www.olympia.gr

Το φιλότιμο μας, θηλιά στον λαιμό τους, όχι στον δικό μας. Μαθαίνοντας τη φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecology is not just a trend. It's Life itself. Ecosophy: The Olympian Way. 奥林山方式

Βρέφη στο βωμό του κέρδους

Posted by olympiada στο Αυγούστου 26, 2008

Τα κέρδη των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία πενταετία πάνω από 230%!

Βάλτε αυτό το γεγονός δίπλα στις τραγικές μορφές των γονιών που έχασαν τα βρέφη τους λόγω «έλλειψης υποδομών» σε ιδιωτικά μαιευτήρια, που εντέχνως καταλήγουν στην «αργοπορία του ΕΚΑΒ» ως αιτία θανάτου και έχετε την παρανοϊκή πραγματικότητα της Βιομηχανίας των γεννήσεων στη χώρα. 230% αύξηση κερδών που κανείς δεν αγγίζει. Χρηματιστήριο, Σουΐτες τοκετού, ευημερία. Από την άλλη, μεταφορά νεκρών νεογνών με κούριερ, κατεστραμμένες οικογένειες που με τη βοήθεια των «έμπιστων» γιατρών τους καταλογίζουν ευθύνες στην κρατική μηχανή, χωρίς να αναρωτιόνται ΓΙΑΤΙ πληρώνουν τα υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες, όταν σε περίπτωση επιπλοκής το νεογνό θα πρέπει να μεταφερθεί σε ΔΗΜΟΣΙΟ νοσοκομείο για νοσηλεία.

Βαρύτατες (όπως πάντα) οι ευθύνες του κράτους, διότι εντέλει με ποιά κριτήρια δίδονται οι άδειες λειτουργίας στα ιδιωτικά μαιευτήρια; Με κριτήρια ξενοδοχειακού συγκροτήματος; Αν ναι, τότε ας αναλάβει ο ΕΟΤ την αδειοδότηση και εμείς να γεννάμε στο Hilton ή στη θαλπωρή του σπιτιού μας με τη μαμή. Οι ευθύνες όμως του ΕΚΑΒ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι άλλοθι κερδοσκοπίας και ανικανότητας. Το κράτος (ή άλλοι φορείς) αναγκάζεται να δαπανεί τεράστια ποσά με κύριο ρόλο την ύπαρξη ειδικών οχημάτων διακομιδής νεογνών από ιδιωτικά μαιευτήρια σε δημόσια νοσοκομεία (!).

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο κινητές μονάδες νεογνών. Η μία έχει ως έδρα το νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία και η άλλη τη κεντρική υπηρεσία του EKAB. Έχουν ως αντικείμενο τις διακομιδές νεογνών από ιδιωτικά μαιευτήρια προς τα νοσοκομεία παίδων καθώς και προς τις μονάδες προώρων των δημοσίων μαιευτηρίων.Είναι μάρκας MERCEDES και στον εξοπλισμό τους διαθέτουν φορείο με θερμοκοιτίδα. Επανδρώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό. Τα οχήματα αυτά έχουν δοθεί προς χρήση στο EKAB από το σύλλογο Το χαμόγελο του παιδιού.

Ενώ η απλούστατη συνθήκη λειτουργίας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον η ύπαρξη πλήρους υποδομής αντιμετώπισης προβλημάτων τοκετού σε συνδυασμό βέβαια με κινητές, κατάλληλα εξοπλισμένες μονάδες. Η απληστία σε όλο της το μεγαλείο.

Ο τοκετός ως «ασθένεια»

 Το marketing αυτής της βιομηχανίας έχει έναν πυλώνα: Την εμφάνιση της γέννας που είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, ως ασθένεια. Ως γνωστό, στην ασθένεια ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος και δεν υπολογίζει κόστος προκειμένου να τελεσφορήσει η όποια ιατρική διαδικασία. Επιπλέον είναι αδύναμος να ελέγξει την αξία της «υπηρεσίας» που λαμβάνει εκτός αν είναι ο ίδιος ειδικός. Ποιό ζευγάρι όμως θα σκεφθεί το κόστος όταν ακούσει το κλισέ «οι παλμοί του εμβρύου πέφτουν, πρέπει να προχωρήσουμε σε καισαρική» κατά τη διάρκεια της εξέτασης; Ακόμα για την «επιτάχυνση» του τοκετού χρησιμοποιούνται εκτός νοσοκομείου φάρμακα που απαγορεύονται εντός νοσοκομείου, γιατί προκαλούν ταχυκαρδίες ή βραχυκαρδίες, που έχουν σχέση με την εγκεφαλική λειτουργία.

Η βιομηχανία των καισαρικών 

«στην Ελλάδα γύρω στο 32% των γυναικών γεννάνε με καισαρική, ενώ ο μέσος όρος στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι 9-13%» μας ενημερώνει ο σύλλογος μαιών – μαιευτών. Εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, κανείς δεν ενημερώνει το ζευγάρι για τις συνέπειες που έχει η καισαρική τόσο στη γυναίκα όσο και στο έμβρυο και μπορούν να το συνοδεύουν ακόμα και μετά την ενηλικίωση! (Προτείνουμε το βιβλιο του Oden Mitchel εκδόσεις ΡΕΩ για το θέμα).  Κι εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Ελλάδα η απόφαση για καισαρική τομή μπορεί να ληφθεί μόνο από ένα γιατρό, ενώ στο εξωτερικό χρειάζεται να αποφασίσει ομάδα δυο – τριών επιστημόνων (ΣΜΜΕ).

Η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο, το ίδιο και το νεογνό. Στόχος η μεγιστοποίηση του κέρδους, η ελαχιστοποίηση της απασχόλησης ανθρωπίνου δυναμικού, η αύξηση «παραγωγής».

 

Γνωστός γυναικολόγος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, καταγγέλλει προς «Το Βήμα» ότι για το αυξημένο ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα ευθύνονται και άλλοι λόγοι «πιο… ωφέλιμοι».

 

«Πολλοί επιλέγουν την καισαρική τομή ­ προβάλλοντας κάποιο πρόβλημα υγείας της γυναίκας ή του παιδιού ­ επειδή συνήθως διαρκεί λιγότερη ώρα από τον φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική τομή διαρκεί κατά μέσον όρο 20 λεπτά, ενώ ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να κρατήσει και ένα 24ωρο. Τη λύση αυτή επιλέγουν κυρίως γυναικολόγοι που συνεργάζονται με ιδιωτικά μαιευτήρια, καθώς δεν βρίσκονται όλες τις ώρες «μέσα». Συνήθως πηγαίνουν όταν έχουν κάποιον τοκετό. Αν για παράδειγμα τους τύχει δύσκολος τοκετός, θα προτιμήσουν να κάνουν στη γυναίκα καισαρική τομή για να «τελειώσουν» γρηγορότερα. Επιπλέον μέσα στις τρεις ώρες που ενδέχεται να διαρκέσει ένας φυσιολογικός τοκετός μπορούν να κάνουν τρεις καισαρικές τομές. Αντιθέτως, στα κρατικά νοσοκομεία οι γιατροί είναι μισθωτοί και όχι συνεργάτες. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται αρκετές ώρες στο νοσοκομείο. Δεν βιάζονται να φύγουν».

 

«Αλλοι γιατροί» συνεχίζει «υπολογίζουν την εγκυμοσύνη από την τελευταία περίοδο της γυναίκας και όχι από την ημέρα της σύλληψης. Αυτό έχει το εξής αποτέλεσμα: η γυναίκα φαίνεται ότι βρίσκεται στη 40ή εβδομάδα κυήσεως ενώ στην πραγματικότητα είναι στην 38η εβδομάδα. Ετσι ο γιατρός έχει το πλεονέκτημα να χειριστεί την υπόθεση όπως τον εξυπηρετεί. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει ψεύτικη πρόκληση τοκετού (σ.σ.: η μήτρα της γυναίκας, καθώς είναι ανώριμη, δεν κάνει τις απαιτούμενες συσπάσεις) βάζοντας ενδεχομένως μικρότερη ποσότητα φαρμάκου και οδηγείται στην καισαρική τομή».

 

 

 

 

 

 

Ετσι επιτυγχάνεται και η έμμεση μείωση ανθρωπίνου δυναμικού εκτός από τους Γιατρούς που ούτως ή άλλως είναι «συμβεβλημένοι». Οι επιστήμονες μαίες, που είναι πέντε χιλιάδες στην Ελλάδα, δεν αξιοποιούνται, ετεροαπασχολούνται, υποαπασχολούνται, περιθωριοποιούνται, παροπλίζονται. Κι ας έχουν τετράχρονες σπουδές, εμπειρία και το πτυχίο τους είναι ισότιμο με τα πτυχία των μαιών σ’ όλη την Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τις Ελληνίδες, πολλές Βρετανίδες εξακολουθούν να γεννούν όπως οι πρόγονοί τους. Μάλιστα, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας έπαψε να δικαιολογεί τις δαπάνες των καισαρικών τομών, αφενός διότι δεν μπορούσε να ελέγξει το ακριβές κόστος τους, αφετέρου για να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού που υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 19%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τομών εκτιμάται ότι αγγίζει το 47,3%! Οπερ σημαίνει ότι οι μισοί τοκετοί στη χώρα μας γίνονται με αυτή τη μέθοδο. Παρ’ ότι το θέμα είχε θίξει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στη Βουλή στις αρχές του 2001, προκαλώντας μεγάλο θόρυβο, η εικόνα δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο. Μάλλον το αντίθετο συνέβη… Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας (European Journal of Public Health) τον περασμένο Μάιο. H έρευνα, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συντάκτες της από δύο κρατικά και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο της Ελλάδας, διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων της London School of Economics (LSE), με επικεφαλής τον καθηγητή κ. H. Μόσιαλο.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, πολλοί τομείς της ιδιωτικής δραστηριότητας με τεράστιους τζίρους είναι ανεξέλεγκτοι. Γεγονός που πολλαπλασιάζει την απληστία εις βάρος της δημόσιας υγείας ακόμα και των ανυπεράσπιστων παιδιών! Δείτε και την ολοκλήρωση της Βιομηχανίας Τοκετών όπως την περιγράφει ο ΣΜΜΕ στο Ριζοσπάστη παρουσιάζοντας τα «εναλλακτικά προϊόντα κερδοφορίας»:

Η ιδιωτικοποίηση της περιγεννητικής φροντίδας, τονίστηκε, κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια, που βέβαια βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών, της ίδιας της ελληνικής οικογένειας: Στα δημόσια μαιευτήρια γεννάνε κατά 85% γυναίκες πρόσφυγες, ενώ τα ιδιωτικά, που έχουν εμφάνιση πολυτελών ξενοδοχείων, είναι πανάκριβα και πληρώνονται συνήθως με στερήσεις ή από κάποια ιδιωτική ασφάλιση, επειδή εργάζεται εκεί ο γιατρός που παρακολουθεί τη μητέρα. Η πολιτεία – υπογραμμίστηκε – δεν ενημερώνει πως ο τοκετός δεν είναι ασθένεια και δε χρειάζεται ολική νάρκωση…

 • Ο μητρικός θηλασμός δεν προωθείται, αντίθετα στα νοσοκομεία ταΐζουν τα νεογέννητα με ζαχαρωμένο νερό και ξένο γάλα, με αποτέλεσμα να εθίζονται σ’ αυτά! Τεράστια ποσά ξοδεύονται για τη διαφήμιση του ξένου γάλακτος για τα νεογέννητα, παρότι απαγορεύεται στη χώρα μας και έξω χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού (που γράφει το λόγο για τον οποίο το παιδί δε θηλάζει). Γιατί το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη και η πιο πλήρης τροφή και δε συγκρίνεται με αυτό των γαλακτοβιομηχανιών. Κι ενώ σε νοσοκομεία άλλων χωρών προωθείται ο μητρικός θηλασμός, εδώ δίνονται εξ αρχής λανθασμένες οδηγίες στις μητέρες και υποβαθμίζεται ο ρόλος της μαίας.
 • Στη χώρα μας ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις, οι μαίες παροπλίζονται. Νεαρές μαίες έχουν αποσπαστεί σε νομαρχίες και γραφεία υπουργών. Σε δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και δεν προσλαμβάνονται, ενώ στα ιδιωτικά μαιευτήρια, που δεν ελέγχονται, εκβιάζονται να δεχτούν πράγματα που δεν πρέπει.
 • Στο μεταξύ στον τόπο μας κάνουν θραύση οι προκλητοί τοκετοί (συνήθως η φράση: «Ελάτε αύριο να σας ξεγεννήσουμε»), τα φάρμακα και η νάρκωση χρησιμοποιούνται κατά κόρο, οι γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες για το τι πρέπει να προσέξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 97% των γυναικών στη Γαλλία γεννάνε χωρίς να τις «κόψουν», ενώ το 98% στην Ελλάδα – αντίθετα – τις «κόβουν» όπως επισημάνθηκε.

 

Μίζες σε γιατρούς από ασφαλιστικές εταιρείες

* H ασφαλιστική κάλυψη των νεογνών μετατρέπεται σε παζάρι για μεγαλύτερες προμήθειες σε ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές

 

Θάλαμος νεογνών σε μαιευτήριο. Τα βρέφη, με τη γέννησή τους, φέρνουν και υπέρογκα κέρδη στους εμπόρους της ανθρώπινης ζωής

Νέες μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη της επιχείρησης και τα έσοδα των γιατρών, εις βάρος των πελατών τους, έχουν «εφεύρει» ορισμένες ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές. Σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες «προσφέρουν» νοσοκομειακή κάλυψη των νεογνών. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στις οικογένειες να δημιουργήσουν τον «κουμπαρά» των παιδιών τους. H προμήθεια της κλινικής φθάνει τα 200 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αποδίδονται στον γιατρό που… μεσολαβεί.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ακούγοντας τη συγκεκριμένη… προσφορά αγανάκτησαν. Μίλησαν για «καινούργια κόλπα-έσοδα των γιατρών των ιδιωτικών μαιευτηρίων με επίσημες μίζες ακόμη και από ασφάλειες νεογέννητων» και αναρωτήθηκαν: «Από πού θα φυλαχτούμε;». Και δεν έχουν άδικο… Το κόστος του φυσιολογικού τοκετού σε ιδιωτικό μαιευτήριο ξεκινά από 2.000 ευρώ, αν η αμοιβή του γιατρού δεν ξεπεράσει τα… 500 ευρώ και η γυναίκα δεν κάνει επισκληρίδιο αναισθησία. Το ποσόν ανεβαίνει αν η γυναίκα γεννήσει με καισαρική τομή ή νοσηλευθεί σε τρίκλινο, δίκλινο ή μονόκλινο θάλαμο

Πηγή: http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14498&m=A24&aa=1

Ποιότητα υπηρεσιών

Λόγω των υψηλών τιμοκαταλόγων των ιδιωτικών μαιευτηρίων και δη των μεγάλων, θα περιμέναμε να υπάρχει τουλάχιστον μια βασική εξασφάλιση των πελατών, όπως άλλωστε και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα (που είναι και ασυγκρίτως οικονομικότερα). Διαβάστε την ΕΠΩΝΥΜΗ καταγγελία που ακολουθεί και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

Ιδιωτικά ναι μαιευτήρια οχι!
Φίλοι μου για σας. Παρακαλώ βοηθήστε με να διαδώσουμε την παρακάτω ιστορία σε όσους περισσότερους μπορούμε. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και νομίζω ότι αφορά πολλούς από εσάς ή φίλους σας. Τίτλος της ιστορίας «Όλα μπορεί να συμβούν» Την Πέμπτη 15/11/2007 η σύζυγός μου γέννησε το δεύτερο παιδί μας σε γνωστό μαιευτήριο των Αθηνών, γνωστό και ως «ξενοδοχείο πολυτελείας» (θα σας πω παρακάτω γιατί δεν αναφέρω το όνομα του). Δυστυχώς μας έκατσε το λαχείο να γνωρίσουμε την «άλλη πλευρά» του εν λόγω ιδρύματος που διαφέρει δραματικά από το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα με το οποίο πλασάρεται στον κόσμο. Επιλέξαμε μονόκλινο δωμάτιο και όλα πήγαιναν καλά μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα. Βγήκαμε από το δωμάτιο για να περπατήσει η λεχώνα, όπως της είχε συστήσει ο ιατρός της και λείψαμε περίπου 15 λεπτά. Όταν επιστρέψαμε διαπιστώσαμε ότι είχαν κάνει «φτερά» το laptop μου, η φωτογραφική μηχανή, πορτοφόλια και πιστωτικές κάρτες. 19:30 της Κυριακής! Με τρομακτική άνεση! Μέσα από το δωμάτιο! Με φουλ βάρδια! Ενημερώσαμε αμέσως το προσωπικό του ορόφου και αυτό με τη σειρά του ενημέρωσε την ασφάλεια του κτηρίου. Η αντίδραση ήταν άμεση (sic). Ο πρώτος σεκιουριτάς εμφανίστηκε μετά από 20 λεπτά (!), άνετος, κυριλέ, και όταν τον ενημέρωσα για το γεγονός αντί να σημάνει συναγερμό, προσπαθούσε να πείσει ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μαιευτήριο, ότι πρέπει να θυμηθούμε μήπως τα είχαμε βάλει κάπου και το είχαμε ξεχάσει και γενικά έδωσε πολύτιμο χρόνο σε όποιον τα είχε πάρει να μπορέσει να τα απομακρύνει. Εμφανίζεται ο υπεύθυνος της ασφάλειας του μαιευτηρίου ο οποίος δίνει εντολή σε υφιστάμενο του να με πάει «μια βόλτα» σε όλους τους ορόφους μήπως και δούμε κάτι! Λες και ο κλέφτης θα κυκλοφορούσε με το laptop ανα χείρας διαλαλώντας το κατόρθωμά του!. Όταν του είπα ότι μάλλον πρέπει να βάλουν ανθρώπους τους στις εξόδους του κτηρίου, με έγραψε κανονικά και όπως θα δείτε παρακάτω αυτό ήταν σαφής εντολή της διοίκησης να « μην διαταραχτεί το κλίμα του νοσοκομείου»! Πήγαμε τελικά να δούμε τις κάμερες στο φυλάκιο της εταιρίας σεκιούριτι όπου διαπίστωσα ότι καμία από τις εξόδους του μαιευτηρίου δεν καλύπτεται από κάμερα και η μόνη που μπορούσε κάτι να δείξει ήταν μία που έδειχνε το πάρκινγκ! Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να μην μπορείς να δεις αριθμό αυτοκινήτου! Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα ότι είχα παρατηρήσει ότι σε κάθε όροφο υπάρχει κάμερα που καλύπτει την είσοδο προς τα δωμάτια και θα σας πω πως το θυμόμουνα. Το Σάββατο το βράδυ, όταν πήγα στο μαιευτήριο γύρω στις 00:30, διαπίστωσα έκπληκτος ότι έφτασα στο δωμάτιο της γυναίκας μου ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ διασχίζοντας σχεδόν όλο το κτήριο. Προβληματίστηκα από το γεγονός και τότε ψάχνοντας τον όροφο διαπίστωσα ότι υπάρχει κάμερα που κάλυπτε την είσοδο του ορόφου και ηρέμησα θεωρώντας ότι τουλάχιστον κάποιος παρακολουθεί ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Τζίφος όμως. Όταν ζήτησα από τους υπεύθυνους ασφαλείας να δούμε την καταγραφή της κάμερας του ορόφου μας πήρα τις εξής απαντήσεις: ο ένας μου είπε ότι οι κάμερες δεν δουλεύουν γιατί τους «έχουν απαγορέψει νομοθετικά (sic) να έχουν κάμερες! , ο άλλος μου είπε ότι δουλεύουν αλλά δεν αποθηκεύουν τις καταγραφές(!!). Ακόμα και η κάμερα που δείχνει την είσοδο στο θάλαμο που φυλάσσονται τα βρέφη ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ μου είπαν! Δηλαδή μπαίνω, διαλέγω μωρό όπως ακριβώς το θέλω, φεύγω και αν δεν με πιάσουν ΓΙΑ ΣΑΣ! Αποφασίσαμε να φωνάξουμε την αστυνομία. Προσοχή. Εμείς, όχι το μαιευτήριο. Ήρθαν όντως δυο αστυφύλακες, κατέγραψαν το συμβάν και από εκείνη τη στιγμή άρχισε το πανηγύρι. Ξαφνικά λες και είχαμε λέπρα. Δεν τόλμαγε κανένας από το (εξαιρετικό μέχρι εκείνη την ώρα) προσωπικό. Για να φέρουν φαγητό στη λεχώνα έπρεπε να τους ενημερώσουμε εμείς και μας δικαιολογούνταν ότι «δεν ήθελαν να μας ενοχλήσουν»! Φυσικά από την διοίκηση ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ενώ όλοι στο νοσοκομείο «έπεφταν από τα σύννεφα» και μας διαβεβαίωναν ότι πρώτη φορά συμβαίνει τέτοιο γεγονός σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του και που λογικά θα έπρεπε να κινητοποιήσει άπαντες, δεν μας πήραν ούτε ένα τηλέφωνο να ηρεμήσουν τουλάχιστον την λεχώνα που όπως καταλαβαίνετε είχε φρικάρει με όλα αυτά. Να δείξουν τουλάχιστον ότι κάνουν κάτι. Ότι υπάρχουν και έχουν ενοχληθεί από το γεγονός. Ή για να ακριβολογούμε, έκαναν αισθητή τη παρουσία τους περνώντας γραμμή στο προσωπικό να μας αντιμετωπίζει σαν να φταίγαμε εμείς για ότι συνέβη! Την άλλη μέρα το πρωί και αφού περιμέναμε οι αφελείς ότι κάποιος θα έρθει από την διοίκηση να μας μιλήσει, έφτασε μεσημέρι και έπρεπε να αδειάσουμε το δωμάτιο, να πληρώσουμε και να φύγουμε. Αποφασίζω να ζητήσω να δω τον γενικό διευθυντή. Μετά από 5 φορές που το ζήτησα στην προϊσταμένη του ορόφου, ήρθαν δύο κυρίες και μου είπαν ότι ο κος ταδε θα μας δεχτεί (sic) στο γραφείο του. Πήγαμε μαζί με την γυναίκα μου στον κύριο τάδε ο οποίος όμως δεν ήταν γενικός διευθυντής αλλά νομικός σύμβουλος. Διαπίστωσα ότι φυσικά ήταν πλήρως ενημερωμένος για το γεγονός, είχε φέρει μάλιστα και κάτι εκπαιδευόμενους βοηθούς που ψάχνανε νόμους και συμβόλαια και μας είπε ότι «η μόνη ευθύνη που φέρει το μαιευτήριο είναι για απώλειες μέχρι 88 ευρώ!» Γιούπι! Αναγνώρισε δηλαδή ότι κάτι μπορεί να κλάπηκε αλλά «ας προσέχατε να μην φέρνατε αντικείμενα αξίας στο θάλαμο». Όταν του επισήμανα ότι δεν είναι το θέμα τα υλικά που κλάπηκαν αλλά η παντελής έλλειψη ασφάλειας στην εταιρία του, η άθλια αντιμετώπιση μας από το προσωπικό μετά το συμβάν και η ταλαιπωρία που περάσαμε έφτασε στο σημείο να μας βάλει τις φωνές, να πιάσουν την γυναίκα μου τα κλάματα και να γίνει χαμός. Ζητάω επιτακτικά να δω τον γενικό διευθυντή. Συναντάμε τελικά τον κύριο γενικό στο γραφείο του. Θα σας πω μόνο μια ατάκα του για να δείτε σε τι επίπεδα κυμάνθηκε η κουβέντα. Κος Γενικός: Όλα μπορούν να συμβούν κύριε μου. Ακόμα και οι δίδυμοι πύργοι έπεσαν οπότε όλα μπορούν να συμβούν. Τι να κάνουμε. Σοκ. Αφού μας ενημέρωσε ότι ΘΑ κάνει έρευνα για το θέμα (μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω δεν μας έχει ενοχλήσει κανείς για πληροφορίες κλπ) και αφού εκθείασε τα (ανύπαρκτα) μέτρα ασφαλείας της εταιρίας που διοικεί ( έχουμε πλήρες σύστημα παρακολούθησης (!), 35 σεκιουριτάδες (αν πάτε και δείτε έστω και 2 εκτός από αυτούς που φυλάνε το πάρκινγκ να μου τρυπήσετε την μύτη) και ότι δεν έχει ξαναγίνει ότι η επιχείρησή του είναι «τόπος χαράς» και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχτεί το καλό κλίμα και η ηρεμία και ότι (κύριε ελέησον) δεν έχει χαθεί ποτέ παιδί από εδώ(!) κλπ κλπ με απείλησε ότι αν βγει κάτι παραέξω θα «σας κυνηγήσω»! Παραδέχτηκε δε ότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να ελέγξουν τις χιλιάδες των εισερχόμενων στο μαιευτήριο δηλαδή με λίγα λόγια «ENTER AT YOUR OWN RISK!». Με ευχαρίστησε δε για την ενημέρωση που του κάναμε και που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν το (κατά τα άλλα άψογο) σύστημα ασφαλείας τους! Όταν πολύ ευγενικά του είπα ότι ούτε οι κάμερες δουλεύουν ούτε σεκιουριτάδες υπάρχουν, μας έβαλε και αυτός τις φωνές κατηγορώντας μας ότι τον προσβάλουμε και ότι δυσφημούμε την εταιρία του. Κι όλα αυτά χωρίς ούτε ένα συγγνώμη. Τελικά του επισήμανα ότι αδυνατούμε να πληρώσουμε γιατί μας έκλεψαν τις πιστωτικές, μας είπε ότι θα βοηθήσει να εκδοθεί άμεσα νέα πιστωτική (!). Γυρίζοντας στο δωμάτιο διαπιστώνουμε ότι έχουν αρχίσει και μοιράζουν κλειδιά στα μονόκλινα και να εμφανίζονται από το πουθενά σεκιουριτάδες. ΟΛΕ! Το σύστημα λειτούργησε! Πήρα το παιδί και έφυγα. Φυσικά και δεν πλήρωσα. Και δεν με εμπόδισε κανένας! Το χειρότερο από όλα είναι ότι διαπιστώνεις πόσο ανίσχυρος είναι κανείς απέναντι στις εταιρίες – τέρατα. Τα συμπεράσματα δικά σας. (Τάσος Καζάκος, Ελεύθερος Τύπος)

Αν η τρομοκρατία και οι απειλές απευθυνόντουσαν στους λωποδύτες αντί για τους πελάτες, οπωσδήποτε τέτοια κρούσματα δε θα υπήρχαν. Βλέπετε όμως, ότι εμείς τους δίνουμε δύναμη με την ανοχή και τη φοβία μας σε πολλές περιπτώσεις. Στην Ελλάδα ισχύει το ρητό «ο πελάτης το μόνο δικαίωμα που έχει, είναι να πληρώνει».

Και η εικόνα συμπληρώνεται με τους διωγμούς όσων τολμήσουν να τα βάλουν με το πανίσχυρο σύστημα. Μια πολύ σημαντική έρευνα για την περιγεννητική φροντίδα στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 1983 από την παιδίατρο Χρύσα Μπακούλα, δεν μπόρεσε να συνεχιστεί – απειλήθηκε ακόμα και η ζωή της ερευνήτριας.

91 Σχόλια to “Βρέφη στο βωμό του κέρδους”

 1. Γιώτα said

  Κι εγώ παιδιά γέννησα τον γιό μου σε ιδιωτικό μαιευτήριο αφού εφάγα μια ωραιότατή καισαρική κοντεψά να πεθάνω κι από αλλεργία γιατί η επισκληρίδιος που μου εκάνε η αναισθησιολόγος δεν επιάσε – ακόμη θυμάμαι το ανοιγμά της κοιλίας μου και τον πόνο που ένιωσα, σαν πρόβατο που το σφάζουν – έφαγα και την γενική ναρκώση μετά με αποτέλεσμα να πάθω αλλεργία και να φάω τόσα πολλά επιπλέον φαρμακά που ενιωθά ότι δεν θα βγώ ζωντανή. Στην κόρη μου μετά πηγά στο νοσοκομείο γεννησα πάλι με καισαρική γιατί δεν γινόταν αλλιώς αλλά καμία σχέση με την προηγούμενη φορά. Πληρώσα 4000ευρώ πριν 3 χρόνια για να ταλαιπωρηθώ τοσό πολύ ενώ στο νοσοκομείο ήταν απιστευτά καλά..

 2. To σφαγείο του μαιευτηρίου καταστρέφη το μητρικό φίλτρο, την οργανική και ψυχική υγεία του παιδιού και της μητέρας, την αρμονία στην οικογένεια και είναι υπέυθηνο για όλα τα κουζουλά του Πλανήτη.
  Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο εκφυλισμού του ανθρώπινου είδους και οι μαιευτήρες είναι ακούσια όργανα αυτού του σχεδίου.

 3. ?? said

  καλησπερα κι απο μενα,μαια στο επαγγελμα!καλο ειναι οι νεες μητερες να ψαχνονται κ να γινονται οσο μπορουνε «γιατροι» του εαυτου τους,οσο καλυτερα ενημερωμενος εισαι στα θεματα υγειας τοσο καλυτερα αποτελεσματα υπαρχουν ειτε ειναι στους τοκετους,ειτε σε χειρουργικες επεμβασεις!!!οι γυναικες που εχω συναντησει στο μαιευτηριο που εργαζομαι,(οι περισσοτερες τουλαχιστον) δεν εχουν την θεληση ή καλυτερα την αναγκη να μαθουν για το εμβρυο,το νεογνο,τις αναγκες τους…αυτα που τους απασχολουν ειναι απο που θα ψωνισουν τα παιδικα ρουχαλακια…τραγικο θα ελεγα!!αλλα πιο τραγικο ακομα στους γιατρους που για τα λεφτα τα κανουν ολα χωρις κανενα εμποδιο!!!λυπαμαι πολυ για τις γυναικες που δεν μπορουν να τεκνοποιησουν…ενω ταυτοχρονα υπαρχουν τοσες γυναικες που κανουν αμβλωσεις ετσι…απερισκεπτα…που υπαρχουν τοσες γυναικες που γινονται παρενθετες μητερες…γιατι??για τα λεφτα!απλα κ λητα!!δεν ξερω πως ο Θεος επιτρεπει να γινονται τετοια πραγματα!!!ευχομαι σε ολες τις γυναικες που προσπαθουν να κανουν παιδια να τα καταφερουν!!! κ κατι τελευταιο μην κολλατε στους τονους κ στα ορθογραφικα…χανετε την ουσια ολοι σας.

 4. eleni said

  συμφωνω με την συναδελφο μαια απο πανω.στα ιδιωτικα κατα την γνωμη μου πας μονο γι αοτ ξενοδοχειο.οσες ξερω και οσες εβλεπα οσο εργαζομουν στο ιδιωτικο,το μονο που τις ενδιαφερε ηταν να εχουν τις δουλες-μαιες να τρεχουν απο πισω τους,να εχουν πολλα φαγυτα,να τις καλομαθαινουμε.κοινος να τις χαιδευουμε.ποσα μωρα ειχαν προβλημα και τα τρεχανε στο παιδων και ποσα ακομα δυστυχως.τα ιδιωτικα δνε προσφερουν τιποτα.το αρθρο τα λεει ολα.και εινια αληθεια.καισαρικη αβερτα για να φυγει ο γιατρος.αντε μετα να κανιε η γυναικα πολλα παιδια.,και να θελει στην ελλαδα το απαγορευουν μετα τις 3 καισαρικες να κανεις αλλο.τελος.μεχρι εκει.ενω στο εξωτερικο και φυσιολογικα γεννας μετα και οτι θες κανεις.με τις αναλογες ενδειξεις βεβαια.οι γυναικες οι ελληνιδες ,παροτι ειμια και εγω ελληνιδα,ειναι ζωα.πραγματικα.που ακομα και τα ζωα μου πιο εξυπνα ειναι.δεν κοιτανε να μορφωθουν για τη γεννα και τι θα γινει και για το παιδι ,παρα μονο αν θα εχουν το δικλινο,το λουξ και να απαιτουν αποκλειστικο θηλασμο που καμια δνε κανει σχεδον και σοτ σπιτι το κοβουν και το γαλα.ειναι απλ αγια να χαιδευονται.βλεπω αλβανιδες και γερμανιδες κλπ που γεννανε και πιανουν το μωρο και χωνουν στο στηθος χωρις τα δικα μας τα ελληνικα τα «δεν μπορωωωωωωωωωωωωω,βοηθησεεεεεε με,μα δεν μπορω να σηκωθω»..και τετοια.ειμαστε ελεεινες οι ελληνιδες.δηλαδη οι αλβανιδε ςκαι οι ρωσσιδε ςκαι οι αλλες ξενες τι παραπανω εχουν για να φροντιζουν το μωρο?ασε που ολες ειναι ερωτευμενος με το γιατρο τους και πινουν νερο σοτ ονομα του.που να ηξεραν οτι εφαγαν καισαρικη με την αιτιολογια οτι ειχε δυσαναλογια,και το μωρο να ειναι μονο 2600γρ….ελεος.αλλες γεννανε 4000 παιδι και δεν κανουν καισαρικη.ειμαστε σοβαροι?μαλλον οχι αφου ολοι σχεδον οι γυναικολογοι κανουν καισαρικες.στο δημοσιο οταν δουλευα σπανια εβλεπα καισαρικη.επρεπε να φτασει στο αμην η γυναικα.γιατι?μαλλον γιατι η καισαρικη ειναι χειρουργιο και μπορει να ειχε καμια επιπλοκη.τι να σα ςπω.ενω στο ιδιωτικο που τα καλυπτουν ολα μια χαρα….και κατι να γινει θα το καλυψουν.τελος παντων.δεν αλλαζει ο ελληνας.κριμα στα μωρακια

 5. MARGARET said

  Παραθέτω την δική μου εμπειρια προς γνώση και συμμόρφωση. Γεννησα την πρωτη μου κόρη πριν 3,5 χρονια περιπου σε ιδιωτικο νοσοκομειο. Γέννησα με καισαρικη γιατι η μικρη μου δεν τρεφοταν σωστα και γεννηθηκα πολυ πολυ μικρουλα. Η γιατρος μου, μια απιστευτη γυναικα που ονομαζεται Μαρίνα Γκρούτση προσπαθησε να γεννησω φυσιολογικα αλλα δεν τα καταφεραμε. Παρόλο που δεν ειχα κανενα παράπονο απο την γιατρο μου και ήταν αψογη σε ολα τα θεματα , στο δευτερο παιδι μου αποφασισα να γεννησω σε δημόσιο γιατι θεωρούσα πως τα λεφτα που δωσαμε στο ιδιωτικο μαιευτήριο δεν μας εξασφαλιζαν κατι. Αν ενα παιδι εχει προβλημα το πανε σε δημοσιο νοσοκομειο οπως εξαλλου πηγαν και την μικρη μου. Στον δευτερο τοκετο γεννησα στο Πανεπιστημιακο νοσοκομειο του Ριου με γιατρό τον κ.Οικονομόπουλο. Η εξυπηρετηση ολου του προσωπικου ήταν πολυ καλή, οι συνθηκες επισης καλές και κανεις δεν μου ζητησε φακελακι ή δωρακι. Ο γιατρός μου περνούσε να με δει 2 και τρείς φορές την ημέρα εκτός απο τον γιατρό που ειχε βαρδια και με εξεταζαν και οι δυο. Η δευτερη μικρη ηταν στην μοναδα των νεογνων λίγα μετρα πιο πέρα και για όσες ημέρες καθήσαμε μονο καλα πραγματα εχω να πω για το προσωπικο.

 6. παυλος said

  προσοχη στο ΓΑΙΑ παιδια. δεν ειμαι σιγουρος αν λειτουργει ακομα. το μαρτη- απριλη του 2011 παντως τα μισα βρεφη κατεληγαν στην εντατικη. ετσι και το δικο μας. μπαιναμε μεσα οι γονεις να δουμε τα παιδια μας και ενιωθα σαν να μπαινω στο γηπεδο. πολυς κοσμος. οι αιτιες εισοδου ανυπαρκτες(επισημως ταχυπνοια και ικτερος κατα 90%). τα παιδια απολυτως καλα. αρχικα μας ειπαν θα μεινει λιγη ωρα εδω χωρις να ξερουμε οτι προκειται για την εντατικη. στη συνεχεια αρχισαν να τα μασανε. τα παιδια αρχισαν ολα αντιβιωση χωρις να ρωτηθουν οι γονεις. οσοι προσπαθησαν να τα παρουν με προσωπικους παιδιατρους, ειχαν να αντιμετωπισουν το προβλημα του οτι η αντιβιωση δεν πρεπει να διακοπει. επισης δυσκολα προσωπικος παιδιατρος να αναλαβει την ευθυνη οταν ολοι οι αλλοι του νοσοκομειου κρινουν την παραμονη αναγκαια. καποιοι γεναιοι γονεις τα πηραν απο μονοι τους χωρις κανενα προβλημα για τα παιδια απο οτι εμαθα μετα. 17 ατελειωτες μερες για μας. οταν ηρθε η ωρα της εξοδου η κερδοσκοπια συνεχιστηκε. » το παιδι σας απο τα τεστ διαγνωστηκε οτι εχει ενα μικρο προβλημα στα νεφρα, θα χρειαστει καποια εξεταση σε ενα τριμηνο που την κανουμε εδω», «το μωρο σας απο τα τεστ διαπιστωθηκε οτι δεν ακουει. επανεξεταση για ακοη σε 2 μηνες εδω» και πολλα αλλα. φυσικα και δεν πηγαμε εκει. 300 € το βραδυ στη 1η βαθμιδα εντατικη και 150 € στη 2η. περιπου 3 χιλιαρικα δηλαδη ανα βρεφος που τα καλυπτουν ολα σχεδον τα ταμεια. το οικονομικο κοστος βεβαια ειναι το λιγοτερο. οι πρωτες βδομαδες των παιδιων μας ηταν μακρια μας. αρχισαν την ζωη του χωρις αγκαλια με συνεχη τρυπηματα απο βελονες. ακομα χειροτερο ειναι οτι πολλοι γονεις δεν μπορουμε να δειξουμε ανωτεροτητα. εχουμε γεμισει τις καρδιες μας με απεραντο μισος για αυτους τους «γιατρους». τουλαχιστον για καποιο περιεργο λογο πιστευω οτι ολες αυτες οι καταρες που τους εχω ριξει θα πιασουν.προσοχη λοιπον. αν δεν θελετε δημοσιο οκ. αλλα διαλεξτε ιδιωτικο νοσοκομειο που να μην εχει εντατικη μοναδα. η εντατικη ειναι μειονεκτημα.

 7. katerina said

  Θα ηθελα να μοιραστω την εμπειρια μου μαζι σας!τυχαια ειδα στο forum να φιγουραρει το ονομα του <>Κανελλοπουλου Βασιλειου(γυναικολογου στο ιασω)!δυστυχως επεσα στα χερια του πριν καποια χρονια!!Δεν εχετε καταλαβει <>Κανελλοπουλε οτι το επαγγελμα σας ειναι κατι παραπανω απο λειτουργημα!!Οχι ολα στο βωμο του χρηματος!αυτο ειναι τουλαχιστον θρασος,για να μην πω εγκλημα!!!!!!!!

  • Βασίλης Κ. said

   Επειδή αναφέρεστε στο όνομά μου δημόσια χωρίς να γνωρίζω ποια είστε και επειδή αυτό αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση, θα ήθελα να αναφέρετε επώνυμα τα σχόλια και τα παράπονά σας, ώστε να υπάρξει αντίλογος.

 8. katerina said

  Για να γινω πιο συγκεκριμενη ο<> Κανελλοπουλος ταλαιπωρησε και εμενα και τον συζυγο μου με αλλεπαλληλες επισκεψεις ,κανοντας μια διαγνωση η οποια δεν υπηρχε ποτε!!!Πιστευοντας οτι ηταν <>τον προτεινα και σε γνωστους!!Λυπαμαι αλλα εκμεταλλευτηκε και <> απο αυτους!Αισχος!!!μονο αυτο!!Λυπαμαι γιατι αυτος ο ανθρωπος φερνει και παιδια στον κοσμο!!!

  • Βασίλης Κ. said

   Επειδή αναφέρεστε στο όνομά μου δημόσια χωρίς να γνωρίζω ποια είστε και επειδή αυτό αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση, θα ήθελα να αναφέρετε επώνυμα τα σχόλια και τα παράπονά σας, ώστε να υπάρξει αντίλογος.

 9. kat said

  Παρότι είχα μια καταπληκτική γιατρό για χρόνια(δουλεύει όμως στο Ιασώ),αποφάσισα να γεννήσω σε δημόσιο νοσοκομείο το πρώτο μου παιδί.Ο γιατρός ήταν καλός, το νοσοκομείο Ελενα αξιοπρεπέστατο ,με βοηθησαν να θηλάσω και δεν πλήρωσα παρά ενα ελάχιστο ποσό για μονόκλινο.
  Το δεύτερο παιδί μου γεννήθηκε στο πανεπιστημιακο της Αλεξ/λης ,σ΄ ένα ολοκαίνουργο τότε (2003) νοσοκομείο. Πάλι η εξυπηρέτηση ήταν άψογη και ο γιατρος εξαιρετικος και δεν ζήτησε φακελάκι…
  Τώρα έχω ραντεβού με γιατρό στο Αλεξάνδρας …ελπίζω και τώρα να πάνε τα πράγματα καλά.
  Απο την εμπειρία μου συστήνω ανεπιφύλακτα τα δημόσια νοσοκομεία.

 10. Kelly said

  ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ
  Η δική μου ιστορία αποδεικνύει ότι υπάρχουν και καλά ιδιωτικά νοσοκομεία. Επειδή όμως και εγώ πίστευα τα όσα λέτε, επέλεξα έναν γιατρό δημόσιου νοσοκομείου, όταν προσπαθούσα να μείνω έγκυος. Ο κύριος αυτός πέρα από το γεγονός ότι μου ζήτησε φακελάκι για να μου κάνει απόξεση μετά από μια αποβολή που είχα, μου ανακοίνωσε ότι όταν με το καλό θα γεννούσα, θα έκανα καισαρική επειδή διαγνώστηκα στα πρώτα στάδια του HPV. Το έψαξα και με άλλους γιατρούς και όλοι (ιδιωτικών μαιευτηρίων) με διαβεβαίωσαν ότι η βλάβη ήταν τόσο μικρή που φυσικά και θα μπορούσα να γεννήσω φυσιολογικά. Αλλαξα γιατρό και επέλεξα έναν ιδιωτικού μαιευτηρίου, γιατί μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Η εγκυμοσύνη μου δεν ήταν καλή. Οι συσπάσεις ξεκίνησαν νωρίς και κόντεψα να γεννήσω στις αρχές του 7ου. Ο γιατρός αυτός το πρόλαβε και όταν χρειάστηκε να νοσηλευτώ έκανε τα πάντα για να πληρώσω το μικρότερο δυνατό ποσό. Η κόρη μου γεννήθηκε στον όγδοο μήνα, με καισαρική. Αν δεν ήταν η καισαρική μπορεί και να την έχανα. Είχε πολύ καλό βάρος, αλλά εξαιτίας ενός προβλήματος στην καρδιά, κινδύνευε. Στο ιδιωτικό αυτό μαιευτήριο,φώναξαν τον καρδιοχειρουργό που έκανε διακοπές Μεγάλο Σάββατο, για να την χειρουργήσει επειγόντως. Οχι μόνο ήρθε αμέσως και τη χειρούργησε επιτυχώς, αλλά μέσα στο χειρουργείο μπήκε και ο γυναικολόγος μου – τονίζω ότι ήταν Πάσχα – από απλό ενδιαφέρον. Το παιδί μου πέρασε πολλά. Κόντεψε να χειρουργηθεί ξανά για άλλο πρόβλημα, όμως οι ιδιωτικοί αυτοί γιατροί ζύγισαν καλά αν αυτή η επέμβαση χρειαζόταν, έδωσαν χρόνο και τελικά την αποφύγαμε. Οταν με το καλό βγήκαμε από την ΜΕΝΝ, χρειάστηκε να νοσηλευτεί άλλη μία μέρα για μία ευκολότερη αυτή τη φορά επέμβαση. Την ημέρα εκείνη, το παιδί υποβλήθηκε σε εξετάσεις που ποτέ δεν χρεώθηκα, και η διευθύντρια της μονάδας φρόντισε να διαμείνει το παιδί εκεί με ελάχιστο κόστος, επειδή μας ήξεραν. Ολο αυτό το διάστημα, οι γιατροί που την παρακολουθούσαν ήταν σε άμεση επικοινωνία μαζί μας. Τους καλούσαμε όποια ώρα θέλαμε, σαββατοκύριακα και αργίες, ακόμη και στο εξωτερικό, και τους βρίσκαμε πάντα. Μας μιλούσαν ευγενικά, ενώ δεν τους είχαμε πληρώσει καμία προσωπική επίσκεψη. Ηταν απλώς οι γιατροί του νοσοκομείου. Οταν μετά από μήνες την πήγαμε να τη δει και ένας κορυφαίος γιατρός του Παίδων, επικρότησε τα όσα είχαν γίνει και επιδοκίμασε τους εκεί γιατρούς, μερικούς από τους οποίους γνώριζε για τον επαγγελματισμό τους. Τέλος, να προσθέσω ότι έχω μάθει από δικό μου άνθρωπο ότι στη ΜΕΝΝ γνωστού δημόσιου μαιευτηρίου αν λάδωνες τη νοσοκόμα με 5 ευρώ στο επισκεπτήριο, μπορούσες να δεις το νεογνό του μπατζανάκη σου, τη στιγμή που στο ιδιωτικό που ήμασταν εμείς επί 50 ημέρες, δεν μπήκε ποτέ στο επισκεπτήριο (αυτό είμαι σε θέση να γνωρίζω) ούτε ένας άνθρωπος εκτός από τους γονείς.

 11. Λευτέρης ο Σαλονικιός. said

  Διαβάζοντας πολλά από τά σχόλια αισθάνθηκα αηδία. Είμαι παθών καί μάλιστα μέ τή χειρότερη μορφή τής Κρατικής Αλητείας. Εγινα Πατέρας τό 1962 μέ ένα αγοράκι άρτιο, όμορφο σάν εμένα (μή γελάτε) και μέ πλήρη υγεία. Γεννήθηκε στό Δημόσιο Μαιευτήριο τής Θεσσαλονίκης πού λεγόταν «Ρωσσικό» και μετά ‘Αγία Σοφία». Οι Γιατροί ενημέρωσαν τή σύζυγό μου ότι τήν έκτη μερα από τόν Τοκετό θά τής έδιναν Εξιτήριο. Ομως τό πρωί τής έκτης πού πήγα νά τήν πάρω, μέ ενημέρωσαν ότι τό παιδί μου τή νύχτα πέθανε, από υποσκληρίδιο οίδημα. Τρελλάθηκα στό άκουσμα καί έτρεξα στη σύζυγό μου, η οποία έκλαιγε καί ήταν σέ κακό ψυχολογικό χάλι. Είχα στό Νοσοκομείο αυτό ένα φίλο Διοικητικό Υπάλληλο. (παρακάτω θά εξηγήσω γιατί τό αναφέρω αυτό) Ζήτησα από τούς Γιατρούς νά μού δώσουν τό παιδί γιά νά τό Κηδέψω. καί μού απάντησαν όλοι μαζί, οτι ήδη τό είχαν κάνει τό βραδυ οι Μαίες. Ζήτησα νά μού πούν πού τό έθαψαν καί μού είπαν ότι τό έριξαν σέ μία μεγάλη Γούρνα όπου είναι γεμάτη οξέα, πού τή χρησιμοποιεί τό Νοσοκομείο γιά αυτή τή δουλειά. Θύμωσα καί όρμηξα σέ ένα Επιμελητή νά τόν κτυπήσω, γιατί χωρίς νά μέ ενημερώσουν «διάλυσαν» τό παιδί μου στά οξέα. Τότε εμφανίστηκε ο φίλος Διοικητικός Υπάλληλος, μέ αγκάλιασε καί μού ζήτησε νά ηρεμήσω καί νά μιλήσουμε. Μού εξήγησε μέ δάκρυα στά μάτια του, ότι ήταν Κανονισμός τού Νοσοκομείου καί δέ φταίει τό Νοσηλευτικό Προσωπικό. Μού είπε μάλιστα νά πάω στή σύζυγό μου νά τήν ηρεμήσω, γιατί έκλαιγε συνεχώς. Τού ζήτησα νά ετοιμάσει γρήγορα τό Εξιτήριο, γιά νά πάρω τή δύστυχη γυναίκα μου από εκεί. Οντως μού τό έφεραν σέ δέκα λέπτα καί έφυγα. Μέ τόν καιρό τό χώνεψα, ότι πράγματι τό παιδί μού αρρώστησε καί έφυγε. Ομως μετά από 6 μήνες, οι Εφημερίδες στά Πρωτοσέλιδα τους έγραφαν με τεράστια γράμματα: ΕΜΠΟΡΙΟ ΒΡΕΦΩΝ ΣΤΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΑΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.Αρχηγός ήταν ο Διευθυντής τού Νοσοκομείου. Μετα απο χρόνια, λόγω συνεχών αναβολών ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΠΟΙΝΗ ΤΩΝ 8 ΜΗΝΩΝ ΠΟΥ ΤΉΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ, ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΦΕΥΓΑΝΕ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗ ΓΡΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΑΙΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΟΙ ΘΕΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΡΓΥΡΙΩΝ. ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΟΥ, ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.

 12. Εμμανουελα said

  Παρα πολυ ωραιο το θεμα που αναρτησατε.Απο τη μεχρι τωρα εμπειρια μου,ειμαι μητερα 4 παιδιων,ολα γεννημενα με φυσιολογικους τοκετους,σε δημοσιο νοσοκομειο,με διαφορετικους μαιευτηρες,εχω να πω πως πιστευω πως τα παντα ειναι θεμα γιατρων και δικης μας καταρτισης πανω στο θεμα.Εχω εμπειρια και απο την αδερφη μου που εχει 3 παιδια,το πρωτο το απεκτησε με φυσιολογικο τοκετο σε αθλιες συνθηκες σε δημοσιο Πανεπιστημιακο νοσοκομειο της Αθηνας και τα αλλα 2 με καισαρικη σε μεγαλο ιδιωτικο μαιευτηριο.Επειδη εχω την τυχη να εχω σπουδασει σε παραιατρικο επαγγελμα μου ειναι πιο ευκολο να κατανοω ιατρικους ορους,να πληροφορουμαι για ιατρικα θεματα και να μην ειμαι τοσο ευκολο θυμα των γιατρων που εσκεμμενα προσπαθησαν να με παραπληροφορησουν σχετικα με τον φυσιολογικο τοκετο και τον θηλασμο.Δυστυχως η αληθεια ειναι πως επειδη η υγεια ειναι εξαιρετικα ευαισθητο θεμα,ειναι πεδιο που ανετα μπορουν να ασυδοτουν καποιοι γιατροι,οση καταρτιση και αν εχουμε,Με απλα λογια,οταν ενας ασθενης η εγκυος εκβιαζεται ψυχολογικα απο ενα γιατρο,με προσχημα οτι αυτο που του προτεινεται ειναι το καλυτερο για τη ζωη του και τη ζωη του παιδιου του,πολυ λιγα περιθωρια αντιδρασης εχει και αυτο ακριβως το γεγονος εκμεταλλευονται.Εγω δε μπορω να προτενω τα ιδιωτικα η τα δημοσια μαιευτηρια ουτε και να καταδικασω κανενα.Εγω γεννησα δοξα το Θεο σε δημοσιο και ολα πηγαν καλα,εχω ακουσει ομως και μαρτυριες για το συγκεκριμενο εντελως αρνητικες.Το ιδιο ισχυει και για το ιδιωτικο που γεννησε η αδερφη μου.Επισης απο τους 3 μαιευτηρες που αλλαξα στο ιδιο δημοσιο νοσοκομειο,εχω πληθος εμπειριων,απο αδιαφορη και υποτιμητικη συμπεριφορα λες και ειχε να κανει με ζωο,απο την επιβολη εξετασης και απο ασχετο ειδικευομενο που με ταλαιπωρησε κατα τη διαρκεια του τοκετου,μεχρι ψυχολογικο πολεμο για να γεννησω το 3ο μου παιδι πριν την ωρα του με τη χρηση κολπικου υποθετου γιατι αλλιως θα «διακινδυνευα» τη ζωη του επειδη κατα τον γιατρο εμενα μακρια απο το νοσοκομειο-εφτασα σε 7 λεπτα-και επειδη ηταν 3ος τοκετος θα γεννουσα δηθεν στο δρομο.Τα ιδια εχω να πω σχετικα και με τους παιδιατρους,αλλοι ουτε να ακουσουν για ξενο γαλα και μια αλλη κυρια διευθυντρια της παιδιατρικης-η οποια και τελικα απολυθηκε γιατι μετα απο 10 χρονια δικαστηριων κριθηκε οτι ευθυνοταν για θανατο παιδιου-ενω παρεμενε στη θεση της μεχρι την αποφαση των δικαστηριων,συστηματικα προωθουσε το ξενο γαλα συγκεκριμενης εταιριας αντι του θηλασμου.Η συγκεκριμενη κυρια εφτασε στο σημειο να με κατηγορει οτι εφταιγα για το γεγονος οτι δεν επεφτε ο ικτερος του παιδιου μου και για οτι αλλο κακο πιθανον θα παθαινε γιατι συνεχισα να το θηλαζω παρα τις οδηγιες της να του δινω αποκλειστικα ξενο απο τη πρωτη μερα της ζωης του και να βγαζω με θηλαστρο το δικο μου και να το πεταω,μαλιστα εκανε αυστηρες παρατηρησεις και συστασεις στις μαιες γιατι το επετρεπαν αυτο και ζητησε επιτακτικα να με παρακολουθουν ωστε να εφαρμοσω πιστα τις εντολες της ωστε να μην παιζω με τη ζωη του παιδιου μου οπως ελεγε.Ετσι αναγκαζομουν να το θηλαζω κρυφα και να παιζω ολοκληρο θεατρο οτι τηρω τις οδηγιες της.Φυσικα μολις του «εδωσα» το ξενο γαλα,στο μωρο επεσε ο ικτερος ,αρχισε να παιρνει βαρος και η παιδιατρος περιχαρης πια να μου τονιζει πως ειχε δικιο,που να ξερε…Φυσικα υπεγραψε και το εξιτηριο γιατι διαφορετικα δεν θα μας το εδινε,οπως εκρυβε τις μετρησεις του ικτερου που επεφτε οταν με κατηγορουσε που θηλαζα,οπως και τις μετρησεις του αυξανομενοτ βαρους του μωρου μου που παρελειψε να καταχωρησει κατα το ιδιο διαστημα.Ποιος θα της ελεγε κατι,αφου ηταν διευθυντρια οταν μαλιστα συνεχιζε να εργαζεται για 10 χρονια μετα το θανατο παιδιου απο δικη της ευθυνη και να εχει και στο πλευρο της ολους τους συναδελφους της,απο συναδελφικη αλληλεγγυη;;Επειδη ειπα πολλα ομως και θα μπορουσα να πω αλλα τοσα απο τις εμπειριες μου,το γεγονος ειναι πως ευχαριστω το Θεο με ολη μου την ψυχη που μου εδωσε αυτα τα παιδια και που παρα τα προβληματα που προεκυψαν με φωτισε να παιρνω τις σωστες αποφασεις και προστατεψε εμενα και τα παιδια μου απο χειροτερα δεινα.Εστω και αν αυτες οι καταστασεις σαν εγκυο και σαν λεχωνα με ισοπεδωναν ψυχολογικα,γιατι ειναι πολυ μεγαλο το βαρος της ευθυνης που φερεις για το παιδι σου και τη ζωη σου οταν καλεισαι να αντιτεθεις με λογια η πραξεις στις οδηγιες των γιατρων.Ευχομαι σε ολες τις εγκυους,τους ασθενεις και τους συγγενεις τους,να τους βοηθαει ο Θεος και να τους δινει φωτιση να παιρνουν τις σωστες αποφασεις γιατι τελικα ειναι ο μονος που μας προστατευει απο τετοιου ειδους γιατρους και καταστασεις.

 13. […] πηγή […]

 14. Giorgos said

  Auta na to divasoun oi melontikoi goneis, pou epilegoun pou 8a geni8ei to paidi me to poso oraios einai o diadromos, kai poses intses h TV sto domatio! nai ontos einai kritirio. Na min milisoume gia ton 8ilasmo, pou fernoun to paidi sto domatio ipoti8ete mono otan 8elei na 8ilasei, h gia to psixologiko mia mitera pou molis efere ston kosmo to paidi tis, na kimate to vradi moni tis. Kai osoi ferane ston kosmo ta paidia tous se meuetiria ksenodoxeia na estanonte tixeroi an ola pigan kala, kai na skeutoun kala prin kordo8oun gia na perifaneutoun gia to posa lefta edosan gia to kalitero tou paidiou tous. Den katigoro kanenan gonio giati sigoura kanoun auto pou pisteuoun kalitero, alla iparxoun poloi simantikotera kritiria gia tin epilogi enos meeutiriou apo tin «xlidi» den pas diakopes….
  Telos euxome ugeia kai eutixia se ola ta morakia…
  pou toso anagi exoun oi goneis kai h xora
  … Emeis kaname mia igiestati kori (doxa to 8eo) se dimosio, fisiologikos toketos, xoris «texnitous ponous», 8ilase prin kan vgoun mazi me tin mitera apo tin e8ousa ananipsis, diladi sto proto misaoro apo tin genisi, imastan se monoklino me poli mikri simetoxi, to paidi to eixame oloi tin ora sto domatio, oi Mees itan eksipiretikotates, mas diksane na tin alazoume, na tin kanoume banio, eixan idika seminaria 8ilasmou, kai prin tin genna seminaria anodinou toketou. Itan ola teleia… euxaristoume olo to prospiko tou ELENA….

 15. […] πηγή […]

Τα σχόλια είναι κλειστά επί του παρόντος.

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 121.837 other followers

%d bloggers like this: