Πολλά τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μια διόρθωση της τάξης του 20% δεν μπορεί να αποκλεισθεί στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες.
Η συμπεριφορά του ΧΑ ωστόσο εξαρτάται κατά βάση αυτή την περίοδο από δύο παραμέτρους από τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και την συμπεριφορά των ομολόγων που δίνουν την τάση στο χρηματιστήριο.
Με βάση τους τραπεζίτες ακόμη και αν πείσει το πρόγραμμα σταθερότητας η χρηματιστηριακή αγορά , αργά η γρήγορα η διόρθωση δεν θα αποφευχθεί.
Γιατί όμως έχουν μετεξελιχθεί σε Κασσάνδρες οι Έλληνες τραπεζίτες , γιατί ανησυχούν;
Το δομικό επιχείρημα των τραπεζιτών είναι ότι οι τράπεζες τα τελευταία 6-8 χρόνια μπορούσαν να παράξουν πλούτο , μέσω των δανείων και της ανάπτυξης του ενεργητικού.
Οι τράπεζες τροφοδοτούσαν την οικονομία και την αγορά και η οικονομία στήριξε την ανάπτυξη των τραπεζών.
Άπαξ και αυτός ο συνεκτικός δεσμός έχει διαρραγεί και πληγεί σοβαρά και οι τράπεζες δεν μπορούν να παράξουν πλούτο έστω και μέσω της ανακύκλωσης του χρήματος το τραπεζικό σύστημα πλήττεται καίρια.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο ζενίθ του όταν και η οικονομία βρίσκεται στο ζενίθ.
Γιατί οι τραπεζίτες έχουν καταστεί τόσο απαισιόδοξοι για το 2010;
Πάντως για πρώτη φορά ο λόγος των τραπεζιτών είναι τόσο ξεκάθαρος « δεν μας ενδιαφέρει η κερδοφορία , αν πετύχουμε κέρδη έχει καλώς αλλά δεν θα είναι αυτό το ζητούμενο το 2010. Η προτεραιότητα θα είναι οι τράπεζες να μπορούν να δανείζονται και να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. Αυτό θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων των τραπεζών» αναφέρει στέλεχος της Εθνικής τράπεζας.
Οι λόγοι για τους οποίους τα κέρδη θα πιεσθούν το 2010 θα μπορούσαν να προσδιοριστούν σε 10
1)Προφανώς και η κατάσταση της οικονομίας έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο για την πορεία της οικονομίας , ωστόσο εκτιμούν ότι το 2010 και το 2011 θα είναι από τις πλέον δύσκολα ιστορικά χρονιές για την Ελλάδα.
Χωρίς ανάπτυξη , με διάχυτη αβεβαιότητα το τραπεζικό σύστημα θα επιδιώξει απλά να αυτοσυντηρηθεί αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος της Alpha bank.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το 2010 θα αναθεωρηθεί και θα επανατιμολογηθεί η αξία του πλούτου στην Ελλάδα την οικονομία και τις τράπεζες.
Η οικονομία δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τις τράπεζες και οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία.
2)Οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι το 2010 θα πληγούν καίρια τα κέρδη.
Μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μείωση έως και 30% το 2010 σε σχέση με το 2009 που χαρακτηρίστηκε για τις άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ κακή χρονιά.
Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με 700 με 750 εκατ ευρώ λιγότερα κέρδη το 2010 σε σχέση με το 2009.
3)Τα δάνεια οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα μείνουν στάσιμα 0% προβλέπουν και δίνουν εύρος μεταξύ -2% έως 2%.
Τα δάνεια αποτελούν τον πυρήνα της κερδοφορίας και όταν ο πυρήνας είναι ασθενικός τα κέρδη θα συμπιεσθούν καίρια.
4)Οι καταθέσεις θα μειωθούν αλλά το κυριότερο οι τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων έως και 0,50% που σημαίνει αύξηση των εξόδων από τόκους άρα λιγότερα καθαρά έσοδα από τόκους και κατ΄ ουσία λιγότερα κέρδη.
5)Το κόστος δανεισμού των τραπεζών το 2010 θα αυξηθεί κατακόρυφα. Θα δανείζονται όχι στο 4% αλλά στο 5% και 5,5% οι ελληνικές τράπεζες από τις διεθνείς αγορές. Αύξηση του κόστους σημαίνει λιγότερα καθαρά έσοδα.
6)Οι επισφάλειες θα παραμείνουν μεγάλο αγκάθι στο σύστημα. Μπορεί μέσω αναχρηματοδοτήσεων να ωραιοποιούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά γεγονός είναι ότι το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να πλήττεται από τις επισφάλειες.
Υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα περίπου 3 με 4 δις ευρώ δάνεια τα οποία είναι έτοιμα να σκάσουν και τα οποία συντηρούνται με κάθε τρόπο από το τραπεζικό σύστημα.
7)Την τελευταία 8ετία το ενεργητικό των τραπεζών η περιουσία των τραπεζών αυξήθηκε κατακόρυφα σε ορισμένες τράπεζες έφθασε και το 300%.
Δάνεια και ομόλογα στήριξαν αυτή την ανάπτυξη.
Τα ομόλογα όμως αυτή την περίοδο καθίστανται τροχοπέδη καθώς πλήττουν τα κεφάλαια των τραπεζών και μερικώς τα κέρδη λόγω του spread το οποίο έχει εκτιναχθεί εκ νέου.
8)Τα έκτακτα κέρδη αποτέλεσαν τον κορμό της κερδοφορίας των τραπεζών το 2009 .
Κανείς τραπεζίτης δεν υποστηρίζει ότι τα κέρδη των τραπεζών από τα ομόλογα το 2010 θα είναι παραπλήσια με αυτά του 2009.
Η πιθανότητα να είναι παραπλήσια σε αυτή την συγκυρία είναι μηδενική.
Άρα τα έκτακτα έσοδα από ομόλογα θα πιεσθούν σημαντικά.
9)Η κερδοφορία των Βαλκανίων θα αποτελέσει ζητούμενο , στην καλύτερη περίπτωση να βελτιωθεί οριακά και μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία η Finansbabnk η οποία εκτιμάται ότι θα βελτίωση την κερδοφορία της το 2010 σε σχέση με το 2009.
10) Η έκτακτη φορολογία που θα επιβληθεί και το 2010 θα αποδεκατίσει την κερδοφορία. Το 2009 οι τράπεζες θα πληρώσουν 210 εκατ ευρώ , το 2010 θα πληρώσουν περίπου 170 εκατ ευρώ από τα κέρδη τους.