προκύπτουν, τότε υπάρχει θέμα. Με παρακολουθείτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παρακολουθώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει θέμα σ’ αυτό που λέτε, αλλά υπάρχει και άλλο θέμα, γιατί όπως προκύπτει από τις αιτιάσεις του κ. Μπεζά, ο κ. Τρεπεκλής ευεργετήθηκε με μία πρωτοφανή εύνοια από τις Επιτροπές, οι οποίες ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση της προσφοράς της SAIC, η οποία έπρεπε να έχει αποκλειστεί. Είχε προταθεί ο αποκλεισμός της, πλην όμως πολιτικά πρόσωπα –και μάλιστα πολύ ανώτερου και ανώτατου επιπέδου- απεφάσισαν την πρόοδο της διαδικασίας που κατέληξε στη SAIC.
Εγώ, όπως γνωρίζετε έχω και σ’ αυτήν την Επιτροπή αποφανθεί και εκφράσει και γνώμη γιατί δεν έχει ουσιαστικά παραληφθεί το συγκεκριμένο σύστημα, θα ήθελα να μην πηγαίνουμε …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φοβάμαι ότι δεν είστε καλά ενημερωμένος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένα λεπτό, σας παρακαλώ.
Προκειμένου λοιπόν, να μην πηγαίνουμε σαν τον «κάβουρα», να ξεκινήσουμε με τη λογική, χρονική, ιστορική σειρά των πραγμάτων και να δούμε από πού ξεκίνησε η SAIC και πού κατέληξε. Αυτή είναι η άποψή μου και γι’ αυτό επιμένω.
Επειδή ένας καλός οδηγός είναι το έγγραφο –το οποίο δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει, εγώ το έχω, να το δώσω και στους συναδέλφους- των αιτιάσεων του κ. Μπεζά, όπου εκεί εξηγεί γιατί ενώ έπρεπε να έχει αποκλειστεί -να μην έχει γίνει δεκτή δηλαδή η συγκεκριμένη SAIC- και ενώ είχε προτιμηθεί η TRS του κ. Μπεζά, εν τούτοις καταλήξαμε σ’ αυτήν την πρωτοφανή ευεργεσία στο πρόσωπο του κ. Τρεπεκλή. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας αφορούν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να προχωρήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, επιτρέψτε μου να διαφωνώ με την άποψη που διατυπώνετε. Γιατί; Ενδεχομένως, όπως και εσείς διερευνάτε, διερευνώ και εγώ το θέμα. Η δική μου εικόνα λοιπόν είναι ότι το σύστημα παρελήφθη, ότι το σύστημα έπρεπε να έχει απορριφθεί «μετά πολλών βαΐων» σε διάφορες κυβερνητικές περιόδους. Δεν έγινε. Τουναντίον παρελήφθη και μάλιστα δόθηκαν πίσω οι εγγυητικές επιστολές. Επίσης, το σύστημα αυτό μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί.
Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα, που εγγίζει και περιέχει σοβαρές ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων, στο μέτρο που υπάρχουν κατά συρροή μαρτυρίες ότι έχουν δοθεί δωροδοκίες στις διάφορες φάσεις αυτής της Σύμβασης και μάλιστα ευθύνες οι οποίες δεν έχουν ακόμα παραγραφεί. Γι’ αυτό λοιπόν λέω ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Εκεί επισημαίνω τη δική μου αίσθηση –μπορεί να κάνω λάθος- ότι είμαστε μπροστά σε μη παραγεγραμμένες ποινικές ευθύνες Υπουργών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει κανείς αντίρρηση, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε συνάδελφε …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορεί να έχετε μομφή κατά μελών ότι έχουμε πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για όποιους Υπουργούς έχουν ευθύνες θα εξεταστούν τα πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην ακυρώνουμε, όμως, τη διαδικασία από μόνοι μας. Αν εξεταστεί ο κ. Τρεπεκλής πριν τον κ. Μπεζά, υπάρχει θέμα ακύρωσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι το θέμα σας; Πράγματι κωλυσιεργείτε για το αν θα έλθει ο ένας μάρτυς πριν από τον άλλο; Και δεν μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας τον  κ. Τρεπεκλή για όλη την εβδομάδα; Σας παρακαλώ πολύ.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν αναλαμβάνετε την ευθύνη εσείς να μην εξετάσουμε τον  κ. Μπεζά πριν τον κ. Τρεπεκλή έχει καλώς, να προχωρήσουμε. Αναλαμβάνετε, όμως, την ευθύνη εσείς.
(MB)
(1MT)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ να με διαψεύσετε. Διότι εδώ αισθάνομαι ότι για λόγους εντελώς διαδικαστικούς κωλυσιεργούμε σήμερα την έναρξη της εξέτασης του μάρτυρα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε δώσει στους αστυνομικούς τη σειρά Μπεζάς –Τρεπεκλής και τώρα αλλάζει η σειρά. Στα Πρακτικά χθες είναι Μπεζάς- Τρεπεκλής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θυροκολλήθηκε η κλήτευση, αλλά ο μάρτυρας δεν βρέθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή τι να κάνουμε; Να δώσουμε εντολή βιαίας προσαγωγής. Ο κ. Μπεζάς δεν ανευρέθη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως και να δώσετε, κύριε Πρόεδρε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως και να δώσετε και θα έπρεπε να το είχατε κάνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ερώτημα πρώτο: Είναι πράγματι μείζον θέμα για την ανακριτική διαδικασία το αν έρθει πρώτα ο Τρεπεκλής;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι θέμα της κοινής λογικής. Και δεν μπορούμε να καλέσουμε ξανά τον ορκισθέντα Τρεπεκλή για να μας πει αν έλεγε αλήθεια στις πρώτες καταθέσεις ή να μας πει συμπληρωματικά τι απαντά απέναντι σ’ αυτά που θα μας πει ο κ. Μπεζάς; Γιατί επιμένετε προ του 2004 όταν υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν και μετά το 2004; Εγώ απορώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κανένα πεδίο δεν είναι λαμπρό για την έρευνα. Όλα είναι εξίσου ενδιαφέροντα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπονοείτε ότι καλύπτουμε κάποιον, κύριε Πρόεδρε; Υπονοείτε ότι καλύπτουμε Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας; Δεν το κατάλαβα. Πείτε τα ευθέως!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν υπονοώ τίποτα. Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε για μισή ώρα για το αν έρθει πρώτος ο Μπεζάς και μετά ο Τρεπεκλής; Για μισή ώρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι αυτό το θέμα μας;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέμε, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό είναι νομικό θέμα σοβαρό. Δεν είναι κωλυσιεργία. Να κάτσουμε μέχρι τη νύχτα, μέχρι το πρωί,!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ποιο είναι το νομικό θέμα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το εξήγησα πριν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει δέσμευση, κύριε Πρόεδρε, ότι μπορεί να ξανακληθεί μετά τον κ. Μπέζα ο κ. Τρεπεκλής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχω κάνει τη διευκρίνιση ευθύς εξαρχής…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά και όσον αφορά τον κ. Βουρλούμη και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, χθες πάλι δεν το κάναμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν κατάλαβα. Ο κ. Μπαριτάκης είχε κληθεί και περίμενε πέντε ώρες. Μην κατεβάζουμε το επίπεδο της σοβαρότητας! Παρακαλώ πολύ!
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένα επίπεδο σοβαρότητας δεν κατεβάζουμε. Όμως από τη στιγμή που καλούμε μάρτυρες και έχουμε συμφωνήσει να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, έστω και αν υπάρχει κάποια διαφωνία, και από τη στιγμή που η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητά την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, αυτή έπρεπε να γίνει. Τουλάχιστον ας γίνει άμεσα, γιατί αυτό θα μας διαφωτίσει για την υπόθεση του Ο.Τ.Ε., κύριε Πρόεδρε. Κι εσείς το προτείνατε. Δεν το προτείναμε εμείς. Το προτείνατε και το δεχθήκαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το «άμεσα» έχει και κάποιες πρακτικές προϋποθέσεις. Δηλαδή πρέπει να βρεθεί ο μάρτυρας. Όταν ο κ. Μπεζάς δεν βρίσκεται…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για Βουρλούμη και Μπαριτάκη είπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ. Ο κ. Μπαριτάκης παρευρίσκετο εδώ πέντε ώρες, άρρωστος!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλέστε το μάρτυρα, να προχωρήσουμε, και δεσμευόμαστε να τον ξανακαλέσουμε, εφόσον το κρίνει η Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είναι αυτονόητο ότι ο κ. Τρεπεκλής μπορεί να κληθεί και μια και δυο και τρεις φορές, και μετά τον κ. Μπεζά, τον οποίο ελπίζω να τον βρούμε; Δεν έχω καμία αντίρρηση να προσαχθεί και βιαίως, αλλά δεν έχουμε μήνυμα από την Αστυνομία ότι ο κ. Μπεζάς δεν έρχεται. Απλώς δεν ανευρέθη. Θυροκολλήθηκε η πρόσκληση, αλλά δεν ανευρέθη. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος και εδώ θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, κύριοι συνάδελφοι. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος!
Ως Πρόεδρος ανακοίνωσα τη σειρά των μαρτύρων. Δεν την ανακοίνωσα τυχαία. Άρα ποιο είναι το θέμα; Εφόσον δεν ευρίσκεται ο κ. Μπεζάς, θα ακινητοποιήσουμε  την Επιτροπή; Ο κ. Συμεωνίδης μας έδωσε ραντεβού στις 23 Μάρτη, γιατί είναι εκτός Ελλάδος. Αν ο κ. Μπεζάς έρθει τον Ιούνιο, θα περιμένουμε τον κ. Μπεζά για να ξεκινήσουμε το C4I; Το λέω για τη λογική των πραγμάτων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέπετε και σ’ εμάς, που σιωπηλοί μιάμιση ώρα παρακολουθούμε τη διαδικασία, να πάρουμε το λόγο; Τα όρια ημών, οι οποίοι δεν συμμετέχουμε στο διάλογο, έχουν εξαντληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τα δικά μου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πέραν αυτού όμως, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ λίγο προσχηματική τη σημερινή αντίδραση των συναδέλφων, όπως του κ. Πάνου Καμμένου,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι προοίμιο για τη σύγκρουση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:…γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος αναφορικά με το πώς θα καλούνται οι μάρτυρες και υπήρξαν και κάποιες διαφωνίες, αλλά δεν έδειξε το Προεδρείο και κανένα εξ ημών διάθεση να μην εξετάσουμε κανένα μάρτυρα, να μην κάνουμε διευκρινίσεις επί των ζητημάτων. Θεωρώ ότι κουραζόμαστε και χάνουμε το χρόνο ασκόπως. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε! Έχουν εξαντληθεί τα όριά μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει πάντως τέτοιο θέμα, διαφωνίας με το Προεδρείο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω το λόγο μόνο για δέκα δευτερόλεπτα, σε ό,τι αφορά τη δική μου τοποθέτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουμε τώρα περίπου δύο μήνες που συνεδριάζουμε και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας μέχρι τώρα. Γι’ αυτό έκανα αυτές τις προτάσεις. Ούτε καμία σκοπιμότητα είχα, ούτε τίποτε. Είναι το πιο λογικό πράγμα όταν κάνεις μια δουλειά και σε τέτοιες συνθήκες, όταν φθάσεις σ’ ένα σημείο, να πεις: «τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι μου δείχνει η πείρα και πώς θα το οργανώσω από εδώ και πέρα;». Αυτό το νόημα είχε η δικιά μου παρέμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε, κύριε συνάδελφε. Γι’ αυτό το λόγο και είπα -για όλους τους συναδέλφους- να βρεθεί την Πέμπτη η Επιτροπή μας χωρίς μάρτυρες και να συζητήσουμε εάν είναι δυνατόν –εγώ το εύχομαι- μία κοινή αναφορά προόδου μέχρι τώρα, όχι πόρισμα. Γιατί θα ήθελα -και σας παρακαλώ να το προσπαθήσουμε- να έχουμε μια καταγραφή της κοινής διάθεσης και των κοινών διαπιστώσεων, μια που θα ζητήσουμε τη Δευτέρα από τη Βουλή να μας δώσει την παράταση. Αυτό να μην είναι μόνο κατά το τυπικόν, διότι δεν έχουμε το σύνολο της δικογραφίας, είτε διότι δεν προλάβαμε να εξετάσουμε όλους τους μάρτυρες που έχουμε προγραμματίσει, αλλά και, εν πάση περιπτώσει, να καταγράψουμε και μια πρόοδο της δουλειάς που έχουμε μέχρι στιγμής κάνει, περισσότερο σε πολιτικούς αλλά όχι μόνο όρους.
Ο κ. Νεράντζης έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Δεν είναι σκόπιμο να ακούγονται φράσεις, όπως «είναι προοίμιο», «είναι προσχηματικά» ή όχι, ούτε είναι σκόπιμο να ισχύει το «είμαστε πιο πολλοί, αποφασίζουμε και τελειώνουμε». Αν αυτά θέλουμε να επικρατήσουν εδώ –ελέχθησαν προηγουμένως, να μην λέω και ποιος τα είπε, είναι καταγεγραμμένα- το σταματάμε το σύστημα, αποφασίζει η πλειοψηφία, φεύγουμε εμείς και τελειώνει η ιστορία. Ας επικρατήσει η καλή πίστη. Δεν είναι καπρίτσιο η σειρά εξετάσεως των μαρτύρων. Η σειρά εξετάσεως των μαρτύρων καθορίζεται  προεχόντως από το βαθμό γνώσεως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως επανέρχεστε σ’ ένα ζήτημα που το έχουμε εξαντλήσει και έχουμε εξαντληθεί κι εμείς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δεν ολοκλήρωσα, κύριε Πρόεδρε. Το «δια ταύτα» έχει σημασία.
Δεν είναι, λοιπόν, καπρίτσιο η σειρά εξετάσεως των μαρτύρων. Επιλέγεται με το βαθμό γνώσεως και αναμίξεως με όλα τα πράγματα. Θα παρακαλούσα λοιπόν -μια που τώρα δεν είναι ευθύνη του Προεδρείου το ότι δεν βρέθηκε ο μάρτυρας και θυροκολλήθηκε η πρόσκληση- να κάνουμε το εξής. Εφόσον καλούμε και δυο και τρεις μάρτυρες κάθε μέρα, είναι προτιμότερο μέχρις ότου επαναληφθεί και μάλιστα με δραστικότερο κι εντονότερο τρόπο η αναζήτηση του μάρτυρος, να εξετάσουμε έναν τρίτο μάρτυρα, ο οποίος ενδεχομένως έχει λιγότερη ανάμιξη ή δεν είναι συνδεδεμένη η κατάθεσή του, η αναμενόμενη, με την άλλη, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί η γνωσιολογική αξιολόγηση του κάθε μάρτυρα.
(GK)

(1MB)
Αυτά για το μέλλον. Καλούμε τρεις μάρτυρες. Δεν βρήκαμε τον Μπεζά. Ωραία. Ώσπου να τον βρούμε, καλούμε τον τρίτο –ούτε τον Τρεπεκλή- που είναι εδώ, τον εξετάζουμε και επαναλαμβάνεται φορτικότερα η αναζήτηση και βεβαίως, συμφωνώ μαζί πως αν δεν βρεθεί, ή αν έρθει στις 23 Μαρτίου, δεν μπορεί να σταματήσει η Επιτροπή για να περιμένει αυτόν. Αυτή είναι η πρότασή μου για το μέλλον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω ότι είχε ανακοινωθεί προ της μεσημβρίας στην Επιτροπή μας η σειρά των μαρτύρων και το θέμα, με το οποίο θα ασχολούμεθα. Και το πρωί βεβαίως δεν ήξερα ότι το βράδυ θα ερχόταν το κομμάτι της δικογραφίας που αφορούσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που απάντησε σε έγγραφό μας. Σήμερα έχω και κομμάτι της δικογραφίας που ήλθε από την κ. Νικολακέα και θα σας κάνω την ανακοίνωση αμέσως μετά.
Δεν μπορώ να γνωρίζω το ρυθμό, με τον οποίο θα μου έρχονται οι δικογραφίες. Ήδη εμείς ξεκινάμε την ανάκριση μαρτύρων, χωρίς την πλήρη γνώση της δικογραφίας. Το πρώτο είναι αυτό.
Δεύτερον, όταν καλούνται οι μάρτυρες, πρέπει να καλούνται έγκαιρα. Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της συζήτησης της ημέρας, όταν καλούμε τους μάρτυρες. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα οι μάρτυρες είτε να λείπουν στο εξωτερικό είτε να μην μπορούν είτε να μην ανευρίσκονται. Άρα, στην πράξη η αξιολόγηση που κάνουμε μπαίνει κάτω από τις αντικειμενικές συνθήκες και δυσκολίες των μαρτύρων να προσέλθουν. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε άρνηση, αλλά έχουμε αντικειμενικά κωλύματα των μαρτύρων να προσέλθουν και να συνεισφέρουν στην ανάκριση που κάνουμε.
Όμως, το θέμα εάν θα ερχόταν πρώτος ο κ. Μπεζάς ή ο κ. Τρεπεκλής, σας λέω ότι είναι εντελώς τυχαίο και δεν έχει να κάνει –κατά τη δική μου εκτίμηση- με τίποτα από αυτά που ακούστηκαν. Ο κ. Τρεπεκλής έχει υποστεί έναν τέτοιο έλεγχο που λίγοι μάρτυρες τον έχουν υποστεί.
Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι ο κ. Μπεζάς μπορεί να ανευρεθεί και να έλθει και αν υπάρξει θέμα, όπως έχω ξαναπεί, ξαναέρχεται ο κ. Τρεπεκλής. Δεν υπάρχει θέμα γι’ αυτό.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν και την καλή σας διάθεση και την ανοχή σας στα θέματα που έχουν να κάνουν με την κλήση των μαρτύρων και την παρουσία τους εδώ, γιατί δεν μπορεί και το Προεδρείο να διασφαλίσει το ιδανικό, γιατί σε αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι λειτουργούμε καταναγκαστικά και κατ’ οικονομία.
Άρα, εδώ χρειάζεται μια καλή διάθεση απέναντι στο Προεδρείο και όχι να ρίξουμε ευθύνη που δεν υπάρχει! Εδώ υπονοήθηκε ότι υπάρχει μεθόδευση κατά τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων! Αυτό δεν είναι σωστό να υπάρχει στην Επιτροπή μας. Αν είναι να βγάζετε την ψυχή του Προέδρου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, πώς θα συνεχίσουμε;
Κύριοι συνάδελφοι, έχω να σας κάνω την εξής ανακοίνωση: «Από το Εφετείο Αθηνών, Γραφείο Ειδικής Ανακρίτριας Εφέτου. Προς τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το 3/3.2.2010 υμέτερον έγγραφον και το 48/4.3.2010 υμέτερον έγγραφον.» Αυτά ήταν τα αρχικά και μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες.
«Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοτυπίες από έγγραφα προερχόμενα από το αρχείο της εταιρείας SIEMENS Α.Ε., καθώς και έγγραφα που αφορούν τη σύμβαση για το σύστημα ολυμπιακής ασφάλειας C4I, πέραν των όσων έχουν ήδη αποσταλεί, 4.277 φύλλα.»
Παρακαλώ να διανεμηθεί.
Η αίσθησή μου από αυτά που μου λέει η κ. Νικολακέα είναι ότι το μεγάλο μέρος της δικογραφίας δεν έχει έλθει ακόμα. Ακόμα αποστέλλονται τα κατά προτεραιότητα ζητηθέντα έγγραφα, κύριε Τζαβάρα και κύριοι συνάδελφοι και ευτυχώς που κάναμε αυτό το γράμμα για τα κατά προτεραιότητα, γιατί δεν θα είχαν κατεύθυνση τι έγγραφα να μας φέρουν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ο κ. Νικητιάδης μπορεί να τα μελετήσει και να εισηγηθεί!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε αντίρρηση να φωνάξουμε τον υπάρχοντα μάρτυρα;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να τον φωνάξουμε για να μη μας φύγει και αυτός!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, γι’ αύριο έχουμε πρώτα τον κ. Αντωνακόπουλο και μετά τον κ. Κωνσταντινόπουλο.
Συμφωνείτε με τη σειρά, κύριοι συνάδελφοι; Μήπως υπάρχει αντίρρηση στη σειρά κλήσεως των μαρτύρων; Έχετε να προτείνετε άλλον μάρτυρα, μήπως προλάβουμε; Μπορεί όμως να μείνει και κάποιος μάρτυρας από σήμερα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, ποιους θα βάλουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον κ. Τρεπεκλή και δυο αξιωματικούς της Αστυνομίας.
Ουσιαστικά μπαίνουμε στη συζήτηση του C4I. Ο Ο.Τ.Ε. μας έδωσε μια ασφάλεια όγκου για κάποιο χρόνο. Θα υπάρξουν και άλλες –εκτός της αυριανής ενδεχομένως- συνεδριάσεις, προτού καλέσουμε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί αν δεν πάμε σε πολιτικά πρόσωπα, δεν ολοκληρώνουμε. Απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Παφίλη, επειδή θέσατε το ζήτημα.
Όμως, για να πάμε σε πολιτικά πρόσωπα, πρέπει να έχουμε το σύνολο της δικογραφίας και –εν πάση περιπτώσει- τους μάρτυρες, τους οποίους κρίνουμε ότι πρέπει να εξετάσουμε. Άρα, μόνο έτσι μπορεί να γίνει.
Μοιραία, λοιπόν, από τώρα και μετά θα έχουμε και λίγο C4I, θα έχουμε και λίγο προαστιακό, θα πάμε και λίγο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φοβάμαι να μπούμε στο Υπουργείο Άμυνας αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχουμε κάνει αρκετή προετοιμασία. Όμως, πρέπει να προετοιμαστούμε να πάμε και εκεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Παφίλη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε. Εγώ είπα ότι πρέπει να τελειώνουμε με τον Ο.Τ.Ε. Ποιους μάρτυρες έχουμε στον κατάλογο, εκτός των πολιτικών προσώπων; Άρα, όσον αφορά τους μάρτυρες –με εξαίρεση τον σημερινό- σχετικά με τον Ο.Τ.Ε., να τελειώσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας εξήγησα, αλλά δεν με καταλάβετε. Για να τελειώνουμε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το καταλάβατε. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό «πάμε λίγο από εδώ, πάμε λίγο από κει». Δεν γίνεται έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, όχι. Ακούστε με λίγο. Ή θα διακόπτουμε την Επιτροπή μέχρι να έλθει το σύνολο της δικογραφίας και μετά να συνεχίζουμε ή θα κάνουμε αυτή την κατ’ οικονομία πλεύση, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, μέχρις ότου, κύριε συνάδελφε, να έχουμε ασφάλεια –και το εννοώ- και κατά τη δικογραφία και κατά τους μάρτυρες, για να μπορέσουμε να  καλέσουμε πολιτικά πρόσωπα.
Τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούμε να τα καλούμε και να τα ξανακαλούμε. Ας καλέσουμε και ξανακαλέσουμε, ενδεχομένως, άλλα πρόσωπα, μέχρι να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Όμως, τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να είναι μία και καλή και κατά τη χρονική σειρά, ενδεχομένως, των καθηκόντων τους και κατά το αντικείμενο της περιόδου, κατά την οποία είχαν την καθ’ ύλην αρμοδιότητα. Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ είπα εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα όσοι μάρτυρες για τον Ο.Τ.Ε. υπάρχουν, να κληθούν –ας το πω- σερί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως αν δεν καλέσουμε πολιτικά πρόσωπα, δεν ολοκληρώνεται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όμως, να τελειώσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να ολοκληρωθεί, λοιπόν, θέλουμε να πάρουμε όλη τη δικογραφία. Αυτά είναι τα δεδομένα. Τα έχουμε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ ξαναλέω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κατάλαβα τι λέτε! Απλώς, θερμή παράκληση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, δεν καταλαβαίνω. Τι έχει μείνει από τη δικογραφία; Ποιος ξέρει να μας πει τι έχει μείνει ακόμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν πρέπει να έλθει η δικογραφία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι έχει μείνει ακόμα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το μεγαλύτερο κομμάτι!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορεί και εγώ να μην καταλαβαίνω, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ. Έχουμε τι περιέχει τελικά αυτή η «ριμάδα» η δικογραφία;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το σύνολο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το έχουμε αυτό. Άρα, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε.
(DP)
(GK)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, ξαναλέω: Η εικόνα της δικογραφίας όχι μόνο κατά την έκταση, όχι μόνο κατά τα επιμέρους χύδην αντικείμενα, αλλά και η δικογραφία αυτή καθ’ εαυτή είναι εντελώς ανοργάνωτη και κανείς δεν έχει επεξεργαστεί σοβαρά τη δικογραφία. Σας κατέγραψα και τη δική μου αντίδραση, την αίσθησή μου ότι αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί να πέσει φως σε συγκεκριμένες ευθύνες πολιτικών προσώπων –γι’ αυτό έγινε, αλλά έγινε- και έχουμε σήμερα μια χαοτική δικογραφία.
Εάν δεν αποκτήσουμε ασφαλή γνώση για τα επιμέρους κομμάτια μιας οργανωμένης δικογραφίας, πώς θα προχωρήσουμε; Αυτά είναι τα αυτονόητα. Λυπάμαι γι’ αυτή την κατάσταση και δεν θέλω να εκφραστώ, όπως αισθάνομαι. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά έτσι είναι. Καταλάβατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πάλι δεν κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι δεν καταλάβατε, κύριε συνάδελφε; Μα, αφού δεν έχουμε δικογραφία;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να το πω πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο κ. Ζαγοριανός έκανε δυο χρόνια έρευνα, ναι ή όχι; Έχει χαρτί που να λέει τι ερεύνησε και τι έκανε; Όχι, όλα τα χαρτιά, αν έχει κάποιο κατάλογο ότι έχω τόσα χαρτιά. Τα έχει ή δεν τα έχει; Ο κ. Αθανασίου, τα έχει ή δεν τα έχει; Να τα πάρουμε αυτά. Να μας τα δώσει. Δηλαδή, τι κάνουμε τώρα; Σε έναν ωκεανό πηγαίνουμε από εδώ και από εκεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά τα έγγραφα παραδόθηκαν όλα στην κυρία Νικολακέα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η κυρία Νικολακέα δεν ξέρει τι παρέλαβε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα φωνάξουμε την κυρία Νικολακέα να μας εξηγήσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να της στείλουμε ένα έγγραφο για να μας στείλει ένα κατάλογο τι έχει παραλάβει, να ξέρουμε τι έχουμε, δηλαδή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το είπαμε αυτό. Έκανε τη πρόταση ο κ. Παπαδημούλης. Σας πληροφορώ ότι μέχρι σήμερα η αίσθησή μου είναι –και συγχωρείστε με που το λέω έτσι- ότι ούτε η κυρία Νικολακέα είναι σε θέση να μας πει τη λεπτομέρεια της δικογραφίας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Να γίνω λίγο πιο σκληρός, κύριε Πρόεδρε, από εσάς; Η αίσθηση η δική μου είναι ότι καθόμαστε εδώ πέρα, κύριε Πρόεδρε, και δεν ξέρουμε τι κάνουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να φωνάξουμε το μάρτυρα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχω να ενημερώσω όλη την Επιτροπή ότι η εξέταση του μάρτυρα από τους δημοσιογράφους έχει ολοκληρωθεί. Οι δημοσιογράφοι εξέτασαν το μάρτυρα πλήρως. Δεν φέρνουμε έναν δημοσιογράφο τάκα-τάκα να τελειώνουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, μπορώ να καλέσω το μάρτυρα ή έχει κάποιος συνάδελφος αντίρρηση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Φωνάξτε το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά από δυο ώρες διαβουλεύσεων, μπορεί να κληθεί ο μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυρας κ. Γεώργιος Τρεπεκλής)
Κύριε μάρτυρα, είχε κληθεί ο κ. Μπεζάς πριν από εσάς. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να εξεταστεί πριν από εσάς. Επειδή δεν ανευρέθη –και σας ευχαριστούμε που ήρθατε νωρίτερα, αν και μισοφάγαμε το χρόνο- θα σας παρακαλέσουμε να μείνετε στη διάθεση της Επιτροπής διότι, όταν εξεταστεί ο κ. Μπεζάς, ενδεχομένως θα υπάρχει αντικείμενο να σας καλέσουμε ξανά και να σας ρωτήσουμε εκ νέου θέματα που θα έχουν, ενδεχομένως, προκύψει.
Θέλετε να μας δώσετε τα στοιχεία σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Λέγομαι Γιώργος Τρεπεκλής και είμαι επιχειρηματίας. Θέλετε να σας πω το έτος γεννήσεως κ.λπ.;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν χρειάζεται.
Δεν έχετε διωχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η μόνη σχέση που έχω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): …με την υπόθεση είναι ότι έχω κληθεί ως μάρτυς –ορκισθείς μάρτυς- από τον Εισαγγελέα της προκαταρκτικής εξέτασης τον κ. Αθανασίου δυο φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κανένα περιοριστικό μέτρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας το λέω αυτό γιατί μπορείτε να ορκιστείτε, αν θέλετε. Σας καλούμε να δώσετε τον όρκο. Βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και θα επαναλάβετε μετά από εμένα:
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα σας δώσω δεκαπέντε, είκοσι λεπτά για να μας δώσετε μια εικόνα της υπόθεσης αυτής.
Η Επιτροπή μας έχει την ομόφωνη θεσμική κάλυψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου να εξετάσει την υπόθεση SIEMENS στο σύνολό της και να διερευνήσει ευθύνες πολιτικών προσώπων, ποινικές ή πολιτικές σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Άρα, εμείς διερευνούμε και επιχειρούμε να εντοπίσουμε σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων με την έννοια Υπουργών και Υφυπουργών για πράξεις ή παραλείψεις σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Και επειδή η SIEMENS ήταν ο κύριος εργολάβος της SAIK για το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, γι’ αυτό σας καλέσαμε να μας διαφωτίσετε γι’ αυτό το σύστημα. Και ειδικότερα: Αν το σύστημα αυτό ευθύς εξαρχής ήταν ένα σύστημα υπαρκτό ή, εν πάση περιπτώσει, ήταν ένα σύστημα που δεν υπήρχε, αν αυτό το σύστημα τελικά παρεδόθη, αν επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές και ό,τι εσείς άλλο κρίνετε ότι μπορείτε να μας δώσετε ως εικόνα σε μια, με δικά σας λόγια, εισαγωγή. Μετά θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους κυρίους συναδέλφους.
Είκοσι λεπτά είναι επαρκή, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Νομίζω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν δεν είναι επαρκή θα σας δώσω περισσότερο χρόνο.
Έχετε, κατ’ αρχήν, είκοσι λεπτά. Μπορείτε να μας παρουσιάσετε με δικά σας λόγια, το θέμα αυτό του C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα ήθελα να ξεκινήσω ενημερώνοντας την Επιτροπή σας ότι ουσιαστικά στο θέμα του C4I μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τρεις περιόδους.
Η πρώτη περίοδος αφορά το Σεπτέμβριο του 2001 μέχρι τον Αύγουστο του 2002, περίοδο κατά την οποία διάφορες υπηρεσίες, Υπουργεία της ελληνικής Δημοκρατίας ζητούν ή ερευνούν τι συστήματα ασφαλείας θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αξίζει να τονισθεί σε αυτήν τη φάση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στους «Δίδυμους Πύργους» με αποτέλεσμα να υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για τις συνθήκες ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
(Στο σημείο αυτό τη Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
(DE)
(DP)
Η δεύτερη περίοδος ξεκινάει μέσα στον Αύγουστο ουσιαστικά -Αύγουστος του 2002- όπου καλούνται μέσω των πρεσβειών οι ξένες εταιρείες να υποβάλουν λίστες εταιρειών που θα συνεργάζοντο, υπό την ηγεσία κάποιας μεγάλης εταιρείας, που αργότερα θα δούμε και ποιες ήταν οι προδιαγραφές για την εταιρεία η οποία θα αναλάμβανε το έργο, με υπεργολάβους τους λοιπούς. Και καλύπτει και το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης, στις 29 Μαΐου του 2003.
Και η τρίτη περίοδος αφορά την υλοποίηση του έργου, καλύπτει δε, επίσης, το Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της SAIC, με βάση το οποίο η SAIC έδωσε τη χρήση του συστήματος για τους Ολυμπιακούς και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέχρι την τροποποίηση της σύμβασης, η οποία έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2007.
Κάθε μία από αυτές τις περιόδους έχει τις ιδιαιτερότητές της και θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Η πρώτη φάση, που αφορά την περίοδο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, ξεκινάει με μία προσπάθεια της LOCKHEED MARTIN και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει και στον Τύπο, ήταν μια προσπάθεια την οποία υποστήριζε ο τότε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, όπου ομάδες αμερικανικών εταιρειών θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν το συνολικό έργο της ασφάλειας και προστέθηκε πάνω σ’ αυτό ότι Αμερικάνοι θα έτρεχαν τα συστήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Επαναλαμβάνω, Αμερικάνοι θα έτρεχαν τα συστήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Έτσι, η προσπάθεια αυτή συνδέεται με ένα κόστος 700 εκατομμυρίων ευρώ και η ηγέτις εταιρεία -αμερικάνικη εταιρεία, αν θέλετε- ήταν η πολύ γνωστή LOCKHEED MARTIN.
Περί τα μέσα Μαΐου -αν θυμάμαι καλά, αρχές ή μέσα Μαΐου- η ελληνική Κυβέρνηση απάντησε αρνητικά σ’ αυτή την πρόταση των αμερικανικών εταιρειών του 2002 και οι φήμες, διότι εκείνη την εποχή οι εταιρείες γυρνούσαν από Υπουργείο σε Υπουργείο, ήθελαν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να κάνει κάτι για τα λιμάνια του. Πήγαιναν, γνωριζόντουσαν, έδιναν τα credentials, τις πιστοποιήσεις τους, εν πάση περιπτώσει. Και άκουγες ότι το Υπουργείο, παραδείγματος χάρη, Εμπορικής Ναυτιλίας θα ήταν αυτό το οποίο θα έβγαζε κάποιο δικό του διαγωνισμό για τα λιμάνια.
Αυτά, αν κάνει κανείς και τον κόπο και ανατρέξει στις εφημερίδες της περιόδου, τα βλέπει γραμμένα. Δεν ήταν μυστικά που κάποιος εγνώριζε, χωρίς να πρέπει… Από τη στιγμή που κάτι μπαίνει στον Τύπο, είναι κοινό μυστικό.
Κάποια στιγμή εμφανίζεται στην εικόνα μία εταιρεία την οποία απάρτιζαν στελέχη που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εξπέρ στους Αγώνες του Σίδνεϋ. Η εταιρεία αυτή…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς λεγόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η BOARTES. Δεν έχω εικόνα πού ήταν η έδρα τους. Αργότερα διάβασα ότι η έδρα τους ήταν στην Κύπρο. Και ασχολούνται, δουλεύοντας κοντά με τον «ΑΘΗΝΑ 2004» στη συρραφή ενιαίων προδιαγραφών για κάποιο σύστημα που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είπατε συγγραφή ή συρραφή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συγγραφή.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Συγγραφή, η οποία, όμως, ήταν και συρραφή, όπως έλεγαν κάπως οι ελληνικές υπηρεσίες. Ακούγαμε τότε πολύ από τις ελληνικές υπηρεσίες, όταν πλέον άνοιξαν οι προδιαγραφές και γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ότι αυτά τα πήραν από εμάς οι Αυστραλοί. Άρα, θα είχε και τη συρραφή του.
Παραμονές Δεκαπενταύγουστου καλούνται από τις μεγάλες πρεσβείες οι εταιρείες οι οποίες είχαν εμπειρία σε θέματα ασφάλειας και τους ανακοινώνεται ότι θα προχωρήσει η διαδικασία στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 284           -Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε τις προμήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις- και ότι ο λόγος ήταν η ταχύτητα την οποία ήθελε να επιδιώξει το ελληνικό κράτος. Στόχος ήταν τέλη Νοέμβρη του 2002 να έχει οριστεί ο ανάδοχος, διότι από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο ήθελε να έχει τον ελάχιστο χρόνο, όπως έλεγε τότε, εκπαίδευσης χρηστών, που θα έπρεπε να είναι περί τους έξι μήνες.
Και πράγματι, μέσα από αυτή τη διαδικασία εμφανίστηκαν τρεις κοινοπραξίες που δήλωσαν ότι θα υποβάλουν προτάσεις. Η πρώτη ήταν η TRS. H TRS είναι μια εταιρεία η οποία είναι θυγατρική της THALES, της γαλλικής THALES και της RADIO. Το όνομά της βγαίνει THALES RADIO SYSTEMS, δηλαδή, Συστήματα του Θαλή και της RADIO.
Η δεύτερη ομάδα ήταν η ομάδα της SAIC και η τρίτη ομάδα ήταν μια ομάδα υπό την εταιρεία ΤΙΤΑΝ, ΤΙΤΑΝΑΣ. Δόθηκαν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού αρχές Σεπτέμβρη και στις τρεις εταιρείες, με στόχο να υποβληθούν οι προσφορές 7 Οκτωβρίου του 2002. Στην πραγματικότητα, δόθηκε και μια παράταση άλλη μια βδομάδα, αλλά στο μέσο της διαδικασίας η εταιρεία THALES αποχώρησε από τη διαδικασία αυτή, ενημερώνοντας το Υπουργείο ότι δεν θα υποβάλει πρόταση.
Οι προτάσεις, όπως σας είπα, υποβλήθηκαν στις 15 Οκτωβρίου του 2002, με στόχο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τραυλού, Γενικού Γραμματεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να υπάρχει ανάδοχος μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, διότι ο χρόνος πίεζε, δεν θα έβγαινε αλλιώς.
Δυο μέρες μετά την υποβολή των προσφορών και εδώ ήθελα απλώς, προφανώς το ξέρετε, να υπενθυμίσω ότι το Προεδρικό Διάταγμα 284 προβλέπει ξεχωριστή υποβολή οικονομικής προσφοράς, ξεχωριστή υποβολή τεχνικής προσφοράς, κάθε φάκελος γράφει απ’ έξω ρητά τι συμπεριλαμβάνει και στη συνέχεια, νομιμοποιητικά έγγραφα και εγγυητικές επιστολές σε έναν τρίτο φάκελο.
(AD)
(1DE)
Με κάποιον περίεργο τρόπο ειδοποιείται η SAIC δύο μέρες αργότερα ότι κατά λάθος έχει ανοίξει η οικονομική της προσφορά, ότι κατά λάθος η Επιτροπή άνοιξε την οικονομική της προσφορά. Και μπορεί κάποιος να πει «μικρό το κακό», αλλά στην πραγματικότητα η σύνθεση της πληροφόρησης στο τέλος για την ανάδειξη του μειοδότη δεν θα μπορούσε να δουλέψει.
Τι γίνεται; Συνήθως υπάρχει η τεχνική βαθμολόγηση, η οικονομική βαθμολόγηση –η οποία έπεται της τεχνικής βαθμολογίας- και η σύνθεση αυτών των δύο βαθμών, η ανοιγμένη τιμή, ανακηρύσσει το μειοδότη. Όταν είναι γνωστό από την πρώτη μέρα ποια είναι η οικονομική προσφορά μίας εταιρείας, η δουλειά μπορεί να γίνει απόλυτα σωστά, αλλά θα μπορούσε να βληθεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Εκείνη την εποχή, η SAIC υποβάλλει ένσταση για τη συμμετοχή της TRS –υπενθυμίζω ότι η TRS  είναι η ανταγωνίστρια εταιρεία- διότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν σαφείς. Για να συμμετάσχει μία εταιρεία στο διαγωνισμό, όφειλε αφ’ ενός να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια λειτουργίας που να τα πιστοποιεί με ισολογισμούς, αφ’ ετέρου δε ο κύκλος εργασιών στα χρόνια αυτά να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του έργου.
Στην πραγματικότητα, η TRS ήταν μία «Limited Liability Company», δηλαδή μία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, όχι σαν την ΕΠΕ, αλλά δεν έφθανε στις «μάνες». Δηλαδή, αν για το πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζες ήθελες να διεκδικήσεις απ’ αυτούς που έχουν τα λεφτά, σταματούσες πάνω στην εταιρεία αυτή που περιόριζε την ευθύνη.
Είχαν, λοιπόν, δύο χρόνια λειτουργία –αν θυμάμαι καλά- και βεβαίως ο κύκλος εργασιών τους ήταν πολύ μικρότερος από τον προβλεπόμενο στις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Ποτέ –μα, ποτέ- δεν δόθηκε απάντηση στην ένσταση της SAIC γι’ αυτό το θέμα.
Λίγο αργότερα έχουν πλέον τελειώσει οι τεχνικές αξιολογήσεις. Θυμίζω ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις γίνονται εν γνώσει των οικονομικών προσφορών. Έχω εδώ αποκόμματα και από εφημερίδες της εποχής, ρεπορτάζ, τα οποία θα σας τα καταθέσω. Για παράδειγμα, όσον αφορά την αξιολόγηση, υπάρχει ένα άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στις 26-11-2002, από την Αριστέα Μπουγάτσου και Φ. Κόλλια, το οποίο λέει «Εμφανής προσπάθεια για την εξασφάλιση προβαδίσματος στην TRS. Λογική, οι πρώτοι έσονται έσχατοι, καθώς με χειρισμούς η φθηνότερη προσφορά της SAIC επιβαρύνεται για να κλείσει κατά το δυνατόν η ψαλίδα με την αντίστοιχη οικονομική πρόταση της TRS που είναι υψηλότερη».
Αυτά δε, αναφέρονται ως σχόλια, διότι όπως θα διαβάσετε σ’ αυτό το άρθρο, αυτοί οι συντάκτες είχαν βρει το πρακτικό αξιολόγησης της Επιτροπής.
Φθάνουμε, λοιπόν, παραμονές Χριστουγέννων, όπου καλούνται οι εταιρείες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους ανακοινώνονται δύο θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν ότι οι προσφορές των εταιρειών ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον προϋπολογισμό και το δεύτερο ήταν ότι ήδη υπήρχαν αρκετές ενστάσεις που τυχόν θα δημιουργούσαν προβλήματα. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 284 θα πήγαινε η διαδικασία στην προσφορά τελικής καλύτερης τιμής, το λεγόμενο «BΑFO» -best and final offer- που είναι μία πάρα πολύ απλή διαδικασία. Είναι μία διαδικασία που οι δύο εταιρείες, μαζί με την Επιτροπή, κάθονται απέναντι, έχουν κλειστούς φακέλους, έχουν μία τιμή η οποία αντιστοιχεί στο σύνολο του έργου, όπως αυτό προδιαγράφεται στους τόμους και αυτός ο οποίος έχει την καλύτερη τιμή, κερδίζει το έργο.
Αυτή η διαδικασία έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2002, παραμονές Χριστουγέννων. Η προσφορά της SAIC ήταν 269 εκατομμύρια ευρώ, η δε προσφορά της TRS ήταν 406 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή η προσφορά της TRS ήταν 50% ακριβότερη από την προσφορά της SAIC.
Το ίδιο απόγευμα άρχισαν οι πρώτες φήμες –οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και θα σας δώσω και το αντίστοιχο δημοσίευμα- ότι αργότερα εκείνο το απόγευμα, ενώ οι διαδικασίες, όπως ξέρετε και δη οι στρατιωτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν επιτρέπουν αντιπροσφορές και μία σειρά από άλλα πράγματα, η TRS έστειλε μία επιστολή και είπε «και εγώ που το πουλούσα 406 εκατομμύρια ευρώ το πρωί, σήμερα μετά από όλα αυτά, το πουλάω στην τιμή της SAIC».
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Στη συνέχεια, τότε, περί τα μέσα Γενάρη –νομίζω ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το είχε δημοσιεύσει- εμφανίστηκε ένα άρθρο, το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, διότι έλεγε «Το νέο σχέδιο-δίλημμα». Εκλήθημεν από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον κ. Σπύρο Τραυλό, ο οποίος μας είπε «ή συνεργάζονται οι εταιρείες και μοιράζονται το έργο ή θα ακυρώσουμε το διαγωνισμό».
Οι εκπρόσωποι της SAIC –ήμουν και εγώ παρών σ’ αυτή τη συνάντηση, η οποία έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- έθεσαν τρία ερωτήματα πριν δώσουν απάντηση. Το πρώτο ήταν για τι κόστος μιλάμε –μην ξεχνάτε ότι η TRS ήταν στα 406 εκατομμύρια ευρώ, η SAIC ήταν στα 269 εκατομμύρια ευρώ- το δεύτερο ήταν ποιος κάνει τι και το τρίτο ήταν ποιος έχει την τελική ευθύνη. Σ’ αυτά τα ερωτήματα, η απάντηση ήταν «αυτά θα τα βρούμε».
Ο Αμερικάνος δεν σκέφτεται έτσι ακριβώς στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο τραπέζι επάνω ειπώθηκε η απάντηση «άρνηση από την πλευρά της SAIC να μοιραστεί το έργο».
Μπαίνοντας ο Γενικός μας είπε «ήρθατε εσείς, σε μισή ώρα θα έρθει και η TRS, η TRS θα έχει δεχθεί, άρα να τελειώνουμε».
Μετά την άρνηση της SAIC, ακυρώνεται ο διαγωνισμός. Ακυρώνεται ένας διαγωνισμός, στον οποίο ο μειοδότης έχει προσφέρει 269 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 406 εκατομμυρίων ευρώ του πλειοδότη.
(ΚΟ)
(2AD)
Και γίνεται κουβέντα για την ταχύτητα πάλι. Η ταχύτητα ήταν η μόνη κουβέντα που δεν άλλαξε από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του C4-I, είτε ήταν στη διαγωνιστική της διαδικασία είτε ήταν στην υλοποίησή της.
Ανακοινώνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις που στην πραγματικότητα δεν ήταν παράλληλες. Ήταν κατ’ αρχήν αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ώστε να καταστούν ισοδύναμες και κατά δεύτερο λόγο, όταν οι τεχνικές προσφορές θα είναι ισοδύναμες, να υποβληθούν πάλι φάκελοι με νούμερα και όποιος είχε το χαμηλότερο νούμερο, θα ήταν ο μειοδότης.
Έγινε, λοιπόν, πράγματι η τεχνική επεξεργασία ένα απόγευμα της 18ης ή 19ης Φλεβάρη. Έχω εδώ και τα στοιχεία για τη νέα διαδικασία. Στις 22 Φλεβάρη πάμε τις οικονομικές προσφορές της δεύτερης φάσης και η SAIC μειοδοτεί για άλλη μια φορά προσφέροντας 317,8 εκατομμύρια ευρώ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ανεβήκατε, δηλαδή, 50;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Και μπορώ να σας το εξηγήσω αμέσως. Ενώ η Κοινοπραξία της TRS προσέφερε 318,3 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά ήταν 500.000 ευρώ.
Η ερώτησή σας, κύριε Βουλευτά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αγνοήστε την, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η SAIC κρίνεται προσωρινή ανάδοχος και μας ανακοινώνονται οι ρόλοι, το πώς ακριβώς θα συνεχίσει η κατάσταση.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη SAIC και σύμφωνα μ’ αυτά που λένε οι εφημερίδες, ο στόχος ήταν να πάνε στα 280 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, σε περίπτωση που η SAIC δεν ήταν δεκτική των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του κόστους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλέσει την TRS να διαπραγματευθεί μ’ αυτήν. Και πράγματι, μέσα σε ένα διάστημα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μας το επαναλαμβάνετε αυτό, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μάλιστα.
Προτιμώμενος ανάδοχος ήταν η SAIC.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προσωρινός;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προσωρινός.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης –της επιτροπής, δηλαδή- με τη SAIC για μείωση του τιμήματος, εάν δεν προέκυπτε ικανοποιητική μείωση του τιμήματος, τότε η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να καλέσει την αντίπαλη Κοινοπραξία και να διαπραγματευθεί μ’ αυτήν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στα 280 εκατομμύρια ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στόχος, όπως έλεγαν οι εφημερίδες, ήταν πάλι τα 270 με 280 εκατομμύρια ευρώ.
Και πράγματι, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, η τελική προσφορά που υπέβαλε η SAIC ήταν 275 –αν ήταν 274 ή 276, εκεί μπερδεύομαι, αλλά μιλάμε για μεγέθη αυτής της τάξης– εκατομμύρια ευρώ.
Και μέσα στο ίδιο απόγευμα, για μια διαδικασία για την οποία είχαμε τις διαβεβαιώσεις της επιτροπής ότι ήταν απόρρητη ή ότι τα νούμερα πήγαιναν μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, βρέθηκαν επιστολές της SAIC, της ανταγωνίστριας, οι οποίες δεν είχαν και νομιμοποιητική βάση και οι οποίες προσέφεραν 265 εκατομμύρια ευρώ για το έργο.
Την επόμενη μέρα, εκλήθη η SAIC από τον Πρόεδρο της επιτροπής, το Στρατηγό κ. Βασίλη Κωνσταντινίδη, ο οποίος πολύ ωμά είπε ότι αν η τιμή σας δεν είναι κάτω από 255 εκατομμύρια ευρώ, δεν παίρνετε το έργο και ξεκινάμε με τους άλλους. Επρόκειτο για μία δύσκολη απάντηση για τους Αμερικάνους. Και λέω «δύσκολη», διότι ο επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος έπρεπε να πάρει και την τελική απόφαση, έμενε στην Καλιφόρνια και χρειάστηκε να έχουμε την απάντησή του στις 22.00΄ ελληνική ώρα που ήταν μεσημέρι εκεί, μέχρι να ενημερωθεί και να αποφασίσει.
Πάντως, από αυτή την παρουσίαση της πρώτης φάσης, θεωρώ ότι πράγματι επιβεβαιώνονται δύο πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, ότι η SAIC μειοδότησε τέσσερις φορές και δεύτερον, ότι δεν έτυχε εύνοιας. Διότι και η εύνοια είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να δει κανείς. Πού είναι η εύνοια;
Περάσαμε στη δεύτερη φάση που ήταν η φάση υλοποίησης.
Η φάση υλοποίησης, λοιπόν, ξεκίνησε με πολύ έντονα προβλήματα…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα 255 εκατομμύρια ευρώ τα δέχθηκε τελικά το «αφεντικό»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι, βεβαίως. Το «αφεντικό» το «έφαγαν» μετά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Απελύθη;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να σας πω –είναι καλό για την ενημέρωσή σας- ότι η SAIC είναι μία εταιρεία που τότε είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 7 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα είναι στα 12 δισεκατομμύρια.
Εκείνη την εποχή η ιδιαιτερότητά της ήταν ότι ανήκε στους εργαζομένους της. Οι σαράντα χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν όλοι μέτοχοι αυτής της εταιρείας αυτής…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήταν λαϊκής βάσης, δηλαδή!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακριβώς!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σήμερα να δούμε πού πήγε!
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σήμερα, μετά την αλλαγή του Προέδρου της, είναι στη Wall Street και άρα, ανήκει στους επενδυτές του κόσμου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπήρξε παλινόρθωση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, αυτή την είχε φτιάξει έτσι ο «doctor» Μπάιστερ, κύριε Παπαδημούλη. Ήταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε το εξής. Μιλάτε για Αμερικανούς. Έχω την αίσθηση ότι και στις δύο Κοινοπραξίες…
Κοινοπραξία δεν ήταν και ο ανταγωνιστής;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και συμμετείχαν αμερικανικά ενδιαφέροντα και εκεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γαλλικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε Κοινοπραξίες. Έχουμε εταιρείες με υπεργολάβους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, δεν είστε καλά ενημερωμένος.
Άρα, κύριε μάρτυς, υπήρχε αμερικανική συμμετοχή και στους δύο διαγωνιζόμενους;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, είχαν πάει παντού, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή μου λέτε για γαλλική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η Thales τι είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει και παρασκήνιο, κύριε συνάδελφε. Μην διακινδυνεύετε.
Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε. Εγώ απλώς ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπήρχαν αμερικάνικα συμφέροντα ένθεν και ένθεν.
Και αν θυμάμαι καλά, ο τότε Αμερικανός πρέσβης κινήθηκε δραστηρίως όχι υπέρ ημών. Κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μπορώ να σας πω ότι οι Αμερικάνοι της SAIC που επισκεπτόντουσαν κατά καιρούς και την πρεσβεία, κατέγραφαν μία βαθειά δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο κατά την άποψή τους προωθούσε ο τότε πρέσβης το άλλο σύστημα.
(NP)
(2KO)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Μίλερ;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το καταγράψατε, κύριοι συνάδελφοι, εκ δεξιών και εξ αριστερών, για να είμαστε καλά ενημερωμένοι;
Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς. Άρα, διαπιστώνω ότι εξακολουθώ να θυμάμαι καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ξεκινάει η υλοποίηση και η υλοποίηση γίνεται μέσα από το πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος 284, το οποίο είναι από μόνο του αρκετά γραφειοκρατικό. Είναι ένα πλαίσιο, το οποίο καλώς νομίζω ότι αντιμετωπίζει την αγορά εξοπλισμού, που μπορεί να είναι τανκς, αεροπλάνα, δηλαδή τα επαναλαμβανόμενα πράγματα. Ξέρεις από πριν ότι το τανκς έχει τόσες βίδες. Ξέρεις ποια είναι τα συστατικά του. Όμως, σε συστήματα δημιουργεί τρομερές δυσκολίες.
Φτιάχτηκαν πάμπολλες επιτροπές και θεωρώ ότι για ένα διάστημα πέρα των δύο μηνών η ουσία ήταν πώς θα μπορέσει ο καθένας τεχνικός να καταλάβει σε ποια επιτροπή ανήκει, πριν ακόμη δούμε πώς θα είναι η διεπαφή στα διαφορετικά ήθη, γιατί άλλο τρόπο λειτουργίας έχει ο Αμερικάνος τεχνικός, άλλο ο Έλληνας κ.λπ. Αυτά τα βρίσκουμε παντού. Δεν είναι κατά. Όμως, θέλεις λίγο χρόνο, για να μπορέσεις να δουλέψεις μαζί.
Πρέπει να σας πω –και εδώ πρέπει να συμβουλευτώ τις σημειώσεις μου, γιατί έχω σημειώσεις από όλες σχεδόν τις συναντήσεις που έγιναν κατά κατηγορία- ότι για καθυστερήσεις στην παράδοση η πρώτη συνάντηση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003. Παρόντες ήταν ο κ. Σπανουδάκης, ο κ. Βρεττάκος, κατοπινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου επί κυβερνήσεων Καραμανλή και ο Ντέιβ Τατς. Ανά εβδομάδα βλέπει κανείς να γίνονται συσκέψεις στις οποίες συμμετείχε και η ΔΑΟΑ, ο κ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Τσενές, ο κ. Τσερτεκίδης, ο κ. Ευσταθιάδης, ο κ. Σπανουδάκης και συνεχώς αναφέρονταν τα θέματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.
Καθυστερήσεις έρχονταν από δύο πλευρές. Η μία είναι η μη ολοκλήρωση των έργων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από τον εργολάβο. Αν αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί, τότε δεν μπορεί κανείς να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό ασφάλειας. Αν δηλαδή δεν έχεις περίφραξη –και επειδή η περίφραξη δεν ήταν αντικείμενο αυτής της σύμβασης- δεν μπορείς να κρεμάσεις κάμερες, δεν μπορείς να βάλεις σένσορες.
Αρκεί να σας πω ότι σε μία συνάντηση η οποία γίνεται στις 27.1.2004 ο κ. Τσενές λέει –όλα αυτά οδηγούν στο «με το κλειδί στο χέρι»- ότι το θέμα της καθυστέρησης για τα ξενοδοχεία θα βαρύνει αποκλειστικά τον ΑΘΗΝΑ 2004. Περίπου 15-20 εγκαταστάσεις ήταν στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία είχαν κάνει συμβάσεις με τον ΑΘΗΝΑ 2004 παραχώρησης χώρων τους για ασφάλεια, οι οποίες συμβάσεις ξεκινούσαν τον Ιούλιο. Η σύμβαση για το C4I  τελείωνε στα τέλη Μαΐου.
Ένα δεύτερο θέμα καθυστερήσεων, το οποίο ήταν αρκετά σημαντικό, αφορούσε τις γραμμές του Ο.Τ.Ε. Υπήρχαν κάμερες εγκατεστημένες στο Λεκανοπέδιο. Θυμάμαι ότι στις 3.5.2004, δηλαδή 24 μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία, υπάρχουν γραμμές Ο.Τ.Ε. Α.Τ.Μ. μόνο σε τρεις εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις ήταν εκατόν τριάντα. Η ευθύνη για τις γραμμές ήταν του δημοσίου.
Θα δει κανείς νωρίτερα σε άλλα Πρακτικά πως αξιωματικός της Αστυνομίας έχει δεχθεί «εμείς, ρε παιδιά, τα πηγαίναμε λίγο πιο σιγά, για να κάνουμε οικονομία. Δεν παραγγείλαμε όλα τα κυκλώματα.» Έβγαινε ο Ο.Τ.Ε. από την άλλη πλευρά και έλεγε: Εμείς σας είπαμε πως αν δεν μας κάνετε όλες τις παραγγελίες μαζί, δεν θα έχετε τίποτα.» Φθάνουμε, όμως, σε μία σύσκεψη υπό τον κύριο Μαρκογιαννάκη, όπου…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Θα σας πω ακριβώς.
…όπου ο κ. Σκίκος του Ο.Τ.Ε. –είναι στις 3.5. 2004- λέει: «Λόγω φόρτου εργασίας του Ο.Τ.Ε. μόνο τριάντα κάμερες θα συνδεθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, άλλες πενήντα τον Ιούνιο και πενήντα τον Ιούλιο. Δηλαδή συνολικά εκατόν τριάντα.»
Να σας υπενθυμίσω ότι οι κάμερες των προδιαγραφών του συστήματος ήταν διακόσιες ενενήντα.
Στη συνέχεια σε μια άλλη συνάντηση στις 6.5.2004 ο κ. Μαλαπάνης λέει ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εκατόν εξήντα κάμερες μέχρι τέλη Ιουνίου, διακόσιες με διακόσιες τριάντα μέχρι τέλη Ιουλίου, διότι είχε παραγγελθεί εξοπλισμός από τη CISCO. Έξτρα εξοπλισμός της τελευταίας στιγμής.
Πρέπει να σας πω, επίσης, μιας και μιλάμε για παράδοση με το κλειδί στο χέρι, ότι στις 3.5.2004, δηλαδή 23 μέρες πριν από τη συμβατική λήξη, ξηλώνεται το σώμα, οι κάμερες, ο φωτισμός και η καλωδίωση του Φλοίσβου, διότι είχε δοθεί σε ιδιωτικό φορέα, που έπρεπε πρώτα να κάνει τις παρεμβάσεις  του και στη συνέχεια να επανατοποθετηθεί ο εξοπλισμός ασφάλειας.
Αν θέλετε μία εικόνα του πού βρισκόταν το σύστημα κατά τη συμβατική ημερομηνία, μπορώ πολύ εύκολα να σας τη δώσω. Στις 26 Μαΐου 2004 η κατάσταση είχε ως εξής:
Είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή, η κατάσταση εξοπλισμού και η διασύνδεση οκτώ βασικών κέντρων διοίκησης.
Στο Ο.Α.Κ.Α. εξαιτίας της καθυστέρησης στην παράδοση δεν είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των καμερών, γιατί υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοσή του.
Στους αττικούς δρόμους είχαν εγκατασταθεί διακόσιες εξήντα δύο κάμερες επί συνόλου διακοσίων ενενήντα τριών. Οι υπόλοιπες τριάντα μία δεν είχαν εγκατασταθεί λόγω αντιδράσεων. Αντιδράσεις βρήκαμε στη Νίκαια και στην Πανεπιστημιούπολη, όπου ο Πρύτανης είπε «μετά το τέλος της φοιτητικής χρονιάς, εγκαταστήστε ό,τι θέλετε, αλλά δεν θα εγκαταστήσετε πριν απ’ αυτό».
Στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις προβλεπόταν εγκατάσταση χιλίων διακοσίων καμερών. Είχαν εγκατασταθεί λιγότερες από εξακόσιες, γιατί πάλι δεν είχε δοθεί πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές. Δηλαδή από τις τριάντα έξι εγκαταστάσεις επτά είχαν ολοκληρωθεί. Σε είκοσι έξι εκτελούντο έργο από τον προηγούμενο εργολάβο και σε τρεις δεν είχε επιτραπεί η έναρξη εργασιών.
Από τις είκοσι μία ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί σε πέντε, σε τέσσερις προχωρούσαν, ενώ στις υπόλοιπες δώδεκα δεν είχε επιτραπεί η έναρξη εργασιών.
Από  σαράντα δύο μικρότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις είχε επιτραπεί η πραγματοποίηση εργασιών σε εννιά.
Σε τρία από τα εννιά λιμάνια είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Στο Λαύριο, όμως, ο Δήμαρχος ξήλωσε όλο το σύστημα, δηλαδή τις περιφράξεις τα πάντα. Στο δε Φλοίσβο, όπως σας είπα, αναγκάστηκε η εταιρεία να ξηλώσει όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας, για να τον επανεγκαταστήσει.
(XF)
(NP)
Τα πέντε κινητά κέντρα διοίκησης ήταν έτοιμα. Τα δυο ελικόπτερα με εναέριο βίντεο ήταν έτοιμα. Σαράντα έξι από τους ενενήντα δυο σταθμούς βάσης του TETRA ήταν εγκατεστημένοι. Αυτή είναι η εικόνα κατά την ημέρα συμβατικής λύσης.
Επειδή η σύμβαση προέβλεπε «με το κλειδί στο χέρι» και «με το κλειδί στο χέρι» είναι ένας πάρα πολύ αυστηρός όρος, που σημαίνει ότι όλα λειτουργούν «ελέγχω και όλα λειτουργούν και τότε σου δίνω το κλειδί», μόνο και μόνο με αυτά που αναφέραμε είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» την ημερομηνία εκείνη.
Υπήρχαν κάποια θέματα, κάποια οξύτητα, για το λογισμικό, για το σύστημα CTNS. Τα λογισμικά εκείνα τα οποία έπαιρναν τις πληροφορίες, είτε αυτές ήταν οπτικές είτε ήταν ηχητικές, τις επεξεργαζόντουσαν σ’ αυτό που ο κ. Μαρκογιαννάκης ήθελε πάντα να το λέει «ο εγκέφαλος του συστήματος». Αλλά εκεί υπήρχαν αρκετά διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τεχνικών του δημοσίου και των τεχνικών της εταιρείας.
Φθάνουμε, λοιπόν, στην υπογραφή ενός μνημονίου μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας. Το μνημόνιο αυτό υπογράφεται από τον κ. Μαρκογιαννάκη, από τον κ. Ευαγγελίδη, από τον κ. Κωνσταντινίδη και συνδέεται με τη διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, όπου στο προοίμιο γίνεται αναφορά: «Επειδή την 1η Ιουλίου διεξήχθη παρουσία των εκπροσώπων των μερών, παρουσίαση των δυνατοτήτων του συστήματος στον αγοραστή… στην έκταση της παραπάνω παρουσίασης ότι είναι λειτουργικό και κατάλληλο με ορισμένες ελλείψεις και αποκλίσεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη χρηστικότητά του και λειτουργικότητά του και δεν συνιστούν το σύστημα ακατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζεται». Πιο κάτω ρητά αναφέρει ως λόγους ελλείψεων: «Ελλείψεις και αποκλίσεις που οφείλονται σε καθυστέρηση παραδόσεως των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των πληροφοριών από τον αγοραστή και οι οποίες θα ολοκληρωθούν από τον προμηθευτή εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από την παράδοση των εγκαταστάσεων και των υποδομών».
Αυτό το έγγραφο στη συνέχεια έγινε απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Και αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, όπως ξέρετε, δεν κυκλοφορούν. Αλλά υπάρχει μεταγενέστερο έγγραφο το οποίο αναφέρεται σ’ αυτό -και είναι η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 536807/22-7-7-04 ΓΕΕΘΑ Γραφείο ΚΥΣΕΑ- και επικυρώνεται ακριβώς αυτό το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό είχε κάποιες διαδικασίες και έλεγε ότι θα γίνει μια γενική δοκιμή την 1η Οκτωβρίου του 2004. Σ’ αυτή τη γενική δοκιμή θα κατηγοριοποιούντο τυχόν προβλήματα, αυτά που δεν λειτουργούσαν και τώρα λειτουργούν, αυτά που δεν θα λειτουργούσαν ποτέ, αυτά που η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν για τη μεταολυμπιακή δράση.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
Πρέπει να σας πω ότι σε συνάντηση στις 8.7.2004 –είναι μια συνάντηση που γίνεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με παρόντες τον κ. Μαρκογιαννάκη, τον κ. Κωνσταντινίδη, τον κ. Άντριους, τον κ. Τάμπς και τον κ. Γουάϊφ- ο κ. Μακρογιαννάκης δηλώνει ότι έχουν καταλήξει ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύμβασης. Και πριν να γίνει αυτή η συνάντηση βρέθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λύσης του, που τη χρειάζεται ο κ. Μαρκογιαννάκης διότι η παρουσία Ευθυμίου-Ζορμπά δημιουργεί προβλήματα λόγω ευθυνοφοβίας. Προχωρώ, λέει, όμως με την κάλυψη όλων, ο Καραμανλής μου είπε «προχώρα». Η λύση αυτή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να πείτε ποια ονόματα δημιουργούν ευθυνοφοβία;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας πω ακριβώς πώς ειπώθηκε. «Πριν γίνει αυτή η συνάντηση, βρέθηκε στο ΥΕΘΑ λόγω ανάγκης πολιτικών πρωτοβουλιών. Ο Υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της λύσης πριν χρειαστεί να την υποστηρίξει ο κ. Μαρκογιαννάκης. Δυστυχώς η παρουσία Ευθυμίου-Ζορμπά δημιουργεί προβλήματα λόγω ευθυνοφοβίας».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Ευθυμίου ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ο Ευθυμίου ήταν ο πρόεδρος του φορέα.
Και φθάνουμε σε ένα έγγραφο, το οποίο επίσης θα σας καταθέσω και το οποίο αποστέλλεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού προς τις εταιρείες στις 16 Σεπτεμβρίου 2004 και τους αναφέρει με απλά λόγια «εδώ υπάρχει ένα μνημόνιο, εδώ υπάρχει μία απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ελάτε να συζητήσουμε, να δούμε πώς θα γίνει η οριστική δοκιμή».
Έχω να σας καταθέσω επίσης το σχέδιο πρακτικού της σύσκεψης όπου φαίνεται εμφανής πια η 1η Οκτωβρίου 2002 ως ημερομηνία για τη γενική δοκιμή. Η γενική δοκιμή θα έδειχνε ποια είναι τα προβλήματα του συστήματος, θα είχε κανείς μια αποτύπωση λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολύ σαφή για το ποια είναι τα προβλήματα. Η SAIC δέχτηκε να παραστεί σ’ αυτή τη γενική δοκιμή.
(MT)
(2XF)
Η ΔΑΟΑ αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται συμβατικά τέτοια γενική δοκιμή και αυτή η γενική δοκιμή ποτέ δεν έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποια χρονολογία μιλάμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Μιλάμε για τον Οκτώβριο του 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ΔΑΟΑ τι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η ΔΑΟΑ είναι η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι υπηρεσία είναι αυτή; Πού εδρεύει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στην Αστυνομία. Είναι Διεύθυνση Ασφαλείας μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη συνέχεια καταργήθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι έδρευε στο Ολυμπιακό Στάδιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να συνεχίσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εδώ, μετά πια από τη μη πραγματοποίηση της γενικής έκθεσης, ξεκινάει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων επί διαπραγματεύσεων μεταξύ του Υπουργείου, μεταξύ τεχνικών. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης υποχρέωσε την εταιρεία SAIC να δεχθεί να χρηματοδοτεί τους τεχνικούς του ελληνικού δημοσίου για να μπορεί το δημόσιο να έχει την καλύτερη δυνατή στήριξη και φτάνουμε στις 7 Αυγούστου του 2006, που με το ν. 3483 επιτρέπεται η μεταφορά του έργου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Είναι το άρθρο 19, το οποίο σας καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν άρθρο)
Στη συνέχεια στις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, η Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον κ. Πολύδωρα που πάλι …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτό που λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006. Θα την καταθέσω και αυτήν.
Εκεί, επικαλούμενοι την απόφαση του καλοκαιριού του ΚΥ.Σ.Ε.Α., που επέτρεπε τη σύνταξη πρωτοκόλλων ποιοτικής και ποσοτικής παραλλαγής, βάζει τις πρώτες εξαιρέσεις για παραλαβή. Αυτό ετοιμάζει, αν θέλετε, ένα σχέδιο για τροποποίηση και λέει «μπορούν να παραληφθούν οριστικά κάποια υποσυστήματα».
Έχουν γραφτεί πολλά -αλλά αυτά που γράφονται δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστά- για το TETRA, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι εν έτει 2006 –έτσι είναι και στην τροποποίηση του 2007- το ελληνικό δημόσιο δέχεται να πληρώσει τις υπηρεσίες TETRA από την 1η Αυγούστου του 2004, δηλαδή αναγνωρίζοντας ότι TETRA στους Ολυμπιακούς Αγώνες «έτρεχε» και μάλιστα έτρεχε σ’ αυτό το επίπεδο που άξιζε να εκταμιεύει το ελληνικό δημόσιο γι’ αυτήν την υπηρεσία, όπως επίσης και για τη συντήρηση.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση)
Προχωρούμε στην τροποποίηση της Σύμβασης όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στο άρθρο 8…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε αυτή η τροποποίηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τον Μάρτιο του 2007.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι νούμερο έχει η τροποποίηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Πέντε.
Εκεί που πρέπει να δει κανείς ουσιαστικά είναι το άρθρο 8. Αυτό λέει: «Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ελέγχου του συστήματος C4I, επιτυχώς ή με ελλείψεις, αποκλίσεις που δεν το καθιστούν ακατάλληλο για τη χρήση που προορίζεται, ο αγοραστής θα εκδώσει και θα υπογράψει πρωτόκολλο ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής εντός δεκαπέντε ημερών από την ολοκλήρωση, οπότε τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής του ανωτέρω πρωτοκόλλου θεωρείται ότι το σύστημα C4I έχει οριστικώς παραληφθεί από τον αγοραστή».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το πρωτόκολλο είναι αυτό που υπογράψατε με τον κ. Πολύδωρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι, αυτό είναι η τροποποίηση της Σύμβασης που υπεγράφη επί κ. Πολύδωρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα μας τα αφήσετε αυτά, γιατί δεν τα έχουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όλα αυτά θα σας τα αφήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν τα είχαμε αυτά, κύριε Πρόεδρε, θα είχαμε αποφύγει …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να εμπιστεύεστε το Προεδρείο, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μα, σας ευγνωμονούμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ελπίζω όλες οι πτέρυγες και όλες οι τάσεις.
Κύριοι συνάδελφοι και κύριε Τζαβάρα, ελπίζω και στηρίζομαι στην εμπιστοσύνη σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εννοείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Συνεχίζοντας δε, κάνει μία αναφορά -και είναι σημαντικό γιατί σ’ αυτήν τη φάση βρισκόμαστε- στο εξής: «Τα μέρη υποχρεούνται εντός πενήντα ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής να προβούν στην επίλυση κάθε διαφοράς τους επί της αξίας –είναι οικονομική πια η διαφορά- των ελλείψεων, αποκλίσεων του συστήματος C4I και των υποσυστημάτων του. Αν η συμφωνία αυτή δεν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί, θα δικαιούται να προσφύγει στη διαιτησία». Εδώ σας καταθέτω επίσης το πρωτόκολλο παραλαβής σύμφωνα με το άρθρο 8. Έχει εκδοθεί στις 14.11.2008.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Τρεπεκλής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν πρωτόκολλο).
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος υπογράφει;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Υπογράφει η Επιτροπή …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αναγνώστε τις υπογραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ήθελα να πάω πρώτα στο «αποφαίνεται».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σωστά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): «Αποφαίνεται ομόφωνα ότι το σύστημα C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας πληροί τους όρους της Σύμβασης και δίνεται να παραληφθεί με τις κάτωθι επουσιώδεις ελλείψεις- αποκλίσεις», που οι επουσιώδεις ελλείψεις- αποκλίσεις επιτρέπουν την οριστική παραλαβή και είναι η επιτροπή που…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμβατικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Λόλος, ο Πλοίαρχος Γεβασιλάτος, ο Αστυνόμος Πετρόπουλος.
Θα σας καταθέσω και ένα ακόμα έγγραφο, που είναι μία απάντηση που δίνεται προς την ΔΙΕΚΑΤ. Αυτή ήταν εταιρεία του ομίλου κάτω από τη SAIC. Στέλνεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Τεχνικών, από το 5ο Τμήμα Τεχνολογικών Συστημάτων C4I. Είναι στις 7 Μαρτίου …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος είναι προϊστάμενος του τμήματος αυτού;
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Σουπιώνης Νικόλαος, ταξίαρχος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτόν πρέπει να τον καλέσουμε ως μάρτυρα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προς το τέλος, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: 7/3 είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): 7/3/2009. Και λέει: «Σύστημα C4I ολυμπιακής ασφάλειας, εξώδικη δήλωση, η από 3 Μαρτίου εξώδικη δήλωσή σας. Σε απάντηση ανωτέρω σχετικού που αφορά το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Ελέγχου, Παρακολούθησης και Παραλαβής προέβη στην επίδοση αντιγράφου πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του συστήματος C4I ολυμπιακής ασφάλειας στη SAIC, καθόσον αυτή αποτελεί το αντισυμβαλλόμενο μέρος».
(Στο σημείο αυτό ο κύριος μάρτυς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυρα. Κύριε Τζαβάρα, να σας ενημερώσω ότι ο κ. Σουπιώνης έχει ήδη προταθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άριστα, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Τέλος, θα ήθελα να μπω σε κάποια πιο συγκεκριμένα θέματα με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε την άνεση του χρόνου, με ομόφωνη βούληση της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Διαβάζω, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές, στις εφημερίδες περί πληρωμών που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νομίζω ότι πρόκειται περί μίας παρεξήγησης. Στο διάστημα αυτό κατεβάλλοντο προκαταβολές, με αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές σε πρώτη ζήτηση. Και θα ήθελα να σας καταθέσω και το άρθρο για τις εγγυητικές επιστολές, όπως επίσης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το άρθρο 20 είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Για τις εγγυητικές επιστολές είναι  το άρθρο 11, το οποίο σαφώς λέει…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Της Συμβάσεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Της Συμβάσεως, βεβαίως, η οποία λέει: «Η κατάπτωση των αναφερομένων θα γίνεται σε κάθε περίπτωση μετά από απλή έγγραφη δήλωση από τον αγοραστή στην εγγυήτρια τράπεζα ότι ο προμηθευτής δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωση ή τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση. Η εγγυήτρια τράπεζα θα υποχρεούται να πληρώσει αμέσως στον αγοραστή το ποσό των εγγυητικών επιστολών που καταπίπτουν, χωρίς να της επιτρέπεται να λάβει υπόψη οποιεσδήποτε ενστάσεις ή ισχυρισμούς του προμηθευτή». Είναι γνωστά άρθρα για τους νομικούς εξ υμών. Θα σας καταθέσω επίσης και παράρτημα από τη Σύμβαση, που αφορά το κείμενο των εγγυητικών επιστολών, είτε αυτές ήταν καλής εκτέλεσης ή προκαταβολής. Στην πραγματικότητα, πληρωμές…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με συγχωρείτε. Τι εννοείτε «προκαταβολής»;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Προκαταβολής.  Κάθε καταβολή που γινόταν συνοδευόταν με την αντίστοιχη καταβολή από την SAIC ισόποσης εγγυητικής επιστολής, σε πρώτη ζήτηση, που σημαίνει ότι τρελαίνεται αύριο το Δημόσιο –συγνώμη που το λέω έτσι, το Δημόσιο ποτέ δεν τρελαίνεται- πάει στην τράπεζα, παίρνει τα λεφτά και στη συνέχεια κυνηγάει η SAIC το Δημόσιο γιατί τα πήρε λάθος.
Πριν προχωρήσουμε στην επιστροφή των εγγυητικών, με βάση τις εγγυητικές που είχε το Δημόσιο, θεωρώ αρκετά σημαντικό να δει κανείς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι ύψους ήταν οι εγγυητικές; Αντίστοιχες  του τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Αν έχετε λίγο υπομονή θα ακούσετε και τι ήταν και θα ακούσετε και πότε επεστράφησαν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, αν έχετε ερωτήματα, θα παρακαλούσα να τα κρατήσετε, για να μην διακόπτουμε τη ροή του λόγου του μάρτυρα. Κύριε μάρτυς, μπορείτε να προχωρήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ευχαριστώ πολύ.
Με την υπογραφή και την ενεργοποίηση της Σύμβασης το Δημόσιο είχε καταβάλει προκαταβολές 47 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές ύψους 111 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου κάλυψη δηλαδή 235%. Μετά τη δεύτερη καταβολή το Δημόσιο είχε καταβάλει 63 εκατομμύρια  ευρώ κι είχε στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ,  κάλυψη 201%. Μέχρι την ημερομηνία παράδοσης που προέβλεπε η Σύμβαση, δηλαδή λήξης, το Δημόσιο είχε καταβάλει προκαταβολές ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μέχρι 29-5-2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Ναι. Είχε καταβάλει, λοιπόν, ογδόντα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε στην κατοχή του εγγυητικές επιστολές 151 εκατομμύρια ευρώ.
Με την υπογραφή του μνημονίου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Του μνημονίου τον Οκτώβριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Όχι. Τον Ιούλιο. Το Δημόσιο, λοιπόν, βρέθηκε να έχει τον εξοπλισμό στα χέρια του και εγγυητικές επιστολές, δίνοντάς του συνολική κάλυψη 248% έναντι των προκαταβολών που είχε καταβάλει.
Έχω σκοπό να καταθέσω στην Επιτροπή σας αυτές τις Εκθέσεις και έχω βάλει τα σήματα. Επειδή η SAIC είναι στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο είναι υποχρεωμένη ανά πάσα στιγμή να δηλώνει τι εγγυητικές έχει. Θα δείτε εκεί –και μιλάμε τώρα για τη δεύτερη περίοδο, την περίοδο που οι καταβολές προκαταβολών γίνονται πληρωμές- πώς επιστρέφονται 200 εκατομμύρια δολάρια εγγυητικές επιστολές από το Ελληνικό Δημόσιο και πώς γίνονται και κάποιες επιπλέον πληρωμές, τις οποίες θα δούμε σε λίγο. Όμως εδώ υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία.
(Στο σημείο αυτό ο κύριος μάρτυς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
Αν έμπαιναν σε μία σειρά θα σας διευκόλυναν πολύ. Μπορώ όμως κι εγώ μετά να σας βοηθήσω να μπουν σε μία σειρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως να βοηθήσετε τους συνεργάτες μας εδώ, στα Πρακτικά, να μπουν σε μια σειρά. Μετά την κατάθεσή σας, θα παρακαλούσα να συνεργαστείτε με την Υπηρεσία των Πρακτικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Το θέμα της παραλαβής το λύσαμε.  Υπήρξαν –δεν ξέρω αν είναι θέμα το οποίο θέλετε να ερευνήσετε ως Επιτροπή-  κάποιες κουβέντες για το αν η SAIC είχε την κατάλληλη εμπειρία για συστήματα C4I, για να εγκαθιστά συστήματα C4I, αν μπορούσε ή δεν μπορούσε να το κάνει. Θα μπορούσα λοιπόν να σας ενημερώσω ότι στο διάστημα 1997-2001 η SAIC είχε παράσχει υπηρεσίες ολοκλήρωσης εβδομήντα συστημάτων C4I στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα συνολικό έσοδο 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Κι έχω και μια λίστα, η οποία αν σας ενδιαφέρει, είναι λίστα με έργα τα οποία πραγματοποίησε τα  τελευταία τέσσερα- πέντε χρόνια, πριν παρουσιαστεί ζητώντας…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Η SAIC, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μεγάλα έργα;
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Τρεπεκλής): Να σας πω το εξής. Η SAIC συμμετέχει στο πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων». Το Πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων» είναι ένα από τα γιγαντιαία προγράμματα του Πενταγώνου, προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων.
(GK)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ